Inte så billig dag

Idag blev det inte lika billigt som igår för när maken kom hem från jobbet ville han åka till Växjö och köpa en vattenpump så då åkte vi till I11 handelsplats. Där gick vi bland annat på K-Rauta och jag köpte en eldkorg/grill för 800. Bra att jag fått födelsedagspengar.


Glad ägare till ny grill som vi ska placera vid dammen och bastun.

Påskmat

Tur att det inte är jag som ska ha påskmiddag!


Påsken till ära har jag köpt ägg och påskmust. Jag ser fram emot påsklunchen (påskefrokosten) vi är bjudna på hos våra danska stuggrannar på påskdagen. Då brukar vi äta och dricka i flera timmar så man knappt orkar ta sig upp för backen hem efteråt. Det är en fin tradition!

Friskskriven

Idag är sista dagen jag är halvtidssjukskriven och jag mår bra nu så jag kan inte säga så mycket om det. Förutom att det känns väldigt lagom att jobba halvtid. Inga fler depressioner eller andra psykproblem nu, tack!


Dagens outfit:
Svarta jeansleggings från Netto (som tyvärr kasar ned lite men inte som mina jeansfärgade).
Blårutig storskjorta från Gina tricot
Bälte från någon affär i Göteborg (köpt för ca tio år sedan)
Svarta strumpor med sniglar från Kappahl

Billig dag

Idag är jag särskilt nöjd med att jag gjort billiga saker. I och för sig kan det gå flera dagar utan att jag gör av med några pengar alls, men då har jag inte varit ute på stan. Det började bra med att jag hittade en tjuga på marken och ingen i närheten såg ut att kännas vid den.

Jag hade en 25-kronorscheck på Apoteket och handlade lite där. När jag gick på hälsokostaffären för att köpa Nazalese mot allergi hade de ett erbjudande om att köpa en duschkräm och badlakan för 49 i stället för 169. Och på Netto kostar lösgodiset bara 3,90 kr/hg denna vecka.

Jag ska gå och hämta ett paket ikväll och jag tror att det är en bok som jag vunnit.


Arbetsliv

Jag ska gå på arbetslivsintroduktionskurs. Det känns inte särskilt motiverande eftersom jag redan har ett jobb men AF tycker att jag ska jobba mer än halvtid så jag får väl se vad de kan hitta på. Nu när det är så många arbetslösa är det inte så stor chans/risk att jag får något nytt jobb.


Dagens outfit:
Blå klänning från Vero Moda
Grå sporttopp från Lindex
Svarta strumpbyxor från Lindex

Jeansleggings

Jag köpte ett par jeansleggings på Netto idag. För 129 kronor förväntar jag mig inte någon superkvalitet men de heter Think positive och jag tänker att de förhoppningsvis ska sitta uppe och inte bli till ett ofrivilligt haremshäng -skävehäng som vi säger i Hedemora och Gällivarehäng i övriga Sverige.


Frukttjuv?

Förra gången jag var på ICA blev det avstämning och då hade jag tagit bananer men inte skannat in dem. Kassörskan (gammal elev naturligtvis) sa att det är vanligt att man glömmer skanna frukten. Jag undrar hur ofta jag stjäl frukt utan att märka det.


Hylla

Maken bad mig stoppa in saker (saker säger jag för att det tyvärr inte hamnat så många böcker i den hyllan) i bokhyllan och nu har jag satt tillbaka mina saker.



Nu får maken sätta in resten av grejorna som var där förut...



Allt utom den tomma plastbacken har på ett förunderligt sätt fått plats.

Utlandsbloggare

Det är många bloggare som är utomlands nu. Idag har jag tittat in hos Knivlisa som är i Thailand:

http://knivlisa.blogg.se/

Foki som är i Japan:

http://fokis.se/

och Kenza som är i Egypten:

http://kenzas.se/

Lite avundsjuk blir man ju.

Kulturkullan

Vecka 13

* Läser: Kallocain av Karin Boye. Jag är inte så intresserad av framtidsskildringar utan läser den här för att den ska vara med i vår bokcirkel på skolan. Jag har läst den för länge sedan men då var jag nog för ung för att förstå. I början är den lite trög men sedan blir den bättre och det är fascinerande att läsa en vison av tvåtusentalet skriven 1940.

Kallocain
http://adlibris.se

* Lyssnar på: Supertramp på Spotify. Ett förslag jag fått baserat på vad jag lyssnat på förut. Det är kul med svulstig arenarock.

* Veckans citat:


Från: http://humorbloggen.se

* Veckans händelse: Kung i baren på Terraza på lördag.

Allergi

Till oss i södra Sverige har redan allergiproblemen kommit. Jag hade tänkt vänta till april innan jag börjar överdosera Nazalese, men varför det egentligen?


Efter långpromenad, svettig och snorig.


Efter en dos Nazalese, genast mycket piggare!

Hus

Vi tittar lite efter hus men det är ganska begränsat utbud när vi (mest jag som ska gå eller cykla överallt) vill bo inne i stan och helst inte betala mer än en miljon. Det här snygga huset på vår gata är till salu och jag undrade hur det kunde hamna under miljonen när jag sökte på Hemnet men det är till högstbjudande så där har vi ingen chans.



Vi var och tittade på ett konstigt hus i fredags. Att vi är skeptiska beror bland annat på att taket måste fixas, att det var väldigt blött runt omkring (området heter Svackan...), tomten är ovårdad och det står en telemast precis bredvid.

Nya handskar

Percys har haft sin sista dag med utförsäljning idag och jag har köpt ett par handskar i lammskinn för halva priset, 215 kronor, och de är helt underbart mjuka och goa.


Färdigt rum

Nu är rummet färdigt förutom att vi ska fixa några fler hyllor.


Ny möblering. Kolla, mamma, läslampa!


Vi ska göra en utrensning av allt vi hade i bokhyllan innan, därav bokbristen.

Renovering

Datarummet har fått nymålade väggar och nytt golv och nu har jag tillgång till datorn igen.


Svårt att komma åt datorn.


Det ligger saker i hallen.


... och i vardagsrummet.

Kycklinggryta

Jag gjorde en intressant kycklinggryta med creme fraiche med rosmarin, honung och getost. Det var ett experiment eftersom vi inte brukar gilla getost här i huset. Har man haft getabock glömmer man aldrig den lukten så vi tar det i mycket små steg, men det gick bra och grytan var riktigt god!


Äventyr

Igår var jag ute på äventyr. Som vanligt kände jag mig som en ensam cyklist på Ljungbyporten dit jag tog mig för att köpa en stekpanna på nya AudioVideo (eller vad affären nu tänkt sig heta). Sedan handlade jag på X-Price och sedan... fick jag inte upp cykellåset. Jag gick över till Spackel-Jerry på Autocenter som inte heller kunde låsa upp cykeln och eftersom jag inte hade lust att promenera hem med min stekpanna, ryggsäck och kasse från X-Price lät jag honom såga upp låset.

Därefter cyklade jag till cykelhandlaren som undrade varför jag förstört låset när jag hade nyckeln kvar. För er som sett filmen Farsan kan ni tänka er att det var lite lustigt när han frågade om jag stulit cykeln. Hela utflykten tog två timmar och maken började undra vart jag tagit vägen...

Dålig uppdatering

Det kan bli dålig uppdatering här i några dagar för vi håller på att lägga golv i rummet där datorn står. Jag som skulle lägga ut en bild på min kycklinggryta med getost, men den får vänta. Snygg är den, ska ni veta.

Bokisar

Maken: "VAD läser du?"
Jag: "Vi läser."
Maken: "En skvallertidning för bokisar!"


Bokfrågornas ABC

Nu har vi kommit fram till bokstaven R hos

http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. Har du läst någon bok som kretsar kring en rättegång?

2. Har du någon romantisk favoritbok?

3. Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.

4. Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!

1. Jag gillar inte deckare men för länge sedan läste jag Pelikanfallet av John Grisham (från 1992) och den handlar nästan bara om en domstol, tråååkigt! Filmen med Julia Roberts (från 1993) är också trist.

2. Dagen efter av Lionel Shriver. En annorlunda bok om hur det skulle bli ifall Irina stannade hos Lawrence respektive övergav honom för Ramsey.
http://ylvarosen.blogspot.com/search?q=dagen+efter

Dagen efter

3. Jag tyckte jättemycket om Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah. 
Ur min läsdagbok http://www.freewebs.com/rosenylva/bcker.htm

Jag har inte funderat över hur muslimer ses i andra länder men de verkar tampas med samma problem i Australien som i Sverige. Med fördomar om att alla kvinnor i slöja är förtryckta och rädsla att alla är terrorister. Amal är en tuff sextonåring och den enda muslimen på sin skola. Efter ett lov beslutar hon sig för att börja bära slöja på heltid.

4. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson!

http://ylvarosen.blogspot.com/2010/03/hundraaringen-som-klev-ut-genom.html


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann


Rörd

Igår grät jag lite när jag såg Capitalism: a love story av Michael Moore på Bio Kontrast. Det var en tjej som hamnade i koma och dog när hon bara var 26 och det var så sorgligt när de pratade med familjen. Sedan kom jag hem och då tittade maken på Spårlöst. Det brukar jag inte se på men nu var jag tvungen att få veta hur det skulle gå när Martina från Colombia skulle få träffa sin biologiska mamma efter 22 år. Då började tårarna rinna igen. Ikväll ska jag gå ned till hyresgästen med den stora TV:n och se Juno som ska vara en komedi men jag kanske får gråta igen?


Lättrörd tjej


Magnum gold

Egentligen är det helt fel väder för att testa nya Magnumglassen men det kan inte hjälpas så jag tog hem den.


Oglassigt väder


Magnum gold; vaniljglass, karamellsås med havssalt, överdragen med mjölkchoklad samt ett gyllene överdrag.


Ja, faktiskt lite skimrande! Innehåller bland annat karamelliserad sockersirap vad nu det är. God var den i alla fall!

Bastu

Här är en rolig bild från när jag var på bastufest. Det var den där gången när vi var på kung i baren efteråt. Bildern i headern är förresten från samma kväll.


Jag och Evis. Foto: Sirje

Måla tapet

Om man inte vill tapetsera om kan man måla över tapeten. Det blev rätt bra att måla över strukturtapeten med grått.


Gammal tapet


blir som ny

Papyrus

Mamma och pappa har kommit hem från Jordanien och Egypten och de har köpt en papyrus till mig med äkthetscertifikat. Motivet? Omskärelse.


Kulturkullan

Vecka 12

* Läser: Brudskeppet av Jojo Moyes. 1946 var det mängder av så kallade krigsbrudar som åkte över haven för att återförenas med män som de gift sig med under kriget. På hangarfartyget Victoria följde 650 kvinnor med från Australien till England. Jean, Margaret, Avice och Frances fick dela hytt. De var väldigt olika, men under sex veckor kom de nära varandra. Det är en roman som känns verklighetstrogen.

Brudskeppet

* Lyssnar på: Erasure på Spotify. Erasure har gjort många hits, men de var bäst i mitten av åttiotalet med låtar som It doesn´t have to be, Oh L´Amour, Leave me to bleed och Sometimes. Jag hade syntharkompisar men lyssnade egentligen inte så mycket på synth förutom Depeche Mode, Pet Shop Boys och så Erasure. 

* Veckans citat: "Vidar Magnusson Öhman har anlänt. Han ser ut som en arg liten blond
farbror som någon har rullat i lard."

Första mammainlägget i favoritbloggen http://livetihelsingfors.blogspot.com och jag tycker att det verkar som att den kommer att fortsätta vara rolig och inte bara handla om bebis, eller trots det.

* Veckans händelse: Capitalism: A lovestory, en film av Michael Moore på Ljungby Bio Kontrast på måndag kl.19.

Plastkjol

Kvällens outfit:



Strumpor med rosor från H&M
Plastkjol från H&M
Topp från T&T i Hamneda som stängde för flera år sedan

Jag har placerat mina föräldrar i stugan och matat dem med pizza och ikväll går vi på öppet hus hos en kompis som fyllt 40. Om de blir för grabbiga går jag nog på innebandyfesten på Terraza.

Om ni undrar varför det ser ut som kaos bakom mig så är det för att vi ska måla om en tapet och har flyttat ut saker ur det rummet.

Stalker

Jag har fått en stalker och än så länge är det roligt. Hej, anonym, nej, vi "ska inte ses nån dag och göra nått". Konstiga reaktioner man kan få när man lägger upp pyjamasbilder på sig själv...


Bokfrågornas ABC

Nu har vi kommit fram till bokstaven Q hos

http://lillaosblogg.wordpress.com/page/2/

  1. Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!
  2. The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!
  3. Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.
  4. Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.

1. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini som även skrivit Flyga drake. Många jag känner tycker att den till och med är bättre. Det tycker inte jag, men den är mycket gripande om kvinnor i Afghanistan.

http://ylvarosen.blogspot.com/search?q=tusen+solar

Tusen strålande solar

2. http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1547724#player

3. Hjärtdjur av Herta Müller.

4. Den första jag kommer att tänka på är Quentin Blake som illustrerat många av Roald Dahls barnböcker. Bilderna är så viktiga så han kan räknas som medförfattare till till exempel Sju vilda tvätterskor av John Yeoman.


Kulturfyran

Jag har vunnit en bok på Kulturbloggen! Kolla här:

 http://kulturbloggen.com/?p=18607

1. Om det gick lätt att resa i rymden; vart vill du åka då?
2. Tror du att det finns liv i rymden?
3. Vilken är din favorit bland berättelser om rymden eller science fiction?
4. Vad tänker du på och associerar till när jag säger ordet: stjärnor.

1. Saturnus verkar häftigt, och titta på ringarna.
2. Ja, det skulle vara konstigt om vi vore de enda i ett oändligt universum.
3. Jag är inte så intresserad av sci-fi men gillade Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams när jag läste dem på högstadiet/gymnasiet men är inte helt hundra på att jag skulle göra det nu.
4. Eftersom det här är rymdtema tänker jag såklart på stjärnor på himlen men annars är det artiststjärnor jag tänker mest på.


Utomjording?

Herman och hissen

Som bonus efter vår litterära båtsalong betedde vi oss besynnerligt inför Herman Lindquist. Pappa hade köpt en låda öl och surrat fast den på ett vådligt sätt på sin resväska och innan vi fick veta att det fanns en hiss försökte vi bära ned alltihop för en trappa vid tunnelbanan. Då kom Herman Lindquist och hejade. Han kunde väl ha sagt att det fanns en hiss?


Här skulle jag ta kort på mig och Katarinahissen (som jag vet finns) men hissen syns bara lite till höger...

Efterrättsbuffé


Jag hoppade över frukosten dagen efter...

Kärringkryssning

Jag har varit på kärringkryssning och sällan ser man så många gråhåriga tanter på finlandsfärjan!




Litterär båtsalong


Jonas Karlsson


Karolina Ramqvist


Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril


Monika Fagerholm


Aris Fioretos, i stället för Per Agne Erkelius som dött

Vi såg även P O Enquist och Carina Rydberg. Intressant samling!

Utsikt

Utsikt från brorsans köksfönster.



Det är inte så fint runt omkring men kul att man ser Högalidskyrkan.

Utsikt från Finlandsfärjan där vi kryssade oss genom isen.


Liten hund

Jag har träffat Asta, fem månader och alldeles söt.






Skyltar

Jag hittade roliga skyltar i Stockholm.






Jonas Karlsson

Jag gillar Jonas Karlsson. Begåvad skådespelare, bra novellförfattare, charmig kille.










Trafikstörning

Tur att jag inte har betalt för den här biljetten:



En vuxen trafikstörning.

P¨ kryssning

Mäh, ett finskt tangentbord! Jag har tagit en massa kort som jag ska lägga in när jag kommer hem. Nu törs jag inte sitta här så länge för jag vet inte om det är gratis... Alla andra är upptagna med att köpa signerade böcker av författarna och snart ska jag ta med mamma till tax free och köpa hjortronlikör. Jag är helt slut efter en hel dag med författarföreläsningar, men det har varit fantastiskt!

I Stockholm

Idag ska jag

*träffa en sjuk fyraåring (som verkar vara på bättringsväg)
*gå genom Stockholm och leta födelsedagspresenter (i första hand, eftersom jag inte behöver något speciellt)
*åka på kryssning med författare

Kaftan

Maken frågar om jag har köpt en kaftan. Det kanske jag har men på Gina tricot kallar de den för cardigan. Ärmlös kofta skulle nog jag säga. Den passar till klänning, hur som helst.


Finlandsfärja

Imorgon åker jag till Stockholm och på onsdag-torsdag ska jag på litterär båtsalong med tidningen Vi. Det känns lite fånigt att åka till Finland och inte kliva av där, men jag kommer inte att sätta min fot i Åbo när vi är där mellan sex och sju på morgonen.

Åtta författare ska med på resan och berätta om sina böcker. Av Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril har jag inte läst Hypnotisören (pseudonym Lars Kepler) men ska nog. Av P O Enquist har jag inte läst något men ska nog läsa självbiografiska Ett annat liv. Av Per Agne Erkelius har jag inte läst något men ska nog läsa Hotel Galicja. Av Monika Fagerholm har jag läst Diva som jag tyckte var skitdålig men ska kanske läsa Den amerikanska flickan och Glitterscenen. Av Jonas Karlsson har jag läst novellsamlingarna Det andra målet och Den perfekte vännen som jag tyckte mycket om. Av Carina Rydberg har jag läst Den högsta kasten som inte var lika skvallrig som jag trodde och ska läsa Den som vässar vargars tänder. Av Karolina Ramqvist har jag läst Flickvännen och More fire som jag tyckte var bra.


Hypnotisören

Kulturkullan

Vecka 11

* Läser: Casanovas kvinna av Åsa Hellberg. En sann historia men med utbytta namn. Lotta träffar Jonas genom nätdejting och det tar inte lång tid innan de är ett par på riktigt. Det är i alla fall vad Lotta tror, för hon har raderat sin profil på dejtingsajten, men när hon går in och kollar finns Jonas kvar. Även hans "avlagda" mobil är igång så att han kan ta emot SMS från andra kvinnor. När Lotta inser att Jonas är fast i ett sexmissbruk väljer hon att stanna kvar och att hjälpa honom att kämpa emot.

Casanovas kvinna

* Lyssnar på: Jamie Cullum på Spotify. Från presentationstexten: "British pianist/vocalist Jamie Cullum mixes jazz with melodic pop and rock into a crossover style that calls to mind such artists as Harry Connick, Jr., and Norah Jones." Jag gillar egentligen inte jazz, men det här är så light så det funkar för mig. Han har en behaglig röst och det räcker långt.

* Veckans citat: "Nu går jag till Marocko!".
Det lät så härligt när min kompis sa det igår på den internationella festen när hon skulle hämta mat.

* Veckans händelse: Sophie Zelmani på Växjö teater kl.19.30. Jag ska inte dit, dels för att det är för dyrt och dels för att jag ska på kryssning till Finland, men det hade varit roligt.

Internationell fest

Jag har varit på internationell fest och provat olika maträtter


från Albanien


från Ungern


från Indien


från Marocko och Finland. Jag åt inte upp allt det här utan delade med en kompis. "Vad är det för mening?" undrade hon när nästan allt från Albanien var deg...


Melodifestival

Ikväll hejar jag på Anna Bergendahl!

http://www.youtube.com/watch?v=1Zg68EZ7aAU&feature=PlayList&p=ECEEFC45079B7F79&index=4

Vi har olika uppfattningar om vad man ska göra när solen skiner, jag och maken. Han har åkt ut till stugan för att ställa sig vid sågverket för "det är skönt på våren" och jag ska strax gå en promenad.


Mer sol på det här så blir det ännu blekare.

Social

Plötsligt har jag bokat upp hela helgen och ska vara supersocial:

fredag kl. 16 fika med kompis
lördag kl. 15 internationell fest på Garvaren med kompis
http://www.abf.se/FileArchive_Root//ABF/ABF%20Kronoberg/ABF%20Västra%20Kronoberg-Glasriket/_Enhetens%20dokument/Internationell%20fest.pdf

lördag kl. 20 melodifestival med två kompisar (och make)
söndag kl.10.30 frukostfika med kompis
söndag kl. 12.30 promenad med kompis


Social tjej

Blondsprej

Det här är blondsprejen jag använder.



Man sprejar i som vanlig hårsprej och så bleks håret, väldigt smidigt. Det blir som slingor.



Det var så länge sedan jag hade min riktiga hårfärg så jag vet inte riktigt hur jag ser ut egentligen men jag vet att jag inte vill vara rödhårig.

Mobilräkning

Jag är ointresserad av att få nästa mobilräkning. I vanliga fall brukar det bli billigt eftersom jag får skicka upp till 4000 SMS/månad för 99 kr, och varje samtal kostar 99 öre. Men den senaste månaden har jag messat till Jordanien, Egypten, Thailand och Danmark.

Sedan hoppas jag att inte SJ tar betalt per minut för jag satt i kö och fick en samtalstid på 49 minuter idag och fick äntligen veta att mitt tåg, som jag misstänkte, är inställt på tisdag så att jag får åka senare.


Det syns inte så mycket här men jag har just blondsprejat håret eftersom jag vill förneka att jag är rödhårig.

Fila fårfötter

Idag har vi haft pedikyr på fåren men otacksamma som de är försöker de mest springa iväg när vi vill fånga in dem. En tacka hann springa ganska långt med maken ovanpå innan han lyckades välta henne. Jag hade tyvärr inte med kameran och var dessutom upptagen med att försöka hålla fast fåren medan maken klippte klövarna på dem men jag kan lova att det såg roligt ut.


Från tidigare i vintras när det hade snöat på fåren.


Kulturfyran

Nu finns det en ny kulturfyra hos http://kulturbloggen.com/?p=18330

1. Vilken saga är den första du minns att du hört?

2. Om du är barnvakt och när barnen ska somna blir ombedd att berätta en saga: vilken saga berättar du då?

3. Vilken sagofigur skulle du vilja vara?

4. Har du någonsin hittat på en egen saga? Vad handlade den om i så fall?

1. Jag vet inte vilken som var den första men när jag var liten läste vi Bland tomtar och troll och Skattkammarböckerna hemma.

2. Jag är inte barnvakt och berättar inte sagor men senast jag var hemma hos min bror läste jag Siv sover vilse av Pija Lindenbaum för brorssönerna. Den var fin.

Siv sover vilse

3. Någon prinsessa som får en vacker prins. Snövit kanske?

4. Jag skrev sagor när jag var sex år. En av de första hette Jeten som hsjet.


Bokfrågornas ABC

Nu har vi kommit fram till bokstaven P hos

http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?

2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?

3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?

4. Pocket eller inbunden?

1. Jag förstår inte riktigt vitsen med pseudonym förutom när det handlat om kvinnor som inte fått skriva men blivit utgivna under manligt namn. Jag måste nog läsa Hypnotisören av Lars Kepler för jag ska lyssna på paret Ahndoril på litterär kryssning nästa vecka.

2. Jag tyckte om pappan i Dårens dotter av Mian Lodalen trots att han var helt galen.

Dårens dotter

3. Det är irriterande att det ges ut en massa dåliga böcker som säljer för att det är populära namn men jag har ofta inget emot så kallad skräplitteratur. Ibland vill jag ha något lättsmält och vill till exempel läsa Elsas mode av Sofi Fahrman.

4. Om det är tjocka böcker ska det helst vara pocket för de blir så tunga annars, men det är en viss känsla i att öppna en ny efterlängtad inbunden, så jag säger både och.


Missat samtal

Jag har ett missat samtal på mobilen idag från 0771 - 75 75 75. Skumt nummer, tyckte jag och kollade upp det. SJ. SJ? Vad vill de mig nu då?


Lite skeptisk till SJ. Hoppas de inte tänker ställa in mitt tåg till Stockholm nästa vecka.

Hos frisören

Idag höll jag på att börja skratta ohälsosamt mycket hos frisören. Han kan ju klippa fel då, men vad ska man göra när han berättar om sitt nya barnbarn som heter Ivan Dolph Sorgenfri Sandelin Ståhl?!


Jag nyklippt och med mitt nya fina halsband, som jag fick i födelsedagspresent, med glada tillrop på: Lever här & nu, Klok & klarsynt, Lever i flödet, Inspirerad & öppen. Det är aldrig någon som ser att jag klippt mig för det ser ungefär likadant ut som innan.

Kvinnodagen

Idag på Internationella kvinnodagen kan jag bara konstatera att många av mina väninnor har det dåligt. Två har just blivit dumpade, en har fått veta att en närstående har cancer, en har feberfrossa men har inte råd att vara hemma från jobbet, en har en man som har en galen före detta fru, en är uttråkad gräsänka. Hoppas snart att det ljusnar för alla mina vänner! Jag mår bra förresten, tack.


Jag är Superkvinnan!

Kulturkullan

Vecka 10

* Läser: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Helt absurd och vaninnigt rolig bok på ett sätt som man så sällan stöter på. Kul för mig är även att författaren är från Växjö och att en del av boken utspelas i mina trakter. Allan är gubben som rymmer från hemmet för att slippa bli firad på sin hundraårsdag. När han ska vakta en väska åt en yngling kommer bussen han ska åka med så han tar med sig väskan som visar sig innehålla 50 miljoner kronor...

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann


* Lyssnar på: Sandra på Spotify. Sandra var stor i mitten av åttiotalet med låtar som Everlasting love, Maria Magdalena och In the heat of the night. När man vill ha åttiotalsnostalgi är det här bra men om det var nya låtar skulle jag inte gilla dem så mycket. 

* Veckans citat: 

Kompis: "Vad gör Kalle?"
Jag: "Han skulle bygga några hyllor."
Kompis: "Nu eldar han."
Jag: "Eldar han upp hyllorna?". 

(Maken startade grillen för att vi skulle grilla korv medan vi var inne i stugan och vilade.)

* Veckans händelse: Melodifestivalfinal på lördag kl.20.

Födelsedagspub

Det blev en bra födelsedag igår. Inte för att jag fick så många presenter för de flesta säger att jag ska få senare (så det hoppas jag) men en kul fest med goda vänner på Runkepuben. Jag hade ingen lust att fota igår så det blir från idag i stället.


När vattnet är avstängt är en sådan här disk inte så kul, men vi har vattendunkar och körde vattenkokare och det gick hyfsat fort.


Jag har fått en fågelholk med kamera av danska vännerna och hoppas att någon ska flytta in så att vi får titta på fågel-TV.


Bartendern i Runkepuben bär fez.

2 X körkort

Snart tar jag min nya fina teburk från Göteborg och drar till skogs. Inte för att åka Vasaloppet (nähä, det var det ingen som trodde, nej) utan för att fira mig själv. Jag har bjudit in till två-gånger-körkortsfest.


Kulturfyran

En ny kulturfyra från

http://kulturbloggen.com/?p=18167

1. Lars Lagerbäck är officiellt presenterad som Nigerias förbundskapten.
Vilket lag kommer du att hålla på i fotbolls-VM?

2. Vilket block tror du vinner riksdagsvalet i höst?

3. RUT-avdrag: tycker du att det är rätt att använda skattemedel till att subventionera hushållsnära tjänster?

4. Kommer du att gå på någon musikfestival i sommar?

1. inget, jag är aggressivt ointresserad av fotboll.

2. Röda.

3. Ja.

4. Det vet jag inte än, men jag hoppas det. Växjörocken var väldigt trevlig så den kan gott återkomma.
 


Sidenkalsonger

Jag har slutat att tjata på maken att han ska ha snygga sidenkalsonger för jag har förstått att de inte är särskilt bekväma. I stället har jag övertagit hans thaikalsonger med elefanter på och har som pyjamas.


Det är en mycket generös gylf på dem och jag förstår att det inte är skönt om man har kroppsdelar som trillar ut... Jag är väl medveten om att jag inte är så snygg i sidenkalsonger och godkänner inte några elaka kommentarer.

Bokfrågornas ABC

Vi är redan framme på O hos Lilla O:

http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/03/03/bokfragornas-abc-del-15/

1. Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

2. Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

3. Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

4. Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?


1. Nej, jag kan inte säga att jag vet något särskilt om priset. Jag har läst Zadie Smith, Anne Tyler, Lionel Shriver, Chloe Hooper, Marina Lewycka, Toni Morrison och E Annie Proulx och tror att priset har betydelse för ifall man blir översatt till svenska. Det är bra med ett pris för kvinnliga författare.

2. Mycket och mycket. Mot min vilja tyckte jag om Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf. Jag trodde inte att hon hade så intressanta saker att komma med men hon har en historia att berätta. Om den kan varna unga tjejer för galna killar är det bra.
 
Det ska bli ett sant nöje att döda dig


3. Kanske inte olidligt spännande men jag blev mycket gripen av Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld.

4. Bedragen av Katerina Janouch.


Tonårstant

Dagens outfit tycker jag är en bra kombination av tonårs- och tantklädsel. Jag är, alldeles snart, 36 så jag får klä mig nästan hur som helst.


Lite tantig blommig tunika till tonårstights och kängor. Det var faktiskt en elev som frågade var jag köpt tightsen.


De har MC-knän. Jag har sagt att jag inte gillar tights och att de ser ut som pyjamasbyxor, men sådana här med lite mönster på är kul (och svarta blanka, och jeanstights...).

Krigsfilmer

Jag vet att jag inte ska se krigsfilmer eftersom jag sover dåligt efteråt, men igår visade Bio kontrast Max Manus och jag går på alla kontrastfilmer och ville dessutom höra lite norska. Filmen var säkert bra, men mycket otäck. Högstadiekillarna bakom oss måste vara skadade för de pratade hela tiden och skrattade när folk blev skjutna!

Jag vaknade i panik flera gånger inatt. En gång var det krig och jag var med mina föräldrar hemma hos farmor och farfar och vi visste att det var sista gången vi skulle träffa dem. Farmor dog när jag var fjorton och farfar när jag var 21 men jag var jätteledsen när jag vaknade.

Sedan vaknade jag av att det var krig och vi var på väg att fly till Afghanistan. Jag hade råkat sätta igång en maskin och tillverkat 200 badmintonracketar i plast vilket tydligen var ett mycket allvarligt brott...


Lättskrämd tjej

Ny header!

Kolla, jag har fått en ny header! Sådant där kan jag inte alls göra själv så bloggen har sett likadan ut sedan starten 2005 och jag tyckte det var jättekul när Linn, 14 år, ville hjälpa mig att fixa en. Duktig tjej, det där, och som hon själv säger; underskatta aldrig en trettonåring (fast nu 14 då). Linns blogg finns här:
http://linnilssons.blogg.se

Tack, snälla, snälla Linn!


Jag i lördags när jag hade drinkinventering på Skål i Göteborg.


Bokfrågornas ABC

Hos Lilla O har vi kommit fram till bokstaven N:


http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/02/24/bokfragornas-abc-del-14/

  • Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?
  • Vem är din nordiska favoritförfattare?
  • Vem är den senaste nykomling du läst?
  • Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?


  • 1. Jag brukar inte gilla nobelpristagare och har inte läst många. Som bibliotekarie får man vara glad om det finns några böcker på biblioteket av pristagarna när de utnämns.

    2. Erlend Loe i Norge. Maria Ernestam i Sverige.

    3. Therése Eriksson som skrivit Vi har ju hemligheter i den här familjen.

    4. Ja, många. Nu väntar jag med spänning på Lisa Bjärbos romandebut som är en ungdomsbok: Det är så logiskt, alla fattar utom du.
    http://www.rabensjogren.se/Bocker--produkter/Utgiven/2010/Var/bjarbo_lisa-det_ar_sa_logiskt__alla_fattar_utom_du-kartonnage/


    Shopping

    Jag gillar Nordstan i Göteborg och avlsutade min shoppingrunda där i fredags. För att inte behöva några kläder lyckades jag rätt bra och är mycket nöjd.


    Nordstan var tillfälligt blockerat av dryga telefonförsäljare, men jag undvek dem.


    Blåmönstrad tunika från Vila, 200 kr
    Grå cardigan utan ärmar från Gina Tricot, 50 kr
    Grå tights från Gina Tricot, 100 kr
    Svarta strumpbyxor med rosor från Hennes, 69 kr
    Grå kjol i fuskskinn från Hennes, 50 kr

    Inventering

    I lördags var jag på Skål och inventerade deras utbud av daiquiris. Jag hoppade över mango eftersom jag inte gillar det.


    Banandaiquiri. Konstig.


    Ananas/limedaiquiri. Bra sak!


    Jordgubbsdaiquiri. Mmm, jag blundar och är på Bahamas igen. Jag har förträngt att det var så varmt så jag knappt orkade gå hundra meter och minns bara det braa.


    Sedan gick vi på gayklubben Gossip.

    Utsikt

    Utsikt från kompisens köksfönster. Snö.



    Insikt i kompisens kylskåp. Det blir bacon.



    Universeum



    Jag tog några bilder på Universeum och fick tillsägelse att inte använda blixt, men jag visste inte hur man stänger av blixten så det blev en liten bländad apa.



    Det här ska vara en grön leguan. Han ligger mest under en värmelampa och är orange.



    De har byggt både en svensk skog och regnskog inomhus.



    Ibland simmar det hajar i taket.





    RSS 2.0