Höstkläder

Tidsinställt inlägg på grund av att jag  är i Köpenhamn. 
 
På hösten vill jag ha mjukmysiga stickade kläder.
 
Det är sällan jag kan ha den här jackan för det blåser och regnar så mycket här. 
 
Mina kurbitsstrumpor från Dalarna är fina till kjolar och klänningar. 

Kantareller

Tidsinställt inlägg på grund av att jag är i Köpenhamn. 
 
Sociala medier har ju dränkts i svamp den senaste tiden men nu är det nog slut med det. 
 
Maken kunde inte låta bli att gå en sväng i skogen vid stugan varje kväll och kom hem med kantareller stora som händer!
 
En gång hittade han även trattkantareller som han inte brukar se.
 
Jag ser inte kantarellerna heller, det är alltid björklöv när jag tror att jag hittat en guldgruva. 
 
 

Afternoon tea

Ikväll var jag på afternoon tea på Gästgivaregården. 
 
Där är det väldigt fint och vårt gäng fick ett eget litet rum. 
 
Först blev jag besviken över att vi inte fick ta själva så mycket vi ville, men sedan blev jag nöjd när vi serverades två scones, två sandwiches, en brownie, en citroncupcake och två kolasnittar var. Det var väldigt gott och vi blev mycket mätta och nöjda. 
 
 

Förlovningsdag

Idag är det tretton år sedan vi förlovade oss i Madrid. 
 
Den här bilden är så rolig! Jag hade en sladdrig klänning och hade precis kanat av det hala överkastet när kameran tog den. Varje gång jag ser kortet tänker jag på sången Under en filt i Madrid med Galenskaparna. 
https://www.letssingit.com/galenskaparna-and-after-shave-lyrics-under-en-filt-i-madrid-vqt3lpv#axzz4vt4hYxdO

Alvestatripp

Idag tog jag med väninnan på en tur till Alvesta för att jag skulle till deras bibbla och köpa biljetter till en konsert. Tyvärr hade bibblisarna inte hört talas om att de skulle sälja biljetter till det evenemanget men ska ge min mailadress till någon ansvarig. 
 
Vi var ändå nöjda med vår resa som avslutades med pizza på Bella Capri. Väninnan blir glad när det finns glutenfri pizza. Dessutom fick jag tag i filofaxblad till nästa år och på Family House köpte jag ett par byxor och väninnan två vinterjackor. 

Skywalk

Idag var jag på konstutställning med Jan Lönn som designar saker i stål. 
 
Han har gjort ett kul paraplyställ som ser ut som en glasstrut.
 
Det här är en modell av en skywalk som troligtvis är Sveriges enda och finns i samhället Lagan. 
 
Bild från 27 augusti 2014 när jag cyklade dit och tittade på den nybyggda skywalken som går ut över en ravin. Vi var inte jätteimponerade av utsikten, men själva grunkan är kul, som konstverk betraktad. Han har inspirerats av en skywalk över Grand Canyon...
 
 
 
 

Kul helg

Vi har haft besök av våra vänner från Varnhem i helgen. I fredags åt vi middag på Mitas hörna. 
 
Jättegod lammytterfilé!
 
Smarrig sommarsviss. 
 
På lördagen tänkte jag att vi skulle åka på kulturnatta i Älmhult men i stället hade maken visning av företaget Sysmec och så bakade vi pizza i stugan.
Vi har en så bra pizzaugn och när man bakar sin egen pizza får man ha på vad man vill. 
 
Sedan bjöd vi in grannarna på Runkepub. 

Kulturkullan

Vecka 42                     
 
* Läser: Never let me go av Kazuo Ishiguro. Vi blev så glada att vi har tolv stycken av denna på skolbibblan när vi fick veta att han får Nobelpriset. Tyvärr tycker jag att den är ganska tråkig än så länge. 
 
Never let me go
https://www.adlibris.com/se/bok/never-let-me-go-9789146234760
 
* Lyssnar på: Pogues på Spotify. Jag fick lust att lyssna på irländsk musik och då funkar alltid Pogues. 
 
* Veckans klipp: ekorre äter flingor
https://www.youtube.com/watch?v=WoAygOy9nzE
 
* Veckans händelse: halloween på Tivoli i Köpenhamn.
http://www.tivoli.dk/
 
 

Kulturnatt

Tidsinställt inlägg på grund av besök.
 
Den här helgen har vi besök av våra vänner Kultur-Karin och hennes sambo, som flyttat härifrån. Jag ska ta med dem på kulturnatta i Älmhult.
 
http://www.almhult.se/sv/kulturfritid/kultur/kulturnatta2017.4.cbe51dd15caf8be94894494.html
 
Den här bilden är från kulturnatten i Växjö, där de brukar ha fina elduppvisningar.

Jag behöver en ny kollega

Vem vill bli min nya kollega på vårt fina skolbibliotek på Sunnerbogymnasiet? Sprid! http://www.offentligajobb.se/Public/AssignmentView.aspx?RemoteId=47B3B981-5B1D-4CFB-AFBB-4EFDBB3439F7&PublisherGuid=eda3e6d2-4583-40d4-a51c-c1cfcbc01b3a

 

 

 


Den sista riktiga Bondfilmen

Jag har varit och sett Black Light, den sista riktiga Bondfilmen som är inspelad i trakterna runt Markaryd.
 
Vännerna Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin från Strömsnäsbruk har skapat den här helt galna och roliga filmen med en budget på noll kronor! Markaryds näringslivschef Bengt Göran spelar skurken Blofeld och även för en sådan som mig, som knappt sett en enda hel Bondfilm blir det väldigt roligt med alla lokala förmågor och biljakter genom Traryd. Filmen spelar in pengar till Världens barn och jag rekommenderar alla som får chansen att se den!
 
Se trailer här:
https://vimeo.com/139928067

Lycklig plats

Apropå föredraget jag var på igår om lyckliga platser har jag funderat över vad som är bra här i Ljungby som är en liten stad med 17 000 personer och 27 000 i kommunen. Föreläsaren berättade att människor flyttar som mest i åldern 18-35 år och sedan är man ofta fast med jobb, partner och familj. Med olika åldrar följer olika önskemål. Jag är oftast lycklig här där det är nära till allt och det mesta jag vill ha finns, och när jag vill ha omväxling åker jag härifrån. Det sämsta här är vädret! 
 
 
 
 
 

Lyckliga platser

Ikväll var jag på föreläsning om att det spelar roll var man bor för att man ska vara lycklig. 
 
Hur valet av boendeort påverkar hela ditt liv med Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi. Det var väldigt intressant men nedslående om att många unga flyttar till storstäderna för att man flyttar dit det verkar kul att bo och där det händer saker. 

Shopping

Jag blev kontrollerad av en (snygg) trevlig man på Citygross. Det tyckte jag egentligen var ganska bra för de kan gott kolla upp en vit 43-årig kvinna emellanåt, och han var komiskt ursäktande; Du FÅR inte bli arg på mig! Jag kände själv att jag betedde mig suspekt när jag gick ut utan att handla något men med ryggsäck och fylld tygkasse. 
 
Jag hade varit på Dollarstore innan och kunde visa kvitto. Där hade jag bland annat köpt ett par foliehållare, men de är inte helt problemfria utan man ska helst vara två, i alla fall för att få ut plastfolien. 
 
Idag var jag på Lidl för att jag ville köpa yogurt med toffeepopcornsmak. De hade inte det, men jag orkade inte fråga utan köpte dessa i stället. Och så var jag på Netto för att de har den honeycombglassen som jag vill prova! 

Kulturkullan

Vecka 41
 
* Läser: Snapshot av evigheten av Clas G Johnson. Intressant roman om omöjlig kärlek. Thomas och Maria blir förälskade när han är 26 och hon bara 16. Tio år senare möts de igen men då är hon gift med hans bror. 
 
Snapshot av evigheten
https://www.adlibris.com/se/bok/snapshot-av-evigheten-9789176970409
 
* Lyssnar på: Meningen med livet med Sonja Aldén på Spotify. Album från 2017. Hon är en duktig sångerska. Ibland blir det för mycket schlager eller dansband för mig, men oftast håller hon sig på rätt sida och sjunger vackra visor.
 
* Veckans klipp: strandpromenad med kanin.
https://www.youtube.com/watch?v=USZzI2inTMw
 
* Veckans händelse: Kulturnatt i Älmhult på lördag.
http://www.almhult.se/sv/kulturfritid/kultur/kulturnatta2017.4.cbe51dd15caf8be94894494.html

Dåliga kort

De roligaste korten är de misslyckade! 
 
Vi skulle ta en bild på oss båda innan vi gick på gala.
 
Här trodde jag att jag tog ett kort på vännerna på galan, men min blixt var fruktansvärt långsam. 
 
Dagen efter galan rensade vi ur fårhuset inför vintern. Hyfsad kontrast; från galapingla till bondbrud på tolv timmar. På torsdag ska jag förresten se den sista riktiga Bondfilmen, inspelad i Strömsnäsbruk!
 

Kanngalan

Igår var vi på Kanngalan, en gala för att uppmärksamma lokala företag. 
 
Jag hade röda strumpor för att bryta av mot allt svart och framför den här väggen ser de ju nästan självlysande ut!
 
De fixar väldigt fint på den här galan, med kandelabrar på borden och skynken på väggarna så att man inte tänker på att man är inne på en högskola egentligen. 
 
Maten var fantastiskt god och allt är närproducerat. Lax till förrätt. 
 
Ryggbiff till huvudrätt.
 
Chokladbrylépudding till efterrätt. (Jag var inte där när de kom med kaffe och te, fick för mycket vatten i min kopp och hällde över te i ett vinglas, därav fläcken. Ja, mamma, det var earl grey.)
 
Maken undrade vem som spytt upp en hårboll.

Rödgrön röra

Jag var rädd att det inte skulle bli några röda träd här i år eftersom det regnat så mycket, och då brukar löven gå direkt från gröna till bruna.
 
Här är ett skojigt träd som inte riktigt har bestämt sig. Till vänster står förresten en fin gammal skylt från när det låg ett hotell där. De har inte heller bestämt sig vad de ska göra med den, men den borde åtminstone målas.

Nobelpriset

Jag tror att någon är ute efter oss på biblioteket! Det låg en liten påse med vitt pulver i bokinkastet... 
 
Vad är det här för attentat? Forever fiber, något slags kosttillskott. 
 
Och strax före kl.13 när jag och kollegan satt och lyssnade  vid en dator efter vem som skulle få Nobelpriset gick brandlarmet så att alla var tvungna att gå ut från skolan! 
Hon fick med sig mobilen ut och vi lyssnade på P1 så att vi fick höra tillkännagivandet. Jag har inte läst något av Kazuo Ishiguro men vi har bland annat tolv exemplar av Never let me go (som tyvärr heter så på svenska också så att jag ofta ställer den på fel ställe) och jag lånade det första. Jag blir glad varje gång jag hört talas om Nobelpristagaren så det var kul! 
 
 

Kanelbullens dag

Jag tycker om kanelbullar men jag tycker ännu mera om bullar utan kanel. 
 
Efter att mormor dog är det min mamma som bakar de godaste bullarna! Hon hade med sig ett par påsar hit. Kortet fick jag idag med posten från en gammal kompis som ville muntra upp mig. 
 
 

Författarvänner

Jag har en kompis som har givit ut en barnbok om homosexualitet, och jag har inte sett den men tycker att det är viktigt att barn lär sig att man kan vara tillsammans med någon av samma kön. 
 
Novali hjärta Sara
https://www.adlibris.com/se/bok/novali-hjarta-sara-9789188441171
 
När jag letade efter möjliga författarbesök på Författarcenrum hittade jag en klasskompis från när vi gick på folkhögskola i Stöllet 1995-96. Jag visste att han skrivit en bok men inte att han finns med på Författarcentrum.
 
http://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/3074/Stefan_Hagel
 

Kulturkullan

Vecka 40
 
* Läser: Spilld mjölk av Malin Sundin och en anonym bonde. Boken är en roman men handlar om hur svårt mjölkbönderna faktiskt har det i Sverige. Viktig och bra bok!
Spilld mjölk
https://www.adlibris.com/se/bok/spilld-mjolk-9789176970508
 
* Lyssnar på: Efter stormen med Anna Stadling på Spotify. Album från 2017. Stadling har gjort en ny platta efter att (samtidigt som?) hon kämpat mot cancer. Hon är en av mina svenska kvinnliga favoritröster. 
 
* Veckans klipp: rävunge som fastnat i en burk
https://www.youtube.com/watch?v=uWZuGMpxu-E
 
* Veckans händelse: Kanngalan i Ljungby på fredag. Gala för våra företagare, men den som vill får vara med. 
http://www.ljungbybusinessarena.se/

Teboden

Idag åkte jag med mamma och pappa till Stockhultgårdens tebod i Markaryd. 
 
Man får varsin kanna te. 
 
Jag äter alltid scones med clotted cream och sylt och munkar med hjortronsylt, och denna gång valde jag björnbärste. Det är så mysigt och fint och gott här!

RSS 2.0