Kulturkullan

Vecka 46

* Läser: Tio saker jag hatar med mig själv av Randa Abdel-Fattah. Jag tyckte jättemycket om hennes förra bok Ser mitt huvud tjockt ut i den här? och den här är nästan lika bra. Nu när jag har hört henne prata om sina böcker själv förstår jag ännu mer hur mycket hon brinner för det hon skriver om, kampen att få vara den man är även om man har en krånglig bakgrund. I presentationen av Randa på bokens första sida står det att hon har sina egna "identitetsbindestreck" att strida för; australienfödd-muslimsk-palestinsk-egyptisk-chokoholik.

I skolan är hon den blonda Jamie, (ibland med blåfärgade linser) en i mängden. Hemma är hon muslimen Jamilah. Att vara född i Australien innebär inte automatiskt att man är australier (australiensiska) utan man måste hela tiden försvara sitt urspung. Det här förvånar mig eftersom jag trodde att Australien fortfarande var en så pass ung nation att man inte gjorde skillnad på om man är infödd eller invandrad till ön. Roligt, bra och mycket diskuterbart finns i den här boken.

* Lyssnar på: Genom eld och vatten med Sarek. CD från 2003. Nu hade jag tänkt recensera Kents nya men jag har inte fått den än fast jag beställde den innan den ens släppts. Det är en nackdel med cdwow.com som är den billigaste CD-shopen jag vet; de tar så lång tid på sig att skicka skivorna! Igår lyssnade jag på Fredrik Jonasson från Rockom som bland annat sjöng  Sareks Genom eld och vatten. På kvällen hörde jag Party Providers som spelar covers. De har jag sett på kolarveckan i Agunnaryd liksom Sarek så därför vill jag höra Sarek idag (eftersom jag inte har någon skiva med Party Providers, öh, nu blev det lite långsökt). Jag tyckte om Sarek när jag hörde dem första gången i melodifestivalen och struntade i att de var så pass nya som grupp så att de inte hade spelat ihop alls innan. Folkmusik, lite upp-poppat. Första låten Som om inget annat fanns är den jag gillar mest.

* Veckans citat:
"-Roligare!"
Thomas Järvheden, programledaren för Ståupp, är skitrolig tycker jag! Han berättade om när han för första gången uppträdde i Finland för sju år sedan och det inte gick så bra. En gubbe långt bak i publiken reste sig upp och skrek "Roligare!" och det var svårt att svara på det...

Igår såg jag Adde Malmberg och han är rolig men jag kommer inte ihåg något särskilt bra citat nu. Stå upp funkar liksom bäst lajv.

* Veckans händelse: La vie en rose, filmen om Edit Piaf, visas på måndag klockan 19 på Garvaren bio i Ljungby. Det är höstpremiär för Bio Kontrast. 50 kronor för medlemmar och 65 för icke-.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0