Cirkelavslutning

Våra avgångsklasser har olika klädteman.
 
Idag var det "det fulaste jag äger". Jag är glad att de tycker att det är fult med strumpor i sandaler men vissa har det även när det inte är temaklädsel. 
 
På kvällen åkte jag till Dannäs våffelcafé med min bokcirkel och hade säsongsavslutning och nu ska vi inte ses igen förrän i augusti. Jag var inte aktiv i samtalet för jag läste boken Än klappar hjärtan 2019 och ville inte läsa om den. Ylvas läsdagbok: Search results for zweigbergk hjärtan (ylvarosen.blogspot.com) Men våffelcafét ville jag inte missa för det är jättemysigt och jag åt en smarrig hallonvåffla som man kan se här https://www.facebook.com/yfronten 

Kulturkullan

Jag har glömt Kulturkullan denna vecka, här kommer den! 
 
Vecka 22
 
* Läser: En sång till Ella av David Almond. Spännande ungdomsbok om Claire och hennes kompis Ella och den mystiske killen Orfeus som dyker upp från ingenstans. 
 
En sång till Ella
En sång till Ella - David Almond - inbunden (9789150220902) | Adlibris Bokhandel
 
* Lyssnar på: Om natten med Patrik Sundin på Spotify. Album från 2023 (som inte kommer att släppas). Det här låter lite ofärdigt men är en gammal elev så jag tycker att det är kul att lyssna på. Väldigt Winnerbäckinspirerat. 
 
* Veckans klipp: hundvalp och bebis
Yorkie puppy attack my baby boy. - YouTube
 
* Veckans händelse: Göteborg 400 år firas i Frihamnen 2-5 juni. 
Jubileumsfestival i Frihamnen (goteborg.com)
 
 
 

När lammen tystnar och blir får

Våra får ser helt annorlunda ut mot när de var små. 
 
Nu är de nyklippta.
 
Det är fortfarande stora får, fast de tappat flera kilo i ull. 
 
Det här kom upp som minne på Facebook från för fem år sedan, när de precis hade kommit till gården. Redan första gången vi klippte dem ändrade de bruna färg till grå! 
 
Ur dagboken 930529: Jag ska sova över hos Marit. Vi undrar varför man måste vara så framåt och utåtriktad och hur man samtidigt ska kunna vara sig själv om man inte är sån. 
 
(Det är en bra fråga och då slapp vi ändå den nya skolplanen där det är ännu mer muntliga framträdanden.)

Lidl

Idag var det ovanligt spännande på Lidl! (Ja, jag är lättroad). 
 
På köttavdelningen säljs det vegetable nuggets och mozzarella sticks. 
 
Jag köpte en studentklänning. Inte för att jag har någon särskild student att fira men vi ska släppa ut ett par hundra studenter på skolan. 
 
Tyvärr fanns inte dessa i min storlek, det hade varit perfekt annars för mig som har får och höns. Jo, jag har hört att det blivit modernt med body igen...
 
Det var nära att jag köpte en badabulle, sheep projection nightlight. Jag förstår den inte riktigt men jag tror att den kan projicera får i taket. 
 
Jag betalade med en femhundralapp som jag fått av min danska kompis när jag köpte konsertbiljetter åt henne. De får bra växelkurs så hon har alltid svenska kontanter. Tyvärr var sedlarna slut på Lidl så jag fick 75 kronor i femkronor tillbaka! 

Rips, raps...

Tidsinställt inlägg på grund av stughelg. 
 
Jag har fått veta att det finns rybs också (orkar inte googla skillnaden nu) men kallar alla gula fält som inte är maskrosor för raps. 
 
Ur dagboken 930527: Körde med pappa till Västerby. På hemvägen gjorde jag en farlig sväng in på Bodavägen. Bilen stannade och la av. Bosse bogserade hem oss och Lasse Wiklund fixade en trasig kabel. 
 
 

Sovdags för kycklingar

Maken skickade den här bilden en kväll när han sov i stugan. 
 
Några av kycklingarna har hoppat upp högst upp på en bjälke i taket. Vad besvikna de ska bli när de växer ur den här sovplatsen. 
 
Ur dagboken 930526: Var uppe och vaktade sjuk Linnea i fyra timmar. Undrar om hon får cykla i vardagsrummet? 
 
(Världens sämsta barnvakt vaktade fyraårig kusin...) 

Cykeltur

Här kommer bilder från dagens cykeltur. 
 
En and försöker samla ihop ungarna i dammen nära där vi bor. 
 
Jag hittade en fin gammal väg som de gjort om till cykelväg och som slutar på en skolgård. Jag har hamnat på Ekebackenskolan en annan gång när jag cyklade omkring och inte visste var jag var i det området. 
 
Här är det så fint när man cyklar genom en trädtunnel. 
 
Jag träffade en ko med en helt nyfödd kalv som har navelsträngen kvar. Hon hjälpte den att resa på sig och den föll omkull flera gånger så jag kanske fick se första gången den stod upp. 
 
Förlåt till den som bor här, men det ser så roligt ut med stenlejon framför ett litet hus. 
 
Här bor några med träd som har fantastiska små blommor. 

Om preventivmedel

Det här brukar jag inte skriva om för det känns privat men om ingen berättar saker får man inte veta något. Till och med barnmorskan jag träffat för rådgivning säger att det inte finns så mycket forskning om klimakteriet eftersom det fortfarande mest forskas på manliga problem. 
 
Jag stoppar in bilder på syrener som är vackra nu. 
 
I min ungdom använde vi kondomer för det fanns inte så mycket att välja på och gör väl fortfarande inte som skydd mot sjukdomar. På nittiotalet var aidshysterin fortfarande stor, nu tycker jag inte att man hör så mycket om det längre.
 
När jag flyttade ihop med min första pojkvän skaffade jag p-piller, också för att jag hade jobbig mensvärk. Jag började med Trinordiol men sedan bytte de utseende på pillerkartorna och tog bort veckodagarna som jag behöver för att hålla koll på om jag tagit tabletten, det räcker inte med siffror! Då blev det Trionetta som jag tjatade till mig tills jag var 47 fast de inte rekommenderar dem om man är över 40. 
 
Vi har både vita och lila syrener i trädgården hemma. 
 
Sedan började jag med p-piller som heter Azalia som tog bort mensen helt och det var skönt men tyvärr fick jag sömnproblem som jag tror är på grund av pillrena. Då satte jag i en kopparspiral men mensen kom inte tillbaka så den verkar ha slutat helt. Jag fick spiralen uttagen efter ett halvår för jag var orolig att den skulle fastna om kroppen inte behöver den längre. 
 
 
Jag har fortfarande svårt att sova och det kanske är ett klimakterieproblem, men den enda jag hört som fått mardrömmar av p-piller är en kompis snart 101-åriga mormor! Det måste ju vara länge sedan... Man kan reagera väldigt olika så lite mer forskning på det här området, tack! 
 
Ur dagboken 930524: En mupp som hette Anders Ljungkvist (tror jag) från Stockholm började intensivkurs idag. Han kom fram och skakade hand med mig och började snacka. Trodde att han var ett meno först men han verkade trevlig. Han jobbar lite ströartat på Sveriges radio. Han var långhårig och påminde lite om George i "Gifta på låtsas" som jag såg igår. 
 

Cykeloutfit

Jag har hittat en ny variant till min cykeloutfit.
 
Det blir en hel sommargarderob. 
 
Den här T-shirten köpte jag till maken men han använder aldrig den så jag tar tillbaka den. 
 
På dagens cykeltur (annan outfit med träningskjol och funktionströja) beundrade jag rapsfält.
 
Jag var nyfiken på en väg med bom och gick förbi den, men det var en återvändsgränd vid Svetrucks fabrik. Ja, då vet jag det. 

Kulturkullan

Vecka 21
 
* Läser: Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal. Det här är en fascinerande släktskildring men för mycket om konst för mig. Den kom ut på svenska 2012 och blev väldigt populär då. 
 
Haren med bärnstensögon | De Waal, Edmund | 60 SEK (bokborsen.se)
 
* Lyssnar på: The Mary Onettes med The Mary Onettes på Spotify. Album från 2007. Mary Onettes är ett band som bildades i Jönköping år 2000 och är influerade av bland andra U2. De påminner även om Pet Shop Boys och Depeche Mode, tycker jag. 
 
* Veckans klipp: sälunge som skriker
Baby seal squeals - YouTube
 
* Veckans händelse: Park Sounds i Huskvarna Folkets park (där Mary Onettes ska spela) 27 maj.
Park Sounds
 
Ur dagboken 930522: Jag och mamma gick runt i affärer och köpte defekta saker såsom klänning med knapphål utan knappar, blus med hål i, emblem att täcka över hål med, skor som det kanske finns skavande knutar i, shorts med igensydd ficka och lite studentpresenter som det nog inte är något fel på. 
 
 
 

Fin helg

Vi har haft en bra helg i stugan. 
 
Hängmattan plockades fram. 
 
Fåren blev klippta. 
 
Ivla traktorträff fick besök av oss och våra vänner. 
 
Fåren blev dumma och åt från en gammal höbal fast det finns hur mycket färskt gräs som helst...
 
Jag tog årets första dopp idag. Dammen räknas för det är där jag brukar bada. Det var 21 grader enligt termometern men den ligger precis i ytan. 
 
Vi åkte med min lilla bil till Piksborg där det låg en borg på 1300-talet. 
 
Ur dagboken 930521: Jag körde mellan Fagersta och Kolsva och sen en bit till efter Köping. Blev stående länge på ett ställe när jag skulle göra en vänstersväng. Kom fram till mormor och morfar före tio i alla fall. 

Fina byggnader

Tidsinställt inlägg på grund av stughelg. 
 
Här kommer lite fler bilder från min Varnhemsresa. 
 
Mina kompisar känner paret som bor i det fina huset Himmelskällan med världens mest fantastiska glasveranda. Ibland har de café där. 
 
Ett par andra kompisar till dem har en loppis och utanför har sonen kiosk. 
 
Det obligatoriska fotot på Varnhems klosterkyrka. 
 
En del av det gamla mysiga Tändsticksområdet i Jönköping. 
 
Ur dagboken 930520: Körde till Turbo och runt lite på festplatsen, men start i backe är ett problem som inte går så mycket framåt för mig. 
 
 

Klämdag

Idag var vi inte många på skolan. 
 
Jag har ju glömt berätta! För någon vecka sedan fick vi in en hare på biblioteket! Min kollega hade ställt upp en dörr och råkade skrämma den när hon städade utanför och så sprang den in och genom hela biblioteket. Det tog tid för den att hitta ut igen fast vi försökte få den att springa åt rätt håll. 
 
Jag dricker inte kaffe men många i personalen gör det och nu har de fått in ett stort förråd som bör räcka resten av terminen...
 
Däremot dricker jag te och passade på att köpa både påsk- och julte när Önskabutiken hade utförsäljning idag på grund av flytt. Julteet sparar jag till jul men påskteet kan jag dricka när som helst, för det är rabarber och grädde. 
 
Ur dagboken 930519: Jag har ägnat stor del av dagen åt att laga biff stroganoff. Den blev god. 

Får och höns

Jag borde inte ha blivit så exalterad när jag fick träffa får och höns i Vallebygden med vännerna, men det blev jag. 
 
Vi var på Toran fårgård där man fick gå in till lammen så det gjorde jag. 
 
Vi började klippa våra får idag. Hon till höger är nyklippt och har helt ren ull som är lite gul. 
 
På Vallehelgen var det ett par som hade café där man kunde sitta ute i trädgården med hönsen pickande runtom. 
 
Våra höns går in i växthuset ibland fast de inte får...
 
Annars är det mysigt när de kommer in och hälsar på i trädgården. 
 
 

Ödehus

Det känns bra att vi har räddat ett ödetorp för det är sorgligt när gamla hus förfaller. 
 
När jag kom hem med bussen i söndags såg jag det här stackars huset som står ensamt på en skövlad plats där de ska bygga ett nytt industriområde. 
 
Jag cyklade dit och gick in och tittade. 
 
Gamla kakelugnar är kanske svåra att behålla men man borde försöka. 
 
Och ett piano. Vi lyckades skänka bort pianot som stod kvar i huset när vi köpte det. 
 
Så här ser det ut på vinden i stugan ungefär. Här hittade jag en tidning från 1985 så det är ändå inte hundra år sedan det bodde någon här, som man kan tro. (Jag tycker inte att -85 är så länge sedan men det börjar det visst bli...)

Äppelblom

Idag var jag på massage. 
 
Jag fick ligga på en stor träsäng. Det var lite annorlunda och jag tycker att vanliga massagebänkar som är lite mjuka är skönare, men det är lyxigt med en timme helkroppsmassage. 
 
Nu blommar äppelträden hemma i trädgården. Det här är ett litet lustigt träd efter att en stor gren lossnat. 
 
 
 
 
 
 

Kulturkullan

Vecka 20
 
* Läser: Birgithe med th av Katrine Marie Guldager. Kul bok på danska trots att det låter tragiskt om en kvinna vars mamma har dött. 
 
Birgithe med th af Katrine Marie Guldager
Søgning: birgithe med th - tales.dk
 
* Lyssnar på: 80-talsmusik på Tidal. Jag har fastnat i en lista med 150 låtar från 80-talet, mycket nostalgi! 
 
* Veckans klipp: arg hamster
Hampter gets Mad - YouTube
 
* Veckans händelse: Kristi himmelsfärds dag på torsdag. Inte för att jag brukar fira det, men det är skönt med en röd dag mitt i en vecka. 

Mellan forntid och framtid

Båda mina städer har konstiga motton. Födelsestaden har Hedemora - med rötterna i framtiden och Ljungby har Ljungby - där Sverige möter världen. Jag har hittat på en bättre till Ljungby; mellan forntid och framtid. 
 
Här ligger ett gammalt område bredvid E4:an.
 
Här ligger det ett gravfält med E4:an till höger. 
 
Här från andra hållet. 
 
Här ligger ett gravfält inne i stan. 
 
Här får man inte cykla egentligen, men jag tolkade det som att skylten "Endast behöriga" pekade åt ett annat håll. 
 
Ur dagboken 930515: Curry fick en kolsvart unge inatt. Hon var jättestor och Emma trodde att hon skulle få fyra. 
 
(Curry var Emmas familjs katt.)
 

Varnhem

Jag har varit hos vännerna i Varnhem i helgen. 
 
De bor i världens gulligaste lilla hus som de köpt efter hennes farföräldrar. 
 
Det är lågt i tak men har en stor matsal, eller vad man ska kalla det. 
 
Körsbärsträden blommar alldeles fantastiskt nu! Vi åkte runt på Vallehelgen i Vallebygden och längs Vallevägen genom rena Körsbärsdalen som i Bröderna Lejonhjärta. 
 
De har flera egna körsbärsträd.
 
Och en bäck i trädgården! Så himla fint. 

Körsbärsträd

Tidsinställt inlägg på grund av Varnhemsresa. 
 
Vårt körsbärsträd vid stugan blommar nu. 
 
Så här såg det ut i torsdags och det kommer att hinna blomma ut innan jag kommer dit nästa gång. 
 
Ur dagboken 930513: Åkte och tittade på operation dagsverkeuppsättningen av Den girige. Andreas Öhrn var den girige. Det var mycket, mycket roligt. Han såg helt galen ut. 

Bil från 1955

Tidsinställt inlägg på grund av Varnhemsresa.
Min bil gick igenom besiktningen! 
 
Det trodde vi inte men maken besiktade den för att få veta vad han skulle fixa. 
 
Igår åkte vi till stugan med den men maken fick köra för jag har bara provkört en gång och det är komplicerat med en gammal sliten växellåda och bara tre växlar, startvätska, choke, mystisk tändning, en liten startknapp och annat som han måste lära mig. 
 
Ur dagboken 930512: Hade en körlektion. Lasse sa att vi skulle ta och försöka öva bort min rädsla. Vilket inte gick så bra. 
 
(Nästan trettio år efter att jag tog körkort måste jag lära mig att köra bil också... Från 1955.) 
 

Romeo och Julia med Teater 16

Igår var jag på Romeo och Julia.
 
Pjäsen är en tolkning med Teater 16.
 
Det är lokala förmågor under 26 år och de är så duktiga! Otroligt mycket text att lära sig och de är skickliga skådespelare. Denna pjäs har de repeterat sedan i september så det ligger oerhört mycket arbete bakom. 

Om spelmissbruk

Igår var jag på föreläsning om spelmissbruk med Niclas Aronsson. 
 
Han har varit spelmissbrukare själv och tänkte ta livet av sig när han inte såg någon utväg, men fick hjälp och nu vill han hjälpa andra i samma situation. Det var gripande men handlade tyvärr inte så mycket om annan psykisk ohälsa som jag förväntat mig. 
 
Erbjuder behandlingar, föreläsningar & utbildningar om spelberoende (niclasaronsson.se)

Om kullar och skolor

Ett vilkor när de byggde till Sunnerbogymnasiet var att kullen skulle vara kvar. 
 
Det är fint med en kulle på skolgården fast just här ser det inte så vackert ut för de körde sönder marken när de installerade lampor där uppe förra året. De har satt lite violer men det är mest maskrosorna som syns. 
 
Det här är gravhögen Kungshögen och bredvid ligger Kungshögsskolan som alltså inte är en högskola utan en hög-skola.
 
Ur dagboken 930509: HIttade till Vassbo redan halv tio, före de tävlande nästan. Odinns islandshästklubbs vårtävling. 

Kulturkullan

Vecka 19
 
* Läser: Marsipansoldaten av Ulla-Lena Lundberg. Mamma har tipsat om hennes böcker och de är så bra! Denna handlar om krigsåren i Finland. 
 
Marsipansoldaten (e-bok)
Marsipansoldaten - Ebok - Ulla-Lena Lundberg (9789515233363) | Bokus
 
* Lyssnar på: Skaran live på Spotify. EP från 2023. Skaran är ett Ljungbyband som jag följt och sett live några gånger så det är kul att de släpper ny musik. 
 
* Veckans klipp: Golden retrieverungar attackerar
Golden Retriever Puppy Attack - YouTube
 
* Veckans händelse: Kulturnatt i Ljungby på lördag.
Kulturnatten 2023 - Ljungby kommun

Glasspremiär

Idag öppnade glasstorget och jag var där såklart. 
 
Ägaren hade tur att det var så bra glassväder, eller så har han väntat på det. 
 
Det blev även premiär för bara ben. Inte på jobbet men på en promenad på eftermiddagen hade jag träningskjol. 

Hönsflytt

Vi har haft ett par fina dagar i stugan och flyttat runt hönsen. 
 
Kycklingarna fick flytta in i ladugården. Vi hämtade dem hos svärmor som kläckte fram dem och har haft dem hemma i tre veckor. 
 
De stora hönsen fick flytta ut i hönsgården. 
 
Kycklingarna är vana vid att bo i en liten låda och satte sig inne i ett hörn. 
 
Grannarna kom och ympade våra äppelträd och sedan bjöd vi dem på kräftor på glasverandan. 
 
Ur dagboken 930507: Marit skulle till Avesta och köpa tyg till balklänning och jag och Åsa följde med. 

Kartläggning

Jag är inte rädd för att bli kartlagd på nätet och för tillfället följs jag av två appar; Google maps och en undersökning om resor i Ljungby kommun. Igår gjorde jag det svårt för dem. Efter jobbet cyklade jag med en present till en kompis, kollade om glasskiosken öppnat (nej) och handlade på Ica. 
 
Så här blev det på Google maps. Där har jag över 42 miljoner visningar med foton och de har följt mig i flera år.
 
På TravelVu som jag ska ha i ett par veckor såg det ut så här. Jag är nog en av dem som cyklar mest här i stan. Tyvärr tror jag inte att de får in så många svar på denna undersökning eftersom den är ganska krånglig med att man måste ladda ned en app och rapportera all förflyttning, men det ska bli intressant att se resultatet. Jag tror att det blir mycket, som jag tycker, onödig bilkörning. 
 
Det här nybyggda huset tycker jag ser grått och trist ut, men jag hoppas att det är fina lägenheter. Jag har inte sett det från det här hållet innan utan det var en av mina upptäckter på rundturen. 

Ny cykelväg och annat

Igår hade vi en dramatisk himmel på kvällen. 
 
 
De här tanterna var så söta så att jag cyklade runt dem utan att säga något när de stod med varsin rullator mitt i vägarbetet. 
 
Det ser inte så välkomnande ut med genvägen till padelhallen. 
 
Bredvid ligger pulkabacken där jag och väninnan åkte en gång och tänkte att ingen såg oss, men då kom det såklart en massa padelspelare. 
 
På Dollarstore hittade jag verktyg om man vill skära fruks...
 
Jag invigde en cykelbana som inte är riktigt färdig. 

Hembygdsparken

Idag gick jag en sväng i hembygdsparken som är fin.
 
De byggde staket ett år när de tog betalt för sommarkonserterna, men då kom inte så många så sedan blev det gratis igen. 
 
Här finns två gamla ryggåsstugor. En ryggåsstuga är ett envåningshus utan innertak och var den i Norden under äldre tider vanliga formen av bostadshus för allmogen. (Wikipedia)
 
Två broar på samma bild. 

På landet

Vi har rensat ut hönshuset och ska flytta dit kycklingarna som bor hos svärmor i helgen. 
 
När hönsen är ute tycker de om att gräva ned sig. 
 
Fåren samlas gärna runt denna sten som är skön att klia sig mot. 
 
Ugnspannkaka till middag.
 

Kulturkullan

Vecka 18
 
* Läser: Den andra kvinnan av Therese Bohman. En ung kvinna bestämmer sig för att försöka locka till sig en läkare på sjukhuset där hon arbetar i köket och blir hans älskarinna. Intressant roman om relationer. 
 
Den andra kvinnan (e-bok)
Den andra kvinnan - Ebok - Therese Bohman (9789113059204) | Bokus
 
* Lyssnar på: Men without hats på Tidal. Ett kanadensiskt new wave-band som startade 1977. En kompis tipsade om dem på Valborg och jag gillar musiken som är syntpoppig och påminner om Talking heads. 
 
* Veckans klipp: 
En babysäl närmar sig! "Är du min mamma?" - YouTube
 
* Veckans händelse: Vårrundan på Kinnekulle, 6-7 maj
Vårrundan – Mötesplats Kinnekulle (motesplatskinnekulle.se)
 

Om frihet

Jag pratade med min danska kompis om att jag tycker att det är så konstigt med Christiania. Det är synd att de alternativa människorna ofta väljer att vara veganer (borde förbjudas, nej, jag skojar) och hålla på med hasch. Om de vill vara sunda och friska får jag inte ihop det.
 
Som tur är har jag stor frihet och tycker om att vara ofixad, lyssna på hög musik (dåligt för mina redan halvdöva öron) och äta socker (dåligt för min vikt) och det får jag. 
 
Idag hade jag mitt nya loppisfynd som är en tunn vit topp, vårigt och skönt! 
 
Jag tog min solenergi och cyklade 1,5 mil. En ny upptäckt är denna gamla skogsväg i ett vitsippshav. Tyvärr är jag allergisk mot hassel men den har blommat över. 
 
Jag tror inte att hästar äter vitsippor, i alla fall fanns det mycket vitsippor i dennas hage. 
 
Det syns inte på bild men här är en fantastisk backe som tar fem minuter att rulla ned för. Det är så brant så att jag bromsar lite ibland. Vilken tur att jag hittat en motionsform jag gillar och att det är gratis! Vår och sommar är det lätt att känna sig fri! 
 
 

Valborg

Vi hade en trevlig Valborg med fest i stugan. 
 
Brasan brann ned snabbt och det blåste ganska mycket.
 
Det var kallt men vi fick en fin solnedgång. 
 
De flesta gästerna gick hem före elva men jag och de här tokarna spelade musik i Runkepuben till klockan tre på natten. 
 
Ur dagboken 930501: Ja, igår var det sista april. Vi hade det rätt trevligt. Marit, Åsa och Maria kom hit. Vi åt tacos och gick och tittade på brasan vid Munken. Den var stor och fin och fyrverkerierna var också bra. Familjenöje. De flesta i vår ålder verkade befinna sig någon annanstans. 
 
 

RSS 2.0