Dalarocken

Jag har haft finfina dagar hemma i Hedemora med Dalarocken! 
 
Atomic Swing, som var stora på nittiotalet, hade Sverigepremiär på sin turne´. 
 
Sator från Borlänge var också stora på nittiotalet. 
 
Ebba Gold spelar låtar av Thåström, mest från Ebba Grön men även några från Imperiet. 
 
Min kompis och jag utanför proseccotältet. 
 
I lördags var det motordag i Hedemora. De hade stängt av Åsgatan för strosing - man kunde gå och titta på fina bilar, och senare var det cruising.
 
Jag hann faktiskt träffa hela familjen snabbt. Mamma dök upp på tågstationen för att möta upp Föreningen Nordengäster som kom med samma tåg som jag, pappa mötte oss på en uteservering här bland bilarna, och min bror cyklade till affären i byn där de har en stuga och dit jag och väninnan gick hemifrån henne. Trevligt!

Dalarock

Tidsinställt inlägg på grund av Hedemoraresa. Idag går jag och väninnan på Dalarocken igen. 
 
Första gången jag var på Dalarock var -88, jag var 14 och skulle börja i nian. Festivalen var bara en dag och det var ingen åldersgräns. Jag ville mest se Alien som hade en stor hit med "Only one woman". På översta bilden sitter jag och min kompis högst upp i backen. På den nedre bilden ser man ner i gropen på motorstadion, mot scenen. Nu har Dalarocken återuppstått i mindre skala på en grusplan, men det ska bli kul att gå dit! 

Dalarocken

Tidsinställt inlägg på grund av Hedemoraresa. Idag ska jag och väninnan gå på Dalarocken. 
 
 
Jag grävde fram mina Dalarockplagg från -94 och -96, som numera är stugkläder. De är små, men om man kommer in i ett plagg kan man ha det är mitt motto och har Dalarocken återuppstått ska de känna sig hedrade. 
 

Till Hedemora

Tidsinställt inlägg på grund av Hedemoraresa. 
 
Idag åker jag hem till Hedemora, men det blir en ovanlig resa för jag kommer nog varken att hinna träffa mina föräldrar eller min brors familj, som är i sin stuga. 
 
Jag ska bo hos vännerna som bor med en sådan här fin utsikt. De bor visserligen i samma by som min bror, men det är ändå sex km emellan och jag vet inte hur jag ska ta mig dit.
Foto: Emma Bolin

Sorg och glädje

Idag fick jag veta att min brors familjs katt har blivit dödad av en räv!
 
Här är en gammal bild från när hon matchade deras köksinredning. Jag kommer att sakna denna oerhört gulliga och gosiga katt som kom och lade sig på ens mage och spann så fort man träffade henne. 
 
Efter jobbet gick jag till Chocohouse och firade att jag går på semester, med en crepe sandwich med jordgubbar, vit choklad, nutella, banan, lotus cookie spread och kinder bueno. Pannkakstjejen frågade hur jag mådde och då berättade jag om katten. Hon hade haft en katt som blivit påkörd och förstod såklart att jag är ledsen.
 
På kvällen var jag med ett gäng på Sommar i parken där Kevin Walker som vann Idol 2013 sjöng. Det var fint!
 
Nu får bloggen sköta sig själv tills på söndag-måndag för jag åker bort, men det kommer tidsinställda inlägg så titta gärna in ändå. 

Chocohouse

Idag öppnade Chocohouse här!
 
Det är en så underbar idé att sälja crepes som sommarjobb! 
 
Jag provade fettuccini (pannkaka som strimlad spagetti) med jordgubbar, nutella, vit choklad och lotus som jag fick veta är biscuit spread. Detta har jag alltså missat i England! Jag får ta ett snack med min engelska svärmor. 
 
Det blev omvänd ordning och jag åt ärtsoppa när jag kom hem. 
 
Jag borde inte köpa pannkakor när vi får så många ägg så till och med tama hönan blir förvånad, men det kan inte hjälpas. 

Kulturkullan

Vecka 26
 
* Läser: Oro av Anna Kåver. Jag brukar inte läsa faktaböcker så ofta, men blev tipsad av en lärarkollega om denna som är bra för att förstå sig på sin oro och eventuellt göra något åt den (men hittills har jag inte orkat göra övningarna). 
 
Oro : att leva med tillvarons ovisshet
https://www.adlibris.com/se/bok/oro-att-leva-med-tillvarons-ovisshet-9789127819214
 
* Lyssnar på: DNA med Backstreet boys på Spotify. Album från 2019. Jag har inte lyssnat aktivt så mycket på dem, men det finns en massa låtar jag känner igen och jag tycker fortfarande att de är bra, fast man knappast kan kalla dem för pojkband längre. 
 
* Veckans klipp: uggelunge
https://www.youtube.com/watch?v=mxn9Zdlqv_A
 
* Veckans händelse: Dalarocken i Hedemora 28-29 juni.
https://magnetevent.se/Event/dalarocken-2019-27108/

Premiärdag

Vilken fantastisk premiärdag detta blev! 
 
Det var första gången jag åkte med den nyrenoverade båten. Maken har varit ute en liten sväng tidigare, men nu åkte vi lite längre, hittade en egen strand och premiärdoppade oss i sjön. 
 
Det är ju kul att folk tycker att båten är fin, men det går överstyr för det kommer hela tiden gubbar från överallt och ingenstans och ska titta och prata. Som tur var ligger båtrampen nära Lokstallet som säljer våfflor på söndagar så jag försvann. (Dessa fakta har jag snappat upp efter upprepning: Det är arton lager lack, en V6-motor, en båt som gått som tullbåt i Finland och som maken fick för två år sedan av en som skulle elda upp den annars.) 
 
När vi kom hem åkte jag årets premiär på inlines och nu ska jag premärsova i bäddsoffan i gästrummet, för jag tror att det är lite svalare där än i sovrummet, och maken har flyttat till stugan.  

Midsommar

Vi hade en fin midsommarafton och satt ute fram till klockan nio på kvällen nästan, trots att gästerna frös, men de fick låna filtar och så flyttade vi bordet närmare grillen. 
 
När de andra åt sill åt jag potatis, ägg och bröd. Potatis, ägg och dill är härproducerat! 
 
Det såg ut som att maken ville ha hela filén för sig själv, men han delade med sig som tur var, och sedan åt vi jordgubbar. 
 

Midsommarpyssel

Lägg sju ägg under kudden innan du lägger dig. 
 
Nej, gör inte det! Det kommer att bli pannkaka av alla dina drömmar! 
 
Finn fem får! Jag har ännu inte vant mig vid att ett brunt får blivit grått. Det skymtar fram ett sjätte får bakom henne uppe till höger kan jag se, som vet att hon är där. 
 
Ser ni snoken i mitten av bilden? Jag skrämde bort den när den låg vid bryggan och sedan lurade den i vassen när jag skulle bada. 
 
Ett blomsterkorsord! 
 
Och så vår rhododendron för någon vecka sedan, för att jag glömt att visa hur fint det är inne i den. 
 
Det är en rejäl stam på busken från femtiotalet. Tyvärr är marken mjuk och fuktig och kattbajsig så det är inte så mysigt att sitta där inne som jag tänkt. Glad midsommar!

Hemväg

Nu har jag två lugna månader framför mig, innan nästa termin börjar, härligt! 
 
På min väg till och från jobbet passerar jag en annan skola, som de håller på att bygga till. Längst till vänster syns baracker där klasserna håller till medan de bygger den nya skolan. 
 
Byggjobbarna har byggt sig en fin uteplats med grill. 
 
Här vet jag inte vad som händer, mer än att de tagit bort langosvagnen! Så tråkigt, precis när sommarsäsongen börjar!

Grilla, fira, allsång

Igår var mina föräldrar och mammas amerikanske syssling på besök och de fick bo i stugan. Vi åkte dit och grillade med dem. 
 
Vi har så fina kvällar nu och det var mysigt att sitta ute. 
 
Jag demonstrerade vår tama höna, den enda som jag brukar kunna få tag i och hålla. 
Foto: Don Johnson
 
Idag gick jag till kommunbiblioteket och firade Agneta Json Granemalm som är utnämnd till Årets läsombud i Sverige! 
 
På kvällen gick jag och väninnan på Sommar i parken, underhållning och allsång med Paret. Vi undvek noga mikrofoner, men sjöng med lite åtminstone. Ännu en mysig kväll!

Nya värphöns

Någon av "kycklingarna" har värpt sitt första ägg!
 
Kanske någon av de här små tufsiga hönorna, vi har åtta småhöns som ser förvirrade ut. Hoppas vi får fler prickiga ägg.

Äta och dricka i Köpenhamn

Det blev inga roliga skyltar denna gång, men jag har såklart ätit och druckit. När jag åker ensam till Köpenhamn är det inte så kul att gå på pubar, men nu fick jag prova några spännande drinkar. 
 
Crazy Leprechaun! 
 
Raspberry beret, med lakritspipa. Jag köpte även en granatäppelshot, men bartendern fattade inte vad jag ville ha förrän jag sa "gränädäble", fast jag pekade på flaskan. Som en kompis sa en gång "vad arg du låter när du pratar danska". Jag måste liksom fräsa ut orden.
 
Det var bra att skicka fram svärmor för hon är engelsk på riktigt och då blir det inte lika fånigt som när jag pratar engelska med danskar. 
 
Koldskål med kammerjunkere (googla) och hallon- och svart vinbärssmoothie (+ värktablett på grund av för lite sömn, och tunga åskmoln).
 
 
Pasta bolognese och äppeljuice. Gott, men maken var missnöjd för att jag råkat hitta en restaurang utan rättigheter, vilket är lite av en bedrift på Vesterbrogade. 
 
Glass (banan och choklad, nougat och stracciatella) med guf och sylt. 
 
 

Kulturkullan

Vecka 25
 
* Läser: Konsten att bli känd av Caitlin Moran. Jag gillar Morans direkta humor, och tycker om att läsa fortsättningen på Konsten att skapa en tjej. 
 
Konsten att bli känd
https://www.adlibris.com/se/bok/konsten-att-bli-kand-9789100178673
 
* Lyssnar på: Down the road wherever med Mark Knopfler på Spotify. Album från 2018. Särskilt kul för oss som hörde honom live igår! Han är 69 år och i några recensioner jag läst om turnén gnäller de på att han är gubbig, men det tycker jag inte. Han är fortfarande en av världens bästa gitarrister! 
 
* Veckans klipp: bonobounge
https://www.youtube.com/watch?v=IjdAzJ_FcKU
 
* Veckans händelse: Copenhell i Köpenhamn, 19-22 juni. 
https://www.copenhell.dk/

Knopfler i Köpenhamn

Denna helg tog vi med svärmor till Köpenhamn för att gå på konsert med Mark Knopfler, som födelsedagspresent till henne. 
 
Hon förundrades över att jag lurade iväg oss på en lång omväg till hotellet Löven som ligger på Vesterbrogade, gatan som går till Rådhuspladsen. Själv är jag inte alls förvånad, för ungefär sådär brukar det bli när jag ska gå till ett nytt ställe. Man kunde sitta i fönstren och äta men när vi skulle gå ut och äta på kvällen gick vi åt fel håll, bort från centrum. Det gjorde i och för sig ingenting för priserna sjunker ju längre bort från turiststråken man kommer. Det här området har jag aldrig påstått att jag hittar i... 
 
Det var svårt att sova på grund av alla ljud, och det värsta var inte nattrumlare utan kyrkan som låg mittemot och hade klockspel klockan åtta på morgnarna! 
 
I lördags firades flaggan Dannebrogens 800-årsdag! Vi stannade inte och tittade men prins Joachim och prinsessan Marie skulle komma dit. 
 
Svärmor och maken på väg till Royal arena. 
 
Konserten var verkligen bra och de körde några Dire Straitslåtar som är vad vi helst vill höra. Han hade med sig tio otroligt skickliga musiker som spelade 48 olika instrument! Egentligen fick man inte fota, så jag gjorde faktiskt inte det, men maken tog detta utan blixt och sa att det inte räknas. Vi hade en fin helg, men tyvärr har det regnat en del och då är det inte så trevligt att vara ute och promenera som man gör i Köpenhamn. 
 
 

Om djur

Tidsinställt inlägg på grund av Köpenhamnsresa. 
 
Jag är fortfarande förvånad över det gråa fåret. Innan vi klippte henne var hon lika brun som den bredvid. 
 
Och det bruna fåret såg ut så här för ett år sedan! 
 
Nu kommer jag dragande med en rhododendron igen! Den här busken står bredvid vår stuga. Rhododendron är jättegiftig, men en gång såg vi vår getabock stå och tugga på busken. Vi trodde att han skulle dö då, men efter att han stått med pannan mot en björk och skakat i några timmar mådde han bra igen. 
 
Våra kycklingar som är hönor har fått flytta in till några äldre höns, som tyvärr är elaka mot dem och inte låter dem gå ut, men snart blir de en riktig flock hoppas vi. 
 
När vi var på examensfest fick jag plötsligt en glad hund i knät. 

Elverket

Tidsinställt inlägg på grund av Köpenhamnsresa.
 
Här är vårt fina elverk. 
 
Titta lite närmare på tornet.
 
Bör inte elverket om någon ha möjlighet att byta ut belysningen emellanåt?...

Kul i affärer

Jag förundras över prissättningen på Dollarstore. 
 
En nyckelring kostar tio kronor. Två nyckelringar kostar då? Tio kronor. 
 
Ett ännu sämre räkneexempel: även om jag bara behöver ett vykort tar jag tolv, för det kostar fortfarande tio kronor! 
 
Jag har just lärt mig att konjac är en svamp. 
 
Och på Lidl säljer de denna vecka något från Makedonien som heter Tulumba och på svenska "bakverk indränkt i sirap". Detta borde vara något för mig, men jag köpte det faktiskt inte för jag blev lite nervös över indränkningen. 

Utspring

Idag hade vi studentutspring på Sunnerbogymnasiet! 
 
Jag gick och tittade på stipendieutdelningen. 
 
Det har ösregnat, blåst och åskat helt galet idag, men som jättetur var så slutade det till utspringet. Här stod jag innanför avspärrningarna för vi har en utgång från biblioteket här, helt praktiskt. 
 
Lyckliga studender sjöng om sin dag och alla hade varsin låt som de dansade ut till. Det är alltid kul att se dem även fast jag inte hade någon särskild att fira i år. 
 
 

Att spatsera

Igår spatserade jag i Apladalen. 
 
Så här kan man posera i culotter (om man står med benen ihop ser det ut som en kjol). Foto: Christel Sköneskog. 
 
Jag har sett den här andhanen valla runt sina förvirrade damer i några dagar. Här är de på fel sida gångvägen med tanke på dammen där de brukar simma omkring. 

I Apladalen i Värnamo

Jag åkte med väninnan till Värnamo idag. 
 
Vi gick till den trevliga hembygdsparken Apladalen där de har små hus med grästak. 
 
Kaffestugan har de här goda bakelserna, Apladalens söta, som är som en muffin med glass inuti. 
 
Här har vi nog lavendel, eller vad tror du https://amacasa.wordpress.com/ ?
 
Jag och min lilla söta kompis, som ibland får leta efter kläder i XS = lyxproblem... Hon är också fascinerad av årets rhododendronexplosion! Vi hade en mycket trevlig eftermiddag och var nöjda med vår shopping på Rusta också. 

Kulturkullan

Vecka 24
 
* Läser: Läsarna i Broken wheel rekommenderar av Katarina Bivald. Det här är en trevlig roman som handlar mycket om kärleken till böcker.
 
Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
https://www.adlibris.com/se/bok/lasarna-i-broken-wheel-rekommenderar-9789175032788
 
* Lyssnar på: Andreas Weise på Spotify. Jag var på väg till Växjö på nationaldagen för att lyssna på Weise, men det blev för varmt för att lämna bryggan och dammen. Det blir en ny chans när han kommer till Växjö igen på allsång 1 juli. Det är lite tråkigt när han sjunger jazz, men nu när han varit med i både Idol och vunnit Stjärnornas stjärna har han bevisat att han kan sjunga olika genrer.
 
* Veckans klipp: myrkott som lerbadar.
https://www.youtube.com/watch?v=LMiYjkG4onM
 
* Veckans händelse: Mark Knopfler i Köpenhamn på lördag. 
https://www.royalarena.dk/event/mark-knopfler

Fikaprovning

Jag råkade boka in mig på fikaprovning i en närliggande by. Först tänkte jag cykla dit, men det blåste för mycket så jag fick ta bilen. 
 
Det här är mysiga hembygdsgården i Ivla. 
 
Det är en tjej som har ett eget företag som gör sockerfria kakor som hade pop-up café här. 
 
Vi fick prova fem olika kakor och idag var de även veganska. Tyvärr är det inte i min smak och jag saknade verkligen något sött, men det var en trevlig idé med kakprovning! Den senaste tiden har jag provat flera vegan- och nyttiga alternativ men jag ger upp det nu, för jag blir bara besviken. 

Examen

Jag hann inte blogga igår för vi kom hem så sent från en examensfest. 
 
Det här är en smart tvådelad klänning som jag kände ett behov av när jag såg att den fanns på Kappahl. 
 
Man kan välja att stoppa ned toppen i kjolen, men det ser fortfarande ut som att den sitter ihop. 
 
Den här tjejen! Hon är nyexad sjuksköterska, snygg och rolig och trevlig! Hennes familj har mark bredvid vår och inte för att vi har så mycket mark, men man känner alla ute på landet.  

Nationaldagen

Det blev en fin nationaldag här, trots att vi båda ska jobba imorgon och maken har skjutsat hem mig för att sedan åka tillbaka och sova i stugan. Jag ska nog ha balkongdörrar öppna åt båda hållen och sova med öronproppar, för det är snorvarmt (?) i sovrummet nu! 
 
Jag premiärbadade i dammen igår och idag simmade jag över till andra sidan och plockade upp vattentermometern som slitit sig. Det var 23 grader varmt i vattnet, så det var visst inget hjältedåd att bada. 
 
De stackars fåren är helt utslagna. Utom hon som ligger uppe på stenen, som ju är jättevarm. Knäppt får. 

God nationalafton!

Då firar vi väl nationalafton då! 
 
Vår rhododendron, till höger, är magnifik! 
 
Jag gick på föreläsning med Mustafa Panshiri, en av landets mest anlitade talare för tillfället, om integration. Han var Sveriges första polis från Afghanistan och nu reser han runt och har som mål att prata i alla kommuner. Våra ettor och tvåor på gymnasiet fick höra honom och det tror jag var nyttigt. 
 
Efter jobbet gick jag på Glasstorget och köpte en egen variant på Ljungbyvåffla i bägare; fyra kulor glass (denna gång hasselnöt, nougat, hallonsorbet och vattenmelonsorbet),, mjukglass, varm kolasås, smågodistopping och rån.
 
Jag har tagit årets första dopp i dammen. Det var så varmt att jag kunde ligga och torka på bryggan. Bra nationalafton!

Erikshjälpen

"Man kan aldrig få för många toppar!", brukar jag säga. Och även "Jag behöver inga kläder, jag ska inte handla"... 
 
Idag var jag på Erikshjälpen och bjöd en gammal vän och kollega (81 år) på fika eftersom jag får fikabiljetter för två personer när jag lämnar in saker där. Då hände det sig att jag hittade denna roliga fågeltopp. Och ett par böcker som jag nog lämnar tillbaka när jag läst dem, så får jag nya fikabiljetter, och så där kan jag hålla på. 

Kulturkullan

Vecka 23
 
* Läser: Spegeln i rummet utanför av Stina Nilsson Bassell. Denna bok fick jag skickad direkt från författaren och det var ju jättesnällt, men tyvärr är det så mycket grammatikfel så jag vet inte hur jag ska recensera den. 
 
 
* Lyssnar på: Shine a light med Bryan Adams på Spotify. Album från 2019. Jag kanske har haft med denna förut? Hur som helst gillar jag fortfarande Adams, som de senaste åren mest ägnat sig åt fotografering. 
 
* Veckans klipp: pungmård luktar på padda
https://www.youtube.com/watch?v=WZTgP696iN4
 
* Veckans händelse: Sweden Rock Festival 5-8 juni. 
https://www.swedenrock.com/
 
 

Experiment

Idag har jag experimenterat! Jag provade halloumifries på Burger King och det var väldigt gott! 
 
Dessutom har jag kört en tvättmaskin på 30 grader och jag brukar alltid köra 40 eller 60, men vill inte krympa min nya fina Danmarkströja, och det ser ut att ha blivit rent. Sedan körde jag en diskmaskin på 70 och det har jag aldrig gjort förut. Jag vet inte vad som är normalt men brukar köra 50. Spännande liv jag lever ändå! 
 
Ibland när hönsen försvunnit hittar vi dem på den gamla gödselplattan, där växer det väl en massa spännande att äta kan jag tänka! 
 
Jag körde hem från stugan idag och maken skulle komma senare på sin femtiotalsmoped, men den stannade så jag fick köra och hämta honom en mil hemifrån. Nu vet vi att vårt cykelställ till bilen funkar även för moped, det var ju bra! 

Femtioårsfest

Igår var vi i hembygdsparken på en kompis femtioårsfest. 
 
Här ansluter vi till några andra gäster. Foto: Ellinor Arvebrink
 
Här fuldansar jag och en kompis.
 
Mannen med guldslips är jubilaren och de hade tagit in en jättebra coverartist så vi dansade hela kvällen, superkul!
 
Idag firade jag vidare med glassfrukost (vid trettontiden) på Märtas glasseri, som egentligen ska öppna efter skolavslutningen, men hade smygöppet idag för att det var loppis på torget utanför. 

RSS 2.0