Halv åtta hos mig

Denna vecka har programmet Halv åtta hos mig varit i Hedemora, min hemstad, och det har varit jättekul att se! Man kan tro att alla Hedemorabor bor i gamla, stora, fina faluröda trähus, för det gjorde alla deltagarna! 
 
Jag känner inte igen någon av dem, men har frågat runt lite för Hedemora är litet och någon borde känna någon. Pappa äter surströmming en dag i månaden med Cai. Min bror har gått i samma klass som Annas bror och en kompis son går i samma klass som hennes son och har gått i samma klass som en annan av hennes bröder. En bloggarkompis mamma har jobbat ihop med Mona. Det är bara Pelle jag inte hittar någon koppling till. 
 
Maken tog ledigt fredag och måndag och var glad för att han hann göra en del saker vid stugan och hemma, köpte vinterdäck och sådant. Själv har jag mest ägnat lovet åt att gå och äta på olika ställen. Eftersom jag inte har lunch i vanliga fall kan jag inte gå ut och äta. Idag gick jag och en annan skolbibliotekarie på Vildrosen som har stadens godaste kakor, för de stänger klockan två så dit hinner vi heller aldrig annars. Det var väldigt gott och trevligt!
 

Emporia

Igår gjorde jag en konstig resa! Jag var nyfiken på köpcentret Emporia i Hyllie, Malmö, för jag har aldrig varit där, så jag åkte dit. Först buss till Älmhult och därifrån tåg, det tog ungefär 3,5 timme men jag har läslov och hade en bra bok med mig så det gick bra. 
 
Entrén är särskilt fin när det är mörkt ute. 
 
Där inne var det också fint och väldigt stort! 
 
Jag hittade Chocolicious som har världens mest fantastiska plocktallrik! Den var tänkt för två personer och jag blev så mätt och stinn så att jag blev yr och svettig efteråt...
 
Jag köpte lite kläder och presenter och gick runt och tittade på en massa fina saker. Illums Bolighus har de här söta ljuslyktorna, men jag vill ju liksom ha en hel stad och det går inte när de kostar från 200 kr och uppåt. 
 
Efter tre timmar var jag nöjd men sedan blev hemresan krånglig. När jag kom till Älmhult hade sista bussen gått, för den jag tänkt åka med går inte på höstlovet fast det stod så när jag sökte på reseplaneraren! Då åkte jag tåg till Alvesta där det som tur var gick en buss till hem. Uppdatering! Efter kontakt med länstrafiken fick jag veta att bussen visst gick från Älmhult! Då fattade jag fel. 

Kulturkullan

Vecka 44
 
* Läser: Mellan oss av Sandra Beijer. Ungdomsbok om en tjej som är tretton, lite för ung för att jag ska kunna sälja in den på gymnasiet tyvärr. Beijer är en duktig skribent. 
 
Mellan oss
https://www.adlibris.com/se/bok/mellan-oss-9789127163119
 
* Lyssnar på: Time med Måns Zelmerlöw på Tidal. Album från 2019. Vissa låtar är lite reggaeaktiga och det är nytt och kul! 
 
* Veckans klipp: Åsneföl på Pannkaksladan i Höganäs. (Visserligen från 2012, men jag visste väl att det var något jag ville göra i Höganäs när vi passerade där igår.)
https://www.youtube.com/watch?v=EPOSL83nH-c
 
* Veckans händelse: Höstlov!

I Helsingborg

Vi har haft en fin helg i Helsingborg trots en del regn. 
 
Där finns ett pampigt rådhus. 
 
Tropical beach var inte så inbjudande.
 
Vi åkte över till mysiga Helsingör. 
 
Att det regnade hindrade inte mig från att äta glass. Underligt nog smälte den värre än i sommarvärme... Min jacka gick sönder så jag köpte en ny i Helsingborg och jag gillar inte alls den här färgen, men jag blir åtminstone lätt att se. 
 
Igår var vi på rockbaren på The Tivoli och hörde punkbandet Baditudes. Det var full fart på de gamla gubbarna. 
 
Vi hade bilen parkerad hela helgen ute på piren som ligger centralt. 
 
Om ni vill se flera bilder kan ni titta på min facebookprofil: 
https://www.facebook.com/yfronten.blogg och här är en massa gott vi ätit på min andra facebooksida: https://www.facebook.com/yfronten/

Utekonst

Tidsinställt inlägg på grund av Helsingborgsresa. 
 
Jag tycker att det är kul med konstverk utomhus. 
 
Det här, som jag tycker ser ut som hamburgare, heter Betong-ande fyller tjugo i år. Det smälter in i omgivningen ovanligt bra på hösten! 
 
Här är Ågubben, som man förr skrämde barnen med för att de inte skulle gå för nära ån. 
 
Den här cyklar jag förbi två gånger om dagen, men kom på först nu att den kanske är släkt med denna som ligger på andra sidan vägen: 
 
Vändskivekransen som är kvar som ett minne av järnvägen. Se mitt inlägg om det här: https://yfronten.blogg.se/2019/january/vandskivekrans.html

Nya linser

Tidsinställt inlägg på grund av Helsingborgsresa. 
 
Har ni sett mina nya linser!
Äsch, det är aldrig någon som märker att jag har linser, eftersom jag har haft det nästan varje dag sedan 1990. 
 
Däremot är det inte så många som har sett mig i glasögon eftersom jag inte trivs i det. En del säger att alla passar i glasögon, men det tycker inte jag. Jag kan tycka att jag passar i solglasögon, men eftersom jag har så dålig syn (-7,0 på ena ögat och -8,0 på andra) får jag små pliriga grisögon bakom glasögon... Irriterande när jag betalade 6000 kronor för dem och inte vet hur länge jag kan ha dem, men det kan inte hjälpas. 

Kvällssol

Idag var det en lite blek men fin kvällssol och kändes otroligt varmt och skönt med femton grader! Eller kväll, jag var ute och gick mellan halv fem och halv sex ungefär, men ändå. 
 
Sol på det här fina som jag visade förut i dimma. 
 
Här sitter det en kille med bara ben! 
 
Nej, nu överdriver du! 
 
Ån Lagan. 
 
 

Toalettproblem

Jaha, ja. 
 
Jag delar toa med aporna på skolan! 
 
Och hemma är det ännu värre...

Smålands vackraste hus

Tellushuset här i Ljungby har blivit framröstat till Smålands vackraste hus hos Arkitekturupproret! Då räknar man inte slott och kyrkor, men jag tycker egentligen att Calmar stadshotell som kom tvåa är finare... 
 
Visst är Tellushuset vackert! Det som skymtar till höger är också jättefint! 
 
Det heter Betlehem och har världens mest fantastiska innergård! 
 
Titta här!
 
Här!
 
Och här! 
 
Inte långt bort ligger detta också otroligt vackra hus! 
 
Sist och minst av dagens fina hus är huset maken byggt åt svärmors gräsklippare. Det ska jag skicka in till nästa tävling!
 
 
 

En dag på landet

Jag ser vår stuga mest som ett sommarställe och åker inte dit så ofta på hösten/vintern, men i lördags följde jag med för att vi skulle försöka klippa ett får. Inte för att man brukar klippa dem på hösten, men de har liksom fått långa tovor och blir smutsigare än nödvändigt om vi inte friserar dem lite. 
 
Vi fick inte tag i fåren så jag satt mest och läste i växthuset, det var mysigt. 
 
Det har regnat så att dammen nått normal nivå igen. 
 
De stackars hönsen som har en hönsgård att gå ut i kliver omkring i lera, men blev glada när de fick gamla tomater att festa loss på. (Hönsen som bor inne i ladugården brukar få gå ut och springa fritt en stund när maken är där.)

Kulturkullan

Vecka 43
* Läser: Obs: synd av Lovisa Wistrand. Andra delen i Messenger-duologin. Jag gillade den första och hoppas att denna är lika rolig att läsa. 
 
OBS: Synd
https://www.adlibris.com/se/bok/obs-synd-9789176970744
 
* Lyssnar på: Highway of heroes med Screamer på Tidal. Album från 2019. Hårdrocksbandet Screamer kommer härifrån Ljungby, men är nog störst i Tyskland! De släppte sin nya platta igår och det är fartig rock som gör sig bra live. 
 
* Veckans klipp: papegoja som pratar dalmål
https://www.youtube.com/watch?v=SmXHFxuCcMY
 
* Veckans händelse: Lolita Pop på Kafé De luxe i Växjö på lördag kl.22.
http://www.kafedeluxe.se/?event&id=3630

Klubbkväll med Kristian Anttila

Igår var det klubbkväll på Lokal 16 här i Ljungby. 
 
Daniel Willforss gjorde sin första spelning, ensam med sin synth. 
 
Bara oknytt från Malmö körde på hårt! Coolt med unga tuffa tjejer!
 
Skaran hette tidigare Parkbandet, men det låter mer som ett dansband tycker jag... Sångerskan Elina fick sjunga med John Lundvik på Ljungbydagarna!
 
Kilpikona har Meja, en annan duktig sångerska! 
 
Kristian Anttila spelade här för två år sedan och ville komma tillbaka. Det är kul att han vandrar runt i publiken och till och med ut ur rummet med sin gitarr! Jag har faktiskt två CD med honom och gillar hans texter på svenska. 
 
Filippa Nordvall har konstutställning på Lokal 16 med en riktigt häftig installation i dansrummet!
 
Det var en riktigt kul kväll med bra musik i olika stilar och jag hoppas på flera klubbkvällar här! 

Åminne julmarknad

Igår åkte jag med ett gäng till Åminne bruk på julmarknad. Det är väldigt mycket för tidigt, men det kan inte hjälpas när de arrangerar en så mysig julmarknad! 
 
Jag glömde fota när det var ljust, men ni får googla om ni vill veta hur det ser ut. Så här fint var det i alla fall när vi skulle åka hem. 
 
Först kommer man in i en stor hall, som ser lite tom ut i mitten, men de andra salarna är desto fullare med säljare. 
 
Här är mitt favoritstånd (infoga valfritt sexskämt) med provsmakning av fudge. Man måste ju få prova alla sorterna (ett par gånger). 
 
Visserligen ogillar jag svärord, men det här ölet har ett lustigt namn så jag köpte en flaska till maken. 
 
Till mig själv köpte jag ett par fula fårskinnstofflor med överdrivet breda skaft, men det gör ju inget för de är underbart sköna! 

Förlovningsdag

Idag har vi femtonårig förlovningsdag!
 
Jag köpte rosor redan igår. Maken kan inte hålla reda på alla dessa dagar, men jag påminner honom ibland. Vi får se om vi ska uppmärksamma detta på något mer sätt.
 
Grått behöver inte vara tråkigt! Jag når nya höjder (dalar?) i mina spralliga klädkombinationer.
 
 

Chokladbehandling

Idag gav jag mig själv en spabehandling med choklad på Sawadeekha där jag går på massage. Nu har de tagit bort det, men så här stod det förut på deras hemsida: 
Bara att njuta! Behandlingen börjar med en underbar chokladpeeling som åtföljs av en kroppmassage med chokladolja. Efter det lägger vi en mask samt avslutningsvis kroppslotion.
Under tiden kroppsmasken verkar får ansiktet en rengöring och även där en mask.
Källa: mig själv https://yfronten.blogg.se/2017/december/chokladmassage.html
 
Man kan känna sig lite naken, rädd och exposed som Maria Montazami utan sitt läppstift, när man ligger i bara trosor, men det går snabbt över och det är verkligen avslappnande och härligt med denna chokladbehandling! 
 
Medan jag väntade frågade de om jag ville ha en kopp te och som tur var fick jag inte hälla upp själv, för då hade jag tagit sand från Karon beach, där jag har varit... Ägaren till salongen brukar åka till Thailand och ta med sig sand hem. 

Mera träd

Jag har hängt upp mig på det här med höstens färger på träd och buskar och här kommer några bilder från dagens promenad. Helst ville jag visa hur fantastiskt det är när det är sol, men så länge får ni se staden i dimma som ju också kan vara fint. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cykeltur

Jag trodde att jag hade slutat cykla långrundor för i år, men så blev det varmt igen! Idag hade vi 14 grader, som det kan vara på sommaren, och då var det härligt att cykla en tur på 15 km. 
 
Den gamla banvallen är så fin när träden gulnar.
 
Fint hus och fina träd, här med. 
 
Det ser ut som att jag susar förbi i en faslig fart, men jag zoomade för att få med hela den kurviga vägen (och de fina träden). 
 

Om jag inte orkar ta på mig träningskläder kan jag ha slitna strumpbyxor och slimbyxor och reflexväst (och lite mer på överkroppen) för det är ändå nästan ingen som kommer att se mig... förutom hela internet! Var så goda! (Oj, där slant jag på tangentbordet och bytte typsnitt på något vis.)


Kulturkullan

Vecka 42
 
* Läser: Mannen som hyrde en familj av Susanne Brijker. Debutroman om en gammal man utan släktingar som hyr in personer som låtsas vara hans familj när han hamnar på äldreboende.  
 
Mannen som hyrde en familj
https://www.adlibris.com/se/bok/mannen-som-hyrde-en-familj-9789176971956
 
* Lyssnar på: Vänta! med Laleh på Tidal. Album från 2019. Jag tycker om Lalehs röst och det är kul med henne att hon gör vad hon känner för. 
 
* Veckans klipp: sengångarunge äter hibiscus
https://www.youtube.com/watch?v=JKWMq2ZgdgU
 
* Veckans händelse: klubbkväll med Kristian Anttila på Lokal 16 i Ljungby på lördag kl.20. 
http://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/1850209/kristian-anttila-live/detaljer?search=s%3D20191019%3Bperiod%3Dd&filter=d%3D20191019%7C20191019
 
 

Öhr och Toftaholm

När mamma och pappa är här brukar jag passar på att göra utflykter med dem, för maken vill så sällan åka runt med mig. 
 
Igår åkte vi till Systrarna Skogströms lantcafé i Öhr, ett av mina favoritfik! 
 
De har så goda kakor och jag tog en toscakaka och en kolakaka (och en ostfralla och varm choklad). 
 
Bredvid cafét finns en fantastisk trädgårdsbutik, som är fin att gå runt i även om man är totalt ointresserad av att odla själv. 
 
Idag åkte vi till Toftaholms herrgård och firade mammas 75-årsdag i förväg med en fin trerättersmiddag och då var maken också med. 
 
Vi fick bland annat fläskfilé. 
 
På vägen hem ville maken titta på sin gamla fiskesjö Vällingasjön, som fiskeföreningen Spöfolket har hand om. Den var blank och fin och det var trevligt tills kanske tjugo sekunder efter detta när jag halkade omkull i lera, trots att det ser ut att vara vanligt gräs... Tur att jag slapp komma till herrgården med mina leriga byxor! 

Kanngalan

Igår var vi på företagarnas gala Kanngalan och representerade makens Sysmec. 
 
Maken har köpt ny skjorta och slips på Dressman men han tyckte att de hade så fula slipsar så att han fick halva priset! Jag har ingen långklänning men plockade fram boan, långhandskarna och nitpumpsen. 
 
Janssons blommor fick pris för Årets marknadsförare och de är väldigt bra på att synas och göra annorlunda blomsterarrangemang. 
 
Det var jättekul att hårdrocksbandet Screamer fick pris för Årets unga initativ, men synd att de inte spelade något. De var lite stressade för de skulle ha releasefest för sin nya skiva i Växjö senare på kvällen, men borde ha fått visa upp sig lite mer för galapubliken också. 
 
Det delades ut flera priser och därefter spelade Uncover resten av kvällen för dem som ville dansa. Det är kul att få gå på gala med trerätters och en massa uppklädda människor och att kommunens duktiga företag uppmärksammas! 

Villa Villekulla

Jag är med i en facebookgrupp för Villa Villekullas bevarande. 
 
Villa Villekulla är ett jättegullligt hus som kommunen äger och tänkte riva innan folkstormen drog i gång. Sedan var tanken att sälja det till någon som kan flytta det, men det kanske inte ens går och nu vet de inte om de får göra det (vilket jag tycker att kommunen ska ha koll på) och det senaste är att de ska sälja det och låta det stå kvar, men då måste de göra en ny plan för området för de ville bygga parkeringsplats här. Tyvärr är huset i väldigt dåligt skick, men jag hoppas att någon köper det och renoverar! 
 
Mittemot ligger ett par liknande tornvillor som är privatägda och jättefint renoverade. 
 
Jag älskar torn! Säkert fullständigt omöjliga att möblera, men ibland har de trapphus i dem och då funkar ju runt. 

Jessica Pilnäs & Johan Norberg

Idag firade jag väninnan som fyller år. 
 
Vi fikade på Espresso house. 
 
Tyvärr brukar jag bli besviken där; dinkelpannkakorna med bärkompott och grädde var lite för grova och inte tillräckligt söta för mig, men frapinon med jordgubb och vit choklad vet jag att jag gillar! 
 
Sedan gick vi på konsert med Jessica Pilnäs och Johan Norberg på Godsmagasinet. Det var egentligen lite för jazzigt, men liksom den förra konserten jag var på (med flygel och dragspel) var det bra live. 

Konsert på Gummifabriken

Igår åkte jag med väninnan till Värnamo för hon hade biljetter till en konsert på Gummifabriken. 
 
Först delade vi på en kebabpizza med väldigt mycket kött! Hon fick mina peperonis och tog stark sås och jag valde bea. De hade hemgjorda såser som var smarriga. 
 
Musikcafé med Duo Naranjo-Weurlander. Den ena är från Chile och den andra från Finland och de tycker inte om att sätta en etikett på sin musik, men spelar flygel och konsertackordion som man också får kalla dragspel. Det var annorlunda, vackert och skulle passa som filmmusik. 
 
Foajén till auditoriet är pampig! Hela den gamla gummifabriken har blivit ett fantastiskt kulturhus med bibliotek, bio, restaurang och flera stora salar. 
 

Återblick

Mamma skickade ett gulligt kort från 1982.
 
Den lilla pojken till vänster (som visserligen har kjol såg jag på en annan bild) är jag. Här var min bror nästan elva och jag åtta år och vi var hos släktingar i USA. Jag känner knappt igen mig själv på gamla bilder, för jag har ändrat utseende, men min bror kan man känna igen.
 

Ny skola

Vi har en skola här som de håller på och bygger till. Jag cyklar förbi där varje dag och ser hur arbetet fortskrider, men idag passade jag på att gå lite närmare och titta på den nya delen. Den ser kanske inte jättekul ut, men det blir nog fint inuti.
 
Hjortsbergskolan har barn från förskoleklass upp till sexan och det blir jättebra när den nya skolan är klar, tror jag. De blev tvungna att riva den gamla på grund av mögel och det var dålig luft länge innan de gav upp. 
 
Under tiden de bygger nytt får klasserna hålla till i baracker. Där har de gjort mysiga klassrum, har jag hört. Ett tag hade vi en årskurs tre som gick hos oss på gymnasiet och en del trivdes så bra att de inte ville tillbaka. Det var kul att se de små barnen bland de nästan vuxna gymnasieeleverna. 
 
De får en rejäl idrottshall som ser pampig ut. 
 

Kulturkullan

Vecka 41
 
* Läser: Hålla andan av Flora Wiström. Det här är Wiströms andra ungdomsbok och jag läser hennes blogg ibland och tror att jag kommer att gilla den. 
 
Hålla andan
https://www.adlibris.com/se/bok/halla-andan-9789178034253?campaignId=6de2d3fa-40d9-4d0a-b5dc-e3b7bc5c12b7
 
* Lyssnar på: Tove Lo på Tidal. Jag har inte lyssnat så mycket på henne innan, men vet att hon har skrivit och samarbetat med flera stora artister. Jag såg henne på programmet Luuk och Norberg igår (Det var ett dåligt program förresten. Synd, för jag gillar dem annars.) Hon är en duktig låtskrivare. 
 
* Veckans klipp: svimmande getter
https://www.youtube.com/watch?v=YI4hzzepEcI
 
* Veckans händelse: Kanngalan i Ljungby på fredag kl.18.
http://www.ljungbybusinessarena.se/aktiviteter/kann-galan.aspx

Farmageddon

Det är inte ofta jag får med mig maken på bio, för han ser helst action och jag drama och komedi. 
 
Men idag tog jag med honom på familjefilm! 
 
Vi gillar fåret Shaun så vi gick och såg Farmageddon tillsammans med några barnfamiljer. Vi tyckte att 90 minuter blev lite för långt, men den är kul och välgjord. 

Tala med djur

Men matte, varför lägger du en stor squash här? 
 
För att det ser roligt ut. 
 
Hej, småhönsen! Har ni lagt några ägg idag?
Du får väl gå och titta i redet. 
 
Jag vill ha äpplen!

Vinnaren i plöj-SM

Vi känner vinnaren i plöj-SM! Eller känner och känner, vi var på hans 40-årsfest för att den var tillsammans med två andra män, varav en är makens kollega. 
 
Jag cyklade förbi där han bor idag och här är den fina allén ned till huset. 
 
Hans familj bor i jaktvillan. Där har jag varit en gång för jag känner förra ägarens dotter och hon bjöd dit oss på bad i tunna en nyårsafton. Det avlånga mellan husen har varit en kägelbana och är ett otroligt långt och smalt och svårmöblerat utrymme. 
 
Här är deras ladugård på Högarna i Kånna. Det är en fin cykeltur men idag var det bara +6 och lite för kallt för att cykla. Jag cyklar året runt, men konstigt nog känns det kallare att motionscykla med träningskläder fast jag blir varm av att cykla fortare än vanligt. Jag blev stel i benen efteråt och tror att det får bli promenadmotion resten av året. 

Shoppingkväll

Idag hade vi shoppingkväll här med affärer öppna till kl.22. 
 
Som tur är pausar jag lite i jakten på röda strumpor, Lindex har bara tråkiga strumpor.
 
Men utanför är det desto mer färgglatt!
 
Jag blev utkastad (avkastad) från Månen. Ska jag hålla på och bli utkastad nu för tiden? Nej, då, securitas frågade mig vänligt om jag visste att de hade stängt gallerian. M&M, som har den här fina hönsskyltningen, hade dock öppet ut mot gatan. 
 
Oh, så mycket fint! 
 
Vi tittar närmare på ett par saker jag vill ha. Det var mycket nära att jag köpte en sådan liten tuppskål till höger, men det ryckte inte tillräckligt i tupptarmen. (?) Jag handlade ett par presenter på Önska, för det kan man ju alltid göra när man inte behöver saker själv. 

Felsatsning i Växjö

Jag vet inte om den här skylten hör till Pinchos i Växjö men lockande är den! 
 
Det behövs mer strössel i livet! 
 
Här gör de däremot en felsatsning! De bygger ett fruktansvärt dyrt kombinerat kommunhus och station som ska bli något slags Växjös vardagsrum. Men jag tyckte att det tidigare Resecentrum var fint och ganska nytt. Det byggdes 2002 såg jag nu, men längre än så ska en offentlig byggnad stå. Se bild här:
 
Samtidigt lägger de ned fantastiska Fria ordets hus och Konsthallen, eller det säger de att de inte gör, utan de bara säger upp konsthallen från sin lokal utan att säga var konsten ska hålla till i stället, men det är ju inte särskilt lovande. 

Erikshjälpen

Idag var jag på Erikshjälpen och fikade med en före detta kollega på kommunbiblioteket, det var trevligt och hon är alltid god och glad!
 
Vi kallar oss för biblioteksråttor och en gång var det en liten unge som frågade henne om hon bodde på bibblan. 
 
Jag har lämnat in saker på Erikshjälpen och fått fikabiljetter och hade tänkt bjuda henne, men det hade hon också och denna gång fick hon bjuda mig. 

RSS 2.0