Fårklippning

Vi har klippt fåren och det låter konstigt att göra det inför vintern men de hade så mycket ull så de behövde toppas lite. 
 
Nu blev jag lite osäker men jag tror att hon längst till höger är klippt. 
 
Våra får ser stora ut jämfört med de flesta jag ser. Jag vet inte varför, kanske för att vi inte rakar dem. 
 
De tycker inte om att bli klippta så vi fick lura in dem i fårhuset med god mat. 

Kulturkullan

Vecka 44
 
* Läser: Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson. En fin roman om ön Hustrun där några ungdomar klev genom isen för hundra år sedan kopplat till händelser och släktingar i nutid. 
 
Hemåt över isen (e-bok)
https://www.bokus.com/bok/9789146223917/hemat-over-isen/
 
* Lyssnar på: Broken door på Tidal. Jag visste inte att en av medlemmarna i Da Buzz som slutat är med i detta band (eller också har jag glömt det). Jag gillar denna sorts poppiga musik. 
 
* Veckans klipp: pelikaner kan inte äta capybaras
https://www.youtube.com/watch?v=XZpfR9PphaY
 
* Veckans händelse: höstlov. Jag jobbar men eleverna är lediga. 

En bra helg

Jag har haft en bra helg. Nu sitter jag med datorn i stugan och meningen var att jag skulle blogga igår kväll men jag var för mätt!...
 
Vi var hos grannarna och åt fläsk igår kväll. Väldigt mört och gott!
 
I fredags fick jag med mig maken på 90-talsfest på Garvaren. Da Buzz spelade men bara i en halvtimme tyvärr och så var det 90-talsdisco. Kul, men jag pratade med en kompis om att vi inte går ut så ofta hemma för att det inte är så kul att bli igenkänd på krogen när man jobbar med barn/ungdomar. Då dök det upp en elev från anpassade gymnasieskolan och sa "du är född i mars!" till mig eftersom han brukar komma till biblioteket och läsa horoskop...
 
Det blir lite suddigt ibland och jag var inte beredd på det här när jag skulle ta selfie. 
 
 

Mister York

Vi har fått en ny burgarrestaurang som heter Mister York. 
 
Den ligger där Old MIkes´diner låg innan. Nu har vi det nästan som i Värnamo där Hamburger Hill ligger. De har Max, Burger King, McDonalds och Jureskogs på samma ställe. Vi har McDonalds, Max, Sibylla och Mister York vid Ljungbyporten nära E4:an. Frågan är hur många snabbmatsställen som behövs. Det tråkiga är att även Pinchos ligger där uppe och inte inne i centrum som jag vill. 
 
Jag tycket inte om hamburgare och det är den enda mat de har, men som tur var var jag ändå ute efter glass och åt en daim swirl. Det var gott men inte så kul att äta ur en pappbägare med trägaffel. 
 
Ur dagboken 931027: Maria och jag försökte sitta i biblioteket men det kom in ett par komiska slon så att vi fick ett otroligt skrattanfall och var tvungna att springa ut. 

Vinterbelysning

Jag brukar tänka att det borde heta vinterbelysning och inte julbelysning eftersom den brukar lysa längre än så och idag hade vi invigning av ny vinterbelysning i Ljungby. 
 
Redan innan det hade blivit mörkt började invigningen på Stora torget.
 
Körsbärsträden har fått lampor som kan lysa i olika färger. 
 
De ska till exempel kunna styra lamporna så de lyser rött när hockeylaget Troja spelar för det är deras färg. Idag växlade de mellan olika färger, läckert! 
 
På några ställen har de satt ut bollar som också lyser. 
 
Vackra Tellushuset brukar vara upplyst på vintern men huset till vänster har fått ny midjebelysning, som jag nyss har lärt mig att det heter när husen har ljusslingor mitt på. 

Om hästar

Jag tycker att hästar är fina men är lite rädd för dem för de är så stora. 
 
De här nyfikna hästarna hittade vi i en hage vid Möckelsnäs.
 
En sådan söt unghäst! 
 
Jag fick träffa min kompis häst i Kristianstad. Hon spärrade av så att vi inte skulle skrämma varandra. En söt häst men man vill ju inte bli trampad på fötterna av den. 
 
Hon bor i ett fint skånskt tegelstall. 

Höstklänningar

Jag har börjat använda mina höstklänningar. 
 
Här står jag och är nöjd över min nya blåa klänning från Röda korset.
 
Jag har en grå systerklänning. De är av märket Isolde som säljs på Cassels. Inte precis denna säsong men det spelar ingen roll för mig. 
 
Ur dagboken 931024: Jag hade kul på Statt. Dansade med en okänd, Clabbe och Tuomo. Tuomo är stor och trygg och varm. Jag frågade Clabbe om det var en tiominutersmix av Madonnas "Rain". 
 
(Hahaha, stackars Clabbe! Det var nog bara en dans som volleybolltränarkompisar.)

Kulturkullan

Vecka 43
 
* Läser: Ljuset från Jodhpur av Mikael Bergstrand. Det här är lite oväntat den fjärde delen i en trilogi om svenske Göran och indiske Yogi. Jag minns inte hur den tredje delen slutade men det gör inget för denna är fristående. 
 
Ljuset från Jodhpur (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789180314251/ljuset-fran-jodhpur/
 
* Lyssnar på: Brott & straff - historier från ett kvinnofängelse med Kajsa Grytt på Spotify. Album från 2006. Jag tycker om Grytts röst och texter och håller på och lyssnar mig igenom alla hennes skivor. 
 
* Veckans klipp: albinotvättbjörn
https://www.youtube.com/watch?v=k8SOI6tkwVw
 
* Veckans händelse: Da Buzz på Poco locos i Ljungby på fredag kl.22
https://www.ljungby.se/sv/uppleva-och-gora/turism-och-evenemang/evenemang/da-buzz---90-tals-fest-pa-garvaren/
 
 

I Kristianstad

Jag har varit och hälsat på en barndomskompis i Kristianstad, vi hade jättetrevligt!
 
Kristianstad har en vacker teater. 
 
Hon är handläggare på länsstyrelsen och vi åkte och tittade på ett av hennes reservat som har en fin ravin i en bokskog. 
 
Jag tycker att Skåne är platt och blåsigt men det är även regnigt och dimmigt... Inte för att det är mycket bättre här i Småland. 
 
Slottet Maltesholm låg spöklikt i dimman. 
 
Ur dagboken 931022: Rosie, Marit och jag åkte till Avesta. Marit köpte ett par jeans och jag ska köpa hennes Friscojeans. Jag provade ett par bruna linser som jag tyckte att jag passade i. 550 kr mer. 

Rosor och tulpaner

Tidsinställt inlägg på grund av Kristianstadsresa. 
 
Maken har köpt rosor som tröst för att det går dåligt med våra tulpaner. 
 
Det är väl för kallt för att de ska slå ut, men jag tycker inte att de ska sälja dem i så fall. 
 
Ur dagboken 931020: Marit och jag åkte till secondhand. Jag köpte ett par sköna skitfula skor att ha i vinter. 
 
 

På stan

Idag gick jag en rejäl runda på stan igen med min danska kompis fast det inte ens är en vecka sedan sist! Först fikade vi och sedan gick vi i affärer och var ute i drygt tre timmar! Jag skulle inte handla något men köpte en klänning för femtio kronor på Röda korset Kupan (den kommer jag att visa upp senare när min kompis sytt fast en lös tråd). Det är kul att bara gå runt och titta och uppmuntra andra att shoppa. 
 
Vi hittade en stilig chokladtomte (men köpte inte) på Living Decor.
 
Jag tycker att det är fint med knut- och runda kuddar men vet inte vad man ska ha dem till. Också på Living Decor. 
 
Kulful tröja på Röda korset. 
 
Ur dagboken 931020: Pappa var imponerad av min lunch; två mazariner och två chokladbiskvier. 

Klädfärger

Dagens färgklick; jag!
 
Jag fortsätter att pigga upp mig med färgglada kläder. Så här kasar jag omkring hemma. 
 
På jobbet har jag roliga kängor till de julröda tightsen (och en grå klänning). 
 
Ur dagboken 931019: Markus har inte snuskig humor. Det tog jag reda på genom en fånig kommentar. Jag utsåg Karin och Markus att hjälpa mig med stundande ekosofiprov. I nåt av våra små häften stod det nåt om silicon. Markus frågade vad det hade för funktion i vattnet. Silicon har man för att få större bröst, sa jag. Ingen reaktion, bara upprepad fråga vad det var för ämne. Han försökte förklara för mig hur övergödning av sjöar går till. 

Förlovningsdag

Idag är det nitton år sedan vi förlovade oss i Madrid! 
 
Maken kommer inte ihåg alla speciella dagar men jag överraskade med tulpaner. 
 
Citronbiskvier fick det också bli. 
 
Ur dagboken 931018: Idag var det 300 minuter cp-uppsats. Jag skrev "Drömmen om lycka". Bra tyckte jag själv. Hoppas att jag höll mig till ämnet. Gick efter två timmar. 

Höstkläder

Jag är redan trött på de tråkiga färgerna på höstkläder! 
 
Det var EN kille i rött i mitten, annars var den enda riktiga färgen blå (som jag i och för sig gillar) när jag tittade in i skolmatsalen kring lunch. 
 
Eftersom jag inte är en trendkänslig/ängslig tonåring kan jag fläska på med hur mycket färg som helst. Det här är inte ens färger jag tycker om,  men jag blir ändå glad av dem. -Är det Fru Senapsgul? undrade maken. 

Biltur

Igår tog vi den troligen sista bilturen för i år med den lilla gröna bilen. 
 
Vi åkte till en liten sjö som heter Bräkentorpasjön. Det var en trevlig och lagom lång utflykt innan solen gick ner.
 
Bilen är från 1955 och passar perfekt i det lilla garaget vi har i vårt hus från samma år. Där får den stå över vintern. 
 
Ur dagboken 931016: Blev hämtad på stationen och åkte ut till Skärblacka. Vi åkte rundan runt Gränsholmen och tittade på det otrolsommarstugeområdet Göten. 
 

Kulturkullan

Vecka 42
 
* Läser: Anna Svärd av Selma Lagerlöf. Vi läste Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld i min bokcirkel och sedan fick jag veta att det finns en tredje del så nu läser jag den. Lagerlöf var en fantastisk författare! 
 
Löwensköldska ringen ; Charlotte Löwensköld ; Anna Svärd (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789174296013/lowenskoldska-ringen-charlotte-lowenskold-anna-svard/

* Lyssnar på: Brent Morgan på Tidal. Jag fick tips om Morgan på Tidal men har svårt att få mer information om honom. Han är 35 år, från Alabama och sjunger folk. Vacker och lugn röst. 
 
* Veckans klipp: lejonungar möter sin pappa
https://www.youtube.com/shorts/pKzhAvxwmU0
 
* Veckans händelse: Ulf Ellervik kommer till Markaryds bibliotek på tisdag kl.18.30.
https://bibliotek.markaryd.se/-/forelasning-av-ulf-ellervik
 
Ur dagboken 931015: Gick upp vid elva. Magnus och Fredik var i skolan men kom hem till lunch tolv. Vi åt minitacoskal och smält ost med chili con carne. 
 
(Jag var alltså och hälsade på två killar i Linköping som pluggade på universitetet. Det här har jag glömt bort. Jag lyckades alltså vara kompis med min kompis kusin, sedan var jag kär i honom och sedan blev vi kompisar igen.)
 
 
 

En dag på stan

Idag har jag haft en bra dag på stan med min danska kompis. Det är så kul med henne för hon bor i Köpenhamn men tycker om att shoppa i lilla Ljungby. Vi var ute i tre timmar och det är jag aldrig när jag går ensam. Men klockan 14 stänger allt på lördagar så då var vi klara. 
 
Vi var på Våga va möbellager där de har sköna soffor. Vi var även på Ukrainahjälpen second hand, Apoteket, Systemet, Lilla skafferiet, Lindex, Kappahl, Carpe Diem, Lilla hembageriet, Dressmann och den andra Våga va second hand. 
 
Nu lagar vi tuppgryta hemma och väntar ett par timmar på att köttet ska bli mört och falla av benen. 
 
Ur dagboken 931014: Vi var in i två skivaffärer. Jag köpte nya Bebop. Handlade mat i Ryds centrum. Grytbitar som vi gjorde en god gryta på, och det gick faktiskt att äta jasminris. Magnus hade bakat en blåbärsrulltårta som Fredrik och jag åt upp. 
 
(Gryta för trettio år sedan också. Jag var i Linköping och hälsade på en kompis.)
 

Om planering

Jag gillar ju att planera och brukar ligga mycket längre fram än alla andra, det finns en trygghet i det men jag har en kompis som faktiskt planerar ännu längre fram i tiden. 
 
Hon frågade mig om inte jag kan planera en resa med gänget till Southend i England dit jag åkte en gång om året förr och hälsade på makens mormor. Det skulle vara kul att visa gänget High Street, min bästa shoppinggata. 
 
Där finns många pubar och roliga ställen nere vid havet och jag saknar att åka dit. Men nästa år ska hon gifta sig och jag kommer att ha fullt upp med att fira min 50-årsdag och mina föräldrars 80-årsdagar, 2025 ska vi åka till New York och fira att hon och en annan kompis fyller 50 så England kanske kan bli av 2026. 

Att mata djuren

Idag hade jag hand om djurmatningen. 
 
Hönsen var törstiga för de hade sparkat omkull sin vattenbehållare. Vi har flera men de dricker bara ur denna. 
 
Fåren går fortfarande ute och äter gräs och behöver ingen extra mat men de får äpplen som de älskar. 
 
Det är slut på min läshussäsong och snart ska citronträdet få flytta in till stan över vintern. 
 

Fira födelsedag

Igår var vi ute ett gäng och åt och firade en kompis som fyllde år. 
 
Jag gav henne en ful ljusstake, det gick liksom inte att låta bli att ge en bulle åt Fikadrottningen. 
 
Ur dagboken 931011: Satt på trafikskolan i ungefär tre timmar och skrev alla tio pärmarna. 

Ansa din buske

Det har hänt att vi fått klagomål från kommunen och tvång om att ansa busken...
 
Det är det här paradisäppelträdet som växer ut lite över vägen. 
 
Maken har sågat av en gren som knäckt sig över grannens tomt. Varför gör ett träd så mycket frukt att det inte orkar bära upp den? 
 
Och hur kommer det sig att den här busken på vår gata får växa ut över vägen? Är det för att den är så välansad? 
 
 

Kulturkullan

Vecka 41
 
* Läser: Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Nu läser jag en barnbok för att jag tycker om Bjärbos blogg, ungdomsböcker och instagram. Denna handlar om tolv barn som är tolv år och går i samma klass. Bra för mellanstadiet med mycket att diskutera. 
 
Tolv (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789178135134/tolv/
 
* Lyssnar på: So med Peter Gabriel på Tidal. Album från 1986. Jag älskar denna skiva där den kändaste låten är Sledgehammer med en video som de jämt spelade på MTV men den bästa låten tycker jag är Red rain. 
 
* Veckans klipp: älgko med kalvar i ett bostadsområde
https://www.youtube.com/watch?v=NYCaYadSKq8
 
* Veckans händelse: premiär av filmen Tillsammans -99 på fredag. 
 
Ur dagboken 931009: Gick till Statt efter tio. Dansade två danser med Ingmar som är kär i Johanna.

Möckelsnäs herrgård

Vi blev bjudna på lunch på Möckelsnäs herrgård av vänner som ville tacka maken för att han hjälpt dem med deras skorsten så att sotaren godkände den. 
 
Herrgården ligger vid sjön Möckeln utanför Älmhult. 
 
Den är ett trevligt utflyktsmål.
 
Jag brukar inte hitta svamp men maken ställde mig i ett kantarellhav igår kväll precis innan solen gick ned. 
 
Vi rafsade ihop sjuka mängder på en kvart! 
 
Ur dagboken 931008: Halkbana är roligt! Jag tyckte att det verkade läskigt och var rädd att bli underkänd, men det blir man nog inte. 

Röda löv

Här kommer några röda löv som jag har hållit på och tjatat om. 
 
 
 
 
Ur dagboken 931007: Åkte raskt hem för jag skulle köra mamma till Säter. Tyvärr hade pappa tagit bilen. Vi åt middag och sen var bilen ledig. 
 
 

Höstens färger

Jag letar efter röda löv som vi tyvärr inte har så mycket av här i söder eftersom det är för varmt. Det blev mest rosa nyanser på min promenad. 
 
 
 
Vi har blommor som format sig som ett hjärta.
 
 
Ur dagboken 931006: Markus! Så himla söt! Han stod och diskuterade filosofi (om världen är en såpbubbla och sånt) med Tina och några till när jag kastade mig in i diskussionen. De andra gick. Vi stod kvar. Jag frågade varför det stod "stövlarna" på hans tröja. Scoutgrupp. 

Torn

Dagens promenad blev en spontan tornfotografering.
 
Projektet var egentligen att leta efter röda löv och eftersom jag vet att det växer något rött på en av lasarettets väggar gick jag dit. 
 
På en innergård finns det här gulliga tornet. 
 
Hela huset är vackert men ser helt annorlunda ut utifrån vägen. 
 
Jag visste inte att de stängslat in vattentornet. 
 
Det var ju lite tråkigt men har väl en anledning. Det kanske är någon samhällsberedskap.

Gårdsgata

Här i Ljungby har vi Sveriges första gårdsgata. Det går inte att ha en gågata eftersom bilar måste kunna köra och parkera där. 
 
Gårdsgata betyder att man får gå överallt på den men att man får köra bil fast bara i gångfart, max 7 km i timmen. Det ser trevligt ut på den tecknade visionen men funkar inte... 
 
Gatan är en genomfart så det kommer många bilar och man vågar absolut inte gå eller cykla mitt i. Jag cyklar på sidan här både till och från jobbet eftersom de håller på och bygger på andra sidan så att man inte får plats där. Kanske blir det bra när det blir klart men det här med gårdsgata är jag inte så imponerad av. 
 
Ur dagboken 931004: Det var konsert i aulan idag, med The Stämplers. Mamma gick efter tio sekunder för att det var för högljutt. De spelade Angel of Harlem och flera bra låtar. 

Gamla fotokataloger

Jag började kommentera hos en tjej i Hedemora på Facebook och vi kom på att hon är två år äldre än mig. Då gick vi ett år på gymnasiet samtidigt. 
 
Beskedlig Ylva i EHS1B 1990.
 
Oj, hon gick i samma klass som min bror, ensam kille i klassen...
 
Hon håller på med en bok om Hedemora med gamla platser i Hedemora som inte längre finns.

Kulturkullan

Vecka 40
 
* Läser: Kungens Anna av Ulla-Lena Lundberg. Jag får böcker av Lundberg av mamma och de är bra, med Åländsk historia. 
 
big product image
https://www.bokborsen.se/?f=1&qi=9789174483949
 
* Lyssnar på: Skyttegravar, Demos & outgivet vol.2, med Staffan Hellstrand på Tidal. Album från 2022. Jag har missat dessa demoalbum och råkade upptäcka dem när jag sökte musik av Hellstrand idag. På nittiotalet köpte jag allt av honom och nu har jag massor att lyssna ifatt. Skön röst, fina texter. 
 
* Veckans klipp: tvättbjörnsungar
https://www.youtube.com/shorts/52RlrXPqyhQ
 
* Veckans händelse: Pink party i Göteborg på lördag kl.20.
https://www.tickster.com/sv/events/naujzv293kdjndd/2023-10-07/nightlife-valkomnar-dig-till-hostens-pink-party
 
Ur dagboken 931002: Med Emma, Ingrid och Erika på Statt. Pratade med alla. Skogsbokillen, Robert. Jocke, Alis, TK, Uffe, Johnny, Clabbe, Tuomo, Thomas, Persson m.fl. 

Afternoon tea

Igår åkte jag med väninnan till Ryssby hotell där de hade afternoon tea.
 
Det är små och fina godsaker och man blir mätt för det är så mycket olika saker. För säkerhets skull beställde vi in ännu fler scones för vi ville äta mer av de goda tillbehören aprikosmarmelad, hallonmarmelad, lemoncurd och clotted cream. 
 
I oktober känner jag många som fyller år och jag har sex personer som jag ska ge presenter till så jag har haft paketinslagning här (och ett par är redan levererade).

RSS 2.0