Slickorkestern

Igår var jag på elevkonsert igen, musikskolan visade upp sig. Det var Slickorkestern, som musikläraren förklarade som spelandes slick musik från 70- och 80-talet, punkbandet Room Service, Lilla slagverksensemblen, Stora slagverksensemblen och Saxofonensemblen. Det blev lite för mycket instrumentalt för mig och öronbedövande när slagverken körde på som värst men jag fortsätter att beundra musikaliska elever och en del var inte alls gamla. Häftigast var det med tjejgruppen Room Service som väl egentligen också var lite för tunga för min smak men om man gör en svensk version av Kelly Clarkssons Behind these hazel eyes och kallar den Ryssbygymnasiet så är det ju roligt! Självklart köpte jag den femspåriga skivan som de gjort som projektarbete.

Idag har vi klippt naglar på får. Ibland växer de fel och kommer liksom in under klövarna och då kan de få ont. Tackorna är så stora nu så man kan inte sitta gränsle över dem och hålla fast dem om de vill springa iväg.

Alla utom jag är bara till besvär

Det snodde jag från roliga bloggen Nakna ryska vader (http://naknaryskavader.blogspot.com) och det ska visst bli titeln på tjejen bakom bloggens kollegas första låt. Öh, hur invecklat blev inte det där? Kul, i alla fall, tyckte jag.

Igår var jag på inspirationsshow på skolan. Det var modeeleverna som hade modevisning och musikesteterna som hade musik och sedan skulle det tydligen vara utställning av bildesteterna och träeleverna, men vad de hade gjort på trä förstod jag aldrig. Hur som helst så var det bra och proffsigt som vanligt och nu börjar jag bli tjatig men jag blir alltid så himla imponerad och det är väldigt spännande i slutet av varje termin att se vad eleverna ska hitta på för att visa upp vad de lärt sig. Jag hörde innan att det var en tjej som skulle stå och se vän ut och sjunga men jag tyckte hon var cool och tuff. Vet inte om det blir inne med korsett i sommar eller om det bara är en uppgift modetjejerna haft men satan vad fina de var, både de trådsmala modellerna och korsetterna. Hm, länge sedan jag hade en sådan mager midja, men jag tänker ändå ha mina korsetter på diverse tillställningar. Det är så snyggt och när det var modernt förra gången efter Moulin rougefilmen var jag för feg för att köpa någon. Nu har jag tre. Två från HM, som pinnarna kan få för sig att spreta åt alla håll i, och en som håller bättre som jag fyndade för 6 pund i en liten stad i England i somras.

Liten tävling. Titta här http://www.elmia.se och här http://www.a6center.se och gissa vart jag helst vill.

I veckans Nettoreklam finns det Grill & ungsrengöring för 25 kronor. Fyndpris om du vill ha en grill och något som gör rent dina skitiga ungar...

Att dricka kebabsås

Idag hängde jag med till Jysk. Ett par kompisar skulle till Luhrpasset och byta ut en trasig grunka som den ena köpt där. Jag är inte så intresserad av Jysk men bredvid ligger Herrgårdstoppen som tillverkar kokosbollar och har billigt lösgodis. När vi parkerat sprang jag raskt iväg dit. Handlade inga toppar men lösgodis och en ny sorts egentillverkade kokoschokladbitar, intressant. Utanför affären stod en vagn som sålde pasta och jag köpte kebabpasta med vitlökssås. Om man köper en stor bytta med pasta och det är en massa gott klegg kvar i botten får man dricka. Särskilt när ingen ser. Satt och mös för mig själv och tänkte tillbaka på när jag bodde i Göteborg och satt på en sunkig kebab och drack sås. Vi satt liksom i fönstret och de som gick förbi såg inte ut som att de tyckte det var något frestande. Ha, de får väl skaffa bättre skyltdockor då!

Har också hunnit med en blejdrunda. Mötte vår bil, sambon hade slutat lite tidigare och jag gjorde en elegant u-sväng för att prata med honom. En biltut, ett cykelpling, ett rullskidhej och några artiga bilframsläpp senare var jag hemma igen.

Tjära och fjädrar

Jag har just lärt mig att om man målar ett trädäck med tjärfärg och kladdar ned både byxor och tröja så ska man tvätta de kläderna för sig. Nu luktar hela min mörk-60-tvätt tjära, samt torkrummet. Det blir intressant att se hur mycket det luktar sedan när det är torrt. Så om jag går omkring och luktar tjära så är det förhoppningsvis inte för att jag rullat mig i tjära och fjädrar...

Jag tycker att folk ska sluta att komma ihåg allt jag sagt till dem, och vissa behöver inte komma ihåg mig alls. Idag hojtade en man efter mig utanför ICA. Jag tyckte att han var underhållande att prata med när han kom in på biblioteket och var småfull men det är snart fyra år sedan jag jobbade där! Nu frågade han mig om jag hade kul i Lund, eftersom jag mötte honom på busshållplatsen när jag skulle till Lund för två veckor sedan och han frågade om jag skulle till Malmö. Ja, sa jag av bara farten eftersom jag just läste Malmö på bussen, nej, förresten jag ska till Lund. Jag är snäll och svarar på tilltal, och ibland är jag nyfiken på vart samtal med galenpannor ska leda, men sedan är det så svårt att skaka dem av mig. Sambon säger att jag är en muppmagnet. Nu i lördags var det också jobbigt när flera personer kände igen mig och jag visste inte varför. Oftast är det från biblioteket men ibland har de träffat mig ute och då har jag tydligen gjort ett djupt intryck. En kille tyckte att jag var så modig och då undrade jag verkligen vad jag hade berättat för honom. Sedan blev han tjatig för det var något jag inte ville prata om nu men det fattade inte han.

Minnen från inatt

Hoaha, vad roligt jag har haft det den här helgen! Förutom att det har regnat lite har jag fått allt sådant som jag tycker om; fest hos kompis, folkfest med stort öltält och levande musik (irländskt med Tullamore lads på fredagen och Linda Bengtzing och Time machine på lördagen), langos med sylt och grädde, roligt både med sambon och utan. Jag har sett och pratat med så många människor! Några roliga samtal:

Utländsk rallyförare: "Var ligger biblioteket?"
Jag och väninna: "Va?"
Rallykillen: "Zbrgh... mummel...mummel..."
Jag: "Var det där svenska?"
Väninnan: "Nä, det lät som polska. Do you speak English?"
Rallykille: "No..."

Sedan gick han. Kul med någon som lärt sig fråga på svenska var biblioteket ligger och jag borde kunna förklara vägen till min före detta arbetsplats, men klockan nio en lördagkväll är det väldigt liten anledning att gå dit.

En av två killar jag pratade med på puben: "Har du pojkvän?!"
Jag: "Ja."
Killen: "Då får du ingen drink!"
Jag: "Nä."

En kille till mig och väninna: "Är ni gifta?"
Jag: "Jag är förlovad."
Killen: "Jaså, fjollgift."

Idag kom jag på den roliga idén att vi kunde gå ut och fika och titta om det var några rallymänniskor kvar i stan. Jag brukar inte gå ut och fika med sambon, han är inte så mycket för det. Typiskt nog var det helt galna människor på fiket idag! Inte alls många rallymänniskor, men en fulfarbror som luktar illa med skägg och stickemössa som alltid sitter där och en kille som var full eller väldigt, väldigt bakis. Han satte sig med sitt gitarrfodral på ryggen. Efter en stund plockade han upp gitarren och började spela. Stackars tjejen i kassan ringde på förstärkning och så kom ägaren och sa att han spelade jättefint men fick fortsätta utanför. Killen sa att "de" (som man alltid undrar vilka de är i sådana här sammanhang) brukar kalla honom för Sveriges svar på Bon Jovi.

Jag har pratat med en kartläsande tjej från Sunne, två mekarkillar från Linköping, två rallyåskådare från Sandviken och så en massa ljungbybor. Sambon blev trött på mig och gick hem ensam, för jag vägrade som vanligt att gå hem före två. Halv tre var jag hemma efter att jag tyckte det kändes klokast att tacka nej till en efterfest hos en gammal kollega till sambon.

Kulturkullan

Vecka 22

* Läser: Silverfisken av Sofia Rapp Johansson. Det här är så otäck läsning! Jag fattar inte att en tjej kan skriva såhär självutlämnande men hoppas att det har hjälpt henne i terapisyfte. Boken är klassificerad som poesi. Stundtals rimmande berättar Sofia om sin egen grymma uppväxt och pappans övergrepp. Man vill inte tro att det är sant, men förstår att det är det för det här KAN man inte hitta på.

* Lyssnar på: Josef Zackrisson. CD från 2002. Kanske har jag skrivit om den här förut, men jag har inte köpt några nya skivor på ett tag och det här är en som jag gärna kommer tillbaka till. Josef är en av medlemmarna i Lars Winnerbäcks kompband Hovet, och jag tycker faktiskt att han är bättre än Winnerbäck! Det här är exakt så som jag vill ha det. En röst som griper tag i mig, sköna melodier, texter man kan lära sig att sjunga med i. Ovänner o vänner var singeln, som spelades i radion, som fick mig att upptäcka honom.

* Veckans citat:
- Helvete, vad mycket lår!
- Tycker du de är för tjocka?
- Nej, jag tycker om ben!

Lite klumpigt formulerat men dock en komplimang och det gillar jag. Jag hade en kjol som slutar en dm över knät, vilket jag inte tycker är så farligt, men eftersom det var 12 grader ute var jag ganska ensam om att visa så mycket hud inatt...

* Veckans händelse: Turista i Ljungby lördag-söndag. Turistbyrån uppmanar ljungbyborna att turista hemma och 47 platser har öppet mellan 10 och 16 på lördag och söndag med tävlingar och särskilda erbjudanden. Se http://www.ljungby.se

Vickan på McDonalds

Igår var vi på balkongfest. När vi var som flest var vi nio personer men då fick inte alla plats på själva balkongen. En tjej berättade att hon hört att prinsessan Victoria och Daniel stannade till och åt på McDonalds i Ljungby förra helgen. Jag trodde inte att de åt på så billiga och onyttiga ställen. Särskilt inte med tanke på att de då troligen kom  från Linnéfirandet i Råshult som ligger nära Möckelsnäs herrgård där de har riktigt fin och dyr mat.

Själv berättade jag en sak som jag nästan glömt bort. Jag vet inte varför jag kom att tänka på det men i alla fall; för tio år sedan när jag gick på högskolan i Borås fastnade jag en gång med jackärmen i en dörr så att jag liksom höll på att ta med mig dörren när jag gick. Efter mig kom en av mina föreläsare och jag bad om ursäkt för att jag höll upp dörren för honom.

Det var mycket folk i öltältet inatt men tyvärr slutade det irländska bandet att spela redan klockan ett. De skulle spela hela kvällen så jag trodde såklart att det betydde till två. Nu hann vi inte höra mycket alls, för vi kom ut ganska sent. Sambon råkade riva ned en skylt som han tyckte satt fast dåligt vid en pelare. Det var en kricketskylt inifrån Harrys som de satt där som dekoration.

Idag är sambon ute i skogen och tittar på rally. Nu regnar det så jag är jätteglad att jag inte följde med. Men jag måste nog ut på stan snart för jag har skymtat en langosvagn! Langos med sylt och grädde! Jag blev snuvad på det senaste ljungbydagarna så nu jävlar!

Åkte nyss till stugan för att se till så att fåren håller sig på rätt sida av staketet, elstängslet är nyss igångslaget och det är inte säkert att lammen lärt sig vad det innebär. På vägen dit var det två kalvar bredvid vägen på ett ställe där de ofta kommer utanför sin hage. Det orkade jag inte ta itu med. Väl uppe hos oss konstaterade jag att två lamm var på fel sida trådstängslet. Den ena är stor och tung och jag fick fast i ryggen på honom och kasade på knä bakom tills jag till slut lyckades lyfta upp honom och kasta över honom. Den andra är flasklammet som inte alls är så tam längre utan han sprang ifrån mig, följde staketet och tog sig tillbaka själv genom ett hål. Och ikväll ska jag ha kort kjol och visa mina rivna ben.

Censursallad

Jag fortsätter på temat roligheter med ätbarheter. Jag såg en skylt med ett specialerbjudande som jag läste som censursallad. Det stod ceasarsallad. Kompisen som var med berättade om när hon läste snuskklubba och det stod snusklubba (vilket jag också tycker låter skumt, men det finns tydligen). Hennes kompis hade råkat gå fram och be om en sådan sedan.

Jag är helt förvirrad ibland och blir nästan rädd för mig själv. Som igår när jag cyklade fel TVÅ gånger på väg hem till en kompis. Som tur är så är det inga stora avstånd och jag hade inte någon exakt tid att passa, men jag fattar knappt hur det är möjligt. Jag slutar aldrig att förvåna mig själv!

Idag är det rekordmycket folk på stan. ICA Maxi var som en myrstack och jag trodde det skulle ta mycket längre tid än det gjorde på Systemet. Tur att det är självplock, säger jag bara. Ikväll ska jag ut och titta på folk och Tullamore Lads som jag inte vet om de är äkta irländare, men de låter åtminstone som det.

Jag vill ha nåt under...

Idag hade jag projekt: gå till glasskiosken med en kompis. Jag beställde min specialare bägare med varm kolasås i botten och tre kulor. Den intet ont anande tjejen undrade om jag "ville ha nåt på" och jag sa "nej, jag har ju nåt under". Tur att det var en ung tjej som stod där och inte en snygg kille och att jag inte kom på förrän senare att det kunde ha varit en sexuell anspelning. Jag råkar ofta säga tvetydiga saker på det där stället. Det borde vara en kille som säger "jag vill ha varm sås på kulorna"... Nehej, nu ska jag inte tänka mera på glass-sex, vad konstigt det blev...

Vi var och tittade på Storgatan som de stängt av för att ha jippon hela kvällen. Levande musik utanför fiket var trevligt men då var det tyvärr inte så mycket folk. Sedan var det dansuppvisning och dansgrupperna är jätteduktiga men de uppträder oftast mitt i en folksamling så det är svårt att se något. Efter det var det modevisning och det hade de löst himla smart med att modellerna gick upp på en trappa så de syntes. Då var det mycket folk också. Orkade inte gå i affärerna och titta på specialerbjudanden sedan för jag tror att de var proppfulla.

Blejdmöten

Igår tog jag en långrunda på inlines. Jag åkte till Kånna och vände och det blev nog ungefär 15 km. Det händer alltid en massa saker när jag är ute och åker och det är inte bara för att jag inte kan bromsa... Det är en väldigt bra social grej, förutom att jag inte kan stanna och prata då, för folk verkar tycka att det är helt normalt att hojta när jag susar förbi. Jag fattar inte, jag pratar aldrig med någon jag inte känner mitt ute på gatan, utan egentligen bara när jag är ute på krogen och kan gå fram till någon och säga "prata med mig!" oavsett om jag är full eller nykter. Så, igår hände detta; jag höll på att köra på en liten hund med en av våra rektorer gående efter (tror fortfarande inte att han vet vem jag är riktigt, han ser alltid lika förvånad ut när jag hejar), hejade på en gammal kollega som alltid blir jätteglad och vinkar med båda armarna, åkte förbi en gubbe som satt på en mur och skrek "Det går bra idag!" efter mig, blev påtutad av en bil med en kompis i så jag höll på att köra ned i diket, höll på att köra på en gubbe jag inte gillar som brukar tjata om att vi fick stugan för billigt (vi köpte av hans flickvän, och gjorde en bra affär, men vad ska vi säga om det?) och till sist var det en fulfarbror på cykel som visslade efter mig!

Rallypackad

I lördags misslyckades jag lite med att informera om sydsvenska rallyt, eftersom jag bara håller koll på det som händer runt omkring, men nu kan jag tala om exakt vad som händer i rallyt och var. Jag har vunnit ett rallypack, med karta och inträde till alla sträckor. Det var en tävling på kommunens hemsida där man bara behövde fylla i sin mailadress och det gjorde jag så klart. Jag brukar säga att jag aldrig vinner men det är ju för att jag inte tävlar. Om jag tänker efter lite är det nog så att jag vinner ganska ofta i förhållande till hur sällan jag är med i tävlingar. Jag betalar inte för att tävla men är ofta med i gratistävlingar på nätet, till exempel. För bara en månad sedan vann jag en plånbok så jag kanske är inne i ett vinnarstim? Hur som helst så stod det inte någonstans hur man skulle få veta vem som vunnit och jag trodde de skulle maila vinnarna. Nu var det en vinnarlista i Smålänningen, som tydligen alla människor läser oavsett om de varit med i tävlingen eller inte. Det är många både på mitt och sambons jobb som kommenterat. Jag vill inte se på rally utan lämnar biljetten vidare till Rally-Kalle.

Bonde söker fru till kungsgården

Jag beordrade mamma och pappa att titta på Bonde söker fru eftersom det skulle vara med en hedemorakille i lördagens program. Själv kunde jag inte titta men har haft en kompis att spela in det så jag ska få se det snart. Killen har inte gått gymnasiet i Hedemora men han har flera syskon som gjort det, till exempel en bror som är två år äldre än mig och som var ett av de snyggare inslagen i dåvarande N3. Den här Anders Jönsson som nu väntar brev från tjejer ska ta över gården efter sina föräldrar. Gården är Kungsgården i Husby, ett vansinnigt tjusigt ställe vid Dalälven, nära där min brors familj har stuga. Nu bor han i ett hus någon kilometer ifrån föräldrarna och jobbar på gården där de har får. Linda Isacsson hade tydligen blivit helt till sig när han flaskmatade ett lamm (det vet jag minsann hur gulligt det kan vara) och sagt något om att det påminde henne om bebisar... Jag tror att han kommer att få många brev och det ska bli intressant att följa serien i höst.

Igår åkte vi till Höö, ett fint naturreservat i sjön Möckeln. Vi hade picknick och jag fick nöjt använda min särskilda picknickryggsäck som innehåller tallrikar (plast), bestick (metall), glas (glas), termos, skärbräda och två små underlägg i rutigt tyg. På vägen hem gjorde vi ett nytt försök att hitta kvarnen som vi letade efter för ett tag sedan och det gjorde vi, men det satt folk ute så vi kunde inte stanna och glo.

Sen lördagnatt

Vi kom hem halvfyra inatt. Länge sedan jag var uppe så sent. Gick hem från festen när det började ljusna. Jag tror att värden började bli lite trött och de flesta av de som var kvar gick nog ungefär då. En tjej hade gått och somnat i hans säng så han sa att han skulle sova på soffan. Det var en väldigt rolig fest. Pratade en hel del med en kille från Staffanstorp jag inte träffat förut. Jag brukar hålla mig informerad om vad som händer här i stan och upplyste honom om att han borde komma hit nästa helg för då är det svenska rallyt, med underhållning av ett irländskt band på fredagen, Linda Bengtzing på lördagen, godisregn och modevisning på Storgatan och blablabla... Tyvärr reagerade han mest på delen om rallyt och frågade vilka som ska vara med och tävla och rabblade namn. Jag har ingen aning!

Träffade den minsta människa jag sett nästan, en åttaveckorsbebis. Sa till pappan att när hundvalpar är åtta veckor får man sälja dem. Inte för att jag tänkte köpa sonen, men det var en väldigt söt liten sak. Jag höll i hans pyttelilla hand en bra stund för den var så liten och mjuk och len. Och sedan satt jag i köket och pratade med skåningen om att jag inte vill ha barn och varför, så tro inget nu! Jag vill inte ha det livet, är inte lockad av att ha någon som är beroende av mig. Jag har fullt upp med mig själv. Jag vill fortsätta att göra vad jag vill när jag vill!

Kulturkullan

Vecka 21

* Läser: Försvinnanden av Jodi Picoult. Författaren har tidigare skrivit Allt för min syster som är en av de bästa böcker jag läst. Den var väldigt sorglig och det var nästan jobbigt att läsa för jag grät så mycket och blev så upprörd av den. Det är lite svårt att lägga undan en sådan bok och återgå till det verkliga livet. Den här boken är lika välskriven och den är också väldigt bra men inte lika gripande. Och ändå är det en verkligt fängslande historia om Delia som plötsligt får veta att hennes pappa kidnappade henne när hon var fem år. Detta medför att hon börjar undra vem hon egentligen är.

* Lyssnar på: 50 sånger med Mauro Scocco. CD-box  med 3 CD från 2007. Mauro Scocco är viktig för mig och har varit det sedan jag gick på högstadiet. Jag kommer alltid tillbaka till honom; funkar när jag är glad, när jag är ledsen, när jag vill sjunga högt, när som helst! Jag har allt han gjort både med Ratata och solo, förutom Det sjungande silverträdet, men eftersom det är rösten jag älskar har jag ännu inte tyckt mig behöva den instrumentalplattan. Den här boxen innehåller inte mycket nytt, men är väldigt fin!

* Veckans citat:
-Vad kallas det när man sågar ut små figurer?
-Kejsarsnitt!
Henrik Dorsin i TV 4:s Parlamentet fick frågor om verktyg...

* Veckans händelse: Sydsvenska rallyt i Ljungby fredag-lördag. Mycket jippon runtomkring, som ett stort tält på torget där det ska vara gratis att höra Tullamore lads, Time machine och Linda Bengtzing.

LP-nyheter?

Jag kollade brevlådan vid stugan för första gången på evigheter. När jag fick en adress i Runkarp satte vi upp en brevlåda för att det var så roligt. Den har en nej-tack-till-reklam-skylt så det brukar aldrig hamna något där. Nu skulle jag kolla om en kompis skickat brev när jag givit henne adressen och hon påstod sig ha skickat inbjudan till midsommar. Lite förvånad blev jag när jag i stället fiskade upp LP-nyheterna. Vad är nu det för något? Jag bläddrade igenom tidningen med underrubriken Missbrukarvård på kristen grund men fattade fortfarande inte vad LP står för. För mig är det fortfarande Long Play. Inte tyckte jag att jag passade in i målgruppen heller, jag är varken missbrukare, vårdare av sådana eller kristen. Mamma brukar kalla mig "din lilla hedning" när jag kläcker dumheter som "vad synd att påsken ligger över en helg i år så det inte blir så många dagar ledigt" (jaha, långfredagen inträffade på en fredag i år igen...).

Igår hade vi besök av våra stuggrannar som hade ett par turkiska vänner med sig. Vi badade bastu. Vet inte riktigt hur tillförlitliga våra termometrar var, men de visade på +10 ute, närmare +100 i bastun och +16 i dammen. Turkarna höll på att frysa ihjäl under den lilla promenaden till bastun, sedan blev de nöjda och tyckte det kändes som turkisk sommar inne i bastun (jag vill inte åka till Turkiet om där är den värmen och luftfuktigheten) och tjejen satt med badrock på sig hela tiden! Det kanske var för att hon inte ville visa sin gravida mage, men hon såg så nöjd och knappt svettig ut. Blev impad när killen hoppade i dammen, för det är lite överkurs. För övrigt blev det årets första och andra dopp för mig.


Städallergi och riksettanrally

Igår insåg jag att vi var tvungna att städa hemma. Jag tycker det är jättetråkigt att städa liksom de flesta, men jag vet ingen annan som blir så svettig och arg som jag av det. Sambon blev rent förundrad över att jag faktiskt blev svettig bara av att gå och dammtorka. Han sa att det måste vara psykiskt. Man kan tycka att det ser ganska prydligt ut hos oss och det gör det på ytan, eftersom jag inte står ut med att det ligger saker överallt. Jag trivs med att plockstäda, sortera och placera runt grejor. Sambon kan inte låta bli att sprida ut saker överallt så det är ett ständigt plockande och jag brukar göra så att jag lägger allt som jag inte vet var jag ska göra av i hans säng. Sedan tjatar han på mig när viktiga saker, som räkningar, försvinner och då är det troligaste att jag har lagt dem i hans säng, eller någon hög på skrivbordet, eftersom jag inte vill ha dem på soffbordet. Jag gjorde en allergiundersökning för ungefär tio år sedan och var rädd att jag skulle vara dammallergiker. Vilken mardröm att måsta dammsuga flera gånger om dagen! Jag är nog mer städallergiker än dammallergiker...

Igår blev det lite konstigt. Jag stannade hemma från stugan eftersom jag verkligen inte alls ville dit när det var tråkigt väder. När jag städat, läst och suttit vid datorn ett tag tänkte jag att jag måste vara utomhus lite. Gick ut på stan där det var jippo efter riksettanrallyt. Det knäppa är att det inte är jag här i hemmet som är intresserad av bilar och loppmarknader, så det kändes lite skumt att gå ensam och titta på gamla bilar och förbi loppisstånd med nest pinsamt värdelösa saker. Pratade lite med svärmor som stod där och höll på att plocka ihop. De hade åtminstone lite vettiga saker, men jag tackade nej till sex vitvinsglas från IKEA. På väg hem ringde mobilen. Jag hoppade av cykeln och plockade upp mobilen ur väskan. Då råkade jag lägga på i stället för att svara och när jag skulle messa till han som ringde så ringde han igen. Jag gick in bakom ett hus för att höra vad han sa och han undrade varför jag gick in på en bakgård. Då satt han på thairestaurangen intill och hade just sett mig cykla förbi. Jag gick in där och satt och snackade ett tag med de två trevliga killarna som var där. Och imorgon ska vi på fest hos en av dem. 19 personer i en lägenhet, det kan bli ungefär hur som helst, men kul tror jag.

Igår kväll tog vi en liten biltur. Vi hade tänkt åka och titta på ett hus med en gammal kvarn, som sambon sa sig tagit reda på var det låg. Vi var där och tittade för många år sedan när det var till salu, men sedan har vi inte hittat dit igen. Vi missade den här gången också. Sambon hittade en oupptäckt liten fin väg som vi ville undersöka. Vi trodde att den skulle komma ut på en större väg sedan, men plötsligt befann vi oss i Ivla, pinsamt nära vår stuga, och då åkte vi hem.

Skitgöra

Igår när vi skulle till stugan skulle sambon bara köra förbi hos sin mamma först för att rensa avloppet. Det finns nästan inget äckligare. De har ett komplicerat system med en massa mystiska rör och flera utlopp i källaren. Svärmor och jag fick stå på varsin avloppsbrunn för att de inte skulle läcka. Det kändes lite lagom läskigt med tanke på att förra gången de hade stopp så hade det råkat spruta upp en stråle så svärmor nästan flög iväg... Denna gång var inte fullt så dramatisk och som tur är har jag en ovanlig förmåga att stänga näsan så jag slipper känna äckliga lukter. Fast det här var så stickig äckelstank så det luktade till och med på utandning. När vi var klara tyckte sambon att det gått bra och inte var något problem. Gläh, någon blev skyldig mig en pizza sedan, sa jag, vilket uppgraderades till en planka med ryggbiff från Pizzahouse.

Wiehe och Hellström

Nu har jag sett en lunchkonsert med våra elever igen. Den här gången var det tvåorna som har ensemble som individuellt val som höll i musiken. De går alltså inte ens musikestetprogram men är otroligt talangfulla! Säger även de som förstår sig på musik. Det är ju för tragiskt att vara musikintresserad men samtidigt omusikalisk som jag... Fast skönt att slippa det plågsamma som musikaliska människor lider av när de hör någon sjunga falskt. Nu kunde jag lugnt njuta av Summer of 69, Cheops pyramid, For what it´s worth, Trying to recall och Whisky in the jar och det gjorde jag.

Idag har jag sjömansskjorta på mig. Det brukar inte gå obemärkt förbi och gjorde det inte idag heller. En tjej undrade om jag gillar Håkan Hellström. Ja, det gör jag, men jag hade faktiskt skjortan före honom! Har haft min sedan -97, så det så!

Inte som andra

"-Men du får ju fatta snart att jag inte är som alla andra!" sa jag till sambon idag, och jag tycker verkligen det efter närmare elva år tillsammans. En gång i en lågperiod sa jag till honom att jag blivit dum och då tyckte han att jag spelat bra i flera år i så fall. Det är spännande att förvåna men ibland blir det jobbigt när jag till och med överraskar mig själv. Som idag. Det var så konstigt så jag tänker inte skriva det här, möjligen senare ifall det blir något av mina desperata idéer.

Idag var jag hemma hos en kompis och vi skulle ut och gå. Deras haltande hund ville följa med och då åkte vi en bit och så fick han först vänta i bilen medan vi gick en sväng och sedan fick han följa med och gå en mycket liten runda. Jag cyklade dit och det tog tjugo minuter så jag tyckte mig ha förtjänat tårtan jag fick. Det är så nedslående att läsa kaloritabeller där det står att man måste ha sprungit tre mil för att äta en bulle...

Lunds affärer och Novalund

I lördags gick jag med mina lundavänner i affärer. Tjejen och jag var väldigt samspelta. Jag har aldrig shoppat med henne så det var kul att se hur lika vi gör. Först går man in i en affär och skannar av utbudet, sedan letar man raskt reda på eventuell fyndhörna. Jag har handlat en keramikgroda som ska sitta vid dammen, en snygg topp på MQ (som brukar ha för dyra kläder för mig, men nedsatt från 299 till 120 är det ett fynd), en ljuslykta och en köplistehållare på Indiska, presenter och smågrejor.

På lördagkvällen var vi sex personer på sportbaren Glorias i Lund och såg schlagerfestivalen. Jag tyckte egentligen att vinnarlåten var rätt bra, men det blev lite tryckt stämning när det gick så dåligt för Sverige. Dessutom var det en fruktansvärt seg omröstning, den tog ju aldrig slut. De kunde åtminstone ha talat om var i ordningen man befann sig, eller gjorde de det? Jag tyckte inte man hade någon aning om hur många länder som röstat eller hur många som var kvar. Vi hade tänkt åka till Finland och se festivalen på plats men det var tur att vi inte gjorde det. Vid närmare eftertanke tyckte vi att det skulle bli för dyrt och bara inträdet kostade visst ungefär 2000 kronor.

På söndagen gick vi på köpcentrat Novalund som är enormt. Jag hade handlat så bra dagen innan så jag inte köpte något men det var kul att bara gå och titta och vara smakråd.

Kulturkullan

Vecka 20

* Läser: Paula Spencer av Roddy Doyle. Fortfarande. Den är så seg. Jag har varit lite för upptagen och okoncentrerad för att läsa den senaste veckan.

* Lyssnar på: Svart blogg med Eldkvarn. CD från 2007. Eldkvarn är pålitliga. Jag vet inte hur många gånger jag sett dem live, fyra, fem kanske. Jag tyckte de var bäst i slutet av 80-talet med Kungarna från Broadway och Himmelska dagar men Eldkvarn är alltid Eldkvarn. Eftersom jag tycker om Pluras luddiga röst är det alltid med förväntan jag lyssnar på en ny platta med dem. Fulla för kärlekens skull är en skön titel. Jag har inte hunnit lyssna in mig på texterna men en snabb titt i texthäftet lovar gott. Plura har startat en blogg på http://www.eldkvarnsvartblogg.nu men den är tyvärr ganska tråkig.

* Veckans citat:
- Ja, regnet hänger i luften...
En av sambons kollegor ringde hem och fick en lägesrapport av sin treårige son.

* Veckans händelse: Kung i baren på Terraza på lördag. Vi ska på fest så jag vet inte var jag kommer att hamna.

Lund och hund

Igår när jag klev på bussen hamnade jag med ett galet frågvist par. Han satt framför henne och båda hade valt sätena inåt bussen till så hon var tvungen att kliva ut i gången för att jag skulle komma in till fönsterplatsen. Genast började de fråga saker och först svarade jag så mycket jag kunde om järnvägen och dess icketrafik, vilket håll Lagan ligger åt, vad det stora G:et på Garvaren står för, om Ljungby är en inflyttningskommun och hur många invånare där bor. Jag kände att jag skulle bli tokig om detta skulle fortgå hela resan men som tur var gick kvinnan på toa efter en kvart och då satte jag igång CD-spelaren och blundade och hann sova lite innan jag kom till Lund. Där mötte mina vänner och så gick vi till deras favoritpizzeria som var något extra. Fantastisk pizza med italiensk skinka och soltorkade tomater! Sedan gick vi en promenad genom Lund som är jättefint och luktar ljuivligt av syrén. Vi hade funderat på att gå på bio men var så trötta alla tre så det blev hemmakväll med glass framför TV:n. Mysigt.

Det här paret har världens mest olika hundar. En grand danois, som ju är enorm, i en underbar grå färg, och en liten fransk bulldog som ser ut som en fladdermus, eller en liten korv. Jag gav dem ett par bokstöd i form av bulldoggar, den perfekta presenten från en bibliotekarie till bulldogägare.

Varning för discclean!

Hoppsan. Jag trodde jag skulle slippa problem när jag slutade med hemsidan men nu har jag råkat göra så att även mina kollegor får upp felmeddelanden om intrång när de loggar in på jobbdatorn. På helpdesk sa de att vi inte ska ha ha något med discclean att göra men det är inte så lätt när det poppar upp rutor hela tiden oavsett om man svarar ja eller nej på frågan om att installera. Hoppas de lyckas ta bort det från administrationsnätet. Det ska vara bättre brandväggar där än hemma.

Gläh, nu fick jag en oönskad utsikt. Vår baksida vetter mot en trädgård där en fulfarbror just kom ut i spöregnet med öppen jacka och inget under förutom sin blekfeta mage som vällde ut. Huh!

Snart ska jag ta bussen till Lund. Där ska jag hälsa på vänner och imorgon ska vi se Melodifestivalen på sportbaren Glorias. Vår ursprungliga tanke var att åka till Helsingfors och se spektaklet på plats men nu har finska väninnans hundar varit krassliga så hon har bjudit oss till Lund i stället. Jag åker alltså buss idag och imorgon kommer sambon och två kompisar ner också. Vi såg lite av semifnalen igår (fram till tio ungefär)och jag tyckte inte det var så bra låtar. Det skulle vara en väldig skillnad om man bara hörde dem för man blir ju helt distraherad av framträdandet. Minns bara att vitryssen var snygg men jättesminkad och hade tjejer som klättrade på väggen... Och att Luuk presenterade en sångerska med ett porrigt gällivarehäng.

Många recensioner om samma bok...

Jag har bestämt mig för att sluta med min hemsida med läsdagboken. Inte för att jag tycker att det blir tjatigt att skriva tre gånger om samma bok -som det kan bli nu när jag skriver här i Kulturkullan, veckans boktips på skolans hemsida och när jag läst ut boken i läsdagboken- utan för att den där sidan krånglar så. Jag har fått ett himla konstigt felmeddelande där det står något om att jag varit inne på sidor för vuxna som kan skada mitt äktenskap och allt vad det var och att det går att fixa virusangrepp med discclean för endast 299 kronor. Dessutom är freewebs för detaljerat för segdatorn hemma så det tar lång tid att logga in. I fortsättningen blir det alltså vad jag läser för tillfället i veckans Kulturkullan här, veckans boktips på jobbet http://www.sunnerbogymnasiet.se och läsdagboken flyttas till http://ylvarosen.blogspot.com där jag också råkat skapa en blogg.

Idag hade de minsann skrivit om Patrik Sundin i Smålänningen. Hoppas de gör det i Smålandsposten också. Jag har mailat dem.

Patrik Sundin har släppt CD!

Jag kan inte vänta till nästa Kulturkullan. Det här är alldeles för exalterande! Patrik Sundin, en av våra elever, har släppt en skiva! Jag visste att han hade något på gång och av någon anledning tittade jag in på hans hemsida idag. Jag har inte kikat in där på länge och den var rejält omgjord sedan sist och där stod att hans CD gavs ut igår. Raskt cyklade jag till Expert i regnet och köpte den. Den finns även att köpa på hemsidan www.patriksundin.se. Ljungbys egen lille Winnerbäck, och det är ett bra betyg. I Kom intill sjunger han duett med Lizette Eklund, en av våra duktiga esteter. Den är så vacker så håret reser sig på armarna. Det här är sååå bra:

Kom intill mig jag ska leka i ditt hår
Jag ska sy ihop dina sår
Jag ska hålla dig i hand så hårt det går
Kom intill mig, ja vi skiter i imorn
Då kan allting börja om
Kom intill mig, inget annat spelar roll

Och killen är bara 17. Jag måste genast tipsa tidningen!

En annan sak jag upptäckt idag är Rydbergs kalla sås, som bland annat finns i bearnaisevariant och är gottig. Två för 30 kronor på ICA Maxi denna vecka. Det var också en elev förresten som gick och hämtade den åt mig, när jag kom fram till kassan och inte hade hittat den här intressanta såsen jag sett i reklambladet. Det var den där knäppa dagen när jag såg halva skolpersonalen på ICA och som sagt, i kassan står det elever. Om man är trevlig mot dem på biblioteket brukar de vara trevliga tillbaka.

Idag har jag fått glada kommentarer både om mina röda gummistövlar och min roliga T-shirt med äkta kolor. Jag såg stövlarna i ett modereportage i tidningen Chili och nu kostar de 500 kronor. Så mycket tror jag inte jag gav för mina men jag är lite besviken på att märket Viking inte håller bättre. De börjar spricka och jag litar inte alls på att de är täta. En kompis tyckte det var hur kul som helst när hon var med mig ut och tömde båten. Vi låg på knä på bryggan och öste och så kom det ett par snillrika gubbar och tipsade om att stå i båten. -Men det är ju mina stadsstövlar! mumlade jag.

Låsreflex

Härom dagen ringde det på dörren när jag precis kommit ut ur duschen. Jag låtsades att jag inte var hemma och stannade kvar i badrummet. Då öppnades dörren och svärmor frågade om det var någon hemma. När jag sa att jag var på toa sa hon att hon bara skulle lämna post och gick igen. Sedan hade hon pratat med sambon som var ute och grejade. När han kom upp upptäckte han att hon låst in mig. Hon har egen nyckel hit. (Det sårade mig lite att sambon gav henne nyckel innan jag hade en egen till lägenheten!) Ett par dagar senare skulle jag åka och handla och sa åt sambon att inte låsa eftersom jag väntade en kompis på besök. Sedan gick jag ut och låste in honom. Det känns tryggt att ha en sådan låsreflex för då händer det nästan aldrig att jag måste gå tillbaka och se om jag låst.

Glass hemma

Idag skulle jag och en kompis gå till glasskiosken men så började det regna. Då bestämde vi att hon kunde komma och äta glass hemma hos mig för glass skulle vi ha. Dessutom har jag nya foton som hon är med på som jag ville visa och så har vi planerat vår bilsemester i sommar. Jag har också hunnit bilhandla. Om man inte vill träffa någon man känner ska man inte gå på ICA runt halv fem. Nu var det ingen fara men jag tyckte det blev lite komiskt när jag träffat på fem människor från jobbet. Dessutom stod en av dem och pratade med en som jag pratat med på puben och jag gick fram till dem och talade om att de varit i tidningen båda två. Ja, så stor är staden jag bor i...

Stroboskop och avvänjning

Igår var vi på fest hos en familj som var hos oss på Valborg. Vi var åtta personer, nio med elvaåringen i huset som är det rastlösaste jag någonsin sett. Han satt med och åt en ytterst liten stund och sedan sprang han plötsligt iväg och sparkade fotboll, flög drake, flög fjärrstyrd helikopter, körde cross, klättrade i ett rep i ett träd och jag vet inte vad allt. Efter ett tag var vi tre par kvar. Då blev det disco i vardagsrummet. De hade riktigt avancerad utrustning; enorma högtalare, stroboskop, rökmaskin och discolampor. Jag har hört att man inte ska ha stroboskop i mer än trettio sekunder i sträck (förstår att det kan framkalla migrän och epilepsi) men husets DJ körde på i säkert tio minuter. Sambon sa åt mig att blunda ibland för att hjärnan inte hänger med. Varpå jag blev yr, tappade balansen, slog näsan i hans axel och spillde ut mitt glas... Jag gillar inte techno, goa och trance men dansade hysteriskt till det mesta och det var jättekul. Vi ska nog utnyttja den där anläggningen flera gånger.

Vi har slutat flaskmata Floppylammet. Det är dyrt med pulvret man blandar mjölkersättning av och när den senaste säcken tog slut bestämde vi oss för att han får klara sig utan. Nu har vi inte matat honom på tre dagar men han kommer fortfarande springandes och buffar på oss så fort vi visar oss. Det är synd om honom och han försöker dia allt han kommer åt. Det är svårt att ligga och sola på bryggan och ignorera ett lamm som suger på ens tår...

Kulturkullan

Vecka 19

* Läser: Paula Spencer av Roddy Doyle. Jag minns Kvinnan som gick in i dörrar som en riktigt bra och otäck beskrivning av en kvinna som blir misshandlad av sin alkoholiserade man. Tio år senare kommer fortsättningen men den berör mig inte alls på samma sätt. Då tyckte jag att det var en bedrift av en man att skriva så övertygande ur en kvinnas synvinkel. Vet inte vad det beror på, kanske att jag som 23-åring inte hade så stor erfarenhet av hur en vuxen kvinna tänker eller att den här faktiskt inte alls är lika träffsäkert berättad? Jag får nog läsa om den första för att se om jag fortfarande gillar den. Den här är inget särskilt.

* Lyssnar på: Jag tyckte jag var glad med Lasse Lindh. CD från 2007. Den här skivan hittade jag för 99 kronor precis ny. Då undrar jag lite om de inte räknar med någon stor försäljning. I alla fall tycker jag att det är bra. Lasses första skiva var en söt liten sak som fick en att gå runt och sjunga "i en annan flicka" och andra konstiga fraser. När jag spelade den här skivan för ett tag sedan kom sambon och sa att det var väldigt likt Kent och ja, en del melodier är väldigt kopierade. Tycker ändå att han har ett eget uttryck i och med texterna som är svarta men till glada toner.

* Veckans citat: "Det stora misstaget folk gör är att de tror att sex och kärlek är förenliga. Varför det? ingen tror sig vara kär bara för att man är hungrig, trött eller kall. Varför inbillar man sig då att man är kär bara för att man är kåt?"
Ur Game over av Adele Parks

* Veckans händelse: Schlagerfestival på lördag. Jag ska till Lund och se på storbilds-TV på Glorias.

Nybso-möte på Teleborg

Igår hade vi nybsoträff (NYutbildadeBibliotekarierSydOst) på Teleborgs bibliotek i Växjö. Jag sökte jobb där för åtta år sedan men har faktiskt aldrig varit där. Jag var på intervju men har för mig att den var till flera tjänster och i en lokal inne i stan. Alltså var det särskilt intressant för mig att komma dit och titta. Det är ett integrerat bibliotek, vilket betyder att det är ett skolbibliotek som även har öppet för allmänheten. Det kändes förvånansvärt fräsht för att nyss ha firat 30-årsjubileum. (Hjälp, är det ett av de här orden som mist sin accent på senare år, liksom museum?) Det var mycket orangeröda detaljer och i taket fanns stora rör målade i blått. Vi var elva stycken och de flesta följde med till huvudbiblioteket på kvällen där det var en särskild fest för bibliotekspersonal. Växjö stadsbibliotek är riktigt fint och jag tycker att det är något med att vistas i ett stängt bibliotek, trots att jag jobbar på ett själv (fast där är den kittlande känslan inte fullt så stor...). En tjej visade runt i nya delen med tjusiga trappan som får en att vilja skrida ned i långklänning och leka nobelmiddag. När vi skulle gå in mötte vi Tomas von Brömsen på väg ut. Han hade varit där och invigt en utställning. Det var synd att vi inte visste det så hade vi kunnat vara där lite tidigare.

Jag är glad att jag inte är under 25 och arbetslös. Läste att till hösten kan det hända att ungdomar som varit arbetslösa i mer än tre månader ska sitta på AF och söka jobb trettio timmar i veckan!

Jag blir yngre och yngre

Idag fick jag visa legitimation på Systemet igen. Det var inte så länge sedan, men känns roligare för varje gång. Jag är 33. Väl? Ibland får jag räkna efter. Kanske tyckte kassörskan det var skumt att betala med presentkort när jag dessutom handlade för bara lite drygt hundra kronor. Tänker bara att om jag nu hade varit under tjugo och försökt handla på Systemet så hade jag nog sminkat mig och försökt se äldre ut, och kanske inte bara köpt tjejdricka = hallon- och skogsbärscider. Jag håller förresten på och läser Paula Spencer av Roddy Doyle, fortsättning på Kvinnan som gick in i dörrar som kom för tio år sedan. Paula är alkoholist och hennes dotter likaså. Usch, vilka bedrövliga liv! Tyvärr är inte den här boken lika bra som jag mindes den förra. Att man har alkoholproblem betyder inte att man bara uttrycker sig i korta meningar.


Där sprack sommarplaneringen

Jaha, nähä. Med mina milt autistiska drag vill jag ha planer och rutiner. Jag vet fortfarande inte om jag har något jobb efter sista juni när min nuvarande anställning tar slut. Inget är klart så just nu kan jag inte göra någonting. Jag blir tokig! Jag ska till Florida och Bahamas i juli. SKA! Aldrig får man sova. Inatt vaknade jag två gånger och hade jätteont i magen. Det brukar jag aldrig ha. Jag tror jag måste gå till glasskiosken för att glädja magen med lite varm kolasås. Ja, det är nog lösningen på alla problem. Det löser sig sa han som sket i vasken...

Banköverföring och sommarplanering

Jag är inte så imponerad över banker alltid. Idag skulle jag föra över pengar från mitt konto till sambons. Det lättaste är att ta ut kontanter och ge honom men nu ville han inte ha pengar i handen. Eftersom vi inte har samma bank blir det genast trubbel. De vill helst inte föra över pengar från mitt konto till hans direkt utan brukar föreslå att jag ska ta ut pengarna och gå över till den andra banken och sätta in dem där. Visserligen ligger banken på andra sidan vägen men man har sällan varken tid eller lust med sådana transaktioner. Jag tog risken att låta dem sätta in pengar från mitt konto på hans i alla fall, fast de inte kan se att pengarna kommer rätt. Jag är helt säker på att jag gav dem rätt kontonummer så om inte pengarna finns där imorgon ska jag bråka. Hur är det egentligen med vårt datoriserade samhälle när de inte kan se vem som har ett konto bara för att det inte är samma bank?!

Jag är redan i planeringstagen inför sommaren. Tyvärr före arrangörerna till och med. Idag har jag kollat Korröfestivalen, Pridefestivalen, Ljungbydagarna, Hedemora, Falun och Borlänge. Det var inte alls lätt att få fram vad som händer vecka 31 när jag ska på bilsemester till Dalarna och eventuellt en sväng till Stockholm. Här har jag ju en KK (kultur-kompis) som kan hålla mig underrättad före alla andra. Annars har jag mest lyckats ta reda på när evenemangen är samt vad de kostar. Intressant är ju även vad det kommer för artister men det verkar alltså inte vara klart.

Lugn första maj

Nu är jag nöjd och glad efter att ha haft en lyckad fest. Det var nervöst innan, när jag inte visste hur många som skulle komma, hur det skulle bli med mat och ifall det skulle bli regn. Vi blev sexton stycken, åt en jättesallad och chili på 1600 gram köttfärs, en massa baguetter och allt möjligt. Jag tror inte att någon gick hungrig. Jag är nöjd över blandningen med folk. Vi hade representanter från Finland, England, Thailand, Australien och Vitryssland men mest långväga kändes ändå min kompis från Göteborg. De andra bor i trakten nu. Brasan var fin och spred sig som tur var inte, men ett tag blåste det hotfulla gnistor och det hade varit riktigt jobbigt om vi råkat orsaka antändning av torvmossen... Bastun funkade också (jag badade inte) och de flesta bastarna badade i dammen! Vi var sex personer som sov över och idag har vi grillat korv och tagit en lagom promenad innan jag skjutsade kompisen till bussen tillbaka till Göteborg.

RSS 2.0