Frukost?

Jaha, ja, jo, igår skrev jag något om att jag ska försöka vara vuxen när mina föräldrar är här. Det går så dåligt! Vi (sambon) hade fixat igång vatten och värme i stugan så det går att förvara dem där. Men jag har glömt att köpa mat så det finns ingen frukost till dem. Nu får de komma hit och äta och det kan kännas lite långt att köra två mil för att få frukost.

Glocalnet

Igår kväll när jag kom hem tänkte jag ha en lugn stund och gå igenom posten. I stället blev det genast trassel. Glocalnet har sänt ett avtal som jag verkligen inte varit med att komma överens om. Min deal skulle vara att betala 99 kr/månad och sedan skicka obegränsat antal, eller nästan i alla fall för jag lär inte komma upp i 4000 SMS/månad. Men en snabbskumning i avtalet och jag såg att det var felfelfel! SMS 69 öre/styck. Men, åh, varför ska jag då byta bort Telia med samma taxa? Ring och gnöl och gnäll och då säger de att jag fått fel avtal eftersom dealen var att man redan är kund hos dem, men bredbandet står på sambon fast nu har de ändrat så att någon i samma hushåll ska kunna teckna detta förmånliga Glocalnet fritt abonnemang. Så vad håller de på med? Hoppas det här är utrett nu. Det är lömskt med muntliga avtal, vilket jag redan bittert fått erfara i annat sammanhang.

Dessutom hade jag fått en ändringsblankett till pensionsvalet "som jag bett om". Mäh, jag trodde det var klart när jag suttit en timme i rådgivning på banken och gått med på allt som den vänliga experten föreslog. Jag kommer väl inte ihåg vad vi kom överens om heller och jag fattar inte vad det står i alla papper jag fick. Nu måste jag ju gå till banken igen och fråga vad jag ska fylla i. Kunde de inte göra det enklare för oss som har dyskalkyli, (sifferanorexi tänkte jag säga, men jag menar som dyslexi fast med siffror)? Och så vet jag aldrig vad jag har för clearingnummer för Nordea personkonto brukar inte ha det, men ibland måste man. Graaah, vad jag tycker det är svårt med blanketter och olika val och ringa och bråka. Tycker förresten synd om kompisen som krockat och nu måste böka med försäkring och grejor.

Nähä, nu ska jag gå och kolla på vårmarknaden (stackars knallar i snön) och se om jag får med mig några munkar hem. Och sedan banken då, och till sist ska jag gå och handla inför kvällen när mina föräldrar kommer på besök. Då får det bli någon slags matlagning. Jag vill ju låtsas inför dem att jag är stor...

Hällingsjö - Alingsås

Nu sitter jag i Jönköping igen och väntar på bussen hem. Min Alingsåskompis ringde och undrade varför jag inte kom dit. Hon tror att det är lika lätt för mig att ta mig till Alingsås som för henne att ta sig till Göteborg men det tycker inte jag. Om jag är hos kompisen i Hällingsjö så ska jag först ta mig in till Göteborg, sedan tåg till Alingsås och nu har hon ingen bil utan det tar en timme att gå hem till henne, och sedan tillbaka samma väg på kvällen. Det skulle ta hela dagen ju. Dessutom var det det här med mig och barn. Hon har fem. Visserligen är den äldsta tjugo år men där är ändå alltid kaos. Jag vill gå ut och göra Göteborg osäkert med kompisen, inte komma hem till hennes galna vardag. Jag brukar höra av mig till henne när jag är i Göteborg också och sällan har jag lust att åka därifrån till Alingsås. Vi får väl se när och var vi ses nästa gång. Jag hoppas hon kommer till oss på Valborg. Annars kanske jag kan åka dit någon gång i sommar. Sommar i Alingsås är fint, det finns många fik där.

Varje gång jag åker genom Borås ler jag lite åt huset med fasaden som upplyser om att de haft pålitlig IT sedan 1964. Har begreppet IT funnits så länge? För mig var det ganska nytt 1997 när jag började på bibliotekariehögskolan och utbildade mig till IT-proffs. Jag har en magister i biblioteks- och informationsvetenskap minsann.

Idag sprang jag ett varv till på Nordstan och köpte två t-shirts till åt sambon på Sonny Bono. När de sänkt från 200 till 50 kronor är det bra pris.

Ett litet zoo

Nu sitter jag ensam hemma hos väninnan. Hon tog med sig dottern till dagis och ska själv till Arbetsförmedlingen medan jag får vara hemma och surfa. Helt ensam är jag i och för sig inte hos de här djurtokiga människorna. De har en hund, en katt, en sköldpadda, fyra kycklingar, två myskankor och fiskar. De funderar på att skaffa får också nu när de flyttat ut på landet. Får är sympatiska djur som sköter sig själva nästan.

Charmig poet


Nu när jag är igång och klistrar in bilder på kända killar så vill jag ta med Lennart Bång också. Kolla http://www.lennartbang.se.  Han kallar sig själv för G-kändis och svarar trevligt på mail och inlägg i hans gästbok. Titta, vilket vackert leende. Naturligtvis tycker jag det är kul med en kille som håller på med spoken word. Kille på en scen, mmm. Här klagar jag på att folk tycker att kändisar är sexiga bara för att de är kända, men jag är likadan själv.

Favoritaffär, TK Maxx

Det var värst vad många kommentarer jag fick här från gulliga tjejer när jag skrev om Monki. Så det är så man gör om man vill ha många besökare, man skriver om kläder och affärer. Det är inte vad jag har tänkt att den här bloggen ska handla om, men okej, jag kan väl bjuda på lite mer shopping. Min favoritaffär är TK Maxx i Southend. Undrar om jag får komma dit någon mer gång. Nästa gång får nog sambon åka ensam till England och hälsa på sin mormor eftersom hon bor på ett hem nu och det inte finns någonstans att sova över. TK Maxx får in en massa kläder hela tiden av alla möjliga märken. Ofta är det provkollektioner och last season, sådant som jag aldrig köper annars. Roligt är att det är riktigt billigt också! Jag har köpt ett par DKNY-jeans, en Fornarinatopp och en Marubaddräkt där.

Barnvakt?

Idag lämnade väninnan sin tvååring hemma med mig en kort stund. Hon sa att jag inte behövde kliva ur sängen så jag låg kvar. Det gick bra ett tag framför TV:n tills tjejen kom på att mamma var borta. Då stod hon och tryckte upp en träkloss mot en dörr tills mamma kom hem. Barn är konstiga. Särskilt när de är små så man inte fattar vad de säger.

bokfemman

Sista bokfemman hos http://worldofmalin.blogspot.com är valfritt tema. Jag tänkte jag skulle lista barn- och ungdomsböcker som betytt mycket för mig.

1. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Såklart. Har inte alla svenska barn ett särskilt förhållande till Astrid?

2. Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe. Gripe har också varit en av de viktigaste författarna för mig. Den här och skuggserien tror jag kommer att stå sig länge.

3. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Så sorglig, spännande och bra bok om liten kille i andra världskrigets England som blir evakuerad ut på landsbygden till gammal man.

4. Den långa vägen hem av Cynthia Voigt. En stor syskonskara någonstans i USA. Storasyster Dicey tar hand om småsyskonen på deras långa vandring. Jag har för mig att de blev övergivna av sjuk mamma på en parkering och ska gå till en släkting.

5. Wahlströms djurböcker. Pappa hade kvar böcker från när han var liten. De var stora, fina och nästan kvadratiska och hette sådant som Kong bergsgorillan, Simba djurens konung och Ture taffelgöken. Jag läste en massa djurböcker som Windy ledarhingsten, Vem tar hand om Pepita?, Spring, Fanny, spring och Black Beauty. http://knuff.se/boecker

Monki

Klädmärket Monki är svenskt men med inspiration från Japan. Jag hade inte varit inne i någon ren Monkiaffär förut utan bara sett kläderna i någon annan affär. Roligt med Monki på S.Larmgatan i Göteborg är att expediterna ser asiatiska ut. Undrar om de har det som anställningskrav. Söta japanskor sökes för jobb i klädaffär?

Jag är inte jätteimponerad av Zara i Sverige. Affärer som ser väldigt tomma ut, lite som Paparazzi i Ljungby, det ska väl se exklusivt ut, med få kläder på ställen och dessutom dyrt för inte supersnygga kläder.

Satan segt

Mäh, vad typiskt att blogg.se blev så gräsligt segt just idag när jag har tid att sitta och greja. Kanske just därför, det är väl många som sitter och tynger servern. De ska byta bloggplattform och sedan ska det visst bli snabbare. Säger de.

Idag har jag fått åka pulka på första gången på åratal. Vi tyckte det var roligare än tvååringen som tröttnade.

Björn Gustafsson


Det är bäst att jag pytsar in en bild på Björn Gustafsson också nu när jag nämnde honom, och så kanske jag får många besökare. Ja, han är ju rätt söt, och här håller han dessutom i en gitarr, men killen är bara 21 och jag har märkt att jag oftare och oftare går igång på 40-plusskillar. Hm , något har hänt. Kanske det att jag är 34 nu och tycker det känns mer okej att titta efter lärarna än eleverna på skolan... Törs jag säga att jag tycker att Björn har en konstig frisyr? Ja, jag testar.

Thomas Järvheden

_mg_6016
Thomas Järvheden. Rolig och snygg kille som sjunger och spelar gitarr. Jag och väninnan gillar att umgås med varsin laptop i knät...

Rhys Ifans


Här är Rhys Ifans. Han ser ut som en vanlig kille som glömt att klippa sig. Eftersom han är känd skådespelare får han träffa snygga Sienna Miller som är tretton år yngre. Här retar jag mig nog på att det så sällan är fula tjejer som har snygga killar utan alltid tvärtom.

Hugh Grant


Här hittade jag en lagom konstig bild på Hugh Grant.

Humor är sexigt

Visst är humor sexigt och jag tycker det är jättekul att Björn Gustafsson har blivit sexsymbol åt Sveriges alla fjortisar, och även äldre tjejer. Men så undrar man lite om det inte mera är kändisskapet som lockar. Innan, när jag bara sett Björn i Parlamentet, verkade han inte alls så populär hos småtjejerna. Nu efter melodifestivalen har det blivit helt kaos runt honom. Naturligtvis kan man inte tycka så mycket om någon man inte vet om, men det har ändå blivit väl mycket hysteri nu, tycker jag. Jag tycker också att Björn är rolig, men jag tycker inte han är särskilt sexig, den lille valpen. Min grej är män som står på scen och sjunger och/eller spelar gitarr. Eller är roliga för all del. Som Thomas Järvheden och Lennart Bång nu senast. Vad ser Sienna Miller hos Rhys Ifans förresten? Jag har bara sett honom i Notting Hill och då spelade han hopplöst galen bostadskompis till Hugh Grant, som för övrigt är sexig. Nej, nu vet jag inte vart jag vill komma riktigt. Bäst att gå och äta lunch! Jag fick förresten ett par våffor igår kväll fast jag egentligen var jättemätt när jag kom hem till vännerna.

Veni, vidi, visa - shopping!

Jag hade 1 1/2 timme i Göteborg igår innan jag skulle träffa kompisen och äta middag. Det hanns med bra shopping i Nordstan och på vägen till Götaplatsen. Jag köpte ett par t-shirts åt sambon, en påse ägglikörte med teburk, en annorlunda silverring och en flyttpresent. Jag lät faktiskt bli att köpa roliga kylskåpsmagneter med texter som "Veni, vidi, visa -jag kom, jag såg, jag shoppade" och "Hushållsarbete för mig betyder att jag är puts väck." Gick med kompisen till en trevlig restaurang som heter Söder och åt en ovanligt blodig och god oxfilé. Sedan visade han mig för puben Stage door där jag bad dem göra roliga drinkar. Då var det en gäst som sa "Jag ställer upp på allt utom självmord". Det var ju generöst men nej, tack. Till slut kom jag med på en försenad buss, i snöoväder, till kompisarna i Hällingsjö, halvvägs till Borås.

I jönköping

Jag tycker det är ohjälpligt coolt att blogga på resa. Nu sitter jag i Jönköping. Det blir nog inte mycket häftigare än så! Jag har just kollat mail och konstaterat att jag lyckats spika en middagsdejt i Göteborg ikväll utan att använda mobilen (eftersom jag väntar på mitt nya abonnemang och inte har så mycket pengar kvar). Nu gäller det bara att försöka övertyga kompisen om att våfflor visst räknas som mat och att jag är berättigad till minst en våffla så här på våffeldagen. Om det inte går får jag väl leva på att jag fick våfflor hos en kompis i lördags. Och tjata på en annan väninna med våffeljärn att hon ska bjuda mig snart. Nej, jag har inget eget våffeljärn och vet knappt om jag vill ha något heller. Har fullt nog i köket som det är. Vi har fortfarande inte hittat någon lämplig förvaringsplats för alla formar vi hade under ugnen förut, som blev hemlösa när det visade sig att den nya lådan under ugnen är minimal och bara rymmer en plåt.

Gissningstävling

image54
Vad är det här för ett djur? Den är ju jättestor och rosabeige, helt galet. Han, för det brukar vara hannar som är ofattbart stora, var med i en show på Sea World i Florida. Jag tror inte man kan lära dem att göra så mycket men han kunde klappa labbarna.

Själv har jag varit med och byggt ett fönster och klippt får idag.

Mera bastu

16905-53
Bastun i solnedgång. Taget i somras. Hoppas det blir någon sommar i sommar så man kan bada utan att basta i hundra grader innan.

Runkarps bastuklubb

16905-52
Här är den omtalade bastun under uppbyggnad. Litet men avlångt på höjden, öh, vad säger man, lustiga proportioner. Trevligt. Men jag förstår mig inte riktigt på galenpannorna som badar i dammen när den håller fem grader.

Kulturkullan

Vecka 13

* Läser: Här ligger jag och duger (Heja världen! och Lugna puckars mosebok av Bob Hansson). Jag har inte läst så mycket av Bob Hanssons dikter innan, men nu när jag läst hans romandebut Gunnar blev jag nyfiken på dikterna också och då var det praktiskt att vi har denna samling på skolan. Bob skriver på ett eget sätt med lustiga ordkombinantioner. Så här:
nervösnärvara...
tysttitta medmänskligheten ända upp
i skrajögonen och vekgurglemagen
Det blir jobbigt att sträckläsa sådan här text, men några dikter i taget tycker jag är riktigt trevligt. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Trip the light fantastic med Sophie Ellis-Bextor. CD från 2007. Jag tyckte om låten Murder on the dancefloor. Sambon säger att jag inte gör det men jag har väl ändrat mig. Senaste albumet med Ellis-Bextor är fyllt med liknande dansvänliga låtar. Jag vet inte om de spelat henne på radio men jag tycker att alla skulle funka som singlar. Det är lite 80-talsblippigt, disco. Och apropå jag vet inte vad har jag just fått reda på att Michael Stipe i R.E.M. är homo.

* Veckans citat:
-Om min son är här kommer jag att svimma och spy på samma gång!...
(Träffade på en bekant på innebandyfesten som även hon var missnöjd med åldern på besökarna.)

*  Veckans händelse: påsklov här. Jag ska till Hällingsjö utanför Göteborg och ha hit mina föräldrar.

Bakmätt?

Kan man bli bakmätt på samma sätt som bakfull? Är påsken en fastehögtid? Ja, tjena, (så brukar jag inte säga, men det känns precis så) påsken är ännu en anledning att äta som en gris. Vi var på brunch hos danska stuggrannarna i fredags, rekordlång brunch får man säga. Vi åt och drack konstant i sju timmar... Jag minns att jag satt och tittade förundrat på min ciderburk och tänkte "men vad konstigt att jag är så här snurrig när jag bara druckit två cider." Å andra sidan hade jag tappat räkningen på snapsarna. Jag fick gå ensam till danskarna först för sambon var och bärgade vänner som kört fast i en snödriva. De kom en timme senare när han hämtat dem med traktor. Lite påskdramatik och så fick sambon köra traktor. Jag tror han tycker det är roligt.

Jag gick och lade mig vid tiotiden, trött och mätt och full, men de andra gick och bastade. Det kanske var kul men jag kände verkligen inte för att gå ut i snöstormen, än mindre för att exponera mig inför alla efter den måltiden när det kändes som att jag vägde 150 kilo.

Igår fick jag ett sms jag inte kunde motstå. En kompis undrade om vi ville komma och fika och sedan om vi ville ha ostkaka eller våfflor. Ja, men, åh, vad är det för fråga? Vi fick både och. Jag älskar våfflor och jag älskar ostkaka! Även när jag vaknat på morgonen, fortfarande mätt (det var här jag undrade om jag var bakmätt). Och på kvällen bjöd vi hem vänner på lamm som vi tjatat om i tre år. Det var mycket lyckat. Vi var rätt stolta över vår lammstek med potatisgratäng och trattkantarellsås. Vännerna uppskattade alltihop, berömde till och med vaniljglassen från Sia och lösgodiset från Eko i Halmstad när de ändå var igång.

På kvällen ville jag gå på innebandyfesten, men det var en märklig tillställning. Tidigare när föreningen Malte hade hand om 24-timmarsturneringen kunde det vara människor i olika åldrar ute, men nu var det väldigt mycket 18-åringar. De tyckte nog det var kul att se mig i korta skinnklänningen för det var ett hemskt stojande om "bibblisen". Tur att det är en vecka lov nu. Och så kom det en kille som såg ut att vara hög som ett troll som tafsade på mig flera gånger. Och en okänd blondin som nöp sambon i rumpan.

Jag fick ett roligt mail från en kompis med ett klipp från en tidning med enkätfrågan "Vad har du gjort i påsk?" Folke, 48 år, arbetslös svarade: "Jag har druckit alkohol." Bra där, Folke.

Grogg och ägg

Eftersom vi bor i Ljungby som är alla oväders högsäte har vi nu fått snökaos. Jag tror att vi har haft alla väder som finns. Stormar, översvämningar, torka (det var länge sedan), tromber och så snö nu då. Vi ska barrikadera oss i stugan. Först är det brunch hos danska grannarna och med tanke på hur det var förra året så räknar vi med kopiösa mängder mat och snaps. Sedan kanske vi ska basta med andra stuggrannar. Vi tänker oss en helg med grogg och ägg. Jag brukar varken grogga eller ägga (egga?) särskilt mycket men får väl offra mig för att fira in påsken ordentligt så den inte blir ledsen. Så vet ni var jag är om jag inte kan blogga på ett tag. Insnöad i liten stuga.

GLAD PÅSK!

Kent i växjö

Att gå på konsert är det bästa jag vet!
Ögonblick i extas.
Eller så nära jag kommer i upprätt ställning.
Musiken som pulserar genom kroppen och man uppslukas av den.
Hur du står bakom mig medan jag vaggar och klappar händer.
Många människor som känner samma sak.
Vi förundras över laserspelet över våra huvuden.
Men mest riktas allas blickar mot scenen.
Där de står.
Kungarna för kvällen.


Made in Sweden och Kent

Igår var jag på estetmusikalen Made in Sweden. Det var roligt. De ska åka till Tyskland med den och har gjort en egen version av Man ska ha husvagn som heter Man muss mobil sein. Snart ska vi åka till Växjö och gå på Kent. Man kan aldrig få för mycket lajvmusik! I sommar ska de ha utomhuskonsert vid Kronoskogsbadet. Håkan Hellström kommer hit och flera stora artister som inte är riktigt klara ännu.

Idag när jag kom ut från ICA stod några av mina tjejer och delade ut påskliljor, fint. Det är mina elever när de är gulliga, skolans om de är jobbiga. Idag var de flesta på bra humör eftersom det var sista lektionerna före påsk. En av rektorerna kom in och önskade glad påsk och en av lärarna (som jag också pepprat med lammbilder) sa att jag ska hälsa mitt påsklamm.


Simma lugnt och långt

Senast när jag var och simmade så simmade jag 34 längder. Det är nog det längsta jag simmat, i alla fall det längsta jag räknat. Det är ju fint att jag kan räkna till 34, så många år som jag är. Det blir i alla fall nästan en hel kilometer och jag är jättestolt. Sminkmannen Edwin som fick pris som Nordens skönaste person fick diplom när han simmat hundra mil, eller om det kanske var tusen? Han simmar mycket.

Bokfemman

Bokfemman (www.worldofmalin.blogspot.com) vecka 12 har temat främmande kulturer, resa med böcker.

1. Florida av Margareta Lindblad och Willy Westby (Willmaguide). Jag brukar inte läsa guideböcker men den här hade vi med till Florida i somras. Den var användbar men ibland fick jag lite oönskade upplysningar som när vi var i Fort Lauderdale och jag läste mig till att de har världens största fabriksutförsäljning. Det var ingen i min familj som ville åka dit, hrmpf.

2. Det sällsamma Dalarna av Jan Gabrielsson. En liten märklig bok jag köpt på antikvariat. Vi skrattade gott åt den på vår dala-semester i somras. Letade förgäves efter buskmusen som ska finnas i Säterdalen, en särskilt sorts mus med "en lian till svans". Och skillnaden mellan kurbits och kurbiss vet jag fortfarande inte riktigt. Kategorin inte så hjälpsamma, men skojiga resehandböcker.

3. Den tionde kretsen av Jodi Picoult. En del av boken utspelar sig i Alaska. Dit skulle jag vilja åka fast det verkar kallt och ödsligt. Fruktansvärt bra bok, som alla hennes!

4. Ser mitt huvud tjockt ut i den här? och Tio saker jag hatar med mig själv av Randa Abdel-Fattah. Två böcker men med lite liknande tema. Hur det är att vara ung muslimsk tjej i Australien. Roligt om allvarligt ämne.

5. Taxi av Alexandra Pascalidou. Att resa utan att behöva resa alls. Alexandra har gjort ett fantastiskt jobb och pratat (och framför allt kommit ihåg med hjälp av inspelningar och anteckningar) med en mängd taxichaufförer i både Sverige och andra länder. http://knuff.se/boecker

Trist vuxendom

Jag funderar på en sak. Först kommer barndomen, sedan ungdomen, men det måste väl finnas något mer före ålderdomen, vad heter det? Vuxendomen? Det finns lärdom, visdom, mödom, svendom, mandom men vad kallas det när man inte är någon ungdom längre? Jag fortsätter gärna att betraktas som en ett tag till, men jag tycker det blir lite fånigt när, som jag tycker, äldre kvinnor kallar varandra för tjejer. Jag vet inte när man ska sluta med det, jag är väl snart där själv...

Det finns ett så bra citat i boken Gud som haver barnen kär har du någon ull av Mark Levengood och Unni Lindell. Det är Louise, 7 år, som säger: "De vuxna kan äta så mycket godis de vill, vara uppe så länge de vill och sminka sig så mycket de vill. Det hemska är ju att de inte vill det." Precis så är det. Det känns inte längre så motiverat att köpa ett kilo lösgodis och sedan äta så mycket det bara går när jag skulle vilja väga tio kilo mindre. När man lever ihop med en som börjar jobba fyra timmar tidigare än man själv får man kanske inte vara vaken så länge man vill. Annars skulle jag nog ligga och läsa eller titta på TV eller sitta vid datorn till tolv varje natt men nu är det läggning senast tio. Smink har aldrig roat mig. Fast jag håller på att vänja mig vid en ny ögonskugga jag köpt i den för mig ovanliga färgen Plum.

Igår var vi ute vid stugan och bastade. Vi var ju tvungna att passa på när det fanns snö att rulla i. Att göra änglar i skarsnö gör ont! Bakom bastun var det lite lösare snö men det skavde ändå när jag lade mig på magen.

Fin pingvin

16905-51
Den här roliga pingvinen träffade jag i somras. Han ville visa hur vig han var och kliade sig i huvudet med foten.

Imorse vaknade jag i panik. Jag var i en fullsatt aula med gymnasietreor och stod på scen i färd med att framträda som pingvin i en sketch. Tyvärr hade jag glömt att fixa en pingvindräkt så jag stod i fullt utblommad panik i vanliga kläder och sa "jag är en fin pingvin". Föga övertygande. Ibland är det skönt att vakna även om klockradion sätter igång någon ful tid.

Jag känner på mig att det är ett bråk under uppseglande den här veckan. Som vanligt kommer det att knorras om när vi ska vara i stugan och inte. Och som vanligt vill jag hellre vara i stan. Onsdag - musikal på skolan, torsdag - Kent i Växjö (kanske kan sova i stugan sedan), fredag - brunch hos danska stuggrannarna som kommer att ta hela dagen så då kan vi bo där, lördag - innebandyfesten, jag skiter i 24-timmarsturneringen men vill gå på Terraza efteråt. En gång var jag med i en sådan där maratonturnering i innebandy i Borås. Vad desperata de måste ha varit som frågade mig! Jag som mest slår folk på benen med klubban. Jag har för mig att vi raskt förlorade två matcher och åkte ur.

Jag saknar påsken i Norrköping. Jag saknar staden, även fast jag inte varit så mycket inne i själva Norrköping utan mest i Jursla och Skärblacka. Jag saknar mina mor- och farföräldrar och hela traditionen att åka dit till sommaren, julen, påsken och någon mer gång på året. När jag pratade med brorsan om det här så saknade han också staden och sa att man får nog ta och resa dit någon gång även fast det inte är något som drar direkt längre. Jag saknar andra städer också. Det känns konstigt att åka förbi Borås där jag bott ett år, dit skulle jag också vilja åka någon gång. Karlstad  tycker jag också om, hade en pojkvän där en sommar och en kompis har bott där, men känner ingen där nu. Jag saknar Lund och Malmö. Vänner har flyttat därifrån. Nu har jag mest Hedemora, Stockholm och Göteborg att åka till och det är trevligt. Fast Hedemora åker jag inte till så ofta förstås.

Fisken och whiskyn

Det går så trögt med internet idag så jag ska bara skriva kort innan jag blir utkastad. Vet inte om det har med snöovädret att göra.

Vi har en fjärrkontroll som kan sätta igång TV, lampa, dvd och annat samtidigt. En av knapparna är kopplad till belysningen i tunnan som är vårt barskåp. Igår hände det något konstigt. Vi har en timer till akvariet och när abborren gick och lade sig så tändes barskåpet. Mhm, tänkte vi, abborren är på väg till baren...

Jag har just varit och sett Stjärnan över Lappland. Det var en så konstig fars (och jag som inte gillar fars, buskis, revy och sådant) så jag kan inte recensera den. Hade inte lust att vara med i Smålänningen nu heller -det händer rätt ofta nu för tiden att jag försöker undvika det, men kommer kanske att bli citerad anonymt. Det blir lite fånigt eftersom jag går på alla kulturevenemang. Jag kan ju inte vara med i tidningen hela tiden.

Jag vet hur bränt hår luktar. Illa. När jag skulle blåsa ut en kandelaber lutade jag mig in i en låga. Hoppsan, vad det brinner fort, särskilt när man gjort en hårinpackning. Sprak, sa det bara och sedan var jag en tufs fattigare.

Lammet

image50
Här är jag med min tvådagarsbebis. Hennes ögon är bruna egentligen. Titta, vad kul ullen ser ut, som en hel liten heltäckningsmatta med småsmå krull.

Kulturkullan

Vecka 12

* Läser: [email protected] av Bengt Ohlsson. En samling med krönikor Bengt skrivit i DN-bilagan På stan mellan 1995 och 2005. Jag har nyligen läst Bengts senaste bok Hennes mjukaste röst som jag tyckte jättemycket om, till stor del för det vackra språket. I krönikorna är han såklart inte lika högstämd utan det är en annan sorts stil att skriva som jag också tycker om. Han är ofta bitig och rolig. Efter att ha skrivit krönikor för samma tidning i över sjutton år har han en oslagbar vana och vet hur han ska skriva utan att det blir tråkigt. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: 10 låtar med Thomas Järvheden. CD från 2006. Eftersom jag var och lyssnade på Thomas i fredags och köpte skivan är det den jag lyssnar på nu. Ganska lugna låtar med en mjuk (kanske hans mjukaste röst?...) trivsam röst. Ännu en sådan där man som jag skulle vilja ha hemma som kan spela gitarr och sjunga för mig. Roliga texter han ibland blir anmäld för som till exempel CP-låten: Jag är ens inte CP, eller gay eller silikonstinn tjej, att sticka ut är inte min grej.

* Veckans citat:
- Lyssna på mig!
- Då blir det svårt att ignorera dig.
Doktor House i ett bråk med sin chef i TV-serien House.

* Veckans händelse: Kent i Tipshallen i Växjö på torsdag kl.20. Inte för att senaste skivan är det bästa de gjort men för att de gjort så mycket annan fantastisk musik.

Stormen Gudrun

image47
image49
Igår åkte vi förbi Byholma, Europas största timmerlager, på väg mot Halmstad. Då tänkte jag på hur det såg ut hos oss efter stormen. Det är knappt man minns hur det var, men när man tittar på bilder så vet man hur det faktiskt såg ut. Överst är vår stuga som det föll sju trän över när vi var där. Det var det närmsta dödenupplevelse jag haft. Sedan utsikten från köksfönstret efteråt. Usch, så otäckt!

Melodifestivalen, jaha

Jaha, nähä, var det inte det jag visste. Jag tycker det är tråkigt att vi ska skicka iväg Charlotte Perrelli en gång till, man borde bara få åka en gång till den stora Eurovision Song Contest. Jag satt och hoppades in i det sista att Sanna Nielsen skulle vinna, som Sverige ville.

Vi är så trötta så vi orkar inte gå ut och fira St Patrick´s nu. Tullamore lads lär komma hit flera gånger. Jag vet inte riktigt varför Harrys alltid tar hit dem när det finns hur många irländska band som helst. De kanske bor i närheten. De är bra, men som sagt, det finns ju massor av andra man också kunde lyssna på någon gång.

Jag tycker det är kul att tvinga fram reaktioner. Jag förstår inte riktigt dem som tycker att jag är dålig på att höra av mig, jag är ju skitbra, mailar och messar jättemycket! Som nu när jag har pepprat alla med mail på lilla lammet. Och så tycker jag det är jättekul att få svar. Ha, ni anar inte hur mycket jag ska messa sedan när jag får mitt nya abonnemang med 4000 sms/månad. Det blir alltså billigare ju fler SMS jag skickar med en månadskostnad på 99 kr.

Thomas Järvheden och Lennart Bång

Igår var vi i Växjö på Thomas Järvheden, min ganska nya idol. Han håller på med standup men det visade sig också att han kan sjunga och skriver egna låtar, ofta roliga, ibland allvarliga. Jag älskar munspel! Det visste jag knappt förut men det är vackert så jag ryser. Jag köpte såklart skivan. Mera info här: www.jarvheden.com

Thomas berättade om när han träffade vad han trodde var kvinnan i hans liv. Hon var rolig och hade härlig humor. Han trodde att hon hängde med i den ganska avancerade dubbla ironi han och hans nära vänner kör med. Efter tre veckor tog förhållandet slut, när han märkte att tjejen inte var superrolig utan bara helt dum i huvudet. Han mindes exakt ögonblicket när han insåg det. Det var när han öppnade persiennen en dag och det ösregnade. Då sa han "Åh, vilket vackert väder!". Tjejen tittade ut och sa "Men det regnar ju." Helt blank i ansiktet. Ja, fattar man inte ironi så ska man nog inte vara tillsammans med en sådan man.

En rolig överraskning var Lennart Bång som körde lite estradpoesi först. Jag blir imponerad av att man kan kunna sådär mycket text utantill och så var han hejdlöst rolig. Kolla texter här: www.lennartbang.se. Jag har skrivit i hans gästbok och fått ett trevligt mailsvar. Han kan också få vara min nya idol.

Jag hann en snabbsväng på Hennes och där uppstod ett behov av en rutig skjorta så jag fick använda mitt presentpresentkort (presentkort man fått i present). Sambon fick gå på Clas Ohlson så båda var nöjda och glada.
Idag har vi varit i Falkenberg så då slipper jag fundera på det imorgon. Först var vi i Halmstad, eller rättare sagt köpcentrat utanför, där sambon fick springa av sig på Biltema och jag var på Ekohallen. Sedan var vi hos en äldre herre i Falkenberg och sambon prutade ned till ungefär hälften av vad gubben ville ha för sina båtprylar.

Järvheden, melodifestival, St Patrick´s

Mycket nu. Idag ska vi till Växjö och se Thomas Järvheden, rolig stand up som passande nog varit programledare för Ståupp. Jag har bestämt att vi ska gå ut och äta innan och då tycker sambon det är drygt för det tar sådan tid. Men jag har ju inte lagat någon mat så det tar ännu längre tid att äta hemma. Jag har inte ens handlat så det finns inget att äta. Hur man manipulerar fram en helkväll i Växjö... Vi har just varit ute och pratat med lammet och nu börjar det bli bråttom. Därför ska sambon greja med bilen. Jag fattar ingenting för vi har ju en annan bil, men det är väl bäst att låta honom gegga gucka i lagningen han håller på med.

Imorgon ska vi till vänner och fira killens födelsedag som är på söndag. Jag och tjejen ska se Melodifestivalen. Jag tycker inte om Linda Bengtzing, Charlotte Perelli och Christer Sjögren och därför tror jag att någon av dem vinner. Det vore typiskt. Jag har visserligen inte hört vare sig Bengtzing eller Perelli men brukar inte tycka om deras musik. Hörde förresten Sjögren vara riktigt vitsig på Rix Morgonzoo när de frågade om privatflygplan. Jodå, det hade han haft, men det var på vikingatiden...

Imorgon vill jag även gå ut och fira St Patrick´s day på Harrys som tar dit bandet Tullamore lads för jag vet inte vilken gång i ordningen. Får se om vi hinner med det också. Dagen är den 17 mars men i Sverige brukar vi fuska lite med det där.

På söndag kanske vi ska till Falkenberg och handla en pryl till en båtmotor så sambon hotar med att vi ska gå upp tidigt. Det får vi väl se.

Herlitz, Pipping, Fur...

Jag har varit på vansinnigt många föreläsningar de här två dagarna. Helt trött är jag nu för jag är inte van vid att lyssna så mycket och inte van att sitta. Jag är bra på att ligga (plats för olika tolkningar). Hemma ligger jag mest och läser, eller sitter vid datorn i och för sig, men det är inte samma sak som att sitta på en stol i ett klassrum. Det mesta har varit bra.

Igår kväll hörde jag Gillis Herlitz som pratade om kulturkrockar och att det inte nödvändigtvis handlar om invandrare utan kan vara mellan ung och gammal, kvinna och man, stadsbo och lantbo, eller annat. Han är rolig. En gång var han på en mässa (tror jag det var) där rullstolsburna hade en monter med plakatet "Vi sitter i rullstol men vi är inte dumma i huvudet." Bredvid hade förståndshandikappade en monter och funderade på att sätta upp en skylt: "Vi är dumma i huvudet men sitter inte i rullstol." En annan kul sak var när han berättade att han tycker uttrycket "på min tid" är konstigt och hade hört också Mark Levengood reagera på det och svarat: "Vadå på din tid, du står ju här?".

Efter Gillis var det dansuppvisning av Virdasvingen, folkdansare från omsorgen i Alvesta. Därefter lyssnade jag på Lisbeth Pipping som berättade hur det var att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. Och så var det ungersk kör och dansuppvisning av Tess dansstudio och avslutningsvis åt jag kriminellt mycket mat från Finland, Indien, Bosnien och Marocko. Jag brukar inte vara speciellt förtjust i att pröva ny mat, men nu fanns det så himla mycket lockande och gott käk så jag provade en massa lustiga saker. Jag tror de varit snälla med kryddningen för jag åt inget som var för starkt och det brukar vara ett av problemen för mig.

Idag lyssnade jag på en man från Amnesty, en kvinna som talade om minoritetsfolk som indianer och samer, en man från stiftelsen Ungdom mot våld och en man från Expo, som verkar mot rasism.  

Det var kul att ha mitt nya asymmetriska linne som fortfarande luktar rökelse från affären och en ny krämparfym, från samma ställe, med lukten Heart errection (jodå, det stavas så på burken).

Dagens dikt

Om man ger mig administrationsrättigheter till en hemsida är det ganska stor risk att jag förr eller senare skriver något där. Jag lade in en dikt på skolans hemsida och först vågade jag inte underteckna men nu har jag gjort det. Den är kvar på sidan (www.sunnerbogymnasiet.se) än så länge så jag är inte censurerad. Jag var inte säker på att den skulle få vara med bland nyheterna på förstasidan. Jag skriver som vanligt boktips på bibliotekets sida där, men det är lite klurigt att hitta dit och jag tror inte det är så många som läser. Det brukar vara när jag inte kan sova som jag funderar ut dikter. Ibland överraskar dikterna mig och rimmen drar iväg åt oväntat håll. Det är roligt.

Lika-olika
Vi är alla olika, men ändå är vi lika
det finns alltid något som förenar
även om fattiga är fattiga och rika är rika
kan ingen göra vatten av stenar

Vi måste vara rädda om den värld vi har
och hjälpas åt så att allt går runt
för annars har vi snart inget kvar
då hjälper inte en sedelbunt


Så se en vän i främlingens öga
sträck ut handen där hjälp kan behövas
så kliver vi över hinder, låga som höga
där verklig tillit och vänskap prövas


Lammamamma!

16905-46
Titta, vilket lustigt litet djur. Okej, svårt att se vad det är med mina suddiga mobilbilder men det är i alla fall ett nyfött lamm. När jag kom dit var det kanske bara några timmar gammalt.

Lika-olika

Idag och imorgon har vi lika-olikatema på skolan. Jag har varit på föreläsningar hela dagen och ska snart iväg igen. Jag passar på att vara särskilt olik idag och inviger mitt asymmetriska linne från roliga affären Zapata i Gamla stan. Handgjort i Indonesien. Till det en lång jeanskjol, som jag tror jag betalade tjugo kronor för på den tiden Storckens fanns, och en mycket kort röd tröja med broderier som jag ärvt av en kompis.
image45

Jag körde faktiskt bil till jobbet idag för det var ett sådant trökväder och bredvid mig parkerade Gillis Herlitz. Jag presenterade mig och sa att mina föräldrar kände honom i Uppsala för länge sedan. Han kom ihåg dem fast det säkert var över 40 år sedan de träffades.

Först lyssnade jag på två tjejer som har varit en månad i Ghana. De råkade hamna i en ghanansk musikvideo med en grupp som heter Five5 och låten Number 1 fan som de visade för oss.  Gruppen är tydligen stor i Ghana och jämför sig själva med New kids on the block. Hoppas jag inte ska vara med i tidningen imorgon för i så fall blir det när jag fultuggar ghanansk choklad... Sedan en film som heter Vem bryr sig? och hon som har gjort den. Därefter lyssnade jag på en tjej som fått fötterna och nästan alla fingrar amputerade och vunnit paralympics på häst. Jag frågade henne om hon hade någon förebild som hon tog efter för att hon är så stark, men hon är envis i sig själv. Jättefascinerande människa! Till sist lyssnade jag på en kille som är islamolog. Honom frågade jag hur han accepteras när han är i Kenya och är icketroende. Han sa att de är lite skeptiska till en början men sedan brukar de märka att han är påläst.

Nu har jag varit hemma och ätit ett par mackor och kört ut och matat fåren och ska alltså gå på internationell fest och flera föreläsningar.

Fick SMS från pappa som blivit intervjuad i spansk radio.

Våldtäktsstig

Nu har det hänt. Inte våldtäkt, utan att jag har gått på promenad med min MP3 med svensk  musik. Jag tog en långpromenad uppåt skogskyrkogården till och slog in på en potentiell våldtäktsstig där de slagit sönder/släckt varenda lykta. Jag bestämde mig ändå för att gå där för jag ville ut på andra sidan skogen. Otäckt, det där med mörker, bäst att uppbåda all galenskap man kan så att ingen vågar ge sig på en. Passande nog sjöng jag och Mauro Scocco "Du är det enda du bryr dig om, så vänd om och gå samma väg du kom". Vad det mötande äldre paret tyckte, vet jag inte...

Jag har sjungit mig fram genom läskiga mörker förr, såväl på irländska Dinglehalvön som i Göteborgsförorten Bergsjön. På Irland gick jag och två kompisar och sjöng mer och mer panikslaget när det kom ett gäng killar som tyckte att vi var skitroliga.

Bokfemman

Veckans Bokfemman (http://worldofmalin.blogspot.com) ska vara svenska samtidsromaner.

Romanens handling ska utspelas i Sverige under ett år i början av 2000-talet
Persongalleriet ska spänna över flera generationer
Det ska inte vara en deckare

Det ska förekomma en kärlekshistoria - gärna en okonventionell sådan
Minst ett av de tio budorden ska överträdas

De här reglerna klarar inte jag men jag ska se vad jag kan hitta i samtidsromanväg:

1. Gunnar av Bob Hansson. Perfekt! Bok från 2007 som utspelas i nutid. I boken figurerar förutom Gunnar hans son och sonson. Inte deckare. En historia mellan Gunnar och barnbarnets dagisfröken. Budord? Lättja, kanske? Fast det handlar om en man som vill göra rätt för sig. Jag skrev om den här i Kulturkullan vecka 9.

2. Hennes mjukaste röst av Bengt Ohlsson. Även denna en nyutkommen och nyutläst bok (Kulturkullan vecka 7). Jag orkar inte försöka rangordna utan har fullt upp med att hitta fem böcker. Vackert beskrivet om kvinna som kör av vägen i ren desperation för att hon blivit lämnad.

3. Pappadagar i råttans år av Daniel Möllberg. (Kulturkullan vecka 50, 2007) Om hur det är att vara ensamstående pappa till en fyraåring och dessutom arbetslös medan sonens mamma har ett välavlönat jobb.

4. Svampkungens son av Marie Hermanson. Far och son som är svampexperter. Sonen blir förälskad i pappans nya kvinna. Begär till din nästa och avundsjuka, eller hur är budorden?

5. Jaktsäsong av Mats Strandberg. Melinda letar efter mannen i sitt liv men vet inte hur hon ska hitta honom när hon umgås i homokretsar. Kulturkullan vecka 45.

Påsättningskalender

Min väninna började flacka nervöst med blicken när jag sa att jag tittat i min påsättningskalender. Eh, jag har alltså skrivit upp att vi släppte ihop baggen med tackorna den 25 september. Lite fårlära; får är dräktiga i ungefär fem månader. Vi skulle således kunna ha fått lamm i slutet av februari som tidigast. De har brunstperioder med 14-19 dagars mellanrum och brunstens längd är 24-72 timmar (ur Fårboken av Erik Sjödin). Det kan bli lamm när som helst! Det man brukar se att det är nära på är att juvrena blir stora och spenarna pekar rakt ut, men nu är de så ulliga och smutsiga så det är omöjligt att se.

Det var en man som frågade mig en gång om jag var påsättningsbar. Jag vet inte riktigt vad han menade med det. Det var på Ljungbydagarna när vad som helst kan hända... Men påsättningskalendern handlar om fåren.

Det är befriande att åka och träffa fåren för de är så dumma så man behöver aldrig anstränga sig för att känna sig smart. Idag hoppade den ena tackan jämfota av sprall när jag kom. "Här kommer min matmänniska!" tänkte hon nog. DET har de lärt sig.

Sambon tycker att jag bara ser misärfilmer på Bio Kontrast. När jag kom hem igår vid halvtiotiden på kvällen sov han nästan eftersom han skulle gå upp den overkliga tiden fyra i morse. Han frågade om filmen var bra. "Ja, det var en prostituterad och två som dog."

Dalhalla

16905-44
I somras var jag och ett par kompisar i Dalhalla på packmopedskonsert. Dalhalla är ett mäktigt gammalt kalkbrott och så här såg det ut. Jag vill åka dit i sommar igen. Packmopedskonserten kommer dit den 30 juli. Vi ska på Iron Maiden på Ullevi den 26 juli så sambon kan komma att tycka att det är lite tight. Men jag gillar alla årets artister och vill, vill, vill! Dit kommer Göran Samuelsson (initiativtagaren till idén att köra runt mellan turnéställena på packmopeder), Ronny Eriksson, Idde Schultz, Anna Stadling, Uno Svenningsson, Staffan Hellstrand, Stefan Sundström och Titiyo. Dessutom vill jag gå på Visfestivalen i Västervik 10-12 juli.

Mera Milind Soman

16905-42
Så här får man nog inte göra men nu råkade jag hitta en nakenbild på Milind (se förra inlägget om ni undrar vad jag håller på med) som gick att kopiera.
image43
Å så var det de här ögonen dårå...

Nähä, korvgryta var det jag skulle göra nu. Sedan ska jag gå på Bio Kontrast och se Vid himlens utkant. Sambon frågar om vi bara ser prostituerade incestpedofiler och annan misär. Lite svarta filmer har vi haft, men om jag får vara med och bestämma så blir det lite mer lättsamt.

Hugh Grant och Milind Soman

Jag drömde att jag hånglade med Hugh Grant. Fast han såg ut som Milind Soman, Saladin med den hypnotiska blicken i Arnfilmen. Vad fantasifull jag är när jag sover. En blek engelsman och en eldig arab, nej, så säger man om hästar. Jag googlade fram att han är född i Skottland - syns inte, och flyttade till Indien när han var sju år.

För att inte resa så mycket så är det ett väldigt färande (nu pratar jag nog småländska) på sambon. Denna vecka ska han till Köpenhamn och Helsingfors. Jag har inget emot att vara ensam några dagar ibland. Men inte i lammningstider. Jag hoppas det är några veckor kvar till tillökningen. Det är bara sambon, inte jag, som kan kräma in sig med matolja och hjälpa till att förlösa lamm som ligger fel.

Konstig bok

Det var värst vad jag är produktiv idag! Undrar hur mycket man ska skriva för att komma med på oftastinläggtoppen? Jag är ensam hemma, sambon är i stugan och ringde och rapporterade: "jag har plockat ned lilla skorstenen och halva öppna spisen". Det är bara att låta honom hålla på, det är det han trivs bäst med, medan jag mest läser och skriver. Vi har delat upp det där bra mellan oss.

Vad jag vill göra nu är att varna för en obehaglig bok. Jag har läst Nu heter jag Nirak av Peter Pohl. Han har varit en av mina favoritungdomsförfattare men nu vet jag inte längre. Det här är inte trovärdigt. De enda som jag tycker verkar äkta är Karins pappa och hans nya kvinna men de är ganska perifera figurer. Huvudperson är alltså Karin, som är snart 14 och hennes låtsassyster som heter Nirak. Redan här tycker man att vadå, låtsassyster, det har man när man är fem år kanske. Flummigare blir det när Nirak får berätta i jagperson. Sedan är det Roland, mammans nya pojkvän, som är vältränad gympalärare, vilket inte motiverar varför han möter Karin för första gången endast iförd kalsonger, och nästa gång stringtrosor (trodde det hette kalsonger för män). Karins mamma är ungdomspsykolog men verkar förstå ungdomar dåligt. Karins nye bror (pappans kvinnas son) tror att han vet allt och pratar som en professor. Jag tror inte ett ögonblick på Karin som blir tänd på Roland. Peter Pohl har aldrig varit en 14-årig tjej. Det har jag. Även fast jag var barnslig och oskuldsfull så vet jag nog bättre hur småtjejer fungerar. Det hände att jag fascinerades av äldre killar men hade de velat ta i mig hade jag blivit livrädd. Jag förstår inte vad den här boken ska ha för målgrupp. När jag lyssnade på Peter Pohl på bokmässan var han dessutom butter och nästan otrevlig mot intervjuaren. http://knuff.se/boecker

Profilbild?

16905-41
Hm, två lamm som leker. Visst ser bagglammet nöjt ut och den vita har tungan ute... Jag frågade en kompis vad man ska göra med facebook och hon sa "titta på bilder". Då tänkte jag klura ut hur man lägger in bilder där. Det gick ganska dåligt. Jag råkade lägga den här som profilbild och det var väl en ganska besynnerlig bild om jag vill visa hur jag ser ut... Så jag bytte raskt ut den mot en suddig nattbild på mig. Och jag vet fortfarande inte hur man skapar ett fotoalbum på facebook. Det stod att man skulle ladda ned något program såklart och det hade jag inte rättighet till. Jag får väl fråga sambon som vanligt men det bär mig emot eftersom han retar mig för att jag fastnat på facebook som jag inte alls skulle. Jag laddar ned nästan varenda applikation jag får...

MP3-premiär!

Wohey, jag har just varit på premiärpromenad med min MP3-spelare. Jag har precis lärt mig var startknappen sitter, nej, det har jag inte, sambon har lärt mig. Han har även laddat den med musik på olika främmande språk som Antique, som blandar grekiska och engelska, kubansk och jag vet inte vad allt. Kanske bäst att mjukstarta med sådant som jag inte kan sjunga med i. Snart ska jag lära mig stoppa in musik i apparaten själv, till exempel gamla kära Ratata, så om ni träffar på ett psycho på stan (Ljungby) som går och skrålar "Det finns människor som hör ihop, de hör varandras viskningar och rop" så är det med allra största säkerhet jag.

Har även varit på ICA och köpt en ny sorts te (ännu en sort som skulle få mamma att gå i taket): Braziliana baía med smak av choklad, vanilj och kokos. Det låter som drinkarna jag brukar dricka. Jag gillar sådant som är sött och sliskigt. När jag sa det på en fest en gång tittade sambons kompisar på honom och skrattade. Han är söt men inte särskilt sliskig. Saker jag dricker får gärna smaka som de där ingredienserna i tet (téet?) eller röda bär som jordgubb, smultron och hallon. Och grädde. Mmm, fett och sött och flott. Jag är nog sockerberoende.

Andra chansen

Haha, vad glad jag blev när Nordman gick vidare till finalen i Globen och inte Carola! Nu måste jag förresten kasta in en rolig grej jag läste på www.tjuvlyssnat.se. Det var en kille som hade haft dåligt sex; det var som att vifta med en limpa i Globen... Hm, ja, Carola, henne är jag trött på. Jag gillar i och för sig Andreas Johnson men han ska hellre sjunga ensam. Nu brukar ju jag gilla duetter med en kvinnlig och en manlig röst, men den där var inte speciellt bra. Jag tycker inte att deras röster gör sig bra ihop helt enkelt.

Sibel är gullig och har en fantastiskt stark röst men det var oväntat att hon vann över Ola. Jag trodde han hade alldeles för många småflickfans för att det skulle gå vägen. Hoppas Sibel lär sig att svara bättre på frågor bara för hon var så glad så hon lät helt puckad och bara rabblade att hon var så glad oavsett vad frågan var.

Idag lyssnade jag lite på texten till Mikas Lollipop. Jag har inte funderat så noga över den förut men, alltså, vad är det här?: Suckin´ too hard on your lollipop, oh love´s gonna let you down. Han får väl säga till om man suger för hårt?...


Kulturkullan

Vecka 11

* Läser: Roffes livs av Olle Johansson. En guldgruva om man är från Hedemora. Jag läste en intervju med författaren (som jag var tvungen att googla eftersom jag inte kände till honom). Han är född 1956 och har alltså lite äldre minnen än jag av stan men det är ändå mycket jag känner igen. Lite förvirrande är titeln alltså Roffes livs men på framsidan är det en bild av gamla korvkiosken. Jag drar mig till minnes den lilla lustiga kiosken som låg inklämd mellan två högre hus. En gång när jag gick dit med grannpojken hittade jag en tiokronorssedel (MYCKET pengar) och köpte en jättestor glass; blandad mjukglass i strut med blandströssel. Boken har små korta kapitel och man kan diskutera om det kanske är dikter. Den börjar såhär:
Man kan gå till Korv-Kalle och beställa "två i en påse". Då får man en oförstående blick och två Pucko i en plastpåse. Annat var det förr. Då kunde man gå till bakdörren och köpa mellanöl. Till dubbla priset. Man trillade ofta dit. På lördagnätterna, direkt från Folkets park. I kön berättades mustiga historier. Skratten ekade i magen. Strupen var torr som en öken. Sakta närmade man sig den hägrande luckan. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: The best damn thing med Avril Lavigne. CD från 2007. Avril slog igenom som artonårig arg punkig skejtartjej. Nu är hon 23, gift och verkar lite nöjdare med livet. Fast hon har kvar samma riv i rösten. Bra When you´re gone kan nog kallas ballad. Annars är det lite punkstökigt och påminner om Green day. Första singeln Girlfriend är inte alls bästa låten, den är lite rappig. Kanske hon ville visa en ny sida? Som helhet är det en bra platta och jag tror att hon har mycket kvar att ge.

* Veckans citat:
Man är bara ung en gång men man kan vara omogen hela livet.
(Rolig födelsedagshälning från en kompis.)

* Veckans händelse: Thomas Järvheden på Palladium i Växjö på fredag kl.19. Jag upptäckte Thomas i programmet Ståupp, där han var den rolige programledaren som berättade pinsamma saker som folk gjort och så fick den som kände igen sig i publiken resa sig. Nu är han ute på turné och ska både sjunga och ståuppa.

Uppdatering: Tänk att jag har glassminnen från 70-talet! Fatta hur viktigt det är med glass för mig. Det finns ett annat minne som jag inte har men som mamma och pappa berättat om mig. De hade sagt att de har god glass i Italien och när vi kom dit hade planet knappt landat förrän Ylva, fyra år, undrade "Var är glassen?". Nu har jag läst ut Roffes livs. Det roligaste är att jag känner igen en massa namn. Brorsan har en kompis som är med och säger "Du, jag är inte intresserad av brudar. Jag är bara ute efter total koma." Ett annat bra citat kommer från Älgen angående skilsmässor: "Man super och lever djävulen i tre månar. Sen får man ta se i kragen." Visdomsord från Hedemora!

Får i låda, del 2

16905-39image40
Så här ser vår fårlåda ut och det är två skrämda tackor där inne. De ville verkligen inte gå upp på rampen till släpet. Jag tänkte visa hur smutsiga de blivit över vintern men det syns ju nästan inte. Här är i alla fall en dålig mobilbild på ena tackan som har fått komma hem och är skitig i hela rumpan och på magen.

Får i låda

16905-37
Så här såg det ut för två år sedan när vi hade två lamm i lägenheten. De ville inte vara kvar i sin låda så det var inte länge de fick bo här. Eftersom jag inte ville bo i stugan och sambon var ute och reste så tog vi hem dem för de behövde flaskmatas. Idag ska vi ta en något större låda och frakta hem våra två tackor. Inte till lägenheten, nej. De har varit på vinterförvaring hos svärmors granne och nu är det dags att ta hem dem.

Bert Karlsson & Kristian Luuk

16905-36
Nu är mina föräldrar i Spanien så jag passar på att lägga in en rolig bild från Kennedy Space Center när de inte kan protestera... Vi ser ju mer utspejsade ut än alla raketer tillsammans! Det finns inte många vettiga kort på familjen Svensson. Det blir alltid katastrof när vi försöker ta familjebilder. Till och med proffsfotografen misslyckades och vi skrattade så vi dog när de ville ställa ut en förstoring i skyltfönstret och sälja till oss till ett rabatterat pris. Nej, tack, vi ska inte ha oss i skylten så hela Hedemora kan gå förbi och skratta åt löjliga familjen! Jag och brorsan brukar kunna se någorlunda normala ut men föräldrarna har något slags fotohandikapp.

Sambon meddelade att både Bert Karlsson och Kristian Luuk satt vid borden bredvid när han var på Arlanda och att folk fick långa öron. Vad pratade de om då? frågade jag. Jag lyssnade inte, svarade sambon. Jamenåh, han får väl tänka lite på mig också?!

Chringlan vs Qvant

Idag kom det in ett par elever som ville se ett klipp på youtube med två killar som blev jagade på moped av polisen. Tyvärr har jag inte kunnat se klippet varken på jobbet eller hemma men här är det för de som har rätt flash player eller vad man nu ska ha: www.youtube.com förstås och sedan Chringlan vs Qvant. Jag tror minsann att vi såg grabbarna när de satt lagom molokna i polispikéten och moppen låg slängd i diket bredvid på väg till Kånna härom dagen. Jag fattar inte hur allting fastnar på youtube, vem har tagit den här filmen liksom?

Jag har fått en MP3-spelare av sambon. Kul, nu ska jag lära mig den nya tekniken! Fast det har kommit MP4 nu så jag är redan efter.

Uppdatering: nu har jag sett filmen. Jag kan säga att de här kaxiga killarna inte såg fullt så kaxiga ut efteråt när de satt i polisbussen. De har filmat själva, vilka galningar. Jag skulle ha fullt upp med att hålla i mig om jag satt på moped i den hastigheten.

Jag är hemkommen nöjd och mätt från Charlie´s efter en god blodig planka.

Födelsedag och snöängel

16905-35
Här är min pizzabagare på min trettioårsfest. Vi kan göra vedugnsbakad pizza, vi. Igår var jag ute och firade en kompis som fyllde 36, vi firade 70 år tillsammans. Först var vi på thairestaurangen och jag åt kycklingspett, som är det enda jag kan äta där. Sedan droppade den andra killen som var med av för han skulle träna innebandy. Vi gick vidare till Charlie´s (dit jag nog ska ikväll igen) och jag jämförde drinkarna Fake orgasm och White russian. Avslutade kvällen på Stengrottan tills vi blev utslängda därifrån. Pratade med Lasse Kongo, Sopåkar-Kent som är så lik Kongo-Lasse i Torsk på Talinn så man får bita sig i tungan för att inte garva varje gång man ser honom. Det kom också fram en lustig farbror som jag sett en gång förut på krogen. Han ser ut som att han glömt halsen hemma och galgen kvar i jackan. Han sa något fullständigt obegripligt om min röda topp som jag kan ha några veckor till tills det blir val, eller hur det var. Och så kom det en tunisier som gjorde reklam för nya restaurangen som ska öppna snart i den dödsdömda lokalen där Levante låg senast. Vi blev inbjudna på invigningspartyt. De ska ha italiensk vedugnsbakad pizza, franskt kök och svensk stil. På vägen hem sa kompisen att jag kunde göra en piruett eller något medan han skulle kissa. Det var tillräckligt med snö, flera millimeter, så jag gjorde en snöängel på vägen. Jag blev lite generad när det kom någon gående och sprang ett par varv runt cykeln i stället. Sambon hade återvänt från Sundsvall när jag kom hem närmare halvtolv på natten. Det tycker jag är ganska bra jobbat i en stad där allt stänger senast tio på vardagar.

Mamma och pappa är roliga. Jag fick en bok som heter Roffes livs som handlar om Hedemoraoriginal. Imorse fick jag SMS och förväntade mig en grattishälsning men pappa skrev: "Vi är på väg till Arlanda. Vår kollega ska vara med i postkodlotteriet på fredag." Jag messade tillbaka och tackade för presenter och senare pratade mamma in ett meddelande och grattade. Undrar om de faktiskt glömt att det är min födelsedag idag? De är på väg till Spanien och hade annat att tänka på.

Mera Daytona Beach

16905-34
Mera Daytona Beach för de som är intresserade av bilar och inte av glass. Jag tror det var här de hade spärrat av ett område med sköldpaddsägg.

Äta, fira, äta, fira

16905-33
Här är jag med två glassar som håller på att smälta på Daytona Beach. Till och med jag kände till att Daytona är känt för snabba bilar. Jag har råkat se Days of Thunder med Tom Cruise för att bion hade fått fel film när vi skulle se Titta, han snackar. På Daytona Beach är det så hård sand så den är tydligen ypperligt lämpad att köra snabbt på. Lustigt, det är kokhett men nästan inga som badar.

När man firar något så kan man äta gott. När sambon är borta dansar Ylva på restaurangbordet. Idag är det två kompisar som fyller år. Den ene ska jag äta på thai med. Den andra ska äta på Harrys och jag kanske hinner gå dit och äta efterrätt. Sambon är fortfarande i Sundsvall men kommer hem inatt. Igår var de på casino, men det var inte så flashigt som han hade trott utan mest panchisar med spelberoende. Hans kollega gick 160 kronor plus på roulette, sedan vågade han inte spela mer.

Imorgon fyller jag år och det ska vi fira på Charlie´s som har goda plankstekar. Äta, fira, äta, fira...

Pratade med en lärare om studentfirande. När han tog studenten hade han grön kostym och galet bred slips. Han har ett kort där han står med sina kompisar som hade brun respektive ljusblå kostym, det var tydligen helt vansinniga färger då.

Gå på intervju

Jag har peppat en kompis som ska gå på intervju imorgon. Jag vet inte om jag är riktigt rätt person att fråga för det var länge sedan jag var på intervju själv och länge sedan jag verkligen ville ha ett jobb. Ibland har jag dragit till med att jag velat ha en orimligt hög lön för att slippa få jobbet... Ett tag hade jag riktigt bra intervjuvana och jammade ihop lite väl mycket fördelar med mig själv och jag HAR fått jobb jag inte ville ha, samt slutat efter två veckor.

Idag har jag varit på långpromenad. Jag gick och tittade på ett hus som en kompis haft släktingar i, ett varv runt vattentornet -förbi parken där en kille satte en yxa i huvudet på en sexåring för några år sedan, upp på Kungshöghögen där det säkert ligger någon gammal betydelsefull person.

Ensam hemma betyder att jag kan sitta hur länge jag vill framför datorn utan att betraktas som tråkig. Sedan blir det jag och doktor House, det ska bli trevligt.

Flamingo crossing

16905-32
Jag har inte lärt mig att snurra bilder åt rätt håll. Det tog ett tag innan jag fattade vad den här skylten betydde. Övergångsställe för flamingos! Sea world i Florida igen.

Idag tog jag en plastkorv med sylt och försökte pressa ned i en burk som jag såg hade mindre öppning än själva korven. Splatter. Oj, vad är det här för haggisryck? tänkte jag. Och sedan, hm, haggisryck, det var länge sedan jag använde det ordet. Det funkar bara i Hedemora och inte ens där längre. En kvarleva från högstadiet när Haggården fanns, ett hem för utvecklingsstörda. De som bodde där kallades då för haggårdare eller haggisar. När jag var liten trodde jag att haggis var en manlig form av hagga.

Sambon övernattar i Sundsvall och vad ska jag då hitta på med en ensam kväll? Jag har vant mig av med det, det händer inte så ofta nu för tiden som när han var resetekniker. Jag har konstaterat att det inte är något som jag vill se på TV men jag måste ju utnyttja att jag inte behöver släcka klockan tio. Läsa, läsa, läsa! Det ska bli trevligt att börja på en ny bok nu när jag äntligen läst ut Denise Rudbergs Matilde som jag blev så arg av. Nu ska jag börja på Peter Pohls Nu heter jag Nirak men jag är rädd att den också kommer att göra mig upprörd.

Bokfemman

Veckans bokfemma (http://worldofmalin.blogspot.com) har tema favoritämne/tema. Jag väljer Kvinnor med problem. Jag läser ofta böcker om det. Kvinnor som jag kan identifiera mig med eller åtminstone känna för. Jag har läst många böcker av svenska kvinnliga författare och några av dem kommer med på listan.

1. Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson. Hon är en av mina absoluta favoritförfattare och måste med på listan. Boken kom ut 1994 och jag läste den nog som ny så jag har inte skrivit någon recension på den och därför fuskar jag lite och saxar från bokus. Anna, Hanna och Johanna är tre kvinnor ur olika generationer i samma familj. Romanen är en resa genom tre kvinnoliv. Berättelsen är också en resa i det svenska samhället där människors levnadsvillkor utvecklas från fattigdom till välstånd. Det är en bok om kärlek som också ställer frågan: Kan kvinnor någonsin bli oberoende?

2. Sömnlös av Barbara Voors. En av de bästa böcker jag har läst, kom år 2000, även det innan jag började föra läsdagbok och såhär skriver bokus: "Jag har slutat att sova. Det finns säkert tusen sätt att somna på, och jag vet inte ett." Savanna Brandts värld är på väg att falla samman. Det är inte bara sömnlösheten som plågar henne. Hon har dessutom börjat få anonyma brev som innehåller ett illa dolt kvinnoförakt. Avsändaren vet var hon bor och hur hon ser ut och tycks till och med känna till hennes sömnproblem. Kan breven ha något att göra med vad som hände en sommar för nästan tjugofem år sedan? Savannah, som då var elva år, bodde med sin familj på ett pensionat där en kvinna blev misshandlad till döds. Fallet är fortfarande ouppklarat och närmar sig preskribering. Savannah får oväntad hjälp av den sympatiske Jack Fawlkner vilket inte underlättar hennes mångåriga celibat.

3. Allt för min syster av Jodi Picoult. Verkligen en av de bästa böcker jag läst! Så sorglig, så spännande, så oväntad! Trettonåriga Anna har alltid funnits där för sin syster Kate - bokstavligt talat. Hon är en designer baby, en perfekt genetisk matchning till systern som lider av en ovanlig typ av leukemi. Hela livet har Anna känt sig som en reservdel till sin syster. Hon var bara några minuter gammal när hon fick donera blod första gången. Nu har hon fått nog. Hon vill ha rätten att bestämma över sin egen kropp och anlitar en advokat för att stämma sina föräldrar. Kate blir snabbt sämre och behöver en ny njure för att inte dö.

4. Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver. Det här är en obehaglig bok som stannar kvar länge i medvetandet. Kevin verkar vara ett alldeles vanligt barn. Det är bara hans mamma Eva som tycker att något verkar vara fel. Hon får dåligt samvete för att hon inte kan älska sin son. Kevin är ofta inblandad i mystiska olyckor. Till slut får Eva rätt i sina farhågor. Kevin skjuter ihjäl sju av eleverna på sin skola. Hela boken bygger på brev från Eva till hennes man Franklin.

5. En sorts kärlek av Ray Kluun. Och så kastar jag in en manlig författare på slutet, en bok som jag läste nyligen. Här blir jag omväxlande arg på och omväxlande medkännande med Sten som är gift med Carmen. Han älskar henne och hon älskar honom och tillsammans har de en treårig dotter och allt verkar så bra. Tills Carmen får veta att hon har en aggressiv sorts bröstcancer. Sten har alltid haft problem med att vara trogen och inte ens när hans fru är dödssjuk kan han hålla sig ifrån andra kvinnor.

Tidningen och banken

Jodå, jag var med i Smålänningen idag. Ganska bra bild fast sambon undrade varför jag flinade så. "Är du olik?" Vi hade lika-olikatema och jag kanske är lite olik när jag inte tittar in i kameran som alla andra. Kanske jag skulle åka till Nepal och tala allvar med dem om vad XL är för storlek för min nya topp är inte vad jag kallar extrastor. Sådär ska den väl inte vecka sig när jag sitter ned? Hrmpf.

Idag var jag på banken efter klockan tre. De fick komma och öppna åt mig för jag hade fått en tid kvart över för rådgivning. Det var en människa som ringde och tyckte att jag hade för mycket pengar på lönekontot. Se där ett problem. Jag var där i en timme hos en trevlig tjej, med provocerande långa vackra ögonfransar, som placerade mina pengar i en massa pensionssparande. Bra, tror jag, för jag har inte orkat bry mig om det där över huvud taget. Hon frågade vad jag har i inkomst. Det vet jag inte. Jag har lite olika inkomster och vet inte vad det blir sammanlagt, helt förvirrad.

Idag har vi varit vid stugan för sambon tyckte jag skulle vara med när han var uppe på ladugårdstaket och lade på takpannor ifall han skulle trilla ned. Det vill jag väl inte se heller! Som tur var gick det bra och sedan tog vi en promenad bort till grannkillen och tittade på hans nya kor. Fyra stycken söta ljusbrungråa kvigor.

Kulturkullan

Vecka 10

* Läser: Matilde av Denise Rudberg. Jag vet inte varför jag utsätter mig för det här. Det är så oerhört dålig litteratur! Jag kan läsa simpel skräplitteratur om det roar mig eller ger mig något på något annat sätt, men det här förstår jag inte vitsen med. Det förströr inte, irriterar bara. Jag har läst en bok förut av Rudberg och undrade redan då vad det är som gör att hon fått ge ut flera böcker. Nu trodde jag i min enfald att den här kanske skulle kunna engagera mig eftersom den handlar om Matilde som ska förverkilga sin dröm att skriva en roman. Men, nej, det är mest sega passager med människor i dyra kläder och med exklusiva vanor som att flyga helikopter till svårtillgängliga platser och åka skidor. Kräks! http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Hjärtat fullt med Anna Stadling och Idde Schultz. CD från 2008. Anna och Idde har de senaste åren mest varit kända som medlemmar i Lars Winnerbäcks kompband Hovet. Deras soloskivor är bra och tillsammans är de nästan ännu bättre. Jag har svårt att bestämma mig där, men, jo, de är nog bättre ihop. Två fantastiska själfulla röster som varvas med varandra. De har tagit hjälp av Ulf Stureson, Anders F. Rönnblom, Staffan Hellstrand, Bob Dylan (svensk text av Christer Suneson), Josef Zachrisson & Urban Robertsson, Richard Thompson (svensk text av Ola Magnell) och Kajsa Grytt. Efter några lyssningar är favoriten Fyra dörrar till min syster.

* Veckans citat: -Först brann bilen upp och veckan efter blev cykeln stulen. Det är nog meningen att jag ska gå.

Vår stackars hyresgäst är extremt otursdrabbad. Hon berättade också att hon fick en raket inkastad genom brevinkastet på nyårsafton. Tur att hon var hemma för annars hade hela vårt hus kunnat brinna ned.

* Veckans händelse: Jag vet inte riktigt vad som händer den här veckan men om inte annat kan man alltid titta på Melodifestivalen, andra chansen, på lördag.

Manatee

16905-31
Idag är jag seg som sirap, långsam som en manatee. Den här underliga skapelsen träffade jag på Sea World i Florida i somras. De heter sjökor på svenska men det låter ju så illa... De är utrotningshotade fast de inte har några egentliga fiender. De är så vansinnigt sävliga så de brukar bli påkörda och fastna i båtpropellrar.

Jag fick knappt ens åka bil idag för sambon tyckte jag var dum som en nöt när jag inte kunde fälla tillbaka stolen. Vi hade en bra fest igår och var tretton personer i lägenheten. Vi brukar förlägga de flesta fester till stugan men det är fortfarande kallt där och dessutom ville jag gå på Kung i baren och då får det bli fest i stan. Redan tio över sju var det en gäst som spydde. Sanna, två och en halv månad, klarade sig inte längre. Jag höll mig till cider hela kvällen, men växlade mellan smultron, hallon, hjortron, björnbär, granatäpple/rabarber och päron. Vi kom ut sent men det var rätt bra för då orkade vi vara kvar till stängning och var vakna till fyra nästan. Så därför är jag trött idag och trodde att jag bara skulle sega runt hemma, tvätta, diska och röja undan lite. Men så fick sambon ett plötsligt infall att åka till Langes i Virestad för att köpa jeans. En sådan shoppinglust vill jag inte hindra trots att jag inte kom på något jag var i behov av förutom nylonstrumpor. Igår hade jag på mig en ny vit stickad lång tröja från La Redoute. Den når nästan ned till knäna och funkar därför som klänning. Fint tyckte jag, men kompisarna lade mest märke till att jag luddade samt att jag hade trasiga nylonstrumpor. Jag drog sönder mitt enda par hudfärgade. Så nu har jag köpt tre nya par i den obestämda storleken 44-52.

Tittut!

16905-30
Här vill Bilbo väldigt gärna komma in i stugan fast han vet att han inte får. Det som bet på honom som han tyckte allra värst om var när man hällde vatten på honom så vi försökte att alltid ha en blomspruta till hands.

Idag har vi tokstädat eftersom vi ska ha fest ikväll. Ett sällsynt tillfälle när jag får sambon att plocka bort allting som ligger överallt och han får mig till att våttorka. Fast nästa gång ska jag tvinga grannen att städa trappen för det gör han nästan aldrig. En gång när vi satte en ganska irriterad lapp på hans dörr om att det var hans tur att städa satte han tillbaka lappen på vår dörr med tillägget att han inte hade tid för han skulle byta lampa. Vissa människor är väldigt upptagna.

RSS 2.0