Nytt pubpynt

Jag kanske köper vinboxar efter utseende.
 
Som dalkulla var jag såklart tvungen att prova detta faluröda, som jag tycker är gott faktiskt. 
 
Stugröd passar också i vår lilla röda stuga. 
 
De får pryda högtalarna i Runkepuben. 
 
Ur dagboken 930930: Jag sprang runt Handelsbanken, Sparbanken och expeditionen utan att få nåt studiebidrag. 
 
(Inget studiebidrag i september, tur att jag har föräldrar som gav mig pengar.)

Utrensning i hönshuset

Idag har vi rensat ut och bytt spån inne hos hönsen så det känns rent och fint inför vintern. 
 
De fick äta ute under tiden som vi städade.
 
En höna grävde ned sig i ett hål. 
 
Det sitter ett nödstopp inne i buren från en gammal robotbur...
 
Nu är det inte läge att gå barbent till gödselstacken för vi har meterhöga nässlor där.
 
Det godaste i gurkan är fröna. 
 
Ur dagboken 930929: Håkan hade tagit min plats i aulan. Han är van vid att vara den enda Svensson. Skrev till tio ungefär och tyckte att det gick rätt bra. 
 
(Jag tror att det var centralt prov i engelska i aulan.)

Emma Hamberg och Perrongen

Igår var jag med en kompis till Markaryd, eller hon jobbar där så hon stannade bara kvar, och lyssnade på författaren Emma Hamberg som skriver roliga böcker. 
 
Vi åt fint på Perrongen först, otroligt god oxkind till mig!
 
Det var fullsatt på biblioteket och Emma berättade med liv och lust om sitt liv och sina böcker. Som ett litet plåster på såret för mig som inte får åka till Göteborg och gå på bokmässan i år. 
 
Idag gick jag på massage på Sawadeekha som betyder hej på thailändska. Hon som startade salongen är svensk men nu har de en thailändsk massör som masserade mig. Det var skönt med en hel timme massage som jag lyxigt unnade mig eftersom jag hade en rabattkupong. 
 
Ur dagboken 930928: Idag var det skollagsträning mellan 12 och 14. Jag hade inga kläder med mig men gick dit för att slippa muntligt på filosofin och slapp dessutom religionen, som visserligen är kul. 

Emma Hamberg

Tidsinställt inlägg på grund av föreläsning. 
 
Jag och en kompis ska gå på författarbesök av Emma Hamberg vars bok Au revoir Agneta jag håller på med nu. 
 
Jag minns denna nyhet från 2016 men inte att han åkte från Chelmsford. Vi brukade åka med den flygbussen mellan Stansted och Southend och har stannat i Chelmsford. 
 
 

Trädgårdar

Idag såg jag och väninnan en yvig buske på vår promenad. 
 
Vi gick så snabbt så det blev suddigt... Det är fint att häcken växer ut över trottoaren, tyckte vi, men kommunen kommer att klaga.
 
Vem är det som grävt upp vår trädgård? Förut har vi haft kaniner som har grävt men det ser inte ut så här. 
 
Ur dagboken 930926: Både Lotta och jag är förkylda men det verkar lite misstänkt och demonstrativt om båda är frånvarande på morgondagens filosofiförhör. 
 
(Oj, kunde jag inte sjukanmäla mig efter en helg i Stockholm bara för att klasskompisen som var med också var sjuk?) 
 
 

Kulturkullan

Vecka 39
 
* Läser: Den, der lever stille av Leonora Christina Skov. Den här romanen på danska handlar om författarens uppväxt och är intressant. Den är sorglig men med roliga inslag som "Så styr dog jeres handicap!" som en dagmamma säger. 
https://imgcdn.saxo.com/_9788740035391/0x500
https://www.saxo.com/dk/den-der-lever-stille_leonora-christina-skov_indbundet_9788740035391
 
* Lyssnar på: Neuronstjärnan med Lars Winnerbäck på Tidal. Album från 2023. Jag gillar allt med Winnerbäck och nu har han samarbetat med Jocke Berg och Martin Sköld från Kent som jag också älskar så det här är riktigt bra!
 
* Veckans klipp: hungrig kattunge klättrar uppför ben
https://www.youtube.com/shorts/yroeFzwRlcY
 
* Veckans händelse: Bokmässan i Göteborg, torsdag-söndag. 
https://bokmassan.se/
 
Ur dagboken 930925: Bokförlaget Norstedt hade 170-årsjubiléum. Såg Herman Lindquist och köpte en Ulf Löfgrenbok, som jag fick signerad, åt Linnéa. 
 
(Har jag träffat Ulf Löfgren! Det har jag glömt, men vad roligt!)

Värnamotripp

Igår åkte jag med vänner till Värnamo. 
 
Vi åt på D8 som är en italiensk restaurang med goda pizzor. Visserligen brukar jag inte vilja ha så mycket kanter, men denna hade luftiga kanter som var goda och jag fick rejäla bitar rött kött och var jättenöjd. Mycket och god fyllning; Tryffelcreme med svamp, mozzarella, basilika och parmesan. Toppad med strimlad grillad entrecôte.
 
Vi var på konsert med Flora Cash på Gummifabriken. Jag hade inte hört talas om dem innan så det var kul att väninnan som känner till dem föreslog att vi skulle åka. Sångerskan Shpresa Lleshaj kommer lite överraskande från Värnamo, eller Rydaholm en bit ifrån. Jag tänkte att det namnet inte är svenskt och familjen flydde hit från Kosovo när hon var liten. Hon upptäckte amerikanen Cole Randall på Youtube, kommenterade hans musik, åkte till USA för ett samarbete och nu är de gifta. Musiken kan vara lite svårlyssnad och speciell men det var kul att se dem live. 
 
Ur dagboken 930924: Åkte buss till Gamla stan. Gick runt ett tag. Såg två skinheads som blev visiterade av polis. Tog bussen hem efter elva. 
 
(Jag och en klasskompis åkte till Stockholm på ett fredsmöte, bodde hos hennes mormor och turistade.) 
 

Shoppinglördag

Jag försöker vara miljövänlig och inte köpa saker eller kläder förutom på second hand, men sådant man ändå behöver handlar jag billigt på Rusta och Dollarstore och andra lågpriskedjor. 
 
Maken kokade gröna ägg av olika storlekar till frukost så här är vi självförsörjande. 
 
Det var bara jag som tyckte att det var fint nog att sitta ute på Max. Jag var varm efter att ha cyklat och vill vara ute i minsta lilla solstrimma nu. Lyxshake jordgubb ute, trevligt ju! 
 
Maken säger att de bara har skräp och kinesisk plast på Dollarstore men jag handlar krämer där och kom hem från Rusta och Dollarstore med sådant jag kommer att göra av med. Jag köper kanske mer godis än jag behöver men då kan jag ge bort en del. 
 
Förut ville jag inte lägga så mycket pengar på att äta och dricka, men det har ändrat sig. Fast mest lägger jag på kultur. Ikväll blir det Flora Cash i Värnamo. 
 
Ur dagboken 930923: Spöregn, lånade pappas regnjacka och åkte tillbaka till skolan. Pratade med Markus om hans fina blåa kåsa som man kan värma båda händerna på. 

Höstmarknad

Idag var det höstmarknad i Ljungby. 
 
Det var inte så många marknadsstånd men mysigt att gå runt och titta. 
 
Jag brukar köpa te för att det finns en massa roliga sorter. Oklart hur yogurt och röda bär kan smaka hibiskus, det blir spännande. 
 
Det blev också en otroligt god munk med kolafyllning från Munkbagarn. 
 
 

Hönsmannen

Jag var på en föreläsning med hönsmannen Hampus Klang. 
 
Han är gitarrist i bandet Bullet och försöker avla fram en hönsras som ska heta Party Queen. 
 
Han hade med sig ett par höns. Den med naken hals ska vara så och han vill ha fram en höna som har naken hals OCH stor plym. Det här var kul för mig även fast vi blandar raser hej vilt och har hönsen för äggens skull. Jag har sett Bullet spela några gånger, till exempel som förband till Iron Maiden på Ullevi så det här var en spännande kontrast. 
 
Ur dagboken 930921: Igår skrev jag den längsta uppsats jag nånsin skrivit. 16 sidor om engagemang. Det trodde jag inte om mig. 

Om särbehandling och anpassning

Jag tycker inte om att man byter ut ord hela tiden för att ingen ska ta illa upp. När de bytte ut dagis till förskola tänkte jag att det kommer ju aldrig barnen att säga och nu säger de tydligen föris. En bekant som jobbade som förskolelärare blev jättesur när någon frågade om hon var dagisfröken. En annan kompis som arbetar på ett särskilt boende säger fortfarande att hon jobbar med handikappade för det fattar folk vad det är. Jag tror att det heter människor med särskilda behov eller funktionsvariationer och det är ett så dumt ord! Det låter som att det kan variera dag för dag... 
 
Jag har syn- och hörselnedsättning och några andra variationer. Det här är mina, som jag fortfarande tycker nya eftersom jag nästan aldrig använder dem, glasögon. Jag köpte dem 2018 men bär alltid linser eftersom jag ser så trött och plirig ut i glasögon. 
 
Vi har det som tidigare hette gymnasiesärskolan där jag jobbar men nu har det ändrats till anpassade gymnasieskolan. Jag tycker att man ska kunna säga sär- när det handlar om det och vill gärna särbehandlas när det behövs. Varför ska det anses nedsättande att få extra hjälp? Vissa behöver ju det. Samtidigt talas det om att saker ska tillgänglighetsanpassas och det behövs såklart (fast det är också ett krångligt ord) och jag har till exempel en gammal kollega i rullstol som irriterar sig på höga trottoarkanter och sådant som inte är anpassat. 

ABBA - The Movie

Ikväll drog jag med en kompis på ABBA - The Movie, ett fanevent på bio. 
 
Vi var nästan ensamma på bion så vi fick sjunga högt! Filmen är från 1977 och restaurerad och det är kul med alla 70-talskläder och -frisyrer. 
 
Man får inte filma under filmen men på slutet var det karaoke så jag var lite busig. Inte värt 195 kronor egentligen för det var ju nästan en vanlig film, men vi hade kul. 
 
Ur dagboken 930919: Vi satt och tittade på Mr Bean och drack Bailey´s, Grand Marnier och Malibu. 

Kulturkullan

Vecka 38
 
* Läser: Min tur nu? av Stina Sundling. Detta är tredje boken om Stilla som söker efter kärleken. Det är kul att läsa om en kvinna över femtio som testar sig fram med dejtingappar. 
 
Min tur nu? (häftad)
https://www.bokus.com/bok/9789189199361/min-tur-nu/
 
* Lyssnar på: Swedish Punk med Kindsight på Tidal. Album från 2022. Bandet är danskt och har ganska lite med svensk punk att göra. Det är en ljus kvinnlig röst och musik inspirerad från 90-talets svenska band läste jag på Wikipedia, oklart vilka band som avses. 
 
* Veckans klipp: snöleopardungar på Nordens ark.
https://www.youtube.com/watch?v=itRr4Cf5uH0
 
* Veckans händelse: Flora Cash på Gummifabriken i Värnamo på lördag kl.20. 
https://www.varnamo.se/varnamose/handerivarnamo/evenemang/gummifabrikengoeslocalfloracash.5.18b5872a188766f7b237827.html

Vinprovning

Nu har jag försummat bloggen över helgen för det blev inget bloggat i stugan som jag tänkt. Vi hade så mycket annat för oss. 
 
I torsdags var jag på vinprovning. Det var maken som skulle på whiskeyprovning och denna gång hade whiskeyklubben provning tillsammans med vinklubben och man fick ta med sig någon som kunde välja vilken provning man ville gå på. Det såg roligt ut med alla väskor för alla hade med sig fyra vinglas. 
 
Jag kan inte dricka vin utan att äta något till så jag hade med mig choklad. Vitt vin är inget för mig men de röda var goda, dock inte värda 350 kr flaska som något kostade. Vinerna var från Korsica och Sicilien och nya för mig. Det var en trevlig kväll med de båda klubbarna och gästerna. 
 
Vi har släppt ihop våra unghöns med de gamla och det har gått bra. De brukar bråka i början och göra rangordning men var lugna och snälla. 
 
Ur dagboken 930917: Åkte till Borlänge. Det var jag, Maria, Sussie, Lotta och Helena. Rootvälta var svinbra. Svårt roligt hade vi i två timmar. 

Om Google maps

Jag har tydligen tagit som min uppgift att dokumentera platser på Google maps. 
 
Nu har jag över 50 miljoner visningar där!
 
Vad får man för det? Det vet jag inte riktigt, mest äran att bli visad på Google. Jag tycker att det är kul att lägga upp foton, men det har blivit svårare när man inte längre kan lägga upp vad som helst utan mest företag. Därav flera bilder från Bolmen Hamn, som finns på maps, men inte bara sjön Bolmen. 
 
Ur dagboken 930914: När vi kom tillbaka till skolan hörde jag att Markus Persson erbjöd Tina att gå på hans kemi. Han är så söt. Honom ska jag bli kär i. 
 
(Så det var så det började. Okej, nu kommer dagboken framöver att handla en del om Markus och de andra killarna i naturtrean.)

Nostalgi

Det är kul med saker i vårt gamla hus som påminner mig om när jag var liten.. 
 
Jag tycker om att kunna springa runt och det kan man med två dörrar till köket. Det hade mina morföräldrar också. 
 
Vi bodde i ett radhus med tre våningar tills jag var 16 och jag lade alltid saker som skulle upp i trappan. Nu lägger jag i och för sig mest saker som ska med till jobbet i trappan men det är ändå kul med trappsteg. 
 
När jag åkte Flixbus till Göteborg kom vi till Landvetter flygplats. En gång har jag flugit därifrån och då skjutsade min kompis som bor i Mölnlycke, mycket smidigt! 
 
Vi åkte även genom Borås där de har en fantastisk bladklädd bergvägg. Jag bodde i Borås 98-99 och åker gärna dit för det är en trevlig stad. 
 
Ur dagboken 930913: Åkte till biblioteket och kollade barnböcker. Lånade Cormier, Dahl, Magorian och D.W. Jones. 
 
(Jag vet inte varför jag lånade barnböcker, det kanske kommer en förklaring senare. Ville jag bli skolbibliotekarie? Jag var mer inne på journalistik då.)

Skyltar

Jag kan inte låta bli att titta på skyltar. 
 
Det är otäckt att tänka på varför en sådan skylt är uppsatt...
 
Typiskt, jag tänkte gå upp i den här stolpen!...
 
Någon vill inte att man ska såga ned deras träd. 
 
Ur dagboken 930912: Jag har faktiskt börjat göra läxor på helgerna. Annars har jag mest legat och läst "David och Jonathan" av Cynthia Voigt och tittat på TV. 

Väntläsning

När jag skulle till Göteborg var vi tre läsande kvinnor som väntade på bussen. 
 
Jag blir glad när jag ser människor som sitter och läser pappersböcker. 
 
Det ser trevligt ut. Nu satt jag visserligen själv bara och läste en Ameliatidning men i alla fall. 

Kulturkullan

Vecka 37
 
* Läser: Nässlorna blomma av Harry Martinson. Den här har jag läst för kanske tjugo år sedan och nu ska vi ha den i bokcirkeln. Vackert språk och fin roman om hans egen uppväxt. 
 
Nässlorna blomma (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789174294910/nasslorna-blomma/
 
* Lyssnar på: Together we stand alone med Yohio på Tidal. Album från 2021. Yohio är en lustig liten figur som är inspirerad av japansk kultur. Han har en bra röst förutom när han growlar. 
 
* Veckans klipp: hur man arrangerar pandaungar
https://www.youtube.com/shorts/jKCdnUyuPyg
 
* Veckans händelse: Dag för dag, bio i Nöttja på lördag kl.20.
https://www.ljungby.se/kulturpabygden

Bra djurdag

Jag hann visst inte blogga igår för vi hade fullt upp med tuppslakt. Det är inte det jag menar med en bra djurdag men det blev en god gryta. 
 
Idag cyklade jag till Hamnedavåfflan och åt en våffla med hjortronsylt. Där träffade jag en gullig hund som slickade på mina ben. Här gick hon iväg men hon satt länge hos mig innan. 
 
På hemvägen träffade jag en vacker guldbrun (så heter det säkert inte men det var en ovanlig färg) häst. 
 
Sedan låg jag i hängmattan och tittade på tuppen som spatserade runt i trädgården. 
 
Ur dagboken 930909: Tror att Ingegerd glömde bort vår lektion. Några gick till lärarrummet och de sa att hon satt vid sitt skrivbord, men då sprang de iväg innan de blev upptäckta. 10.15-12.35 är en hyfsad lunch. 
 
Ur dagboken 930910: Stod och pratade med Maggan ett tag och påstod att jag skulle ut och gå eller cykla för att det var så fint. Jag la mig i hängmattan. Det var nog sista gången i år. Det blev lite kallt efter ett tag. 

Åka båt i september

Jag är hemskt tacksam över de fina dagarna vi fått i september, särskilt med tanke på att juli var dålig. 
 
Vi har inte hunnit åka så mycket båt i sommar för det ska helst vara sol och vindstilla, så ikväll passade vi på. 
 
Här satt jag och åkte jättefort och var lycklig efter årets troligen sista dopp i sjön. 
 
Det blev en vacker kväll på sjön Bolmen och även fast det var lite disigt var det varmt i luften och vattnet. Ekolodet visade 21,7 grader i vattnet och det var skönt att bada. 
 

Korsallergi

Jag fick ett nyhetsmejl från pollenkoll.se och blev påmind om att man kan ha korsallergi:
 
Om pollenbesvären hänger i under sensommaren och hösten kan det vara på grund av att gråbo blommar. Om man är allergisk mot gråbo kan man också reagera mot selleri, morot, fänkål, koriander, senap och persilja, så kallad korsallergi.
 
Det är alldeles utmärkt, då kan jag säga att jag inte tål dem. Jag tål all mat men det är mycket jag inte gillar och av ovanstående äter jag bara persilja och tillagad morot som i grytor och morotskaka. Denna goda morotskaka åt jag nyligen på Annerstad prästgård. 
 
Idag avvek jag från den tänkta vägen och cyklade på skogsväg en bit. Det är sällan man ser ledningsgator nu för tiden. 

Motorträff i Åminne

Ikväll åkte vi till Åminne bruk med lilla bilen. 
 
Vi hamnade bredvid en annan liten grön bil. 
 
Där ligger Vikingaskeppet Vidfamne i sjön Vidöstern. 
 
Jag brukar åka till Åminne på julmarknad men det här var annorlunda. 
 
Väldigt många gamla bilar hade samlats och det är kul att gå runt och titta.
 
Hunden är nästan lika hög som mopeden. 
 
Ur dagboken 930906: I lördags kom jag inte till Falun på regementets dag. Var förkyld och orkade inte gå till Statt på kvällen. 

Små ägg

Åtminstone en av småhönsen har börjat värpa. 
 
De lägger små söta ägg i början. Det syns inte riktigt på bilden men de är ljusgröna. 

Kulturkullan

Vecka 36
 
* Läser: Dina perfekta sidor av Colleen Hoover. Jag tycker om Hoovers lättlästa kärleksromaner och det här är den sista jag har kvar som finns på svenska än så länge. 
 
Dina perfekta sidor
Dina perfekta sidor - Colleen Hoover - danskt band (9789189589452) | Adlibris Bokhandel
 
* Lyssnar på: Spring baby spring med Thomas Stenström på Tidal. Album från 2021. Jag tyckte så mycket om konserten i lördags så jag vill stanna kvar i känslan ett tag till. 
 
* Veckans klipp: fågelunge går fram mot en leopard
Innocent Baby Bird Walks up to Leopard - Crazy Ending - YouTube
 
* Veckans händelse: Motorträff i Åminne på tisdag kl.18-20. 
Motorträff - Åminne Bruk (aminnebruk.se)

Yfronten äter

Nu ska jag göra reklam för min Facebooksida Yfronten äter. Jag blev trött på meningslösa inlägg om "en god kopp te" till exempel men kom på att jag kunde göra en grej av det. Jag kan inte laga mat men jag är bra på att äta och mycket av mina aktiviteter handlar om att äta fett och socker så då gjorde jag ett Facebookkonto om det. 
https://www.facebook.com/yfronten
 
I lördags åt jag pommes med en daiquiri till, det var konstigt. Daiqurin var tyvärr inte så god för de tog slush och hällde i rom fast man egentligen ska ha frysta jordgubbar. 
 
Jag får låta pappa gästspela på bloggen. Idag fick jag ett SMS från Dolomiterna där han är nu: Gubbfronten äter. Stor bananasplit fast otäckt vin. 

Jubileumshelg i Göteborg

Jag har varit lite besviken över att jag inte tagit mig till Göteborg under 400-årsjubileet som de firar i år (fast det egentligen var två år sedan, men det sköts upp på grund av pandemin som så mycket annat) men så visade det sig att jag bokat in en helg när det var final på firandet! 
 
Sveriges största street food festival. 
 
Jag kom med buss i fredags och gick ensam på D.A.D. för vännerna befann sig på ett annat ställe då och jag ville inte åka iväg från centrum när jag väl hamnat där. Jag har sett gruppen på Dalarock redan när de hette Disneyland after dark, som de fick byta bort sedan efter bråk med Disney, kanske 1989 och en gång på Tivoli. 
 
Jag började vandra över den nya Hisingsbron för att sammanstråla med vännerna men då tog de en spårvagn över och vi gick på en pub innan vi åkte tillbaka till Hisingen och vännen vi bodde hos. 
 
Karneval på Kulturkalaset med glad musik och duktiga dansare.
 
Igår var vi på konsert med Thomas Stenström på Liseberg, det som var anledningen till att vi åkte till Göteborg från början. Vi har haft en härlig helg med det jag gillar mest; äta och dricka gott, vara ute i fint väder, umgås med trevliga människor och höra bra livemusik!

På toaletter

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. 
 
En påminnelse om vätskeersättning på en toalett på Tyrolen i Blädinge. 
 
Maken har köpt en ny fläkt till vår toa men jag är inte säker på att den funkar... 
 
Ur dagboken 930902: Hoppas att jag hittar nåt att göra efter gymnasiet. Fiskfabrik. bibliotekshögskolan i Borås, bibliotekarie. Javisst!
 
(Fiskfabrik! Det blev det aldrig och det är en så konstig idé för jag är urdålig på att rensa fisk...)

Om hår på kvinnokroppar

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. 
 
Att vara kvinna är att ta bort hår som är på fel ställe och färga hår som har fel färg. 
 
Det märks mest om man inte gör det. Ingen kommer att se att jag färgat ögonfransarna och -brynen men jag blir nöjd. Jag tycker att det är fint med mörka ögonbryn men mina är rödaktiga. 
 
Jag rakar benen under knät för annars ser det dumt ut med långa svarta hårstrån. Egentligen tycker jag att det är fint med solblekta hårstrån men jag nöjer mig med att ha det på armarna.
 
Det är säkert inte kvinnligt att ha hår på armarna heller. En gång såg jag en tjej som nästan hade päls och jag tror att det var ett tecken på anorexi, för när kroppen svälter fryser man och då producerar kroppen mer hår. 
 
Ur dagboken 930901: Jag tyckte att jag körde rätt bra men Göran höll på och pinade in mig i rondellen halva tiden.

RSS 2.0