Fågeltema

Jag hamnade i ett fågeltema på Tivoli i Köpenhamn.
 
Den gamla pantomimteatern är fin med sin påfågel.
 
Plötsligt kom det en levande påfågel gående och den var inte alls rädd för alla människor.
 
På toaletten under scenen har de ett psykedeliskt golv.

Kulturkullan

Vecka 18
 
* Läser: En andra chans av Jojo Moyes. Fortfarande eftersom jag varit borta och inte har hunnit läsa i helgen. Bra bok!
 
En andra chans
https://www.adlibris.com/se/bok/en-andra-chans-9789177710370?campaignId=76dfeb40-efee-4e9d-911a-7298463799d2
 
* Lyssnar på: American Utopia med David Byrne på Spotify. Album från 2018. Jag lyssnade lite på Talking Heads på 80-talet och tycker att det är kul att sångaren fortfarande är aktiv, och bra.
 
* Veckans klipp: katt tar med sina ungar för att träffa kompisen som är en hund.
https://www.youtube.com/watch?v=YoKy1B29y6U
 
* Veckans händelse: Valborg, med fest i stugan för oss.

Födelsedag i Köpenhamn

Jag åkte till Köpenhamn i helgen och gick på fredagsrock på Tivoli. Det var gamla danska rapartister som uppträdde. Inte för att jag gillar rap, men det var kul ändå.
 
Här spelar MC Einar.
På lördagen kom en kompis till Köpenhamn för att vi hade tänkt gå på Sakurafestival och titta på körsbärsträd. Hon kom två timmar senare än beräknat och vi ändrade våra planer. Istället för festivalen tittade vi på körsbärsträden på Bispebjergs kyrkogård. Där var väldigt vackert!
Hon fyllde år och vi firade på olika pubar. Vi hade väldigt roligt och höll igång tills jag tog nattbussen hem till lägenheten jag lånar och hon gick till sitt hotellrum. Här ser det ut som om vi var ensamma... Man har så roligt som man gör sig.
 
 

Släktlikhet

Det är inte konstigt att min bror är lik pappa och farfar och att jag är lik mamma och mormor, men det är kul att se och jämföra foton.
 
Här är jag i fotokatalogen 87-88 när jag gick i sjuan. (Nej, den där "frisyren" var inte populär då heller.)
 
Här är mamma i samma katalog, lika gammal som jag är nu.
 
Här är jag och min dåvarande pojkvän inför gymnasiebalen -94.
 
Före vår vigsel 2009.
 
Mormor på hennes systers bröllop.
 
Mormor och morfars bröllopskort.

Stubbfräs

Tidsinställt inlägg på grund av att jag ska till Köpenhamn.
 
Arboristen som var här och tog bort vår björk kom hit igen och tog bort hela stubben.
 
Han hade en smart stubbfräsare med sig.
 
Jag är imponerad över att det blev helt slätt och nu har vi sått gräs där.

Bibliotekarien

Igår åkte jag med ett par kulturkompisar till Växjö och såg pjäsen Bibliotekarien.
 
Regionteatern ligger i ett fint gammalt hus.
 
Det var förstås hög igenkänningsfaktor för mig, men som tur var skruvat så att även andra kunde uppskatta pjäsen. Den handlar om en liten biblioteksfilial, en kufig besökare som inte lånar böcker men däremot internet, en författare som ska föreläsa och en handläggare som ska lägga ned filialen. Neddragningar och olika sorters biblioteksbesökare vet jag en del om och jag tyckte att pjäsen var rolig och tänkvärd.

Skylt

Vad står det på den där skylten?
 
 Parkering av cyklar förbjuden. Jag såg faktiskt inte det förrän jag skulle därifrån.

Stressad

Jag stressar upp mig över saker som egentligen är kul, så det är skönt att jag inte har några riktiga problem. Nu planerar jag en teaterresa till Växjö imorgon, Köpenhamnsresa i helgen och sedan valborgsfirande i stugan.
 
Eftersom jag vet att maken kommer att reda upp sista april behöver jag inte oroa mig, men det är besvärligt när vi inte vet hur många som kommer. Maken säger att det bara är att dyka upp, men det är det ju inte när de flesta bor minst två mil från festen! Jag vill såklart att alla ska bli mätta och ha kul och ska traditionsenligt göra en jättechiligryta och Papa Dee-sallad (ett recept som Papa Dee hade i en tidning för kanske tio år sedan).
 
Är det bara jag som hallucinerar? Jag ser en kanin här. Google maps föreslog att jag skulle lägga till platsen Garvaren bio, men detta är snarare parkeringen mellan Burger King och Lidl. (Jag kanske mellanlandade och åt nuggets före massagen idag.)

Innergårdar

Jag tycker om innergårdar som ju är lite dolda och hemliga. Idag gick jag in på en som jag inte har varit på innan.
 
De här husen har jag sett från framsidan, visst är de fina!

Kulturkullan

Vecka 17
 
* Läser: En andra chans av Jojo Moyes. Sista delen i trilogin Livet efter dig. Jag gillar hennes böcker med en fin blandning av kärlek och sorg.
 
En andra chans
https://www.adlibris.com/se/bok/en-andra-chans-9789177710370
 
* Lyssnar på: Avicii på Spotify. Jag liksom så många andra i hela världen tycker att det är sorgligt att en av våra största stjärnor slocknade för tidigt.
 
* Veckans klipp: nysande pandaunge (jag har visat den förut, men den är så himla rolig.)
https://www.youtube.com/watch?v=93hq0YU3Gqk
 
* Veckans händelse: Sakurafestival i Köpenhamn 28-29 april. https://sakurafestival.dk/
 
 

Fin helg

Vi har haft en fin helg i stugan med grill, läsning i solstol (jag), båtfix (maken), fårklippning och utplacering av kycklingarna. De sov inne hos oss i stugan och idag var det ett rysligt kvittrande när jag vaknade för då hade en stackare hoppat ut ur lådan de var i och kunde inte komma tillbaka... Jag jagade in den bakom en kista och fångade den. Nu bor de i ladugården i en egen liten bur tills de är stora nog att släppas ihop med en annan flock, eller hur vi nu gör.
 
 
 

Vad vill du?!

Vad vill du?!
 
Vad är det här för aggressiv marknadsföring? Jag trodde det var en frisör eller så men det är en ny mötesplats för ungdomar. Visst låter det skrikigt med frågetecken och utropstecken? (!) 

Kompisar

Maken har fått en ny kompis. 
 
Han lockar till sig lilltuppen med mask.
 
Tuppen följer efter honom när han mekar moped och grejar.

Månen serverar pannkakor!

Vilken spännande rubrik! Månen har börjat sälja pannkakor! Månen är en lunchrestaurang som börjat ha öppet även 14-17 med bistromeny.
 
 
Jag åt äppelpannkakor med chokladsås.
 
Man fick fika två för en; kaffe eller te med hembakad tårta. Jag lurade i en glutenkänslig kompis en tårtbit (hon kan äta lite mjöl ibland) och tror att det gick bra. 
 
Sedan tog jag årets första riktiga cykeltur och fick se årets första tussilago. Turen tog en timme och jag kunde cykla i T-shirt, det är så härligt!

Afternoon tea

Idag var det dags för afternoon tea på Gästgivaregården igen. Det är så populärt så att jag passade på att boka redan i januari. 
 
Vi fick ett eget rum, trevligt för då kan man höra vad alla säger.  
 
Man fick två snittar, två scones och dessa smarriga kakor. Sedan vaggade jag och en av vännerna sakta hem till oss för kycklingtitt och äggköp. 

Favoritkyckling

Här är min favoritkyckling. 
 
Brun och randig som en fjordhäst.
 
Vi har några små gråa fina också .(De är ju såklart urgulliga allihopa!)

Louisiana konstmuseum

I lördags var jag med ett gäng kompisar på konstmuseet Louisiana i Humlebäck nära Helsingör. Ärligt talat är jag inte särskilt konstintresserad, men det var ändå kul att se keramikutställningen av Picasso och själva museet är så fint! 
 
Här är jag framför ingången.
 
Huvudbyggnaden från baksidan. 
 
Roligast är spegelrummet.
 
Här är mina favoriter i skulpturparken. 
 
Museet ligger med en makalös utsikt över havet. 

Kulturkullan

Vecka 16
 
* Läser: Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò. (Hoppas att jag inte behöver lära mig var alla accenter ska sitta.) Mycket bra bok om ett par i Nigeria!
 
Stanna hos mig
https://www.adlibris.com/se/bok/stanna-hos-mig-9789164205049?campaignId=0824f6c9-cc05-44a7-852d-2ef14e949e25
 
* Lyssnar på: För vi mödte dig med Rasmus Seebach på Spotify. Album från 2017. Vi i Sverige upptäckte Seebach när Natteravn kom 2009. Jag gillar fortfarande honom. 
 
* Veckans klipp: sengångarbebisar ska bada
 https://www.youtube.com/watch?v=q1mAGQAw3Oc
 
* Veckans händelse: afternoon tea på Gästgivaregården i Ljungby på onsdag kl.17.
 

Kycklingar och tivoli

För tillfället har vi 14 kycklingar och det är fem okläckta ägg kvar. 
 
Det är kul att de har olika färger, och bara en är kycklinggul.
 
Det har varit tivoli här i helgen och de har ett litet pariserhjul. 
 
De har även satt upp ett litet spöktåg och en studspark.
 
Jag kanske gick dit för att se om det fanns något gott att äta och hittade en churrosfabrik! Jag åt churros med mjukglass och nutella och spillde bara lite på min jacka. 

Kul helg

Här händer det grejor! 
 
Igår fick vi vår första kyckling! Maken har köpt ägg i olika raser och färger och idag har vi sju kycklingar och flera på väg. 
 
Igår åkte jag med några kompisar på after work i lilla Dörarp. Det var en trevlig aw med 80-talstema; mat, musikquiz och dans. 
 
Sedan tidigare är Dörarp mest känt för att Metallicas basist dog i en bilolycka där 1986, men numera är byborna rikskända för att de fick pris i Svenska hjältargalan som årets grannar 2016. En gata fick byta namn till Hjältarnas väg. 
 
Idag åkte jag med ett gäng till konstmuseet Louisiana, i Humlebäck nära Helsingör, som present till en femtioåring. Det är en jättefin utflykt och man kan köpa en smidig kombibiljett med båt+tåg+inträde till museet. Troligtvis kommer det flera bilder imorgon. 

Glasstorget

Idag öppnade glasstorget! 
 
Jag fick en extra bägare med kolasås, som blåste iväg ett par gånger så att jag fick gå och hämta den. Dock är det inte jag som har misslyckats nere till vänster. Det här är min specialare som nu har kommit in på ordinarie glassmeny; båtbägare med tre kulor glass, banan, mjukglass, grädde, rån, strössel och så väljer jag varm kolasås i stället för chokladsås. Idag tog jag lions, himmelsk röra och hasselnöt. 

Väska

Jag köpte en fin väska på min favoritbutik Zapata i Stockholm. 
 
Det var den 24 mars och den luktar fortfarande rökelse! Det är en lustig liten affär, det där. 

Teaterpremiär

Igår var det premiär för två pjäser med Teater 16, gruppen vars styrelse jag sitter med i. De är så många nu så att de fick göra två uppsättningar.
 
Egentligen fick man inte fotografera, men jag tycker att man lätt glömmer det i applådtacket... Här är slutet av pjäsen DNA.
Den andra pjäsen heter Med kärlek från Kos. Det är väldigt talangfulla ungdomar och jag tror att de kan gå långt om de fortsätter med teatern.

Om hår

Jag orkar inte hålla på med håret, det ska liksom helst bara se vettigt ut. 
 
Jag är traditionell och tycker att det är fint med långt hår på kvinnor och kort hår på män. Idag har jag klippt mig och håret är ganska långt fram. 
 
Men kort där bak, för då ser mitt lilla tunna hår tjockare ut. 
 
Idag och imorgon har vi FN-rollspel på skolan, för dem som har samhällskunskap andra året. Då är eleverna uppklädda och representerar olika länder. De här tjejerna var särskilt fina med pinnar i håret. 

Kalvar

Igår gick vi och tittade på grannens kalvar. 
 
De är jättefina såklart!
 
Jag vet inte exakt hur många han har, men det har gått bra i år och alla har klarat sig hittills. 
 
Idag blev det premiär för mina galna guldskor (och tunna strumpor). 

Kulturkullan

Vecka 15
 
* Läser: Och bilen går bra? av Niklas Källner. Många känner igen Källner från Skavlan och nu har han skrivit en rolig bok om kallprat. 
 
Och bilen går bra?
https://www.adlibris.com/se/bok/och-bilen-gar-bra-9789174246155
 
* Lyssnar på: We the collective med Levellers på Spotify. Album från 2018. Jag ska se Levellers i Malmö i oktober, när de ska ut på 30-årsjubileum. När jag såg dem i London för ett par år sedan var det 25-årsjubileum för deras största skiva, de är bra på att fira olika saker. Gamlingarna håller än! 
 
* Veckans klipp: vombatungen George
https://www.youtube.com/watch?v=oCZ9Zyi6XaA
 
* Veckans händese: Premiär för pjäserna DNA och Med kärlek från Kos med Teater 16 på tisdag.
http://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/a1551247/helkvall_1551247/detaljer?search=s=20180328

Jazzklubb

Igår åkte vi och våra danska vänner till Alvesta och gick på konsert med Ben Besiakov Quartet på Kulturkällaren. Det är en dansk jazzgrupp. 
 
Jag borde ha anat att det skulle bli jazzigt... Jag gillar inte jazz, men tycker att det mesta är kul att lyssna på live. Det var proffsiga musiker, men när de jazzat loss i två timmar utan sång åkte vi hem.
 
Jag hade premiärsittning i växthuset igår. Det är härligt att sitta där och läsa! Över huvud taget blir jag lyrisk över alla premiärer nu, ikväll blir det första grillningen (förutom att vi grillade korv en gång). 
 
Fåren fick gå över till en annan hage där de har sitt kliträd och sedan blev gammeltackan trött och gick och lade sig i maten. 

Marknad

Igår var det vårmarknad här. 
 
Det var soligt och fint, men blåste. 
 
Det finns för många sorters munkar att välja på! 
 
Åh, tobleronemunk! De har redan smält i solen och jag hade självbevarelsedrift nog att låta bli men köpte i stället churros med sylt och grädde (som jag tappade och fick en ny). 
 
Jag ska censurera personalfesten, men kan meddela att den var trevlig. Det är bara lite jobbigt att lärare alltid vill att man ska lära sig saker. De tyckte att jag skulle utmana mig själv genom att provköra lastbil (nej), dricka öl (nej), dansa bugg (nej), dansa kasedans (okej) och lyssna på musik jag inte  brukar lyssna på (dansband, mot min vilja). 

Cykeloutfit

Idag anordnar fordonsprogrammet (lärarna) fest.
 
Så jag har dragit på mig min cykeloutfit.

Dansk sallad

Jag gillar danska sallader som är gräddbaserade. På påskefrokosten fick vi torsksallad (!) som låter konstigt men är jättegott, kycklingsallad och fruktsallad + en massa annat gott. 
 
I denna sallad är det grädde, äpple, vindruvor, choklad och nötter. 
 
 

Vägkorsning

Här har de lyckats bygga två helt obegripliga vägkorsningar bredvid varandra! 
 
Det är nästan som i England; det kommer bilar från konstiga håll. I förgrunden dessutom en märklig yta för gående. 
 
Jag vet inte om det är högerregel här, inga markeringar i vägen. Det är också svårt att säga vad som är huvudled när det är ett stort torg mitt i alltihop. 
 
Här är en överdrivet bred gång- och cykelbana och en ofta lerig plats där de eventuellt vill bygga ett höghus. 
 
Här kommer jag cyklande på morgnarna och hindras av ett räcke när jag ska till vänster. Tanken är att jag ska kliva av cykeln och gå över ett övergångsställe till höger, men det går snabbare att kasta sig ut i trafiken på vänster sida. För tillfället är vägen till höger avstängd så det är med ganska liten risk jag cyklar in i bilhärvan. Är det förresten en blå skylt där i mitten att man inte får leka?!
 
På vänster sida ska de bygga trettio nya parkeringsplatser och hur man ska komma fram till dem har jag ingen aning om. Vad skönt att vi bara har en bil nu och att det sällan är jag som kör!

Balkongpremiär

Igår plockade jag ut en solstol på balkongen fast det är snö kvar där. 
 
Det var fem grader varmt och gick att sitta där med täckjacka. 
 
Och fårskinnstofflor. Det var så skönt att få lite sol i ansiktet. 
 
Krokusarna utanför garaget tittade fram, men imorse snöade det igen så nu har de slagit ihop sig. 

Kulturkullan

Vecka 14
 
* Läser: Ett mörkt kapitel av Winnie M Li. Det här är en obehaglig och väldigt gripande roman om en kvinna som blir våldtagen och den femtonårige våldtäktsmannen. 
 
Ett mörkt kapitel
https://www.adlibris.com/se/bok/ett-morkt-kapitel-9789113074115
 
* Lyssnar på: Signar í Homrum på Spotify. Jag kan se vad vänner lyssnar på, på Spotify, och fick tips om denna artist som jag trodde var isländsk, men som är Färöing. Trevliga visor på färöiska som man ju inte hör så ofta. 
 
* Veckans klipp: dalmatineryoga
https://www.youtube.com/watch?v=Qy2n-kjjrdo
 
* Veckans händelse: Vårmarknad i Ljungby på fredag kl.9-17.30.

Påskfirande

Igår var vi hos de danska stuggrannarna på påskefrokost. 
 
Vi började kl.13.30 och gick hem vid 21, och åt nästan konstant kändes det som. 
 
Maken och den mest energiska gästen, som tog en vilopaus. 
 
Idag åkte jag med mamma och pappa på utflykt. Vi stannde till i Traryds djurpark för att jag skulle titta på getter. De hade inte varit där förut, så det var dags. 
 
Vi åkte till Gräddhyllan i Markaryd som är helt fantastiskt vackert på våren/sommaren, men nu fick vi tänka oss den hänförande utsikten. Gott fika är det i alla fall!
 
 
 
 

Åhléns City

Tidsinställt inlägg pga påsk.
 
Här kommer några till bilder från Stockholm och Åhléns City.
 
Det var tur att jag gick dit, för något annat är nästan inte möjligt för tillfället.
De har en liten avdelning från Lagerhaus och där finns det en fin lamakollektion. Inga får så jag behövde inte handla, men tipsade en bekant som har alpackor för de ser ju liknande ut.
 
Bokavdelningen för barn är jättemysig och här spelade de upp när Astrid Lindgren läser ur Pippi Långstrump. Jag älskar hennes röst så jag satt och lyssnade en stund.

RSS 2.0