Senaste

Bokenkät från http://www.bokhora.se/blog/2009/page/2/

Senaste...

Utlästa boken: Ut och stjäla hästar av Per Petterson.
Påbörjade boken:
Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron.
Höjdaren: I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell.
Besvikelsen: Det dina ögon ser av Christina Wahldén.
Lånade bibloboken: I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell.
Inköpta boken: Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron.
Bokcravingen: Jag ser fram emot att läsa Som vi älskade varandra av Anders Paulrud.
Lästa meningen: En mening i ett projektarbete som tyvärr aldrig blev en färdig ungdomsbok som det var tänkt.

Bild på boken Bibliotekskatten Dewey
www.bokia.se


Disk

Det är visst någon som inte har diskat på flera dagar. Vi kan kalla henne Yfronten. Det är hennes jobb.Så mycket bättre det känns efteråt.Det enda jag lämnat är äckliga rester efter sambons experiment att odla små lökar som gick snett.Köttig vecka

Det blir en köttig vecka hos oss. I kylen just nu: basturökt skinka, nötstek och fläskkarré.


Är det din bebis?

Jag har fortsatt att ha noll koll på min bekant som jag frågade när hon skulle ha barn och hon svarade: på tisdag. Idag mötte jag henne och en äldre kvinna som gick med barnvagn. Då frågade jag min bekanta om det var hennes bebis. Helt säker kan man ju aldrig vara, men som jag misstänkte var det en stolt mormor som drog vagnen. Sedan fortsatte jag: vad är det för något? Jag visste inte att de fått en flicka. Men nu är jag uppdaterad.

Bild
www.bebisonline.se

Årsmöte

Vi hade ett avspänt årsmöte igår och det blev komiskt när den ene gubben hade grädde i hela mustaschen och den andre berättade om att han överdoserar koffeintabletter för att hålla sig vaken och tar sömntabletter för att sedan kunna somna. Han har ätit tabletter i tjugofem år och blandar och experimenterar så att han blir alldeles darrig ibland...

Extra Starka Koffeintabletter som ger ett mycket snabbt energitillskott och en ork och pigghet precis när Du behöver det.
www.surfain.com

Lustiga huset

Nu har vi haft årsmöte i lustiga huset och vår bostadsrättsförening. Jag är ordförande! Sambon måste vara kassör för han är den ende som fattar ekonomi här och de andra får vara suppleant och justerare. Det är bara vi och två panschisgubbar med i föreningen. Den ene kom hit bärandes på en bunke med våffelsmet så sambon har stått och gräddat våfflor halva mötet. Trevligt, men gubbens våffeljärn såg ut att aldrig ha varit rengjort.


Utbränd i pannan

Ny diagnos; utbränd i pannan. Det låter som psykisk härdsmälta men var en medialärare som sa att det fanns en inte så smickrande bild på mig och att jag såg ut att vara utbränd i pannan. Hoppas hon menade något fototekniskt. Nu blir jag lite nervös över intervjun med mig i elevernas tidning...


www.hjotidning.se

Mammut

Igår var jag på Mammut, Lukas Moodyssons nya film. Den kändes väldigt osvensk och det var nog egentligen bara regissören som är svensk. Skådisarna är amerikaner de flesta och filmen utspelades i New York, Thailand och Filippinerna. Jag har alltid så svårt att berätta vad filmer handlar om men jag tyckte den var bra och är ni nyfikna kan ni läsa recension här:

http://www.bio.nu/film/?id=101332


Schemamiss

Inatt gick jag på gymnasiet. Under en hel termin hade jag ingen svenska och kom på att det var konstigt att mina klasskompisar hade det fast det inte stod på mitt schema. Verkligen skumt när jag var humanist och svenska mitt favoritämne.


www.lund.se

Jurassic

En fluga har drunknat i vårt ljus. Det kan bli som Jurassic park. Tänk om någon hittar den här inbakade flugan och återupplivar den om tiotusen år?


Leggings

Jag trodde det skulle vara smidigt med svarta jeansleggings och att de inte skulle bli smutsiga så lätt. Men det visade sig att de drar åt sig damm. Det syns väldigt väl på svart. Till er som tycker att jag ser tjock ut i dem kan jag säga att jag tycker jag blir ovanligt smal. Så det så!


Kulturkullan

Vecka 14

* Läser: Bibliotekskatten Dewey av Vicky Myron. Det blir lite tramsigt när man ska skriva en hel bok om en katt. Oundvikligt är det nästan att inte förmänskliga katten och ge den en massa känslor och tankar som den troligen inte alls har. Att jag läser den här är såklart för att katten bott på ett bibliotek och det är en fascinerande och söt historia. Katten Dewey hittades en morgon i bibliotekets bokinkast 1988 i den lilla amerikanska staden Spencer. Dewey var bara åtta veckor gammal och höll på att frysa ihjäl.

Bild på boken Bibliotekskatten Deweyhttp://www.bokia.se/

* Lyssnar på: Söder om kärleken med Sofia Karlsson. CD från 2009. Sofia Karlsson låter så mycket äldre än sina 34 år och skriver fina textrader som: "Endast slagen från syllarna hörs i natt, och över allt står fullmånen vakt. " Sofia sjunger folkmusik och blev känd för sina tolkningar av Dan Andersson på skivan Svarta ballader. Det här är hennes första skiva med egna visor, men sjungit har hon gjort länge.

http://www.pkmusik.se/ 

* Veckans citat: "Thomas Järvheden är snygg. Han ser ut som en kvinnlig Marie Fredriksson."
Anders i programmet Grillad.

www.ostran.se

* Veckans händelse: Sagomuseet fyller tio år. http://www.sagobygden.se/kalendarium.html

Trött dag

Det blev sent igår så idag hade jag ingen lust att gå ur sängen. Jag kom på att det dessutom försvann en timme i natt och när jag väl hasade mig upp var klockan halv två. Då förflyttade jag mig sakta till vardagsrummet och lade mig framför TV:n och reprisen av Let´s dance. Snart ska jag gå och se Mammut, tufft liv man lever. Ändå var jag inte ens inne på innebandyfesten som jag hade tänkt gå på. Vi kom ut sent och satt i baren och tittade ut på en kö av kanske femtio tonåringar.
www.chips.fi

Earth hour

Ikväll är det Earth hour. Då ska man släcka alla lampor mellan 20.30 och 21.30. Vi får se om det blir av här. Vi ska ha förfest och jag kan tänka mig att gästerna kommer att knorra om vi stänger av all musik och släcker. Men jag har bett sambon ta hem ljus till kandelabern från stugan så vi ska inte behöva sitta i totalt mörker.


http://liveearth.org

Ladda USB

Minsann tror jag att jag lyckats ladda både min och svärmors MP3 med ny musik samt ett USB-minne med bilder till den digitala fotoramen. Fast jag bad sambon om hjälp först för när jag försökte ta bort de gamla låtarna ur min MP3 sa datorn "Du försöker ta bort en systemfil. Det kan äventyra rikets säkerhet, vill du fortsätta?". Något sådant.


Magnus Samuelsson

Magnus Samuelsson vann Let´s dance. Fy, vad roligt! Han är två meter lång, väger 150 kilo och har vunnit tävlingen Världens starkaste man. Det är väldigt långt ifrån dans. Det var så kul att se honom igår när de körde den helt egenkomponerade showdansen. Samuelsson är cool och såg lugn ut när han vunnit men hans partner Annika Sjöö blev så överväldigad så hon inte kunde prata. Det är lite lustigt, hon är ju proffsdansare och måste ha varit med om  framgångar förr. Det var tredje gången hon hamnade i finalen i Let´s dance och hon måste vara en oerhört duktig lärare. Samuelsson gillar jag bland annat för att han pratar östgötska, det ger pluspoäng i mitt hjärta eftersom jag har föräldrar därifrån. Och så är han stor och stark och ser ut som en trygg björn.

Annika Sjöö och Magnus Samuelsson.
www.aftonbladet.se

På ICA-parkeringen

Jag träffade sambons supertrevlige chef och stod och pratade när sambon ringde till honom. "Jag står här med din tjej. Vi har en liten dejt utanför Kvantum."

Parkeringsproblem
Inte jag som parkerat så illa, faktiskt. www.tiger.se

Glasögon

Jag har undrat hur folk kan sätta sig på sina glasögon. Tittar man inte innan man sätter sig? Nu har jag satt mig på solglasögonen jag lagt på bilsätet. Att jag inte gjort det förut beror nog enbart på att jag inte brukar lägga dem där. Det gick bra och de höll.


http://sevenam.se

Lönesamtal

Vi har fått massmail om att vi erbjuds lönesamtal. Betyder det att man kan slippa också? Jag har ingen lust, det är så svårt att säga vad jag är bra på. Jag läser många böcker. Vilken skräll, tusen kronor högre lön för det!


www.hovberg.se

God helg

Det ser ut att kunna bli en god helg.


Titta, där står det en burk med body butter också, med vaniljsmak, jag menar lukt.

Kräm

Sambon brukar få ta slut på olika tuber som jag ledsnat på att klämma på. Nu ser det ut så här på hans nattduksbord.


Fast Atrixburken är faktiskt full, eftersom jag tyckte synd om honom och har köpt ett lager på ÖB.

Munkekonomi

Idag är det vårmarknad och de stackars knallarna har fått utstå de flesta väder. Över hela stan ligger en ljuvlig doft av nygräddade munkar. Faktiskt kunde man känna det ända bort till ICA. Jag åt först en våffla på Café Axet och skulle ha en munk till efterrätt. Munkmannen (munken?) höll på att packa ihop sin vagn och föreslog att jag skulle köpa fyra för tjugo. Klart jag skulle. Han var den billigaste av fem olika munksäljare jag såg.


Hej lågkonjunktur

Idag tog jag bilen ut på stan och det är så ovanligt så sambon hade försökt ringa mig och fråga vad jag höll på med. Jag hade fått span på ett par nya inlines på Intersport. Som jag misstänkte var det ingen större mening att köpa nya hjul till de gamla utan det blev ett par nya superspejsiga. Sänkta från 1400 til 1000 kronor, i den okvinnliga storleken 42. Hemskt vad stora fötter jag har plötsligt.


Våfflor

Igår skulle vi såklart inviga våffeljärnet vi fick i julklapp. Eftersom vi var i stugan till sent för att en kompis till sambon skulle köpa brädor blev det inte middag förrän vid niotiden. Sambon blev lite missnöjd för att våfflorna inte blev så frasiga som han ville men de var goda ändå. Undrar om man verkligen ska ha en dl matolja? Det kanske gäller gammeldags våffeljärn som inte är i teflon?

Sambon förbjöd mig en dag att köpa glass. Då blev jag sur för han bestämmer inte över mig. Sedan visade det sig att han menade att vi ska äta upp den vi har först. Han hade hittat glass nere i källaren, i en frys som jag glömmer bort och aldrig tittar i. Där hade vi glass som gick ut i april 2007. Den funkar fortfarande!

Smalare frasvåfflor
http://recept.nu

Jeansleggings

Jag tycker inte om modet med leggings och tights och allt vad det heter. Strumpbyxor eller nylonstrumpor är fint, tights ser ut som att det fattas något nere vid foten. Men, så har jag upptäckt jeansleggings. Det är lite annorlunda för tighta jeans är snyggt. Ett behov uppstod i min garderob så idag gick jag ut och handlade på Vila.


Snyggt till nya DiLevakaftanen (som sambon kallar den).

Eller kanske till korsett. Fast då kan jag tyvärr inte sitta ned.

Roliga dragkedjor på sidan.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=8014#more-8014

1. Vilken bok läser du just nu?
2. Vilken skiva lyssnar du på just nu eller lyssnar du mest på för tillfället?
3. Vad är det roligaste du ser fram emot den närmaste tiden?
4. Vilken blogg läser du helst, just nu?

1. Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron.
2. Nu lyssnar jag på Timo Räisänen... and then there was Timo. Jag lånade den nyss av en kompis. Vi spelade den på väg hem från Stockholm så jag kommer alltid att ha schlagerfestminnen till den. På vägen till Stockholm var det jag och en tjej till och vi pratade hela vägen. När vi åkte hem var vi fyra och jag var jättetrött och orkade knappt prata alls, så då var den här skön att lyssna på.
www.bengans.se

3. En 40-årsfest på skärtorsdagen. Bara jag slipper bugga med Arne... Tänk om han kommer, han känner ju födelsedagsbarnet! Se inlägget "Varför hatar du Arne?" den 20 augusti 2006.
4. Knivlisa. http://knivlisa.blogg.se/


Basturökt skinka florentine

Så här brukar det inte se ut när man lagat kassler florentine. Jag har gjort bechamelsås i stället för ostsås och lagt den under i stället för ovanpå och tagit basturökt skinka i stället för kassler, men det blev gott hur som helst.


Långa listan

Ännu en lista, hittad hos http://stinalee.se/

Lovar du att vara ärlig? Ja.

Du heter: Ylva

Smeknamn: Kallades Ylvis på lågstadiet.
Låt som när du är ledsen sörjer till?: Jag brukar lyssna på Ratata när jag är ledsen.
Beroende av: Socker.

Se hela bildenhttp://www.expressen.se/

Vad tror folk om dig?: Det vet jag inte. När jag var yngre trodde de att jag var plugghäst. Det senaste ryktet jag hörde om mig var att jag är pedofil...
Stämmer det?: Nej.
Vad får du oftast komplimanger för?: Att något jag skrivit är bra.
Vad säger du för att imponera på någon?: Det beror väl på vem som ska impas på? Ibland skryter jag med hur mycket jag läser men då tycker nog folk oftast att jag är konstig som inte har något annat för mig.
Hur imponerar man på dig?: Man vågar säga vad man tycker även om det är udda.
Brukar du skratta för dig själv?: Det händer.
Vad står det i ditt senast inkomna SMS?: Match på lördag som jag måste se. (Från fotbollstokig kompis.)
Var bor du?: Ljungby
Trivs du där?: Ja.
Äger du några converse: Nej.
Sprit, cider, vin eller öl: Cider.


Se hela bildenhttp://www.thedieline.com/

Brukar du bli för full:
För full för vadå?

Är du allergisk mot något: Pollen.
Hur svarar du i mobilen: Ja, det är Ylva.
Antal timmar sömn inatt: Åtta timmar.
Brukar du komma i tid: Ja.
När mår du bra: När jag gör något trevligt som att gå på konsert.
När blev du fotad senast: Igår fotade jag mig själv.
Hur känner du dig nu: Mätt på våfflor.

http://www.vafflor.se/

Vanligaste färg på dina kläder: Blått och rött.
Vad tycker du om fötter: Jag tycker ganska bra om fötter.
Vad saknar du: Mina döda far- och morföräldrar.
Hade du en bra kväll igår: Ja. House var ovanligt roligt och fläskfilén blev bra.

Favorit dryck på morgonen: Te.
Rakar du benen: Ja. Sedan jag fick en rakapparat när jag fyllde 30.
När brukar du oftast gå och lägga dig: Klockan tio.
Är du blyg?: Nej.
Sysslar du med någon idrott: Inlines.

http://hem.passagen.se/

Tror du på kärlek vid första ögonkastet: Ja.
Har du spytt offentligt: Ja.
Vad skulle du göra om du vore kille för en dag: Ha sex för att se hur det känns.
Är du nöjd med ditt liv: Ja.
Är du bortskämd: Ja, men samtidigt lätt tillfreds.
Vad gör du i morgon: Jobbar.
Vilken kändis tycker du är en bra förebild?: Carolina Klüft.
http://www.idrottsgalan.com/

Vad längtar du till?:
Sommaren.

Har du bra vänner och äkta vänskap?: Ja.
Vad använder du för shampoo?: Head & shoulders.
Hur gammal är du: 35. (Först skrev jag 335...)
Tycker du om någon just nu: Ja.
Gröna eller röda äppeln: Gula.

http://www.pixgallery.com/

Gillar du golf: Nej.
Vilken tid gick du upp idag: 10.45 fast jag hade klockan på 9.15 och låg och läste.

Har du sovit i din egna säng inatt: Ja.
Har du strumpor på dig nu: Nej.
Är det okej att gråta: Ja.
När grät du senast: För några veckor sedan när jag såg I taket lyser stjärnorna.
Vad skulle du göra om du vann en miljon: Resa.
Bär du glasögon eller linser: Linser.

 http://www.optico.com/

Tycker du det är viktigt att ha märkeskläder: Nej.

Har du piercing: Nej.
Vill du gifta dig: Ja.
Vill du ha barn: Nej.
Solar du ofta: Ja, på sommaren, aldrig solarium.
Är du bra på att laga mat: Nej, men jag kan laga det jag tycker om själv.
Är du flygrädd: Nej.
Hur vig är du: Inte något.
Är du musikalisk?: Nej.
Vad dricker du helst när du är törstig: Saft.

http://www.lillakre.se/

Vilken är din favoritglass: Kulglass i geggsmaker med kolasås och choklad.
Tror du på ett liv efter döden: Nej.
Tycker du om sushi: Nej.
Vad äter du helst när du ser på film: Godis.
Har du tandläkarskräck: Nej.
Är du morgon- eller kvällsmänniska: Kvällsmänniska.

Vilken ögonfärg har du: Gråblå.


http://ungdesign.se
Har du någon gång gråtit dej till sömns: Ja.
Biter du på naglarna: Nej.

Röker du: Nej.
Hur ofta tränar/motionerar du: Jag försöker ta minst en halvtimmes promenad varje dag. Eller inlines, cykla, simma. Eller hjälpa till med något i stugan.
Senaste låt du hörde: Lyssnar på Mannerheim på Myspace nu för jag ska nog på konsert med dem nästa lördag.


Kod

Nu tror jag att koden jag fick knappa in för att verifiera en kommentar betyder något igen. Nicey 6.9
Trevlig 69:a?


När jag googlade 69...
http://art4you.eu

Rödvinssås

Nu har jag gjort fläskfilé med rödvinssås som man blev full på, eller det var väl för att vi drack upp resten av flaskan. Det blev gott till slut.


Fläskfilé, jättemycket svamp och ris


150 g skogschampinjoner (enligt recept, jag tog bruna som såg skogiga ut) och 150 g shiitakesvamp, sex schalottenlökar och tre klyftor vitlök (enligt recept, jag tog tio för våra klyftor var små)


Här har korken fastnat i flaskan och jag börjar tycka att sambon ska komma hem


Här har jag fått upp korken och pytsat i fyra dl vin i svampen

Pingvin

Jag hittade en skitrolig pingvin hos

http://lidingostadsbibliotek.blogspot.com/

Kolla inlägget Pingu goes nuts från den 20 mars.

http://www.travellerspoint.com/photos/35490/pingvin.jpg

www.sweblend.se

Tidigt

Idag skulle jag beklaga mig för en kompis, som jag var och simmade med, att jag är trött för att jag gick upp klockan sju imorse. Då hade hon också tvingats gå upp, fast hon är arbetslös, för att det kom en golvläggare. Jag hade inte öppnat dörren.

Image
http://www.byn.se/

Den här golvläggaren var i och för sig snygg...

Image
...men klockan sju på morgonen går fetbort!

Avundsjuk?

Man skulle kunna tro att jag är avundsjuk på min familj.

Min bror, som bor i Stockholm, på Söder, och kan vara så kulturell han bara orkar (med begränsningen två små barn).
Min mamma som nyligen varit på litteraturkryssning till Åbo och lyssnat på en massa bra författare.
Min pappa som skickar sådana här SMS från Spanien:
"Rolf o jag sitter i solgasset på plaza santa ana med tapas o cerveza. Inte synd om oss"

Imorse såg det ut så här utanför oss:


Detta hade jag tyckt var fint mellan oktober och februari, men inte i slutet av mars!

35-åringen

Nu har 35-åringen för första gången visat leg på Systemet. Jag har ju inte varit 35 så länge. Det kanske var misstänkt att springa genom butiken och rycka åt sig en flaska av det billigaste röda jag kunde hitta. Jag ska göra rödvinssås till kvällens fläskfilé. Hur 19-årigt låter det då? Kanske är det att jag är nyklippt, jag vet inte, kanske blir jag bara yngre och yngre?
Nattens dikt

Jag vill för alltid va din vän
och hoppas, vad än händer
att vi kan se tillbaka sen
på städer och på länder

Alla platser jag besökt
bär minnen utav dig
och du vet nu att allt jag sökt
det har du givit mighttp://diddela.blogspot.com

Ratata

Nyhetsbrev från http://www.mauroscocco.se/: När legendariska rockklubben RITZ hade återträff på Debaser medis i Stockholm på lördagskvällen äntrade Ratata scenen och framförde Jackie. På gitarr återfanns gamla lustans och ratatagitarristen Anders Ericsson. Bild finns online!

Ratata?! Jackie?! Och jag var inte där!


www.last.fm

Mmm... Mauros ögon när han var i tjugoårsåldern gör mig fortfarande dum...


Kulturkillar

Det borde finnas fler kulturkillar som min bror, tycker jag. Han bor i Stockholm bland annat för att han vill ha mycket kultur. När han säger det till någon man i Hedemora blir det ofta tyst. De fattar inte. Brorsan går mycket på teater och får fribiljetter från jobbet. Förra året var han på fjorton uppsättningar bara på Stadsteatern. Just teater är jag inte så intresserad av men vad jag skulle göra i Stockholm är att gå på en massa konserter. När jag var där förra helgen spelade Hello Saferide, Frida Hyvönen och Thåström. Samma helg! Jag skulle få kulturöverdos och dessutom bli utfattig, så det är nog tur för mig att jag bor i Ljungby och kan gå på nästan allt som händer. Men fler kulturkillar kunde vi gott ha här som sagt. Ljungby är en industristad och här är det mest Troja som gäller.

http://anikainlondon.wordpress.com/ Hello Saferide

http://mediajam.wordpress.com/ Frida Hyvönen

http://stockholm.expressen.se Thåström

Festmåltid

Nu har jag bjudit på en gammal Boråsfavorit. Jag gjorde alltid den här pastasåsen när jag skulle ha "lite fint", alltså när sambon kom och hälsade på, när jag bodde i Borås -97. vad gör man när man bara har en fungerande spisplatta? Det är mjukost, creme fraiche, en burk champinjoner och peppar. Ändå har sambon kvar mig... Nu har jag i och för sig lärt mig lite mer avancerad matlagning.


Polyvore

Jag hittade en rolig sida hos http://jesi.blogg.se/2009/march/express-your-style.html#comment om man gillar att pussla ihop olika stilar. Jag har gjort en typisk Yfronten-look (förutom att jag inte har råd att köpa så mycket av allt det här) med jeans, läder och nitar.

OutfitKlicka på bilden så blir den större.
www.polyvore.com

Aj som fan

Hoppsan, hejsan, nu har jag fått en kommentar från Ajsomfantattoo om deras namn. Hehe...

Eftersom du plötsligt reagerade i din slummer efter vägen så måste ju namnet vara rent av lysande. Dessutom kom du ihåg namnet hela vägen hem till din blogg, så...

Mvh / Tomas, Ajsomfan Tattoo Motala

2009-03-20 @ 18:19:23
URL: http://ajsomfantattoo.se/

Blejdpremiär

Nu har jag haft årets premiärtur på inlines. Det var jättejobbigt och kändes lite konstigt att åka när det bara var fem grader varmt, men det var kul ändå. Tyvärr är hjulen så slitna så jag måste nog köpa nya för de drar helt snett och rullar tungt. Det var en bil som tutade på mig, det är nästan alltid det. Jag fattar inte vad det är med mig på inlines.

1. Är det för att jag är snygg? Knappast troligt. Möjligen på sommaren när jag åker i hotpants och minimalt linne men inte nu i Lufsenoverallen och täckjacka va?
2. Är det för att jag är i vägen? I så fall blir jag arg. Jag åker i vägkanten och är inte mer i vägen än när jag cyklar.
3. Är det någon som känner mig? Varför händer det då så sällan när jag cyklar eller går?


Yfronten helt slut efter en timme på inlines.

The Average Swede

Jag har fått ett meddelande på Myspace från Micke i The Average Swede om att de ska släppa en skiva. Nu känner inte jag honom personligen, men har en kompis som gör det så det är kändispoäng på det.

Hej Yfronten!

Och ursäkta att jag sänder ett försäljarbrev så här. Men från en göteborgare till en ickegöteborgare:

Nu kan den som känner för det förbeställa vår kommande platta på Ginza:

http://www.msplinks.com/MDFodHRwOi8vd3d3LmdpbnphLnNlL1Byb2R1Y3QvUHJvZHVjdC5hc3B4P0lkZW50aWZpZXI9NDAyNTQ0

Släpps formellt 9 april.
/Mikael / The Average Swedehttp://www.myspace.com/theaverageswede


http://profile.myspace.com/

Kulturkullan

Vecka 13

* Läser: Ut och stjäla hästar av Per Petterson. Per är norrman och nordiska författare tycker jag ofta om för att de väger upp allt jag läser översatt från engelska. Roligt är också att min norska brevvän jobbar i en kiosk där han brukar handla. Hon tyckte att den här boken var ganska tråkig, men än så länge tycker jag om den. Jag är nog lite svag för romaner med tillbakablickar och uppväxter.

Sommaren 1948 är Trond femton år och bor med sin pappa på en fäbod nära gränsen till Sverige. Där umgås han med vännen Jon. Femtio år senare flyttar han ensam, förutom hunden, till ett litet hus och tänker mycket på den där sommaren.

Omslagsbild: Ut och stjäla hästar : roman av Per Petterson
http://bokus.com/

* Lyssnar på: Kärlek är för dom med Thåström. CD från 2009. Jag blir inte klok på den här skivan. Det är nästan inga melodier och den liknar förra skivan men ändå inte. Thåström pressar in så många ord det bara är möjligt och det är viktigare att berätta en historia än att få ihop musikslingor man minns. Tror jag. Ingen annan hittar på låtrader som:
"Jag drömde vi var tillbaks på Trehörnsgatan
Det var oktober och bara mössen bodde kvar"
Jag tänker tycka om det här, men jag kommer inte att kunna lära mig texterna.


Kärlek Är För Dom - Thåström - Musik
http://cdon.dk

* Veckans citat:
-Jag tycker inte om folk som tar droger. Tulltjänstemän...
(Tommy Körberg hos Babben & co)

* Veckans händelse: Innebandyfesten på Terraza på lördag kl.22-02. Först är det 24-timmarsturnering i innebandy och sedan Terraza. En av få kvällar det är garanterat fullt där.

Vid dammen

Idag lade jag mig på mage på bryggan vid dammen och simulerade sommar. Det är svårt att övertyga sig själv när man har täckjacka och vantar på sig, men jag låg kvar ett par minuter ändå.


Vid en liten sjö i Värmland i somras.

Helikopter

Igår kom sambon hem och var barnsligt förtjust. Han har köpt en radiostyrd helikopter för 150 kronor på Netto. Jag tror inte riktigt på det men han sa att när han var liten kostade en radiostyrd leksak som var en halvmeter lång tiotusen kronor så han fick aldrig någon. Nu har han flugit runt med den lilla tingesten helt hysteriskt och tindrar med ögonen som en femåring (som inte är rädd för tomten) på julafton.


Takpapp

Idag har vi spänt takpapp i stugan. Det har jag inte sett fram emot för jag har hört att det ska vara väldigt svårt. Till och med på Gysinge byggnadsvård, där vi köpte pappen, skakade de på huvudet och sa att man inte gör det längre. Som tur var kom svärföräldrarna och hjälpte till och det gick faktiskt jättebra. Nu har vi gjort halva taket och det är så man kan spricka av stolthet.


Förändras

Så mycket kan förändras
men det gör aldrig du
jag ser ju på dig att du minns
detsamma som jag nu

och vi kan aldrig gå tillbaks
och aldrig göra om
jag ville gärna va din vän
men du gick när jag komBordstablett i filt, Svart
www.detaljochdesign.se

After work

Nu har jag varit på after work med kollegorna. Det är märkligt att man från en arbetsplats med 250 personer bara lyckas få med sju när det är kvällsaktivitet. Folk är så sega! Jag kan förstå att man är trött när det är fredag, att man vill vara hemma med familjen, att man inte vill gå ut och dricka och allt vad man nu kan ha för ursäkt. Men! Någon gång kan man väl träffa kollegorna efter arbetstid, gå ut och äta en bit, bara komma dit en liten sväng och säga hej? Det började halv fem så det är ju inte som att man är ute hela natten. Jag gjorde förresten just en sådan grej, att jag bara skulle säga hej till en kille. Jag hade redan gått ut när han gick in, men jag tänkte att han ska inte komma undan, så jag gick in och sa hej och gick ut igen. Vi som var där hade i alla fall trevligt och jag hoppas att inte trivselkommittén lägger ned.http://lidec.se

Vintergäck

De där söta gula blommorna jag fotade igår är vintergäck har jag fått veta i kommentarerna. Jaha, är det så de ser ut. En kollega sa att han sett vintergäck och jag: "Är det en fågel eller en blomma?". Det finns ju alla möjliga vårtecken.Litteraturkryssning

Jag är avundsjuk på mamma som varit med tidningen Vi på litteraturkryssning. Det var en 24-timmarskryssning och hon bör ha kommit hem nu. Jag har inte hört något ifrån henne ännu, men vet att Majgull Axelsson, Jan Guillou och Marjaneh Bakhtiari samt fem andra författare skulle med. Jag förmodar att en 24-timmarskryssning går till Åland och när jag pratade med brorsan om det sa han att det var en intressant kombination; unga fyllokillar och gamla litteraturtanter...


http://litteraturbaten.blogspot.com/
Marjaneh Bakhtiari, född 1980 i Teheran, slog igenom 2005 m
Marjaneh Bakhtiari, http://www.aftonbladet.se/

Gårdagens MP3

Jag hade ju en till MP3-upplevelse igår. Eller inte, jag lät alltså bli att sjunga "I believe, I believe" med Carola för den grovt religiösa kommunkvinnan.


http://thecultofspop.blogspot.com

Esteter

Vi har så himla trevligt på biblioteket denna kärleksvecka! Igår var det reportage på Smålandsnytt och jag är så imponerad av eleverna som vågar uttala sig. En tjej läste till och med en snutt ur en novell. I TV! Idag har vi haft musikesteter från trean som spelat. Carolina Lindén är jätteduktig och sjöng bland annat Ironic av Alanis Morissette och Torn, mest känd med Natalie Imbruglia. Ellinor Karlsson har jag upptäckt förut och hon sjöng också ett par sånger och spelade gitarr. Ida Gulliksson trummade och när hon var tvungen att gå hoppade Nathanael Nilsson in, helt improviserat. Jag skrev i Kulturfyran igår att jag skulle vilja kunna sjunga och oj, vad jag skulle vilja det! Inte för att jag skulle våga sjunga bland folk ändå, nej, jag skulle gå runt ensam hemma och sjunga och vara skitduktig.

Interiör från biblioteket på Sunnerbogymnasiet. Här hittade jag en bild på våra fina soffor på www.ljungby.se

Blog award

Nu har jag fått bloggpris igen! Tack, Katinka!

http://presentabel.blogspot.com/


Jag läser alltid samma gamla bloggar och skickar vidare till:

http://spiderchick.blogg.se/

http://livetihelsingfors.blogspot.com/

http://knivlisa.blogg.se/

http://gyrot.wibrand.se/

http://danielfagerholm.webblogg.se/ (Den är ny, förresten!)

Ståkuk

Sambon har byggt fönster inne på toan av glasblock. Kanske är det bara jag som tänker ståkuk när jag ser den översta rutan. Men ser ni inte?Promenad

Jag tog med mig kameran på promenad idag för att jag ville fota de här små söta gula blommorna.
Det här uterummet skulle jag kunna erbjuda mig att vara i. Sambon har varit där för han var lite intresserad av tjejen som
bodde där, eller i huset bakom då, för ungefär tjugo år sedan.


Varför väljer man att bygga ett svart hus åt sig själv? Är det för att man, om ett plan störtar, ska kunna säga: jag vet var den svarta lådan är?Huset bredvid är finare.Bananbron i kvällsljus.


Sallad

Idag blev det avstämning på ICA och så hade jag märkt salladen fel. Ska jag kunna skilja på salladskål och isbergssallad? Nu kommer de att stämma av mig varenda gång jag kommer dit som straff.Dagens MP3

Idag hade jag kunnat sjunga för mamman och de fyra små barnen:

So put your hands
down my pants
and I´ll bet
you´ll feel nuts

(Discovery Channel med Bloodhound Gang)


www.top50singles.co.uk

Kolla klyftan

Väl medveten om att det kan komma att bli pinsamt på skolan kör jag på i alla fall. Vi har ju kärleksvecka med en massa information från RFSL och grejor så då kan vi ha kroppstema. Min nya klänning har en för häftig urringning för jobbet så jag har en topp under. Den formar brösten fint. Igår sa jag helt stolt "Kolla klyftan!" och visade för sambon. Han sa "Men det är ju inte så konstigt när du står på alla fyra." Det syns inte så mycket på bilderna men eftersom jag inte brukar ha någon klyfta alls att skryta med tycker jag det är jättekul.Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=7758

1. Vad gör du som du också vill göra?

2. Vad gör du som inte vill göra?

3: Vad vill du göra, men gör inte?

4. Vad vill du inte göra och gör inte heller?

1. Lyssnar på en massa musik. Just nu är jag inne på radiostationen About80s.com - All about the 80s! på iTunes.
2. Jag tror att boken jag läser kommer att bli för otäck. Mamma bad mig läsa Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson för hon vill prata om den.


www.bokia.se

3. Sjunga. Jag skulle vilja kunna sjunga. Nu törs jag inte bland folk.
4. Ja, det är ju det mesta. Jag är en mästare på att vägra. Till exempel kör jag inte bil där jag inte hittar, vilket är ungefär överallt förutom Ljungby och Hedemora.


Fira sig själv

Idag var jag och en kompis och firade att vi har fyllt år. Hon fyllde dagen före mig och kan gå ut tisdag och onsdag varannan vecka, när hon inte är uppbokad på suspekta mediala kurser. Jag fick kanske den blodigaste biff jag någonsin fått i det här landet. Hurra! De brukar inte fatta att när jag säger blodigt så menar jag verkligen blodigt. Det var en fantastisk ryggbiff med aioli, i stället för paprikasåsen som egentligen skulle vara till.


Inte så blodigt men nästan ska det vara.
http://minbrorskokbok.blogspot.com

Fika

Idag var jag och fikade med en kompis och hennes nya bekant. Hon är 42 och har värsta åldersnojan och ville nog visa upp den här 22-åringen. Visst, han var jättetrevlig, men jag tror att man känner sig yngre om man omger sig med människor i samma ålder eller äldre. Det gör jag åtminstone. För mig är det inte så noga med ålder men det känns som det är lite tvångstankar bakom beteendet att nästan bara umgås med människor som är mycket yngre än en själv.


http://sabbu.blogg.se

Mia Börjesson

Nu har kärleksveckan på skolan börjat och idag var jag och lyssnade på Mia Börjesson, en jätterolig sexolog från Göteborg. Hon förklarade att hon tycker det blir fånigt när hon är över femtio om hon skulle säga kuk till gymnasieeleverna så hon kallar det för snopp. Hon sa att det vore väl hemskt konstigt om killarna skulle gå till vårdcentralen och sjuksköterskan skulle be dem dra ned byxorna och ta fram kuken...


www.kalmar.se

Brandutbildning

Idag är det studiedag och jag har gått brandutbildning. Jag är livrädd för eld och har gruvat mig inför det men jag kom undan lindrigt och behövde bara släcka en docka med filt och spruta lite med en släckare. De hade glömt frakta dit karet som de brukar elda i så att man ska få prova släckare så vi fick bara spruta rakt ut. Och det är inte det sämsta...

Brandsläckare
www.brandia.se

Konstiga klänningar

Jag brukar nästan ge mig själv shoppingförbud vad det gäller kläder, men man kan aldrig få för många toppar och jag har kommit på att om man hittar billiga klänningar så är de väldigt prisvärda eftersom de klär hela kroppen. Det är ju som att köpa både byxor och tröja. Jag köpte en konstig klänning på Vero Moda i Gallerian vid Sergels torg. Och en ännu konstigare klänning på favoritaffären Zapata i Gamla stan. Sambon sa att det såg ut som en DiLeva-utstyrsel och kallade det för kaftan. Mäh, det är ju en klänning.Men Måns då?

Vi hade väldigt roligt på schlagerfesten i lördags. Jag hamnade på ett hotell i Haninge där kompisens kompis och hans kompisar (öh) hade arrangerat en fantastisk schlagerkväll. Vi åt en italiensk buffé och delades in i jurygrupper. Mitt gäng representerade Växjö. Vi var ungefär 120 personer varav många homosexuella och jag tror det var därför Alcazar vann omröstningen. Själv röstade jag på Måns, Sarah Dawn Finer som tvåa och Malena Ernman som trea. Jag brydde mig inte jättemycket om vem som skulle vinna och det var kul att det blev så oväntat. Men stackars Måns såg förvånad ut när han inte vann. Kompisen gav mig ett kort med hans autograf som hennes föräldrar fick när de var på deltävlingen i Skellefteå.

Som gästartist hade vi Annika Ljungberg från Rednex. Hon känns inte jätteschlager men har varit med i melodifestivalen två gånger. Hon sjöng i en halvtimme och sedan var det ett coverband www.special99.com som körde schlager hela kvällen. Jag dansade tills jag fick ont i fötterna och min svägerska frågade mig dagen efter vad jag hade gjort när jag kom linkandes.Kulturkullan

Vecka 12

* Läser: Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson. Jag har hört Majgull på bokmässan och hon är en av mina favoritförfattare. Pappa tyckte inte att den här var så bra som han hade tänkt sig, men än så länge motsvarar den mina förväntningar. Inez och Elsie är tvillingar. När Elsie får barn vill hon inte ha pojken men Inez tar hand om honom. Han blir hyllad rockstjärna. Boken växlar mellan nutid och tillbakablickar till sextiotalet.


Omslagsbild: Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
http://bokus.com

* Lyssnar på: Summer Night Breeze. CD från 2000. Hoppsan, felköp. Det var en sådan där 2 för 99 och "jag-måste-handla-för-femhundra-för-att-få-femtio-kronors-rabatt"- skiva. Jag tror att jag ska ge den till mina föräldrar som kanske förstår att uppskatta att de sjunger på spanska. Det här blev lite för lalliga visor för mig. Det var titeln som lockade. Det blir sådär på vintern.

* Veckans citat:
"Man brukar ju kalla Göteborg för Sveriges framsida. Om Stockholm är Sveriges baksida, vad blir då Globen? En finne i röven?".
Sagt av någon i jurygrupperna på melodifestivalen.

* Veckans händelse: Eldkvarn på Palladium i Växjö på lördag kl.20.

Hej igen

Den trogna och/eller uppmärksamma besökaren märker att jag försummat bloggen och inte skrivit sedan i fredags. Det finns inget internet i Stockholm.

Som vanligt har jag beklagat mig för fel människa över hur hemskt det är att gå upp klockan sju. Tjejen som körde till Stockholm hade sovit två timmar natten innan. Jag erbjöd mig att köra men hon drog i sig en stor kopp kaffe och klarade hela vägen utan att somna. Hon jobbar med personal på ett av stadens större företag som har varslat en massa människor. De satt i förhandlingar till klockan fem på natten!


www.stockholmtown.com


Lammet fyller år!

Idag fyller vårt lamm ett år. Så gamla brukar de inte få bli men vi bestämde oss för att spara henne eftersom det är lite stök att fixa slaktare för bara ett lamm. Aldrig har vi sett ett så stort tacklamm. Hon är grövre än bagglammen brukar vara, det är jättelustigt. Nu är hon ju inte ett lamm längre men hon har fortfarande kvar sin gnälliga röst. Grattis Lammet!


Schlager

Snart ska jag åka till Stockholm för en rolig helg. Hoppas jag i alla fall. Det borde inte kunna gå snett med upplägget att gå på en stor schlagerfest som väninnans bögkompis arrangerar. Jag har inte varit med förut men det sägs vara uppsluppna tillställningar med någon inbjuden artist. Vi ska, såklart, titta på melodifestivalen och äta schlagerbuffé -vad nu det är. Jag hoppas och tror fortfarande på Måns och den enda som jag verkligen inte vill ska vinna är Caroline sf Ugglas. Stackars Moskva, liksom.


www.gp.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=7612#more-7612

1. Har du drabbats av finanskrisen på något sätt?

2. Tror du att nedskärningar inom skolan, sänkta löner med mera är rätt väg att gå för att komma ur krisen? Eller kommer en del grupper att ändå se till att sko sig, som SEB-cheferna som såg till att höja sina löner istället, när de inte fick ta ut bonus.

3. Michael Jacksons ska ge avskedskonserter och trycket är så stort att det kommer att bli dubbelt så många konserter, mot planerat. Nyligen läste jag en artikel om att människor beräknas gå på konserter och musikfestivaler som aldrig förr. Det verkar som om musik är något människor trots allt unnar sig, hur dålig ekonomin ändå är. Vad unnar du dig, oavsett hur dålig ekonomin är?

4. Vad tror du om finanskrisen, hur länge kommer den att pågå?

1. Nej, se förra veckans fyra.
2. Jag tror att man får försöka spara in ungefär överallt.
3. Jag kan leva väldigt snålt och vet inte riktigt vad jag skulle unna mig om jag vore utfattig. Internet vore svårt att vara utan men jag har det på jobbet så kanske det skulle gå att skippa hemma.
4. Ingen aning, men sambon säger att det kan ta flera år innan den går över.


http://dinledamot.se


SPP

Idag fick jag brev från SPP som ville upplysa hur mycket pension jag har. Det stod: SPP tidigt ute med klimatkriterium fast jag läste det som klimakterium. Nog kan man bli som en klimakteriekossa av beskedet att jag förlorat 1792 kronor förra året. Det är ganska stor del av sparade 4858. Det känns inte som att SPP generation 70-tal är någon bra fond, men jag orkar inte ändra.


Om man googlar SPP får man upp den här grunkan från www.remtek.com  

Rosor

Mina födelsedagsrosor är fortfarande fina.


Omega 3

Idag mötte jag sambon i trappan, jag på väg ut, han på väg in. Jag sa att jag skulle gå till ÖB för att köpa Omega3-tabletter. Hemskt vad nyttig man kan vara då, var det meningen att han skulle tänka. Att jag även tänkte köpa påskägg behövde jag inte nämna. Han tycker att jag äter för mycket godis och om det inte vore för att jag håller med i princip så skulle jag kunna äta hur mycket som helst.


Kärleksvecka

Nästa vecka ska vi ha kärleksvecka på skolan. Jag har skrivit ett par dikter varav jag smugit in en på skolans hemsida. http://www.sunnerbogymnasiet.se/

Kärlek?
Vad är det för ett ord?
Det är banne mig ingen lek, alltid
På engelska love
To fall in love with
Vad händer om det tar slut?
To fall out of love?

Att älska
är att ge bort en bit av sig själv
att bli älskad
är att få en bit av någon annan
Om det inte är besvarat
är det jobbigt att få den där biten
eller, om du är den som älskar
att ge en bit
och få ingenting tillbaka


www.indyzoo.com

Dagens MP3

Idag kunde jag ha sjungit med Ratata för en joggare:

Vad vill du mig?
Ska du ta mig härifrån?

och för nästa joggare:

Ge inte upp nu
Försök att härda ut

och för en man med hund, med Scissor Sisters:

Oh, I could bury you alive
but you might crawl out with a knife


http://hitparade.ch

Kulturkullan goes Växjökulla

Det händer en massa roliga saker i Växjö nu framåt. Tyvärr är det dyrare där än i lilla Ljungby och det blir lite väl häftigt när man dessutom ska räkna in tolv mils resa. Av detta blir det nog bara Big Comedy för mig. Japp, det är visst det dyraste evenemanget, men kolla vilka bra komiker!

21 mars. Eldkvarn på Palladium kl.20. 230 kronor.
25 mars. Bruno K.Öijer på Växjö teater kl.19.30. 240 kronor.
2 april. Maia Hirasawa på Växjö teater kl.19.30. 250 kronor.
16 april. Big Comedy på Konserthuset kl. 20. 370 kronor.
26 april. Sofia Karlsson på Konserthuset kl.18. 325 kronor.


http://www.bigcomedy.se/

Bärlikhet

Jag kommenterade just hos http://gyrot.wibrand.se/ om att skådisen Klaus Maria Brandauer är lik Per Fritzell i Galenskaparna. Eller åtminstone var han det när han var med i Mitt Afrika och Per i Macken. Visst?
http://img.filmfront.no/


www.gasklubben.com

Författarbesök

Jag har just haft Klas Mathiasson här. Han har lämnat lite saker som jag ska ge till några mediaelever. Hans son ville åka inlines så då kunde de lika gärna gå förbi hos mig. Klas är ju den här poeten jag brukar skriva om, med Megafånerna som jag var och lyssnade på i fredags. Jag är så stolt över att känna en utgiven poet så det är inte vettigt.

Bild från Klas gamla blogg.

megafankvall
Från Klas nya blogg http://urklippt.wordpress.com/


Bubbelbad

Idag var jag och simmade med en kompis. Vi vägrade fatta att man ska gå ur bubbelpoolen när det lyser rött, så det kom en badvakt och sa till oss.


www.skelleftea.se

Apelsindaim!

När jag bodde i Borås fanns det daim med apelsinsmak, limited edition. Den tyckte jag var så fantastiskt fantastisk så jag köpte på mig ett lager. Den fanns inte länge och jag har inte sett den sedan 1998 men nu finns det daimtårta med apelsin! Hurra, hurra, hurra, hurra! Sluta med limited edition och permanenta vetja!


http://bloggbilder.aftonbladet.se

Gäss

Igår såg jag årets första gåsaplog. Det var bara fem gäss som flög på rad och plogade dåligt, men ändå! Sambon som åker ut på landet varje dag har sett många gäss och dessutom tranor. Det känns vårigt.Grågås, Tyresta
http://jinge.se

Mer presenter

Det här går ju bra. Nu har jag fått byta bort det andra paret örhängen jag fick också. Tjejen jag fick dem av ville ha dem själv och tog tillbaka dem och i stället gav hon mig ett halsband och älgpasta. Jag har givit henne penispasta förut...Husbåt

En före detta kollega har flyttat in på en husbåt i England! Det låter så himla mysigt. Det är nog en gammal dröm jag har, att någon gång få åka husbåt, fast jag vet inte om jag skulle vilja bo på en permanent.
http://lasdagboken.blogdns.com/

Getbo

Idag har jag bytt ett par av mina presentörhängen mot ett armband.


De flesta av mina armband har jag i söta lådan från Öhr.

Halsbanden är i byrån med massa andra prylar.

Sambon hade en kollega förut som skulle säga att en hög med sladdar såg ut som ett getingbo, fast han sa getbo.

Sambon ska bygga en hängare åt mina halsband. Det ser jag fram emot.

Andra chansen

Jag såg sista halvtimmen av reprisen på lördagens melodifestivaldeltävling Andra chansen. Det var ju bara en massa Caroline af Ugglas och henne gillar jag inte. Annars är de andra bidragen så man slipper skäms åtminstone. Jag tror jag ska heja på Måns på lördag.

title
www.mzw.se

Dagens MP3

Om man är ute och går med sin MP3 ska man inte sjunga med Lasse Lindh när man möter en snygg kille:
Du var sååå
jävla vacker då...
Särskilt inte när hans flickvän är med. Det blir ju jättekonstigt.

Lasse Lindh
www.gylleneskor.se

Inte heller ska man sjunga med Ratata för den gamle gubben:
Det är något jag måste säga
innan du ska gå
att om vi aldrig ses mer
försök å kom ihåg
att du var allt jag visste
och allt jag ville ha
och om du nån gång minns mig
minns det som var bra


Bokbytardagen

Det har varit bokbytardag utan att jag har märkt det, åtminstone i Mariefred och Eskilstuna. Jag hittade en sådan söt bild på en unge som inte kunde vänta tills hon kom hem.

bbm_021
http://storabokbytardagenimariefred.com

Kulturkullan

Vecka 11

* Läser: Tusen strålande solar av Khaled Hosseini har jag just läst ut. Jag tyckte inte att den var lika bra som Flyga drake som jag hade väntat mig, eftersom jag hört flera som tycker att den är ännu bättre. Den är hemskt otäck på sina ställen och beskriver Afghanistan på ett väldigt levande sätt. Mariam gifts bort med en trettio år äldre man när hon bara är femton. Efter många år skaffar maken ännu en maka som också är ung. Till en början tycker Mariam inte om henne, men sedan blir de vänner och skyddar varandra mot sin våldsamme man.

http://www.bokia.se/

* Lyssnar på: Live för dig med Lars Winnerbäck. CD från 2001. En ovanligt lite brusig skiva för att vara liveinspelad. Jag hade de flesta låtarna innan men det var 2 för 99 på ICA (och jag skulle handla för 500 kronor för att få 50 kronors rabatt, det är då jag brukar köpa skivor där). Redan 2001 hade Winnerbäck gjort en rasande massa hits som Elden, Sen du var här, Hugger i sten, Kom ihåg mig och Solen i ögonen. Kom ihåg mig var den första låten jag fastnade för med honom, innan hade jag liksom inte fattat grejen med varför han var så populär.


Winnerbäck Live För Dig - Winnerbäck Lars
http://cdon.no

* Veckans citat: "Han har inte en bokstavskombination, det är ett helt alfabete!"
Sambon om någon som var hopplöst okontrollerad.

* Veckans händelse: Final i melodifestivalen på lördag kl.20. Jag ska till Stockholm på schlagerfest!

Kung i baren

Igår var jag på förfest hos en tjej jag bara träffat några gånger. Jag visste inte vad hon hette i efternamn så jag lade in henne som Malin Rockstar i mobilen eftersom hon satt och sjöng med väldigt högt i Pinks låt när vi åkte till Halmstad för ett par veckor sedan.

Vi gick på Kung i baren och sambon var inte med så jag fick vara kvar tills de stängde, han brukar vilja gå hem tidigare. På hemvägen träffade jag en bekant som stod och pratade med ett par skäggfarbröder. Den ene skulle åt samma håll som jag och jag frågade så där som jag alltid gör; vad är du för en människa? Han presenterade sig och sa plötsligt "jag kan bli ledsen, då rasar det och så slår jag ned någon." "Eh, men jag är snäll..." sa jag.


www.terraza.com

Smycken

Kanske är det en särskild tradition att ge 35-åringar smycken? Jag vet inte, men jag fick massor och är jätteglad för det! Två halsband, ett armband, en brosch och två par örhängen. Men! Jag har inte hål i öronen. Det kanske är ovanligt att inte ha det, men kollar man inte sådant innan man ger? Jag har inte tänkt ta hål nu heller utan ska försöka byta dem. Jag har fått örhängen förut av min bror, som förstås trodde att jag hade hål. Samtidigt fick jag även ett halsband "för du har väl en hals i alla fall?" sa brorsan.


Megafånerna

Jag hade jättetrevligt med Megafånerna igår, men sambon fick kulturöverdos. Han är inte van vid två och en halv timme (inklusive paus) med poesi, berättelser och musik. Innan vi skulle gå sa han att jag sagt att vi skulle på konsert. Nja, lite musik, men en del annat också. Klas och bandet var bra och jag hade velat ha mer av dem. Nytt för mig på repertoaren var Kjell Höglunds Man vänjer sig.

Mija Åhlander läste en novell som var underhållande, Per Engström läste också ett par noveller som säkert var bra, men vi satt långt bak och det var väldigt svårt att höra vad han sa.

Mathilda Hagfoss är min favoritestet. Hon sjöng ett par egna låtar, gjorde en fin cover på Säkert!:s Det här är vad dom säger och en fantastisk version av Peter LeMarcs Nio broars väg. Det är fascinerande att höra en kvinnoröst covra låtar av män och jag har hört Mathilda göra lyckorysframkallande framträdanden av Krunegård, Andersson Wij och flera andra duktiga sångares låtar.

Mathiasson Klas Pequod Press.jpg
Klas i Svensk bokhandels katalog.
www.svb.se

Mary Kay

Jag har varit på visning för hudvårdsprodukter från Mary Kay. En kompis har börjat sälja för dem och hon säger att det inte är något köptvång. Det känns lite dumt att inte handla men det är alldeles för dyra grejor för mig. När vi var och firade pappas 65-årsdag roade sig brorsans barn med att måla varandra med tuschpennor. Eller mest var det så att femåringen målade treåringen i hela ansiktet och hårbottnen så han var helt blå och gul och grön. Han var alldeles lycklig och sprang omkring och skrek att han var Supermonstret, någon figur i en Scooby Doo-film. När jag gick  på hudvårdskväll frågade sambon om jag skulle komma hem och se ut som Supermonstret...


www.desipad.com

Deep sleep

Jag fick en skum grej med ett erbjudande om att prenumerera på Glamour, man ska spreja kudden med Deep sleep innan man går och lägger sig. Jo, tjena (som vi sa, på dalmål, när jag gick på högstadiet). Jag har sovit ovanligt dåligt de senaste nätterna fast jag testat kuddparfymen. Inatt vaknade jag i panik när jag skulle försvara en kompis för att hennes före detta kom springandes med en spade som han tänkte slå henne med. Jag har blivit för uppskrämd av en scen i Tusen strålande solar som jag håller på och läser.


Rosen till rosen

Jag fick en jättefin ros av kollegorna. Men så här lång vas har väl ingen?Jo, jag fick ju värsta långa vasen när jag fyllde trettio!


Plats för grattis

Imorgon fyller jag 35. Det känns inte jättejämnt. Det är väl 15, 25, möjligen 45, 65, 75, 85 och 95 man firar extra, eller? Men ni får gärna gratulera mig. Det finns gott om plats för kommentarer här. SMS, mail och mun-mot-mun... nej, vad säger jag, jag menar att säga grattis om man träffar mig, uppskattas också. Ringa får man göra före 18.30 för sedan ska jag ut på roligheter. Megafånerna ska underhålla mig på Ljungbergmuséet och sedan går de som vill till Harrys.
www.familjeliv.se

Kycklingfilé

Idag har jag haft avancerad matlagning. Jag trodde spisen skulle lägga av när jag hade tre plattor med hög värme och ugnen på samtidigt. Det blev kyckling med rostad vitlökskräm, örtpotatis och lökchampinjonblandning. Det såg fint ut tills jag överstekte kyckling men det blev gott till slut ändå.


Lökigt

Det är något konstigt med lök, jag vet aldrig om vi har någon hemma och sambon brukar också köpa hem lök utan att ha någon koll. Det är bäst att jag lagar mycket mat med lök i. Tio gula och tre röda, tjo!


Gud tror inte

Igår läste jag i Smålänningen att Gud inte tror på ateister. Det var mig ett nytt perspektiv. Jag som trodde att Gud brydde sig om alla människor oavsett om de tror på honom eller inte. Som min spiritistiska kompis sa när jag frågade om det var okej att jag följde med på spökpromenad trots att jag är skeptisk; andarna finns där oavsett vad jag tror.

I tidningen stod det så här: Mats Molén höll ett föredrag om varför Gud inte tror på ateister. Det där låter ganska intressant men mest konstigt.


www.matsmolen.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=7459

1. Vad gjorde du 14.44 i måndags? När jorden kunde ha gått under.

2. Om du visste att jorden skulle gå under om en vecka: vad skulle du göra?

3. I och för känns det som om förändringens vindar far över världen: först föll det kommunistiska systemet och nu faller det kapitalistiska systemet. Känner du av finanskrisen?

4. Vad tänker du kring det här med finanskris och att Metall går med på att sänka löner.

1. Jag hade ingen aning om att det var särskilt stor risk för undergång just då. Eftersom jag jobbade till tre höll jag på att förbereda mig för hemgång.

2. Göra av med alla mina pengar, resa någonstans med sambon. Försöka träffa så många som möjligt av mina nära och kära.

3. Känner av och känner av. Jag har inte märkt något personligen men det är jobbigt att se att många håller på att bli arbetslösa.

4. Jag hoppas att det inte kommer att drabba mig så mycket. Det är bättre att sänka löner och låta flera vara kvar.


www.fitbuff.com


I handväskan

Hos Katinka http://presentabel.blogspot.com/ hittade jag utmaningen I min handväska. Så här ser det ut där, inte jättespännande:


Hemnyckel, cykelnyckel, jobbnyckel, skåp-på-jobb-nyckel, kodkort för att komma in på jobbet fast det har jag aldrig vågat använda, näsduk, binda, lipgloss, hårsnodd, penna, anteckningsblock, bananfodral, filofax, mobil och plånbok. Det var väl det. Jag har förresten en himla bra dörrmatta såhär i seniltider.Utamaningen skickar jag vidare till den som vill anta den.

Inplastat

Sambon har börjat ta med sig lunchlådor och svärmor var här med ett par portioner köttgryta hon gjort. Jag vet inte om det är typiskt engelskt eller om det bara är hon och hennes mamma som plastar in allting. Det är ingen annan som återanvänder förpackningar som de gör. Svärmormor brukade linda in allting, inte bara mat utan hushållsmaskiner och allt, allt, allt, i gamla plastpåsar, till exempel innerpåsen i cornflakespaket. Nu bor hon på hem men det skulle inte förvåna mig om hon fortsätter att förvara sina saker i plastpåsar.


Blogg

Idag kom det ett par elever med några frågor till mig om bloggande. Hur länge jag hållit på till exempel. Sedan sommaren 2005 tycker jag är ganska länge.


www.kosmopolit.com

När någon dött

Om man känner någon vars pappa just har dött och man har hört från någon annan att hon inte vill prata om det så måste man väl ändå kunna säga att det var tråkigt? Det verkar ju konstigt att inte säga något alls. Jag vet inte hur jag ska hantera det här. Folk reagerar så olika och man vet inte alls vad man ska säga.


www.hedvigeleonora.se

Fjortisdricka

Jag måtte se hemskt skuldmedveten och/eller ung ut när jag går på Systemet. Nu har det hänt igen; jag fick visa legitimation. Om jag hade druckit det här när jag var nitton hade jag väl dött! 8,5% är inte att leka med.


Diplomaterna

Ikväll tittar vi på Diplomaterna eftersom det är en kille från Hedemora som producerat; Fredrik Undevik. Han vann TV-priset Kristallen för Livräddarna, som jag inte såg för att jag tyckte det verkade otäckt.


www.dt.se

500 spänn

Idag har jag fått en rabattcheck på 50 kronor, om jag handlar för minst 500, på ICA igen. Eftersom vi bara är två personer och jag brukar handla varannan dag och cyklar till affären (så jag inte kan ta hur mycket som helst) fick jag gå runt i evigheter för att komma upp i den summan. Gjorde jag det då? Nej, när jag kom till kassan var jag uppe i 486 kronor, fast jag försökt räkna innan så det skulle vara mer än 500. Då rafsade jag snabbt åt mig ett par dyra halstablettaskar så det blev 554,25.


Jenny Ljunggren

Jag börjar bli en operafantast! I melodifestivalen i lördags tyckte jag att Malena Ernman var bäst och igår var jag och lyssnade på Jenny Ljunggren. Det var en välgörenhetskonsert på Ljungbergmuseet. Behållningen delas mellan Rädda barnen och Ljungby Rotaryklubbs läger för estniska gatubarn och vitryska ungdomar. Jag brukar inte lyssna på opera men det var häftigt att höra live. Jenny har en fantastisk röst och sjunger i kören på Malmö opera. Hon hade roliga ansiktsuttryck och ibland såg hon ut som Anders Jansson i HippHipp! när han har svenska för invandrare...

Jag gick ensam på konserten men träffade en tjej jag känner lite som jobbar på museet, en pensionerad bibliotekarie och min frisör som jag kunde sitta med.

Jag tycker inte att man ska kommentera att någon är gravid förrän det är absolut säkert. Nu kände jag att det var dags att fråga museitjejen när de ska ha barn. På tisdag!

www.teatern.nu


Ett hjärta i jeans

Titta, så sött! Min cykelsadel har gjort så jag fick en hjärtformad fläck i baken. Som tur var så var det på väg hem från jobbet och inte dit.


Skunk

Jiiih, jag vill ha en liten skunk! Visst luktar de bara när de blir rädda eller arga?

Watch me sniff out those hidden deductions!
http://cuteoverload.com

H.E.A.T.

Jag drog med mig sambon på Garvaren igår för att höra Senap och H.E.A.T. Att jag aldrig lär mig att det inte är roligt på Garvaren längre. Highlight var ju nyår -96, första gången jag var i Ljungby och passade på att strippa på scenen... Nu är jag för gammal och det är aldrig mycket publik. De har problem med utskänkningstillstånd och igår var varken stora baren eller dansgolvet på Metz öppna. Senap lät som de brukar så de får godkänt. H.E.A.T. var väl egentligen ganska bra, fast de var för hårda för mig och för mjuka för sambon... Trummisen hade som tur var inte de där avslöjande vita spandexkalsongerna han hade i TV men stor del av konserten genomförde han i bar överkropp, fast det störde inte så mycket eftersom han satt undanskymd bakom sina trummor.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=278758219
 
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=79731861


www.gylleneskor.se

Melodifestivalen

Jag tyckte bäst om Malena Ernman men det var väl lite slappt av Fredrik Kempe att skriva sin Vincero en gång till? Sedan tyckte jag även om Sarah Dawn Finer men blev besviken på Maria Haukaas Storeng och Anna Sahlene. Agnes börjar bli säkrare men passar inte i guldkroppsstrumpa. Övriga bidrag har jag glömt. Jo, förresten, Susanne Alfengren har blivit gammal och tappat gotländskan och sambon kröp in bakom TV:n när hon sjöng. Lustigt, jag kommer bara ihåg de kvinnliga bidragen. Efter en koll på

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=79680
ser jag att jag förträngt Thorleifs (dålig), Star Pilots (dålig) och Next 3 (dålig).

Malena Ernman Foto: Marit Solblad/Vi-Foto

Kulturkullan

Vecka 10

* Läser: Jag har just läst ut Motljus av Annika Thor. Den var bra som jag hade väntat mig. Det här är hennes första vuxenroman, tidigare har hon skrivit böcker och filmmanus för unga. Med återblickar från sommarkollektivet 1976 får man en omöjlig kärlekshistoria mellan Marie och Ronny. Redan då var Marie tillsammans med sin man Staffan och när Ronny dör kommer minnena tillbaka. Staffan har anat och vill att hon tar reda på vad hon känner.

http://www.bok.nu/

* Lyssnar på: Bury the lies med Takida. CD från 2007. De spelar ofta Handlake Village på radion nu. Den är bra men jag tycker bäst om förstasingeln Curly Sue. Det här är hårdare musik än jag normalt lyssnar på men det finns tillfällen när jag gillar tyngre grejor. Sångaren har en mäktig röst och balladerna är det bästa. Jag ångrar att jag inte såg dem när de var här, men då hade jag inte hört dem.

TAKIDA - Bury The Lieshttp://www.cdwow.se/

* Veckans citat:
"Gert synes, jeg skal tage jer med på 'dødsruten' rundt i København (det er
en tur ind på alle værtshusene på Nørrebrogade) men det tror jeg lige vi
overlader til herrerne..."
Danska kompisen om vad vi ska göra på tjejresan till Köpenhamn.

* Veckans händelse: Megafånerna med gäster på Ljungbergmuséet på fredag kl. 19. Inträde 60 kr. Jag fyller år.


Gästinlägg

Här har jag fått ett gästinlägg från Gyrot http://gyrot.wibrand.se/ som jag bloggade hos i fredags. Han skriver saker jag inte visste om; att jag varit en duktig volleybollspelare (jag fattade aldrig varför vi skulle spela i tvåan när det var så kul i fyran...) och att min pappa haft smeknamnet Kung Krister.

Jag kontrar.

Ylvas far är (eller möjligen imperfekt), om ni missat det, engelsklärare. Jag hade förmånen att som ung student bevittna de stand up-shower han bjöd på under brinnande lektionstid. Jag kan än idag för min inre syn se hur han, lätt lutad mot oh-projektorn, satte en näve i byxfickan och började orera. Ofta kretsade innehållet kring någon av de resor han gjort, och ständigt roade han. Bland lustigheterna smög han in visdomsord och halvsanningar. Som när dimma omöjliggjort trafik över den engelska kanalen och de brittiska tidningarna i krigsrubriker självgott konstaterade att: "Dimma över kanalen, kontinenten isolerad".


Eller när de närmade sig metersystemet, "inch by inch".


Han gick under smeknamnet (vilka lärare hade inte smeknamn på den tiden, precis som fotbollsspelare på 50-talet slår det mig) kung Krister. När Ylvas bror senare vikarierade så smått på samma skola fick han naturligtvis epitetet prins Lasse.


Lasse var, precis som Ylva, en duktig volleybollspelare. Sent åttiotal, kanske tidigt nittiotal, flyttade en volleybollfantast till Långshyttan och startade upp en klubb. Jag minns inte hans namn, men ryktet sade att de tränade sex dagar i veckan. I samma veva drog Lasse ihop ett gäng fördömda bolltalanger + undertecknad, som han försökte lära hur sporten skulle spelas. Flera av långshyttekillarna blev riktigt duktiga till slut, men detta första och enda år vi testade, vann Lasses gäng serien. Själv var jag kortast i skolan, passare och gick raklång under nätet.


www.svenskidrott.se


RSS 2.0