Långsamhetsrekord?

Vi har fått ett brev från förra ägaren till stugan där de vill ha betalt för el från 2002! Så kan man väl ändå inte göra? Köpet gick inte ens igenom förrän 2003 så vi tänker inte betala för abonnemanget och den el som bonden som hade kor där använde. I det här mystiska brevet står det "Vi har F-skattesedel!" Jaha, vad är det för ett hot? Vi har ju rätt! Tur att jag har en sambo som inte är rädd för att bråka. 1800 kr är ändå ganska mycket för mig som bara betalar 1200 i hyra. Bääääh, säger jag och fåren!

Kändispoäng

Igår ringde konstnären Sven Ljungberg till skolbiblioteket. Jag hade inte hört talas om honom innan jag flyttade till Ljungby men han är rätt känd. Vi hade några böcker som han ville titta i för att se hur han skulle avbilda ett armborst, så jag erbjöd mig att komma hem till honom med dem. Det pinsamma är att han trodde att han hade böckerna själv men hittade dem inte och det är jag som har sorterat hans böcker... Han sa att innan visste han var han hade en del böcker och sen kom jag och ställde dem i ordning. Ja, så kan man ju uttrycka det om man är snäll. Nu har jag varit i hans ateljé, dit inte många har tillträde, och lånat ut böckerna till honom. Han var så tacksam och tog i hand (med sina smutsiga målarhänder) flera gånger.

Bra uttryck

Jag fick ett nytt snyggt uttryck av en elev igår: "Hur mycket som helst!. Minst!" Det ska jag börja använda. Idag åker jag till Göteborg för att gå på bokmässan. Där kan jag samla på mig nya uttryck, böcker, tidningar och annat. Kul!

Vad gör hjärnan på natten?

Jag vaknade i morse med en mystisk känsla av kombinerad skuld och eh, tillfredsställelse kanske man kan säga. Hade drömt om en kille jag var kär i när jag gick i nian. Han stod och pillade mig i nacken och det var chockartat härligt. Men var kom han ifrån nu då? Det är ju sexton år sen jag brukade drömma om honom både dagar och nätter. I och för sig kul att vakna och vara så glad, men jag tänker inte ägna mig åt några djupare drömtydningar. Får väl be sambon att kittla mig i nacken lite oftare...

Privata frågor

Ibland säger jag de mest mystiska saker till eleverna på skolan. Till exempel: "Är det du som håller på med könsstympning?" Det är mest eleverna på omvårdnadsprogrammet som vill ha all möjlig läskig info. De gör projektarbeten om aids (är det du som har aids?, kan jag fråga då), obduktion, prostitution och så de här två tjejerna som skriver om könsstympning och begär att jag ska veta vad det heter på engelska. Genital mutilation kom vi fram till.

Tumhållning

Idag har jag varit och tjatat på min rektor/chef om att han ska försöka se till så jag får vara kvar nästa termin. Jag har en anställning till sista december och nu oroar jag mig såklart för hur det blir sen. Jag höll på att förklara hur billig jag är men hejdade mig faktiskt och ändrade till billig arbetskraft. Tror att billig är lite fel säljargument på ett bibliotek ... Håll tummarna för mig och att jag får stanna på fina gymnasiebibblan. Annars blir jag sinnessjuk på heltid igen.

På biläventyr

I lördags åkte vi till Malmö och Köpenhamn med ett par kompisar. De har en jeep som man ju tycker ska klara det mesta. Men vi hade ju mig med och då händer det grejor. Vi fick såklart punktering. Min andra punka inom sexton timmar! Alltså, va? "Du är ett omen!" sa sambon och jag börjar också tro det. Tur att de två grabbarna är så händiga så de snabbt kunde kränga på reservdäcket så vi kunde åka vidare och gå på Ströget. Fantastiskt fin helg! Har suttit ute och ätit och fikat och druckit och mysigt, eh, myst.

Kulturkullan

Vecka 39
* Läser: Stulen barndom av Virginia Holman
Det här är en sann historia om två systrars uppväxt med en schizofren mamma. När jagberättaren var åtta och hennes syster ett år tog mamman med dem till deras sommarhus. Hon har hört röster i sitt huvud som befallit henne att bygga upp ett fältsjukhus för hemliga armén. I fyra år stannar familjen i huset. Kapitlen har rubriker mellan år 1974 och 2000. Familjen är amerikansk och mina tankar går ofta till Dave Pelzers Pojken som kallades Det men den stora skillnaden är att den här mamman inte är elak utan enbart sjuk. Mycket gripande och sorglig bok.

* Lyssnar på: How to dismantle an atomic bomb med U2. CD från 2004. Jag tycker fortfarande bäst om The Joshua Tree från 1987 och är glad, glad, glad att U2 har återgått till den rena rocken efter några tvivelaktiga utflykter med mycket elektronik. Det är The Edge och hans gitarrer, tillsammans med Bonos röst, som gör att man känner igen gruppen.

* Veckans citat: "Dagens löpare!"
"Ja, inte är det du i alla fall!"
Jag hittade en billig löpare till köksbordet i stugan på Indiska. Kompisen som var med trodde inte att jag skulle springa så långt just den dagen som var i söndags och lite dagen efter några glas vin.

* Veckans händelse: Bokmässan i Göteborg! Jag får tyvärr inte gå på torsdag, när det bara är branschfolk, utan på lördag när det är alla möjliga och omöjliga människor där. Men jag får gratisbiljett från jobbet och får gå på seminarier.

På cykeläventyr

Idag skulle jag och sambon ut och cykla en sväng eftersom det var så fint väder. Extremt varmt med +18 sent i september (Ha, så fick jag använda uttrycket "sent i september", en skiva med Ratata från 1985 när Mauro var sååå snygg). Vi svängde av från den tänkta rutten ut på nästan obefintliga skogsvägar för vi tänkte se om vi hittade tillbaka till en liten stuga vi var och tittade på när den var till salu för några år sen. Inte hittade vi den stugan heller. Efter ett tag sa jag att jag inte ville cykla så mycket längre för det är lätt att få punka på steniga skogsvägar. Vi cyklade lite till och så fick jag punka! Så dumt. Som tur var så var det nära till en kompis så jag gick dit och sambon cyklade hem och hämtade bilen.

Farligt att köra bil!

En av skolans gympalärare har krockat med en älg. Han dog igår. Det är så otäckt så man tror inte det är sant. Han körde tydligen alltid utan bälte. Åk aldrig bil utan bälte! Nu har sambon kommit hem så jag behöver inte köra så mycket. Jag kör helst inte på kvällen när älgarna är ute och går, har ett oerhört dåligt mörkerseende och taskig reaktionsförmåga. Det blir tungt att gå till jobbet idag, trots att jag inte kände den här killen.

Bekanta bloggar

Jag har mest läst Sias blogg, för hon var den första jag inte känner som kommenterade min, en mycket aktiv bloggare; www.murkla.webblogg.se

Här är några bekanta som bloggar:
Elon, kompis som gick terminen över mig på bibliotekarieutbildningen i Borås, skriver dikter:
www.kuffen.blogspot.com
Camilla, har tyvärr slutat som lärare på skolan där jag jobbar, har en väldigt ambitiös läsdagbok:
http://pelz.homeip.net/blog/index.php
Sara, en annan bibliotekariekompis som är intresserad av musik och böcker:
www.lilldjuret.webblogg.se

Men varför, varför, varför blir inte alla hyperlänkade?

Wooooih, en liten puddingpastej!

Mnjamn, tittade på Idol 2005 och tokcharmades av lille Måns. Uj, vilken fin kille! Hur gammal är han? Pedofilvarning... Ja, jag är ensam hemma, äter bananer tills jag fulfiser och tittar på TV och läser och bloggar och mailar och svär över vårt ickebredband. Brukar i och för sig titta på Idol annars också men sambon är inte så mycket för att kommentera alla, hur de ser ut, vad de har för kläder och så. Det som är så roligt! I morgon ska jag ha filmkväll och plocka hit en bunt kompisar och se "The Aviator" med Leo DiCaprio.

Stackars senila mormor!

Mamma berättade om sitt senaste besök hos mormor som bor på servicehem. Ibland kan man inte låta bli att skratta när hon säger alldeles för tokiga saker. När de hade ätit bad hon mamma betala eftersom hon hade glömt plånboken. Sen när de kom tillbaka till mormors rum sa hon - Jag undrar hur det här stället kan gå ihop sig, det är så lite folk!...

Mera konstiga namn

Jag pratade med mamma igår om alla konstiga namn som bebisar får nu för tiden. I min gamla hemstad finns en tjej som skilde sig för några år sen. När de sålde huset fick hon 50 000 kr över och då gjorde hon en bröstförstoring. Hon har träffat en ny man och nu har de två barn. De heter Laveli (kommer av love men stavas på svenska) och Finali eftersom hon kom sist. Jag tycker att det ska finnas regler som sätter stopp för såna saker!

Bekännelse

Jag tycker inte om att köra bil, det är otäckt. Men det är inte det som är bekännelsen utan detta; jag kan inte låta bli att tycka att det är lite häftigt ibland. Det är svårt att förklara det häftiga i att vara 31, ha haft körkort i 11 år, köra till Runkarp i sambons gamla trasiga jeans, svärmors gamla flanellskjorta och gummistövlar och en gammal Renault. Det är jag som vägrar acceptera att jag är vuxen och det känns våldsamt vuxet att köra bil. Några vuxenpoäng till mig!

Kulturkullan

Vecka 38
* Läser: Linas kvällsbok av Emma Hamberg. Jag har just läst Sandor slash Ida av Sara Kadefors och nu börjar jag få överdos av tonårsångest. Båda böckerna är väldigt bra, men jag blir lite illa till mods när jag översköljs av jobbiga högstadieminnen på det här viset. Vilken tur, tycker jag nu, att jag inte hade dessa problem med killar och sex. Mina problem var snarare motsatta, det var aldrig nån som ville vara med mig och om det var det så var jag svår att träffa eftersom jag satt i en kompis garage och diskuterade varför vi aldrig träffade några killar... Lina blir tillsammans med Danne som är ett år äldre. Hon är aldrig kär i honom utan i Ivar men han går bara i sjuan så det är otänkbart att försöka träffa honom.

* Lyssnar på: Sjutton sånger med Peter Lemarc. CD från 2005. Lemarc har gjort en coverskiva med egna låtar. Alltså nyinspelningar av gamla låtar. Lemarc säger själv att åttiotalet var musikproduktionernas medeltid. " När man lyssnar igenom skivor från den tiden, både mina egna och andra, blir man chockad över hur det bitvis låter. Oskyldiga låtar har byggts ut till tanks med larvfötter." Jag gillar fortfarande åttiotalsmusik, men tycker om de här nya versionerna också. Lemarc är trots allt alltid LeMarc.

* Veckans citat: "Lova mig att aldrig bli diplomat! Det blir tredje världskriget!" Det sa svärmor till mig och då hade jag inte ens varit särskilt elak, tyckte jag...

* Veckans händelse: Joddla med Siv spelar på Garvaren på lördag. Kultband från Ängelholm. Jag har bara hört en urflippad skiva på en likaledes urflippad fest en gång, men kan tänka mig att de är roliga att se live.

Djurliv i Runkarp

På väg till stugan höll jag på att köra på en ekorre och tyckte inte jag kunde bromsa när jag körde i 90, men som tur var vände ekorren.

Har skämt bort baggen med att ge honom äpplen. Det är fascinerande att han äter äpplen ur handen, men jag får inte klappa honom. När äpplet ligger på marken vill han inte ha det så man måste liksom snurra på det eller stoppa in hela i gapet på honom, lustigt!

Så har vi vår jätteslända som säkert är en dm lång! Han har sitt revir vid dammen och ställer sig framför ansiktet och hovrar och ser hotfull ut om man ligger på bryggan. Jag låg där och läste igår (det gäller att passa på så länge det går att göra det) och sländan bryr sig inte alls om att vi betalt 15 000 för att gräva dammen, den är ju hans. Han har till och med vattenbombat oss! Då dyker han precis före bryggan och sen släpper han vattnet på oss!

Att fastra

Jag ska snart bli faster igen till en pojke som troligen ska heta Ivar. Det var inte meningen att de skulle få veta vad det blir i förväg, men så var min svägerska på ultraljud för att se att det var en normalstor bebis och inte en sån jätte som den förra (Leo vägde 5,2 kg när han föddes!) . Ultraljudskötaren, eller vad det heter, sa att om hon inte ville veta vad det var för sort så skulle hon inte titta, men det ville hon såklart och då syntes det lite väl tydligt att det var en med pung. Han ska titta ut i slutet av september, spännande!

Coola bilar

Jag är verkligen totalt ointresserad av bilar, men ibland fastnar kanske nåt som sambon säger om hästkrafter och V8:or. Kul tyckte jag i alla fall att det var när jag hittade en bil på skolans parkering med registreringsskylten "SÅCOOL". Undrar om det var en elev eller en lärare som hade den. Idag kom en kvinnlig lärare körandes i en snygg låg röd cabbe (vet inte märket) och jag sa "Vilken söt liten bil du har!". "Det är mest makens leksak men jag har den ibland", svarade hon.

Träningsvärkar

Jag var på gymmet 1 1/2 timme igår! Har knappt alls nån träningsvärk faktiskt. Kanske har det hjälpt att släpa brädor, ris och tegelpannor i sommar. Jag och kompisen som var med boxades lite och då började det klia i mina överarmer, en märklig biverkning... Efter träningen skulle hon ut och springa, vad är det för överambitiös människa?! Jag låg två timmar framför TV:n, följer "Idol" och "Lost" på torsdagar. Annars tittar jag inte särskilt mycket på TV.

Dags för Träningsverk

Idag ska jag gå på Träningsverket för ungefär första gången i år. Jag har ett årskort på gymmet men har av olika anledningar (mest storm och upprensning därefter) inte tränat inomhus. Så nu blir det både Träningsverk och träningsvärk har jag en känsla av. Ska ta med en aktiv kompis som brukar få för sig sånt som att gå upp och ned för en slalombacke med femton kilo på ryggen för att träna.

TV-priset Kristallen

Jag såg programmet om TV-priset igår och trodde jag skulle få hjärtattack när Emma Andersson var nominerad till bästa kvinnliga programledare! Alltså, va? Emma Andersson?! Som tur är så är hon oftast inte på nån kanal som jag har, så jag behöver inte drabbas av henne så ofta. (Jag har redan glömt att jag hört henne live och tyckte att låten "Weightless" var bättre än jag ville tycka. ) Nu vann Kattis Ahlström välförtjänt, puh!

Pervobibliotekarie

Ojojoj, nu har jag fått tillsägelse om att inte ha så korta tröjor på jobbet. Grejen är att jag inte har haft så korta tröjor på jobbet. Jag brukar tänka efter vad jag tar på mig så att jag kan föregå som ett gott exempel inför eleverna på gymnasiet. Ska det vara dresscode tycker jag att det ska gälla eleverna också för en del klär sig verkligen som om de ska gå på porrklubb. Jag har börjat med en ny stil och har en massa fina kjolar av flera anledningar; det är snyggt med kjol, jag har vant mig av med att ha fickor på alla plagg, jag har tyvärr blivit för stor för många av mina jeans och vi har väldigt varmt på biblioteket. Ibland har jag inget under kjolen men det syns ju liksom inte. Hoppas det inte blir BH-tvång också för det brukar jag inte använda.

Avstavning-sproblem

Idag hörde jag mig själv säga nåt konstigt. Sambon tyckte att jag kom hem sent inatt, klockan tre nämligen vilket är rätt starkt jobbat i en stad där alla uteställen stänger senast två. Förklaringen kom: "Jag och Karin blev stripssugna. eh, strips-sugna sa jag, inte stripp-sugna..."

Inlines med torgskräck

Igår åkte jag inlines ut på stan och skulle köpa glass, ett ganska våghalsigt företag med tanke på att jag inte är sådär särskilt bra på att bromsa. Favvokiosken på torget hade stängt så då åkte jag till nästa kiosk. Att blejda över både Stora torg och Lilla torg som har irriterande mycket kullersten är knivigt. Men jag kom fram till kiosken och fick min glass till slut.

Premiär för Kulturkullan!

Jag flyttar hit Kulturkullan, det blir för krångligt att ha en egen sida för den.

Vecka 37
* Läser: Fallhöjd av Nick Hornby. Hurra, "min" Nick Hornby är tillbaka efter ett par tveksamma utflykter med böcker som En god människa och Samtal med en ängel. Nu har han skrivit en rolig - fast med allvar i botten - bok igen. Det är inte lätt att behandla ämnet självmordsförsök på ett komiskt sätt, vet nog bara Paasilinnas absurda bok Kollektivt självmord som också faktiskt lyckas med detta. I Fallhöjd träffas fyra löjligt olika människor i den enda kopplingen att de har tänkt begå självmord genom att hoppa från ett femtonvåningshus, en nog så viktig sammanlänkande händelse.

* Lyssnar på: Agi med Agi. CD från 1996. Jag kom att tänka på Agi när jag läste en intervju med Emma Hamberg, hans sambo som varit chefredaktör för Veckorevyn och nyss utkommit med sin första roman som jag nog måste läsa. Han sjunger lågmält och sött med lite barnsliga rim som "jag ligger på din arm, som en liten tarm".

* Veckans citat: "Du verkar vara den enda i hela världen som aldrig skapar några missförstånd. Om tidningarna skriver att du har legat med en femtonåring så har du det. Om de säger att du har varit full och ramlat på gatan så har du det. De behöver inte hitta på något om dig." Ur nyss nämnda Fallhöjd som jag just läser.

* Veckans händelse: 1000 vägar till utbildning. Invigning av kunskapsveckorna på Ljungby bibliotek. Representanter från ABF, AF, högskolan CIL, vuxenutbildningen på Sunnerbogymnasiet och andra utbildningar kommer att vara där. Underhållning av musikskolan och Tess dansstudio. På www.ljungby.se  under evenemang står det mera.

Har haft biblioteksvisning, stolt!

Gaaaah! Min kollega som skulle ha haft hand om bibliotekskunskapen var sjuk idag så jag har ensam haft en etta. Jag är så rädd för muntliga framträdanden och att ha nåt slags ansvar över huvud taget så det är inte sant! Som tur var så var det en grupp med bara åtta elever och de var väldigt snälla och duktiga så det gick inte helt åt skogen. Min andra kollega som kom och avlöste mig vid lunch sa att det var jättebra att jag fixat det och inte gått och låst in mig på toan. Den ide´n hade jag inte tänkt på, det ska jag göra nåsta gång!

Jubiléum, 500 besökare!

Nu har bloggen haft 500 besökare, eller åtminstone 500 sidvisningar, roligt! Detta ska jag fira med att gå på thaicocktailparty hos en kompis som fyller 53. Hon skulle bjuda dit en thailändsk ambassadör och lite andra höjdare så det ska bli spännande. Jag har pressat mig in i en klänning som stramar över låren, tur att den är högt slitsad. Ska nog inte äta så mycket ikväll...

Tips: Se filmen "Zozo", den är otroligt sorglig och bra! Sia har skrivit en längre recension om filmen på www.murkla.webblogg.se.

Mysteriet med versaler

Min nya hemsida har adressen www.freewebs.com/kulturkullan med litet k. Jag vet aldrig när man ska använda versaler på Internet... Ska nog snart flytta hit Kulturkullan för det tar sån tid att greja med hemsidan och så är jag så snuskigt oteknisk så det intresserar mig inte. Vill mest skriva men är avundsjuk på dem som kan greja med foton. Vår dator är gammal och seg så jag skyller på den.


En ny hemsida

Jag ombads att flytta Kulturkullan för den var för privat för skolans sida så nu har jag gjort en ny hemsida åt den: www.freewebs.com/Kulturkullan. Jag tycker det är lite synd för visst borde gymnasieeleverna få läsa nåt annat är "seriös" information? Jag kanske ska länka till den på nåt sätt, har fortfarande hand om bibliotekslänken. Kanske ska länka hit också?

The Ark i Ljungby

I lördags var jag på The Ark som hade sommarens sista spelning här i Ljungby. De är alltid bra live och så även denna gång, men mellansnacket är lite väl snuskigt och dessutom väldigt inövat, Ola sa precis samma saker på Yran för en månad sen. Mycket snack om buskaknull var det. Förfesten var kul, fast det var en slemmig italienare där. Visst är det en komplimang att få höra att jag är lik Gwyneth Paltrow, synd bara att det kom från denne fule, fete, fånige kille. Han var upprörd efter konserten och sa att fem killar stött på honom. Kladditalianostilen kanske går hem bättre hos bögar?...

Kanalkrock

Det är inte ofta jag tittar på TV men ikväll krockar tyvärr två program jag vill se. Om man som jag bara har tre kanaler brukar det inte vara nåt problem att bestämma sig för vilken man eventuellt ska titta på. Men som sagt, nu krockar det; vill se både en konsert med The Ark (fast jag ska se dem live imorgon) och en inspelning av Rhapsody in rock från i somras (som jag såg live i Växjö). Sambon kommer säkert helt oförstående säga just detta, att jag sett dem på riktigt, och vilja se den tredje kanalen.

Konstig logik

Min psykiater sa att jag ska fortsätta med medicin mot epilepsi för att man vet inte riktigt om den har någon verkan förrän efter kanske flera år. Om jag då inte har fått nån depression eller mani på ett par år så kan man tänka sig att det är på grund av medicinen. Vad är det för logik? Då kan jag ju lika gärna äta en Toblerone varje kväll och om jag mår bra om två år så kan jag säga att det är därför.

Modernt sex...

På skolbiblioteket där jag jobbar råkar man ibland ut för oväntade roligheter. Min kollega sa att hon kände sig tvungen att sätta ut ett bindestreck i en bok där hon skrev talboks-ex, annars läser man kanske talbok-sex, hur skulle det se ut? Jag funderar fortfarande, lyssna på sex på CD, eller?

En annan kul grej. Idag hade vi bibliotekskunskap och det stod några killar och begrundade K-hyllan med historia. -K2 är ju ett berg, inte en bok. -Då är K3 ett lite högre berg.


RSS 2.0