Modet att inte följa modet

Jag är snart 33 år och behöver inte bry mig om vad som är modernt. Det kanske inte är så modigt men hur som helst så har jag egentligen aldrig brytt mig om att vara inne. Det är roligt med kläder men på så sätt att man kan hitta på egna kombinationer. Idag hade jag till exempel röda gummistövlarna eftersom det regnar. Och nya vinterjackan som jag är jätteglad över för att den står emot både regn och blåst och har som små hål för tummarna så det inte blir en glipa när man har vantar. För övrigt hade jag DKNY-jeansen, som kanske är mitt enda designplagg om Donna Karan räknas som en designer, som jag hittade svinbilligt på favoritaffären TK Maxx i Southend för många år sedan, ett bälte med nitar och stenar, också från Southend, ett svart linne från någon annanstans i England och en svart topp i delvis mohair som är kort men har långa trumpetärmar från Hedemora, som jag tror jag köpte till millennieskiftet. På så sätt är det ingen risk att någon annan har samma kläder. + att jag har trähalsband som en före dettas pappa har gjort, en gratis ring från Yves Rocher och ett läderarmband med strasstenar.

Idag trodde jag det hade hänt något allvarligt på ett dagis jag gick förbi på hemvägen för det kom en man som stannade bilen utan att stänga av motorn, hoppade över staketet (som är ganska högt) och sprang in på dagiset. Men sedan kom han bara ut med en unge som han kastade in i bilen och sedan körde iväg med. En extremt snabb hämtning alltså.

Jag fick avstämning på ICA för första gången på länge. Det tjänade jag 7.90 på eftersom jag råkat scanna in en fil för mycket. Jag tog ett paket fil och scannade, började rota runt i väskan medan en annan människa tog paketet och då blev jag så förvirrad så jag scannade två paket till. Visst händer det spännande saker i min värld? I lördags hände det också en grej. Jag skulle ta ut pengar och Bankomaten verkligen spottade ut kvittot. Det visade att jag bara hade 207 kr. Då blev jag rädd och gick till en annan Bankomat som meddelade att jag har 29 000 på kontot. Betydligt bättre och dessutom sant.

Plasthandla och roddmaskin

När jag säger plasthandla menar jag vanligtvis att handla med kort men nu har jag faktiskt handlat plast. På www.bluebox.se har de en massa roliga prylar och där hittade jag tandpetsgubben från Koziol som jag letat efter. Det blev en blå gubbe som håller en tandpetare som ett spjut. Jag köpte också en fin röd plastlåda till knäckebröd och en present till en kompis.

Igår följde jag med en kompis till TC, Träningscentret, och testade gymmet. Jag gillade roddmaskinen med vatten i som verkligen gör att det känns som att man ror på riktigt. Förutom att jag tyckte jag rodde väldigt rakt och fint, jag som brukar ro i zick-zack annars...

Ikväll är det biokväll. Jag talade om för sambon att det nog mer är en film för honom men att han inte får följa med för att det bara är för medlemmar i Bio Kontrast. Vi ska se en film som heter Citronträd och motorolja.


Schizo fika

Eftersom bananerna jag köpte förra veckan fortfarande inte mognat (de kommer förmodligen att ruttna gröna) hade jag med en brownie Nutrilett bar till fikat. Eleverna har ledigt idag och av någon anledning var det gratis fika. Mhm, gratis kaka! Det tackar jag inte nej till. Som tur var så var det ingen som kommenterade att jag först åt min Nutrilett och sedan en kaka. Ikväll ska en kompis få visa mig för TC, gymmet där hon brukar träna. Jag har bara varit där en gång förut, när en annan kompis ledde Body pumpen. Skitjobbigt var det. Brukar träna på gymmet i simhallen men det är lite trist för maskinerna är så slitna och trasiga där. Nu ska det läggas ut på entreprenad och jag hoppas att de har råd att köpa nya maskiner sedan, men att det ändå inte ska bli svindyrt att träna. Jag vill inte betala för att plåga kroppen...


Kulturkullan

Vecka 5

* Läser: I en klass för sig av Curtis Sittenfeld. Böcker om internatskolor fascinerar mig ofta för att det är en så annorlunda värld. Själv har jag bott på en folkhögskola och det var verkligen ett helt eget litet samhälle. Boken har jagberättaren Lee Fiora som till en början är ensam och beskådar allt som händer utifrån. Så småningom skaffar hon sig vänner på skolan. Hon är bara fjorton år vid bokens början men ändå väldigt mogen i sitt sätt att tänka.

* Lyssnar på: Eivor Pålsdóttir. CD avspelad från en kollega. Eivor är från Färöarna och sjunger på färöiska, engelska och svenska på skivan. Det är såklart roligast med spåren på färöiska. Det är lite visor, lugna sånger som skulle funka som vaggvisor. Mjukt och vackert!

* Veckans citat:
- Har ni några böcker om narkotika?
- Sa du fårticka?
Ibland tycker jag att eleverna frågar efter lite väl smala ämnen...

* Veckans händelse: På lördag kommer Hardcore Superstar till Garvaren i Ljungby för jag vet inte vilken gång i ordningen. Uppträdande 23.30, kostar 160 kronor. Några elever frågade om jag kan köra dem till Balders hage i Häradsbäck där Markus Fagervall ska uppträda. Det var ju också en idé. Jag vill i och för sig gärna se honom, men jag ska nog inte gå på ett ställe med 15-årsgräns.

Linjemontören och korsetten

Igår var vi på puben och jag hade på mig min nya korsett, med en liten jacka utanpå eftersom det plötsligt blivit vinter och minus tio ute. Största problemet med den här korsetten är att den kan få för sig att öppna sig själv. Det är inte vidare lyckat när några hyskor och hakar frikopplar. 

Vi träffade en liten lustig kille med en tröja som det stod Norrland på. Jag frågade var han kom ifrån och det var Hälsingland, inte så mycket längre norrut än Dalarna alltså. Jag sa att jag är från Dalarna och han frågade om jag är från Mora och när jag sa Hedemora och började prata dalmål så härmade han mig, fast det var han som hade en rolig dialekt. Han är linjemontör och här och jobbar efter senaste stormen. Pedagogiskt försökte han förklara sitt jobb, högg tag i sambons arm och sa att den var Ryssby och kompisens arm var ett ställverk. När min arm skulle vara med i det hela blev det för komplicerat och vi fick aldrig veta vad jag var.

Kloka ord eller lösryckta fraser?

Sambon tittade undrande på mig när jag vid middagen förkunnade: "Sulfit luktar skit, sulfat luktar mat." En god minnesregel. Det stod på min ciderflaska att den innehöll sulfit vilket jag tyckte var märkligt men efter lite wikipediande lärde jag mig att sulfit, förutom vid pappersmassetillverkning, kan uppstå vid jäsningsprocesser, aha.

Idag var vi och gick långrunda i skogen, eller rättare sagt det som var skog innan det blåste ned. Sedan satt vi utanför stugan och drack glögg och åt pepparkakor i solen. Fint!

Fåren blev sura för vi har glömt att köpa pellets till dem. Det funkar dåligt att försöka blidka dem med grangrenar. De gillar i och för sig att tugga barr men vill hellre ha torrfoder. Ibland äter de granris, idisslar och rapar så man tror att det bildats gin & tonic i deras magar.

Att fundera

Ett nytt år
Flera säger åt mig att fundera över vad jag vill
Jag vill inte fundera
Jag vet vad jag vill
Jag vill att det ska vara som vanligt

Hänt i Hedemora

Så var det dags igen då. Narkotikapåverkad 22-åring gick in på högstadium och slog elever. I Hedemora naturligtvis. Sambon talade om det för mig när han hört det på radion i förrgår. De hade intervjuat en elev som inte ens var förvånad eftersom det händer så mycket där. Suck.

Idag har vi varit i Halmstad, eller åtminstone på köpcentrat utanför där Biltema ligger. Sambon kryper omkring på golvet i TV-rummet nu och är helt lycklig för han har köpt en låda med 150 verktyg. Jag handlade mest på EKO-hallen där de hade tio 100-gramchokladkakor för tio kronor, lösgodis för 2.90 hektot och billigt schampo och balsam.

Sedan åkte vi till Eurostop och där blev jag provocerad av alla lockande skyltar med "50%", "Halva reapriset" och "3 för 2" fast jag var så hungrig så jag sprang bara förbi alltihop.

Ikväll har jag ett I-landsproblem. Klockan 21.30 är det både Little Britain och nya Hjälp! på TV. Jag ska nog se den nya serien. Och dricka rödvin och äta choklad. Det blir nog bra.

Om att äta allt som finns

Idag var jag hos en kompis och åt glass. Båda har vuxit upp under samma sorts matförhållanden. Man ska äta tills det tar slut och får inte slänga mat. Hon berättade att de har ett särskilt motto i hennes familj; hellre spräcka en tarm än slänga en bit! Det skulle min pappa också kunna säga. Nu tyckte jag inte det var så mycket att fundera på utan självklart att vi skulle dela en 500-grammare Häagen-dazsglass (vet aldrig hur det stavas) och dessutom hade hon gjort goda dumlemuffins.

Banan och purjo

Jag har varit lite dålig på att uppdatera här de senaste dagarna av lite olika anledningar. Till exempel att jag än en gång fått höra att jag är för personlig. Det här är en blogg. Den handlar om mitt liv. Det är personligt. Om ni inte vill veta så låt då bli att läsa! Tycker själv det blir mer intressant om man är självutlämnande. Just nu har jag ont i tummen på grund av att jag kämpat med en omogen banan. När jag kom hem låg det ett skumt paket inslaget i tidningspapper utanför dörren. Det såg ut ungefär som en kofot. Svärmor har varit här och lämnat en purjolök. Apropå banan, igår var jag med en kompis i Värnamo. De hade en massa nya konstiga glassorter på ett fik. Jag provade citron/lakrits, blodapelsinsorbet och kokosboll. Jag provade inte banan/rödbeta, citrongräs, viol eller anis. Det var inte så goda smaker, jag skulle ha tagit varm choklad och kaka i stället. Var mera nöjd med att jag köpte kompisen till min svarta korsett på HM. Den här är gräddvit och kommer att vara precis lika fånig med plastpinnar som hoppar upp eller ned när man minst önskar det men det kan inte hjälpas. Den är fin!

I lördags var vi på karibisk buffé. Det var inte riktigt min smak på mat men fanns mycket att välja på så jag blev mätt ändå. Satt och funderade på om det var någon lyckad kombination att ha pastasallad med kokos och ananas. Jag tror inte det. Sambon övertalade mig att äta en mussla. Den var inte god. Kall och läskig i konsistensen, så där så det växer i munnen.

Rätt svar, fyra sanna och en falsk

Det här var intressant. Rätt svar kom från en elev på skolan som jag inte ens vet vem det är.

1. Jag har varit i över trettio länder. Sant. Hämtar kartboken. Har varit i : Andorra, Belgien, Colombia, Danmark, England, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Irland, Island, Italien, Jugoslavien, Liechtenstein, Luxemburg, Marocko, Nordirland, Norge, Ryssland, San Marino, Schweiz, Skottland, Spanien, Sverige, Thailand, Tjeckoslovakien, Ungern, USA, Wales, Västtyskland, Österrike, Östtyskland samt Färöarna, Gibraltar, Kanarieöarna och Åland.
2. Jag har kört upp tre gånger. Sant. I lilla Hedemora som anses så lätt att köra upp i så det har diskuterats om man ska få göra det över huvud taget.
3. Jag har gått en kurs i thailändsk matlagning. Falskt. Jag har gått en kurs i thailändsk fotmassage/zonterapi och vår thailändska kursledare tjatade på oss att gå hennes kurs i thaikäk, vilket jag lät bli eftersom jag inte gillar asiatmat.
4. Jag har bytt namn och varit isländsk medborgare. Sant. Fast inte samtidigt. Jag hade ett isländskt personnummer 1992-93. När möjligheten att gifta mig till namnet Westlund försvann bytte jag till mammas flicknamn Rosen 1995.
5. Jag har blivit klar med magisteruppsatsen termin åtta av fyra. Sant. Visserligen skriver man inte uppsats från första terminen men jag tycker det är kul att uttrycka det så.

Kulturkullan

Vecka 4

* Läser: Tjuvlyssnat av Damon Rasti och Gloria Hedman. Mest lästa bloggen i Sverige är www.tjuvlyssnat.se som är precis vad det låter som, en sida med roliga saker som folk hört. Damon och Gloria sammanställer och det kommer nytt material varje dag. Nu har det kommit en bok med de bästa tjuvlyssningarna som jag köpte billigt från Bokus. En del är inte sådär jätteroligt, men vissa saker är hur kul som helst.

* Lyssnar på: Scafell Pike. Hembränd CD från en kompis. Kompisen skrev om det här bandet i sin blogg och jag blev nyfiken. Jag gillar irländskt och det här var en grupp med två svenskar och två irländare på 70-talet. Det är lite folkmusik, så där mysigt. Nu fick jag höra Den första gång jag såg dig på engelska (The first time I saw you).

* Veckans citat: - Jag gillar att köra på i gamla hjulspår.
- Ta med hjulspåren.

Homer Simpsonlogik. Jag håller med Marge, gillar gamla spår.

* Veckans händelse: Den här veckan vet jag inget särskilt som händer. Min höjdpunkt blir Värnamo imorgon. Mera shopping!

Topshop

Idag åkte jag och en väninna till Växjö. Officiellt för att gå på glasmuséet men det blev mera gå på stan. Köpte en gullig sparbössa i form av en Buddha till svärmor som fyller år imorgon och redan har en liten buddhasamling. Sedan blev det ett par får till den svällande kollektionen vi har i fönstret, numera tolv stycken. Letade förgäves efter en tandpetshållare i plast från Koziol. Köpte en fin svart topp med stjärnor på och brände därmed det sista på mitt HM-presentkort. Tre för hundra på Vero Moda innebar två toppar till mig och en till väninnan. Kebabtallrik på en pizzeria som ser flottig ut men har god mat. En sväng på muséet. Blev upprörd över läskiga glasvaser med alienmotiv. Men utställningen med Blomstergrisen var söt. Ut till köpcentrat Samarkand. Letade efter en någorlunda billig men snygg jacka som ska stå emot vatten och vind som vi ju har i överflöd här och fastnade i en skön skidjacka för 700, lite mer än vad jag tänkt men eftersom den var nedsatt från 1300 var det ju ett fynd.

Har just klätt på mig nya stjärntoppen och skulle sminka mig. Jag kan inte sminka mig bara lite utan "ska det va så ska det va" men ropade på hjälp när jag råkat smeta på för mycket guldglitter på ena kinden. Det är ju livsfarligt med glitter. Trodde att jag bara tog lite i handflatan men sedan när jag skulle applicera (lite för fint ord egentligen för mitt kladdande...) så fastnade allt på samma ställe. Jag försökte med att jag nog ser karibisk ut när jag ska på karibisk buffé men sambon sa bara att jag inte kunde gå ut så och det var ju sant. Men nu är jag avglittrad och färdig!

dregla tandkräm

Konstig grej. Jag har börjat dregla när jag borstar tänderna. Det är irriterande eftersom jag borstar länge och väl och tidigare har kunnat gå omkring i lägenheten under tiden. En gång svarade jag till och med i telefon samtidigt och kompisen som ringde då tyckte att jag lät konstigt. Hur som helst, nu har det plötsligt börjat rinna om mig och jag får ofta tandkrämsfläckar på byxorna. Eftersom jag inte hinner byta byxor innan jag ska till jobbet försöker jag tvätta bort fläckarna med varierande resultat. Så om någon undrar varför jag har saggiga jeans så är det bara tandkräm. En annan grej som hänt som är desto mer välkommen är att jag äntligen fått så pass långt hår så att det håller sig någorlunda rakt. Innan har jag haft problem med fristående tofsar åt helt omöjliga håll. Särskilt på ena sidan och det ser extra dumt ut när håret ligger fint mot huvudet på ena sidan och pekar rakt ut på den andra.

Idag hade jag besök av några elever som läser svenska för invandrare. De frågade lite om biblioteket, som till exempel hur många böcker vi har. Jag svarade "ungefär 20 000". "Tjugo?" "Nej, 20 000." Man vet inte riktigt hur mycket de förstår, men de var tacksamma och nöjda med mina svar.

Jag hade tänkt mig att Maria skulle sitta inne med rätt svar på fyra sanna och en falsk, kom igen nu!

Handläggare och massagestol

Idag har jag träffat min nya handläggare på arbetsförmedlingen i nästan 1 1/2 timme. Vi hade visst mycket att prata om. Hon var trevlig och så, men tycker såklart att jag är lite smal i mitt sökande av jobb när jag säger att jag bara vill vara bibliotekarie på Sunnerbogymnasiet och att jag ska fundera på andra jobb jag kan tänka mig. Men det finns ju inga! Så jag sa att jag vill jobba inom journalistik eller bibliotek och så får jag väl börja söka jobb om det ska bråkas.

Jag fick en demonstration av skolans massagestol (det är inte samma sak som onanipallen jag hittade i en suspekt postorderkatalog...) och tyckte det kändes lite jobbigt när en manlig lärare var med och tittade när min kropp wobblade runt helt okontrollerat.

Bibblisar

Idag var det en kille som sa "Hej då, bibblisarna!" när han gick. Ja, varför inte? Jag gillar nya ordbildningar.

Här är några sidor som jag brukar klicka på varje dag för att göra gott i världen:

http://www.thehungersite.com
http://www.rainforest.care2.com
www.bigcats.care2.com
http://www.ettklickforskogen.se
http://www.oceans.care2.com

Gör det ni också så kanske det kan förändra lite.

Idag var jag på konferens. Den största nyheten är att en av de som var med ska ha barn, fast inte förrän i augusti så hon var ute tidigt med att tala om det.Mozzarella och klippning

Var på kafé med min allra som fikigaste kompis idag. Hade bara tre kvart på oss innan jag skulle klippa mig men jag hann få i mig min macka med mozzarella och parmaskinka samt en chokladbiskvi utan problem. Hade med en kasse med grejor åt henne. Hon tyckte inte det var någon bra idé att ställa upp en flaska Bacardi (som kvarglömts hos oss på nyår) mitt på bordet och frågade om hon kunde få kassen också. Visst fick hon den genomskinliga kassen.

Har spytt galla över stormarna hos min frisör. Han bor en halvmil utanför staden och har fortfarande ingen ström eller telefon. Och imorgon ska det blåsa rejält igen.

Thank you for smoking

En rolig film om argumentation för rökning. Mycket bisarrt och man får lov att säga att Nick Naylor gör ett fantastiskt jobb som representanten som propagerar för rökning. Han säger själv att han gör det han är bäst på; snackar. Att det sedan är för en industri som dödar 1200 människor om dagen i USA ser han inte som något problem, alla har väl lån att betala, resonerar han. Det här är inte så mycket en film mot tobaksindustrin utan mest en satir som menar att allt går att sälja med rätt marknadsföring. Jag kommer att tänka på när jag var liten och mamma var med i VISIR (VI Som Inte Röker). Det finns ett skojigt foto på mig i lucialinne och under den syns det att jag har en t-shirt med en stor orm på och texten "Röka är pyton". Någonstans där har man kanske överdrivit lite i sin iver att visa sin ståndpunkt...

Fyra sanna och en falsk

En rolig blogg-grej som Sigge Eklund hittat på. Man skriver fem saker om sig själv varav en inte är sann och så ska läsarna gissa vilken den falska är. Så gissa nu!

1. Jag har varit i över trettio länder.
2. Jag har kört upp tre gånger.
3. Jag har gått en kurs i thailändsk matlagning.
4. Jag har bytt namn och varit isländsk medborgare.
5. Jag har blivit klar med magisteruppsatsen termin åtta av fyra.

Rätt svar om en vecka.

Minimal pubrunda

Igår skulle vi gå på pubrunda. Det gick dåligt. För att jag började dricka vin hemma och sedan groggar på förfesten hos en kompis. Sambon påminde mig om att jag en gång sagt på en pub: "Jag vill inte gå hem! Jag vill bli full!" och vägrat gå före två fast det var skittråkigt. Så var det inte igår. Jag hade kul men kände att det var dags att gå hem redan efter den första puben. En kompis skrattade så jag trodde han skulle trilla omkull när jag råkade rapa och fisa samtidigt. Jag kände mig lagom fin och fräsch och gjorde alltså det kloka valet att gå hem.

Så var det storm här igen då. De sa på radion igår att det kommer att bli värst på västkusten och i Ljungby. Varför ska alltid vi få alla extremväder hit? Sambon ringde nyss från stugan dit han just lyckats ta sig efter att ha sågat av tre trän på vägen.

Kulturkullan

Vecka 3

* Läser: En tillräckligt vacker dag för att dö av Jeanette Lindblad. Det här är en otäck sann historia. Jeanette är en äventyrlig svenska som åker till Brasilien och blir boende där. Hon träffar den vackre Carlos och blir sanslöst förälskad. De flyttar snabbt ihop och hon blir gravid. Vad hon inte vet är att Carlos är medlem av kokainmaffian. Hon tvingas utstå misshandel och vapenhot och hur hon ska klara sig ur det här begriper jag inte, men eftersom hon själv skrivit boken (tillsammans med en journalist) gör hon uppenbarligen det.

* Lyssnar på: 15 sånger om kärlek. CD från 2002. Suspekt skiva jag inte visste fanns förrän jag råkade hitta den billigt på www.cdon.com. Jag har hört talas om fem av femton artister. Det är bland annat Susanne Alfengren, Anders F. Rönnblom och Staffan Scheja som sjunger. Det här är en trevlig samling kärlekssånger på svenska. Visorna är okända för mig förutom Så skimrande var aldrig havet, Under vinrankan och När jag behövde dig mest som jag bara hört på norska innan.

* Veckans citat: "Gör inte det ont?" Sagt av Anna Nicole Smith om självmordsbombare.

* Veckans händelse: Filmen Thank you for smoking visas på Ljungby Bio Kontrast på måndag klockan 19.

Provokationsguiden

I tidningen Pause har de testat olika sätt att provocera och något av det grövsta de kom på var att prata högt i mobil på bibliotek. En kille testade att mobilsnacka på Stockholms stadsbibliotek där det sitter tysta studenter och pluggar i läsesalen. Han ställde sig och vrålade ut fyllebravader (hon var ful men kåt, det brukar ju oftast vara så) tills "livströtta bibliotekarietanter" viftade honom mot utgången. Ganska intressant, tycker jag, att detta var det mest provocerande av nio olika grejor tillsammans med att ställa sig för nära någon i en pissoar, stirra på hans organ och sedan puffa till honom.

Idag är jag sådär vanvettigt trött på stugan. Storm och strömavbrott och jävelskap. Det är emot mina miljövänliga principer att köra fyra mil om dagen för att mata får och jag tror att vi ska sluta med det här bonneriet snart. En omgång lamm till får räcka. De är ju söta.

Ätverk

Nätverk är bra, kul att träffa andra människor än de vanliga. Men det blir en väldig massa ätande. Idag skulle jag luncha med en kompis jag inte träffat på länge. Har tre kuponger kvar till ett ställe som håller på att byta ägare och vill såklart hinna äta upp dem innan. När vi kom dit var det stängt för renovering. Då blev det 70-kronors lunch på ett näraliggande ställe. Sedan hade jag nätverksträff med NYBSO, nyutbildade bibliotekarier sydost. Vi fick fika och efter mötet gick vi på after work. Var på nya Garvaren mat & bar & nöje, tror jag att de kallar sig nu när de tröttnat på att vara O´Learys. Den enda skillnaden jag märkte var att de kör musikkanalen VH1 i stället för sport. En nog så viktig detalj. Kul att titta på gamla 80-talsvideos.

Underbara underkläder

Jag brukar inte vara särskilt intresserad av underkläder. Det är ju skönast utan... På sommaren när man kan ha kjol kan man gå utan trosor (läste för övrigt att ett av Britney Spears nyårslöften var att börja använda trosor igen, öh...) och BH behöver jag inte. För att inte tala om strumpor som är tråkiga. Går fortfarande strumplös i sandalerna på jobbet och folk tycker att jag är skitkonstig. Men så ibland ser jag något fint. Nu har jag hittat en ljuvlig korsett som kostar närmare fyrsiffrigt på www.evasunderklader.se. Titta på "korsett för bröllop". Fin! Ännu ett skäl att gifta mig snart. I Östersund spanade jag i skyltfönster på ett skrädderi och tänkte att jag kanske skulle köpa med mig en brudklänning hem.

Sambon håller på med någon slags städning på logen för att få plats att bygga båt där i sommar. Han har hittat silvergrodan, ett av alla simmärken man kunde ta när vi var små. Finns de fortfarande förresten? Jag har för mig att jag har silverfisken. Jag kanske skulle införa fårmärken, varför inte guldtackan?...

Hermelinundersökning

Det ringde en kvinna från Hermelin Research och frågade om lotterier. Sambon blev glad när de frågade efter den i hushållet som fyller år närmast. Det är nämligen jag så han ropade på mig fast jag satt på toan. Jag ställde upp på hermelinundersökningen som ett ganska dåligt exempel på lottköpare. Jag köper aldrig några lotter utan är på min höjd möjligen med på lotterier på nätet om det är gratis. Vet inte alls mycket om vad det finns för lotterier och spel och är totalt ointresserad av att titta på sport, som hon också frågade om.

Vänfientlig

Jag hörde en sak jag kan fundera lite över på radion. En kille läste en dikt och sa att han inte var främlingsfientlig utan vänfientlig och sedan hörde jag tyvärr inte fortsättningen. Jag kan tänka mig att det är när man är folkskygg och inte orkar med någon. Eller när man är rädd att komma för nära. Tänk om jag tycker mer om den här människan än hon tycker om mig?

Idag började jobbet rejält. Igår hade vi studiedag och informerades om första hjälpen och brandskydd och allt möjligt. Idag kom alla eleverna, däribland de nya från vux och SFI. Det blir nog bra men det märks ju att det är väldigt många elever på skolan. En invandrare blandade svenskan med tyska och skulle gå hem och hämta ett personnummer tills imorgon.

Fårakuten

Igår ringde sambon och sa att han skulle komma lite senare från stugan för att en av tackorna haltar. Han kom hem efter ett tag och sa att han inte kan välta henne själv så vi åt middag och körde ut igen. Får är ganska svårvälta djur, de är stora och har korta stadiga ben. Det kan gå lättare om man lindar ett rep runt fötterna på dem. Sedan satte jag mig på fårets huvud och pressade ned henne så att sambon kunde gegga kräm på klöven och linda den. Samma procedur idag. Tur att det är ett snällt får så att det inte blir rodeo. Det har hänt att ett får sprungit iväg med mig på ryggen...

På vägen hoppade det över en liten groda eller något som inte jag såg. Sambon sa: "Var det en groda eller en mus?". Jag svarade: "Ligger inte grodor i koma på vintern? Eh, dvala, heter det."

Kulturkullan

Vecka 2

* Läser: Montecore av Jonas Hassen Khemiri. Montecore - En unik tiger är Khemiris andra bok. Han fick mycket uppmärksamhet för den första Ett öga rött som var väldigt originell. Det är kul att någon hittar på nya saker med det svenska språket men jag blir lätt trött på hans sätt att skriva. Jag har precis börjat på den här boken men får nog ta den i etapper. Den börjar så här: "Hej, kära läsare, där du står bläddrande i bokbutiken! Låt mig explikera varför tid och finanser ska offras på just denna bok!" Och ungefär i samma stil verkar hela boken vara.

* Lyssnar på: Scream med Melody Club. CD från 2006. Jag förstår inte riktigt allt snack om att Melody Club har bytt stil i och med den här plattan. Tycker jag inte att de har. De låter fortfarande som ett helt åttiotal med Pet Shop Boys i botten. Utmärkt, för jag gillar ju det. Destiny calling spelas friskt på radion och fler singlar lär komma. Sweet thing är till exempel en vacker ballad.

* Veckans citat: Vedala nation i Uppsala. Inne på toan har två tjejer en intensiv diskussion om huruvida en kille som den ena nyss träffat är något att satsa på eller inte.
Tjej 1: Men är han bra i sängen då?
Tjej 2: Ehh... Men, alltså, jag är inte så himla bra heller.

Från Tjuvlyssnat.se. Jag undrar lite vad det betyder att vara bra i sängen. Mer eller mindre erfaren kan man vara men handlar det inte mest om att passa ihop?

* Veckans händelse: 10 januari klockan 18 är det invigning av utställningen "Trasmattor och andra inslag" på Ljungby kommunbibliotek.

Året börjar med jävla skit

Mamma och pappa är här. De har varit en vecka på Azorerna där de firade nyår. Tyvärr var det första mamma sa på det nya året "Jävla skit!". Min lilla mamma som aldrig svär! Pappa blev helt förvånad men fattade snart vad det var frågan om. Någon hade skakat och öppnat en flaska champagne och dränkt mamma så det bara rann nedför glasögonen och hon inte kunde se alla raketer. Jag hoppas att inte det nya året tänker fortsätta som det börjat för vi tyckte det var lite drygt att bli instängda i stugan när det var storm.

Nedladdning och nedsmutsning

Jag tänkte att jag skulle försöka låna en låt från biblioteket. Det skulle vara enkelt, bara att logga in med lånekort och pinkod. Jag hade mina aningar att det inte skulle funka med vår dator. Det tog en halvtimme att plocka ned låten. Sedan trodde jag faktiskt att den skulle finnas där eftersom jag lånat den för en dag. Först då fick jag felmeddelande om att jag skulle kontakta någon men det tror jag inte att jag ska. Läste sedan att man måste ha någon mikromakromegaplayer 9 och vi har nog nummer 6. Synd.

Igår var jag till Växjö på bio med en kompis. Vi såg The Holiday som var en söt och lång film. Irriterande bara att Cameron Diaz är blixtvacker även när hon ska föreställa vara ett bakfullt vrak. Sedan åt jag pizza och gick in i beakoma.

Vår tvättmaskin har gått sönder. Är det någonstans det borde gå att få den lagad så är det i Ljungby, för Electrolux är en av våra största arbetsplatser, men det tog några dagar. Som tur är har jag varit borta i tio dagar och inte använt så mycket kläder men det blir ändå en del när man inte tvättar på tre veckor. När jag bodde i Borås slog jag rekord och kunde klara mig utan att tvätta i två månader. Ellos på Knalleland var bra, där kunde man köpa trosor för fem kronor och ett tag hade jag sjuttio par.

Idag kommer mina föräldrar hit. Får se vad vi ska hitta på. Ikväll äter vi lammkotletter.

Känner mig snäll

Jag känner mig snäll så här i början av året och det kan gärna få fortsätta. Jag ger bort små saker så människor blir glada. En tjej pratade om att hon en gång köpt rött champagnete och tyckte att det var jättegott men sedan har hon inte hittat det igen. Jag köpte det åt henne i Östersund och hoppas att det är rätt sort. Jag har som specialitet att ge en kompis saker med små glada ansikten och hittade en sked med en galet glad liten tomte till henne. En kompis fick barn på juldagen och jag har köpt världens sötaste body med pepparkaksmönster åt gossen. Och så bränner jag skivor. Om jag hittar några som fortfarande är brännbara bränner jag glatt åt vänner. Har man inte bredband så funkar det liksom inte med nedladdning.


Vad gör alla i Sälen?

Jag vet tre personer härifrån som helt oberoende av varandra firat nyår i Sälen. Undrar om de träffats? En tjejs mamma fyllde femtio. En kille fyllde fyrtio på nyårsdagen (också en dag att fylla år på) och vad den andra tjejen firar vet jag inte. Det var nog bara nyår för henne. Jag fattar inte vad alla ska till Sälen och göra nu. Antagligen är det billigt eftersom det inte är någon snö att skryta med. Jag var ju i Åre dagen före nyårsafton och där var inte mycket snö, men ändå flest backar öppna i Sverige.

Mina föräldrar vill åka på längden. Det går inte alls där de bor och i protest kommer de nog att komma hit i stället. Här går det verkligen inte att åka skidor men vi får roa oss på annat sätt. Idag har jag till exempel varit hos en kompis och ätit cheesecake. Det är trevligt.

Preskriberat stripp

För tio år sedan bodde jag inte i Ljungby. Jag var här för första gången då. Vi firade nyår hos en av sambons kompisar. Senare på kvällen gick vi på disco på Garvaren. Där var väldigt mycket folk. Jag och nuvarande sambon klättrade upp på scenen där en discjockey satt och spelade. Han sa att man bara fick vara på scen om man hade bar överkropp. Vi klev ned. Sedan tittade vi på varandra, flinade och hoppade upp på scenen igen och klädde av oss på överkropparna samtidigt som vi dansade till Gyllene tiders När vi två blir en. Då kom två vakter och slet tag i sambon, frågade vad det var för dumheter och kastade ut honom. Mig vågade de inte ta i... Där stod vi ute i minus tjugo och klädde på oss igen. Minns inte om vi fick komma in igen sedan. Jag tänkte då att jag som sagt inte bodde här. Tre år senare flyttade jag hit och tror ni ljungbyborna hade glömt?

Stormigt nytt år

Vi hade ett mysigt nyårsfirande med sju personer och en hund i stugan. Killarna höll på att missa tolvslaget för de var ute och matade fåren men till sist stod vi samlade och tittade på alla fyrverkerier som syntes uppifrån vår kulle.

Sambon fascinerade mig mitt i natten i en kombination av medvetenhet och total galenskap. Han var orolig över marschallerna men jag trodde inte att de skulle tända eld på huset. Sedan trillade han ur sängen när han skulle upp och sällskapa med killen som blev hungrig och ville äta ost klockan fyra på morgonen. Nu undrar han varför han har ett två dm långt sår på ena benet. Det kan ju ha blivit när han föll på ett element bredvid sängen.

Jag var ganska lugn igår och försökte ignorera huvudvärken med lite rödvin vilket ju är en halvbra medicin. Var stolt att jag var vaken lika länge som alla andra.

Idag tog vi det väldigt lugnt och de som sov över hade heller ingen brådska hem men det blev lite jobbigt när det blev storm. Vi satt i godan ro och spelade TP när strömmen gick. Ett träd föll mot huset men eftersom de flesta träden föll i förra stormen var vi inte så oroliga. Vi kom hem vid åttatiden på kvällen när det hade lugnat ned sig. Sedan ringde kompisarna vi just sagt hejdå till och ville låna motorsåg för det låg trän över deras lilla väg. Då åkte vi och hjälpte dem med det och idag blir det tidig läggning.

Kulturkullan

Vecka 1

* Läser: Simon och ekarna av Marianne Fredriksson. Det här är en av mina absoluta favoritböcker. Jag läste den för många år sedan och fick lust att läsa om den nu för jag mindes inte riktigt vad den handlade om utan hade mest en känsla av lycka som jag får av riktigt bra böcker. Är lite ängslig att jag inte ska tycka att den är lika bra längre, men nu har jag kommit en bit och än så länge njuter jag av det vackra språket. Handlingen kommer jag att ta upp i läsdagboken.

* Lyssnar på: Pengabrorsan med Moneybrother. CD från 2006. Jag har inte tyckt om Anders Wendin som Moneybrother förut. Eller har väl varit mest likgiltig. Men så såg jag honom på faddergalan när han sjöng en låt på svenska och oj, vilken skillnad! Nu låter han plötsligt som Plura och Lundell. Han har översatt några engelska favoriter och det här är en riktigt bra skiva. Jag vet inte vad det ska vara i original men roas av att man kan få med ordet "bemanningsföretag" i en låt.

* Veckans citat: "Jag tycker om dig. Och ost." Sambons kärleksförklaring på nyårsnatten.

* Veckans händelse: Julutställningen Snö och is pågår fram till den 5 januari på kommunbiblioteket. Annars vet jag inget särskilt som händer denna  vecka.


RSS 2.0