Kulturkullan

Vecka 40
 
* Läser: Lifterskan av Cannie Möller. Mycket spännande! Jag som inte ens brukar läsa spänningsromaner vill veta hur det här ska sluta och hoppas att jag inte behöver vänta tills nästa del kommer ut. 
 
Lifterskan
https://www.adlibris.com/se/bok/lifterskan-9789176970713
 
* Lyssnar på: Dancing queen med Cher på Spotify. Album från 2018. Jag tyckte mycket om den nya Mamma Miafilmen och Cher med sin djupa, fascinerande röst och nu har hon gjort ett album med Abbalåtar. 
 
* Veckans klipp: Nej, det blir inget, för blogg.se krånglar så mycket nu så jag är glad om jag får iväg ett inlägg över huvud taget. 
 
* Veckans händelse: Kanngalan i Ljungby på fredag. 

Vernissager

Jag är lite ledsen att jag inte är i Göteborg och på bokmässan denna helg men jag har åtminstone varit på ett par vernissager i stället. 
 
 
Igår var det vernissage för en utställning med foton av Christer Strömholm på Ljungbergmuseet. Jag kände inte igen namnet innan men tyckte att jag kände igen ett par av bilderna. Till vänster är Pontus Ljungberg, son till Sven Ljungberg som grundade museet, och till höger är Strömholms söner. 
http://www.ljungbergmuseet.se/news/kommande-utstallningar/
 
Idag var det vernissage på en utställning om jämställdhet i konsthallen med verk av fotoklubben Blickfånget och Teater 16. Länsstyrelsens jämställdhetsdirektör Karin Hopstadius invigningstalade. 
 
Konstnärerna äger sina  bilder och man får inte lägga ut kort hur som helst så då fotade jag kakorna. Utställningen innehåller många bra och tänkvärda foton och målningar. 
 

Föreläsningar

Denna vecka har varit fylld av föreläsningar för min del. I måndags var det studiedag och en man från Inläsningstjänst berättade för personalen om vår nya kommunlicens som innebär att alla elever får tillgång till inlästa läromedel.
https://www.inlasningstjanst.se/
 
På tisdagen var jag på kommunens medarbetardag och en föreläsning med Ylva Källman som utgick från Mumintrollen! 
 
Foto: Tomas Andersson 
 
Här fick publiken använda sina mobiler i en omröstning. Det är ett bra sätt att vara delaktig, men jag tyckte inte om att hon frågar publiken så mycket. I och för sig är det frivilligt att räcka upp handen, men det var väldigt många frågor som skulle diskuteras. 
http://www.kommunimera.se/
 
Igår var jag på en föreläsning, också för skolpersonalen, med Charbel Gabro om integration. Han anses vara en av Sveriges bästa föreläsare just nu och ja, han var riktigt bra MEN han tog upp några ur publiken som han valde ut själv. Jag slapp men får fullständig panik av sådant! Jag tycker att man tryggt ska kunna gå på en föreläsning utan att riskera att behöva prata eller stå på scen! De allra flesta människor vill ju inte alls det så då får de väl plocka upp människor som tycker om att höras/synas!
http://www.charbelgabro.se/
 

Att äta konstigt

Jag äter konstigt nu för tiden. 
 
Förutom tvättmedel har jag bara köpt saker man kan äta eller dricka kallt den senaste tiden, mest leverpastej (?), eftersom det är ett stök att springa upp på övervåningen där det visserligen finns två plattor, men inget vatten. 
 
Jag cyklade till Sibylla som ligger vid vårt lilla köpcenter och åt Bamsemeal och lökringar för att jag hade rabatt på det. Möjligen tog jag en lyxshake på Max efteråt eftersom jag måste passa på nu när de har hjortronsmak! 

Om moln och skuggor

Jag blir fascinerad när solen gör fina skuggor.
 
Som vid den här stenmuren.
 
Nu är det mest svarta moln och regn. 
 
Här hann jag hem före ovädret. 
 

Medarbetardag

Idag har jag varit på medarbetardag för kommunanställda, en bra föreläsning. 
 
Vi fick göra en samarbetsövning och här var vi fyra personer som höll i samma penna. Vi skulle rita en blomma, en byggnad eller ett fordon. Tre valde blomma och en byggnad... 
 
Vi har fått en  Ur & penn som är en kul affär, men jag blev otroligt märkligt niad där. Jag köpte ett par hårsnoddar och blev medlem och jag tror faktiskt att tjejen i kassan sa "Nu är ni medlemmar". Särskilt konstigt med tanke på att jag tills alldeles nyligen var hennes skolbibliotekarie och tyckte vi var du med varandra. Det är jag och min cykel som är nya medlemmar kanske. 

Uppmärksamhet

Jag har blivit uppmärksammad från oväntade håll den senaste veckan. 
 
1. När jag öppnade en bok och såg ett citat av mig själv!
2. När en människa som jag är vän med på facebook frågade om jag ville ge litteraturtips i närradion. (Nej, jag pratar inte i radio!)
3. När en man jag inte kände igen berättade att han följer mig på instagram. 
4. När en författare mejlade och frågade om hon får låna några rader från min bokblogg till en broschyr om hennes bok. (Ja! Jag ska fråga om jag kan få en broschyr.)
 
På vår bio finns The Office. Jag var och såg Unga Astrid idag. Den var bra, men det är konstigt att göra en film om en människa på det sättet. Hennes dotter säger att Astrid aldrig skulle ha gått med på att de gjorde en film om hennes privatliv. 

Kulturkullan

Vecka 39
 
* Läser: Allt jag inte vet om djur av Jenny Diski. Jag tyckte om Främling på tåg av Diski, som tyvärr har dött. Hon var en duktig författare, men det stör mig med alla fotnoter i denna bok. Jag tycker bättre om när hon skrev skönlitterärt.
 
Allt jag inte vet om djur
https://www.adlibris.com/se/bok/allt-jag-inte-vet-om-djur-9789150115352
 
* Lyssnar på: The Major Seconds på Spotify. Jag har hört John och Sofie från bandet live och de är skickliga folkmusiker. 
 
* Veckans klipp: full kille
https://www.youtube.com/watch?v=PmjuObnRyd8
 
* Veckans händelse: Bokmässan i  Göteborg, 27-30 september.
https://bokmassan.se/

Berättande och kräftfest

Igår åkte jag med väninnan på berättelser på bygden i Nöttja bygdegård. Det hände något lustigt där; en man kom fram och skakade hand med mig. Först tänkte jag "åh, nej, ska man gå runt och hälsa på alla?", men det var en dansk jägare som kände igen mig från instagram. 
 
Ellen Sjömålen är  berättare på Sagomuseet och berättade om borttappade flickor. Hon är en duktig berättare och det var en trevlig eftermiddag. 
 
När vi kom till stugan var det dubbla regnbågar, även fast bara den nedre syns. 
 
På kvällen var vi bortbjudna på kräftskiva, en glad tillställning! Foto: Ellinor Arvebrink
 
 

Barpallar

Jag tycker att det är jobbigt att sitta på barpallar för att det är så svårt att komma ned igen från en hög pall.
 
Jag övar på de här pallarna på jobbet, för vi ska ha barpallar i köket hemma. 
 
Vi har ett par vita som går att sänka, så det kommer att bli lättare att sitta på dem sedan (definitivt, nu kommer man inte ens fram till dem...). 
 
I stugan har vi höga pallar, men där passar de i baren och där hör det till att man ska klättra lite. 

Lammen

Så här såg våra nya får ut när vi skaffade dem i maj.
 
Så rena, kortulliga och fina!
 
Nu har de bruna ändrat färg. De vita är ovanligt vita här faktiskt, för att det regnat på dem. 
 

Blurb

Nu blir det tjatigt för dem som följer mig på instagram och facebook, men det kan inte hjälpas för det här måste krämas ut över alla mina sociala medier! Jag har blivit blurbad! 
 
Min bokrecension har blivit citerad på insidesfliken av en bok, det är jätteroligt för en bokbloggare! Se hela recensionen här: 
https://ylvarosen.blogspot.com/search?q=%C3%A4nd%C3%A5+nissen
 
Det här är Det måste gå, fortsättningen på den boken, som släpps imorgon och jag har fått ett recensionsexemplar från Hoi förlag.  

Som ett flaskskepp

Jag gillar levande ljus i olika lyktor och hållare.
 
Vi har fått en fin lykta som vi har i växthuset.
Men det var så varmt i sommar så att ljuset smälte, så nu måste jag försöka dela det utan att ha sönder lyktan för att få ut det. Det är lite som ett flaskskepp...
 

Nya skor

Jag spontanköpte ett par skor på en sportaffär på handelsplatsen i Älmhult i väntan på att vi skulle få hämta våra köksdelar på IKEA. 
 
Det här är ett par klumpiga herrskor, men det gör ju inget för de är sköna och billiga vilket är viktigast för mig. Det blir bra på jobbet när jag vill ha något annat än svarta skor, som jag mest använder. 
 

Kulturkullan

Vecka 38
 
* Läser. Noll koll av Arnar Már Arngrímsson. Isländsk ungdomsbok om en missförstådd femtonårig kille. Särskilt kul för mig som bodde ett halvår på Island när jag var arton och missförstådd. 
 
Noll koll
https://www.adlibris.com/se/bok/noll-koll-9789187311536
 
* Lyssnar på: Witness med Katy Perry på Spotify. Album från 2017. Perry har en bra popröst! 
 
* Veckans klipp: rädd pandaunge
https://www.youtube.com/watch?v=DcRWFhSlYX8
 
* Veckans händelse: Wilmer X på Gröna Lund på torsdag. 
 https://www.gronalund.com/sv/scen-show/konserter/wilmer-x-209/

IKEA

På parkeringen utanför IKEA i Älmhult har de en container som är ett museum.
 
Det är en fotoutställning med IKEA-möbler från femtiotalet och framåt, en filial till det stora IKEA-museet i det gamla IKEA-varuhuset i Älmhult, som var världens första. Jag tycker att det är synd att de flyttade och byggde nytt, för nu har centrum nästan dött. 
 
Jag fotade när maken fotade vårt kvitto från IKEA, som hon som skrev ut det sa såg ut som ett Ullaredkvitto. 

Kräftfest

Idag blev det IKEA igen och vi blev fullständigt utmattade för vi var där i sex timmar, varav nästan tre gick åt till att vänta på att de skulle packa ihop våra  köksdelar. Då var vi ändå tacksamma för den servicen så att vi slapp leta reda på de 165 artiklarna själva! 
 
På kvällen bjöd vi vännerna på kräftfest, och det var trevligt men de fick gå hem ganska tidigt för vi har varit piggare.

Lisas och IKEA

Igår var jag och väninnan på en bra konsert med Lisas på Grand i Ljungby.
 
Lisa Rydberg och Lisa Långbacka spelar tillsammans så att det låter som att fiol och ackordeon är samma instrument. De är otroligt skickliga och jag som helst vill ha sång, tyckte aldrig att det blev tråkigt. 
 
Idag åkte vi till IKEA i Älmhult.
Jag funderade på att prova den nya gratissatsningen tubby slides, men blev nervös när jag såg att det stod en ko och en pingvin högst upp i backen och skickade iväg åkarna. 
 
Dessutom såg det ut att kunna bli blött. Men en annan gång kanske jag vågar åka för jag tror att det är kul! 

Fårbil

Jag såg en söt liten bil idag.
 
Den skulle jag kunna köra runt får i, eller åtminstone ull. (Där ligger ett cigarettpaket ser jag nu, vad fult!)

Att måla

Idag har jag målat köket. 
 
Jag var ganska  hoppfull innan jag började måla. Maken visade lite hur jag skulle göra och då såg det lätt ut såklart, men sedan åkte han iväg. 
 
Jag gav upp efter en vägg för då lossnade rollern och allt blev väldigt kladdigt. 
 

Yllva till salu

Nu är Yllva till salu! Hon har legat vid kaj bredvid en yllefabrik i Lagan. 
 
https://www.blocket.se/kronoberg/Tuff_tuff_bat_81174085.htm?ca=21&w=1
 
Vi kan inte rädda flera träbåtar nu, tyvärr, för vi har redan två. 
 
Ylva i lilla träbåten. 
 

Kulturkullan

Vecka 37
 
* Läser: Ett litet liv av Hanya Yanagihara, har jag äntligen läst ut! Den har jag skrivit om här: 
https://ylvarosen.blogspot.com/search?q=hanya
 
Ett litet liv
https://www.adlibris.com/se/bok/ett-litet-liv-9789174296297
 
* Lyssnar på: Albin Lee Meldau på Spotify. Han är en kompis kollegas son och det är ju roligt! Lite för bluesig röst för mig kanske. Han ska vara med i Så mycket bättre i höst, läste jag just, så nu ska jag lyssna in mig. 
 
* Veckans klipp: kattungar och hundvalpar träffas för första gången
https://www.youtube.com/watch?v=8rSH8-pbHZ0
 
* Veckans händelse: berättarkväll på Dannäs våffelcafé på torsdag.
http://www.sagobygden.se/kalendarium

Skyltsöndag

Här kommer en samling skyltar jag såg när vi var på släktträff i Markaryd.
 
 
 
 
 
 
 
Han som samlar på skyltar har även hittat denna, huuu! Foto: Östen Salomonsson 
 
 

Valspurt

Idag gick jag ut på stan och tittade lite på vad partierna hade för sig på torget. 
 
Här stod de uppradade och delade ut information. Jag hade hört att Centern skulle bjuda på valfläsk men det var tyvärr slut.
 
Det var vernissage på konsthallen för en utställning som firar att kommunen har gjort en regel om offentlig utsmyckning; att varje ny- och ombyggnad ska lägga en procent på konst. Här är en gammal skolbild ur kommunens samling, passande nog en valaffisch!
 
 
 

Om släktträff

Släktträffen vi var på i Markaryd med en gren på makens sida kom till på ett lustigt sätt! För några år sedan skulle vår danska stuggranne åka buss från Älmhult till stugan, men så var det helgdag och skolbussarna gick inte. Då hamnade hon i Markaryd i ett par timmar i väntan på en buss. Där satt hon på ett café och fördrev tiden och blev tilltalad av en man som undrade vad hon gjorde där med sin stora packning. Det visade sig att han bott i deras stuga som barn!
 
Våra danska vänner/grannar, vi och svärmor. Foto: Östen Salomonsson
 
Senare kom det en hel buss med deras familj, som ville titta på stugan där några av syskonen växt upp, körande på vår lilla väg där det bara ligger vårt hus och danskarnas och då träffade de på min man som undrade var de kom ifrån. Han kände igen Markarydsdialekten och berättade att hans pappa var därifrån. Nu bor en av männen i huset som makens farmor och farfar byggde och de är släkt på något sätt!

Förtidsröstning

Idag hade vi förtidsröstning hos oss på skolbiblioteket och jag passade på att rösta. 
 
Röstskärmen står längst in till vänster. Det var drygt trettio personer som röstade. Jag trodde att det skulle vara fler elever, men det var nog många som glömde ta med sina röstkort. Jag hoppas att de som fyllt arton tar sig för att gå och rösta på söndag. 
 
En lärare tog med sin klass och berättade hur det går till att rösta. (Jag har en kyckling som skärmsläckare.)

Glassmiddag

När man inte har något kök får man äta glass till middag. 
 
De har god glass från Riccardo i Halmstad på Lilla hembageriet och nu är det utförsäljning. Tyvärr var det bara tre sorter kvar och jag hade inte valt lakrits och tiramisu annars,  men cookies är underbar!
 
Nu har vi i och för sig det lilla köket i gästrummet hemma, men vatten och kyl/frys/skafferi är på en annan våning så det är krångligt att laga mat här. 
 

Fågeljakt

Som tur är så är detta inte hos oss!
 
Det är Linnés Råshult som har fina trädgårdsprydnader. 
 
Vi släpper hönsen lösa ute när vi är vid stugan, men ibland vill de hellre traska runt inne i ladugården. 
 
De här två skulle jag däremot gärna bli av med. De ser harmlösa ut men har suttit och hoat och väckt mig tidigt när vi haft balkongdörren öppen. 
 

Nostalgimack

Igår var vi på en träff med makens avlägsna släktingar i Markaryd. En av dem har en helt otrolig nostalgimack och ett eget café! Huset med samlingarna är större än boningshuset. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kulturkullan

Vecka 36
 
* Läser: En oskyldig lögn av Sabine Durrant. Jag brukar inte läsa spänningsromaner och än så länge är den okej fast inte så spännande. 
 
En oskyldig lögn
https://www.adlibris.com/se/bok/en-oskyldig-logn-9789177990109
 
* Lyssnar på: Sway med Tove Styrke på Spotify. Album från 2018. Jag tyckte att Styrke var cool när hon var med i Idol och nu har hon varit på turné med Katy Perry, det är stort! 
 
* Veckans klipp: vit tiger med stor boll
https://www.youtube.com/watch?v=j7CEgLSo0Co
 
* Veckans händelse: Säkert! på Liseberg på fredag kl.20
https://www.liseberg.se/evenemang/alla/sakert/

Om främlingsfientlighet

På måndag kommer Jimmie Åkesson till Ljungby och talar på ett torg. Det tycker jag är obehagligt, för jag vet att han är smart och bara kommer att säga bra saker. Säkert kommer han att locka människor att rösta på SD, trots att det är ett främlingsfientligt parti. 
 
Den här bilden tog jag när jag var ute på cykeltur, för att solen bröt igenom molnen på ett fint sätt. Precis här har det legat en gammal skola som skulle bli asylboende och som brändes ned för ett par år sedan. Det var en period när flera boenden på kort tid brann och de fick aldrig fast någon för det. Jag är orolig inför valet och hur det ska bli och hoppas verkligen att det inte blir så många som röstar på SD som prognoserna säger. 
 

RSS 2.0