Sara Zacharias

Igår firade jag bipolärdagen med att gå och höra Sara Zackarias. Ibland undrar jag hur bipolär jag är; jag kan lätt bli irriterad över småsaker men även glad över bagateller. Det var länge sedan jag tog mediciner men jag mixtrar lite själv med sömntabletter, örtte, koffeintabletter och olika naturläkemedel.
 
Sara är lite lik Finlands Sanna Marin och har en vacker röst. 
 
Hon är dotter till Ted Gärdestad. Jag gillar inte hans röst men tycker att han har skrivit många fina sånger och det var kul när hon skulle sjunga Himlen är oskyldigt blå som extranummer men var osäker på texten och hade den i mobilen som stöd. Det var fullsatt på Grand och publiken var nöjd. 
 
Ur dagboken 930331: Daniel och Oscar ska åka hem till Peru. De bad pappa att anmäla dem för polisen. Pappa ringde och pratade med polisen och flyktingmottagningen i Hofors igår och idag ringde de och sa att det går ett plan 6.50 imorgon. Det blev lite hastigt. 
 
(Mamma och pappa hade ett par peruaner gömda i ett halvår, men när de inte fick uppehållstillstånd orkade de inte gömma sig längre så de åkte hem.)

Vilken fest

Jag har lyxat till det och köpt gurkor!
 
På Lidl stod det att de har gurkor för 12 kr men de var till och med ännu billigare och kostade bara 8 kr. Det var länge sedan jag köpte gurka för ibland kostar den 30 kr/styck! De har även godis för 5 kr i stället för 9 kr/hg denna vecka så det kan väl hända att jag köpte på mig till påsk. 
 
 
 
 

Irritation och nöje

Idag har jag jobbat ensam på skolbiblioteket för min ena kollega är ledig och den andra sjuk. 
 
Jag är lite ovän med scannern och det gick bara att dra tillbaka fem böcker av femton och då måste man skriva in elva siffror på varje bok för hand, men till slut fick jag fart på scannern igen. 
 
Sedan blev jag på bra humör när jag fick veta att vallamiss heter smörrebom på norska! Vilket bra ord. Källa: Dagens nyheter

Mörkhårig

Jag klipper mig var tionde vecka så jag borde inte bli förvånad. 
 
Ändå känns det kul att jag är blond fram och mörkhårig i nacken. 
 
Jag har fått ett godnatt-örtte av mina danska vänner. Det ser ut att vara renfana i och maken säger att det är giftigt. Det är det också i stora mängder, men en kopp varje kväll ska jag nog klara av. 
 
Ur dagboken 930328: Igår var jag och pappa och körde bil. Det gick dåligt. Sen cyklade jag och Marit till Grådö. -Vad fan håller ni på med? -Vi grillar pinnbröd. 
 
(Jag vet inte vem som grillade pinnbröd, men det låter lite brutalt...)

Om Facebookbedrägerier

Jag har lärt mig att inte klicka på alla länkar även om de ser ut att komma från vänner. 
 
Jag anmälde detta fejkkonto men Facebook kan inte se något fel med det så de tog inte bort det. Det är risk att Darins unga fans tror på det. 
 
Det här är värre och jag höll på att klicka på länken eftersom det är en vän som skickat den. Sedan såg jag att det står .eu som avsändare och det är skumt. Fy, vad fräckt att lura folk att någon man känner har dött!
 
Jag har också haft någon sådan hackning där ett meddelande skickades ut till alla mina vänner på messenger. Som tur var hjälpte det att byta lösenord, men jag har vänner som inte kunnat byta, eftersom hackaren redan har gjort det så att de inte ens kommer in på sina konton längre!

Kulturkullan

Vecka 13
 
* Läser: Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare. Det här är en roman i dagboksform, men nog mycket inspirerad av författarens eget liv. Den är rolig trots att det är sorgligt att det ska vara så svårt att dejta. 
 
Halva Malmö består av killar som dumpat mig (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789127172494/halva-malmo-bestar-av-killar-som-dumpat-mig/
 
* Lyssnar på: Outfield på Tidal. Jag har upptäckt ett band som startade -85 och det är precis sådan bombastisk pop/rock jag gillar, liknande The Police och Journey. De är från England men blev mer populära i USA. 
 
* Veckans klipp: havsutter med unge
 https://www.youtube.com/watch?v=1xf2VVB7boI
 
* Veckans händelse: Turbofest på Poco Locos i Ljungby fredag-lördag. Rockfestival i miniformat.
https://www.tickster.com/sv/events/vdcym2agkxe22u9/2023-03-31/turbofest-v

Sommartid

Jag plirade surt på maken när han petade på mig klockan tio då jag brukar gå upp på helger. Min kropp var inte inställd på sommartid så jag låg kvar i sängen och åt inte frukost förrän närmare halv ett... 
 
Det var tråkigt väder och jag hade ingen tid att passa så det var en lugn dag.

Våffeldagen

Som tur var inföll våffeldagen på en lördag i år så att jag kunde få tag i en våffla. 
 
Pingstkyrkans café Axet har alltid våfflor men bara öppet på lördagar. De har hjortronsylt och det tycker jag är otroligt gott! (Det finns goda hembakta kakor också.)
 
Det är även Världsberättardagen som spridit sig från Ljungby faktiskt. Jag och väninnan gick till Lindex och lyssnade på berättaren Agneta. 
Nu såg jag att det egentligen är den 20 mars, men här firades den idag. 
 
Jag fick just veta att det även är Earth hour, men det tror jag inte att vi ska uppmärksamma här hemma, för maken är mitt i ett syprojekt med ett tyg som ska vara i taket på min bil och jag kommer nog att behöva en lampa för att kunna läsa. 

Om kläder

Jag fattar verkligen inte hur folk bär sig åt när det regnar. Idag när jag cyklade till jobbet i spöregn mötte jag en kvinna som var sminkad, hade fint hår och öppen kappa och gick helt obekymrad och såg ut som om det (inte) regnade. 
 
Själv såg jag ut så här och var ändå blöt, fast jag haft heltäckande regnkläder, för jag blir svettig innanför alla lager... 
 
Jag gick i gummistövlar hela dagen fast kollegan frågade om det inte blir varmt. Jo, men det här ser ju lite väl dagisaktigt ut. 
 
Jag var och tittade på den nyöppnade butiken Desti Node, men det var tur att jag inte behöver några kläder för jag är inte alls lockad av vårens pastellmode. Det passar på bebisar och mörkhyade, tycker jag. 

Om att äta gott

Jag är lite ledsen att jag inte är på väg till Finland nu för vid den här tiden på året brukar jag åka litteraturkryssning. I år blir det inte av eftersom färjan inte längre går till Åbo (mest synd om Åboborna) utan bara till Helsingfors och då tar det längre tid och jag kan inte ta ledigt så länge. 
 
Så här kan det se ut när jag ger mig på dessertbordet på färjan. 
 
Ur dagboken 930323: Ingegerd dog i lördags. Det är hemskt och det känns konstigt. Hon var sjuk men det kom ändå plötsligt. Hon dog i sömnen och det var ingen där. 
 
(Det var en vän till familjen som dog.)

Om te

Idag gjorde jag ett par viktiga upptäckter! 
 
De har börjat sälja te från Stockhultgårdens tebod i Markaryd på Sawadee Kha där jag går på massage. 
 
Tesorten PG Tips som svärmor brukade bunkra med sig hem från England när hon åkte dit ett par gånger om året finns på Ljungby livs. 
 
Vimto låter som ett tvättmedel, ser ut som ett vin men är saft. 
 
Jag gick till Ljungby livs för att de har roliga flingor där och kom hem med chokladkornbollar (enligt paketet), torkad kiwi och en spännande dryck. 

Långpromenad

Idag tog jag en långpromenad. Eller lång och lång, jag träffade en kompis att prata med så det tog en och en halv timme, och jag brukar gå en runda som tar femtio minuter men gick lite längre idag. 
 
En explosion av snödroppar vid ån. 
 
Här badade jag när vi bodde vid ån, men nu har strandkanten blivit väldigt brant. 
 
Årets första promenad längs med den här muren. Trevligt att de håller stigen öppen, innan fick jag bana mig väg genom slyet. 
 
De här är fina. Jag vill att de ska heta gulsippor men bladen ser inte ut så när jag googlar. 

Vårdagjämning

Idag är det vårdagjämning. Det känns hoppfullt även om det fortfarande är ganska kallt. Eller, det kanske är normalt men jag vill gärna kunna sitta utomhus i solen. 
 
Apropå något helt annat; det är nära mellan godisbutik och tandläkare i Malmö.

Kulturkullan

Vecka 12
 
* Läser: Den lille bog om dovendyrets filosofi av Jennifer McCartney. Amerikansk bok översatt till danska. Söt och humoristisk men med bra tips. 
 
 
* Lyssnar på: Songs of surrender med U2 på Tidal. Album från 2023. Det här var tråkigt! Jag kan tycka om covers, särskilt om jag inte hört originalet, men när artister själva gör om sina gamla låtar blir det sällan bra. Jag älskar fortfarande The Joshua Tree från 1987 och blir bara ledsen när låtarna blir omgjorda som på denna platta med 40 gamla låtar i ny tappning. 
 
* Veckans klipp: elefant sprutar vatten på andra djur
https://www.youtube.com/watch?v=Hkq4KVCpJS8
 
* Veckans händelse: Akta huet, standup med Carl Stanley på Grand i Ljungby kl,19.30 den 23 mars
https://www.carlstanley.se/

St Patrick´s day

Igår firade jag St Patrick´s day med ett irländskt (fast svenskt) band på Tre Torn. 
 
Dr McDoogle är bra! Jag såg dem 2019 också, innan hela världen stängde. En skotsk bekant ville hellre fira Skottlands nationalhelgon St Andrew (30 november) men han är ju inte lika känd i Sverige. Men han blev glad när de sjöng en skotländsk sång. Det var mer passande att han sjöng med då än att jag som är från Dalarna hade gått på Harrys där Fröken Snusk sjöng Rid mig som en dalahäst...
 
Harrys har förresten St Patrick´sfirande ikväll i stället med Tullamore lads, men jag ska se två filmer på filmfestivalen och orkar nog inte gå dit. 
 
Jag köpte en god mjölkdrink med Minttu Bubblegum och Baileys. Det är lite irländskt. 

Roliga presenter

Jag får fortfarande presenter i min födelsemånad. 
 
En kompis som är färgblind har stickat sockar och ett bokmärke. Inte för att jag knappt heller kan se vad det är för färger, men det är fascinerande med färgblindhet. Jag kan liksom inte tänka mig hur det är men jag vet att min kompis inte tycker om att plocka lingon. Hon ser dem inte, för bären har samma färg som bladen! Hur som helst blir det sköna stugsockor. 
 
Den söta boken om Dovendyrets filosofi (sengångare=latdjur på danska!) har jag fått av mina danska vänner. 
 
Även denna passande tuppask fick jag av dem. 
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska ha i den men för tillfället är det en Riesengömma. 
 
Ur dagboken 930317: Förstår mig inte på vår mangel, video eller minsta lilla köksapparat. 

Papperskalender

Jag är en av få som ännu använder papperskalender, jag tycker att det är lättare att hålla kolla då. 
 
Maken har ingen kalender för han tror att man blir lat av att inte ha saker i huvudet... Men han har inte så många saker inbokade som jag. Denna vecka är det något varje dag (även om måndagen bara var att jag skulle ta med en ask Läkerol till jobbet). 
 
Idag var jag med skolan till Equmeniakyrkan (för att de har en stor samlingssal) och lyssnade på två kvinnliga poliser som pratade om civilkurage. Det var bra och intressant men svårt att se skärmen till vänster för att det var för ljust. 
 
På kvällen såg jag filmen Sockerexperimentet på filmfestivalen Svenska filmdagarna. Den var bra och sorglig om hemska experiment de gjorde på funktionshindrade på anstalten Vipeholm på 40-talet. De gav dem godis för att konstatera sambandet mellan socker och karies. 

Pinchos

Jag gick med en kompis som också fyller år i mars och firade på Pinchos.
 
Jag åt en liten plankstek och en oxkind (de två till höger) och en drink.
 
Här är alla efterrätter utom creme brulléen mina. Man får en överraskningsdessert när man fyller år. Gott och trevligt! 
 
Ur dagboken 930315: Åsa kom hit. Hon och Johnny ska till Tufkiet på påskolovet. Det skulle jag inte klara av. Jag hittar nog inte ens till Säter. 

Gröna sega bilar

Maken har lackat min bil grön.
 
Titta, vilken liten karamell!
 
Den ser ut som Ahlgrens sega bilar. Jag har inte provat dessa än, men de får bli bilgodis om min bil blir färdig till sommaren. 

Kulturkullan

Vecka 11
 
* Läser: Tone tur o retur av Tone Schunnesson. Samlade texter av journalisten Tone. Tyvärr känns många inaktuella då de handlar om valet i höstas. 
 
Tone tur o retur : tales från Bullshit city och andra ställen (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789113123998/tone-tur-o-retur-tales-fran-bullshit-city-och-andra-stallen/
 
* Lyssnar på: Portrayals med Ane Brun på Tidal. Album från 2023. Norska Ane Brun firar tjugo år som artist och släpper ett coveralbum. Annorlunda versioner av till exempel Always on my mind, en av mina favoritlåtar med Pet Shop Boys fast det är Elvis som gjort originalet. 
 
* Veckans klipp: fyra veckor gamla gerbiler
https://www.youtube.com/watch?v=Zu3WTF3tiHc
 
* Veckans händelse: Filmfestivalen Svenska filmdagarna i Ljungby 11-19 mars.
https://www.svenskafilmdagarna.se/

Pizzaparty

Jag har firat födelseveckan med pizzabakning i stugan. 
 
Vi bjöd in några vänner och gjorde goda pizzor. 
 
Sedan blev det dans i puben där vi har roliga hattar. 
 
Så pass att jag började skela...

Pizzaparty

Ikväll ska vi ha pizzabakning i stugan så vi har städat och gjort i ordning. 
 
Här är den nya vedkorgen jag köpte, den passar jättefint här, tycker jag. 
 
Maken har dolt ett fult rör till värmeväxlaren. 
 
Det blir delinvigning av glasaltanen för maken har byggt en bänk. 
 
Vi har börjat elda i pizzaugnen. 

Vår i Malmö

Nu är det snö här igen och det känns trist när man känner för att ha en vårmånad, så jag tar lite våriga bilder från Malmö i helgen. 
 
Här är en lånecykel med musslor på som de fiskat upp ur kanalen... 
 
Vi satt utomhus på Indian Express vid Möllevångstorget och drack drinkar, så härligt!
 
De sålde citronträd på Gustaf Adolfs torg. 
 
Väninnan och jag på Malmö Arena där First Aid Kit spelade. Det är så kul med henne för hon planerar långt i förväg precis som jag. Vi köpte biljetterna i september. Nu har vi en resa med gänget till Berlin i augusti och sedan kanske vi väntar med nästa stora resa till 2026 för vi har några femtioårsfiranden att klara av först. 
 
Här sitter jag med en konstig drink och ser ut som ett förvånat djur. 

På skolan

Det händer lite olika saker på skolan. 
 
Jag har skyltat med böcker av ALMA-pristagaren, kul att vi har några. Det brukar oftast vara barnboksförfattare som vinner men Laurie skriver bra ungdomsböcker.
 
Studenterna räknar ned till utspringet.
 
Vi har FN-rollspel då eleverna får representera olika länder och debattera. Alla är uppklädda och tar det på stort allvar. 
 
Ur dagboken 930309: Var på körkortsteori och var inte riktigt den mest puckade där. 

Vägarbete

Att de måste gräva upp gator hela tiden! Vi som äntligen fått nyasfalterat och trottoar får det uppgrävt igen för nu har de kommit på att vattenledningarna behöver bytas! Det kunde de ha tänkt på när de grävde för fiber till exempel. 
 
Grannarna är omringade. 
 
Dessutom började det snöa så nu står arbetet stilla. 
 
Ni vet hur strumpor oförklarligt försvinner i tvätten? Lite så har jag det med skor också. Jag lägger in dem i par i vårt förråd, men man kan få leta länge efter den andra när man tar ut den ena...

Banksy i Malmö

En av våra planerade punkter i Malmö var utställningen med Banksy. Jag ska inte avslöja för mycket ifall ni ska se den, men här kommer några bilder. 
 
Ingången till Amiralen där utställningen håller till. Jag rekommenderar att man köper biljett i förväg för det blir snabbt fullt. Det är ganska dyrt med 220 kronor på helgen, men vi ville gärna se utställningen och var där inne i en timme ungefär. Det tar längre tid om man läser alla skyltar, vilket vi inte orkade. 
https://mystery-banksy.se/malmoe/
 
Banksy är mest känd för gatukonst men ställde en gång ut en riktig, levande och målad elefant! 
 
Konstnären är fortfarande hemlig, men det finns en teori om att det är en grupp med människor med sångaren Robert del Naja från Massive Attack i spetsen. Utställningen flyttar till Göteborg i sommar. 
 
Efter att vi varit på utställningen såg vi denna skylt ute på stan. Sedan när har en förbudsskylt någonsin hindrat klotter?... I och för sig är denna vägg ren från klotter, men jag antar att de tar bort det ifall det blir något. 

Födelsedag

Jag har gjort bokmärken på jobbet. 
 
Värst vad de slokar!
 
Visserligen är det tulpaner på men ändå. 
 
Idag är det min födelsedag och jag har fått fina tulpaner som ännu står upp. Ikväll ska vi ut och äta (som om jag inte firat mig själv i Malmö tillräckligt). 

Kulturkullan

Vecka 10 
 
* Läser: Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén. Rolig ungdomsbok om en tjej som ska dejta en hel sommar och hennes kompis som försöker hjälpa henne. 

Flickvänsmaterial (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789188665119/flickvansmaterial/
 
* Lyssnar på: Lowly på Tidal. En kompis ska se detta danska band om några veckor. Lite långsam men vacker musik. 
 
* Veckans klipp: giraffunge blir matad på Kolmården
https://www.youtube.com/watch?v=wvbgMf2O77c
 
* Veckans händelse: Jämställdhetsvecka i Ljungby
https://www.abf.se/distrikt--avdelningar/abf-kronobergs-lan/abf-kronoberg/nyheter/2023/februari/en-vecka-for-jamstalldhet--program/

First Aid Kit

Jag och väninnan har haft en härlig helg i Malmö!
 
Jag bad om att få byta rum för vi hade fått en dubbelsäng trots att jag sagt att vi ville ha två enkelsängar. I det nya rummet gick det åtminstone att dra isär dem. 
 
I väntan på First Aid Kit på Malmö arena. 
 
De är så proffsiga musiker!
 
Det var en ganska lugn, sittande konsert men väldigt bra! 

Noble House

Tidsinställt inlägg på grund av Malmöresa. Det blir tredje gången jag bor på Noble House, jag har hittat bra paketpriser där. 
 
 
Mer om Noble House här: 
yfronten - (blogg.se) 

Emporia

Tidsinställt inlägg på grund av Malmöresa. 
 
Jag ska åka med en kompis till Malmö i helgen. 
 
Vi ska till Emporia och där vill jag äta på Chocolicious för där har de fantastiskt goda saker som denna glass- och frukttallrik jag åt förra gången jag var där.
 
Mer om Emporia här: yfronten - (blogg.se)

Om att äta

Hönsen börjar bli gamla men det kommer något ägg om dagen fortfarande. 
 
Det är alltid kul att göra ugnspannkaka för det blir så roliga former. 
 
Jag beställde från matsmart.se och när kollegan hakade på beställningen och köpte mentos gjorde jag också det. 
 
Maken skickar rapporter från stugan ibland; fåren har inget bordsskick. 

Om böcker och bokstäver

Jag kan inte låta bli att läsa skyltar och annan text. 
 
Men så här fult behöver man väl inte avstava?! 
 
De här är förlåtna för de är invandrare (det är kanske Express skräddare också) men jag blir inte klok på om det ska vara ett eller två ord. De driver även Kungsgrillen mittemot så rimligen borde det vara Kungsbageriet. 
 
Så här får man absolut inte göra! Det är en duologi (har jag lärt mig att det heter när det är två böcker som hör ihop) men fortsättningen är bredare än den första! Om samma förlag släpper en serie ska böckerna ha samma format. Tur att jag inte samlar! 
 
Idag kom mina böcker från Bokus rea. Alla dessa för 229 kr inklusive frakt på 35 kronor. 
 
Ur dagboken 930301: Gick upp klockan tio. Sa hej till Lasse som åkte till Uppsala och inte kommer hem förrän om två veckor. 
 
(Min bror pluggade i Uppsala och kom inte hem särskilt ofta, vad jag minns.) 

RSS 2.0