Årsredovisning

För att vara galen på halvtid så har jag ganska bra budget... Nä, jag tänkte att årsredovisningen skulle handla om nåt annat. Det har varit ett jobbigt ett år.

Det började med katastrof; stormen den 8 januari som fällde ofattbara mängder skog och Ljungby kommun var bland de värst drabbade. Sju trän föll över stugan där vi blev instängda. Sambon har hållit på och sågat och röjt skog hela året. Jag började jobba igen den 10 januari, efter att ha varit arbetslös i ett halvår.

I februari flyttade vi till nybyggda fina biblioteket på sportlovet.

I mars fyllde jag 31 men var för ledsen för att fira på nåt särskilt sätt.

I april fick vi nio lamm men fyra dog nästan direkt.

I maj blev jag glad igen (det syns på att jag skrev flera rader dagbok i filofaxen).

Den 10 juni fick jag sommarlov. Årets berättarfestival var kul, jag gick på en massa roliga gratisgrejor.

I juli firade vi sambons 30-årsdag. Trots att han sa sig inte ha tid fixade jag en lyckad fest i stugan. Vi var på Storsjöyran i Östersund, efter stök med biljetter så att jag fick flyga och sambon åka tåg.

I augusti var vi och hälsade på sambons mormor i Southend i England och så var det ovanligt roliga ljungbydagar. Började jobba igen, blev nervös igen, åt tabletter igen.

September med bokmässa i Göteborg. 

Den 10 oktober föddes min andra brorson Ivar.

I november åkte jag och tittade på honom, mycket snällt och lugnt barn jämfört med sin storebror.

I december fick jag äntligen veta att jag får jobba kvar på mitt kära skolbibliotek. Var hos föräldrarna i Hedemora och firade jul med brorsans familj. Ivar är fortfarande snäll och har fått ett fyrkantigt ansikte. Och ikväll firar vi nyår hos kompisar.

GOTT NYTT ÅR!

Tesketch

Att gå ut och äta med min mamma är alltid intressant. Frågan är inte OM det kommer att hända nåt utan VAD. Det blir nämligen alltid nåt fel och hon låter aldrig bli att tala om det. Jag är likadan, men inte riktigt lika besvärlig. Vår familj är luttrad nu och brukar inte orka tycka att det är pinsamt längre. Oftast handlar det om te. Mamma anser att te ska vara skållhett, serveras i stora muggar och inte vara smaksatt. Vi fikade på Wayne´s coffee på stationen i Västerås och där blev mamma impad över att de hade olika riktiga sorters teer och valde Darjeeling. Tyvärr var tet inte varmt nog och efter en stund frågade hon om hon kunde få det micrat. Till vår häpnad svarade killen bakom disken:  "Vill du ha hett vatten?" Han hade tagit varmt vatten från bryggaren men hade hett i sin superavancerade espressomaskin. Det är olika smak ansåg han när mamma sa att det var klart att hon ville ha hett så att teet lät sig bryggas.

Vad är det med mig och tåg?

Jag tror att det är en konspiration för det går alltid åt skogen när jag ska åka tåg. Förutom när jag åkte gratis till Borlänge nu då. Jag och mamma åkte tåg från Hedemora till Norrköping igår. Det har mamma gjort minst en gång i månaden det senaste året utan problem. Men nu var ju jag med och därför hände det galna saker. I Sala skulle vi byta tåg och det brukar bara vara att kliva över perrongen och på tåget på nästa spår, men så enkelt var det inte nu. Ett hundratal vilsna personer stod och letade efter rätt tåg tills en konduktör sa att vi skulle stå stilla och att det inte var nån idé att springa fram och tillbaka över spåren. Det stod olika på tågen och på skyltarna vid spåren och ingen visste vilket som stämde. Inte mycket verkade det. Vi hoppade på ett tåg som nån påstod skulle till Norrköping, åkte ett par hundra meter och sen backade det tillbaka. Utan förklaring blev vi placerade på ett annat tåg där vi nätt och jämnt hann sätta oss innan konduktören sa att vi skulle åka buss till Västerås och att bussen stod framför stationen. Där stod ingen  buss, men efter en kvart kom det en som hälften fick plats på. Lite senare sa konduktören att de få fart på tåget och att det skulle ta oss till Västerås. När vi kom till Västerås fick vi sitta där ett tag och kom fram till Norrköping två timmar försenade. Phu!

Aslan och stenbordet

Jag blev mycket nöjd med mitt mellandagsreafyndande. Åkte med en kompis och hennes kille till Kupolen i Borlänge med tåg. Redan på resan dit tyckte jag att jag tjänade genom att jag slapp betala biljetten. Det tar bara en halvitmme och konduktören hann aldrig fram till mig, mera pengar att spendera på kläder alltså! Lite missnöjd med att de inte rear kjolen som jag spanat in på Lindex, men köpte i stället en snygg kjol på Indiska till det lämpliga fullpriset 179 kr. Var tvungen att köpa en visserligen rätt ful men skojig topp med en argsint bock på, på exklusiva Carlings, ett linne på HM och en skjorta på Vero Moda. Nöjda återvände vi till Hedemora och gick och såg Narniafilmen. Den var bra och scenen när lejonet Aslan offrar sig på stenbordet är nästan lika sorglig som jag minns den tecknade versionen från när jag var liten. Jag har vunnit striden om stenbordet förresten, och får ärva mormor.

Beskrev nya puben Mickes för den här kompisen som bott i England de senaste tio åren. På vår tid hette puben Krossen, eller det gjorde den ju inte egentligen men den kallades det av nån anledning. Jag tyckte det var bra där nu på juldagen. Det var levande musik i ena änden, disco i andra och mitt i en pub och där stod jag och blev bjuden på Jäger av en ny bekantskap som jag plockat med mig från en fest.

Fyndig

Jag blir så himla nöjd när jag lyckas fynda! Igår när jag var på mellandagsrea så hade de såklart ingen rea i just den affären jag ville handla, men jag hittade en korg med kläder för halva priset. En snygg t-shirt som kostat 150 kr ville jag ha. När expediten slagit in priset tittade hon på kvittot och sa att hon råkat knappa in 45 i stället för 75 och det tyckte jag var okej. Hon skrev ett till kvitto på 30 kr men när jag gick till bankomaten sen så hade de bara dragit 30, hehe... Ska se om jag lyckas fynda idag på Kupolen i Borlänge.

Osovig

Det är svårt att få 2 1/2-årige brorsonen att sova, jag har inte ens försökt. Hans farfar skulle lägga honom en kväll och läsa en saga först. Efter sisådär en halvtimme kom ungen upp för trappen och sa "Farfar är inte vaken." En annan kväll var min bror rätt trött efter att ha lagt honom i några timmar. Han hade frågat om barnet inte kunde sova. "Nej, det är svårt för mig!". Och igår var det "Jag orkar inte sova!"

Monstermoster

Jag har en galen moster! Nu när mormor har dött så har hon varit med henne på sjukhuset, och det skulle man väl kunna tycka är en naturlig sak att göra när man är dottern som bor i samma stad. Men varför göra nåt utan ersättning? Mostern har plockat ut 3000 kronor från mormors konto för att täcka förlorad arbetstid. Så KAN man väl inte göra?

Det finns EN sak som jag hemskt gärna vill ha efter mormor och morfar. Det är ett soffbord med inglasade stenar i som jag alltid har älskat och kommer ihåg från när jag var liten. Mamma mailade det till mostern som hade sagt att hon inte ville ha något speciellt. Gissa om hon vill ha soffbordet nu! Mamma ska bråka om det och jag hoppas verkligen att jag får det.

Pippisnaps

Brorsonen har infört en ny snapsvisa. Han gillade inte den som hans pappa och farfar sjöng utan tyckte de skulle sjunga Pippi Långstrump i stället. Det funkade bra med tjolahopptjolahejtjolahoppsansa och Leo tyckte det var jättekul att snapsa i julmust. "Jag vill ha en till sup!" sa han, och nu får vi se vad han tänker välja för olämpligt tillfälle att säga det nästa gång.

Jag är stolt över att använda julklänningen jag haft sedan julen -91. Den är rätt kort nu, men fortfarande fin, tycker jag. Idag ska jag kolla mellandagsrean i Hedemora. Det brukar gå rätt fort, det blir Modette och Next Company igen.

Saltans tjej

Mamma och pappa var och hälsade på en av mammas mostrar i Lindesberg. Hon bor i samma hus som tjejen som är ihop med fotbollsspelaren, "vad heter han, den där Saltan... "

Mostern tycker inte om Zlatans flickvän. Hon är inget trevlig.

Identitetsproblem?

Jag vet inte om jag är i nåt slags 32-årskris, eller vad det är frågan om. De senaste veckorna är det flera personer som har frågat om jag har barn och det skulle jag kunna ha i min ålder, men när först en skolsyster tror att jag känner igen henne för att hon träffat mina barn och sen en kvinna från tandläkaren frågar om jag är mamma till min sambo tycker jag att det går lite för långt. Att jag dessutom blev beskylld för att vara född -59 när jag var på bibblan gör inte saken bättre. Sen vet jag inte vad killen på konserten egentligen sa, kanske var det "är det bra?" men jag hörde "har du barn?" och tyckte att det var en mystisk hälsningsfras. En kille trodde nyligen att jag heter Ylva Johansson, jag är väl inte vårdminister heller? Sen trodde han Rosén och det heter jag inte heller, Rosen ska det faktiskt vara.

Igår var jag på fest med en före detta som umgås med mycket yngre människor. Han har en tjej som är 22 nu och jag hade i och för sig trevligt på festen men kände mig lite gammal bland alla 80-talister. Några går säkert på gymnasiet. En kille var född -82 och har barn förresten.

Har äntligen lyckats gå ut på juldagen för första gången i mitt liv, tror jag. Jag brukar liksom fira jul med familjen då. Var på gamla Krossen, numera Mickes, som hade öppet till tre dagen till ära. Där träffade jag en gammal klasskompis från grundskolan som jag tyckte riktigt illa om då, men han hade blivit snäll. Han bjöd mig på bra mycket mer dricka än vad jag behövde och en kebab på vägen hem. Synd att jag inte borstade tänderna inatt utan vaknade med salladsrester i gommen. Har dessutom ont i halsen så det är lite synd om mig.

Juldag

Det blev en bra julafton. 2 1/2-årige brorsonen hade redan tomtedräkt när han kom hit så han fick vara tomte. Han lyckades gissa vem som skulle ha paketen fantastiskt många gånger. Det blev lite dramatik när svägerskan skulle krypa in under granen och hjälpa honom att få ut paketen som låg längst in. Granen välte över en fåtölj och pappa. Det gick bra att ställa upp den igen men det rann ut vatten på några paket. I år är granen mer ojämnt klädd än vanligt, jag och pappa har nästan missat att klä den sidan som står in mot väggen och nu lutar den också. Spännande! Men brorsonen tycker att den är fin, med massa glitter på. Han har gett sin mormor komplimanger för hur hon har pysslat hemma. Familjen gick runt i hela huset för att se vad som hänt sen senast de var där och Leo lärde sig snabbt hur man säger. "Åh, vilken fin stol!" och "Åh, vilken fin tvätt!"

Julaftonsblogg

Sitter i mitt gamla flickrum, numera datarum, och funderar på om jag ska våga ge mig ut och gå. Det är väldigt vackert med snö, men mamma säger att det är så halt så man måste ha broddar. Ville inte gå ut samtidigt som pappa, som gav sig ut iförd en sinnessjukt ful overall som var en decimeter för kort. Knallröd är den och med röd luva och sitt vita skägg såg han riktigt tomtig ut, men då var han inte ens utklädd. Jag brukar inte skämmas över mina föräldrar men när jag är hemma en gång om året behöver jag inte visa mig med dem när de ser ut som tomtar... Snart kommer brorsan hit med sin familj. Får se om det kommer nån tomte då, det kanske är för läskigt för en tvåmånadskille och en harig tvåoch etthalvtåring.

Vilket lustigt ställe jag kommer från!

Sisådärja, nu är jag hemma hos föräldrarna i Hedemora (och har haft mamma till att starta datorn och nu får jag se hur länge det funkar. Den blinkar misstänkt...) Hade en seg resa med Swebus igår, från 14.30 till 23.30. Åt tio muffins och tre chokladbollar som matsäck, kände mig lite ätstörd.

Idag har jag varit ute på stan och shoppat minsann. Det finns en bra affär som heter Next company där de har riktigt snygga kläder. Handlade också på tantaffären Modette. Det är alltid lika kul att komma hit och höra dialekten. När jag stått inne i en affär i tio minuter frågade en expedit: Haderu vela ha hjälp?

Läste en så skojig notis i Södran (Södra Dalarnes Tidning) idag:
Tidigt på torsdag morgon anträffade en bilägare på Haggårdsvägen i Hedemora som kom ut till sin olåsta bil en okänd kvinna som satt i baksätet och rökte. Mannen bad kvinnan gå ur bilen vilket hon också gjorde. Polisen rubricerar det hela som egenmäktigt förfarande.

Haggården var ett mupphem tidigare, men nu har de stängt och släppt ut alla, vilket de kanske inte borde ha gjort...

Bloggabstinens

Idag ska jag åka hem till Hedemora och fira jul. Det ska bli trevligt att träffa föräldrarna och brorsans familj, men annars är det inte många där jag behöver umgås med längre. Alla har ju flyttat därifrån. Jag vet inte hur länge jag stannar, kommer hem igen nån gång i mellandagarna. Kommer att få bloggabstinens, för mamma och pappa har världens segaste dator. Det får nog bli som förra året, att mamma måste ta med mig till jobbet så att jag får blogga och maila lite...

TILL ALLA: Jag önskar er en riktigt GOD JUL!

Kulturkullan

Vecka 52

* Läser: Jag ska erkänna att jag inte har börjat än, men boken jag ska starta på idag är Mannen under trappan av Marie Hermanson. Jag är lite nervös inför den för hon har skrivit väldigt olika böcker. Jag tyckte mycket om Värddjuret, som mamma tyckte att jag skulle läsa. Den är lite läskig och mycket märklig och fascinerande. Älskade Musselstranden och hon kommer aldrig att kunna skriva nåt så bra igen så det kan jag bara glömma. Denna hennes åttonde bok verkar lovande men jag försöker att inte ha så höga förväntningar.

* Lyssnar på: Deborah. Självbetitlad CD från 2005. Deborah är fyra Ljungbytjejer som sjungit i samma församling i många år och äntligen gjort en skiva. Nu är väl inte lovsånger vad jag normalt sett brukar lyssna på, men fastnar jag för vackra röster så kan de sjunga vad som helst. (Dock blev jag lite orolig över mig själv när jag inte tyckte att rasistiska Ultima Thule var så dåliga som jag ville tycka...) Så här till jul passar det utmärkt med lugna, vackra psalmer som Härlig är jorden.

* Veckans citat: "Ostron är musslor, de är bara lite speciella." Sambon hade en liten biologilektion med mig när han fick ett märkligt ostron på sin tallrik.

* Veckans händelse: Nyårsafton! Jag firar hos vänner i Bräkentorp. Kanske har de fått i ordning sitt garage så vi kan vara där, kanske inte. Om det blir glamourtema ska jag ha eleganta svarta långklänningen och långhandskar som jag hade på läsdagen. Är lite missnöjd med att jag inte finns med på skolans hemsida förresten, men där finns andra roliga bilder; www.sunnerbogymnasiet.se, läsdag.

Det finns en idolbild på min sambo från firmafesten. Titta på www.partyproviders.net, galleri, julfest lasermaxroll systems, bild sex. Till vänster, kille i grå kavaj, glad...


Jullov!

Igår åkte vi till Växjö för att sambon skulle handla julklappar. Det var såklart bedrövligt mycket folk på köpcentrat Samarkand så jag blev alldeles less och handlade bara på Systemet + lite smink på H&M och sen placerade jag mig själv på McDonalds.

Idag blev jag övertalad av vår syv (studie- och yrkesvägledare heter det nu för tiden och inte syo) att vara med på juldans. Jag gick när treorna hade och det är nog det bästa för de vågar skratta när det inte går så bra. Hade riktigt roligt och blev alldeles svettig av 40 minuter dans. Sen var det julfika för all personal.

Var på kommunbiblioteket och hämtade en bok. Där var en ny bibliotekarie som jag inte träffat förut som råkade förolämpa mig. Jag sa att jag har nummer 59 i stället för lånekort, men han skrev in det som personnummer... -Hallå där! Jag är född -74!

Jag har fått en utomordentligt skojig julklapp av min kollega. Hennes man jobbar med en utbildning för servicetekniker och jag fick en almanacka med kalsongklädda studenter. Hehe...

Min moster konstnären

Idag är det Sverigepremiär för filmen Narnia - häxan och lejonet. Jag hade tänkt gå men ångrade mig för jag kom på att jag vill vara hemma och fira lite jul med sambon ikväll, eftersom jag åker hem till föräldrarna imorn och inte vet när jag kommer tillbaka. Det som förvirrar mig är att de alltid filmar den andra boken i Narniaserien som börjar med Min morbror trollkarlen, som jag inte tror finns filmad. Och nu; min moster konstnären. Jag fick kombinerat tack-för-uppvaktningen-på-bröllopet och julkort från min moster idag. Kortet var en fin akvarell och där fanns en adress till hennes hemsida: www.ateljelilja.com som jag inte visste att hon hade. Jag tycker om både hennes textil och akvareller.

Lite frostigt hemma nu

Sambon är ledsen för att jag aldrig är hemma. Han fattar inte att jag håller på och firar mig själv. Nu mer än nånsin, men det är samma problem vid varje terminsslut, det är en massa saker jag vill göra och så tycker han att jag inte är i stugan tillräckligt mycket. Det är väldigt tråkigt i en sommarstuga på vintern när det är +2 inomhus så jag hittar på en massa undanflykter. Nu har jag i alla fall varit ute och matat djuren och är stolt för att jag tankat bilen, vilket jag hatar, och inte kört i diket eller på nåt djur.

Visst, det har varit mycket de senaste veckorna, förra veckan var jag på fyra konserter, en julfest, en inflyttningsfest, ett julfika och en julmiddag, men jag vill inte tacka nej till sånt som är trevligt.

Igår hade jag julträff med mina tanter på jobbet. Vi var nio stycken ickelärare som träffades och åt julgröt. Det var jättemysigt och blev väldigt fnittrigt när vi lekte en skojig lek. Det låg nästan 40 paket i en hög, man slog tärning och när man fick en sexa fick man ta ett paket. När alla paketen var slut sattes en klocka på tjugo minuter och så slog vi tärning igen. När man fick en sexa fick man ta saker från nån annan och det blev ett hysteriskt slitande, främst i choklad. De hade köpt tiokronorsgrejor, men en del saker ville man ju ha. Jag kom hem med ett par strumpor, överstrykningspennor och suspekt banangodis.

Späckat schema

Den här helgen har varit fullspäckad. Igår var jag i Lagan på julkonsert, fantastiskt vackert med gospel och julsånger. Hade inte räknat med att konserten skulle vara i hela två timmar så det blev lite stressigt för efter det skulle jag till skolsyster på julfika och sen till svärföräldrarna på middag. Hade sagt till svärmor att vi skulle komma senast klockan sju och fattade inte riktigt varför sambon var så arg när jag kom hem tjugo i. Han körde i 130 och jag trodde att vi skulle dö, men var så sur så jag sa inget utan satt bara och var rädd. Som tur är bor de bara en mil utanför stan så det var ingen lång resa.

Idag fortsätter jag med frossandet. Har varit och lunchat med en kompis på Zeus, där det är buffé och alltid fyra rätter, och ikväll ska jag till skolan på julgröt.

Kändispoäng

Det gick bra att gå ensam på Bodies without organs. Jag hittade en musiklärare från Boden som jag träffat på en fest, och några kompisar. Den här musikläraren spelar ihop med Lotta Engberg sedan 1994, det tycker jag är lite häftigt. När jag sa det till en kompis hade han en otrolig kändispoäng, han har dansat med prinsessan Victoria! Inte tryckare, men disco, ihop med en kompis till honom och en kompis till henne, på ett hotell på Öland när hon fyllde 19. Det är svårslaget!


Kulturkullan

Vecka 51

* Läser: Håller fortfarande på med Den blå färgen av Tracy Chevalier. Det är så mycket annat som händer så jag läser inte så mycket. Läser lite Hennes och Plaza kvinna framför TV:n, kan inte läsa böcker när sambon tittar på TV. Han förvånar mig förresten genom att ha köpt boken Den siste bonden på Tämmesboda av Lars-Olof Hallberg. En kille som inte brukar läsa annat än Biltemakatalogen har läst en bok på två dagar.

* Lyssnar på: Pieces of a dream med Anastacia. CD från 2005. Riktigt bra greatest hits. Hon har gjort många hitsinglar och jag känner igen ungefär hälften av låtarna sedan innan. Jag hade lite problem med hennes röst först men så fastnade jag för Paid my dues och sen dess gillar jag henne. Visst är det radiopop men vad är det för fel med det?

* Veckans citat: "Ska vi kliva i bajs?" Brorsonen hittar på roliga saker att göra. När han frågat detta upptäckte vi att han inte hade någon blöja på sig och hade lagt en korv i köket. Nu säger vi så när vi ska in till fåren och trampa runt.

* Veckans händelse: Julafton såklart! Jag firar hos föräldrarna i Hedemora med min brors familj.

Firandet fortsätter

I mitt idoga firande har jag nu kommit till stadiet där jag går på inflyttningsfest hos en människa jag aldrig träffat förut. Jag bjöd med mig när en kompis sa att hon skulle till sin systerson och festa in hans nya lägenhet igår. Det var ett strategiskt placerat boende med krypavstånd till Stengrottan. Jag undrar om inte jag ska bjuda dit mig själv på förfest flera gånger. Idag har varit en väldigt seg dag. Jag åt spagetti till frukost klockan sex på kvällen. Sambon var på firmafest igår men är piggare än jag, orättvist.

Är inne i en döv period och vet inte om det är för att jag är förkyld eller om det är nåt annat, men jag hoppas det går över snart för det är trist att inte höra vad folk säger. Ibland blir det kul i och för sig och nu minns jag inte riktigt vad jag hörde, men killen som sa det utbrast: "Om det regnar ned topz från himlen, ta emot dem!"...

Ikväll ska jag gå med mig själv på konsert med Bodies without organs. Jag har liksom bestämt mig för att se dem. Fick två nya nummer i min mobil igår och kan säkert hitta nån att prata med.

Otäcka rådjur

Som tur var varnade sambon mig idag för att det brukar finnas rådjur på vägen till stugan, så jag tänkte på det. När jag kom körande vid kalhygget där de brukar hålla till hoppade det upp ett på vägen. Jag hann bromsa men det var väldigt nära att jag körde på det. Blev så uppskakad så jag körde femtio resten av vägen och missade en avfart så jag fick åka till Södra Ljunga och vända. Jag som åker den här vägen flera gånger i veckan! När jag skulle hem från stugan hade jag glömt var backen sitter på bilen. Fick tända lampan och kolla på växelspaken. Det är ruggigt vad hjärndöd jag kan bli. Jag ska inte mörkerköra över huvud taget, men nu var jag tvungen att åka ut och mata djuren.

Schizo jul

Det här kommer att bli en besynnerlig jul för min del. Jag är glad för jobbet och ledsen för att mormor har dött. Hon var dålig och fullständigt förvirrad, så det var skönt att det gick så pass fort, får man tänka. Jag ska minnas henne som hon var när hon var pigg och morfar levde. Hon har alltid varit så klok och är en av de människor jag beundrat mest. Tänk bara att hon började jobba som piga när hon var tolv år, jag som nästan är 32 och fortfarande inte kan ta hand om mig själv.

Igår var jag på skolans personalfest. Satt bredvid rektorn och var fullständigt nykter och åt fruktansvärda mängder mat. Sen hände det mest märkliga; jag gick upp med två spralliga lärare och sjöng karaoke! Det trodde jag väl aldrig att jag skulle göra! Vi sjöng Diggilo-diggilej, helt bedrövligt naturligtvis.

Väck med bakfulla mensmonstret

Mina nya p-piller har ruckat på mitt system så nu kommer jag inte att bli ett bakfullt mensmonster på söndagar längre. Bra i och för sig, men jag tycker det ska bli lite opraktiskt att bli menstruös på onsdagar i stället. Jag tycker inte om när mina vanor ändras... Idag har jag varit och förstört ordningen hos fåren också. De är vana vid att få mat på eftermiddagen, men nu var jag ute tidigt på förmiddagen. När jag känner mig dum i huvet kan jag alltid jämföra mig med fåren, de är inte så särdeles sluga. De bajsar i dricksvattnet och trängs så jag inte kommer fram och kan lägga mat i hon. Idag blev jag fastkilad mellan två får, tur att de är mjuka!


En god/äcklig gärning

Hurra, jag har givit bort burken med den äckliga måltidsersättningen som smakade gammal sagga. En kompis fick den, så nu kan jag med gott samvete äta Nutrilett som åtminstone inte smakar illa. Det behövs som motvikt till allt jag vill äta nu. Dagens sätt att fira blir att gå på personalens julfest ikväll. Jag frågade min kollega som är med i festkommitén varför vi ska ha fest på en onsdag och då sa hon att ingen skulle komma på en fredag. Konstigt, tycker jag som inte brukar vilja parta mitt i veckan. Tur att jag inte börjar jobba förrän klockan tolv imorgon.

Thåström

Lyssnar på Thåströms nya skiva som är såååå bra! Han har hittat tillbaka till 80-talssoundet och Imperiettiden. Jag har ett särskilt förhållande till Thåström, efter hans spelning på Dala-Rock -91när jag kom nedhoppandes för slänten med en kille jag just haft sex med på campingen. Just då spelade de "Alla vill till himlen" och det var fullständigt magiskt. Det dröjde länge innan jag kunde höra den låten utan att gråta, för den där killen träffade jag såklart aldrig mer och jag blev tokkär på en gång. Hm, Thåström var det ju jag skulle skriva om och inte hur jag blev av med oskulden... Han ska ha turnépremiär i Göteborg den 16 februari. Nån som vill gå med mig på konsert i Eriksbergshallen (var nu det ligger?) den 16 eller 17 februari?

Lucia och saker att fira

Igår var jag på ett fint luciatåg med musikesteterna. De är roliga för de gör lite annorlunda saker som till exempel att sjunga en vers bjällerklang med bara voff, voff, voff. Det blev ett mer traditionellt tåg idag när jag åkte med en kompis till Lagan och var i Berga kyrka där barn- och ungdomskörerna lussade. Första gången jag såg en lucia med glasögon och en tärna som gäspade. Det var en liten tjej som var så söt, hon stod knappt stilla alls utan grejade med glittret i håret, det elektriska ljuset och allt möjligt. Men hon var väldigt duktig och sjöng en vers alldeles solo.

Jag hittar på små sätt att fira varje dag och idag sa en kompis att en annan kompis fått nytt jobb så då kan vi fira det också. Och så har en kompis tagit körkort idag så då kan jag fira det med henne. När vi rabblat upp detta sa en bekant som var med i bilen: och jag har fått tillbaka mitt körkort från polisen idag!... Då undrade vi såklart vad hon hade gjort för fuffens, kört fort eller nåt, men hon hade blivit bestulen.

Fira ensam

Mina föräldrar har varit förlovade i 40 år imorgon, det är länge! Mamma är hos mormor som är dålig men ska nog komma hem imorgon, trodde pappa. - Annars får jag väl fira ensam!, sa han.

Jag tror att jag ska fira lussevaka ensam ikväll. Jag ska gå på esteternas luciakonsert i missionskyrkan och har inte hittat nån att gå med. Det blir väldigt lugnt och städat. Det var väl länge sen jag hade lussevaka, förresten? Tänka, tänka, det känns som att jag knappt haft det sen den fördömda kvällen på gymnasiet när jag gick tidigt hem från festen för att en kompis var ledsen över att en kille hon var kär i stod och fyllehånglade, och min bror påstod sig heta Gunnar när polisen kom och skulle lugna ned festen, eftersom Gunnar som på pappret stod som ansvarig var för full för att träffa polisen...

Veckans kändispoäng

Såg lite på Popcorn på TV igår. Satt och zappade mellan Nobelfesten, en film och det som var på vår tredje kanal. I Popcorn medverkade Paula Mc Manus som jag tror att jag sett i ungdomsteatergruppen Ung utan pung för tio år sen. Nu är hon gift med en kompis chef, som jag nästan träffade när jag var i Stockholm i november. Han hade frågat om vi ville följa med på nåt (minnns inte riktigt vad) men vi valde att gå ut själva. Det var den kvällen jag talade om för Andres Esteche att han liknade Andres Esteche...

Kulturkullan

Vecka 50

* Läser: Vildvittreväder. Ett häfte med berättelser från stormnatten som vi sammanställt på skolan. Jag har hittat på ordet, efter Astrid Lindgrens bok Ronja rövardotter, och har varit med och skrivit om hur vi hade det den natten. Ett tjugotal elever medverkar och det är många som varit med om minnesvärda saker. Man kan köpa häftet på skolan eller beställa av mig för 20 kronor.

* Lyssnar på: It´s the ultimate Halosdemo. Demo med Halos, från 1999. Lundabaserat studentband, min kollegas son sjunger och spelar gitarr och jag har lånat skivan av henne. Trevlig pop. Jag vet inte riktigt vad jag ska jämföra dem med, ska fundera lite på det.

* Veckans citat: "Ska du med på en Fanta fläder/citrus?" Det var ett häpnadsväckande plötsligt förslag från en kille jag pratade med på puben i fredags. Jag lät honom bjuda mig på en Bacardi black, och han kanske började tycka att jag var lite dyr. Den lilla detaljen att jag satt mellan honom och min fästman tror jag inte han var medveten om.

* Veckans händelse: Bodies without organs spelar på Garvaren på lördag. De är bra så länge man slipper se Alexander Bard , så jag får väl ställa mig och titta på nåt annat. Bard har förresten varit i Hedemora och gästat hotellets satsning Club Turbine för några år sen och nån sa att han kände nån i stan.


Fira, fira

Igår var jag ute och firade att jag vet vad jag gör ett tag till. Eller, mnja, vet vad jag gör gör jag sällan men nu har jag åtminstone fått ordnat så att jag får sitta på ett skolbibliotek och inte veta vad jag sysslar med. Vi hade tänkt äta på favvorestaurangen Zeus men där var det knökfullt med julbordsätare, såg det ut som, så det blev Charlie´s och där hade de en enormt god hjortstek med murkelsås. Efter det blev det Bean´s och Grottan där jag som vanligt var muppmagnet. En lyckad kväll alltså. Jag är så glad så jag ska fira året ut.

Idag har vi hunnit med ganska mycket för att vara lite lördagssega. Vi gick en sväng på stan för att sambon skulle kolla efter julklappar, men lyckades inte handla en enda grej. Vet inte om han tror att det blir mindre folk i affärerna ju närmare julen kommer... Åkte till stugan. Snodde ett par julgranar av grannen för det är mycket mer spännande än att ta sina egna och förresten är det inte många granar kvar på vår mark. Gick en promenad med bocken som inte alls tyckte det var nåt trevligt att komma ut i regnet, men vi tycker att det alltid är lika kul att gå ut och gå med en get i koppel. Sen målade vi taket i finrummet och nu har vi åkt hem och lagat lammgryta, gott!

Blinda ser på film?

Mamma berättade nåt så himla roligt! Hon skulle visa en DVD för sina elever. Filmen var inköpt i Tyskland och textad på tyska vilket ju är passande för gymnasieeleverna. Först fick hon inte igång filmen för spelaren bara dog. Då skickade de in hela spelaren med film till tillverkaren och fick tillbaka filmen och en ny spelare. När de äntligen fick igång filmen visade det sig att den även var anpassad för blinda tittare (eller vad det nu kan heta) och en röst berättade vad som hände hela tiden! Visst är det fint med handikappanpassning, men vad är det för mening med att se på film om man är blind?!

FÄRDIGKAOSAT!

Hurra, jag får vara kvar på skolbiblioteket! Nu är det färdigkaosat för den här gången, har gått och krisat i en månad och är så oerhört lättad! Då kan jag nog snart andas som vanligt igen, och bli av med den otäcka orosbollen i huvudet. Phu! Jag vet inte hur det går till för det fanns inga pengar, men rektorn har fixat nånting med AF rehab. Jag tror att mitt sjukintyg på att det är en risk för mig att byta arbetsplats är en stor anledning. Nu får jag ett halvår i taget och tänker fortsätta hänga kvar med min enorma envishet. Jag tror faktiskt att det är meningen att hela familjen Svensson ska vara på gymnasiet. Nu kan jag lugnt fortsätta att vara halvgalen och jobba halvtid. Jiiiiih!


Värnamjeåo

Så säger de skånska Swebus-chaufförerna när de ropar ut Värnamo. Igår följde jag med en kompis dit. Hon skulle träffa en doktor och jag skulle shoppa, vilken fantastisk terapi! Vi gick på stan hela dagen och jag blev alldeles tröttföttad. Gick ut hårt från början. Kompisen skulle hämta en stövel hos skomakaren och där blev jag kär i ett par äkta handsydda cowboyboots. Måste ha! Visste inte själv att jag var i behov av ett par ljusbruna boots men så var det. Måste ut och dansa med kjol och boots snart!

Jag har aldrig varit i Värnamo riktigt förut. Hur har de lyckats undanhålla stan för mig så länge? Jag har bott i Ljungby i sex år och aldrig handlat i Värnamo som har hur många roliga affärer som helst! På uppdrag hemifrån köpte jag gardiner. Hm, jo, jag vet att tjejer brukar fixa sånt men det är inte riktigt så här. Jag får beslutsångest och bara velar, men kom åtminstone hem med nåt neutralt i beige som blev hyfsat fint.

Lyckades också bränna ett presentkort på 200 spänn på Gamesmania. Sambon fick det i julklapp från jobbet förra året och strax efteråt lades affären ned i Ljungby. Trodde jag skulle behöva handla DVD-film, vilket känns onödigt eftersom jag inte brukar vilja se om filmer,  eller dataspel, vilket också känns onödigt till vår segdator,  men de hade CD och jag köpte nöjt Anastacia och Lambretta.

Mera Uffe

Nu blir jag upprörd! Läste att Lundell uttalat sig om Expressens krönikörer som "surfittegenerationen"! Så bra för honom då att han kan välja att ha en 23-årig tjej. Vet inte vilka krönikörer som avses här men jag hoppas det inte är Linda Skugge för hon är ungefär 30.

Jag tyckte väl tjejen såg ung ut!

Nu har jag läst i den pålitliga kvällstidningsbilagan hallå! (med litet h som retar mig) att Uffe Lundell är kär i en kvinna som är 33 år yngre. Det var dem jag såg i Stockholm och funderade på om det var en flickvän eller dotter som hängde på hans arm. Tjejen är 23, systerdotter till Micke Rickfors. Lundell har en dotter som är 26 och ska ha barn med Micke Persbrandt. Det här är nog den mest fantastiska kändissoppa Sverige haft på många år och jag kan inte låta bli att fascineras, kändiskåt som jag är.

Jag har förundrats över mig själv de senaste åren när jag börjat se män i femtioårsåldern som "inte så himla gamla längre" och riktigt trevliga att titta på ibland, men de ska ju inte kunna vara ens egen farsa! Det är fortfarande bra att ha en 75:a hemma. Jag har en kompis som alltid är extrem och när hon var tillsammans med en man som var 23 år äldre tyckte jag att det var läskigt. "Ni har ju hela mig emellan er!" sa jag som var 23 då.

Kulturkullan

Vecka 49

* Läser: "I ... am a librarian!" av Åsa Hagman Öberg. Det här är en magisteruppsats från Uppsala universitets utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Jag har fjärrlånat den från Gävle och det var nog krångligt för det var länge sedan jag beställde den, men det går att göra så i alla fall om man är lite envis. Det är en undersökning av hur bibliotek och bibliotekarier skildras i filmer och TV-serier. Rolig för att vara en vetenskaplig skrift. Fortfarande gestaltas bibliotekarier på film ofta som äldre, trista, gråhåriga tanter med knut i nacken och fula glasögon.

* Lyssnar på: Inga gränser med Senap. CD från 2002. Den här skivan har jag enbart för att det är en ljungbygrupp. Jag lyssnar inte på punk annars och det här är ganska brötig (göteborgska för stökig) musik, men ibland är jag på humör för sånt här. Fick en överdos av gitarristen och sångaren när jag bodde i lägenheten under honom. Mycket partande och spelande var det så jag bodde bara där ett halvår och det passade jag på att tala om för honom när jag köpte skivan och fick den signerad...

* Veckans citat:
-Ska du med hem?
-Ja , det ska jag!
En bekant fick med sig en tjej hem från korvkön kvart över två på lördagnatten. Vet inte om de pratat innan eller om det faktiskt gick till såhär. Ibland är det bara så enkelt...

* Veckans händelse: Filmen En långvarig förlovning visas gratis för medlemmar i Ljungby bio Kontrast klockan 19 ikväll. Jag har inte hittat nån mer officiell händelse denna vecka.

Fullkulla

Det blev en kul kväll igår på "Kung i baren". När jag blir full blir jag ännu gladare än vanligt om jag får prata dalmål och prata om Hedemora. Pratade med en charmig man för att jag lånat ut böcker till honom. Härlig ursäkt för en bibliotekarie att börja prata med nån... Det visade sig att han jobbar på samma ställe som en kompis (hej, Kathrine) och har spelat i Cat rapes dog som var jättestora i Tyskland för ungefär tio år sen. Jag såg dem på Dala-Rock -94 och minns låttiteln Moosehair underwear. Sen pratade vi med en annan kille på hennes jobb som jag känner igen från volleylaget. Där spelade min före detta pojkväns kusin ett tag och han är från Långshyttan, nästan Hedemora.

Idag har det varit en väldigt seg dag. När sambon bedömde sig vara nykter nog att köra åkte vi och tittade till hans föräldrar och kom inte till stugan förrän det började bli mörkt. Där bäddade jag ned mig under ett duntäcke och låg och läste. Sen har vi ätit en fantastiskt lyxig soppa som sambon kokade ihop på tigerräkor, lax och allt möjligt.

Fylleblogga lite

Nu är det lördagkväll och jag ska snart gå ut och satsa på att bli kung i baren. Har grundat hemma med rödvin så det inte ska bli så dyrt ute.

Idag stod jag utomhus och vaktade ett stort bål. Det var dags att ställa sig längre bort när jag kände att jag började lukta popcorn... Sen gick jag in och lade mina handskar på kaminen tills det luktade bränt. Jag har också sandpapprat fönsterlister och hållit i takpapp så jag har gjort lite nytta idag.

Såg idolfinalen på TV igår och blev besviken över att inte Sebastian vann. Ja, ja, jag har röstat på Måns förut för att han var söt, men nu tyckte jag faktiskt att Sebastian var den som sjöng bäst. Förresten har han blivit väldigt charmig under seriens gång. Först tyckte jag han såg ut som en blek och glåmig engelsman, (inget ont om engelsmän, jag har en vacker halvengelsk man hemma och brukar gilla de långa, smala, mörka och bleka killarna där) men på slutet har de nog stajlat upp honom ordentligt.


Hedemora, laglöst land

Igår var det ett reportage från Hedemora på TV. Programmet heter Faktum och går på tvåan och det var en kompis som upplyste mig om att det skulle handla om min gamla hemstad. Jag har tidigare skrivit om att jag brukar befinna mig i katastrofområden, men de värsta grejorna i Hedemora har hänt efter att jag flyttade därifrån för nio år sen. Restaurangägaremord, polismord, bankrån... Hedemora är litet, 8000 personer i stan och 16 000 i kommunen, men nu är det stökigt där. TV-reportaget handlade om polisen. Det finns sju poliser i stan men bara en halvtidstjänst ute på stan, och han har inte ens nån bil utan åker moppe eller blir upphämtad av polisbil från Avesta, två mil bort! Det kan hända otäcka saker var som helst, men det är klart att det har ett samband med om där finns poliser eller inte.

Terapiblogg

Nu är det här rätt mycket terapiblogg. Jag mår bättre om jag får berätta om mitt kaos. För tio år sen var jag kär i en kille som jag skrev dikter till och några rader var ungefär såhär:

Alla små saker som du sagt och som du gjort
Om man tänker i det lilla blir allting väldigt stort

Vad djup och klok jag var. Det där stämmer fortfarande för mig, som förstorar upp allting. Jag pratade med en moster om att vara känslosam en gång. Hon har också alltid haft hiskliga toppar och dalar, men ändå vill hon inte vara utan sina känslor. Jag vet inte jag, jag skulle hellre ha min brors oerhörda lugn, eller lite av gymnasisternas kortsiktiga planering. Igår förundrades jag över eleverna på biblioteket. De kom in till mig och ville ha overheadpapper och jag hänvisade till vaktmästaren. -Men vi ska ha föredrag om tjugo minuter!

RSS 2.0