Nyårstupp

Vi fick en tupp av bekanta för de hade två som började slåss. 
 
Den här fina ungtuppen fick flytta från Dångebo till Runkarp!
 
Den förra bilden hade ägaren tagit, mina blir så här för han står inte still. Här försöker han gala men låter som en partytuta. Det är så kul att höra de första försöken, innan de har lärt sig ordentligt. Han är en maran och förhoppningsvis kommer vi att få chokladbruna ägg om vi kläcker fram hönskycklingar efter honom. 
 
Ur dagboken 921231: Vid tolvslaget stod jag ensam uppe på en kulle och var rädd för alla flugeldar. Gísli skadade handen. 
 
(Det var det sorgligaste nyår jag har hört, men minns inte alls detta. Flugeldar är ett kul isländskt ord för fyrverkerier.)

Om mellandagsrea

Det är lite orättvist att uttala mig om mellandagsrea idag när de bästa fynden är slut, men jag måste ändå säga att det inte är lätt att bara handla lokalt. Jag köper saker när det är billigt och lyckades bra i Växjö den 27 december. Idag köpte jag ett par presentförpackningar med handkräm och liknande på Lindex i Ljungby men var inne i många affärer.
 
Vi hade en bra Vero Moda men nu heter den Modebutiken (varför det?) och har inte alls mina färger och mönster. 
 
Nästan alla kläder är konstiga... Är det det här jag ska vänja mig vid framöver? I och för sig tycker jag att det är tråkigt att alla på gymnasiet nästan bara har svart, vitt, blått och grått men det får väl vara någon måtta på färgerna?... Jag fortsätter med rött, som jag tycker är fint även efter jul. 
 
Ur dagboken 921230: Palli var trött eftersom han gick och la sig halv tio imorse. Satt framför TV:n ett tag. Till slut sa mamman att jag skulle gå och söva Palli. Det gjorde jag inte men jag värmde honom. 
 
(Stackars Palli, jag borde ha gått hem och låtit honom sova. Jag undrar om vi pratade isländska eller engelska och vad mamman egentligen sa.) 

Äbleskiver

Igår var vi hos våra danska vänner på den årliga festen med äbleskiver. 
 
Det är som runda munkar utan vare sig äpplen eller skivor, som det var från början. Vi var tio vuxna och två barn och fruktansvärt många äbleskiver. Det är jordgubbs- och björnbärssylt och florsocker till, så himla gott! 
 
Vi sov i stugan i natt och där har vi en massa får. Jag har för mig att jag köpte det här själv, för att den var så fulsöt. 
 
Ur dagboken 921229: Sov till klockan två igen. Det är extremt. Skönt att jag får sova hur länge jag vill. Men när skolan börjar igen börjar gå-upp-klockan-sju-helvetet. 
 
 

Hemma hos mamma och pappa

Jag fick sova i mammas rum när jag var hemma. Hon har en dubbelsäng så det går bra. 
 
Men man får se alldeles för mycket av sig själv när man kliver upp ur sängen... 
 
Vi bad min brorson ta kort på familjen. Hans idé att fota uppifrån var lite konstig, men kanske är det här det bästa kort som går att få på oss. 
 
Jag sitter jättekonstigt och bara brorsan ser lite normal ut men det är ändå kul att ha en familjebild en gång om året. 
 
Ur dagboken 921228: Menlösa barns dag har varit en rätt menlös dag. Duschade, skrev brev, läste, ville inte följa med på litli jólin. (Lilla julen, konstigt att fira efter jul.)

Shopping i Växjö

Eftersom jag inte tyckte att jag åkt buss färdigt, efter att ha åkt Flixbus hem från Stockholm, åkte jag till Växjö idag och gick på mellandagsrea. 
 
Där gick jag runt i cirklar som en idiot enligt google maps... 
 
Först tänkte jag att jag var duktig som inte köpte kläder och att jag bara ska köpa om jag behöver något. På Gina tricot tittade jag efter stickade tights som jag köpt där för många år sedan, men hittade i stället en stickad kjol och då kände jag ett behov för jag har bara korta. 
 
Jag fick fina tygservetter från Cult design av min brors familj och har ett uppläggningsfat av samma märke. Då kände jag ett behov av servettringar och det hittade jag fyra för 25 kr på Emmaus second hand. 
 
Där fanns också en gullig fårlampa men jag hejdade mig för jag vet inte var jag skulle ha den och tror inte ens att man ser fåren när den är upphängd. 
 
Jag satt längst fram uppe i dubbeldäckaren på vägen hem och fick se solen gå ned. 
 
Ur dagboken 921227: Tammy berättade nåt kul. När hon kom hem inatt hörde hon ett misstänkt ljud från föräldrarnas rum. Hon trodde att det var Bórgthor och sa ilsket -don´t you Icelandic people know anything else to keep you warm? Ett tag senare kom Torfi och undrade vad hon sa. 
 
(Torfi var hennes isländska pappa och Bórgthor hennes bror.) 

Julen

Nu har jag kommit hem från julfirande i Hedemora och Stockholm. Det var sagolikt vackert med snön som kom lagom tills jag kom hem så här kommer det en radda bilder. 
 
 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 921226: Gick och tittade på kyrkogården som ser bisarr ut med lampor på korsen. Jag hade tänkt gå på jólaball men så blev det inte. 
 
(Jólaball måste betyda juldisco på isländska.)

25 dec

Ur dagboken 921225: Vi åt hangikjöt, laufabraud och en del annat. Saknar julmust och svensk julmat. 

24 dec

Ur dagboken 921224: Jag pratade med mamma, pappa och Lasse, som börjar bli bra efter att ha cyklat omkull och skadat käken. 

23 dec

Ur dagboken 921223: Jag hämtade ett paket från Åsa, Marit och Johnny. På tulldeklarationen står det bibel och raggsockor men jag misstänker att det är Gott & blandat och nåt mer. 

Åka tåg

Nu är det spännande! Jag ska åka buss från Ljungby till Stockholm och sedan har jag 34 minuter på mig innan tåget till Hedemora går. Om jag missar det tar jag nästa och kommer fram 00.14. Håll tummarna för att jag ska hinna med tåget och slippa köpa ny biljett. Eller fastna i Stockholm. 
 
Bild från juni 2021 när jag hade lite dåligt samvete för att man inte skulle resa, men åkte med en kompis till Stockholm för att jag fått ett bra hotellerbjudande. 
 
Ur dagboken 921222: Idag bröt jag loss en del av duschkabinen och höll på att stänga in mig själv när jag försökte laga den. 

Pepparkaksbroar

Idag hade teknikprogrammet tävling i att bygga broar av pepparkakor. Efter jul ska de testa hållfastigheten och utse en vinnare. 
 
 
 
 
Ur dagboken 921221: Jag tänkte vara social så jag låg på soffan i vardagsrummet hela dagen. Det var bara det att det var ingen annan där. 

Slask

Igår var det glashalt och idag är det slask...
 
Då får kulturtanten ha gummistövlar, kurbitsstrumpor, stickade tights och skogsrutig klänning. Det är förresten märkligt hur kort klänningen blivit så jag har en liten kjol under, men den kryper också upp så att man får dra ned den då och då. 
 
Det här är det absolut svåraste att cykla i! Det är en så slaskig sträcka så jag fick kliva av och leda cykeln. 
 
Jag som var så glad att gropen utanför vårt hus blev bortbyggd så att det inte blir en vattenpöl där. Nu hoppas jag att det är tillfälligt som det blir översvämning när det är mycket snö som ska smälta. 
 
Ur dagboken 921220: Jag slängde köttrester som skulle ha sparats. Pinsamt. Men jag tyckte inte att det var nåt att spara på. 

Godis

De har fruktansvärt mycket godis på makens jobb så jag tycker att han kan plocka hem lite till mig. 
 
Det här är bara en del av en jättekorg som jag plundrade i fredags. 
 
Ur dagboken 921219: Jag gick till Tammy och sminkade henne. Det var kul när Torfi frågade vem hon skulle ut med och hon inte visste vad han hette. Han ringde och hette Kalli. 

Kulturkullan

Vecka 51
 
* Läser: Slugger av Torbjörn Flygt. Jag tyckte om Underdog, som är den första i trilogin om skåningen Johan och utspelar sig på 80-talet, men denna tredje del är jättetjock och känns lite seg. 
 
Slugger (inbunden)
 
* Lyssnar på: Epistlar med Albin Lee Meldau på Tidal. EP från 2021. Jag fick höra talas om Albin innan han var känd för en kompis har jobbat ihop med hans pappa, på en bokbuss tror jag. Jag tycker om hans röst. 
 
* Veckans klipp: tapirunge blir kliad
https://www.youtube.com/watch?v=j01ZPBLntvk
 
* Veckans händelse: julafton på lördag.

Julfest med vänner

Igår blev det en julfest till, ihop med mitt damgäng. Jag var lite trött efter firmafesten men gick ändå inte hem förrän efter klockan ett på natten. Vi har så roligt när vi ses! 
 
Vi var åtta personer och hade gjort två smårätter var så det blev väldigt mycket mat. Praktiskt med knytkalas så att inte en måste göra allt, men värdinnan hade ändå fixat en massa och vi hade vinlotteri, julklappsspel, musikquiz, huvudstadquiz och fuldans. 
 
Glad fjärde advent! 
 
Ur dagboken 921218: Begga skjutsade mig till doktorn vilket var tur, eftersom det var absolut storm. Han sa att jag ska gå på penicillin i en vecka.

Julfest på firman

Igår var vi på julfest på Sysmec, makens företag. Vi var 19 personer, med alla anställda och de flesta respektive. 
 
Vi fick ett luciatåg med levande ljus...
 
... En stor och ståtlig gran...
 
... och äntligen fick jag träffa en anställd med räv bakom örat! Hans fru hjälpte till att visa ordentligt. 
 
Ur dagboken 921217: Skrev ett par brev och gick till posten. Det var väldigt plågsamt för det blåste upp snö som små nålar i ansiktet. 

En vacker dag

Det var chockartat att det var -16 när jag skulle cykla till jobbet, men kändes inte så kallt när jag väl pälsat på mig. 
 
Väldigt vackert blir det med snö på träden och det är inte så ofta vi har riktig vinter här i Sydsverige så jag får njuta av detta nu 
 
Om vi skriver konstiga lappar på skolbiblioteket? Ja, ganska. Treorna hade jultema idag och kollegan berättade att hon lånat ut en bibel utan lånekort. 
 
Ur dagboken 921216: Pratade ut med Begga. Hon tänker inte förbjuda mig att träffa Palli. Men jag måste se vad som ska göras och inte para ihop udda sockor. 

Smådjur

Kollegan har satt en liten husmus utanför skolbiblioteket. 
 
Nästan som en nissedörr. 
 
Vi har koltrastar som det är synd om i trädgården och matar dem med äpplen. De måste fatta att det är dags att flytta! 
 
Ur dagboken 921215: Åkte tillbaka till skolan till ett. Var ensam i minibussen. Chauffören hade en syster som studerar i Uppsala.

På skolbiblioteket

Idag var en kollega sjuk och jag jobbade ensam. Vi är tre så det är inte så ofta man arbetar ensam och även om det brukar vara lugnt på skolbiblioteket kan det vara svårt att hålla ordning. 
 
Jag tycker att det är konstigt att det är så lätt att flytta stolar men svårt att ställa tillbaka dem... Inte får de dricka eller äta inne på bibblan heller, suck!
 
Det här är tyvärr inte min skylt men jag lånade den från kollegans skrivbord. 
 
Ur dagboken 921214: Blev rastlös och gick ut för att leta efter Palli men hittade honom inte. Det var nästan omöjligt att gå. Runt 3 dm snö och storm. 
 
(Vad konstigt. Jag minns att jag kunde gå eller cykla nästan hur långt som helst för att prata med någon, men varför gick jag bara rätt ut i en snöstorm för att leta efter en kille?) 

Om gamla ragg

För trettio år sedan var jag 18, bodde på Island och spårade ur helt. 
 
Jag hade en liten relation med Palli, byns värsting, som rånade puben en gång... Det var busarna som pratade med mig men han var väldigt rolig och charmig. 
 
Nu googlade jag honom och han bodde i Norge och dog för två år sedan, så sorgligt! Det kan verkligen inte vara min sorg att bära men jag blir ändå ledsen. Det var en person som betydde mycket för mig en gång. 
 
Ur dagboken 921213: Jag bestämde att jag skulle posta brev för att få en anledning att gå ut i snöyran. Var på väg hem till Palli när han kom i en bil och undrade vart jag var på väg. Posten är åt andra hållet. 

Fina vinterträd

Vad roligt för dem som har det här perfekta trädet för ett ljusnät! 
 
 
Vår utegran är också fin i snön. 
 
Ur dagboken 921212: Gick till posten (som var öppen av någon anledning) och hämtade ett paket. Det var julklappar till min nya familj och till mig. Tammy hjälpte mig att slå in och en del av paketen ser förskräckliga ut. 

Kulturkullan

Vecka 50
 
* Läser: Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl. Kanske borde man ha läst Sju bröder av Aleksis Kivi från 1870 som inspirerat denna roman, men det är kul att läsa denna om systrarna i Finland som ska klara sig själva efter att föräldrarna dött. 
 
Björnjägarens döttrar : en berättelse om sju systrar (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789113118383/bjornjagarens-dottrar-en-berattelse-om-sju-systrar/
 
* Lyssnar på: Vagnretur med Plinketiplonk på Soundcloud. En lärarkollega gör konstig musik med en kompis. https://soundcloud.com/plinketiplonk
 
* Veckans klipp: Råtta räddar sin unge från en orm
https://www.youtube.com/watch?v=21Z92LWDkNY
 
* Veckans händelse: Lucia, den 13 december.
https://www.youtube.com/watch?v=zmggu7cmOeE
 
Ur dagboken 921211: Gick halvvägs ut till minnesmonumentet. Gick in och värmde oss i affären där jag nog ska köpa en tröja till mamma om de skickar hem mig nu. 

Vernissage

Gårdagens inlägg kommer idag för blogg.se krånglar fortfarande! 
 
Jag hade lagt in en tom dag eftersom jag var rädd för att må dåligt efter ett litet ingrepp i fredags men var pigg så att jag kunde hitta på lite saker. 
 
Det var vernissage med Linda Sköneskog och utställningen Jämtlandsfjällen på Ljungby konsthall. Hon målar jättevackra tavlor och min favorit är renen som hon så fint matchar. Linda bor i Göteborg men kommer härifrån och vi är vänner till hennes föräldrar. Det här är hennes första separatutställning.
 
På kvällen följde jag med maken på julölprovning på Bryggeriet. Eftersom jag inte dricker öl och inte äter sill verkar det dumt att gå på ölprovning med sill och tillbehör, men maken fick desto mer öl och så åt vi gott efteråt. Flera bilder på min Facebooksida Yfronten äter, för den som är intresserad; https://www.facebook.com/yfronten/
 
Ur dagboken 921210: Det har snöat och ser helt annorlunda ut. Väldigt fint förutom en del fula hus som nästan var självlysande. 
 
 

Julbelysning

Visserligen ska vi spara el nu men lite lampor måste vi ha. 
 
Det här trädet utanför lasarettet är så fint. 
 
Vägen upp mot kyrkan är också fin med belysning. 
 
Här ser man inte lamporna men det är fint utanför kommunarkivet även när det är mörkt. 
 
Ur dagboken 921209: Gick med Tammy till posten. Trodde inte att det ens var nån idé att fråga om det var nåt till mig men postkvinnan sa att jag fått ett paket. 

Att vara hjälplös

Jag är så trött på mig själv för det händer så många konstiga små saker. 
 
Låset på postlådan hade fryst så jag fick be maken att ta in posten. 
 
Jag är rädd för eld men håller på att lära mig att elda i kaminen. Det är svårt att veta när man ska lägga på mer ved. 
 
Som tur är fixar maken det mesta men jag tar inte med honom till gynekologen och idag gick jag fel. När det står Region Kronoberg tror jag ju att jag är på rätt ställe. Nu kom jag försent men fick en ny tid redan imorgon. 
 
Ur dagboken 921208: Regn, blåst och kolsvart på morgonen. Hatar det! Vi fick lift med Thórhalla. Jag tror att vi missade bussen. 

Trottoar

Vi har fått en trottoar utanför vårt hus. 
 
Det har tagit väldigt lång tid, den åttonde november anade vi att de skulle göra något men vi hade inte fått information om vad. 
 
Gatan var sliten så det var bra att de gjorde något åt det.
 
Igår lade de det sista, de vill väl bli klara innan det blir för kallt. 
 
Ur dagboken 921207: På slutet skulle vi skriva uppsats, 150 ord. Ämnena var "Hund i tätort", "Framtidsyrke" och "Ungdom och sport". Jag tolkade framtidsyrke som vad jag vill bli. Journalist. 

Runsten

Jag har hittat en ny runsten! 
 
Tyvärr syns inte runorna på den...
 
Men det är en förklarande skylt bredvid. 
 
Ur dagboken 921206: Om jag går ut ensam eller med Tammy är det fel och om jag går ut och träffar nån jag känner är det dåligt sällskap. 

Var försiktig med vad du önskar

Jag ska vara försiktig med vad jag önskar. 
 
Jag ville ha snö och det är fint när det snöar på vårt hus.
 
Men vägen blev slaskig och det går inte att cykla i det här så jag fick leda hem cykeln från jobbet. 
 
Ur dagboken 921205: Hon visade en kissande docka som jag och Tammy inte ville se men hon vägrade som vanligt att lämna mitt rum. Jag skrek ovanligt högt för mamman kom för att säga till henne. 
 
(Det gick inte så bra att ha mig inneboende hos en barnfamilj på Island.)

Kulturkullan

Vecka 49
 
* Läser: Oändligt underbart av Marjaneh Bakhtiari. Jag tycker mycket om hennes språk och det här är en intressant roman om en ung killes sista dag i livet. 
 
Oändligt underbart (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789177752127/oandligt-underbart/
 
* Lyssnar på: Lojaka och Elin Louise på Spotify. Jag läste i Smålänningen om en tjej från Älmhult som gör egen musik. Hon har projekten Lojaka och Elin Louise, det ena folkmusik och det andra pop, och jag gillar båda. 
 
* Veckans klipp: huskyvalp
https://www.youtube.com/watch?v=m6U-cFzVOc4
 
* Veckans händelse: Jul på Bergkvara gård, 9-11 december.
https://bergqvaragard.se/julmarknad/

Jul på Grand

Idag var jag med en kompis på Jul på Grand, en fin show med dans och sång. 
Det är kul med våra duktiga lokalförmågor som jag känner många av. 
 
Matilda Stjernqvist, en av mina favoriter härifrån, som studerar på musiklinjen på St Sigfrids folkhögskola.
 
En fin version av Fairytale of New York. 
 
Ur dagboken 921204: Gick på generalrep inför sångtävlingen imorgon. Anna Bogga glömde bort texten men hon kan sjunga. 
 
 

Konstrunda

Idag var det invigning av en konstrunda med Sven Ljungbergs målningar i Ljungby. 
 
På sex olika platser har man satt upp tavlor ungefär där han målade dem. Det är olika bilder på fram- och baksida och intressant att se hur staden ändrats. 
 
Fogdeskolan där Sven gick i småskolan. 
 
Lagaån.
 
Det här är min favorit av hans tavlor, han var så duktig på att måla is. 
 
 
Så passande med mannen med paraply! 
 
Ur dagboken 921203: Orkade inte vänta på bussen utan började gå hemåt. Efter bron fick jag lift med kvinnan med de fula tröjorna som går på min biologi och engelska. 

Får och druvor

Maken hittade ett nytt vin idag. 
 
Det här var han tvungen att köpa! Som tur var är det gott. 
 
Så här kan det se ut hos oss. 
 
Ur dagboken 921202: Jag pratade med Dadda. Hon körde mig hem för hon åkte förbi när jag nästan gjorde en bakåtvolt i halkan. 
 
(Jag minns inte vem Dadda är, men hon heter troligen Adalbjörg eller något egenligen, alla islänningar har smeknamn.)

Ljungby maskin

Vi har flera stora truckföretag i Ljungby.
 
Här ska det bli ett museum för Ljungby maskin.
 
Kanske på andra sidan vägen också, de har i alla fall en lokal med en massa gamla fordon och en kristallkrona. 
 
De har ett par stenlejon som vaktar infarten till en grusplan, det ser roligt ut. 
 
Ur dagboken 921201: Det är internationella AIDS-dagen och Islands frigörelse från Danmarkdagen. 

RSS 2.0