Lasarettet, nej!

Idag har vi varit och hälsat på sambons döda pappas förra fru i Blekinge. Det är komplicerat detta, men hon är en hemskt gullig liten tant så det är kul att fortfarande ha kontakt med henne. Hon ska fylla 89 och bor kvar ensam i sin lägenhet, lite skröplig men otroligt klar i huvudet. Inte vill hon fråga på sjukhuset vad det är för fel på henne så hon har svårt att äta. "- Lasarettet, nej! Dem är jag trött på!" Men fikas ska det. Jag hade gjort en hallonpaj och hon bjöd på wienerbröd, muffins och gillekakor. Som tur är så har hon slutat baka själv åtminstone för på den tiden kunde man ju inte låta bli att äta av allt hon plockade fram. En gång trodde jag att jag skulle äta ihjäl mig när vi hade varit i Karlskrona över dagen, börjat med kebab INNAN jag äntligen fick gå på beryktade Glassiären där man får tolv kulor glass i sinnessjukt stora strutar. Sedan åkte vi till lilla tanten och fick minst sju sorters kakor...

Imorgon bär det av mot Hedemora och föräldrarna. Jag kommer tillbaka hem på söndag men hoppas kunna rapportera någon gång under veckan.

Inte köpa något, inte äta onyttigt

Jag förvånar mig själv ibland, fast jag borde ha lärt mig, när jag går ut på stan i tron att jag inte ska handla något utan bara titta. Nu senast skulle jag egentligen bara gå till kommunhuset och hämta nya centrumkartan, och tänkte gå en liten sväng på stan sedan. Jag kom hem 1 1/2 timme senare med kartan (jo, faktiskt), tre kökshanddukar, tre sorters löste och en mousseögonskugga. Visserligen hade jag fyndat så att allt detta gick på under 200 spänn, men så kan jag ju inte göra om jag försöker spara pengar. Det enda säkra då är att inte gå ut alls.

Och att inte äta en massa kalorier, det kan jag bara glömma. Jag tycker jag är så oerhört duktig varje gång jag passerar inom en radie på en kilometer från glasskiosken utan att köpa glass. Ibland är jag nyttig hela dagen och äter sallad, fast jag tycker det är trist med grönsaker (okej, mina sallader brukar vara ganska köttiga) och på kvällen har jag förtjänat choklad, godis, glass och roliga drinkar... Vi har köpt en misstänkt billig matberedare, 139 kronor på Netto, och naturligtvis står det att man inte får krossa is i den. Det var ju det jag helst ville göra, nu när jag försöker återuppleva Bahamas genom frusna Strawberry Daiquiris. Det går dåligt att leka Bahamas här. Det regnar ju varje dag och är sällan 40 grader varmt.

Imorgon åker jag och två kompisar till Dalarna. Höjdpunkten blir packmopedskonserten i Dalhalla på onsdag. På fredag drar vi vidare till Stockholm. Där hade jag tänkt ha FF (familjefritt) i brorsans nya lägenhet hela helgen. Tyvärr har familjen bestämt sig för att komma hem redan på lördagen så vi har fixat annat boende till vännerna. Fick tips om att ragga upp lebbor på Pridefestivalen att sova hos men tyckte den idén var sådär.

Kulturkullan

Vecka 31

* Läser: Mannen i mina drömmar av Curtis Sittenfeld. Jag var mycket imponerad av debuten I en klass för sig och blev full av förväntan när jag fick veta att Sittenfeld hade skrivit en ny bok. Författaren är två år yngre än mig (och nu är jag 33 och borde kanske inte längre förvånas över att det titt som tätt dyker upp, som jag tycker unga fast de kan vara över trettio, begåvade debutanter) och därför är det extra roligt med igenkänning trots att det är annorlunda uppväxtvillkor i Sverige och USA. Boken handlar om Hannah som funderar mycket över hur man träffar rätt man här i livet och hur man vet att han är den rätte. Man får följa Hannah från när hon var 14 tills hon blir 28 och får på det sättet reda på hur hon blivit som hon blivit. Intressant och lite djupare än det rosalila omslaget med en tjej som sitter på en silvermåne indikerar.

* Lyssnar på: ... Och det stora havet. med Jakob Hellman. CD från 1988 och 1998. Sju extraspår och ommastrad. Jag har ett komplicerat förhållande till Hellman och det tog mig nästan tjugo år att förstå att jag nog faktiskt bör ha den här skivan i min samling. Jag tyckte INTE om honom när han slog igenom. Det var konstigt för kompisarna lyssnade mycket på honom och jag var inte precis mästaren i att motstå grupptryck. Men jag blev rädd för honom när han hoppade ut genom TV-rutan i galet gula kläder och dansade maniskt i videon Bara vara vänner. Vilket också är konstigt eftersom jag då gick i åttan och inte hade det minsta grepp om smak och stil utan själv klädde mig i alla pasteller jag kunde hitta., och inte dansade alls. Ja, sedan tyckte jag inte om rösten och stilen han har att sjunga ryckigt och upp och ned hela tiden. Och så påminner han mig om en före detta som jag inte vill tänka så mycket på. Men i alla fall. När vi var på Gesslekonserten var det, i stället för förband, 45 minuters visning av gamla musikvideor och då var Bara vara vänner med. Och jag tyckte den var bra! Och måste köpa skivan som blivit utsedd till svenska bästa skivan någonsin. Fast det håller jag inte med om. Det är ju något med Ratata.

* Veckans citat:
Modernisering av ordspråket Som man bäddar får man ligga; Den man bäddar ned får man ligga med.
Vet inte om jag hittat på det själv.

* Veckans händelse: Packmopedskonsert på Dalhalla utanför Rättvik klockan 20 på onsdag.

Mellansnack och landsbygdskul

Jag har funderat lite på mellansnack under konserter. Jag tycker bäst om när det är så lite som möjligt och helst ska låtarna avlösa varandra. De senaste veckorna har jag sett Stefan Andersson - som var pinsam i snacket och bara pratade om vilken föredetting han är, vilket jag inte tycker att man ska låtsas om ifall man nu envisas med att turnera flera år efter senaste hiten, Per Gessle - som är proffsig på allt han gör och även fast han säger att han mer ser sig som låtskrivare än som sångare så trivs han på scen, han pratar inte mycket men det var lite kul när han berättade om sin fina balkong "Och ibland får man va´ ifred", Jan Harpo Svensson - berättade att han inte uppträtt i Sverige sedan förra årets kolarvecka och nu mest ägnar sig åt hästuppfödning, men åker till Tyskland och spelar på helgerna (pappa berättade just att vi såg honom på Ålandsfärjan när jag var tre månader, kändispoäng!), Göran Ringbom - inte så lätt att hålla liv i publiken när det regnar, mellansnacket var fånigt när han pratade om den vackra svenska sommaren, PartyProviders - skitroliga och snabba att byta låtar och musikstilar, inte mycket snack trots problem med gitarrer, Karin någonting på Ivla marknad - Gaaah, vilket torr människa! Vi åt upp våra våfflor snabbt och gick därifrån för hon var så tråkig. Ja, och så har vi ju hört en massa trams från Peje, men han var ju bara mellansnack hela han.

Idag har vi varit på Ivla marknad. Det var värst vad vi stöttar landsbygden den här veckan. Det är en söt liten marknad som i år vuxit sig rätt stor, i alla fall var det väldigt mycket folk där. Traditionellt med pilkastning, gissa grisens vikt, vinn en ponny, titta på gamla bilar och maskiner. Jag körde en ny taktik, skippa frukosten och gå direkt på våfflorna! Jag var rätt säker på att det skulle finnas våfflor där och var fortfarande mätt efter gårdagens grill när jag vaknade, så då är det helt rätt med våffla vid ettiden!

Kolarveckan

Igår var vi i Agunnaryd på Kolarveckan. Man kan titta på www.agunnarydskolmila.se för att få en liten uppfattning om vad det är. Det är en kul tillställning, där allt kretsar kring en kolmila. Man är på ett stort fält där man kan gå runt och titta på själva milan såklart, tjärbränning, garnfärgning och andra traditionella hantverk. Sedan osar man en blandning av mila, tjära och grillat fläsk. Där är kul för det är så blandad publik i alla åldrar. Vi hittade till exempel vår höleverantör, den ende jag hört säga nänämensan. När vi kom dit vid halvåttatiden på kvällen var det allsång med Peje. Peje är en dryg lokalradiosnubbe som drar samma skämt hela tiden och de är inte särskilt roliga ens första gången. Sedan fick vi se Jan Harpo Svensson (han med hiten Moviestar), Jenny Winquist (känd från Kronobergstoppen), Göran Ringbom (med Snabbköpskassörskan) och så dem som jag mest åkte dit för; Party Providers, fartigaste coverbandet jag vet. De hade med sig kamera men jag kommer inte ihåg vad deras hemsida heter för tillfället, ska leta lite mera efter den. Jag såg dem för första gången för ett år sedan när jag var på konferensresa till Markaryd. Det var en glad överraskning, vi visste inte alls vad som skulle hända på kvällen. Tidigare under dagen hade vi haft lite gissningstävling om personalen. Någon hade beskrivit sig själv som innehavare av en frisyr som en piasawakvast. När jag och en kollega fick syn på sångaren i Party Providers trodde vi att det var en markarydsbo och vi hade pratat om att beblanda oss med lokalbefolkningen, vilket var lite svårt med tanke på att skolan hyrt hela konferensanläggningen. I alla fall, när kollegan såg sångaren utbrast hon; Är det piasawakvasten?

Vargjakt och taklägg

Jag såg något så konstigt nära stugan så jag fick inte fram något vettigare än "Ububub... Det var något som sprang där!" och pekade vilt men sambon hann inte se något. Det såg ut som en schäfer, men det finns det ingen i närheten. Jag hoppas att det var en räv hellre än en varg eftersom vi inte vill ha våra får sönderrivna. Vi försökte spåra sedan men såg inga hundliknande spår, utan bara våra egna och mindre som nog var efter rådjur.

Vi har lagt tak på bastun eftersom takpappen inte håller för sådana här tokregn som vi riskerar att fortsätta ha i tre veckor till enligt den mest pessimistiska prognosen vi hört. Stolt vill jag berätta att vi hann lägga hela taket på en dag, eller åtminstone allt som är betongpannor, det är bara lite jobb kvar kring skorstenen.

På hemvägen från stugan passerar vi Kånna och där stannade vi till igår och gick på berättarfik i ett partytält. Jag ville stötta en nuvarande och en före detta kollega. Det var tänkt att det skulle ha varit en flottfärd från stan ut dit följt av berättarfiket, men flottfärden var inställd på grund av att det är så högt vatten i ån så att flottaren tyckte det var för strömt för att våga garantera säkerheten. Det var mysigt att sitta där vid åkanten och lyssna på historier, förutom att det blev gräsligt myggigt på slutet.

Flensviol?

Vi såg en lustig efterlysning ute på en promenad längs ån. På flera ställen hade ett par satt upp lappar om att de sökte lägenhet. Det var en lång beskrivning av ett skötsamt par där han skulle läsa till präst och hon skulle söka jobb och de var rökfria och lugna och städade. Ja, ni vet, den sortens hyresgäster som nästan är lite FÖR bra. Men så på slutet hände något. Om man har en lägenhet att hyra ut ska man maila [email protected]. Vad är flensviol?! Med min associationsförmåga blir det såklart bara flensost av alltihop. Men så googlade jag och fick upp en artikel i ekuriren.se om ett drömspel om violen från Flen. Dock tycker jag att det är en lite märklig mailadress att sätta ut. När jag gick någon slags sökajobbkurs på Arbetsförmedlingen tipsade de om att inte använda för knasiga mailadresser, utan att det är bäst att ha en med för- och efternamn så att det ser seriöst ut när man söker jobb. Kanske min rosenylvaadress är på gränsen, fast det faktiskt är mina namn.

40-fester

Jag känner många som blir 40 i år. Augusti ser ut att bli en partyspäckad månad. Vi är bjudna på två fester hos två 40-fyllande par och det ska bli våldsamt roligt. Så här står det i inbjudan till våra danska grannar i stugan "Så vil vi grille, hygge og feste til vi går omkuld."

Jag har svårt att svälja, eh, och nu menar jag främst tabletter som ska sväljas utan att tuggas. Mina nya smalpiller (som förresten heter Natural Slim och inte Slim Fast, som jag skrev tidigare) ska sväljas hela med vatten 15-45 minuter före måltid. Det går ju inte! Jag brukar försöka finta bort mig genom att gömma dem i knäckebröd. Vatten och bröd är ju en gammal välbeprövad fängelsediet. Sambon tycker att jag är inkonsekvent när jag sväljer ned tabletterna med chokladbitar och rödvin, men vadådå, det var ju lördagkväll... Annars tar jag som sagt oftast knäckebröd och vatten. Faktiskt. Och så ska man ju helst röra lite på sig också. Nu kan jag inte gå på gymmet längre för vi kommer nog knappast att få något billigt kommunalavtal nu när gymmet är sålt till Nautilus och jag vägrar att betala en massa för att träna. Igår fick jag gratisträning när vi staplade ved, men efter en timme var jag svintrött och hade ont i ryggen. Idag är jag hemma och är förkyld och grinig och dagens motion kommer nog att bli en cykeltur till ICA.

Haha, det här måste plockas upp från kommentarerna! Kompisen som har en kompis som förolämpat Per Gessle meddelade att han kallade honom Per Arsle.

Marinfestival i Halmstad

Jag hade en idé om att gå och titta på Ostindiefararen Götheborg när vi var i Göteborg i helgen, men hade ett vagt minne av att jag hört att den skulle ut på turné. Kollade på nätet och konstaterade att hon skulle ligga i Halmstad under Marinfestivalen 19-22 juli så då kunde vi titta på båten på väg hem. Det regnade såklart så festivalen var inte fullt så trevlig som den skulle kunna ha varit, men det var ändå mycket folk och en hel del att titta på. Vi var aldrig ombord på Götheborg för det kostade 100 kronor per person och var långlång kö. Men hon är riktigt tjusig att se även från land.

Jag har ett Halmstadsproblem. Det är en jättefin sommarstad och jag skulle vilja åka dit oftare. Och gå ut på kvällen. Och gå på after beach. Och gå på stan och handla. Och gå på chokladfabrik. Och gå på glassfabrik. Men det är 73 km dit. För långt och för besvärligt för att jag ska köra, finns så mycket bilar och många filer där. Och går jag på after beach eller pub vill jag ännu mindre köra hem. Buss är ju ett bra alternativ, förutom att den sista går hem redan halv fem. Så himla dumt! Ljungby kommun borde satsa på bussturer åtminstone till stranden Tylösand fina sommardagar. Nu har det ju inte varit så många sådana, men jag tror att det skulle bli succé.

Kulturkullan

Vecka 30

* Läser: Saker jag inte förstår - och personer jag inte gillar av Lena Sundström. Jag känner igen Lena eftersom hon varit bisittare i Fredrik Lindströms program Världens modernaste land, som för övrigt just avslutats i en reprisomgång. Hon är tydligen även journalist och programledare för Kalla fakta. Mamma hade läst den här boken men sa att jag nog inte skulle tycka att den var så rolig eftersom jag inte är intresserad av politik. Men Lena är född -72 och jag -74, så hon har ju inte varit med mycket längre än jag, och när jag började titta på boken tyckte jag den verkade kul så jag gav mig på den. Och den ÄR rolig, riktigt rolig! Trots att den handlar om politik. Lena är kritisk och orädd att säga vad hon tycker.

* Lyssnar på: Per Gessle med Per Gessle. CD från 1983 och 1992. Spår 14-16 ej med på original-LP. En av tre skivor i en trevlig box. Här finns några riktigt bra låtar som Om du har lust, Regn, Den öde stranden och Överallt. Det här är Gessles första soloprojekt, efter att Gyllene Tider lagt av. Det blev nog ingen jätteförsäljning när den kom ut, men för dem som gillar Gessle måste det ha varit en välkommen platta. Roligt att Marie Fredriksson körade redan då.

* Veckans citat:
- Hon har en massa åsikter och brinner för sexuella läggningar men är hetero.
Beskrivning av Aftonbladets ledarskribent Åsa Petersen som dejtat en kompis till mig. De sågs bara ett par gånger innan hon förklarade att hon inte var ute efter något fast. Vad hon då gjorde på Spray date vill han nog inte spekulera i.

* Veckans händelse: Kolarveckan i Agunnaryd 25-29 juli. Trevliga kvällar med schlagertema, Party Providers, Göran Ringbom, Paddington och dansparty bland annat. Tyvärr har de hotat med att det ska regna i tre veckor till. Hoppas inte hela kolarveckan regnar bort.

En händig man

Igår var vi på Gesslekonsert på Slottsskogsvallen i Göteborg. Jag tycker alltid att han är bra och vet inte hur många gånger jag sett honom, kanske två gånger med Roxette, en gång med GT och två gånger med sig själv. Läste nyss recensionen på Göteborgsposten.se och fick reda på att vi var ungefär 13 000 i publiken samt att låtlistan var 24 låtar lång och tog 100 minuter. Jag håller med recensenten som kände sig snuvad på "Jag vill känna din kropp emot min" (den heter egentligen När vi två blir en), för det är en av mina absoluta Gesslefavoriter av olika nostalgianledningar (stripp är en av dem...). Nya skivan har fortfarande inte hunnit sätta sig, men jag hade nästan övat in texterna så jag kunde sjunga med hela tiden. Vi hade galet mycket tur med vädret. Före konserten såldes regnponchos (fast jag med mina igenproppade öron ville gärna höra det som nyponshots). Inte en droppe regn föll över Vallen och vi fick till och med en vacker solnedgång. Fint och njutbart. Inget jätteröj men det blir det sällan med sådan blandad men mestadels mogen publik som det var här.

Kompisen har en kändispoäng. Han har en kompis som var ute och traskade runt i Halmstad, hyfsat överförfriskad får man förmoda, när gänget plötsligt sprang på Per Gessle med kompisar. Då talade den här killen om för Gessle att han är ful, sjunger dåligt och inte kan spela gitarr. Gessle blev arg och det höll på att bli bråk så att de olika kompisgängen fick hålla isär dem. Hoppsan då.

Efter konserten gick vi ut på stan med en kompis. Kollade upp Jord som jag fått för mig skulle vara lite alternativpub. Inredningen var i linje med mina föreställningar men musiken var helt fel, technostöktråk, så vi gick raskt vidare till nästa ställe, Cheers, som var desto trevligare. De hade en god drink som hette Rosa Pantern som jag måste försöka fixa till. Tequila Rose, Monin och mjölk.

Delirium, ÖB, Nyborg och Maritiman

Igår var vi på Café Delirium, ett ställe som jag lovat att ta med sambon på sedan jag var där själv för första gången. De har 2000 sorters öl vilket är lite bortkastat på mig som inte dricker öl, men jag drack cider och genever som de också har många smaker. Lite konstigt tyckte jag det var när jag förklarade att jag tycker om röda bär, som jordgubbar, smultron och hallon, och fick en svartvinbärsgenever, men det funkade det med. Sambon och kompisen drack några ovanliga ölsorter och kompisens kompis drack cola. Ganska lagom att de stängde klockan ett, särskilt för kompisen som hade jobbat innan.

Idag åkte vi till ett köpcenter för att köpa lysrör till kompisens badrum. Vi var på Harald Nyborg och Överskottsbolaget och köpte en hel del användbara saker. Det var lite lustigt att gå i affärer med min humanistkompis och tekniksambo. Jag och kompisen brukar skoja om hur det skulle vara ifall vi vore ett par, vilket kaos det skulle bli med två opraktiker...

Gick på Maritiman som är ett stort museum där man går runt på olika båtar. Det är också ett projekt vi pratat om länge och en grej jag borde ha gjort när jag bodde i Göteborg. Även här gick jag och humanistkompisen runt och tittade halvengagerat och tyckte det var otäckt med smala gångar i u-båten (jag kunde inte skjuta ut rumpan så mycket som jag skulle vilja när jag klättrade ned) medan sambon tyckte det var intressant med maskinrum och motorer.

Gessle på vallen

Snart ska vi åka till Göteborg. Jag har givit Gesslebiljetter i födelsedagspresent till sambon, samt två nätter på hotell Wismén i Kortedala (en kompis som bor där). Jag vet fortfarande inte riktigt hur man kommer till Slottsskogsvallen, men förhoppningsvis kan man följa en ström av människor som ska till samma ställe. Det året jag bodde i Göteborg höll jag mig inom ett ganska begränsat område; Bergsjön, Universitetet, Avenyn och Nordstan ungefär. Man åker buss eller spårvagn överallt så man behöver inte hitta själv. Utom i Bergsjön där jag tog min cykel och gick ned för ett berg, upp för ett berg och ned på andra sidan för att komma till Rymdtorget och handla. Det är för övrigt den roligaste vägbeskrivning jag har givit, när jag höll på att bli uppraggad av några skummisar som ville skjutsa hem mig från bondgården Galaxen: Jag bor upp för ett berg, ned för ett berg, upp för ett berg och ned på andra sidan, om man går.

Det blir mycket tankar kring kroppar nu på sommaren. Jag fick en nakenchock häromdagen när jag var nere i tvättstugan och en granne gick förbi med bar överkropp. Det var nästan lika pinsamt som om jag hade gjort det, han har större bröst än vad jag har...

Jag ska till Stockholm när det är Pridefestival. Tror inte jag ska gå in på området för det är rätt dyrt, men vi ska se karnevalståget och kommer att bo nära Tanto och hänga utanför. Jag kommer nog inte att "smittas" av homosex, är bara lite nyfiken på kulturen. Min sambo blir väldigt snygg på sommaren när han är brunbränd med solbekt hår till de vackra mörka ögonbrynen och stora ögon jag aldrig slutar fascineras av och jag stannar hos honom.

Beröm från SM-vinnare!

Kändispoäng! Jag mailade Olivia Bergdahl, som vunnit SM i Poetry Slam, för att jag tyckte att hon var så bra på Berättarfestivalen. Skickade med en dikt som hon inspirerat mig att skriva. Hon blev smickrad över att jag skickade en text och tyckte särskilt om den här strofen:

Jag är för nyfiken
för naiv och för dum
att lära av andras misstag
i min värld, mina rum

Smart, smal och snygg

I Florida kände jag mig smart, smal och snygg. Allt beror på vem eller vad man jämför sig med. Nej förresten, inte allt, en del beror på självuppfattning. I Florida är det lätt för en svensk tjej att känna sig lång och smal och blond för där finns många feta, och då menar jag verkligen feta. Det är ganska befriande att se att de inte skäms för sig utan pressar in sina valrosskroppar i tajta kläder, men det blir beklämmande när de inte ens kan gå utan åker runt i elrullstolar och ändå fortsätter att goffa chips och läsk som om inget går att förändra. Ur ren hälsoaspekt måste dessa människor gå mot en för tidig död. Jag är med i ett test för ett nytt revolutionerande kosttillskott som heter Slim fast. Det stör mig att jag är några kilon över 25 i BMI, som är sundhetsgräns i Sverige i alla fall. I dessa tabletter ingår shisandra som jag hört är narkotikaklassat. De fick sluta sälja goda tonicwater Shizan på grund av det. Så jag får väl lägga av om jag börjar känna mig knarkig...

Jag tror jag ska bli lesbisk negress i mitt nästa liv. Jag har sett så många snygga mörka tjejer och de kommer dessutom undan med flera kilon utan att se ut som vandrande fläskberg. Jag är grymt avundsjuk på alla långa mörka blanka vackra hår jag sett med alla fantastiska frisyrer. Och även om de är korthåriga verkar alla kunna fläta-tvinna-locka håret på något konstnärligt sätt. Det funkar inte med ljust, tunnt, sprött, nordiskt hår. Jag saknar mina 328 thaiflätor ibland, det var skönt med långt hår.

Och smart. Jo, i USA är de ofta ytliga och inskränkta. Trevliga och vänliga, men naiva och ointresserade av vad som händer utanför landet. Allt är störst, bäst och vackrast. Den uppfattningen har vi sällan i lilla Sverige.

Mera resedagbok

9 juli
Sambon fyllde 32 och vi hade tänkt att han skulle få fiska. Tyvärr var det inga flera anmälda så det blev ingen fisketur. I stället åkte vi glasbottenbåt och fick se haj och många gulblårandiga fiskar. Resan var knappt nittio minuter men det räckte gott och väl för mig och några andra som blev yra och lite illamående. Vilade lite på rummet tills jag mådde bra igen. Okej, det kan inte hjälpas, nu kommer det: stranden på Bahamas var ett riktigt paradis! Turkosblått vatten, fin vit sand, lagom fläkt från havet, palmer och alltid lediga parasoller och solstolar. Badade grundligt i både hav och pool. Åkte båten till Marketplace och åt fint dagen till ära. Gick vacker promenad på stranden på natten. Det är så konstigt för vi var helt ensamma. Jag fattar inte att folk inte utnyttjar kvällar och nätter mera när det är för varmt för att vara utomhus på dagen, om man inte är i vattnet. Kanske anses det farligt att vara på stranden i mörkret, men det kändes helt tryggt.

10 juli
Bahamas firade sin 34-årsdag som självständigt. Det betydde att vår bussutflykt på tre timmar blev helt fånig. Först åkte vi till en bar på stranden som var stängd och där var bara några souvenirförsäljare som försökte pracka på oss fula t-shirts. Sedan var vi på en marknad, även den rätt stängd, där var bara några fruktstånd öppna och vi köpte frusna drinkar. Sista anhalten var International Bazaar, stort köpcenter, som säkert hade varit skitroligt att gå runt om det bara hade varit öppet. Inga skattefria juveler till mig. Vi satt längst fram på bussen och där fläktade det skönt för dörren var öppen hela tiden. Badade i havet och poolen. Satt länge i pubgrottan och drack Pirate juice (många sorters Bacardi, apelsin-, ananas- och tranbärsjuice), shots och bahamölet Kalik. Åkte in till Marketplace och åt. Lyssnade på en grupp med sex killar från närmsta ön som spelade reggae. De var bra! Tror att de körde egna låtar, kände åtminstone inte igen någon. Tjusigt fyrverkeri. Badade i havet på natten. Fint och romantiskt tills sambon sa att det var något som bet honom. Då fick jag hemskt bråttom upp ur vattnet.

11 juli
Checkade ut och låg i havet tills vi skulle åka. Kvällskryssning var roligare än morgon-. Det händer mer med tävlingar och musik. Tittade på när solen gick ned vackert i havet. Av någon obegriplig anledning tog det tre timmar att komma av båten och genom tullen. De bad om ursäkt en gång att det tog tid för att de höll på att röntga igenom alla väskor, men sedan tog det ett bra tag till efter det när inget alls hände. Vi hade inte ens checkat in något bagage så vi borde ha fått gå av tidigare. Kom fram mitt i natten till samma hotell som vi varit på tidigare.

12 juli
Åkte till The Keys, ett pärlband av öar som sträcker sig sjutton mil ut i havet och ligger bara fjorton mil från Kuba. Checkade in på hotell i Tavernier som ligger i början av öbältet. Körde längst ut till Key West. Där var det svårt att hitta en parkering och vi såg ingenstans där man kunde komma nära stranden för det är militärområde där. Vi åt god Key Lime Pie och vände tillbaka mot hotellet. När vi hittade ett ställe där man kunde köra ned till stranden tänkte vi bada. Jag och mamma gjorde det men de andra ångrade sig för att det var för varmt! Det var säkert 45 grader i vattnet, helt galet! Såg roliga vinkarkrabbor och andra som snott fina snäckor att bo i. När vi var nära hemma hittade vi en trevlig restaurang. Sambon var så hungrig så han var yr och beställde in den största köttbit jag någonsin har sett på en tallrik. Fin och lyxig restaurang (jodå, jag åt också en rejäl och blodig bit) men väl stora portioner. Jag körde hem för att de andra skulle få dricka vin och öl, och för att kunna säga att jag kört bil i Florida. Det var mörkt och otäckt och gick dåligt. Vår Pontiac var stor som ett hus och hade en svängradie som jag inte är van vid, men vi kom i alla fall hem. Vi gick en fin promenad på den upplysta boardwalken på hotellområdet på kvällen och där fanns en termometer som visade 25 grader. Klockan elva på kvällen! I like! Jag har svårt för tokheta dagar, men varma nätter är helt fantastiskt!

13 juli
Vi försökte köra så långt ut det gick på The Keys åt andra hållet men där ligger Ocean Reef Club som var avspärrat. Körde tillbaka till Kissimmee och samma hotell som första natten. Gick en kvällspromenad längs gatan. Hittade två öppna klädaffärer varav den ena skyltade med att de hade t-shirts i storlek 6X. Tyvärr såg vi inte större än 3XL, det hade varit intressant. Såg några roliga ödlor och grodor. Åt på Steak n´shake. Jag tyckte det lät skitbra och trodde det betydde stora stekar och milkshake men de hade mest hamburgare. Och god Frozen Yogurt som föreställde att vara ett lightalternativ, hehe...

14 juli
Kom iväg från hotellet halvåtta och det tog bara en halvtimme till flygplatsen så vi hade gott om tid eftersom planet var sent och inte gick före elva. Bättre resa åt detta håll. Flög från Orlando till Atlanta och sedan till Köpenhamn. Köpte en ny (för mig i alla fall) parfym; Calvin Klein Euphoria. När vi klev av på Kastrup såg jag en skylt med texten dansk limousinetaxi och tänkte att det var tråkigt att ingen stod och väntade på oss. Då träffade vi på en kompis som skulle flyga till Finland. Hon tyckte vi såg slitna ut. Ja, klockan var ju fyra på morgonen enligt vår tideräkning. Vi kom hem till Ljungby vid ettiden. Kollapsade i några timmar, utom sambon som genast åkte och tittade till fåren. Mamma och pappa körde hem till Hedemora på kvällen.

Fortsättning resedagbok

7 juli
Mamma och pappa var på ännu ett infomöte i två timmar innan de slapp loss utan att ha köpt andel i det konstiga hotellet vi nu befann oss. Jag testade poolen. Bubbelpoolen var på tok för varm och det var här jag upptäckte att det inte var någon mening att försöka sola sig torr, jag blev svettig i stället. Åkte till Everglades nationalpark där vi åkte airboat, svävare, och tittade på alligatorer. Vår kapten garanterade inte att vi skulle få se några men det gjorde vi. Vi stannade länge och tittade på en hona som tydligen brukade ligga på samma ställe ofta. Hon blev matad med bröd och såg ganska loj ut. Åkte till Ft Lauderdale Beach och var på stranden och i havet. De hade spärrat av stranden på ett par ställen för att det fanns sköldpaddsägg där.

8 juli
Gick upp före klockan sex, gläh! Kryssningen till Bahamas tog fem timmar. Vi fick lunchbuffé och det var fånigt mycket personal som plockade undan tallrikar, drog ut stolar och ville ha dricks. När vi kom fram gick vi en promenad för att leta efter stranden. Det kan bara ha varit några hundra meter och vi hade med oss en liter vatten, men jag höll på att få värmekollaps på vägen. När vi väl hittade stranden kom vi ut bakom ett privathus och följde stranden tillbaka till vårt hotell, som visade sig ligga nära. Det var bara det att man fick gå genom ett hotellområde som vi inte visste att vi hade tillgång till. Vi badade i både havet och poolen. Poolområdet var en hel liten vattenvärld med rutschkana, vattenfall och en grotta med en pub i! Kolla här www.tainobeach.com. På kvällen åkte vi taxibåt in till ett centrum med restauranger. Åt gott och satte oss på Marketplace square där de har levande musik varje kväll. Lyssnade på två tjejer som sjöng och dansade i flera timmar på temat Golden oldies. Tyvärr går sista taxibåten hem vid elva. Annars hade jag gärna tillbringat längre tid och sena nätter på Marketplace. Badade i havet när vi kom hem på kvällen.

Annorlunda semester

Först; jag har haft en bra resa. Det är bara det att jag tycker inte det blir intressant om jag enbart skriver hur fint allt varit, hur varmt det var och hur skönt att bada i havet. Det är ju det annorlunda och knäppa som är spännande! Så, här kommer lite mera om vad vi gjorde i Florida.

30 juni
Det var verkligen jättejäveldrygt att ta sig dit! Vi åkte bil från Ljungby halvtre på natten. Tåg från Svågertorp till Kastrup klockan 4.30. Från Kastrup till Paris klockan sju. Från Paris till JFK i New York. Taxi till La Guardia i New York. Framme i Orlando och på hotellet vid sju på morgonen och då var klockan ett på natten där. Alltså från dörr till dörr på nästan 29 timmar!

1 juli
Tog det väldigt lugnt. Åkte och letade reda på nästa hotell fast där fick vi inte checka in före fyra. I väntan på det åkte vi till en stormarknad och handlade lite nya kläder till pappa som blivit av med sin väska. Det var en intressant upplevelse att botanisera bland maten där. Dessertpizza! = deg med marsmallows, chokladbitar och digestivekex på, fruktdipp, femkilosspannar med glass, blanddryck Exotic med hallon/björnbär. Samt stora problem att hitta müsli utan chokladbitar eller godis för att inte tala om det smala utbudet av te och kaffe med koffein. Jag såg en t-shirt med trycket If you lick slower it lasts longer. Med en liten, liten märkeslogga för slickepinnar. Bahama Bay resort är en hel semesterby. Där fanns en naturstig med en cementerad gång runt en damm där de varnade för alligatorer. Man fick absolut inte avvika från stigen, än mindre simma, locka eller mata alligatorerna.

2 juli
Mamma och pappa var tvungna att gå på information om timeshare. Grejen med resan var att de fått ett suspekt erbjudande om billigt boende mot att de gick på dessa möten som gick ut på att få dem att köpa andelar i rummen vi bodde i. Det var riktigt dryga säljare och pappa panikade och försökte förklara att det inte riktigt var deras grej och att de brukar resa runt och tälta i Europa. Vilket de inte gjort på 25 år. Det är en väldigt främmande livsstil för vår familj att över huvud taget åka tillbaka till samma ställe flera gånger och än mindre att bo fast på sommaren på apvarma ställen där det enda som finns att göra är att spela golf... Hur som helst blev de till slut ivägsläppta och vid halvtretiden åkte vi till Daytona beach. Till och med jag har hört talas om Daytona (eftersom jag sett Days of thunder med Tom Cruise när jag egentligen skulle sett Titta han snackar, fast Hedemorabion hade fått fel film ). Det slutade regna lagom när vi kom fram och det var skönt att bada. Stranden var väldigt fin med hård vit sand. Tydligen det den är känd för, då det går att köra bil där.

3 juli
Men vafan! Nu har jag skrivit in hela dagboken och så blev det inte sparat! Ska se om jag orkar göra om alltihop.

Vi var på Universal Studios nästan när de öppnade. Det var inte så mycket inspelningsstudio som nöjesfält men kul ändå. Gick på Mumiens återkomst (bergohdalbana i mörker), Twister (kulisser där vi fick se en orkan), Eartquake (som en tunnelbanetur i jordbävning), Jaws (båttur med hajar), MiB (vet inte vad det hade med Men in Black att göra men man åkte runt och försökte skjuta aliens). Var på en föreställning med Fear factor live. Kanske blev det en TV-inspelning när vi tittade på vanliga människor som gjorde läskiga saker som att få huvudet fullt med jättespindlar eller att dricka levande maskar. Jag och sambon hade biljett till Adventure Island, nöjesparken bredvid men vi bara gick igenom och åkte inget för det var upp till 90 minuter kö. Var på Hard rock café som påstås vara världens största. Nu har jag i min samling Reykjavik, Madrid, München, Göteborg och Orlando Hard Rock. Var på Denim world där de skulle ha en massa billiga märkeskläder men det var inte så bra som jag trodde. Helt omöjliga jeansmodeller så jag köpte tre toppar i stället.

4 juli
Var på Sea World i nästan sju timmar. Det var den bästa nöjesparken för man går mest på stora föreställningar och slipper köa så förbannat. Vi såg fantastiska shower med späckhuggare, delfiner, utter, sjölejon, gam, papegojor, akrobater och jag vet inte vad allt. Åkte en läskig bergochdalbana med flera loopar och halvuppochnedsvängar som hette Kraken, vad nu det ska betyda, och en rolig vattenbergochdalbana. På kvällen ville vi titta på fyrverkerier eftersom amerikanerna är bra på att fira sin nationaldag, men det närmaste var en mil bort och vi nöjde oss med att titta från vår balkong.

5 juli
Åkte till hotellet där vi sov första natten och hämtade pappas väska som äntligen kommit till rätta. For till Kennedy Space Center. Var orolig att vi skulle bli överinformerade med rymdfakta som jag inte fattar, men de hade gjort det väldigt snyggt och intressant. Det regnade när vi kom dit så vi valde att titta på en IMAX-film först. Någon som minns TV-piraterna? Vi fick 3D-glasögon och såg en välgjord film om senaste rymdfärden när de var på en rymdstation. Sedan åkte vi en bussrundtur där vi fick se en avfyrningsplats och en byggnad, som kanske är världens största volymmässigt, där de bygger raketer. Det är svårt att veta vad som är fejk och vad som faktiskt är äkta i det här landet men jag tror att vi fick se ovanligt mycket riktiga grejor, som till exempel kontrollrummet där de övervakade den första månlandningen. Åkte en simulator som skulle vara en raketuppskjutning, häftigt! På väg till och från hela Spaceområdet (spacespace?) såg vi flera alligatorer i vattnet precis nära vägen. De andra åt på Taco Bell men jag handlade på Waffle House. Lärde mig att take away heter to go på amerikanska.

6 juli
Åkte till Fort Lauderdale. Det är ungefär 30 mil från Orlando, men vi åkte nog sju mil fel eftersom vi vände när vi upptäckte att vi inte var på rätt väg. Pappa ville gärna köra längs med Lake Okeechobee. Förvisso en stor sjö, men vi såg tyvärr just inte mycket av den eftersom det är stora vallar runt hela. Vi hade problem när vi kom fram för det var felbokat så vi hade bara ett rum fast vi bokat två. Det tog mycket tid och kraft att ställa till rätta så att vi fick våra två rum. Som tur är känner jag mig trygg när jag reser med en halvengelsman och två engelsklärare för det där är precis sådant som jag hatar att hålla på med. Ringa runt och bråka och försöka fixa saker, bläh!.

Kulturkullan

Vecka 29

* Läser: Andra människor läser mycket på sommaren när de har tid. Jag tar liksom lite ledigt från läsandet i stället. När sambon är ledig samtidigt läser jag inte alls mycket. Jag brukar läsa en bok i taget men nu är jag helt splittrad och blir inte färdig med någon. De senaste veckorna har jag läst lite Florida av Margareta Lindblad och Willy Westby, Drömstället av Melissa Bank, Kvinnan som gick in i dörrar av Roddy Doyle, Utslag av oro av Mark Haddon och Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar av Lena Sundström. Samt läst ifatt två veckor av Smålänningen och köpt tidningen Cosmo girl. Hm, ja, jo, lite läser jag allt, men det verkar dröja innan jag får någon ordning på min läsdagbok igen.

* Lyssnar på: Send away the tigers med Manic Street Preachers. CD från 2007. Jaha, det här var ju inte så lyckat. Jag vill så gärna tycka om Manic men ibland är det så svårt! Började riktigt gilla dem med skivan This is my truth tell me yours 1998 och var till och med och såg dem på Kåren i Göteborg då. Tyvärr har de aldrig lyckats göra någon så bra låt som If you tolerate this your children will be next igen. Nu är de tillbaka till soundet de hade på nittiotalet. Lite för skramligt och bråkigt för mig. Det är så synd när sångaren har en så bra röst för ballader. På nya skivan är det egentligen bara Your love is not enough som sticker ut lite och extra roligt med den är att svenska Nina Persson från Cardigans medverkar.

* Veckans citat:
- Vilken våning?
- Good morning!

Jag hörde en familj som pratade norska i väntan på en hiss i Florida men de förstod visst inte att jag pratade svenska... Senare vid samma hiss frågade jag en man om han skulle upp eller ner fast vi var på botten.

* Veckans händelse: På lördag ska vi på Per Gessle på Slottsskogsvallen i Göteborg. Det har gått många rykten om att turnén säljer dåligt men det var tydligen en bra premiär i Halmstad. Och det vore väl fan om inte Gessle funkat i Halmstad, då skulle det vara dags för honom att lägga av. Han säger själv att det är så konstigt när tidningarna skriver att det går dåligt så fort det inte är utsålt och att han ändå kör sommarens största turné. Jag håller med honom. Nu lurar jag på hur jag ska få honom att spela Signal, som jag tycker är bästa nya låten, men den finns bara på bonus-cd.

Orlando utan Bloom

Jag visste att USA ar ett sjukt land men man kan inte lata bli att forvanas. Nu ar vi i Orlando, som ar sa konstgjort sa det liknar inget annat. Vi bor pa Bahama Bay resort vilket betyder att de spelar reggaen jag efterlyste, men inte att det ligger vid en vik som man skulle kunna tro. Hitresan var en mardrom. Vi startade fran Ljungby halvtre pa natten och nar vi var framme pa hotellet var klockan nastan halvatta pa morgonen och da fick vi dra tillbaka sex timmar. Alltsa var vi pa vag i ungefar ett dygn. Jag hade mens, fick ont i huvudet, madde illa och blev tjurig. Sambon fick nasblod (ar det inte det ena sa ar det det andra sa tjejen som blodde nasblod...), och rodsprangda ogon. Pappa fick diarr'e och blev av med vaskan efter Paris. Mamma tyckte det var otackt och trakigt att flyga. Med denna miserabla samling undrar jag om jag haller med Karin Boye om att det ar farden som ar modan vard. Idag sa jag till sambon " vad vill du gora idag? Du maste valja en temapark. Det finns stor, jattestor och gigantisk!" Sa ar det namligen med allting har. Han valde ingen sa jag kom aldrig till Disney world som jag hoppats. Vi segade runt tills mamma och pappa kom hem fran en konstig information som gick ut pa att forsoka fa dem att kopa en andel i ett hotell. Sedan akte vi till Daytona Beach och badade i hoga vagor. Det var kul och valdigt varmt i vattnet.

RSS 2.0