Vitsippor

Tidsinställt inlägg på grund av Valborgsfirande. 
 
Det är underbart med alla vitsippor nu!
Ett hus på vår gata har en trädgård med vitsippor och påskliljor. 
 
Så här ser det ut i ett dike bredvid gamla banvallen. 
 
Jag vet inte om någon använt denna sten som gravsten och planterat vitsipporna, men det är väldigt fint. 

Den lokala handelns dag

Idag var det shoppingdag i Ljungby.
 
Jag gick på loppis på Godsmagasinet och tänkte att det var mycket kläder och att jag inte behöver några. Men direkt sprang jag på ett ställ med stora kläder och rafsade raskt åt mig två klänningar och en topp. 
 
Det var modevisning på Carpe Diem och när det var fullt inne i butiken gick modellerna ut ett varv och visade upp sig. 
 
Efter att jag varit ute på stan cyklade jag en sväng och konstaterade att det redan var fullt med husbilar på ställplatsen. Tidigt, tycker jag, men det kanske är folk som drar ut på långhelg. 
 
Ur dagboken 930429: Gick upp klockan åtta och tyckte att det var svintidigt. Duschade och åkte till pärmskrivarcentralen. 
 
(Det var värst vad jag var ambitiös med körkortsplugget! Det tog ungefär ett år till innan jag fick kortet så jag vet inte varför jag var så flitig. Jag trodde kanske att jag var nära...)

Saker jag inte vet vad det är

Det blev en fin cykeltur idag, fast det kändes som att jag hade vind från alla håll utom med-. 
 
En prydligt plöjd (eller vad det heter? sådd? harvad?) åker. 
 
Den här stenmuren undrade jag över redan förra året. Nu verkar den vara färdig, men det är en konstig grusplan bara. Något slags parkering tror jag. Och någon som tar sig för pannan...
 
Vi har fina  blommor utanför huset, stora som påskliljor. Någon gammal sort från när trädgården anlades på 50-talet, eller någon ny hybrid. Det är inte jag som sköter trädgården så jag har ingen aning. 
 

Mammografi

Idag var jag på mammografi. Det är obehagligt men gör inte så farligt ont som jag var rädd för första gången. Men trots att jag är van nu, när det var tredje gången, fick vi ta om en bild för att axeln var med! Hur går det till?...
 
Utanför lasarettet brukar jag bli irriterad över att det finns för lite cykelparkering och till råga på allt är förbjudet att stå där det känns mest logiskt och närmast. Idag fick jag se skylten "Cykelparkering runt hörnet" som är lite spännande då det är runt där framme och långt till nästa hörn... Det är som när maken försöker lura mig att gå längre i skogen och säger att vi bara ska gå runt nästa hörn. Tills jag skriker "det finns inga hörn i skogen!"...
 
Jag tog på mig mina nya "löparinspirerade sneakers" och gick långpromenad med fotopauser i en och en halv timme och 6,1 km enligt Google maps. 
 
Vår kyrka är fin. 
 
Och så lite mer körsbärsblommor på stadens vackraste gata i dessa tider, då de skymmer vattentornet (som jag i och för sig också tycker är fint). 
 
Ur dagboken 930427: Gick och skrev A och B-pärmen och hade min första lektion. Göran körde till Tviksta och jag fick köra runt flera varv på vägar som var så gott som trafikfria. 

Körsbärsblom

Nu har körsbärsträden här börjat blomma. Ganska sent tycker jag, med tanke på dem i Kungsträdgården som verkar vara i full fart, men det kanske är olika sorter som blommar vid olika tider. Våra träd vid stugan har inte börjat blomma än. 
 
Här stod jag och fotade när det började snöa! 
 
Jag köpte rosor av det helt oromantiska skälet att det var billigt att köpa två buketter, och att de är fina såklart. 

Tröstshopping

Jag är jobbigt väderberoende och blir irriterad av regn även om jag inte ens behöver vara ute i det. 
 
Det var uppehåll när jag cyklade till jobbet men jag blev förvånad när jag mötte en kille i T-shirt på moped för det var bara åtta grader. 
 
Jag cyklade till Dollarstore och tröstshoppade lite i regnet på kvällen. Det enda som var planerat var diskmaskinrengöringstabletter och munskölj men det blir jag inte så glad av. Däremot piggade det faktiskt upp med en pajform med lock, blåbärshavreflarn och saltamandlargodis.
 
I en stor låda med nagellack stod det redan en dam och rotade efter genomskinligt men jag lyckades hitta en flaska. Eftersom jag är dalkulla får jag använda papperstallrikar med dalahästar året runt om jag vill, även om det är ett sommarmotiv. 

Mörk och ljus himmel

Himlen såg olika ut åt olika håll ikväll när jag cyklade hem från min bokcirkel vid halvsjutiden. 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 930424: Birgitta undrade om jag kunde barnvakta. Kan och kan. Jag var där uppe i 2 och 1/2 timme och försökte se till dem. Erik cyklar som en galning. Linnea kissade på sig. De gick till farmor. Annars gick det bra. 

Kulturkullan

Vecka 17
 
* Läser: Andra kvinnors liv av Jojo Moyes. Jag brukar gilla allt av Moyes men denna känns lite fånig och overklig. Hoppas att den artar sig. 
 
Andra kvinnors liv
https://www.adlibris.com/se/bok/andra-kvinnors-liv-9789177716365
 
* Lyssnar på: Lost med Pet Shop Boys på Tidal. Album från 2023. Jag tyckte om Pet Shop Boys på 80-talet så det är nostalgi, men jag skulle nog inte gilla dem så mycket om jag aldrig hört dem innan för det är lite för mycket elektronisk musik. 
 
* Veckans klipp: Är taxar envisa?
https://www.youtube.com/watch?v=zbN73su-ubM
 
* Veckans händelse: Valborgsmässoafton på söndag. 
 
Ur dagboken 930423: Följde med hem till Marit. Karin har köpt en bil men hon har inte körkort så den ska få stå hos dem ett tag hoppas Marit. En söt liten blå Opel. 
 
(Marit hade körkort men inte storasystern.)

Växjöresa

Idag åkte jag till Växjö för att gå på International Food Festival. Inte för att jag gillar exotisk mat, men det var kul att gå runt och titta. Jag åt afrikanska munkar med kolasås, som var för torra och hårda tyvärr. 
 
Igår fortsatte jag min plötsliga senapsgula attack med att matcha strumpor med tröja med påslakan i stugan. 
 
Det såg gott ut med franska eclairer.
 
Italiensk nougat ser godare ut än det är. 
 
Härligt med marknad i fint väder! 
 
Det var mycket folk på Stortorget. 
 
Jag älskar Storgatan med alla affärer och uteserveringar!
 
Jag gick runt sjön Trummen med en kompis. Det är en trevlig promenad förbi Teleborgs slott. 

Om senapsgult

Det här är en lite klurig period klädmässigt när det är kallt på morgonen och sedan blir varmt. Jag har inga vanliga nylonstumpor utan bara med olika färger och idag blev det illgula som jag köpte till en maskerad. 
 
De är svåra att matcha men det här tyckte jag blev ganska bra. 
 
När jag kom till jobbet frågade en kollega om jag ville ha den här tröjan för hon tyckte inte att hon passade i den. Perfekt ju! 
 
Plötsligt smälter jag in i omgivningarna. Om inte annat blir jag glad av lite färg, även fast det är färger jag inte gillar egentligen. 

Håriga händer?...

Jag tycker att det är kul att lyssna på musik på danska men förstår inte alltid texterna. När jag lyssnade medan jag cyklade tyckte jag att de sjöng Håriga händer i en kärlekssång och tänkte att det kan väl ändå inte stämma? Förr varnade man pojkar med att de skulle få håriga händer om de pillade på sig själva. Det visade sig vara hurtige händer (snabba händer). hurtige hænder lyrics - Sök (bing.com)
 
Här funderade jag på att cykla förbi för det ser inte ut att vara något vägarbete. 
 
Tur att jag inte gjorde det!
 
Det gick att cykla i kortärmat, härligt! 
 
Ur dagboken 930420: Erik frågade en krukmakerska -varför är du så skrattig? Linnéa satt och klädde av sig mer och mer i bilen och jag kunde inte avstyra. 
 
(Jag åkte med moster och kusiner till Norberg, men var dålig barnvakt.)
 

Ljusa kläder

Här försökte jag vara lite ljusklädd och vårfräsch.
 
Jag tycker om blått och vitt men vet att det inte går att ha vita byxor. Dessa jeans köpte jag second hand för femtio kronor så dem behöver jag inte vara rädd om. 
 
Efter en dag är det en chokladfläck fast jag var noga med var jag satte mig. 
 
Det syns knappt efter tvätt men mitt i är det en liten fläck på låret. 
 
Fast det är jag van vid och när jag har tunna nylonstrumpor syns mina födelsemärken igenom. (Okej, det här är ett naket ben, men de stora märkena syns alltså genom strumpbyxor.)
 
Ur dagboken 930419: Lasse åkte tillbaka till Uppsala och kommer hem om ungefär en månad. Jag skrev en tysk stil och satt som vanligt och stirrade i teoriboken.
 
(Teoriboken är körkortsboken.)

Om olika sinnen

Det sägs att döva och blinda kompenserar med andra sinnen och det kan ju hända men jag som ser och hör dåligt har inte så stor nytta av att ha bra smak- och luktsinne. Det gör mest att jag inte kan äta stark mat och att jag känner så fort det är minsta lilla av någon smak jag inte gillar...
 
Jag tycker inte om mango och blir irriterad på lukten så denna duschkräm som är en av åtta olika i ett paket får maken ta. 
 
Även citrongräs stör mig och jag råkade köpa ett hårbalsam som luktar för starkt. 
 
Ur dagboken 930418: Idag har jag lagat köttgryta med lite råd och hjälp. Den blev god. 

Batik

Inte för att jag är jätteförtjust i batik men ibland kan jag vara batikkärring...
 
Den här toppen hittade jag billigt på second hand och gillar förutom att kragen ser ut som om den blivit nedhälld och fastsydd efteråt. 
 
Vi åkte till svärmor och tittade på kycklingarna som får bo hos henne ett tag. Det blev nitton stycken och nu är de två dagar gamla. Så roliga med olika färger. 

Kulturkullan

Vecka 16
 
* Läser: Hittebarnet av Stacey Halls. Det här är en spännande roman som vi läser i bokcirkel. Den handlar om en fattig kvinna i London på 1700-talet som lämnar bort sin nyfödda dotter. När hon samlat ihop pengar och ska hämta henne sex år senare är flickan borta! 
 
Hittebarnet (inbunden)
Hittebarnet - Stacey Halls - Bok (9789178355594) | Bokus
 
* Lyssnar på: Crystal Cities på Spotify. Jag fick tips om detta band på Instagram. De kommer från Australien och påminner lite om U2, melodisk rock. 
 
* Veckans klipp: sälunge letar efter mamma
What a Baby Seal Sounds Like When Calling for Momma - YouTube
 
* Veckans händelse: International Food Festival i Växjö onsdag-lördag.
Växjö International Food Festival 2023 | Stortorget Växjö, Ljungby, KR | April 19, 2023 (happeningnext.com)

Cykeltur

Vanliga människor pysslar i trädgården när det är fint väder, men det tycker jag är jättetråkigt och som tur är fixar maken i våra två trädgårdar så att det ser fint ut. Jag tycker om att cykla och det är härligt nu när det börjar bli lite varmare så att man kan göra cykelturer. 
 
Idag cyklade jag till Kånna och stannade till vid deras lilla fina kyrka. 
 
Kånna skola med idrottshall brändes ned 2015 när den skulle användas för flyktingmottagning och inte förrän nu har byn fått en ny aktivitetsplats för försäkringspengarna. Det var för dyrt med en ny idrottshall och skolan var nedlagd och byborna är nöjda men jag skulle inte ha särskilt mycket användning av denna lekplats. 
 
Jag är i en period med svarta gympaskor. Jag köper nya då och då för jag letar ständigt efter skor jag kan gå långt i utan att få skoskav. Förhoppningsvis ska de nya Adidas funka även när de gamla sköna Reeboksen går sönder. 
 
Ur dagboken 930416: Övningskörde och fick faktiskt bara ett motorstopp. Körde den smått fantastiska hastigheten 60 på Vikmanshyttevägen. 

Cykling och kyckling

Idag tog jag årets första riktiga cykeltur, 14 km på drygt en timme och över ett berg. 
 
Jag träffade ett par kor som såg nöjda ut fast de låg i en jordig hage. 
 
Vi åkte till svärmor som kläcker fram kycklingar åt oss. 
 
Den här föddes idag och är redan fjunig och otroligt mjuk. 
 
Det är 22 ägg och fem olika raser och förhoppningsvis inte så många tuppar. Det tar ungefär två månader innan vi kan se skillnad på tupp- och hönkyckling så det blir spännande för vi ska bara behålla hönor. Har man flera tuppar börjar de tyvärr att slåss. 

Det blev handgemäng

Ikväll var jag på konsert med Det blev handgemäng. 
 
Jag har inte hört talas om dem innan men går på nästan alla konserter i musikserien som åker på turné i Sydsverige. Det var lite country vilket inte är min musiksmak men kul live och duktiga musiker. 
 
Ur dagboken 930414. Igår åkte vi till Skagen. Gick på konstmuseet som jag kom ihåg som stället med fiskare med pipa och sydväst. 

Scilla

Jag älskar dessa hav av scilla som blommar nu. Möjligen har jag gått in i folks trädgårdar för att fotografera. 
 
 
 
 

Promenad

Idag var det tolv grader varmt och så soligt så att jag tog av mig jackan på promenaden. 
 
Det här illgröna möblemanget blev ännu piggare i solen. 
 
Solglitter i vatten är bland det vackraste jag vet! Det är full fart på vattnet vid kraftverket. 
 
En liten sol på marken. De första maskrosorna blir jag glad av. 
 
Ur dagboken 930412: Har inte sovit så jättebra i den hårda sängen här på lägenhetshotellet i Blokhus. 

Namnsdag och naturreservat

Idag har jag namnsdag. Jag påminns varje år om en kul sak som hände en gång. Dåvarande rektorn som hette Ulf hade sökt mig på biblioteket innan jag kom dit. Sedan dök han upp igen och sa "Grattis på namnsdagen!" Tack, sa jag, utan att fatta att han ville bli grattad tillbaka. När jag berättade det för kollegan vars man också heter Ulf sa hon "Åh, nej! Han sa att han ville gratta dig och att Ulf också har namnsdag och jag sa Då ska jag gratta honom när jag kommer hem!"
 
Året efter var jag noga med att gratulera chefen och sa "Grattis på namnsdagen! Jag har också namnsdag!" "Heter du också Ulf?"...
 
Naturvårdsverket har fått budgeten halverad och kommer inte att kunna ta hand om naturreservaten. Jag och mina föräldrar märkte att de skyltat dåligt och gick vilse i två naturreservat när markeringarna på vandringslederna försvann! Dock hittade vi fram till Älgarör som är en bronsåldersgrav på Toftaholms reservat.
 
Vi gick fel i Vedåsa också men hittade blåsipporna som vi var ute efter och var nöjda. 
 

Kulturkullan

Vecka 15
 
* Läser: 9 november av Colleen Hoover. Jag tyckte om hennes böcker Det slutar med oss och Det börjar med oss och gillar denna också. Lättläst romance, ibland är det vad jag vill ha. 
 
9 november (häftad)
9 november - Colleen Hoover - Häftad (9789189589384) | Bokus
 
* Lyssnar på: Vasas flora och fauna på Tidal. Jag tycker om finlandssvenska och det här är en grupp med roliga texter. 
 
* Veckans klipp: sälunge lär sig simma
Baby Seal Learns To Swim /CUTE!! - YouTube
 
* Veckans händelse: Det blev handgemäng. Konsert på Grand i Ljungby på fredag kl.19.
Ljungby kommun

Toftaholms herrgård

Vi åt trerätters middag och bodde på Toftaholms herrgård inatt. 
 
Herrgården ligger vackert vid sjön Vidöstern.
 
Vi bodde i den ena flygeln.
 
Maken sa "det är som att tälta i sin egen trädgård" eftersom vi bor bara två mil därifrån, men jag tycker att det var finare än så. 
 
Idag åkte jag med mamma och pappa till Vedåsa naturreservat och hittade både vit- och blåsippor. 

Minivärlden och påskefrokosten

Igår tog jag med pappa till Minivärlden för han har inte varit där förut. 
 
Det är en stor modelljärnväg som först byggdes av en läkare som sedan donerade den till kommunen och nu är det en förening som tagit över driften. 
 
De håller på och bygger ut den hela tiden så det finns alltid något nytt att se. Kul för både barn och vuxna.
 
Vi var på påskefrokost hos våra danska vänner och precis som väntat åt vi nästan konstant i flera timmar. Mycket gott och trevligt! 
 
Ur dagboken 930409: Idag är det långfredag. Vi åkte ut till Skärblacka. Tog en biltur och det var fantastiskt fint med blåsippor och sommarstugeområden med otrolig utsikt. 
 

Påsk

Tidsinställt inlägg på grund av påskefrokost. 
 
Vi ska till danska vännerna och äta påskefrokost. Då börjar vi halv två och håller på och äter hela dagen. 

Slättö flygsand

Mamma och pappa är här och hälsar på. 
 
Jag panikstädade hallen och slängde in alla kläder i en garderob för jag kände att jag inte behöver ha tre par gummistövlar framme till exempel. 
 
Idag åkte vi till naturreservatet Slättö flygsand. Där växer träden i sidled. 
 
Det är ett av Sveriges största flygsandfält. 
 
Rolig skylt när vi letade efter högen. 
 
Ur dagboken 930407: Oscar och Daniel har kommit hem och de hade lyckats komma igenom tullen så vi hoppas att det ska gå bra nu. 
 
(Oscar och Daniel var två peruanska bröder som bodde gömda hos mamma och pappa i ett halvår innan de gav upp för att de inte fick uppehållstillstånd.)

Kända Ljungbybor

Jag har blivit som mamma och pappa som kände till nästan alla i Hedemora när de jobbade. De var språklärare på högstadiet och gymnasiet och de flesta som gick där hade någon av dem som lärare. Jag som jobbar på skolbiblioteket träffar ju alla elever eftersom de måste låna böcker ibland och jag har en koppling till många människor i stan. 
 
Nu är vi stolta här i Ljungby över alla våra kändisar! Igår kom Fanny tvåa i Sveriges mästerkock. Hon är gymnasiechefens frus före detta mans dotter. 
 
Ikväll börjar Elitstyrkans hemligheter på TV4. Där är Joakim Wiesel från Ljungby med. Han är lärare på individuella programmet hos oss på gymnasiet. 
 
En annan  Wiesel (de är släkt på något sätt) var med i Aftonbladet på en lista över årets 100 kvinnor, som nr 34 för att hon satte sig på en tjuv när han snodde hennes cykel! Hennes man är lärare på byggprogrammet. 
https://www.expressen.se/nyheter/arets-kvinnor-2023/

Skärt på Dollarstore

Jag hann cykla till Dollarstore innan det började snöa idag. 
 
Det blev ovanligt mycket skärt, jag som inte ens gillar de färgerna, men här spelar inte färgen så stor roll. Rosa hjärtan på postit-lappar kommer att pigga upp på jobbet.
 
Gula hjärtan piggar också upp! Jag valde att se en hjärtlig hälsning från papperskorgen. 

Köpt jacka

När jag kom hem med fel jacka på lördagsnatten började jag fundera på var jag skulle köpa en ny om min var borta. Som tur var fanns den kvar när jag lämnade tillbaka jackan på måndagen. 
 
Det hindrade inte mig från att köpa en ny idag, för jag hittade en så fin röd kappa på Annas butik. Den är secondhand och kostade bara hundra kronor. 
 
Det här är dagens ugnspannkaka. Maken hade ätit raggmunk till lunch men det visste ju inte jag. Han hade lingon på båda och jag åt jordgubbssylt och glass på min pannkaka. 
 
Jag ringer nästan aldrig och nu ser mobilhistoriken ut så här. Troligen för att jag beställt något på nätet och mitt nummer läckt ut. Jag har inte märkt någon skillnad med GDPR som skulle skydda oss mot sådant här tröttsamt!

Snodd jacka

Jag kanske snodde en jacka när vi var ute i lördags... Min inlämnade jacka hängde inte kvar fast jag lämnade in rätt nummerlapp. 
 
En snygg limited edition Sweden Rock 1992 tog jag i stället. 
 
Det var inte ett helnyktert beslut, men jag hittade inte den här jackan i garderoben på nattklubben och var ju tvungen att ha en jacka när jag skulle gå hem och hade kortärmad klänning och det var minusgrader. 
 
Jag gjorde kaos i garderoben när jag letade efter denna som alltså hängde kvar hemma. Ännu roligare var att en kompis hjälpte mig att leta efter en blå jacka. Jag kan väl inte hålla på och komma ihåg vad jag haft för kläder på mig. Det är omväxlande varmt och kallt och många jackor... 
 
De kanske ska fundera över sitt motto "Kom som du är - gå som du vill." Eftersom jag känner kocken sa jag till honom "Hej, jag ska lämna tillbaka jackan jag snodde i lördags!". 

Kulturkullan

Vecka 14
 
* Läser: Den kalla aprilsolen av Elísabet Jökulsdottír. Denna bok har fått det isländska litteraturpriset för årets bästa roman 2020. Jag tycker inte att den är så fantastisk men det är kul för mig som bott på Island att läsa. Den handlar om en ung kvinna som tappar greppet av sorg när hennes pappa dör. 
 
Den kalla aprilsolen (kartonnage)
https://www.bokus.com/bok/9789186905712/den-kalla-aprilsolen/
 
* Lyssnar på: Dream Evil på Tidal. Vi hörde dem på Turbofest inatt. Bra hårdrocksband från Göteborg. 
 
* Veckans klipp: jättepudlar som vill bli burna
https://www.youtube.com/watch?v=iw27f89brDc
 
* Veckans händelse: Falkenbergs matdagar 6-7 april
https://falkenbergsmatdagar.se/

Turbofest

Igår var vi på Turbofest 5 på Poco Locos. För mig är Turbo en by som hade en fin badplats när jag var liten men den togs bort sedan för att den låg för nära en damm. Och så hade vi en Saab Turbo. Men detta är en liten hårdrocksfestival i Ljungby. 
 
Det var kul att se Screamer, som är ett Ljungbyband och det enda jag hade hört talas om innan. De ska ut på Europaturné nu och är stora i bland annat Tyskland. 
 
En kompis och hans hund sov över här. Hon är söt, ser ut som en lockig schäfer men är en blandning av allt möjligt, till exempel labrador och golden retriever. 

Berättande på Sagomuseet

Idag provade jag mina nya sneakers för första gången. 
 
Det stod att det är "löparinspirerade sneakers". Inte för att jag springer men jag behöver ett par skor som jag kan gå långt i utan att få skoskav och jag tror att det blir bra, för de har mjuka sulor som jag behöver. 
 
Jag gick förbi det här fina lusthuset som hör till äldreboendet. 
 
Jag tog med väninnan på berättande på Sagomuseet. Ellen Sjömålen, som jobbat där förut, berättade om hennes kvinnliga släktingar. Det var gripande och fint. 

RSS 2.0