Kulturfyran

Det finns en ny kulturfyra på:

http://kulturbloggen.com/?p=23437


1. Vilken bok ska du läsa härnäst?

2. Vilken musik lyssnar du på mest för tillfället?

3. Vilket tv-program tänker du se härnäst?

4. Vad betyder hösten för dig? Gillar du hösten eller gillar du inte hösten?

1. Kanske Liv & Lovisa av Emma Granholm.
 
Liv & Lovisa
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9150111507

2. Jag lyssnar mycket på Rasmus Seebach och andra danskar.

3. Simpsons.

4. Skolstart. Jag gillar hösten om den är fin, liksom alla andra årstider.


Mos

En farlig sak med att få personliga rabatter från ICA är att jag blir så glad när jag får extrapris att jag handlar utan att kolla vad vi har hemma.


Vad kan jag göra med 75 portioner potatismos? Förutom potatismos.

Iskall


En av tjejerna råkade köpa en ispenis i Köpenhamn!

Dagens vedoutfit


Jag tycker det är sött att maken och grannkillen klär sig som tvillingar när de ska flytta ved.


Det var bra att svärmors granne lånade ut sitt transportband så vi kunde langa in veden rätt ned i hennes källare.

Undringar


Jag undrar när maken tänker torka av bordet efter blåbärsrensningen igår,


Varför han hänger tvätten så ihoptryckt när det finns gott om plats


samt hur han kan tro att vi behöver nya påslakan när linneförråden både hemma och i stugan svämmar över.

Kulturkullan

Vecka 35

* Läser: Djävulens märke av Magnus Nordin. Jag har inte läst något av Nordin förut och det här är en i högen av ungdomsböcker jag tog hem för sommarläsning. Malin är den populära vikarien i 9B, men det är något konstigt med henne. Hennes ögon skiftar färg och det händer oförklarliga saker när hon är med. En bra och läskig bok.  

Djävulens märke
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163864967

* Lyssnar på: Radio på Spotify. Just nu Lost somewhere in time med Iron Maiden. Jag tycker mer och mer om Iron Maiden efter att jag sett dem live.

* Veckans citat:
Väninna: "Jag brukar göra ord av registreringsskyltar. Mina föräldrar har RKT."
Jag: "Råkåt!"
Väninnan: "Jaha, jag tänker raket."

* Veckans händelse: Jag har faktiskt inte skrivit upp en enda grej i min kalender!... Måste kolla www.ljungby.se för evenemangsguide.

Det är Lagandagen på lördag och söndag. (Det var mig en generös tvådagarsdag!)

På Ströget

Det var sol så att vi kunde sitta ute vid Ströget.


Jag åt grekisk youghurt,


imponerades av väninnans fina räksmörgås


och smygfotograferade en snygg servitör (som liknade min man lite), fast han hamnade visst bakom en flaska.

Souvenir

Jag fick med mig en Danmarkshalsduk från Köpenhamn. Javisst!


Jag minns inte riktigt hur det gick till men det var en kille på puben som plockade av halsduken från en annan stackars kille och gav den till mig. Han ville ha tillbaka den men jag hade ju fått den...

Överdos

Nu har jag kommit hem efter en helg i Köpenhamn med fem vilda mammor. Vi har haft fruktansvärt roligt! Jag kan inte ens visa så många av fotona här utan ska lägga ut dem exklusivt för mina vänner på Facebook.


Här överdoserade vi Red bull. Vi råkade visst träffa på en ägare till puben som bjöd friskt på drinkar.


Tjejgänget på ett torg vid Ströget.


Jag äter baguette på tåget mot Köpenhamn. Det var något fel på luftkonditioneringen så vår vagn var knallvarm + att jag var lite uppstressad efter att just fått veta att mitt VISA-kort blivit spärrat + att jag nästan råkade döda en kille för att väskan jag lagt upp på hyllan trillade ned. Därav den gladröda ansiktsfärgen.

Polisanmälan

Jag har just gjort en polisanmälan för att någon kapat mitt VISA-kort och tagit ut 9000 kronor i en automat i USA! Det var tur att jag svarade i mobilen när en man från Nordea ringde och talade om det i fredags. Jag var precis på väg att åka till Köpenhamn och trodde att han ville sälja en försäkring till mig och var ganska otrevlig innan jag förstod att han försökte hjälpa mig. 

Förhoppningsvis får jag tillbaka pengarna eftersom jag inte lämnat ut varken kort eller kod eller varit oaktsam på något annat sätt som jag kan komma på. Jag fick låna pengar av maken, eftersom mitt kort redan spärrats. Om jag hade stått i Köpenhamn och försökt ta ut pengar och det inte gått hade jag ju blivit ännu mer upprörd. Är det någon gång jag behöver kortet så är det ju när jag är utomlands.


Jag gjorde en liten nostalgispatsering på Rådhustrappan och ställde mig framför samma port som vi klev ut genom som nygifta för ett år sedan.

Helvetesvecka

Jag har haft en helvetesvecka! Efter Ljungbydagarna var jag inte särskilt utvilad och blev dunderförkyld. En kollega har tagit tjänstledigt och det var chockartat med skolstart på båda skolorna jag jobbar på.

Nu har jag förtjänat en vild tjejhelg i Köpenhamn. Så det så! Att 100 svenska kronor är 75 danska är något jag inte tänker fundera så mycket över.


Om jag inte hade mått så dåligt hade jag nog inte köpt dessa mjuka sugtabletter som smakar illa och kostar 3,75 kr/st. Nästa gång ska jag testa Esberitox.


Frustration

Igår var vi på ett särdeles dåligt humör, jag och maken, bland annat för att vi väntade på ett telefonsamtal som aldrig kom. Maken inspirerades av en jugoslavisk kollega och hotade med att svara i telefonen: "Jag ska döda din hund och knulla din mormor!" Kanske var det bra att människan aldrig ringde...


För övrigt har vi ett fint kvällsljus.


Pictionary

I ett inlägg hos http://www.jeanetteohman.com/ stod det om ett nytt spel som heter Creationary och jag kom att tänka på en kul grej och kommenterade:

Roligaste Pictionaryminnet: jag skulle illustrera "profil" och ritade ett ansikte i profil och en kondom (märket Profil, tänkte jag på) och min bror skrek rätt ut, hemma hos mormor och morfar: kukhuvud!

Hon svarade:
HAHAHAHA! Jag skrattade så mycket att Magnus blev orolig och jag måste förklara det roliga i din kommentar.


Detta får mig osökt att tänka på stångdans...

Må dåligt

En gammal klasskompis jag träffade i somras berättade om sitt klaraste minne av en annan gemensam klasskompis; hon brukade hasa i sina tofflor genom korridorerna och säga "jag mår så dåligt!". Detta fnissar jag lite åt och försöker att inte vara likadan.

Jag har inte tid att vara sjuk längre utan måste bli pigg som en spigg till helgen när jag ska åka till Köpenhamn med galna tjejgänget. Pratsjuke grannen talade om att det är marknad i Värnamo, Älmhult, Jönköping samt Borås. Som jag ju inte ska på eftersom jag ska till Köpenhamn, som sagt.


Fiskgratäng

Ni vet sådan där fiskgratäng man kan köpa i färdigt paket, med fina moskluttar runtom? Jag tänkte göra något sådant på påsmos och pulversås.


Maken frågade "Ska du laga müsli och bearnaise?" (vi har müsli i pepparkaksburken). Jag klarade inte av att koka vatten till potatismos och bearnaisesås samtidigt utan förväxlade dem så det blev ett väldigt rinnigt mos när jag kladdat klart...


Det blev inte så snyggt, men gott.

Fiskgratäng

Ni vet sådan där fiskgratäng man kan köpa i färdigt paket, med fina moskluttar runtom? Jag tänkte göra något sådant på påsmos och pulversås.


Maken frågade "Ska du laga müsli och bearnaise?" (vi har müsli i pepparkaksburken). Jag klarade inte av att koka vatten till potatismos och bearnaisesås samtidigt utan förväxlade dem så det blev ett väldigt rinnigt mos när jag kladdat klart...


Det blev inte så snyggt, men gott.

Sjukt trött

Jag är sjukt trött och trött sjuk. När jag tappade rösten akut i söndags förstod jag att första skolveckan skulle bli jobbig. Man kan räkna med att bli sjuk när man plötsligt drabbas av en massa elever, och nu var jag alltså risig redan före skolstart så immunförsvaret var helt väck. Dessutom blir jag irriterad när jag får frågan om jag har feber. Det tror jag väl inte, för det brukar jag inte ha, men gills det inte att man är sjuk annars?


Jag slänger in en bild från förra veckan när jag var pigg och glad.

Att flippra

Jag undrar om jag lekte flipperkula på Ljungbydagarna eller vad det är frågan om. Det har uppstått en massa små blåmärken, som jag inte har någon aning om varför jag fått, på konstiga ställen på kroppen...


Jag brukar inte få blåmärken på händerna.


Har jag kanske varit inne i en stor boll?

Ljungbydagarna

Söndag

Jag var på Ljungbyartisten och gillade Robin, son till kompisar, som blir coolare och coolare för varje gång han uppträder. Han kan ses igen på Älmhultsdagarna i helgen.Även Sixten, fyra år, gjorde ett imponerande framträdande. Han är ungefär hälften så lång som mikrofonstativet.


Här är alla som var med i tävlingen (Sixten längst till höger).


Thea och Alexander vann. De är duktiga och som pris ska de vara med i allsång i Växjö nästa år.Finklänning


Den här klänningen har en fin urringning


både fram och bak.


Tyvärr hamnade jag mitt i makens blåbärssyltkok och fick små prickar på den. Maken sa att det spelar väl ingen roll, det är ju mörkt ute.


Han hade rätt. Jag hängde mest i mattältet där det dansades till DJ och trubadur. Som tur var hade jag väl egentligen inte bestämt att träffa några kompisar för jag bara försvann, flanerade runt och träffade nya och gamla bekanta. Jag och en av tjejerna som ska till Köpenhamn nästa helg tokdansade och tyckte lite synd om dem som försökte ragga när kvällens sista låt var Teddybjörnen Fredriksson... 

Ljungbydagarna

Lördag

Det kändes som ett bra alternativ att ta en mjölkdrink hos  MHF (MotorförarnasHelnykterhetsFörbund) till frukost vid tretiden.
Mattältet på dagen.


Snygga limpor i Roddys skyltfönster.


De har världens största wok på Balders Inn, men ska fixa en ännu större för att kunna woka oanade mängder älg på Sweden Rock till exempel.


Kulturkullan

Vecka 34

* Läser: Justin Case av Meg Rosoff. Jag tyckte om hennes första Så har jag det nu och den här är ännu bättre. Det är en ungdomsbok som handlar om David Case som känner sig förföljd av ödet. För att försöka gömma sig byter han namn till Justin och ändrar stil, men han känner ändå att något hemskt kommer att hända honom.

Justin Case
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917337024X

* Lyssnar på: Pure Dead Brillianthttp://www.myspace.com/puredeadbrilliantuk . De har frågat om jag vill vara vän på Myspace. Ett bra band från Skottland. De ligger under etiketten Pop punk/powerpop/rock.

* Veckans citat:
(Jag, på musikquiz): "Du kan väl skriva för jag hör så illa?"
Själv tyckte jag det lät helt logiskt, men väninnan som fick vara sekreterare tyckte det var jättekul.

* Veckans händelse: Älmhultsdagarna 27-28/8.

Corvette

Jag vet inte om en av grannarna köpt en Corvette. Det tycker inte jag att han ska ha, den är för cool för honom.


Missfostret till vänster är en hembyggd husvagn, som däremot passar ihop med sin ägare. Först glömde han att göra ett fönster så det måste ha varit kolsvart där inne...

Ljungbydagarna

Fredag

Jag blev bjuden på förfest hemma hos oss. Först trodde jag att det bara var för makens kollegor men jag fick vara med och det är helt okej för mig att parta med fyra grabbar. Sedan blev jag lite busig på kvällen. Jag slängde en påse kräftskal i någon annans soptunna, irrade runt i köksregionerna på Terraza i jakt på en toa och ville att vi skulle klättra in i en plastboll som ligger i vatten fast nöjesfältet var stängt för kvällen.


En kille hade den konstiga smaken att äta chilioliver som snacks, bluärgh!

Jag pratade med en kille och blev sur för att han sa att jag är bibliotekarie och tjänar femton tusen. Bara för att man är dum i huvudet behöver man inte vara otrevlig. Jag som varit hos honom och tittat på Fäbodjäntan och allt. Möjligen är han sur på oss för att vi vräkte honom från vindslägenheten...


Bobbyflips, antar jag.


Vimmel i stora tältet.


Mera folk.

Ljungbydagarna

Torsdag


Musikquiz med mingelbuffé i stora tältet.


Plötsligt kände jag igen den här bilden, som jag tog förra veckan i Markaryd, på storbilds-TV! Eller, jag vet inte helt säkert att det var min bild, men det var definitivt min idé. Kul att folk läser Yfronten, men ännu roligare om de talar om att det är därifrån de får alla dumheter... Brolle, hur gick det med de där bonuspoängen vi ville ha?

Arbetsveckan

Första arbetsveckan har varit bra, trots att det varit lite trixigt att kombinera med Ljungbydagarna. Jag har bland annat fått gå på en teaterföreställning från Vardagens dramatik http://www.dramatik.se/ som var rolig och tänkvärd, gått på föredrag med Gunilla Molloy som skrivit ett flertal böcker om läsning, och haft utvecklingssamtal med rektorn. Han bor i Markaryd och jag hälsade från en man jag träffade på släktträffen som känner honom. Hans sambos farmor och min mans farmor var systrar...


Förberedd på musikquiz.

Fortbildning

Jag har haft utvecklingssamtal med min chef och försökte lägga fram på ett snyggt sätt att jag vill åka på litterär båtsalong med Tidningen Vi igen för att det var så trevligt förra gången och för att jag ser det som fortbildning. Han svarade "Du vill alltså åka Finlandsfärja?"...


Det blir inte fylleslag när man åker Finlandsfärja med 700 pensionerade lärare och bibliotekarier.

Ljungbydagarna

Onsdag


Jag åt tunnbrödrulle med kräftstjärtar.


Maken åt laxburgare


och fick en ny kompis. Det är en underbart go´och glad figur som jag nog kommer att få se på rocklunchen imorgon.

Ljungbydagarna

Tisdag

Jag var på konsert med balkanorkestern Mazeltov. Dagen till ära hade hela musikskolan nya gräsgröna tröjor. De var duktiga som vanligt, fast jag blev lite sömnig när det bara var musik och ingen sång.


De hade med sig dansare från bosniska föreningen.


Det blev wokad älg från Balders inn till middag. Mjamm!

Det är väl du?

Idag blev jag intrasslad i en skojig förveckling.

Kvinna på stan: "Det är väl du?"
Jag: "Jag vet inte. Jag heter Ylva. Vem är du?"
Kvinna: "Nej, det är inte du, men du är lik någon."
Jag: "Vem då?"
Kvinna: "Jag vet inte vad hon heter, hon sjunger i Annerstadkören."
Jag: "Nej, det är inte jag."


Man träffar många människor vid Bananmannen där jag satt.

På Netto

Idag hade jag en konstig upplevelse på Netto. Det var så länge sedan jag var där sist så de har hunnit vända bak och fram på hela affären och flyttat kassan. Kassören var både dansk och förvirrad och jag ställde till det ordentligt fast jag försökte tala om innan han slog in beloppet att det stod "två för 59" i reklambladet men något annat på hyllan.

Kvittot blev helt sinnessjukt; det står Nutrilett sex gånger! Han frågade "vill du inte ha dem för 32,90 styck?" "Nej, jag vill ha två för 59!" sa jag. Då kom det en annan kassör och redde upp.


Nutrilett 32,90
Nutrilett 32,90
Raderad Nutrilett 32,90
Efter korr. Nutrilett 32,90
Nutrilett bar 35
Nutrilett bar 35
Rabatt 11

Bockjakt

Igår startade bockjakten, så ut i skogen tjejer som vill ligga! Nej, jag menar att man får jaga rådjursbockar nu. Vi är inte så förtjusta i att de jagar nästan på vår mark för de kan skrämma fåren. Dessutom brukar de inte ens hälsa fast de går förbi helt nära.

Maken hörde en jägare, på post utanför vårt köksfönster, som blåste i något slags horn för att locka på bockarna. Vad som hände var att fem glada får bräkte och traskade emot honom och ville ha mat. De brukar svara när vi visslar. Jag har föreslagit maken att han ska köpa en vuvuzela och svara med nästa gång han hör någon blåsa i horn.Ljungbydagarna

Måndag.
Jag är jätteglad att matkulturella torget öppnade redan på måndagen i år. Inte för att jag äter allt konstigt de säljer men det finns mycket att välja på även för mig. Även tjocka människor måste äta!

Igår blev det baguette med grillat fläsk från Mjärydsgrisen och churros med hjortronsylt och grädde, en ny smaksensation! Jag har inte ätit churros sedan Madrid -04 och inte saknat det egentligen, men med hjortronkombon var det nästan lika exalterande som langos.


Här sitter jag och klämmer ett gäng med churros mellan knäna.

I tidningen

Idag har vi en helsida i färg i Smålänningen, om släktträffen i Markaryd. I artikeln står det om en nyupptäckt släkting i Ljungby. Det är maken som blivit uppspårad av den amerikanska grenen i släktträdet, som kanske inte vet om de komplicerade förhållandena hans pappa hade...


Dagens outfit

Idag har jag börjat jobba igen och klädde mig lite representativt, mest för att jag ville använda min nya fina kjol från England.


Kjol av märket Monacco, från TK Maxx i Southend. Linne från Primark, Southend och topp från HM i Växjö.

Almrock story

Igår var jag och väninnan på Almrock story, en musikal som är en stor happening här i Ljungby. Den sattes upp för första gången för 24 år sedan och nu har de moderniserat den lite, men grundidén är kvar; en historia som utspelas kring legendariska Almroths kiosk.

Tre timmar (inklusive en halvtimmes paus) är lite väl långt, särskilt för mig som skulle börja jobba idag, och några av sångnumren kunde ha kortats men det var en häftig show med otroligt många medverkande.Kulturkullan

Vecka 33

* Läser: Tjuvarnas stad av David Benioff. Den här boken fick jag tips om av kollegan som säger att det är en av de bästa böckerna hon läst det senaste året. Och jag tycker också att den är helt fantastisk! Först var jag inte så lockad att läsa om vintern 1942 i Leningrad när det var krig, svält, kyla och bara elände, men den är faktiskt väldigt rolig.

* Lyssnar på: The boy who knew too much med Mika på Spotify. Album från 2009. Mikas stil är glad och det är samma sorts musik som på första plattan Live in cartoon motion.

* Veckans citat: "The bisonoxar live in the mosse."
Vår guide och tågförare på Smålandet i Markaryd pratade en underbar svengelska.* Veckans händelse: Ljungbydagarna www.ljungbydagarna.se

Hjälteträff

Utan att veta om det har jag gift in mig i Hjältsläkten och det är ett namn jag skulle kunna tänka mig. Fast om jag tagit mig namnet Rosen-Hjält skulle jag vara tvungen att bokstavera det för jämnan, det är tydligen tillräckligt svårt att förstå att jag heter Rosen utan apostrof.Igår var vi på släktträff i Markaryd och träffade ungefär 70 släktingar till maken, varav jag bara träffat två innan. Det var ett ambitiöst upplagt program med besök på älgpark, busstur till Hannabad där de åtta syskonen som släkten stammar från växt upp, föreläsningar om emigration och middag. Det var kul och intressant att träffa makens släkt varav en stor del tagit sig hit från Kanada och USA för att vara med.


I älgparken blev det dramatik när en av de amerikanska ungarnas keps fastnade på ett älghorn. Älgen knyckte till med huvudet så att killen tappade kepsen han höll i och sedan blev den väldigt rädd och sprang runt i cirklar tills guiden lyckades hjälpa den att skaka av sig den läskiga kepsen. 


Annars betedde sig både älgar och bisonoxar coolt och visade att de var vana vid folk. Läs om parken här: www.smalandet.se

Storskor

Att skor av ballerinatyp inte ser så nätta ut i storlek 41 hindrar inte mig från att köpa dem om de är jättesköna och kostar 42 kronor.


Jag och väninnan skrattade när jag provade dem och konstaterade att de ser ut som kanoter och sedan frågade hon förvånat "ska du köpa dem?" när jag traskade iväg med dem mot kassan. Såklart jag skulle!

Gurka

Svärmor odlar glada gurkor.


Långklänning

Vad gör man sina sista semesterdagar? Man kan ta på sig sin provocerande långa långklänning och åka till Markaryd! Det är i alla fall vad jag gjort idag och planerar att göra imorgon.


Här krävs det högklackat.


Jag åkte med en kompis till fina teboden och laddade upp förrådet med äppelkvitten-, roibos kola- och Baileyste.
http://stockhultgarden.aceshop.se/

Vi åkte även in till själva Markaryd för att jag ville ta kort på den här skylten som det stod om i Smålänningen igår:
...och hittade även denna som vi inte kunde tolka. Övrig tid än när då?


Vi tänkte titta på hembygdsparken, men när vi väl hittade dit var det stängt så då gick vi till campingen mittemot och trevliga Sjötorpet


med utsikt över Getesjön.Växjödag

Jag och väninnan har gjort Växjö idag. Med besked får jag lov att säga, för vi var där från halvett till halvåtta ungefär. Varför var det jag inte skulle shoppa, nu igen?


Fem toppar och ett par skor. Allt kostade mellan 30 och 60 kr/styck! När jag löpte amok på HM frågade kompisen om jag handlade bara för att det var billigt. Vad är det för en fråga? Jag köpte faktiskt inte den spygula toppen för tio kronor...


Jag gillar Delicatos lastbilar!


Jag drack en alkoholfri daiquiri på Sangria eftersom det var jag som skulle köra. Där fick jag dagens frukt, förresten!

Utrensning

Jag har haft utrensning i mina garderober.


Det blev en hel stor kasse full med kläder som jag ska kolla om min lilla väninna vill ha, eller lägga i klädinsamling. Detta betyder att jag borde ha en massa plats för nya kläder, men det ser tyvärr fortfarande fullt ut...


Här är en hög med min mans kläder som legat under sängen i stugan i flera år. Maken tycker att de ska tvättas eftersom det är musbajs och annat snusk på dem, men då får han göra det själv för det är en massa stickade tröjor och annat svårtvättat.

Felbedömning

Jag har knappt åkt inlines alls i sommar för att det varit för varmt, för kallt, för blåsigt, för regnigt eller för mycket löv på vägen. Det låter som en massa dåliga undanflykter och jag förstår inte vad det är med mig för jag tycker ju det är kul att blejda. Så, idag tog jag mig för att äntligen ta mig ut på inlines.


Efter en tiominutersrunda såg jag ut så här. Det är lite svett, mycket regnvatten.


Jag hade tänkt hinna ut innan det blev så här. Jag som brukar vara jättenoga med att inte blejda i regn, eftersom jag inte vill att mina inlines ska rosta, hamnade i värsta skyfallet. Men jag kan åtminstone konstatera att vår nyasfalterade väg är skön att åka på.

Shoppinggator


Min favoritgata High Street i Southend. Här var det glada vimplar för att det var Italian Festival som vi tyvärr inte märkte av mer än så.


Jag gillar Drottninggatan i Stockholm också även fast det är hysteriskt mycket folk där, ibland just därför.


Västerlånggatan i Gamla stan är mysig och där går jag nästan varje gång jag är i Stockholm.

Imorgon ska jag åka till Växjö för att se om jag kan få tillbaka pengar för den inställda Peter LeMarckonserten eller om jag måste åka till Konserthuset i Göteborg för att fixa det. Storgatan i Växjö är bra och jag får ser hur det går det där med att inte shoppa...


Mera Stockholm

Visserligen var det förra veckan jag var i Stockholm men jag hade så kul där så det finns mer att skriva om. Första kvällen var jag ute och åt med gamla högstadiekompisen på Stage. Andra dagen lunchade jag på Café Vurma med folkhögskolekompis och hans dotter. www.vurma.se


Efter ett tag gick vi in för att fyra getingar kretsade runt oss, men innan fotade jag fina maten.

På kvällen gick jag ut och åt pizza med tre gamla ljungbyväninnor på ett trevligt italienskt ställe nära Medborgarplatsen och sedan gick vi på Vampire lounge som har världens godaste glassdrinkar!
www.vampirelounge.se

Tredje dagen fikade jag med bibliotekshögskolekompis på Mineur i Gamla stan. www.cafemineur.se


De har så fina källarvalv i Gamla stan!

Vi gick till bådas favoritaffär Zapata och Saturn Return som har mera rejvkläder.


Det är mycket neon men en del kläder var fina. Sedan drog han med mig på science fictionbokhandeln som är så långt man kan komma från min boksmak så att jag snabbt blev uttråkad.

Sedan åt jag med en annan bibliotekshögskolekompis, också i Gamla stan, och tog med henne till Vampire lounge för att jag ville ha fler goda drinkar. Därefter fick jag te hos min syssling och klockan elva på kvällen gick jag på punkcirkus i Rålambshovsparken med en gammal Ljungbykompis. Det är parkteatern som arrangerar en massa kul grejor gratis på sommaren. www.burntoutpunks.com


Program

Nästa vecka har jag ett späckat program, eller två till och med. Jag har skrivit ut både programmet för första jobbveckan och för Ljungbydagarna. Eftersom jag jobbar halvtid och är "övrig personal" tänker jag inte vara med på hela lärarschemat. Det är ganska onödigt att jag sitter och jobbar med den nya läroplanen och vi på biblioteket kommer att ha mycket eget arbete. Jag ska prata med kollegorna och hitta andra arbetstider än 8-16. Det måste ju finnas tid att hänga på matkulturella torget och äta langos, renkebab och tunnbrödrullar med kräftstjärtar också!

Finmiddag

Igår kväll gick vi ut för att fira vår ettåriga bröllopsdag och tänkte äta på Le Chef. Efter nästan tio minuter hade ingen märkt att vi var där så då gick vi därifrån och valde Charlie i stället. Jag ville äta vildsvin men det var slut så det blev plankstek som vanligt och maken åt fläskfilé. Inte något jättespeciellt alltså, men gott så vi blev mätta och nöjda.

Det finns inget ställe att gå på här i Ljungby om man vill äta riktigt fint utan det brukar bli utflykter till exempelvis Möckelnsnäs eller Toftaholm om det ska firas. Men då måste ju någon vara chaufför.


Jag tog på mig samma klänning som när vi gifte oss och som jag inte haft sedan dess och blev fint lockig när vi gick i regn.
Bröllopsdag

Idag firar vi ettårig bröllopsdag och vi ska ut och äta ikväll. Maken hade en idé om att åka till Feringe flygplats där de har spaka-själv-dag men det har regnat hela dagen och jag vet inte om vi ska låta mig göra det. Kompisarna uppmuntrade oss och tyckte att jag skulle spaka och maken ratta men det tror jag att vi pysslar med hemma...


Vi har varit gifta i ett år och maken har stått ut med mig i närmare fjorton!

En tvååring

Jag var och fikade med en kompis och hans tvååring i Stockholm. Först var jag och lilltjejen lite blyga för varandra men efter ett tag vågade hon till och med hålla mig i handen och jag tyckte det var en lustig tanke att vi såg ut som en liten familj. Folk som såg oss trodde nog att jag var tjejens mamma. Tills jag tappade greppet om hennes lilla hand så att hon ramlade omkull...
Kulturkullan

Vecka 32

* Läser: Ladies av Mara Lee. Förvånande är det här en bok på svenska av en svensk författare och detta är hennes debutroman. Jag har inte kommit så långt i den än men tycker den verkar bra. Boken handlar om fyra kvinnor vars vägar korsas i Skåne, Stockholm och Paris.

Ladies
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9100118656

* Lyssnar på: Radio, 80-tal, på Spotify. Just nu Ozzy Osbourne, som jag inte brukar lyssna på men tycker är helt okej.

* Veckans citat:
Maken: "Hjälp! En orm!"
Vi hade en läskig naturupplevelse igår. När vi låg och solade på bryggan kom det plötsligt en groda flygande och sedan en snok som jagade den! Som tur var fortsatte grodan ned i vattnet och ormen in under en sten för om de dykt ned på bryggan hade jag nog trillat i.

* Veckans händelse: Premiär på Almrock story på fredag.
http://www.almrock.se/

Att råka handla

Eftersom jag just varit i England och shoppat hade jag inte tänkt handla i Stockholm. Det blev några olycksfall i arbetet så jag kom hem med ett par capribyxor (jag som tycker att byxor ska sluta antingen ovanför knät eller ovanför fötterna kunde ändå inte låta bli att köpa ett par sköna korta jeans för femtio kr på Kappahl), en topp från Zapata (favoritaffär, ju) och en stor axelremsväska som jag kan knöla ned en tröja eller jacka i.


Hoppsan, en ny outfit!


Ah, så många roliga tröjor på Zapata!

Strömgatan


Vid Strömgatan i Stockholm.


Vid Strömgatan i Ljungby.

Att vara social

Efter tre dygn i Stockholm är jag supernöjd över att ha träffat nästan alla jag känner där; en högstadiekompis, en folkhögskolekursare, en kompis som gick terminen över mig på bibliotekshögskolan och en som gick i min klass, tre kompisar varav en bor i Ljungby nu, en i Göteborg och en i Stockholm, en syssling och en till tjej som flyttat från Ljungby. Det är väldigt roligt att vara social, men lite stressigt också.


Jag tog en paus vid Liljeholmsbadet på väg mot en träff på Café Vurma på Bergsunds strand.

Paraplyscen

Jag och en väninna råkade ställa till en scen på en restaurang i Gamla stan. Någon hade glömt kvar ett paraply vid vårt bord och när väninnan stötte till det trillade det ned i ett hål framför ett källarfönster. Hoppas ingen kommer tillbaka för att hämta det, tänkte vi. Efter en timme ungefär kom det en kille och letade efter sitt paraply och jag pekade ned i hålet. "Putta´ru ner´e?!" (Puttade du ned det) frågade han.

En servitris kröp ner och hämtade paraplyet och när killen gått vidare skrattade jag och kompisen nästan ihjäl oss. Vi tyckte det var lite tryckt stämning på Österlånggatan och garvade oss hela vägen genom Gamla stan, till exempel när vi gick förbi en uteservering där skådisen/regissören Göran Stangertz med damsällskap satt.


Gamla stan

Mot Stockholm

Nu ska jag åka till Stockholm i några dagar och bo i brorsans lägenhet. När de är hemma är det ju trevligt att hinna träffa dem lite men nu är de inte det så jag ska utnyttja läget vid Hornstull och träffa kompisar. 

Min brors familj har haft en fransk familj i sin lägenhet i sommar medan de lånade deras semesterhus i Frankrike och nu tänker jag att vi kan ha eget semesterbostadsbyte. Vi erbjuder lägenhet i Ljungby och stuga i Runkarp, brorsans familj har lägenhet på Södermalm och stuga vid dalälven och danska vännerna har lägenhet i Köpenhamn och stuga i Runkarp.

Folk brukar vilja vara i sina sommarstugor när de är lediga men jag reser gärna runt. Eftersom vår stuga ligger två mil bort känns det ju inte som någon riktig resa (särskilt inte för maken som åker dit varje dag, kollar fåren och donar, fast han är inte lika resfixerad som jag).


Jag chansade på att jag inte skulle behöva möta någon i trappen när jag gick ner för att hämta tvätt klockan åtta på morgonen men skrämde en tjej från hemtjänsten... 

Kulturkullan

Vecka 31

* Läser: Hungerspelen av Suzanne Collins. Det här verkar vara en otäck ungdomsbok men än så länge känns det inte riktigt som något för mig för jag är inte så intresserad av framtidsskildringar. En lustig grej är att den påminner mig mycket om Blod och död av Jens Ganman, men jag tror knappast att Collins läst honom. Historien går ut på att 24 deltagare i en TV-sänd serie ska döda varandra och den sista överlevande vinner.
 
Hungerspelen
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163861038


* Lyssnar på: Under hattenwww.myspace.com/baltzar. Under hatten hör till genren akustisk och är en kille från Kristianstad som sjunger fint till gitarr.

* Veckans citat:
-Where are you going?
-Crazy!
-I´m going with you.
(Från en engelsk komediserie, som jag inte minns vad den heter.)

* Veckans händelse: Karl-Oskardagarna i Växjö 6-7 augusti, med gratisfestivalen Rix FM.
www.karloskardagarna.se och http://www.rixfm.com/festival/turneschema/vaxjo 

Tjejfest

Igår var jag på fest och planerade årets Köpenhamnsresa med tjejgänget. Vi var även ute och drack champagne för att fira travvinsten från Halmstad i vintras. Mycket trevligt! 


Jag hade inte sminkat mig på länge och blev alldeles ivrig så att jag öste på med glitter. Det syns inte så mycket på den här bilden, men jag hade väldigt många små guldflagor i nyllet.


RSS 2.0