Att åka bort och känna sig hemma

Jag planerar att åka till Skottland med en kompis. Har varit där men det var -92 så nu vill jag ha tips på vad man kan göra. Messade en kompis som nyligen varit där och firat en 40-åring och frågade vad jag som inte golfar, dricker whisky eller öl kan hitta på. Han svarade: "kanske får".

Musik på bibblan

Igår var jag och en kompis på biblioteket på en liten konsert med Jonas Avertoft. Han har varit med i gruppen Cat rapes dog som var hysteriskt stora i Tyskland på 90-talet. Jag såg dem på Dala-Rock på deras första riktiga spelning och kommer ihåg knäpplåten Moosehair underwear. Inte riktigt min musiksmak, men nu när Avertoft sjunger solo är det lite 60-talsaktig pop som är trevlig.

Eftersom jag hör illa brukar jag kompensera det med att prata högt och hoppas att alla andra ska fatta att de ska prata högt till mig. I vissa fall är det ganska olämpligt att skrika ut saker, som till exempel igår när jag bläddrade i en tidning och frågade kompisen "vad är det för en skäggfarbror?" och för sent märkte att stans läskigaste skäggfarbror (mannen som nästan bara består av ett sunkigt skägg och en rastamössa året om) stod precis bakom mig.

Konstigt väder, konstiga kläder

Idag är det sådär svårbestämt väder så man vet liksom inte vad det är för årstid ens en gång. Nu är det +13 och lite blåsigt och lite soligt och lite svarta moln så det ser ut som att det kan börja regna när som helst. Ett av mina hatordspråk är; Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder. Lite roligt med detta konstiga väder är att jag kan ha helkonstiga klädkombinationer. Var nyss ute på stan iförd långa shorts, linne, skjorta, kort skinnjacka och spetsiga kängor. Köpte svarta gummistövlar, börjar nog bli en gummikvinna, om än inte särskilt vig.

Såg en så gullig grej idag. En kille som var ute och gick med ett par katter. Katterna gick lösa men följde efter honom så det syntes att han var ute på promenad med dem.

Igår ringde det en pytteliten stackars tjej på vår dörr och ville sälja bullformar. Va? Jag höll på att säga "nej, tack jag bakar inte", men tyckte inte att jag behövde förklara det så jag sa bara nej, tack.

Svärmor har en lustig granne som har en likaledes lustig hemsida. Kolla http://carl-fh.com och webkameran med Ljungbyvy.

DaBuzzig

Igår var vi på DaBuzz. Har sett dem några gånger förr och tycker att de alltid är bra på scen. Sångerskan ser liten och glad ut och är otroligt energisk. Det är så skönt att se artister som verkligen älskar det de gör.

På vägen hem blev vi hejdade av tre ungdomar. "- Men det är ju bibliotekarien, hjälp!" Två elever ville ha hjälp med att lyfta upp en tredje som mådde så illa så han låg som en boll med huvudet på trottoarkanten. Jag tycker inte att det är jag som har gjort bort mig i ett sådant scenario. Jag kunde inte lyfta upp killen och tror inte att han kommer ihåg detta på måndag så vi ska nog låtsas som ingenting när vi ses på skolan.

Kulturkullan

Vecka 22

* Läser: Ouppfostrade tonåringars etikettbok av Anna von Porat och Marie Corneliusson. Undertitel Eller hur man verkar trevlig fast man inte är det. Den här boken gavs ut 1993 så allting är inte helt aktuellt men det skadar aldrig att läsa om hur det var förr. Även om tretton år kan verka kort tid så är det väldigt länge för en tonåring, bara det kan vara värt att fundera över. Här tas upp hur man ska bete sig i olika sammanhang som hemma hos andra, konsten att äta och dricka och att söka jobb. För att det inte ska bli för torrt och tråkigt blandas texten med roliga små serier. Faktist en vettig bok trots en del oönskade upplysningar som att man ska torka av badrumsspegeln om man klämt finnar så det sprutar.

* Lyssnar på: Om Gaia med Kultiration. CD från 2004. Jag läste en recension på den här skivan i Groove och blev nyfiken. Det är verkligen väldigt annorlunda med reggae på svenska. Jag gillar Rootvälta från Borlänge men de har bara två låtar på svenska. Det här är liknande. Extra spejsat blir det med inslag som rymdplåt (?), rhodes (?), chanting (?), barfota kör (!), dörrgnissel, lampskärm och bakslag kör (?).

* Veckans citat: "Om hon har en röd lock i håret så pratar den med en röd detalj på kjolen." Mia Törnblom, personlig coach, ger exempel på provocerande perfekta människor som alltid ser bra ut. 

* Veckans händelse: Vernissage på biblioteket klockan 11-13 på lördag.  Sommarutställning med Hanna och Per Brunskog, Per Ingemarsson, Irina Lindqvist och Fredrik Jansson, konstnärer med Ljungbyanknytning.

Jem?

Idag har vi varit på nyöppnade Jem & Fix. Vad är det för ett namn? Det är en dansk firma, men så vitt jag vet heter hem hjem på danska och trots mitt inlägg igår om att jag inte förstår danska så har jag 95 poäng i svenska/nordiska språk och gillar inte när de hittar på nya ord. Antar att hem & fix redan var upptaget. Låt oss kalla det Jim will fix it som mina engelska svärföräldrar gör. Det känns tryggt; man köper en grunka för hemmapul och så fixar Jim. Vi köpte fårnät igen, håller på att stängsla till förbannelse. Eftersom vi dumt nog har tillåtit skogsmaskiner att köra över vår mark och meja sönder den totalt så måste vi flytta fårhagen hela tiden så att fåren ska ha tillräckligt med gräs. Snart tycker jag att de som hämtar timmer ska vara med och hjälpa oss att sätta nytt stängsel.

I Helsingborg och Helsingör har de samma kläder i alla affärer. Vero moda, Solo, Saint Tropez, Vila... Visserligen gillar jag de här märkena men det blir liksom ingen skillnad för att de byter ut namnet på etiketten, förutom att jag nöjt konstaterade att en skjorta jag köpte på mellandagsrean för 99 kronor av märket Solo kostade 400 danska med märket Saint Tropez.

Flattinge och Helsingör

När jag är ledig vill jag göra trevliga saker som att resa och, tyvärr, äta goda saker. Igår tjatade jag hela dagen om att vi skulle åka till ett nytt ostkakeri, det heter faktiskt det, i Flattinge. Så det var bäst att göra det med mig för att jag inte skulle bli sur. Det var inte helt lätt att hitta till Flattinge för vi hade bara sett en annons i tidningen där det stod "en mil norr om Lagan". Vad är det för vägbeskrivning? Vi kom från ett oväntat håll, men som tur var såg sambon caféskylten i backspegeln så jag fick med mig min ostkaka hem till slut. Så himla gott med dagsfärsk ostkaka med hjortronsylt och grädde!

Idag gjorde vi en lite längre tur. Åkte till Helsingborg och knatade runt där ett tag i regn och sol om vart annat. Jag har lärt mig ett nytt ord sedan jag flyttade till Småland; att tura. Det är bland annat när man åker över till Danmark för att handla öl. Jag dricker inte öl, men åker gärna till Danmark, och Helsingör är en gullig liten stad. Gick runt där lite också. I kön till Sundbussen, som den lilla färjan heter, blev sambon pratad med av en överförfriskad farbror som till slut sa; "Men du har ju ingen humor, har du det?" "Ja, ibland", tyckte sambon.

Det är så pinsamt men jag förstår verkligen inte danska! Jag kan läsa utan problem men när de pratar har de bara en vokal (ä) och det kan betyda vad som helst. Jag lyckades köpa en bägare med glass (det skulle jag nog klara av på vilket språk som helst...) och danskan bakom skulle ha samma; en bä-ä...

På vägen hem tittade vi på Sofiero slottsträdgård. Tyvärr var det inte så mycket rhododendron som jag hade tänkt mig, men väldigt vackert i alla fall.

Kugg för sakta

Jag har en kompis från Thailand. Hon är över femtio år och har haft körkort hur länge som helst. Innan har hon bott i både Thailand och Australien och ingen trodde det skulle bli något problem att förnya körkortet i Sverige. Jag tror att hon fick köra på sitt internationella körkort i ett år men sedan måste hon ta svenskt körkort. Hon kuggade uppkörningen för att hon körde för sakta. Enligt henne var det för att hon körde 90 på 110-väg. Jag har hört att man kan bli kuggad för långsamkörning men då brukar det ju vara för att man är osäker. När jag åkte bil med henne i Thailand var jag livrädd i början för att hon körde vansinnesfort. Nu tänkte hon att om hon kör sakta och lugnt i Sverige så borde det gå. Stackars henne!

Köpa, köpa, köpa

Idag såg jag till att sluta jobbet tidigt så att jag kunde åka på shoppingresa med en kompis. Vi skulle till ett ställe som har haft 70% rabatt för att affären upphör idag men när vi kom dit hade den redan upphört. Någon hade just varit där och köpt det sista. Synd. På nästa ställe handlade jag ingenting och när vi väl kom fram till sista stoppet, Älmhult, var jag verkligen köpsugen. Vi tänkte titta på Trend House, vår gemensamma favvoaffär i Värnamo, men fastnade hos grannbutiken m.m. som sålde de mest fantastiska kläder! Där hittade jag klänningen i mitt liv, men den kostade tyvärr 850 kronor och då tycker jag att jag måste hitta något bra tillfälle att använda den innan jag köper. Så i stället köpte jag en galet snygg jeansklänning och en ack så ljuv sommartopp med paljetter och brodyr. Sedan åt vi snuskiga totalgenomstekta (fast jag noga påpekade att min skulle vara blodig) entrecote på en kinarestaurang. Sista anhalten var IKEA där man alltid kan köpa grejor man inte visste att man behövde. En bra shoppingtur fast det började illa. Roxy finns inte längre, Kattsjön är också nedlagd, Liatorpa´n har stängt, mannen som säljer mazariner har dött och Ausra design som jag ville till, ligger åt väldigt fel håll.

Gratis, 10 000 och 150 000 kronor

Idag fick jag ett sms från Telia att jag får messa gratis mellan sju och nio på morgonen! Vad roligt! Messade bland annat till sambon som inte alls kunde förstå mitt glädjefnatt före nio en tisdagsmorgon. Han har företagsmobil och betalar aldrig. Sedan messade jag till honom att han har fått 10 000. Jag har satt in 10 000 kronor på hans konto eftersom det ska dras av för räkningar. Då frågade han vad det var för 10000, om det var sms-språk...

Jag ska få åka på konferensresa för första gången i mitt liv. Skolan har 150 000 kronor i Mål 3-pengar att göra av med på ungefär 150 personal och det borde man kunna göra något roligt för. Det har varit hemligt vart vi ska åka, vi har bara fått veta att det är en övernattning. Nu har det läckt ut vart vi ska för att vi inte ska bli för besvikna när vi kommer dit, tror jag. Vi ska till Markaryd, hepp! Det ligger ungefär tre mil härifrån och där ska vi bo på en folkhögskola. Det känns sådär. I Markaryd ligger min blivande svärfar begravd (Eller hur ska jag säga? Sambons pappa dog 1984) och på den här skolan vi ska till kommer det att ha varit en elevfest dagen innan så det kan bli ungefär hur ofräscht som helst.

Aktiv fritid

Igår var en sådan där dag när jag gjorde en massa roliga saker. Jag var på en föreläsning med Mia Törnblom som skrivit boken Självkänsla nu! som jag inte har läst än. Hon är personlig coach och väljer själv vilka hon vill jobba med. Dels arbetar hon med höga chefer som kan betala en massa pengar och dels med ungdomar som inte kan betala alls. Hon var väldigt rolig att lyssna på, fast i början var jag lite störd över att hon var så fladdrig och frågade hela tiden om vi var med. Det var såklart mest kvinnor i publiken och jag tyckte synd om killen som hon använde som exempel; hon sa att de skulle bli ihop och pippa som kaniner i tre månader, "eller tre och en halv, det ser du ut att orka..." . Efter föredraget kände jag mig alldeles lycklig och nöjd med mig själv.

Sedan skulle jag gå och fika med en kompis och det slutade med att vi var sex personer runt bordet. Lite för många för min smak för att man ska kunna prata ordentligt, men intressant att träffa kompisens nya tjej.

Efter fikandet gick jag ensam på musikskolans konsert. De flesta är jätteduktiga och jag är imponerad av alla som kan spela något instrument över huvud taget så jag är ganska lätt-tillfredsställd av lajvmusik. En musiklärare sjöng BWO:s Open door på ett sött, lågmält och vackert sätt ackompanjerad av sina gitarrelever.

Låt mig värva!

Det här verkar faktiskt vara en bra sak om det nu funkar. Om jag värvar 35 personer får jag en Dell PC, eller en XBox 360 eller en Sony PSP, och det är samma sak för dem jag värvar. Det är en ny sida i Sverige men den har blivit en stor framgång i England så nu vill man utöka till flera länder. Det är helt gratis, om man inte råkar göra som jag gjorde som registrerade mig på E-bay och vann en budgivning... Registrera dig som medlem på http://PinkSpiderRewards.se/index.php?referral=1115

Ping och karta

Nu har jag lärt mig att pinga! Jag vet inte riktigt varför jag gör det, men om jag pingar så syns det att jag skrivit ett nytt inlägg på www.nyligen.se. Har också lyckats placera Yfronten som den första bloggen i Ljungby, i Kronobergs län, på bloggkartan, www.bloggkartan.se . Vet inte om jag är med på bloggtoppen, länken här nedanför ser lite skum ut. Och hur gör man för att komma med på www.knuff.se? Någon som kan förklara för mig?

Familjefest

Igår var vi på fest med tre familjer. Först skulle det ut och cyklas med picknick. Efter inbjudan påstod jag att jag tyckte det lät trevligt men så började jag fundera lite. Varför skulle jag följa med på det? Jag skulle inte tycka om att cykla i spöregn med sex barn mellan fem och åtta år. Inget för mig alls. Därför var vi i stugan och pysslade i stället och gick till festen vid sextiden. Det blev lite avslaget för först var det en kille som envisades med att titta på hockey och sen några, bland annat jag, som ville se melodifestivalen.

Jag tycker det är himla roligt att Finland vann! Kul för Finland, som aldrig vunnit, och häftigt att det kommer något totalt annorlunda och vänder om i schlagergrytan där alla andra bidrag mer eller mindre liknar varandra. Nej, det var ingen schlager, men den genren finns knappt längre så då kan man lika gärna ha vilken sorts musik som helst.

Kulturkullan

Vecka 21

* Läser: Vid dödens sjö av Matt Whyman. Ungdomsböcker kan vara nog så otäcka. Den här handlar om ett ungt gäng som bor i en saltöken som en gång var Aralsjön. De som kan flyr därifrån men bröderna Alexi och Misha har ännu inte haft chansen. För att överleva letar de efter nedfallna raketer och säljer livsfarliga radioaktiva vrakdelar. Misha har en växande tumör och måste ha hjälp så fort som möjligt.

* Lyssnar på: Halcyon days med BWO. CD från 2006. På sin andra skiva har Bodies without organs kortat ned sitt namn. Naturligtvis finns melodifestivallåten Temple of love med. Visst är det generöst med 16 låtar på en platta men fyra av dem är bonustracks från förra skivan och då känns det genast snålare. Hur som helst så låter de precis som vanligt. Trevligt för dem som gillar åttiotalssynth.

* Veckans citat: "Om man inte kan bestämma sig vilken fot man ska stå på är det lika bra att fortsätta gå". Ett visdomsord från Annica Henriksson i en recension av Motorpsycho i Groove, nummer 3.

* Veckans händelse: DaBuzz kommer till Garvaren på lördag. Spelningen börjar kl. 23.

Blodig planka

Det låter inte så trevligt med en blodig planka men igår blev jag kriminellt sugen på precis det. Ringde suveräna Pizzahaus och frågade om man kunde beställa plankstek för avhämtning och det kunde man. Fantastiskt god plankstek med massa bearnaisesås för 79 kronor! Jag fick betala 50 kr i pant för själva plankan, har en känsla av att de har fått en del försvunna.

Hur att göra sig av med gamla ragg

Pratade med en kompis om en gemensam kompis till oss som har det väldigt besvärligt med en massa gamla ragg. Hon tycker att det är så pinsamt att träffa dem, fortfarande efter flera år, så hon undviker ställen där de kan tänkas dyka upp. Sedan tittade jag in i kompisens bil och såg en massa stora oformliga plastsäckar. "-Aha, så det är så du gör med obekväma killar?..." Hon påstod att det var nya vinterdäck men det undrar jag.

I protest mot alla omotiverat avklädda tjejer i melodifestivalkvalet igår röstade jag på finska Lordi, med fantastiska monsterdräkter som det tar fem timmar att komma i. Det är ändå ingen som bryr sig om musiken längre.


Ping

Nu ska vi se om jag kan lära mig att pinga så att man får reda på direkt när jag skrivit något här.

Jag har placerat yfronten på bloggkartan.se; http://bloggkartan.se/registrera/14091/ljungby/

Jiiiiii!

Det blir bara bättre och bättre! Nu har jag fått förlängd anställning till juni nästa år! Det är väldigt lång tid för mig. Jag ska vara arbetslös efter sista juni och stämpla och sen börja en ny anställning i mitten av augusti. Det blir nummer 25 inom kommunen, på två arbetsplatser och sju år. Värt att fira!

Ikväll tittar jag på melodifestivalsemifinal, tror jag det heter, äter kakor och hejar på små dödsdömda nordiska länder som Island och Norge.

Onsdagsklubb

Eftersom det var tisdag igår hade jag onsdagsklubb. Vår onsdagsklubb med nyinflyttade finns knappt längre, jag har visst bott i Ljungby i sju år snart, men ibland träffas vi i alla fall. Igår var jag ensam hemma och det är roligare att vara flera så då tog jag med fyra kompisar till stugan på lammskådning och kakfrossa. Det var mysigt förutom att det var kallt, så vi mest var inomhus, och att ett lamm är sjukt.

Igår hade vi ett par gubbar som installerade en värmepump. Sambon bara visade dem vägen till stugan och sedan fick de klara sig själva. De ringde och frågade vad de skulle göra med lammet. Det var det tama lammet som vill vara med hela tiden och hon rymde från hagen och de bar tillbaka henne säkert tjugo gånger. Det är bara att låta henne vara nära tills man åker hem och då slänger man in henne i hagen igen.

Förändringsförlamad

Jag tycker inte om förändringar! Vill att det ska fortsätta vara som förut även om det är tänkt att det ska förändras till det bättre. Det lite trista vanliga är det trygga och lugna för mig. Nu håller de på att göra om vårat ICA Kvantum till Maxi och det gillar jag inte. De har tagit över Konsums lokaler så att det blir mycket större, ändrat reklambladen så de är stora som Dagens Nyheter var innan (en bra förändring på tidningen, men jag har för mig att jag inte tyckte det när den genomfördes) och ställt kassorna på snedden och gjort varubanden (heter det så?) monsterlånga. Vet inte om det är kassapersonalen som inte lärt sig hur banden funkar ännu, men de är ryckiga så varorna välter och efter kassorna delas banden i två. Jag vill inte ha en amerikansk stormarknad med fyra meter mellan hyllraderna och tjugo sorter av allting! Jag vill ha en småare (jaja, det ordet finns inte) och mysigare affär!

Kändispoäng

Jag har ju glömt att blogga en poäng! I torsdags hade vi politikerdebatt på skolan och då var miljöpartiets Maria Wetterstrand där. Jag var inte och lyssnade men hörde en stolt kille som varit med på lokalnyheterna när han ställde frågor.

Igår när jag var på glasstorget och bad om jättemycket varm kolasås så fick jag en bägare med glass och en bägare med sås bredvid. Det har jag bara varit med om i Ljungby.

Sköna söndag

Bra dag. Har varit hos en kompis i hans atteljé och titttat på när han målade. Gav några goda råd som han lyssnade på. Hihi, som att jag kan något om konst. Fascinerande var det att se hur en tavla skapas. Så intressant så jag var där ett par timmar faktiskt. Han var inte så absorberad så han inte kunde prata samtidigt. Efteråt gick jag till glasstorget med hans flickvän och satt där i nästan ett par timmar också. Hoppas de inte tycker att jag är översocial nu. Det är jag ju i och för sig, men då är det bra att ha många människor man kan träffa och prata med så man inte tröttar ut dem.

Igår var jag tydligen på drag show. Tyvärr såg jag nästan ingenting för scenen låg bakom dansgolvet så det syntes nästan bara en massa fula peruker.

Kulturkullan

Vecka 20

* Läser: Allt för min syster av Jodi Picoult. Sextonåriga Kate har en ovanlig typ av leukemi. För att hon ska överleva har hennes föräldrar skaffat ett till barn, en så kallad desiger baby, med perfekt genetisk matchning, som kan donera blod till Kate. Tre år yngre Anna tröttnar på att vara donator och när Kate behöver en ny njure vill hon inte ge henne en av sina. Hon går till domstol för att få rätt att bestämma över sin egen kropp.

Mycket otäck bok som får mig att tänka. Man förstår både Anna och resten av familjen trots att de står för helt olika syn på saken.

* Lyssnar på: Last goodbye med DaBuzz. CD från 2006. DaBuzz låter som de alltid gjort och jag gillar det. Jag tycker det är lustigt att de kommer från Karlstad och låter som vilken amerikanskproducerad dansmusik som helst. Postitivt menat. Jag blir glad av deras musik och ibland är det allt som behövs. En partyplatta bland alla mina lugna och tunga svenska män. De har spelat i Ljungby flera gånger och kommer snart hit igen.

* Veckans citat: "Ibland tycker jag att min son är lite konstig." Svärmor förstår inte sonen som alltid måste göra något och helst något praktiskt. Jag och svärmor satt och pratade och sambon tittade in två gånger på en halvtimme och frågade vad vi gjorde. "Ingenting" sa jag. "Pratar" sa svärmor. Under tiden satte sambon upp en vägg...

* Veckans händelse: På lördag är det den stora finalen av Eurovision song contest. Vi får väl se om Sverige är med då. Det tror jag, men knappast som vinnare.

Drakflygning

Sambon har köpt en drake men den är för avancerad för mig med två snören som man måste dra exakt lika hårt i för att den ska flyga ordentligt. Han flög med den i baggens hage och baggen blev stressad av att ha en människa som sprang runt med en stor flygande grej.

Idag har jag lärt mig ett nytt ord. Översatt från engelska till småländska; allover = allöver. Det var en kille som kanske ska gräva en till damm åt oss som hade grävmaskiner allöver.

Jag lider getbrist nu när bocken inte finns längre. Han har fått ett par barn och vi skulle åka till Bolmsö och titta på dem. Ägarna var inte hemma och inte killingarna heller, i alla fall hittade inte vi dem. Men vi fick se ett hängbukssvin, fyra rådjur och några tranor, samt en väldig massa fina stugor, så det var en trevlig tur ändå.

Tjuvlyssnat, duktighet, olyckor och luktsinne.

Hört på skolan:
- Hon är så jävla snygg!
- Är ni ihop, eller?
- Ja, lite. På fredagar och lördagar.

Idag kände jag mig extremt duktig! En lärare frågade efter en bok men kom inte ihåg vare sig namn eller författare. "Det är en man som berättar om sin mor. Börjar på M." Mustafa Can var det.

Det händer så konstiga saker när man är på landet. Igår blev jag skallad av ett lamm. Jag skulle bära det till en hage och plötsligt kastade han huvudet bakåt rakt på min näsa. Sedan råkade sambon slå till mig med ett järnspett. Och så ritchade han sönder sina jeans, och inte lite grand på knät som man brukar utan högt upp på låret och nästan ända upp till linningen.

Jag tror att lukten står för de bisarraste associationerna av mina sinnen. Har hört att det är doftminnen som varar längst. Nu har jag en duschkräm som heter Heavenly milk och luktar som mammas dillgryta.

Nytt körkort, att inte sova, olika sidor och effektivitet

Nu har jag fått mitt nya körkort. Tur att kortet blev i svartvitt så slipper jag leva med alla konstiga färger jag hade när jag blev fotad. Det är alltså tio år sedan jag bytte namn. När möjligheten att gifta till mig namnet Westlund försvann, valde jag att byta Svensson mot Rosen. Det var ett bra val, trots att jag alltid får poängtera att jag inte heter Rosén.

Jag mötte en kompis på stan härom dagen. Han var trött för han hade knappt sovit på natten. Han har en ny flickvän och jag ville inte höra en massa om att de haft toksex hela natten. Helt oväntat förklarade han att tjejen har tinnitus och inte kan sova utan musik. Ojojoj!

Jag har en mörk och en ljus sida. Det har väl de flesta märkt vid det här laget... Men det syns extra väl när jag börjar bli solbränd, för det går som ett streck över hela kroppen. Sambon tror att det är ett fabrikationsfel men jag tror att det uppstod när jag började tycka om att ligga i solen i tjugoårsåldern och brände mig.

Idag känner jag mig som ett under av effektivitet. Jag klev upp vid nio och klockan tio hade jag varit och handlat och stekt sju pannkakor.

Barn och djur

Det är roligt att se barn ihop med djur. Olika sorters barn; människobarn och fårbarn är det jag får se ofta. Nu har vi haft Isaac, Saga, Björn, Hugo och Isabel på besök för att titta på lammen. Ofta är ungarna lite rädda först, fast samtidigt nyfikna, men snart treåriga tjejen som kollade lamm igår var helt orädd. Hon gick iväg och sa åt lammen att följa efter. När familjen skulle åka hem ville hon inte och då körde pappan tricket att säga att då skulle resten av familjen åka och hon stanna kvar. -"Kom och säg hej då till pappa och ge en kram." Då gjorde tjejen det.


Blejdpremiär, varulvskanin och glädjefnatt

Igår blejdade jag för första gången i år. Jag har åkt inlines i flera år men blir liksom inte bättre än så här. Jag kan åka ganska långt men jag kan inte bromsa så jag får planera hur jag åker. Inte så smart att ge sig ut vid halv fem när det är massor av bilar på stan. Då hugger jag tag i en skylt eller något när jag ska korsa en väg. På ett ställe hade de grävt upp vägen så jag tog en omväg över en gräsmatta och genom en häck. Det var två bilar som tutade, den ena var en kompis och den andra vet jag inte. Det är nästan alltid någon som tutar på mig när jag blejdar. Då undrar jag; är det någon jag känner? Eller är jag i vägen? Eller tycker de att jag är fin med mina tajta linnen? Jag skriver mycket om hud nu känner jag, det blir så, så här till våren när man kan exponera sig utan att frysa.

Såg filmen Wallace och Gromit - Varulvskaninens förbannelse med filmklubben igår. Vi var tre stycken bara, liten men nöjd publik. Jag fattar inte hur det kan vara så kul med leranimationer, men jag tycker verkligen att det är det.

Idag har jag glädjefnatt för jag har fått det positiva beskedet att jag har kvar mitt jobb fram till nyår. Det var bara klart till sista juni innan så jag har gått och varit lite orolig över det. Nu får jag semester som vanliga människor fast längre, två månader blir det nog ungefär. Jaaaaaaa!

Härlig helg och självcensur

Åh, vilken fantastiskt fantastisk helg det har varit! Jag har legat på en gräsmatta och solat och läst i två dagar. Några saker som gör mig alldeles lycklig är att äta goda saker och att lyssna på musik utomhus. Ett extasögonblick var när jag kunde köpa en banana split mitt i natten på Ljungbydagarna och lyssna på en trubadur i ett av tälten. Borde man inte kunna kombinera goda saker och musik lite oftare? Jag får be någon att fixa en glass- och musikfestival åt mig!

Jag är besviken på min kamera som gör så dumma saker som att sätta igång räkneverket men inte filmen. Sådant borde förbjudas! När jag tagit nästan 36 bilder på en 24-rulle gav jag upp. Det kanske inte var meningen att jag skulle få de där korten? Men jag föredrar att få censurera mina bilder själv. Fast ibland går det ganska dåligt. Jag "råkade" visa idylliska bilder på mig och min bock för fotoklubben. Alltså, så här var det; jag hade lite suspekta kort där jag gick naken och plockade ärtor med getabocken och så var det några som ville titta på min kamera...

Kulturkullan

Vecka 19

* Läser: Jenny av Jonas Gardell. Det här ska vara en fristående fortsättning på En komikers uppväxt och Ett ufo gör entré, men jag tycker att man ska läsa dem innan så man vet vilka personer det handlar om. Jag tycker om Gardells böcker. Jag tycker om det mesta han gör men kan förstå att han retar gallfeber på folk. Men bara för att man inte tål att se honom på scen ska man inte döma ut hans böcker. Jag vet ingen man som skriver så inkännande om kvinnor. Finns det ett samband med att han är homo eller vad är det som gör att han kan beskriva hur en tjej upplever en våldtäkt? Hoppas att det inte är mycket som är självupplevt eller berättat för honom av någon för det här är riktigt ruggig läsning. Och bra!

* Lyssnar på: Vägar hem med Anna+Idde. CD från 2006. Anna Stadling och Idde Schultz har båda gjort soloplattor och spelat ihop i Lars Winnerbäcks kompband Hovet. Jag har lyssnat mycket på Idde förut, med Torpederna, Docenterna och så Hovet. Det lustiga med den här skivan tycker jag är att det är coverlåtar som jag tycker är bättre än originalen i de flesta fall. Jag som brukar gilla svenska män är inte så förtjust i vare sig Jakob Hellman, Anders F Rönnblom, Magnus Lindberg, John Holm, Ulf Dageby eller Toni Holgersson. Men det här är ju vackert!

* Veckans citat: "Ska du dra hela mig över en kam?" Jag älskar när sambon ändrar på ordspråk så de blir helt vansinniga. Det här kläckte han ur sig när jag sa att han inte skulle börja slåss på en pub där det var en kille som slagit en flaska i huvudet på honom och en annan som en gång lade en hand på mitt knä.

* Veckans händelse: På lördag ska det vara en konsert med coverbandet Bröderna Handsome på Garvaren klockan 23. Inträde 100 kronor, vilket kan kännas lite saftigt för en (i alla fall för mig) okänd grupp som spelar andras låtar, men det utlovas en sprakande show med energi och glöd som inte lämnar någon oberörd och att det blir ett ruggigt drag när de står på scenen, så de är förhoppningsvis värda pengarna.

Att vara offentlig

Jag är tydligen en offentlig person. Kompis kultursekreterare nojar lite över det ibland, att tänka på att uppföra sig korrekt för att hon liksom är lite känd i stan. Igår var jag och sambon ute på kvällen och vid minst tre tillfällen var det killar som ropade efter mig. Inte alls så att sambon blev svartsjuk, tvärtom, han bara skrattade åt mig. De skriker nämligen "Bibliotekarien!" efter mej. Jag tror att halva gymnasiet var ute igår. Eller så blev det ovanligt mycket uppmärksamhet för att vi avverkade ungefär alla ställen där det fanns folk; Harrys, Stationskrogen, tivoli (åkte pariserhjul och tyckte det var lite läskigt för när vi åkt upp några meter vrålade en vakt att vi skulle fälla ned en spärr, vilket jag tycker de borde kolla innan), O´learys som var stängt, och Stengrottan.

Sambon blev på nåt slags rätt-ska-vara-rätt-humör och bråkade lite med en vakt om att bara vissa behövde hänga in jeansjackor och att han tyckte de kunde få behålla dem på när de bara hade nätbrynja. Det var det ingen som hade, utan det var vanliga linnen som han tydligen tycker är hemskt opassande. Synd, för jag tycker det är himla läckert med killar med bruna starka överarmar som har linnen... Sen retade vi oss på ett tokhånglande par som stod i baren. Det är lite jobbigt när folk håller på att äta upp varandra och man tycker att de borde gå hem, eller åtminstone nån annanstans.

Varm sås på kulorna?

Jag har varit på glasstorget för första gången den här säsongen. Det är där de kan fråga om man vill ha varm sås på kulorna. Är det nåt att säga till en tjej? Nu är det så att jag vill ha det, de har en rent otrolig varm hemmagjord kolasås!

Jag brukar inte fundera så noga över väder, men eftersom jag är tillsammans med en halvengelsman så får jag ibland diskutera det. Jag var lite fundersam när vi precis hade träffats och pratade i telefon och han frågade om vädret. Det gör väl inga svenska 21-åringar om de inte är precis desperata efter samtalsämnen? Inte visste jag vad det var för väder, jag hade kanske inte ens varit utomhus på hela dagen...

Just nu är det faktiskt ett anmärkningsvärt bra väder. Vi har gått från vinter till sommar på en dag. Jag får hindra mig själv från att köpa en massa ljuva sommarklänningar. Jag vet ju hur det blir, när det väl blir så varmt så man kan ha dem kommer jag att gå okkring endast iförd gummistövlar, och bikini om det kommer folk. Inne i stan blir det små linnen och korta kjolar.

Teaterproblem

Igår var jag på teater med mig själv, för jag hittade ingen att gå med. Det var kultureliten som var där såklart, - lärare, författare, bibliotekarier, så helt ensam var jag inte. Tyvärr tyckte jag inte att pjäsen var särskilt bra. Det hjälper inte att det är en charmigt Patrik Isakssonplirande skådis när han pratar övertydligt. Jag blir hjälplöst stressad av det. Jag måste nog acceptera att jag har ett teaterhandikapp, för på teater pratas det alltid tydligt. Jag har fått höra i hela mitt liv att jag pratar för fort och mamma säger jämt att jag måste artikulera mera, och det hjälper inte alls när jag redan har skräck för att tala inför folk. När jag ser teater blir jag alltså illa till mods och känner att jag börjar röra på munnen i takt med skådespelarna. Kanske vill jag hjälpa dem att prata snabbare. Jag blir nervös av människor som talar sakta också, för att inte tala om såna som stammar. Oj, vad svårt det är att inte tala om för dem vad det är de ska säga! Hur som helst, jag vill vara kulturell och jag vill tycka om teater, men ofta har jag svårt för det teatraliska överdrivna och då är kanske teater inte riktigt rätt grej för mig? Det är lättare med musikal eftersom jag tycker om musik.

Lordi, drömreplik, mera droghandel och första maj

Jag hörde en intervju med finska galenrockarna Lordi som ska vara med i schlagerfestivalen i sina monsterdräkter. De tillfrågades vad de tycker om Carola. De tycker att hon är snygg. Samtalet var på engelska och jag vet inte vad interjvuaren ville ha fram när han frågade -Do you wanna kick her ass? Svaret blev -Maybe kiss her ass, or do something else with her ass...

Sambons första dag på nya jobbet gick bra. Han har slutat serva maskiner och i stället börjat montera dem och det bör gå bra eftersom han faktiskt är den som kan dessa maskiner bäst i världen. Hans förre chef har ännu inte fattat att han bytt jobb utan frågade om han kunde renovera en maskin.
"-Nej, jag jobbar inte åt dig!"

Jag och svärmor fortsätter vår droghandel. Hon ringde från England och frågade vad det var jag ville att hon skulle köpa åt mig, om det var tabletter. Nej, det är vitt pulver som man drar upp i näsan... Nazalese, allergimedicin som är mycket billigare där.

I Hedemora hade de inget förstamajtåg i år utan i stället bjöd LO på gratis korv med bröd. De trodde att det skulle locka fler. Säkert. 90 korvar hade de skänkt läste jag i Dagens nyheter.

Festfixare

Nu är jag stolt festarrangör igen. Det var kul att det blev så bra Valborgsfirande hos oss. Konstigt att vi inte åt mera mat bara, på sexton personer. Första gästen kom halv fem och de sista åkte ungefär halv tre, så det blev en lång fest för oss. Nu blir det pastasallad resten av veckan, eftersom jag gjorde på ett kilo pasta och ett kilo kassler. Det lite läskiga är att de tre gurkorna inte blir så roliga efter ett par dagar, när de luckrat upp sig med gräddfilen. Och så har vi mängder med svamprisotto i frysen, men den bör ju gå att värma.

Jag har funderat på att vi måste fixa riktiga gardiner så att det inte är fri insyn på toan i stugan. Nu har vi bara en fjollig krisanordning i brösthöjd och det ser ju dumt ut ifall nån går förbi om man står där inne med bar överkropp. Det tänkte jag på när jag var uppe på toa halv sju på morgonen, kände mig iakttagen, tittade ut och var påtittad av ett rådjur.

Runkfest

Jag tyckte inte att jag behövde skriva sista april på sista april i min filofax så jag skrev runkfest. Det betyder fest i Runkarp. Vi blev sexton personer och hade väldigt trevligt trots att större delen av festen blev förlagd inomhus. Var ute en sväng och eldade bål och hade fyrverkeri. Det tyckte alla var kul utom baggen som blev panikslagen och rusade genom elstaketet hem till ladan. Sambon och en kille till skulle locka tillbaka honom till sin hage och den andre killen blev släpad på marken när baggen bestämde sig för att rusa iväg igen så han kom in med knäna nedkladdade med fårskit.

Jag är rädd för barn. Jag har ingen kontroll över dem, de gör ju inte som man säger. Det finns såklart gulliga ungar, som mina brorssöner. Men oftast tycker jag inte om barn. I alla fall ska man inte låta mig ha ansvar för dem. Idag hade vi ett par kompisar med sin tvååring på besök. Det är en charmig unge. Han är nästan alltid så himla glad och nöjd och nyfiken på allt. Han gick omkring i stugan som om han gick på husesyn och tittade storögt på traktorer och får.

Kulturkullan

Vecka 18

* Läser: Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel av Lucía Etxebarría. Mamma har tipsat mig om den här boken som hon har läst på spanska. Sånt pysslar inte jag med, men jag kunde tala om för henne att den finns översatt så att hon kan läsa den på svenska också. Det är ovanligt med litteratur översatt från spanska. Jag kan knappast komma på någon i den här lättlästa genren. Det känns lite som en  spansk Marian Keyes, fast råare. Komisk bok om tre enormt olika systrar.

* Lyssnar på: Brott och straff. Historier från ett kvinnofängelse med Kajsa Grytt. CD från 2006. Jag lyssnade mycket på Kajsa Grytt på gymnasiet. Vackra och sorgliga texter. Nu har hon nog slagit rekord i svärta för det här är äkta material från fängelser. Hon har pratat med intagna och bett dem skriva. Vissa texter har hon gjort om och vissa har hon använt som de är. Jag och en kompis satt och fick ståpäls när vi lyssnade på Bara vi står ut, en fantastisk duett med Thåström.

* Veckans citat: "Var är spisen?" Om det här är en berättigad fråga så har man haft en rejäl fest... Det har vi ju haft, men det vara bara sambon som råkade säga fel. Vad han egentligen letade efter var mjölkpulvret till lammet, och vad det har med spisen att göra var det ingen som visste.

* Veckans händelse: Min modiga mor. Teater på Godsmagasinet på onsdag klockan 19. Vet inte vad det kostar men har för mig att det är runt 150 kronor. Mer information på www.ljungby.se under evenemang.

RSS 2.0