Maxi-kul

Att gå på ICA Maxi är det roligaste jag har. Jag gillar deras nya avdelning med produkter för honom, för ansiktet, för håret, förhuden. Så står det inte på skylten men det hade varit roligt om det gjort det. Man ska ta vara på de små glädjeämnena. De stora med.

Sambon undrade vad jag pysslade med när jag satt och inventerade min smyckesamling i jakt på en lillfingerring. Med åren har mina fingrar ändrat storlek så det är lite olika vilka fingrar som kommer i vilka ringar. Sambon föreslog att jag skulle köpa en ny ring. Har någon hört talas om en man som uppmuntrar en att köpa smycken? Jag bad honom att köpa en ring till mig nu när han är i Schweiz, gärna en i Tobleroneform... Han är på blixtjobbresa ett par dagar och kommer knappast att få se något av landet. Synd, för det är vackert där även om det jag minns mest från familjens bilsemester på åttiotalet var att vi hade lagt enorma Toblerone i fönstret vid bakluckan så att de smälte och jag drack ur förpackningarna.

Pollymani

Polygami är förbjudet i Sverige men inte Pollymani! Jag vill rekommendera nya Polly med smak av hasselnöt och kokos. Den skulle jag lätt kunna bli beroende av, njunn, njunn, njunn... Eftersom jag är så slö, jag menar stillsam (tack, Helena, för den definitionen), tror jag knappt någon märker av mina eventuella manier. Jag skriver och planerar mer än vanligt och säger och gör lite konstigare saker men på det hela taget tycker jag att det är ganska roligt. Det som bekymrar mig är att jag har svårt att sova. Det är så tråkigt att vara vaken nästan hela tiden fast man är trött.

Om man har en liten båt och en å på andra sidan vägen kan det ibland vara trevligt att vara ute i den och på den. Då ska det vara fint väder eller åtminstone inte regna. Idag var vi ute i båten på ån och gissa vad! Det började regna. Jag blir sjusärdeles kinkig då och det VET sambon så jag förstår inte vad han ska ha med mig för! Att han vill fiska är helt i sin ordning men blanda inte in mig i det. Han tyckte jag var gnällig och då hade jag inte ens börjat gnälla. Jag är inte negativ, jag är saklig och realistisk! När vi hade åkt en bit och vänt och han körde förbi platsen där vi hade bilen tyckte jag att det fick vara nog. Jag pekade på ett sotsvart moln och frågade vad han trodde att det betydde. Vi blev sura båda två och jag slapp följa med till stugan där det också är ack, så tråkigt när det regnar.

Kulturkullan

Vecka 27

* Läser: Gör vad du vill av Erlend Loe. Har jag just läst ut. Norske Loe skriver de roligaste böcker jag vet! Det här är visserligen i grunden en bedrövligt sorglig historia om 18-åriga Julie som är ensam kvar efter att hennes familj dött i en flygolycka i Afrika. Hennes psykolog föreslår att hon ska skriva dagbok för att bearbeta sorgen, men hon funderar mest på hur hon ska ta livet av sig. Under tiden hinner hon ha ett förhållande med Ahn Hyun-Soo, en korean som är OS-tävlare i skridskor och finns på riktigt. Jag undrar alltid om man får skriva om verkliga personer i romaner. När Loe gör det blir det såklart helt skruvat. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: The last dog med Zifa. CD från 1997. Genre Afrikapop. Zifa är svensk men uppvuxen i Zaire. Jag hörde honom på Berättarfestivalen och det var helt fantastiskt. Tyvärr är det sådan musik som gör sig underbart bra live, men blir något plattare på skiva. Det går liksom inte att få in tokig dansstämning på platta, men det här är ändå ett försök. Dusted är skivans kändaste spår och det har tydligen blivit en populär låt på olika gympass. Glad blir man av musiken men helst vill man ju ha hela bandet i sitt vardagsrum.

* Veckans citat:
Full kille: Är du hemma?
Granne: Nej!
Full kille: Öppna nu!
Granne: Jag vill inte ha någonting med dig att göra!
Full kille (sliter upp dörren och går in i lägenheten): Äh, skit i det!

* Veckans händelse: På onsdag klockan 19 är det gratis konsert med Varieté Velociped i hembygdsparken i Ljungby. Så här står det på kommunens hemsida:
En makalös kabaré med halsbrytande vändningar, svängig musik och mängder av musikaliska tricks! Erik Petersen är mulitimusikant som kan få allt att klinga som skön musik. Tillsammans med Bengt Johansson, specialist på renässansens blåsinstrument och Svante Drake, muntrummis, lockar han fram toner ur diverse saker och skrot.

Svenska tantens trädgårdscafé

Idag har jag och KK (Kultur-Karin, en av de få jag skriver ut med namn bara för att det är så kul att kalla henne det) varit på ett fantastiskt trevligt ställe; Svenska tantens trädgårdscafé! Kolla här:

http://www.densvenskatanten.se/cafe/cafe.htm

som ligger längst ut på en udde såhär:

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.vaxjo.se/ImageVault/Images/conversionFormatType_WebSafe/compressionQuality_0/width_200/height_133/preserveAspectRatio_0/id_2499/scope_4/ImageVaultHandler.aspx&imgrefurl=http://www.vaxjo.se/vaxjo_templates/Page.aspx%3Fid%3D693&h=133&w=200&sz=10&hl=sv&start=2&tbnid=0HTr-g8nV4tiIM:&tbnh=69&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dbergkvara%2Bg%25C3%25A5rd%26gbv%3D2%26hl%3Dsv%26safe%3Dstrict%26client%3Ddell-row%26channel%3Dse%26sa%3DG%26ad%3Dw5

Världens längsta länk men den är ändå snabbklickad. Eftersom jag är lite osäker på hur man får använda bilder, och inte, på nätet så är det väl bäst att jag länkar så länge.

Det var väldigt trevlig personal, gott fika, söt liten butik med rättvisemärkt, en enorm trädgård med en gammal borg, en utställningshall med lustiga tavlor på fåglar och bara sju km från Växjö. När vi hade varit klart hos svenska tanten åkte vi in till Växjö och gick i affärer och åt hos favoritlibanesen Ali Baba.

Citrusgrå?

Idag var jag på ICA och tyckte det var lustigt när jag hittade höganäsmuggar i färgen citrusgrå, enligt skylt. Jag har funderat hela dagen på vad de menade. (Saker man kan göra när man är ledig och inte har något annat att fundera över...) Till slut kom jag på att de måste ha tänkt antracitgrå. Sedan googlade jag Höganäs och konstaterade att de har en färg som heter cirrusgrå. Det är den längst ned till höger. Jag kan tänka mig aptitligare färger på citroner.


Foto: http://www.misshome.se/bilder/artiklar/zoom/ho8535_1.jpg

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=50

1. Vilka böcker ligger och väntar på att bli lästa hos dig?

2. Vilken film väntar på att du ska se den?

3. Vilken kurs väntar på dig? Alltså: om det inte är någon kurs som väntar på dig undrar jag ju: vilken kurs skulle du vilja gå?

4. Vilken bok väntar på att bli skriven av dig? Om du skulle skriva en bok, vad skulle det vara för bok?

1. Ur vulkanens mun av  Helena von Zweigbergk och en massa pocketar.
2. Inget särskilt jag väntar på men vänner vill att vi ska se Narnia och Sex and the city.
3. Jag skulle kunna tänka mig att gå en kurs i ungdomslitteratur.
4. En diktbok, men mina dikter är ofta för privata för att jag skulle ge ut dem.


First impression

Axe - when the first impression is the last... Minns inte var jag fått det ifrån men jag tycker det är roligt. Nu har jag köpt den nya Axe dark temptation till sambon och den luktar gott men inte choklad.

Idag ska sambon åka på nöjesresa med jobbet till Köpenhamn och gå på Bakken. Efter min Alingsås-Göteborgturné kan jag inte gärna säga åt honom att ta det lugnt så jag sa "gör inget som inte jag skulle göra." Svar: "Jaha, fri lek."

Dan Viktor

Stackars Dan Viktor har haft mig som zombiepublik två gånger. Båda gångerna jag sett honom har det varit efter sena nätter i Göteborg så det känns inte som att jag kan göra honom rättvisa genom mina inte alltför knivskarpa reflektioner. Jag har haft den intensivaste helgen på länge. Särskilt med tanke på att det var måndag till onsdag... Ja, och så midsommar före det. Jag och väninnan var på premiär för Tisdagsklubben på Trädgårn i Göteborg. Sveriges största sommarklubb med tre dansgolv. Eftersom det var premiär gick vi dit till tio när de skulle öppna och då hamnade vi först i kön. Jag försökte snacka in mig på stället genom att prata med en vakt som var mera snygg än trevlig. Han var inte imponerad över mitt VIP-kort på Stationskrogen. "Stationskrogen? Vad är det? Det låter som att ha VIP-kort på Pelles pizzeria..."

Tjugo i elva släppte de äntligen in oss och sedan ville vi såklart vara där tills de stängde klockan tre och inte ta sista tåget till Alingsås kvart över tolv utan kom på att vi kunde sova på kompisens jobb som ligger nära Avenyn. När jag kollade i handväskan dagen efter fanns där ett 20 cm högt drinkglas, en citron jag hittat på vägen och två pennor jag inte haft förut.

Igår kom jag hem med bussen lagom för att gå till hembygdsparken när Dan Viktor skulle spela. Han spelade visor av Dan Andersson och ja, det var säkert bra, men jag är som sagt inte rätt person att bedöma det i mitt komatillstånd. Jag och en kompis såg honom för många år sedan när han var förband åt Lars Demian. Då hade vi firat Halloween natten innan på stamstället Dubliner. När kompisen skulle köpa hans skiva efteråt såg han förvånad ut och sa att han trodde att vi hatade honom för vi hade suttit längst fram och sett arga ut. Denna gång satte jag mig längst bak i gräset så han slapp se mig...

Kärlekssaft


Jag och väninnan på Hard rock café. Hennes åttaåring som är väldigt, väldigt tillgiven och gullig. Han har legat på sjukhus halva livet och har knappt träffat mig förut men det hindrade inte honom från att tycka om mig jättemycket. Vi låg och gosade och han la huvudet i min armhåla. Jag sa att det kanske inte luktar så gott där men det tyckte han. "Det luktar saft. Kärlekssaft." Whoha, jag har träffat en åttaårig charmör!

Skåda, skejta, slalom...

Det ska bli intressant att se vad vi ska göra idag för vi har inte bestämt något än. Med min kompis är det så att vad som helst kan hända. Igår berättade hon att hon vill lära sig fågelskåda, bergsklättra, åka slalom och skateboard. Min inte fullt så våghalsige skådarvän blev lite milt förvånad över hennes vilda framfart men vi får väl se om han vågar ta med henne ut i fågelmarkerna någon gång i höst. Han säger att det är bättre skådning då och nu framåt är hon upptagen och ska åka till Los Angeles, London och gärna flera andra ställen.

Hård rock café

Det är spännande att resa. Redan på vägen till bussen hände det grejor. Ett äldre par envisades med att fråga mig efter Norra Storgatan. Jag hävdade att det bara finns en Storgatan som dock är kapad. När jag pekade upp mot kyrkan och sa att Storgatan går där undrade de ändå vilken som är norra. Jag kan inte norr och söder, fråga nån annan, jag ska åka med en buss, sa jag. Kollade in en karta sedan och kom på att de menade Norra och Södra Torggatan. Som jag inte alls skulle ha kunnat förklara var de ligger.

På busshållplatsen blev jag kramad av mitt favoritfyllo. Det är tragiskt att han alltid är full, som nu redan halvelva på förmiddagen, men han är alltid glad och rolig.

I Göteborg träffade jag kompisen jag är för att hälsa på, en annan kompis som jag kom på kunde hänga med ut och äta, samt en kompis till min kompis. Vi åt grekiskt och sedan gick vi på en pub som heter Jameson. Sedan drog jag och väninnan vidare till hård rock café som vi säger på dalmål. Där var ett band som heter Stereo som jag tycker mig ha sett förut. Vi ville dansa men ville gärna hinna med sista tåget till Alingsås.

Fågeldöd

Nu är det nära att jag blandar arsenik i fönsterkittet! Vad är det för fel på fåglar som tror att man måste äta kitt (de äter säkert shit också) och hur kommer de på det? Sambon renoverade fönstrena på lägenheten för ett år sedan. Det är tydligen fortfarande så mjukt kitt så skatorna tycker det är idé att picka upp det. Särskilt klockan fem på morgonen är det lattjo att sitta och hoppa på fönsterblecket utanför vårt sovrum. Då känns det som att jag precis har somnat. Sambon har provat att hälla cayennepeppar och allt möjligt i kittet men inget hjälper.

Nu ska jag åka till Alingsås och tror inte ett ögonblick att jag kommer att sova speciellt mycket där heller. Kompisen är hyperaktiv och har fem barn.

Anhalt Alingsås

Imorgon åker jag till Alingsås. Plötsligt kom jag på att jag vill åka någonstans och så frågade jag min kompis i Alingsås om hon ville bli påhälsad och det visade sig passa nu måndag till onsdag. Jag brukar tycka att hon ska träffa mig när jag är i Göteborg och hon brukar tycka att jag ska hälsa på henne i Alingsås och jag brukar inte vilja åka ifrån Göteborg när jag är där, eller också är jag hos min kompis i Hällingsjö som ligger åt Boråshållet och då känns det jättekrångligt att först åka in till Göteborg för att sedan ta sig till Alingsås. Phu, vilken dryg förklaring det där var.

Idag träffade jag en illa kaxig gråsparv. Jag stod i godan ro och åt glass (i bägare och verkligen ingenting för en fågel) när jag kände någon picka mig på tån! Vad är det för sätt! Visserligen har jag testat att ha bruntonad hudkräm på fötterna med dåligt resultat (tänk nikotingula fingrar fast tår) men jag ser väl inte ut som fågelmat?

Kulturkullan

Vecka 26

* Läser: Hey Dolly av Amanda Svensson. Har jag just läst ut. Jag var väldigt nyfiken på den här boken eftersom jag bara har hört beundrande och positiva saker om den. Jag får sälla mig till skaran av glada recensenter för det här är en underbar liten skapelse till bok! Amanda är född 1987 och det här är hennes debut (tack och lov för det i alla fall, jag blir ju lite rädd när människor är sådär unga och duktiga...). Boken handlar om nittonåriga Dolly som har ett trasigt psyke. Språket i boken är väldigt rakt på. Såhär:
Ibland i mina svaga stunder undrar jag. Vad jag egentligen gjort för att förtjäna hans ömhet lika mycket som pandorna gör. Pandor är om inget annat i alla fall söta och mjuka och fridlysta. Jag är ju bara assymetrisk och vulgär. Men det är i mina svaga stunder som sagt. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: A song inside my head, a deamon in my bed med Oh Laura. CD från 2007. Men, oj, vad bra det här låter då! Svensk grupp med kvinnlig sångerska och inte vet jag mycket om dem, men jag köpte skivan efter att ha fastnat för fina Release me som spelats i radio en hel drös med gånger. (Det spelas visst bra musik på Radio Rix trots att man vill kräkas på dem ibland när de kör samma låt tre gånger i timmen.) Smäktande ballader, en stundom desperat röst, vackra melodier.

* Veckans citat:
"-Han sa: jag träffar inga andra.
Jag sa: nähä..."

En kompis som inte dejtar en kille utan flera.

* Veckans händelse: Dan Viktor spelar visor av Dan Andersson på Hembygdsparken i Ljungby på onsdag klockan 19. Gratis. Fiket är öppet och där har de våfflor. Som förband klockan 18.30 spelar ett par killar som heter Hannes och Fredrik sånger av Allan Edwall.

Var är bokarna?

Det hände något lustigt på ICA häromdagen. Jag hade en röd t-shirt på mig och såg tydligen ut som om jag jobbade där. I alla fall trodde en liten människa det. Den lille killen med glasögon frågade mig mycket artigt: "Ursäkta mig. Var är bokarna nånstans? Jag vill lära mig om flygplan." Jag pekade bortåt en vägg och sa "på andra sidan". "Tack så mycket!" Sedan fick jag lite dåligt samvete när jag kom på att jag pekat åt fel håll och skickat honom mot pastahyllan, men jag hoppas han hittade rätt till slut.

Blixtar och dunder, midsommarunder

Det blev en mycket lyckad midsommar. Vi var sex personer som satt på en loge och åt sill och potatis (fast eftersom värdparet vet att jag inte äter sill hade de fixat köttbullar också), laxtunnbrödrullar och annat somrigt. Den, i alla fall för oss, nya snapsen Utö blev populär. Jag tycker inte om snaps men har lärt mig att dricka halva. Det kan bli ganska många halva... Vi spelade boule och klädde en majstång och det var lantligt, rustikt och treeeevligt, som det brukar bli på midsomrarna i Runkarp. Ett tag regnade det och det åskade med några rejäla blixtar. Sambon sa att det nog var hos oss, men jag som normalt sett är livrädd för åska hade hamnat i något slags, hm, lugnt och glatt sinnestillstånd där det kändes som om blixtarna var långt bort.

När vi gick upp till oss senare på kvällen märkte vi att det var strömavbrott. Blixten hade slagit ned och varit inne i vår lada! Vilken oerhörd tur att den inte brann ned! Det enda som hade hänt var att den först gått ned i en björk, sedan fortsatt längs med marken, in i ladan där den gjort hål i en presenning och gått igenom en spiklåda, bränt av några kablar och sedan givit sig av igen. Inne i stugan hade säkringarna gått och värmeväxlaren och mikron var körda. Hej då 15 000 kronor och en maskin vi vant oss vid som givit oss såväl värme som kyla. Men som sagt, vilken tur att inte ladugården och huset brann ned!

Grabbarna skulle som vanligt basta fast ingen var jättepigg och en somnade inne i bastun!

Idag ringde sambon E.on och anmälde strömavbrott. Då sa han såhär: "Jag är bakfull och hungrig!" De lovade att skicka någon snabbt men det dröjde ändå några timmar.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=3909

1. Vilka två författare skulle du vilja sätta ihop och att de får mötas i en debatt eller diskussion? Välj fritt: känn dig inte bunden av tid och rum.

2. Om du vill låta två kulturpersonligheter inom vilken kulturart som helst mötas, vilka skulle du välja då?

3. Om du skulle få sitta ner och äta middag med en stor kulturperson av något slag, vem skulle du välja?

4. På onsdag ska jag höra Duffy, det nya stjärnskottet inom brittisk popsoul på festivalen Accelerator. Om jag får möjlighet att göra en intervju med henne: vilken fråga tycker du jag ska ställa?

1. Jag tar två av mina favoritförfattare: Barbara Voors och Jodi Picoult, och så kan de diskutera vad det är som gör en bok spännande och jämföra sina böcker Sömnlös och Allt för min syster.
2. Konstnären Sven Ljungberg kan få möta radiomannen Olle Palmlöf. Jag tror att det var han som gjorde Sven vansinnig när de pratade om mördarsniglar. Han eldade på Sven så att han sa "vilka jävla fittor!" i radion om några riksdagskvinnor som inte tog hotet med mördarsniglarna på allvar. Lite elakt, mycket roligt.
3. Min största idol är ju alltid Mauro Scocco.
4. Jag vet knappt vem Duffy är. Är det något som är speciellt med att uppträda i Sverige och hur tas du emot här? kan du fråga.


Barndomsstaden

Som yngre hade jag vänner som bara ville bort
och för ingenting i världen stanna där de var
själv ville jag aldrig flytta iväg
men gissa vilka som är kvar
för mig finns inget att återvända till
inget jag saknar, förutom mor och far


För dina ögons skull

Sambon blir onödigt snygg på sommaren. Ögonen blir hypnotiska i det bruna ansiktet. (Nej, jag har ännu inte fått tag i chokladdeodoranten från inlägget igår.) Vi har bara varit ihop i snart tolv år så jag har inte vant mig. Det är svårt att bli arg på någon med så snälla ögon, men det går. Vi bråkar mest om stugan för han vill vara där jämt, inte jag. Det brukar lösa sig genom att han är där jämt, inte jag.

På kort tid har jag blivit beskylld av två personer för att vara egoistisk och inte ha respekt för andra. Helt oförtjänt, tycker jag såklart. Vi har lite olika åsikter om när det ska sovas här i huset. Sambon vill släcka lampan klockan tio och större delen av året brukar jag gå med på det men nu när det är så infernaliskt ljust ute kan jag inte somna tidigt. Då ska jag alltså ligga och vara vaken i flera timmar utan att få läsa eller någonting. Det är ju tortyr! Jag har föreslagit att jag kan sova i gästrummet men det går inte heller för sig. Han hotar med att flytta ut till stugan och jag tycker det är en jättebra idé.

Sedan har jag en kompis som har en konstig uppfattning om att när det är fest ska alla vara med. Hon kan inte låta någon sitta ensam hemma på midsommar. Detta tycker jag inte är mitt problem och nu är det inte ens hos oss festen ska vara utan hos våra kompisar (som hon känner genom oss). Om det är min fest vill jag bestämma vilka som ska komma och det spelar visst roll om det kommer en eller flera andra när det inte är mina kompisar. Hon får väl bjuda vem hon vill när det är hon som har fest men man tar inte med sig kompisar till privata fester hur som helst. Visst gör man inte?! Då är det jag som är egoistisk tydligen. Det ska bli intressant att se vilka vi blir på midsommar, jag vet inte än.

Om bojkott av Kina-OS

Det här är det roligaste och bäst formulerade (vilket i och för sig inte vill säga så mycket eftersom jag inte alls läst mycket, men dock) jag läst om problemet med OS i Kina:

Nu vill jag på inget sätt välja sida i den här debatten, men ärligt talat - om man ska hålla på att kasta stenar på stackars fackelbärare, borde man inte åtminstone ha lite bättre stöd under fötterna än en 75-årig kille klädd i gardin med Richard Gere som förste förespråkare och som predikar fred och vänlighet men ändå inte kan få ett gäng tibetanska munkar att låta bli att slåss?

Läs hela inlägget Med andra ord från 080428 här:

http://www.konstellerporr.com/


Axe dark temptation

Jag är ganska befriad från reklam eftersom vi inte har så många TV-kanaler och blir barnsligt förundrad när jag är hemma hos en kompis som har femman. Senast visade de en fruktansvärt märklig reklam för nya Axe dark temptation. Den luktar tydligen faktiskt choklad, men ännu konstigare är hur de kan komma på idén att göra reklam med en kille som förvandlas till choklad och så börjar tjejer att tugga på honom. Är inte det aningens rasistiskt? Eller är det bara jag som får associationer till mörkhyade killar? Visserligen är det positivt att de blir oemotståndliga men det känns ungefär lika politiskt korrekt som all reklam som blir fälld för att de använder lättklädda och storbystade blondiner, som inte har något som helst med produkten att göra, för att locka kunder. En sådan här darktemptationreklam skulle inte kunna förekomma i svensk reklam. Fast nyfiken blir man ju och jag måste få lukta på den där deon. Om den luktar gott köper jag till sambon, jag gillar ju choklad.

http://www.youtube.com/watch?v=lCZ-6y2UEfM

För dig som är ung

Igår var jag på Berättarfestivalens program "För dig som är ung!" och var en av de få som var över tonåren. Det var en bra blandning med Frida Spång som pratade om troll, Kiriaki Christoforidis som berättade om grekiska gudar och sin egen ungdom i Göteborg, Mathilda Hagfoss som sjöng både egna sånger och andras, poeten Olivia Bergdahl som nog tycker jag är galen som har sett henne fem gånger på fyra dagar... och H#¤7, som jag aldrig kan uttala, som spelade lite för hård musik för mig.

Idag var jag på sägenresa till Hallsjö kyrkoruin och Dörarps kyrka. Per Gustavsson berättade sägner, Ingalill Pegelow berättade om medeltidskyrkan och Gunilla Lundh-Tobiasson sjöng medeltida ballader.

Jag tror ingen, förutom arrangörerna, har varit lika mycket på festivalen som jag med mina 38 timmar. Jag är lite stolt över det. Nu ska jag umgås lite med sambon som jag knappt sett på en vecka när han först varit i Kalmar och jag varit uppslukad av festival.

Inget att klaga på

Jag skriver mest om min egen olycka
och det är själviskt kan man tycka
men det är mycket svårare
att dikta när jag är glad
jag har inte samma behov då
att få ned terapi, rad på rad

Mitt sjuka huvud

mina ögon rinner
och inte som tårar
ned längsmed näsan
utan i de yttre ögonvrårna

jag har snutit mig
och pumpat nässprej
så det blivit sårigt
både inuti näsborrarna
och under

jag har tagit så många halstabletter
så tandköttet blivit inflammerat
och tandhalsarna ömmar

och öronen
de är såklart igentäppta
så jag hör sämre än vanligt

vad värktabletterna jag tagit
för mitt onda huvuds skull
kan ha för biverkningar
vill jag inte ens fundera över

och när berättarfestivalen är slut
ska jag lägga mig 
i berättarkoma
och vila upp mig
för att orka vara uppe sent
på midsommar
 

Inspiration

När jag har lyssnat på Olivia Bergdahl blir jag inspirerad och vill skriva egna dikter. Sambon blev tokig när jag kom hem sent inatt och inte gick och lade mig utan satt och författade. Eftersom jag annars mest skriver när jag har problem och mitt enda problem just nu är att jag är förkyld blev det lite sådär, men ett kul rim fick jag till:

Min näsa likt en megafon
en ansiktets trombon

Berättarfest

Igår kväll var jag på berättarfest. Det går till så att det är fyra olika lokaler och sexton berättare och så kan man gå emellan och lyssna på flera. Klockan 19 tänkte jag lyssna på Mats Falk men det var fullt så det blev Bengt af Klintberg igen. Han upprepade lite av vad jag redan hört på sägenresan i fredags men det mesta var nytt. Klockan 20 lyssnade jag på Kiriaki Christiforidis som blandade barndomsminnen från Grekland och Göteborg med grekiska gudasagor. Klockan 21 lyssnade jag på Olivia Bergdahl igen. Det blev också lite upprepning men henne kan jag höra hur många gånger som helst. Klockan 22 lyssnade jag på Rolf Olsson igen, den helvilde göteborgaren som berättade historier från Stenungsunds berättarcafé.

Idag är jag med i tidningen. Jodå, om man vet om det så kan man hitta mig på sidan fem där jag står och kurar i spöregn i en grupp som väntar på att få åka iväg med veteranbil. Jag fattar inte varför Smålänningen tar så sinnessjuka bilder! Det finns ju hur mycket som helst som händer under festivalen som de hellre kunde fota.

Idag har jag varit på seminarium hela dagen om medeltidens tankevärld. Vi fick höra Martin Hansson, medeltidsarkeolog från Smålands museum, Ingalill Pegelow som talade om helgonlegender, Janken Myrdahl som berättade om en medeltida handskrift, Bengt af Klintberg (igen) som berättade om medeltidens sägenväsen och Nils-Arvid Bringéus som föreläste om bonadsmåleri. På slutet tappade jag koncentrationen eftersom jag sannerligen inte är van vid att sitta på seminarium mellan 9 och 16, men annars var det en givande och trevlig dag.

Utspringet i Ljungby

För dem som bor i Ljungby kan det vara kul att titta på bilderna från studentutspringet. Vår informatör har tagit det nästan sjuka antalet 280 bilder. Kolla här: http://www.sunnerbogymnasiet.se

Flottfärd på Lagan

Jag har kommit hem efter en flottfärd på Lagan med berättaren Bengt-Göran Söderlind. Han är en av initiativtagarna till Berättarfestivalen och är mycket underhållande. Tyvärr kom det några regnskurar och det tog lite tid att fälla ut tälttaket över flotten så vi blev rätt blöta, men emellanåt var det riktigt soligt och varmt och verkligen njutbart. Vi åkte till Kånna på ungefär två timmar och under tiden som elmotorn tog oss framåt berättade Bengt-Göran bland annat om sin far som inte kunde simma men ändå envisats med att vistas runt och i ån och många gånger varit nära att drunkna. Han berättade att vis av detta... blev han inte, utan han har fortsatt trilla i ån flera gånger även i vuxen ålder men nu är han 87 så det har gått bra hittills.

Kulturkullan

Vecka 25

* Läser: Sju sköna snubbar av Titti Persson. Roligt med Titti Persson är för mig att hon är född 1974 i Dalarna, fast hon är från Svärdsjö och jag har inte givit ut någon roman så där slutar nog likheterna mellan oss. Det här är hennes debut och den kom ut 2001 och har varit en av de olästa pocketerna som stått i min hylla tills nu. Under tiden har jag däremot hunnit läsa hennes andra bok Skaver som jag tyckte om. (Omdöme här http://www.freewebs.com/rosenylva/bcker.htm, utläst 070421). Den här boken har sju huvudpersoner och ett huvudhus (!). Sju ungdomar som inte träffats tidigare flyttar in i ett kollektiv. Ibland är boken kanske väl mystisk som i kapitlet Drogdrömmar, men större delen är lättare att förstå. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på:
http://www.svenskapopfabriken.se/start.htm "...är en ideell förening, vars syfte är att främja Klippans musikliv på olika sätt."

Tips från sextonåringen jag pratade med på bussen till Jönköping. (Inlägget Människor på buss den 1 juni.) Han var på musikfesten i Klippan den 7 juni och det verkar ha varit en riktigt bra festival! Jag gillar http://www.myspace.com/fredriklarson särskilt. En skåning som påminner mig både om Lundell och Wiehe. I Sista chansen från 1979 låter han även lite som Plura.

* Veckans citat: "-Det är lika många getter som bockar som bockar som bockar, liksom det är lika många tjejer som killar som killar som killar och lika många kor som tjurar som tjurar som tjurar."

Enligt Calle Hernmarck som spelade på såväl get- som bockhorn på Berättarfestivalens invigning.

* Veckans händelse: Midsommarafton på fredag. Kan firas exempelvis på en loge i Runkarp.

Veteranbil till Piksborg

Igår åkte jag på en berättarresa med veteranbil till Bolmen. Sakta åkte vi i fyra gamla tjusiga bilar med särskilt tillstånd att köra på den gamla järnvägen som annars är cykelväg. Med som berättare var Eva Andersson härifrån, Calle Hernmarck från Östersund och Rolf Olsson från Stenungsund. Jag frågade Rolf om han kände till min kompis från Stenungsund och det gjorde han mycket väl för han har haft henne som elev! Han är väldigt kul att lyssna på men mest fascinerande var det när han berättade bara för mig. Han frågade om han fick sitta med mig i baksätet, som var ganska trångt, på en av bilarna (alla fick åka i alla bilar och vi bytte plats ofta) och jag sa att det skulle han väl kunna få om han berättade något fint för mig. Då berättade han om när han som ung jobbade på renhållningsverket och några lustiga historier därifrån.

Jag lockade med Rolf upp på Piksborg. Det är konstigt att åka till en fantastiskt vackert belägen borgruin och sedan inte gå och titta på den, tyckte jag, och där berättade han om elever med särskilda behov, som det heter, som han haft. En kille hade en mamma och en syster som jobbade som prostituerade på ett hotell och själv var han en otroligt skicklig tjuv. När Rolf hade sagt att han gillade en särskild sorts musik gick killen in på en skivaffär och snodde sex LP-skivor och gav honom.

Därefter var jag på berättarföreställning med Svend-Erik Engh, en dansk som pratar lättförståelig skandinaviska, estradpoeten Olivia Bergdahl (som uppträder åtta gånger under festivalen!) och Prästen och resten, en präst med fyra musiker som blandar visor med berättande och poesi.

Berättarslam wildcard var en tävling med sex berättare om den sista platsen i SM i Berättarslam som går idag. Jag var inte så imponerad som jag ville vara med tanke på att dessa alltså ska vara bland de bästa berättarna i Sverige, men en begränsning är att man för att få delta måste vara med i en BNS-ansluten medlemsförening, vilket jag tror betyder BerättarNät Sverige. Jag hann inte vara kvar tills det hela var avgjort men jag hoppas och tror att en festlig Britt-Inger från Älvdalen vann.

Sedan var jag och lyssnade på Megafånerna på Harrys. "En löst sammanhängande föreställning innehållande musik, dikter och berättelser med Klas Mathiasson, Jonas Jansson och Robert Larsson". De är alltid bra men det är svårt att göra sig hörd på en stimmig uteservering om man ger sig på att läsa dikter...

Berättarfestivalens invigning

Igår kväll var det invigning av Berättarfestivalen. Anders Granström berättade och fick ta emot årets Mickelpris. Theresa Amoon, Olivia Bergdahl, Calle Hernmarck och Zifa 4 framträdde också. Jag hinner inte skriva så mycket nu för jag ska snart iväg och festivala igen, men det var en trevlig invigning. Efter en paus fortsatte Zifa 4 att spela under punkten Africa café. De är hur häftiga som helst. Sångaren Zifa är svensk men uppvuxen i Zaire. Musiken kallas afropop och får annars stillasittande personer att dansa.

Klintbergare

Nu har Berättarfestivalen börjat! Jag åkte med på en sägenresa med buss i Alvesta kommun. Berättare på färden var Monika Eriksson och Bengt af Klintberg. Om man som berättare vill ha närkontakt med sin publik och om man som lyssnare vill prata med sin berättare (om publiken är berättarens så måste ju berättaren vara publikens!) så är Berättarfestivalen ett oslagbart forum. Jag satte mig längst fram i bussen och bredvid mig satte sig... Klintberg. Jag blev lite nervös och mycket vördnadsfull inför denne Sveriges meste forskare i moderna sägner, som till och med gett upphov till ordet klintbergare. Vad skulle jag säga till honom? Som tur är så är han trevlig och lätt att prata med och jag blev aldrig ohövlig, sådär som jag kan bli...

Resan var mycket intressant och vi åkte till vidunderligt vackra ställen. Mistelås kyrka, Högakull och Tagel hette hållplatserna. Monika Eriksson är en av Ljungby berättarnäts egna berättare och sprängfull av berättelser som bara bubblar ur henne. Efter en resa på 4 1/2 timme där det enda missödet var en hagelskur vid Mistelås kyrka åt jag raskt en korvtallrik innan jag gick på Swedbanks berättarstund. Varje år har de ett gratisprogram som alltid är mycket uppskattat. Jag lyssnade på favoritpoeten Olivia Bergdahl som nyligen blivit fyra i VM i poetry slam i Frankrike! Därefter fick jag höra Klintberg igen.

Tyvärr är jag fruktansvärt förkyld med en schizofren näsa som är täppt och rinnig samtidigt, en onödig huvudvärk och en lika onödig halsirritation så på slutet var jag rätt trött, men nu är jag hemma och vilar en stund för att orka gå på själva invigningen ikväll. Jag har verkligen inte tid att vara sjuk nu, det får bli till att falla i berättarkoma på tisdag när festivalen är över!


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=451:

1. Brukar du lyssna på programmet Sommar?

2. Är det någon av årets sommarpratare du är nyfiken på och vill höra prata i radion?

3. Brukar du lyssna på radio? Vad för slags radioprogram i så fall?

4. Om du fick önska någon som skulle sommarprata: vem skulle det vara?

1. Nej, jag brukar skriva upp dem som jag vill höra och sedan blir det oftast inte av ändå för att jag inte hittar P1 och för att jag inte radiolyssnar den tiden på dagen. Jag vet att man kan lyssna på datorn också, men det händer nästan aldrig att jag gör det.


2. Fredrik Lindström, Lars Winnerbäck, Peter LeMarc, Annika Norlin och Mikael Tornving. Två roliga män och tre musiker.

3. Jag lyssnar på radio när jag äter frukost. Då är det Rix Morgonzoo med Titti, Gert och Roger. På eftermiddagarna är det Adam och Gry.


4. Mauro Scocco. Han har gjort det en gång och det var jätteroligt faktiskt, trots att man inte tror att han är någon jättehumorist.


Skolavslutning

Idag var jag på studenternas avslutning i kyrkan och det var fint, så fint. Vi har väldigt många duktiga elever i kören, inte bara esteter utan från kanske alla program. Jag vill särskilt uppmärksamma några stycken (som råkar vara esteter) och nu bläddrar jag i fotokatalogen för att se vad de heter: Johannes Rückert Becker, som jag upptäckte när han kom tvåa i Ljungbyartisten på Ljungbydagarna förra året, som sjöng duett med en tjej som jag inte hittar men jag tror att hon gått i estetettan och varit frånvarande på klasskortet och i så fall heter hon Elisabeth Lundberg, Ellinor Karlsson som sjunger starkt och alltid ser så innerligt glad ut när hon gör det och Erik Björkheim för att han hade en blomma bakom örat.

Uppdatering. Kommentar från elev som har koll:

Jennie Gunnarsson heter hon som sjöng med Johannes, hon bytte program några veckor in i terminen.. Elisabeth Lundberg heter hon som spelade fiol :)Nu ska jag köra till stugan och se om fåren står kvar efter hårdblåst och skogsbrand. Igår åkte jag inte dit för att jag inte hade lust att trängas med alla studentekipage på vägen samt att jag inte visste om det var vägar avstängda fortfarande på grund av branden.

Studenten

Idag har jag tittat på studenterna och deras firande. Varje år blir jag alldeles rörd över hur fina de är och tänker tillbaka på min student och hur roligt vi hade. I år hade de flesta tjejerna vita klänningar och killarna mörka kostymer. Det där är lite olika, ett tag var det vanligt med ljusa kostymer. Några av de killar som varit stökigast blir jättegulliga och det är de som ska kramas och jag fick till och med skriva i några mössor. Alltså, krama skolbibliotekarien, jag tycker det är fint! Jag har ju liksom inga band till någon här i stan och känner dem inte särskilt väl. På min tid (1994) gick vi väl inte runt och kramade alla? I alla fall inte jag, förutom de lärarna vi haft och alla jag känner som vänner till familjen. Men det är som sagt killarna som gör så, tjejerna är blygare och mer sansade och det är inte de som går omkring med cigarrer och fickpluntor på skolan. Fast helt nyktra var inte alla tjejer heller. Hoppas de orkar hela dagen/natten och dessutom komma till kyrkan klockan tio imorgon. Det är grymt att ha kyrkavslutning efter utspringet, tycker jag. Det var bra upplagt som vi hade med champagnefrukost, kyrka, utspring, vagnåkning, mottagning och hotellet på kvällen.

Trekant och utspring

Jag kom på en till sak jag kunde ha frågat killen som stod vid vägkanten med sin rykande motor i förra inlägget och i förrgår. Självklart borde jag ha erbjudit honom en trekant, jag menar varningstriangel. Det händer så mycket saker när jag är ute och kör bil. Jag börjar undra vad det är för fel på bilisterna här i stan. Nu tycker inte jag om att köra bil och är verkligen inte någon bra förare, men det finns några enkla regler som jag alltid följer som till exempel att blinka när jag ska svänga (oavsett om jag är ensam inom en mils radie) och inte köra in i en rondell när det kommer någon inne i rondellen. De senaste dagarna har jag nästan blivit påkörd två gånger i samma rondell av buffelmän som försökt tränga sig in mitt framför mig! Sedan underlättar det jättemycket om man markerar att man ska svänga så att inte andra ska behöva stå och vänta i korsningar i evigheter på bilar som ändå inte tänker köra förbi. Igår var en hemsk dag ur körabilsynpunkt för mig. Rondellmarodörer, skogsbränder och storstadstrafik när jag skulle svänga in på ICA.

Idag springer våra studenter ut klockan 16.30. Hoppas att det inte kommer att regna på dem. Jag ska nog stå strategiskt utplacerad i klassrummet ovanför entrén för det är nästan det enda stället där man kan se ordentligt.

Skogsbrand

Igår när jag körde till stugan stod det en kille bredvid en bil på andra sidan vägen. Först tänkte jag: där står det en bil. Sedan: inte så bra parkering ute på vägen efter en kurva. Sedan: det ryker ur motorn. Sedan: det var ju en snygg blondino. Sedan: men varför stannar jag inte och frågar om han behöver hjälp? Inte för att jag kan göra så mycket men jag skulle ju kunna låna ut mobilen eller skjutsa honom någonstans. Efter denna tankekedja hade jag säkert redan kört en km och tyckte det kändes fånigt och krångligt att vända. Det är för tokigt att jag har så sen reaktionsförmåga.

Idag när jag körde hem kom jag till en fyrvägskorsning där det stod en massa bilar. Mycket märkligt, för det brukar inte vara en kotte i den korsningen mitt ute i skogan. En bit bort stod ett större fordon med blåljus, räddningstjänsten eller liknande. Det blåste väldigt kraftigt och jag tänkte att det blåst ned trän eller något annat över vägen. Sedan körde jag raskt därifrån eftersom jag inte ville hamna i ett katastrofområde. När jag kom hem och ringde sambon sa han att de hört att det är skogsbrand i Södra Ljunga. Det ligger obehagligt nära vår stuga. Ljungby har haft alla naturkatastrofer man kan tänka sig i Sverige!

Amfibieteater och EM

Jag har just uppfunnit uttrycken amfibieteater och reinkarnerad grek när jag menade amfiteater och integrerad. Ikväll skulle jag och en kompis ut och ta en drink. Det har vi skullat nu i flera månader men det har inte lyckats förrän nu, bland annat för att jag blev lammamamma en gång när vi bestämt dejt. Nu när vi äntligen satt ett nytt datum så kom väninnan emot mig med något panikslaget i blicken och sa att hon hört rykten om att de skulle ha storbilds-TV på Harrys dit vi tänkt gå. Eftersom både hon och jag ville gå ut för att umgås och fira jobb och skolavslutning och INTE titta på fotboll blev vi lite irriterade men sedan tänkte vi att om vi går ut klockan sju så kanske vi hinner prata lite innan kaoset sätter igång. När vi träffades utanför Harrys såg vi att de satt en enorm storbild på uteserveringen, där jag hade hoppats att vi skulle kunna sitta ifred. Då gick vi till Charlies. Där hade de också satt upp en stor TV men vi fick ett bord bakom en vägg och det gick ganska bra att ignorera EM till en början. Visst förstår jag att pubarna vill visa TV när många vill se, men ska det inte finnas ett enda ställe där man kan slippa?! Säg nu inte att det bara är att låta bli att titta, att jag inte behöver gå ut. Halva bekantskapskretsen försvinner in i ett blågult töcken och jag vill visst kunna gå ut och träffa de sansade vänner som fortfarande finns utan att behöva överrösta sportkommentatorer och fulla fans.

Rationalisera

När det är så varmt som det varit nu ett tag så rationaliserar jag bort det mesta. Ibland orkar jag inte ens läsa utan ligger bara på brygga eller gräs och gör ingenting. Ibland lyssnar jag på MP3, ibland på fåglarna, fontänen, trollsländorna eller tystnaden. Ibland somnar jag.

Laga mat? Varför det? Jag vill inte ens ha något varmt när jag redan är varm själv. Jag blandar ihop lite gurka, tomat, sallad, feta och kassler och kallar det för middag. Nu är sambon borta i veckan och då behöver jag bry mig om matlagning ännu mindre. Jag har får att vattna men det går ganska snabbt. Den här veckan ska jag ägna mig åt en massa trevliga saker. Grillfest, studentutspring, avslutning i kyrkan och berättarfestival. (Och kanske ligga på bryggan om det här värmeslaget håller i sig.)

Tromb över Bolmen

Vilken tur att vi inte var vid Bolmen när det var en tromb där! Sambon hittade det här på Aftonbladet.se:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2632807.ab

Avskedsfest

Igår var vi på avskedsfest för en kompis som ska flytta till Thailand. Festen var i hans föräldrars trädgård och vi var utomhus hela tiden fast vi höll på att bli uppätna av mygg och knott trots att vi hade alla möjliga insektsmedel. Det blev väldigt fullt på en inte alltför stor baksida med över femtio personer, och det blev mycket trevligt så vi var kvar till halvett på natten när de sista gästerna blev skjutsade till stan i taxi. Jag hade inte alls tänkt gå ut, men när taxin stannade utanför Harrys så hamnade vi såklart där.

På festen pratade jag med en kille som presenterade sig som Stefan. En kompis upplyste mig om att han var full. Egentligen heter han Daniel men när han blir packad säger han att han heter Stefan! Det stämde för i början av festen stod han ensam och tyst i ett hörn och efter några timmar pratade han mycket och osammanhängande och underhållande. När jag frågade hur han kände värden fick jag svaret att de träffades på Rhodos 2099...

Kulturkullan

Vecka 24

Jag ska klämma in mina tre favoritljungbysångare i veckans kulla; Klas Mathiasson, Patrik Sundin och Mathilda Hagfoss.

* Läser: Jag kammar mig av Christophe Tarkos. Dikter i urval. Tips från Klas. Jag märker tydligt att Klas inspirerats av denne fransman som ligger på samma förlag, Pequod press. I mitt sällsamt glada tillstånd fastnar jag för en dikt som börjar så här:

"Jag lever för att det är behagligt att leva. Jag vet varför jag lever. Jag lever för att det är mig ett nöje. Jag har väl sett att det är behagligt att leva, att det finns njutningar i det. Om jag är vid liv, är det för att jag tycker att det är behagligt att leva, alltså har jag bestämt mig för att leva. Jag njuter ofta av livet. Det finns bra saker just nu medan jag lever. Jag har upptäckt att det ofta är behagligt."

Det där var ungefär en tredjedel av dikten som fortsätter på samma sätt. Det slår mig att jag jämför med Smålänningens lättlästsida. Ibland tycker jag att det inte är så lättläst när de upprepar ord hela tiden och meningarna är korta. Så här började en artikel i torsdagens tidning:

"Den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Men så har det inte alltid varit. En nationaldag är en högtidsdag som landet vill fira. Ofta har det hänt något viktigt det datumet som blir nationaldag. Sverige valde den 6 juni för då blev Gustav Vasa kung. Det var början till ett Svenskt nationellt rike. Den 6 juni har kallats för Gustav Vasas dag och Svenska flaggans dag. Nu är det Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag." http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: För sent för Edelweiss med Håkan Hellström. CD från 2008. Tips från Patrik. Med Hellström brukar det vara så att man antingen älskar eller hatar honom. Jag tycker om honom oftast men var lite trött på honom ett tag. Den första skivan var riktigt bra men sedan blev jag besviken och ändå har jag alla skivorna så jag kan visst inte låta bli honom. Han har bra texter men en speciell röst som jag inte alltid gillar. Men lyssna på covern av Kärlek är ett brev skickat tusen gånger med Mathilda! Det är så vackert!
http://youtube.com/watch?v=oNTI-2edm0g

* Veckans citat:
- Tror du det är nån sorts Särimnerfil som återuppstår varje dag?
(Jag frågar när sambon inte verkar ha fattat att jag går till ICA ungefär varannan dag och att det är därför det alltid finns fil i kylen.)

* Veckans händelse: Berättarfestivalen i Ljungby den 13 till 17 juni. Kolla programmet här:
http://www.sagobygden.se/?p=58730Cfsuubsgftujwbmfo%602474/btq
Mathilda ska uppträda på Tereza under programpunkten För dig som är ung kl. 20 på måndag den 16 juni. (Ja, det är ju inte vecka 24 längre men det får ändå gå under denna veckas kulturkulla.)

Sumprunkare

Sambon har byggt en sump. Det har saknats något vid stugan men jag har inte vetat vad det var. Naturligtvis måste det finnas en sumprunkare i Runkarp! Nu har jag allt jag vill ha och är så nöjd så jag är läskig. Sambon är tyvärr inte riktigt lika tillfreds för han har haft jobbiga motgångar i helgen. När vi kom ut till stugan i torsdags hade ligistfåren varit inne på helig mark. De hade steppat sönder trädgårdslanden och ätit upp blomkål, broccoli och lök. Majrovorna och potatisen verkar ha klarat sig någorlunda och potatis är absolut det viktigaste. Vi planerar att kunna äta nypotatis på midsommar. Jag har sagt att det är dödfött att försöka ha ett land inne i fårhagen och att det bara är en tidsfråga innan de forcerar staketet som omgärdar landet så att någon frågade om vi hade en tennisplan där inne. Det är inte alltid man vill få rätt.

Igår skulle vi ut på Bolmen och prova en alldeles ny båtmotor. Fin och trevlig utflykt men när vi stannat till på en ö och haft en egen strand i sol, vilket inte är helt lätt att hitta när det är så mycket folk ute på sjön, och skulle köra tillbaka så startade inte motorn! Jag och mamma blev snabbt underkända som roddare eftersom vi knappt tog ett enda roddtag i takt. Jag brukar ro i zick-zack men tillsammans med mamma blev det nästan i cirkel. Pappa tog över och sedan sambon för motorn gick inte att starta igen.

Nationaldagen

Idag flaggar alla för min pappa som heter Gustav, bland annat. Jag får inte äta våfflor i hembygdsparken utan blev nedröstad så nu ska vi till stugan igen och grilla lax.

Ha en fortsatt bra nationaldag!

Kulturfyran

Kulturfyran från http://kulturbloggen.com/?p=3797
1. Fotbolls-EM, jag: tycker du att fotboll är kultur?

2. Fredag 6 juni är det den svenska nationaldagen. DN har intervjuat åtta olika människor som tillsammans ska ge en slags bild av vad Sverige är i dag. Vad är bilden av Sverige för dig? Om du ska beskriva Sverige i fem ord: hur blir det?

3. Sommar är för mig bland annat samma ska som att jag läser en massa. Har du något tips på en bok jag ska läsa nu?

4. Många bokförlag satsar på att släppa deckare inför sommaren. Jag har tydligen gått på deras marknadsföringsknep för jag läser väldigt gärna deckare under sommaren. Vilken är den mest spännande bok du läst?

1. Nej, inte sådan kultur som jag tänker på men ofta flyter begreppen ihop, till exempel har vi en kultur- och fritidsnämnd. En kompis gav sin kille en smart present: han skulle få gå på tre kulturevenemang och då var fotboll ett av dem. En gång bjöd hon honom på musikal och han följde med för hennes skull och så sa hon att det jämnar ut sig för han får gå på fotboll också. "Men det är ju också ditt intresse!" sa killen...
2. Sommarblondiner, midsommarjordgubbar, vintermörker, jantelagen, jämlikhetskamp
3. Den frågan var lik en som varit med här förut. Allt för min syster av Jodi Picoult.
4. Jag brukar inte läsa deckare. Den mest spännande boken jag läst är Sömnlös av Barbara Voors.


Lyckokortslutning

Igår blev jag så glad så jag blev alldeles varm inifrån. Det har hänt några gånger i mitt liv; när jag fick körkort, när jag kom in i Borås, när jag kom ut ur Borås, när jag träffade sambon och vågade tro på att det var på riktigt, några andra killar som betytt mycket och så nu. Tillsvidarejobb! Min anställning nummer 26 inom Ljungby kommun. Inte många kommer att märka skillnad eftersom jag redan fått en fyraårsanställning, men för mig betyder det enormt mycket att få ett papper som ingen kan ändra på och som inte är någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Efter sex år, sju sorger och åtta bedrövelser (depressioner och sammanbrott) är jag så lycklig så jag blir knäpp och det helt utan mediciner. Är det sådant här man ska hålla privat? Varför det? Alla ska få veta!

Igår hade jag tänkt gå på estetkonsert men det gick ju inte när jag var så exalterad. I stället låg jag på vår brygga och tokmessade och simmade lite i dammen. Sambon brukar mest gå runt och pyssla men han gjorde mig sällskap, efter att han fixat hjulen på båttrailern. På vägen hem ryckte vi in och vattnade grannarnas hästar eftersom de vält ut sitt badkar. Det blev alltså ganska sent innan vi kom hem men vi firade med pizza och så blir det mera ätfirande hela helgen misstänker jag. Mina föräldrar kommer hit ikväll och vi ska bo i stugan allihop.

Boktipsrekord

Apropå förra inlägget om mitt enstaviga jag som tvååring. Det kan bli världsrekord i snabbt boktips. Jag tror jag ska sätta en bok i händerna på gymnasisterna och säga "läs!". Eller så kan jag säga "å!" men det kanske inte gills. Måste fråga Guinness om detta.

Idag vaknade jag klockan 5.35 av en mobil. Sambon gav sig ut på tjuvjakt igen. Det går inte att sova vidare då. Först sa han åt mig att klä på mig och följa med. Jag vägrade. Om jag skulle träffa på någon skummis ute i skogen skulle jag inte veta vad jag skulle göra. Kanske skulle jag göra som en bekant som såg några ljusskygga personer slanga bensin och tänkte gå fram till dem och fråga om de behövde hjälp.

Marie Picasso igen

Att det är så varmt så man knappt vet vad man heter ska inte hindra mig från att skriva minst ett inlägg varje dag, det är i varje fall mitt mål. Jag vet att jag åtminstone har några läsare men ni är dåliga på att kommentera nu. Därför tänkte jag skriva lite om Marie Picasso. Det brukar locka till reaktioner. Eftersom hennes syster läste mitt inlägg som inte var särskilt snällt och jag fick jättekonstig kritik från olika håll så är jag numera, hoppas jag, mer försiktig med vad jag skriver. Jag vill inte att någon ska bli ledsen, men som sagt, ni kan väl kommentera lite?

I senaste Veckorevyn (nr 12/2008) står det om Marie Picasso. Hon har alltid varit väldigt målmedveten och redan när hon var två år gammal sa hon "jag ska bli sjungare". Det är imponerande. När jag var två år sa jag "Läs!"  till dem som kom och hälsade på hemma hos oss och det är också kul med tanke på att jag jobbar på ett skolbibliotek.

Bonnkärring på 2000-talet

Idag kände jag mig som en bonnkärring när jag släpade vattenspannar till fåren. Det är något med de där stora spannarna (som jag säger på småländska, mindre kärl kallar jag hinkar) som gör att jag tror att jag är en riktig bonde. Iklädd en overkligt kort jeanskjol, kortare än vad den är bred faktiskt, från favoritaffären TK Maxx i Southend och ett linne, med så obscen text att jag bara vågar ha den på landet, (och så fick den vara med på Pridefestivalen i Stockholm förra året) som också är från Southend (vilka utmanande kläder de har i England egentligen) fast snuskaffären Ann Summers är jag en bonnkärring av 2000-talet.

Jag har legat på bryggan i tre timmar och solat och läst Veckorevyn. Den tidningen känner jag mig egentligen lite för gammal för men nu har jag en femnummersprenumeration eftersom det var ett erbjudande där man får en topp, ett par flipflops och en väska på köpet. Trevligt att ha något att slöläsa på sommaren. De hade en sida med tips på solskydd fast på en av produkterna stod det skolskydd. Skolskyddsgel från Oliva by CCS, kanske något för mig när jag ska till skolan?

Slam-VM

Fina favoritpoeten Olivia Bergdahl har kommit fyra i VM i Poetry slam! Kolla här: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=286&a=424349&ref=rss. Tack, Maria för tipset.

Om det hade varit slamdammtävling hade jag kunnat vara med idag. Här är ännu ett kort på vår damm. (Jag visar bara gamla bilder för jag har inte lärt mig att ladda ned foton från kameran.) Så här såg det ut den 10 juni 2006. Det ser ju ut som om vi har värsta stora sjön på tomten men det är alltså en damm som är lagom stor att simma runt i. Jag hade årets badpremiär idag när jag konstaterat att det var 24 grader enligt termometern. Simmade några varv och blev arg när jag trasslades in i en gran. Jo, minsann, när det har varit storm kan man hitta granar i dammen. Om någon har sett en träskvarelse kräla upp ur en damm med en gran under armen så var det jag...
 

Äntligen grabbar fotboll igen

Här är den nya versionen av Äntligen grabbar fotboll igen, den utofficiella EM-låten med Lennart Bång. Den är lite upphottad och det  här är radioedit. Jag kan fortfarande inte lägga in klipp från You tube ordentligt men det här ska vara en direktlänk. 
http://www.youtube.com/watch?v=xEeztmMCdxU


Marknadsdagar i Norrköping

Jag vet inte om det här var en ovanligt lämplig helg att åka till Norrköping eller om det alltid går att hitta så mycket trevliga saker att göra där. Hur som helst har jag haft det hur kul som helst hela helgen med mamma i hennes gamla hemstad. I fredags hade vi bestämt att vi skulle äta på Bacchus som är känt för sina goda plankstekar. Utanför var det ett väldigt liv på torget och det visade sig att Ola stod på scenen. Vi satt i Bacchus källare och plankan var mycket riktigt god.

Sedan åkte vi ut till vandrarhemmet i Abborreberg. Vi fick en egen liten stuga och det var jättefint där. Jag sov i en våningssäng och över underslafen hade någon skrivit "Vilket jävla skitställe - tur att vi hade TV"...  Morgonen efter gick vi runt området och beundrade utsikten över havet. Om man har lite tunnelseende kan man ignorera fabrikerna i Bråviken. Vi åkte in till stan och gick runt i Industrilandskapet. Det var koutställning på stadsmuseet och massor av utställningar på Arbetets museum. Där kom vi rakt in i en vernissage av en fotoutställning som hette White Sea Black Sea.

På marknadsdagarna såg vi kypartävlingen och starkemantävlingen. Kyparna skulle ta sig fram på gatan med varsin bricka (ett glas vin, ett glas öl och en kopp kaffe) utan att spilla. Den starkaste av de starka männen lyfte en stenkula som vägde 140 kilo. På kvällen åkte vi hem till moster och morbror och grillade och sov över.

Idag har vi varit på Norrköping International Horse Show. Vi såg Lilla Grand Prix där de hoppade 140 cm och sedan dressyr. Hoppning är en av de få sporter som jag kan titta på och tycka att det är kul utan att jag fattar så mycket. Vi satt och sa "Åh, vilken fin häst!", "Åh, vilken fin ryttare!" och "Åh, vad de hoppar högt!". Sedan åkte jag hem till Ljungby igen.

Människor på buss

Jag kliver på bussen som jag ska färdas med
i en och en halv timme
jag sätter mig bredvid en kille
han är sexton år och ser lite ovanlig ut
med rakat hår på ena sidan
och långt på den andra
han har tandställning
och jeans som är otroligt håliga
och sitter ihop med säkerhetsnålar
han har snälla bruna ögon

han börjar prata med mig
på ett sätt som man sällan gör
med främmande människor
han har läst alla Dostojevskijs böcker
två gånger
och den senaste läste han på ryska
han har nyligen läst Da vincikoden
och Vargbröder

vi pratar om Ljungby
Agunnaryd, Klippan, Göteborg, Borås,
Malung, Stöllet, Island, Skara, Kuba,
Indien, Peru, Bahamas, USA, Finland
han var hos sina finska släktingar i julas
de bor högt upp
det var en mild vinter
bara -34 grader

jag är djupt imponerad
av den här unge mannen
som varit med om så mycket svårigheter
och ändå verkar ha klarat sig så bra
vi pratar alkoholmissbruk, misshandel,
knark, skilsmässor
vi pratar orättvisor, vegetarianer och kötterianer
och sommarlägret han är på väg till
vi pratar hela tiden tills jag ska byta buss

på nästa buss hamnar jag bredvid en pensionär
han har varit på sin brors begravning
där han ramlade och krossade foten
och nu är han på väg hem till Stockholm
och sin fru
som också ramlat omkull
och brutit armen på tre ställen
jag kan inte hantera mer ledsamheter
och när jag sagt alla tröstande ord jag kommer på
säger jag att jag ska sova
och blundar nästan hela resten av resan


Kulturkullan

Vecka 23

* Läser: inte så mycket men många olika böcker. Jag är för glad, varm, okoncentrerad och slö för att läsa längre stunder. Fortfarande Någon sorts extas av Johan Kinde (som tyvärr inte är så bra som jag trodde), Maken av Gun-Britt Sundström (mycket bra, tjock bok jag läser i stugan), Sju sköna snubbar av Titti Persson (som jag tog med till Norrköping eftersom jag ville ha en pocket). Ska börja på Jag kammar mig av Christophe Tarkos också.

* Lyssnar på: Fan i fåtöljerna med Mäskkvartetten. CD från 2003 (tror jag, det står inget årtal på skivan). Ännu ett projekt med Klas Mathiasson. Här är de några stycken som tolkar fyra Bellmanvisor. Ganska vanligt om man nämner Bellman är Solen glimmar blank och trind och Vila vid denna källa. Drick ur ditt glas och Fan i fåtöljerna har jag inte hört förut, men visst hörs det att det är Bellman. Trevlig liten skiva, tycker jag.

* Veckans citat: "Innan vi lämnar Edwin, snart 80 år, för den här gången avslutar han: -Jag älskar mig själv!"
Ur Lokaltidningen Ljungby, som intervjuat Edwin Johnsson, som blev korad till Skandinaviens skönaste människa av Filip och Fredrik förra året.

* Veckans händelse: nationaldagen på fredag. Jag vet inte om det händer något särskilt men det är alltid trevligt med en ledig dag.

RSS 2.0