Bokcafé

De har byggt ett bokcafé på ICA, vad trevligt!
 
 
Fina tapeter! 
 
 

Fånig huvudperson

Jag blir trött på huvudpersonen i böckerna jag läser nu; mina gamla dagböcker. Som tonåring var jag desperat och gick och stirrade på killar som struntade i mig och sedan förföljde jag mina stackars offer.
 
Jag strulade (tycker inte om det ordet men det var nog vad vi gjorde) med en småkriminell 25-åring när jag var 18. Han var korkad men snygg. Sedan emigrerade jag till Island, hånglade med mannen som skulle bli min tyskalärare, jagade en kille som lämnade mig i sin säng och klättrade upp på taket tills jag gick hem, trodde att jag hade ett förhållande med samhällets värsting, som gjort inbrott på puben, tills jag fick veta att en annan tjej var gravid med honom... Jag fattade själv att jag var jobbig men kunde liksom inte få stopp på mig. 
 
Till slut hittade jag en kille som stannade kvar. <3 Kanske blev han imponerad av att jag lyckades ta mig ombord på ett örlogsfartyg där civila inte får vara för att träffa honom...

Bonuskulla

Jag tog hem mina gamla dagböcker när jag var hos mina föräldrar i julas. Det bodde en liten kulturkulla i mig redan som ung, men det fanns inte så mycket att göra i Hedemora. Här är ett utdrag från 920731 när jag och en kompis åkte på Rocktåget i Säter:
 
Rosie kom hit. Vi lyssnade på Tomas Ledin och Lisa Nilsson och åt chips och drack fruktsoda. Tog Rocktåget kvart i sju. Vi köpte inga biljetter och sånt är alltid kul. Såg Tomas Ledin och Eva Dahlgren på stationen. Kastade mig fram med kameran bland alla journalister. Lisa Nilsson först, sen Eva och sist Tomas. Det var himla bra allting. Vi stod långt fram och det var inte så trångt. En kille skallade mig så att jag trodde att jag skulle svimma. Annars gick allt bra. Åkte med Pia och Marit i Kermit. 
 
Alla gamla fotoalbum är fortfarande nedpackade (i väntan på att vi ska bygga ett bibliotek) men här kommer en bild på den söta nyckelringen maken tröstat mig med när jag har varit irriterad för att handskannern är sönder på jobbet. 
 
 

Kulturkullan

Vecka 14
 
* Läser: Livet efter dig av Jojo Moyes. Oj. vilken bra och sorglig bok! 
 
Livet efter dig
http://www.adlibris.com/se/bok/livet-efter-dig-9789187343032
 
* Lyssnar på: How I kill med Ola Salo. EP från 2015. Salo låter ungefär som The Ark även när han är solo, det är bra! 

* Veckans klipp: filmen som jag klampade in i
http://play.smalanningen.se/video/lasse-aberg
 
 
* Veckans händelse: påsklov! Och på onsdag kl.18 är det vernissage för fotoklubben Blickfångets utställning Min favoritbild på biblioteket.
http://www.ljungby.se/Uppleva-och-gora/NYHETER2/Fotoutstallning-Min-favoritbild-Ljungby-fotoklubb-Blickfanget/
 

Vernissage med Lasse Åberg

Idag var det vernissage på Ljungbergmuseet. Lasse Åberg invigde utställningen Seriekopplat som har tavlor lånade från hans museum. 
 
Det var många som var där och tittade. 
 
Pontus Ljungberg välkomnar Lasse Åberg och Sture Hegerfors som är president i Svenska Serieakademin. 
 
Lasse poserar för Smålänningen. 
 
Haha, jag har varit på vernissage med Åberg förut. För ungefär 25 år sedan ställde han ut i Stjärnsund och jag minns att han stod utanför på trappan och rökte när jag gick förbi med min moster och en kusin. "Vad gör han?" frågade min lilla kusin. "Han gör det där dumma som morfar gör" svarade min moster. 

Mässa och saluhall

Idag var det hälsomässa på Ljunggården.
 
Inte för att jag tycker så mycket om hälsosamma saker, men jag går gärna på gratismässor. Igår irriterade maken mig genom att tvinga mig att äta broccoli. Jag hade tänkt mig enbart ryggbiff och potatisgratäng till middag och ville inte vara nyttig. 
 
Sedan var jag på dagens saluhall på Märtas café. 
 
Där såg det ut som att de grillade kyckling, men det är bara de små kycklingarna som vill ligga under värmelampan. 

Vårmarknad

Idag hade vi vårmarknad här i stan och jag blev lite missnöjd för att de inte hade munkar med glass, som de brukar ha. 
 
Men jag kom hem med ganska bra saker; servetter, skohorn och te med efterrättssmaker! 

Kamouflagekatten

Katten Tuss som bor hos min brors familj är en så himla fin inredningsdetalj!
 
Hon smälter in i omgivningen. 
 
Och är kamouflerad i sin fåtölj.
 
Hon sitter gärna bredvid TV:n där det är lite varmt. 
 
 

Man är väl fri

Igår var jag och såg föreställningen Man är väl fri med Teater 16. Det var mobilförbud så jag tog inga bilder men det går att få information på deras Facebooksida:
 
https://sv-se.facebook.com/teater16ljungby
 
Imorgon kör de sista föreställningen och jag tycker att man ska passa på att se den för det är en duktig ensemble vi har!

Fifty shades

Min mamma älskar te, men hatar Earl Grey. Hon vill ha vanligt svart te, som inte är smaksatt. Vi hann inte ens komma på Finlandsfärjan innan hon fick en techock. 
 
I vår goodiebag fanns ett paket Lady Grey! 

Påskägg?

Vi har köpt femton nya värphöns som är sexton veckor gamla. Om vi har tur börjar de värpa lagom till påsk. 
 
När vi släppte in dem i hönshuset igår var det dags att lägga sig så vi placerade dem på en sovpinne. De kommer direkt från ett hönseri och har aldrig suttit på pinne förut så det var lite ostadigt först. 

Litteraturkryssning

Jag och mamma var på vår årliga litteraturkryssning med tidningen Vi från torsdag till fredag. Det var trevligt som alltid, trots att jag hade ont i halsen och om jag vore en sådan som får feber skulle jag haft det. 
 
Åsa Larsson som skriver deckare och ungdomsböcker. 
 
Peter Kihlgård som skrivit bland annat Kicki och Lasse.
 
Lars Lerin som är konstnär och fick Augustpriset i fackklassen för Naturlära. 
 
Kristina Sandberg som fick Augustpriset för Liv till varje pris, den avslutande delen i trilogin om hemmafrun Maj.
 
Elin Boardy som fick tidningen Vis litteraturpris 2014 för Mary Jones historia. 
 
Märta Tikkanen var sjuk och i stället fick vi höra Ebba Witt-Brattström som är litteraturvetare och professor och har skrivit Stå i bredd: 70-talets kvinnor, män och litteratur. 
 
Barbro Lindgren som fick ALMA-priset 2014 och har skrivit barnböcker som Jättehemligt, Loranga, Masarin och Dartanjang och Mamman och den vilda bebin. 
 
Fredrik Lindström som tyvärr blev lite lat och mest läste ur sin novellbok När börjar det riktiga livet? 

Kulturkullan

Vecka 13
 
* Läser: Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad. Det här är en roman men Asaad själv har blivit bortgift liksom killen i boken. 
 
Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv
http://www.adlibris.com/se/bok/stjarnlosa-natter-en-berattelse-om-karlek-svek-och-ratten-att-valja-sitt-liv-9789113035659
 
* Lyssnar på: Johan Norberg på Spotify. Det retar mig lite att jag inte orkade vara uppe och lyssna på Johan Norberg på Finlandsfärjan i torsdags, men jag skulle upp tidigt och lyssna på författare så det gick inte. 
 
* Veckans klipp: Jag har äntligen hittat teckenspråkstolkningen från melodifestivalen som folk pratar om
https://www.youtube.com/watch?v=S0OeBrQBPNc
 
* Veckans händelse: Man är väl fri, föreställning med Teater 16 på tisdag och torsdag. 
https://ljungby.riksteatern.se/repertoar/66352

I Stockholm

Tidsinställt inlägg.
 
Idag kommer jag tillbaka från litteraturkryssningen och ska bo hos brorsans familj i Stockholm. Rapport kommer när jag kommer hem till vår dator som jag behärskar och kan lägga upp bilder på. 
 
En fin solnedgång från förra veckan. 

Gamla vänner

Tidsinställt inlägg.
 
Idag är jag ute på Stockholms gator och torg med en gammal kompis som gick i min klass på bibliotekarieutbildingen i Borås 1997. 
 
Här var vi sinnessjukt uppspelta i somras före Peter Lemarcs sista konsert någonsin. 

Litterär båtsalong

Idag ska jag åka på litterär båtsalong. Jag hoppas traditionsenligt på att jag får äta dessertbord på Finlandsfärjan ikväll!
 

Milad Mohammadi

Vi har temavecka Lika-olika på skolan och idag var det föreläsning med Milad Mohammadi som är en av Sveriges mest efterfrågade talare. Han är fascinerande för han är 25 år och har redan hunnit med overkligt mycket. Läs mer här: 
http://milad.se/
 
Så här brukar jag inte göra men en lärare frågade om hon skulle ta kort på oss så ja, varför inte? 

Gammelhöna

Vi har en gammal skruttig höna som kommer att trilla av pinn när som helst. Ibland är hon för trött för att ens orka upp på sin pinne när hon ska sova och då bor hon i en låda. 
 
 

Björk och blå och bil

Jag satte #björk på instagram till denna bild.
 
Nu har sångerskan Björk gillat bilden! 
 
Idag spelade jag volleyboll med skolpersonalen. Jag var beredd på att bli frustrerad över att det gick dåligt eftersom det är gräsligt länge sedan jag tränade volleyboll (högstadiet/gymnasiet). Men det var kul och jag var bra på att serva. 
 
Men nu gör det ont!
 
Vår gamla bil gick igenom besiktningen utan anmärkning helt oväntat! Redan förra året trodde vi att den var körd och köpte en ny bil. Sammantaget en bra dag, detta! 

Helgen

Det har varit en bra helg. 
 
Vi har sjösatt båten i den nya dammen. 
 
Sågat ned en björk. (Maken tog ned den och jag var med och släpade ris och vedkubbar.)
 
Och igår var jag med en kompis på Kung i baren (disco med 25-årsgräns) där livebandet Stereo spelade. (Det var inte meningen att sångaren skulle se ut som Hitler.)

Kulturkullan

Vecka 12
 
* Läser: Sommarens rikedom av Barbara Kingsolver. Samma som vecka sju, jag har pausat den lite eftersom det är min egen och jag hade låneböcker som behövde läsas före. 
 
Sommarens rikedom (pocket)
http://www.bokus.com/bok/9789171339898/sommarens-rikedom/
 
* Lyssnar på: Barn av Amerika med Love Antell på Spotify. CD från 2015. Jag hade inte så stort hum om Antelll före Så mycket bättre, men nu ska jag hålla koll på honom för han gör sådana låtar på svenska som jag gillar. 

* Veckans klipp: pitbull, tupp, marsvin...
https://www.youtube.com/watch?v=k7vN56aM7sE
 
* Veckans händelse: Litterär båtsalong tisdag-fredag.
http://www.tallinksilja.com/sv/web/se/vi-litteraturbat

Störd

Jag blev tvungen att störa den här mannen när jag åt på Max!
 
 

Bryggfika

Igår tog jag med en kompis till stugan (eftersom maken jobbade på Ullared och jag tycker att det är tråkigt att köra dit ensam) och hade årets första bryggfika. 
 
Det var en perfekt kväll för att inviga min nya picknickväska som lyste så fint i kvällssolen. 

Spegling

Är det månen som speglas som ett hjärta i dammen? 
 
 
Nähä. 
Det är livmodertappen på Statoil. 
 
 

Centrumplanen

Förra veckan stod det, på riktigt, så här i Lokaltidningen i en artikel om invigningen av Lidl: 
 
"Ljungby kommun har sedan ett par år tillbaka satsat stort på att snygga upp det gamla stationsområdet." (Lokaltidningen Ljungby, 25 februari, sid.6)
 
Hahahaha!
 
Det är inte riktigt färdigt, men jag har svårt att se grönområdet det pratades om.
 
Det är trevligt att de flyttar centrum åt vårt håll, men synd om det bara innebär lågprisvaruhus (Willys och Lidl) och en busshållplats utan regn- och vindskydd! 

Födelsedagsbarn

Maken har en kollega som är född samma dag som jag och vi träffades på vår födelsedag. 
 
 
Ett par jätteglada 41-åringar! 
 
Foto: Torbjörn Sköneskog
 
 

Krogbesök

Idag har jag, tillsammans med en sjundeklass, fått lyssna på författaren Niklas Krog som berättade om sina böcker och varför han skriver. 

Han kommer att komma hit igen på Berättarfestivalen i sommar och då går jag säkert dit och lyssnar (och tittar). Jag gillar hans ungdomsböcker om basket av alla tråkiga ämnen, för han väver även in en komplicerad kärlekshistoria mellan en svensk kille och en tjej med turkisk bakgrund. 

Kulturkullan

Vecka 11
 
* Läser: Systerland av Curtis Sittenfeld. Hon skriver så himla bra! 
 
Systerland : roman
http://www.adlibris.com/se/bok/systerland-roman-9789146225478
 
* Lyssnar på: War of Kings med Europe på Spotify. CD från 2015. Det var länge sedan Europe släppte nytt och nu tycker de att de har förnyat sig, men jag tycker att de låter "som vanligt" = bra. 
 
* Veckans klipp: hur man retar en kalkon (hej, pappa!)
https://www.youtube.com/watch?v=3AOtCjj8hYs
 
* Veckans händelse: Love Antell på Växjö teater på torsdag kl.19.30. 
 

Kvinnodagen

Idag hade jag tänkt att gå och se en kortfilm som heter Thin Ice och visas gratis för att det är Internationella kvinnodagen. 
http://www.abf.se/Global/ABF-enheter/ABF%20Kronoberg/150217-Int%20Kvinnodagen2015-Thin%20Ice-Affisch.pdf
 
Men så ville jag vara utomhus i stället. 
 
Årets första äta-på-balkongen! Jaaa! 

Födelsedag

Igår fyllde jag år och på kvällen var jag ute och åt med några vänner. 
 
Vi var på Stationskrogen och träffade på maken som var ute med ett annat gäng. Sedan gick vi åt varsitt håll några timmar och sammanstrålade därefter igen på Harrys. 
 
Idag fortsatte firandet med en fikautflykt till Stationshuset i Bor. 

Fågelmat

Är det dags att sluta mata småfåglarna nu?
 
 

Kolonien

Igår var jag på konsert med Kolonien som är en folkmusikgrupp. 
 
De är fantastiska och blandar in reggae och allt möjligt i sin repertoar. 
 
Jag såg dem i somras men tyckte att de var ännu bättre nu! Fast festivalen i ladan var en häftig upplevelse. 

Mustaschfest

Här är en bild från i lördags. 
 
Foto: Sirje Vester 
 
Varför vi har mustasch? För att det var spanskt tema. Jag ser sur ut för att om man ler så tappar man mustaschen.
 
 

Fössta tossdan i mass

Idag firar vi fössta tossdan i mass i Småland!
 
http://www.jonkopingsposten.se/artikel/37505/tv-i-dag-ar-det-fossta-tossdan-i-mass
 
Så här såg det ut en dag i mass förra året när ett nytt gym invigdes. 

Ölsort

i Danmark finns det en ölsort som heter 
 
Åårh hvad?! som jag antar betyder ungefär äh, vadå? 

Pubkväll

När våra kvällar i Runke pub är som bäst är de utomjordiska. Här är ett par bilder från förra helgen. 
 
 
 
 

Körsbärsträd

Nu har körsbärsträdet börjat blomma!

Visserligen inomhus men ändå. Jiiiih!

Marsbilden

Som marsbild i vår almanacka har vi mig och mamma från min 40-årsfest. 
 
 

Kulturkullan

Vecka 10
 
* Läser: Lilla Berlin, So last year av Ellen Ekman. Det här är ett seriealbum från 2014 (So last year! Det har kommit ett nytt nu!) Stripparna har publicerats bland annat i tidningen Metro. Hon är rolig och jag vill läsa mer. 
 
Lilla Berlin. Del 1, So last year
http://www.adlibris.com/se/bok/lilla-berlin-del-1-so-last-year-9789186509293
 
* Lyssnar på: Mathilda Hagfoss på youtube. En av Ljungbys talanger var med på visfestivalen i Göteborg förra året. Det hade varit kul att se. 
https://www.youtube.com/watch?v=zlcMyae5tDw
 
* Veckans klipp: 
Trailer för en teaterföreställning med Teater 16:
https://www.youtube.com/watch?v=DdPsqOTuN0I&feature=youtu.be
 
* Veckans händelse: Konsert med Kolonien på Grand på torsdag kl.19
http://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/a835702/musikriketplotsligt-kolonien/detaljer?search=s%3D20150305%3Bperiod%3Dd
 

Tapas och bröllopsmässa

Igår var jag på tjejfest med tapas. 
 
När elva personer har med sig två rätter var blir det fruktansvärt mycket mat! Dessutom vann jag första pris i vinlotteriet och fick med mig fem flaskor hem + tre saker i en presentlek. En mycket trevlig och lyckad kväll! 
 
Idag var jag på bröllopsmässa på Terraza och det blev lite burleskshow när de visade underkläder. 

RSS 2.0