Att gå balalajka

Ha, jag vill berätta mera om vår roliga danska kompis. I Danmark går de inte bananas, inte. Han beskrev hur hans då treårige son råkade dricka champagne; "Han gikk fullständig balalajka!" (eller hur det stavas på danska).

Sambon sa något till honom om att han alltid är så glad, ibland utan någon anledning alls, som när han har propp i benet eller andra riktigt jobbiga saker. Då blev han nästan arg och sa att man måste vara glad. Så berättade han att han haft magsår för länge sedan men då sa hans kollega att det finns en sak man får magsår av och det är att ha en jobbig fru, så då gick han hem och skiljde sig!

Jag förstår inte allt vad de säger, danskarna, men det börjar gå bättre. De fattar inte vad jag säger heller. Fast en av de här grannbröderna sa att när han var i Stockholm så förstod han precis vad stockholmarna sa men de fattade inget av hans snack.  

En suddig dansk.

Engelsk trädgård

Nu kanske ni undrar hur en engelsk trädgård ser ut. Det kan vara på lite olika sätt, men ofta är de väldigt prydliga. Här är jag i Priory Park som inspirerade sambon till vår egen lilla trädgård. Vi ska också ha spaljéer med rosor. Kort från 2005 när jag sitter sedesamt med benen ihop fast i en vådligt kort kjol.


Yfronten goes trädgårdsblogg

Ett småländskt torp med en engelsk trädgård. Visst låter det underbart malplacerat? Fast jag tycker inte att det blev så väldigt absurt ändå. När vi var i Southend i somras och satt i fina Priory Park kläckte sambon idén att vi också skulle ha en engelsk trädgård, i ruinen vi länge har tänkt fixa till. Han får hitta på vad han vill vid och i stugan och oftast blir det bra. Sedan måste jag ju uppmuntra hans engelska ursprung. En kompis frågade mig vad jag gör, om jag står och pekar var han ska plantera växter. Jag? Jag ligger och läser. Det jag har varit med på var att hämta några släp med grus och det var rätt kul förutom att det regnade, för det är fortfarande lika skoj att åka släp.Kulturkullan

Vecka 36

* Läser: Så dumt! av Mia Törnblom. Jag har hört Mia hålla föredrag, vilket var lite för flamsigt och hon är så intensiv så man blir helt matt av att höra på henne i över en timme, och läst båda hennes tidigare böcker om självkänsla. Det här är annorlunda för nu berättar hon om hur hon blev drogberoende och om sitt trassliga förflutna med tio års knarkande. Det är modigt gjort och plågsamt men fascinerande att läsa. Man vet ju att det gått bra, att hon tog sig ur och lever ett bra liv nu. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: För evigt med Jeanette Alfredsson. CD från 2008. En skiva i genren pop/kristen med lovsånger. Jag har gått ur svenska kyrkan och kan inte ta till mig det kristna budskapet men gudarna ska veta (!) att det varit människor som försökt frälsa mig. Jag lyssnar på musik jag tycker är bra och ibland kan jag bortse totalt från texterna om jag tycker om rösten. Jeanette har jag varit och lyssnat på när hon berättade om uppväxten med sin alkoholiserade pappa. En stark tjej och om tron har räddat henne så tycker jag det är fint.
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=158047659

* Veckans citat:
Alva hittar ett barr och säger: Titta, pappa, en liten julgran.
Från  Jockes blogg http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.89940

* Veckans händelse: Vissa veckor händer det inte så mycket. Då får man hitta på saker själv. Eller som i mitt fall nu då, låta kompisar hitta på åt sig. Det blir guidning på museet på Gamla Torg på tisdag och en tjejhelg i Köpenhamn.

Kräftfest med danskar

Det här är vår danske kompis. Han är nog den gladaste människa jag känner. Till och med efter stormen Gudrun när hela skogen lekte plockepinn runtom oss kom han uppknallande genom obeskrivlig bröte från deras stuga till vår med ett glatt "Häjhäj! ". Vi bjöd in till kräftfest igår och det var spännande för danskarna hade aldrig ätit kräftor förut men fattade snabbt vad det går ut på.


KUK

Nu har jag kommit på det; KUK = Kampanj Undermåliga Kommentarer. Nu menar jag såklart mot sådana men KMUK har inte samma stake i sig (hehe) och KUK passar bättre mot underbältetkommentarer (hehe, igen). KFUK kunde betyda Kampanj För Undermåliga Kommentarer, men den förkortningen är redan upptagen. Nu ska jag svara dumma kommentarer med "Se inlägget KUK!".

Vad är det här för en fånig fråga: "Är inte en bloggare ute efter kommentarer?" ?Jag hoppas jag inte kommer att behöva säga det här igen; jag vill gärna ha kommentarer men inte negativa sådana om mig som person. Positiva mottages vänligt men bestämt.

Apropå KFUK så försökte jag lära en kompis dansrörelserna till YMCA och eftersom jag har lärt mig den genom att dansa efter killar på en scen (språkresa, Hastings -89) så blir det spegelvänt. C:et blir åt fel håll för mig och väninnan såg jätterolig ut när hon försökte se själv hur det såg ut från en betraktares synvinkel. Sedan översatte vi till KFUK och KFUM på svenska men det kändes inte lika coolt.

Från jord till bord

Imorgon kommer det hända en massa saker ute på stan (stan är Ljungby, för er som inte vet). Lååånglördag, Kungsgatans dag, Från jord till bord -hette tidigare bonden i stan, aktiviteter på Gamla Torg och Patrik Sundinspelning vid Världsbutiken. Kobingo, modevisning, linedance, sockervadd (!), mamma-pappa-barnmässa på Vuxenskolan, Bygdeton och Bigge Bohlmés jubileumskonsert. Det låter lite lantligt och trevligt. Treeeevligt, som min finska kompis brukar utbrista, eller "iiiihanna", hur det nu stavas på finska. Själv vet jag faktiskt inte riktigt var jag är då. För mig blir det ännu lantligare med kräftfest i stugan med danska grannarna ikväll och sommarfest vid Bolmen imorgon. Hinner jag pressar jag in långlördagen där emellan.

Vad var det nu han sa den här peppgurun vi hade på studiedagen? Michael Södermalm heter han och sa ungefär såhär: "Ingen kan göra dig arg. Det är du som bestämmer hur du ska reagera." Kommentarerna har börjat spåra ur och jag hänvisar till inlägget "Nog nu!" från den 8 juli.

Trevliga Sportringen!

Idag gick jag in på Sportringen och klagade men förväntade mig inte att få något för det. I juli förra året köpte jag en regnjacka och efter tre månader gick dragkedjan sönder. Jag gick dit och fick byta mot en ny utan problem fast jag inte hade kvitto. Det var samma kvinna som sålt jackan till mig och hon kände nog igen mig. Nu har nästa jacka också gått sönder. Det hände sig inne på Netto att jag slet och drog så flera nabbar i kedjan lossnade och då är man ganska våldsam. Jag vill inte ha en likadan jacka till för jag behärskar visst inte att dra upp kedjan utan att den förr eller senare fastnar med fodret. Så idag tog jag  med trasiga jackan och hittade en ny på ett reaställ utanför affären. Killen i kassan ville inte ens titta på jackan utan sa att han trodde mig när jag sa att kedjan var sönder och att jag kunde betala mellanskillnaden. Då kom jag av mig i mitt gnäll och undrade om de inte skulle ta tillbaka byxorna i alla fall. Det där blev nästan lite för bra. Alltså, regnstället som jag trodde kostat 299 på rea fick jag behålla byxorna från och så fick jag en ny jacka sänkt från 849 till 399 för 100 kronor.

Sedan gick jag på Bokias utförsäljning och köpte tio böcker för 200 kronor. Därefter var det gratis musik i Järnvägsparken. Som jag misstänkte var Screw You och Splitting Reality lite för hårda för mig, men det är kul när det ordnas något och då är jag där. Fast 14 grader är för kallt för att jag skulle trivas riktigt med glipan mellan klänning och gummistövlar där mina knotterfrusna ben kikade fram. En lustig grej var småtjejerna som satt bredvid mig. Den ena sa "Jag ska supa imorn. Iiiih! Och på lördag med!" samtidigt som hon sög på en klubba. På det hela taget en bra kväll på stan.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=1277

1. Vilken litterära figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån.

2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig?

3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i?

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?

1. Katten Gustaf. Eh, som jobbandes på bibliotek kunde man kanske förvänta sig något mer litterärt av mig, men Gustaf dök upp först i skallen.
2. Katten Gustaf. Äta, sova, äta, sova, äta, sova. Livet borde innehålla något mer. Men förhoppningsvis inte. (Favoritstrippen.)
3. Ja, ofta är det så med böcker att jag blir lite tom när de tar slut, fast då börjar jag raskt på nästa. Jag tycker om att läsa sorgliga böcker så det är inte direkt så att jag vill vara kvar i samma värld bokstavligen. Fast nyss utlästa Sonat till Miriam utspelas till viss del i Nya Zeeland som jag vill åka till.
4. Jag törs inte prata med vem som helst. Klas Mathiasson! Honom känner jag och han är kul!


Inte gravid idag heller

Men det var väl fan?! Jag svär bara när det är berättigat och nu är jag så jättejäveltrött på att få frågan om ifall jag är gravid. Eftersom jag aldrig varit det såvitt jag vet är det alltid en ovälkommen fråga. Antingen är det någon som inte känner mig tillräckligt väl eller någon som vill mig tillräckligt illa som frågar. Jag är överviktig, med en misstänkt bula på magen, och tycker inte man frågar någon förrän i sjätte månaden eller när det nu är som det verkligen inte finns något tvivel. Såhär är det: Jag tycker inte om barn. Mycket konstigt för en tjej som är 34. Kanske mest är det så att jag inte tycker om mig själv sådan jag är mot barn. De får mig att bli nervös för de gör inte som jag säger och jag förstår dem inte. Det finns trevliga barn såväl som det finns trevliga vuxna, men oftast är det jobbigt med dem.

Fet blev jag på allvar efter att först ha tappat en massa kilon när jag mådde dåligt. Jag fick medicin som man kan,och oftast gör verkar det som, sväller upp av och tappar all mättnadskänsla så man kan äta hur mycket som helst. Sedan har det gått lite upp och ned de senaste åren (mest upp) och det är väldigt svårt att gå ned igen. Om jag skulle bli med barn skulle jag göra något åt det fortare än man hinner säga abortmotstånd.

Screw You och Splitting reality

Imorgon, torsdag, är det säsongsavslutning på Musik i Järnvägsparken. Då spelar Screw You kl. 18 och Splitting Reality kl.19. I Smålänningen skriver de Screw Yoy, fast så tror jag inte att de heter. Screw U hette förresten ett band i Hedemora i slutet av 80-talet, fast sedan blev det protester mot det obscena namnet och jag tror att de bytte till Damn the weather. Jag vet alls inte mycket om de band som spelar imorgon, men om jag är hemma och om det inte regnar kan det hända att jag går och lyssnar.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=229749091

Winnerbäcksamling

Idag kom en sändning från Ginza och nu är min Winnerbäcksamling komplett, förutom att jag inte har liveinspelningar utan enbart studioalbum. Jag trodde att jag redan hade allt han gjort men efter en inventering upptäckte jag att jag missat Söndermarken från 2003. Hur har det gått till då? Visserligen var 2003 mitt kanske mest världsfrånvända år men jag brukar köpa ikapp skivor jag missat för att jag varit för ung för att fatta att de var bra när de kom, för att jag varit för fattig, för deprimerad eller för något annat. Visst är det åtta skivor han har gjort? Det här känns konstigt för jag känner igen låtarna så väl. Har jag haft skivan förut men försnillat den? Mysko, mysko.

En anekdot och djupdykning i gammal klippbok där jag sparat biljetter från minnesvärda konserter. Den 9 mars 2000 var jag och väninnan på Kentkonsert på Hovet i Stockholm och efter det hade Motorhomes spelning på Dailys och kallade det Kents efterfest. Vi var där också, med besked. Den där helgen kändisspanade jag oerhört framgångsrikt. Samma klippbok upplyser om att jag såg, förutom självklara Kent och Motorhomes, Henrik Johnsson (då gift med Alice Bah), Sahara Hotnights, Doktor Kosmos, Jonna Bergh, "Reine och Mimmi"-Mimmi, Paolo Roberto och Dregen. Dessutom tror jag att jag såg en programledare på MTV, men när jag gick fram till honom och kallade honom Larrrrs ville han inte prata med mig. Henrik hade en vit tröja som det stod VIP på och honom petade jag i magen och sa "VIP, VIP" och gick sedan raskt därifrån. Trummisen i Motorhomes attackarade jag och låtsades upprörd över hur hunden i videon Into the night behandlades. Sedan kom väninnan fram och började prata om hunden i videon. Ren tur, tror jag, eftersom all eventuell självbevarelsedrift var bortsupen, att jag aldrig sa något till Winnerbäck. Eller så kom jag helt enkelt aldrig tillräckligt nära.

Här är den fruktansvärt sorgliga videon Into the night med Motorhomes!:
http://www.youtube.com/watch?v=nDZJU2xneD8

Finaste kärlekssången

Utmaning från http://mymlanthereal.wordpress.com/2008/08/19/viktigare-an-fra/  där man ska nämna finaste kärlekssången. Svårt! Jag skrev den första jag kom att tänka på, som har mer med sex än kärlek att göra. Minnen från Dala-Rock 1991 får mig fortfarande att rysa när jag hör Alla vill till himlen med Thåström. Annars är ju bästa låten jag vet Försent med Ratata, och den får väl räknas som kärlekssång om än olycklig. Helt skandalöst så minns jag inte vad jag och sambon dansade till den där första gången på discot i Härnösand 1996. Annars skulle såklart den låten vara speciell oavsett om den är bra eller inte.

Uppdatering efter dagens promenad och lite funderande. Hehe, jag är nog hyfsat ensam om att tänka på Alla vill till himlen som kärlekssång. Är det inte så att varenda låt kan vara en kärlekssång, om man bara har minnen till? Jag tänkte skriva att Thåström dessutom är en av de sexigaste 50-talisterna jag vet, men i den här videon ser han ju helt sinnessjuk ut...

http://www.youtube.com/watch?v=UgKFLkevlGo&feature=related

Grönlänning och tysthet

Dagens snack hos frisören handlade mest om Grönland och att ljudnivån över huvud taget har höjts i samhället. Frisören har en grönlänning boende hos sig nu och han ska gå hos oss på gymnasiet. Killen pratar danska och jag hoppas att det är en lättfattligare danska än danskarna pratar, för annars är det nog inte mig han ska vända sig till i första hand... Jag och frisören har en teori om att de talar tyst på Grönland för att de inte är vana vid att vara högljudda. Det ska jag forska i.

Jag förklarade för frisören att vi har bestämt att det ska vara enbart skolarbete mellan tio och två på biblioteket och att eleverna får sitta någon annanstans om de ska prata och fördriva raster och hål. Inte för att jag tycker att det behöver vara så fullständigt knäpptyst som det anses ska vara av tradition på bibliotek, men det är meningen att det ska gå att arbeta där, både för elever och oss. Såhär i början av terminen har de flesta eleverna varit trevliga och det är kul att jobba. De frågar oss allt möjligt och omöjligt. Jag har fått frågor på om man kan välja matte B som valbar kurs, om det är farligt med gallsten och vem man ska gå till om man vill ändra på schemat.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13:

1. Vilken bok läser du just nu?

2. Vilken bok ligger på tur?

3. Vilket är ditt favorit-te?

4. Vad tycker du om hösten, som årstid?

1. Sonat till Miriam av Linda Olsson.
2. Det blir nog Så dumt! av Mia Törnblom.
3. Jag tycker om röda bär som jordgubbar, hallon, röda vinbär, smultron. Igår köpte jag ett jättegott rött te; roibos kola.
4. Fint om det är soligt med klara kvällar. Fult om det är regn och blåst.


Kulturkullan

Vecka 35

* Läser: Sonat till Miriam av Linda Olsson. Jag tyckte om debuten Nu vill jag sjunga dig milda sånger, fast kanske inte riktigt så mycket som jag ville göra. Den här boken är bättre och jag tycker precis så mycket om den som jag vill. Dels för att jag försökt att inte ha så höga förväntningar och dels för att den är så otroligt vacker! Adam är ursprungligen från Polen men har inga minnen därifrån och hans mamma ville aldrig prata om varför de flyttade till Sverige. Nu märker han att han gjort likadant med sin dotter Miriam, som har fått växa upp på Nya Zeeland utan att få höra om sin svenska mamma. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Hold On Be Strong med Maria. CD från 2008. Maria är Maria Haukaas Storeng som framförde Norges bidrag i Eurovision Song Contest. Hon kom femma, främst av de nordiska deltagarna. Jag tyckte det var jätteroligt för att Norge inte brukar komma så bra till, för att jag inte gillar Charlotte Perrelli (fast låten var rätt okej) och Sveriges alltid så självsäkra hållning före tävlingen och pinsamma fall, för att Maria var en av de få som faktiskt var snygg och hade en förhållandevis normal klänning och såg härligt blond och nordisk ut och så för att låten är bra. Duktig sångerska och tydligen känd i Norge för medverkan i musikaler bland annat.

www.eurovision.tv

* Veckans citat: "Bäääää!"
Fem förvirrade får hade tagit sig ut ur hagen inatt och inte kommit in igen. På morgonen stod de i klunga utanför ladugården och ville gå hem. Det roliga är att de inte varit inomhus på hela sommaren.

* Veckans händelse: Musik i Järnvägsparken kl.18 på torsdag. Jag vet inte vilka som spelar denna vecka men det står i Smålänningen på tisdag, tror jag. Något lokalt band och gratis blir det.

Winnerbäck i Växjö

Mmm, bra! Winnerbäck är ju alltid det. Jag minns inte hur många gånger jag sett honom, men han är en sådan där pålitlig kille som jag aldrig blir besviken på. Jag är inte ett av de inbitna fans som alltid har älskat honom för i början tyckte jag inte han var något speciellt. Det tog fram till fjärde plattan Kom från 1999 och låten Kom ihåg mig innan jag fattade att det här är något för mig. Bra texter, bra melodier, trevlig röst, enkel framtoning.

Vad jag däremot blev lite besviken på var att jag inte fick se alla artister jag trodde skulle vara med. Om man tittar på hemsidan http://www.winnerback.se tror man att Maia Hirasawa och Markus Krunegård är med på hela turnén men det har de inte varit utan nu fick vi bara Sofia Karlsson, som visserligen är underbar.

Kolla recension på http://smp.se där Tuva Klinthäll vill tycka att Winnerbäck inte ska hålla på med arenarock, utan alltid vara den där svåra killen som hon avgudade för länge sedan, för att sedan kapitulera totalt.

Jag, sambon och väninnan  kom till Amfium campus i Växjö vid sextiden och för mig som skulle köra hem blev det lite långtråkigt att sitta inne på bar- och restaurangområdet i flera timmar, vilket vi ändå gjorde eftersom vi inte ville släppa vårt bord. Sedan blev det alldeles hiskeligt kallt när solen gick ned. Jag orkade inte stå och hoppa långt fram (har fortfarande kvar blåmärken och färska minnen från förra helgen när jag gjorde det) utan stod mest med armarna hårt kramande varandra som i en tvångströja. Apropå armar och ben (nu associerar vi fritt) så tycker jag det är lustigt med min bror som är mycket längre än jag, men inte har så mycket längre ben. Jag är 172 cm, han 192, jag har 32 tum i jeans, han 34. Gissa om han har svårt att hitta t-shirts till sin långa överkropp!

I´m a little tea pot

Kompisen som varit au pair i England lärde mig en rolig ramsa; I´m a little tea pot. Eller egentligen kunde hon inte texten och melodin riktigt men vi kör hårt med rörelserna. Särskilt snyggt blir det när man fotar skuggorna. Förra våren var vi på utflykt till vackra Målaskog, ett naturreservat. Sambon tog kort på blåsippor medan jag och kompisen lekte teapots. Vi gjorde det i Dalarna också. Nästa foto är när vi skulle lära en annan kompis, se så koncentrerad hon är. Jag spårade ur lite när skuggorna blev för roliga så den sista teapotten har en lustig pip.

 
Tea pot, Målaskog Foto:KHP
 
Tea pot, Hedemora Foto: KK
 
Tea pot, Ljungby Foto: KK (Kultur-Karin)
 
Tea pot, Ljungby Foto: KK

Här är en film från youtube med hela sången.
www.youtube.com/watch?v=FkNxBEO1vmg


Utväxt i skrevet

Jag såg ett program på TV nyss om Arnfilmen. Stellan Skarsgård var hemskt imponerad av Joakim Nätterqvists (själve Arn) ridning. Han sa att när Joakim rider ser det ut som om hästen är en utväxt i skrevet på honom, men när han själv rider ser det inte ut så utan mer som om han är en vårta i baken på hästen.

Plupp


Det var rätt kul när mina kompisar hjälpte mig att plocka ut flätorna jag fixat i Thailand. Jag såg ut som trollet Plupp! Eller Sideshow Bob i Simpsons, kom jag just på.

 Bild från www.bergshamra.org

Bild från havanta.wordpress.com


Jaga festivalmat

Jaha, jaha, ska jag behöva vänta ett år till nästa gång jag kan frossa i festivalmat nu då? Jag är inte helt säker men jag tror att resultatet av årets svullodagar (Ljungbydagarna) blev såhär: fyra langos med sylt och grädde, tre souvastallrikar (älgkött med potatismos, lingon och sås), ett nanbröd med sallad, en pasta med köttfärssås, en tunnbrödrulle med kräftstjärtar, en buffé. Jag frågade langosvagnen (nä, det gjorde jag väl inte men jag pratade med två trevliga tjejer i den) och fick veta att de åker runt mycket på sommaren till festivaler och marknader i Skåne och Blekinge. Jag vill gärna ha en turnélista för langosvagnen! Jag övervägde nästan att åka med två kvinnor som jag inte ens gillar, som är kompisar till en av mina kompisar, när de frågade om någon ville åka på Älmhultsdagarna eftersom jag hört att langosvagnen ska dit. I helgen är det Värnamodagarna men dit ska inte langosvagnen så då behöver inte jag heller åka.

 Vet inte om det här är vår langosvagn, som bor utanför stationskrogen. Hittade bilden från http://hrakna.blogspot.com

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://bp3.blogger.com/_GeBuDDXdLYs/RpxsT6q2YGI/AAAAAAAADq0/ILzGECG27RQ/s320/langos.jpg&imgrefurl=http://hrakna.blogspot.com/2007_07_01_archive.html&h=256&w=320&sz=27&hl=sv&start=20&tbnid=5HbBA9HGDOL5UM:&tbnh=94&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dlangos%26gbv%3D2%26hl%3Dsv%26safe%3Dstrict%26client%3Ddell-row%26channel%3Dse%26ad%3Dw5
Oj, konstigaste länken på länge, men jag vet ju fortfarande inte hur man gör när man vill låna bilder från google.

Slänga mat

Jag har hört att i en svensk barnfamilj slängs ungefär 25% av maten som köps. Det här pratade jag om med min familj i somras. Föräldrarna, jag och min bror slänger ingenting. När vi var små åt vi upp allt. Om vi inte orkade äta så åt pappa upp resten. Jag tror aldrig ens våra föräldrar sa att vi skulle tänka på barnen i Afrika, det var så självklart att man skulle äta upp det man tagit. Däremot sa de att om man inte äter upp maten orkar man heller ingen efterrätt. Det där är inte sant. Det finns alltid en liten magskrymsla avsedd att stoppa glass i!

Äter inte folk rester? Det är ju jättepraktiskt att laga mycket mat och äta i flera dagar. Nu fattar jag att det är svårare att beräkna mat till en barnfamilj än till två vuxna, men det kan inte behöva betyda att maten som blir över efter en middag ska slängas.

Jag kan inte slänga kläder, möbler, saker eller knappt något över huvud taget. Girig, glupsk, snål? Ja, kanske det, men kalla mig hellre sparsam, ekonomisk, miljövänlig eller levnadsglad. Kompisarna skrattar åt mig när jag rensar tallrikar på fik, men jag ger dem först en chans att äta det de vill själva innan jag kastar mig över resterna. Då är det inte för att jag är hungrig utan för att jag tycker det är gott och så fel, så fel, så fel att slänga!

Senaste numret (nr 9) av tidningen Hennes är Det gröna numret. De har faktiskt lyckats göra en hel tidning om hur man handlar miljövänligt, både shopping- och beteendemässigt. Jag ska försöka ta till mig en del av tipsen.

Konstiga djur

Det är skojigt med konstiga djur. Oftast är det kul med djur över huvud taget och på http://cuteoverload.com/ finns det massor av bilder. Kolla avdelningen unusual animals där jag hittade det här:

Iguana hold your hand...

Om alléer


Den här tjusiga allén finns på Bergkvara gård där Svenska tantens café ligger. I somras när vi åkte bil från Göteborg och genom Värmland till Dalarna upptäckte jag att i Dalsland har var och varannan gård en allé. Jag tycker att det är jättefint med alléer med träd på båda sidorna och ofta är det ju rätt stora och tjusiga gårdar de leder fram till. I Borås ligger högskolan på Allégatan som är en av de större gatorna i stan, men jag kan inte minnas att där fanns några trän alls. Det är i alla fall inte alls lika pampigt som promenaderna i Norrköping med evighetslånga alléer.

Rubinbröllop

Mina föräldrar firar rubinbröllop idag. Det är inte så vanligt nu för tiden att ha varit gifta i 40 år. Jag och min bror uppmärksammade detta genom att sätta in deras bröllopskort i lokaltidningen. Igår fick jag ett sms från mamma där det stod "Pinsamt!". Jag panikade och skickade raskt ett "Va?" innan jag kopplade. Jag undrade först "Vad har jag gjort?" och sedan mera exakt "Vad har jag gjort som mamma vet?". Kortet är fint (ett av få bra kort på mina föräldrar...) och vi tycker inte alls att det är pinsamt. Nu kommer de att uppmärksammas när de kommer tillbaka till skolan nästa vecka, precis som vi har tänkt.

Kulturkullan

Vecka 34

* Läser: Hennes-läsarnas erotiska noveller i Hennes nummer 8/2008. Läsarna har skrivit egna noveller och det här är en bilaga på 32 sidor. Det är 14 noveller och man kan rösta på vilken som är bäst. Det är kul att läsa och att fundera över vad som är självupplevt och vad fantasi.

* Lyssnar på: Djävul eller Gud med Nordman. CD från 2008. Jag tyckte om melodifestivallåten I lågornas sken fast det är läskig text. Nordmans första skiva var jättebra, sedan blev man lite trött på att de lät likadant fast inte lika bra. Nu har de varit borta ett tag så att upprepningarna känns positiva. Jag gillar ju konceptet folkmusik som är lite upphottad, Hemlins egentligen inte så bra sångröst, men hes och raspig passar den ihop med nyckelharpa, flöjt och andra gammaldags instrument. De har fått texthjälp av Staffan Hellstrand, Py Bäckman och för mig okända Lina och Mårten Eriksson.

* Veckans citat: "Det finns två sorters kvinnor. Den ena sorten blir arg för ingenting. Den andra blir arg för allting."
Visdomsord som står på Jonas i Paddingtons pappas kylskåp. (Hm, hur blev det där? Alltså, Jonas i bandet Paddington har en pappa som har ett kylskåp med de där orden.)

* Veckans händelse: Lars Winnerbäck spelar på Campus Växjö på fredag tillsammans med andra artister. Insläpp från
kl.18. www.winnerback.se

Yfronten goes designblogg

Jag har köpt en jätterolig mugg som jag tittat på flera gånger innan jag kom på något bra användningsområde  för den. Den ser exakt ut som en sådan där plastmugg som brukar finnas på offentliga toaletter, men är i någon slags keramik, eller vad det kan heta. Jag är inte så hemma på det här med olika material, men tänk hård mugg och inte plast. Jag har den som medicinmugg och tycker det är kul varje gång jag öppnar badrumsskåpet och ser den. Bra medicin bara det!


Lite suddig bild det där, men visst är det kul? Bakgrunden är nya mosaiken i köket. Många tror att det är svindyr italiensk mosaik men vi hittade superfyndbilligt på Netto av alla ställen.

Yfronten goes modeblogg

Jag vill gärna visa min snygga skinnklänning som jag hade igår, när jag trodde jag skulle gå på punkfest (fast det visade sig att insläppet började kl.17 och det första bandet kl.20 så vi stödköpte medlemskap och gick innan konserten) och var ute på tältnatta och hörde 50/50, som skulle vara halva Gyllene Tider och halva Freestyle men var Christer Sandelin och Tommy Ekman, Micke Syd och inhopparen Niclas Wahlgren. Trevlig kväll förutom att jag fick blåmärken när bitcharna längst fram nöp mig i armarna för att jag ville hålla i kravallstaketet. Mogen som jag är nöp jag tillbaka och slogs rejält med armbågarna... Klänningen är i fantastiskt mjukt fårskinn och kommer från Vero Moda i Östersund, där jag var på mellandagsrea men tvungen att köpa fast den inte var på rea.Kulturfyran

Veckans kulturfyra från:

http://kulturbloggen.com/?p=1071


1. Modeveckan pågår. Vad betyder mode för dig?

2. Modebloggar är kanske de som gått bäst ur ekonomisk synvinkel, om man kikar på den svenska bloggosfären. Har du hittat någon modeblogg du tycker är bra?

3. Skulle du vilja försörja dig på att blogga?

4. Vad ger bloggandet dig? Eller med andra ord: Varför bloggar du?

1. Mode betyder inte mycket för mig. Jag tycker det är roligt att gå i affärer och titta på, prova (ibland) och köpa kläder, men jag bryr mig inte om vad som är trendigt och hett för tillfället.
2. Jag brukar inte läsa modebloggar. Ofta är det för dyra kläder för mig. Även om jag skulle ha råd så är jag för snål för att lägga mycket pengar på kläder.
3. Det vore kul att tjäna pengar på bloggande men jag skulle inte vilja göra det på heltid.
4. Jag bloggar för att jag tycker det är så roligt att skriva. Det är en kick att någon läser också. Det är lite terapi, lite utlopp för olika funderingar, lite substitut för den där journalisttjänsten jag aldrig fick och lite information och tyckande om kultur.


Hört på Ljungbydagarna

Jag satt utanför Harrys och åt min syltochgräddelangos igår när de hade genomgång med vakterna. Jag hörde en av bröderna Hansson, som har hand om dagarna, säga: "Om någon är överfriskad får han lämna området. Så enkelt är det!" Humor. Jag undrar var gränsen för överförfriskning går. Enkelt är det nog inte att avhysa alla som är lite för berusade. Jag vet en tjej som hamnade i fyllecell inatt, men det var nog flera. Det var inte bara läskburkar som låg på marken efter karnevalen.

En annan kul sak jag hörde var från en bekant vars man hade skjutit med vattenpistol i örat på en polis. Det får man inte...

Vår hyresgäst (låter knäppt när man säger det, men hon presenterar oss som sina hyresvärdar och det är ju sant) är den oturligaste jag vet. Hon och hennes kille var med i vårt lag på popquizzet och hon berättade om hur hon blivit fast i poliskontroll när de spanade efter knarkare i en likadan bil som hennes och hur de rotat igenom hela bilen som var full med glas och skräp till återvinning, hur hon blivit kollad på Netto så att det verkligen var hennes kort hon betalade med, hur hon slängde sin killes lunch i soptunnan, hur hon tappat bort mobil, nycklar och allt som över huvud taget går att tappa bort (+ en del saker som är omöjliga). När vi var på väg till quizzet sa jag något om biljetter. Då fick hon vända hem och hämta...

Tältdraget

Idag var det tältdraget på ljungbydagarna. Omsorgen kör en storsatsning med rocklunch. Det blir succé varje år, en show man bara måste tycka om. Om man inte uppskattar musiken måste man gilla det man ser i alla fall för de är så omtyckbara! De senaste dagarna har jag skrattat och lett så mycket så jag fått kramp i bakhuvudet! Igår hade vi en sanslös föreläsare som heter Mikael Södermalm och är en av de bästa i Sverige på mental träning. Jag trodde inte att det skulle bli så roligt att lyssna på en snubbe i närmare fyra timmar. Bra uppladdning inför skolstarten med 1600 elever på måndag. Ja, sedan har roligheterna fortsatt.

Rikard Svanberg
är lustig och står rätt upp och ned och sjunger sina småkluriga texter och ser mycket koncentrerad och seriös ut och då blir kontrasten stor när han sjunger om Arne som är jätteliten. Just den sången slutar med att han sakta nästan segnar ned och lägger sig på scenen.

Alexander Solberg har ett program som heter Kiss Anthem. Jag har aldrig lyssnat på Kiss, men det visar sig att jag känner igen flera låtar så de har liksom gått in i huvudet utan att jag tänkt på att det är just Kiss som sjunger dem. Alexander tar i så han skakar, bandet backar upp och så även Ulrik.

Ulrik är (självutnämnd?) frontfigur i bandet Rockom och tycker väldigt mycket om uppmärksamhet. Så mycket så att han försöker stjäla till sig den även när det är andra som uppträder. När Alexander sjunger går Ulrik ut på catwalken och kör sina alldeles egna moves. Ulrik är gummimannen och ingen människa med leder kan röra sig som han. Att det sedan är Kim Kärnfalk som är gästartist bryr sig Ulrik nog inte så mycket om, han är ju Rockoms stora stjärna och ställer sig framför henne och Jonny när de sjunger duett. Kim är mycket road och proffsig i sitt uppträdande. Hon har jobbat på särskola i sju år och har god hand med människor. Varje spelning med Rockom är unik för man vet inte vad som ska hända. Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket de repar, för det kommer ändå upp spontangrejor. Undrar om det var meningen att Ulrik skulle köra ett medley med I can jive, Love me tender, I can jive, en annan låt och I can jive. Mitt i alltihopa tar han av sig t-shirten och jeansvästen, slänger iväg tröjan och lägger västen över huvudet.

När Kim Kärnfalk har sjungit klart säger hon att hon vill ha applåder ifall det ska bli något extranummer. Martin i Rockom skriker: "Vi vill lyssna, vi vill ha, vi vill höra mer musik!" Alla andra håller med.

www.rockom.se Klicka på Ulrik och kolla vad han har för favoritlåt!

Paddington

Jag stod längst fram igår när Paddington spelade och hade så långa armar så jag fick en av t-shirtarna de kastade ut. Ändrade planer för vad jag ska ha på mig ikväll på popquizet när Paddington spelar igen. Jag hade tänkt ha jeansklänning men nu blir det jeansshorts och Paddingtontröja. Folk tittar konstigt på mig när jag går med bara ben fast det regnar och är runt 10 grader, men jag tycker riktigt illa om att ha blöta kläder så det är bättre att det regnar direkt på benen.

Sambon undrade om man måste klä upp sig jättemycket när man ska på musikal när jag skulle gå på ABBA-show i tisdags. Jag hade en kort vit stickad klänning och mycket glittersmink. Det ska vara glammigt, ju! Senare på kvällarna spelar det absolut ingen roll vad man har på sig för då ska det bara hoppas runt i stora tältet eller sittas i något annat mat- och drycktält, men det är roligt att vara fin åtminstone när man går hemifrån...

Knullelåt

Jag missade popkorn, talangjakten, och såg bara vinnarna; ett par pigga tjejer som sjöng Mamma Mia. Sedan var det gästartisterna Zara Larsson som vann Talang 2008 och Sebastian Krantz som också var med där. Sebastian är brottsligt söt och jag förstår mycket väl att småtjejerna hänger i klasar runt honom. Dessutom är han så smal så han hade skärpet ett och halvt varv runt kroppen. Inte kanske där jag skulle gissa att midjan sitter utan lite längre ned. Svårt att bedöma på sådana där oförskämt magra människor. Min midja (smalaste stället brukar man mäta, eller hur?) har krupit upp de senaste åren så nu har jag många kjolar som blivit väldigt korta liksom. Jag blev så perplex av hans gullighet så jag kunde inte bedöma sången, men det lät bra, tror jag.

Zara Larsson är helt otrolig! Hon är 10 år och man får inte ihop det när man ser den lilla människan på scenen och hör den stora rösten som väller ut. Hon sjöng Celine Dions "My heart will go on". En gång när vi var på disco skrek sambon "Knullelåt!" när han hörde de första tonerna från det smäktande ledmotivet till Titanic och drog ut mig på dansgolvet. Vi var ensamma där en stund innan någon annan vågade dansa... Detta var säkert tio år sedan nu så jag får skriva så fula saker. Kolla oskuldsfulla Zara här:

http://www.youtube.com/watch?v=bl6O9rHK7HA

Festivalmat

Dessa Ljungbydagar har de utökat så att matkulturella torget finns hela veckan. Tur när man vill hinna äta så mycket som möjligt av saker man inte får resten av året. Jag har ätit tunnbrödrullar med kräftstjärtar (tidigare har jag hört flera som blivit dåliga av det, men då har nog rullarna stått för länge i sol och det har ännu inte varit någon risk i år) och souvas som betyder rökt, saltat och är wookad älg som man kan få i pitabröd eller med mos. Stationskrogen hör inte till torget utan kör hårdsatsning kring helgen så lita på att jag kommer att hänga där och äta langos! Med sylt och grädde.

Jag träffade ett par tjejer igår som var överlyckliga för att de hade återupplivat en festivalrätt från Ljungbydagarna 2004. Den ena ville så gärna minnas att de då ätit nanbröd med fetaost och den andra trodde att hon drömt det. De hade frågat mannen i nanvagnen (Säg det fort: mannen i nanvagnen! ) om han hade nan med feta och han sa att han hade haft det men slutat för att det tog för lång tid att göra dem, men om de tog med ost själva så skulle han fixa. Det gjorde de såklart. Jag fick smaka och det var jättegott.

Nu har jag inte tid med det här längre! Jag ska gå och kolla talangjakten. Igår var jag på Waterloo, en ABBA-föreställning som framröstats som den likaste av ABBAs officiella fanclub. Det var bra, fast inte jättemycket drag på publiken en regnig tisdag. En kompis har sjungit med en av ABBA-tjejerna i kör i Stockholm 2003 och gick fram och pratade med henne efteråt.

Ylvette in actionHär är ett par kort som min kompis tog när jag var i Göteborg i juni. Först på kvällen när vi började på Pullmans på centralen i väntan på att Trädgårn skulle öppna. Sedan dagen efter med sakerna jag hittade i min handväska (förutom sexton kvitton)...

Jag ångrade mig och tog bort den där bilden på mig, ett drinkglas och en citron för det var för fult. Vi tar ett annat på mig och Yvette, Ylvette i en livsfarlig kombination!

Grisen Bambi

Igår började Ljungbydagarna (och jobbet, men det har jag inte så mycket att säga om) med musikskolans filmmusikkonsert. Det blev aningens för mycket instrumentalmusik för mig men det blir gärna det med 80 personer i en orkester så det får man finna sig i. Jag tycker som alltid att de är så duktiga och beundrar musiklärarna som jobbar så mycket med detta så fingrarna blöder. Mer uppmärksamhet till dem!

Ibland undrar jag om det verkligen är öronen jag hör med. Det blir inte särskilt rätt alltid, särskilt inte när jag är ute bland folk och det är stimmigt. Igår satt vi sex personer vid ett bord och när jag försökte göra reklam för Yfronten tyckte jag mig höra killen mittemot fråga mig om jag kände till grisen Bambi. Verkligen inte! Jag känner inte till Gripen bandy heller men deras hejaklack kallar sig tydligen yfront. Jag måste se om jag hittar något om detta!... Nej, det gjorde jag inte. Kanske hörde jag helt åt skogen där med. Men jag har åtminstone pratat med en av medlemmarna i bandet Paddington som ska spela flera gånger denna vecka, samt förvissat mig om att langosvagnen kommer fram till helgen så jag får mina syltochgräddelangosar i år!

Småorter

Jag hör ofta av ljungbyborna att stan är för liten och att det inte finns något att göra. Allt är ju relativt. Flytta härifrån ett tag, tycker jag, och återkom gärna om några år med en förhoppningsvis ny och positivare syn. Jag har bott runt och sannerligen levt på små ställen. Mina erfarenheter är från Hedemora (8000 invånare i stan, 16 000 i kommunen), Höfn (by på Island med 1800 invånare), Malung (5000 i stan och 10 000 i kommunen som är vidsträckt), Stöllet (250 personer), Borås (100 000 invånare), Göteborg (Bergsjön har 15 000 invånare, Göteborg 500 000) och Ljungby (17 000 invånare i stan, 27 000 i kommunen). Det finns alltid saker att göra och finns det inte det får man hitta på själv! Jag skulle gärna vilja ha större utbud av fik, biografer, pubar, nattklubbar, konserter och annat, men fördelen med småstaden är att man kan gå och cykla och det är det viktigaste för mig. Här är centrum i Stöllet:


Roligt om dalmål

Det finns en jätterolig blogg om dalmål som Jocke, min gamle klasskompis från grundskolan har:
http://metrobloggen.se/gyrot

Yfronten goes receptblogg

Jag har kommit på en ny efterrätt! Man köper brownies (jodå, det får man om man inte har ugn i sin stuga förutom en vedeldad som tar åtta timmar att värma upp), klickar på delikatessyogurt med vaniljsmak och toppar med hallon. Sedan sätter man dem i frysen en stund så att inte yogurten rinner iväg. Mycket gott och uppskattat på vår kräftfest.

Nu ska jag se om jag hittar något foto som jag inte blivit hotad till livet om jag lägger ut på nätet.


Kulturkullan

Vecka 33

* Läser: En nannys dagbok av Emma McLaughlin och Nicola Kraus. Boken kom på svenska 2003 och är en av sex böcker jag köpte en gång när jag var med i en bokklubb för att få en fleecefilt med dalahästar. Den har bara stått i bokhyllan och blivit bortglömd men nu ska jag ta itu med en hög olästa böcker här hemma. (Säger hon dagen innan hon återvänder till skolbiblioteket efter sommarlovet...) Det verkar vara en rolig bok om hur det är att vara nanny hos rika familjer på övre Manhattan.

* Lyssnar på: www.lastfm.se där man kan skriva in en artist och få höra liknande musik. Det är intressant att se vad som räknas som liknande. Nu har jag sökt på Gessle och just fått höra Ted Gärdestad. Han skrev många fina sånger men hade så dryg röst så jag kan inte bortse från det. Nu spelas Ända till september med Peter LeMarc, mycket vackert!

* Veckans citat: Julia stack ner handen i påsen och tog upp en liten blåvitrandig sparkdräkt med matchande bomullsmössa. "Ååååh, blir man inte sugen?" hade butiksbiträdet sagt när hon plockade bort prislapparna. "Nej, inte det minsta", hade Julia svarat med ett hastigt leende. Efter det hade kvinnan tittat konstigt på henne, som om hon var något slags monster, ett avvikande kvinnoexemplar.
s.266, Exhäxorna av Jane Moore

* Veckans händelse: Ljungbydagarna! Roligaste dagarna på hela året i den här stan. Jag har varnat sambon att jag ska ut varje kväll och antingen får han sova i stugan eller inte klaga när jag kommer hem sent. http://ljungbydagarna.se

Kontakta sekretären

Så här stod det i ett mail från min läkare:

Vid begäran om recept eller frågor,
var god ta kontakt med  sekretären.

Jag bor i Sydsverige och här är många läkare danska. Det är roligt, fast ibland blir jag nervös att jag inte ska fatta vad de säger.


Ikväll flyttar vi ut till stugan för att ha kräftfest och återkommer på söndag. Trevlig helg!


Fenomenet Blondinbella

Blondinbella är Sveriges mest lästa blogg med 300 000 besökare i veckan. Jag hörde en intervju med henne på radio och blev mer förvissad än tidigare att vi lever i totalt olika världar. Hon lägger ned 6-8 timmar om dagen på sin blogg. Eftersom hon bara går i skolan fyra timmar om dagen tycker hon att hon har tid med det. Jag fattar inte hur hon hinner med något annat över huvud taget! Hon säger själv att det inte är en modeblogg utan tror att så många läser för att hon har ett så intressant liv. Jag beundrar henne för att hon verkligen lyckas med marknadsföring och inte vet jag om hon får pengar från något annat håll än bloggen men det antar jag. För hur i hela friden kan en gymnasist ha råd att "lägga 15000 kronor i månaden på kläder och nöjen och spara mer än det"? När jag gick på gymnasiet fick jag barnbidrag, 750 kr/månad. (Okej, det var på 90-talet, men är ändå en jämförelse.) Det räckte för mig eftersom jag fick mat och husrum, resor och oftast kläder. En tonåring som rör sig med mer än 30 000 i månaden är helt ofattbart för mig. Vi har nog inte så mycket gemensamt Blondinbella och jag, men som sagt, jag beundrar henne för framgången.
http://www.blondinbella.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13:

1. Föredrar du att se film hemma eller på bio?

2. Kan bra 3D-teknik locka dig till biografen?

3. Har du sett någon film i 3D?

4. Folkets Hus är alltså först med att erbjuda den nya 3D-tekniken på en biograf. Vad betyder Folkets Hus för dig? Har du några minnen från något kulturevenemang du upplevt på Folkets hus?

1. Jag föredrar att gå på bio. Vi hyr nästan aldrig DVD, eftersom vi inte vill se samma filmer. På vår TV går det inte heller så många bra filmer och om det gör det så slutar de oftast för sent. Vi har läggning klockan 22 och eftersom filmer brukar börja 21 så går inte det.
2. Nej, det tror jag inte. Jag är inte så intresserad av effekter.
3. Ja, förra sommaren när vi var på Kennedy Space Center i Florida. Jag fick inte behålla de coola brillorna.
4. Folkets hus vet jag inte men tidigt minne från Folkets park i Hedemora var när jag gick på folkdanskurs en gång i veckan. Jag tror att jag var åtta år.


Roligt med tomater

Historien om tomaterna som går över en väg och den ena blir överkörd varpå den andra säger "Kom ketchup, så går vi!" är helt menlös. Roligare blir den på engelska när den ena tomaten säger "Catch up!".

Vi har faktiskt flera tomathistorier i min familj:

På resa i Jugoslavien 1985 var jag elva år. När vi åkte buss förbi en minaret och jag informerades om att de ropar ut när det är bönetid tittade jag förvånat ut över fälten och frågade: "Ropar de ut när det är tomattid också?".

En gång bad mamma mig att gå och hämta Allt om mat (tidskrift). Jag gick och tittade i kylskåpet och meddelade "Vi har ingen tomat."

När min bror var liten kissade han i sängen. Vi var och hälsade på vänner i Finland och han blev generad när det hände där. Diskret, som jag aldrig har varit, frågade jag "Varför är han röd i ansiktet som en tomat då?".


Bibliotek och låg midja

Jag borde sommarjobba som rubriksättare på Aftonbladet! Det är så kul att hitta på inlägg om helt olika saker och sätta samlingsrubriker.

Igår kom en kompis hit efter att hon varit på biblioteket och frågade om jag hade några böcker. Det har jag, fast inte så särskilt många eftersom jag oftast bara vill läsa böcker en gång och kan låna det mesta. Kompisen hade inte hittat något hon direkt fastnat för på kommunbiblioteket förutom en bok hon vill läsa som hade sjudagarslån. Hos mig får man låna hur länge man vill, men efter ett halvår frågar jag om boken är utläst och om jag i så fall kan få tillbaka den. Kompisen lånade fyra böcker av mig, roligt att kunna stå till tjänst.

I England har de ett lustigt mode med extremt låga midjor. Jag undrar vad det är för människor som drar storlek 14 (svensk 42) som vill visa sina magar. Det hindrade inte mig från att köpa en omöjlig bikiniunderdel, som nätt och jämnt täcker skinkorna och rumpskåran som jag bara kommer att använda när jag solar i trädgården på baksidan, och ett par sportiga shorts som börjar fem cm nedanför naveln. Bikinibyxorna kostade 2 pund på Debenhams och fick till följd att jag kunde spendera tid på att springa runt i andra affärer och leta efter en matchande överdel. Inte helt enkelt till rödvitrandiga byxor med blå snören i sidan. Till slut hittade jag en underbart söt BH som var blå med vita prickar och röda band för 3 pund på Peacocks. När jag frågade expediten om jag kunde ha den som bikini var hon inte helt säker på att den skulle tåla vatten. Jaha, jaha, jag har alltså en inte helt matchande bikini för 60 kronor som jag bara ska sola i. Sambon frågade varför jag inte köpte en hel bikini direkt. Men, åh, jag handlar ju för att det är tokrea!

Oj, jag ser min kompis Solen här ute, måste gå ut och prata!

Tråkigt så man nästan städar...

Det regnar, sambon har börjat jobba, datorn är långsam, jag är uttråkad. Ska ha hit en kompis snart och äta av en jätterabarberpaj jag bakade igår och kanske en annan kompis kommer hit ikväll. Måste ha sällskap för jag börjar bli trött på mig själv. Jag är väldigt väderberoende och less på att sitta inne. Snart blir det så tråkigt så jag börjar storstäda här. Fast innan jag dammsuger ska ett världskrig utbryta för det är en av de där aptrista sakerna som är sambons jobb. Enda gången det är kul att städa är när vi ska ha besök eller förbereder en fest. Det måste till andra människor för att det ska kännas meningsfullt att göra riktigt fint hemma, om det inte har gått så långt så man blir rädd för de anfallande dammråttorna. Nu låter det som att vi har jättesnuskigt hemma, och det har vi kanske jämfört med välstädade människor, men vi brukar städa en gång i veckan (eh, fast inte nu på sommaren för vi har inte varit hemma så mycket) och jag plockstädar hela tiden så det ser prydligt ut vid en första anblick.

Jag märker det här på andra människor också. Igår när jag messade runt och frågade om någon ville träffas så var tre upptagna med tvätt, städning och stora fixardagen. Jag brukar lägga söndagar på sådant, men ska det vara regnstorm och ledigt så kan det bli vilken dag som helst. Nu ska jag leta bland sommarfotona för att avsluta med något gladare! Ja, ett engelskt ålderdomshem! Engelska hus gör mig ofta glad.

Regnstorm

Idag har jag lärt mig ett nytt ord: regnstorm. Det är vad de varnar för nu. Vi har kommit hem till Ljungby efter en nästan otäckt het och fin Göteborg-Värmland-Dalarnaturné så det är liksom bara att acceptera att alla extremväder angriper oss som de alltid gör i den här stan. Visserligen verkar Västsverige vara värst (ah, alliterationen!) men jag blir nästan förvånad, och lite förnärmad, om regnstormen missar oss. Regnar gör det i alla fall med besked.

Vi åkte hem i fredags för att hinna gå på inflyttningsfest hos en kollega i lördags. Det var verkligen tur att det inte regnade då för de hade hittat på uteaktiviteter som att gå en liten uppmärksamhetsrunda på markerna, kasta äpplen i hink, pricka en livboj med kastspö och skriva en sång att sjunga vid middagen. Jag tror vi var över 70 personer i ett jättepartytält, trevligt!

Igår var vi hos kompisar och tittade på deras nya kattungar. De hade precis hämtat två elvaveckors randiga och små. Den ena rullade ihop sig till en boll och somnade i mitt knä. Yyyh!

Mera vuxet

Förra inlägget är såklart överdrivet men det skulle ju rimma och då får man spetsa till det lite. Jag funderar ofta på vad det är att vara vuxen och det är mycket jag försöker rationalisera bort. Tur att jag har en sådan duktig sambo som kan ta hand om allting, för annars skulle jag ha det väldigt svårt och tvingas att ta hand om mig själv och det är jobbigt eftersom jag är så oberäknelig...

När jag började jobba på skolan var det tio år sedan jag tog studenten så det kändes inte alltför avlägset. Nu är jag plötsligt dubbelt så gammal som eleverna och det känns konstigt. De måste tycka att jag är gammal. När jag gick på gymnasiet var ju en 34-åring verkligen vuxen. Jag är rädd att jag kommer att bli en sådan där patetisk kärring som vägrar inse att jag är gammal och klär mig opassande ungdomligt och kallar kompisarna för tjejerna. Åh, vad besvärligt! Jag och en kompis har lovat att säga åt varandra när vi är 50 att det inte är så snyggt med korta kjolar som visar våra knotiga knän. Om vi fortfarande har några knän då...

Vara vuxen är överreklamerat

Vill inte vara vuxen
vill inte vara stor
känner mig inte gammal
i kroppen där jag bor

Jag vill inte bestämma
hur mitt liv ska se ut
så mycket mer bekvämt
när någon annan tar beslut

Jag tycker inte om att ha
en mängd olika val
vart fjärde år så står jag där
villrådig i valsal

Hur ska jag veta vad som är bäst
för hela det här landet
när jag får beslutsångest i en affär
vad ska jag lägga på rullande bandet

Ni unga som vill bli vuxna
vad är det ni längtar till
jag hoppas att ni växer upp
och får det där ni vill

Det bästa tror jag var
att vara 20-25
bestämma lagom mycket
över hus och hem

Så om jag måste välja
vad är då det för val
det liknar utpressning
med många svåra kval

Jag vill inte förändring
jag är nöjd som det är
att vända upp och ned på allt
blir bara mer besvär

Kulturkullan

Vecka 32

* Läser: Maken av Gun-Britt Sundström. Det läses fortfarande illa dåligt här. Idag är sambons sista semesterdag så sedan blir det mera lästid!

* Lyssnar på: Hits love. Dubbel-CD från 2008. Jag och en kompis tycker jättemycket om låten Apologize och jag har köpt skivan med One Republic och hon den här blandningen med en version kallad Timbaland presents One Republic. Här är 40 låtar på lovetemat och det är en bra blandning med 14 låtar av svenska artister. Äldsta låten är You´re still the one med Shania Twain från 1998 och sedan är det mest från de senaste tre åren. Gillar man smäktande ballader gillar man gärna det här. Gwen Stefani, Ronan Keating, Lisa Miskovsky, Colbie Cailat, Sophie Zelmani, Take That, Oh Laura med flera.

* Veckans citat: "Jag är inte gammal, jag är bara för tidigt född. 25-30 år sådär..."
Ronny Eriksson kände sig inte gammal i onsdags på Dalhalla.

* Veckans händelse: Karl-Oskardagarna i Växjö den 8-9 augusti. http://www.karloskardagarna.se

Renfana och raggarbilar

Några saker som verkar vara vanligare i Dalarna än i Småland: renfana (gul blomma som luktar illa), gråbo (höga blommor som man kunde gömma sig bland när man var liten), raggarbilar (särskilt förekommande under classic car week i Rättvik), björkbågar (kanske en midsommargrej som varenda gård i Tällberg har över sina infarter) och tunnbrödrullar (för sambon är det kebabrulle och för mig är det en rulle med mos och korv).


Bada, bada, bada

Eftersom det varit exceptionellt varmt den senaste veckan har vi badat oss upp genom Sverige. I lördags var vi i Göteborg och badade i Kattegatt (Särö), I söndags var vi i Värmland och badade i Vänern (Säffle), i måndags badade vi i Vänern igen (Gaperhult, Värmlandsnäs) och i Lisjön (Lysvik nära Torsby) när vi inte ville campa vid Övre Fryken, i tisdags badade jag i Västerdalälven (Fänforsen, Björbo) och sambon badade i Munken (Hedemora), i onsdags badade vi i Siljan (Hjortnäs), i torsdags badade vi i Dalälven (Sundfiske) och igår badade vi i dammen (Runkarp).Gaperhult. Hittade en badplats där det bara var två människor ur lokalbefolkningen. Både klippor och sandstrand.

Lisjön. Egen badplats. Oerhörd tur att de svarta molnen drog förbi och vi slapp regn och åska på vårt lilla tält!

Siljan. Vid Hjortnäs brygga där vi badade var det inte så fullpepprat med folk som i Rättvik.

På Dalälven fick brorsonen upp den här abborren och blev så glad som få.

Lokalpatriot

Nu blir jag sådär lokalpatriotisk och stolt dalkulla igen. Det blir så ibland, när jag kommer hem till Dalarna och ser hur fint det kan vara. Vi har ju för sjutton turistat runt Siljan, det svenskaste svenska, och det är så vackert så man blir dum när man ser den där stora sjön och alla små faluröda stugor omkring.

Om det är något jag pratar så är det dalmål, men det är inte särskilt mycket. Jag skulle vilja prata bredare men skyller på att föräldrarna är från Norrköping och att jag inte umgåtts med så många äkta dalmasar och kullor. När jag är rejält inne i snacket och pratar med någon genuin dalabo skulle jag kunna säga till exempel "ha ni baka nå lå?" och mena "har ni bakat något då?" eller "baka ni brö?" (bakade ni bröd?) fast det funkar ju inte här i Småland.

Jag blev glad när jag träffade en kille på en pub i Göteborg som trodde att jag var från Falun eller Mora. Där pratar de fint, tycker jag. Han var från Värnamo men reser mycket med jobbet och har hört många olika dialekter. Jag är som sagt svårplacerad eftersom jag inte pratar som man ska om man är från Hedemora. Jag vet i och för sig inte riktigt hur det ska låta nu, för ungdomar slätar ut dialekten och försöker prata stockholmska för att det är tufft. Det blir inte tufft med dalaaccent!

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13:

1. Vilken TV-serie har du tyckt var mest nyskapande och varför?

2. Vilken TV-serie tycker du var mest slöseri med sändningstid?

3. Vilken TV-serie från förr skulle du helst vilja se ny producerad?

4. Om du själv fick göra en TV-serie, vad skulle den handla om och vilken roll skulle du vilja ha?

1. Jag tycker fortfarande att Monthy Pythongänget gjort de bästa grejorna även fast allt inte åldrats med samma värdighet. Dead parrot, hellsgrannies, Life of Brian, löptävling för inkontinenta...
2. Rederiet kanske. Någon serie på över hundra avsnitt.
3. Jag kommer inte på någon, gillar oftast inte reproduktioner.
4. Jag skulle vilja vara med och filma ett reseprogram på Nya Zeeland, ett land jag alltid velat resa till. Jag vill inte vara med själv i TV så det får väl bli som manusförfattare eller springa-och-hämta-dricka-till-stjärnorna-person.


Kulturfyran

Här är förra veckans kuturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13:

1. Vilken romanfigur står dig nära?

2. Vilken romanfigur hatar du?

3. Vilken romanfigur skulle du vilja skriva ett brev till?

4. Vilken romanfigur skulle du vilja hade en blogg?

Romanfigur går ju att byta ut mot seriefigur eller filmperson, eller någon annan uppdiktad person.

1. Jag förstår inte frågan. Vad betyder "står dig nära"? Någon som är lik mig? Någon som jag nyligen kunde identifiera mig med var kvinnan i Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk. Jag förstår inte varför jag känner igen mig i en tvåbarnsmamma i ett halvdött äktenskap men där var många tankar jag tänkt/skulle kunna tänka.
2. Jag tyckte hemskt illa om Kevin i Vi måste tala om Kevin av Lionel Shriver.
3. Dolly i Hey Dolly av Amanda Svensson. Hon verkar vara en kul och galen tjej.
4. Det funkar ju med Dolly här med.


Siljan och jag


Här är jag, roligaste segaråttklänningen och Siljan sedda från Buffils Annas utsiktstorn i Siljansnäs. Jag kunde inte fråga om hur många gånger som helst men fattade inte vad mamma sa utan tyckte mest det lät som Bullfitts-Annas... Här finns kort på tornet:
http://www.dalarna.se/templates/Dalarna/Page____1083.aspx?epslanguage=SV

Vilse i världen

Jag vet inte var jag är
än mindre vart jag ska
det hjälper inte med kompass
sånt fattar inte jag

Jag kan inte ta ut riktning
följa sol eller väderstreck
jag kan inte se verkligheten
på kartan i en fläck

RSS 2.0