Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=9883

1. När kände du dig lycklig senast och vad berodde det på?
2. Finns det någon musik eller låt som får dig att känna dig lycklig?
3. Finns det någon bok som gett dig lyckokänsla?
4. Hur definierar du "lycka"?

1. Jag är lycklig nu för snart ska jag åka på Växjö rockfestival. Det är risk att jag är på väg mot en kulturkollaps för det är så vansinnigt mycket roliga saker som händer nu som jag har svårt att låta bli att gå på. Det blir nog så att jag är överkulturell nu ett tag framåt och avslutar med att nästan bo på Berättarfestivalen för att sedan hamna i kulturkoma...
http://www.sagobygden.se/Filer/festiv.pdf

2. O, ja, jag blir ofta lycklig över musik. Igår spelade jag Sinn Fenn högt och skrålade med samtidigt som jag stekte pannkakor.


http://hem.passagen.se/ulvas

3. O, ja, många! Senaste boken jag blev lycklig över, för att den var så fint skriven, var Det hemliga namnet av Inger Edelfeldt. Läsdagbok här:
http://ylvarosen.blogspot.com/

4. När man är tillfreds och helt nöjd för stunden, när inget saknas utan allt är perfekt. Jag är ganska lätt att göra lycklig.

Pelargoner

Jag undrar om jag råkat ut för något pelargontrauma när jag var liten. Det är något med pelargoner som stör mig, de är obehagliga. Sambon envisas ändå med att ha dem och de håller på att breda ut sig över hela fönsterbrädan. Snart tror jag att jag ska tvångsförflytta dem till stugan. I små torp passar det möjligen med pelargoner.Fårprydnader får (haha) man däremot aldrig för många av. Trots att vi säger att vi slutat samla dyker det upp nya då och då. I det här fönstret har vi för tillfället tio får.

Pannkaka

Man ska inte steka pannkakor under stress. För att halvera tiden tänkte jag köra med två pannor, fast jag vet mycket väl att den ena är så bucklig att det mesta bränner fast oavsett hur mycket smör eller olja man använder. Den sista blev visst lite bränd för att jag bevakade TV:n mer än spisen.


Netikett

Nu tycker jag att folk ska sluta hitta dumma saker jag gör på nätet. När jag skulle bli journalist fanns det inte internet, inte i min värld i alla fall. Jag gick media och dokumentation på Malungs folkhögskola 94-95 och press och kommunikation på Klarälvdalens folkhögskola 95-96. Min första mailadress fick jag när jag började på bibliotekshögskolan -97. Jag kan fortfarande inte reglerna kring vad man får och inte får. Upplys mig gärna om hur man får låna bilder för jag tycker det är förvirrande när jag bildgooglar och det står "Bilden kan vara skyddad enligt upphovsrättslagen" och sedan inte om den är det eller inte.

Efter upprörda reaktioner på inlägg om Marie Picasso
http://yfronten.blogg.se/2007/november/marie-picasso-med-woolly-hat.html

http://yfronten.blogg.se/2007/november/fakta-om-marie-picasso.html

tänkte jag att jag skulle vara försiktig. Men det är ju inget kul att blogga om man inte får överdriva och tycka saker.

M, som snokade reda på min kommentar om mammamagar hos http://spiderchick.blogg.se/ , du måste hålla med om att du är jämntjock jämfört med Spider och hennes medicinbollsmage.

Joe Eagan, förlåt, jag trodde det räckte att jag länkade till din sida, inte att jag måste fråga dig om jag fick använda bilden. Inlägget är borttaget. (Ni andra, inlägget handlade om en standup som jag inte tyckte var så himla rolig, så det var ändå ingen bra reklam...)

Den som har rättigheten till framsidesbilden på Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer, var får man ta den bilden lagligt? Jag har hört att det är tillåtet att kopiera bokframsidor om man gör det direkt från förlaget men jag har tittat på Wahlströms hemsida och inte hittat någon bild på boken. Jag fortsätter att göra så här så länge:

Om jag kunde drömma
www.adlibris.com

Talang ikväll

Ikväll klockan 20 tittar vi på Talang 2009 på TV4. Då ska ett par killar från Markaryd vara med och spela en låt. Jag såg förra gången de var med men visste inte då att de var härifrån trakterna. Den ene var så nervös så han satt och darrade och Bert Karlsson sa att det såg ut som om han hade Parkinsons. De andra två i juryn var däremot positiva och röstade dem vidare och jag hoppas det går bra ikväll! Oavsett hur det blir ska jag se den ene av dem, Christian Olsson (hoppar inte han höjdhopp?) som går på vår skola, på torsdag. Då har Byggdrängarna konsert på Sunnerbogymnasiet. Gå dit klockan 19 på torsdag alltså, ni som har möjlighet.

http://www.tv4.se/1.902356/talang_2009?episodeId=1.976989

Talang 2009 semifinal  Foto:TV4
Foto:TV4
Jättekonstig bild på Charlott Perrelli (som jag inte vet hur jag ska ta bort), Christian och Blomman.

Vad vi gör?

Jag var på konferens och vi pratade om jämställdhet. Chefen sa att vi ska fråga oss vad vi gör här. Jag fick fundera över det innan jag förstod att hon menade att vi ska fråga oss vad vi gör på skolan för jämställdhet, inte vad vi gör där. Det vore förödande med en rektor som ifrågasätter vad personalen har på skolan att göra över huvud taget...
www.faqs.org

60-årskalas

Igår överraskade vi en lärarkollega som fyllt sextio. Hon är en väldigt ung sextioåring och hon blev alldeles rörd över att vi bara tagit oss tid att kidnappa henne och ha fest i hembygdsparken. Lärare har liksom en självifyllande kalender i maj, som hon uttryckte det. Hon berättade att hennes mamma för ett par år sedan hade givit henne sitt gamla fina guldarmband och när vår kollega frågade om hon inte ville ha kvar det sa hon -Nej, jag tycker att en ungdom ska ha det!
www.svpant.se

EU-val

Nu hittade jag ett test som hjälpte mig att bestämma vad jag ska rösta på. Särskilt mycket kultur handlar inte EU om så det får bli andra frågor jag tar ställning till. Mina svar stämde överens till 72% med ett parti.

http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/vad-ska-du-rosta-pa-i-eu-valet-1.869858 


Gourmet

Igår imponerade jag mig själv och sambon med kycklingfilé, rostad vitlökscréme, ugnsbakad potatis och champinjonochlökhack. Det var dags att laga något riktigt, för nu blir det inte så mycket matlagning på ett tag, tror jag. Ikväll ska jag på överraskningsfest och sambon ska åka och köpa en skogsvagn. Olika intressen var det...


EU-val och olikheter

Här sitter jag och förmiddagsgooglar (eh, förutom att jag bloggar nu då) EU-valet. Jag ska förhandsrösta på jobbet idag och har inte bestämt hur jag ska rösta än. Det går inte att prata politik i det här hemmet för vi är så olika. Jag har röstat på alla möjliga partier, men så finns det  några som jag aldrig kan rösta på. Inte behöver jag tala om vad jag röstar på för alla, men det får ju lov att vara något som värnar mina kulturintressen, och miljön tycker jag också vi ska ta hand om. Sambon tycker mera att den som tjänar pengar ska få behålla dem.

Man kan ju tro att jag är singel, så mycket som jag ränner runt ensam på olika evenemang, men jag tycker det är en utmärkt lösning att låta sambon skrota runt i stugan på egen hand, eftersom jag blir så dödsuttråkad där och han är helt okulturell. Jag bjuder honom på konserter (Växjö rockfestival på lördag och AC/DC på Ullevi till exempel) och åker till stugan när det är fint väder. Detta är hemligheten till att vi hållit ihop i snart tretton år. Inte att vi har helt olika intressen utan att vi låter oss ha det.

Röst läggs i valurnan
Foto: Åsa Alidasdotter www.sundsvall.se

Modemusikshow

Nu har jag varit på årets mode- och musikshow med våra hantverk/modetjejer och musikesteter. De kör hårt med sex föreställningar idag! Det är så kul att se alla kläder tjejerna sytt själva. Särskilt en lite punkig (eller vad det heter nu för tiden, hon är säkert emo-etno-goth-edge-grunge-alternative...) tjej hade väldigt coola klänningar tycker jag, som gillar kombinationen svart och rött.

Esteterna gjorde också ett bra jobb, och om inte annat är det modigt av killarna att gå i bar överkropp. Det är en kul idé att de gör den här showen och visar för åttor på besök. När jag gick på gymnasiet hade vi inga esteter (i alla fall inte i min årskurs) eller hantverkare utan de som höll på med mode var mest trista ekonomtjejer och musikerna vet jag inte vad de gick. De roligaste killarna gick natur så det var väl de som spelade också. Ställ en kille på scen och han blir hundra procent snyggare på en gång!

Mode_kvwww.sunnerbogymnasiet.se

Varumärken

Den här lånar jag från http://www.rocknlola.blogspot.com/

SKOR: Ecco
SNEAKERS: Lite osäker på vad det är. Jag har ett par tygskor som jag köpt i Southend för ett par pund. Märke Atmosphere.
JEANS: Levis
VÄSKA: HM
PLÅNBOK: Skinnplånbok med tryck från O´Learys som jag vann när jag hade deras nyhetsmail.
SOLGLASÖGON: FCUK
KLOCKA: Storm
TV: Philips
MOBILTELEFON: Motorola
MP3: Zen Stone plus
DATOR: Dell
SMINK: Isadora, Maybelline
ANSIKTSKRÄM: Yves Rocher
DEODORANT: Bats
TANDKRÄM: Colgate.
SCHAMPO/BALSAM: Head and shoulders
PARFYM: CK Euphoria

CK Euphoria 100ml EDT - ��ԡ����ٻ����ʹ٢�Ҵ�ٻ��ԧhttp://ponpon.tarad.com/

MINERALVATTEN: Nej
VIN: Rött
DRINK: Strawberry daiquiri
DRYCK: Kopparbergs cider
MAT: Rött kött
GLASS: med kolasås
GODIS: Segt lösgodis

www.alltomstockholm.se

SÄNG: IKEA
LAKAN: IKEA
DAGSTIDNING: Smålänningen
RADIOKANAL: NRJ
BOKGENRE: genre och genre, gärna svenska kvinnliga författare
NÄTTIDNING: Aftonbladet
SAJT: http://cuteoverload.com/
TV-SPEL: Nej

Rumsnummer

Jag skulle visa Smålänningen (tidningen) till ett klassrum. Eftersom jag aldrig är ute i klassrummen vet jag inte var de ligger men jag vet vilket som är B-huset och att de klassrum som börjar på 3 ligger på övervåningen. Att hitta till sal
B3009 borde alltså inte vara så svårt. Det besvärliga är att det inte är någon som helst logik i numreringen för övrigt. Jag lotsade en hel liten delegation på tre personer över hela våningen. "Hm, B3008, nu är det nära, fast det där var ju en toa..." Tur att jag inte är schemaläggare. Vad svårt det skulle vara att rymma en hel klass inne på toaletten!

http://www.sunnerbogymnasiet.se/data/content/DOCUMENTS/20068228368349A300_P30.pdf
Karta utan rumsnummer...

www.reseguiden.se

Båtpremiär

Idag när jag kom hem från jobbet stod sambon och kopplade på båttrailern på bilen. Han frågade om jag skulle med ut i båten. En mycket passande och vacker kväll för årspremiär på Lagan minsann. Vi var ute i nästan en och en halv timme och sambon drog upp en liten gädda på köpet.


Bananbron och ån i höstas.

Genväg senväg

Sambon har renoverat cykeln jag fick i tolvårspresent. Vi har just hittat nyckeln som varit borta i flera år och har tänkt ha cykeln som stugcykel och det är ungefär vad den duger till. Den är i bra skick men är så liten så man måste sitta dubbelvikt över styret, jag fattar inte hur jag har överlevt med den cykeln i så många år som jag ändå hade den till vardags.

Jag tänkte göra ett test och se hur lång tid det tar att cykla långa vägen runt mossen jämfört med den kortare stigen som går genom skogen. Det tog en kvart att cykla från stugan till det lilla huset där skogsstigen börjar. Sedan skulle det nog ha tagit ungefär tio minuter att ta sig från lilla stugan tillbaka till vår stuga. Men det går inte att cykla där vad sambon än säger. Jag ledde cykeln genom skogen och var alldeles svettig när jag kom fram till danska grannarna och stannade och pratade med dem. När jag varit borta i tre kvart kom sambon ned för att se så att jag inte fastnat någonstans ute i skogen. Snabbare men drygare väg, alltså.

Kolla här. Zooma till 6. (Harriet är en granne vars adress jag sökte på hitta.se) Hammaren är vårt hus. Jag cyklar alltså hellre över Runkarp än svänger in vid Uddarna.

http://hitta.se/ViewDetailsWhite.aspx?vad=harriet+carlsson&var=hamneda&Vkiid=PuUuN%252feSFXklO8pAUPnwwQ%253d%253d&Vkid=80305340


www.cykla.info

Cindy Crawford body lotion

Jag fick en skum body lotion av en kompis som inte använder hudkräm. Cindy Crawford låter ju ganska exklusivt, men den luktar så starkt, och inte särskilt gott, så jag har förvisat den till stugan. Där kan jag gå runt och lukta konstigt utan att det stör så många. Men det blev för mycket för sambon när jag krämade in hela mig efter att ha ätit något som störde min mage och medförde ett hiskligt pruttande. "Cindy Crawford Turbo de Luxe" muttrade sambon och vände sig bort från mig i sängen...

Cindy crawford Body lotion *NY*
Bild från www.tradera.com där en tjej fått högsta budet tio kronor...

Kulturkullan

Vecka 22

* Läser: Vishnus död av Manil Suri. En pocket jag köpt när det var fyra för tre och sedan haft väntandes sedan dess. Den kom visst ut 2001 och är svår att få tag i nu. Det är intressant att läsa en bok från något land man inte är van vid och jag har inte läst så många indiska författare. Se Kulturfyran i inlägget från den 13 maj.

* Lyssnar på: More modern shortstories med Hello Saferide. CD från 2009. Jag gillar det Annika Norlin gör och ännu mer när hon kallar sig Säkert! och sjunger på svenska än när hon har det engelsksjungande projektet Hello Saferide. Fast låten Overall som jag hör nu är lite irriterande för det är ett enerverande plingkomp genom hela låten. Annika har en speciell röst som är spännande.

* Veckans citat:
Henrik Schyffert: "Det är inte roligt att se ut så här när man är 40! (Pekar på sitt gråa hår) Chewbaccas farmors fitta!"

schyffert
http://yesbutwhy.se

* Veckans händelse: Växjö rockfestival fredag och lördag. http://www.vaxjorockfestival.se/

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=9710#more-9710

1. Har du läst Bibeln eller delar av den? Har du i så fall någon favoritdel?

2. Har du läst något ur andra religioners skrifter?

3. Vad betyder religion för dig? Vad associerar du ordet religion med?

4. Finns det någon bok som för dig är så viktig som Bibeln är för kristna, eller som inspirerar dig i dina livsval?

1. Jag har läst vissa delar på religionen i skolan. Höga visan är vacker.
2. Det jag har läst ur andra religiösa skrifter är också i religionsundervisning.
3. För mig betyder inte religion något alls. Ibland skulle jag vilja tro för att få den religiösa tryggheten men jag kan inte. Jag har gått ur svenska kyrkan. Andra får vara så religiösa de vill så länge de inte försöker frälsa mig eller skadar någon annan.
4. Nej.

bibeln290
http://kulturbloggen.com


Reclaim Borås

Jag tyckte att jag hade en lysande idé när jag föreslog att jag skulle hälsa på väninnan och att vi kunde åka till Borås och återuppleva gamla minnen från studietiden. Nu blev hennes familj + min sambo inblandade och ingen förstod tjusningen med att gå Allégatan i spöregn. Jag ville titta på högskolan (på Allégatan) och den har de byggt om väldigt mycket sedan vi gick där 97-98.

Väninnan är inte så jättenostalgisk över Borås, hon jobbar där nu, men för mig kändes det faktiskt kul att få gå mina gamla gator igen. Att det regnade borde jag ha räknat med, det brukar göra det i Borås. Att det var marknad och mycket folk ute en klämdag kunde jag möjligen också ha fattat innan, särskilt eftersom jag googlat Borås för att se vad som händer där idag.

Jag ville även se Knalleland, där jag handlade trosor för fem kronor styck på Ellos när jag bodde i ett hus där jag inte hade tillgång till tvättmaskin. Väninnan hade varnat mig för att det inte finns några roliga postorderaffärer där längre och hon hade rätt. Det är som vilket köpcenter som helst, men vi sa att vi skulle ses igen efter en halvtimme och på den tiden hann jag köpa ett klotljus och en ljuslykta på Lagerhaus, en brunutansol på Cubus och en allvädersjacka på Stadium, så jag var nöjd med shopping.

Sedan åkte vi in till stan igen för att äta på Jensens böfhus, som väninnan ville visa mig. När vi bodde där var det en pub som hette Earl´s court och där hade de två för en på onsdagar. Det var oemotståndligt när vi var fattiga studenter. Nu var det god mat, men lite seg service så när vi var klara var det för sent för att gå på djurparken som vi hade tänkt. Giraffbebisen jag skulle träffa har säkert ändå gått och gömt sig när det regnar. Förresten har värdfamiljen kattungar som föddes natten innan vi kom dit, och det slår en djurparksupplevelse för mig.

Jag såg en skylt som lockade med godis från 4,90 och drog med mig gänget in i en godisaffär. Lite enfaldigt var det väl av mig att först plocka en påse full med vad jag trodde var 5,90-godis innan jag frågade var 4,90-godiset fanns. Men jag fick ett ännu konstigare svar. Jag hade blandat 4,90 och 5,90 och fick världens utläggning om hur det var. Istället för att bara ta 5,50 på en gång började tjejen räkna godisbitarna! Sedan fick jag betala 5,50 i alla fall.


GT Expressen, foto: Åke Thim


Grillkväll

Jag har kört från Tranemo till Hällingsjö och vi kom fram en halvtimme före bestämd tid. Det tar alltså inte tre timmar att köra arton mil även om man inte är säker på vägen. Den beskrivningen jag skrev ut från hitta.se var extremt komplicerad och sambon som kört från Ljungby till Borås hyfsat många gånger eftersom jag bodde där i nästan två år, var ointresserad av att följa den. Jag fattar inte heller varför det inte bara stod: kör från Ljungby till Värnamo, sedan till Borås, därefter mot Göteborg, ta av mot Rävlanda, följ vägen mot Hällingsjö. Det hade jag nog kunnat klara själv.

När vi kom fram hjälpte sambon värden att montera ihop en ny grill och så invigde vi den. Den grillade goda kotletter och majskolvar.Kokta majskolvar
http://recept.nu

Köra bil

Jag är rädd för att köra bil. Att jag har körkort beror på att jag fick det i 18-årspresent. Mamma och pappa hade gjort ett eget presentkort och så stod det att de skulle betala körkort (inom rimliga gränser). Rimligt och rimligt, mitt körkort är exklusivt och gick på över 20 000 kronor, med drygt femtio körlektioner och tre uppkörningar. Hade jag lagt av och inte tagit det alls hade det ju varit pengar i sjön. Jag fick kortet när jag var tjugo, i augusti -94, och jag har nog bara kört en gång bara för att köra bil. Den dagen jag klarat uppkörningen bjöd jag med en kompis på biltur till Norberg och så firade vi på Elsa Anderssons konditori. Från Hedemora till Norberg är det ungefär två mil. Vilket äventyr!

Jag kör bara där jag hittar =Hedemora, Avesta, Ljungby, Växjö, Alvesta och några byar (mest Runkarp). Några få gånger har jag kört till Falun och Borlänge och det längsta jag kört ensam var från Hedemora till Ekshärad där en kille jag var kär i befann sig tillfälligt.

Idag kör vi till ut på landet mellan Borås och Göteborg. Sambon tycker att jag ska köra men det blir nog en mindre bit av vägen... 

 
http://beta.stockholmtown.com Foto: Yanan Li

Skolbibliotek

Jag ska spara ett mail för att plocka fram när jag vill känna mig som ett riktigt informationsproffs. En skolbibliotekarie skriver så här:


"Här ska ni se en webbsida om Frankrike - det är väl inget fel på sidan i sig, men kommentarerna...!

http://www.resatillparis.se/fakta-om-frankrike

Denna sida är ett av de bästa bevisen jag sett för att bemannade skolbibliotek är en nödvändighet."


www.lagprisflyg.nu


Åteatern

Idag har jag varit och fikat med ett par kompisar på nya Märtas café på Gamla torg. Mycket trevligt ställe, det måste vi ju stötta! Fast det var tyvärr för kallt för att sitta ute.

Vi pratade om den här ideella föreningen vi håller på att bilda. Den ska heta Åteatern. Vi var överens om att vi alla är rädda för att det ska bli Stefan & Krister, eller liknande, som ingen av oss gillar. Jag vet inte hur vi ska leja skådisar men om Stefan & Krister kommer måste jag evakuera mig för jag bor för nära hembygdsparken där det är tänkt att föreningen ska verka.

Stefan & Krister
www.mediahyllan.se

Resor

Jag tycker om att planera saker och nu är jag lite stressad för jag har tre småresor på gång, men vet ännu inte riktigt hur jag ska åka. Det kommer att lösa sig, men jag vill ha allt fixat med biljetter och tider långt i förväg.

21-23 maj. Jag ska till en kompis som bor mellan Göteborg och Borås. Om jag åker ensam blir det buss till Göteborg och sedan buss eller bil till henne. Om sambon följer med blir det bil. Han vet fortfarande inte! Idag har jag inte träffat honom för han är i Gislaved på speedway.

30 maj. Växjö Rockfestival. Buss eller bil (om en kompis kör). Åker vi buss blir det hem 2.15-3.30 och det är en mardrömstur genom alla små byar som finns mellan Ljungby och Växjö.

15-16 juni. Skolbiblioteksträff i Jönköping. Tåg mellan Alvesta och Jönköping. Buss eller bil till och från Alvesta. Busstabellen slutar gälla den 13 juni och jag vet inte när man får veta hur bussarna går efter det.

Swebus Express
www.swebus.se

Musikutmaning

http://www.sprakmakargatan.se/ har en utmaning:

Din uppgift är att presentera fem låtar i din blogg som berör dig, enligt följande recept:
Låt 1 är en låt som gör dig glad.
Låt 2 är en låt som gör dig ledsen.
Låt 3 är en låt som får dig att rysa av obehag.
Låt 4 fyller dig med styrka.
Låt 5 gör dig nostalgisk.

1. Jag var just ute och åkte inlines med Boney M i öronen. Det var jätteroligt. Pappa hade en kassett med dem när jag var liten och ironiskt nog blev jag glad nu när jag hörde Still I´m sad från 1977.
2. Alla vill till himlen med Thåström. Inte nu längre, men det tog lång tid innan jag kunde höra den utan att gråta. Starka minnen från Dala-rock -91 och Niclas Hillbom från Sandviken. Thåström är förresten expert på ledsna låtar. Imperiet har gjort en version av Blue bird av Hull, också den har jag gråtit till.
3. Jag blir arg av Umbrella med Rihanna, den är så irriterande!
4. It´s my life med Bon Jovi.
5. Försent  från 1985 med Ratata, bästa låten någonsin!


Brun utan sol

Idag blev jag glad när modelärarna tyckte att jag var fin. De klär sig ju liksom alltid snyggt. Jag var själv ganska nöjd med min kombination gamla jeans från Vero Moda, gammalt linne från Lindex och urgammal skjorta från HM (jag vet att jag hade den i Stöllet -95). Den ena tyckte till och med att jag var fin i håret. Det är ju typiskt när jag hade gjort en nödtofs, eftersom jag gjorde en inpackning igår och lät den sitta kvar så håret ser helt flottigt ut.

Den andra modeläraren frågade om jag somnat i solen. Eh, nej, det har ju inte varit så mycket sol i helgen. Jag har kört hårt med Nivea body summer beauty och man blir faktiskt riktigt brun. Jag har berättat för henne att jag somnade på gräsmattan. Det var lite blåsigt och jag rullade in mig i en filt och sedan kom sambon och väckte mig, när jag låg på mage med huvudet i en tidning, och sa att jag såg ut som något man kan hitta på Hultsfred.


Svårt ta kort på sin egen arm, men det syns kanske att armen är mycket brunare än handen.

Tills ögonen blöder

Det är något fel på mina ögon. Antingen är det allergi eller också är det för att jag knappt sover nu för tiden. De börjar bli såriga i ytterkanterna. Det har jag inte varit med om sedan jag var på Bahamas och frestade hårt på ögonen med sol, pool- och havsvatten, och Pirate juice, en mirakelblandning av alla sorters Bacardi som finns, tror jag, och det måste väl ändå ha varit något annat än sprit också. Man fick en hink på säkert en halvliter och sedan var det svårt att simma hem från pubgrottan. Mmm, en pub inne i en grotta mitt ute i poolen, underbart!...


www.tainobeach.com

Kulturkullan

Vecka 21

* Läser: Det går ganska dåligt med min läsning nu, jag är för okoncentrerad, men har läst ut Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer. Den skulle ha tjänat på att bantas ned till hälften.


www.bokia.se

* Lyssnar på: Eurovisionklipp på youtube. Nu Sverige! Som tur var blev Malena inte alls deppig över nederlaget att komma på 21:a plats. Hon är fullbokad ändå.
http://www.youtube.com/watch?v=32c8aaqXIuM

* Veckans citat:
"Scenen är ju trekantig. Vi kan bara ha triangeldrama..."
(Någon i vår blivande kulturförening.)

* Veckans händelse: Kristi himmelsfärdsdag på torsdag. Röd dag, trevligt.

Läskigt på Eurovision

Jag tycker att det var ovanligt många läskiga inslag i årets Eurovision Song Contest. Det är klart att man måste göra något som folk reagerar på och minns, men ibland undrar man om de menar allvar, om de försöker vara sexiga eller om de vill visa upp en ny sida av sitt land.

Kroatien har en kille, som jag till en början tycker är snygg, men så kan jag inte bortse ifrån att han har helt galna stövlar och ett fullständigt obscent kroppsspråk.
http://www.youtube.com/watch?v=D5XpAQhABMc

Grekland har också en kille som jag skulle kunna tycka var snygg, om han tonade ned sig själv några hundra procent. Han är ju en parodi på strandraggare med sin vita mycket korta skjorta som är uppknäppt så man ser bröstvårtorna. Han gör något konstigt med händerna, som antagligen ska föreställa sexigt, han juckar mot publiken vilket ju måste föreställa sexigt, men det blir liksom inte det när det är för mycket av allting.
http://www.youtube.com/watch?v=RnAJjXuY5YM

Ryssland har en sång som möjligen skulle kunna vara fin om jag inte distraherades så av det förskräckliga bildspelet i bakgrunden på vad man får anta ska illustrera en åldrande kvinna, eftersom låten är en hyllning till Mamma.
http://www.youtube.com/watch?v=HN45ZDwI2Ik

Bosnien-Herzegovina har, som tur är, inte fullt så mycket politiska referenser som i videon som var helt vild på Sovjet med röda fanor och  marscherande människor. Man kan nynna Tommy Körbergs Stad i ljus i refrängen och det är en ganska fin sång. Men sångaren ser helt drogad ut och har de läskigaste ögon jag sett i år!
http://www.youtube.com/watch?v=qR_wRW3YNDo

Tyskland har jag ingen aning om vad de har för låt för jag blir så distraherad av burleskeriet och Dita von Teese. När jag såg bilder på henne på den tiden hon var gift med Marilyn Manson har jag undrat vad den snygga kvinnan skulle med honom till, men nu förstår jag ju att hon är ungefär lika freakig. Hur många revben har hon tagit bort? Och hur kan en man tro att han ska komma undan med ett par glittertajts?
http://www.youtube.com/watch?v=DXFeU-PXzE0

Albanien har en vän och gullig sextonåring som ser ut att kunna vara lillasyster till Agnes och hon sjunger vackert också. MEN! Hon låter en otäck turkos gubbe med ett huvud likt en spegelboll kladda på henne. Samtidigt som två vitmålade kortväxta män dansar runt dem.
http://www.youtube.com/watch?v=hjwCRi6kkP4

Ukraina har möjligen en vacker sångerska men det är svårbedömt eftersom hon har så vulgära kläder och ser ut som hon kommer direkt från en fetischklubb. Där har hon hämtat med sig män i gladiatorkläder. Vad är det här? Jag hittar inga bilder från finalen men kolla klippet här:
http://www.youtube.com/watch?v=5L5Z3zlYrUc


http://www.gylleneskor.se/

Heja Norge, heja Norden!

Plötsligt har kvinnor och män i alla åldrar och från Europas alla länder förälskat sig i en 23-årig norrman, född i Vitryssland. Jag också. Alexander Rybak är ju bedårande charmig och söt med kindben som Brad Pitt, ögonbryn som George Clooney, mun som Julia Roberts och ett gulligt rufsigt hår som jag vet inte vad, en sagofigur? Nah... och så sjunger han fint och spelar fiol och har skrivit den lilla söta sången själv. Dessutom var han sympatiskt nervös över att vara förhandsfavorit och verkar inte divig någonstans.
http://www.youtube.com/watch?v=uiH4BFTELME

Jag kan inte säga något om grannröstning. Inte för att jag röstade men för att jag faktiskt gillade alla nordiska bidrag. Sverige skötte sig bra, Malena är en helt fantastisk operasångerska. Jag tycker inte att sången är så stark i början men när hon kommer till refrängen exploderar det. Synd att inte resten av Europa förstår hur bra det är!

Island hade en fin låt som var ett av få bidrag som var smakfullt och inte helt flippat. Framträdandet påminde mig om Norge förra året. Jag minns inte den låten, men tyckte det var så skönt med en tjej som var vacker utan att visa hela benen, som stod rätt upp och ned och sjöng. Det brukar inte gå så bra för Island och det är synd att de inte vågar sjunga på isländska som är så fint. Jättekul att de kom tvåa nu!

Danmark har en sångare som ser ut och låter som Ronan Keating och sjunger en låt som inte fick vara med på Boyzones skiva. Jag tycker det är bra, men lite skrattretande att ta över en annan artists stil så fullständigt.

Finland har tröttnat på hårdrock och skickade något som låter extremt mycket E-type. Jag gillar E-Type och jag gillar det här. Första gången när jag hörde en snutt var det bara rap och det var inte så starkt, men när tjejerna sjunger är det bra. De kom sist...

alexander-rybak
http://eurovisionlover.wordpress.com/

Äppelträd och flytfår

Vi har också fina äppelträn, till exempel det här.Fåren flyter ut i gräset även fast de är nyklippta.

Höö

Idag åkte vi till favoritstället Höö igen. Naturreservatet Höö i Diö, jättesvårt att säga! Men, oh, så fint!
Logik?

Igår var jag på det årliga besöket hos min läkare och fick äntligen sluta med en medicin som ska vara mot epilepsi. Jag ska ta den för att stabilisera mig, och har undrat hur stabil man ska vara för att inte behöva ta tabletter. Det är en väldigt underlig logik att man ska ta piller utifallatt. Okej, att ta förebyggande om man vet att man skulle bli dålig annars, men jag mår bra nu och känner mig nästan som en vanlig människa.

En annan konstig sak är att läkarna inte vet hur länge man är sjukskriven, fast det är de som skriver intyg till Försäkringskassan. Det är hemligt. Jag fattar ingenting för jag trodde att de hade något sorts samarbete.
Foto. Scanpix www.fokus.se

Konstiga SMS

Jag skrev tidigare om att jag inte vill ha hit kompisars kompisar när jag har fest utan att det räcker med mina egna kompisar. Det där är tydligen lite olika hur man tycker. Här är en konstig SMS-växling med en efterhängsen kvinna.

Hon: Hej ylva. Det är X här hörde av A och B att ni ska ut på fredag undrar om det är ok att jag hänger på. Kram X

Jag: Hej! Vi går ut vid elva, kan väl ses på harrys.

Hon: Hej ylva. vill vara ärlig o fråga varför du inte ens kan säga hej. Har jag gjort dig något eller? Kram X

Jag: Va? Jag kan visst säga hej. Jag har bjudit mina vänner. Du har ej gjort mig nåt men jag känner ej dej. man får välja vilka man vill bjuda!

Hon: Sa Hej till dig innan ok det lungt. ditt val. Du väljer precis de du vill. Har inte sagt något om det Ha en underbart trevlig kväll.. kram


Det där gick inte ens att svara på, jag har ingen aning om var jag missade det där hejet, blir allergisk när någon ylvar mig helt obefogat och ännu nervösare av aggressiva kramar. Redan upprörd efter detta fick jag nästa superkonstiga SMS från en annan kompis och då blev jag lite tokig.

Kompis: Går det bra att C kommer istället för mig? Jag e lite krasslig. Kram.

SMS on sale
www.thatsoftwareguy.com

Köpenhamnsresan

Jag har gått ur facebook, men har vänner som är med och nu ligger det bilder där från Köpenhamnshelgen. Här är några:


Vi illustrerar damp. (I alla fall jag.)

Roligaste gravfyndet (!) på Assistens kyrkogård.


Med tjejerna på pub med jazzband.

Jag vet fortfarande inte vad de sålde förutom sprit, kanske champagne? Dansken jag frågade förstod nog inte frågan.

Frukost, jag har fått tag i världens mest himmelska bananoghonningsmoothie!


Koko

Igår fyllde sambons mormor nittio år och han ringde och pratade med henne. Eftersom han aldrig är hemma ringde han från stugan. Hon är engelsk och har inte varit i Sverige på över tjugo år så hon tyckte det var roligt när det flög förbi en gök, det har hon nog aldrig hört någon förut. Sambon lät henne även prata med fåren, som bräkte lydigt (?) när han räckte luren mot dem. Troligen trodde de att han tänkte ge dem något ätbart.


Jag och svärmormor i somras.


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=9403#more-9403

1. Hur många böcker av indiska författare har du läst?

2. Från vilka länder kommer de författare som du läser mest? Vilket land har du aldrig läst någon bok från?

3. Hur hittar du nya böcker? Bokrecensioner? Bloggtips? Kompistips? Hyllan på biblioteket? I bokhandeln?

4. Det finns en barnbok om en tiger och en björn som vandrar och vandrar för att ta sig till sina drömmars land. Vilket är dina drömmars land?

1. Inte många heller, men jag har faktiskt en indisk stugbok nu. Vishnus död av Manil Suri.
2. Sverige och USA. Vilket land jag aldrig läst någon bok från? Ja, det är nog tyvärr de flesta.
3. Jag jobbar på ett gymnasiebibliotek och läser mycket boktips.
4. Jag har alltid velat åka till Australien och Nya Zeeland. Tanken på att komma till andra sidan jorden är fascinerande.


RESA-06s25-nzfarskock-788_438
http://www.aftonbladet.se/ Foto: DAVID WALL/Alamy


Att välja vänner

Jag är en elak människa ibland. Till exempel när jag ska ha fest och själv vill välja vilka som ska komma. Naturligtvis har en kompis kompis, som aldrig kommer att bli min kompis, fått reda på att jag ska ha fest och frågat om det är okej att hon hänger på. Det är det inte, så jag valde att tolka det som att hon undrar om hon får gå med oss ut och jag kan ju inte hindra någon från att gå på puben så välkommen dit, liksom.

Det kanske inte borde spela så stor roll om det är en människa mer eller mindre, men för mig gör det det. Om det är hemma hos mig så vill jag att det ska vara mina kompisar, eller åtminstone människor jag tycker om. Jag kan inte ens gifta mig för att det är för många som vi måste bjuda, men som jag inte vill ha med på mitt bröllop. Vi tittar på hemliga och utomlandsalternativ, men att vi båda gått ur kyrkan komplicerar det hela lite.Festhttp://tryffe.se

Förening

Igår var jag med på ett möte för att bilda en ideell förening. Eftersom jag gick innan mötet var slut (för jag skulle hem och göra köttfärssås och titta på melodifestival) vet jag inte hur det gick, men jag tror att jag blev med i föreningen. Det kom upp en väldig massa roliga ideer om teater och musik och om jag ska bo i en så pass liten stad som denna får jag väl lov att aktivera mig för att något ska hända. Fast jag har redan talat om att jag inte är någon drivande person som fixar grejor... Jag vill ju verkligen att det ska vara liv i hembygdsparken, och då menar jag inte de övernattande hemlösa, så jag ställer upp för att det ska vara minst tio personer i en förening.

http://www.familjen-lantz.se/12726841
Vykort med litet hus i hembygdsparken. Vi pratade om att flytta det till Gamla torg men fotografen i sällskapet tyckte det var en dålig idé för han brukar fota bröllopspar där. När vi föreslog att ställa bajamajor där sa jag till honom att det kanske inte blir så bra bröllopsbilder då...

Promenad

Det går illa dåligt för mig med mina promenadkompisar nu. På Vårruset, bland 6800 kvinnor, hade jag ingen att gå med. Idag när jag skulle gå ut och gå med mina lärarkollegor hittade jag inte dem. Eftersom jag brukar komma först trodde de att jag inte skulle med, när jag inte stod där vi brukar samlas, och gick utan mig. Jag gick ensam, men det är ju inte lika roligt.

www.nwt.se

Haremshäng

Jag har världens mest oformliga joggingbyxor. Det var inte modernt ens på 90-talet när vi köpte overallerna till volleylaget och jag vet egentligen inte varför vi inte skickade tillbaka dem. Vi beställde från katalogen Sport-Johan (som jag inte vet om den finns längre) och även om det ska vara unisex är det konstigt för de går att dra upp nästan till brösten och ändå blir det rövhäng. Fast de är sköna på något vis ändå så varför köpa nya kläder när man har gamla?Fin för får

-Har du gjort dig fin för fåren med läppstift? frågade sambon. Mitt lip gloss från Marks & Spencer i Prag var visst inte så diskret som jag trodde.


Vårruset

Igår var jag med på Vårruset i Växjö. Det är ett motionslopp för kvinnor som går på elva olika orter. Gemenskap, ja, kanske det, om man inte tappar bort sitt lag under uppvärmningen. Det kan verka lite misslyckat att inte ha någon att gå med bland 6800 tjejer, men har man ingen aning om var ens gravida kompis som man tänkt lunka med är så är det ganska kört. Den enda jag kände igen under vägen var Lars Ohly. Först tänkte jag, sådär som man gör innan man har placerat någon, att det var någon jag kände igen, kanske en Ljungbybo?

Sambon var inte så imponerad av mina reklamgrejor men han har en sällsam förmåga att hitta på användningsområden för saker. Inkontinensskydd? Dem kan man så krasse i.Musdoktorn

Med musdoktorn menar jag inte veterinären utan gynekologen. Jag var där idag på cellprov. Det ligger inte för mig att spela martyr och leka tapper. Min smärttröskel finns nästan inte och eftersom jag egentligen aldrig haft riktigt ont vet jag inte vad verklig smärta innebär. Inte för att jag trodde att det skulle göra någon skillnad men jag sa ändå att jag tycker att det gör ont att ta cellprov så att barnmorskan skulle vara förberedd på att jag inte kan slappna av när någon gräver i mig. Då visade det sig att jag lyckats få träffa en fantastiskt gullig barnmorska. Hon sa att det var bra att jag berättade och att de skulle göra det enklare för mig. Hon kallade in en kollega "för att hålla". Nej, tänkte jag, ska det behövas två personer för att hålla fast mig så springer jag hellre genom hela sjukhuset med bar underkropp. Som tur var hann jag inte kuta iväg innan de förklarade att det behövs någon som håller i instrumenten för att det krävs tre händer att använda en annan sorts plastgrunkor i stället för de vanliga som nyps. Det gjorde faktiskt bara lite ont.

Konstigt att man ska behöva be om den minst smärtsamma behandlingen, men tur att det gick att göra det skonsammare än normalt. Det är tydligen extra klurigt att hitta mina celler eftersom jag fått en stor del av livmodertappen bortopererad just för att jag hade cellförändringar.

http://metrobloggen.se


Kulturfyran

Förra veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=9274#more-9274

1. Tror du på Ufon?

2. Vad skulle du säga om du såg en varelse komma ut ur ett Ufo?

3. Om du mötte utomjordingar och de kunde läsa: vilken bok skulle du lämna över till dem?

4. Läser du Science Fiction? Har du någon favoritbok eller serie i den kategorin? Om du inte läser Science fiction: vilken slags böcker engagerar dig mest?

1. Nej.
2. Hej! Vem är du?
3. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.
4. Nej. Jag läste liftarserien på högstadiet/gymnasiet men är inte helt säker på att jag skulle gilla den nu. Jag läser romaner som är realistiska, gärna nordiska författare, gärna kvinnliga. Favoriter är Barbara Voors, Majgull Axelsson, Marianne Fredriksson, Jodi Picoult och Lionel Shriver.

Liftarens guide till galaxen, del 1-5www.adlibris.com


Kulturkullan

Vecka 20

* Läser: Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka om den här Twilighthysterin. Jag är inte intresserad av vampyrer och brukar läsa realistisk litteratur. Nu var jag nyfiken på den här eftersom våra gymnasietjejer tokläser hela serien, trots att det är tjocka böcker och låter ganska barnsligt. Språket är dåligt med mycket upprepningar och tramsiga liknelser och ungdomarna talar inte alls naturligt, men det är spännande och går fort att läsa för jag vill veta hur det går och även fast jag hört hur serien slutar kommer jag nog att läsa hela.

Bild på boken Om jag kunde drömmawww.bokia.se

* Lyssnar på: Welcome to your senses med Melodica. I torsdags var jag på personalfest. Festen slutade för tidigt för min smak så jag och vår hyresgäst tog med en vaktmästare hem till henne på efterfest. Vi har helt olika musiksmak; jag lyssnar på pop, hyresgästen på synth och vaktmästaren på hårdrock, så det var intressant att leta efter något alla ville höra. Tjejen är från Markaryd och introducerade Markarydsgruppen Melodica. De är jättebra! Jag lånade deras sexspårsskiva. Mjukt, melodiskt, skönt.

* Veckans citat:
Dansk kille: "Var bor ni?"
Jag (försöker prata danska): "Nöhebo."
Dansk: "Si det på svensk."
Jag: "Nörrebro."
Dansk: "Ah, Nöhebo."

* Veckans händelse: Sydsvenska rallyt med start och mål i Ljungby 15-16 maj.
http://www.southswedishrally.com/

Köpenhamn

Hemkommen från Köpenhamn efter en fantastisk tjejhelg kan jag konstatera att:

* det är konstigt att danskarna har choklad som smörgåspålägg
* det är vansinnigt gemytligt när det spontanspelas blockflöjt på gatorna
* särskilt om man sitter bredvid med ett glas cider

http://www.kollor.com/blogg/upload/somersby_cider.jpghttp://www.kollor.com/
* märket Desigual gör jättefina, men aningen svårburna, kläder som tyvärr ligger över min prisklass
* det är suveränt med en guide som bor i området och kan visa de trevliga sidorna av Nörrebro och Fredriksberg
* det är sympatiskt med Robbie Williamscoverband med sångare som går ut i publiken och sjunger och dansar emellanåt och låter väldigt lik Robbie (och är jättesnygg och klappar mig på kinden när jag flyttar mig för honom i en trappa)
* att H. C. Andersens grav är välskött med ständigt nya blommor, men inte så pampig som man skulle kunna tro

http://flickr.com


* att en schysst gravinskription är "Det var det"
* att jag inte orkar pressa en gratis frozen youghurt när jag just intagit en delikat bananochhonningsmoothie och tre kulor sagolik italiensk glass
* att fem tjejer kan prata hysteriskt mycket
* att bussarna inte går den vanliga rutten på helgdagar utan man måste åka både metro, s-tog och buss och gå
* att man kan få enorma strawberry daiquiris på Söpaviljonen och bli frågad om man har köpt en fruktkorg för att den är pyntad med ananas, melon och apelsin
* att publiken på Söpaviljonen består till stor del av lite äldre (än arton som är åldersgränsen) danskar och att många är uppseendeväckande långa
* att det är svårt att inte orsaka översvämning i ett badrum där man först kommer till ett handfat, sedan en dusch och längst in en toa
* att uteserveringar är bland det bästa som finns, när det är fint väder
* att pengar bara försvinner trots att man inte köper något egentligen

Dialektfilm

Nu finns det en rolig dialektfilm hos http://gyrot.wibrand.se/?p=895 och jag är så stolt över att jag har filmat de delar som är på småländska. Sambon tycker inte att det är högkvalitativt men jag tycker han gör sig bra på film.

Bloggberoende

Jag har försökt att dra ned på mitt bloggande och att skriva kortare inlägg så att någon ska orka läsa dem. Det har gått dåligt. Jag tycker att det är för roligt både att blogga och att läsa andras bloggar för att kunna låta bli. Min idé att begränsa bloggande till eftermiddagar och i stället ägna mig åt att läsa böcker på förmiddagar går också sådär... Emellanåt jobbar jag också, ofta framför dator kan tilläggas, men då lägger jag tid på jobbmailen och bok- och biblioteksbloggar. Sambon tycker att jag är bloggberoende. Men nu ni, nu ska jag inte blogga på flera dagar! Ikväll är det personalfest och imorgon åker jag till Köpenhamn. Söndag kväll är jag nog här (=på Yfronten) igen. Vad störande att man inte längre kan skriva parenteser utan att det blir smileys förresten.oroligt En demonstrant sätter eld på en bil i Nörrebro i Köp
Foto: Scanpix, www.aftonbladet.se Från Nörrebro, där vi ska bo...

Konstig post

Jag fick ett mail från en man vars namn jag aldrig hört. Ibland händer det att jag pratar med folk och sedan inte minns vad de heter (eller att jag pratat med dem) men Bendixon borde jag komma ihåg.

"Kallelse till bildande av ideell förening i Ljungby .   Datum och tid : Tisdagen den 12 Maj 2009 kl. 18.00 Plats : John Lagersalen Skånegatan 12 Ljungby (samma ingång som musikskolan) " 

Jag undrar vad den här föreningen ska hitta på. Om det handlar om att ordna konserter är jag intresserad. Om det handlar om att gå ut och kissa på pensionärer är jag inte intresserad. Jag tror att jag måste gå på det där mötet och se vad det är frågan om.Den här bilden kom upp när jag bildgooglade "förening" och jag tog den från www.fryshuset.se

Tråkig post

Idag fick jag brev från barnmorskemottagningen. Välkommen för att ta ett gynekologiskt cellprov. Ring för att boka tid för provtagning. Telefontid tis + tors 11-12 + 16-17 Vad är det för ekvation? Tis + tors = med ons? Sjuka telefontider och tråkigt erbjudande. Det står att det är snabbt och smärtfritt. Tjejer som aldrig tagit cellprov och nojar inför det, sluta läs nu! Det gör visst ont.

På mig brukar de inte ens hitta några celler (som sambon brukar säga om fåren; de har två hjärnceller som byter plats...) och då måste man ta ett nytt prov. Slappna av, säger de samtidigt som de stoppar in vassa metallföremål, känns det som även fast det står "träspatel och mjuk borste" i informationsblad, så långt det går och kniper loss stora köttstycken. Jag har blivit opererad för cellförändringar och borde gå ofta på cellkoll, men jag minns inte ens när jag var senast.
www.inneting.com

Rolig post

På skolbiblistan (mailinglista för skolbibliotek med ungefär 3000 medlemmar) pågår en livlig debatt om hur bibliotek ska marknadsföra sig. Det här mailet tycker jag är jättebra!

Ett komplement till bloggande, twitter, facebookande etc är det s k
"samtalet". Samtalandet sker i realtid, har en ögonblicklig överföring
utan att kräva någon bredbandsuppkoppling. Det innebär att samtalandet
kan ske i princip var som helst.
Ett stort antal användare kan samtala samtidigt och om olika ämnen -
samtidigt! Fördelarna med samtalet är flera. Samtal uppdateras
kontinuerligt under användandet och har en inbyggd funktion som gör det
möjligt för användare att snabbt anpassa svårighetsgraden till
användaren. Det ger också en möjlighet att visuellt direkt
kontrollera hur information tas emot. Samtalstrådar skapas automatiskt.
De egna namnen används ofta som användarnamn men inga lösenord krävs
för att logga in. Den universala och allmänt accepterade inloggningen
"Hej!" initierar samtal. Samtalet har dessutom obegränsat antal tecken
och tidslängd.

Observera att samtalet har en  begränsad minneskapacitet och saknar
backup. Det finns dessutom risk för att andra användare "övertar"
samtalet om samtalsskyddet VISKANDE inte är på. Kopior av samtal har en
tendens att ibland manipuleras för enskilds syfte.
Som alltid är det viktigt att vara källkritisk.

Från en Per Johansson, bibliotekarie i Spånga.

samtal.jpg
www.jlutbildning.se

Blötdjur, del 2

Igår klippte vi båda de långhåriga fåren. Det gick lättare än jag hade trott, men det tyckte inte fåren. De var så rädda så att de stod och skakade, och den ena ville inte ens äta bröd, stackaren!

Efter klippningen skulle sambon skölja händerna i dammen och passade samtidigt på att rätta till minifontänen som stod lite snett. Hoppa inte i nu, sa jag. Plums! Sekunden senare stod sambon med vatten upp till knäna...


Dammen i höstsol. Sambon frågade om jag skulle blogga om det där. Jag sa att det nästan var för dumt, men det är klart jag måste berätta sådana saker.

Utmaning

En utmaning jag fått från http://presentabel.blogspot.com/

Vad äter du mest för mat? 
Eftersom det är jag som lagar maten men är ointresserad av matlagning blir det lätta saker som är kokta eller stekta. Jag tycker inte om grönsaker, kryddor och asiatiskt. Det blir mycket pasta och guckor hos oss. Jag har alltid konserver med champinjoner och tomatkross hemma. Jag älskar kött men äter det mest i billighetsform som färs, kassler, korv och bacontärningar.

På kalas, är du den som sitter kvar vid bordet eller hjälper du till att duka av?
Jag sitter kvar men samlar ihop tallrikarna i en hög. På kalas är det den som har dukat som har ansvar för avdukningen. Om jag är hemma hos en kompis i mindre festliga sammanhang hjälper jag till att plocka bort och diska.

Var sitter du mest och bloggar? 
I vårt gäst/datarum. Det är ju där datorn finns. Hade jag haft trådlöst hade jag suttit mycket i stugan.

Köper du ofta trisslotter? 
Nej, aldrig. Jag är ointresserad av spel och för snål för att köpa något som jag, med stor säkerhet, inte får något för.

I vilken stad eller vilket land har du tillbringat din bästa semester? 
Oj, vad svårt! Jag har varit i så många länder som varit bra på olika sätt. Den semestern som givit mig mest minnen är fortfarande USA-resan med familjen 1982. Jag var bara åtta år, det var mitt första sommarlov och vi var borta i åtta veckor och hann med väldigt mycket.

Vilken TV kanal tittar du helst på? 
Jag tittar nog ovanligt lite på TV och vi har inte så många kanaler att välja på. Det är mest Fyran, när jag följer någon serie som till exempel House.


www.origo.hu

Die Welle

Igår var jag på skolbio (gratisfilm) och såg Die Welle. Det var mig en obehaglig historia. Den handlar om en tysk lärare som har en veckas projektarbete i ämnet autokrati. Han sätter igång ett experiment som spårar ur totalt, när han lockar in hela klassen i en ny gemenskap som de döper till Vågen -Die Welle. Jag och några jag pratat med tycker att det låter otroligt att en klass går upp så i ett projekt på bara en vecka, men det har tydligen hänt.

Nu saxar jag från Wikipedia:

The Third Wave var ett socialpsykologiskt experiment med syfte att demonstrera hur en fascistisk rörelse kan uppstå. Experimentet utfördes under en vecka i april 1967 på Cubberley High School i Palo Alto, Kalifornien av historialäraren Ron Jones sedan han misslyckats med att få sina elever att förstå hur nazirörelsen kunde uppstå i 1930-talets Tyskland.

Experimentet ligger till grund för TV-specialen The Wave (1981), boken The Wave (1988) samt den tyska filmen Die Welle (2008).

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave"http://www.filmtipset.se/film/die-welle.html

Blötdjur

Idag regnar det och det är inte så mycket man kan säga om det, men om man ska klippa får är det riktigt dåligt. Ullen blir svårforcerad, tänk blöt hellyhansen, eller sticketröja för den delen. Jag kan bara tisdag och onsdag den här veckan och det ska vara regnigt båda dagarna. Vi har två oklippta får som vi sparat till sist eftersom de kommer att ta längst tid och vi har haft fullt upp med Valborgsförberedelser.

Det är fådda får som inte är vana vid att man tar i dem. De som är födda hos oss är keliga och gillar att man kliar dem bakom öronen, men de här två har haft en husse som inte tagit i dem alls verkar det, och de är hemskt skygga. Jag har bett sambon att bygga en fårfälla så att man kan locka in dem på något sätt, men det har han inte gjort.

Har vi tur så ligger de i vindskyddet så att de är torra, men det kan man inte vara säker på. Det kan regna ganska mycket utan att de ens märker det. Det är ju hela vinterfällen som skyddar. Om det blir spännande rapporterar jag imorgon. Det har hänt att får har sprungit iväg med mig ovanpå...


Ett räddfår.

Berättarfestival

Här ska gås på Berättarfestivalen! Jag är så tidigt ute så jag har betalat innan biljetterna ens är färdiga. Bland annat ska jag gå på invigning, Bob Hansson, Katarina Mazetti, berättarfest, tedans, ung scen och sägenresa.

Program här: http://www.sagobygden.se/Filer/festiv.pdf


www.sagobygden.se

Promenad

Jag trodde vitsen med akvariefisk i stället för hund, förutom att man kan ha fisk även om man är pälsallergiker, var att man slapp gå ut med den...

fishwalk_450x702
http://cuteoverload.com

Mycket dag

Idag vaknade jag jättetidigt så jag får en ovanligt lång dag. Jag brukar ligga i sängen halva dygnet annars, inte nödvändigtivs sovande men i alla fall. Nu är jag igång och tvättar och ska ut på stan och fixa. Ibland är jag så effektiv så jag blir rädd för mig själv. Fast oftast inte. Jag är bortskämd med all min tid och fattar aldrig hur folk hinner med allt de gör.

Det är orättvist att man anses flitig om man går upp tidigt, tycker jag. Inte i mitt fall, men många människor gör ju faktiskt nyttiga saker sent på kvällar och nätter och är minst av allt lata. Fast jag tycker ju att jag är aktiv när jag läser böcker, det kan vara bra för mitt jobb på skolbibliotek. Det är inte alla som håller med mig. När jag pluggade litteraturvetenskap och läste hela dagarna, och hade jättetrevligt i och för sig, tyckte sambon inte alltid att jag var så flitig. Hans mammas gubbe verkar inte tycka att jag gör något vettigt alls. När han såg mig under en filt med en bok undrade han om jag var sjuk...
Bok som tas ur hyllan
www.tyreso.se

Kulturkullan

Vecka 19

* Läser: Nattens bibliotek av Alberto Manguel. Den här boken bör man läsa när man jobbar på bibliotek. Men den är väldigt svår och det är dumt att ge sig på den mitt i natten, trots att det borde vara idealet med den titeln, när man druckit några cider. Jag tycker att det är väldigt vackert språk, men det är för mycket fakta för att nöjesläsa. Jag måste vara extremt koncentrerad och jag undrar hur många det egentligen är som förstår alla blinkningar till andra verk.

Exempel:
I ett sådant bibliotek skulle hjälten i Slottet gå ombord på Pequod för att söka efter Den heliga Graal, stiga i land på en folktom ö för att återuppbygga samhället av fragment stöttade av landets ruiner, tala om sitt möte med is efter hundra år av ensamhet och i plågsam detalj minnas att han gick tidigt till sängs. (Sid.65)

* Lyssnar på: I am John med John ME. CD från 2009. Jag förstår inte varför man kallar sig John ME när man heter Mattias Edlund men jag förlåter honom. Jag känner igen sångaren från Motorhomes som gjorde ett par fina skivor. Kändispoäng; jag och en kompis försökte bjuda med oss på efterfest med bandet när vi pratade med trummisen på ett evenemang som kallades efterfest för Kent (gruppen). Rösten är skön, men jag saknar Amanda Jenssen som gjorde en sådan lyckorysningsframkallande duett med honom på Love is my drug på någon TV-gala.

I Am John
www.johnme.se

* Veckans citat:
"Saddam Hussein look-a-like, dvs snarlik ett snarlik."
Kommentar från Jernis hos http://gyrot.wibrand.se/ till inlägget Om dagarna den första maj.

* Veckans händelse: Kung i baren på Terraza på lördag. Åldersgräns 28, inträde 150.

Medister

Idag har jag lärt mig att medisterkorv främst säljs i södra Sverige och Skåne samt att den är något smalare än falukorv. Detta har jag fått från Wikipedia som jag kollade efter att ha köpt fel och råkat få två svin(!)dyra korvar. När jag trodde att jag köpte två för 20 blev jag konfunderad när jag kollade kvittot och de kostade 93,80 tillsammans. Jag cyklade tillbaka och kollade och kvittot stämde, jag hade inte sett den lilla pilen mot hyllan ovanför som såklart var tom på billiga korvar. Nu får vi äta exklusiva medisterkorvar här, smått onödigt med tanke på att jag nästan kraschade månadens matbudget redan inför sista april.

unghane medister
www.unghanen.dk

Svart eller vit?

Jag träffade en sydafrikansk tjej som höll en monolog om det komplicerade förhållandet mellan svarta och vita i Sydafrika. Hon pratar otroligt mycket, den här tjejen, och lika bra var kanske det för jag vågade inte fråga henne vad hon anser sig själv ha för färg. På snacket förstod jag att hon tycker att de vita i Kapstaden, som hon kommer ifrån, är förtryckta nu. Jag tror att hon är en blandning för hon har en jättefin brun färg.

När vi var på allsång på första maj förvånade jag vännen med att kunna en annan text till en av sångerna. Jag minns inte vad de sjöng på scenen men jag sjöng "Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord, röd och gul och vit och svart gör det samma har han sagt, för han älskar alla barnen på vår jord." Jag har gått på både kyrkans barntimmar och kyrkans miniscouter. När vi hade fått våra gratiskorvar gick vi och satte oss bakom scenen. Det hade ju blivit en dålig allsång när jag inte ens sjöng samma text som alla andra... Kanske jag skulle ha sjungit den där visan för Kapstadstjejen? Själv är jag för tillfället ljusröd.
www.annaskapar.se

Bräckliga och/eller skrymmande

Vi ska köpa present till den danska tjejen vi ska hemsöka i helgen. De är världens gulligaste, våra danska stuggrannar, och ger oss jämt en massa fina och trevliga saker (läs öl till sambon) så ibland vill man ju ge igen men det är svårt att komma på bra presenter. Jag blev alldeles rörd när de hade varit i Turkiet och gav oss en söt liten fotogenlampa i keramik och glas. Den var kanske inte dyr, men bara idén att bära omkring bräckliga saker genom världen för att ge till sina grannar/kompisar tycker jag är nästan absurd.

Min bror och hans fru fick en stor discokula i bröllopspresent av en släkting som fraktade med sig den på planet från USA. Det är också på gränsen (för mig skulle gränsen vara passerad sedan länge) för vad man kan göra sig besvär. Jag hatar att bära saker, så presenter långväga ifrån är inte så vanligt från mig. Mamma är likadan. När mina föräldrar gav mig en trumma de hade tagit med sig hem från Tanzania, sa mamma hotfullt "Nu är du så god och tar emot den här, den var inte lätt att flyga med!". Jag törs inte göra mig av med den utan vi har till och med sanerat den från konstiga kryp och låter den trona på en bokhylla, så att inte mamma ska nedkalla en förbannelse över oss. (Till mamma; den är jättefin! Men stor.)Temperaturväxlingar

Det är svårt att klä sig när det är så varmt på dagarna men fortfarande kallt på nätterna. Det kändes aningen svalt när jag cyklade hem vid ett inatt i min kjol som går ned till knäna och bara ben, möjligen för att det var +3 grader.

Det är vid den här tiden på året man kan se tjejer i bikini och pensionärer och invandrare med täckjacka. Jag såg ett par thailändare häromdagen, iklädda vinterkängor, dunjackor, mössor och lovikavantar, när jag cyklade utan jacka.

Snart ska jag cykla till stugan. Det är 16 grader i skuggan och jag tar linne och shorts. Kanske inte så här korta...


http://microkitten.com

Allsång mot högern

Idag låg vi och solade på trädäcket utanför bastun. Jag och en kompis övertalade Göteborgskompisen att han skulle gå med oss på Allsång mot högern. I stället för att köra direkt hem till Göteborg fick han i stället skjutsa in oss till stan. Jag lämnade kvar sambon i stugan där han bygger solvärmare och grejar.

I Järnvägsparken var det allsång med Klas Mathiasson och Patrik Sundin, tal och gratis korv. Klas, jag är kär i din sångröst! Du borde sjunga för mig oftare. Jag måste gå på alla möjliga och omöjliga ställen för att få höra. Synd att jag upptäckte Klas Kapell långt efter dess upplösning. Patrik var också bra som vanligt, men det var lite ovan publik. Pensionärerna är inte så hemma på arg Thåströmrock.

Ikväll ska jag gå till en kompis och sitta och äta på hennes balkong och sedan ska vi gå till uteserveringen på Harrys. Jag har ingen aning om ifall det är någon bra kväll att gå ut, men om det inte är kul går vi väl hem igen.


www.skansen.se

Runke pub

Jag trodde ett tag att en kompis hade blivit lite dum i huvudet. Visserligen har hon aldrig varit hos oss i Runkarp men hon frågade så självklara saker.

-Vad är det?
-Det är bastun.
-Vad är det?
-Det är ladugården.
-Vad är det?
-Det är stugan.

Men sedan fick jag veta vad hon var ute efter.
-Var är puben då?
-Jaha, ja, den är inne i stugan.

Invigningen av Runkepuben gick fint. Vi var tjugo personer varav elva blev kvar; nio i stugan, en i sin husbil och en i bastun, och en hund också förresten. Ganska många bastade och badade i dammen (inte jag) och så blev det hårdrock/pop/goa/alltmöjligtdisco. Jag var vaken till klockan fyra och det var länge sedan jag var det frivilligt. För några var det mindre frivilligt eftersom vi hade dans där de skulle sova. En tjej slumrade till sittande lutandes mot en trästolpe på sängen.


www.swedesplease.net  

RSS 2.0