Solblekt turist


En bild från 060825 när jag hade sådär solblekt hår som jag vill ha. Jag är på god väg och var jättenöjd när två personer kallat mig blondin samma dag. Jag tar det som en komplimang. Att håret sedan blir torrt och sprött som okokt spagetti och att man helst ska skydda sig med någon ful keps eller scarf orkar jag inte bry mig om. Okej, det finns människor som kan se snygga ut i keps och olika huvudbonader men jag är inte en av dem.

Det här är en annan bild från vår bilminisemester (vi åkte genom Värmland när vi skulle till Hedemora). Vi hade en fruktansvärt vacker kväll vid Vänerns strand med en sådan här solnedgång.

Jag tokbloggar idag eftersom jag kommer att få bloggabstinens nu några dagar framöver. I extremast tänkbara fall kommer jag inte att blogga förrän på måndag. Hade jag varit hemma hade jag turistat här men nu ska jag och mamma turista i hennes gamla hemstad Norrköping i stället. Det ska bli trevligt för jag saknar verkligen den mysiga staden.


Milda Mathilda

Undrar om hon fått höra det förut? Nu ska jag se om jag kan lägga in ett klipp här för det här är en av de vackra låtarna som Mathilda skrivit själv och som jag vill att alla ska få höra. Det är från kvällen i Missionskyrkan som jag skrev om den 25 maj. Kolla på youtube.com efter Mathilda Hagfoss på flera klipp.

http://www.youtube.com/watch?v=SRQeS_EUzLc

<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/SRQeS_EUzLc&hl=en"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/SRQeS_EUzLc&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

Nej, jag fattar visst inte hur man får in själva filmerna i bloggen. Kanske det finns någon som kan visa mig.

Kulturfyran

 Veckans kulturfyran från http://kulturbloggen.com/?p=3726:

1. Är du en hårdrocksfan?

2. Vad betyder Kiss för dig?

3. Kiss spelar på Stadion. Kommer du att gå på någon slags konsert i sommar?

4. Vilken är den bästa konsert du varit på, eller som du minns mest eller som varit viktigast för dig?

1. Nej, jag är inte ett hårdrocksfan. Sambon är så det händer att jag lyssnar på hårdrock men jag brukar inte göra det frivilligt. När jag inte orkar byta musik i bilen kör jag till Iron Maiden eller Hammerfall. Det är rätt roligt, men blir farligt när jag kör som det låter, hetsigt.
2. Kiss betyder just inte mycket för mig. Min svägerska däremot har varit sjukligt fanatisk och till och med varit med i en tecknad serie som kissfan. Serien finns med i albumet Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingsson.
3. Jag ska gå på Iron Maiden på Ullevi, Packmopedskonserten i Dalhalla, Winnerbäck på Campus i Växjö och kanske några till. Konserter är det bästa jag vet!
4. Ratata, 12 december 1989. Jag var så exalterad så jag tappade rösten och var sjuk i flera dagar efteråt. Det var pinsamt att vara sjuk på lucia för då tänkte jag att lärarna skulle tro att jag lussevakat så hårt så jag måste skolka efteråt. Ha, som om jag någonsin skolkade. Hur som helst så var jag verkligen helt tagen av den där konserten och låg till sängs och tänkte på den och var väldigt nöjd mitt i mitt sjuka tillstånd. Det var väl en kombination av förkylning och lyckofnatt som däckade mig.


Arbetshäst?

På väg till stugan finns det tre föl, fast det är inte alltid man får se dem. Jag satt som vanligt och grovspejade och körde sakta genom Kånna för att få en glimt idag. De är lite luriga där och flyttar runt dem så jag är inte helt säker på vilken hage de är i och så råkade blicken fastna på en brunbränd man i bar överkropp i stället. Jag inbillar mig att det inte syns så bra att man stirrar när man har solglasögon. Lite dummare blev det ändå när jag gjorde precis samma sak på hemvägen och till råga på allt samme man dök upp i synfältet igen! Men inga föl.

Nästa krypkörningsställe är Boarp. Där har de en arbetshäst med föl. Fölet ser inte så arbetsamt ut utan ligger mest utslagen i något som ser ut som en gammal lövhög. Det kanske blir en fritidshäst?

Våra får har tagit begreppet fårskallar till en ny nivå. De har en ganska stor hage nu. Vi brukar ha två spannar vatten till dem, och en saltsten. De dricker inte särskilt mycket av det där vattnet och vi tror inte att de kommer ihåg var det står utan bara dricker när de får syn på spannarna av en händelse. Saltstenen hade de sparkat ut ur hagen och vattnet bajsar de i.
Jag är ensam hemma och det är därför jag är ute och kör bil och åker till Runkarp och vattnar växter och får. Det brukar jag inte göra ensam annars. Sambon är i Göteborg och sätter på Madelene. Det förhållandet har varit i ett år nu. Han är glad för det gick visst ovanligt fort den här gången. Madelene är en stor etikettmaskin.

Kronersskaka?

Idag var jag och köpte vedugnsbakad pizza på Le Chef. Av någon outgrundlig anledning hade de kvar menyn från förra ägaren, restaurangen Levante, och där var så många stavfel så jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag valde att skratta. Särskilt åt pizza med kronersskaka. Aha, kronärtskocka!

Jag levererade pizza till mina vänner och berättade om ägaren som är lite flörtig.
- Han håller på och bjuder mig på fest hela tiden.
- Och du vill inte gå?
- Joo...

Slamträsket

Idag har jag träffat Klas, ni vet den här poeten som jag känner,  för att lämna skivor (och låna en bok skulle det visa sig). Han verkar lite upprörd över min simpla musik- och poesismak och försöker förklara det geniala i hans diktning som jag inte förstår. Jag säger att jag inte kan hålla på och förstå allting, att jag tyckt om hans sångtexter i Klas kapell. Han säger att jag får komma ur de där trubadur- och slamträsken snart. Undrar om han fattade själv hur rolig han var där, han menar poetry slam som jag ju nyligen upptäckt, men jag kom på det vitsiga med slamträsk först efteråt. Jag trivs ju i mina träsk och har inte tänkt tröttna på vare sig trubadurer eller slampoeter på länge, länge, kanske aldrig.

Hundolycka


Det här är kompisarnas hund. Han väger ungefär 60 kilo och är väldigt snäll men inte dresserad. Idag var jag med väninnan och hunden och solade på en strand. Vi satte oss en bra bit bort från själva badplatsen och hunden var kopplad och bunden runt ett träd. Plötsligt kom en annan hund lösspringande emot oss. Då började kompisens hund också springa. I inlägget Falla som fura för några dagar sedan skrev jag att jag inte brukar skada mig. Fel. Jag skadar mig utan att göra någonting. Jag låg intet ont anandes på magen och solade när jag plötsligt kände något som brände till. Aj, där blev jag av med mitt högra öra, tänkte jag. Det var ju tråkigt. Hunden hade släpat med sig kopplet och bogserlinan han satt fast i och höll på att ta med sig mitt huvud på vägen. När jag kom hem sa sambon att om jag fortsätter att skada mig såhär så ser jag snart ut som en hel stridshärd. Han spelade ful goamusik och jag sa att det är så hemskt så öronen blöder. Imorgon blir det inte uppsatt hår.

Kulturkullan

Vecka 22

* Läser: Jag har precis börjat på Någon sorts extas av Johan Kinde. Egentligen har jag väl aldrig riktigt gillat hans Lustans lakejer utan alltid helhjärtat dyrkat Ratata, som dök upp ungefär samtidigt. Kinde har en röst som jag har lite svårt för men han är bra på att skriva texter så en roman är intressant. Det ska bli väldigt kul att läsa om 80-talet och musikvärlden i Stockholm vid den tiden. Kinde är elva år äldre än jag men en del av hans åttiotal var även mitt. Boken handlar om Julian som skriver texter till bandet Bête Noire, från hans utveckling från pojke till ung man. Jag har kommit till sidan 27 och jag är nyfiken. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Markusevangeliet med Markus Krunegård. CD från 2008. Första gången jag hörde Jag är en vampyr på radion fick jag genast långa öron och undrade vad det var för en ny artist. Text, melodi och röst tilltalade mig direkt eftersom jag faller för nästan alla killar som sjunger på svenska i pop/rock/vis/singersongwriter/folk-stil. Jag ska höra Markus på Winnerbäcks turné i sommar. I vissa låtar påminner han om Hellström.

* Veckans citat:
- Vem är det som pratar så hemskt?
- Ja, det är ju den där biltävlingen idag.
Två äldre damer som satt ungefär 100 meter från startrampen på sydsvenska rallyt i lördags.

* Veckans händelse: Turista hemma i Ljungby 31 maj - 1 juni. Från www.ljungby.se där det finns en folder att skriva ut:

 

Välkommen till din kommun, Ljungby!

31 besöksmål håller öppet kl. 11.00-17.00 och väntar på Ditt besök med glädje och

spänning. Om du besöker sex ställen är Du med och tävlar om många fina priser,

skänkta av deltagande företag.


Mathilda Hagfoss och Mustangen (och melodifestivalen)

Igår gjorde jag ett par väldigt olika och ovanliga saker! Eftersom det inte verkade hända särskilt mycket ute på stan tyckte jag att jag skulle gå på helkväll i missionskyrkan. I alla fall en del av kvällen. Där skulle det vara uppträdanden av våra elever Mathilda Hagfoss, Patrik Sundin och  gruppen Veracious. Mathilda och Patrik ville jag jättegärna höra så då tänkte jag att det får vara värt att gå ensam på en ungdomskväll i kyrkans samlingssal som ligger i källaren, har lågt i tak och är ganska omysigt. Trist att vänta i 40 minuter innan första uppträdandet, men jag hade åtminstone mobilen att leka med. Jag lyssnade på hela Mathildas framträdande. Hon är så duktig, hon är så bra! Det är fascinerande när hon sjunger andras låtar så att jag tycker bättre om dem än originalen. Jag har hört henne sjunga någon Lisa Ekdahl-låt så det var jättefint och jag gillar verkligen inte Lisa och hennes barnsliga röst. Denna gång sjöng hon sånger av bland andra Thomas Andersson Wij, Lars Winnerbäck och Håkan Hellström och även två sånger på engelska som hon skrivit själv.  Vilken begåvad tjej!

Tyvärr kunde jag inte vara kvar och höra Patrik för jag skulle ut och åka raggarbil! Sambon har en före detta kollega som är stolt ägare till en gul Mustang från 1971 och jag har tjatat om att jag vill åka i den där bilen. Jag tror att jag aldrig har åkt cab innan så det var spännande. Sambon fick köra, jag satt fram och kollegan bak. Vi mellanlandade på Stengrottan och fick med en till passagerare på en runda. Det var bara fyra grader på kvällen så när vi skjutsade hem bilägaren fick vi dra upp taket. Jag ändrade mig förresten från att ha velat bära klänning till att gå i jeans på kvällen. Så ingen behövde se mina sargade knän utan fick koncentrera sig på att titta på min korsett istället, hehe. En kille som satte sig bredvid mig, på samma stol, på puben sa att han skulle dra i snöret om jag inte flyttade på mig. Men jag har ju inte string ikväll, sa jag, innan jag fattade att han menade snöret i korsettryggen.

När vi var hemma en sväng mellan cabbandet och puben såg vi avlsutningen av melodifestivalen. Jag tyckte det var kul att det gick dåligt för Sverige, fast pinsamt också. Snart får väl media sluta haussa Sveriges bidrag och alltid satsa stenhårt på att vi blir i topp fem? Andra länder är inte så intresserade av svensk musik längre, åtminstone inte i schlagersammanhang. Ryssland är ett ofattbart stort land med grannländer med samma smak som kan rösta på dem.


Falla som fura

Jag är urdålig på att ta mig fram i terräng. Annars skadar jag mig nästan aldrig eftersom jag är försiktig och feg och inte utsätter mig för det minsta farliga saker (förutom att jag blejdar genom stan fast jag inte kan bromsa) men när jag är ute och går i skogen händer det ofta att jag trillar omkull. Då menar jag inte trilla som i landa lite mjukt i mossa utan jag faller handlöst. Det tog lång tid innan det gick att ta sig fram genom skogen efter Gudrun över huvud taget och det ligger fortfarande grenar och ibland stora trän över stigarna. Sambon har en slags förmåga, som jag saknar, att se sig för och kliva rätt samtidigt som han kan titta åt andra håll och se intressanta djur och växter. Jag går och tittar rakt ned i marken... och snärjer in mig i grenar och faller. Igår blev jag nästan lite stolt över att jag lyckades trassla in mig i en grenhög så att jag föll på knäna och skrapade dem OCH fick rispor på baksidan av benen. Det kommer nog inte att hindra mig från att visa knäna ikväll när jag ska ut.

Igår valde jag en hellång kjol för besöket på puben men ikväll vill jag ha klänning som slutar ovanför knäna. Jag tvingade ut sambon igår fast han var dödstrött. Han tyckte det kunde räcka med att gå ut ikväll men det är ju rally här och då ska jag ut och titta på folk! Jag träffade en av männen från förra året på puben. Inte för att jag hade en aning om vad han heter men jag gick fram och frågade om han var från Sandviken och minsann så var det han och hans kompis som tog med oss upp på sitt rum på Terraza för ett år sedan när min kompis behövde gå på toa.

EM-låt

Årets utofficiella EM-fotbollslåt 2008. Jag är aggressivt ointresserad av fotboll men Lennart Bång mailade mig och talade om att han gjort den så okej, här är den:

http://www.youtube.com/watch?v=OMshyxlao-8

ESC

Igår var jag ensam och kunde ostört sitta och anteckna hur nördigt som helst så denna semi har jag lite mer koll på än den förra.

Island. Island är ett lustigt litet land och roligast är såklart om de sjunger på isländska men det brukar inte gå så bra då. Det är inte bara ordet life (Låten heter This is my life) som får mig att tänka på It´s my life som Dr Alban gjorde redan 1992. E-type tänker jag också på.

Sverige. Jag tycker inte om Charlotte Perrelli men den här låten har fastnat eftersom jag hört den så många gånger. Säkert vinstchans för den verkar populär hos andra länder. Men varför kör de början i svartvitt? Precis som första gången undar jag om det är fel på TV:n.

Turkiet. Bidraget framförs på turkiska, plus för det. Luuk säger att sångaren liknar deckarförfattaren Jens Lapidus.

Ukraina. Det bidrag som anses vara Sveriges farligaste konkurrent. Ja, ännu en silverklänning och en tjej (hade varit kul med en kille i den klänningen) som sjunger. Lite roligt med gubben i lådan i början.

Litauen. Nomads in the night. En man i hiskligt långt svart hår och skinnbyxor sjunger så jag tänker lite opera, lite Queen, lite The Ark. Fast inte lika bra.

Albanien. Yngsta deltagaren är 16 och sjunger på albanska. Det blir en av mina favoriter. En fin liten sång. Dessutom har hon en fascinerande kappa som framtill visar naveln men baktill når ned till knävecken.

Schweiz. Sjunger på italienska och vill nog låta som Eros Ramazzotti men det räcker inte hela vägen. En smörig ballad.

Tjeckien. Have some fun. Hm, söt tjej med långt hår och sinnesslött kort klänning med dansare som även de har omöjligt korta klänningar och hotpants. Ingen höjdare till sånginsats.

Vitryssland. 80-talspop. Brukar ju jag gilla. Men herregud, vilken jönsig text! Hasta la vista baby, I´m gonna miss you maybe.

Lettland. Wolves of the sea. Nu får jag nästan skämmas. Det här är det jag tycker bäst om tillsammans med Albanien. Luuk och den andre svenske kommentatorn hånar bidraget men hävdar att det säkert kommer att dansas till det i Visby i sommar. Om de bara sjöng lite bättre och inte pratsjöng så mycket så skulle det vara riktigt bra. Det enda bidraget som har en riktig melodi som jag minns. Haj, haj, hooo...

Kroatien. Romanca. Jag antar att språket är kroatiska, det låter vackert. Alltså språket. Inte är jag så imponerad över lajlajlaj och den så kallade rapparen 75 cents förutom att det är kul att han är 75 år.

Bulgarien. DJ, take me away. Hemska ljud, technoaktigt. Men när själva sången går igång är det okej som danslåt betraktat. Jag är fascinerad över tjejen som kan sjunga och samtidigt visa tänderna mellan knallröda läppar. 

Danmark. All night long. Nu blir jag nervös som jag blir över folk som artikulerar för mycket. Samt har fjuniga mustascher. Jag kan inte tänka på sången alls.

Georgien. Peace will come. Som bisittarna påpekar låter det lite väl banalt med en sådan titel, men när man vet att tjejen vuxit upp i flyktingläger kommer hon undan med det. Hon är blind och jag undrar om inte någon kunde ha hjälpt henne att klä sig i något annat än vad som liknar en söndrig svart sopsäck. Då river de av henne den och under har hon en enkel vit klänning. Snyggaste klädbytet, och låten, den var väl okej tror jag, som än en gång tappat koncentrationen och bara ser showen.

Ungern. Candlelight. Luuk berättar om en otäck upplevelse. Han bor på samma hotell som ungerska delegationen och när han gick till hotellets gym som var ungefär fem kvadratmeter stort trängdes han med Ungern som övade danssteg så att han fick höra låten tjugo gånger i rad. Jag tycker de står tämligen stilla så det var väl tur i oturen för Luuk... Låten har jag glömt.

Malta. I den här konstellationen ingår det visst nästan bara svenskar. Jag blir inte klok på var sångerskan kommer ifrån. Hon är mörk och har en mörk röst och påminner lite om Victoria Beckham fast i en sund variant med fina former. Låten heter Vodka och framförs på engelska.

Cypern. Femme fatale. Det är nog grekiska. Åtminstone inte engelska och det är kul. Annars intetsägande.

Makedonien. Let me love you. Lite rap. Lite tråkigt.

Portugal. Framförs på portugisiska (trevligt) av en storvuxen kvinna i vinrött hår. Det är en ballad som är sorglig och vacker. Det är något med en kvinna som kallas havets hustru efter att hennes man drunknat. Något sådant.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=451
1. Internet pajade för många Sollentunabor idag. Internet har påverkar oss på flera sätt. Vad skulle du göra om du blev utan Internet en dag?

2. Nästa fråga har också med min dag att göra. En annan anledning till att jag inte hunnit vara vid datorn är att vi köpt nya möbler och har ägnat den här dagen åt inredning och omändring. Vi har bland annat skaffat en jättemysig indisk byrå med 28 lådor. Den är nog min favoritmöbel.
Har du någon favoritmöbel?

3. Nästa fråga har med kvällens semifinal i Eurovision Song Contest där det svenska bidraget med Charlotte Perrelli ska vara med och tävla om att få vara med i finalen på lördag. Så nu undrar jag: vilken sång kommer du först att tänka på när du tänker på Eurovision Song Contest?

4. Eurovision Song Contest är inte bara lättsamma, lättsmälta schlagerslingor, det är kläder, ofta glammigt och glittrigt. Vilket är det snyggaste klädesplagget tycker du?

1. Jag blir irriterad och rastlös utan internet. Det är den största anledningen till att jag inte vill bosätta mig i stugan i flera dagar i sträck, som sambon vill. Där finns inget internet och jag försöker att inte våldta sambons mobil som har det... Jag vill blogga och maila varje dag. Vad gör jag annars? Ja, om jag inte har en bok till hands blir det riktig kris!
2. Sängen! Sova, läsa, gosa. Saknas bara mat och internet, annars så skulle jag kunna ligga där i veckor utan att gå upp.
3. Främling med Carola. Jag har aldrig tyckt om den men alltsedan det där födelsedagskalaset hos en klasskompis 1983 där alla utom jag och min kompis skulle dansa har den förföljt mig.
4. Vad är frågan? Snyggaste "schlagerplagget" eller plagg i största allmänhet? På scen funkar ju saker som ingen skulle kunna ha annars, som minimala silverklänningar som jag kan tycka om på något konstigt sätt. Klänningar över huvud taget är snyggt.


Kungshögrock

Jag fortsätter mitt konsertknarkande och går på allt, allt, allt här i stan. Igår var jag på Kungshögrock. Det var en niondeklass som samlar pengar till studieresa. Lite trist att gå ensam, men jag hittade en kollega och satte mig bredvid hans fru som jag aldrig pratat med förut. Hon var trevlig och det lustigaste var att hon frågade om jag har barn i nian. Aulan i rosa huset (som de debatterar om det ska rivas eller renoveras) på Kungshögsskolan är liten. Eleverna är duktiga men spelar liksom väldigt högljutt. Annars var det en kul blandning av musik som Sounds Hit me, Talking heads Psycho killer, Presleys Suspicious minds och Guns n´ roses Paradise city. Jag tycker ju alltid att det är så coolt med någon som spelar gitarr på en scen och hade jag gått i nian hade jag väl blivit kär i alla killarna. Det var dessutom en väldigt tuff tjej som sjöng i en av grupperna. Kort rödspretigt hår, svartklädd och med liknande strumpebandshållare fast på handskar utan händer. Jaha, vad kan ett sådant plagg heta då? Silkestunna benvärmare fast på armarna? Nej, jag har aldrig sett det förut. Om vi hade haft en konsert i nian hade det inte låtit sådär bra. Imponerande!


Och ikväll är det andra semin inför finalen i Eurovision Song Contest på lördag.


South swedish rally


Bilder från förra året när sambon var och kollade på rallyt. Han ska nog stå på Tutarydssträckan i år igen. Min uppgift hade jag tänkt vara att vara ute på stan, men det verkar inte hända så mycket där. Så här tycker jag; om de räknar med 25000 besökare så är de korkade om de inte sätter upp ett stort öltält på torget! Jag skiter väl i hoppborgar och fiskdammar (inte bokstavligen men närapå...) och misstänker att de flesta besökarna utifrån också är lite fel målgrupp för det.


Modemusikshow och eurovision

Igår var jag och tittade på en mode- och musikshow på skolan. Det är andra året de kör den grejen där musikesteter och modetjejer visar upp sig och vad de lärt sig. Först hade de tre föreställningar för besökande åttor och så en för allmänheten på kvällen. Fruktansvärt bra reklam för skolan och jag tror att många åttondeklassare blir sugna på att söka hit och särskilt till våra estet- och modelinjer. Vad jag saknade lite var mera information om kläderna. Jag och väninnan satt och funderade över vad tjejerna hade sytt själva. Idag stod det i Smålänningen att de sytt det mesta. I så fall är det verkligen helt fantastiskt, om de kunnat och hunnit sy såväl jeans som toppar och allehanda accesoarer därtill! Bra musik och en skön blandning av olika musikstilar varvat med catwalking gjorde timmen väldigt kort!

På kvällen tittade jag på första delfinalen i Eurovision Song Contest. Jag kan inte säga så mycket om den eftersom det var så många bidrag så att jag blandar ihop dem och flertalet av dem var ytterst skruvade och lättklädda. Det är omöjligt att koncentrera sig på musiken när den är underordnad pantomimartister, kalkonfigurer, söndersolariebrända brudar och kläder i lager på lager som efterhand skalas av. Jag har ingen aning om vilken låt jag skulle tycka var bäst om jag bara fick höra alla bidragen och inte se dem, men jag tyckte att den enda som såg vettig ut var den norska tjejen. Snygg och fräsch och nordiskt blond, i en vacker klänning. Heja Norge! Jag vet ännu inte hur det gick, eftersom jag gick och la mig när alla bidragen var framförda men inte omröstade, kan jag tillägga.

Å så en bild

En bild, bara för att jag kan:
 
Det är skönt när man är get och äntligen har fått så långa horn så man kan klia sig själv på ryggen!


Praktiker, jag?!

På sidan www.prfekt.se/typealyzer kan man få en analys av vad man är för sorts bloggtyp. Jag är en praktiker! Många saker kan man säga om mig men praktisk är inte en av dem. De har nog förväxlat mig med sambon. Det är han som håller på med forskning och utveckling och jag som mera sysslar med utforskning och inveckling (information). Det här är humor:

Praktikern (The Practical) föredrar att förlita sig på sina sinnen, det man kan se, höra och ta på. När de ska fatta beslut om något blir fakta särskilt viktiga eftersom de kan räknas, vägas, mätas och undersökas - vilket är deras bäst utvecklade sätt att fatta beslut. Den logiska analysen kommer naturligt i första hand, medan hur viktig frågan är för dem själva eller andra kommer först i andra hand.

De förlitar sig på sin förmåga att resonera vilket brukar ge dem en framtoning som jordnära och praktiska. De brukar trivas bäst i arbeten där denna förmåga tillsammans med otvetdiga fakta kommer till sin rätt - gärna arbete med ekonomi och bokföring, juridik, kirurgi eller att hantera maskiner och material i praktisk produktion.

Det som framförallt driver Praktiker är konkreta upplevelser. Det kan vara både känslan av att utföra något väl, njuta av sinnesupplevelser (sol, vatten, mat etc) eller den konkreta upplevelsen av trygga och stabila framtidsutsikter (pengar, tillgångar och att förstå vad som förväntas av en för att åstadkomma det). De kan därför ofta framstå som "enkla" på gott och ont. Vill du få en Praktikers uppmärksamhet - pröva "hmm... vet du hur det här fungerar?...".


Swing it!

Titta vad jag fått för kommentar till veckans Kulturkullan från Hennes webredaktör:


Ikväll kl 19-19.30 kan du chatta med författaren Linda Unnhem om just boken "Swing it!" på hennessajten!

http://www.tidningenhennes.se/chatt

2008-05-20 @ 15:30:40
URL: http://www.tidninghennes.se/chatt

Jag kan tyvärr inte göra det för jag ska på modemusikshow på skolan, men det kommer nog att bli en intressant chat.

Rör inte min skola!

Idag hade jag fått ett sånt här mail:
Skadegörelse   Skolledningen har varit i kontakt med polisen angående helgens skadegörelse. Polisen säger att någon/några hat tejpat fast smällare på dörrhandtaget  till entrén och tänt på!!   Är det någon som hör något om händelsen tag kontakt med rektor!   Skolledningen  

Det är någon som är dum i huvudet på riktigt! I tidningen stod det fyrverkeripjäser och något ganska stort måste det ha varit för det var mycket stök och bök kring entrén i morse och man fick inte gå in den vägen.

Fun light, förlåt!

Foto från google.se

I mitt inlägg från den 13 maj: Jag undrar, apropå illasmakande drycker, om det är Fun light som har ändrats eller om min smak har förfinats. Eller om det var så att jag intalade mig att det var gott när det var det billigaste saftalternativet jag hittade på Domus i Stöllet under min fattiga folkhögskoletid? Nu har jag provat både wild berries och strawberry och de smakar pest!

Nu har jag svaret på den frågan. Det är fel på vårt vatten i stugan. Ibland smakar det lite dyigt men nu är det verkligen död och förintelse. När jag tog hem och blandade saften var den helt okej. Jag trodde nog inte att min smak förändrats mycket sedan 1996 eller att de ändrat receptet på saften så att den smakar så illa utan tyckte att det hela var väldigt konstigt.

Jag retar mig på uttrycket "man har inte roligare än man gör sig". Häromdagen när jag hade tråkigt på puben tänkte jag att det ska banne mig till en rolig jävel för att hjälpa upp det här trista stället. Då brukar jag ändå vara positiv och lättroad och kunna ha roligt med små medel. Lördagen var roligare än fredagen men då träffade jag också på ett gäng med kompisar och bekanta varav en kille är helt befriad från spärrar och berättade om en tjej han träffat som råkade slå huvudet i en hylla när de hade sex så att hon fick värsta blåtiran. Så rolig kan man göra sig...

Jag och ett par kompisar hörde en gång på gymnasiet när två av de tråkigaste tjejerna i vår klass pratade och den ena sa just "man har inte roligare än man gör sig." Det tyckte vi var roligt!

Nu har jag börjat läsa Innan jag dör av Jenny Downham och den verkar desperat sorglig och handlar om en sextonårig tjej som håller på att dö av leukemi. Hon har skrivit en lista på saker hon vill göra innan hon dör. Synnerligen svårt läge att göra sig rolig i, men hon gör verkligt tappra försök. Med de här exemplena menar jag att det är klart att det underlättar om man har en skön grundinställning och inte ser allt i svart, men det kan inte alltid vara min sak att se till att jag har roligt.

Kola i hus


En datakunnig kompis har varit här och hjälpt till att komma åt mina foton så nu har jag tillgång till mitt bildarkiv igen. Här hittade jag ett kort på ökenråttan Kola jag hade förut. Hon blev för fet för sitt hus så vi fick förstora ingången.

Kulturkullan

Vecka 21

* Läser: Swing it! av Linda Unnhem. När jag började på den här boken kändes det först lite jobbigt med den skojiga tonen och jag tänkte att ska det vara så här i närmare 300 sidor så blir det inte så himla roligt. Efter ett tag kom jag in i stilen och tycker att den håller hela vägen. Det är ett intressant ämne; ett par där tjejen tröttnat på slentriansex och föreslår en trekant. Modigt av en kvinnlig författare att skriva ur ett manligt jagperspektiv och såvitt jag kan bedöma är det trovärdigt. För övrigt är boken otrolig i vissa hänseenden men det kan jag ta. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: New chapter med Rootvälta. CD från 2006. Jag såg i artistlistan för festivalen Peace and love i Borlänge att Rootvälta ska uppträda. Dem har jag inte tänkt på på länge och när jag kollade upp dem visade det sig att jag missat att de släppt denna skiva. Rootvälta är ett Borlängeband som sjunger reggae, mest på engelska men ibland på dalmål. De har en stor skara fans i lilla Långshyttan och jag har sett dem några gånger. De är kul! Kändispoäng: En gammal bekant har varit ihop med en av killarna i bandet.

* Veckans citat: Nu er jeg fuldt ud tilfreds med vores håndbagage. Nu är jag fullt nöjd med vår stuga.
(När jag lät Google översätta bloggen till danska.)

* Veckans händelse: Sydsvenska rallyt 21-24 maj. http://www.southswedishrally.com

Jamshedpur

Mooahahaha, här sitter jag och skrattar så tårarna sprutar, det händer inte ofta. Efter tips från http://knivlisa.blogg.se   har jag låtit Google översätta Yfronten till engelska. Här är några exempel:

Ny uteservering på gång New pavement and again
Ljungbybostäder håller just nu på att färdigställa vår nya uteservering som kommer att få en mer kontinental touch. Ljungbybostäder are currently finalising our new outdoor area that will have a more continental touch. En snygg svart markis från "Markis- & Persiennfabriken" ramas in med ett glasat räcke. A sleek black awning from the "Markis & Persiennfabriken" framed with a glass railing. Fredagen den 16 maj skall bygget stå färdigt vilket vi naturligtvis kommer fira med trevliga jippon! Friday, May 16, the construction be completed which of course we will celebrate with nice gimmicks!


I have nollkoll on the economy and what needs to be done on the house and it is most sambon who have ideas, even if that. Den ene gubben satt och petade på ett får som kan vicka på huvudet i fönstret (vi har får i alla fönster) och den andre berättade mycket yvigt om hur björken skymmer hans parabol. One jack-sat and pets on a sheep that can wiggle your head in the window (we have, in all windows) and the other told very yvigt on how björken obstructing his satellite dish. Sedan åt vi äppelpaj och grannen mittemot fick vaniljsås i mustaschen. Then we have apple pie and its neighbour opposite was custard in Mustang.


Fine and fulkultur and much Jamshedpur. Fin- och fulkultur och mycket Ljungby.

Åh, vilken underbar översättningsfunktion. Jag testade norska också och då blev Ljungby Hönefoss!

Mitt profilbilde

Det hände något i bloggflytten så mitt foto syns inte längre. Jag har mecklat lite och testade att lägga in en annan bild i stället. Hoppas den kommer tillbaka när blogg.se trasslat färdigt med sin nya plattform. Om man klickar uppe till vänster på mitt profilbilde så kommer man till fotot och infon jag lagt in om mig.

Det här tyckte jag lät lovande från Harrys:
Ny uteservering på gång
Ljungbybostäder håller just nu på att färdigställa vår nya uteservering som kommer att få en mer kontinental touch. En snygg svart markis från "Markis- & Persiennfabriken" ramas in med ett glasat räcke. Fredagen den 16 maj skall bygget stå färdigt vilket vi naturligtvis kommer fira med trevliga jippon!

Kanske var det trevligt på afterworken mellan 16 och 20 men när vi kom dit vid elva var det trist. Lite folk och de flesta som satt där ute rökte och då kan inte jag vara där. Om jag inte är jättejävelfull och det tycker jag inte jag ska behöva vara för att sitta på en uteservering... De får fixa rökförbud! Ännu en dålig utekväll med besvikelser.

Jag fattar inte hur folk kan vara så hemliga! Jag har nuvarande och före detta vänner som blir med barn, får jobb, köper hus, emigrerar och skaffar nya pojk- och flickvänner (fast inte allt på en gång) utan att tala om det för mig förrän efter långlång tid. Hur bär man sig åt? Jag kan ju aldrig hålla något hemligt. Jo, andras hemligheter håller jag tyst om, men om det händer mig något så får alla veta på en gång. Till exempel här. De som jag anser mig vara nära vän med och nästan berättar allt för har uppenbarligen inte samma behov av att upplysa mig om saker. Ibland blir jag lite ledsen, men mest förundrad och imponerad.

Profile picture Jaså, här gick det att infoga min nya profilbild. Där ser man. Bilden är i och för sig inte ny utan från England någon sommar innan jag börjat blondspreja håret. Observera nyckelpigan i luggen.

Syskongifte

Jag har just fått reda på att halvsyskon kan få gifta sig efter tillstånd av länsstyrelsen. Samma sak gäller för helsyskon genom adoption. Om man är adopterad har man ju inte samma föräldrar som sina syskon, om man inte är adopterad från samma familj förstås, så det kan jag förstå. Men halvsyskon! Det tycker jag är inavel. Jag har hört om ovanliga fall där par har fått veta i vuxen ålder att de är halvsyskon men jag vet inte om jag tycker att de ska få gifta sig ändå. Jag tänker på en speciell familj hemifrån där en kvinna fått barn med sin pappa. Som om inte det vore nog blev denna kvinna senare tillsammans med en annan av mammans män. Det barnet blev inte alldeles normalt. Såhär i Källar-Fritzltider är det väl ingen som tycker att sådant ska vara tillåtet.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=3563:

1. Kor på grönbete, som en bild av människor. Vilket djur i litteraturen, konsten, eller filmen har gett dig mest eller tycker du är en bra bild av något?


Jag tycker om katter och att de gör som de vill. De kan se så oerhört lata och nöjda ut och bara ligga och trivas i solen. Jag gillade Mina fem tigrar av Lloyd Alexander som kom ut på svenska 1984.

2. Villket är ditt favoritdjur?
Nu är jag väl tvungen att säga får eftersom det är det jag har. Annars har jag svårt att välja mellan hund och katt.


3. Tycker du om kor förresten? För många år sedan tror jag Kurt Olsson hade en intervjuserie där han alltid ställde den frågan till sina gäster.


Ja, jag tycker om kor. Minns Kurt Olssons television och att han frågade  "Har du koskräck?". Men roligast var det när han frågade Patrik Sjöberg "Hur brett har du hoppat?"

4. Krumsprång för våren. Vad är våren för dig?
Premiärer för glass, grill, inlines, korta kjolar och så lite pollenproblem.


Lustiga husets årsmöte

Nu har vi haft årsmöte med bostadsrättsföreningen. Eftersom det bara bor knasbollar i vårt hus och sambon är den ende som är kapabel till att styra upp saker blir det ganska märkligt. Sambon får inte både vara kassör, vilket han måste, och något annat så officiellt är jag ordförande i föreningen. Sedan är det två gubbar på över 60 år och 100 kilo. De tog faktiskt upp det själva. Den ene frågade om den andre var med i hundrakilosklubben och han sa att han var över. Jag har nollkoll på ekonomi och vad som behöver göras på huset och det är mest sambon som har idéer även om detta. Den ene gubben satt och petade på ett får som kan vicka på huvudet i fönstret (vi har får i alla fönster) och den andre berättade mycket yvigt om hur björken skymmer hans parabol. Sedan åt vi äppelpaj och grannen mittemot fick vaniljsås i mustaschen.

Ännu en lista

Den här boklistan har jag sett på flera bloggar men nu tog jag den från http://trasselkvast.blogspot.com:

1. Vilken bok läste du senast?
Italienaren av Sven Olov Karlsson. Nu läser jag Swing it! av Linda Unnhem.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Innan jag dör av Jenny  Downham.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Jag brukar inte köpa böcker utan lånar mest. På hyllan i sovrummet har jag 41 böcker, varav 22 har kvinnliga, 14 manliga och fem flera eller vet-ej-könförfattare.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?

Först kollar jag hur många sidor det är och när jag läst hälften tänker jag på det.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Jag jobbar på bibliotek och blir dränkt i böcker jag vill läsa hela tiden. Jag går mycket på recensioner.

6. När blir en bok för lång?

Jag tycker bäst om ganska korta böcker, ungefär 250 sidor är lagom. En bok är för lång när den är tråkig.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Nu läser jag bara på svenska. Skulle vilja läsa mera på norska och danska men engelska tar för lång tid.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Jag brukar försöka att inte tvinga på folk böcker om de inte vill. Men jag boktipsar här i Kulturkullan, min läsedagbok http://ylvarosen.blogspot.com och på skolans hemsida www.sunnerbogymnasiet.se . Italienaren som jag läste nyss ska jag tipsa om. Den var rolig, särskilt för oss som kommer från trakterna nära Fagersta.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Jag har jättesvårt att sluta läsa en bok, sluta se en tråkig film eller sluta lyssna på en dålig skiva. Försöker att välja sådant jag vill direkt för att undvika det trista beslutet att ge upp, men ibland orkar jag inte.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
 
Kvinnliga författare tydligen. Om det är en genre. Nya romaner, gärna chicklitt. Jag köper sådant som inte är tillräckligt fint för att köpa in till skolan. Fantasy finns inte hos mig.


Vidöstern och Dannäs

Igår var jag på utflykt med mina tanter, som jag brukar säga. Vi var fjorton kvinnor som är så kallad  övrig personal och inte lärare på skolan. Det var mycket trevligt. Först åkte vi hem till en av oss som bor vid sjön Vidöstern. Där satt vi och fikade på en pir vid hamnen. Sedan tittade vi på hennes nya hus. Hennes man är pensionerad arkitekt och har byggt huset och det är väldigt futuristiskt. Lustigt hus byggt som en båge, med rummen som tårtbitar på rad, inte en rak vinkel, högst upp på en kulle. De flyttade in 2001.

Därifrån for vi till en kollega som sa att nu blir det tvärtom, vårt hus är byggt 1848. De är nyinflyttade på världens mest fantastiska gård, med tre hus och en egen sjö! Sjön är visserligen liten så man kan se hela. Man förstår den ganska fort, som kollegan säger. Men uj, vad fint att ha en helt egen sjö utan grannar! De har en sådan där fin rund grusväg så man kan gå i rondell framför huset. Och syrenbuskar, små stenpartier, gärdesgårdar, stall med tre hästar, hus som man kan gå runt mellan rummen för att de har flera dörrar (jag gillar det här med att gå runt), kakelugnar, trägolv... Hade jag varit det minsta intresserad av inredning och utredning och trädgård hade det här varit min dröm. Nu är jag fullt nöjd med vår stuga.

Våldtäktskvinna

Jag läste något i dagens Smålänningen som jag funderar lite över:
Nya gränser för våldtäkt
Den som onanerar en sovande man eller penetrerar en sovande kvinnas underliv gör sig skyldig till två olika sexualbrott och riskerar olika straff, enligt två domar från Högsta domstolen (HD). Domarna gäller två snarlika rättsfall som i grunden gäller var gränsen ska gå för vad som ska bedömas som våldtäkt. -Vi ville ha klarhet i rättsläget och få besked om vilka beteenden som är våldtäkt och inte, säger chefsåklagare Lars Persson på Riksåklagaren (RÅ).

Om det räknas som våldtäkt att onanera en sovande man så har jag gjort mig skyldig till det. Som tur är så gäller det ingen som skulle anmäla mig. Om det behövs en lag så tycker jag absolut att det ska kallas våldtäkt att ha sex med någon som sover, men i så fall ska gränsen för våldtäkt mot kvinnan också gå vid onani, eller också borde gränsen för våldtäkt av man gå vid att kvinnan penetrerar sig på mannen, äsch, jag vet inte vad det kan heta på juridiska men alltså att en kvinna sätter på en man som sover. Det ska vara motsvarande handling för kvinnor som för män, menar jag.

Festivalmissbrukare

Jag - en festivalmissbrukare. En sommar stannade jag hemma när mina föräldrar åkte till Tyskland, tror jag det var, för att jag vägrade missa Dala-Rock. Jag minns inte hur länge de var borta men jag vet att jag sov hos min mosters familj under festivalen. Det var nog då min lilla kusin frågade mig om jag hade bröst. När jag tveksamt svarade ja frågade han: ett eller tre?...

Idag har jag löpt amok och varit på Sagomuseet och fixat nio biljetter till olika evenemang på berättarfestivalen. Jag ska nog gå på ännu mera saker än jag gjorde förra året. Vissa är gratis som tur är.

Jag vet inte om en av våra vaktmästare var rolig eller om han faktiskt ville ha mineralvatten med vit paprika i fiket. Han ändrade sig sedan till vit persika, som om det vore bättre. Jag tror vattentillverkarna håller på att slå knut på sig själva i kampen om köpare nu när det debatteras om det miljöfarliga i att köpa vatten på flaska. Jag tycker inte om kolsyrat vatten och köper det inte hellre för att det är fullt med tillsatser som ska få det att smaka havtorn, citrongräs, blodapelsin och allt vad de hittar på. Snarare blir jag avskräckt, bluärgh! Jag undrar, apropå illasmakande drycker, om det är Fun light som har ändrats eller om min smak har förfinats. Eller om det var så att jag intalade mig att det var gott när det var det billigaste saftalternativet jag hittade på Domus i Stöllet under min fattiga fokhögskoletid? Nu har jag provat både wild berries och strawberry och de smakar pest! Jag har råd med Bob Mixx som är god, särskilt blåbärhallonvarianten. Jag ska hålla mig till det, eller traditionell blandsaft.

Bää på Höö i Diö

Igår var vi på Höö, ett fantastiskt fint naturskyddsområde i Diö nära Älmhult. Vi tänkte att vi var tvungna att åka dit och titta på äppelträden för det tar nog inte lång tid innan de blommar över. Jag vet inte var de får alla konstiga namn ifrån. De borde sätta får på ön så det blir Bää på Höö i Diö!

Idag har varit en bra dag. Jag invigde en ny topp från La Redoute. Inte för att jag vet riktigt hur jag tänkte när jag beställde den för jag borde ha fattat att den inte skulle draperas lika snyggt på mig som på den snygga modellen i katalogen som kanske väger hälften så mycket som jag, men jag hittade i alla fall en fin vit kjol som matchade bra. Dessutom fick jag kläderna jag beställde på homepartyt för Me & I. Jag ska ha roligt i sommar i min blåa segaråttklänning! Jag har blivit förlåten för en del av dumheterna jag slängde ur mig i fredags, rektorn mumlade något om att han ska försöka få upp min lön, jag har bestämt att jag ska gå på en massa roliga saker på Berättarfestivalen och jag har köpt biljetter till Packmopedskonserten i Dalhalla i sommar.

Jag är ju planeringsmaniker och börjar bli lite väl irriterad nu för att jag inte vet vad som händer här den 23-24 maj när vi har Sydsvenska rallyt. Om de ska ha någon stor artist så måste de ju veta det vid det här laget! Förra året hade vi Linda Bengtzing som jag i och för sig inte gillar, men hon drar mycket folk. Veckan efter, 31 maj-1 juni, är det turista hemma då en massa roliga turistställen har extra öppet runt om i kommunen, men mer information har jag inte om det heller.

Pingst

Pingsten - hänryckningens tid.
Jag: Är du hänryckt?
Sambon: Hän, hän.
Jag: Aha, det är en småländsk högtid. Vart ska du hän?

Igår hade jag tänkt gå på Kung i baren. Det brukar jag ju alltid göra eftersom det är enda gången det är 28-årsgräns. Vi var och åt pizza på Le Chef. De hade väldigt goda pizzor från vedeldsugnen. En capricciosa blev annorlunda med mozzarella, färska champinjoner och parmaskinka. Tyvärr var det förvirring och dålig service och först fick vi vänta jättelänge på att få in drickan och sedan länge igen innan vi fick beställa. Lustigt nog gick det väldigt fort att få pizzorna sedan och jag hoppas att de får lite ordning på det där snart. När de har två personer som tar upp beställningar ska de väl kunna hålla ordning på vem som gör vad? Efter middagen gick vi på Harrys och konstaterade att där inte var mycket folk, och så gick vi på Stengrottan en stund. Jag ändrade mig och ville inte gå på Kung i baren längre när det var så dåligt med människor ute. Sambon sa att jag ändå verkade sur, fast det var jag som bestämde det själv. Jag vill ju vilja! Jag vill tycka att det är kul att gå ut. Som tur var så var jag ju ute och hade galet roligt i fredags så det får räcka som helgnöje.

Kulturkullan

Vecka 20

* Läser: urklippt.cirklar & fyrkanter av Klas Mathiasson. Ja, det står med gemener på boken. Klas sa att jag skulle få ett exemplar om jag kulturkullar den. Jag sa att då ska jag skriva något snällt och han sa att jag får skriva vad jag vill. Okej. Han säger att hans avsomnade band Klas Kapell var bäst live när jag tjatar om att jag vill ha skivor och det är så med hans dikter också. Med boken följer en CD där några av dikterna finns inlästa och det var fantastiskt kul i fredags på releasefesten att höra dem. Jag tycker om sådana här dikter :

man går
under

och förundras
över
ett och annat
under

ja, de flesta under-
gångar är
outredda

och över-
gångar urkiljs väl
först när man gått
över?

Jag har svårare att uppskatta sådant här:

Åh
Puh!
Kraak!
Åååhh
Åååhh
Wow!

Det är en dikt hopklippt ur en bok om Byggare Bob. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Möllevångsång med Kristian Svensson. CD från 2007. Jag hörde Kristians konsert på Poetry Slam-SM. Han klev ut på scenen och såg lustig ut med röda byxor av plysch (eller något annat mjukmaterial) och hade inget hår men galna polisonger. Jag fnittrade nervöst och undrade hur sambon skulle stå ut med detta. Han tyckte åtminstone att Kristian var duktig på gitarr. Jag tyckte hela konserten var bra, jag gillar trubadurstuket. Tyvärr saknar jag en sång på skivan med en refräng som är ungefär såhär:

När han gick i nattens skuggor
medan alla andra sov
lärde han sig att den som nekas något
är den som frågar om lov

* Veckans citat:
"Jag har ett barn, jag har en bok, jag har en barnbok."
Klas funderar över vad han åstadkommit i sitt liv.

* Veckans händelse:
Invigning av Terrasas nya uteservering på fredag.

Ouppfostran

Apropå förra inlägget om att jag inte kan presentera mig för folk som folk (öh...). Mina föräldrar har inte uppfostrat mig till att vara artig och belevad. De säger också konstiga saker. När mamma träffade en man som presenterade sig som Sten-Örjan (eftersom han faktiskt heter det) skrattade hon rakt ut. Däremot har de lärt mig att man ska hälsa på folk så det gör jag, både på kända och okända. Ibland blir det jobbigt när jag artigt svarar på tilltal.

Idag hyr vi ut bastun till ett gäng som ska ha svensexa. Jag känner inte någon av killarna. Funderade ett tag på att vara i stugan när de är där, men de kanske inte vill ha en nyfiken värdinna som kontrollerar så att bastandet går rätt till och att alla hoppar nakna i dammen.

Releasefest

Igår var jag på releasefest för Klas Mathiassons diktbok Urklippt - cirklar och fyrkanter. Det var väldigt trevligt och fullt i lokalen trots att det var så fint ute. Pontus Ljungberg, intendent och son till Sven Ljungberg på Ljungbergmuséet, upplyste oss om att en människa alstrar 60 watt och att vi var hundra personer därinne. Han tyckte att det var kul att det kom så många nya besökare och det var det ju men jag har svårt att tänka mig alla dessa olika människor på konstutställning. Klas läste upp några dikter med Megafånerna, de är tre personer som läser, sjunger, framför dikter till saxofon och trummor. Sedan var det en kort paus, som blev ungefär en timme, med mingel och därefter hade han bjudit in sin svåger, radioprataren Per Brolléus som körde det annorlunda greppet att spela upp en CD med det han hade tänkt säga och mima till. Sölve Rydell talade lite om dikter innan han övergick till att be Klas att läsa en av sina dikter som nästan bara består av ordet bra, med annat uttal än det småländska för att han ska slå i engelskspråkiga länder, och illustrerade det hela med en nyinköpt BH. Det är svårt att beskriva det här evenemanget men det var väldigt roligt!

Jag har svårt att föra mig bland folk. I stället för att bli blyg blev jag burdus och sa vansinnigt konstiga saker när jag blev presenterad för en massa nya människor. En tjej kände jag igen och när jag kom på varför blev jag jättenöjd. "Jag har sett dig på kort på fotoklubben. Det var mycket naket!". Sedan blev jag presenterad för en lång snygg man från förlaget och sa att jag tyckte väl att det såg ut som att han inte var härifrån. Han började titta ned på sig själv och jag sa "Utböling!" och gick därifrån. Jag följde med och tittade på vänners nya hus och när de bjöd på vatten med is sa jag att det är höjden av snålhet att bjuda på utspätt vatten i tilltäppt sugrör. Det är en rolig historia, jag menade inte alls att det var något fel. Och så frågade jag en nattvandrare om det är farföräldrar på stan, fast honom känner jag och hoppas att han inte blev förolämpad.

Som tröst var det inte bara jag som sa olämpliga saker. En lustig kille som följde med mig och några vänner i en bil fick syn på Sölve som bor bredvid kompisarna vi skulle till. Han öppnade bildörren och skrek "Vi tar honom!". När Sölve vände sig om hojtade killen "Jag skojade bara!" och dök in i bilen igen. Efter titten på huset gick vi till puben. Där stod jag och pratade med en tjej jag inte träffat förut, men som en människa pekat ut för mig och sagt att vi är kollegor vilket jag ju inte tycker  när hon jobbar på kommunbiblioteket och jag på gymnasiet. Det var väl 2003 jag jobbade där senast? Hon var med hela kvällen så hon blev nog inte så förolämpad av att jag protesterade mot att vi var kollegor, det tyckte hon nog inte heller. Vi såg ett par killar som stod och tisslade bakom oss och sedan gick iväg. Efter en liten stund kom en av dem tillbaka och frågade den andra tjejen "Ska vi ha sex?". När hon avböjde vände han sig till mig och sa "Du då?". Jag sa också nej. "Jag är bra på oralsex" sa han då. Åh, vad jag känner mig utvald. Tänk om jag varit singel och sagt ja. Vad förvånad han skulle bli. Klas, poeten själv, tyckte att vi skulle sitta med honom och hans kompis så då gjorde vi det resten av kvällen. Till honom kan jag säga konstiga saker utan att det gör något. Det är skönt. Nu har jag rett ut vad bilden på bokens framsida föreställer. Jag trodde det var en ål som ligger på en bänk men det är en bettskena.

Yesterday´s news

Yesterday's paper telling yesterday's news. Ur låten Streets of London, som är särskilt fin med Roger Whittaker. I alla fall, gårdagens Smålänningen slog något slags rekord i artiklar om författare; Klas Mathiasson, Zulmir Becevic, Christina Wahldén och Jonas Ajvide Lindqvist.

Klas Mathiasson är ljungbykillen som givit ut diktboken Urklippt - cirklar och fyrkanter. Ikväll är det släppfest och jag ska dit men kan inte gärna tvinga med sambon på den andra poesiuppläsningen på en vecka...

Zulmir Becevic kom från Bosnien till Sverige som tioåring. Han har skrivit en ungdomsbok som heter Resan som började med ett slut och har varit på Kungshögsskolan och pratat om den.

Christina Wahldén är kriminalreporter på Svenska Dagbladet och har skrivit många ungdomsböcker. Hon har varit och träffat åttor i Älmhult.

Jonas Ajvide Lindqvist har bland annat skrivit otäcka Låt den rätte komma in, som snart ska komma på film, och har just fått Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Nu till vädret. Jag lever ju med en halvengelsman som fått mig att prata väder. Igår hade vi i Ljungby varmast i Sverige! Det var 23,7 grader! Ovanligt bra rekord, annars brukar vi ha de allra som sämsta vädren, stormar och översvämningar och guds alla förbannelser. Eller kanske djävulens? Nu är det 26,3 enligt vår termometer så vi kanske är ännu mera värst i Sverige. När det är så här varmt vill jag inte ha kläder på mig men det måste jag ju om jag ska vistas bland folk. Jag var nyss på stan iklädd min nya byxkjol, som är väldigt kort när man cyklar, och nya skor som är väldigt platta och halkiga. När jag cyklade förbi alkobänken vid taxi och koncentrerade mig på att inte få ögonkontakt med alkisarna samtidigt som jag inte visade hela benen och inte halkade av tramporna så stod det en man och frågade om han fick bjuda på en cykelhjälm. Nej, tack. Det borde man ha men jag orkar inte. Svart cykelhjälm på redan kokande huvud? Nää.

Simmande giraffer och teknikhaveri

Vi hade besök på skolan av två män som demonstrerade NE.se, nationalencyklopedin på nätet. (Tack för förkortningen NE, det är nästan omöjligt att uttala eller skriva nationalencyklopedin utan att snubbla.) En rolig fråga de fått var ifall giraffer kan simma och hur de i så fall gör med halsen, om de lägger den längsmed vattnet eller håller den stolt rakt upp som ett periskop. Jag skulle ha tippat på någon mellanvariant att de kör upp huvudet snett ur vattnet och liksom vickar med det för att få kraft. De flesta djur kan ju simma även om de inte tycker om det. Svaret var att, ja, giraffer kan simma och de gör det med halsen rakt fram ovanpå vattnet. Det måste vara en besynnerlig syn!

Jag tycker inte om tekniska prylar som krånglar. Nu har vi för en gångs skull både fungerande kopiator och skrivare på jobbet men det är säkert bara tillfälligt för de är helt utslitna båda två och det är hårt tryck på utskrifter och kopior så här i slutet av terminen. Tråkigare är det hemma, dels med datorn som vägrar känna igen mig som användare och dels min MP3-spelare som tvärdött. Den fick jag i födelsedagspresent för två månader sedan. Undrar vad som är mest troligt, att sambon ska hitta kvittot eller att ICA tar tillbaka den utan. Jag som just har vant mig vid att ha MP3 under mina promenader och blejdrundor. Bah!

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com:  


1. Snart är det sommar. För många betyder sommar att de tar sig lite extra tid för att läsa. Om du skulle ge tips till någon som dra iväg ut på landet och vill ha lite litteratur med sig till hängmattan, hur ser den tipslistan ut? Vilken bok eller vilka böcker ska plockas med?

2. Liverpool är kulturhuvudstad i Euorpa 2008. Vilken stad i världen tycker du skulle kunna sägas vara 2000:talets kulturhuvudstad?

3. Nedräkningen till Melodifestivalen har börjat i tidningar där reportage och artiklar om Perrelli och andra länders deltagare börjat poppa upp. Kommer du att se Europafinalen? Varför/varför inte?

4. Världskulturmuseet får hård kritik: För få besökare, samlingar som inte packats upp, dåligt samarbete med andra institutioner. Världskulturmuseet i Göteborg ifrågasätts i en utredning som regeringen beställt. (Enligt DN)
Har du varit på världskulturmuseet? Tycker du att argumentet för få besökare hör till som argument för ett museum? Spelar det någon roll om museum har få besökare?

1. Det beror ju på vem som frågar men om jag utgår från mig själv och listar böcker som jag tycker om så kan det bli såhär:
Sömnlös av Barbara Voors - Boken jag brukar säga är den bästa jag läst!
Allt för min syster av Jodi Picoult. Vad jag grät när jag läste denna och så oväntat slutet var!
Gör vad du vill av Erlend Loe - har jag inte läst än men jag har gillat allt han skrivit hittills och denna är jag hemskt nyfiken på eftersom den verkar vara allvarligare än tidigare böcker men ändå påstås vara rolig. Hur det nu kan bli roligt med en 18-årig tjej som blir ensam efter att hennes familj dödskraschat med flygplan och hon överlever ett självmordsförsök.
Utslag av oro av Mark Haddon. En sanslöst rolig bok som jag tyckte bättre om än hans första Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.
Hennes mjukaste röst
av Bengt Ohlsson. För det vackra språkets skull och för att jag inte fattar hur en man kan beskriva en kvinna på ett så inkännande sätt.

2. Vilken stad som helst i världen? 2000-talet som i år 2000 fram till 2999?! Inte vet jag. Det första jag kommer att tänka på är Rom. Jag har inte ens varit där, men min bror och hans fru åkte dit på bröllopsresa. Där finns otroligt mycket historiska byggnader och det är en så pass stor stad så att de har mycket kultur att visa upp.

3. Eurovision song contest, ESC, som de säger på TV. Jag vill gärna titta men det krockar med Sydsvenska rallyt som går i Ljungby. Inte för att jag är intresserad av rally men det var så vansinnigt roligt ute på stan förra året så jag vill hellre vara ute. Fast jag vet ännu inte vad som händer så man kanske kan titta lite på melodifestivalen och varva det med stadsfest. Jag tycker inte om Perrelli och det spelar mig ingen roll hur det går för Sverige.

4. Nej, jag har inte varit på världskulturmuséet men jag skulle kunna tänka mig att gå dit. Ja, jag kan nog tycka att det spelar en viss roll hur många besökare ett museum har. Om det kostar en vådlig massa pengar och nästan ingen hittar dit är det som pengar i sjön.


Kunskaper i finska

Idag hade skolan besök från vår finska vänort Paimio. Jag visste inte ens att vi hade en finsk vänort. Plötsligt kom en lärare in på biblioteket med en hel klass finska elever. Tacksamt lät jag honom själv presentera biblioteket för det verkade inte som om de förstod så väldigt mycket svenska och det var inte läge att ståta med mina kunskaper i finska. Förutom det vanliga (räkna till tio, Sverige, Finland, Får inte övertäckas, hej och jag älskar dig) kan jag säga ölflaska och träkuk...

Ikväll spelar Kajsa Grytt på Kafé de luxe i Växjö. Ibland är det synd att jag inte bor i Växjö för då skulle jag kunna hänga på Palladium och De luxe. Dumt att ha konserter på onsdagskvällar som det ofta är där.

Sådana här dagar förstår jag varför vi har stugan. Det är för att jag ska kunna ligga i gräset (eller på bryggan) och läsa och för att vi ska kunna grilla och sitta och äta utomhus. Nu på våren är det helt fantastiskt när det är sommarvarmt och myggen ännu inte kommit men däremot göken.

Fairytales gone mad

Jag kom nyss hem från konserten Fairytales gone mad, en redovisning i sceniskt musikprojekt. Det var våra ettor som visade vad de lärt sig den här terminen. Jag och väninnan är båda lika entusiastiska och tycker om nästan all musik lajv och går på teater, musikal och ungefär allt som händer i stan. Vi tyckte det var jättekul och att eleverna är sååå duktiga. Jag blev särskilt imponerad av en tjej som sjöng Dolly Partons Working nine to five med riktigt stark stämma. Det här var alltså inte ens våra esteter utan elever som har musik som tillval och så är de skitduktiga! De spexade till olika sagor; Askungen var inte alls intresserad av prinsen, Snövit blev opererad så hon blev vacker och när man fick se operationen bakom ett skynke plockade de ut en fiol ur hennes mage, Robin Hood övergav Marion och stack iväg med Lille John, plötsligt dök Harry Potter upp och några häxor gjorde reklam för Häxans putsmedel.
FairytalesKV

Le Chef och Blå huset

Idag har jag varit på två nya ställen; restaurangen Le Chef och Det blå huset som har massage och andra behandlingar samt en butik. Det var invigningsdag på Le Chef och jag var där och testade lunchen. De kör samma koncept som Zeus (som låg där innan) med stans största lunchbuffé med fem rätter. Det tycker jag är trevligt och maten var god. Fast 70 kronor är lite häftigt för lunch och med mina tider äter jag sällan lunch. Jag fick titta på menyn som knappt var färdig. Det var också lite dyrt för mig och kanske för Ljungby. Det går att få pasta från 95 kronor men annars ligger priserna från runt 150 kronor och uppåt till 275 som man får betala för älgtournedos. Jag bjöd in mig på invigningsfesten som ska vara den 24 maj för en av ägarna har lovat att bjuda mig förut och jag trodde att den redan varit så jag frågade nog lite surt när de hade invigning. Tyvärr kommer det att krocka med sydsvenska rallyt då jag kommer att behöva vara ute och ränna på stan.

Blå huset ligger alltså på Rune B. Johanssons gata, en nydöpt liten snutt av S. Järnvägsgatan. Det var det som förvirrade mig så att jag höll på att gå in i en vanlig villa på öppningsdagen. Jag köpte en handgjord tunika från Indien och hoppades att det inte är alltför små barn som sytt den även fast man kanske kan tro det när man tittar på de oregelbundna guldtrycken. Jag fick 20% rabatt på första behandlingen och nu ska jag gå in och kolla www.detblahuset.se och se vad de har förutom brasiliansk vaxning.

Uppdatering: Anette på Blå huset har kommenterat och garanterar att plaggen är sydda av kvinnor i Indien och inte av barn. Bra!

Kulturkullan

Vecka 19

* Läser: Idag har jag läst ut Bekantas bekanta av Mats Strandberg och Emma, vem är du? av Calle Ljungström. Mats Strandberg har själv sagt att han flyttade till Stockholm och ville bli känd och det spelade ingen roll för vad, så man kan tänka sig att han tagit ganska mycket från sig själv och inspirerats till Lilly, som i övrigt verkar vara en vidrig människa, och trasig. Camilla är en modell som vill slå igenom som artist med sina egna låtar. Hennes bästa kompis Daniel är homosexuell drag queen och Lilly är hans syster som försöker komma emellan honom och Camilla. Jag gillar relationsdramer och får tårar i ögonen i slutet av boken. http://knuff.se/boecker

Emma, vem är du?
är en fin liten bok. Calle har under hela uppväxten fått höra sången om Kalles klätterträd och Emma som bara finns i fantasin. När han gick på konstfack valde han som examensarbete att leta reda på Emma och dokumentera jakten i tjugo veckor. Roligt! http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Små vita lögner + andra sånger med Åsa Bällsten. CD som nog är en demo. Det kan nog vara ganska svårt att få tag i den här skivan men man kan hitta några av hennes visor på http://www.myspace.com/asaballsten. Åsas skånska får mig att tänka på Tekla som gjort ett par skivor. Trubadur med visor. Jag hörde Åsa på SM i poetry slam i Halmstad och tyckte hon hade bra texter och en skön röst. Det här är fint:
Du måste alltid berätta
om de saker som dröjer sig kvar
du måste lova mig detta
du är den enda syster jag har

Veckans citat:
- Finns det dagenefterpiller för män?
- Ja, Alvedon...

* Veckans händelse: På fredag klockan 19 är det släppfest av Klas Mathiassons diktbok på Ljungbergmuséet. Gratis inträde och puben är öppen.

Laura Wihlborg

Laura Wihlborg vann SM i Poetry slam. Hela tävlingen höll på till över ett på natten till idag. (Sambon är tacksam att han slapp genomlida hela SM...) Jag trodde inte jag hade hört talas om Laura tidigare men när jag googlade henne visade det sig att hon har bidrag med i antologin Insulae från Skurups skrivarlinje som jag kulturkullade vecka 44 i ett inlägg den 28 oktober 2007. Det var en av de bättre texterna i boken, tyckte jag. Man kan läsa det här: www.insulae.se/PDF/laura.pdf

Måste man alltid veta?

Det står en man på scen
inget hår men polisonger
röda byxor av plysch
han sjunger sina sånger

Jag hade en pojkvän en gång
med manchesterbyxor, röda ideal
jag kände mig alldeles för vanlig
opolitisk, toknormal

Nu har jag en blivande man
som snart skulle bli min före detta
om jag började ivra för extremt
som rödstrumpsfeminist med hetta

Måste man alltid veta var man står
och ha en benhård ideologi
kämpa för det man tror på
i en gemenskap, ett vi

Jag har fortfarande ingen aning
blandar ihop person och sak
mina åsikter kan ändras
och min väg är sällan rak

Jag är rädd för extremister
som aldrig kan rucka en tum
jag tycker de är helt galna
fast de får mig att känna mig dum

Nya lamm

Idag har vi varit och hämtat två rädda lamm. Vi skulle ju sluta med får men det gick inte för ingen ville köpa tackorna och vi ville inte slakta dem. Nu ville svärmors granne som haft våra tackor över vintern bli av med sina halvåriga lamm så då tar vi dem. Eftersom vi bara fick ett lamm i år så tänker vi att det kan vara kul för henne att få någon att leka med. Vi får väl se hur bra de funkar ihop. De har åtminstone börjat gå i flock, det var för ynkligt med bara tre stycken. Det var besvärligt att fånga in lammen för de är inte vana vid att man tar i dem. Alla hans andra får (fem stora) rymde ut i skogen så vi var tvungna att skrämma tillbaka dem. Phu!

Sambon var ute och plockade rabarber för en stund sedan och kom in och sa att om jag ville se igelkottromantik så skulle jag gå ut i trädgården. Tyvärr var jag precis på väg in i duschen så jag missade det. Han berättade att den stackars hannen hade väldiga problem att komma till. Han gick runt och pratade med honan och sedan när han försökte klättra upp på henne så rullade hon ihop sig. Så tråkigt, de är väl tillräckligt taggiga ändå utan att hon ska göra sig till en boll när han vill kela?

Alternativ till alternativ?

Jag orkar inte men ibland önskar jag att jag vore en
feministaktivistidealistanarkist
jag blir imponerad och fascinerad av såna
men att hålla med till viss del är väl också ett alternativ?
Jag tycker för mycket om kött
och för lite om grönsaker
för att undvika att äta djur
Jag vet, det är motsägelsefullt
att gosa och ta hand om någon
för att sedan äta upp den
men vem vill klappa en morot bakom örat?
Vi odlar faktiskt egna potatis och grönsaker (och lamm...)
Jag tycker för mycket om att köpa saker
att fynda på rea, att gå i en ny topp
för att bara klä mig i second hand
Jag har haft alldeles för rött hår
för att vilja färga det henna igen
vill inte ha det svart som en deprimerad själ
och tycker det är läskigt med rastaflätor, så otvättade att de ruttnar
Jag fick en rakapparat när jag fyllde trettio
så jag rakar benen
och jag sminkar mig när jag ska gå ut
men inte till vardags
Jag är rädd för hasch
och byxor av plysch eller manchester
Men jag har faktiskt varit där
jag har haft en pojkvän med halvlångt rödfärgat hår
som haschade ibland
manchesterbyxor och runda glasögon
vänster om vänster
det höll i två månader
sen träffade han en tjej som var mer alternativ än jag
med rödfärgat kort hår
kjol och grova kängor mitt i sommaren
Men jag sjunger era sånger
jag läser era dikter
och skriver en del själv
visst är jag ändå
lite alternativ så låt mig vara med!

SM i poetry slam

Igår var vi i Halmstad. Först köpte vi fönster på Byggmax och som tur var hade sambon mätt ordentligt så att vi kunde få in 120cm-fönster i Mitsubishin och inte behövde ta med släp. I så fall hade jag nog inte kommit in till stan. Vi var en snabbrunda på Biltema också. Sedan gick vi runt i centrum. Jag köpte inget men sambon handlade en somrig skjorta på HM. Jag hittade ingenting som jag kunde påstå att jag behövde men försökte få sambon att köpa mera kläder. Tvingade in honom att titta på en Icemanskjorta på Nordic Safari, men den var för mönstrig, och Lee-jeans på Carlings, men de har slutat att tillverka DeSoto som var de som satt bäst på sambon. Åt pizza och hörde en liten söt tjej som tittade in på pizzabagarna och hojtade "titta, de gör pancake!" (De blandade språk i familjen, mamman såg ut att komma från något annat land. )

Aj, aj, aj, nu har sambons kulturella smärttröskel passerats med flera meter och timmar. Jag drog med honom på SM i Poetry slam på Halmstads teater. Jag förstod genast att det var för hardcore för honom men jag tycker det är mysigt i måttlig mängd med människor med falurött hår och urtvättade kläder. Vi såg en timme av gruppen med norra Skåne, Rinkeby, Växjö och Halland. Jag kände igen några av de medverkande men såg tyvärr inte till vare sig Olivia Bergdahl, Emil Jensen eller Lennart Bång fast jag vet att de skulle vara där, men i stället fick jag upptäcka Kristian Svensson och Åsa Bällsten. De hade en konsert så det blev lite mer lättsmält. Jag köpte skivor av båda som jag ska kulturkulla. Och nu ska jag ligga lågt ett tag innan jag försöker lura med sambon på kulturevenemang. Ugh, vad mycket payback-göra-saker-som-jag-tycker-är-tråkiga det blir nu...

Rådjurstid och SM

Igår när jag skulle köra hem från stugan varnade sambon mig för rådjur. Han sa att de är helt vilda nu. Det var faktiskt bra att han sa till för jag såg tre stycken varav två sprang åt varsitt håll. Fina och goda djur, men de behöver inte vara ute och springa på vägen. Särskilt inte när det är jag som kör.

Idag är en ledig fredag. När jag hade tagit ledigt men sambon ännu inte bestämde jag att jag skulle åka till Halmstad, gå i affärer och på Poetry slam-SM. Nu har sambon också gjort sig ledig och sa att vi kan åka och köpa fönster i Halmstad. Jag kan väl hålla med om att det är onödigt att köra de där sju milen två gånger, men sambon började knorra om att SM är sent. Ett problem är att jag inte vill köra dit ensam och ett annat att det inte går några sena bussar hem. Jag får väl se hur länge jag kan hålla kvar honom på Halmstads teater. Det blir lite svårare för mig att groupa på Lennart Bång när sambon är med, men jag hoppas jag får höra honom åtminstone.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra http://kulturbloggen.com

1. En del kommer att gå med i demonstrationståg på första maj. Tyvärr är de flesta slagord som bärs på stora plakat förtryckta av kampanjer från centralt håll. Om du skulle bära ett plakat, vad skulle det stå på det? Om du fick spåna helt fritt alltså. (I Aftonbladet såg jag att moderaternas partisekreterare Schlingman också ska hålla ett Första maj-tal, så känn dig fri oavsett politiskt ståndpunk att formulera ditt plakat.)

2. I samband med tågen på Första maj hålls tal i mängder och en och annan artist underhåller eller eldar massorna. Finns det någon sång eller skiva som du tycker påverkat dig politiskt eller som du tycker är en bra politisk sång?

3. Valborg firades med stor pompa och ståt utanför slottet eftersom kungen fyllde år. Kungar har väl allitd inspirerat sagoberättare. Vilken är din favoritkung i litteraturen eller sagovärlden?

4. Tänk att det är två helgdagar samtidigt. Kristi Himmelsfärdsdag ska firas med gökotta ute i naturen. Naturromantik. När jag är i naturen, till exempel tar en morgonpromenad, vill jag sällan ha mp3-spelaren med mig, jag vill lyssna på fågelkvittret. Om du brukar ha med dig mp3-spelare: vid vilket tillfälle sätter du aldrig på den? Om du inte har någon mp3:spelare kan du väl berätta varför. Om det är medvetet eller att det bara inte blivit av att du skaffat någon.

Nu kommer jag mest att tramsa till det känner jag, för det blir svårt att svara seriöst.
1. Ett slagord jag kommit på var när jag åkt flumeriden på Liseberg och var miss wet t-shirt i min vita tröja. Då skulle det stå Våga vara våt! på plakatet.
2. Jag tycker om Ebba Grön och Imperiet. En av de bästa låtar som finns är Die Mauer. Jag skrattade så jag dog när en kille totalt utan självinsikt mumlade fram den och tyckte han skulle vara med i Idol.
3. Jag har ingen favoritkung. Det enda favoriserande jag kommer på är att jag hade en docka som hette Prins Bertil när jag var liten. Jag tror inte någon fattade vad jag fått det ifrån.
4. Jag har nyss fått en MP3 som jag använder när jag promenerar eller åker inlines. Jag brukar inte ha den på ute på stan eftersom jag inte hör så mycket annat då och riskerar att sjunga med utan att tänka på det.


Gubbenrunka

Min finska väninna kom med den värdefulla upplysningen att i finska Österbotten finns det en maträtt som heter gubbenrunka. Det är potatismos med strömming i och hon säger att det bara smakade mos med ben i. Det var ingen hit när de serverades det på högstadiet. Jag bara undrar, HUR kan mat heta så?

Jag är glad och nöjd efter vår fest. Det är alltid roligt när det har blivit lyckat. Vi blev fjorton personer, eldade fast det blåste lite, några tappra killar bastade (fast det blev inte så himla bra; en kräktes, en blödde näsblod, en satt mest i bastun som inte var tillräckligt varm och en stod utanför och langade in öl...), några gäster cyklade hem mitt i natten, en som gick ramlade på vägen hem så axeln gick ur led och min kompis från Göteborg tycker att mina kompisar är roliga och galna. Min chiligryta fick godkänt och nya golvet beundrades och invigdes med champagne.

Det här är första inlägget på nya bloggplattformen så det är lite spännande. Jag ser lite skillnader i layouten och ska se om det syns några ändringar i själva bloggen.


RSS 2.0