Nyår

Vi ska på en nyårsfest som börjar klockan fem. Jag undrar lite vad det är för människor som bjuder in så tidigt. Vi har aldrig varit hemma hos dem förut, men jag misstänker att det är för att små barn ska vara med på festen som det börjar vid den konstiga tiden. Hur ska en vuxen hålla ut till tolv då?


Här slänger jag in en bild på maken som sitter och dricker glögg lutad mot vår bastu. Det var så kallt ute idag så kameralinsen fastnade.

GOTT NYTT ÅR!

Nyårskläder

Inatt vaknade jag klockan 4.18 för att jag var täppt i näsan. Jag har tänkt kombinera den lilla svarta med Kate Mossjackan och matcha min vinröda fjäderboa med röda strumpor, inte en rudolfröd mule...


Årets sista dag


Vår stuga


På vinterpromenad


En annan liten stuga


Kalhygget är snyggt i snö


Gräs i frost


Ännu en snöbild


Dammen med is

Bokfrågornas ABC

Det har redan kommit en ny avdelning av bokfrågor, nu bokstaven F, hos
http://lillaosblogg.wordpress.com 

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

1. Bryta om av Åsa Anderberg Strollo. Minna är bara sexton men måste ofta ta hand om sin psyksjuka mamma. Hon söker friheten ihop med pojkvännen Eddie, men skäms över att inte vara hemma och hjälpa mamman mer.

2. Ofta är det ju så att jag läser boken och sedan vill jag se filmen.

3. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell.

4. Min favoritförfattare är Jodi Picoult och henne hör man inte talas mycket om i Sverige, förutom att Allt för min syster finns på film.

Allt för min syster


Bokfrågornas ABC

Nu blir det bokstaven E hos http://lillaosblogg.wordpress.com

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

1. Till exempel Jane Austens böcker. Jag såg Stolthet och fördom på TV igår och den är bra både som bok och film.

Stolthet och fördom


2. Jag läser mest böcker från Sverige och England. Det finns väldigt många länder jag inte läst böcker ifrån.

3. Jag läser gärna svenska kvinnliga författare som Barbara Voors, Majgull Axelsson, Elsie Johansson och Marianne Fredriksson.

4. Sinuhe egyptiern av Mika Waltari. Svaret snott från http://morellens.blogg.se men jag har också läst den, för länge sedan.


Uppladdning

Idag fick jag veta att den nyårsfesten vi var bjudna på inte blir av så jag bjöd snabbt in oss till en annan kompis. Visserligen tycker jag själv att det är i senaste laget, men hon har sagt förut att vi är välkomna om vi inte har något annat. Nu har jag köpt snacks till festen. 500 gram chips bland annat.  


Halsband

Jag har fått en hängare till mina halsband av maken. Han har pysslat lite på jobbet och det blev en lite sen julklapp. Titta, så fint!


Får

Lite fårbilder då kanske?Och en liten häst!


Räddningsexpedition

Maken är fantastiskt djurvänlig och räddar alla djur som är i fara. Igår fick han syn på en groda som höll på att frysa fast i isen på dammen. Jag fattar inte hur han kunde se från vägen att den rörde sig för det är säkert hundra meter ifrån. Han halade in den till stranden med en pinne och då skrek den! Jag trodde inte att grodor kunde låta så. Sedan värmde han den i handen och släppte ned den i vattnet. Vad grodan skulle ut på isen att göra berättade den inte.
Gamla stan

Jag gick min vanliga runda genom Gamla stan som inte var så överfyllt som jag var rädd för den 26 december.


Mysiga fiket Gråmunken.


Nere i fina 1600-talsvalvet på Indiska.


Paketöppning


Julklappsutdelning hos min bror.


Spännande med klappar ju!


Paketöppning. Långkalsonger var inte så populärt hos de små men de har fått en massa leksaker också såklart.


En jättefin gran!


De har gjort en snygg fototapet av ett äppelträd som finns vid deras stuga, så nu har de den inomhus i hela vardagsrummet. Fiffigt!

Kulturkullan

Vecka 53

* Läser: Slyngstad events av Unni Drougge. Jag har gillat henne förut men den här är bara konstig.

Slyngstad Events

* Lyssnar på: Julen är här med Tommy Körberg. Jag har inte hunnit lyssna på mycket julmusik alls i år så jag fortsätter ett tag till.

* Veckans citat:
Tjej ~18 (till kille ~18): Haha! Vad mycket skägg och mustasch du har! (Hon fortsätter skratta) Hahaha! Du har ju jättemycket hår! Har du inte rakat?
Killen: Men du har hårig mus!
Tjejen blir tvärtyst och kollar ner i golvet.
www.tjuvlyssnat.se

* Veckans händelse: Nyårsafton på torsdag.


Reseblogg

Eftersom jag inte äger någon lap top (tips till födelsedagstomten) tycker jag fortfarande att det är fräsigt att blogga från någon annanstans än hemma. Nu sitter jag i Jönköping och har betalat för min surfning med plastkort, också lite häftigt. Tyvärr blev jag utkastad så jag måste skriva om allt, men nu hoppas jag att det funkar för annars är det bortkastade 20 kronor.

Efter en vecka med släkten har jag upptäckt mina pensionärföräldrars nya vanor; mamma har börjat lösa korsord, eller det har hon gjort förut men nu är det sådana som tar flera dagar, och pappa läser bibeln och sedan berättar han vad han läst oavsett om någon vill lyssna eller inte. I min brors familj handlade det mest om Star wars och Clone wars, i alla fall hos de yngre.

Mellandagsrea

Idag gick vi en promenad till Liljeholmen där jag avvek från familjen för att gå på rea. Det fanns ett bra köpcenter där och det var inte alltför hysteriskt. Jag köpte en klänning och en tunika med 50% rabatt på Cubus och åkte T-bana till Centralen. På Åhléns var det däremot hur mycket folk som helst så där var jag inte länge, utan gick min vanliga rutt Drottninggatan, Västerlånggatan, Hornsgatan. På Hornsgatan såg jag en tjej som såg ut som Robyn. Vi kan väl säga att det var hon så jag får min kändispoäng för denna Stockholmsresa, okej?

Star wars

När vi kom hem till min bror ville barnen genast öppna julklappar men det fick de inte. Lillkillen hojtade att han ville ha star warsgrejor och storebror talade om för honom "men farmor och farfar vet inte så mycket om star wars." Sant. De fick Pettson och Findus och Nils Karlsson Pyssling i stället. Samt motorcykel och bil av mig.

Juldagskväll

Nu har vi firat med brors familj också, ätit en massa gott och tittat på På spåret. Jag gillar programledarna Luuk och Lindström. Fredrik hånade spettekakan och sa att den får frigolit att framstå som saftigt...

Mer jul

Nu ska jag åka med mamma och pappa till Stockholm och fira jul med min brors familj. Det är inte så dumt att sprida ut julen över flera dagar.

MERA GOD JUL!


Julafton

Nu har vi varit ute på dagens skidtur och eftersom det är barnen (i det här fallet jag) som bestämmer blir resten av dagen så här: Kalle Anka, julmiddag, klapputdelning, Karl-Bertil Jonsson och ännu mer TV.

Mina föräldrar har sagt att det blir en väldigt lugn jul i år och inte så mycket mat, men tittar jag in i deras kylskåp så är det mer där än det någonsin är i vårt. Någon gran skulle de inte ha, men pappa har varit ute och hämtat ett knippe tallgrenar.GOD JUL!

Barnturné

Det här har utvecklat sig till rena barnturnén. Igår var jag och åt på En och en halv kök och bar (för långt namn så vi hade alla möjliga andra förslag som Ett halvt kök) med en gymnasiekompis och hennes kille som bor i England, och hon hade fått tag i en annan gammal kompis som kom dit med sina två små barn samt sin syster som barnvakt. Barnen var 1 1/2 år och två månader. Hon rekommenderade inte så lite åldersskillnad...

Idag var jag på Beppes retrofik med en gammal kompis och hennes femmånadsbebis och på juldagen åker vi till Stockholm och hälsar på brorsans familj med två småkillar. Det blev ett bra upplägg med julen i år. Först åker man skidor på åkrarna, sedan träffar man gamla kompisar och på kvällen tittar man på Professor Drövels hemlighet med föräldrarna. De har fått den på DVD, norskt favoritbarnprogram från 1978.


Stadshotellet i Hedemora där jag hade snuskigt kul när jag var arton.

JulkortKolla bloggen http://felsms.com, den är rolig! Det var länge sedan jag skickade något helt galet.

Skidor

Nu har jag åkt skidor. Det är så bra hemma hos mamma och pappa för man kan åka rätt ut på åkrarna precis där de bor.

Det var tretton grader kallt och jag fick snö i håret. Röd som en liten tomte, blir man.

Jag har nästan åkt till ladan längst bort till höger i bilden.


Vinprovning

Jag tror att det var efter vinprovningen jag var så här god och glad.

Hem

Idag har jag åkt första klass hem till föräldrarna i Hedemora. De hade inte förstått att jag skulle åka tåg utan  åkte till Hemköp, där bussen brukar stanna, för att hämta mig. Bra med mobiler! Här är det kallt och så mycket snö som ligger kvar på träden så det är inte klokt, jättefint.  

Jag tycker inte att det är något konstigt att ha med sig fjorton kanelgifflar som matsäck, men bredvid mig på tåget hörde jag en man förklara för en utvecklingsstörd kille: "hon är nog hungrig och ska åka jättelångt."


Från mammas och pappas balkong.


Senare på kvällen.


Utsikt från mammas och pappas kök.


Det sitter en uppburrad gulsparv mitt i rönnen.

Julklappar

Vi hade klappöppning hemma igår, maken och jag, eftersom vi inte firar jul tillsammans. Jag fick en lila eltandborste och en snygg väska. Visserligen hade jag skrivit en önskelista med bland annat axelremsväska men jag tänkte att det fixar han väl aldrig.

När vi var i Växjö var jag ensam inne i en väskaffär och fingrade på denna och då hade han stått utanför och sett mig genom fönstret så han kunde gå in och köpa den efteråt. Det tycker jag var sött.


Kulturkullan

Vecka 52

* Läser: Kärlek och stålull av Lisbeth Pipping. Jag var nyligen och hörde Lisbeth berätta om sin barndom med en utvecklingsstörd mamma. Hon har varit med om de mest förskräckliga saker och det är ett under att hon klarat sig så pass bra som hon gjort. Boken handlar också om uppväxten och man blir väldigt ledsen när man läser och upprörd över att socialen inte ingrep mycket mer.

Kärlek och stålull : att växa upp med en utvecklingsstörd mamma

* Lyssnar på: I dreamed a dream med Susan Boyle från 2009. Tolv spår med fantastiska Susan som upptäcktes i Britain´s got talent. Kolla här, säger jag bara: http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY

* Veckans citat:
På vinprovning:
- Vad är det för färg på nummer tre?
- Vinröd?...

* Veckans händelse: Julafton på torsdag. Kan till exempel firas i Hedemora.

Blåsorkester

Jag: "Ska vi gå och lyssna på en blåsorkester?"
Maken: "NEEJJ!"

Han hade varit på firmafest dagen innan och hade redan en liten orkester i bakhuvudet så jag gick ensam.


På stan

Jag lyssnade på blåsorkestern som spelade fast det var tio grader kallt. Fast efter tjugo minuter gav de upp för då hade instrumenten frusit.Sedan tittade jag på stora granen på Stora torgoch den mindre granen på Lilla torgoch så mötte jag en snygg mörk man som ville bjuda mig på kaffe men jag tackade nej för jag dricker inte kaffe.

Stålmannen

Jag ska på maskerad, visserligen inte förrän i slutet av januari men jag behöver fundera redan nu. Temat är hjälte eller skurk och jag har bara dåliga idéer. Eftersom jag äger en sjömansskjorta tänkte jag ett tag på Karl-Alfred men hans skjorta ser inte alls ut som min. En kompis har en fräsig rävboa som jag vill låna, men hon ska nog ha den själv. Jag har lånat den förut och varit Snövits elaka styvmor.

Jag vet ett par grejor som jag kan låna av vänner, men har svårt att motivera varför Svampbob skulle vara en hjälte, eller skurk för den delen. Löspenisen jag vill låna vet jag inte heller hur jag ska få till en förklädnad av. Kanske Stålmannen för vuxna?...


Yfronten propert klädd för julavslutning. Det hade varit kul med löspenis till den här outfitten...

Sol och snö

Idag blir det ett väldigt färande (som de säger här i Småland). Maken kom hem med bilen för att jag skulle köra till stugan och mata fåren. Sedan fick jag hämta honom från jobbet på vägen hem. Snart ska jag köra tillbaka honom till julfest men sedan får han ta sig hem själv inatt. Jag ska till en kompis och dricka glögg ikväll.


Jag är cool i solbrillor men det coolaste var nog att de behövdes.Det är så fint vid stugan när det är snö.Fåren kräver mat.Lusthuset är frostigt.

Julavslutning

Jag hade på mig årets julklänning, som är svart, grå och lila. Nog för att jag redan har två röda julklänningar, men det är kul med något nytt.Vi fick fyra sorters te från Stockhultsgården i julklapp av jobbet, trevligt!


Första klappen

Jag har öppnat första julklappen för jag kunde inte låta bli när före detta kollegan kom hit med dessa söta små möss. Vi kallar oss för biblioteksråttor så hon tyckte det var passande.


Fuckbook

Det är dags för jullov nu. Jag bara har sönder saker på jobbet. Svindyra höj- och sänkbara bord, hålslag, kopiator (nej, det var nog inte jag) och så får jag konstiga mail från tjejer (?) som tycker jag ska gå med i fuckbook i stället för facebook.


Yfronten redo för jullov.

Bokfrågornas ABC

Nu har vi kommit fram till bokstaven D  hos http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

Jag säger alltid Michael Connelly, men faktum är att det var länge sedan jag läste något av honom. Harry Bosch är dock helt klart min största favorithjälte. En ganska ny deckarförfattare, vars tre böcker är riktigt bra, är Simon Beckett. Har skrivit om dem här, här och här! Om Connelly är kung och Beckett kronprins, vem är då drottning? Åsa Larsson skulle jag säga, men en gammal favorit är Elizabeth George.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

En pjäs som jag både läst och sett är Lång dags färd mot natt. Inte så upplyftande, men väldigt bra. En pjäs som jag bara läst är Staffan Göthes En uppstoppad hund. Fantastisk. Sedan går det inte riktigt att bortse från Shakespeare och av hans pjäser är En midsommarnattsdröm favoriten. Såg den på Backateatern när jag gick på högstadiet, med en ung Anders Ekborg som Puck. En stor teaterupplevelse!

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

Sex and the city har ju faktiskt en litterär förlaga, men jag har inte läst den. Tv-serien gillar jag dock. Buddha of suburbia av Hanif Kurashi både läste och såg jag när jag bodde i England. Båda versionerna är riktigt bra!

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

1. Jag brukar inte läsa deckare men Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson, som mamma fick mig att läsa, är bra. Jag har ingen deckarfavoritperson.2. Möss och människor var bra både som bok och som pjäs i Helsingborg.

3. Jag kommer inte på någon.

4. Emils jul av Astrid Lindgren.


Gamla idoler

Jag har ingen koll på skivutgivningen längre. Igår när jag var på Mediamarkt i Växjö och tittade på skivor upptäckte jag att två av mina gamla favoriter från Idol släppt nytt utan att jag märkt något; Markus Fagervall och Sebastian Karlsson.

Idag var jag tvungen att ingripa i ett samtal som höll på att spåra ur. Tonårstjejerna pratade om Lars Winnerbäck och sa att han är en gammal gubbe, säkert femtio år. Hallå där, han är yngre än vad jag är. Och jag är inte en gammal gubbe!


Bytt tröja

Här är mysiga gråa tröjan jag bytte till mig på skolans klädbytardag. Under har jag en lång t-shirt som också är ett byte.
Julstrumpa

Idag åkte vi till Växjö för att maken skulle julhandla. Det var tur att det inte var jag som behövde shoppa för jag kom bara hem med småsaker, men är nöjd ändå.Jag letade efter fina julröda strumpor och köpte ett par på Åhléns fast de inte hade riktigt rätt färg, men sedan hittade jag ett par rejält röda på Hedströms och köpte dem också. Det var halva priset.Årtusendets böcker

Nu börjar det vimla av årtusendets bästalistor och jag ska göra en lista på de bästa böckerna från 2000-talet. Jag tar dem i den ordning jag läste dem.

Slumpvandring, Majgull Axelsson
Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi

Populärmusik från Vittula

Nancy, Elsie Johansson
Vita tänder, Zadie Smith
Ett ufo gör entré, Jonas Gardell
Sömnlös, Barbara Voors
Expedition L, Erlend LoeProzac, Elizabeth Wurtzel
Vingklippt ängel, Berny Pålsson
Kalla det vad fan du vill, Marjaneh Bakhtiari

Kalla det vad fan du vill

Allt för min syster, Jodi Picoult
Den vidunderliga kärlekens historia, Carl-Johan Vallgren

Den vidunderliga kärlekens historia

Det fattas en tärning, Johanna Thydell
Ser mitt huvud tjockt ut i den här? Randa Abdel-Fattah
Tackar som frågar, Jennie DielemansI en klass för sig, Curtis Sittenfeld
Vi måste prata om Kevin, Lionel Shriver
Utslag av oro, Mark Haddon

Utslag av oro

Islossning, Barbara Voors
En sorts kärlek, Ray Kluun
Tidsresenärens hustru, Audrey Niffenegger

Tidsresenärens hustru

Innan jag dör, Jenny Downham
Sonat till Miriam, Linda Olsson
Dagen efter, Lionel Shriver

dagen efter.jpg

Flyga drake, Khaled Hosseini
Alltid hos dig, Maria Ernestam
Busters öron, Maria Ernestam
Kleopatras kam, Maria Ernestam
Caipirinha med döden, Maria Ernestam

Caipirinha med döden


Hetdusch

Jag skrev om en kille vi hittade på Kung i baren i lördags som ville sova hos oss, eftersom han bor i Halmstad och inte kunde komma hem (fast sedan kom han aldrig hem till oss). Jag råkar veta att han har en snygg överkropp eftersom jag träffade honom på fest hos grannen och då hade han duschat och gick omkring och exponerade sig. Han ville klaga hos hyresvärden (mig) för att det var för varmt vatten i duschen så han hade bränt snoppen...

Jag har ingen bild på honom så det blir en på maken i stället. Också fin överkropp men pälsig.

Bytesdag

På skolans klädbytardag bytte jag in 23 plagg och tog med mig fyra hem. Inte för att jag behöver mera kläder utan för att jag inte kan låta bli. Två klänningar och två toppar. Kul.


Julfönster

Så här ser årets julpynt ut i vardagsrumsfönstret. Ovanligt fint med amaryllisen jag fick som trogen kund från ICA. Dessutom skymtar första snön utanför.Kung i baren

Vi var på Kung i baren igår och det var ganska lugnt. Även fast det ska vara 28-årsgräns släpper de in yngre och vi känner oss gamla, vilket är trist för så uråldriga är vi inte.

Det hände ett par roliga saker. Jag stod och pratade med kompisens kille när en kille som gick ut gymnasiet för ett par år sedan gick fram till honom och sa "Står du och stöter på min gamla bibliotekarie?".

Sedan kom en kompis kompis och frågade om han fick sova över hos oss. Han tyckte att han kände oss för att vi varit på samma fest en gång. Jag sa att han fick, men han dök aldrig upp sedan så han hittade väl någon annanstans att sova. Det är nog inget svårt för honom för han har en rysligt snygg överkropp...


Jag och kung i baren, nej, kung i skogen, nej, kung i älgparken.

Kulturkullan

Vecka 51

* Läser: Bedårande barn av sin tid av David Bogerius. Historien om Noice. Intressant om man som jag är uppvuxen på 80-talet. Jag lyssnade inte så mycket på musik förrän på högstadiet, men jag kommer ihåg rivaliteten mellan Noice och Gyllene tider. Mycket av den var visst en upptrissad grej av media, men mellan fansen var det desto mer på allvar.

Bedårande barn av sin tid : historien om Noice


* Lyssnar på: Noice på Spotify. Jag har aldrig lyssnat på dem utan var mer inne på Gyllene tider (fast senare, när de redan lagt av) men nu märker jag att det här är gammal punk på svenska och det är ju kul.

* Veckans citat:

Feberfri vilket är sjukt skönt. (lite nöjd över den meningen)
http://burberryfieldsforever.blogspot.com/ André Wickström

* Veckans händelse: Bullet på Garvaren på lördag. Vi såg dem som förband till AC/DC i somras. För hårt för mig, men bra om man gillar hårdrock.

Tips

Om man fryser om händerna ska man inte sätta tröjan mot en het kamin. I alla fall inte så länge, för den kan gå sönder då.


Filipin!
Bäää

Här står maken och ett får och bräker ikapp.


Belysning

Man kan använda sin julgransbelysning på olika sätt.


Här i lusthus. Den spejsiga suddningen kommer av att jag fotade genom stugfönstret.

Dagens får

Nyfiket får.Får på rad.


Granletning

Jag tog julgransletandet på största allvar.


Trots att det bara var någon minusgrad skulle polarmössan på.

Vi hittade ett par snygga granar bara några hundra meter bort.


Här ligger de på släp med en presenning över, för att inte fåren ska hitta dem och tugga på.

Klädbytardag

På måndag är det klädbytardag på skolan. Jag har rensat ut 23 plagg men det syns knappt i garderoberna. Det är meningen att jag ska skänka kläderna även om man får byta plagg mot plagg. De kläder som inte byts bort kommer att skänkas till Röda korset. Förhoppningsvis kommer jag inte hem med så mycket, gymnasisterna har sällan storlek 42. Om jag skulle råka gå ned tjugo kilo får jag köpa nya kläder.


Lucia

Vi fuskade och hade lucia med skolan igår. Esteterna hade mycket att göra med tre föreställningar på morgonen och två på kvällen i missionskyrkan. Jag gick med maken och en kompis på kvällen och då fick vi först ett luciatåg och sedan en julkonsert, för de gick ut emellan och bytte mot svartröda kläder och sjöng en halvtimme med julsånger också. Fint!Min blixt når inte så långt.Vi satt nästan längst bak och högst upp, men då ser man bättre än när man sitter långt bak där nere.

Kulturfyran

Kulturfyran från http://kulturbloggen.com/?p=15753

1. Vilken blogg tycker du varit årets bästa, eller kanske bättre: vilken blogg har du följt med det här året?

2. Vilken skiva tycker du är årets bästa, alternativt: vilken låt tycker du är årets bästa?

3. Vilken bok har betytt mest för dig i år?

4. Vilken film eller teater har du gillat mest i år?

1. Min favorit är http://knivlisa.blogg.se. Hon är alltid rolig!

2. Oj, vad svårt! Någon på svenska får det lov att bli. Om jag sneglar lite på http://kritiker.se/skivor/arets-basta-skivor/?ar=2009 för att få hjälp hittar jag till exempel Imperiets Silver, guld och misär. Jag har inte ens hört själva boxen men de flesta låtarna har jag hört. Andra bra skivor är Söder om kärleken med Sofia Karlsson och Röd med Kent.

3. Busters öron av Maria Ernestam. Liksom hennes andra böcker.4. Slumdog millionaire var riktigt bra!


Calle eller Erik?

Ikväll får vi se hur det går i Idol. Ska Calle eller Erik vinna? Eftersom jag har en Kalle hemma borde jag kanske rösta på honom, men jag har hela tiden haft Mariette, Tove och Erik som favoriter så jag kommer att SMS-rösta på Erik. Calle har i och för sig utvecklats mest, men det är inte vad det hela handlar om.

Förresten ska man nog inte gå efter min musiksmak. Jag sitter här och skäms över att jag faktiskt tycker att Paris Hilton är hyfsat bra, jag hör henne på Spotify nu.


Bula

Här är (jag i bar överkropp) en bula på min arm efter vaccinet.Det syns inte så bra, men det känns som om den blivit större idag, bulan.


Dagen efter

Dagen efter att man tagit vaccin mot den nya influensan känner man såklart efter hur man mår och då mår man lite hängigt.


Jag ska nog inte försöka se allvarlig ut på kort för då skelar jag mycket mer än när jag ler, har jag kommit på. Det här kortet tog jag igår och jag ser visst lite drogad ut, fast jag inte var det.

Novelldagen

På Nobeldagen firar vi novelldagen på skolan och har prisutdelning i en novelltävling. Jag tog en massa dåliga kort när man bara ser vinnarna bakifrån men här är i alla fall ett  där man ser vilka det är.
Julpynt

Eleverna har pyntat både skåp- och toalettdörrar på skolan. Roligt!
Snaskverkstad

Jag tog faktiskt några kort som jag kan visa på festen.


Piffad för personalfest.

Först var jag på snaskverkstad, innan vi tog oss till hembygdsparken för middag.


Jag och en kollega gjorde mozartkulor och risbräck.


Vi gjorde fantastiskt mycket och gott godis!


Här dök vår nätta sjumannakör upp igen.


Bokfrågornas ABC

Nu kör vi bokstaven C, från http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.  Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

1. Chick-lit är lättläst litteratur som är skriven av och för unga kvinnor (dit räknar jag mig fortfarande, men säg runt 25-30-årsåldern). Termen används ofta nedsättande då det kan handla om ytligheter som utseende och kläder, men jag ser inget fel i att läsa chick-lit. Jag är till exempel ett fan av chick-litdrottningen Marian Keyes.

2. Jag kommer att tänka på En sorts kärlek av Ray Kluun. Carmen är dödligt sjuk i cancer och när hon fått nog bestämmer hon och maken Sten ett datum då hon ska ta farväl av sin familj och få hjälp att somna in för gott. Detta är i Holland där dödshjälp är tillåtet. Man får följa hela sjukdomsförloppet fram till begravningen och festen de har hemma där Carmen får träffa alla nära och kära en sista gång. Mycket sorgligt, mycket starkt!

En sorts kärlek

3. Det vet jag inte, men när jag läste Spelet av Niel Strauss kände jag stor avsmak för honom och hoppades att jag inte skulle falla för hans enkla flirttricks så han är ingen hjälte för mig.

Spelet : en inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap (svart omslag)

4. Vi har tryckt upp bokmärken på skolbiblioteket med bland annat detta citat: En bokälskare går aldrig till sängs ensam.


Vaccinerad

Idag träffade jag en skolsyster som sa "Hej, vad kul att se dig. Vill du ha en spruta?" Jag blev helt överrumplad för jag hade räknat med att bli besprutad imorgon eller i övermorgon då personalen har tid till det, men jag sa ja, för de hade visst några doser över.

Nu hoppas jag att jag inte blir dålig på något sätt på festen ikväll, men om det händer så skyller jag på sprutan...Jag hörde några som diskuterade biverkningar. Förutom det omtalade fenomenet om de som bara kunde gå baklänges var det någon som hade hört att det kan bli så att man inte kan prata utan att springa. Jag kom att tänka på en gubbe jag såg på en flygplats en gång. Han kunde inte stå still utan stod och sprang på stället med sin rullator och hans fru försökte hålla fast honom. Det är svårt att inte skratta då.

Knark

Inatt var det en elev som frågade om jag ville köpa knark och jag sa ja. Jag är så dum när jag sover. Ikväll ska jag på personalfest. Inte för att det brukar bli så stora skandaler men det som händer på personalfester kan jag inte skriva om. Jag kanske ska köpa knark?


Yfronten har hoppat i ett par julröda strumpor för att gå på fest.

Tussiflor

Jag har beställt konstiga halstabletter från Yves Rocher. Det roligaste är nog att de heter Tussiflor. Eller att de påstår att jag ska få en klar röst. Jag vet inte. Maken säger att de smakar granbarr och det ligger lite i det.


Växthus

Maken har gjort om akvariet till växthus.Jag tycker det ser konstigt ut men låter honom hållas.


Snöboll

När jag köpte ett ljus som såg ut som en snöboll var det inte för att det skulle smälta som en.


Ny profil

Jag har bytt profilbild till ett kort på bröllopsdagen när jag firade vigseln med en Strawberry daiquiri. Sommar, Köpenhamn, kulturfestival, åhhh...


Vad nu?

Vad är det som händer här?Jo, det är tömning av 400-litersakvariet.


Korvhumör

När jag skulle handla idag var jag på korvhumör.Det blev även ett vaniljljus och en Marabou vinter. Skeptisk till den chokladen med kardemumma, nejlika, peppar, ingefära och kanel men måste testa.


Kulturkullan

Vecka 50

* Läser: Hundstjärnan av Diana Wynne Jones. De böcker jag gillade när jag var tolv ska jag låta bli att läsa om nu. Det var ett misstag att läsa den här gamla favoriten igen och det borde jag ha förstått, men jag fick den gratis när biblioteket rensade. Boken handlar om en stjärna (!) som blivit dömd att leva som hund tills han hittar sin Zoi (?) och kan återfå stjärnstatus. Superkonstigt, ja.

book cover of   Dogsbody   by  Diana Wynne Jones

* Lyssnar på: Spotify radio från 80-talet: pop, disco och rock. Nu Midnight man med Sandra, nyss Joy to the world med Boney M och sedan A tender lie med The three degrees och Lifetime lover med Sister Sledge. Ett tag hade min Spotify ställt in sig på att bara spela Whitney Houston och det blev lite tjatigt, men nu får jag blandat igen.

* Veckans citat:
Kolla lucka 6 här:
http://gyrot.wibrand.se/

* Veckans händelse: Kung i baren på Terraza på lördag den 12 december. 28-årsgräns.

Brevlåda

Bara för att vi satt upp en brevlåda vid stugan betyder det inte att vi tittar i den. Jag ville ha den för att kunna säga att jag har en adress i Runkarp. Maken hittade ett kort nu från E.on daterat den 23 oktober där de ville att vi skulle höra av oss. Ett tips är att skicka till hemadressen dit de skickar räkningar.


Teboden

Idag har jag varit på teboden i Stockhult med ett tjejgäng. Där köpte jag några hekto te, till exempel favoriten Rooibos kola, och en tändsticksask som passar till nya fina tändsticksasksstället från Inne.Fönstertittarsjuka

Jag var med i en undersökning på nätet och de frågade om man blivit diagnostiserad för olika sjukdomar, som till exempel fönstertittarsjuka. Jag visste inte att det fanns och skulle nog inte erkänna det för läkare, men visst tittar jag i fönster.


Så här kan det se ut när jag tittar ut genom fönster.

Tio bästa

Helt omöjlig bokfråga från http://www.duarvaddulaser.se/ där man ska rösta på de tio bästa svenska böckerna. För mig blir det såklart övervikt på nya böcker eftersom jag mest läser sådant som är nyutkommet men jag får väl slänga in några klassiker också. Här är ett förslag men frågar du mig imorgon kan jag ha ändrat mig.

1. Simon och ekarna av Marianne Fredriksson
2. Sömnlös av Barbara Voors

Sömnlös

3. Slumpvandring av Majgull Axelsson
4. Utvandrarserien av Vilhelm Moberg
5. Mina drömmars stadserien av Per Anders Fogelström
6. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Bröderna Lejonhjärta

7. Skuggan över stenbänkenserien av Maria Gripe
8. Busters öron av Maria Ernestam
9. Musselstranden av Marie Hermanson
10. Maken av Gun-Britt Sundström

Maken : en förhållanderoman

Slipsknut

Imorse hittade jag maken framför datorn där han googlat hur man knyter slips. Det trodde jag han kunde efter alla år av resande på mässor, men han har glömt. När han testade en ny sorts knut blev det bara en boll under hakan. Det fick bli en mer traditionell eftersom han skulle på sin chefs begravning.


Finaste bröllopsbilden, med slipsen på svaj.

Bra dikt

Jag hittade en fantastiskt fantastisk dikt idag hos http://blogg.aftonbladet.se/martinezpeleta. Följ anvisningarna längst ned noga.

Du finns i alla mina tankar, i mina morgon-
stunder och i mina sista böner, i vaket till-
stånd och i nattens vackraste drömmar.
 
När det regnar i mig är din tröstande hand
en sång i dur, för när jag spelar i moll kan bara du
tralla min befrielse.
 
Och när du ler mot mig känner jag hur det bultar
i hjärtat och jag släpper garden för ditt leende är ändå ett slag
under bältet, smärtsamt men underbart.
 
Min älskade, när vi är tillsammans känner jag något växa mellan
dig och mig, en känsla så stark att jag blir svag i
benen – visst är det riktig kärlek?
 
För mig är du bara ett stort under
ett mirakel, en förhoppning om ett lyckligt
liv, det som jag alltid sökt efter och trodde förlorat.
 
Sen vi träffades vill jag inget annat än att gö-
ra dig lycklig och jag lovar, min kära, att äls-
ka dig intensivt och länge och jag kommer aldrig tveka att
vara din vattentäta axel att gråta mot när sorgen lyckas
tränga in i dig, när du minst anar.
 
Jag ställer inga krav, bara jag får hänga
med dig hela livet, låta kärleken knacka på vår dörr och släppa
in den då och då, öppna en flaska vin och förlora oss i långa sam-
tal om dig och mig, om oss och om kärlekens förunderliga
lag som alltid för oss samman igen.
 
Och om du vill och klarar av det kan vi fördjupa i ana-
lyser om ingenting, för i kärleken är dialogen och inte sängen den viktigaste kana-
len – det är där vi slutligen finner kärlekens riktiga mening.
 
Om du inte förstår vad jag menar, tänk på att män gömmer sina intentioner i sitt
sätt att kryptera budskap - läs nu om, men ta bort den mellersta raden, det jag
skrev.


Gratisnöjen

Idag hade vi en liten kör på biblioteket. Det var fem tjejer och två killar i trean som haft kör som tillval och en musiklärare på piano och jag tror att det här var deras första framträdande. Trevligt med musik på biblioteket, det vill vi ha mer av!

Ikväll ska jag gå på teater och se En fröjdefull jul. Jag har vunnit en biljett i Smålänningen så jag roar mig gratis idag.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3648181.svd

Kulturfyran

En ny kulturfyra från

http://kulturbloggen.com/?p=15460


1. Vilken bok önskar du dig mest av allt just nu?
2. Har du köpt några böcker som julklappar i år?
3. Brukar du ge bort film som julklapp, som dvd eller biobiljetter?
4. Vilken är den bästa bok du läst i år och vilken är den bästa film du sett i år?

1. Jag vet inte, jag brukar låna böcker.
2. Jag berättar inte på bloggen vad jag köpt för det finns de som ska få julklappar av mig som läser här.
3. Nej.
4. Busters öron av Maria Ernestam. Jag har kort minne vad gäller film men tyckte mycket om Slumdog millionaire, som är den senaste jag såg på bio.


Seriösa affärer

Idag var jag på banken för att sätta in pengar på ett konto för en grej som jag köpt. Jag är inte som alla andra som har internetbank utan betalar fortfarande räkningar pappersvägen. Nu blev det lite konstigt när jag skulle ange vem det var ifrån, för säljaren ville ha mitt alias på Tradera: Yfronten.


Yfronten med ett Traderafynd.

Pattinson

En kompis upplyser om att det ska vara mycket naket i den andra Twilightfilmen. Det var det inte i den första kan jag meddela. Vilket inte hindrade mig och granntjejen från att yla mot fullmånen igår när vi såg den. Två trettioplussare som går igång på en 23-åring. Vadå då?Bokfrågornas ABC

Nu har del två kommit i Lilla O:s bokfrågornas ABC

http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?

2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.

3.  A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.

4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?

1. Jag köper inte mycket böcker utan lånar dem eftersom jag jobbar på ett bibliotek. Vissa böcker vill jag äga och då är det kanske för fina fotons skull.

2. Jag blir aggressiv av Denise Rudbergs böcker. Matilde är skit! Även fast det handlar om en tjej som försöker skriva en bok.

Bild på boken Matilde

http://ylvarosen.blogspot.com/search?q=matilde

3. Dålig litteratur brukar Isfolket av Sandemo räknas till men jag har bibliotekariekompisar som läser dem. Fin litteratur är gamla klassiker som Dostojevskij. Jag läser gärna så kallad skräplitteratur om det är chicklit.

4. Jag läser mest romaner men det händer att en och annan biografi slinker emellan. En bok som jag tyckte var bra mot min vilja var Magdalena Graafs Det ska bli mig ett sant nöje att döda dig. Jag tror inte att jag skulle uppskatta Linda Rosings böcker. Nu kommer jag inte på någon biografi jag vill läsa men det finns såklart massor av intressanta människor. Någon fejkbiografi vet jag inte om jag läst.


Twilight

Ikväll har jag bjudit in mig till kompisen/grannen/hyresgästen/kollegan för att se Twilight. Dels för att hon har en stor TV, dels för att jag tror att det är en tjejfilm som jag inte bör utsätta maken för.

Jag har fått den för att jag prenumererar på fyra nummer av tidningen Chic, erbjudande här: http://chic.se


Dagens sötaste

-Vill du vara mitt bubbelhjärta?http://www.flickr.com/photos/pinksherbet/220224419/sizes/s/

Du är vad du läser

Jag hittade en kul fundering hos

http://www.duarvaddulaser.se/2009/11/vilka-forfattare-definierar-ditt.html

Vilka författare definierar ditt läsande? Ibland läser jag böcker mer eller mindre på slump, andra gånger har jag full koll på vad jag ger mig in på. Med åren snöar man in på vissa författarskap som mer eller mindre kommer att definiera ens läsande. Min lista på författare som jag läst allt eller i alla fall nästan allt av finns nedan. Vilka är dina?

Det är kvinnor som definierar vem jag är:

Jodi Picoult - De fem böcker som finns på svenska har jag läst och Allt för min syster är en av de absolut bästa böcker jag läst någonsin!Barbara Voors - 9 böcker, varav Sömnlös också är en totalfavorit.

Marianne Fredriksson - 16 böcker. Simon och ekarna är helt underbar och Evas bok var den första vuxenboken jag läste.

Marian Keyes - 10 böcker, chicklitdrottningen över alla. Vattenmelonen är hemskt rolig.

Maria Gripe - 26 böcker. Skuggan över stenbänken och de andra i den serien betydde mycket för mig.

Astrid Lindgren - 26 böcker. Bäst är nog Bröderna Lejonhjärta, Ronja rövardotter och Mio, min Mio.

Majgull Axelsson - 6 böcker. Slumpvandring, ujujuj!

Marie Hermanson - 9 böcker. Musselstranden är så fin, så fin.

Katarina Mazetti - 8 böcker. Grabben i graven bredvid såklart men Tarzans tårar är också en av hennes bästa.Le Chef

Idag var jag på stans största lunchbuffé på Le Chef. Mums! Det var trevligt förutom att jag såg en servitör som jag kände igen som en slemtomte som porrsurfade på kommunbiblioteket när jag jobbade där...


Jag har inga problem med att blanda raggmunk, fläsk, potatis och kycklingpasta. Innan jag tog kortet låg det en pizzaslice ovanpå alltihop dessutom.

Dolce & Gabbana

Jag har handlat på Tradera för första gången. Till priset 310 kronor begär jag inte att den här Dolce & Gabbanaväskan är äkta, men det spelar ingen roll, jag tycker den är snygg.


LeMarc!

Jag ska gå på Peter LeMarc! Jag, jag, jag! Jag ensam, för jag fick bara tag i en biljett. Göteborgs symfoniorkester har en hopplös sida som inte tål sådär mycket trafik, men efter 24 minuter hade jag lyckats fixa en biljett till Göteborgs konserthus den förste oktober, så nu har jag något att se fram emot om ungefär ett år.
RSS 2.0