Jättegrytan

Jag vill bara visa upp min jättegryta med chili con carne. Kolla! Nu vet jag inte när jag hör av mig nästa gång. Det beror på när jag kommer in till stan igen efter festen. Ha en trevlig valborg!

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=9071#more-9071

1. Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?

2. Vilken bok läser du just nu? Ta gärna en bild på bokhögen som ligger och väntar, om du har någon sådan hög.

3. Hur mycket läser du varje vecka?

4. Om du skulle beskriva vad som är viktigast med en bok, med tre ord, vilka tre ord väljer du då?

1. I sommar? Så planerar jag inte, eftersom jag läser hela tiden.
2. Bomullsfåren i makaronifälten av Elisabet Larsson. Här är min hylla där pocketarna är olästa.3. Jag läser en-två böcker i veckan.
4. Bra, välskriven, spännande.


Inne eller ute

Nu verkar det helt galet att sitta inne och blogga men jag vill bara tala om att jag endast ska sitta vid datorn en liten stund och förbereda mig mentalt inför årets chiligryta. Jag har köpt närmare 3,5 kilo köttfärs som jag ska göra chili con carne på åt drygt tjugo personer.

Som vanligt är jag milt stressad inför sista april och jag vet precis hur det blir. Jag kommer att greja med mat och duka och pyssla i köket medan sambon kommer på att han måste fixa något i ladugården eller ska bygga något. Visst kommer det att bli jättecoolt att ha en ny bardisk att inviga när gästerna kommer, men jag vill hellre att det finns mat färdig åt alla (dryck får de ta med själva, trots att vi bygger pub) än att det finns en fotstång på bardisken.

Idag sa sambon lite i förbifarten att det kanske kommer en till kollega till honom, med sina två små barn och hans nya tjej. Jag som sagt till andra att det är barnfritt. Och plötsligt är det nio personer som vill sova över. I vår lilla stuga, hahhaha (galet skratt)... Tur att det ska vara fint väder. Några kan sova i vindskyddet hos fåren. Vi har faktiskt förberett en kille på att han kan komma att bli placerad i bastun, som kommer att vara behagligt uppvärmd om några får för sig att basta sent på kvällen.


Färga bryn

Jag trodde att det var för att jag färgar mina ögonfransar och bryn själv som de blir toksvarta ett par dagar. Det finns inte i mitt minne att de blir kolsvarta när jag låter dem färgas på salong. Men så idag använde jag mitt presentkort till frans- och brynfärgning samt diskret plockning. Aldrig har jag plockat själv, och bara en gång på salong innan, och jag vill ha dem naturliga. Det blir nog fint om några dagar, men just nu ser det ut som om en desperado har plockat fram målarlådan med de mörka färgerna. Eftersom jag inte sminkar mig till vardags kommer det nog att se lite suspekt ut på jobbet imorgon, mitt ansikte.Dagens blejdtur

Idag blejdade jag förbi en hel koloni med dagisbarn och en unge hojtade "Vad bra du kör!" och det lät ironiskt (jag tycker inte om kaxiga ungar) och det var ändå innan jag började ploga inför en korsning. När jag körde förbi en parkering såg jag en lärare som stod och tog av sig t-shirten, (en man, men ändå) och hade en för årstiden ovanligt brun rygg. För bådas skull sa jag inget eftersom det skulle ha blivit pinsamt, utan körde raskt förbi och låtsades som att jag inte såg honom och då torkade han sig under armarna med tröjan så det kändes inte så fräscht längre.

Det gick väldans bra att åka så jag körde ända till Kånna som ligger 7 km utanför staden. Sedan visade det sig naturligtvis att jag fick motvind på hemvägen, men hela rundan tog ändå bara ungefär en timme och det är väldigt snabbt för mig. Det lustiga är ju att jag har åka i flera år och det blir inte så stor skillnad. Jag orkar åka längre och något snabbare, men jag har fortfarande inte lärt mig att bromsa, därav plogandet och fastklamrandet i strategiskt placerade stolpar.


Fotografi på två barn som åker inlines. Foto: Christina Nilsson
Foto: Christina Nilsson www.lund.se

Utvecklingssamtal

Idag har jag haft utvecklingssamtal. Jag brukar kalla det för invecklingssamtal eftersom jag mest råkar trassla in mig när jag ska försöka säga vad jag är bra på. Nu körde jag taktik översvallande. Det var en bedrift med tanke på att klockan bara var åtta på morgonen och jag brukar sova då, men jag hade bestämt mig för att fläska på för en gångs skull, eftersom chefen ska sluta och det var sista chansen att höja lönen genom att prata med någon som känner till alla mina (nej, inte alla men många) små egenheter. Alltså sa jag ungefär tralala och hurra, det går så bra och jag trivs sååå med jobbet och det är intressant och det är en kick att hjälpa folk och... var får jag allt ifrån?


www.profylin.se

Isabella Varricchio

Idag hade vi författarbesök av en författare som, lite oväntat med det namnet, kommer härifrån. Hon har gått på Sunnerbo och det var en av hennes gamla lärare som bjöd in henne efter att hon var på huvudbiblioteket på världsbokdagen förra veckan. Hon var trevlig och intressant att lyssna på och berättade hur hon började skriva och hur hon har burit sig åt för att bli utgiven. Ett tips är att gå skrivarkurser för att få träffa andra som skriver och Isabella har gått på två av landets bästa, Skurups och Biskops Arnö.

Jag kunde tyvärr inte lyssna hela tiden eftersom jag var tvungen att ha ett öga på utlåningsdisken. Plötsligt kom det in en hel klass från Finland! Jag hann inte säga till en av våra rektorer, som visade runt dem, att det var lite olämpligt innan hon sa att de kunde se sig omkring på biblioteket.

Nu måste jag läsa boken Pioner.


www.smp.se

Kulturkullan

Vecka 18

* Läser: Bomullsfåren i makaronifälten av Elisabet Larsson. Den här boken köpte jag såklart för den roliga titeln, och för att det var fem för hundra när Bokia hade flyttrea. Den är inte så bra. Visserligen är den välskriven men jag förstår inte vad den handlar om. Alls. Det är något med en man som fått lämna sitt jobb för att han har haft något fuffens för sig och så har han två kvinnor som han träffar.

* Lyssnar på: Tillsammans med mig med Caj Karlsson. CD från 2009. Jag upptäckte Caj med bandet Sinn Fenn på Torlarpsfestivalen för många år sedan. De spelade trevlig irländskinspirerad musik. När han sjunger solo är det mera depressiva historier. På den här skivan blir det lite annorlunda när han gör duetter. Han har blandat kända och mindre kända artister att sjunga ihop med och oftast blir det intressant. De jag gillar sedan förut är Staffan Hellstrand, Stefan Sundström och Lars Demian.

* Veckans citat: "Först kommer invandrarna och tar våra tjejer, sedan kommer bögarna och tar våra killar, vem ska jag ligga med då?"
Soran Ismail i Parlamentet

Soran Ismail, årets konferencier på Kurdgalan
www.newsdesk.se

* Veckans händelse: Sista april på torsdag. Då kan man till exempel fira in våren i Runkarp.

Möblera hörn

Gamla sängen

Gamla TV:n

Nya bardisken

Nya kaminen (utan skorsten) och fårtrofén

Fårskallar

Vi presenterade fårtrofén för våra får och de blev helt perplexa. De brukar prata lite när vi kommer; "Vi vill ha mat!", säger de, men nu blev de helt tysta och bara nosade på huvudet.


Effektiv

Nu är jag så stolt och nöjd för att vi har fått en massa saker gjorda i stugan. Vi har klippt två får idag. Vanligtvis gör vi det med gammeldags fårsax men nu har vi lånat en klippmaskin. Det är säkert smidigt om man är van men det var ju första gången vi försökte så det tog ungefär lika lång tid som när vi gör det manuellt. Vi fick ha hörselskydd på oss för att maskinen väsnades så och fåren skrek idiothögt. De förstod ju inte vad som hände, stackarna.

Jag har knäskurat ett golv med såpa. Vi har bytt ut behållaren i mulltoan och det är verkligen ett skit(!)jobb. Jag har lackat en bräda till bardisken. Ändå har jag hunnit ligga och läsa ute på gräsmattan en hel del. Vi kom hem sent från stugan och är helt slut så det blir ingen utgång ikväll. Jag hade ju funderingar på Alcazar, eller åtminstone puben.AIRcool II Fårsax 
Fårsax http://www.lgprodukter.se/product_info.php?products_id=1015

Ännu mera tröglori

Jiiiih, ha den!


sloooooooooo
http://cuteoverload.com/


Glasstorget

Jag är visst redan igenkänd på glasstorget. Idag när jag kom dit skrattade tjejen i luckan... Sedan satt jag på en bänk och njöt med min glass när gubben från järnaffären gick förbi. Jag känner igen honom men han känner nog inte igen mig. Han sa "Oj, det var en stor glass, är det den största de har?". "Japp, det tror jag!". Ljungbyvåffla med fyra stora kulor glass, mjukglass och varm chokladsås. Nyheter idag var några sorter från Italien; panna cotta, pesce och tiramisu.

mjukglass
http://asiktskanonen.se

Uppdatering. Hoppsan, bilden är från http://naoK.flickr.com


The love generation

Idag hade estettreorna sin avskedskonsert och jag hann höra halva ungefär. Jag skulle gärna gå på kvällsföreställningen också, men jag vet inte än om jag ska åka till stugan. Esteterna är så proffsiga så jag hoppas att alla ska få hålla på med musik i någon form. Jag satte mig bredvid en musiklärare och sedan kom jag på att det blir pinsamt om jag börjar klappa helt i otakt. Det brukar jag göra nämligen. En gång var det en trubadur som bad mig och mamma att låta bli att klappa för han blev störd. Sedan sa han åt oss när vi skulle klappa... Undrar om han spelar fortfarande förresten, Brendan Kidulis. Googla lite... ja, minsann, men vad gammal han ser ut.

http://www.brendankidulis.com/

Not_kvMissa inte - Konsert fredagen den 24 april!
Klockan 12 bjuder esteteleverna från årskurs 3 in till konsert - The Love generation -  i Spegelsalen.

Konserten hålls även på kvällen klockan 19:00 då även allmänheten är varmt välkomna!
(Inget inträde - men gärna utträde)

www.sunnerbogymnasiet.se

Världsbokdagen

Igår var det världsbokdagen och det gjorde vi inte så stort väsen av på skolbiblioteket, men alla som lånade fick ett bokmärke och jag hade skyltat med böcker om böcker. Själv har jag plockat hem Vindens skugga från 2005 av Carlos Ruiz Zafón. Boken handlar om De bortglömda böckernas gravkammare. Även Nattens bibliotek från 2006 av Alberto Manguel tog jag med mig. Två böcker jag har hört jättemycket och bara bra om, men som inte blivit av att jag läst ännu.

Nattens bibliotek
www.adlibris.com

Kudde

Jag brukar inte bry mig så mycket om heminredning men ibland handlar jag nytt. Igår öppnade Gripsholm hos oss och när det kommer en ny affär ska man stötta. Jag såg en stor och mjuk kudde som jag gillade, men så köpte jag inte den. Jag berättade om den för sambon och på kvällen sa jag att jag fortfarande tänkte på den där kudden, så han är föreberedd på att den ska bo hos oss. Idag köpte jag den. På ena sidan stjärnor och på den andra streck. Man kan ha den i ena kuddhörnet så här:


Att det ser ut som kaos hemma hos oss beror på att det är kaos hemma hos oss. Nytvättad tvätt som inte kommit in i sina skåp än och saker som ska ut till stugan.

I andra kuddhörnan kan det bli så här:


I duschen

Nu tycker ni att jag är knäpp som skriver en massa om vår dusch, men där är så spännande förstår ni. Jag får en suspekt känsla av kafferep när jag duschar för jag har en duschkräm med kaffebönor från Brasilien. Det luktar verkligen kaffe i hela badrummet! Jag dricker inte ens kaffe men jag tycker om doften för där det finns kaffe brukar det finnas kakor. För att förvirra kroppen rejält kletar jag in hela kroppen med hallondoftande hudkräm efter duschen.


Klippans yllefabrik

Till dig som undrade var man kan köpa tovade börsar med får på. Förutom på Hedemora Mur & Kamin vet jag inte riktigt, men jag har hittat en katalog från Klippans yllefabrik.

http://www.klippansyllefabrik.se/res/Katalog/hk_ylle08_lr.pdf


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=8892

1. Vad tycker du om bilmodellen Volvo? Vad betyder den för dig?

2. Gillar du bilar och att köra bil?

3. Vilken är din favoritbil?

4. Om du fick besked idag att du få gå från ditt jobb: vad skulle du göra då?

1. Jag tycker att de är rymliga oftast. Jag hade en lärare som bara körde Volvo för han sa att det var den enda bilen som hade plats för hans långa ben. Han kallades Frallan, först Långfrallan, för att han var lång och undervisade i franska. Volvo för mig betyder svenskt märke, kvalitet, bilskolebil.
2. Nej, jag tycker illa om att köra. Ironiskt nog äger vi två bilar (en stor Mitsubishi och en liten Renault), en traktor, ett släp och en båttrailer.
3. Mini Cooper.

AC Schnitzer R56 MINI Cooper S
http://drive.line.com

4. Bryta ihop fullständigt, det finns inget annat jag vill göra.


På glasstorget

De som driver glasskiosken är inte svenskar från början. Jag lutade mig in lite extra i vagnen och läste ett skojigt plakat med uppgifter åt tjejerna som jobbar där. Det stod "Ta ut gubba, sopptunnor och flagor."

En annan kul grej som hände var att jag hörde en pappa lirka med sin lilla dotter; "Vi kan väl vänta med att äta tills vi kommer hem?" Och tjejen; "Jag orkar inte hålla mig!". Se där, man kan faktiskt inte vänta hur länge som helst med att äta. Jag behöver äta något ungefär var tredje timme för att inte bli grinig. Förutom när jag varit på ostkakeriet och inte äter något på arton timmar efter det. Det är annars bara när jag sover jag kan vara utan mat längre stunder.
www.alltomstockholm.se

Gardiner

Vad är det som händer i vår dusch? Ja, förutom att vi duschar där tvättar jag gardiner ärvda från faster Linda. Med faster tror jag faktiskt att jag menar morfars faster i det här fallet. Kul att vi har ett hus där tyllgardiner passar förträffligt.


Mera tröglori

Här är bilden i boken Däggdjur från hela världen. Boken kom ut 1981 och jag var alltså sju år när jag upptäckte det här underbara lilla djuret.Tröglori

Ett favoritdjur, tröglori! Jag har en så sinnesslött söt bild på en i min bok Djur i hela världen. Nu har jag hittat en video med ett djur som vill bli kliat.

http://www.youtube.com/watch?v=rLdQ3UhLoD4&eurl=http%3A%2F%2Fcuteoverload%2Ecom%2F&feature=player_embedded

Född: en tröglori
www.tropicarium.se

Varsel

Det stod i tidningen om ännu ett företag som varslar nu och jag känner en kille som jobbar där. På annan plats i tidningen var det platsannons för butikschef på Systemet och jag föreslog att han kan söka det. Jag vet inte om han får behålla jobbet, han har inte svarat på mitt sms. Han tyckte väl inte det var roligt. Det tyckte jag. Bli butikschef, billigare sprit, ja! För säkert är det butikscheferna som sätter priserna.


www.vinklubben.se


Simple Minds

Idag har jag inte hunnit blogga för vi har hållit på att bygga på baren. Jag får lugna ned mig med inbokandet av saker till efter Valborg. Det skulle vara kul att gå på Alcazar på lördag, men jag ska nog inte tjata för mycket om det. Fast om vi inte sover i stugan så kan det hända att jag bjuder sambon på konsert. Så brukar jag göra, som nu när jag köpt biljetter till oss till Växjö rockfestival. Vi ska gå på lördagen och se Simple Minds. Vilken 80-talsfest!


www.myspace.com

Flattinge

Nu har vi varit på ostkakeresa med skolans bussar. Vi brukar åka på fikaresor ett par gånger om året. Jag är utnämnd till fikaexpert och kommer med förslag på vart vi kan åka och så är det en tjej som är duktig på att ta tag i saker som arrangerar. Nu var vi på Sussies ostkakeri i Flattinge, fjorton personer, och åt sjukt mycket ostkaka. Hoppas inte sambon tror att jag ska laga mat ikväll. Kolla hemsidan här: www.ostkaka.nu

Småländsk ostkaka
www.recept.nu

Fem saker

Utmaning hittad hos http://onekligen.blogspot.com/ och http://presentabel.blogspot.com/ :

5 accessoarer
(Jag väljer samboanknytning)
Förlovningsring i guld från Guldfynd, Ljungby
Halsband i guld, present från sambon
Klocka, Facit, present från sambon
Fotlänk i silver, present från sambon
Ring i silver, Kopismycken i Köpenhamn, present från sambon5 plagg
Segaråttklänning, Me&I, homeparty i Ljungby
Skinnklänning, Vero Moda, Östersund
Tribaltröja, Zapata i Stockholm
Jeans, Pimkie i München
Jeanskjol, Miss V, TK Maxx i Southend5 skor
Cowboyboots, Sancho från skomakaren i Värnamo
Nitballerina från Pieces Shoes i Köpenhamn
Boots, Marco Tozzi, från Prag
Stövel, Bull Boxer från London Shoes i Växjö
Gummistövel från Lindex i Ljungby5 skönhetsprodukter
Parfym, Euphoria Calvin Klein, från flygplats i New York
Dream mousse eyecolor, Divine gold, Maybelline, Woolworths i Southend
Coverstick, IsaDora, ICA Maxi i Ljungby
Plumping lipgloss, Por una, Marks and Spencer i Prag
Mascara, Great Lash, Maybelline, Woolworths i Southend5 bloggar (som måste svara)
http://morellens.blogg.se/
http://constantlypray.blogspot.com/
http://smulan-67.blogspot.com/
http://danielfagerholm.webblogg.se/
http://enlitenplatsietern.blogspot.com/

Lindarw

Jag tittade på Inför Eurovision Song Contest och höll inte alls med juryn. Jag tror att det var Tjeckien som fick noll poäng, som jag tyckte var en av de bästa. Annars var det mest fascinerande att Christer Lindarw lät som en kvinnlig kollega. Hon är inte på biblioteket så ofta, men jag kommer att ha jättesvårt för att inte förknippa henne med Lindarw nästa gång jag hör henne...
http://blogg.expressen.se

Sallad

Igår gjorde jag en sallad som blev misslyckad. Jag vet ju att jag inte gillar balsamvinäger så jag borde inte ha tagit så mycket som i receptet. Och omogen avocado smakar träigt. Synd på ett annars spännande koncept med fylld färsk pasta med champinjon, som däremot var god. Inte blev det bättre av att stå över natten heller. Klegg.Kamouflagepiller

Jag hittade ett piller som jag missat att ta imorse eftersom jag lagt det på den här boken.


Ordförslag

Jag har inte ordlista i min mobil och när jag hade en telefon med T9 använde jag ändå inte det för den ville aldrig som jag. En kompis skickade ett roligt sms till mig och berättade att när han försökte skriva "dig" föreslog telefonen "digitalbög". Ord man inte visste fanns.


http://www.spraktidningen.se/

http://www.spraktidningen.se/art.lasso?id=07314  Intressant artikel om detta.

Fårfilm

Det verkar inte vara läge just nu för att lära mig hur man idkar fildelning, trots att jag fått information om hur pirate bay funkar. Men jag har gjort något annat tekniskt; lyckats skicka en liten film till http://gyrot.wibrand.se/ så kanske han kan göra något kul med den.

Det är en välsignelse att vara lättroad. Jag gjorde några intelligensbefriade filmer där jag pratade med mina får (hur smart kan det bli när man pratar med får?), när jag höll på att lära mig hur man filmar med digitalkameran. Möjligen har Gyrot lärt mig hur man hanterar filmer i datorn. Jag testar:http://www.turboupload.com/qlyyjidg1s1m/runkarpfilm_002.zip.html


Mera Bånge

Jag vet inte om det är småländska men Lennart Bång är ett för roligt namn för att inte driva med. Nu måste jag skryta med att jag fått mail igen från den här begåvade killen. Vi är kompisar på Myspace också. Joråsåatt. Såg ni Talang 2009 senast? Kolla här!

Hej!

allt bra? Long time since sist.

Lite glad så måste bara tipsa dig om en sak, check this: http://www.youtube.com/watch?v=UBOuPTaaUJc

kram, Lennart


www.smalhund.se


Söndagsprojekt

Jag är ett under av effiktivitet på söndagar. Idag tvättar jag och hänger utomhus för första gången i år (alltså hänger tvätten ute, jag själv hänger ute rätt ofta), rakar benen, diskar, putsar skor, städar badrum och ska eventuellt hämta sambon i stugan. Han har cyklat dit och vet inte om han orkar cykla hem igen.

Jag blev lite ledsen över vad som hände med snygga cowboybootsen när jag putsade dem. Eftersom jag anade att de aldrig skulle bli sig själva igen har jag inte gjort det förut.

De här blev snygga:

Olikfärgade boots:

Före:

Efter:

Jag har köpt en gammal hästsadel av en kompis och den behöver också putsas men sambon ska bygga en barstol av den så det blir nog hans jobb med renovering.


Kulturkullan

Vecka 17

* Läser: Det hemliga namnet av Inger Edelfeldt. Edelfeldt är en av de bästa författarna vi har i det här landet. Hon skriver så uttrycksfullt, med oerhört mycket känslor och så vackert språk så det är värt att läsa bara för det. Kanske det inte händer så mycket i hennes böcker men jag gillar när det är tankar och psykologi. Hon har skrivit många bra böcker för båda ungdomar och vuxna. Den här är från 1999 och jag blev jätteglad när jag kom på att jag inte läst den förut. Den handlar om Helena som är konstnär, har en tjugofemårig son och en mängd omöjliga kärlekshistorier bakom sig.Det hemliga namnet
http://www.boktips.net/

* Lyssnar på: Ássogáttis, By the embers med Sofia Jannok. CD från 2008. Jag upptäckte Sofia på Berättarfestivalen förra året, när hon berättade om sin uppväxt som same blandat med sång. Hon var med som pausunderhållning i Melodifestivalen så nu håller hon på att bli känd. Då sjöng hon en egenöversatt samisk version av Waterloo som tyvärr inte är med på skivan. Här sjunger hon på samiska och det är obeskrivligt, obegripligt, helfascinerande och fint.


http://www.stockholm.sapmi.net/

* Veckans citat:
"I England och USA är de stolta över sina länder och säger Motherland, i Tyskland Vaterland. Mammaland och Pappaland. Och vad säger vi? Fosterland!"
(David Batra på Big Comedy.)


www.kvp.se

* Veckans händelse: Alcazar på Terraza kl.22 på lördag. Inträde 150 kronor.

Fest?

Kul på hifiaffär.

Sambon: "Det är många sladdar!"
Säljare: "Ja, ibland undrar man om man jobbar med hifiaffär eller koppleriverksamhet."

Säljare: "Hur ska du fästa dem?"
Sambon: "Vi ska festa in dem sista april."
Säljare: "Men hur ska ni fästa fast dem?"


www.gmc.com

Jakriborg

Idag åkte vi till Hjärup och köpte en gammal stereo. Det för mig okända japanska märket Nikko var tydligen väldigt hightech på 80-talet och vi fick den billigt. Affären fanns i den nybyggda medeltidsstaden Jakriborg. Jag trodde att det var en gammal stad på riktigt, jättefint! Kolla här:


http://www.yimby.se/

http://www.jakri.se/


Devil sheep

Via http://knivlisa.blogg.se/ hittade jag ett djävulsfår. Lite taskigt, eftersom fåret bara vill vara med sin flock, men kul.

http://www.youtube.com/watch?v=NMShvQa4SI0

Armani

Jag var och köpte nya linser och fick veta att de rear ut alla solglasögon för 250 kr. Först tänkte jag att jag inte behöver några, men så tittade jag ändå på dem. 1700 är bra rabatt på ett par Armani. De är lite fulsnygga med blommor på skalmarna. Ett fodral ingick och expediten kollade särskilt så att det var Giorgio Armanimärke och inte Emporio Armani. Skulle bara fattas!Korta jackan

Jag skyndar mig att använda korta skinnjackan som jag tycker är jättesnygg men helt omöjlig. Den funkar bara nu när det är 10-15 grader varmt. Jag vill inte ha en kort jacka när det är kallt och är det varmt har jag inte jacka alls ju. Men jag blev jätteglad när jag hittade den på tokrea, femhundra spänn, i Stockholm.


Grannarna

Tjejen som hyr av oss, runt trettio år, har upptäckt att grannarna är snälla men lustiga i det här huset. Jag har varnat henne men nu berättade hon något lite väl knäppt. Gubben mittemot, 65 år, frågade om hon ville se hans yttertält till husvagnen och det tyckte hon att hon kunde göra. Sedan kom han och sa "jaha, ska vi åka?". Hon fick följa med till hans föräldrahem ett par mil bort, haha!


www.gnetagalten.se

Vårjackor

Jag har varit uppe på vinden och plockat ned vårjackorna. Eftersom jag sällan gör mig av med saker men gärna köper nytt har jag sju jackor nu; två jeansjackor, två skinnjackor, två regnjackor och en i linne. Var ska sambon ha sina jackor då? Han har nog inte så många, så de får säkert plats.Växjö rockfestival

Kronoberg ska få en rockfestival! Några killar i Växjö ska arrangera i slutet av maj. Det här är väldigt goda nyheter för en sådan som mig som blivit för gammal och för bekväm för att sova på festival (Som om jag någonsin har gjort det. Det närmaste är de gånger jag blivit kvar sent på parkeringen på Dala-Rocken.).

http://www.vaxjorockfestival.se/
www.bbc.co.uk

Kvällen

Jag tittar på gårdagens inlägg.

Planer för kvällen:

* Åka till Växjö
* Köpa solpaneler
* Köpa vitlökspress
* Köpa snacks till Valborg
* Äta libanesiskt på Ali Baba
* Gå på Big Comedy
* Skratta åt (dregla på) Henrik Schyffert (övriga ska jag endast skratta åt)

Trots att jag ingalunda lyckades med allt är jag nöjd med kvällen.

*Åka till Växjö? Ja.
* Köpa solpaneler? Nej, de var slut på Jula.
* Köpa vitlökspress? Nej, jag hittade bara en i plast på Åhléns och den skulle jag snart knäcka sönder.
* Köpa snacks till Valborg? Ja, jag köpte en 500-grams chipspåse på Rusta.
* Äta libanesiskt på Ali Baba? Nej, de hade stängt för renovering så det blev kebabtallrik på Bröderna Bloms Plåt (skummaste namnet på ett matställe).
* Gå på Big Comedy? Ja!
* Skratta åt (dregla på) Henrik Schyffert? Ja. Övriga skrattade jag endast åt.


www.alltomstockholm.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=8733

1. Just nu lyssnar på en recensionsskiva av New Orleansmusikern Allen Touissant. Vad betyder jazz för dig?

2. Vad betyder musik för dig?

3. När jag gick i lågstadiet ville jag spela piano, men det fanns ingen kommunal musikskola så det var bara de allra mest musikaliskt begåvade som fick spela musikinstrument och alla måste börja med blockflöjt något år först. Jag klarade inte testet och fick inte börja spela. Spelar du något musikinstrument?

4. Eftersom vi ska få besked om domen i målet mot Pirate Bay undrar jag också: hur lyssnar du på musik nu för tiden? På datorn? I mp3spelaren? På skivor?

1. Ingenting. Jag ogillar jazz. Möjligen kan jag tänka mig att lyssna på jazz live, men annars blir jag mest arg om jag tvingas till det.  
2. Mycket. Jag lyssnar ofta på musik hemma och att gå på konserter är det roligaste jag vet.
3. Nej, jag är tyvärr omusikalisk. I trean försökte jag spela blockflöjt men jag lärde mig aldrig noterna, bara som bokstäver. Jag lånade en notbok av en kompis och skrev bokstäverna ovanför. Jag tror också att det var i trean vi hade körsång. Det var kul, men så tog fröken livet av sig och vi fick ingen ny.
4. Jag lyssnar på radio, i datorn, CD, MP3, kassettspelare i stugan, live, allt jag kan.

Kassettbandspelare
www.tpb.se


Kvällen

Planer för kvällen:

* Åka till Växjö
* Köpa solpaneler
* Köpa vitlökspress
* Köpa snacks till Valborg
* Äta libanesiskt på Ali Baba
* Gå på Big Comedy
* Skratta åt (dregla på) Henrik Schyffert (övriga ska jag endast skratta åt)


www.bigcomedy.se

Dagens MP3

Att sjunga med Belinda Carlisle, för kvinna med hund:
We dream the same dream
We want the same thing ...ooh...

För promenerande man: 
We are bound together
I begin, baby, where you end
Some things are forever!


http://en.wikipedia.org

Serveringsförslag

De är roliga på Euroshopper som knäcker sådana här serveringsförslag; potatissallad med två gräslöksstrån i kors.Själv kom jag på något mer fantasifullt och lite konstigt; potatissallad och falukorvgryta.


Klumpig

Igår var jag så farligt hungrig när jag lagade mat så jag blev alldeles fumlig. Jag tappade en kniv helt nära mina nakna tår, tappade en saltkvarn så att batterier flög åt alla håll, tappade en kameraväska så att batterier flög åt ännu flera håll. Och i ett anfall av envishet och styrka knäckte jag sönder vitlökspressen. Det trodde jag inte gick.


Deklarera

Jag kan inte bara skriva under deklarationen för vi måste ändra eftersom vi får inkomst på uthyrd lägenhet. Det kändes kul när jag såg att jag ska få tillbaka några hundra, men frågan är om det blir så nu. Eftersom vi har lantbruksfastighet måste vi lämna in en särskild blankett för det, trots att vi inte tjänar något på den. Jag minns inte ens varför vi har den som lantbruk. Fem får går man inte mycket pluss på. Inkomst av näringsverksamhet? Neä, de ska ju ha mat resten av året, våra gräsklippare.

Banken i Hedemora är lustiga som fortfarande skickar brev till mig och vill att jag ska boka tid för ekonomisk rådgivning. Jag bor femtio mil bort. Roligast är det när de lockar med förmånligt skogskonto för stamkunder. Dels ordvitsen stam-, men även för att jag knappt har någon skog. Hallå, vi äger fyra hektar varav det mesta är betesmark och övrigt gudrunröjd mark.

Svenskar vill helst deklarera på papper.
http://agi.se

Nya skivor

Apropå Piratpartiet som jag skrev om i senaste Kulturfyran så kan jag meddela att jag inte fattar hur man kan tycka att kopieringsfrågan är den viktigaste när det är val. Jag är en av få som fortfarande köper skivor. Dels för att jag tycker om att ha en skiva rent fysiskt (nej, nu låter det ju som att jag hånglar med mina skivor), att ta på, att bläddra i foldern och läsa texterna. Dels för att jag har råd att köpa.

Nu har jag beställt en massa nytt från http://cdon.com/ som faktiskt är hyfsat billiga. Hm, sedan har jag inte lärt mig att ladda ned. Jag lyssnar rätt mycket på http://www.lastfm.se/  men jag har inte förstått hur man hittar och laddar ned låtar, eller film för den delen. Helt säker är jag inte på att jag skulle betala för skivor om så vore, men jag vill ju att artisterna ska få ersättning för musiken, på samma sätt som jag vill att författare ska få betalt fast jag lånar deras böcker och sällan köper.

cd skiva
www.musikdemo.se


Vårruset

Eleverna har påsklov och de flesta i personalen semester så det är jag och städerskorna på skolan den här veckan. Jag har träffat en vaktmästare också. Och så kom det en lärare och pratade om Vårruset och till min förvåning svarade jag ja när hon frågade om jag ville vara med i ett lag. Jag rusar knappast men hon lovade att man kan gå också. Att gå ett varv runt Växjösjön kan vara trevligt.


www.smp.se

Enarmad

Inatt vaknade jag och tittade på sambon. Det såg ut som om han hade tappat högerarmen och att det liksom var helt tomt på den sidan. Jag tänkte, sådär lite lagom sömnfinurligt; jag säger inget till honom, om han inte har märkt av det själv så är det nog inte så farligt.

Enarmad bandit från www.prylbanken.se

Majbål

Igår grillade vi med mina och sambons föräldrar men på kvällen blev det lite kallt så vi åt inomhus. Innan dess samlade vi ris till majbålet. Det är roligt att åka släp efter traktorn.


Sambon höll på att backa upp mig och släpet i gödselstacken men då var jag inte intresserad av att hjälpa till längre. Folk som vill ha gödsel får hämta själva, tycker jag.

Bahamasbränna

Jag har solat fram rejält med fräknar och fått fart på Bahamasbrännan. På resan till Florida och Bahamas förstörde jag pigmentet och får sedan dess en chokladrand över läpparna varje gång jag blir solbränd.


Myggbett?

Jag trodde att jag fått årets första myggbett men nu vet jag inte längre. Jag har rivit sönder och nu har det utvecklats till klumpfot.


Runkarp

Efter Höö i förra inlägget åkte vi hem till Runkarp igen och det är fint där också på våren.


Mamma ligger och läser.

Inte så vackert, men smart om det funkar. Sambon håller på att bygga en solpanel av 216 ölburkar.

Får som flutit ut på marken.

Tussilago vid dammen.

Grodrom i dammen.

Höö

Igår åkte jag med sambon och mina föräldrar på utflykt till Höö, ett vackert naturreservat.

Kola?

På dagens promenad såg jag något skojigt. Några ungar hade skrivit på en gångstig: "kola ner dej!"

bravo_kola_blogg.jpg
http://godisbloggen.se

Talent

Ett youtubeklipp som figurerar runt på många bloggar nu är fantastiska Susan Boyle i Britain´s got talent. Kolla här:

http://www.youtube.com/watch?v=WXX_gMFeWlc

Att glömma

Jag undrar vad jag ska glömma den här gången. Eller denna gången som de säger här utan att fatta att det heter denna gång. Det kanske är småländska och helt rätt grammatiskt, jag har slutat att förundras, men registrerar det varenda gång  (gången?...) utan att säga något. Mina föräldrar kommer snart hit och då flyttar vi ut till stugan igen. De får följa med och handla så blir det inte bara mitt ansvar när det fattas en massa sedan. Det löste sig med ägg förresten, vi fick både äggröra och kokta ägg hos danskarna som har den fina traditionen att bjuda oss på påskefrokost. Inte i Danmark då, utan i Runkarp där vi bara har en brant backe hem.


www.hallekis.com

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=8515#more-8515

1. Är det en skandal att ragga tjejer via Internet?

2. Har du förtroende för Politikerbloggen?

3. Vad tycker du om Piratpartiet?

4. Har du haft något romantiskt förhållande på grund av eller genom Internet?

1. Nej, det är så vanligt.
2. Det vet jag inte, jag har inte läst den, men den låter ju lite skum.
3. Det känns futtigt att grunda ett parti på bara en fråga och dessutom en så oviktig med tanke på annat som borde ta mera plats; skola, vård och omsorg.
4. Nej, men jag har fått kompisar genom nätet. När jag pluggade i Borås upptäckte jag internet på allvar och träffade några killar som gick terminen över mig på bibliotekshögskolan. Det var ganska lustigt när vi chattade och kom på att vi satt i varsin datasal i samma bygge.


www.wast-bygg.se


Påskefrokost

Igår var vi på påskefrokost hos våra danska stuggrannar. Ja, jävlar vilken frukost! Vi började vid tvåtiden och kom hem halvtolv på natten. Då hade vi ätit och druckit något alldeles förskräckligt. Samt spelat kubb, rundpingis och gått på trädgårdsvandring och tittat på alla deras olika sorters äppelträd. Det var som vanligt väldigt roligt och gemytligt. Snart kommer mina föräldrar hit och då ska det grillas och frossas igen!

Äppelträdet 'Möllers Venus' med ängsbräsma Cardamine pratensis
http://odla.nu

Kulturkullan

Vecka 16

* Läser: Passionen i svensk litteratur har jag just läst ut. Det var en trevlig antologi, men inte fullt så frustande upphetsande som jag förväntat mig. Jag hade tänkt mig en bok med inslag som är så där så att man "nehej, nu måste jag pausa lite för att onanera". Nu har jag börjat på De skamlösa av Sissela Lindblom och kanske blir det mera snusk där. Hur som helst har den ena huvudpersonen tankar på att spela in porrfilm för kvinnor.

* One of the boys med Katy Perry. CD från 2008. I kissed a girl har de spelat sönder och samman på radio och jag tyckte väl inte att den var något speciellt först. Men sedan har jag hört den vid en massa roliga tillfällen och tycker nästa singel Hot n´cold är bättre och då blev det skivköp.

* Veckans citat:

Två killar sitter och pratar på ett fik.
-Jag såg att du gick hem med en rödhårig tjej från krogen i lördags.
-Jaa.
-Hur kunde du göra det?
-Där det är rost på taket brukar det vara fukt i källaren.
(Berättad av kille på fest).

* Veckans händelse: Big Comedy på Konserthuset i Växjö kl.20 på torsdag.


www.bigcomedy.se

Långfredag

Vi har glömt köpa ägg och inte vet jag var man handlar en långfredag. Snart flyttar vi ut till stugan och om det är fint väder blir vi där några dagar. Alltså vet jag inte när jag kan blogga nästa gång.


www.fridasgard.se

Bugg

Det var en kul fest vi var på igår. Vi var nog ungefär femtio personer som firade en av sambons kollegor som fyllt fyrtio. Det var trevligt med god mat, Så ska det låta-tävling, sång av värdsonen och allsång. Ännu roligare blev det när det dök upp ett gäng danskar som kände familjen. Då blev det fart på dansgolvet. Men det är konstigt med folk som på allvar lyssnar på dansbandsmusik och buggar. Det tyckte danskarna också. Jag lyckades undvika att bugga med Arne, min stora skräck från en annan fest...


http://www2.unt.se

Stora ögon

Jag träffade en söt kille igår på festen. Han hade jättestora vackra ögon. Han sa inte så mycket utan satt mest och höll mig i handen. Undrar om jag får träffa honom igen, Algot fem månader.


http://web.telia.com

Skärtorsdag

Jag har inte tid med det här. Det är ju 40-årsfest i Lokstallarna i Bolmen (samhället) ikväll! Så glad påsk på er alla!
www.styleroom.se

Påskpris

Nu har jag fått ett fint påskpris från http://presentabel.blogspot.com/Tack så mycket för det!

Lodis

Hur lodis känner man sig om man går på ICA efter Systemet, ställer ned kassarna och det trillar ur burkar? Ganska. Att säga att det inte är mina öl håller inte riktigt. Men det är ju inte mina öl, bara mina cider.


Bokbloggar.nu

Jag är med på http://bokbloggar.nu så kanske flera hittar min läsdagbok där.

http://ylvarosen.blogspot.com

Dagens SMS

Idag fick jag ett kul SMS från en kompis: Beskriv mig med ett ord! BARA ETT! Sänd det ordet till mig och sänd detta sms till dina vänner och se hur många roliga beskrivningar du får tillbaka :-)

Hittills har jag fått dessa svar: glittrande, sprallig, helcrazy, rolig, söt, hyperhumoristisk

Många tycker samma och rolig hade jag väntat mig för det tycker jag att jag är med vännerna, men söt? Det är en tjej som skrivit det och jag blir förvånad.

Uppdatering. Det har kommit några till; entusiastisk, ordkonstnär, ylvisk, påhittig
SMS on sale
www.thatsoftwareguy.com

Marginalized

Bokenkät från http://ofblog.blogspot.com/

http://ofblog.blogspot.com/2009/03/can-you-name.html

1. Name the last book by a female author that you've read.

2. Name the last book by an African or African-American author that you've read.

3. Name one from a Latino/a author.

4. How about one from an Asian country or Asian-American?

5. What about a GLBT writer?

6. Why not name an Israeli/Arab/Turk/Persian writer, if you're feeling lucky?

7. Any other "marginalized" authors you've read lately?

Mina svar:
1. Alltid hos dig av Maria Ernestam. (Kvinna)
2. Sommarsquash tokolosh! av Rachel Zadok. (Sydafrikanska)
3. Jag är inte rädd av Niccolo Ammaniti (om Italien är latino).
4. Vilda svanar av Jung Chang. (Kinesiska)
5. Bekantas bekanta av Mats Strandberg. (Bög. GLBT är HBTQ på svenska = homo, bi, trans, queer)

Bekantas bekanta
www.bokus.com

6. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. (Afghan)
7. Marginalized? Ut och stjäla hästar av Per Petterson kanske? (Norsk)

Knarka nässprej

Jag vet inte om jag bara är allergisk eller om det är en förkylningskombo, men näsan är helt igengrodd och jag nyser. Inatt befallde sambon mig att gå upp och snyta mig i stället för att hålla honom vaken med mitt snorande. Räddningen stavas nässprej, men nya Otrivin comp funkar inte på mig. Det ska hjälpa mot både täppt och rinnig näsa men jag märker ingen skillnad. Däremot är Otrivin menthol och Nazaleze riktigt bra.


Påskpynt

Inte vet jag när man ska påskpynta men nu är det påskvecka så jag har öst ut alla mina mongokycklingar (ursäkta, men vi kallar dem för det) och annat påskigt på TV-bordet.Samtidigt passade jag på att städa lite på hallbordet och gjorde ett par påskägg som pik till sambon.


Glasskiosk!

Idag har glasskiosken på torget öppnat! Då är det vår! Dumleglass med mjukglass och dajmkulor fick manifestera detta.


glasskiosk
Kul glasskiosk i Florida från http://mema.blogg.se

Dammigt

Mina svarta jeans leggings blir, som jag tidigare konstaterat, dammiga bara man tittar på dem. För övrigt är det ett mycket användbart plagg. De funkar till de flesta toppar med lite längd på. Nu har jag struntat i luddandet och kombinerat med det trassligaste plagg jag har, stickad långtröja/kortklänning.Dagens gucka

Det här ser inte så aptitligt ut men än en gång har jag snott ihop en god gucka. Bacontärningar, gul lök, vitlök, slöjskivling, champinjoner, majs, Milda mini mat och kryddor och se där!


Image:svår

En kompis, som inte vet om min telefonskräck, sa på mitt mobilsvar att jag skulle ringa honom. Jag ringde upp och sa att han lät arg. Det var lugnt, han hade fått tag i ett namn han letade efter. "Bra, är du glad igen nu då?" frågade jag. "Ja, nej, nu ska vi inte överdriva."

Se hela bilden
www.prylinfo.se


Once

Jag var och såg filmen Once som kallades för musikal, fast det inte var det utan mer en musikfilm. Irländare pratar så fint så jag borde ha en hemma bara för det. Jag hade faktiskt en irländare när jag var arton och åkte häst och vagn på Dinglehalvön en vecka. Niall Goodwin i Castle Gregory, en liten by som bestod av hans familj och en pub ungefär. De var arton syskon och det räcker för att det ska finnas en pub på Irland. En snabb sommarflirt, men usch vad roligt vi hade den sommaren, jag och mina kompisar som lekte tinkers i den där hästvagnen. Nu nöjer jag mig med min halvengelsman, det är inte illa det heller.

Once is not your average type of musical
http://www.independent.co.uk

Micke Tornving

Jag har hemliga (undermedvetna) drömmar om Micke Tornving, vad det verkar. Inatt hade jag snuskig SMS-växling med honom. Jag var besviken när jag vaknade att vi aldrig kom så långt som till sex för det hade varit intressant. Han är snygg när han inte har backslick och han har en enorm utstrålning. Jag såg honom i Little shop of horrors i Halmstad. Drömsex är inte otrohet. Eller, det kan det vara, men jag menar om man drömmer när man sover så rår man inte för det.

Mikael Tornvings två söner tycker att deras pappa är roligast på tv. Åtminstone när han är arg - och spelar rollen som Rolf Nygård. Själv har han lärt att vardagen kräver humor: "De senaste åren har jag levt efter motto: Livet är lättare än vi gör det."
www.svd.se

Vitsippor

Det var ju falsklarm förra gången jag hävdade vitsippor, men nu, nu har sambon hämtat in de första till mig. De finns nere vid ån där vi bor.


Biljard

Idag har jag spelat biljard. Det har jag nog inte gjort sedan vi hade ett biljardbord på folkhögskolan i Stöllet 1996 och knappt ens då. Jag är dålig, men det är ganska kul ändå.


www.bloggen.fi

Fel personer

Jag säger saker till fel personer. Till en kille klagade jag på att det är lite tråkigt att gå ut när alla andra är så mycket yngre och så kom jag på att hans tjej är femton år yngre än han. Till en annan kompis sa jag, om den förre killen faktiskt (hänger ni med?), att han förlovade sig väldigt snabbt, men den här kompisen gjorde också det. Men det värsta var igår på hårdrocksfesten när jag träffade en trevlig kille att prata med. Något jag sa fick honom att berätta vem hans pappa var och det råkar vara en av få människor jag tycker genuint illa om i den här stan. En  kompis har sagt om honom att han är empatisk som en lagårdsvägg. Jag tror jag kom ur situationen utan att säga vad jag tycker, men han märkte nog att jag försökte släta över något.

tomat-144388-255387_368
Foto: Andreas Lundberg, Aftonbladet

Rummet

Det går bra med rummet vi renoverar. Tak, väggar, golv och el färdigt.Hm?

Vad var det jag skulle göra nu? Skära sallad eller blanda rom & cola? Bäst göra båda.


Hårdrocksfest

Igår låtsades vi sommar. Vi grillade och åt utomhus och det var jättefint. Sedan cyklade vi till Södra Ljunga, ungefär tre km från stugan, med en kompis. Där var det hårdrocksfest, en mycket lustig tillställning. Vi visste tyvärr inte att man skulle vara hårdrocksklädd så vi hade vanliga skjortor. Hade ju varit kul att vara svartrockare i skinn och nitar och svart. Men kul hade vi ändå och sambon verkade lycklig över att få dansa till Iron Maiden. Sådan musik hör man aldrig ute. På vägen hem orkade jag inte vänta på killarna när de kom på den roliga idén att stapla upp stolar framför sambons chefs dörr (han bor mittemot hembygdsparken där vi var) och sedan cyklade kompisen omkull...Kulturkullan

Vecka 15

* Läser: Alltid hos dig av Maria Ernestam. Jag har inte läst Ernestam förut, men det ska jag absolut göra för det här är det bästa jag läst på länge! Ingas man har plötsligt dött i hjärtinfarkt och två år senare kan hon inte tränga undan sorgen längre. Hon åker ut till sommarstället i Marstrand för att få ro att tänka efter. Där hittar hon en låda med gamla brev och urklipp som hon börjar forska i.

Bild på boken Alltid hos dig
http://www.bokia.se/

* Lyssnar på: Öster om Heden med Perssons pack. CD från 2009. Kul att jag köpt Öster om Heden och Söder om kärleken (med Sofia Karlsson) samtidigt. Det var länge sedan Perrsons släppte nytt och jag trodde inte att de fanns längre. Det låter precis som vanligt och som det ska. Intressant är att de gästas av Annika Norlin på spåret Stenad i Stockholm. Den här musiken tar mig tillbaka till mitt nittiotal då jag nog lyssnade ännu mer på svenska artister än jag gör nu. Visor med kanske inte jättebra röst, men äkta och omtyckbart! Per Persson ser förresten ut som Robert Gustafsson på omslaget.


Se större omslag
www.bengans.se


* Veckans citat:
- Du har väl hört att killar är som bussar? Missar du en kommer det en ny.
- Inte om man bor i Nässjö.

(Ur Punkindustriell hårdrockare med attityd av Louise Halvardsson.)

* Veckans händelse: Påsk med långhelg.

Övergiven

Idag när jag vaknade var jag övergiven. Ganska snabbt förstod jag dock att sambon åkt till soptippen. Han kom hem och sa att det varit fullständigt kaos för att alla var där med trädgårdsavfall. Han körde förbi femtio släp (möjligen något överdrivet) med sitt farliga avfall och blev utskälld av en gubbe. Då räckte han ut en målarfärgsburk genom rutan och skrek "ser det här ut som trädgårdsavfall, din dumme jävel?".


www.suratek.se

Dum dryck

Jag kände mig tvungen att testa nya Peach melba fast jag vet egentligen inte varför för jag tycker inte om persikor, bara sådana där egentligen sliskiga som finns på burk. Med smak av persika, päron och vanilj var inget bra.


Blejdhändelser

Under senaste blejdturen hände detta:

1. Jag skulle stanna och prata med en kille men eftersom jag inte kan bromsa fick jag göra en U-sväng i stället. Det var så spektakulärt så han gick in och hämtade sin fru för att komma och titta.
2. En tjej tutade och vinkade jättemycket men jag såg inte vem det var.
3. Jag tog en ny väg, stor infart till stan. Det gick bra ett tag men så blev cykelvägen bredvid mycket brantare än vägen så jag stapplade över diket och ut på vägen igen.
4. En hund skällde ut mig.
5. Jag fick skavsår på vaderna.Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=8268#more-8268

1. Hur många frågor och utmaningar, som Kulturfyran och olika bilduppgifter som Utan Ord hos Pumans dotter och Tisdagstema brukar du hänga på?

2. Vad tycker du är roligast att svara på för slags frågor?

3. Har du något förslag på någon Kulturfyra?

4. Vilken kultur betyder mest för dig? Böcker? Film? Bild? Bloggar? Musik?

1. När Bokfemman fanns var jag med på den. Nu är det bara Kulturfyran och så kör jag min egen Kulturkullan, som jag hållit på med sedan 2005.

2. Frågor om böcker och musik.

3. Festivalsommar.

4. Böcker.


www.elbogen.se


Gräddhyllan

Jag och två kompisar har gjort en utflykt till Markaryd. Där fanns ett fantastiskt litet fik som heter Gräddhyllan. Det gick fint att sitta utomhus och titta ut över en sjö. Nu har teboden som ligger bara några km bort fått konkurrens. Kanske kan vi åka dit varannan gång. Sambon tycker att jag åker ofta till teboden. Gör jag ju inte.
www.graddhyllan.net

Fårfest

Vad är det som har hänt här då?Jag har fått 40 överblivna mackor från jobbet, plockat av skinka och ost och ska torka brödet. Sedan blir det fårfest! De kommer att tycka att jag är världens bästa matmänniska!

Tidningar

Jag och sambon har visst satsat på fel tidningar. Han fick en prenumeration på Klassiska båtar men sedan lades den ned och han ska få några nummar av Nostalgia i stället, men de skriver mest om bilar. Själv prenumererar jag på tidningen Hennes och har nyligen tecknat för ett år. Nu läggs den också ned och jag vet inte om jag får något alls. De kan gott ge mig pengarna tillbaka.


www.tidningar.nu

Studiemedel

Jag läste om studiemedel och eventuella höjningar och hoppade till inför uträkningen vad studenter gör av med. Enligt Swedbank gör en student av med 8550 kronor/månad varav 2900 går till boende. Så mycket har jag nog aldrig betalat för bostad. Nu betalar jag 1300 fast då äger jag i och för sig lägenheten. Jag har alltid haft tur med bostäder och i Borås betalade jag 800 för mitt fina inneboende hos gammal tant. Det är jättedumt att de bygger nya studentbostäder som är fullutrustade med tvättmaskin, bredband, kabel-TV (eller vad det heter) och jag vet inte vad allt. Det har man ju inte råd med som student, eller lust för den delen.

studentbostad halv
www.med.lu.se

Plankstek

Jag var så hungrig så jag nästan hallucinerade när jag kom på att jag läst att Le Chef har plankstek för avhämtning för 79 kronor den här veckan. Jag sa att jag ville ha en blodig men då visade det sig att plankan bestod av fläskfilé (nej, plankan bestod av trä) och det tycker jag är lite fusk men jag beställde det ändå. Gott!


I tidningen

Nu har jag fått tidningen som media gjort och där jag är intervjuad. Bloggfantast står det. Det är jag och Blondinbella. Jag ser lite svagsint ut men det är väl bara att inse att jag ser ut sådär på jobbet eller åtminstone på kort. Jag får ofta något dimmigt i blicken när jag ska vara med på kort. Till och med den professionella fotografen som tog mina studentkort ville ta om bilderna för att jag var "suddig i synen" fast så sa hon inte riktigt, men jag sa att det inte var någon idé för att jag ser nog ut så där. Hur som helst är det kul att få vara med i elevtidningen.Slöfår

Sambon ringde och undrade om jag kunde kolla i fårboken om sjukdomar för han var orolig att fåren fått något. De betedde sig konstigt och låg ner och såg ovanligt slöa ut. Jag hittade ingen sjukdom med symptom som stämde in men då ringde han igen och sa att de nog bara var varma. De är så dumma så de går ut och lägger sig i solen och sedan ligger de där fast det blir för varmt för dem.Bild från i höstas men de har inte blivit stort klurigare sedan dess.

Dialekt

Jag har visst lovat bort sambon till något utan att fråga. Det blir nog ändå inget av eftersom jag inte vet hur man mailar en film men det var en kul idé. Inlägg hos Gyrot:

http://gyrot.wibrand.se/

Det slog mig när jag läste era kommentarer till mitt inlägg om dialektfilmen. Ni är helt enkelt för bra för den här bloggen och för den här bloggaren. Detta kommer att bli hur roligt som helst.

Vad som slog mig? Jo, att inte jag behöver vara på plats. Eller plats och plats, location som vi säger i branschen (minns att jag faktiskt jobbat otroligt tight med Frida på produktionsbolaget Masterplan).

Vi gör ett försök, och min känsla är att det kan utvecklas till något häpnadsväckande, kanske t.o.m. stilbildande inom genren pedagogisk film.

***

Ylva, har du kvar pojkvännen du pratade om för en vecka sedan? Kan han fortfarande småländska? Är du säker på att han vill bli känd?

Bra.

Ta upp en helt vanlig digitalkamera med filmläge (en videokamera går förstås också bra, men det räcker med det enklaste), rikta den mot honom och be honom säga:

 • Det blåser alltid kallt i Kalmar.
 • Kungar och presidenter. Kungar och presidenter.
 • Kan ni vara lite tystare.
 • Pressveck på byxorna? Som i Jönköping då eller?

Be honom dessutom att bre på och "karikatyrprata" om du förstår vad jag menar. Han får gärna bara stå rakt upp och ner.

***

Ni ska ha klart för er att det var på detta sätt jag fick göra TV-reklam, radioreklam, julkalender och i höst förmodligen även Let's Dance.

Du som läser detta och har en vän som kan någon av dialekterna nedan, filma honom/henne med digitalkameran (karikatyrpratandes) och maila filmklippet till mig på:

blogg  "snabel-a" wibrand.se

***


Göteborgare:

 • Här ser du ett hjärta som klappar för blåååååvitt [någon ringer på hans telefon, han svarar] Ja, det är herrtoaletten på Järntorget. [kort tystnad] Nämen tjenare sillstrypar'n.
 • Det finns bara en kung och det är Glenn Hyséééééén.
 • Sluta tjööööta.
 • Jag har förfrusit rööööven.
 • Du, den enda press vi har är på bollhållaren.

Skåning:

 • Äh, håll flabben.

Värmlänning:

 • Vi fick ju lägga upp en mur av sandsäckar runt hela Arvika.
 • Det var kallt, var det. Jag frös, gjorde jag. Fick rimfrost i rövskägget, fick jag. På bäversafarit. I Munkfors.
 • Lugna sig lite. Du är inte på Arvikafestivalen nu.
 • Pressveck är väl modernt? Är det inte?

***

Det funkar ju om ni kan någon annan dialekt också, men då får vi köra på fri hand så att säga. Lämpligast är om ni hittar den röda tråden ovan. Beskriv till exempel att ni fryser, så som ni skulle säga det på er dialekt (eller ännu hellre, så som er morfar skulle säga den). Eller "håll flabben", eller att ni vill ha ett pressveck på byxorna, eller...   ...ja, ni fattar.


Inlines

Nu har jag invigt mina nya inlines. Det är mycket lättare att åka på dem än på mina gamla som har utslitna hjul. Vad fint det var idag att pausa på en bänk vid gravhögarna. Det där lät lite morbidt, men ni ska veta att det finns väldigt många gravhögar runt Ljungby.


Outlet

Hurra, Ljungby har fått en outlet! Ambitiösa och söta Monika Benedek har öppnat MB fashion outlet på Bolmstadsvägen. De har märkeskläder som är upp till 60% billigare än vanligt och inte mer än sex månader gamla. Det finns jättemånga fina klänningar som jag tyvärr inte kunnat motivera behov av.

På lördag öppnar 21-åriga Monika Benedeke sin klädbutik som även inrymmer en kaffehörna. Foto: Britt Louise Holmström

http://ljungby.lokaltidningen.se/

http://mbfashionoutlet.se/

http://www.e-pages.dk/ljungby/45/

Bra saker

Nu har jag nog fått min sista 35-årspresent. Väninnan har skickat grejor så här ungefär en månad efter födelsedagen. Hon vet vad jag gillar.


Minimarshmallows att ha i varm choklad, en chokladansiktsmask, Polly, plåster med djur på och en fisk-krok.

Uteplats

Sambon har fraktat en väldig massa jord för att släta ut vår sneda uteplats. Det här tror jag blir riktigt bra i sommar.


Beskära träd

Sambon har beskurit våra äppelträn och jag var med och samlade upp grenarna. Jag blir lite nervös när han ställer stegen så här:Det känns tryggare när han ger sig på träd som nästan ligger på marken.


Roligast idag

Idag när jag var på systemet hörde jag en kille som sa "Oj, jag trodde det var en annan person" och det är ju inte så ovanligt. Men sedan när jag stod i kassakön sa den store mannen, med långt stripigt hår, som stod framför mig till kassatanten "Det var första gången jag blev nypt i rumpan av en kille!".


www.prebenspagar.se

RSS 2.0