Brorsöner

Brorsönerna säger så mycket roliga saker:
"Vilket litet monster du är" (Femåringen skojar med nästantreåringen.)
"Godnatt! Bajskorv!" (Nästantreåringen med tourettes.)
"Det är roligt att fiska. Jag ger inte opp!" (Femåringen har upptäckt mete.)
"Det går bättre och bättre, snart är jag proffs!" (Femåringen efter sitt livs första abborrnapp.)
"Tur att det inte var lilltån. Det gör ondast." (Femåringen tröstar sin pappa när lillebror just tappat en tegelsten på hans stortå.)

Dalhalla

Igår turistade vi vid Siljan. Vi åkte först till Rättvik för att det är så vansinnigt vackert när man kommer ned den vägen och ser Siljan breda ut sig. Avverkade Leksand, Tällberg, Hjortnäs och Siljansnäs (eller vilken ordning de nu kommer i) och sedan tillbaka till Rättvik.

Jag förundrades över hur liten Hjortnäs brygga var. Jag mindes den som en otroligt lång brygga där jag gick ut och hånglade med en kille som skröt om att han varit SM-mästare i simning medan jag bloade ned min nya fina vita blus med pärlor på så att den aldrig blev sig själv igen (Jag tror jag hade näsblod). Inte ens den enorma parkeringen, där ungdomarna som aldrig ens gick in på dansstället trängdes och drack hembränt, hittade jag. Det kan omöjligt ha varit den lilla gräsplätten där vi parkerade nu. Jag borde väl ändå inte kunna komma ihåg en plats så fel när jag var tjugo år när jag var där senast även om jag var i ett luddigt tillstånd då? Det är ju inte som somrarna när man var liten och badade varje dag eller vintrarna då det alltid var en meter snö.

Dalhalla fantastiskt igen! Lite fel taktik att först bjuda sambon på Iron Maiden och sedan Dalhalla kanske. Publiktrycket var inte riktigt lika häftigt på packmopedskonserten... Artistuppbådet var väldigt mycket min smak: Göran Samuelsson (initiativtagare till packmopedsturnén), Idde Schultz, Anna Stadling, Staffan Hellstrand, Uno Svenningson, Titiyo, Stefan Sundström och Ronny Eriksson. http://dalhalla.se

Fröken Fräken från Fryken

I söndags åkte vi från Göteborg och upp genom Värmland. Vi tyckte Värmlandsnäs såg fint ut på kartan och körde dit. Där tältade vi vid en liten skogsväg och sambon hittade en stig ner till en fantastisk strand som bara lokalbefolkningen använder annars. Vi tältade och dagen efter solade och badade vi innan vi körde vidare. Nästa natt hittade vi en annan egen strand vid lilla Lisjön nära Lysvik vid Övre Fryken. Frykensjöarna är vackra men campingplatserna ser inte så roliga ut så det är mer spännande att slå läger där man känner för.

Jag har gjort en nostalgitripp till nästan alla mina gamla boplatser de senaste dagarna. Vi åkte ju från Ljungby till Göteborg (det var nära att vi åkte och tittade på Bergsjön där jag bott, men vi valde havet i stället). Sedan har jag varit och tittat på centrum i Stöllet (det gick fort) och därifrån till Malung. Om vi bara hade åkt till Borås hade min historia varit komplett (förutom halvåret i Höfn í Hornafjördur på Island) för nu ska vi sova i Hedemora.

Mäktigt, magiskt, Maiden!

Om inte annat så var jag på mitt livs största konsert igår. Iron Maiden på Ullevi hade 56 000 besökare. Det är ofattbart många människor på en så liten yta. Jag älskar konserter och den svenska sommarnatten när den är som bäst är något av det vackraste. Jag tycker inte ens om hårdrock, så den här födelsedagspresenten till sambon var väldigt mycket för hans skull, men det är ändå något som jag kan förstå och njuta av. Hade jag gått på en fotbollsmatch hade jag bara blivit nervös för att jag inte kan dela glädjen och euforin som kan uppstå och den gemenskapen kommer jag aldrig in i. Konserter är det roligaste jag vet och jag lyckades smälta in rätt bra med min svarta skinnklänning, trots att den vanligaste klädseln var jeans och svart turnétröja. Vi satt högt upp på läktaren men hade ändå stora fans omkring oss som hottade upp stämningen med oväntade hejaramsor som "jag vill äta knäckebröd", "Boppers", "Brynäs" och mindre oväntade som "Maiden, klapp, klapp, klapp". Jag fattade inte förrän efter en kvart att det var förbandet som spelade och inte Iron Maiden, och skrek "Year of the dark" många gånger innan jag hörde att det var "Fear of the dark" men killarna bakom trodde ändå att "du är en riktig maidenbrud!" Hoho! Man måste säga att sångaren Bruce Dickinson och de andra i bandet är otroliga på scenen. De höll på i två timmar och hoppade runt som idioter och det var aldrig någon dödtid.

Efter konserten mötte vi upp kompisen som inte varit med på konserten. Avenyn var helt omöjlig så vi gick först på lite otippade Hotell Liseberg Heden. Därefter kom vi in på mysiga puben Skål där jag fick en fantastisk strawberry daiquiri, något jag inte lycktas med sedan Bahamas förra sommaren. En makalös kväll!

Särö

Idag har jag fått kompisen som inte brukar sola och bada att åtminstone sola. Han säger att han inte har något emot det men att det måste finnas en anledning, som till exempel när det kommer kompisar från Småland och turistar, för att han ska kunna sitta stilla vid havet och att han är för rastlös annars. Han brukar mest kuta runt i skogar och på ängar (eller var man nu är) och skåda fåglar. Vi åkte ut på Särö som ligger tre mil från Göteborg. Det var väldigt vackert vid klipporna där vi låg och solade i ett par timmar. Jag och sambon badade fast det var lite tricksigt att ta sig ned i vattnet, för det var mycket tång och skrufs. Efter första doppet upplyste sambon mig om att det fanns brännmaneter där så när jag skulle bada andra gången fick han stå och hålla utkik efter dem.

Nu sitter jag och svettas som en kalv i min skinnklänning och vi ska strax åka till Ullevi för Iron Maidens skull.

Patrik på paviljongen

Så säger man kanske inte men jag kan inte låta bli alliterationen. Jag och en kompis var och lyssnade på Patrik Sundin och hans band i paviljongen i Järnvägsparken idag. Mycket trevligt och bra på alla sätt! Väninnan satt och var helimponerad och sa att åh, vad bra han är för att vara så ung och vilka bra texter och han ser inte ut som att han låter sådär, han låter så vuxen och oh och ah och åh! Jag höll med men försökte ta det lite lugnt med groupandet eftersom halva hans klass satt framför oss. http://patriksundin.se

Kulturkullan

Vecka 31

Nu ska jag snabbkulla för egentligen håller jag på att packa för att vara borta en vecka.

* Läser: Maken av Gun-Britt Sundström. Jag har haft den som stugbok men tagit hem den nu för den tar ju aldrig slut annars. Den har 547 sidor och jag lånade den i maj, tror jag. Det är en bra bok men jag har haft annat för mig än att läsa. Vanliga människor läser mer på semestern. Jag tar semester från läsningen och slöbläddrar damtidningar (Heter det så nu för tiden? Jag menar Hennes och Veckorevyn.). En skånska från Bonniers blev förresten jätteförvånad när jag tackade nej till två nummer av PC-tidningen, Digitalfoto eller Populär historia. Måste man vara intresserad av någondera? Jag skriver mer om boken Maken i läsdagboken när jag läst ut den.

* Lyssnar på: Pet Shop Boys discography. The complete singles collection. CD från 1991. Den första LP-skivan jag köpte var Actually med Pet Shop Boys. Den kom 1987. Jag tycker fortfarande att de tidiga låtarna är väldigt bra men jag vet inte av hur många nostalgiskäl. West end girls, Suburbia, It´s a sin, What have I done to deserve this, Rent, Always on my mind. Det finns så många klassiker! Jag köpte skivan i England så det kan kallas souvenir.

* Veckans citat:
"Det är trevligt att vara viktig men viktigare att vara trevlig."
Citat från en insändare i någon tidning. Jag ska låta bli att säga det till några som borde fundera över det...

* Veckans händelse: Packmopedskonserten i Dalhalla på onsdag. http://dalhalla.se

(Det gick dåligt att snabbkulla. Jag får redan abstinens av att inte veta när jag kan blogga nästa gång. Imorgon åker vi till Göteborg. På lördag går vi på Iron Maiden. På söndag åker vi uppåt. På måndag åker vi nog genom Värmland. På tisdag åker vi till Hedemora. På onsdag åker vi till Rättvik. På torsdag träffar vi föräldrarna och brorsans familj. På fredag åker vi hem. Sambon tycker jag planerar för mycket men annars händer det ju inget.)

Badplatser och bikinilinjer

Hurra, jag har lärt mig att ladda ned foton så jag kan lägga in helt nya bilder här. Idag funderar jag över badplatser. Jag tycker att folk är så konstiga som frivilligt utsätter sig för sådant här:Så såg det ut när vi åkte förbi badplatsen Mjälen i Bolmen med båt idag. Min badplats ser ut såhär:Det är bara jag som badar här och jag behöver bara gå över vägen hemifrån för att komma hit. Det tråkiga är att det kan ligga ungefär hur mycket krossat glas och skräp som helst på botten så jag ska ha badtofflor nästa gång jag badar. För övrigt är det inget fel på vattnet eftersom det är rinnande. Lite brun blir man i och för sig men då kan man gå hem och duscha efteråt om det stör.

Hundra meter bort från bananbron. Tyvärr har de inte lagt i bryggan i år vid stans enda badplats här:Det är ett huvud som sticker upp i mitten av bilden så jag kunde inte med att gå ned och fota vid åkanten. Perfekt badplats hur som helst och om bryggan ligger i så kommer man förbi problemet med glas på botten.

En annan sak jag funderar över är hur tokfeminister hanterar sina bikinilinjer. Även om man inte rakar benen måste  man nästan göra något åt snårskogen. Om man har en baddräkt som inte ser mer ut som byxor utan har lite högre benskärning så vill man väl inte att hela musmattan sticker ut som en skepparkrans under baddräkten? (Jag är inte råfeminist men började inte raka benen, av latskäl, förrän jag fyllde trettio.)
 


Metropolen Alvesta

Min nya hobby är visst att köra till Alvesta. Jag har kört dit och/eller förbi rekordmånga gånger de senaste dagarna. I söndags körde jag och hämtade kompisen från tåget (Alvesta). Igår åkte vi till Den svenska tantens trädgårdscafé på Bergkvara gård. Då körde jag förbi Alvesta. På hemvägen tänkte jag helt äventyrligt fortsätta att köra för att se om man kunde komma runt sjön och se borgruinen från andra sidan. Vi hade bara en karta över Växjö kommun och endast halva sjön var med så vi körde utanför bild och det visade sig att man inte kom runt sjön på den vägen utan i stället till Gemla och sedan... Alvesta. Sådär spännande kan det bli när jag är ute och kör bil. Kompisen har inte körkort så för ovanlighetens skull var det bara jag som kunde köra och eftersom jag bara brukar köra dit jag hittar, och det är väldigt begränsade områden, så var det ytterst ovanligt med en sådan utflykt. Idag har jag kört tillbaka kompisen till tåget och nu ska jag nog inte till Alvesta på ett tag.

Elinge älgpark

Igår gick jag och väninnan, som bor i England, till Elinge älgpark. Det är knasigt att ha en älgpark men faktiskt rätt kul att titta på älgarna och mata dem med björkruskor. Därför passar vi på att gå dit när vi har gäster som förkläde, så att man inte behöver generas över att vara enda svensk (turist från tjugo minuters gångavstånd...) bland tjugotals tyskar och danskar. I år har de två kalvar födda i maj. Naaaah, så söta!


Vegetarisk grill

Nu har jag min vegvän här och det är lite svårt att veta vad man ska ha för mat när hon inte äter kött och jag inte äter grönsaker... Jag har visserligen blivit mycket bättre mot innan när nästan det enda jag åt i grönsaksväg var tomat, men jag kan ju inte gärna bara ge henne tomat och gurka. Vi har blivit bjudna på middag till en annan vegetarian ikväll så det blir nog grillning av majskolvar (som är gott) och lite annat, mer fantastifullt än vad jag kan åstadkomma. Till oss tar vi med lamm, för vi har mycket i frysen vi vill äta upp. Först ska vi ut till stugan och ha fårsafari och hoppas att väninnan inte tar illa vid sig när vi sedan äter upp  förra årets lamm.

Problem och miljöfara

Nu är det många jag känner som har riktigt jobbiga problem. Det är relationskrascher, närståendes död, arbetslöshet, läskiga sjukdomar. Jag som mår så oförskämt bra tröstar så gott jag kan men det är inte lätt.

Jag har läst att man inte ska använda schampo med zink i för att det är skadligt för vattendrag och fiskar. Inte för att jag har mjäll, men det är visst särskilt i mjällschampon som det finns zink. Typiskt, när det balsam jag hittat som funkar bäst på mitt tunna, torra hår är Head and shoulders mjällbalsam, med zink. Nu ska jag försöka vara lite miljövänlig och hitta något annat. Någon som har bra tips? Gärna på både schampo och balsam.

Jag vill vara miljövänlig men det går inte så himla bra eftersom jag tycker det är för roligt att fynda billiga kläder för att kunna låta bli. Lite dåligt samvete får jag när jag har kompisar som är vegetarianer, köper ekologiska kläder och smink från Body shop. Det jag gör är att inte köra så mycket bil, men det känns dumt att vi har två bilar och fyra mil turochretur till stugan. Med de bensinmängderna blir det ju inte så ekoodlat lammkött.

Kulturkullan

Vecka 30

* Läser: Gravidchock! Reporter erkänner av Belinda Olsson. Har jag just läst ut. Jag fick den här boken med tidningen Hennes. Det är den första i en planerad trilogi om journalisten Agata Hansson på Aftontidningen. Jag är mer intresserad av skildringen av livet som journalist än det som blivande mamma, men hon skriver så roligt så jag sväljer de delarna också utan problem. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Pool med Lasse Lindh. CD från 2008. Lasse Lindh är så mycket bättre på svenska än på engelska! Vad lustigt det där är med svenska artister. Kent, Idde Schultz, DiLeva... jag vet många som knappt alls funkar på engelska. När Lindh var med i svenska melodifestivalen var jag inte så imponerad för den lugna låten stack inte ut tillräckligt för att komma vidare där. På den här skivan är Du behöver aldrig mera vara rädd däremot bra. Också konstigt att jag inte kunde hålla fast vid den artist jag först trodde jag ville skulle vinna sin deltävling.

* Veckans citat:

-Man får inte svääära man får inte svääära man får inte svääääära!
- Jo, det får man, svarar jag stelt över axeln.
-Nej, det får man verkligen inte, hör jag strängt från den ena kvinnan samtidigt som hon håller för munnen på en av ungarna.
- Men va fan.
Jag glömde plinga på min busshållplats.

(Sid. 8, Gravidchock! Reporter erkänner, Belinda Olsson)

* Veckans händelse: Iron Maiden på Ullevi på lördag.

Grodpuss och fölbingo

Idag skulle sambon visa mig en groda men när han höll upp den framför mig så ville den inte vara med utan tog ett skutt rakt upp i ansiktet på mig. Vad händer om jag blir pussad av en groda? Blir jag en prins då?

Nu finns det hela sju bedårande föl på vägen till stugan, i alla fall om man åker den lite ovanliga vägen förbi Skinnarnas. Det gör vi inte så ofta, och jag har aldrig lyckats se alla sju fölen på samma resa. Det är en liten utmaning med fölbingo! Idag såg vi fyra på vägen dit och tre på vägen hem samt tre rådjur och en massa nya kalvar så det var rätt bra utdelning.

Imorgon kväll kommer en kompis från England hit och hälsar på. Vi känner varandra sedan gymnasiet och hon har bott i England sedan -96 tror jag. Det ska bli kul att visa henne lite Småland för hon har aldrig varit här förut.

Den engelska tanten


För en tid sedan skrev jag om fiket Den svenska tanten och nu vill jag kontra med den engelska tanten. Här är sambon och hans lilla mormor. Jag tycker att de är gulliga. Nu syns det ju inte så mycket av bakgrunden men tänk tokengelskt med heltäckningsmattor (undrar om det är därför jag har utslag över hela kroppen nu) och allt är blommigt.


Sängloppor?

Sådant här händer nog bara mig. Och så sambon nu då. Det måste vara någon slags ohyra i sängen för trots att jag bäddade rent igår så har jag fått nya utslag under natten och sambon börjar också få några. Jag ligger extremt stilla när jag sover (mamma har sagt att hon ibland har varit tvungen att titta efter ordentligt för att se om jag lever) och vaknar inte ens även fast någon försöker äta upp mig! Om inte fotona vi tagit på utslagen visade så mycket naken kropp så skulle jag lagt ut dem här. Det är verkligen något ovanligt eftersom inte läkaren hade sett något liknande. Apotekaren (eller vad det heter) föreslog psoriasis eller bältros men det hoppas och tror jag verkligen inte. Hon såg bara min sinnessjuka överarm som faktiskt ser exemisk (nytt ord?) ut.

Hellström & Uggla

Igår var vi på Håkan Hellström och Magnus Uggla på utomhusbadet i Ljungby. Tyvärr förfestade vi så att vi inte kom dit förrän precis i slutet av Hellströms spelning som säkert var jättebra. Uggla var också bra fast jag gillar mest hans gamla låtar. Det visade sig att jag kunde sjunga (vråla) med i många texter. Min pinsamhetströskel var hög och jag fattade inte varför en utgången elev "tyckte det var pinsamt när hans kollega stötte på hans gamla lärarbibliotekarie" (ny titel fick jag där). Generad blev jag inte förrän samme kille slet upp dörren som jag lämnat öppen när jag satt inne på toa eftersom lyset var trasigt. Han blev nog ännu mer generad.

Äsch, jag har försökt prata med Uggla ett par gånger men kan inte minnas att han svarade. På puben efteråt satt han omgiven av små blondiner och var mest besvärad över dem som bad om autograf. En kompis kompis ville ha en till sina barn och till slut blev jag så sur så jag bara kastade fram penna och papper till honom utan att säga något alls. Då kan jag ju fatta att han inte sa något, fast jag hoppas att jag sa tack åtminstone. Jag försöker ju behålla lite av den artighet jag lade mig till med i England. Där är de så gulliga så att när jag ideligen försöker åka uppför i de nedåtgående rulltrapporna (om det är två trappor bredvid varandra så brukar väl den högra gå uppåt?) för att sedan backa och springa in i någon så ber de om ursäkt.

Det fanns en reserverad avdelning på puben men det satt ingen där och det irriterade mig tydligen så mycket så att vakterna fick fösa bort mig. Senare lyckades jag på något vis komma in där ändå när Uggla och hans gäng satt där. Jag skulle precis sätta mig i knät på en kompis bredvid Uggla när en vakt sa att vi inte fick sitta där och att han redan sagt till mig. Innan pinsamhetströskeln nåddes igen hann jag ifrågasätta varför bara de skulle  få sitta där men sedan gav jag upp och blev utföst av sambon som tyckte det var dags att gå hem med mig. Egentligen en väldigt rolig kväll förutom mina små frispel...

Ebb och flod


Här är jag i Southend där Themsen mynnar ut i havet. Ganska fint när det är flod men ofta ser det ut såhär:


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=620:

1. Vad betyder jazz för dig?

2. Vilken musikstil gillar du bäst?

3. Idag ska jag se en artist jag gillar väldigt mycket: Christian Kjellvander. Hans låtar är både musikaliskt bra och har bra texter. Hur viktiga är texterna i musiken för dig?

4. Jag ska försöka få en bra plats framför stora scenen idag och sitta där emellan konserterna också. För att inte förlora platsen. För att få tiden att gå ska jag ha med en bra bok. Min ena son brukar spela spel på sin mobil när han måste få tid att gå medan han sitter och väntar. Hur gör du för att få tiden att gå när du måste sitta still på en plats i minst en timme?

1. Inget. Jag tycker inte alls om jazz utom möjligen väldigt mjuka varianter. Saxofoner är coola men annars kan jazz göra mig arg.
2. Pop. Jag lyssnar gärna på män som sjunger på svenska.
3. Jag tycker såklart det är trevligt med bra texter men kan lyssna på musik med helt hjärndöda texter om jag gillar melodin och rösten. Det är viktigt att det är text, för jag blir uttråkad av instrumentalmusik.
4. Messar, läser, tittar på folk, lyssnar på musik.


Kul läkare

Nu har jag varit på vårdcentralen med mina mystiska utslag. Läkaren blev också synnerligen förbryllad eftersom det går en tydlig linje längsmed hela min högra sida. Han tyckte det såg ut som att jag legat på sidan på något taggigt och undrade om jag har en stickig karl... Det verkar troligast att det är en allergisk reaktion och jag fick kortisontabletter. Jag som gillar att gå med bara axlar måste nog skyla mig nu för det här är inte vackert att visa upp, men ganska intressant.

Fläcktyfus

Idag väckte jag sambon med ett "Jag har fläcktyfus!" Det trodde han inte på men han blev bekymrad när han tittade på mig för jag är alldeles prickig! På ena armen och ned längs med ryggen och benet går det som ett band av röda utslag. Vad är nu det för dumt? Vi arbetar efter teorierna insektstick (men så illa biten av bromsar blev jag inte igår), reaktion mot något fulämne i mina nya kläder från England (men vad fan?), allergisk reaktion (men jag har aldrig fått utslag på det här sättet förut) och reaktion mot de läskiga drinkar jag blandade igår (okej, det var dumt att inte skölja ur glaset när jag druckit apelsinjuice men jag trodde inte det var direkt skadligt att blanda det med mintlikör och Baileys trots att resultatet blev en grågrön klumpig sörja som skurit sig). Jag ska strax till vårdcentralen och kolla upp det här  mysteriet. Det finns inte tid att sätta mig i karantän utan kan vara ett ypperligt tillfälle att starta en epidemi i Ljungby när jag ska på konsert ikväll. Om Magnus Uggla eller Håkan Hellström insjuknar i mystisk pricksjuka så är det mitt fel...

Fan i båten

Om man har tagit fan i båten får man ro honom i land och om jag har bestämt att vi ska ut i båten och jag blir sur får jag ro iland. Igår blev jag så glad när jag vaknade och såg att det var sol så jag ville genast ut på ån. Det var jättefint och vi åkte så långt det går, till Lagan där det är ett kraftverk. På tillbakavägen började jag knorra lite för att det kom ettriga bromsar som jag trodde man skulle slippa på vattnet. Sambon blev trött på att styra så han sa att jag skulle ta hand om manövrerandet. Det är en jättedålig idé. Jag har ett maskinhandikapp och fattar inte tekniska prylar. Alls faktiskt. Det är ju det som är så bra med att ha en kille som är praktisk, att han kan fixa allt.

En båtmotor gör inte som man säger. När man drar spaken åt vänster så svänger båten åt höger. Dessutom är det fördröjning och när jag för spaken åt andra hållet för att räta upp båten får det till följd att det går i sicksack. Eller också blir det totaltilt i lilla skallen och jag kör runt i cirklar. Inte lär jag mig i brådrasket vilket håll gasen ligger åt heller, så det kan mycket väl hända att jag drar på mera gas i tron att jag ska sakta ned för att inte braka in i strandkanten. Till slut kom vi tillbaka till iläggningsplatsen utan att jag kraschat båten men det var enbart för att sambon skrikit order till mig hela tiden. Han säger att jag SKA lära mig, att jag inte ska komma undan. Han säger att så dum får jag inte vara så jag inte fattar att jag ska svänga åt andra hållet om jag märker att jag gör fel. Han bestämmer tyvärr inte hur dum jag får vara och ibland tror jag inte att det finns några gränser...

Det är förvirrande när samhällen och vatten heter samma sak. Vi har Lagan (Lagans samhälle och Lagaån), Bolmen (sjön Bolmen och Bolmens samhälle) och Bräkentorp (Bräkentorp och Bräkentorpasjön).

Världens längsta pir


Här är, faktiskt, världens längsta pir! Den är Southends stolthet och är 2158 meter lång. Det här kortet är taget från vägen som gick utanför vårt hotell. När man satt på en bänk här hörde man skrikande ungar från galna Adventure Island som är fullt av läskiga åkattraktioner. Så turistiga att vi gick dit blev vi aldrig och det ser verkligen ut som att det mest är barn som roar sig där, men det är kul att titta på, särskilt på kvällen när allt lyser och blinkar som Las Vegas.

Igår var jag och svärmor på Mamma Mia! The movie. Den var mysrolig och vi skrattade ofta och högt och kunde inte sitta stilla när de sjöng.

Flott är gott!

Jag hade gärna stannat längre i Southend, men sambon var ganska färdig med stället. Han har varit i sin mammas gamla hemstad så många gånger så han tappat räkningen, men jag tycker det är fantastiskt trevligt. När jag sa att jag ville stanna kvar sa han att jag skulle bli fattig om jag fortsatte att ränna så där på High Street, och jag kom också på att jag skulle bli stor som ett hus. Jag äter så dumt i England... När det börjar växa ut små vita fettprickar på ens armar börjar man ana att man inte lever helt sunt. Annars vore det kalas att äta fish and chips och enorma kak- och tårtbitar och dricka cider hela tiden. I Southend tillverkar de en gudomlig glass som heter Rossi. Tyvärr äter de inte glass på samma sätt som jag gör som vill ha minst tre smaker. Första kulan kostar 1.50, extra 3 pund. Sambon köpte en strut med en kula glass som kostade 1.30 och tillsammans med min glass blev det... 5.80. Hm, det är alltså gånger tolv ungefär. De kunde väl inte med att ta betalt för den tredje smaken.

Kulturfyran

Förra veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=479:

1. Hur skaffar du de flesta av de böcker du läser? Köper eller lånar? Köper inbundna böcker eller pocket?d

2. Hur ofta går du på bibliotek?

3. På bibliotek finns ju ofta nuförtiden datorer att sätta sig vid och surfa och filmer att hyra också och en tidningshörna. Där brukar också arrangeras konstutställningar. Utnyttjar du bibliotek till något mer än låna böcker?

4. Och ja: vilken bok läser du just nu?

1. Jag lånar eftersom jag jobbar på skolbibliotek. Ibland köper jag pocket från Bokus.
2. Varje vardag. Jag är med och bestämmer vad vi ska köpa för böcker till gymnasiet och det finns alltid något jag vill läsa.
3. Jag jobbar där...
4. Gravidchock! Reporter erkänner av Belinda Olsson.


Mormormutation

Det har hänt något fantastiskt med sambons lilla mormor i England. Hon har tidigare varit sjuklig och bitter men nu är hon friskare och spralligare än någonsin. Det är en häpnadsväckande utveckling med tanke på att hon närmar sig nittio och bor på ett hem där hon först inte trivdes. Hon är väldigt förvirrad och vet ibland inte vilket land hon befinner sig i men hon är glad ändå. Hon har bara flyttat några km hemifrån men många i personalen är från andra länder så det förvillar nog. Jag var lite orolig att vi inte skulle ha så mycket att prata om men hon pratade på utav bara den. Visserligen upprepade hon sig men hon var väldigt nöjd och tacksam att vi hälsade på. Jag blev generad när hon dillade på om hur wonderful jag är och vilken tur sambon har som har mig. Ujujuj. Hon har varit missnöjd med livet förut och det är så roligt att hon äntligen har hamnat rätt, även fast det blev väldigt sent i livet. Mot mig har hon alltid varit snäll men nu var hon liksom översvallande. Enda gången hon blev lite upprörd var när jag som en ren välgärning köpte nya kökshanddukar och "råkade" slänga de spindelvävsliknande hon hade längst ner i soptunnan. Det var jobbigt när hon hittade dem...

Härliga England!

Jag tycker mycket om England! Det är jättepraktiskt att ha en svärmor därifrån och en svärmormor att hälsa på i Southend, även fast hon har flyttat till ett hem så att vi inte har gratis sovplats längre. Hotellet var rätt dyrt, med mina mått eftersom jag inte är van att bo på hotell och tycker att 65 pund/natt är mycket pengar, men bättre läge kunde jag inte önska mig. En tvärgata till High street och så gott som granne med fantastiska varuhuset Royal där båda favoritaffärerna TK Maxx och Primark finns!

Engelsmännen är trevliga, artiga, avslappnade, vulgära och roliga att studera, ibland allt på en gång. På puben kan man se både tjejer och äldre damer med urringningar som inte är av denna världen. De super och svär lika bra som männen. Det fanns "exclusive" Kopparbergs cider fast det köpte inte jag för jag ville hellre dricka Strongbow, Bulmers och Magners.

Kate Moss och jag

Som jag älskar High Street i Southend! Det är den roligaste shoppinggatan jag vet. Högt på listan står även den trevliga promenaden från centralen i Stockholm hem till brorsan -Drottninggatan, Gamla stan, Hornsgatan, men i England är det billigare. När jag säger att jag inte behöver handla så mycket är det inte sant. Jag behöver handla så mycket. Min shoppinglogik är skräddarsydd för engelska förhållanden; ju mer jag handlar, desto mer tjänar jag på det. De har väldigt många erbjudanden av typen köp tre betala för två, köp en grunka och få en annan på köpet, köp två av den produkten och få 25% rabatt... Jag är en hopplös fyndare och köper för att det är billigt. Det blir en sport att hitta kläder för ett pund. Pundet ligger på ungefär tolv kronor men det går faktiskt att hitta plagg för det priset. Och när svärmor har bett mig köpa nagellack är det alldeles förträffligt att jag kan köpa en mascara och en ögonskugga och på så sätt få lacket gratis. Roligt också att min favoritskugga  dream mousse från Maybelinne finns i nio nyanser mot Sveriges fem.

Jag fyndade jeansshorts, sportshorts, kjol, bikini, skor. Sedan hade de rea på Topshop. Där hittade jag en oemotståndlig liten jacka från Kate Moss kollektion. Jag kan säga att jag inte betalade de 65 pund som den kostat från början. Visserligen väger Kate kanske ungefär hälften av vad jag gör och jag vet inte riktigt när jag ska få tillfälle att använda denna lilla korta förtjusande sak, men den var väldigt rolig att köpa! Här hittade jag en bild:

http://www.topshop.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?beginIndex=0&viewAllFlag=&catalogId=19551&storeId=12556&categoryId=74923&parent_category_rn=74921&productId=650007&langId=-1

Jag gillar krämer och jag älskar små söta plåtburkar. I England är de suveräna på att kombinera dessa fetischer. Jag köpte en ljuvlig liten pappersask med två gulliga plåtburkar innehållande viol- och rosensalva. Violsalvan är i en burk med en katt och en blomkorg och har den fantastiska texten: "Sweet, softening beauty balm to delicately moisturise and perfume delicate places. Use on brows & lashes, cheeks, lips, nipples, cuticles and dry  patches everywhere". Vilken universalsalva!

Kulturkullan

Vecka 29

Eftersom jag varit i England kommer veckans kulla senare än vanligt.

* Läser: Har läst ut Killing yourself to live av Chuck Klosterman. Det var en både intressant, urflippad och rolig bok som jag strax ska skriva om här: http://ylvarosen.blogspot.com. Nu läser jag Gravidchock! Reporter erkänner av Belinda Olsson. Jag tror att det är så den heter, även om det är en lite märkligt formulerad titel. Grejen är att den ska vara som en löpsedel. Boken medföljde tidskriften Hennes och verkar vara skojig. Belinda själv är journalist och arbetar åt Aftonbladet så hon vet vad hon talar om vad det gäller kvällstidningar. http://knuff.se.boecker

* Lyssnar på: Killing my darlings med Amanda Jenssen. CD från 2008. Nu ska jag försvara min mainstreamsmak igen. Jag tycker inte att det är något fel med att lyssna på Idol-artister och andra TV-uppståndna stjärnor om man verkligen gillar musiken och inte gör det för att det är "inne". Jag tyckte att Amanda var speciell redan från början av Idol. Hon ska fylla 20 men har hållit på länge med sjungandet och låter mogen och lite gammalmodig med sin hesa röst.

* Veckans citat:
Sambon: "Titta, det är en ormbunke som kör den där bilen!"

I England har de ratten på fel sida och det tycker vi är roligt.

* Veckans händelse: Magnus Uggla och Håkan Hellström på utomhusbadet i Ljungby på torsdag kl. 19.30. Nu tycker jag att alla ljungbybor som klagar på att det inte händer något i stan ska köpa biljetter för annars får vi inte hit flera stora artister! (Ni som hatar de här båda och ni som inte har råd eller möjlighet att gå får dispans.)

Nu skiter jag i det här!

Jag är inte så imponerad av den svenska sommaren. Inte som den är nu i alla fall när det regnar varje dag, så jag skiter i det här och åker till England. Man skulle kunna trott att man var utomlands idag i och för sig. Vi gjorde en utflykt till Bolmsö och värdshuset Hägern. Där räknade jag till bisarra femton olika tyska tidskrifter!

Sambon fyller år idag, synnerligen ojämna 33, och vi ska ut och äta nu. Han har fått en fin linneskjorta som han säger får strykas av mig. Vad är det för fel på skrynkliga skjortor nu då? Dessutom slog jag in alla biljetter till de konserter vi ska gå på i sommar; Uggla & Hellström, Iron Maiden, Packmopedskonserten i Dalhalla och Winnerbäck.

Nu blir det nog inte mer skriverier här på en stund. Jag kommer att befinna mig i Southend, England, torsdag till måndag. Jaaa!

Fratellis

Jag hoppas att jag stavade rätt nu för annars kommer det här att bli ett pinsamt inlägg. Fratellis är Ljungbys nya fik med storstadsstuk och betyder syskon på italienska. De har väldigt god och fånigt dyr italiensk glass. Personalen är glad och trevlig, inredningen ljus och fräsch, fast det är inte särskilt bekvämt att sitta i en visserligen skön soffa men behöva böja sig i en jag vet inte hur många grader vinkel för att nå fram till det låga bordet. Det ger ett klåpigt intryck att stava fel och kan man inte stava tycker jag att man ska ta hjälp. En missad bokstav här och där är inte hela världen men på ett snabbt ögnande över kakdisken var det alldeles för mycket som skar i mina ögon; coccoskaka, cheescake, chockladpaj... Jag vet att jag är petig, någon yrkesskada ska man väl ha.

Nog nu!

Jag har varit ganska förskonad från taskiga kommentarer och jag vill ju gärna att ni ska kommentera men det är fegt med anonyma kommentarer. Även om man bara sätter ut sitt förnamn känns det mycket roligare än att inte skriva under alls. Det är något dumhuvud som brukar skriva helt meningslösa kommentarer och jag fattar inte ens varför man läser min blogg om man bara tänker vara negativ. Jag antar att det är någon/några på Sunnerbo som inte gillar mig, men jag tycker att det är väldigt lågt (lägre än Glocalnet...) att ge sig på mig här i mitt, kanske inte alltid så privata men dock, privatliv. Från och med nu tänker jag ignorera eller ta bort elaka kommentarer. Jag vet att det kan råka bli anonymt och det är även snälla människor som inte sätter ut namnet, men som sagt, skriv hellre under med initialer, smeknamn eller vad som helst.

Metallica, Dörarp och Kitsch

Kraftledningarna hänger lågt, lite på samma sätt som Cliff Burton i Metallica brukade ha sin bas innan han dog 1986 (han fick en turnébuss över sig i Dörarp i södra Sverige).
sid.106, Killing yourself to live - 85% av en sann historia av Chuck Klosterman

En uppfriskande galen bok om en resa över USA i döda rockstjärnors spår. Att lilla Dörarp nämns i en amerikansk bok bevisar hur stor den tragiska händelsen är i vissa musiksammanhang. Det var i Dörarp jag var i onsdags på berättarkväll. En kompis har en kompis som bor där och när hon berättade att den kompisen är gift med en av medlemmarna i Kitsch hörde jag först Kiss. Det hade ju varit något! En av gubbarna i Kiss bor i Dörarp! Kitsch å sin sida är ett lokalt synthband som man kan höra här:

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=111339553

Ibland är jag snygg!


Som när min väninna i Alingsås har stajlat mig. En av hennes idéer var att flytta till Spanien och bli stylist men det blev aldrig av. Hur som helst så är hon väldigt duktig med smink och hår. När vi skulle ut i Göteborg för två veckor sedan lockade hon mitt hår så här fint på fem minuter. Jag kan inte alls sådant. Det är kul att bli fixad men tråkigt att fixa själv.

Kulturkullan

Vecka 28

* Läser: Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk. Jag har inte läst något av henne förut men det ska jag nog göra för det här är precis den sorts relationsdrama som intresserar mig. Inte för att jag borde känna igen mig så mycket i en 40-årig mamma med äktenskapstrassel, men personliga tillkortakommanden och problem att nå fram till sin partner går att relatera till i olika livssituationer. Boken är hemskt mörk med bittra bråk mellan makarna Anna och Mats, där barnen ofta kommer emellan. Ibland glimtar det till av hopp på semesterresan till Sicilien som bokats i ren desperation för att rädda äktenskapet. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: Dreaming out loud med One Republic. CD från 2007. Apologize har spelats mycket på radion. Stop and stare också. När jag hört dem och gillat båda köpte jag skivan och den håller hela vägen med sköna melodislingor och en ljus röst som fastnar hos mig. Lättlyssnad pop, javisst, men det är precis så här jag vill ha det!  De påminner om finska Rasmus som också gör mig lycklig med finsång. Det behöver inte vara svårare än så här:

And I see you
Woah Woah, Wo-aah
And I feel you
Woah Woah, Wo-aah
And I feel you
Woah Woah, Wo-aah

* Veckans citat: "Ingen yang utan yin. Ingen Tonic utan gin heller."
Det där blev inte så roligt i skrift men det var kul när Dan Viktor sa det i ett mellansnack på spelningen i hembygdsparken.

* Veckans händelse: Jag åker till England på torsdag. Annars skulle det vara trevligt att gå på visfestivalen i Västervik. Jag har aldrig varit där. I år är den den 10 till 12 juli.

Kändispoäng

Nu undrar säkert alla: "Vart har Yfronten tagit vägen? Hon har ju inte bloggat på över ett dygn!" Till viss del märks det på besökarstatistiken, igår hade jag 18 besökare och normalt sett ligger det kanske runt 30, fast nu på sommaren verkar många läsare även ha tagit bloggläsarsemester. Det är skumt med statistiken förresten, den har nästan halverats efter bloggplattformsbytet och det tror jag inte riktigt på. Rekord var kanske den dagen jag hade 66 besökare och 114 besök, och det var en dag när jag inte gjorde så mycket annat än satt med en dator i knät. (26 mars och åtta inlägg.) Hur som helst, jag har varit i Runkarp och det kommer att bli lite si och så med uppdateringen i sommar.

Jag har inte redovisat min senaste kändispoäng. När jag var på Tisdagsklubben på Trädgårn i Göteborg förra veckan träffade vi en kille som sa sig jobba på TV4-sporten. Det var säkert sant, men jag har inte lyckats googla honom. Kanske för att jag bara har förnamnet Oskar (Oscar?) att gå på. Någon som vet vem det är? Min vanliga förstareplik "Du är lik nån!" kom ut i form av "Du är lik Magnus Hedman!". Det var tydligen oväntat. Han hade själv aldrig hört det utan sa att han brukar jämföras med Stefan Edberg. Väninnan försökte fortsätta prata med honom men han var nog inte så intresserad för han pluggade i öronproppar...

På stranden

En liten, ganska ful, blek, rödhårig kille: Mamma?
En pappa: Nej, det där är inte mamma.
Jag: Ehehe...

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Vem skulle du vilja ge en Oscar postumt?

2. Vad tycker du förresten om Oscarpris och Oscarsgalor?

3. Batman hette ju Läderlappen när jag var liten och det var min favoritserie. Vilken är eller var din favoritserie?

4. Ikväll spelar Leonard Cohen i Sofiero slott i Helsingborg (missa inte min intervju med Christian Kjellvander som är förband!). Det är jag verkligen ledsen över att jag missar. Den spelningen skulle jag vilja uppleva. Vilken artist har du inte hört live men skulle vilja se och höra?

1. Charlie Chaplin.
2. Jag är inte intresserad av att titta på galor, men om en film är nominerad eller har fått oscars så kan jag bli nyfiken.
3. Jag är inte intresserad av tecknat. Kan läsa Katten Gustaf och se Simpsons.
4. Peter LeMarc.


Berättarkväll

Igår åkte jag med en kompis till Sundet på berättarkväll. Sommarhemmet i Sundet ligger magiskt vackert vid sjön Vidöstern. Tyvärr satt vi inomhus men tog fika ute.
Vy över utemiljön Foto: Bergamission.se

Det var ett samarbete mellan Berättarnätet och Bergaortens missionsförsamling i Lagan. Berättarnätets Mikael Thomasson, Saga Alexanderson (min kollega), Britt Eklind och Marina Sundström höll i berättandet och även besökarna fick tillfälle att berätta. De lockade med att man skulle få inträdet tillbaka om man drog en historia. Svårt att mäta i pengar men jag skulle betala en hel del för att slippa...

Fixa saker

Det var hemskt vad mycket saker som måste fixas! Jag har kontaktat personalkontor, chef och kollegor i lite olika frågor men det värsta var att jag blev tvungen att ringa till ett hotell i Southend. Svärmor har varit jättegullig och ringt runt och letat efter rum åt oss men jag måste ringa och bekräfta bokning och lämna kontonummer. Det är så mycket över min horisont så jag bara kunde ligga på vår brygga och våndas i några timmar i väntan på att människan på hotellet skulle vara anträffbar. Jag simmade ett par varv i dammen, som har så lågt vatten så det är nästan nere vid tredje pinnen på stegen och det brukar normalt sett vara i jämnhöjd med den översta.

Nu har vi ett rum här http://www.terraceguesthouse.co.uk/home.html#view  , eller två faktiskt, för vi måste byta rum efter två nätter på grund av någon annan bokning. Lilla tanten, som visserligen kan vara en två meter lång 25-åring men alla i England låter som små tanter, påpekade noga att vi inte får havsutsikt i det ena rummet. Det spelar ingen roll. Förresten är havet apfult när det är ebb. Det roligaste är att det ligger nära High Street och nästan granne med favoritaffären TK Maxx.

Southend-on-sea

Nästa vecka åker vi till Southend i England! Det heter Southend-on-Sea och nu har jag kommit på att det är för att inte förväxla det med något Southend i Afrika vars sida vi hamnade på när vi letade hotell (eller så är de bara kaxiga över att det ligger vid havet). Att låta mig beställa flygbiljetter är ett högriskprojekt. Jag skrattade i panik när jag var inne på någon leta-billigast-flyg-sajt och fick det lustiga prisförslaget 34 795 kronor. Vad man än skrev in valde datorn att söka Stockholm-London. Som tur är så håller min engelska svärmor på att boka hotell för det är också en djungel. De hotell som har lediga rum är naturligtvis inte de som har en hemsida och bokning på nätet, utan det ska ringas och krånglas och hittas via suspekta kataloger som bara finns i England. Sambon kommer förhoppningsvis hem från Schweiz ikväll så han kan ta över lite resebyråsysslor här.

Och så det här med flyg då. Här är mitt inlägg från 050731:
Nu har jag slagit nytt rekord i förvirring! Jag och sambon skulle flyga till Östersund och gå på Storsjöyran. På Växjö flygplats, en halvtimme innan vi skulle kliva på planet, undrade sambon om jag var säker på att vi bara skulle ha en biljett. Jag hade lyckats köpa en e-biljett till mig själv men inte till honom! Är helt hundra på att jag sa på resebyrån att vi skulle ha två biljetter. Jag är inte så hemma i det här elektroniska samhället utan vill ha papper i handen. Som tur var lyckades sambon fixa så han fick åka tåg i stället. Phu! Hur som helst var det en rolig yra med massa människor och bra musik.


Svarta ögonbryn

Nu har jag testat att färga ögonfransar och bryn själv, innan har jag haft hjälp av kompisar. Jag tror jag ska lära mig att det är för lång tid att ha färgen i brynen i en kvart. Fransarna blev okej men brynen blev väldigt, väldigt mörka och inte ens likadana. Visserligen tycker jag det är fint med ljust hår och svarta ögonbryn som Ewa Fröling hade i Fanny och Alexander, men jag kanske skulle ta och göra så det ser naturligt ut någon gång.

 Foto: www.filmstars.se/images/froling-ewa.jpg

Jag har visst alltid haft en svaghet för kontrasten mörka bryn/ljust hår. När jag gick i sjuan hade jag en fantastisk upplevelse den dagen jag praoade i skolköket, de serverade ärtsoppa och jag fick dela ut ost. De avancerade tjejerna i klassen pippade som kaniner och jag fick fråga de snygga killarna (några med ljusa hår och mörka bryn) i nian om de ville ha ost... Yes!


Islanders och Söderlind

Igår var jag på Berättarnätets trevliga satsning Berättelser och musik i sommarkväll. Det var skojigt snack av Bengt Göran Söderlind om Bolmsö, varvat med musik av Islanders som kommer från Bolmsö och Tannåker. Jag har inte hört dem förut men känner igen några av våra elever. De spelade gamla rockgodingar som Johnny B. Goode (där den lilla killen på synthen var helt fantastisk), Proud Mary, Cadillac och Cotton fields. Låtar som jag väl kanske inte har tyckt om sådär överdrivet mycket förut, men som är kul att höra live.

Sedan gick jag hem och blev matförgiftad och spydde hela natten.

RSS 2.0