Internet överallt?

Det skulle vara kul att ha internet i stugan och ännu roligare om det fungerade. Jag skulle jättegärna vilja ha en liten bärbar dator som jag kunde ta med till Runkarp, men jag tror inte att det skulle gå så bra. När vi har haft vänner med laptops med sig så har de inte kunnat koppla upp sig.

Maken frågade en telefonsäljare en gång om vi kunde skicka tillbaka skiten om det inte fungerade med mobilt bredband, men det ville de ju inte. De kan alltså inte garantera att internet fungerar hos oss två mil utanför staden så jag tror jag väntar ett tag till. Jag behöver ingen värstingdator men jag vill att det ska gå att blogga och lägga in bilder, maila och lyssna på musik på till exempel Spotify och Grooveshark. Ska det vara för mycket begärt?!


Vår inte så bärbara dator.


Shopping i England

Det är egentligen inte så att jag behöver en massa saker så jag får vara uppfinningsrik när jag går på shoppingrunda. Jag brukar handla för att det är billigt och i England är det livsfarligt! Pundet är lågt jämfört med kronan nu...


Maken hjälpte mig packa för jag fick inte igen väskan när vi skulle hem.


Jag har handlat kläder, medicin (tre paket värktabletter för ett pund!), godis (mint humbugs hittar jag sällan i Sverige), smink, hudkrämer och lite annat.


En lååång klänning som är så lång så jag måste lära mig att gå i högklackat.


En kjol som är väldigt Ylva.

Ely

Jag åkte och hälsade på en gammal kompis som just flyttat till Ely. Hon har bott i England i många år men det har inte blivit av att jag hälsat på henne förrän nu. Jag har rest mycket men inte ensam och jag var lite orolig för att åka tåg utomlands på egen hand. Maken varnade mig dessutom för att det kan vara rusning när folk ska pendla till London.


Jag tyckte det var ganska lugnt på tåget klockan 6.16 på morgonen...


Här turistar jag vid katedralen. Det finns ett trevligt Tea Room bredvid.


Det är intressant att komma in i ett engelskt hem. Väninnan är glad att det bara är heltäckningsmatta på övervåningen och inte i badrummet.


De bor på landet och har utsikt över en hästhage.


Dagens fruktintag: Lemon Cake och Fruit Cooler.

En liten mormor

Makens engelska mormor blev väldigt glad och rörd när vi hälsade på.


Hon är 94 år, senil men obekymrad, pigg, frisk och gullig.

När vi pratade om att "we got married in Copenhagen" sa hon "We use to say Köpenhamn. But they don´t like it." Helt obegripligt och jätteroligt...


Southend-on-sea

Jag har varit i en badort utan att bada. Det var visserligen varmt men jag kände aldrig för att gå ned i havet förutom en gång när det var ebb så att jag blev lerig högt upp på vaderna.


De är lustiga i Southend; det är en massa människor på stranden även fast det är mulet.


Bleka engelsmän ska inte sola, men jag tycker ändå det ser lite knasigt ut med fullt påklädda människor på en strand.


Här är en modellbåt i en damm i en fin park.


Och här håller de på att renovera en skola som ser ful och kul ut.

The Last Post

Vi går alltid på puben The Last Post när vi är i Southend för den är stor och det är billigt och gott där.


Det här är en riktig typiskt engelsk pub.


Jag var på upptäckarhumör sista kvällen och provade Pimm´s, som jag inte gillade så mycket, och en pitcher för att jag ville se hur det är att dricka en hel tillbringare. Tyvärr råkade jag beställa en Fuzzy navel fast jag ville ha en drink med lime och cola (läste lite fel i drinklistan där) och den var sådär. Men billig som sagt.  

High Street

Efter fyra dygn i England har jag hunnit med att gå i alla affärer jag vill på High Street i Southend.


Det tar en kvart att gå från hotellet via High Street till järnvägsstationen i andra änden, men om jag får välja själv kan jag hänga på den här gatan hur länge som helst...


Till vänster är världens bästa galleria med TK Maxx, Debenhams, Primark, Boots, H&M och Poundland bland annat. Rakt fram är havet och till höger en pub med bord åt båda hållen.


I andra änden av gatan ligger en stor biograf (här med en enorm kö som väntar på filmen A-team) och en till stor galleria som är nyrenoverad och imponerande.

Hotell i England

Vi bodde på samma hotell i Southend som för två år sedan, men de hade ny ägare och det kändes fräschare nu och jag fick inte ett enda loppbett.


Vi bodde högst upp med halvcirkelfönstret.


Det var sex sådana här halvtrappor och ingen hiss. Inget för rörelsehindrade (eller fulla) alltså.


Fin utsikt över piren och Seafront med Adventure Island.


Och bäst av allt; hotellet ligger precis vid High Street, den underbaraste gatan jag vet!


Ljungberg död

Ljungbys stora konstnär Sven Ljungberg har dött, 96 år gammal, när han var i Italien på sin årliga målarresa. Det är verkligen imponerande hur han har hållit fast vid sitt målande och varit aktiv nästan varje dag i alla år!

Jag har träffat Sven privat och sorterat böcker hemma hos honom och sett mer än den lite buttra ytan. Visst hade jag respekt för honom och blev smårädd när maken sa att Sven hade ringt och sagt att det var lögn i helvete att hitta en bok han letade efter, men han var aldrig otrevlig mot mig. Det var bara att vänja sig vid hans svärande och njuta av alla historier och minnen han delade med sig av. Ljungby blir inte samma sak utan Sven, men hans tavlor och museet kommer att finnas kvar länge.


Jag tycker särskilt mycket om Svens naturtavlor.

Kulturkullan

Nu ska jag snabbkulla för jag håller på att packa inför Englandsresa.

Vecka 30

* Läser: Shoo bre av Douglas Foley. Bra ungdomsbok, men jag skulle behöva en ordlista för invandrarslangen.

* Lyssnar på: Band of Horses på http://listen.grooveshark.com efter tips från danska vännerna. Det här är ett amerikanskt indieband som jag aldrig hört förut, men det råder jag bot på nu. Jättebra!

* Veckans citat: "Han använder både hängslen, livrem och blöjor!"
Maken om en person som han tycker är överdrivet försiktig.


Maken stöttar upp ett träd i Gamla byn i Avesta

* Veckans händelse: Vi åker till England.


Äta ute

Igår bjöd vi hem grannarna på middag och chansade på att vi skulle kunna sitta och äta ute.


Åt ena hållet såg det ut så här och vi satte oss på den sidan av huset.


Åt andra hållet var det desto mörkare men vi klarade oss från regn hela middagen och gick inte in förrän vid halvtiotiden och då var det på grund av knotten.

Nätstrumpor

En kompis som ska vara utklädd till djävul på en karneval frågade om någon hade nätstrumpor att låna ut.


Jag gjorde en snabb inventering och upptäckte att jag hade tre par nätstrumpor, ungefär tjugo par svarta nylonstrumpor och drivor av andra strumpbyxor... Hon blev glad över nätstrumporna men tackade nej till att låna renhorn i stället för djävulshorn...

Pannbiffsmörgås

Jag har varit med ett gäng tjejer och fikat på Märtas.


De har världens godaste pannbiffsmörgåsar!

Fårhus


Vi håller på (mest maken, men jag är med och målar) att bygga ut fårhuset


och jag trodde att vi skulle evakuera fåren under tiden, men de bryr sig inte om att det stökas


alls.

Bra bok!

Jag håller på med Skynda att älska av Alex Schulman. Man kan tycka olika saker om Alex och det gör jag. När han var gift med Katrine Zytomierska tyckte jag de var ett mardrömspar som bara höll på och provocerade. Nu tror jag att det var hon som var den drygaste i det förhållandet. (En snygg och framgångsrik tjej som skaffar barn med Bingo Rimér måste det ju vara något fel på.)

Hur som helst så är den här boken fin, sorglig och rolig. Alex pappa Allan var en berömd TV-producent och 33 år äldre än hans mamma. Här är några rader ur boken med ett samtal mellan Alex och hans terapeut:

"Om du tänker tillbaka, hur ofta var din pappas ålder ett problem för dig?"
"Det var inte så ofta, tror jag. Det är mest nu."
"Hur då?"
"Nu när han är död. Det är ett problem i vår far-son-relation."
Sid. 123

Skynda att älska

Dagens gädda


Dagens gädda var inte så stor, men den hade svalt draget så illa så maken var tvungen att döda den och då tyckte vi det var synd att slänga den så vi åt upp den i stället.

Gamla byn

Jag och maken gjorde en utflykt till Avesta när vi var i Hedemora. Vi tänkte gå på den nyöppnade visentparken men visenterna var lediga på måndagar så det blev fika i Gamla byn i stället.


Nu har jag tankat röda hus så jag inte ska behöva få abstinens på ett tag. Här i Småland tycker de att små röda stugor är småländskt. Ursäkta, var tror ni Falu rödfärg kommer ifrån?! vill jag skrika på dalmål, när jag hör det.

Före detta hemma

Mammas och pappas hus är lite lustigt för det ser litet ut från vägen.Men från baksidan ser det ganska stort ut.


De två fönstrena uppe till vänster har varit mina.


Här bodde jag när jag gick gymnasiet och mina grejor var kvar där ganska länge. Nu står de uppe på vinden och föräldrarna väntar på att jag ska hämta dem.


Det är nära till Munken och jag saknar att ha en sjö mitt inne i stan.

Gothic Zone

De har en helskum affär som heter Gothic Zone i Hedemora. Det är kul att det fungerar att ha en så stor butik med knäppa grejor i en så liten stad. När jag var yngre skulle jag ha köpt udda kläder där. Den påminner lite om KJ Store i Växjö.


Garderoben i form av en likkista i naturlig storlek är reserverad.


Vem köper så här plastiga grejor?

Roligt är också att de har ett fik. Kolla här:
http://www.gothiczone.se/


Grillihilli

Grillihilli betyder grillkol på finska och jag tycker att det låter roligt. När jag tittar på mina nya Hedemorabilder konstaterar jag att det har grillats en del.


På mammas och pappas balkong.


Hos brorsans familj. (Jag är en mästare på att ta kort där ingen tittar in i kameran...)

En fågel i handen

Nu har vi haft talgoxungar i en annan holk utan kamera, men vi såg när en var på väg ut.


Dags att flyga lite kanske?


Vi fick bära bort den sedan för den satt och var förvirrad utanför ladugården med risk att bli nedtrampad.

Återträff

Det här har utvecklats till en riktig nostalgisommar för mig; jag träffar gamla kompisar på löpande band. Bara några dagar efter att ett par före detta Ljungbybor varit här kom det en annan tjej, som också bott här, på besök med sin familj. De provade sitt nya tält i vår trädgård en natt innan de åkte vidare mot Halmstad.

Igår var jag märkligt trött av att ha åkt bil hela dagen (jag körde från Jönköping vilket krävde mer koncentration än jag egentligen har) och hade planerat att kapsejsa i soffan och bläddra i tidningar när jag kom hem, men så fick jag ett SMS från en gammal klasskompis som var i stan. Jätteroligt, ju! Jag gick och träffade honom med flickvän och dotter på Harrys. Vi gick på folkhögskola i Värmland 95-96 och pratade gamla minnen.


Mats är en klurig kille. En rolig grej var när jag berättade om stammisarna på Stengrottan och beskrev Sopåkar-Kent. "Undrar om det var han som satt på fiket där borta och hade långt hår och lovikkamössa.", funderade Mats.  "Nej, det är Karl-Erik."

Avverkning

Maken har just hjälpt pappa med att ta bort anskrämliga trän i deras trädgård. Eftersom han har en motorsåg och är en van användare sedan stormarna hos oss så gick det ganska snabbt och smärtfritt.

Nästa projekt är att gå ut på stan och handla något att dricka till middagen. Det ska bli intressant att se om det hänt något med Hedemora sedan jag var här sist. Det har det ofta inte.

Här kan det passa med en vinterbild från föräldrarnas balkong.


Kulturkullan

Vecka 29

* Läser: Rödskinn av Sherman Alexie. Innan jag började på denna läste jag Tillsammans av Denise Rudberg och den var så dåligt skriven så jag blev arg. Det var en befrielse att få börja på den här boken sedan, för den har ett fint språk och är över huvud taget en njutning att läsa. Jag brukar ju inte gilla novellböcker men det här är mer liksom ett slags historier där den sammanlänkande tråden är att alla handlar om indianer. Alexie har även skrivit roliga ungdomsboken Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian och Rödskinn är tyvärr det enda man kan få tag i på svenska utöver den.

* Lyssnar på: Oskar Linnroswww.grooveshark.com . Jag läste någon recension om Linnros och tyckte det lät intressant och utan att veta att det var han hade jag hört den fastnande låten Från och med du på radio. Tidigare har han varit med i hiphopgruppen Snook och gjort skitmusik, men det här är riktigt bra!

* Veckans citat:
"Jag har fått en fisk och det var ingen abborre!"
Sjuårige brorsonen var mäkta stolt över en löja han metat upp.

*Veckans händelse:
The Ark spelar i Tylösand den 21 juli.
http://www.livenation.se/event/13387/the-ark-tickets


Foto: Sara Larsson

I Hedemora

Nu har vi åkt till Hedemora och ska träffa min släkt i några dagar. Vi har grillat och ätit på mammas och pappas fantastiska balkong men jag kan inte visa bilder på det för jag har inte med mig kamerasladden. Lika glada för det är nog mina föräldrar, men jag kanske ändå ska lägga ut kort när jag kommer hem.

Jag hittar hem till Hedemora från Lindesberg men före det körde maken eftersom det var läskigt mycket regn och för att det är lite svårt kring Örebro och vi brukar köra fel där. Det låter bättre att sikta mot Falun än mot Gävle, men det ska man alltså inte.

Granngubben kastade sig ut genom sitt fönster imorse och frågade vilken väg vi skulle köra till Dalarna (han är pensionerad lastbilschaufför, alkoholiserad och kontaktsökande...) och undrade tre gånger om vi skulle köra via Kristinehamn varpå maken vrålade Örebro.

Här är ett kort från vår damm.
Foto: Sara Larsson, som var och badade hos oss i söndags


Nya badkläder


Jag har köpt en baddräkt som ser ut som en klänning


och en bikiniunderdel som ser ut som en kjol. Jag tänker att jag ska kunna cykla och bada och ha samma kläder hela dagarna. Här är tankinitoppen som jag skrivit om förut förresten.

Jag godkänner bara snälla kommentarer och vill inte höra något om min övervikt!

Shopping i Växjö

En dag trodde jag att maken fått totalt värmeslag för han föreslog att vi skulle åka till Växjö och handla. Det visade sig sedan att han ville till Byggmax och köpa ett fönster.


Att det varit för varmt för att orka göra något har inte hindrat maken från att bygga en ny vägg på vinden.


På Byggmax gick min sko sönder så jag fick en bit tejp att laga med.


Det uppstod alltså ett behov att gå på Skokanonen och köpa nya.


På ÖB köpte jag en gladblå väska så att jag kan shoppa i England.

O´boy

I stugan äter och dricker jag lite vad som helst och det är inte så noga med datummärkning.


Denna O´boy gick ut 01.12.2004 och det enda problemet är att den inte löser sig så bra i kall mjölk.


Smör med sistadatumet 6 maj...


Reunion

Vi hade besök av ett par kompisar från Stockholm och Göteborg. De har bott i Ljungby förut och vi hade återträff med gamla tjejgänget, men jag hann inte vara med så mycket av personliga skäl. (Jag har inte sålt sex till Littorin...)

I lördags var jag ute på Köket med tjejerna och de tyckte det var kul att stan fått ett nytt ställe. Den ena sa att det är skönt att gå ut där ingen vet vem man är, precis som jag brukar säga när jag går ut i någon annan stad.

Innan tjejerna åkte hem i söndags kom de ut och badade i dammen hos oss. Jag tror aldrig vi varit så många som sex personer samtidigt i dammen förut och vi fick användning för alla våra plastmadrasser.


Om Anne Vang

Tjejen som vigde oss på Köpenhamns rådhus för ett år sedan är nu barnochungdomsborgmästare! Det är kändispoäng på det. Eller, ja, det betyder väl ungefär att hon är barnochfritidschef i Köpenhamns kommun och inte i hela Danmark som jag först trodde, men ändå. Hon är bara 27 år, men verkar vara en duktig politiker.

http://www.annevang.kk.dk/


Cykeltur

Igår var vi ute på cykeltur och upptäckte en ny runda.


Jag visste inte att vi bodde så nära Tittut!


Jag är lite avundsjuk på att de har kvar skylten på den här sidan byn för vid den vägen där vi brukar köra är den stulen...


Dimhöljda berg

Inatt var maken ute och promenerade vid femtiden och tog fina bilder.


Det ser ut som om vi bor uppe i fjällen men det här är vår utsikt över torvmossen.


Lilla stugan i spökdimma.


Ett frostat lusthus.


Fåren är uppe på natten och äter innan det blir för varmt.

Tillmötesgående?

Jag har en Vännerbok som jag brukar lägga fram på våra fester för att det är kul att se vad gästerna åstadkommer när de är berusade.


Danska kompisarnas kompis skrev fint om mig: "Mitt bästa/roligaste minne tillsammans med ägaren av denna bok är Ylvas fantastiske latter og imödekommehed. Kalle ligeså." Aldrig har väl någon sagt att jag är "imödekommende" förut för jag brukar vara besvärlig.

När det kommer till att bjuda mig på mat är jag svår för jag äter inte så mycket kryddig mat eller grönsaker. Indiskt, kinesiskt, thai, sushi, hamburgare, wok och en massa annat går bort. 

Jag dricker inte öl, kolsyrat vatten, kaffe eller vitt vin, och vad brukar man bli bjuden på när man får gratis mat (till exempel på konferens) om inte mineralvatten, lättöl och kaffe? Te brukar i och för sig finnas och där är jag något enklare att göra nöjd än min mamma...

Tält

Maken är lite missnöjd med värmen för han "orkar inte ens gå runt och skrota" som han brukar. Igår satte han upp ett litet tält som han kom på att han hade och aldrig har använt och idag började han byta panel på stugan, men det fick han ge upp efter en stund.


Ett litet gulligt tält som maken fått av någon. Trots en rejäl regnskur och åska inatt har det inte regnat in mycket, men, nej, vi ska inte sova där.

Sallad

Hettan gör underliga saker med människorna... Jag, som normalt sett inte är förtjust i grönsaker, äter nästan inget annat än sallad nu för tiden. Vegetarianvännen har å andra sidan börjat äta kött!


Vi har mer sallad än vi klarar av att äta upp.

Bada bada bada

Det är för varmt i stan så jag ska snart köra ut till stugan och lägga mig i dammen. Den är 24 grader nu!


Dopp vid halvelvatiden på kvällen, härligt!

Jag vet inte när jag kommer hem nästa gång så ta hand om bloggen åt mig så länge!

Dålig koppleriidé

Väninnan berättade om en kille som letar tjejer till sin kompis och en dialog de haft:
Han: Ylva, då?
Hon: Men hon är ju gift!
Han: Jaha, men han letar bara efter ett strul...


Blanda inte in mig i det här! (Här tog jag kort på mig själv i Runkepuben sent på natten.)

Varma vindar

Vi har ett sinnessjukt varmt väder nu! Det är så varmt så det bästa jag kan komma på att göra är att växla mellan att ligga i hängmattan i skugga och att plaska runt i dammen.


Maken håller ett fast grepp runt sin badkompis.


Samtidigt som jag tog det förra kortet passade mitt badlakan på att flyga i vattnet! Maken draggade med en stör och fiskade upp den från dammens botten.

Storstädning

Jag fick två jobbiga infall när vi städade inför makens 35-årsfest; att städa under sängen


(Vi har bara mölat in mer och mer saker där i brist på garderober.)

och att elda i kaminen för att jag ville bli av med skräp. Jag fick lära mig att det är svårt att elda på sommaren när det är varmt i skorstenen och ryker in.


Här har vi riggat för att grilla trots totaleldförbud. Det gick bra.

Öhr

Jag och väninnan tog med våra danska vänner till vårt favoritfik Systrarna Skogströms lantcafé i Öhr.


Vi tittade oss omkring för att se vad det var för damer som var till salu.


Den lilla fina glassboden i trädgården.


Mycket bra trädgård att fika i!
http://www.lantcafe.se/

Gurka

Maken är stolt över sin gurka. Det är inte ett smeknamn på någon kroppsdel utan han odlar egna gurkor i växthuset. De är jättegoda!


Första gurkan!

Kulturkullan

Vecka 28

* Läser: En liten chock av Johanna Lindbäck. Det här är hennes debutbok och det är en väldigt bra ungdomsroman. När Gustav började gymnasiet hoppades han på att han skulle få en flickvän (eller åtminstone en tillfällig tjej), en massa nya kompisar och en ny personlighet. När studenten närmar sig har inget av det där hänt men kanske kan det bli ändring på det när klasskompisen Elin lockar honom att vara med på ett möte för skoltidningen?

* Lyssnar på: Cookatoo Friends med Elin Ruth Sigvardsson. CD från 2009. Kompisen köpte skivan efter konserten i onsdags och nu lyssnar vi järnet! * Veckans citat: "Jag skrev den här tröstesången till min mamma som hade två obehagliga tonåringar hemma länge, mig och min syster."
Elin Ruth Sigvardsson

* Veckans händelse:  Visfestivalen i Västervik 15-17 juli.
http://visfestivalen.se

35-årsdag

Igår firade vi makens 35-årsdag med en trevlig fest i stugan, fast mest vid dammen.
Jag har ju givit maken två nätter på vandrarhem och Mark Knopflerbiljetter i Helsingborg och på själva födelsedagen fick han detta: en dörrmatta, en plånbok, psykedeliska fårservetter och ett schampo som "helps slow down hair thinning" (det var mest jag som tyckte att det var roligt...).

Elin Ruth Sigvardsson

Igår tog jag med mina danska vänner på konsert med Elin Ruth Sigvardsson i hembygdsparken.


Så. Himla. Bra!


Vi satt längst fram så jag kunde ta närbilder.

Byarock on tour

Igår åkte jag med en kompis och ett par sommarjobbare till Ryssby för att gå på Byarock on tour. Jag dyker för det mesta upp när Patrik Sundin spelar.


Patrik Sundin


Nathanel på cello och kazoo.


Scenen är ett lastbilsflak framför Ryssbysjön med dramatiska moln.


Jag fascinerades av den lille mörkhyade killen med rött hår, jättesöt!


Patrik körde kvällens roligaste textrad från Hoola Bandoola Band:

Du säger att du älskar djur
för att de är precis som barn
och sen skriker du hysteriskt
när vi skickar dig en gam


Mc Pie Ass röjde runt på scenen


The Islanders. Efter dem spelade Black nürses men då åkte vi hem. Trevligt med utomhuskonserter men tyvärr inte så mycket publik.

Fisketur

Jag var ute på Kösen och fiskade med fyra karlar = de fiskade och jag satt framme i fören och solade.


Killen med den avslappnade stilen var den enda som fick napp. Han säger att han aldrig får fisk och att det är otur att ha med honom i båten.

Först fick han en fin gädda på ungefär 1 1/2 kg som han släppte i.


Sedan drog han upp den här sexkilosgäddan!


Höbärgning

Vi är jättenöjda med allt hö vi tog in igår.


Här sitter jag i hölasset.


Maken på höskullen.

Trygg?

Vi har en antik brandsläckare i trappan i stugan.


Den heter Trygg. Alltså, jag vet inte...

Kalvdrama

Vi cyklade runt lilla Ljungasjön i Södra Ljunga och klättrade upp i fågeltornet. På vägen dit skrämde vi upp en älgko som låg och sov precis bredvid stigen! Hon blev arg och brölade åt oss och vi var rädda att hon hade kalvar i närheten, men som tur var älgade hon iväg och vi kunde gå vidare.


Uppifrån tornet bevittnade vi en ko som försökte locka med sig sin nyfödda kalv över ett djupt lerigt dike.


Kalven ville inte. Jag har lite dåligt samvete för att vi inte såg till att den kom över, men vi visste inte vem som äger korna så vi kunde inte gå och be om hjälp.

Läsplats

Sådana här varma dagar är dammen det bästa vi har.Bryggan är den perfekta läsplatsen. Inte kvantitetsmässigt, för jag läser ganska sakta när jag ligger där, men kvalitetsmässigt. Vilken njutning!

Nypotatis

Det var för tidigt att skörda potatisen vi har i spannar.


De fyra små vita i vänsterkant är våra egna.

Kulturkullan

Vecka 27

* Läser: Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup. Jag tyckte jättemycket om filmen Slumdog millionaire och nu läser jag boken bakom. Den stämmer inte överens med filmen och jag tror att slutet kommer att bli annorlunda. Boken (och filmen) handlar om en ung fattig indisk kille som jobbar som servitör. När han är med i TV-programmet Vem vill bli miljardär? händer det otroliga att han svarar rätt på alla frågor och han blir misstänkt för fusk.

Slumdog millionaire : vem vill bli miljardär?
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170027986

* Lyssnar på En plats i solen med Kent på http://listen.grooveshark.com . Album från 2010. Jag har inte hört hela skivan än men jag tycker det är bra hittills trots att de nog aldrig mer når upp till lika fantastiska låtar som på favoritplattan Vapen & ammunition.

Jag började gilla Kent när kompisar introducerade deras andra skiva Verkligen för mig. Första gången jag såg dem live var efter första plattan och jag hade inte förstått grejen. Det var på Dala-Rock 1995 och jag gick mest omkring och var full och dryg. (Jag minns att jag presenterades för kompisens nya pojkvän som hette Per-Magnus och kallades för PM. "Det kan man inte heta, det är ett TV-program!" sa jag.)

* Veckans citat: "Jag spelar golf bättre än bra!" 
En tjej berättade om när hon råkade göra ett kaxigt första intryck på sina nya kollegor när hon hade tänkt säga hellre än bra.

* Veckans händelse: Elin Ruth Sigvardsson på hembygdsparken i Ljungby på onsdag kl.19. Gratis!


Marknad

Idag är det sommarmarknad här.
 

Man kan hitta saker att ge bort.  


...och leggings med roliga knappar. Det var en mycket trevlig försäljare som smickrade med att det är "allsajs" (uttalat på svenska) och går upp till storlek 40/42 "men stor är inte du." Jag drog genast upp dem så att de gick sönder i skrevet, men det sydde jag ihop.

Tankini

Jag är fortfarande jätteglad över min tankini från förra året.


Man kan ha den som hel baddräkt


eller som bikini. Det blir ingen bild på mig i den eftersom jag ogillar de elaka kommentarer som brukar komma om jag lägger ut för mycket kropp.

Café Ägget

Igår besökte jag Fridtuna som jag inte velat handla på förut för att de sålde ägg från höns i för små burar men nu har de slutat med hönseriet och har en liten gårdsbutik, café, muséum och gym (!). Chefen var inte hemma och endast butiken var öppen men någon fredag när de har ostkaka ska jag gå dit.  


Äggen de säljer nu är från en annan gård med godkända hönsburar.


Örtsalt, falukorv, glass (från skånska Ottoglass, hihi...), ostkaka och peppar för 120 kronor. Billigt! 


Ett litet ställ för bara en cykel och en fin lykta.


Boningshuset ser engelskt ut.

Cykelväg

Jag har bojkottat den nya cykelvägen på banvallen till Kånna för att jag blev så arg när den var nylagd och det var oljegrus. Om man ska asfaltera en cykelväg ska man göra det med riktig asfalt anser jag, eftersom grus är värdelöst. Men nu har det nog gått några år och vägen är riktigt hyfsad.


Båtiläggningsplats

Maken frågade om jag kunde gå och rekognocera båtiläggningsplatsen inne i stan. Det kunde jag, men jag har svårt att bedöma om vår låga Mitsubishi klarar branten. Jag vägrar köra släp och föreslår att han går dit och tittar själv.


Jag störde ett par fiskande småkillar vid stranden.


Semesterplaner

Idag är det sista dagen för maken innan han tar fyra veckor semester. Han gillar inte att planera men det gör ju jag så nästa vecka är fullbokad, för mig i alla fall. Han får väl göra vad han vill när han är ledig... Det återkommande problemet är att jag vill resa och han vill vara i stugan.

Vi har äntligen bokat resa till England för att hälsa på hans mormor och jag blev lite sur när han tyckte att det var helt okej att flyget kostar ungefär 3000 danska kronor för när jag började kolla för kanske en månad sedan hittade jag biljetter för 300 danska kronor styck (vilket ju alltså hade blivit 1200 sammanlagt).

Jag vill hälsa på släkt och vänner så jag räknar med Hedemora och Stockholm också i sommar. Sedan tycker jag att vi borde utnyttja vännernas trevliga erbjudande att bo i deras lägenhet i Köpenhamn.


Hoppsan, fullklottrad kalender!

Att Ljungbyturista

Igår hade jag besök från Köpenhamn. Den ena är vår stuggranne och så hade hon med sig sin väninna för att jag skulle visa dem Ljungby. När de är i Sverige är de i stugan i Runkarp men jag tycker att de ska få se stan också. Planen var att luncha på Märtas café, gå på sagomuseet och konsert med Jennie Abrahamson. Som tur är så är de väldigt lätta att sysselsätta och vi var på stan i fem timmar!


Ett skåp med uråldriga böcker.

Märtas hade slut på bröd så vi lunchade på Stationsgrillen. Sedan gick vi till Sagomuseet där de skulle ha en uppvisning i vagnen som står utanför klockan två. Det var ingen där men dörren stod öppen så vi gick in och körde igång ljud- och bildspelet själva.


Nina och en tillfällig utställning som vi smög oss in i.

Sedan gick på själva museet. Efter det keramikern på Gamla torg, Smaak (där de har jättefina kläder) och Apoteket (för att de behövde något mot mygg och knottbett). Efter det försökte vi gå på Märtas igen för att fika men då hade de stängt för tre minuter sedan!


Om man öppnar dessa dörrar får man höra en medeltidsballad med tjugo verser och omkväde.

Det blev kaffe på 4U och sedan gick vi hem till mig och vilade fötterna en stund innan vi gick till hembygdsparken. Det var lite molnigt men regnade inte under konserten.


Jennie Abrahamson var lika bra som förra gången jag såg henne när vi upptäckte henne som förband till Tomas Andersson Wij.

http://yfronten.blogg.se/2008/april/kulturkullan2008-04-21-1.html


Jennie signerade skivor efter spelningen.

Partymix

Vi har en bland-CD som maken brände 2002 som vi spelar på nästan alla våra fester. På något sätt har den överlevt fast jag hittat den badandes i alkohol på bardisken... Lite repig och sargad är den, men den går fortfarande att spela så våra fester kommer att fortsätta med dans åppå bore (då alltid någon dansar på bordet) till urflippade Utadaesjaelåpplevelse (utanför-dig-själv-upplevelse) med norska Folk & rövere.Gå in på http://listen.grooveshark.com/ och sök på Folk & rövere om ni vill höra.

RSS 2.0