Lovette Jawell

Idag var jag och lyssnade på Lovette Jawell, som är född i Gambia och har bott i Sverige sedan hon var elva år. 
 
Jag hade inte hört talas om henne innan, men har fått veta att hon är en av landets största rättviseaktivister. Hon pratar klokt om jämlikhet och främlingsfientlighet. Det går inte att förstå hur trött hon måste vara på att alltid bli "slumpvalt" stoppad i tullen; hon har flugit 22 gånger i år och blivit stoppad varenda gång!

Kulturkullan

Vecka 40
 
* Läser: Nytt land av Mathias Alm. Recensionsexemplar av en debutroman baserad på verkliga händelser. En släkting till författaren rodde från Finland till Sverige i slutet av 1800-talet. 
 
Nytt land
https://www.adlibris.com/se/bok/nytt-land-9789186293772
 
* Lyssnar på: Eldtuppen med Lars Winnerbäck på Tidal. Album från 2019. Winnerbäck är alltid bra och den här gången tycker jag att han har ett ovanligt fint skivomslag!
 
* Veckans klipp: sengångare äter grönsaker
https://www.youtube.com/watch?v=YY87YbiYBIY
 
* Veckans händelse: Lovette Jawell föreläser på Equmeniakyrkan i Ljungby på måndag kl.18. 
https://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/1841673/f%c3%b6rel%c3%a4sning-med-lovette-jallow/detaljer

Presentkort och konsert

De bästa presenter man kan ge är sådana man får vara med på själv! 
 
I fredags åkte jag till Växjö och firade en vän som fyllt år. Hon fick ett presentkort på en kväll i trevligt sällskap = mig. Vi gick på 4 krogar vid sjön och åt planka. 
 
De har en fint upplyst fontän i Växjösjön (tungvrickarord). 
 
Vi gick till Trädgård och Villa De luxe där det brann i grillen... 
 
Jag har aldrig varit i villan förut, där är fantastiskt fint! https://www.villadeluxe.se/
 
Sedan gick vi på Knock ´em down för att jag tycker om deras drinkar. Där träffade vi på ett par 22-åringar och hamnade i deras biljardspel. Vi blev utkastade när vakterna tröttnade på att en kille envisades med att sitta på biljardbordet... 
 
Efter denna roliga utekväll sov jag över hos väninnan och åkte buss hem igår. På kvällen åkte vi till Agunnaryd där det var konsert med Molly på rymmen som spelar irländsk folkmusik och ibland på skånska! Roligt! Men jag var väldigt trött. Jag tyckte att jag var ganska fin med mina röda tajts, men våra danska vänner sa att jag såg ut som Bamse og kylling (bildgoogla) och hade tepåsar under ögonen... 

Röda strumpor

Tidsinställt inlägg på grund av Växjö-, Runkarp- och Agunnarydstripp.
 
Jakten på röda strumpor/tights går bra nu! 
 
Jag hittade fina röda termotights på Rusta i Värnamo, men blev besviken för att de inte fanns i min storlek. Men så åkte väninnan till Malmö och gick på Rusta där och köpte dem åt mig. 
 
Hösten är säsong för knäppa klädkombinationer! Jag gillar inte senapsgult, men köpte ett par fula gula strumpor till en maskerad en gång och de ska ju användas. Säga vad man vill, men tråkigt blir det inte när jag har dem till mönstrad kjol och guldskor! 

Kökstankar

(Tidsinställt inlägg på grund av Växjöresa.) Haha, vilken missriktad reklam! 
 
Han ser ju snygg och trevlig ut så jag kanske går och tittar på honom på marknaden, men jag går mer i badrumstankar än kökstankar. 
 
Vi har ett osedvanligt nyrenoverat och fint kök och det händer fortfarande att jag blir alldeles lycklig över det. (Det bor en snygg och trevlig man här också, som har bytt kök själv.)

Hela Sverige bakar

Igår började Hela Sverige bakar på TV och det brukar jag inte bry mig om, men nu har vi en bagare härifrån! 
 
Jag och väninnan gick till Hotell Terraza, där Linda Hansson är VD och hade ordnat en happening kring programmet, och åt god pasta med oxfilé. 
 
Sedan berättade hon lite om inspelningen och bjöd på pajen hon bakade i programmet. 
 
Det var kul, men jag blev lite besviken på pajen. Jag är inte särskilt förtjust i vare sig pajdeg, persikor, svarta vinbär eller amaretto och den var inte tillräckligt söt för mig, men hon blev utnämnd till programmets stjärnbagare så den gick verkligen hem på TV! 

Torka

Inte för att jag gillar regn, men det är fortfarande för torrt. 
 
Det ska vara vatten upp till gräset på ön i vår damm. 
 
Och här är en omotiverat glad bild från i fredags!

Den nya backen

Nu fick jag svar om vad de håller på och bygger bredvid den nya dammen.
 
Jag gick förbi där idag igen. 
 
Inte för att det är snö särskilt ofta här, men det ska bli en pulkabacke. Vad roligt!

Kulturkullan

Vecka 39
 
* Läser: Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri. Fortfarande. Bra bok, men störande att han måste säga "sonen som är en pappa" varje gång i stället för namnet på mannen. 
 
Pappaklausulen : roman
https://www.adlibris.com/se/bok/pappaklausulen-roman-9789174297836
 
* Lyssnar på: Tim med Avicii på Tidal. Album från 2019. Det har kommit ut ett album efter Aviciis död och han hade kunnat göra mycket mer musik om han orkat fortsätta leva. Jag fattar inte riktigt grejen med DJ-musik, men vet att han var väldigt duktig. Musiken är bra, men det är inte han som sjunger. 
 
* Veckans klipp: kanin som väntar på matte
https://www.youtube.com/watch?v=RXKPfA-STOQ
 
* Veckans händelse: i vanliga fall skulle jag säga Bokmässan i Göteborg, men jag ska inte åka dit i år så den stora händelsen är Hela Sverige bakar på TV4 på onsdag kl.21 och jag ska få se en kaka live och äta den. 
https://www.facebook.com/946397545406420/photos/a.951049414941233/2454944737885019/?type=3&theater

Tåget och bussen

Idag kom Snälltåget till skolan!
 
Det är ju bra för oss som har tre mil till tåget. 
 
På andra sidan står det bussen. Vilket fusk! Men det blir förhoppningsvis bra för eleverna som ska till Tiraholm på temadagar om vatten. 

Bra helg

Det har varit en trevlig helg här!
 
I fredags var vi bortbjudna till vänner på middag. 
 
Igår hann jag inte blogga för det blev fint väder så att vi kände att vi måste åka båt, fast vi trodde att vi plockat upp båten för säsongen. 
 
På kvällen var vi bortbjudna igen och åt kräftor. 

Ny garderob

Jag brukar ju säga att jag inte behöver några nya kläder, men det är ändå kul att handla... 
 
Det är utförsäljning på en outletbutik som stängt flera gånger, men nu säger de att det är absolut sista dagarna de har öppet. Ett plagg för 20 kr, 10 för 100! Jag bara plockade på mig utan att prova och tänker skänka bort det jag inte kan ha, vilket bara är två plagg. Expediten sa att de ska skicka det som blir över till Kosovo. Jag visste inte att de fortfarande krisar, men det låter vettigt att sända iväg kläderna till behövande. 
 
Jag vet inte om jag ska behålla denna eller ge till maken. Det står Parkeringsvakt på den och Umeå parkering på ena ärmen! Hehe...

Automationsdag

Här håller jag på och klagar på att jag tycker att höstkläder har tråkiga färger och så klädde jag mig brunt idag! 
 
Jag ville prova de nya strumporna som har hudfärgade prickar och jag lyckades utan att de gick sönder! En konstig sak är att det är onesize och hon i affären sa att det brukar motsvara medium. Just nylonstrumpor/strumpbyxor kan jag köpa hur stora storlekar som helst eftersom jag är 174 cm lång och hatar för korta strumpor! 
 
Maken är automationstekniker på Sysmec och idag hade de en särskild automationsdag för gäster. 
 
När jag kom dit för att titta satt det en drös med karlar och åt hamburgare. 
 
En robot som de visade upp körde för tillfället runt ölburkar på ett transportband. 
 
Utanför hade maken ställt upp sina träbåtar som ju är gubbmagneter. 
 
Mig skickade de in i köket till det gulliga kylskåpet Candy där det fanns morotskaka, så att jag också blev nöjd och glad. 

Berg och dalar

Idag var det studiedag och vi hade bara några vuxenstudenter som pluggade på bibblan. 
 
Det kom ett par killar och lagade vår kontorsdörr efter ett inbrott. De fick byta ut många dörrar på skolan, så väldigt onödigt med förstörelse! 
 
Jag cyklade förbi en plats där de gräver en damm. 
 
Bredvid har de gjort en kulle. Det är jättekonstigt, för innan låg det en skogsdunge här och nu vet jag inte vad de håller på med. Det här blir intressant att följa när jag cyklar till Citygross, Dollarstore, McDonalds eller Max. 

Mönstrade strumpor

Jakten på röda strumpor går dåligt. Nästan alla nylonstrumpor och tjockare strumpbyxor är svarta nu! 
 
KJ Store i Växjö har kul kläder och rear ut strumpor, tre för två, och jag köpte några roligt mönstrade. De i mitten har jag använt och redan haft sönder så jag klippte av tårna på dem.
 
Jag tycker inte om rosa och kan inte bestämma om de här hysteriskt blommiga träningstajtsen är fina eller fula, men de är billiga, sköna och roliga och det är det inte många träningsbyxor som är! De finns för 99 kronor på Lidl denna vecka.

Kulturkullan

Vecka 38
 
* Läser: Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri. Jag hörde honom berätta om boken på litteraturkryssningen i mars och nu ska jag äntligen ta itu med den.
 
Pappaklausulen : roman 
 
* Lyssnar på: Det bästa kanske inte hänt än med Molly Sandén på Tidal. Album från 2019. Jag tycker inte om hennes ljusa röst, men var imponerad av hennes tolkning i Helt lyriskt. Men det här är inte riktigt i min smak. 
 
* Veckans klipp: kaniner följer efter den som har mat
https://www.youtube.com/watch?v=UY66TDUhSBk
 
* Veckans händelse: Dotter på Kafé Deluxe i Växjö på lördag. 
http://www.kafedeluxe.se/?event&id=3590

Oktoberfest

Gårdagens andra jättepartytält, efter matmässan i Växjö, stod utanför puben Bryggeriet. 
 
Vi var på oktoberfest som de tidigarelagt eftersom det börjar bli kallt ute. 
 
Vi gick ut senare på kvällen, efter umpabumpamusiken, och fick höra reggaebandet Baksug.
 
Väninnan och jag tyckte att det var kul att dansa!
 

Matmässa

Jag åkte till Växjö och gick på en stor matmässa med över hundra matproducenter.
 
De har satt upp ett enormt partytält över hela Stortorget! 
 
Elever från restaurangprogrammet på Ryssbygymnasiet hade en stor servering med Smålandsstaket runt (eller gärdesgård som vi säger i resten av Sverige). 
 
Vanliga människor köpte mat som korvar, grönsaker och ostar men jag köpte honung och marmelad och dessutom en strutstvål, gjord på strutsfett. 
 
På Konserthuset hade de regionfinal i Årets ekokock. 
 
I Konserthusparken bjöd matsvinnköket på buffé som man fick betala för vad man tyckte det var värt, men det var jättelång kö och jag hade provsmakat mig genom mässan så att jag redan var mätt. 

Skywalk

Minsann, vad duktig jag är! Idag har jag cyklat tre mil sammanlagt, synd att jag kommit igång med detta långcyklande när säsongen börjar ta slut och kvällarna är korta. 
 
Den nyasfalterade cykelvägen blev klar för ungefär ett år sedan men det har inte blivit av att cykla här förrän nu. Jag cyklade där förra gången den var ny, men sedan rev de upp den igen för att dra fjärrvärme. Här har de lett vägen genom en gammal kotunnel under en hårt trafikerad väg, mycket bra! 
 
Gamla banvallar är platta och bra cykelvägar och nästa år ska jag åka inlines här. 
 
Jag cyklade till Lagan (samhället, inte ån) och gick ut på deras skywalk. 
 
Det här är vad man ser när man tittar ned. Vidunderlig utsikt, nästan som i Amerikas nationalparker, eller vad säger du , Ama  https://amacasa.wordpress.com/ ? 
 
Jag cyklade förbi ett gulligt hus. 
 
Och ett annat gulligt hus där maken bodde när han var liten. Kommunen äger det, men vägrar sälja det av outgrundlig anledning. När makens familj bodde där för 35 år sedan var det fint och svärmor fixade en fantastiskt välskött trädgård. Det är så synd att de låter det förfalla så! 
 
Nära det huset låg det ett jättefint gammalt gult trähus som kanske var tvunget att riva, men jag tycker att det är synd att smälla upp en stor låda, på en av stans finaste tomter vid ån. 
 
 

Cykla i regn

Makens lika geniala som enkla tips för att gå ned i vikt är "ät mindre, sprattla mer" och jag kan ju tyvärr inte låta bli att äta en massa goda saker så jag försöker att röra på mig varje dag. 
 
Ett ufo! Jag känner mig särskilt duktig när jag ger mig ut och cyklar eller går fast det regnar. 
 
Idag har jag cyklat sammanlagt 19 km enligt Google maps och det har varit omväxlande väder. 
 
Jag har ett par fina höstjackor men använder dem sällan eftersom det är säkrast att ha regnjacka.
 
 

Pinchos

Idag åkte jag med väninnan till Värnamo där vi gick på Rusta, Arvids bokhandel och lite andra affärer. 
 
Vi gick och åt på nya Pinchos som ligger där de haft bibliotek förut. 
 
Pinchos är Sveriges första apprestaurang och väninnan som redan har appen fick beställa. 
 
Man beställer smårätter och jag åt ett par små goda desserter också. 

Om strumpor

Jakten på korta strumpor som sitter uppe går bra nu! Jag har köpt ett antal strumpor innan som kasar ned under hälen och blir tokig på det!
 
Denna vecka har Netto trepack strumpor från Kappa. De har suttit kvar hela promenaden på 4,5 km! 
 
Nu fick jag googla för det är konstigt att illustrera kappa med ett par som sitter med ryggarna mot varandra. Det är ett italienskt företag som gör sportkläder, men jag vet fortfarande inte vad kappa betyder på italienska. 
 
Ica har också rea på strumpor denna vecka, men jag vill helst ha två likadana...
 
 

Kulturkullan

Vecka 37
 
* Läser: Hamilton Beach av Linda Olsson. Jag brukar tycka om henne och har höga förväntningar på denna. 
 
Hamilton Beach
https://www.adlibris.com/se/bok/hamilton-beach-9789173379878
 
* Lyssnar på: Tranorna kommer med Ulf Lundell på Tidal. Album från 2019. Nu påstår Lundell för jag vet inte vilken gång i ordningen att han ska sluta turnera. Jag vet inte om han även tänker sluta skriva låtar, men gillar fortfarande rösten och texterna även om en del låtar blir lite för mångordiga och monotona. 
 
* Veckans klipp: tre övergivna grävlingungar som räddats
https://www.youtube.com/watch?v=hE_4Z7QdypU
 
* Veckans händelse: Oktoberfest på Tre torn i Ljungby på lördag kl.19.
http://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/1834666/oktoberfest/detaljer

Järnvägsbroar

Jag tycker att gamla järnvägsbroar är fina!
 
Den här ligger på cykelvägen Banvallsleden i Kånna och går över Lagan och här brukar jag cykla när jag vill ta en längre motionsrunda. 
 
Den här åkte vi under idag när vi åkte båt på Bolmen. Vi försökte köra slut på bensinen, ett angenämt problem, men helt slut blev det inte. 
 
Sedan kom vi in i en kanal. Maken har köpt ett lod med sjökartor så att vi vågar åka närmare stränderna nu när vi ser att vi inte går på grund. 
 
September är en desperat tid när man känner att det är sista gången på länge som man kan göra många saker. Igår tog jag av mig stövlarna och låg i solen på bryggan till exempel. 
 
 

Tuppslakt

Idag har vi haft tuppslakt. 
 
Maken hittade en passande vinbox för ändamålet. 
Det här var en ilsken liten tupp! 
 
De här finns inte heller längre i levande livet, för vi kan faktiskt inte ha sex små tuppar som slåss. 
 
De har fått åka tuppkarusell så att de tappade fjädrarna. 
 
Maken är jätteglad över sina nya oformliga snickarbyxor! 
 
Vi bjöd in grannarna som var med och slaktade och gjorde tuppgryta. Den fick koka i två och en halv timme och sedan var köttet mört och fint. 

Blommor och bär

Det är fina färger ute nu. 
 
Rönnbären är helt fantastiska!
 
De här röda bären är också många och eh, röda. 
 
Någon har planterat en julgran med ärtväxt. 
 
Jag är glad att jag hann hem innan det här kom över oss. 

Liseberg

Jag har några bilder kvar från Liseberg som jag vill visa. 
 
Den förbjudna trädgården har jag inte sett innan, det känns underbart olämpligt i en familjepark men var bara en liten del av en gångväg uppe på ett berg. 
 
Där uppe ligger denna fina kupol med någon åkattraktion som jag glömt vad det var. Det blev en heldag på Liseberg för mig, för jag ställde mig i kö innan de öppnade för att säkert komma in, och var kvar tills de stängde efter Kraftwerkkonserten, så jag hann promenera runt och se det mesta av parken. Först åkte jag rulltrappan upp i tornet där de har några hiskliga saker som jag inte vågar åka och så promenerade jag tillbaka ned. 
 
Någon gång kanske jag ska våga mig på att åka Valkyria, den nya bergochdalbanan som går i mörker och faller rakt ned, jag har testat något liknande på Universal studios i Florida och det är riktigt häftigt! När jag går på nöjesparker brukar jag inte åka saker utan gå på konserter, äta och titta på fina blommor eftersom det är dyrt för kort tid och brukar vara långa köer, men bergochdalbanor tycker jag är kul! 
 
Man måste gå in på Liseberg för att se alla tre Gothia towers och så här coola ser de ut i mörker. Här var jag på väg ut efter konserten så i nederkant är det en massa huvuden. 
 
 

Matlagningsprogram

Det verkar som om jag ska titta på matlagningsprogram framöver. Jag som inte alls är intresserad av att laga eller baka utan bara att äta gott... En tjej härifrån som är VD på ett hotell ska vara med i Hela Sverige bakar. 
https://www.facebook.com/linda.hansson.712
 
Sedan sökte de deltagare i Hedemora till Halv åtta hos mig, för ett år sedan. Har det redan gått på TV? Sådant här måste ju jag få veta!
https://www.tv4.se/halv-%C3%A5tta-hos-mig/artiklar/vill-du-vara-med-i-halv-%C3%A5tta-hos-mig-5b8f9327cf4a377e5201187b
 
En till kändispoäng; jag och väninnan har litftat hem från Växjö en natt med en kille som har vunnit SM i bilstereo!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=7292070
 
Idag har jag gjort en fin fläskpannkaka! Fem i åtta hos mig! 

Bollslinga

Jag tycker att det är fint med ljusslingor med bollar som jag sett finns att köpa på olika ställen. 
 
Jag trodde inte att maken skulle gå med på att jag köpte en, men så kom jag på att vi skulle kunna ha en i växthuset. Sedan tänkte jag åka till Rusta och köpa en, för de har många att välja på, men så hittade jag en på Dollarstore i diskreta gråa färger och kom på att vi kan ha den i uterummet hemma. 
 
Titta, vad mysigt! Detta kommer inte att hindra mig från att köpa en slinga till växthuset också. 

Kulturkullan

Vecka 36
 
* Läser: Änglar av Marian Keyes. Jag kom på att det finns en bok om syskonen Walsh, som jag inte läst, av gamla chicklitdrottningen Keyes! 
 
Änglar (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789113012254/anglar/
 
* Lyssnar på: Broken politics med Neneh Cherry på Tidal. Album från 2018. Hon har en bra röst, men det här är lite för konstigt för mig. Jag vet inte vad det är för genre riktigt; blippigt, jazzigt, rnb...
 
* Veckans klipp: alpackor som sandbadar
https://www.youtube.com/watch?v=BX_QR_kVvQ8
 
* Veckans händelse: Louise Hoffsten och Musica Vitae på Equmeniakyrkan i Ljungby, torsdag kl.19.
https://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/1719148/musikriket-louise-hoffsten-och-musicae-vitae-sluts%c3%a5ld/detaljer

Efter regn

Dagens promenad började i regn och slutade i sol och det är så fint när solen blänker i asfalt! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kraftwerk och Ö-fest

Jag har varit i Göteborg sedan i torsdags och gick på konsert med Kraftwerk på Liseberg i fredags. Jag ställde mig i kö en halvtimme innan de öppnade, men mina kompisar som bor i Göteborg jobbade och tog sig aldrig in i parken så jag gick ensam. Det gick bra, jag är ju van vid att gå ensam på Tivoli. 
 
Jag är inte så inne på synth men hade kompisar som lyssnade på dem när vi gick i högstadiet och det är många låtar jag känner igen. Det var en riktigt snygg 3D-show som var specialanpassad för Liseberg och parken var full med folk. Den här bra platsen fick jag efter att ha stått (suttit och läst en bok mest) i tre och en halv timme innan konserten började. 
 
På lördagen flyttade jag till en annan kompis och gick på Ö-festen på Ringön. 
 
Det här huset tyckte vi var så gulligt!
 
Jag försökte lägga beslag på en cool Harley.
 
Vi grejade med selfies, men då syntes inte huset...
 
Det är inte lätt det här med selfies! Men vi hade en fin eftermiddag i det härliga vädret.
 
 

RSS 2.0