Bastudags

Snart ska vi åka till stugan och bo där över natten. Vi har bjudit in grannarna på bastu, det var länge sedan. Sambon pratar om att hugga upp ett hål i dammen men jag ska åtminstone inte bada där. Huga!


Fina fickor

I inlägget After work skrev jag om mina fina Fornarina som har snygga fickor. Jag är löjligt intresserad av fina fickor. Några som jag gillar är Fornarina, Levis och Nudie.

http://www.danielbergman.se/

Klik på billedet for at forstørre det. Vælg den farve og størrelse du ønsker her til højre.http://www.kelkoo.se/
Nudie Jeans Sven
www.frenchtruckers.com


Ossler

Ikväll spelar Ossler på Café Deluxe i Växjö och jag hade hoppats att jag skulle medverka, nej, det menar jag inte, vad heter det, närvara, men jag har inte hittat någon annan som vill dit. Så de får väl klara sig utan mig då. Förresten har jag druckit ett glas vin och är varm och småtrött. Det blir väl Let´s dance som vanligt.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=135264134

www.last.fm

Dosa

Nu har jag varit på banken och sagt att den där dosan jag fick för att kunna göra säkra köp på nätet inte fungerade. Det gjorde den såklart men jag fattar ju aldrig sådana där tekniska prylar. Man skulle inte ha sladden i. Att det står Endast för e-legitimation! på den tolkade jag som att man inte ska koppla in sladden till något annat. Nu har jag handlat skivor på cdwow.se och det gick fint.


After work

Igår blev det inget bloggat för jag fick plötsligt veta att jag skulle gå på after work med jobbet. Det hade stått i veckonytt men jag var så säker på att det skulle vara idag eftersom after work alltid annars är på fredagar. När jag träffade på en tjej i festkommittén frågade hon om jag skulle gå och jag var inte svårövertalad. Visserligen var vi bara sex stycken men det var trevligt ändå. De har väldigt gott vitlöksbröd med aioli på Harrys. Förslag på ord med många vokaler i följd i Dagens Nyheter för ett tag sedan: hawaiiaioli.

Jag har återupptäckt mina Fornarinabyxor med omöjligt låg midja som jag köpte för tio år sedan. Det går ju att ha något längre på överkroppen så blir man påklädd. Jag är vanligtvis inte ett fan av kläder i konstiga mjuka material som plysch, sammet och mocka men de här byxorna är fina och Fornarina gör så snygga fickor!


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=6723#more-6723

1. Vad skulle vara det första du skulle göra om du vann 2 miljarder kronor?

2. Det som förstör livet för många, både den som har mycket pengar och den som har lite, är det där omättliga begäret som aldrig blir nöjd: girigheten. Vad är din svaghet när det gäller pengar, vad har du lättast för att slösa på mer än du borde?

3. Om du skulle skänka något till något välgörande ändamål: vad skulle du skänka till?

4. Om du skulle satsa en del av pengarna i något kulturellt, vad skulle det vara? En film? Sponsra en författare? Sätta uppe en teater? Köpa in konst?

1. Boka en dyr resa till någon avlägsen stans.


Jag på stranden i Southend. Inte så dyrt, inte så långt bort, inte så snygg strand i ebb, men ändå.2. Jag gör av med mycket på att äta goda saker.


Melon, inte så dyrt.

3. Det finns många jag skulle kunna skänka till; Röda korset, Amnesty, Cancerfonden, Läkare utan gränser, BRIS.
4. Bygga konserthus i Ljungby.


Pedofil

Jag fick en kommentar här från en anonym som ville tala om för mig att det ryktas på skolan att jag är pedofil. Sch, mina föräldrar läser här. Nej, egentligen ska man inte skämta om pedofiler, men det här tyckte jag var ganska komiskt. Människan kallade mig "min lilla Ylva". Skriv ut namn så kanske jag publicerar nästa kommentar! Jag har en sambo som är ett år yngre än mig, inte så särdeles pedofilistiskt, och förundras för övrigt över hur jag kan titta på män som är över tio år äldre än mig men väldigt sällan på dem som är tio år yngre.


Kom här lille vän så ska tant Ylva bjuda på baguette och vin i en avklippt plastflaska...

Kräm!

Jag tycker om krämer som luktar gott och nu har jag fått en laddning från Yves Rocher. Jag är för snål för att köpa dyra fina krämer som de som säljs på hudvårdssalonger. Här har jag fått hur mycket kräm som helst för 500 spänn! Med skojiga dofter som hallon, anis, kaffe, kiwi och ylang-ylang. Ah, som här ska krämas!


Roligt feltryck

Vi ska få ett nytt exemplar av boken Liv & Lovisa av Emma Granholm. En tjej hade lånat den men när hon kom till sidan 256 följdes den av sidan 209. På norska (eller möjligen danska, jag har svårt att skilja på det i skrift). Extra roligt eftersom det är en svensk bok från början. Det syns inte här men första raden är "Det ville vaert flott med en spasertur."


Träningsvärk

Nu reste jag mig från datorn för att gå några meter och upptäckte att jag fått träningsvärk. Inte efter datasittningen då, utan från simningen. Jag får nog lov att simma oftare... Det är trevligare om man har till exempel Siljan till sitt förfogande. Här en kul bild från classic car i Rättvik i somras.Dumdrömmar

Jag sover dåligt för tillfället, drömmer dumt och vaknar mitt i natten och svintidigt på morgnarna. Innan jag vaknade idag drömde jag att jag och sambon var ute och paddlade i en stor sjö. Mitt ute på sjön hittade vi svenska damlandslaget i tennis (finns det?) på en flotte med ett hopptorn. Sambon sa att jag skulle fråga om de hade blå clips att låna ut och jag blev sur för jag hade ingen aning om vad det var. Så jag välte kanoten. Och blev ännu surare när sambon började tokflörta med de fruktansvärt snygga tennistjejerna. Natten innan sprang jag för att undvika att träffas av delar från ett hus som exploderade. Det här låter ju väldigt otryggt och jag vet inte vad dessa drömmar skulle vilja säga mig.

www.sverigestennismuseum.com

Sno bilder

Idag har jag lärt mig hur man lägger in bilder på skolans hemsida. De på mediaprogrammet som visade mig var inte helt säkra på att man får göra så här, men det är många bibliotek som gör så jag testar. Kolla

http://www.sunnerbogymnasiet.se/default.asp?groupid=20066993034990 eller http://www.sunnerbogymnasiet.se/ och sedan bibliotek och veckans boktips.

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers   kuipers

Simhall

Jag har varit och simmat för första gången sedan i april tror jag. Det gick trögt och jag orkade bara en halvtimme. Det är något fel på min teknik för jag ligger så långt ned i vattnet att jag får ont i nacken efter ett tag.


Här är en bild på mig från Bahamas förra sommaren. En kompis sa att jag ser ut som en amerikanska som äger stranden i min glittriga baddräkt och Nasa-keps. Det var nästan så. Inte för att jag är särskilt amerikansk, förutom att min morfar föddes i USA av svenska föräldrar och flyttade tillbaka till Sverige när han var fyra år, men vi hade en stor del av stranden för oss själva.

Mystisk medicin

Här är min medicin Lamotrigin. Den är mot epilepsi som jag inte har. Jag har försökt få sluta med den flera gånger men läkarna säger att jag ska ta den ifall att. Och inte ifall att epilepsi utan för att den ska balansera humöret. Jag säger att mitt humör är glatt för det mesta men de tycker att jag ska ta den ändå. Det är väldigt konstigt, men jag gör det för att de ska lyssna på mig sedan när jag behöver hjälp.


Rökkampanj

Idag har vi haft studiedag och när jag skulle berätta för mamma vad vi skulle göra sa jag att det var någon rökkampanj. Nej, så kan det väl inte heta. I så fall är vi den enda skolan i Sverige som propagerar för rökning...

Rökning dödarwww.tandblekning.se

Dosa

Idag gick jag till banken och hämtade en sådan där dosa som jag tydligen behöver för att korthandla på nätet. Tror ni att det fungerar? Nej, varför skulle det göra det? Jag är väl ungefär den enda i Sverige (förutom min gamla Hedemorakompis) som inte betalar räkningar på nätet och nu behövs det nog flera koder för att släppa in mig.


Ännu en bokenkät

Den här hittade jag hos http://www.bokhora.se/blog/


Senaste bokköp: En gratisbok från Adlibris som mamma fixade åt mig genom att köpa tre paket Kelda. Brustna hjärtans café av Lolly Winston.Senaste bibblolånen: Svenska sång- och rockpoeter 3 av Bengt och Joel ErikssonSenaste utlästa boken: Kan du säga schibbolet?
av Marjaneh Bakhtiari.

Favorittidning:
Jag prenumerar på Smålännningen och Hennes.

Annons från nya kampanjen.http://www.resume.se/

Plats där jag helst läser:
Soffan eller sängen. Bryggan på sommaren. Här hittade jag en gammal bild på mamma med barnbarn på nybyggd brygga.Så sorterar jag min bokhylla: Storleksordning mest.


En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: Bland de första jag läste själv var Fabian sjölejon.

Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Hemma hos mina föräldrar finns några ärvda böcker från när de var små. Djurböcker till exempel.

Vad ser jag mest fram emot att läsa i vår: Jag vill läsa Majgull Axelssons Is och vatten, vatten och is som jag väntar på i pocket eftersom vi bestämt att inte köpa in den på biblioteket.


Långa listan

En lista från http://morellens.blogg.se/

Jag har:
( ) snott den här listan från nån
( ) rökt en cigarett
( ) rökt en cigarr
(x) varit full

http://www.kopparbergs.se/

(x) hånglat med någon av samma kön
(x) varit kär
(x) blivit dumpad
( ) dumpat någon
( ) fått sparken
(x) rymt hemifrån


http://www.smaland-oland.se/
(x) haft känslor för någon som inte känt samma sak
( ) blivit arresterad
(x) hånglat med en främling
( ) gått på en blinddejt
(x) ljugit för en kompis
( ) varit kär i en lärare


http://www.ekero.se/
(x) skolkat
( ) legat med en medarbetare
( ) sett någon dö
( ) varit kär i en av mina internetkompisar
( ) varit i Kanada

http://www.reseguiden.se/

( ) varit i Mexiko
(x) flugit
( ) spytt i en bar
( ) sett en del av mig själv brinna
(x) ätit sushi

http://sushinow.com/

( ) åkt snowboard
( ) crowdsurfat under en konsert
( ) varit i ett våldsamt förhållande
(x) tagit smärtstillande
(x) älskar eller saknar någon just nu
(x) legat på rygg och sett molnen flyga förbi

http://www.lycksele.se/

(x) gjort en snöängel
( ) haft ett te-party
(x) byggt ett sandslott 
(x) hoppat i en vattenpöl
(x) lekt utklädd 
(x) hoppat i en lövhög


http://eskilstuna.se/

(x) åkt släde
(x) fuskat när jag spelat spel
(x) varit ensam
( ) somnat i skolan/på jobbet
( ) använt ett falskt id
(x) tittat på en solnedgång


http://www.myra.nu/
(x) varit med i en jordbävning (det var ju en liten här nyligen som jag var med i fast jag sov)
( ) rört en orm
(x) sovit under stjärnorna

http://hovberg.blogspot.com/

(x) blivit kittlad
( ) blivit rånad
(x) blivit missförstådd
(x) tagit hand om ett rådjur/get (rådjur/get? Skulle de likna varandra? Något med get/bock?)(x) vunnit en tävling
(x) gått mot rött
( ) blivit avstängd från skolan
( ) varit i en bilolycka


http://www.bloggen.fi/
(x) haft kramp

(x) känt mig som en utstött
(x) ätit ett helt glasspaket på en natt
(x) dansat i månljus


http://www.endo.se/
(x) hatat mitt utseende
( ) varit vittne till ett brott
(x) ifrågasatt mitt hjärta
( ) varit besatt av post-it lappar

http://natebu.wordpress.com/

(x) gått barfota i lera och pressat leran mellan tårna
(x) varit vilse
(x) varit på andra sidan landet
(x) simmat i havet


http://www.gratisvykort.se/
(x) känt som om jag håller på att dö
(x) gråtit mig själv till sömns
(x) lekt polis och rånare 


http://hem.passagen.se/
(x) sjungit karaoke
(x) betalat för mat med bara mynt
(x) gjort något med mig själv som jag inte borde gjort
( ) busringt
(x) fångat en snöflinga på tungan

http://www.ungsvensk.se/

(x ) dansat i regn
(  ) skrivit ett brev till tomten
(x) tittat på solnedgången tillsammans med någon du bryr dig om
(x) blåst bubblor


http://www.vattentornet.se/
(x) gjort upp eld på en strand
( ) förstört en fest
(x) åkt rullskridskor


http://nojesguiden.se/
(x) fått en önskan uppfylld
( ) haft sex med en apa
(x) burit pärlor
(x) hoppat från en bro
( ) ätit hund/katt-mat


http://www.matservice.se/
( ) sagt till en främling att du älskar honom/henne
(x) kysst en spegel
(x) sjungit i duschen
(x) burit en svart klänning(x) drömt att jag gift mig med någon
(x) limmat fast min hand i något (har i alla fall strapsat fast min tumme)
( ) fastnat med tungan i metall

http://www.newsdesk.se/

( ) kysst en fisk
( ) varit en cheerleader
(x) suttit på ett tak
( ) skrikit så att jag inte fått luft
( ) byggt en kärra
http://forum.macworld.se/


( ) pratat i telefon i mer än sex timmar
(x) stannat uppe hela natten
( ) inte duschat på en vecka
(x) plockat och ätit ett äpple direkt från trädet
(x) klättrat i träd
( ) haft en träkoja

http://www.handigaman.se/

(x) är rädd för att titta på skräckfilm ensam
( ) tror på spöken
(x) burit fula/annorlunda kläder i skolan för att höra vad folk säger (poncho, plastbyxor, ankskor...)
( ) spelat kyckling (vad är det?)

http://micasa.blogg.se/

( ) blivit puttad i en pool med kläderna på
(x) blivit tillsagd av en främling att du är het
( ) brutit ett ben  
(x) fångat en fisk och sen ätit den


http://www.stacken.net/
(x) fångat en fjäril
(x) skrattat så mycket att jag grät
(x) gråtit så mycket att jag skrattade
(x) fuskat på ett prov
(x) haft en Britney Spears-skiva(x) glömt någons namn
(x) sovit naken
( ) svimmat
(x) gråtit på tunnelbanan (bussen)


http://sv.wikipedia.org
( ) snattat
(x) pratat med en främling i mer än fem minuter
( ) gett en uteliggare mer än 50 kronor


http://media.hd.se/
( ) spottat på någon jag ogillat
( ) hoppat bungyjump eller något annat riktigt äventyrligt
( ) varit otrogen
(x) varit svartsjuk
(x) jag kan skriva utan att titta på tangenterna (lite)
(x) vaknat upp och inte kommit ihåg vad jag gjorde kvällen innan


Kulturkullan

Vecka 5

* Läser: Svenska sång- och rockpoeter 3 av Bengt & Joel Eriksson. Jag har läst de två första delarna och tycker att det här är en trevlig samling texter av far och son Eriksson, båda musikjournalister. I den här sista delen får man läsa om, som jag tycker intressanta, Peter LeMarc, Tomas Andersson Wij och Dan Viktor + sju andra artister och sista kapitlet "nya kvinnliga sångpoeter. " De skulle kunna göra den här serien så  mycket längre men har tydligen valt att stoppa här.* Lyssnar på: Greatest hits med Britney Spears. CD från 2004. En skiva som jag råkade köpa för att det var två för 99 på Maxi (och jag hade 50 kr i rabattcheck). Det här är inte en sorts musik jag brukar lyssna på, men ibland är det kul att ha något mer disco än alla svenska svårmodiga män jag omger mig med. Jag tycker faktiskt om en del av hennes tidiga låtar som Oops!... I did it again, ...Baby one more time och Born to make me happy. De är liksom en stor del av 2000-talets början.* Veckans citat:
"Varför gjorde du slut med honom?"
Sa min kompis för andra gången när vi såg en av stans kufar på puben.

* Veckans händelse: Ossler på Café De luxe i Växjö på fredag. http://www.kafedeluxe.se/?event&id=593

http://media.hd.se

Le Chef

Igår var vi på Le Chef och jag talade om att vi firade svärmors 65-årsdag. Hon sa att jag inte skulle röja hennes hemligheter men såg nöjd ut när hon fick ljus och parasoll i sin tårtbit.

Det tar tid att få mat på Le Chef men när den väl kommer är den jättegod. Jag hade tittat på en gammal meny och spetsat in mig på älg eller vildsvin. De har slutat med älg så det fick bli det billigare alternativet men det var en god liten gris.

http://www.restauranglechef.se/Meny_LeChef_20080504.pdfDär försvann halva skylten men ni ser hur den ser ut.

Chokladsmör

Jag älskar verkligen saker som luktar godis! Nu har jag börjat på ett body butter som luktar choklad, helt underbart! Sambon tycker det luktar mögel men han har fel. Jag köpte det på en affär i Southend som jag tror heter 99 p. I alla fall kostar allting 99 pence och när vi var där senast låg pundet på ungefär tolv kronor så jag skulle kunna ha handlat hur mycket som helst om det inte vore för att Ryan Air bara tillåter 20 kg.

Svärmor säger att vi borde åka till England snart eftersom hennes mamma nog inte har lång tid kvar. Vi har egentligen ingen semester att ta ut, men senare i vår kanske.


French fries?

Igår var jag på Benjamin Buttons otroliga liv, en bra film, och sedan på puben med en kompis. Vi pratade om roliga namn och hon hade träffat en unge i USA som hette Payme Cash. Jag sa att svärmor heter French. Hennes granne heter Friis och funderar på att starta ett vandrarhem. De kan slå sig ihop och kalla det French Friis. Svärmors man heter Chase. Chase French, hehe, vad mycket roligt med det namnet. Jag ska aldrig mer byta namn, bestämde jag när jag bytte från Svensson till Rosen 1996, men man kan få roliga dubbelnamn. Nu heter sambon Petersson så det tänker jag inte lägga till. En moster har hetat Rosen-Dolk, det är fint.

www.freefoto.com

Vanilj

Ah, min fantastiska vaniljdoft! Sambon sa att det luktade bullar när han kom hem. I trapphuset brukar det lukta nybakat bröd, eftersom jag lägger dit påsar med brödkanter som ska ut till fåren, och inne luktar det alltså bullar. Allt utan att jag behöver baka. Den här magiska flaskan kostade nästan 200 men den ska hålla i ungefär fyra månader och man ska vända på pinnarna en gång i veckan. Tjejen på Skin care som sålde den sa att de har den på klädaffären Lime och det kommer många till henne och säger att de vill ha sådan doft som Cissi har i sin affär.Potatisbullar

Jag tycker barnsligt mycket om potatisbullar! Det var en av favoriterna i skolmaten och sedan har jag inte fått det på flera år, förän jag upptäckte att Felix gör dem. Hur gott och enkelt som helst, bara att steka och äta med lingonsylt. Möjligen kan det tyckas att jag haft lite mycket smör här, men det har jag inte, jag bara missbedömde mängden när jag skulle göra slut på en flytsmörflaska.


Tånaglar

Nu är det två månader sedan igen som jag klippte tånaglarna senast och nu är det nog dags.Bloggpris

Jag har fått pris! Från http://presentabel.blogspot.com/"Dessa utsedda bloggar är osedvanligt charmerande och söta, inte upptagna av utmärkelser och själviskhet. Syftet är att sprida vänskap. Vårt hopp är att nya vänskapsband kommer att knytas mellan dessa bloggar. Var snäll och ge lite extra uppmärksamhet till dessa. Kopiera text och bild i din blogg och skicka sedan vidare utmärkelsen till 8 andra bloggar."

- Ylva på Yfronten - som vaccinerar sina får mot blåtunga - jag skrattar fortfarande...
- Ylva - som även hon sprider sitt bokintresse vida omkring.

Så här skickar jag vidare till dessa åtta:

http://presentabel.blogspot.com/ Jag får tacka för utmärkelsen och nominera tillbaka. Presentabel är en kul blogg om ditt och datt.

http://spiderchick.blogg.se/ En av de roligaste bloggarna jag vet och dessutom uppdateras den flera gånger per dag.

http://onekligen.blogspot.com/ Onekligen är en trevlig blogg av Lisa som är redaktör, tror jag det heter, för Barnens bokklubb. Eftersom hon fick barn igår kommer nog bloggen att handla mycket om bebis framöver men jag hoppas att hon även fortsätter att skriva om annat.

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.89940 Tokroligt på dalmål. Gamle klasskompisen Jocke skriver kul. Han är med på TV-reklam för pizza dessutom!

http://constantlypray.blogspot.com/ Kul att läsa för att det är en elev på skolan som skriver. Mathilda med den fantastiska rösten kan dessutom skriva, fast nu har hon kört fast i sitt projektarbete så lite uppmuntran behövs!

http://livetihelsingfors.blogspot.com/ Peppe skriver om livet på tidningen Papper och i Helsingfors och är dessutom galet rolig.

http://knivlisa.blogg.se/ En absolut favorit! Korta roliga inlägg nästan varje dag, ibland kändispoäng.

http://enlitenplatsietern.blogspot.com/ En ny bloggbekantskap som känner till Ljungby och till och med har gått i skolan på mitt jobb, alltså när Sunnerbogymnasiet hette Sunnerboskolan. Trevlig blogg.


Motarbetad

Idag har det hänt tre irriterande saker på jobbet men tre bra saker på hemmaplan också så den här dagen kanske slutar på plus. Jobbsakerna vill jag inte beskriva närmare men hemmagrejorna är att 1. Nya kompisen, som jag var på födelsedagsfest hos i fredags, undrade om vi ska hitta på något i helgen och vi ska gå på bio imorgon och se Benjamin Buttons otroliga liv. 2. Nya vaniljrumsdoften luktar himmelskt! 3. Jag har fått bloggpris både för Yfronten och läsdagboken http://ylvarosen.blogspot.com/

Posterwww.moviezine.se

Tonårsfår

Jag tror vi har fått ett tonårsfår. Hon verkar vara i puberteten för hon gnäller och springer omkring och kliar sig och river ned saker (typiskt tonårsbeteende). Hon har alltid haft en ovanligt skrikig röst, jag lovar, får har olika röster. Vi brukar ha slakt på hösten men eftersom vi bara fick ett lamm senaste gången bestämde vi att hon får vara kvar. Hon är ovanligt stor för att vara ett tacklamm och verkar bortskämd. Vi kanske har curlat henne?


Ansiktsbehandling

Nu har jag varit på ansiktsbehandling. Det var skönt att bli ompysslad i en timme och förutom ansiktet så fick jag även händerna masserade. Tjejen frågade om jag brukar använda någon ansiktskräm och när jag svarade Yves Rocher tror jag hon fattade att jag är en svårflörtad kund. Jag köpte inte hennes skrubbkräm för närmare 400 kronor men när hon  frågade vad jag gillar för dofter och jag svarade vanilj så hade hon världens underbaraste rumsdoft. Det är en flaska med träpinnar i som luktar vanilj så då handlade jag såklart. Sedan lät jag henne ge mig en massa prover så kan jag fundera hemma vad som passar min hud.


Fylledikt

Jag hittade en dikt som jag skrivit på fyllan. Den är märklig och dålig. Tur att jag inte blir genipoet när jag är full för då kanske jag skulle sitta och supa och skrivfnula allt för ofta.jag gnistrar som en
äkta ädelsten
och ser ut som en
som en ädelsten
som glömt texten

Sedan har någon (Vargen?) ändrat texten till orden.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från

http://kulturbloggen.com/?p=6557

1. Vilken film har gripit dig mest?

2. När jag såg Stålmannen första gången på bio somnade jag mitt i filmen. Har du somnat i någon film någon gång?

3. En del böcker griper tag i mig så mycket att jag inte kan sluta läsa, jag tar med mig boken och läser på kafferasten och på bussen och läser hellre än pratar med arbetskamraterna. Henning Mankells första Wallander-böcker var sådana som jag inte kunde lägga ifrån mig utan bara ville läsa, läsa, läsa. Har du läst någon bok du inte kunde slita dig ifrån?

4. Det är inte ofta jag lägger undan böcker och inte läser klart dem. Har du tyckt någon bok varit så hopplöst dålig eller illa skriven att du inte läst klart den?

1. Jag tyckte väldigt mycket om Döda poeters sällskap och minns att jag grät. Det är nog den film som stannat kvar längst hos mig.

DVD Film: Döda Poeters Sällskaphttp://www.lovefilm.se/

2. Jag har somnat framför TV:n några gånger, till exempel 2001- ett rymdäventyr (två gånger!) och den tecknade Sagan om ringen, men aldrig på bio.

Sagan om ringen (tecknad)http://www.discshop.se/

3. Det var svårt att lägga undan Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver och Allt för min syster av Jodi Picoult.


http://biblioteket.se/ Allt för min systerwww.bokrecension.se

4. Ja, fast det händer inte ofta och nu kommer jag inte på något exempel.


Friskvård

Vi får ta en halvtimme i veckan till friskvård och idag var jag och en kollega på promenad. Vi gick över det nybyggda området mittemot skolan och tittade på konstiga hus. Det är rätt kul att klaga på att husen står för nära varandra och har för stora fönster. Om man betalar minst två miljoner för sitt hus så vill man väl inte ha grannar precis inpå knuten heller? Jag skulle betala för en större tomt. Om vi ska flytta till hus så ska det helst ha ladugård eller annan stor byggnad där sambon kan bygga båtar och annat pyssel. Det blir svårt att hitta inne i stan och jag ska ha cykelavstånd så det blir ännu svårare.

www.villaportalen.se

Robert & Cavatina

Det var en fin konsert jag var på igår. Den här Robert är verkligen en gitarristekvilibrist (ekvilibristgitarrist? äh, jag googlade ekvilibrist och så betyder det balanskontsnär, jag vill att det ska betyda någon som är bra på något). Tyvärr satt jag så långt bak så jag såg inte så mycket men han måste ha rört fingrarna fantastiskt fort. Kollegan som skjutsade hem mig sa att det lät som att de var minst fem stycken som spelade. Jag har svårt att bedöma duktighetsgrad på musik eftersom jag inte kan spela själv, men jag frågade några som kan och de sa att han var mycket duktig. Dessutom är han snygg.

Cavatina är också bra. Det är en gitarrgrupp som har hållit på sedan 1992 i olika konstellationer.
http://gitarrmusik.info

Robert Karlsson och Smekmånaden

Ikväll ska jag på gitarrkonsert med Robert Karlsson och Cavatina. Det ska bli trevligt, trots att jag helst vill ha sång och är rädd att det är instrumentalt. Jag vann en biljett när jag var med i en utlottning för prenumeranter på Smålänningen. Det är en bra tidning med ganska stora vinstchanser, tror jag, eftersom jag har vunnit flera gånger. Lite lustigt är att vi är tre från skolan som har vunnit biljetter.


http://www.gitarrmusik.info/

Igår såg jag en dålig film på TV, Smekmånaden med Ashton Kutcher och Brittany Murphy. Från http://www.lovefilm.se/ :

Ashton Kutcher och Brittany Murphy är helt enkelt enastående i denna skandalöst roliga komedi! Sarah (Murphy) är en bekymmerslös rik flicka med en familj som är lika snobbig som de är rika, och de älskar att lägga näsan i blöt. Tom (Kutcher) är en lycksökande festprisse som föredrar en sportbar framför en lyxbil. Hejdlöst roligt blir det när motsatserna dras till varandra och de två nygifta ger sig ut på sin välplanerade smekmånad i Europa - med ett katastrofalt underhållande resultat!


Smekmånaden (Ashton Kutcher, Brittany Murphy) * KÖP-NU-PRIS
http://www.tradera.com/

Är det samma film som jag har sett? Den var ju inte rolig! Däremot gillade jag Allt flyter som jag och sambon var och såg i söndags. Män som simmar konstsim, det är humor!

Poster
www.moviezine.se

Rödnäsa

Att jag aldrig kan låta bli! Imorgon ska jag på ansiktsbehandling. Jag kommer att skämmas för jag har pillat hål på min näsa. Det är alltid mer eller mindre små skorpor i mitt ansikte, det är för roligt att pilla och riva sönder. Dessutom fyller svärmor 65 fast jag tror inte hon bryr sig så mycket om mina småsår. Det är inte ens säkert att vi träffar henne imorgon för hon ska jobba, knäppskallen. Om man har kvällskurser på Vuxenskolan kan man ställa in, men hon tycker väl inte det är så mycket att fira. Hon har fel, vi ska fira på lördag!Jo, jag brukar måla över men nu är jag förkyld så jag snyter bort coversticket hela tiden.

Dröm

Inatt drömde jag först att jag glömde bort att jag passade brorsans fyraåriga dotter (han har ingen dotter) och gick till en sjö och badade utan henne. Sedan drömde jag att en människa jag ogillat fått jobb i Säter. Dit är det pendlingsavstånd, i alla fall från Hedemora där jag tydligen bodde. När jag vaknade var jag glad att otrevliga människan skulle försvinna, men så kom jag på det där med att hon nog inte fått jobb i Säter och att det inte kunde vara sant. Det var ju tråkigt.

www.saterdalensfolkpark.se

Ny sadel

Jag fick en ny cykelsadel i julklapp av sambon och nu har vi varit på Rusta i Växjö och köpt den och sambon har satt dit den. Det kanske bara är ovana, men jag tycker nog att jag vill ha mera bakåtlut. Nu får jag ofrivillig massage och som imorse klockan åtta var jag för trött...www.maxpuls.se
Maxpuls? De vill alltså att man ska få massage!

Storhandla

Jag är kass på att storhandla. Idag skulle jag handla för minst 500 kronor på ICA för att använda en rabattcheck på femtio. Det blir inte så mycket mat när jag dyrhandlar utan mest andra grejor som kalsonger, handkräm, täckstift, balsam... Och Britney Spears slank med i väskan! Det var väldigt oväntat för jag har väl aldrig lyssnat på henne egentligen. Tydligen tyckte jag det var dags att köpa en samling nu. Eva Dahlgren hängde på och det har jag större förståelse för. Det går ju inte att lyssna på mina gamla kassetter längre. De ligger i stugan och håller på att vittra sönder.


Bokenkät

Här hittade jag en bokenkät:

http://www.bokhora.se/blog/

1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?

Jag jobbar på bibliotek och brukar inte köpa böcker alls, men den senaste inbundna jag köpte var Dagen efter av Lionel Shriver som jag inte kan vänta på i pocket.2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
Som sagt, jag brukar inte köpa böcker. Jag har Bra böckers lexikon i 25 band från 80-talet.


www.metropol.se

3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?
Änklingen
av Ray Kluun, fortsättning på En sorts kärlek. Fast jag har redan lånat hem den och det får nog bli nästa bok jag läser. Erica tipsar på http://donotpanic.blogg.se/
4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?

Julklappsböckerna Erik & Sigvard av Stefan Edman och Torsten Axelsson och Sverige vägatlas till sambon, en bok på engelska till svärmor, The Post-birthday World av Lionel Shriver (Dagen efter i original) till föräldrarna, 08 för 0-8 år av Sara Hjelmstedt och [email protected] av Bengt Ohlsson till brorsan, Det var det fräckaste! av Werner Holzworth till treåringen och Kurt och fisken av Erlend Loe till femåringen. Hoppsan, alla fick böcker i julklapp! Jag tyckte de mottogs väl.5. Har du några biblioteksreservationer just nu?

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
Kan du säga schibbolet?
av Marjaneh Bakhtiari.


Va sån

Jag har en kompis som ofta slänger in en brasklapp innan hon säger något; "inte för å va sån" och sedan kan det komma de mest dräpande saker om att någon är dum i huvudet eller så. Det är väl precis "å  vara sån"? Men det är ett bra uttryck om man vill vara diplomatisk.

http://blogg.passagen.se  

Lakrits?

På mitt inlägg om honungstvålen som ser ut som en mesost kommenterade Helena att hon höll på att köpa fudge som visade sig vara tvål. Det är ju lurigt det där med alla dessa tvålar som ser så goda ut, och badbomber ser ofta ut som smarrigaste bakelserna. Jag blev besviken en gång när jag hittade en lakritsrem i handskfacket fast det egentligen var en fläktrem eller något annat som skulle vara i bilen.


Lösning 2

Ännu en lösning på sopsorteringsproblemet! Sambon ska bygga solpanel på stugan och har läst någonstans att man kan göra det av tomburkar. Till det behöver han 160 burkar och danske grannen vill vara med och hjälpa till så att burkarna verkligen är tomma. Han vill också bygga en till deras hus sedan. Att han redan har hela källaren full med tomburkar väljer han att bortse ifrån. De här killarna vet hur man förenar nytta med nöje.


Lösning

En del av mitt problem med återvinning har fått en lösning. Jag ställer ut papper och tidningar i trapphuset och så hämtar svärmor alltihop för att elda med. Det är ju lysande! Ja, hennes brasa också, säkert.


Kulturkullan

Vecka 4

* Läser: Kan du säga schibbolet? av Marjaneh Bakhtiari. Jag tyckte jättemycket om hennes första bok Kalla det vad fan du vill och jag hoppas mycket på denna. Familjen Abbasi från Iran är en välintegrerad familj i skånska Oxie. Barnen är kanske lite väl svenska, de har inte mycket respekt för vare sig föräldrar eller ursprung. Plötsligt vill sextonåriga Parisa åka till Tehran för att ta bilder så hon kan få bra betyg på en skoluppgift. Mamman är emot och pappan är för och det bråkas om detta kring frukostbordet.

http://www.ordfront.se/

* Lyssnar på: Songs for me (and my baby) med The Motorhomes. CD från 1999. Igår när jag hörde John ME, som sjöng i Motorhomes, ville jag höra mer. Han har en skön röst som är varm och lugn. Det är melankolisk musik med fina ballader och långsamma melodier. Into the light är så vacker och sorglig och jag grät nästan när jag såg videon. Jag tycker verkligen att nya låten Love is my drug ska släppas som duett med Amanda Jenssen. Deras röster gjorde sig så galet bra ihop!
* Veckans citat:

T-centralen, Stockholm

En äldre dam går fram till biljettförsäljaren i luckan vid spärren.
Damen: Hur mycket kostar det att åka till centralen?
Försäljaren: Eh, du är på centralen...
Damen: Men vad bra! Tack så mycket, det var billigt!
Damen går iväg med ett stort leende.
(Tjuvlyssnat.se)

Jag har gjort samma sak. Jag gick in på SJ i Göteborg och frågade vad det kostade att åka till Göteborg utan att säga varifrån... 

* Veckans händelse: Konsert med Robert Karlsson på Ljungbergmuseet kl. 19 på tisdag. Robert är en duktig gitarrist från Markaryd. Jag har vunnit biljett från Smålänningen.
http://www.ljungbergmuseet.se/default.asp


Väder

Vad är det här för typ utav väder? Det är liksom mjölkvitt och -0,1 och vad ska man med det till? Gå på bio får det bli. Vi ska se Allt flyter ikväll.
John ME

Jag tittade just på P3 guldgalan. Det bästa var John ME, före detta sångare i Motorhomes, som hade besök av Amanda Jenssen på sin nya låt Love is my drug. Jag tror jag ska köpa hans skiva även fast Amanda inte är med på den.

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=83679288


http://www.metro.se/se/article/2009/01/15/17/5451-57/index.xml

- Jag har aldrig sjungit duett innan. Jag är jättepepp, säger Amanda Jenssen som berättar för Metro om det hittills hemliga samarbetet med John ME.En lustig sak var att Lykke Li, som inte var där, hade skrivit ett tacktal som hennes manager läste upp. Det var bara det att hon tackade för att hon var årets pop fast hon fick pris för årets nykomling.

Tvål

Hjälp, min nya tvål ser ut som en mesost! Fast den luktar honung. Ack, förvirring! Jag köpte den av familjen Laby i Hedemora. www.biprodukter.se
Dagböcker

Ett förtydligande till förra inlägget om bloggar; det här är också ganska mycket dagboksblogg men jag försöker vara rolig. Jag fattar inte vad det är för intressant med bloggar av typen "Idag var jag och handlade på ICA. Sedan fikade jag med Madde och nu ska jag mysa med älsklingen." Jag skriver om sådant som jag vill läsa själv. Det är såklart mest intressant för dem som känner mig och Ljungbybor men jag skriver mycket om kultur och annat som borde kunna intressera resten av Sverige också.

www.tyreso.se

Kommentarer

Har ni sett att jag börjar få mycket mera kommentarer än vanligt? Jag testar lite cyniskt, liksom så många andra bloggare, och ser vad som händer om man kommenterar hos andra. Den senaste veckan har jag kommenterat både på de mest uppdaterade och de mest lästa bloggarna. Listor finns på http://blogg.se/ och http://bloggportalen.se/ . Det är kul att få många besökare och kommentarer, igår hade jag 75/147 vilket är ovanligt mycket för Yfronten, men jag vet inte hur länge jag orkar hålla på så. Jag kommenterar ju en massa bloggar jag egentligen inte bryr mig så mycket om... Det är sorgligt mycket modebloggar och dagböcker som toppar alla listor. Nej, nu ska jag läsa de bloggar jag brukar läsa för att de är roliga! Spiderchick, Knivlisa och Livet i Helsingfors till exempel.www.bmf-rd.se


Party

Födelsedagsfesten igår var kul men det var hemskt svårt att hitta dit! Norra Torggatan 13D, gå in på hörnet bredvid Expert (numera Sandis, men det var inte det som var problemet). Nummer 18, 16, 14, 12, 10, 11 och sen hittade vi inga fler nummer. Gick runt hela kvarteret till en stängd grind där vi hänvisades till Köpmangatan. Tillbaka till dörren på hörnet, nummer 18, ingång till Rehab någonting. Ringa kompis, få portkod, upp för trappa, ut på en loftgång och äntligen framme.

Nästan tjugo personer i en liten lägenhet och som det så ofta blir hängde de flesta i köket till slut. Jag träffade mordbrännaren, arvtagaren, dörrvakten-DJ:en, lillasystern, hockeyspelaren, snobbtjejen, klangspelaren... Intressant! Födelsedagspresenten blev mycket uppskattad.


Med bara ett ord

Lista från http://morellens.blogg.se/  

När du svarar, kom ihåg att du bara får använda ETT ord som svar. Bara ett! Det är inte så lätt som det verkar!

1. Var är din mobiltelefon?
 hemma


www.prylinfo.se

2. Var är din äkta hälft? ogift


3. Ditt hår?mörkblont


4. Din mamma?
jobbar


5. Din pappa?
jobbar


6. Det bästa du vet?
Kalle


7. Din dröm inatt?
svartsjuk


8. Din dröm/ditt mål?
lycka


9. Rummet du är i?
gästrum

10. Din hobby?
läsa

11. Din skräck? eld


Gissa vad som brinner


http://www.abrams.se/

12. Var vill du vara om 6 år? hemma

13. Var var du igår kväll?
hemma


14. Vad du inte är? teknisk

15. En sak du önskar dig? resa

16. Var du växte upp? Hedemora


19. Det sista du gjorde? läste

20. Dina kläder? sköna

21. Din TV?
hemma 

22. Ditt/dina husdjur?
får23. Din dator? hemma

24. Ditt humör?  fredagsglatt


25. Saknar någon? ja


26. Din bil? bullrumpa

27. Något du inte har på dig? neonfärgat


28. Favoritaffär?
TK Maxx
29. Din sommar? oplanerad


30. Älskar någon?
ja


31. Favoritfärg? röd
32. När skrattade du senast? idag


33. När grät du senast?
film


Presenter

Våra föräldrar håller på och fyller 65 i år alla tre så nu måste vi hitta passande presenter. Idag ska vi åka till Växjö och leta efter något åt svärmor. Sedan ska vi till en tjej som fyller 27. Jag har bara träffat henne två gånger via en gemensam kompis. Vad är då en mer passande present än ett övernattningskit med necessär, tandborstar och kondomer? Det var för pinsamt att fråga på ICA, där de har en automat utanför som man ska ha något slags kort till, så jag gick till apoteket för att köpa kondomer. Jag har inte köpt det sedan -94, tror jag.


På golvet

Nu sitter sambon och grejar med en gammal sadel han hittade i ladugården. Han putsar upp den för att pynta Runke pub med. Vi kommer att få häftigaste (enda) puben i byn!


Pannkakor

Idag har jag lagat pannkakor. De flesta blev fina, några brända. Sambon paparazzade mig. Inte jätteintressant kanske, men om inte annat kan man roas av hur jag skelar. Sambon tycker att han ska ha citronsaft, alltså outspädd från en citronformad flaska, och socker på sina. Jag hade hallonsylt, sirap, glass och rabarberlakrits (rekommenderas inte) på mina.
Ljusstake

Sambon tycker att vi ska slänga det här glaset som vi haft som ljusstake eftersom vi har så många ljushållare. Det syns inte så bra men är ett helkonstigt hål mitt i. Jag fattar inte hur jag kan ha slagit sönder det på det sättet i disken, men jag vet att det var då det hände.
Kortläsare

Jag har fått en pinkod kopplad till VISA-kortet så att jag ska kunna ringa om saldo och lite annat men nu har Nordea gjort något som jag inte bett om. Tydligen ska jag beställa en kortläsare för att kunna göra säkrare köp på internet. Bra, förmodar jag, men de måste ju tala om det innan de bara spärrar kortet! Nu måste jag låna sambons kort.


Skyltar

Så här ser det ut på min arbetsplats när jag är inloggad på datorn. Det är klart att snyggaste fåret ska vara skärmsläckare! Eleverna brukar tycka att det är gulligt.Vi har äntligen fått en skylt utanför biblioteket och jag vet inte hur länge vi har tjatat om det. Nu undrar jag varför de inte kunde trycka större när de ändå var igång. Futtigt!När jag tycker att det är för fånigt går jag till aulan. Ha!


Sopsortering

Synd att det är så tråkigt med sopsortering! Jag blir tokig på allt skrot som samlas under diskbänken i väntan på att få gå till iglooland. Skickar vi allt skräp till Nordpolen förresten? Eh, så orättvist mot eskimåerna om vi tömde våra glasigloos på dem.


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?p=6274#more-6274


1. Är du pessimist eller optimist?

2. Vilken är den mest pessimistiska bok eller film du läst eller sett?'

3. Vilken musik lyssnar du på om du känner dig pessimistisk?

4. Vad gör du när du känner dig pessimistisk om något?

1. Jag vill helst se mig som optimist såklart!
2. Vi har haft många gråsvarta filmer på Bio kontrast. Fyra månader, tre veckor och två dagar till exempel.

http://www.aol.se/film/filmstory/4-m%C3%A5nader-3-veckor-och-2-dagar/2938694/index.jhtml

3. Jag kan lyssna på Ratata både glad och ledsen.

www.last.fm
4. Tröstäter. Godis, choklad, glass, kakor...


Köra traktor

Jag har inte lärt mig köra traktor än fast vi har en. Sambon försökte lära mig en gång "så att jag skulle kunna hämta honom om han skadat sig." Hm, mobil är ett bra verktyg för då kan man ringa grannarna. Jag tror att sambon tycker att det är rätt kul att köra, fast igår blev det visst lite för dramatiskt. Han skulle köra till vår högubbe och hämta två balar till fåren. Efter någon km i regn stannade traktorn för att oljan dekat ihop. Han fick visst liv i den sedan men det var fel väder och fel olja.

Geten gillade inte traktorn riktigt. Den stod ju på hans revir.
Långhårig

Idag:2004:

Jag vet hur man får långt hår. Man åker till Thailand, går in til en frisör och ber dem göra håret längre. Sedan sitter man i elva timmar och får 328 "flator på huvudet" som jag mailade mina vänner.

Smörjgrop

Jag skämdes lite inför frisören idag eftersom håret var smutsigt. När jag inte tvättat det på ett par dagar blir det fettigt och flottigt, men han tyckte inte det gjorde något så länge jag inte hade legat i en smörjgrop. Det var ju för väl att han inte trodde det.

Hur får man långt hår? Mitt blir nästan inte längre än så här. Kanske för att jag klipper det var tionde vecka, men det måste jag nästan för det blir så slitet. Hur gör Britney Spears? Hon måste ha otroliga hårförlängningar. Det var ju inte länge sedan hon rakade av alltihop och ungefär på nästa bild jag såg hade hon långt igen. Mäh!


Fiskpudding

Jag har gjort goda fiskpuddingen med risgrynsgröt. Det låter helt galet men är väldigt gott och väldigt enkelt. Man tar en korv med risgrynsgröt och blandar med fisk, purjolök, ägg och lite kryddor och har i ugnen i tre kvart. Sambon tyckte att jag skulle sköljt purjon först för det var lite grusigt och jag hade visst lite väl mycket salt, men annars gott, framför allt med oanade mängder smält kryddsmör...


Grumme äng

Vi har ett diskmedel som ska lukta smultron och det gör det med besked. Man blir alldeles smultranarkad när man diskar. När vi skulle dra nya elkablar utanför stugan smorde vi först med diskmedel och jag tyckte först det var konstigt hur det luktade hallonsnören innan jag kom på hur det hängde ihop.


Värmerekord

Imorse såg termometern ut så här:Längst ned står det 27,2 som utetemperatur. Ah, värmerekord i januari! Sambon hade varit ute på balkongen för att känna efter. Jag struntade i strumpor, fast det gör jag nästan så fort det är plusgrader.

Burn after reading

Jag såg filmen Burn after reading igår. Det var en actionkomedi med en oväntat rolig Brad Pitt som var helt nördig, trots att han jobbade på ett gym och var snygg såklart. Han påminde mig och kompisen om en kille här i stan och då blev det ju ännu roligare.Det är jättesvårt att förklara vad filmen handlar om. Läs mer här:

http://www.bio.nu/film/?id=101508

Vara speciell

Igår såg jag ett program om ett par siamesiska tvillingar, ett par 16-åriga tjejer som hade varsitt huvud men delade kropp. De hade varsitt ben och varsin arm och det såg svårt ut att samordna men de fixade det. De satt barnvakt hos en kvinna med en son som sa "de har lärt mig att alla är speciella!". Fint!

www.expressen.se

Storsinthet

Vilken bortkastad storsinthet
här gratulerar jag
till något jag inte alls uppskattar
och så svarar du inte
och så är det inte ens dig det gäller


www.bildstugan.se

Semmeltvång

Jag tycker inte om semlor men ibland blir jag tvingad att äta ändå. Idag var jag i Lagan, värst vad jag far dit ofta nu för tiden (Cooee ligger där och dit var jag i lördags), på biblioteksnätverk. Då fick vi semlor och det är ju egentligen jättetrevligt så jag kunde inte tacka nej. Dumt! Jag vill helst välja mina onyttigheter själv.

Semla with almond paste and whipped cream dates back to the 16th century. Photo: Marie-Louise Johansson / www.imagebank.sweden.se
www.sweden.se

Mera förlovning

Nu har väninnan som håller koll på alla, både kända och okända, talat om för mig att det inte var den killen som jag trodde som förlovat sig, utan någon på hennes jobb. Dessutom fick jag veta att Kayo varit ihop med Bygglovs-Matte och gjort abort. Men väninnan vet inte ännu att hennes före detta förlovat sig med sin kinesiska flickvän. Jag tror han får berätta det själv.

http://www.tv4.se/ 

www.tv4.se 

Pojkvänsjeans

Jag är lite förundrad över det nya modet med pojkvänsjeans. Att man ska ta sin killes jeans, alternativt köpa ett par som är för stora, vad är det för mening med det? Pojkvänsjeans för mig är stugbyxor; fula, avlagda, fläckiga och anskrämliga...Jag hade ett par härligt urtvättade, oformliga, före detta svarta byxor en gång: mina Pallibrallor, från en kille (Palli = Páll Grétar) jag träffade på Island. Jag genade över en snöblöt yta där det inte gick någon väg för att komma hem till honom. Inte vet jag hur jag bar mig åt, men jag var blöt långt upp på låren när jag kom fram. Då fick jag de där underbart sköna byxorna och ett par fula strumpor med oranga ränder som jag också hade kvar. Det var ju en liten minnesgrej, det där.

Nu har jag provat ett par av sambons jeans. De satt riktigt bra. Det var ju inte meningen. Skit också!


Sluta klaga

Mamma, jag vill att du slutar klaga på min grammatik. Jag tänker inte godkänna fler de-dem-kommentarer nu! Har du funderat på varför jag inte vill prata något annat språk när ni är med? Det är meningen att man ska kommentera vad jag skriver om, inte hur.
 
Nu kom jag att tänka på en lustig föreläsare jag hade i Borås som var från något land (förvånande nog) och sa att vi inte skulle tänka på hur han pratade utan vad han sa. Det var jättesvårt när han uttalade saker som hej och hå. Maria, vad hette han och var kom han ifrån?

http://psyklopedin.org


Kulturkullan

Vecka 3

* Läser: Människohamn av John Ajvide Lindqvist. Jag tyckte om Ajvides första bok Låt den rätte komma in (redan titeln är häftig) trots att jag inte vanligtvis är någon vän av övernaturligheter. Sedan har jag inte läst mer av honom av olika anledningar, mest för att det finns så mycket annat att läsa. Nu är jag halvvägs igenom Människohamn och det är så bra och så otäckt! Jag är lite orolig att den ska flippa ur helt för en kollega sa att hon inte riktigt gillade den, men jag hoppas att han drar historien i land (!).
* Lyssnar på: Greatest hits med The Cure. CD från 2001. Jag har väl aldrig lyssnat jättemycket på Cure men jag har ett par skivor och de är en stor del av mitt åttiotal så det är nostalgi om inte annat. Boys don´t cry, Let´s go to bed, Inbetween days, close to me, Lullaby, Love song, High, Friday I´m in love. Låtarna håller fortfarande och Robert Smith har en synnerligen speciell röst.

* Veckans citat:

Librarians

Nähä, hela strippen kom visst inte med men kolla länken:

http://xkcd.com/280/
Tack, Mathilda!

* Veckans händelse: Burn after reading på Ljungby Bio Kontrast måndag klockan 19.


Dagens rätt

Jaha, nähä, det här ser kanske inte så himla gott ut, men det var det faktiskt. Jag kom på den finurliga idén att ha både kantareller och champinjoner (på burk hade vi bara, jag var på ÖB idag) på kassler och så ost ovanpå.


Markus Krunegård

I nya nummer 2 av tidningen Hennes läser jag en intervju med Markus Krunegård. Han verkar lite förvirrad, killen. På frågan "Är du singel?" svarar han "Nej... just nu är jag nog upptagen." och "Längtar du efter barn?" får svaret "Det känns inte jätteaktuellt, men har man ett aktivt sexliv så får man väl räkna med att det blir barn någon gång." Det hoppas jag verkligen inte. Inte för egen del i alla fall, hur det går för Markus bryr jag mig inte om. Preventivmedel är ett tips!

markus_2008-04.jpg
www.papper.fi

Cooee

Idag har vi varit på Cooee i Lagan. De har sin första rea och då kan man köpa smycken som annars brukar vara för dyra för mig. Jag har äntligen fått (köpt) en av de små svalorna jag tittat länge på och så köpte jag en ring också. Svalan kostade 150 och ringen 50 kronor. Halsbandet passar inte jättebra just till min Låna-gärna-tröja men till toppar utan tryck blir det jättefint! Det är jag och kändisarna som bär Cooee! För länge sedan, innan det ens hette Cooee, köpte jag fina stjärnlampan.

www.cooee.se
Fest?

Så mycket party blev det inte på mig igår. Vi åt våra kräftor och sedan somnade jag framför TV:n klockan tio. Sambon skyllde på snapsen men så trött blir jag väl inte på fem cl? Jag skyller på att jag gick upp klockan sju, minst två timmar för tidigt för mig, och sedan blev hela dagen trött.


Svabbmannen?

Igår när jag skulle svabba vid ytterdörren var det redan någon som hade gjort det. Jag frågade nya hyresgästen om det var hon och att hon inte behöver göra det, om hon inte har smutsat ned alldeles. Hon sa att hon inte hade gjort det och att det kanske var snömannen , se inlägg från den åttonde. Det hoppas jag verkligen inte! Tänk om vi har fått en ofrivillig vaktmästare här, som gör saker och sedan går runt till alla i huset och säger att han vill ha betalt?

www.elmuseum.se

Förlovningsannons

En sak som stör mig är sådana som inte sätter ut hela namnen i sina annonser. Idag var det en förlovningsannons i Smålänningen; Niclas och Maggan. Vilka är det nu då? Heter Niclas tjej Maggan? Vem ska tala om det för mig? Jag vågar ju inte fråga honom.

www.nyan.ax

Uppdatering. Jag vågade messa och fråga men han svarar inte. Åh, vad det går dåligt med den här vänskapen.

KräftfestIkväll ska vi ha kräftfest för oss själva, jag och sambon. Det blir trevligt men inte lika kul som förra gången.


Kändispoäng

Idag har jag fått svar på en kommentar jag skrev hos författaren Sören Olsson. Det handlar om fula körkortsbilder och finns här:
http://sorenolsson.blogspot.com/


Blogger Sören Olsson sa...

Ylva - du kunde tagit ett separat kort på örat och skickat med det, kanske?


Dagens klump

Idag blev det klump till middag. Sambon brukar fråga "har du gjort klump?" när jag lagat mat i ugnen. Man kan stoppa in en falukorv, ett fiskblock eller något annat och det brukar bli rätt gott. Dagens falukorv var bra förutom att potatisen till var lite grusig, eftersom jag inte borstat den, och osten plastig eftersom jag inte tagit bort vaxet utan bara slängt på de sista snuttarna. Ja, ja...


Självbehärskning

Ett under av självbehärskning fick mig att låta bli att pilla bort brödsmulor ur mungipan på han som satt bredvid mig på fikat. Jag putsade inte av hans smutsiga glasögon heller. Hur skulle det ha sett ut?

Idag började eleverna. De har jag vant mig av med. Det är så rysligt många gamla tonåringar, eller vad säger man när de är i övre tonåren? Sisådär 1100 elever. Chockartat.

http://vredensbarn.blogg.se

Snömannen

Igår hände något konstigt. Som tur var var det inte jag som öppnade dörren när kufmannen ringde på och sa att han skottat utanför vårt hus och ville ha tjugo kronor. Sambon sa att okej, men nästa gång gör vi det själva. Mannen sa att han gått fel och i så fall var det lite synd om honom, om han skottat utanför fel hus. Bra affärsidé annars, gör något och säg sedan att du ska ha betalt för det.

http://jinge.se

Dick

På hallbordet detta. Dick. Fine tools. Mmm, säkert!


2008

Jag hittade en lista hos http://lovesexmoney.se/

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja, jag blev kvar en natt extra utomlands när Sterling kursade.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Ja, jag har inte börjat röka.
3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej.

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej.

5. Vilka länder besökte du?
England, Tjeckien.
6. Är det något du saknade år 2008 som du vill ha år 2009?
Nej.

7. Vilket datum från år 2008 kommer du alltid minnas, och varför?
Jag har inget särskilt datum.
8. Vad var din största framgång i år?
Fast anställning.
9. Största misstaget?
Det kan jag inte berätta.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Ja, förkyld blir jag ju ibland.

11. Bästa köpet?
Vet inte.

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Hyra.
13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ja, fast anställning.
14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2008?
För alltid vet jag inte, men i somras spelades I´m yours med Jason Mraz hela tiden kändes det som.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Nej.

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Rest.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Jag vet inte.

18. Hur tillbringade du julen?
Med släkten.

19. Blev du kär i år?
Samma gamla kärlek.

20. Hur många one night stands?
Jag är förlovad.

21. Favoritprogram på TV?
House.

House on a big bike
http://killingtimewithijahamran.wordpress.com/
22. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Jag tror att jag har slutat hata människor.

23. Bästa boken du läste i år?
Maken av Gun-Britt Sundström var en av de bästa.
24. Största musikaliska upptäckten?
One Republic


25. Något du önskade dig och fick?

Kommer inte på.

26. Något du önskade dig men inte fick?
Vet inte.
27. Årets bästa film?
Mamma Mia.

28. Vad gjorde du på din födelsedag?
Åt på Charlie´s.
29. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Säkert.

30. Hur skulle du beskriva din stil år 2008?
Stil? Bibliotekariekofta. Skinnklänning. Jeans. Linne. Kjol. Barfota. Röda kläder.31. Vad fick dig att må bra?
Sambo och vänner.

32. Vilken kändis var du mest sugen på?
Eh?
33. Vilken politisk debatt engagerade dig mest?
Jag är oengagerad.

34. Vem saknade du?
Mormor.

35. De bästa nya människorna du träffade?
Köpenhamnstjejerna.

36. En värdefull läxa du lärt dig i år?
Jag är så dålig på att lära mig läxor...

37. Citera en sångtext som summerar ditt år:
Jag skulle inte ha så bråttom
med att träffa nån ny
jag har rätt mycket med mig själv
precis som du
(Det roliga är att jag länge trodde att Winnerbäck sjöng "Jag har smekt mig själv...)
www.dn.se


Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Har du avgett något nyårslöfte?

2. Vilken är den första boken du ska läsa eller har läst i år?

3. Vilken är den första filmen du har sett eller ska se i år?

4. Vilket kulturevenemang ser du mest fram emot i år?

1. Ja, det ständiga "jag ska inte börja röka" och ett hemligt.
2. Resa genom ensamheten av Plura Jonsson.3. På måndag blir det Burn after reading på Bio kontrast.4. AC/DC på Ullevi.


Ishall

Det här är vår nya ishall. Den är ganska ful men jag vet inte ens om vi förtjänat den. Pappa skickade ett SMS i måndags och talade om att Troja förlorat mot Leksand med 10-1. Man kan också se det som att här behövs mer träningstid...Någon som har förtjänat är jag. Jag har förtjänat en ansiktsbehandling. Jojomensan. Jag förnyade glatt min prenumeration på tidningen Hennes och ska få en ansiktsbehandling värd femhundra.


Kvalitetsarbete

Idag började jag jobba igen efter juluppehållet. Vi har hållit på med kvalitetsarbete. En rektor försökte peppa oss och sa att det är roligt med kvalitetsarbete för att det är föränderligt. Ibland känns det som att det bara är något som ska finnas på papper, men jag har i alla fall varit med och diskuterat kvalitetsarbete med både mediaprogrammet och biblioteket. Vi på biblioteket ska jobba läsfrämjande, det är alltid ett bra mål!

www.huddinge.se

Strumptombola

Jag fuskar när jag tvättar. Eftersom det är jag som sorterar tvätten ser jag till att det inte är mina strumpor som är udda. Tvättmaskinen är en strumptombola, den spottar ur sig ett slumpval. Sambon kan mycket väl slänga bara den ena av ett par strumpor i tvätten. Det gör aldrig jag så det är klart att jag måste kunna matcha mina strumpor sedan. Då kan det bli såhär:


Synd-om-godis

Idag är jag förkyld och det är synd om mig. Därför köpte jag godis när jag var på ICA. Först fyra Malaco/Haribo för 22 och sedan, hoppsan, hittade jag två nya påsar med gott och blandat. Jag ska inte ens öppna dem idag men det känns mysigt att veta att de finns där i godisburken.


Accentfärg

Accentfärg smutsbrun. Varför, varför, varför gör man en jacka med vitt i halsen? Det går ju inte. Även fast jag inte brukar ha den när jag är råsminkad med foundation så blir det oundvikligt smutsigt i kragen. Det syns inte så mycket på bilderna men som det stör mig!Klurigt klädd

Nu har jag hittat den optimala klädseln för att gå ut i minus sjutton. Sambon hotade med att falla död ned på vägen hem inatt och då var det ändå jag som bara hade strumpbyxor.Och så det här med dansband då. Jag hade nästan glömt bort hur nervös jag blir av dansgolv fulla med små mystiska män med mustasch.

Chockskadad

För att hämta tillbaka sambon efter hans chockskada när jag meddelade att jag tänker gå på dansband ikväll har jag gjort äppelpajen han så länge bett om. Den blev kanske lite nyttigare än det var meningen för sambon har haft slut på vetemjölet så jag tog lantbrödsmjöl, fyra sädesslag i stället. Han kanske rent av följer med ikväll för jag har lugnat honom med att det är disco också.


Systrarnas mat

Jag är fortfarande inte intresserad av matlagning. Så långt har denna ledighet ännu ej gått. Men en gammal kompis har startat en matblogg ihop med sin syster och den är fin. Kolla här: http://systrarnasmat.se/

Tom ka gai soppawww.barnsemester.se

Socialt experiment

Minsann ska jag gå på dansband ikväll! Jag ska dit med tre singelkvinnor och vad jag har där att göra vet jag inte ännu. Träffa bönderna som åker in till stan, kanske? Inget ont om bönder, jag kan alltid prata får med dem. Det är bara det att jag har ett litet minne av senaste gången jag var på dansbandskväll, för många år sedan, och det kom en så sanslöst bonnig bonde och skulle dansa med mig. Jag kan verkligen inte dansa men jag tror han tyckte det var rätt trevligt med näsan i min brösthöjd.

Jag säger som en kompis brukar göra när hon träffar konstiga människor; det får bli ett socialt experiment. Och så vill jag prova en ny klädkombination; galenblå strumporna, lilla svarta kjolen och roliga julklappströjan.


Konstig dröm

Inatt drömde jag nog att jag gick på gymnasiet för jag skolkade från matten för att trösta en lärare, en av mina nuvarande lärarkollegor, för att han hade en elev vars pappa tagit livet av sig. Vilken långsökt sak att skolka för. Ja, jag har ju aldrig kunnat det där med skolk, lärarbarn som jag är.

http://lankar.wordpress.com

Får i snö

Det har snöat lite på fåren. Inte för att de lider av det, men idag tyckte vi det var dags att släppa in dem. Nu kan de gå ut om de vill och det kommer att viljas eftersom deras höbal fortfarande står ute i vindskyddet.


Kulturkullan

Vecka 2

* Läser: Den som inte tar bort luddet ska dö! av David Batra. Det kan vara rätt kul med lappar som folk sätter upp på olika ställen. David Batra har bett om hjälp att samla ihop bra exempel i denna bok. Man undrar vad som ligger bakom meddelanden som "Tack för att du inte har analsex i vår bastu." eller så gör man inte det. Jag gillar sådana här märkliga uttalanden: "Förbjudet att kasta saker, ting eller föremål överbord!" Hur har de tänkt då?

* Lyssnar på: Rockferry med Duffy. CD från 2008. Jag är helt förundrad över att det kan bo en så stor och gammal röst i en 24-åring. Hon låter dessutom gammeldags på något sätt, som jag tänker mig soulsångerskor från femtio- eller sextiotalet. Jag brukar inte ens lyssna på soul, men det här är ju för bra för att låta bli! Mercy har de nästan tagit död på på radio men senaste singeln Warwick Avenue håller fortfarande.


 
* Veckans citat:
(Vi gav en handsmidd yxa till danska stuggrannarna och sa att man kan se vem som smitt den. Det står DG för smeden Daniel Gräntz på skaftet).
Dansken: "Aha, Dolce & Gabbana!"

* Veckans händelse: Trettondagen. Inte för att jag vet hur man firar den, men det är ännu en dag ledigt och det är ju fint.

Dansband

Nähä, man kanske skulle ta och utsätta sig för ett dansband på trettondagsafton? Konstiga idéer kan man få när man är ledig för länge...www.garvaren-noje.se


Robot

Jag har en kompis som varit ihop med en kille i ett år nu och bott hos honom ganska länge, men jag har aldrig varit där. Så kan vi ju inte ha det, så ikväll har jag bjudit dit mig för att titta på en robot som jag vet att han fått i julklapp. Jag har fortfarande inte sett robotarna som sambon bygger förresten men det blir nog flera demovisningar.

http://ordalaget.wordpress.com

Skridskor

Idag har vi åkt skridskor. Sambon har köpt ett par nya och jag har återuppväckt mina gamla som jag inte åkt på på många, många och ännu flera år. Igår var det tolv grader kallt och jättefin is och då åkte sambon på vår lilla damm men jag var ju i Växjö på shoppingtur. Idag började det såklart snöa, men isen på Lillasjön var fortfarande fin. I tjugo minuter klarade jag att åka, sedan blev jag för trött i fötterna.

www.hockeyproffsen.se

Strutluvan

Jag har fått ett nytt favoritplagg! Sedan jag fick nya strutluvan i julklapp av min brors familj har jag i princip bott i den. Den är så mjuk och skön. Den kommer från min stammisbutik Zapata i Gamla stan. http://zapata.se


Pluras syster

Idag har jag läst ut Pluras bok Resa genom ensamheten. Där fick jag veta en hel del om honom och hans omvärld. Till exempel att han haft en syster som dog i en trafikolycka när hon var tjugo år. Olyckan skedde när hon och hennes pojkvän liftade med en grek och hon dog på Ljungby lasarett. Greken skyllde på att han inte var van vid framhjulsdrivna bilar. Dålig karl att lifta med.

www.dn.se

Två för en

Jag lyckades stå emot erbjudandet två för hundra idag när det gällde vantar... Okej, det stod två för hundra, mössor och vantar, men ändå.

www.rinadesign.se

Växjöshopping

Idag är det en sådan där trevlig dag när man är ledig men affärerna är öppna som vanligt. Jag åkte med ett par andra tjejer till Växjö och gick i affärer. Man blir ganska mör efter ett köpmaraton med min tokshoppiga väninna på Handelsplats I11, centrum och Samarkand på sju timmar. Här är dagens skörd:En blank kort kjol, bläckpatroner, impregneringsmedel, Polly, foundation och tre tuber Hydrozonsalva. Till min fasa verkar de ha slutat med Hydrozon på vårt ICA där jag brukar köpa så jag blev mycket lättad när jag hittade på Maxi på Samarkand. Den där salvan är hela familjen beroende av att ha på läpparna fast det inte är vad den är avsedd för.

Köpte även en skjorta och en t-shirt åt sambon för sammanlagt 199 kronor, sänkt från 900. Ah, vilken fyndare man är!

Nyårsafton

Nyårsafton var trevlig. Vi började i en badtunna vid jaktvillan i Kånna där väninnans pappa bor. Sedan fest hos vännerna. Vi var tio personer men en våldsam massa mat och raketer.

www.vasterasmalarstaden.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Ett band jag upptäckte 2008 är Vampire Weekend. Har du hittat någon ny musik 2008?

2. Jonas på Kattkorgen är en av de nya vänner jag fått via bloggvärlden. Har du fått någon ny kontakt via bloggvärlden? Eller hittat en ny favoritblogg?

3. Jag såg Leonard Cohen i Globen. Det var en av mina smådrömmar som förverkligades. Har du någon liten dröm som du förverkligat under 2008?

4. När du tänker tillbaka på 2008, vilken händelse är den första du kommer att tänka på då?

1. (Kollar mina kulturkullor) Amy Macdonald, Maria Haukaas Storeng, Amanda Jenssen, One Republic, Oh Laura, Markus Krunegård, Kristian Svensson, Åsa Bällsten, Jennie Abrahamson, Thomas Järvheden och Mika.2. Favoritblogg är http://spiderchick.blogg.se

3. Nej.

4. Prag bra, Sterling dåligt...


Bokslut

År 2008 läste jag 71 böcker. Här är en hel hög jag kan rekommendera, i den ordning jag läste dem:

Nästa sak på min lista av Jill Smolinski

En sorts kärlek av Ray Kluun

Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger

Känn pulsen slå av Berny PålssonHennes mjukaste röst av Bengt Ohlsson

Gunnar av Bob Hansson

Gregorius av Bengt Ohlsson

Italienaren av Sven Olov Karlsson

Innan jag dör av Jenny DownhamHey Dolly av Amanda Svensson

Gör vad du vill av Erlend Loe

Killing yourself to live av Chuck Klosterman

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk

Maken av Gun-Britt Sundström

Sonat till Miriam av Linda OlssonBitterfittan av Maria Sveland

19 minuter av Jodi Picoult

Hjärtat får inga rynkor av Mark LevengoodMig äger ingen av Åsa Linderborg

Dagen efter av Lionel Shriver

Flyga drake av Khaled HosseiniRSS 2.0