Ungdomscafe'

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. 
 
Ungdomarna på Lokal 16 håller på att inreda ett nytt café. 
 
Först tyckte jag att den gröna färg de ville ha på väggarna var för mörk, men nu tycker jag att det blev häftigt. Tyvärr är jag för gammal, för Lokal 16 är för ungdomar som är 16-25 år, men jag får väl vara hangaround som den styrelsemedlem jag är. 
 
Ur dagboken 901031: Vi gratulerade mamma halv åtta. Hon hade hellre velat sova. Tacksamt objekt att fira. Jag gick och la mig igen för jag hade också sovmorgon. 
 

Minibilar

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. 
 
De säljer fina små bilar på bilhallen nära där vi bor. 
 
 
 
Här kommer en till bild från september för att de tröskat (eller vad det heter) så fint. 
 
Ur dagboken 901030: Asfåglarna hade kommit och jag och Lasse har bakat en chokladtårta. 
 
(Asfåglarna är en bok och jag antar att det var en present till mammas födelsedag.)

Ungtuppar

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. 
 
Vi har tre ungtuppar nu och snart blir det nog slakt för man brukar inte kunna ha mer än en tupp. 
 
Tre tuppar och tre hönor ute på vift. Jag vill behålla den med alla färger, som är den första kyckling en av hönsen har ruvat fram, men vi vet inte vilka han är släkt med så det kan bli inavel om vi kläcker fram nya kycklingar. 
 
Ur dagboken 901029: Badvakten släckte ner totalt så jag började kräla runt i panik och tänkte nästan klättra upp på Beckers ben. 
 
 

På kyrkogården

Några dagar före allhelgona är det helt mörkt på kyrkogården. 
 
Det här ser spöklikt ut men eftersom klockan bara var runt halv sex vågade jag gå in på kyrkogården.
 
Så här ser det ut inne på kyrkogården. 
 
Runt själva kyrkan är det upplyst. 
 
Här är en gravhög som ligger bredvid Markuskyrkan (som inte har någon kyrkogård annars). 
 
Vattentornet är fint upplyst och här tyckte jag att det var gulligt med paret som går mitt i vägen och håller varandra i händerna. 
 
Ur dagboken 901028: Vaknade kvart i tolv av att telefonen ringde. Svarade inte men fick veta senare att det var Beda. -Hejsan, varför är jag ensam i Ludvika? hade han sagt. 

Höst- och vinterpynt

Nu är det bestämt att det blir distansundervisning året ut på gymnasiet här, jag får se om jag kan jobba hemma lite för det känns oerhört långsamt att sitta på ett stängt skolbibliotek. 
 
De har redan satt upp lampor i träden utanför Willys, så man får se det som höstpynt. 
 
Jag var hemma hos en kompis som har en hel musfamilj som brukar bo i sängen på vintern. 
 
Ur dagboken 901027: Vi har haft inspelningsdag. Hothouse Flowers, Christians, Mission, Magnum, Phil Collins, Hunters & Collectors. Fem band, fyra till Marit och ett till Åsa.

24-årsdag

Idag är det 24 år sedan jag fick span på en kille med vackra ögon på en nattklubb i Härnösand. Han hade ljusa jeans och ljus jeansskjorta på sig och jag, som inte hade tänkt träffa någon i Norrland och inte hade med mig några finkläder när jag hälsade på en kompis där, hade ett par cremefärgade jeans och en vit knytblus som jag lånade av min kompis mamma! 
 
Han lovade mig en rundvisning på fartyget där han låg i flottan och här är han i hytten. 
 
Den femte november kom han och hälsade på mig i Hedemora. Han gillar vatten, tänkte nog jag, och drog ut honom på en cykeltur till Dalälven på sisådär 15 km. Det var jättekallt! 
 
Ur dagboken 901026: Åsa hämtade sina kort på Expert. Det var många roliga kort och det bästa var på Magnus och min fot. (Inte vår gemensamma fot.)
 
 

Kulturkullan

Vecka 44
 
* Läser: Innan snön faller av Helena Kubicek Boye. Denna läser jag bara för att den handlar om Säters sjukhus, jag ska inte läsa psykologiska thrillers egentligen för jag får mardrömmar...
 
Innan snön faller
https://www.adlibris.com/se/bok/innan-snon-faller-9789176298114
 
* Lyssnar på: Stad i ljus med Markus Krunegård på Spotify. Jag såg på Så mycket bättre att Tommy Körberg sjöng den och den är såklart inspirerad av hans låt. Krunegårds första album var bra, men sedan har jag inte lyssnat på honom och den här låten är mest konstig. 
 
* Veckans klipp: rullande pandaunge
 https://www.youtube.com/watch?v=_Os-MJpfpmQ
 
* Veckans händelse: Höstlov för många. 
 
Nu har det blivit något problem med länkningen igen! Ni får tro mig att det är en pandaunge om ni inte kommer in på länken. 

Google maps

I helgen har jag roat mig med googlemapspromenader; jag har gått runt och fotat och lagt ut bilder på Google maps. Inne i stan är det företag i nästan varje hus och jag tog drygt 150 foton! 
 
Det var dramatiska moln över Garvaren/Willys/Högskolecentrum!
 
Den här bilden har jag inte lagt upp än, för jag vet inte om platsen heter något, men det är en fin stig mellan buskarna. 
 
Ur dagboken 901025: Hurra, vi hade ingen matte idag utan knallade iväg till Vasakyrkan och lyssnade på en iransk flykting. Det var intressant. Synd bara att det satt en massa rasistiska fordonsmenon bakom oss. 

Musikalkväll på Toftaholm

Igår var vi på musikalkväll med trerätters middag på Toftaholms herrgård. En av våra gamla elever är med och sjunger och då hon är från Ryssby frågade jag makens kollega som bor där om de ville gå med. 
 
Matilda i vit klänning och de andra musikerna var jätteduktiga och det blev en härlig kväll i herrgårdens orangeri. 
 
Vid förrätten var infravärmen på så allt går i rosa. Det är lättbakad lax med dillkräm, rågbröd, gurka och lök. 
 
Varmrätten var helstekt fläskfilé med semibakade tomater, rödvinssås och potatis. 
 
Till efterrätt fick vi mjölkchokladpannacotta med hallon och det var så gott så att jag och makens kollega inte visste vart vi skulle ta vägen. Synd bara att det var så lite. 
 
Ur dagboken 901024: Jag gjorde plättar idag. Lätt som en plätt är ett uttryck jag ska bojkotta. Det är sannerligen inte lätt att göra plättar. 

Mirakelkur

Jag har tillfrisknat mirakulöst fort, men stannar hemma från jobbet de 48 timmarna efteråt som man ska. 
 
För första gången i mitt liv har jag köpt ingefära! Jag tycker att det är jätteäckligt, men det är många som tipsar om det mot förkylning. Mina bästa tips är Esberitox, vitlök och vila.
 
Om ni ändå vill prova ingefära hittade jag det här receptet som jag nästan följde (jag tog citronsaft från flaska) skrivet av min gamla klasskompis Maria K Broman. Vi gick presslinjen på folkhögskolan i Stöllet 95-96 och det har gått bra för henne. 
https://mittkok.expressen.se/artikel/huskur-sa-gor-du-te-som-haller-dig-frisk-fran-forkylning/
 
Jag är inte så mycket för delikatesser, utan gillar vanlig Oboy, men har köpt en god saltkaramellvarmchoklad (nytt ord) på Lilla Skafferiet som är en mysig butik här. Betydligt godare än ingefära, kan jag säga! Det är dyrt med 119 kr för ca tolv koppar, men den skulle prövas. 
 
Den här vackra röda busken såg jag på dagens promenad. 
 
Här är en lustig häck som är gul men röd ovanpå. 
 
Ur dagboken 901023: Ganska smärtfri dag eftersom vi hade friluftsdag efter lunch. Nej, förresten. Jag fick terribly fruktansvärt ont i fötterna. Bosse Bergström förbjöd oss att stanna och fika hos Marit för det skulle ta för lång tid. 

Att inte peta i ansiktet

Det här med att man inte ska peta sig i ansiktet; HUR är det tänkt att det ska gå till? Det kan inte bara vara jag som får svett, tårar och snor i ansiktet. Ska man bara låta det hända? 
 
Så här ser jag ut när jag har cyklat, det kanske inte riktigt syns men jag är fuktig i hela ansiktet (och har ett utspejsat hår). 
 
Och så här ser min cykel ut. Det har fastnat en mask i cykellåset! UUuhhh, vad äckligt! Jag låter den sitta kvar och hoppas att den trillar bort av sig själv. 
 
Ur dagboken 901022: Sista timmen gick jag till syster på undersökning. Jag är 172 cm och väger 55,9 kg. 

Konstig vecka

Den här veckan är jättekonstig! Igår började vi med distansundervisning på gymnasiet igen. Efter ett par timmar blev skolan hotad och vi som trots allt var där (vuxelever och personal) fick gå ut. 
 
https://www.expressen.se/kvallsposten/skola-utrymd-efter-hot-elever-skickas-hem/
 
Idag är det öppet igen men nu har jag blivit förkyld så jag är hemma. 
 
En fin skylt från Broaskogs trädgårdscafé får pigga upp!
 
Ur dagboken 901021: Vi kom till Älvdalen före elva. Herrarnas match började halv ett. Vi åkte ner till samhället och gick på Domus.

Yves Rocher

Det är inte ofta jag beställer från Yves Rocher längre eftersom jag brukar köpa billiga krämer på Dollarstore, men jag tycker om goda lukter och fina förpackningar och de har så mycket fint till jul! 
 
Jag har beställt en rejäl laddning som nog blir julklapp till mig själv. 
 
En fin buske på dagens promenad. 
 
Ur dagboken 901020: Jag ringde till Åsa halv tolv. Var tvungen att gå upp då för solen höll på att steka mig och min säng levande.
 
 

Sagobygden + Unesco

Jag var på en föreläsning om Sagobygden som blivit upptagen på Unescos lista för immateriella kulturarv. 
 
Meg Nömgård som är verksamhetsansvarig på Sagomuseet har varit runt i världen och representerat Sverige och berättartraditionen, fast inte så mycket i år som det var tänkt förstås. Hon är en av våra duktiga berättare och det var intressant att höra om hela vägen fram till Unesco. 
 
Imorgon går gymnasiet här över till distansundervisning igen, förhoppningsvis bara denna vecka och sedan kanske skolan kan öppna igen efter höstlovet. Personalen ska vara på skolan som vanligt och som tur är går vuxeleverna och SFI kvar så vi får lite folk på skolbiblioteket. 
 
Ur dagboken 901019: Becker hade med sig ett band med Volleyboll-Molly med Thorsons. Vi dansade runt salen. Rätt kul. 
 
 

Kulturkullan

Vecka 43
 
* Läser: The hate U give av Angie Thomas. Det här är en bra ungdomsroman om Starr som är med när hennes vän Khalil blir skjuten. 
 
The Hate U Give
https://www.adlibris.com/se/bok/the-hate-u-give-9789127154544?campaignId=6de2d3fa-40d9-4d0a-b5dc-e3b7bc5c12b7
 
Lyssnar på: Supertramp på Tidal. En vän gillar Supertramp och jag kom inte på en enda låt de gjort, men har hört många och gillar dem märkte jag när jag kollade upp dem. 
 
* Veckans klipp: papegoja irriterar katt
https://www.youtube.com/watch?v=NOpS4qGILyY
 
* Veckans händelse: Gränslösa veckan i Ljungby, som en liten berättarfestival.
https://sagobygden.se/sv/nyheter/granslos-vecka-i-sagobygden/

Sextonårsdag

Idag är det sexton år sedan vi förlovade oss i Madrid, men vi gör inget särskilt idag förutom att jag har köpt rosor. 
 
Vi fick så mycket mat hos våra danska vänner igår så jag var inte hungrig förrän vid tolvtiden idag. De bjöd på fläskesteg med brune kartoffler, som är karamelliserad potatis, trattkantarellsås och sallad och till efterätt fick vi lemoncurdpaj. Väldigt gott!
 
Ur dagboken 901018: Bäst av allt var att Åsa och jag hoppade in i högstadiets skolvolleylag. Jag spelade med Marcus. Så himla roligt. Han ville smascha hela tiden. 

På Sysmec

Här håller makens företag Sysmec till nu. 
 
De hyr av Mekonomen och lokalen har blivit för liten.
 
Snart flyttar de hit, till en gammal bilhall som de håller på och renoverar nu. Jag var där idag och putsade dammiga lister och fönster. 
 
Ur dagboken 901017: På lunchen satt jag och Åsa vid ett bord och där kom Robert och slog sig ner. Han har tagit ledigt idag för att vara med i runk-SM i Vasahallen. Han ska praktisera hos långvårdens gynekolog. Han är pervers men väldigt schysst. 
 
(Där dök min klasskompis Robert från nian upp. Honom saknade jag i klassen på gymnasiet.)

Kolonien

Idag var molnen hotfulla. 
 
De ser nästan ditmålade ut. 
 
Jag gick på konsert med Kolonien på Lokal 16. Det är ett riktigt bra folkmusikband som har tioårsjubileum och jag såg dem i en lada 2014. 
 
Ur dagboken 901016: Idag har jag haft bandinsamling. Fick tillbaka Hooters/Hunters av Rosie, Imperiet av Anna Magnusson och Marit hade spelat in Ian McCullogh/House of Love. Lyssnar på det nu. Det är jättebra. Nu är det bara Magnumbandet från Johannes jag väntar på. 

Guldklimp

Ikväll var det ett ovanligt sken, eller också var det jag som gick ut i exakt rätt tidpunkt för att se det. 
 
Till vänster är stadens enda höghus Garvaren, som till vardags är grått, men vad är det för guldklimp till höger?
 
Jag cyklade närmare och konstaterade att det var Willysskylten. Jaha, då har vi inte fått något nytt guldklätt tak. 
 
Jag har haft mina spexiga stjärntajts med matchande tröja (och stickad kjol för att det inte ska se ut som en pyjamas alldeles) men stör mig på att de är så korta. Jag köpte storlek 48-50 fast jag normalt sett har kanske 44, för att jag tycker så illa om byxor som inte går att dra upp ordentligt. Bara för att man är tjock kanske man inte är kort, jag är 174 cm lång och vill att långbyxor ska nå ned till fötterna! Nu räckte de knappt ned i kängorna.
 
Ur dagboken 901015: Jobbigt att komma tillbaka till skolan igen. Fast Marit och jag har haft det rätt kul. Vi skrattar och skriker. 

Promenad

Idag tog jag en promenad med väninnan som har världens mjukaste katt!
 
Kan ni tänka er hur len pälsen är? 
 
Vi gick förbi mina gamla hemtrakter och Bananbron (så heter den ju inte, men jag minns inte vad de kallar den officiellt). 
 
Här är en till liten trevlig gångbro som vi gick över. Det syns att det gått en järnväg denna spikraka sträcka. 
 
Ur dagboken 901014: Håkan visade allt en andredomare bör veta så nu ska vi kunna det. 

Korvgrillning

Det är trångt i duschen när citronträdet har flyttat hem. 
 
Maken har plockat det på löss så vi hoppas att citronerna överlever. 
 
Vi blev bjudna till stuggrannarna på korvgrillning, trevligt! Det spelar ingen roll hur många fina grillar de har, de grillar ändå helst i en skottkärra...
 
Ur dagboken 901013: Rune har lackat min cykel också. Sadeln ser åksjuk ut. Bilen ser ut som om den lider av vårtor. 

Höstkläder

Idag har jag invigt mina nya fotbollshandskar, som jag köpte på Intersport för att ha när jag cyklar i regn och blåst. 
 
Dessutom satte jag i fleecefodret i regnjackan och det blev varmt och skönt. 
 
Jag träffade en fin pandakossa. 
 
Här är favoritsvängen på min cykeltur, den här kurvan blir så fin på hösten när den kantas av gula träd. 
 
Ur dagboken 901012: Åsa kom hit vid halv femtiden. När hon tänkte gå hem några timmar senare kom vi på att hon nog skulle snacka med Becker som faktiskt väldigt påpassligt råkade befinna sig i vår källare. 
 
(Det var inte så ofta vi förvarade vår volleybolltränare i källaren.)

Kulturkullan

Vecka 42
 
* Läser: Överlevarna av Alex Schulman. Det här är Schulmans första riktiga roman, tidigare har han skrivit romaner om sin familj, men man undrar fortfarande hur mycket som har hänt. Det är väldigt bra skrivet, sorgligt och gripande!
 
Överlevarna
https://www.adlibris.com/se/bok/overlevarna-9789100182496
 
* Lyssnar på: Peter & Bruno på Spotify. Musikalartisten Peter Johansson och hans kompis Bruno Mitsogiannis kör livestream ibland och det går även att lyssna på dem på Spotify. Bra röster och bra covers. 
 
* Veckans klipp: två dalmatiner och en kattunge
https://www.youtube.com/watch?v=t5Ptfcd0lrQ
 
* Veckans händelse: Konsert med Kolonien på lokal 16 i ljungby på fredag kl.19.
https://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/1943463/musikriket-kolonien/detaljer
 
Ur dagboken 901011: Lasse sa att de spelade in en helt dålig sketch på en och en halv minut men det tog en timme att spela in den. Omtagningar. 

Fira födelsedag

Idag rensade vi ut fårhuset och lade in nytt spån så att det ska bli torrt och skönt för fåren i vinter. 
 
Det har regnat nästan hela dagen men en liten stund tittade solen fram. 
 
Egentligen ska man inte gå ut och äta nu när smittspridningen ökar här, men jag tänker att det som är tillåtet får man göra och restaurangerna behöver gäster. Jag var ute med ett gäng på restaurang Peking och firade en kompis som fyller år och tog en ryggbiff på planka, jättegott! 
 
Ur dagboken 901010: Jag gjorde den godaste köttfärssås jag nånsin gjort. Den blev nog bättre för att jag stekte löken i Bregott. Emma var här. Luffarschack och skitgubbe som i gamla tider. 

Skolans färger

Sunnerbogymnasiets profilfärger är grått och rött. 
 
Idag var entrén ovanligt fin! 
 
Nu är det höst och då kan man ha thermoleggings och jag provade mina nya gråa från Citygross. (Jag testade även en ny hudkräm som jag tycker luktar gott, men maken säger att jag luktar raggarbil med wunderbaum...)
 
Det går fortfarande att cykla omkring på kvällarna och Ljungby företagarcentrum fick en gloria. 
 
Kånna kyrka fick däremot ett lustigt moln över sig. 
 
När jag kom hem var det ännu en solglimt kvar. 
 
Ur dagboken 901009: Ringde till Åsa som var hemma idag. Vi lider av samma krämpa. Våra halsar är emot oss. Jag borde plugga men jag orkar inte. Tårar av guld med Wilmer X, mmm...
 
 

Sugrör

Jag tyckte att jag var finurlig som köpte sugrör i metall. 
 
Jag stoppade två i min ryggsäck, så att jag har dem med mig när jag behöver sugrör. 
 
Idag testade jag dem på Max där jag köpte en lyxshake espresso caramel utan kaffe, för deras papperssugrör är värdelösa! De här är lite smala och blir väldigt kalla att hålla i, så det kommer att funka bättre på sommaren. Finns det några tjockare sugrör som man kan återanvända? Jag har haft sugrör i hård plast som man kunde diska, men de var mest roliga för att det var skruvar på och kanske inte så tjocka. 
 
Ur dagboken 901008: Tina berättade att någon hade spytt i en gitarr i skolan idag. Spyor vi minns... Jocke kom hit med Hunters LP:n. Nu är det Kära farmor. 

Afternoon tea

Ikväll var jag på afternoon tea med fikadrottningen, på Gästgivaregården.
Det ser så mysigt ut med alla lampor. 
 
Först fick vi vaniljscones och sandwiches.
 
Därefter kakor såklart! Rödbetskakor (låter konstigt men är gott), hallongrottor och äppelmuffins. 
 
Ur dagboken 901007: Halv elva kom Cilla och Christer och väckte oss. Vi städade efter oss i lekstugan och åkte skateboard i deras kök. 

Cykeltur

Idag skulle det regna hela dagen, men det gjorde det inte så jag kunde ta en cykeltur på kvällen. 
 
Man får passa på när det fortfarande är ganska varmt och innan det blir mörkt tidigt. 
 
Ett par nyfikna kor. 
 
Ur dagboken 901006: Nu ska jag, Åsa och Magnus sova i Christers lekstuga. Eller i hans familjs lekstuga. 
 

Kulturkullan

Vecka 41 
 
* Läser: Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa. Den är bra, men inte lika bra som hans fantastiska Den tyska flickan
 
Dotterns berättelse
https://www.adlibris.com/se/bok/dotterns-berattelse-9789177991618
 
* Lyssnar på: Dua Lipa på Tidal. Jag läste i en intervju med henne i någon tidning att hon vill ge ut sin musik som planerat trots pandemin, för att göra folk glada. Det är poppigt och snyggt. 
 
* Veckans klipp: får som hoppar studsmatta
https://www.youtube.com/watch?v=FwwIYdB_wic
 
* Veckans händelse: Musikcafé Tolkienensemblen på Gummifabriken i Värnamo på söndag kl.16.
https://gummifabriken.nu/evenemang/musikcafe-tolkienenseblen/

Korsord

Nu har korsordsfetischisterna åkt!
 
De kommer hit, lägger sig i en soffa och tvångslöser alla korsord de kan få tag i. 
 
Ur dagboken 901005: Förbandet dåligt och vi var mycket nära att ramla några gånger. Konstigt nog blev det ganska lugnt när Depeche började. Vi stod kanske 15 meter från scenen. Suveränt! Stämning!

Broaskogs café

Idag åkte jag med mamma och pappa till Broaskogs café i Moheda. 
 
De har så många olika sorters fantastiska kakor så jag skulle vilja ha en av varje, förutom kringlan. 
 
Ur dagboken 901004: -Vi pressar ned dem i deras skoskav. -De bosatte sig på sidan 30. Berkacitat. 
 
 

I Värnamo

Idag åkte jag med mamma och pappa till Värnamo. 
 
Vi var på konstmuseet Vandalorum där de har en rolig utställning med Eric van Hove som bygger makalösa manicker. 
 
En annan utställning är om systrarna Jobs som gjorde blommiga mönster. Fint tycker jag, fast jag skulle inte vilja ha det på möbler, men kanske en kjol eller klänning. 
 
Vi gick ett varv runt den lilla Prostsjön. 
 
När vi kom hem gick jag på filmpremiär! Det är ungdomarna på Lokal 16 som har gjort filmen Ung under corona, som var bra och rolig. 
 
Ur dagboken 901003: Det är en historisk dag idag. Förutom f.Kd så är det faktiskt dagen för enandet av Tyskland. Kul för mamma att vara där nu. Fyllresa... 
 
(f.Kd betyder före Karlstad.) 

I vår trädgård

Vår tomt är från femtiotalet och även fast dottern till mannen som bodde här först var och plockade upp det mesta finns det fina blommor kvar. 
 
Nu blommar de här. 
 
Någon har tuggat på äpplena på marken, jaha, det är Shaun. 
 
Ur dagboken 901002: Pappa kom hem från Åland med en trevlig chokladask.

Dis och fjäril

Ibland är solen väldigt svag. 
 
Ser ni den där i mitten av bilden? Det är som när jag såg Elton John på Tivoli och frågade dem jag stod bredvid om de kunde se honom på scenen. -Ja, han er der faktisk! 
 
Jag fortsätter mitt insektstema och hittade den här fina som låg och var död mitt på golvet inne på biblioteket. 
 
Ur dagboken 901001: Det var ganska kul att se när Lasse gjorde råbiff. När han skulle tina köttfärsen hade jag varit framme och satt mikron på full effekt. 

RSS 2.0