Ovana ställningar

Nej, jag har inte haft akrobatiskt sex inatt... Jag har åkt tåg. Så väldigt segt. Tåget var försenat nästan 1 1/2 timme. Jag fick antagligen den sämsta platsen som fanns. Längst bak mot en vägg så att det inte gick att luta stolen bakåt en cm och med ett trasigt bord som inte gick att fälla upp ordentligt. En stol som inte gick att fälla ned och ett bord som inte gick att fälla upp. Bingo! Som tur var så blev den stora tjejen som satt bredvid mig också less och satte sig på en annan plats. Då chansade jag på att jag skulle få vara ifred och tog upp båda sätena. Det är ändå svårt att göra det bekvämt för sig när man ska åka i elva timmar. Jag sov lite men inte alls så mycket som jag hade behövt. Vid klockan sex började människorna framför mig att prata! Gaaah! Jag var så trött så jag orkade inte ens säga till. Turligt nog hann tåget köra in tid så att jag kom fram till Alvesta nästan som beräknat. Där hämtade sambon mig i regnet.

Jag är sjuk! Det har jag aldrig varit på nyår. Det går ju inte. Det är vi som ska ha firandet ikväll så jag måste hålla ut till tolv åtminstone. Har ont i huvudet och halsen och är superförkyld. Men i alla fall:

GOTT NYTT ÅR!

Bögar och choklad

Igår fick jag äntligen gå på gayclub. Det brukar jag tjata om men aldrig göra. Nu var det ju extra roligt att få gå på premiär för Östersunds första. Jag fick ganska många fördomar bekräftade. De som säger att homosexuella är preciiiis som alla andra har fel. I alla fall finns det väldigt speciella bögar. Jag fick också veta hur man avgör ifall någon är intresserad och av vilket kön. Man frågar helt enkelt "gillar du tjejer eller gillar du killar?". Det var en man som frågade mig och han gillade mest tjejer. Många trodde att jag och min väninna var ett par. En sak som förvånade mig var att det var många som var svårbestämbara och jag antar att de kallar sig transor. Jag satt och var road när jag trodde att kompisen blev påraggad av en lebba men sedan sa hon att det var en karl. Han erbjöd henne att använda hans läppstift och han kunde färga hennes ögonfransar gratis. Sedan blev han lite orolig när han hade berättat att han jobbar svart och fick veta att hon jobbar på försäkringskassan. Jag trodde att jag pratade med en lebba som berättade en katastrofdålig böghistoria, men min kompis trodde att det var en kille. Hade en rolig kväll men blev tyvärr lite sjuk. En förkylning på gång. Höll på att messa sambon idag "Färdigbögad. Ont i halsen." Men det kan ju tolkas på olika sätt.

Idag åkte vi till Åre och tittade lite där de håller på att förbereda inför VM i februari. Åt på ett ställe och råkade ut för ännu en sådan där konstig sak som har hänt i överflöd de senaste dagarna. De hade en bricka med olika chokladbitar på och ovanför hängde en skylt med texten; "Provsmakning. Fråga gärna personalen om du vill prova något." När jag frågade personalen om jag fick prova sa hon nej! Skylten hängde lite olyckligt. Det var bara vissa dagar som de hade provning av ost eller glögg eller så. Men ta ned skylten då, puckon!

Vi åkte till Åre chokladfabrik och där fick man åtminstone prova lite, fast inte alla de sorter som jag var nyfiken på. Har köpt strutar med exklusiva handgjorda praliner nu.

Inatt åker jag hem. Ska sitta på tåg från 21.15 till 8.37 och hoppas innerligt att jag ska få sova lite så att jag orkar fira nyår som jag håller på att arrangera i Runkarp.

Om minoriteter

Idag har jag varit på mellandagsrea igen. Har inte handlat så mycket men var fullt nöjd med att bara gå och titta i affärer. Vi var tvungna att gå till Mark Twain igen för att kolla servicen som var lite besynnerlig sist. Den här gången var det helt fantastiskt bemötande, en proffsig ung snygg kille som kom fram till bordet och gav oss menyn innan vi hunnit sätta oss knappt. Jag satte samman en egen måltid med blodig entrécote, vitlökssmör, potatisgratäng och bea. Mjamm!

En kul detalj på det här stället var toaletterna i följande ordning; herrar, unisex, damer och handikappade.

Jag är nästan lite orolig över dagens horoskop. "En ljuvlig kväll väntar dig som vågar slå dig lös. Se dig om efter likasinnade. Någon väntar på dig." Jag som ska gå på premiär av Östersunds första gayklubb...

Att kolla på video

Igår var vi på mellandagsrea och jag handlade lite smått och gott. Till exempel träningskläder så nu får jag vara så god och börja träna igen. Idag åkte vi och tittade på thailändska paviljongen i Utanede. Det är minsann en äkta paviljong mitt ute i ingenstans, hur lustigt som helst. På vägen passerade vi genom den lilla byn Bispgården. Jag hade en känsla av att min bror varit där på äventyr så jag messade och frågade. Jodå, han har suttit i flera timmar där och väntat på sitt volleybollag. Han satt vid en kiosk och tjejen där frågade om han ville kolla på video. Det visade sig att hon menade själva konvoluten...

Tillbaka i Östersund tänkte vi att vi skulle hyra en film. Min kompis har en VHS-spelare. Jag ser inget konstigt i det för vi har också en. Hos videouthyraren verkade det däremot vara en jättedum sak att fråga om de inte hade VHS. Det hade de inte och mannen där påstod att det inte går att hyra i hela Östersund. Skumt. Det går i Ljungby. Vi gick på bio i stället och såg Borat som är en galen film. Lite jobbigt generande ibland med mycket naket, sex, bajshumor och snusk i största allmänhet, men nu har jag åtminstone sett den. Jag tror att det var ett bättre val än Göta kanal 2 som jag funderat på att se men nu bara har läst sågningar om.

Mysoxen och refughunden

Jag fick svar på min fråga om rondellhundar och hur utbrett fenomenet är igår när jag åkte från Hedemora till Östersund. Först var det tåg till Borlänge, byte och tåg till Mora, byte till buss. Från bussen såg jag några rondellhundar. I lilla byn Rätan har de inte ens en rondell men vid ett övergångsställe stod det en hund på en refug. I Sveg har de ett hotell som heter Mysoxen. Ju högre upp jag kom desto mindre snö och väl i Östersund regnade det.

Gick ut och åt med väninnan. Vi hade en väldigt annorlunda restaurangupplevelse på Mark Twain. Då vi suttit bra länge vid ett bord utan att någon tagit någon notis om oss gick jag fram och bad att få se menyn. Det gick bra med det lilla tillägget att köket höll på att stänga så det fanns inte så mycket att välja på. Vi var nöjda med toast respektive nachos. Kompisen körde bil och ville ha alkoholfria drinkar vilket de inte var vana vid. Servitrisen såg helt ställd ut när hon fick frågan om vad de hade för alkoholfritt och svarade juice, läsk och öl. Efter lite tjat gick hon och fixade en drink som smakade supersurt med apelsin, citron och tranbär. Över huvud taget var det mycket tranbär för det blev det i nästa drink också. Plötsligt kom det tre biffiga vakter som gick förbi bakvägen och kom tillbaka med en dörr som de med stor möda satte upp så att vi befann oss i ett eget litet rum. Sedan förklarade de noga att det var bäst att vi gick för att de skulle stänga och servitrisen bad oss gå fram till kassaapparaten och betala. Visserligen var jag för mätt för den kaka jag velat ha tidigare men de kunde ju ha frågat. Jag höll på att få den till förrätt först. Vi satt ett tag inne på puben och skrattade och gick sedan vidare till en annan pub. Där tänkte jag att jag också skulle ha någon rolig drink. Jag sa till bartendern att jag tycker om choklad, kokos och vanilj och kunde han göra något gott? Jadå, de hade många goda drinkar, till exempel en med persika, apelsin och tranbär. Men det var ju ingenting i den drinken jag ville ha! hojtade jag så att han såg helt förskräckt ut men så sa han att han nog skulle kunna fixa något med vanlij. Så fick jag en drink som smakade persika...

Vi fick sällskap på puben av en pratsjuk man som hette Kjelle, var 58 år, hade tre barn och fem älskarinnor. En rolig kväll men det var inte mycket till uteliv på annandagen i Östersund.

Hähähä

säger brorsans ettåring när han får paket. Han är så himla söt! Jag har knappt aldrig sett en unge som är så go och glad jämt. Igår gick han fram och tillbaka i vardagsrummet med en ljusstake och tyckte det var jättekul. Tyvärr är hans storebror inte riktigt på samma ljusa humör. Han verkar vara inne i en surperiod nu men julklapparna var roliga såklart.

Jag har varit hos föräldrarna i fyra dagar nu och bara träffat släkten. Eftersom jag åker hem en eller två gånger om året brukar jag försöka få kompisarna härifrån att också vara här. Men de har hittat andra ställen att fira jul på.

Idag blir det maratonresa igen. Från 13.36 till 21.15 och sedan ska jag förhoppningsvis vara framme i Östersund där jag ska hälsa på en gammal kompis som gick i min klass på folkhögskolan i Stöllet 95-96. Hon har flyttat runt lite men är tillbaka i Östersund där jag har som tradition att hälsa på i mellandagarna.

En juldag

Igår firade vi jul med brorsans familj i deras lilla stuga. Allt var frid och fröjd mest hela tiden utom när treåringen ville lägga ett pussel som fanns hemma i Stockholm och när han var tvungen att välta sin lillebror. Jag fick några mystiska saker jag inte vill ha men då talar jag bara om det för mamma och pappa, så får de ge till någon annan. En stavmixer har jag redan, gångstavar vill jag inte ha eftersom jag inte går med stavar och någon stegräknare vill jag inte heller ha eftersom jag inte räknar mina steg. Det var gratisgrejor som mamma fått från olika ställen så det gör inget. Fick en fin jättebok med flygfoton av Sverige och en också stor bok om älgar så nu måste mamma och pappa snart komma och hälsa på och ta med mina julklappar som jag inte tänker släpa över landet.

Idag har jag ätit årets första lussekatt. Inte för att det är så jättegott men man ska ju ändå ha dem. Har just varit ute på långpromenad med mamma. Hon hade sin stegräknare (min fattade vi inte ens hur den funkar så den fick inte följa med) och vi hade gått ungefär 8300 steg. Man ska tydligen gå 10 000 om dagen för att det ska vara bra.

Jag skickade en del jul-sms och det finaste svaret jag fick var från en kompis som skrev "God jul och var rädda om varandra". Ringde hem för att se så att sambon hade en lugn och fridfull jul men det hade han inte haft. Innan han åkte till sina föräldrar kom granntjejen och berättade att hon hade en vattenläcka. Sambon hade sagt till en annan granne som hade stopp i avloppet att man kan hälla i en massa hett vatten så brukar det lösa sig. Det vågade inte grannen. Den dagen. Men så passade han på på julafton och hällde i sjukt mycket hett vatten med följden att det blev översvämning i grannens diskmaskin. Det är ju vi som är hyresvärdar åt henne så då ska vi fixa. Eftersom sambon inte hade lust att ta dit en rörfirma på julafton så försökte han greja själv. Det är inte jätteakut nu men inte heller färdigfixat. Det är sådana här problem vi inte vill ha.

Wayne´s och Två systrar

En konstig sak som hänt i Hedemora är att de har öppat ett Wayne´s Coffee. Det trodde jag liksom bara fanns i lite större städer. Varför ska allt vara så amerikaniserat? Det är mycket roligare att det finns ett fik som heter Två systrar i gamla biblioteket och att Konditori Centrum fortfarande existerar. Konsum har lagt ned som på de flesta andra ställen och nu finns där bara en liten butik som heter Time. Annars är det mesta sig likt. Fast det kändes konstigt att gå på stan och inte känna igen någon längre. Förut kände jag ju igen alla inom en radie på fem år åt båda håll (se där en matematisk uträkning). Nu känner jag inte ens igen dem. Det här är inte min stad längre och skönt är det.

IDAG ÄR DET JULAFTON! GOD JUL PÅ ER!

Kulturkullan

Vecka 52

* Läser: Storlek 37 av Denise Rudberg. Jag befarade att den här boken skulle vara ganska fånig men jag trodde inte att den skulle vara så tråkig! Dessutom dåligt skriven. Jag retar mig på folk som inte kan skilja på själv och ensam. Och det här är en typiskt konstig mening: "Laura hade trott att Charlotte skämtat när Charlotte under deras skoltid..." Så upprepar man inte namn. Laura är en tjej som har ärvt så mycket pengar att hon inte skulle behöva jobba men det gör hon ändå. Hon är cool för hon har lägenheter både i Stockholm och New York. Om jag vill dränka mig själv i klädmärken och flashigt leverne läser jag hellre Djävulen bär Prada som har lite handling.

* Lyssnar på: 15 minuter med Brandsta City Släckers. CD från 2003. Hur ska jag förklara det här nu då? De är roliga och jag blir glad av trallig sång som jag kan sjunga med första gången jag hör. Det här är inte speciellt bra musik, men som sagt så fastnar det i skallen på en gång. Jag har sett dem de två gånger de ställt upp i melodifestivalen och de ger allt de har på scen och blir såklart ruskigt svettiga i sina brandmansutrustningar. Min nya favorit är Hon ljuger för dig med texten: Visst är hon en underbar tjej men hon ljuger för dig. Hehe...

* Veckans citat: -Kom du ut? Vilken tur?
Det här var kul för att jag hörde det på Hemköp i Hedemora där två killar stod och pratade och just hade lyckats ta sig ut ur julrushiga affären. Det är alltid kul att komma hem och gå ut på stan och lyssna på dalmål. Jag är här så sällan så jag blir alldeles fnittrig när jag får höra riktig hedemoradialekt med roliga U. Svårt att förklara. Jag var 23 när jag flyttade hemifrån sista gången, men tycker det är en skitrolig dialekt här nu.

* Veckans händelse: Nyårsafton på söndag! Vi firar i Runkarp med ett gäng kompisar.

Respekt för chefen?

Sambon var nog på en bra julfest förra fredagen. Han har fortfarande lucköppning. Det var någon som hade visat foton där han var med bredvid personer som han inte alls mindes att han pratat med. Han berättade att en kille sa att han fått fiskben mellan tänderna och det var inte så konstigt eftersom de åt en massa sorters lax. Sedan fick sambon snedkoppling och när hans chef harklade sig för att säga något frågade sambon honom om han hade könshår mellan tänderna... 

Tittade nyss på Itzhaks julevangelium som är bitvis roligt. Till exempel: "Hoppet är det sista som lämnar människan, ja, om man inte är fet och motbjudande, då är det oskulden."

Jag har åkt buss hela dagen. Förseningar från både Ljungby och Jönköping så jag var glad att jag över huvud taget hann kasta i mig en korv mellan bussarna. I Stockholm skulle jag ha fyrtio minuter men det blev ungefär tjugo. Då hade jag bett en kompis komma dit och träffa mig så det blev ett väldigt snabbt möte över varsin flottig pizzahutslice. Som tur var hjälpte han mig och bar min fina sopsäck med julklappar och sprang till bussen som jag höll på att missa. Jag missade en men hann med extrabussen. Typiskt nog gick de i tid fast alla andra bussar var sena. Min kompis är så härligt rubbad. Han tycker inte om folksamlingar. Inte så att han är rädd utan han blir arg. Därför tar han med sig ett ridspö när han är ute bland många människor. Han säger att man bara behöver peta på någon så flyttar den på sig. Det tror jag säkert.

Babben och klappar till sig själv

Jag har fått mail från Babben! Frågade på hennes blogg vilket som är roligast av Big comedy och Gammal är äldst som båda kommer till Växjö. Vill gå på något av dem men vet fortfarande inte vilket. Tror mest på Big comedy och ska se om jag får med mig någon.

Jag har tjatat på sambon att inte köpa saker före jul som han kan få. Så gör jag samma sak själv. Jag önskar mig inte längre skivor i julklapp utan köper dem jag vill ha och så har sambon fått lämna tillbaka när han köpt sådana som jag beställt mycket billigare på nätet än han hittat i stan. Nu har jag fått den parfymen jag önskade, Davidoff Coolwater Game, mumm!

Imorgon ska jag sitta på bussen hela dagen, från 10.30 till 20.15 så vem vet när jag kan blogga nästa gång. Betalade bara 350 kronor med Swebus så det får vara värt en dryg resa.

GOD JUL på er alla!

Smulpajskungen och fjärrvärmen

Jag gjorde en helt fantastisk smulpaj igår! Annars borde inte fyra mätta personer nästan smälla i sig en paj som ska räcka till sexton. Svärföräldrarna berömde även min portersås och våra smarriga potatisklyftor. Vi hade en riktigt fin middag med linneduk (som svärmor hällde vin på) och kandelaber.

Vi har installerat fjärrvärme. Jag trodde att det skulle vara bättre eller åtminstone vara lika som med olja men vi har inte varmt vatten! Jag blir tokig! Hatar att duscha kallt. Ska det vara så här? I så fall vill jag ha tillbaka min olja!

Imorgon åker jag till Hedemora för att fira jul med föräldrar och brorsans familj. Jag fattar inte riktigt varför alla blir så förvånade att jag inte firar med sambon. Det har vi aldrig gjort för han vill vara hos sina föräldrar och jag hos mina. Visst skulle jag vilja träffa honom på julafton men jag har inga större problem med det här arrangemanget.

Jullov

Ah, jullov! Vi hade avslutningsfika men fick inga julklappar igår utan eventuella pengar som finns till det ska gå till stipendier för eleverna. Ja, det kan de väl få.

Igår blev jag övertalad att följa med till stugan för att titta på min förejulpresent som inte går att flytta på. Det var en julbock i grangrenar. Tacksam så länge jag inte får en äkta bock igen... Den här kanske kan bli rondellbock efter jul? Har ni sett några rondellhundar? Det ska finnas här i stan men jag har inte sett till några.

Ikväll kommer svärföräldrarna hit på middag. Det blir lammstek och så håller jag på att göra äppelpaj. Runkarpslamm och Runkarpsäpplen ska vi servera med stolthet. Tyvärr har vi ingen potatis kvar så det får bli köpt.

Praktiska nycklar

Våra danska stuggrannar har haft inbrott. Som tur var så hade det inte snotts eller förstörts så mycket. Vi gick dit och tittade och tänkte att vi skulle försöka stänga dörren som var uppbruten. Testade med nyckeln till vår stuga och det gick att låsa med den! Vad praktiskt det måste ha varit förr om alla hade likadana nycklar. Kanske var folk ärligare då, men varför ha nyckel över huvud taget i så fall?

Var och såg Farväl Falkenberg. Den gick som ungdomsfilm och var sponsrad av Ungdomsrådet så att den kostade tjugo kronor bara. Ungdomarna som satt runt omkring verkade måttligt intresserade. En mobil ringde och tjejen som ägde den svarade och satt och pratade en stund. Det har jag ändå aldrig varit med om på bio. Filmen var mystisk. Jag vet inte vad jag ska tycka riktigt. Skakig handkamera kan vara nog så störande.

Drömmen om mig

Idag kom jag ned för trappen lite lagom stressat när konstiga grannen hoppade upp från källaren och frågade hur det var med mina händer. "-Va?". Han berättade att han drömt att han brände mina händer. Vill inte att han ska drömma om mig över huvud taget. Jag talade om att jag skulle vara på jobbet om två minuter och rusade iväg.

Var hos kompisar som kommit hem efter en månad i Thailand och Malaysia. De visade foton från resan där de satt med roliga drinkar och stora efterrätter på var och varannan bild. Sol, sandstränder, palmer... Inte alls avundsjuk... Oh, nej. Vi som knappt har sett solen under den månaden de har varit borta.

En lärare berättade om ett skojigt misstag han gjort. En av hans elever hade vunnit en biobiljett och läraren tittade inte så noga på vad han delade ut. Senare kom han på att han råkat ge killen sin egen biljett till operan i Malmö.

Katt som hatt

Igår träffade jag på världens keligaste katt. Jag har aldrig pratat med den förut så jag blev förvånad när den hypergned mot mig och när jag lyfte upp den satte den sig på mitt huvud.

Jag tog med sambon på konsert i kyrkan med esteterna och Sunnerbokören. Det var fint och stämningsfullt men för mycket mellansnack och så var det en del upprepning av luciatåget. För mycket om Jesus så nu har vi fått lite överdos av kyrkor på ett tag. Tyvärr har ingen sjungit de traditionella luciasångerna för mig i år så idag sjöng jag för mig själv. Gläns över sjö och strand, Stilla natt, Staffan stalledräng och några till. I kyrkan fick jag sjunga Nu tändas tusen juleljus och Bereden väg och det var fint.

Sambon förvånar mig. Jag har hintat lite om julklappar (=visat i tidningen parfym jag vill ha till exempel) men så sa han att han funderat på en grej som han nog måste fråga om. Vill jag åka luftballong? Öh, ja, om jag törs. Det är en typisk femtioårspresent men jag kan gärna ta det nu. Jag hade en bok om en luftballongsresa när jag var liten och har alltid drömt om att få flyga själv, men som sagt, om jag vågar.

Jag hade nya vita kjolen på Kung i baren igår och lyckades spilla ned mig, men jag fick bort fläcken. Dansade äntligen med en kille som jag har sagt att jag ska dansa med sedan i våras men vi har alltså inte lyckats förrän nu. Sedan ville han ha korv och jag sa att jag har falukorv hemma, men som tur var nappade han inte på det. Det skulle bli lite lagom svårt att förklara för sambon varför jag skulle ha hem en kille och äta falukorv mitt i natten.

Kulturkullan

Vecka 51

* Läser: Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah. Ungdomsbok av en 26-åring i Australien. Jag har inte tänkt så noga på hur muslimer uppfattas i andra länder. Det verkar inte vara helt enkelt att vara muslim i Australien heller. Amal undrar vad hennes klasskompisar ska säga när hon kommer till skolan med slöja första gången. Hon går på en skola där hon är ensam muslim och har tidigare varit en så kallad deltidare som bara haft slöja vid särskilda tillfällen men nu beslutar hon sig för att bära slöja på heltid. Det här är faktiskt en väldigt rolig bok.

* Lyssnar på: När sanningar tränger sig på med Caj Karlsson och Världens bästa band. CD från 2006. Glad blev jag när jag såg att Caj helt utan förvarning låg på säljlistan för musik. Visste inte att han släppt nytt. I och för sig saknar jag den lite irländska folkmusikframtoningen han körde ihop med Sinn Fenn men det här är också bra. Caj funderar mycket och skriver annorlunda texter. Den första låten heter Silverfat och amerikanska missiler till exempel.

* Veckans citat: " -Vad är ett svart hål? Det kan vara olika saker. Ett stort rövhål?"
Hört på frågetävling vid julbord.

* Veckans händelse: Det är julafton på söndag! Då ska jag fira med föräldrarna och brorsans familj i deras stuga vid Dalälven.

Är lyckliga slut verkligen lyckliga?

Jag såg en film som heter Om ödet får bestämma. Söt historia om två gulliga människor som möts i bråket om det sista paret vantar i en affär och sedan inte kan sluta tänka på varandra. Funderar lite på om det skulle vara så lyckligt om något sådant hände i verkliga livet. Jag tvivlar på att det skulle bli vidare bra om jag blev besatt av någon av alla mystiska killar jag trott mig se något speciellt i eller som trott sig se något i mig? Vad skulle hända om jag träffade dem nu? Har jag något gemensamt med Pelle som jag var kär i på dagis, Micke i Hastings, Tobbe i Hameln, Nicke från Furuvik, Niall på Irland, Palli på Island, Jökull i Göteborg, Björn i Stöllet, Gerard-Jan i Amsterdam, Anders i Linköping, Tobbe i Stockholm, Simon från Herrljunga eller någon av alla andra jag mött?

Ikväll ska jag bli kung i baren och inviga min vita somriga kjol från München. En fördel med att det inte blivit vinterkallt.

Killar på förfest

Det händer fortfarande att jag känner mig väldigt vuxen när jag kör bil. Eftersom jag har haft körkort i tolv år borde det inte vara någon sensation att sitta bakom ratten men det är det. Jag gillar inte att köra och det hänger ihop med att det känns så väldigt ansvarsfullt. Körde till stugan idag och matade fåren ensam eftersom sambon förberedde sig på firmafest. Sedan kan jag i och för sig inte förklara mognaden i att köra på fel sida av en refug eller att köpa godis bara för att det är billigt. På X-price är det alltid billigt och där lockades jag att köpa två Bounty dark chocolate limited edition för tio kronor fast jag tycker bättre om ljus choklad. Man måste ju prova. Och konstigt godis som man fick fylla i en burk för tio spänn.

Och så var det då förfest hos oss eftersom firmafesten ska hållas i hembygdsparken som är på krypavstånd. Jag har suttit och lyssnat på fem killar som pratat truckar och motorsågar. Killar är konstiga. I all fall dessa som jobbar praktiskt. Vad är det för kul med maskiner? Jag ska vara hemma och äta godis och titta på TV ikväll och satsar på att gå ut imorgon i stället på Kung i baren.


Innebränd

Bloggen har kaosat i flera dagar men nu verkar det som att det ska funka igen.

Det här är så fruktansvärt så det är ofattbart. En av våra elever har dött när huset brann ned natten till tisdag. Han och hans pappa kom inte ut. Flickvännen klarade sig genom att hoppa ut från andra våningen och farföräldrarna på bottenvåningen tog sig också ut, men hur ska deras liv bli nu? Det var starkt av esteterna att genomföra luciaprogrammet i alla fall. Estettrean har mist två elever på kort tid, i somras dog en kille i en bilolycka. Nu får det vara nog med katastrofer.

I måndags hade vi julfest med skolan. Det var en trevlig middag men gick väldigt lugnt och städat till. Det känns lite som att jag blev snuvad på festande när jag var hemma före elva, men de flesta gick hem då.

Vidskepligt bevisat

Det var inte bara jag som hade lite svårt att förstå den danske ägaren på teboden. Han trodde säkert att han pratade svenska. Inte ens den skånska tjejen som var med fattade allt han sa. Han hävdade att fläderte är bra mot förkylning. -Sa du att det är vidskepligt eller vetenskapligt bevisat?

Mamma blev lite upprörd när jag sa att jag ska åka iväg på annandagen. Hon säger att det fortfarande är jul och då ska jag vara hemma och fira med släkten. Jag har för mig att jag brukar åka vidare på annandagen och det tänker jag fortsätta med. Kommer dit redan den 22 och tycker att det blir tillräckligt lång tid hos mina föräldrar. Sedan åker jag vidare till Östersund och en kompis som just flyttat dit. Nu har mamma och pappa bokat en resa till Azorerna i mellandagarna och reser också på annandagen. Det var ju också ett sätt. När mamma frågade min bror och hans fru om de hade några invändningar tyckte svägerskan att mina föräldrar kunde ta hand om barnbarnen och så kunde de åka i stället. Mamma blev alldeles matt av att tänka sig det bytet. En ettåring och en treåring i en vecka.

Ikväll ska jag på julbord. Det är väl bara en skola som lägger julfesten på en måndag? Jag börjar inte förrän klockan nio i morgon men kommer tycka att det är aptidigt. Förra året gick det så långt att jag sjöng karaoke. Det ska inte hända i år.

Snott gran och köpt te

Igår snodde vi årets granar. En utegran till stugan och en till svärmor. Det är mycket roligare att ta granar av grannen som vi inte gillar än att ta av våra egna. Förresten har vi inte så många granar kvar nu och jag tror inte det är någon som märker om det fattas granar i diket vid torvmossen.

Idag har jag åkt med några andra tjejer till teboden i Markaryd. Ett mycket mysigt ställe där man dricker mängder med te och kan äta scones och allt möjligt gott. Jag köpte roliga tesorter; teboden n:o 2, Ulrikas blandning och kärlekste. En kompis körde och jag hittar fortfarande inte dit. Jag hittade knappt tillbaka till stugan heller, vi körde fel.

Ibland får man konstiga reklamlänkar i kommentarerna. Det var inte det jag menade när jag bad om fler kommentarer. Jag tog just bort en kommentar om tjejer som dricker hästsperma. Vad sjuka saker det finns!

Kulturkullan

Vecka 50

* Läser: Snablar! av Arto Paasilinna. Jag brukar tycka om Paasilinna för att han skriver så härligt absurda och roliga böcker men nu tycker jag att det har ballat ur lite. Den nya boken handlar om elefantungen Emilia som föds till en cirkus i Finland och som man inte vet vad man ska göra med när det blir förbjudet att ha elefanter på cirkus. Mamman säljs till Tyskland och Emilia åker med sin skötare Lucia till Ryssland där det fortfarande är tillåtet med cirkuselefanter. Den här knäppa historien har inte engagerat mig hittills. 

*  Lyssnar på: TAW med Thomas Andersson Wij. CD från 2005. Wij är en sympatisk sångare som påminner mig om 80-talsfavoriter som Lemarc och Eldkvarn. Alltså som de lät på 80-talet när jag tyckte de var som bäst. Djupa texter men tyvärr lite för krångliga melodier för att de ska fastna. Inte direkt partymusik men mysig bakgrund.

* Veckans citat: -Han vill heta Gröna lyktan i andranamn! Det är tydligen någon superhjälte i Stålmannen.
 
En kompis har en tioårig son som tycker det är tråkigt att bara ha ett namn.

* Veckans händelse: Luciafirande. Till exempel har esteterna luciatåg för allmänheten i Missionskyrkan på tisdag klockan 19. Det brukar vara väldigt fint.

En gränslös kärlekshistoria

Idag firar jag 700 kommentarer här. Och 583 inlägg. Det är jättekul med alla kommentarer, mera, mera!

Jag har just läst ut En gränslös kärlekshistoria av Aino Trosell och vill skriva om den nu eftersom jag börjat på en annan bok som kommer med i Kulturkullan imorgon. Har inte läst något av henne förut men blivit tipsad flera gånger av mamma. Aino är från Malung och det är kul för mig som bott där ett år när hon skriver om byn och den lustiga dialekten. Den här boken handlar om kvinnorna i hennes släktträd och hon får med sex generationer om man räknar med hennes dotter som hon bara snuddar lite vid. En imponerande och väldokumenterad historia som nästan skulle kunna gå som biografi men kallas roman.

Idag ska jag åka till stugan, har inte varit där på en vecka för det har bara regnat så jag har låtit sambon sköta fåren. Ska se vad de hittat på idag. De brukar i och för sig inte heller ha så många äventyr för sig i fulvädret. Men en dag när sambon kom ut blev han orolig att baggen var sjuk. Han flämtade och såg helt slut ut. Då fick sambon se att en av tackorna fastnat med huvudet i foderhäcken och klurade ut att baggen utnyttjat situationen med en stillastående fårröv tills han inte orkade längre... Vet inte vad som hände först, om han knuffade in henne mellan spjälorna eller upptäckte att hon satt fast och sedan...

Äcklig fiskstuvning

När jag var sådär åtta år var jag inte jätteförtjust i pappas matlagning. En gång fick jag något slags utbrott och frågade vad det skulle bli för middag; "Har du gjort äcklig fiskstuvning med lök och mosade tomater?". Det tyckte han var roligt. Igår fnittrade jag lite för mig själv när jag upptäckte att jag höll på att göra en italiensk fiskgryta med lök och tomatkross. Jag messade mina föräldrar som svarade; "BRA!". De har inte hittat gemenerna på mobilen än så det kommer alltid sådana utrop.

Min nya vana är att titta på Simpsons mellan åtta och nio på kvällarna om det inte är något annat på TV då, för det är liksom TV-tid. Igår hade grannen Apu lagat mat till familjen Simpson och Marge frågade oroligt Lisa; "Är det för starkt kryddat?". Lisa svarade; "Jag kan se tidsdimensioner..."

Nu har jag slagit in alla julklappar. I år är det ovanligt många stora paket. Tur att jag köpt en massa papper på IKEA.

Hitler och innebandy

Det är uppfriskande med elever som säger oväntade saker. Jag fattar inte var de får allting ifrån. Jag får frågor som "Har ni utklädningskläder här? Jag ska vara Hitler." och "Vill du vara vår nya innebandytränare?". Det var en som frågade What´s up? men så sluddrigt så det bara var wasup och fick säga det en fyra-fem gånger och så förklarade han; det betyder "Hur är läget?".

Slut på bondesåpan. Eller, det ska tydligen vara ett avsnitt till där de är på utlandsresa, de nya paren. Jag misstänker att Mickebonden kommer att fria för enligt Aftonbladet ska de gifta sig och det lät väldigt misstänkt ett frieri i avslutningen igår. Alltså, va? De träffades i somras och kan inte ha hunnit umgås särskilt mycket. Själv har jag gjort ett elakt experiment. Jag fick erbjudande om att registrera mig gratis till en singelsajt. Nu har jag fått napp från en kille som bor nära och kände mig tvungen att avslöja mig. Jag var bara nyfiken på hur det går till. Parship heter sidan och är nog inte alls dum för singlar.

Sounds of silence

Idag var jag på lunchkonsert med de som har musik som individuellt val i tvåan. De är väldigt duktiga. Nu är ju jag en hemskt okritisk besökare eftersom jag är helt omusikalisk och sällan hör om någon sjunger eller spelar falskt, men jag vet vilken musik jag tycker om. Men alla andra jag pratade med tyckte också att det var bra. Jag tycker de är modiga när de bara är tolv stycken och några vågar till och med sjunga solo. Och jag tyckte om deras 60-talstema fast jag inte brukar lyssna jättemycket på Beatles eller Dylan. Jag brukar inte gilla Dylan med sin hesa röst så då var det bättre att höra Blowin´ in the wind med vår Patrik Sundin som sjöng på läsdagen också. En kille sjöng Simon & Garfunkels Sounds of silence alldeles strålande.

Idag hade treorna projektarbete. Då hänger många av dem i biblioteket och gör mer eller mindre vettiga saker. Några var helt uttråkade och stod och trakasserade mig vid disken i stället. Fast ganska roligt blir det när de gegglar med tippex och säger att de är tippexsexuella. Håhåjaja.

Nygammal älskare

Igår var jag och såg en konstig film; The squid and the whale. Jag blir lite nervös av folk som är elaka mot varandra som de var i den här splittrade familjen. När den bortkomne killen för första gången kysser sin söta flickvän och sedan säger att han önskade att hon inte hade så mycket fräknar vill man nästan slå honom.

På väg hem upplyste jag en kompis om att restaurangen vi gick förbi har en nygammal älskare. -Nej, ägare menar jag, det står något med prinsessa och älskare på löpet där...

Idag har jag betalat 300 för att prata i en halvtimme med min läkare som försökte övertala mig att fortsätta med medicin jag inte tror att jag behöver. Jag har inte epilepsi och jag tror inte att den balanserar mig för när jag blir orolig tar jag andra tabletter som hjälper. Det känns onödigt att ta piller hela tiden när jag inte tror på dem. Nu tänker jag prova ett tag utan. Om det blir sämre kan jag ju börja igen.

Jagad av regeringen

Inatt drömde jag att min chef sa att jag måste söka alla jobb som finns. Jag börjar få mardrömmar av nya regeringen och jakten på arbetslösa. Jag har inte ens A-kassa nu så jag vet inte riktigt varför jag skulle tvingas söka en massa jobb jag inte vill ha. För övrigt måste jag nog gifta mig snart för jag har drömt två nätter i rad om mitt bröllop. I den ena drömmen kom jag på två timmar innan att jag inte hade någon klänning. Då sa mamma att jag gillar 60-tal (gör jag?) och skulle gå och leta i hennes garderob. Sedan föreslog hon en massa märkliga kombinationer med kjolar från min garderob.

Kulturkullan

Vecka 49

* Läser: Flickan från ovan av Alice Sebold. Jag började på den här boken för ett par år sedan men slutade för att jag inte alls kände för den. Det är mycket ovanligt för mig, jag brukar alltid läsa ut böcker. Nu har jag bestämt mig för att ge den en ny chans för det är många som gillar den och den låter spännande. Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka om den fast jag läst över hälften. Den handlar om en fjortonåring som blir våldtagen och mördad och sedan följer sin familj från himlen. Lite väl flummigt ibland, särskilt episoderna från hennes himmel som bara blir mesiga och märkliga. Men det är ingen dålig bok. Konstig, kan man säga.

* Lyssnar på: Sånger för december med Uno Svenningsson och Irma Schultz Keller. CD från 2006. Två av mina gamla favoritartister har gjort en skiva tillsammans, spännande! De har valt att göra en annorlunda julskiva som inte är så julfixerad och det är ju en fin tanke. Liksom lite vinterstämning och lugna fina sånger. Kul med gästartist Wille Crafoord som bidragit med Tungan emot stolpen. Han sjunger en hel låt om hur han fastnat med tungan: "Vilken löjlig syn. Och inte hörs det nåt hur jag än vrålar. Stolthet är ett gissel ständigt krångel. Jag har helt klart varit med om bättre hångel."
 
* Veckans citat:
- Jag har fått brev med mordhot från nynazister. Man blir ju nästan glad när man får brev nu för tiden. De skickar inte mail som alla andra.

Magnus Betnér ståuppade för oss igår.

* Veckans händelse: The squid and the whale på Ljungby Bio kontrast på måndag klockan 19.

Idol-Markus är bäst

Det var bra att Markus vann IDOL, han var klart bäst. Jag röstade tre gånger. Kul att en kille som inte bara är plastsnygg som Erik vann. Tycker att Markus verkar mysig, det är något särskilt med norrländskan som jag tror många tjejer gillar. Roligast var skylten Markus downtown Övertorneå. En kompis berättade om när hennes syster som bodde i Göteborg träffade ett dåligt ragg i Huskvarna som skröt om att han var från downtown Jönköping. Wow, liksom. Jag menar då inte att det är något fel på Jönköping, tvärtom att man ska vara stolt över var man nu kommer ifrån (fast det börjar bli svårt att hålla Hedemoras fana högt) men att man kan kolla upp lite vad man snackar med för människor. Jag messade snabbt info om IDOL-vinnaren till en kompis som är på resa i Thailand och Malaysia -inte avundsjuk, inte avundsjuk, inte avundsjuk- och hon kontrade med ett bra skvaller hon hört från hemmaplan.

Sambon sa att han ska söka till audition nästa år. -Jag ska stämma dem om du går vidare!, svarade jag.
-Är inte det lite drastiskt? tyckte han. Jag ska hindra så många som möjligt från att höra honom sjunga.

Husbandet Duo jag har jag sett uppträda någonstans. Troligen Borås. Det känns som att jag tyckte det var ett bra partyband. En annan liten grupp jag sett hette Min bror å jag. Jag tyckte nog de var snygga (eller så var jag bara full) för jag gick upp på scen efteråt och ville prata och öppnade med den snillrika frågan -är det din bror?

RSS 2.0