Biblioteksdagar

Jag hittar på så otroligt bra fortbildning! Nu har jag varit i Växjö några dagar. Det är kul att åka runt och bo hos folk och nästa helg blir det Köpenhamn!
 
I onsdags var Sandra Beijer på Växjö stadsbibliotek. Hon har skrivit två ungdomsböcker och driver Nio till fem, en av Sveriges största bloggar. Dessutom har hon jobbat som copywriter och är duktig på reklam.
 
Igår var jag på bokprovning. Svenska barnboksinstitutet arrangerar dagar när de berättar om årets utgivning av barn- och ungdomsböcker. Dessutom träffade jag en kille jag var ihop med 1996! Han krossade mitt hjärta och min framtid som var att gå i samma klass som honom på en skrivarkurs. Jag sa att jag aldrig mera skulle lita på någon men ett par månader senare träffade jag maken.
 
Igår kväll gick jag med två Växjöpar på Pinchos, världens första apprestaurang. Man laddar ned deras app och beställer maten och så får man ett SMS när den är färdig och man kan gå och hämta den. Jag åt en planka, räkpasta och fish and chips. Det är ett lite annorlunda ställe med god mat.
 
Idag hade vi nätverksträff med gymnasiebibliotek i länet på Linnéuniversitetet. Sedan åkte jag med kollegan hem och sa till henne att jag gärna ville hinna gå på vårmarknad och köpa te. Det fanns donutglass också.
 
 
 

Kålpudding

Här läser jag Kolapuddding med kulglass och grädde.
 
För jag tycker att kålpudding är äckligt.

Varning

På den här skylten står det "gående hänvisas till andra sidan".
 
Jag undrar vad de sagt nere i gropen om jag fortsatt cykla.
 
Här har de tänkt på cyklister också! Men det som är överstruket är "som ska korsa bron". Om jag redan är på andra sidan behöver jag ju ingen bro...
 
 

Att frossa

Om jag åt gott när jag var på kryssning och i Stockholm? Jodå.
 
Dessertbordet på färjan är bra!
 
På våffeldagen gick jag med väninnan på Pannkakshuset och åt två våfflor med sylt och grädde. Därefter blev jag sugen på glass och hittade en kiosk med glass från Lejonet & Björnen på Medborgarplatsen. Sedan kom min onyttiga smak ifatt mig och jag fick ont i magen så att jag inte ville äta mera den dagen. Annars brukar min mage klara av det mesta jag hittar på åt den.
 
 
 
 

Litteraturkryssning

Igår kom jag hem efter några fantastiskt roliga dagar med litteraturkryssning och Stockholm! Här är författarna som var med på Finlandsfärjan.
 
(Jag har kanske inte lärt mig hur kameran på min nya mobil funkar.) Lasse Berg som bland annat skrivit en svit med böcker om Kalahariöknen.
 
Johannes Anyuru som precis kommit ut med De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.
 
Bengt Ohlsson och Helena von Zweigbergk, ett par som skriver relationsromaner.
 
Anneli Jordahl som skrivit Som hundarna i Lafayette Park.
 
Fredrik Lindström har inte skrivit någon bok på länge men är rolig att lyssna på.
 
Lina Wolff har skrivit De polyglotta älskarna.
 
Sofi Oksanen har skrivit Norma. Jag lade ut den här bilden på instagram och nu har Oksanen själv gillat den! Roligt! (Fast jag vet inte om jag ska läsa den boken för den verkar jättekonstig.)
 
Malin Persson Giolito har skrivit Störst av allt.
 
 
 

Kulturkullan

Vecka 13
 
* Läser: Ett gott liv av Ann Heberlein. Efter att tidigare ha skrivit självmordsboken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva tar hon nu tillbaka nästan alltihopa. Konstigt men intressant.
 
Ett gott liv
http://www.adlibris.com/se/bok/ett-gott-liv-9789100126148
 
* Lyssnar på: Maken tittar på Mästarnas mästare på TV så jag får inte lyssna på musik.
 
* Veckans klipp: katt som bäddar ned sig.
https://www.youtube.com/watch?v=psGDf2VrvK8
 
* Veckans händelse: Sandra Beijer på Växjö stadsbibliotek på onsdag kl.18.
https://www2.vaxjo-co.se/sv/evenemanget/a1360768/sandra_beijer_-_forfattarbesok_1360768/detaljer

I Stockholm

Tidsinställt inlägg. Idag är jag i Stockholm och träffar en gammal kompis från bibliotekshögskolan.
 
Eftersom det är våffeldagen har jag bett henne ta reda på något ställe där vi kan äta våfflor.
På kvällen har jag tänkt hänga med brorsans familj om de inte har andra planer. Ja, svägerskan är i Nice men de andra ska jag hinna träffa.
 
 

På kryssning

Tidsinställt inlägg. Idag lyssnar jag på författare hela dagen. Tyvärr har Elsie Johansson, den som jag helst ville höra, ställt in på grund av sjukdom men jag tror att alla som är med är intressanta.
 
http://www.vi-tidningen.se/litteraturbaten-2017/
 
 
Förra året fick vi höra Karin Johannisson, som dog i november.
 
 
 
 
 

Litteraturkryssning

Tidsinställt inlägg. Idag åker jag på min årliga författarkryssning! Mamma och pappa tar med sig två av mina gamla lärare och de är trevliga men det blir nog inte riktigt lika kul som förra året när jag hade med mig en kompis.
 
Dagens höjdpunkt blir dessertbordet! Här är förra årets gottskörd.
 
 
 
 
 

Likaolika

Vi fortsätter olikatemat med skolans Likaolikadagar.
 
På skolbiblioteket har vi till exempel ett träd (passande nog en bok) med mänskliga rättigheter.
 
 
 

Rocka sockorna

Rocka sockorna idag för att uppmärksamma Internationella Downs syndromdagen.
 
 
 
 

Western Highways

Igår var jag och ett par vänner i Värnamo.
 
Vi gick och åt på Pelikanen och jag provade en tarte flambée som är ett slags tunn pizza. Den var god men liten och jag blev inte mätt.
 
Som tur var har de börjat med kulglass! Den översta är nyheten mintkola från Sia, jättegod!
 
Huvudanledningen till Värnamoresan var en konsert med John Mitchell och Sofie Jonsson under turnénamnet Western Highways. De spelar folkmusik av olika slag. Han är från Skottland och hon från Dalarna och det var en trevlig blandning på låtarna.
 
 
 

Kulturkullan

Vecka 12
 
* Läser: Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson. Det här är en självbiografisk bok av en författare och därmed välskriven. (Det är förfärligt med kändisar som ska berätta om sina liv och inte kan skriva!)Jag har inte läst något av henne innan men ska nog göra det.
 
Varför vara lycklig när du kan vara normal?
http://www.adlibris.com/se/bok/varfor-vara-lycklig-nar-du-kan-vara-normal-9789174293616
 
* Lyssnar på: 57th & 9th med Sting på Spotify. Album från 2016. Sting kan fortfarande göra bra plattor och har kvar sin fina rockröst.
 
* Veckans klipp: kaninungar
https://www.youtube.com/watch?v=Lv4SQy_9VLI
 
* Veckans händelse: Litteraturkryssning, torsdag-fredag.
http://www.vi-tidningen.se/litteraturbaten-2017/

After work

Igår var jag på after work med New York-tema på Hotell Terraza.
 
I entrén frågade de om de fick använda oss för att testa färgen. Vi vet inte riktigt vad det innebar men ställde upp som modeller.
 
Jag fick ett erbjudande om 20% rabatt på en beställning och passade på att köpa två drinkar. De var goda men vännerna tittade konstigt på mig när jag sa att jag gillar röda drinkar...
 
De hade även after work och St Patrick´s day på Harrys i samma byggnad och vi gick ned dit och åt (för att det var 25% rabatt på maten). Jag tog faktiskt en veganefterätt! Den var god men nu har jag fått veta att man gör veganmaräng på kikärtsspad! När jag tänker efter var kanske inte själva marängen så god för den smakade lite bränt, men det var fin, seg konsistens på den och allt som ligger ovanpå är jättegott!
 
 

Emil Jensen

Igår började jag och väninnan kvällen på Stationskrogen där jag ju tjatat till mig en 2 för 1-kupong.  
 
Fläsknoisetten var god, men det var lite störande att man ska betala 50 kr för själva kuponghäftet som man laddar ned på en app. Det sa de ju inget om när jag ville ha kupongen.
 
Efter maten gick vi och lyssnade på Emil Jensen som hade en underbar föreställning med både prat och musik och mycket tänkvärda reflektioner. han verkar så genuint godhjärtad och är dessutom väldigt rolig!
 
 

Utländska varor

Jag tog med väninnan på Alqudus livsmedel igår på vår promenad.
 
Nej! Så heter det inte i Sverige!
 

Promenad

Idag träffade jag en kompis för att promenera och prata. Först gick vi till Stationskrogen för att jag ville tjata till mig 2 för 1 på en kupong som har slutat gälla. De gav mig en liten lapp med en appadress i stället och så kan vi få äta fläskfilé imorgon.
 
Väninnan spontanköpte en cykelpump som hon fick släpa runt resten av promenaden.
 
 
 
 

På skolbiblioteket

Jag jobbar på Sunnerbogymnasiets bibliotek men det är ju på tok för långt att säga så jag säger oftast bara bibblan.
 
Vi behöver en ny profilbild på FB och jag tror att det blir denna. Kolla gärna vår sida här: https://www.facebook.com/sunnerbobib/
 

Mobiltelefon

Jag fick en fin guldig mobil i födelsedagspresent. När jag gick till Elgiganten och letade efter ett fodral hade de ett som kostar 500 kronor! Glöm det, tänkte jag och gick in på Kappahl och köpte en liten matchande guldväska för 50 kronor. Jag får se om jag köper något mer mobilanpassat fodral senare.
 
Nu är det tyvärr en process att få den här att fungera. Jag har ett fantastiskt billigt abonnemang hos Glocalnet men de ska tyvärr sluta med mobilelefoni och då övergår abonnemanget till Telenor i maj. Jag ringde för att be dem skicka ett nytt SIM-kort redan nu men det gick inte för mitt personnummer är spärrat. Det hade jag glömt bort. Jag gick och pratade med en (snygg) trevlig polis men de hade inte gjort det.
 
Efter lite letande hemma hittade jag papper från UC som spärrat numret så att ingen kan ta kreditupplysning i mitt namn, som någon gjorde för ett par år sedan. Nu har jag fått och skickat in en blankett för att häva spärren. Det nya SIM-kortet är större så jag kommer säkert att måsta skriva in alla telefonnummer igen. Hej och hå...

Kulturkullan

Vecka 11
 
* Läser: Mamma är bara lite trött av Sara Beischer. Beischer skriver så träffande. Inte för att jag känner igen mig i hur det är att vara en sönderstressad småbarnsmamma, men det är väldigt målande beskrivet. 
 
Mamma är bara lite trött
http://www.adlibris.com/se/bok/mamma-ar-bara-lite-trott-9789174616149
 
* Lyssnar på: Samma människa med Tommy Nilsson på Spotify. Album från 2017. Jag gillar Tommys speciella röst även fast det låter som att han har potatis i munnen.
 
* Veckans klipp: Det här har jag skrattat åt hela helgen! 
https://www.youtube.com/watch?v=PiONzm0Nwdg
 
* Veckans  händelse: Emil Jensen i Ljungby på torsdag kl.19
https://www2.visitljungby.se/sv/evenemanget/a1241104/emil_jensen_flyktpotatis_1241104/detaljer
 

Stiftelsen och Takida

Igår åkte vi med ett par vänner till Huskvarna folkets park och såg Stiftelsen och Takida. De har samma sångare men det är första gången banden turnerar ihop.
Jag tycker mycket om Stiftelsen som sjunger på svenska.
 
Takida sjunger på engelska och det är egentligen lite för hård musik för mig, men balladerna är vackra och det är kul att höra dem live. Det var verkligen full fart på dem hela tiden och de hade bara ett avbrott med en mellanakt - Ryan Star från USA (fast då stod vi mest i baren).
 
 

Äta ute

Idag satt jag ute och åt på trappan för första gången i år.
 
Det är så fantastiskt att äta leverpastejsmörgås och dricka choklad ute! Vi har dessutom rensat grenar i trädgården och åkt med till soptippen. Det var väldigt vårigt gjort.
 

Ibland kan man få stå länge i kön till en personaltoalett på skolan...
 
 

Små bitar

Jag blev intervjuad av ett par killar som går språkintroduktion hos oss. Den ene är från Somalia och den andre från Afghanistan.
 
De har läst en text med "små bitar" så det blev Små bitar av Ylva. Trevligt!
 

Kvinnodagen

Idag sänder jag en tanke till alla svaga kvinnor. Jag tycker att det är självklart med lika lön för lika arbete och att det är förfärligt med den utseendefixering som mest drabbar kvinnor! Och att man ska uppmärksamma och uppmuntra starka kvinnor såklart! Men även att man ska få vara svag. Jag har så många vänner och bekanta, mest kvinnor, som inte  vill "vara spindeln i nätet" eller "ha många bollar i luften" och som inte klarar av allt som krävs av en i dagens samhälle.

 
Min bror såg på Facebook att jag ville ha en boklampa och gav mig ett presentkort på Coolstuff så att jag kunde köpa den. Visst är den fin?
 

Födelsedagen

Min födelsedag igår var bra.
 
Jag såg till att bli bjuden på Rosegarden, en ny restaurang som jag inte varit på innan. Nu gillar ju inte jag asiatisk mat så jag åt vanlig fläskfile´ med pommes och bea. Vi satt bredvid en liten damm med kojfisk, men här ser man bara en liten en, under fontänen.
 
Det viktigaste på Rosegarden är dessertbordet! De har friterad banan och mjukglassmaskin! Mmmm...

Att fylla år när det är vår

Idag fyller jag år. Det är faktiskt inte jag som önskat mig snö i mars, men jag fortsätter väl att hävda att jag hellre har snö än regn.
 
Kompisens stuga utanför Hedemora var jättefin i snö!
 
Liksom brorsans familjs stuga.
 
Till och med deras ruckel var fint, men små röda stugor ska det helst vara. Det är fånigt här i Småland att de tycker att små röda stugor är typiskt småländskt. Var tror de att Falu rödfärg kommer ifrån, liksom?
 
 

Kulturkullan

Vecka 10
 
* Läser: Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland. Bra debutungdomsroman! Komplicerad kärlek mellan ett par sjuttonåringar.
 
Våra kemiska hjärtan
http://www.adlibris.com/se/bok/vara-kemiska-hjartan-9789163892738
 
* Lyssnar på: Brian Wilson på Spotify. Jag fick veta att han ska komma till Tivoli i Köpenhamn i sommar. Det är ett stort namn och jag googlade att han var med i Beach Boys.
 
* Veckans klipp: roliga katter
https://www.youtube.com/watch?v=g7ZnOq-o7rc
 
* Veckans händelse: Takida och Stiftelsen i Folkets park i Huskvarna på lördag.
http://huskvarnafolketspark.se/kalender/takida-stiftelsen-support/

Kycklingflytt

Kycklingarna är tre veckor gamla och har fått flytta ut till sina föräldrar på landet.
 
De blev för stora för den lilla bur vi haft åt dem hemma i stan och har fått en ny bur i ladugården.
 
Maken byggde en vatten- och en foderautomat till dem men då blev de rädda och lade sig i en hög.
 

Alqudus livsmedel

Alqudus livsmedel har flyttat till en större lokal och jag var där och kollade upp det.
 
Ägarna är från Syrien och där äter man tydligen hiskliga mängder oliver. Jag äter inte oliver alls och blir förvånad när jag ser trekilosburkar!
 
De har en spännande tehylla. Jag köpte inget men blev nyfiken på ett te som ska bota influensa och innehåller marshmallowblomma (som visade sig betyda malva).
 

Spinning Jennies

Igår var jag på konsert med Spinning Jennies som spelar bluegrass på svenska. Det är inte en genre som jag normalt lyssnar på (det finns inte ens så mycket) men de var jättebra live och hade kul mellansnack.
 
Foto: Monica Cissé Andersson
 
Jag var och fikade med en kompis på Lilla hembageriet för ett tag sedan. När jag skulle berätta för henne att jag köpt en pocket för tio kronor på Erikshjälpen kom jag inte på vad den hette.
 
Jag: Någonting med Lilla bageriet.
Kompis: Lilla Hembageriet i Ljungby!
 
 

Skyltar

När jag var hemma i Hedemora åkte jag skidor på Brunnsjöberget tre dagar i rad.
 
De har jättefina spår som är preparerade för tävlingar och man får åka i mål.
 
Jag åkte Bamsebanan några gånger (500 meter) i väntan på dem som orkade åka längre.
 
Allergi, nej tack! Spa, ja tack!
 
Att familjen Frisk gillar skidåkning är ingen överraskning men jag fick just veta att pappa Frisk heter Inge! Hehe...
 

Vinter och vår

Nu är det mars och då kan man börja hoppas på att det snart blir vår, men när det är vinter så SKA det vara vintrigt!
 
Det är ALLTID bättre med sol och snö än grått och... grått! Så här såg det ut när jag kom hem till Hedemora. Det här är sjön Munken (Munkbosjön) som ligger där mamma och pappa bor och den var plogad så att man kunde åka spark på den.
 
Och så här såg det ut när jag kom hem. Så himla tråkigt!
 

RSS 2.0