Street Food Copenhagen

Jag har bilder kvar från Köpenhamn som jag vill visa. 
 
Här bygger de nytt och konstigt där min favoritplats Copenhagen Street Food på Papiröen låg förut. Det har jag skrivit om här: 
https://yfronten.blogg.se/2019/february/copenhagen-street-food.html
 
Här är en bild från när det var nytt 2014, jättemysigt tyckte jag. 
 
Nu verkar det nya Reffen ha blivit bättre, men när jag var där fanns det ingen rolig mat åt mig utan bara en massa exotiskt. https://www.reffen.dk/
 
Vi får se om vi kommer dit när vi ska på Copenhell som är i och kring den stora varvshallen som det står Refshaleön på. De kanske ska gräva bort den också för de håller på att bygga en ny halvö utanför för att det inte ska bli översvämning i Köpenhamn. Det låter vettigt, men jag förstår inte hur de kan dumpa muddermassor utanför den svenska kusten! 
 
Ur dagboken 920531: Gick hem och hämtade luftmadrassen och flöt omkring på Munken. Fick syn på Lasse på beachplanen. Han hade de mest neonoranga shorts jag nånsin sett. 
 
(Munkbosjön heter den egentligen, för tydlighets skull... Lasse är min bror och han hade flyttat hemifrån så jag hade inte längre koll på hans kläder.) 

Kulturkullan

Vecka 22
 
* Läser: En gång om året av Peppe Öhman. För länge sedan följde jag bloggen Livet och Helsingfors, sedan slutade jag när hon fick barn och flyttade till Los Angeles, men Peppe är bra på att skriva och det är kul att läsa hennes romaner. Det här är en trasslig relationshistoria. 
 
En gång om året (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789113117492/en-gang-om-aret/
 
* Lyssnar på: Jag fortsätter glömma med Joakim Berg. Album från 2022. Jocke Berg, sångaren i Kent, som aldrig skulle göra en soloskiva har gjort en soloskiva! För oss som gillar Kent är det fantastiskt för det låter väldigt mycket Kent! 
 
* Veckans klipp: pingvinungar på Köpenhamn zoo. 
https://www.youtube.com/watch?v=J8Bx_gruWGY
 
* Veckans händelse: Växjö International Food Festival 3-6 juni.
https://www.facebook.com/events/521918832930430/521918846263762/
 
Ur dagboken 920530: På kvällen åkte vi till Hållén. Det var rätt trevligt. Gick till Dalbacken och tittade på dem som skulle se Rob n' Raz. Grillade korv, slogs med mygg, tittade på Sällskapsresan. 

Konsert och båtpremiär

Igår blev det konstigt för jag råkade gå ensam på en spelning med ett coverband. 
 
Companiet på Tre torn. Meningen var att jag skulle möta upp några vänner där, men när de kom dit var det fullt så de kom inte in! Före konserten kändes det trist att vara på puben ensam, men när de började spela var det kul. Då gör det ju inget om man står och dansar med sig själv. 
 
Det var så länge sedan jag hade mascara så jag kände knappt igen mig själv. 
 
Idag blev det sen premiär med träbåten på sjön Bolmen. 
 
Det är alltid spännande att se att allt funkar efter vintern, men motorn gick fint och den nya trailern var bra. Det ska tydligen köpas en ny fläktrem för det var något gnisslande ljud som inte jag hörde, men det krävs ingen stor operation. 
 
Ur dagboken 920529: Träffade på Marit. Vi åkte till Åhléns. Jag skulle köpa balsam vilket jag gjorde och Marit skulle köpa skjorta, shorts och skor vilket hon misslyckades med. 

Marknad i Markaryd

Idag tog vi med svärmor på veteran- och kuriosamarknad i Markaryd. 
 
Maken tänkte leta bildelar till min gamla Ford, men det var en ganska ledsen liten marknad. De hade startat redan klockan 7 och när vi kom dit vid 11.30 var det många som redan höll på att packa ihop. 
 
De hade även vårmmarknad inne i Markaryd. Det var mest olika partier och Nordiska motståndsrörelsen (trist att se) men jag fick i alla fall en glass. 
 
Jag gick på toa på Ica och där hade de en bonustoalett! 
 
Ur dagboken 920528: Undrar vad jag gjort. Ena linsen borta och punka på cykeln. Åkte till Marit. Tittade på Polisskolan som var sådär. 
 

Rastlös

Det här är för dumt! Jag har varit irriterad över att det är fyra dagar hemma och inget inbokat, fast jag egentligen fattar att jag borde värdesätta lugnet före stormen nästa vecka när nästan 7000 böcker ska tillbaka till skolbiblioteket... 
 
Det är svårt att hitta på saker att göra när det är så ostadigt väder, men jag gick och tittade på en utställning på konsthallen. Ronald Miller var en konstnär som föddes i London men som bodde i Ljungby tills han dog för ett år sedan. Han var duktig på gravyr. Den nedre tavlan heter It always rains on Sunday.
 
Jag hittade en hög med gratisböcker som man fick plocka på kommunbiblioteket så nu börjar sommarläsningen bli fixad. 
 
Det har verkligen varit ombytligt väder och kommit plötsliga skurar! 
 
Förgätmigejen är fantastisk nu, men det blev lite fel färg på bilderna. 
 
Maken bjöd ut mig på Resturang Charlie där de har goda plankstekar, så det blev en bra dag trots allt. 
 
Ur dagboken 920527: Undrar när jag kom hem? Har Birgitta och mamma hjälpt mig i säng? Gick upp till Matsbo vid femtiden på morgonen och hämtade cykeln. 
 
(Jag var på fest som jag inte mindes mycket av vid en sjö... Varför jag gick dit igen så tidigt vet jag inte.)
 
 

Vårblommor

Nu exploderar växtligheten när det har regnat. 
 
Det börjar lukta liljekonvalj i backen utanför skolan. 
 
En bekant har en rhododendron vars blommor växer utanför tomten, resten av busken har inte börjat blomma än. 
 
Jag cyklade förbi en fantastisk ginst idag. 
 
Ur dagboken 920526: Vi kom till Bispbergs klack till halv tio. Jag klättrade på fyra olika ställen. Det var skitkul och lite läskigt. 
 
(Vi hade friluftsdag och Bispbergs klack är ett känt klätterberg.)

Cykeltur

Idag tog jag en cykeltur från stugan. 
 
Jag tog en väg som jag inte cyklat på flera år och förra gången fick jag hasa cykeln under stängsel och genom en kohage, men nu kom man fram även fast det inte gick att cykla hela vägen. Man påminns om att det finns mycket sten i Småland! 
 
Vilken fin port av syren!
 
Och vilket otroligt gulligt hus! 
 
Vi undrar vad de ska ha innanför detta höga staket, kanske grisar, men de hoppar inte så högt... 
 
Ur dagboken 920525: Jag fick fyra på as-provet som var svårt. Jag hade 96, Karin hade 103 och max är inte ens uträknat. 

Assistens kirkegård

När jag går in till centrum från lägenheten i Köpenhamn brukar jag gå över Assistens kirkegård som ligger på vägen (om man tar den finaste vägen). 
 
Vägen genom kyrkogården är kantad av höga cypresser (tror jag att det är). 
 
Här ligger H.C. Andersen begravd. 
 
Jag vet inte om han var känd men bredvid vilar elektropletfabrikanten (roligt ord!) Julius. 
 
Ur dagboken 920524: Jag, Marit och Åsa städade åt Birgitta i tre timmar som dagsverke. Gick till Sveaparken och lyssnade på Tre och en flygel. 

Kulturkullan

Vecka 21
 
* Läser: Världens ångest av Johann Hari. En intressant bok om varför så många mår så dåligt. Jag hoppas även på lite tips mot oro och ångest och inte bara förklaringar till varför. 
 
Världens ångest : Varför vi blir deprimerade och hur du kan återfinna mening och mål i livet (storpocket)
https://www.bokus.com/bok/9789180062114/varldens-angest-varfor-vi-blir-deprimerade-och-hur-du-kan-aterfinna-mening-och-mal-i-livet/
 
* Lyssnar på: Love in times of low expectations med Sahara hotnights på Spotify. Album från 2022. De har inte släppt en skiva sedan 2011 så det är spännande. Sångerskan Maria Andersson har en stark röst men i de lugna låtarna påminner hon om lugna Sophie Zelmani. 
 
* Veckans klipp: koala med unge
https://www.youtube.com/watch?v=rz3SMi8Dj0c
 
* Veckans händelse: Kristi himmelsfärds dag på torsdag. Inte för att jag vet hur man firar det men det är trevligt med en röd dag. 

Danska kläder

Förut ville jag inte lägga så mycket pengar på mat och dryck utan köpte hellre kläder och saker, men nu är det tvärtom. 
 
Den här klänningen som jag såg i Köpenhamn vore ju perfekt för mig förutom att den är för liten och för dyr. 
 
Det är kul att fönstershoppa i Köpenhamn, men det här var bara konstigt... 
 
Ur dagboken 920523: Marit kom hit. Vi gick ut och gick en vansinnespromenad. Höll på att ordna en lavin ner i motorstadion, hade hägg bakom öronen, klafsade i ett kärr, gick bland mygg och regndroppar, badade i Matsbo och armhävde över violer. 

Omväxlande väder

Det har varit ett väldigt labilt väder idag! 
 
Jag åkte med till stugan för att vi håller på att byta ut gamla stolpar i fårhagen, men det gick inte för det regnade för mycket. Här har maken gjort en fin hage med elstängsel och tagit ned träd för att inte fåren ska bli rädda, men de vill ändå inte vara där...
 
Jag har mest suttit och läst i växthuset. 
 
När vi kom hem tog jag en cykeltur för att se vad som händer i industriområdet. Här har de gjort världens mest onödiga asfaltsnutt till höger! 
 
 
 
Ur dagboken 920522: Satt i en och en halv timme på en bänk. Blev en etiopiers första kompis i Sverige. Han gick med mig på cabarén. Sen sa jag att han skulle gå för att jag skulle träffa Kristian. 
 
 
 
 

Stugan, tjugo år

Idag är det tjugo år sedan vi skrev på papper och köpte stugan. 
 
Vi köpte den som "ödetorp" och den hade stått tom i tolv år innan vi köpte. 
 
Den såg verkligen skruttig ut då och låg i skogen innan stormen Gudrun. Det blev faktiskt bättre efter stormen men det tog några år och mycket släpande av ris. 
 
Så här såg den ut i julas. Det är fint med faluröda hus i sol och snö. Nu tar jag mest kort på de blommande träden och har inga nya kort på stugan. 
 
Ur dagboken 920521: På kmm hade vi kluriga frågor men samarbetar man med Marit går det bra. Jag har inte lärt mig mycket de där timmarna men det är jävligt skönt att ha ett ämne utan betyg. 
 
(Kmm = Konst- och musikhistoria - musik. Jag svor mer i dagboken än i verkligheten.)

Fårstängsel

Dagens motion blev att laga fårstängsel.
 
Jag har gått med nya stolpar i den sköna vårkvällen. 
 
Sedan fick jag åka litet släp efter gräsklipparen med de gamla stolparna, jättekul! 
 
Vårt liggande äppelträd blommar. 
 
Så söta små blommor. 
 
Ur dagboken 920520: Försov mig avsiktligt och struntade i engelskan. Hade kunnat sova ännu längre. Vi hade nämligen politisk information. En muf-kille från Borlänge som inte var speciellt övertygande. 
 
 
 
 
 
 
 

En ledsen del av stan

Idag gick jag till Coop för jag hade hört att de har utförsäljning för att de ska byta namn. 
 
Nej, vilken ful skylt! Kskronortra?... Dålig shopping blev det också, ungefär som när man tvångsshoppar på Ikea kom jag ut med servetter och lite annat. 
 
Mittemot ligger Östra torget. Inte för att det är så mycket torg, men det är tråkigt att de har tänkt att bygga igen den här gröna ytan mellan husen. 
 
Åt andra hållet ligger Villa Villekulla, ett jättefint hus som de tänkte riva. Då blev det protester så nu är det till salu men man måste frakta bort det och det är i dåligt skick så det kommer att kosta massor att renovera. 
 
Ur dagboken 920519: Macbeth var bra men lång. Vi satt på sjätte raden. Kom hem före ett. Jag badade ensam och naken i Munken. Det var helt underbart! Sommartider!
 
(Vi åkte till Stockholm med skolan. Sedan badade jag mitt i natten, en tisdag i maj.)

Kartoffelräkkerne

Jag gick till Kartoffelräkkerne i Köpenhamn. 
 
Jag var lite osäker på vägen och frågade, men fick inget svar. Däremot blev jag vänligt ombedd att flytta på mig då någon annan ville fotografera honom. 
 
Jag gick lite fel och hamnade i gulliga Brumleby. Det har jag läst om i Nynnes dagbok, en dansk Bridget Jones som bodde här. 
 
Det är nästan 250 bostäder som de byggde efter en koleraepidemi på 1850-talet som en sundhetsby med rent vatten och frisk luft. 
 
Kartoffelräkkerne ligger i närheten och har nästan 500 lägenheter, också från 1800-talet. 
Det påminner mig om England och är jättemysigt med alla små hus och pyttesmå men välskötta trädgårdar. 
 
Ur dagboken 920518: Jag hade nypremiär för min stickade väst med djungelmönster. Den har blivit en ganska kort topp. 
 
(Mamma stickade den åt mig när jag var liten och jag återupptäckte den på gymnasiet.) 

Magnoliajakt

Idag gick jag på magnoliaspaning med en kompis. 
 
Aha!
 
Jag zoomar in den högra busken som blommar mer. 
 
Det här är den vackraste magnolian jag vet här i stan. 
 
Väninnan undrade om de är släkt med näckrosor. Det tror jag inte, men de liknar varandra. 
 
Ur dagboken 920517: Gick upp till Rågvägen 20 och gratulerade Linnéa på treårsdagen. Hon fick en decimeterstor docka av mormor och sen fick hon en stor docka av Birgitta. -En docka till sa Linnéa, och blev ungefär lika glad som för den första. 

Kulturkullan

Vecka 20
 
* Läser: Sångfåglar av Christy Lefteri. Jag älskade hennes debut Biodlaren från Aleppo och hoppas att denna också är bra. 
 
Sångfåglar (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789189357297/sangfaglar/
 
* Lyssnar på: Malte Ebert på Tidal. En dansk artist som kom upp som förslag när jag lyssnade på något annat. Kul med danska texter. 
 
* Veckans klipp: vitval som retar barn
https://www.youtube.com/watch?v=FJ87UQhEVPk
 
* Veckans händelse: Berättande på koloniträdgården i Ljungby på torsdag kl.18.30.
https://sagobygden.se/sv/evenemang/vandring-genom-tradgardar/

Premiär för sandaler och glasstorget

Jag hade en extremt sen premiär för sandaler och bara ben.
 
Mina sköna Rieker från förra året och en kjol som jag har haft sedan gymnasiet passar bra ihop på en kulturtant. 
 
Äntligen har de öppnat Glasstorget! Den översta kulan ska vara banan och choklad men det är minions, banan med sockervadd, har jag googlat fram. 
 
Ur dagboken 920516: Jag har läst ut Sommargästerna som är en himla rolig bok. 
 
(Om jag menar Sommargästerna av Pär Rådström låter den inte jättekul, så här står det på Adlibris;
Med flyhänt, improvisatorisk stil berättas en mörk historia, om några gestalter som aldrig släpper läsaren nära.)

Parker i Köpenhamn

Mina vänner som var i Malmö i helgen orkade aldrig ta sig över till Köpenhamn och gå på pubar med mig, men som tur är är jag bra på att roa mig själv där. 
 
Jag gick runt och tittade på parker till exempel. Ett projekt var att gå till Fälledparken, Köpenhamns största park, och det är säkert kul när de har konserter här men jag såg mest fotbollsplaner. 
 
Den kungliga biblioteksparken tycker jag om. 
 
Här är det gamla kungliga biblioteket som är tjusigt. 
 
Det här är inte direkt en park, men på Ofelia plads bakom Skuespilhuset kan man sitta och slappa i solstolar. 
 
Idag gick jag till Örstedparken som jag aldrig varit i förut fast den ligger mitt i centrum. Här finns gott om gräsmattor man kan sitta på och det ska jag börja göra i väntan på tåg.
 
Innan har jag haft årskort på Tivoli och hängt där i väntan på tåg hem, men nu har jag blivit lite sur på dem för att jag inte fick tillbaka pengar för mitt oanvända årskort 2020 och för att allt har blivit så dyrt. De har tagit bort de billiga matställena jag gick till med frikadeller och lövbiff. 
 
Ur dagboken 920515: Marit och jag satt på det lilla parkområdet mellan kyrkan och Vasahallen och försökte plugga. Det var 25 grader varmt men blåste, så det var svårt. 
 
(Så passande med en park även för trettio år sedan!) 

Falbygdens osteria

Väninnan tog med mig på Falbygdens osteria när jag väntade på tåget hem från Falköping. 
 
Öppet nästan jämt! 
 
Man kunde köpa allt möjligt, till exempel pinsam pizzadeg.
 
Jag köpte en parmesanaktig hårdost och en osthyvel som är bra för mjuka ostar. Det har jag aldrig sett förut så det ska bli intressant att se om den fungerar. 
 
Ur dagboken 920510: Marit och jag överträffar nog de flesta tonåringar (tjejer) ifråga om vansinniga projekt. Igår klättrade vi upp på vårt garagetak för att titta på vinden som var ful. Det var inget ordentligt golv. 

I fårhagen

Igår hade jag hand om djurskötandet för maken var på whiskeyprovning. 
 
När jag kom till stugan låg fåren så prydligt och rofullt, men det hann jag inte fota innan de reste sig. 
 
De får inget extra foder nu när det finns gräs, men förväntade sig bröd som jag tyvärr inte hade med mig. Jag är en dålig människa, tycker de. 
 
Nu ska jag åka till Köpenhamn över helgen. Ett kompisgäng ska till Malmö på Color run, men jag är inte lockad av fem km löpning med hinder och färgkastning. Om de hinner åka till Köpenhamn imorgon kväll kan jag pubba runt med dem då. 
 
Ur dagboken 920513: Stadsorientering i år igen. Jag, Marit och Annis gick. Det tog över en timme att gå sju km. Vi gick nog längre. Hittade en otrolig genväg över ett träsk när vi skulle till handelsträdgården. 
 
(Att orientera drygt sju km på en timme låter snabbt, tycker jag. Handelsträdgården ligger nära där jag bodde så i det området borde jag hitta. )

Konst i stan

Idag tittade jag på en konstutställning på Ljungby konsthall som ligger i kommunbiblioteket där jag lämnade en bok. Jag hade glömt bort att gå på denna utställning som avslutas på lördag. 
 
Det här broderiet gillar jag. Utställningen heter Rötter och är gjord av ungdomar och konstnären till denna heter Kajsa Haagen. 
 
Det har målats ett konstverk utanför det nyrenoverade kulturhuset Grand, med inspiration från målningar som hittats i taket där inne när det skulle bytas ut. Kul, tycker jag. 
 
Ur dagboken 920512: Ritade en fantastisk prillig skapelse som Erling gillade kontrasterna i. Höll på med konstverket hela timmen. 

Chokladbollens dag

Idag är det Chokladbollens dag!
 
Det firade jag med en boll från Ica Maxi, de är duktiga på Maxibageriet. 
 
Möjligen köpte jag två påsar Polly också; Polly påsk på rea och Polly ice cream för att jag är nyfiken på denna nyhet. När jag kom hem visade det sig att jag redan har en vanlig Polly, som gick ut i november 2021! Hur är det möjligt?
 
Mamma och pappa är i Wien och frågade när vi var där med familjen. Jag hittade min resedagbok från 1984 då jag var tio år. Ett minne jag har från den resan var ett par fyllon som somnade på en restaurang... 
 
Ur dagboken 920511: Har pluggat as och nk. As-provet kommer att bli svårt. Det är skitsvårt att veta vad olika affix betyder. 
 
(As = allmän språkkunskap, nk = naturkunskap.)

I Varnhem

Det var så väldigt roligt att få besöka vännerna i Varnhem igen efter att vi inte setts på tre år. 
 
De bor i ett fantastiskt gulligt litet hus! 
 
Här har de gjort en ny liten sjö sedan sist! 
 
Vi gick runt den på en fin stig med små broar.
 
Varnhems klosterkyrka är känd och fin. 
 
Här är vi på vår promenad. 
 
De bor nära en bäck med kalksten som bildar trappor. 
 
Ur dagboken 920510: Sverige kom näst sist i Melodifestivalen. Christer Björkman ser visserligen utvecklingsstörd ut men jag tyckte att Sverige borde kommit bland de fem bästa. Frankrikes reggaeschlager var bäst. Irland vann.
 
(Ursäkta ordval, men det hette utvecklingsstörd då.)
 
 

Vårrundan på Kinnekulle

Jag åkte runt med vännerna på Vårrundan på Kinnekulle i lördags, jättetrevligt! Det finns närmare 80 stopp med hantverk, fika, säterier, kyrkor och andra vackra byggnader. 
 
På Kollängens tingshus var det konstutställning och jag fastnade för denna som heter Kextavla. 
 
Vännerna blev kära i denna; It, ett litet sällskapsdjur, och köpte den. 
 
Det här heter Fullösa ödegård, fast det inte alls ser öde ut, och här fikade vi gott i trädgården. 
 
På Hällekis säteri har de ett trevligt trädgårdscafé men då var vi nyfikade. 
 
Här är Hjelmsäter säteri som är urgammalt. 
 
Ur dagboken 920509: Gick till vår affär och köpte melodifestivaltilltugg. Gick sedan och pratade med Åsa. Fick med mig Gardells nya "En komikers uppväxt" som jag gick hem och sträckläste. Mycket bra bok. 

Kulturkullan

Vecka 19
 
* Läser: Historieläraren av Matt Haig. Det låter lite för konstigt med en man som är över 400 år gammal, men vi ska läsa denna i min cirkel och än så länge är den bra. 
 
Historieläraren (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789177951254/historielararen/
 
* Lyssnar på: Spring baby spring med Tomas Stenström på Tidal. Album från 2021. Jag tycker om hans texter och melodier. 
 
* Veckans klipp: katt som inte vill sova ensam
https://www.youtube.com/watch?v=cu4LH4bIcHw
 
* Veckans händelse: Henrik Hjelt på Grand i Ljungby på torsdag kl.19.30
https://www.tickster.com/sv/events/xxcu61d1411ncc9/2022-05-12/henrik-hjelt-nu-blire-aka-av-standupshow
 
Ur dagboken 920508: Tittade på en video om Carl Larsson. Ganska trevligt. Vicky hade ett ovanligt lätt kryss och allt var frid och fröjd tills vi fick skriftligt på sh-läxan. 
 

Glasskiosker

Tidsinställt inlägg på grund av Varnhemsresa. 
 
Jag såg att de satt upp glasskiosken på torget den 8 april och idag ska den äntligen öppna! 
 
Här är en annan liten gullig bod där de sålde pinnglass förra året. Den ligger på min cykelrunda om jag väljer gamla Riksettan och det gör jag gärna. 
 
Nu har de bara hantverk där men jag hoppas att det blir glass i sommar igen! 
 
Ur dagboken 920507: Tuomo pratade med mig och Anna om passningens underbara konst. Man ska in med höfterna och magen under bollen. 

Storstil

Tidsinställt inlägg på grund av Varnhemsresa. 
 
Jag läser Vävarnas barn av Per Anders Fogelström.
 
Jag lånade den i storstil på kommunbiblioteket för den vanliga stod i magasinet. Vem som helst får låna storstil och det är väldigt lätt och snabbt att läsa. 
 
 
 
 
Jag tittade i Mina drömmars stad, som vi har på skolan, och den har ovanligt liten stil. Inte för att jag ska vänja mig vid storstil, men det är väldigt bra att det finns för dem som behöver. 
 
Ur dagboken 920606: Vi hade håltimme på engelskan men däremot kom Berit och skällde lite om gårdagens skolk. Det är lite märkligt att vi klagar på att vi aldrig har nån engelska och sen inte ens går dit när vi har vikarie. 
 
 

I fårhagen

Idag jobbade maken iväg så jag fick titta till djuren. 
 
Jag tittade till fåren, men en hade gömt sig...
 
Så, nu är alla med. 
 
Hoppas att det blir så varmt så att jag kan ligga och sola på bryggan snart. 
 
Ur dagboken 920505: Det är rätt kul att bowla. Jag, Marit och Johnny hade samma bana (och samma ränna). Johnny slog strike på strike så det var äckligt åt det. Jag kom nästan upp i 100 poäng och max är 300. 

Lurad bedragare

En kompis har varit med sin gamla mamma hos polisen för mamman hade blivit frånlurad sitt kort och kod. Som tur var hade hon uppgett koden till bankfacket i stället. Risken med att lura gamla är att de är så förvirrade så att de ger bort fel kod... 
 
Samma cykeltur idag som igår. Här är en rolig skylt från den fina ställplatsen. 
 
Samma gamla mamma har blivit granne med en annan kompis mamma. Hon berättade för sin dotter att den andra kvinnans dotter blivit dålig av corona och gick på kryckor. Det där stämmer inte, sa jag. Nej, den informationen har blivit silad genom två nittioåringar, sa min kompis. 
 
Jag har för mig att gravfälten brukar vara täckta av vitsippor så här års, men det kanske inte är detta gravfält, det finns så många gravar häromkring. 
 
Ur dagboken 920504: Vi fick dubbellunch för Berka var borta. Marit och jag satte oss vid den lilla vägen längs kyrkogården. Marit försökte rita men det blåste. 

Ställplatser

Det finns två nya ställplatser för husbilar utanför Ljungby. 
 
Den här ligger precis utanför stan men är jättetråkig. 
 
Några km bort ligger det en ställplats vid ån och här kan man hyra båtar, mysigt! 
 
Ur dagboken 920503: Der var meningen att vi skulle åka till Hässlen klockan elva. Som vanligt tog det lite tid att komma iväg. Pappa hade för ful skjorta, chokladen svämmade över och det var svårt att hitta sittunderlägg. 
 
 

Kulturkullan

Vecka 18
 
* Läser: Vävarnas barn av Per Anders Fogelström. Jag älskade Mina drömmars stad-serien och kom på att jag inte läst något annat av Fogelström så det gör jag nu. Vävarnas barn är den första delen i en annan serie och handlar om 1700-talet i Stockholm, mycket intressant! 
 
Vävarnas barn (ljudbok)
https://www.bokus.com/bok/9789173489539/vavarnas-barn/
 
* Lyssnar på: Leave the door open med Silk Sonic på Tidal. Album från 2021. Skivan vann en grammy för årets skiva men jag tycker att den är ganska tråkig. Jag är inte så förtjust i R&B. 
 
* Veckans klipp: spinnande lodjur på Nordens ark.
https://www.youtube.com/watch?v=HUris3EKolA
 
* Veckans händelse: Vårrundan på Kinnekulle, 7-8 maj. 
https://motesplatskinnekulle.se/varrundan/
 
Ur dagboken 920502: Lasse har varit på Näskrossen. Han var alltså på Krossen sista april och blev skallad så att hela hans vita farfarströja blev blodig. 

Valborgsmässoafton

Vi blev 24 stycken, inklusive fyra barn och en hund, på Valborgsmässoafton i stugan. Som tur var kunde vi vara ute en stor del av kvällen. 
 
Vi lånade en paviljong från makens företag Sysmec och satte upp i fårhagen. 
 
Då blev fåren skeptiska och gick ut i skogen. 
 
Det var inte eldningsförbud så vi kunde elda vårt valborgsmässobål. 
 
Ur dagboken 920501: På kvällen gick vi på Änglagård. Pappa, mamma, jag, Emma, Hedås och hans tjej satt på rad. Pappa skrattar högt. Det var en väldigt bra film. 

RSS 2.0