I tidningen

Idag var jag med i Smålänningen. Det är ett kort taget på bokmässan. Vi är jätteglada och stolta och suddiga (eftersom jag inte har någon scanner utan har fotat fotot) men jag vill visa det ändå. För dem som har tillgång till papperstidningen, och på något annat sätt finns den inte, är det längst ned på sidan tio.


Fårmation

Dagens fårformation, en cirkel runt ett äppelträd.


Cementklump

Maken ringde mig igår och frågade "Får jag åka och vattna min cementklump?". Det fick han och idag var vi till stugan och plockade bort formen runt den. Makens kollegor tycker att det är överdrivet att gjuta en plattform med golvvärme till ett växthus. Jag tror det blir utmärkt, man kanske kan sitta där året runt sedan?
Ålderstrappan

Jag kom nyss hem efter teaterföreställningen Ålderstrappan som jag gick och såg ensam. Det var den sista biljetten jag fick, längst framme till höger om scenen. Den köpte jag igår och jag hade ändå inte hunnit hitta någon att gå med. Maken frågar jag inte ens om teater. Han har dessutom retat upp manusförfattaren för länge sedan.

Redan när maken gick i grundskolan var han en fixare och han säger själv att han var en liten gangster. Han och hans kompisar visste om en lärare (pjäsförfattaren) som alltid drack ur ett handfat ute i skolkorridoren och klurade ut att det skulle bli kul om man pillade ned tändstickor i dricksfontänen. När den här läraren skulle dricka fick han vatten i ögat. Då sprang killarna som suttit och väntat på detta snabbt därifrån.

När jag skulle hem från teatern, som jag inte tyckte var så bra som jag hoppats, hörde jag en man säga på härlig småländska "Men höddu, ja föstog ingenting utav detta!". Men en av skådisarna var snygg.


Läsprojektstipendium

Nu står det om oss på BTJ:s hemsida. Jag var lättad att jag slapp gå upp på scenen och ta emot priset på mässan och ännu gladare att jag inte skulle vara med och redovisa projektet inför 120 personer på informationslunch. Jag är bara med på ett hörn och är stolt och försöker hitta böcker som kan vara bra för både killar och tjejer på gymnasiet, som ska läsa dem.


http://www.btj.se/public/templates/btjblog.aspx?id=8&postid=205

Mässkörd

Årets mässkörd blev diger, trots att jag hade tänkt att inte köpa så mycket eftersom jag inte vill släpa runt en massa saker. Det gick lite för bra att få/köpa saker på torsdagen så jag bad om skjuts både till tåget och hem från bussen med min ryggsäck som hade svällt rejält.


Fått och köpt på bokmässan


När jag var färdigmässad gick jag och köpte tre par byxor


och ljus, så att Lagerhaustjejen frågade om jag laddar inför julen.

Äppelpaj

Nu är det spännande! Jag har experimenterat och rivit ned citronskal i äppelpajen. Svärmor brukar göra det och då blir det gott. Maken föreslog det, samt kanel, men jag är inte överdrivet förtjust i kombon äpple och kanel, som så många tycker hör ihop.


Köttbitch?

Kompisen gav mig ett nytt ord; köttbitch! Det kanske är det man är? I alla fall hampade det sig så att jag köpte larvigt mycket kött idag.


Gullig gurka

Eftersom jag varit iväg utan kamera ett tag ska jag ta igen skadan. Här är en bild på en gullig gurka jag köpte idag.
Fula paket

Jag har en förmåga att slå in fula paket. En pojkvän jag hade jobbade ibland i sin pappas butik och hade lärt sig att göra fina paket, men jag övertog aldrig den förmågan. Man får personliga presenter av mig, kan man åtminstone säga.


Kulturkullan

Vecka 40

* Läser: Caipirinha med Döden av Maria Ernestam. Hennes första bok men den sista jag inte läst ännu. Jag älskar hennes språk, det är så vackert! Ett utdrag:

Att döden var förknippad med ålderdom och glädje åtminstone kring mig var därför så givet att tonårens växande insikt om tillståndet i världen inte förmådde rucka på den livsbilden. Den övertygelsen fick inte sin första repa förrän jag vid tjugotvå års ålder hamnade på en spontan tågluff med en kursare från kulturhistorien. Kari var en typisk dikesrensblomma. Med en alkoholiserad pappa och en mamma vars livsmotto kunde sammanfattas i orden "en dag i taget" hade Kari haft en tämligen tuff barndom.

sid.8 Caipirinha med Döden
* Lyssnar på: Mika på Spotify. Eftersom jag har gratisversionen får jag inte höra det nya albumet och jag vet inte hur lång tid det tar innan de lägger ut det. Så länge lyssnar jag på låtar från Life in Cartoon Motion. Mika är född i Libanon, uppväxt i Paris och boende i London. Han sjunger poppigt och glatt.

* Veckans citat:
Lasse Eriksson på bokmässan: Hör ni där bak?
Publik: Ja.
Lasse: Det var ett märkligt ställe att höra med!

* Veckans händelse: Myrebo aid på lördag kl.19 på Godsmagasinet. Ljungby festivalförening anordnar en konsert med ett Ramonestributband + ett par andra grupper.

http://music.myspace.com/index.cfm?fuseaction=music.showDetails&friendid=405217618&Band_Show_ID=38550847

Likhet

Här är ett kort taget för 23 år sedan. Min moster såg ut som jag gör nu. Däremot är kusinen sig inte riktigt lik. Han var underbart rund och go´ när han var liten. Han är fortfarande go´men har inte de där hamsterpåsarna kvar.


Åka taxi

Inatt blev det ännu dummare att ta sig till Mölnlycke än i onsdags! Jag förstår inte hur man kan bo någonstans och inte veta hur man ska komma hem. Kompisen har flyttat hit nyligen och han är visst inte ute på nätterna så ofta nu för tiden så man ska inte lita på honom angående kollektivtrafik. Jag trodde honom när han sa att det går nattbussar, men det gör det inte.

Klockan två på natten hade vi gått från puben Dubliner till Heden, till Berzeliigatan, till Korsvägen, till Lisebergs station, till Korsvägen igen för att konstatera att det inte går några bussar till Mölnlycke efter halv ett på natten. Då blir det taxi. Jag var ganska irriterad för det hände exakt samma sak när vi hälsade på vännen förra gången, fast han bodde i Kortedala då. Nu har jag haft honom till att ta reda på att jag kan hoppa på tåget här i Mölnlycke och inte behöver åka in till Centralen först när jag ska hem till Ljungby ikväll. Vi får väl se hur det går...

Baggen Pontus

Idag har jag varit hos en kompis på landet och hennes familj. Om man bor sådär mitt ute i inget så får man hämta sina gäster med bil. Det gick att åka från Mölnlycke till Rävlanda station och sedan bli hämtad. Där var jag några timmar och fick träffa baggen Pontus och hans två tjejer och sedan fick jag skjuts till Landvetter för att ta bussen därifrån.

Nu ska vi ha biblioteksmiddag, vi är fyra bibliotekarier och två kulturtjejer.

Götaplatsen

Idag klättrade jag upp för trapporna på konstmuseet och satt där en stund för jag tycker det är så fint. Jag blir alldeles lycklig av att vara där och skåda ut över Götaplatsen och Avenyn. Den enda gång jag har fjällvandrat var jag på ett miserabelt humör och blev upprörd när dåvarande pojkvännen kände frihet. Jag kände mig föga fri av att stå uppe på en bergstopp med femton kilo på ryggen och inte ett hus i sikte.

Frihet för mig är då mera att ha Göteborg omkring mig, med möjligheter att äta och dricka gott, shoppa och lyssna på musik. Götaplatsen har allt jag kan begära i kulturväg; bibliotek, konstmuseum, konserthall. Dessutom är det så snyggt och pampigt med Poseidon i mitten. Det slår Stockholm som inte är lika tjusigt med sitt kulturhus; inte så fint att sitta i trappan där och skåda ut över Plattan och dess knarkare.

Byxor

Jag blir nästan irriterad när jag ser kulturkvinnor som ser ut som om de försöker infria alla fördomar man kan ha om bibliotekarier i en och samma person. Bara för att man är bibliotekarie behöver man inte nödvändigtvis se ut som en, med växtfärgat och stickekoftor och håret i trassliga uppsättningar med konstiga klutar.

Jag har aldrig ägt ett plagg från bibliotekariemärket nummer ett, Gudrun Sjödén, men idag blev jag faktiskt sugen på att köpa ett par lustiga, prickiga tights i potatisfärg, för jag fick en katalog med ett erbjudande om tjugo procent rabatt, men när jag väl kom dit hade katalogen inte börjat gälla och de har inte fått in vinterkläderna än. Falsk marknadsföring att ge mig en tygkasse och rabatt bara nu i helgen.

Särskilt länge var jag inte upprörd över detta, för jag råkade löpa amok på Lindex och köpa tre par byxor till fullpris, väldigt oylviskt. Ett par glansiga tights som inte känns så bibliotekiga till exempel. Jag som inte brukar gilla tights, för att jag tycker det ser pyjamasaktigt ut, har kommit på att det blir snyggt om jag har kängor eller stövlar som jag däremot inte vill stoppa ned jeans i.

Jag var även inne i en Nudiebutik och provade jeans för att jag tycker att de är så vansinnigt snygga. Det uppstod en pinsam situation när en vänlig och manlig expedit tittade in över kanten på skynket till provhytten och frågade hur det gick. Så gör man väl inte heller? Jeansen var väldigt snygga, men jag kan inte köpa byxor för 2700!

Jag tycker att de har så snygga fickor och det blir särskilt fina jeansrumpor på killar. Alltså borde jag stoppa i maken i ett par Nudie, men problemet kvarstår, han köper ju inte heller byxor för flera tusen. 

Mässlig

Idag hade jag tänkt gå på seminarier hela dagen men så blev det inte. Jag kom in på mässan strax efter tio och tittade runt på övervåningen före bjudlunchen där bland annat vårt läsprojekt presenterades. Efter den trevliga lunchen på Liseberg var jag på:

*Agneta Pleijel, som har skrivit en trilogi jag inte läst men ska
* Ett seminarium med en snygg forn jugoslav, (nu säger min kompis med sin inbyggda göteborgshumor att om man delar upp forna Jugoslavien i några delar till så blir det Tjugoslavien) och en tjej som också var snygg, som pratade om att möta ungdomar
*Ett par kostymklädda Lewenhauptkvinnor som har gjort en bok om modefotografering

så att jag åtminstone utnyttjade mitt seminariekort en del.Massa mässa

Idag har jag varit på bokmässan hela dagen. Det började bra med att jag stod bakom författaren Sigge Eklund i kön på Pressbyrån och tittade nyfiket när han stressade runt i butiken efter tandborste och tandkräm.

För dem som är intresserade kan jag skryta (och för dem som inte är intresserade gör jag det ändå) med att jag lyssnat på Ulf Stark, Annika Thor, Lasse Eriksson och Mårten Sandén samt att skolan tagit emot ett stipendium för ett läsprojekt vi ska ha. Jag sa åt en kompis att komma och titta på oss, men annars var det inte så mycket publik.

Om man går som idag när det är för branschfolk kan man få tag i mycket mer godis, pennor och andra gratisgrunkor än imorgon när det är för allmänheten och det är så trångt att man knappt kommer fram till montrarna. Jag tycker det är oemotståndligt med erbjudanden som tre pocket för hundra och köp två frimärkshäften och få fyra kylskåpsmagneter.


Dyrt vara dum

Det kan kosta pengar att vara dum i huvudet. Idag åkte jag för omväxlings skull tåg till Göteborg. Eftersom det inte går tåg från Ljungby brukar jag åka buss hela vägen men nu var det buss till Värnamo och sedan tåg. Vännen jag ska sova hos har flyttat till Mölnlycke och där har jag inte varit förut. Plötsligt stannade tåget i Mölnlycke men jag vågade inte gå av utan att konsultera kompisen och han hann inte svara så då åkte jag in till stan och tog bussen som vi bestämt. Men nu är jag framme och ska få smörgås.

Till tandläkaren

På bordet ligger en lapp som påminnelse till maken:


Käftis 9.20 Lukta vitlök på den jäveln!

Förrförra gången maken var hos tandläkaren blev han tillsagd att använda tandtråd. Då började han med det och blev mycket upprörd när han kom dit nästa gång och de sa att han borde använda tandtråd. Ska de inte se att han är duktig med det? Så nu ska han andas död på dem om de inte är snälla.

På rådhuset

Det var länge sedan jag visade några kort från rådhuset i Köpenhamn, tycker jag! De här är roliga.


Blivande maken tar kort på mig när vi väntar på vigseln.


Kortet blev så här på en mycket nervös, glad och svettig brud.


Låna ut pennor

Min uppgift i livet är, sedan jag började skolan, att låna ut pennor. Jag håller fortfarande på med det. Vissa dagar svär jag på att jag aldrig mer ska låna ut en penna utan att kräva pant, men det brukar jag glömma bort. Inte för att det är mina egna pennor jag lånar ut, men det är ändå grymt irriterande när de inte kommer tillbaka.

Idag blev jag oproportionerligt glad två gånger över pennor som kom tillbaka. En tjej lämnade en penna som hon glömt lämna tillbaka i fredags och en kille kom med en penna till mig och sa att jag inte varit där när han skulle lämna den tidigare på dagen. Jag vet hur lätt det är att försvinna med en penna för håller jag en i handen så brukar jag gå iväg med den, men jag tycker att om man lånar en penna på ett bibliotek så gäller det, liksom annat material, att den ska tillbaka!


Min lilla skattkista hemma. Jag är löjligt förtjust i pennor trots att jag inte skriver så mycket för hand längre.

Slinkig bibliotekarie

Jag håller på att packa komprimerat för fyra dygn i Göteborg. Eftersom jag tycker hjärtligt illa om att bära blir det en ryggsäck och bara ett par skor. Vad ska man då ha som är bekvämt så att man kan gå på bokmässa i två dagar utan att få skav och snyggt så man kan dansa disco!? Finns inget i min garderob i alla fall så jag valde ett par kängor.

Slinkiga kjolen från sommarens Englandstripp får följa med och pryda mig på kvällarna, men kanske inte dagtid när jag ska representera skolan och biblioteket. Ibland tycker jag i och för sig att det är kul att vara slinkklädd bibliotekarie, men mässan får nog klara sig utan mitt bidrag där.

Roligt med den här kjolen är att jag hade den på tjejresan till Köpenhamn och när jag var på toa höll jag på att dra upp den ut och in och upp och ned. Ingen hade sett skillnad.


Med en prydlig topp kan jag både gå på bibliotekariemiddag och nattklubb.


Fyrkantig kjol i slispigt material från Miss Selfridge i Southend.

Att överraska

Det blev en lyckad kidnappning av tjejen vi hade fruhippa för igår. Vi hade förvarnat henne genom att ge henne en lista på saker hon skulle packa ned i en väska, men hon visste inte när hon skulle få användning för den. En av hennes kollegor lurade i henne att hon skulle jobba igår och lyckades faktiskt övertyga henne att det var viktiga dokument som skulle översättas till ryska, fast det var en söndag.

När hon kom till företaget kom det en man på MC och hämtade henne, skjutsade hem henne för att hämta väskan och körde sedan vidare mot för henne okänt mål. Att vi skulle på spa på Tylöhus hade hon inte kunnat gissa eftersom vi, förutom badkläder, beordrat henne att packa ned bland annat ridhjälm, ridspö, blockflöjt, tomteluva, kort på maken, pass och tandborste. Det hade varit kul om vi fått henne att ha ridhjälm och -spö när hon skulle på ansiktsbehandling.

http://www.tylosand.se/spa-och-noje 


Kulturkullan

Vecka 39

* Läser: Glöm mig inte av Anne Cassidy. Ännu en bra ungdomsbok som jag kan rekommendera gymnasisterna. Polisen knackar på hemma hos sjuttonåriga Stella som bor med sin mamma. Ett barn har kidnappats mitt i natten ur ett hus längre bort på gatan. Polisen misstänker att Stellas mamma har något med försvinnandet att göra. Tjugo år tidigare var hon inblandad när ett annat barn försvann. Hon har inte berättat för Stella om det tidigare och Stella undrar vad det är som egentligen hänt.

* Lyssnar på: Prelude - The best of Charlotte Church. CD från 2002. Jag såg lite på en konsert med Wyclef Jean på TV igår och bland många gästartister hade han med "Charlie "Church. Maken sa att han aldrig hört henne förut men jag har en skiva med henne. Inte för att jag brukar lyssna på klassisk musik, men den här lilla tjejen har världens mest fantastiska röst och jag blev helt betagen första gången jag hörde henne sjunga Just Wave Hello. Hon är född -86 och slog igenom som sångerska -98, helt otroligt!* Veckans citat: "Ett tyst rum, vad ska det vara till för?" En av tio tjejer som besökte Tylöhus spa idag. Vi hade fruhippa och det var omöjligt att vara tysta så vi var inte så länge på den avdelningen.

* Veckans händelse: Bokmässan i Göteborg den 24-27 september.

http://bok-bibliotek.se/ 


Påklädd

Igår kväll var jag och en kompis på utomhusbio, Rallybrudar på Bolmsö. Det var jättemysigt att sitta ute, fast det var mitt i hösten. Jag hade klätt på mig som aldrig förr; tjocka strumpbyxor, raggsockor, långärmad tröja, stickad tröja, täckjacka, halsduk, vantar och mössa. Och så drack vi äppelmust och åt hallongrottor och Polly.

Det var en rolig film, men jag blev lite besviken att de inte pratade värmländska när det utspelades i Torsbyskogarna på femtiotalet.


Brinnande väska

Jag har fått väninnans foton från tjejhelgen i Köpenhamn. Här är ett fotobevis på handväskan som råkade hamna över ett ljus. Vi fortsatte elda lite på den för att få flera kort men blev förvånade när remmen gick av...


Hoppsan, här har det brunnit. Men då eldar vi väl lite till?Kompisen hade problem med att ladda ur bilderna så den här blev censurerad, men jag kom med och ser jätteglad ut. 

Kulturfyran

Kulturfyran från http://kulturbloggen.com/?p=12882 

1. Boken om dig, vilken slags bok skulle det bli? En deckare? En biografi? En faktabok? En romantisk roman? Ett drama? En komedi?

2. Viken författare tycker du skulle passa skriva boken om dig, eller vilken författare skulle du vilja skriv den boken?

3. Om boken blev film: vilken skådespelare skulle spela dig?

4. Finns det någon låt som du tycker handlar om dig på något sätt?

1. En biografi.
2. Den ska jag skriva själv, en självbiografi.
3. Gwyneth Paltrow? En slemmig italienare sa att jag var lik henne på en fest. Eller hur?
4. Jag har älskat ihjäl det mesta med Ratata och Mauro Scocco. Mitt liv hade jag som tröstesång när jag var missförstådd 1992 och den håller än. 

Mitt Liv / Mauro Scocco

  från den dag man föds
  och till den dag man dör
  ber man om ursäkt
  för saker som man gör
  varför får man inte
  bara vara den man är
  en människa
  med brister och med fel

  så innan du dömer ut mig
  och det liv jag för
  ta och gå en mil i mina skor
  och ha inga förväntningar
  på vem jag ska vara
  för dom är ju som en boja
  runt min fot

  (ref) för det här är mitt liv
  jag lever det som jag vill
  jag tänker gå min egen väg
  det var det jag föddes till

  för jag tillhör ingen
  ingen klubb och ingen klan
  det här är mitt spel
  egna regler egen plan
  och det har kostat mig
  många nätters sömn
  att bli hel igen
  att våga ha en dröm

  så innan du dömer ut mig
  och det liv jag för
  ta och gå en mil i mina skor
  och ha inga förväntningar
  på vem jag ska vara
  för dom är ju som en boja
  runt min fota

  (ref) för det här är mitt liv
  jag lever det som jag vill
  jag tänker gå min egen väg
  det var det jag föddes till

  (ref) för det här är...
   Från: http://www.mauroscocco.se/texter-visa.php?id=116Fin titel på en bok. En gång när jag spelade ett spel var det en tjej som skulle beskriva mig som en bok och hon sa Rosens namn.


Den stora katten

Här är grannens stora katt som inte vågar använda handikapprampen som är specialbyggd åt honom. Vi får bygga katthiss.

Fulaste pyntet

Idag var jag på en leksaksaffär som hade 50% på allt. Där hittade jag en oemotståndlig get som jag ska pimpa Runke puben med. Som en hyllning till bocken Bilbo. Han var inte grå, utan en vit afrikansk dvärgget. Eller, vit var väl synd att kalla det, pissegul var han allt som oftast.
När man kissat sig själv i pannan ser det lite så här snyggt stajlat ut och när man stångat gipsskivor får man vita horn.

Springnota

Vi vann inte musikquizzet ikväll, men någonstans trodde vi nog det jag och väninnan för vinnande laget slapp betala notan och när vi var på väg hem kom jag på att vi glömt betala. Vi gick tillbaka för annars hade de som satt kvar vid bordet åkt på det. Dessutom är vi lite för kända på det där stället för att kunna komma undan och det finns knappt någon annan pub så man vill inte bli portad från Harrys om man bor i Ljungby.

Jag var för övrigt dålig på svaren men kunde namnet på Englands premiärminister. Jag som inte har koll på politikerna i Sverige ens.
Under solen

Idag frågade en lärarkollega mig: "Inget nytt under solen?" som på småländska faktiskt låter ännu mer än på mitt språk som "under kjolen". Visserligen hade jag kjol på mig, men jag tänkte inte spexa till det utan hörde först efteråt att det lät ganska skojigt att jag svarade "Nej, det är kallt".
Solnedgång

Det är väldigt vackra solnedgångar nu för tiden. Skrutt att sitta här ensam hemma då. När himlen rodnar brukar jag och maken vända oss mot varandra, säga "rosa" och pussas. Även om vi åker bil, i alla fall om det är han som kör, om det är jag får det räcka med en klapp på låret.


Våra fönster är flammiga fast maken just putsat dem, men ignorera den suddiga hinnan framför utomhuset.


Här ser man nästan inte att jag tagit genom en ruta.

Kulturöverdos

Från idag till fredag jobbar maken i Stockholm. Han sa att jag får fri lek ett par dagar. Idag tog jag hem en kompis som är duktig på datorer för att hjälpa mig lite. Vi pratar båda jättefort, så det är inte så många som brukar orka hänga med i det tempot. Ikväll ska jag läsa så länge jag orkar, till tolv minst.

Imorgon ska jag ha hem en kompis och prata om en litteraturkryssning vi ska åka på. Sedan ska jag gå på musikquiz på Harrys. Och läsa så länge jag orkar, till tolv minst.

På fredag ska jag åka till Bolmsö och gå på utomhusbio, Rallybrudar. Sedan är det premiär för Harrys nya nattklubb, men jag vet inte om jag känner för det efter bion.

Ja, sedan kommer visst maken hem igen och jag kanske åker med honom till stugan på lördag beroende på väder och dagsform.Den här läser jag nog ut i kväll. Mycket bra och sorglig bok!


Sulor

Som bröllopspresent från vännerna fick jag nya skosulor. Det är bra med presentkort så jag slog till på ett par i äkta läder som kostade dubbelt så mycket som skorna. De här tygskorna köpte jag i England för några pund förra sommaren. Nu höll jag på att bli tokig för att de gamla sulorna bara knölar ihop sig. Tjejen i skoaffären upplyste om att lädersulor är bra för de är bekväma och hindrar fotsvett. Haha, det ska vi nog se!


Nya exklusiva lädersulor


Gamla knörvliga sulor

Mosshårig

Idag har vi lagt en stengrund för paviljongen som ska anlända imorgon. Vi krossade betongplattor för att bygga en botten. De gamla betongplattorna är skräpiga och när man lyfter dem över huvudet för att få kraft att dänga dem i marken så att de splittras får man mossa och grus i huvudet. Så nu har jag hela hårbottnen full av småsten och mossa. Det var ju därför jag skulle duscha ikväll, men det glömde jag bort och tänkte att jag kan duscha imorgon förmiddag i stället eftersom jag vill sitta vid datorn nu. Jag får väl vara lite mossig i sängen i natt.


Framför huset kommer det att stå en paviljong. Maken är orolig att det kommer att se fult ut, men jag tycker det ska bli fint.

Trevlig kvällsmat


Leverpastejsmörgåsar, melon, brie, plommon och varm choklad med minimarshmallows. Så var det det där med plommonen; synd att man får ont i magen av dem. De är visst inte riktigt mogna för annars tycker jag nog att man ska klara två stycken.

Skolfoto

Idag hade vi personalfotografering till skolkatalogen. Det tycker jag är ganska besvärande för det är svårt att stå och le och samtidigt se naturlig ut så lång tid som krävs för att det ska hinna fastna på kort. En sak som gjorde oss till en hop med äkta leenden var en lärare som hade jättesvårt att slappna av. Precis när fotografen var redo att knäppa hojtade han "vänta ett tag!" för att torka svett ur pannan.

Jag läste i Ameliaspecialen Brud och bröllop att den vanligaste brudnojan är överarmar. Jag är nöjd med mina armar som fortfarande är bruna efter att jag gått barärmad sedan i april och dessutom använder Nivea Summer Beauty body lotion som man blir brun av. Alltså går jag fortfarande och visar överarmar när ingen annan gör det. Idag i min nya topp från Köpenhamn, som kassörskan frågade om jag verkligen skulle ha fast det inte var rea. Jag handlade tre plagg superbilligt och så denna topp för 79 kr (ca 120 svenska kr).

Jag i topp från Amisu, New Yorker på Ströget. Maken i en skräddarsydd skjorta från England.


Kulturfyran

Kulturfyran från http://kulturbloggen.com/?p=12553 

1. Vem är du ur kultursynvinkel? Säg det gärna med en bild.
2. Vilken bok har senast påverkat dig starkt?
3. Vilken bok har du senast lagt undan utan att läsa klart?
4. Visa oss ett youtube-klipp eller bild, som gör dig glad.

1. http://yfronten.blogg.se och http://ylvarosen.blogspot.com

Jag älskar festivaler och kultur och här är jag på kulturfestival!

2. Jag läste nyligen Den dagen min dotter blev galen av Michael Greenberg och den väcker många känslor.

3. Det kommer jag inte ihåg, jag läser nästan alltid färdigt böcker jag påbörjat, men jag har plockat hem Mc Call Smith första utan att komma igång med den.

4.
Här står jag och matar en älg i Elinge älgpark, absurt och kul!


Tiden går

Min nya faster berättade om en tänkvärd kulturkrock. Någon hon kände hade jobbat i Afrika och där är de inte så väldigt noga med tider, men den här människan samlade till krismöte och sa att projektet måste bli färdigt ett visst datum och tiden går. Afrikanerna tittade på henne och förstod inte. Tiden kommer, tycker de. Det kommer ju ny tid hela tiden. Jag ska försöka lära mig tänka så.

Astronomical Clock Face by judepics
Foto: judepics
http://www.flickr.com/search/?q=clock&l=4

Kulturkullan

Vecka 38

* Läser: Om jag stannar av Gayle Forman. Det här verkar vara en bra ungdomsbok. Den handlar om en sjuttonårig tjej som varit med i en bilolycka. Hela hennes familj har dött men hon kan välja själv om hon vill dö med dem eller leva vidare utan.

Om jag stannar

* Lyssnar på: The Noisettes. Det var en positiv recension om The Noisettes i Amelia nummer 19 så jag blev lite nyfiken. Men det här är ju inte alls min smak. Spretigt, stökigt, konstigt.

* Veckans citat:
Jag, till en vacker och förvirrad brud efter hennes vigsel: "Dig har jag aldrig träffat förut!"
Bruden: "Inte jag heller!"

(Har hon aldrig träffat mig? Troligen inte. Har hon aldrig träffat sig själv som gift? Nej.)

* Veckans händelse: Gratis utomhusbio. Rallybrudar på Bolmsö på fredag ca kl.20.30 och Mamma Mia i Angelstad på lördag ca 20.30.

http://www.ljungby.se/Ljungby-turistbyra/Evenemang2/ 

Letat klart

Nog har jag letat
och jag har försökt
jag tror att jag hittat
det som jag sökt

Min tro finns inte i kyrkan
den vilar hos dig
jag hoppas din trygghet
avspeglas i mig

Må inget förstöra
allt du och jag har
i det som har varit
och det som finns kvarKusinbröllop

Idag ska vi åka till Stockholm för att gå på en av mina kusiners bröllop imorgon. Han är 23 år och när jag fick veta att de planerat att gifta sig i sommar tänkte jag att vi borde hinna före. Inte för att det är någon tävling men det började trots allt kännas smått irriterande med alla som går och gifter sig och så har vi varit förlovade sedan 2004 utan att ett bröllop blivit av. Förrän nu.

Som en liten kändispoäng kan jag avslöja att systrarna Graafs styvpappa är pastor i församlingen Arken i Kungsängen och ska viga paret. Kanske får jag rent av träffa någon av systrarnas hundar, liksom förra gången jag var på bröllop i Kungsängen.


Jag har inga digitalbilder på kusinen så jag lägger in ett kort från vårt bröllop i stället. Här står vi i bryllupsalen i Köpenhamns rådhus, men vigseln var i ett litet rum bredvid.

Ro på ko

Idag var vi ute på ån med lilla båten och det var en jättefin tur. Maken fick två små gäddor som han släppte i igen.Jag höll på att ro på en ko. Hur skulle man förklara det för försäkringsbolaget? Jag tänkte se hur nära vi kunde komma men hon flyttade aldrig på sig! Och jag är dålig på att ro baklänges...


Cool kossa

Det här är precis innan vi körde in ett metspö i ryggen på kossan.


Handikattramp

Maken har byggt en handikappramp för att grannens tjocka katt ska kunna ta sig in, men han vågar inte använda den. En gång hade han kommit in, men det var för att granngubben tyckte synd om honom och hjälpte honom upp. "Vi har samma anlag" sa gubben, som också är kraftig, och lyfte upp katten.Gubbarna i huset har byggt ett nytt cykelskjul. Det blev riktigt bra till slut och matchar huset.


Bokenkät

En bokenkät från Lyran
http://lyrannobel.blogspot.com/2009/09/min-lasenkat.html 

1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
Mina föräldrar läste mycket själva och för oss barn när vi var små. Vi hade många egna böcker och när vi fick besök av farmor och farfar gick jag direkt fram med en Pixi-bok (liten kvadratisk barnbok) och sa "Läs!".

2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
Förebilder vet jag inte, men jag har alltid fått höra att det är nyttigt och roligt att läsa. Mina föräldrar är lärare så bildning har alltid varit viktig och en naturlig del av hemmet. De har aldrig tvingat men alltid uppmuntrat till läsning. Jag gick ofta på biblioteket ensam däremot, föräldrarna köpte böcker i stället för att låna. Nu när jag jobbar på ett bibliotek köper jag nästan aldrig böcker.

3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
Jag var med i en filmklubb som visade film i högstadiets aula och tyckte det var jättespännande. Pappa och andra släktingar berättade om hur det var när de var yngre.

4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
Jag har alltid älskat bokstäver och böcker! När Magnus och Brasse hade julkalendern var jag bara fyra år, men då lärde jag mig alfabetet och jag minns att jag satt och läste bokstäver i tidningar utan att ha en aning om vad jag läste.

5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
Jag tycker det, men jag tvingar inte min man att läsa utan låter honom titta i Biltemakatalogen i stället när det är det han vill. Eleverna på skolan vill jag inte heller tvinga, men jag försöker hitta något de är intresserade av så att de ska tycka att det är kul att läsa.

Det är viktigt för att det är ett tidsfördriv som gör att man lär sig saker samtidigt. Det är bättre att man läser skräp än inget, men jag blir ledsen av alla stendumma bloggar som finns nu och som är jättepopulära för att det är kändisar, eller modebimbos, som skriver och ofta är det så dåligt skrivet att jag vill skrika rakt ut! Visst är jag avundsjuk, men populär betyder inte alltid bra och jag är jätteglad över de få läsare Yfronten har. När jag inte orkar läsa en bok läser jag gärna damtidningar som Amelia och Glamour. Ibland behöver man lättare text, men det ska inte vara grammatik- och stavfel!

6. Vad har du lärt dig av att läsa?
Mycket. Det roligaste jag studerat var litteraturvetenskap, vilken lyx att ligga och läsa i ett helt år! Jag har läst mängder av böcker om psykiska sjukdomar och lärt mig att jag inte är ensam när jag mår dåligt.

7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Jag skulle nog röra på mig mer, vilket i och för sig vore bra. När jag var tonåring läste jag inte så mycket för då hade jag fullt upp med att umgås med kompisar, träna volleyboll och fundera över livet och killar.


Längst bort står det mest olästa böcker.

Utmaning

Jag fick en utmaning från Nillan http://smulan-67.blogspot.com/ 


Jag betecknade Nillan som humor. Nu vill jag att ni beskriver Yfronten med ett ord. Jag utmanar

http://jernis.wordpress.com/ 

http://anjocapi.blogg.se/

http://urklippt.wordpress.com/ 

http://gyrot.wibrand.se/ 

http://naivkramas.blogspot.com/

Om det är någon annan som vill vara med så är det bara att kommentera vilket ord som passar Yfronten.

Tennis

Idag provade jag och väninnan på att spela tennis. Vi känner en kille som spelat sedan han var åtta år och han försökte lära oss. Jag har bara spelat ute på vägen när jag var liten och testat en gång på en utomhusbana på gymnasiet. Det är en alldeles nyrenoverad bana i tennishallen och det var kul att prova, fast vi såklart var urusla. Som tur var hade killen ett stort tålamod med oss och vi försökte att inte flamsa bort hela timmen.

Sedan åkte jag med och plockade ned partytältet. Vi fick inte ned det i originalkartongerna, men det är nog praktiskt omöjligt för de vakuumförpackar dem nog vid packningen.

Tennis balls by szlea
Foto: szlea
http://www.flickr.com/search/?q=tennis+ball&l=4 

Växthus

Vi fick ett växthus i bröllopspresent av mina föräldrar och först blev jag ledsen och tänkte att känner de mig inte bättre än så? Jag har väl aldrig odlat en växt i hela mitt liv och äter knappt grönsaker, tråkigt! Men längre ned på presentkortet stod det att det är som ett litet lusthus där jag kan sitta och läsa. Jag har alltid velat ha ett torn och nu ska jag få ett eget litet sexkantigt torn i min trädgård. Och maken kan odla tomater. Det blir fint!


Vår engelska trädgård med tomat- och blåbär, bland annat.


Mörkerkörning

Ikväll var jag ute och åkte inlines. Jag måste gå till sportaffären och fråga om de kan byta hjul på mina nya för de är värdelösa i stan. Jag åker mycket bättre på de gamla, som inte är lika känsliga för ojämnheter. Det gick bra att åka nu förutom att jag inte tänkte på att det blir mörkt på kvällen, så det var tur att jag hade de gamla eftersom jag knappt kunde se var jag åkte vid halvniotiden.
Hårig turk

Idag träffade jag på tre invandrarkillar och en sa att de hade hittat sin turk. "Har ni en egen turk?" frågade jag. "Jag är en hårig turk. Vill du se mina håriga ben?" undrade turken. Nej, tack, sa jag, men då hade han redan börjat dra upp byxbenet så jag sa okej och ja, han hade håriga ben.

När jag berättade det för maken stod jag i duschen och var så koncentrerad att jag smorde in hårbotten med mustvål i stället för schampo. Lactacyd löddrar dåligt, kan jag meddela.I stället för mina håriga ben visar jag en bild på mina nya jeansleggings. Byxorna är sådana att de åker ned och toppen upp så det var ett evigt ryckande i kläderna idag. Annars bekväma och fina plagg, ju.
Shop swap

Jag har läst för många modereportage om swapping, att man ska ha klädbytarparty. I lördags hade jag tänkt att min bror skulle sova i gästsängen och en annan kille i en soffa, men när jag började leta efter brorsan som jag trodde hade blivit kvar i partytältet hade han somnat i soffan. Då sa jag att de hade swappat. En kompis trodde att jag sa `shoppat´. Det hade varit kul om två killar hade drgait ut i lördagsnatten för att shoppa och ytterst imponerande om de hittat något i Runkarp!

Festrest

Det blev väldigt mycket rester kvar efter festen så idag åt jag en middag på paj, fralla och kyckling. Det var gott men lite konstigt.
Kulturkullan

Vecka 37

* Läser: Den dagen min dotter blev galen av Michael Greenberg. En pappa berättar om när hans femtonåriga dotter gick in i en psykos. Greenberg är journalist och kan skriva mycket målande och man känner för honom när han maktlös försöker förstå vad som händer i dotterns såriga psyke.

Den dagen min dotter blev galenwww.adlibris.com

* Lyssnar på: Kings of Leon. En kompis tipsade om denna grupp som är en av hennes favoriter. Hon är gammal synthare och det är lite synth och 80-talsstuk på musiken. Trevligt!

* Veckans citat: "Jag kanske är lite full, men jag är inte dum i huvudet!". Maken blev arg när han ringde till akuten där de svarade otrevligt.

* Veckans händelse: Musikal på Sunnerbogymnasiet på torsdag kl.19. Gratis uppvisning av besökande tyska elever.

Fina festen

Idag har vi städat hela dagen. Fast ett tag tog vattnet slut så jag råkade sova en stund i väntan på att diska alla glas, bestick och tallrikar som blir efter en tillställning med närmare trettio personer. Det var en jättebra fest och vi kunde sitta ute i partytältet nästan hela kvällen. Inget gick sönder, förutom svärmors fot som började störtblöda när hon gick in i en gammal rostig stege. Hon fick åka till akuten och sy och var ledsen att hon förstörde vår fest, men det gjorde hon ju inte. Några fortsatte festa fram till klockan fyra på natten.


Bröllopsfest i partytält


Jag och maken


Fäääscht!

Pappa mådde dåligt inatt. Vi tror och hoppas att det var på grund av en dålig mussla. Han får inte smitta hela Runkarp med något uschligt. En runkepidemi? Nej, vi ska inte ha det. Idag är det dags för bröllopsfest!

Jag var på Apoteket och köpte Resorb. När expediten frågade om det var till någon över tre år sa jag inte att det är till oss som är bakis imorgon utan att vi har en hemma som är magsjuk. Det var en kompis som tipsade mig om att dricka vätskebalanserande dagen efter, men jag vet inte om apotekspersonalen rekommenderar det.


Vi kör en till bild på min missfärgade tunga.

Koka kaffe

Jag har lånat ett par enorma termosar och nu ska jag ha någon som kokar sex liter kaffe. Eller hur mycket man nu ska beräkna till 30 personer, varav säkert många är tedrickare? Ni behöver inte svara för jag kanske inte återkommer till Yfronten förrän på söndag. Att vi beställt buffé innebär inte att allt är fixat inför festen.

Det ser ut som om en mindre storm är på gång och det är en ganska dålig kombination med partytält uppe på kulle. Arbetsfördelningen är sådan att maken fixar på festplatsen och jag ska ägna kvällen åt bakning. Jag frågade en vän som nyss kommit hem från Kina: "Har du  undvikit trombonen, tukanen, eh, vad heter det?" Tyfon var ordet. En jättetrombon hade varit spektakulär!


Gråtunga

På jobbet har vi fått information om hur vi ska göra för att försöka skydda oss mot svininfluensa. Bland annat står det att man ska stanna hemma om man känner sig sjuk. Det tror jag inte. Den här veckan har jag varit fruktansvärt förkyld, influensa har jag aldrig haft så det vet jag inte vad det är, men jag kan inte vara hemma för att jag är snorig och grinig. Då hade jag inte kunnat gå i grundskolan, jag var jämt förkyld då. Och om någon frågar mig hur jag mår före klockan åtta på morgonen är det aldrig bra...

Fåren är vaccinerade mot blåtunga men jag är inte vaccinerad mot gråtunga. Det är nog inte bra för munnen med så mycket halstabletter.

Inte är jag skyddad mot blåknä heller. Dumma, dumma dörrkarm!


Gulsåpa

Jag har just lärt mig att gulsåpa är mer original än grönsåpa. Nu ska jag åka och gulsåpa ett golv!

Dagens roligaste hittade jag hos http://conanbibliotekarien.blogspot.com .

Man ska inte ropa ´hej´förrän man träffar någon man känner!

Kossaförkyld

Jag började nysa lite i lördags och begynnande förkylningar blir inte bättre av sena, sliriga nätter på rökiga krogar. Jag blir alltid dödssjuk när jag levt sådär dåligt. Nu går jag till jobbet med glasögon och ser nog megamiserabel ut för den här gången är det inte ens någon som frågat om jag har glasögon (vilket jag alltså bara har när jag är sjuk och /eller trött i ögonen).

Dessutom påpekade maken att jag har börjat stamma. Det är en onödig sak att börja med vid 35 års ålder.


Foto:ewanr
http://www.flickr.com/search/?q=cow%20nose&w=all&s=int

RSS 2.0