För få får

Nu har vi klippt fåren färdigt. 
 
 
 
Vi har bara fyra får kvar för en var gammal och trött och orkade knappt gå så vi fick ta bort henne. Helst ska fåren vara minst fem för att vara en liten flock. Nu står de tätt ihop och ser oroliga ut när man kommer dit. Vi ska nog köpa några nya i vår, så att de känner sig trygga. 
 
Ur dagboken 911031: Vi tittade på TV. Vad är det som låter?, Saltkråkan, Listan, Storstad, Döda män klär inte i rutigt. 

Om vatten

Vatten är vackert och lugnande. 
 
Från en promenad den 12 oktober när Lagan låg spegelblank. 
 
Senare på samma dag gick jag över ån åt andra hållet. 
 
Havet är inte alltid så lugnt, men trots att det var blåsigt var det fint i Malmö den 16 oktober. Mitt i bilden kan man ana Öresundsbron. 
 
Ur dagboken 911030: Hittade hem i Saluhallen. Mitt i alltihop låg Vaxkupan, världens underbaraste ställe. Jag köpte Glass Tiger LP för 10 kr, Farbror Blå CD för 25 och Jean Paul Wall singel för 5. 

Promenad i Malmö

Här kommer en återblick till Malmö. 
 
Maken på Stortorget. 
 
Lilla torg. 
 
Kungsparken, tror jag. Den sitter ihop med Slottsparken. 
 
Västra hamnen. 
 
Ur dagboken 911029: Åkte till Kolmården. Gick runt och tittade på de djur som behagade visa sig. Såg lo, järv, dvärgsilkesapa, chimpans, gorilla, gibbon, tiger, isbjörn, kamel, pingvin, jak, åsna, pelikan och de viktigaste: delfinerna. 

Nyklippt

Idag har jag klippt mig. 
 
Det gör jag var tionde vecka men nu var håret ovanligt slitet enligt frisören. 
 
Hon fick ändå klippa det som vanligt, mitt lilla tunna hår växer för sakta för att hon ska få klippa av mer. 
 
Vad är det förresten för fel på sådant som ser lite tufsigt ut? Maken sa åt mig att slänga ut tulpanerna från den 18:e och 19:e oktober men jag tycker fortfarande att de är fina. Fast de vita slog aldrig ut riktigt utan formade sig likt vårrullar... 
 
Ur dagboken 911028: Kom till Norrköping halv två och träffade mormor som sa vad vi skulle ta för buss. Åt kebab på Spiralen. Inte som förr. 

Jag ser hjärtan

Det är kul när man ser oväntade hjärtan. 
 
Lite äggula på en tesked. 
 
Okej, den här är ju arrangerad, men vilken fruktansvärt god Tobleroneparfait! Jag fick hjärtemojis i ögonen. 
 
Skaften på mina boots. 
 
Vi tar ett till utdrag ur dagboken från 1996: 961027
Kalle ringde inte. Gick till båten. Han var inte där. Han ringde senare. Var på rysk dans. Tog med Karin på båtrundvandring. Skickade hem henne. Var med Kalle i hytten tills han skulle ta vakten. Han är så härlig. 
 
Ur dagboken 911027: När vi kom till Domarhagsskolan var den tom så vi åkte till Markusskolan. Där spelade vi mot Avesta C. De var dåliga. 

25-årsdag

Idag är det 25 år sedan jag träffade maken för första gången. Eller i alla fall fick jag se honom på en nattklubb i Härnösand, men så var jag blyg och satt och tittade på honom hela kvällen innan jag vågade fråga om vi skulle dansa tryckare efter midnatt. Men jag räknar från den 26 oktober för att det känns bra symboliskt att det är min förre pojkväns födelsedag. 
 
Jag har klistrat in denna händelse i en klippbok. Det blev lite trassel där med små lappar, för han skrev först upp mitt telefonnummer och gav lappen till mig... Jag har tydligare minnen än vad han har från den kvällen för han och hans lumparkompis hade haft hot shotrejs. 
 
Han hade ju inte tänkt ringa mig, men jag sa "Ring mig imorgon, annars går jag hit och skriker". När han inte ringde gick jag till fartyget men där hittade jag inte honom. Jag gick ombord på fartyget, som normalt sett hade vakt, hittade till slut ett befäl och skrev ett meddelande och satte upp på deras anslagstavla! Då ringde han och jag och väninnan fick en utlovad rundvandring på båten. "Jag vill se mer av din hytt!" sa jag och väninnan fick gå hem. Till slut sa Kalle att jag också måste gå av båten eftersom de skulle åka till Finland dagen efter. 
 
Ur dagboken 961026: Ut på kvällen. Dansade med Kalle från Ljungby. Var och såg deras militärbåt. Söt pojke! Mmm.
 
Ur dagboken 911026: Maria kom hit. Vi kom fram till att vi skulle försöka ta oss in på Stadshotellet med artongräns och Midi, Maxi och Efti. 

Sömnskola

Idag började jag på sömnskola som vårdcentralen arrangerar. Vi är en grupp på fem personer som har svårt att sova på nätterna och ska få hjälp med det förhoppningsvis. 
 
Jag testar allt möjligt, till exempel tyngdtäcke. Är det någon som tycker att det hjälper? De tre jag känner som har ett vill sälja sina... Jag lånade ett av en kompis för att prova, men armarna domnar bort och man känner sig fastspänd så det gjorde det inte alls lättare att somna. 
 
Ur dagboken 911025: Jag hade den norska tröjan och poncho till skolan. Det var ganska kul. När jag mötte Jocke och Björn frågade Jocke om jag ingav respekt som inkagud och Johnny frågade om inte mamma skulle bli arg när jag tog mattan. 

Kulturkullan

Vecka 43
 
* Läser: Hägring 38 av Kjell Westö. Westö är en duktig berättare, men här kan jag Finlands historia för dåligt för att hänga med riktigt. 
 
Hägring 38
https://www.adlibris.com/se/bok/hagring-38-9789175033488
 
* Lyssnar på: Österlen med Uno Svenningsson på Tidal. Album från 2020. Den här skivan har jag missat. Det är ingen låt som fastnar direkt men jag tycker om Unos röst. 
 
* Veckans klipp: björnungar som leker
https://www.youtube.com/watch?v=5f3RHmNJOTM
 
* Veckans händelse: Petra Marklund på Live! i Älmhult på fredag kl.21.
https://www2.visitalmhult.se/sv/evenemanget/1995949/konsert-petra-marklund/detaljer

Hotel Noble House

Vi bodde på ett trevligt hotell som låg mitt i Malmö, men vissa saker var lite konstiga. 
 
Det ser inte så fint ut men var lugnt och låg på en gågata.
 
Det var en fin entré till trapporna, som vi aldrig tog eftersom vi bodde på femte våningen.
 
Det fanns ingen taklampa och vi hade velat ha varsin madrass.
 
I korridorerna var det också mörkt. Jag vill ha massor med ljus! 
 
Ur dagboken 911024: Spanskaprovet var inte kul. Sex sidor är lite för mycket på 40 minuter. Nästan alla satt kvar på rasten. 

Grand premiere

Idag var jag med vänner på teaterföreställning på nyrenoverade kulturhuset Grand; Grand premiere. Jätteroligt med kultur igen! Vi har duktiga lokalförmågor som längtat efter att underhålla. 
 
 
 
 
Ur dagboken 911023: Elisabeth Eldh ringde och väckte mig halv åtta. Jag som hade sovmorgon. Gick ut med Sara och Rosie på lunchen. Det kom en skitsnygg kille i en bil. 
 
 

Stenlunden

Idag åkte jag med vännerna till nyöppnade Stenlunden hantverksbageri. 
 
Det är jättefint i en nybyggd stenlada. 
 
God köttfärspaj, (äcklig sallad så den gav jag bort) gott bröd, god hallonläsk och fruktansvärt god kolatartelette!
 
Ur dagboken 911022: Vi spelade vattenpolo och mitt lag hade fotskydd på huvudena. Vi förlorade med 2-1 tror jag.

Borstahusen

Jag bad maken svänga av mot Borstahusen när vi åkte hem från Malmö, för jag har hört att det finns en fin strand där. I somras var det så mycket folk så att de vädjade att man inte skulle köra bil dit. 
 
Det är inte fullt så inbjudande i oktober och själva strandremsan är väldigt smal. Jag tycker inte om sandstrand och massor med människor utan vill hellre ha gräs, klippor och träbrygga. Jag är en inlandsperson och är inte så glad i havet om det är kallt, salt, tång, maneter... men höga vågor är kul! Kristallklart vatten och sanddyner är också trevligt. 
 
Vi gick längst ut på en fin brygga. Jag googlade att det finns en badplats som heter Cement där man kan sola på en pir, det låter ju trevligt. 
 
Det var väldigt långgrunt och därför får man gå så här långt ut för att det ska bli djupare. Jag är bortskämd med egen damm och brygga där man kan bada naken, och en båtfetischist så att man kan åka ut på sjön Bolmen och hitta en egen ö med strand om man har tur, eller bada från båten, och skulle inte åka flera mil för att komma till en sådan här strand, men har flera vänner som är tokiga i havet. Är det någon som varit i Borstahusen och kan tala om vad det är som är så fantastiskt? Var vi på fel ställe? Det här är Lill-Olas badplats. 
 
Ur dagboken 911021: Vi hade TTF i aulan. Det var en tjej från pingstkyrkan som berättade om projekt Hedemora för Rumänien. Jag satt bredvid Emma och det hela blev roligare än det borde. 

Traveling John

Hurra, vad jag är glad! Jag har haft en så lyckad kväll med vänner från Köpenhamn. 
 
Det var plankonsdag på Poco locos och då får man en planka med fläsk, kyckling eller vegetariskt och ett glas vin, öl, cider eller alkoholfritt för 159 kr. Mycket gott och prisvärt! 
 
Vi gick på konsert med Traveling John på det nyrenoverade kulturhuset Grand. Jag hade inte hört talas om dem innan, men det gör inget, de här konserterna är nästan alltid bra. Det är en musikserie med konserter på lite mindre orter så att vi också ska få kultur. Det var riktigt bra musik och roligt mellansnack. 
 
De har gjort en tjusig pianobar, men den var inte öppen ikväll. 
 
Ur dagboken 911020: Åkte till Vasahallen till fem. Tjosan kom inte så Emma fick hoppa in helt spontant och jag ringde till Åsa. Ringde från Vasahallens kassa. En unge trodde att jag jobbade där och viftade med en hittad nalle. Vi spelade bra för att vara första matchen i fyran. 
 
(Haha! Jag ringde från badhallens kassa för att kalla in flera personer till en volleybollmatch. Var det så man gjorde före mobilens tid?)
 
 
 

Turning torso

Jag ville se Turning Torso på nära håll så vi gick och tittade på den. Det är en riktigt häftig byggnad! 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 911019: Jag gick upp lite före ett. Det har snöat idag. Pest.

Kulturkullan

Vecka 42
 
* Läser: Vera Malms vidunderliga äventyr av Tomas Tivemark. Helt knäpp bok om en tjej som tar med sig sin ko från en liten gård i Hova till Stockholm. Kul att läsa något annorlunda. 
 
Vera Malms vidunderliga äventyr
https://www.adlibris.com/se/bok/vera-malms-vidunderliga-aventyr-9789137155913
 
* Lyssnar på: Raketklubben med Raketklubben på Tidal. Album från 2020. Poppigt från Dalarna med en bra sångerska. 
 
* Veckans klipp: glad griskulting
https://www.youtube.com/watch?v=lO-jY5MpJdk
 
* Veckans händelse: Traveling John på Grand i Ljungby på onsdag kl.19.
https://www.ljungby.se/sv/uppleva-och-gora/turism/evenemang/traveling-john-med-band/

Förlovningsdag

Idag är det sjutton år sedan vi förlovade oss. 
 
Vi firade i Malmö i helgen och det blev lugnt idag med potatisgratäng och en köttbit (varsin) och så köpte jag tulpaner. Det ser lite futtigt ut med tio stycken, vilket jag borde veta med denna tulpanvas som jag vill använda, så jag ska köpa en till bukett imorgon. 
 
Den här kajan satt kvar efter att jag lagt kassen i korgen och flyttade sig inte förrän jag behövde hålla i handtaget! 
 
Ett par bilder från dagens promenad. 
 
Här går jag ibland för att hålla stigen öppen. 
 
Ur dagboken 911018: HIllis sa att han sett mig på stan sent igår kväll. Hoppas det inte var när jag våldtog brevlådan. 

Malmöhelg

Vi har kommit hem efter en härlig helg i Malmö. 
 
Irländsk pub, levande musik, dansande publik! 
 
Maken mindes en rolig irländsk pub från när han bodde här 1998, men kopplade inte riktigt ihop det med Fagans. 
 
Vi gick runt och letade efter den roliga puben, som visade sig ligga granne med vårt hotell! 
 
Vi firade att det är tjugofem år sedan vi träffades (den 26 oktober, men nu var det denna helg det passade att åka iväg) och åt en elegant skaldjursplatå på Johan P. Maken fick äta sex ostron, men annars var allt jättegott. 
 
Ur dagboken 911017: Anna-Karin försökte få oss att sjunga kanon och dansa långdans. Det uppstod vissa problem. 

Ljungby kyrka

Tidsinställt inlägg på grund av Malmöresa. 
 
Här kommer bilder på Ljungby kyrka och Gamla kyrkogården. 
 
 
 
 
Vården restes 1889 af tacksamma pastoratsboar.
 
Ur dagboken 911016: Vi tittade på en halvmenig musikgrupp med Ulrik Atrapp. Emma och jag hade svårt att hålla oss för skratt. 
 

Gamla torg

Tidsinställt inlägg på grund av Malmöresa. 
 
Här kommer bilder från Gamla torg, en dag när det var fint väder. 
 
I det gamla garveriet ligger Märtas glasseri på sommaren. 
 
På Lillegård finns det en keramiker och Hållbar butik, med lokala hantverk. 
 
Här är Ljungby museum.
 
Eskilsgård inrymmer en hudterapeut. 
 
Här är Gästgivaregården som har god lunch. 
 
Ur dagboken 911015: C-salen och redskap. Bläurk! Först hade vi en dans som var alldeles för svår för mig. Jag försökte stå på händer men jag vet inte om Annelie kommer att godkänna mina samlade böjda ben. 
 

Flera skyltar

Jag var ute på skyltpromenad idag igen. 
 
Blabla...
 
Det räckte inte med rasriskskylten så de var tvungna att säga att vägen är avstängd! 
 
Insikten ligger nära äldreboendet Åsikten. 
 
Sjöriket och seabreeze låter fint, men vägen leder bara in på en parkering långt från vattnet. Sjöriket är hemtjänst och Seabreeze säljer seafood. 
 
Ur dagboken 911014: Jag skippar träningen idag. Jag ska plugga tyska. Håller på med en massa papper jag fick av mamma. Sen kan man alltid titta på TV. Jakob Dahlin har dött, troligen av AIDS. 

Om skyltar

Skyltar är kul!
 
Här kände de sig nog tvungna att sätta upp en skylt, trots att det är omöjligt att köra där, för folk är så vana vid att komma fram på den vägen... 
 
Det här är hotfullt, men det är inte bron som håller på att rasa utan åbrinken bortanför. 
 
Ur dagboken 911013: Jag ger er en helsida nu. Dagboken är för personlig, pinsam och osammanhängande för att återge i sin helhet, men här handlade det åtminstone om en drömd kille så att jag inte behöver skämmas inför någon som finns. 
 
Jag var visst arg på pappa för att han avbröt mig i min MTV-grotta och ville titta på boxning. Cisilia är en klasskompis lillasyster. 

Vattentorn

Vi har ett fint vattentorn, tycker jag. 
 
 
 
Vattentornet ligger i en bokskog.
 
Det var inte så mycket sol när jag gick dit, men blir roliga skuggor mellan träden. 
 
Ur dagboken 911012: Jag pratade med Martin. David var stor när han föddes. Stort huvud, 55 cm, nej, det hade jag när jag gick i lumpen... 

Christianiahus

Våra Köpenhamnsvänner säger att maken bygger Christianiahus. 
 
Här är vårt kombinerade får- och växthus. 
 
Här kan vi sitta på rad och titta ut över hagarna. 
 
Här är vårt hönshus, som är tomt nu när vi slaktat tupparna som bodde där. Kanske några nya kycklingar får flytta in där i vår. 
 
Så här kan ett äkta Christianiahus se ut, ett sådant tycker jag att maken kan bygga. 
 
Ur dagboken 911011: Bosse tänkte ge oss skriftligt på sh:n men ingen hade läst på så vi fick titta i boken. 
 
(Haha, där försvann vitsen med ett oförberett läxförhör.)

Kulturkullan

Vecka 41
 
* Läser: Mullbärsträdet i Aleppo av Kadir Meral. Jag tyckte mycket om hans debutroman Pojken som följer sin skugga och denna är också bra. 
 
Mullbärsträdet i Aleppo
https://www.adlibris.com/se/sok?q=kadir+meral
 
* Lyssnar på: Ed Sheeran på Spotify. Det var riktigt häftigt att Sheeran var med på Idol i fredags! 
 
* Veckans klipp: riktiga badankor
https://www.youtube.com/watch?v=51GedACdIgQ
 
* Veckans händelse: Från Broadway till Duvemåla på Gummifabriken i Värnamo på lördag. 
https://gummifabriken.nu/evenemang/fran-broadway-till-duvemala-2/

Tuppslakt

Vi har haft tuppslakt i helgen, tagit bort fem stycken och bara sparat en som går med hönorna. 
 
En av dem hamnade direkt i grytan. 
 
De var fina, men det går inte att ha flera tuppar tillsammans när de slåss. 
 
Våra danska stuggrannar tog med en dansk äblekage och en halvliter grädde, men tyvärr hivade maken i all grädde i grytan så de fick köra femton km in till stan idag för att handla ny så att vi kunde äta kakan idag. 
 
Vi har fått enorma vinglas av ett par vänner. Det till höger är våra vanliga och de nya provade vi igår. Det går i en halv liter! Här lyckades vi med att hälla en del i grytan och resten i glasen. 
 
Ur dagboken 911009: Den snygge killen med den röda jeansskjortan gick in i mig. Han stod och slog sin kompis i magen med sin linjal. 
 
Ur dagboken 911010: Jag tänkte sitta och läsa på nk:n på lunchen. Satt i läsrummet och blev plötsligt med i festkommittén. Vi ska ha 70-talsfest. 

Dagsljuslampa

Jag hör dåligt och brukar ibland kunna gissa vad folk säger, men inte alltid. Igår blev det fantastiskt konstigt på puben:
 
Barägare: Ni kan slå er ner.
Jag: Stefan Löfvén?
Barägare: Stefan Löfvén! Slå er ner, säger jag! 
 
Idag är makens företag Sysmec på ett helt uppslag i tidningen Smålänningen. roligt! 
 
Jag har köpt en dagsljuslampa, som ska vara bra om man har sömnproblem och mot vinterdepp. 
 
Visserligen är det ännu ljust när jag går upp, men snart kommer det att bli mörkt. Idag var det ett mystiskt dis på morgonen. Här bygger de ett stort hus mitt i centrum, det blir intressant att se hur det blir. 
 
Ur dagboken 911008: Åkte till T-centralen, vilken inte var synonym med tågcentralen märkte vi. Kutade runt och tittade i affärer. Har egentligen inte köpt så mycket men det kostar att äta. Köpte ett par jeans för 50 kr. 

Nobelpriset

Jag hade inte hört talas om Nobelpristagaren i litteratur, det har man oftast inte. 
 
Men vi har minsann en bok av honom på skolbiblioteket, som det enda biblioteket i kommunen! 
 
Jag och väninnan skulle gå på Öppen scen på Godsmagasinet, en chans för unga musiker att visa upp sig, men det var inställt och vi tog en drink på Tre torn i stället. Ägaren som vet vad jag gillar blandade en god jordgubbsdrink åt mig. 
 
Ur dagboken 911007: Vi blev helt förvånade över att det var så litet och att vi var så få i publiken. Stod i mitten i fjärde raden ungefär. Förbandet The Cross var sådär och Magnum var helt suveräna. De spelade i nästan två timmar och publiken stod inte tyst eller stilla en sekund. 
 
(Jag och min kompis tog ledigt en måndag för att åka till Stockholm och gå på hårdrockskonsert på Fryshuset.)

Solstrimmor

Idag är det grått så jag tar bilder från en dag med ljusglimtar. 
 
Det var fint ljus över ån och Ågubben. 
 
Jag vet inte om det här ser ut att symbolisera undergång eller hoppfullhet...
 
Solen gick ned på vår gata. 
 
Ur dagboken 911006: Blev hämtad till Jursla och vi kom iväg vid ett. Den här gången i Birgittas volvo. Den var något större än morfars bil men det blev ganska fin samhörighet i baksätet eftersom det ena bältet satt i mitten. 

Fårklippning

Vi håller på och klipper fåren. Det verkar kanske konstigt att klippa dem före vintern, men de behöver klippas två gånger om året och då brukar det bli i mars och oktober. 
 
Det här fåret har krusig ull.
 
Nu är hon nyklippt och lite tufsig. Vi rakar dem inte med maskin utan klipper dem för hand med fårsax. 
 
Ur dagboken 911004: Lasse övningskörde till Fagersta med morfars bil. Slet ned backspegeln och tappade skylten. Vi kom till Norrköping vid niotiden. 
 
Ur dagboken 911005: Farfar hade fått besök av japaner med små mystiska presenter. Lasse kom på att en tygbit nog var ett pannband. Farfar har så härliga uttryck. Iris är klämmig. 

Kulturkullan

Vecka 40
 
* Läser: Ett lyckligare år av Jonas Gardell. Jag tycker om Gardells böcker men nu tror jag inte att han fått ihop det med två olika historier. 
 
Ett lyckligare år
https://www.adlibris.com/se/bok/ett-lyckligare-ar-9789113111216
 
* Lyssnar på: Hemkört (skisser & demos 1988-2017) med Peter LeMarc på Spotify. Album, 40 sånger, från 2021. Jag älskar LeMarc och det är fantastiskt att han har släppt allt detta material nu när han slutat spela live!
 
* Veckans klipp: vildsvinsungar
https://www.youtube.com/watch?v=_MoXSyfYEnI
 
* Veckans händelse: Kanelbullens dag, den 4 oktober. 

Promenad

Idag tog jag min promenadrunda som jag inte gått på länge eftersom jag hellre tagit cykelturer på sommaren. 
 
Jag har aldrig sett denna grind öppen innan. 
 
Här var det fotbollsmatch! Det är jag fullständigt ointresserad av, men roligt för dem att ha publik igen. 
 
Jag upptäckte en gullig bilverkstad som också hade en öppen grind jag inte sett förut. 
 
Den här väggen är så fin med alla löv. 
 
Ur dagboken 911003: Idag skulle vi gå en mil för cancerfonden. Vi fick hålla på hela förmiddagen men vi gick rysligt snabbt. Vi gick till ishallen, över Stadsberget, svängde in vid Matsbo och kom ut vid Stenslund. Jag och Marit gick hem till mig. Åt majskolvar och tittade på MTV. Tillbaka till skolan. 

Ostkakebuffe´

Jag och väninnan bokade in oss klockan tio på ostkakebuffé och kaktabberas (googla, om du inte minns Emil i Lönneberga) på Sussies café som har femtonårsjubileum. Otroligt mycket och gott, men lite väl häftigt till frukost, så jag orkade inte prova en av varje som var var mitt mål. 
 
Nu är det trassel med foton igen men ni kan se mitt inlägg här: 
https://www.facebook.com/yfronten
 
Ur dagboken 911002: Skriftligt på as. Fick tillbaka historieläxförhöret. 18/28 och snitt var 23. 
(As = allmän språkhistoria.)
 
Uppdatering: Här kommer kakbordet!
 

Ljungbyporten

Jag cyklade till Ljungbyporten; McDonalds, Biltema, Rusta och Dollarstore. 
 
Jag var nyfiken på deras nya pistageshake, men det blir ändå alltid Sundae de lux daim när det finns på McDonalds. Kola är min favoritsmak!
 
Det blir alltid lite småsaker, till exempel visste jag inte att jag saknat en porslinsburk med fiskmönster att ha bomull i. 
 
Ännu en enormt röd buske tornade upp sig framför mig (nej, den stod bredvid cykelvägen såklart). 
 
Ur dagboken 911001: Jag och Maria förlorade vår första badmintonmatch med 11-4, 11-2. 
(Vem är Maria? Spelade jag badmintonmatcher? Jag minns bara att jag tränade för att det var kul och fanns snygga killar där.)

RSS 2.0