Bonde söker fru

Det här är ju så dumt så det är roligt! Igår på Bonde söker fru sa grisbonden Andreas att en av tjejerna hade klagat på att hon fick sämre dejter än de andra men att det beror ju på vad man gör av det hela. Jag kan inte annat än att hålla med om att det inte är riktigt lika lockande att åka och hämta svinsperma som att gå på tivoli och titta på fyrverkeri-SM. Han är utstuderat taskig mot den här tjejen som på något konstigt sätt ändå verkar vägra att ge upp. Hallå, hon blir ju besviken på att han hånglar med den andra tjejen gång på gång. Ändå vill hon tydligen stanna kvar på gården. Undrar om produktionsbolaget mutat henne för att det ska bli bra TV?

Oidiga björnar

Det är så varmt så björnarna i djurparkerna fattar inte att de ska gå i ide. Hur det är med vilda björnar vet jag inte men jag antar att det är samma med dem. Oroväckande om en sådan tradition förskjuts. Tänk vad griniga björnarna ska bli om de inte får sova i ett halvår. Då får man vara väldigt varlig så han inte blir farlig. Men man kan dock honom aldrig tro. Stackars björnen!

Svärmor frågar mig vad hon ska ge sambon i julklapp. Det vet jag inte. Jag har fullt upp med att säga åt honom att inte köpa saker före jul. Men jag har åtminstone en garanterat oköpbar julklapp, hihi...

Har köpt några nya skivor så jag har att fylla Kulturkullan med en månad framåt. Ett förhandstips; Sånger för december med Irma och Uno. Trevligt!

Kändisfrillor

En kompis hade pratat på jobbet om vilken kändis man var lik i håret. Någon hade föreslagit att hon ser ut som Peter Jidhe. En viss sanning ligger i det men jag vet inte om det är någon komplimang direkt. Tycker dock att halvlångt hår passar bättre på tjejer än på killar.

Idag hände det något konstigt. Jag fick mail från en man som undrade över en kompis till mig, vem hon är och vad hon heter. Han hade sett hennes blogg och tyckte hon var snygg. Men varför blanda in mig i det här? Varken jag eller min kompis fattar någonting.

För övrigt är jag fortfarande förkyld och seg. Sambon säger att han ska gå ut och gå med mig ikväll. Jag tror att vi ska gå ända till ICA. Det ligger flera hundra meter bort och får räknas som motion när man är snorigare än en snorgärs.

Jag är överallt

Idag kom läsdagen äntligen med i Smålänningen, nästan en vecka senare, sidan åtta med foto på alla utklädda.

Det står om läsdagen på kommunens hemsida också; www.ljungby.se under nyheter till höger.

Och igår fick jag äntligen fotokatalogen. Terminen är ju nästan slut. Jag ser lite lagom förvirrad ut som man gör när man tagit av sig glasögonen och inte ser mer än en decimeter.

Idag kom det in några tjejer och intervjuade mig och filmade till ett projekt de hade på bilden. Det handlade om kärlek vid första ögonkastet som jag tror på och så berättade jag om när jag fick syn på sambon första gången och hans vackra ögon. Det krävdes lite övertalning från min sida men jag såg ju att det var en trevlig kille. Jag vill gärna tro det i alla fall, att man kan bedöma någon vid första mötet.

Morden i Hedemora

Jag har fått reda på vilka som blivit mördade i Hedemora. Det är en liten stad och min bror har kompisar som håller koll. Jag känner inte de inblandade men mamma har haft 18-åringen i skolan. Hans syster var kompis med min bror och tog livet av sig. Problemfamilj.

Jag är lite besviken att jag inte hann med någon kändisspaning i Stockholm. Igår var jag och hälsade på en kompis som bor på Ringvägen och vi var och lunchade och sedan åkte jag hem. En hel Stockholmshelg utan en enda kändis. Typiskt nog hade min bror sett Micke Leijnegaard med tjej när jag gått åt ett annat håll men honom såg jag förra gången jag var där. Lundell har sålt sin lägenhet som låg nära brorsan. Peter Siepen och Martin Kellerman bor nära men dem vet jag inte om jag vill se.


Kulturkullan

Vecka 48

* Läser: Hello Money av Klas Landahl. En reseskildring. Helt absurd historia om två bröder som cyklar till Indien. Bara en sådan sak som när broder Aron vill ha förändring och låter sig klippas. I en extremt stor dread i nacken gömmer sig bin Laden och Hussein. Roligt. De småländska ortsnamnen är också intressanta; Slakmöre, Otteskrev och Klärkeberga till exempel.

* Lyssnar på: The best of Rod Stewart. CD från 1989. Generös samling med 16 låtar. Hittade skivan på rea och kände att jag ville ha gamla klassiker som Sailing, I don´t want to talk about it och The first cut is the deepest. Annars brukar jag mest sjunga Sailing själv med en kompis. Det låter sådär. En av låtarna (minns inte vilken just nu) är så väldigt snodd av Gessle i Kung av sand.

* Veckans citat:
- Vi ska dansa i neon.
- Vi ska bajsa ner i ån.
Brorsans treåring gjorde en ny text. Precis när de haft en drive och försökt förklara att det inte är roligt med bajs var de tvungna att ge upp. Det är ju roligt.

* Veckans händelse: På lördag kommer Magnus Betnér att uppträda på Terraza och sedan spelar Paddington och så är det Kung i baren. Man kan köpa matbiljett eller pubbiljett eller bara gå på Kungen som vanligt. Vi ska ha en helkväll.

Dubbelmord

Jag är i Stockholm och hälsar på min brors familj. Vad såg vi som första nyhet när vi slog på datorn ikväll? Jo, dubbelmord på ett par i Hedemora med en artonåring misstänkt. Det kommer aldrig några bra nyheter därifrån. I Ljungby har vi naturkatastrofer och i Hedemora är det brott.

Igår på bussen satt jag bredvid en av våra elever som håller på med boxning så jag frågade henne lite om det. Jag tycker det är kul med en tjej som boxas. Eftersom det är förbjudet med proffsboxning i Sverige är det oftast normala människor som boxas. När jag kom fram till Stockholm hade de smällt upp en tennisplan mitt på Centralen. Det var ju också en sportupplevelse.

Idag har jag varit på Astrid Lindgrens Junibacken med brorsan och hans ungar. Det var kul att åka tåg genom Astrids sagovärld. Sedan skulle jag hålla koll på ettåringen. Han försvann. Jag stod och tittade på Pippi och plötsligt var lillkillen borta. Han hade hunnit gå en bra bit och var inte helt lätt att hitta bland tvåhundra andra barn. Tralala, katastrofbarnvakten är här...

Var och fikade med en kompis från bibliotekshögskolan. Nu jobbar han med ett projekt på folkhögskola. Vi fick tyvärr inte plats på Xoco, ett nytt chokladfik jag hört talas om, utan det blev ett ställe som heter Café Kex. Sedan hälsade jag på en kompis som flyttat ihop med sin kille i en ny lägenhet. Kul att träffa henne och se lägenheten och pojkvännen. Hon är jättekär. Det enda negativa hon sa var att han ofta har problem med magen och en natt hade hon vaknat när det luktade sjukt illa och blivit arg och väckt killen med ett -Men vad är det här?

Tji förstasida

Idag hade jag tänkt vara på ettan i Smålänningen. Det förväntade jag mig faktiskt efter att ha varit så fint utklädd. Vi är inte med alls så nu hoppas jag att det kommer ett riktigt ordentligt reportage på måndag.

Det här är så dåligt så det är knappt ens kändispoäng men dock; en kompis syster har gått i samma klass som Jessica i Bonde söker fru. Tjejen det brukar bli sexskandaler kring. Man får se om det kommer att fortsätta ståhejas kring dessa tjejer, det verkar så.

Snart påbörjar jag min nästan sju timmars resa mot Stockholm. Det hinns med mycket godis och lyssning av många skivor när man åker med Swebus men det är det billigaste sättet att resa.

Byta pappor

Idag har vi så haft vår läsdag på skolan och jag var utklädd till någon i Lilla huset på prärien, en cowgirl. Trivdes så bra i min utstyrsel så jag kanske ska fortsätta med den. Hatt och sjal och cowboyboots på jobbet, varför inte? Vi hade ett gäng trevliga gäster; Per Gustavsson, Cletus Nwadike, Sölve Rydell, Patrik Sundin och Anna Sundberg. Sölve berättade en tragikrolig grej om när han jobbade på högstadiet. Ett par tjejer satt och pratade och den ena sa att hon fått en ny pappa. -Jaha, vem då? sa den andra. Han heter Lennart, är elektriker och bor på Storgatan. -Jaså han, han är bra, honom hade jag förra året.

Igår var jag och tittade på ett par norska skogkattungar hos en kompis. Så himla fina! De var grå och svarta och hade som lustiga halsband i svart. Jujujuj. Galet jollrande...

Imorgon åker jag till Stockholm och hälsar på brorsans familj och träffar kompisar. Släkten är tydligen rejält förkyld nu så jag får ladda upp med vitlök. Ska bli särskilt spännande att träffa ettåringen som lärt sig gå sedan jag såg honom senast.

CD eller TV?

Vi har världens kanske konstigaste ljudsystem hemma. Jag vet inte ens vad det är för en låda som håller reda på allt, men om man ska titta på TV så ska man sätta ljudet på CD och om man ska lyssna på CD ska man sätta ljudet på video. Den har dessutom en knapp för tape/MD -är det Minidisc?, en för TV/LD som jag verkligen inte förstår, och en för tuner.

Igår var jag och fikade med en kompis som jag knappt ser fast han jobbar på samma ställe. Han får leta upp mig på biblioteket eftersom jag inte brukar hänga i teknikkorridoren. Sedan gick jag på stan och letade efter en vanlig trägardinstång. Ska det vara så jävla svårt att hitta? Sedan blev det tråkigt för att det regnade, bankomaten ville inte acceptera mitt kort och på apoteket hade de problem med sina datorer. Tur att jag inte hade bråttom. Jag fattar inte hur folk hinner fixa ärenden, det tar alltid lång tid för mig att få något gjort på stan trots att stan verkligen inte är stor. Idag har jag gått runt skolan och kollat upp en tipsrunda vi ska ha imorgon. Det känns mystiskt att smyga runt i skolans korridorer när alla gått hem. Jag hittar inte så det är alltid spännande att se var jag ska dyka upp. Fick gå fram och tillbaka lite men till sist hittade jag alla frågor.

Igår kväll var jag och såg Walk the line om Johnny Cash. Det var en bra film trots att jag inte intresserat mig för honom tidigare. Det har mest varit sådan musik som ingått i pappas gubbmixar, blandband han lyssnade på under min uppväxt.

-Har du en drottningkrona?
-Nej, har du en cowboyhatt?
Desperata frågor nu dagarna före maskeraden. Jag har hittat en hatt som inte är direkt cowboy men nästan. Den får duga. För övrigt ska jag ha kläder jag kan använda annars också men inte allihopa samtidigt.

Kejsarens nya kläder

På torsdag ska vi ha maskerad på skolan på temat litterära personer och det kan vara både författare och figurer i böcker. Jag hade inte tänkt vara med för jag vill inte visa upp mig i en parad så att eleverna får gissa vem man är och rösta på bästa utklädnad. Fast det är lite tråkigt att låta bli så nu funderar jag på att vara någon sorts cowgirl. Har bara kommit på Lilla huset på prärien och kvinnorna i den familjen har långa klänningar och ser inte alls ut som cowboys. Det skiter jag i. Jag vill ha jeanskjol och cowboyboots. Eller jag kanske ska vara Nalle Phu med röd t-shirt och honungsburk, enbart... Eller någon diva med svart klänning och röd boa? Eller häxa med svart klänning och nithalsband? Fast det var jag förra året när jag var Snövits elaka styvmor.

Texmexförvåning

Idag ska jag förvåna mig själv i köket igen. Jag ska göra en anrättning med falukorv och tacosås och ost och tortillachips från senaste numret av Buffé. Jag är rädd för kryddor och stark mat så jag valde en mild tacosås, men i alla fall.

Det verkar som att vi ska lägga golv ikväll. Eller åtminstone som att det ska läggas golv. Inte säkert att jag är med. Kanske ska gå och träna. Någon slags aktivitet blir det.

Idag har jag varit och tittat på en konstutställning på turistbyrån. Vi har ett gäng dekorerade parkbänkar i stan och nu är konstnärerna med på den här utställningen som jag tror egentligen bara var tänkt för kulturnatta men som blev förlängd. Kul idé för vi har många duktiga konstnärer.

Kulturkullan

Vecka 47

* Läser: De ovanliga 2 av Åke Mokvist. De ovanliga handlar om människor som går mot strömmen som valt att leva annorlunda och del 2 handlar om samma personer nu några år senare. Samt några nya original. Författaren har gjort ett fantastiskt jobb som åkt runt och pratat med alla dessa människor, en del inte så alldeles lätta att komma nära. Ofta har de varken telefon eller TV, bor mitt ute i skogen och lever så mycket utanför samhället det bara går. Det är imponerande och som Mokvist också påpekar blir det svårare och svårare att klara sig på det sättet.

* Lyssnar på: Oh, my God! med Linda Sundblad. CD från 2006. Linda var tidigare sångerska i Lambretta. Då tjatades det mest om hur ung hon var. Jag tror att hon var 17 när hon började sjunga med bandet bestående av betydligt äldre grabbar. Nu är bandet upplöst och Linda har flyttat till USA. Jag tror att det här är mera hennes egen stil, med influenser av bland andra Madonna. Det låter mycket 80-talsdisco och det tycker jag är trevligt. Hon har en bra röst, Linda.

* Veckans citat:
- Vad betyder clutch?
- Koppling på en bil.
- Jamen clutchbag?

Jag lär mig nytt ord. Clutchbag, gripväska, alltså en liten handväska utan handtag. Roligt när min tekniske halvengelsman vet vad ord betyder i princip.

* Veckans händelse: På torsdag har vi läsdag för ettorna på skolan. Då blir det maskerad, tipspromenad, dikttävling, musik och berättande hela dagen.

November rain

Nu får det vara nog! Det har regnat jättemycket och vår damm har ökat flera dm på höjden. På festen i lördags pratade vi med en kille som äger en ö i Lagan. Hans pappa hade ärvt den och från början var det två öar. Ska det fortsätta så här så har de nog snart ingen ö alls.

Idag åkte vi till IKEA för att köpa en ny säng. Det var inget smart drag att åka på en trist söndag, hur mycket folk som helst. Jag är inte den sortens tjej som blir rusig på sådana ställen och vill tokinreda utan blir kinkig ganska snabbt. Spelade ett basketspel och blev generad för att det gick så dåligt. Det var en kille där som sa hur man skulle göra som sa att alla barn klarat det idag och jag klarade bara att studsa bollen 20 gånger fast man skulle klara 30 på lika många sekunder. Dumt spel. Har åtminstone köpt några nya doftljus som ska lukta kaka, bulle och choklad. Och ätit köttbullar. Fast kladdkakan var inte särskilt kladdig. Och mistlurmuppen var inte där. En gång när vi åt på IKEA satt det en utvecklingsstörd (nej, vad heter det nu för tiden, handikappad i alla fall) och tjöt. Konstant. Roligt ett tag, men tänk så tröttsamt i längden. Och man kan ju inte gärna säga åt dem att hålla käften.  

Räkfrossa

Igår var vi på räkfrossa med ungefär 150 andra. Det var roligt. Jag blev visst på kleptohumör och fick med mig en flasköppnare hem, det var länge sedan sist. En gång under studenttiden i Borås högg jag tag i en öppnare som råkade sitta fast i en bartender.

Tyckte att jag skulle prata med en intressant man som satt med sin fånigt snygga tjej. Jag sa att jag har en kompis som jobbar på samma ställe som han, nämligen Electrolux som har över tusen anställda. Efter lite tjatande om att jag sett honom på Ljungbydagarna fast han sa att han knappt varit där utan att det nog var hans tvillingbror i Göteborg kom han på att han mycket väl visste vem min kompis är. Sedan försvann jag till ett litet rum där några killar som spelat under kvällen höll till och spelade gitarr. Nu spelade de i Typerna men de är också med i Senap. De kände igen mig för jag har pratat med dem förut och fått en skiva signerad. Och så blev sambon sur för att jag försvunnit som jag alltid gör. Han vill gå ut och ha roligt med mig och jag vill gå ut och ha roligt med andra. Också. Han gick hem och jag stannade kvar och dansade med hans kvinnliga kollega vars dotter skjutsade hem mig sedan.

Vi sover för tillfället i vardagsrummet för vi håller på att renovera sovrummet så det ser ut som kriget hemma. Idag ska vi köpa golv. När vi renoverat lägenheten som vi hyr ut kändes det lite irriterande att där blev så fint så vi vill göra något åt vår egen lägenhet också.

Rädda världen

Igår kväll blev det räddavärldentema. Jag var och såg filmen En obehaglig sanning med Al Gore som presenterade sig; I used to be the next president of the United States. Gore är faktiskt rolig när han åker runt med sitt bildspel om växthuseffekten. Annars hade filmen blivit på tok för tung för det är verkligen otäcka scener emellanåt från översvämningar, tromber och andra naturkatastrofer. En viktig film som jag tror tog hårt på gymnasieeleverna den visades för. När jag kom hem fortsatte jag av bara farten att titta på programmet Planeten som handlade om samma sak. Fast det gav mig mera dåligt samvetet för det handlade om att vi överkonsumerar.

Jag har blandat ihop två skånetjejbloggare. Läs deras skitroliga inlägg. Nära ögat den 9 november här; http://blickstilla.blogspot.com och Är det lika skönt för dig som för oss? den 16 november här: http://www.hejchef.blogg.se.

I Tyskland har de ett klädmärke som heter Brax med mottot Feel good. Det tycker vi är roligt så vi brukar säga det till braxen hemma i akvariet; Feel good! http://www.brax-fashion.com

Genansminister

Jag skulle säga att jag blir generad när jag ser vår nye finansminister men råkade säga att jag blir generad över vår genansminister... En sådan kanske vi skulle ha? En som kan ta på sig alla andra ministrars pinsamheter, en strykpojke liksom. Hur som helst så tycker jag det är pinsamt med en långhårig finansminister som ser helt drängig ut. Honom kan vi inte skicka utomlands.

Apropå hår så ser jag påhittad ut idag. Jag har färgat ögonbrynen så hårt så de är kolsvarta. Det ser nog inte klokt ut för ingen har vågat säga något. Det gör inget, det brukar lugna ned sig efter ett par dagar. Till mitt blonderade hår blir det en ganska rolig effekt. Jag trivs för övrigt vädligt bra som blondin. När man är bibliotekarie behöver man fiffa upp sig själv lite så att man inte blir förknippad med det där gråa tråkiga som en del tror att bibliotek är. Dessutom är det kul med uppmärksamheten jag får från alla möjliga män. Att det gör sådan skillnad att ändra hårfärg! För det gör det.

Sambon är inte som andra så han ska byta till sommardäck nu. Först bytte han till vinterdäck, sedan kom han på att han vill lämna in bilen och få fäljarna lackerade så nu ska han byta tillbaka.

Journalist bortkollrad av prinsessa

Hihi, jag måste följa upp nyheten om prinsessbesöket i stan. Så här stod det i dagens Smålänningen:
" Nu inskränkte sig samtalet till att reportern ifråga hasplade ur sig att han sett Victoria förut, vilket hon trodde på. När han sedan preciserade sig till att de faktiskt träffats på Xperimenthuset i Växjö, mindes tronföljaren detta besök väl."



Prinsessan och prästen

Ah, vilken vacker alliteration! Idag har prinsessan Victoria varit i staden och hälsat på vår räddningstjänst. Hon skulle lära sig mera om stormen Gudrun. Igår var hon i Växjö och i dagens Smålandsposten var det en bild på henne när hon kom gåendes med en grupp andra och så stod det att det inte var många som reagerade på att hon gick förbi. Jag kan inte tro att hon gick särskilt långt. Dels för att jag inte tror att hon brukar göra långa promenader ute i svenska städer och dels för att det har varit jävelregnväder här i flera dagar. Ska bli intressant att se vad det står i vår tidning Smålänningen i morgon om besöket. Hon var väldigt mån om att behandlas som en i gruppen stod det idag, men det lär ju bli lite svårt eftersom hon envisas med att vilja bli tilltalad som prinsessan.

Idag kom det in en ung, snygg, trevlig man på biblioteket och jag klurade raskt ut att det måste vara vår nye skolpräst. Det ser man på den karakteristiska vita och svarta kragen. Hoppas han ska ha en fin julavslutning för oss. Det är bråk om ifall vi ska ha skolavslutningar i kyrkan över huvud taget. Jag tycker att vi ska, det är ju fint. Man får väl ta till sig det man vill av vad prästen säger och strunta i resten. Känner att jag hade den här diskussionen i somras också. Jag tycker fortfarande likadant.

FC Z i bokskogen

Igår tittade jag på FC Z. Jag såg det en gång i början hemma hos en kompis och då var det hysteriskt roligt för de kunde verkligen inte spela fotboll. Nu har de hållit på i 1 1/2 år och faktiskt lärt sig lite. Jag som inte är intresserad av fotboll fattar liksom inga regler. Nu skulle de spela mot ett danskt lag. De har problem med en kille som svär väldigt mycket och det vore tokigt om han blir utvisad för det. Han blev skickad till en ståuppkomiker som skulle lära honom några nya ord att skrika när han blir arg. Till exempel hade hon valt bögskov, som låter illa men som betyder bokskog på danska. Sedan hoppades hon att han skulle använda de här nya uttrycken i matchen. Tänk vad förvirrade de skulle bli i det danska laget om en kille vrålar bokskog när det går dåligt. Zappade över till Parlamentet sedan så jag såg tyvärr inte hur matchen gick.

Kulturnatta

Igår var det Kulturnatta här. Jag hade tänkt gå på en massa saker men det gick inte så bra. När jag kom till modelljärnvägen hade de stängt. Musikalen Flykten visade sig hålla på i 3 1/2 timme så när vi kom ut var klockan halv tio. Då hade fotoutställningen stängt och det var fullt i godsmagasinet där det var konserter. Musikalen var det konstigaste på länge. En kompis frågade vad det handlade om i början och vad det skulle vara för tid. Jag trodde nutid men då sa de att det var 1600-tal. Sedan hoppades det friskt mellan olika perioder och någon handling uppfattade vi aldrig. Det var plötsligt Romeo och Julia, Hamlet, Jeanne d´Arc och allt möjligt och omöjligt. Och som sagt chocken att det aldrig tog slut. Nästan som suzukibarnen som alltid spelade och aldrig slutade på skolkonserterna när jag var yngre. Synd, för musikskolan är verkligen duktiga.

Idag är det fars dag. Det brukar vi inte fira i vår familj. Jag blir bara så trött på allt de tycker man ska köpa åt far. Och åt alla konstiga reklamaffischer där det står farsdag. Det vill jag verkligen inte ha! Jag tycker mycket illa om fars och buskis och bland det mest irriterande som finns är Stefan och Krister. Bort dem!

Kulturkullan

Vecka 46

* Läser: Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak av Pigge Werkelin och Lena Katarina Swanberg. Sorgligt, sorgligt, sorgligt! De som såg på TV i december 2004 efter tsunamikatastrofen kan inte ha missat Pigge Werkelin, gotlänningen som miste sin fru och sina två barn och var en av dem som stannade kvar längst i Thailand efteråt. Det här är hans egen beskrivning av hur allt var, nedskriven med hjälp av journalisten Swanberg. Än en gång påminns man hur klåpigt Sverige skötte sig då och får höra beröm om thailändarna. En viktig bok!

* Lyssnar på: Hur mycket jag än tar finns alltid lite kvar med Raymond & Maria. CD från 2006. Jag kan förstå om man retar sig på den här gruppen, särskilt om man bara hört låten Ingen vill veta var du köpt din tröja som spelades till förbannelse en hel sommar. Själv tycker jag om Raymond & Maria. Jag tycker det är roligt med sådana här strofer "Men jag vill veta vem som köper ekologiskt kärnat smör och jag vill veta hur de mår".

* Veckans citat: "It takes two to lie, one who lies and one who listens." Visdomsord från Homer Simpson som finns i vår TV en timme om dagen nu när vi fått sexan.

* Veckans händelse: Skolbio på torsdag. Två eller tre föreställningar av En obehaglig sanning där Al Gore diskuterar växthuseffekt. Jag ska försöka få plats på någon av visningarna.

Slöfredag med Idol

Igår blev det oerhört slappt på kvällen. Efter att vi hade ätit grönpepparfilén som var god men inte särskilt snygg, eftersom den såg ut att ha skurit sig på något konstigt vis, låg vi i soffan och såg Idol och sedan somnade jag. Innan jag hann se omröstningen. Jag kollade upp nu att det var Cissi som åkte ut och det har jag varit förundrad över att hon inte gjort för länge sedan. Tycker inte att hon har speciellt bra röst utan mest skriker. Fast det var kul att en så speciell tjej gick så långt. Jag vill och tror att Markus ska vinna. Eller Felicia. Det är så fascinerande med henne för hon ser så vanlig ut med lite tufsigt hår och glåmig hy och sedan sminkar de upp henne till värsta glamdrottningen och hon ser verkligen ut som en stjärna på scenen. Den tjejen kan faktiskt sjunga. Hon hade inte en tanke på att söka utan blev kidnappad. Det kanske är de som är de bästa, som inte tror själva att de har något där att göra? Förra årets Sebastian hade en mamma som anmälde honom och årets Snäckan, som jag gillade, hade förlorat ett vad och sökt efter det.

Grönpeppargrytornas förbannelse

Idag ska jag göra fläskfilé i grönpepparsås. Tyvärr brukar det inte bli så där grymt gott som det blir när mamma lagar något med grönpeppar. Jag minns fortfarande den legendariska grytan hon måste ha gjort hur mycket som helst av 1994. Först fyllde pappa 50 och då bjöd vi på den. Lite senare fyllde jag 20 och då hade vi kvar samma gryta. Min dåvarande nya pojkvän fick den här grytan de tre första gångerna han hälsade på mig. Han måste ha trott att familjen var helt galen... Fast jag tror han tyckte det var gott.

Semester och räkfrossa

Min chef sa att jag ska ta tio dagar semester. Först trodde jag att jag måste plocka ut dagarna före nyår men det hinner jag nästan inte. Jag tar ledigt kring jul och nyår såklart så får jag lika långt lov som eleverna.

Nästa fredag ska vi på räkfrossa. Pratade med en kille som är med i festkommittén som berättade att det kommer 160 gäster och att de köpt 120 kilo räkor och 1000 engångsglas och att drycken kommer att kosta 20 kr. Det blir nog en bra fest...


Mammananas

Det var väl det jag visste! Nu har mamma kommit hem efter två veckor i Tanzania där hon gått ned några kilo till. Jag väger 15 kilo mer än hon nu och så ska det inte vara, det brukar vara jag som får kläder som är för små för henne. Hrmpf. Hon fick en ananas i present och tanzanierna ville väldigt gärna att pappa skulle få den. Hon trodde inte att det skulle gå att få hem den för de är temperaturkänsliga, men den var jättegod när den kom fram. Varför kan de inte importera färsk ananas då? Den man köper i Sverige är träig jämfört med den färska. Jag har ätit världens mest fantastiska ananas i Thailand så jag vet nog hur de ska vara. Mamma har haft mer bussäventyr än mig den senaste veckan. När hon skulle sätta sig på en buss satt det en höna på hennes plats. Sedan skakade bussen så att rutan trillade ut där hon satt. Kanske det var hönans plats ändå?

Kändispoäng. I lördags träffade jag en grek som är kusin med Helena Paparizou. Fast han sa så mycket konstigt den där kvällen så jag vet inte riktigt vad som var sant.

Ikväll ska vi frysa lammkött. Jag frågade sambon om han skulle åka och hämta köttkrossen och han tyckte det lät grymt. "Jag kommer inte ihåg vad den heter, eh, mulmaskinen..." Han ska alltså till svärmor och hämta en köttkvarn så vi kan mala färs. Hoppas att de som sagt att de ska hämta kött ikväll kommer för jag tror inte vi har plats för sex lamm i frysen.

Match Point

Igår var jag och såg Match Point, en otypisk Woody Allen tydligen. Jag har inte sett många av hans filmer så jag vet inte, men en kompis förklarade att även om man inte brukar gilla Allen så kan man gilla denna. Och, ja, det är en riktigt bra film. Innan visste jag inte mycket om den utan jag såg den mest för att den gick på filmklubben Bio Kontrast där jag ser ungefär allt. Först blandade jag ihop den med någon tennisfilm som Kirsten Dunst är med i. Sedan trodde jag att rolige Rhys Ifans från Notting Hill skulle vara med men det var vackre Jonathan Rhys Meyer som var huvudperson.

En till rolig grej från mobilkillen som satt bakom mig på bussen från Göteborg och hans Norgeresa; han hade varit på ett dansställe och sett en tjej som lutade mot en vägg och mådde dåligt. Då gick han fram och frågade "Hur är det fatt, akkurat?" "Ja, ikke er det vel." Norska är kul.

Busschauffören som tänkte att va fan

Busschauffören som tänkte att va fan är en rolig berättelse i boken Sagor för barn över arton år av Tage Danielsson. Det var också han som körde mig från Jönköping till Ljungby igår. Vi var sena från Göteborg och jag hade bara en kvart mellan bussarna i Jönköping. Satt och sov på bussen och när vi kom fram hade jag minus tio minuter på mig att byta buss. Jag försökte vara lugn och cool och inte tjata på chauffören att vi var sena för det visste han såklart redan. De brukar vara så duktiga på Swebus och fixa med anslutningar men nu var jag bortglömd och åkte med en buss där resten skulle till Linköping. De fick ringa till bussen och säga åt dem att vända och plocka upp mig. De hade vänt på motorvägen och jag var nog måttligt populär bland resenärerna men som tur var så var vi bara tio minuter sena när jag hoppade av.

Fantastiskt kul helg har jag haft förutom detta lilla missöde. Har pratat så mycket så jag fått ont i halsen. I lördags var jag och hälsade på en kompis familj med en sexmånadsbebis. På kvällen var jag ute med killen jag bodde hos. Jag hade tänkt att inte gå på Dubliner eftersom jag alltid gör det när jag är i Göteborg men det blev såklart det ändå. Där är det ju alltid kul och levande musik så det är ett säkert kort. Fast bandet som spelade var dåliga och spelade inte särskilt mycket irländskt. Vi pratade med ett par killar varav den ene visade sig kunna en massa språk. Jag hörde att min kompis pratade holländska och då började jag prata isländska. Då kunde den här killen det, efter att ha varit på Island i elva dagar 1994, knäckande.

Igår var jag ganska seg men det var kul att träffa en kompis och gå och kolla affärer i Nordstan. Jag kände mig lite mystisk när jag stod inne på Kappahl och pratade i mobil och sa "har du slaktat?". Förut tyckte jag det var irriterande med folk som pratade i mobil hela tiden men nu är jag ganska tolerant. På bussen var det riktigt underhållande med en kille bakom mig som berättade på telefon om sin roliga helg i Oslo; "Jag fick för mig att kaffe hette svarteblask på norska. Jag gick in på ett fik och bad om en svarteblask och de svarade "du, det heter faktiskt kaffe!".

Kulturkullan

Vecka 45

* Läser: Mera självkänsla! av Mia Törnblom. Mia har tidigare skrivit Självkänsla nu! och efter det har hon fått mycket reaktioner och frågor så hon bestämde sig för att skriva en bok till och svara på en del. Det är mycket upprepningar men det kan man behöva om man ska följa hennes råd. Hon skriver inte lika flamsigt som hon pratar. Jag var och lyssnade på henne när hon höll föreläsning för kommunanställda och hade jätteroligt men tyckte ändå att det var lite väl i lättsammaste laget. Böckerna är som sagt klokare, men de är lätta att läsa och ta till sig det som passar.

* Lyssnar på: Turist med Christian Bröns. CD från 2006. Splitterny skiva som jag beställt och fått signerad från skivbolaget Yes sir music i Danmark. Det här är Christians tredje skiva. Jag köpte den första efter att ha blivit helt fascinerad av den danska versionen av Patrik Isakssons Du får göra vad du vill. Texterna är kul, och ibland lite svåra att förstå och det är inte så att jag har problem med skriven danska. Vad ska det här betyda; "Det man er har man alltid vaeret, resten er laert, for vaerre og for bedre er man vad man er"? Resten av vadå? Är det någon som vet vad lirekassemand är?

* Veckans citat: -Sa du "vattnet är otjänligt så nu ska de börja supa?"
-Nej, pruta.
En kompis berättade om ett par som tittar på hus och jag tyckte det verkade vara en tragisk åtgärd att börja supa bara för att inte vattnet går att dricka...

* Veckans händelse: På lördag har vi kulturnatta i Ljungby. Kolla Ljungby.

Min väg

Inspirerad av kompis Kuffen ska jag göra en lista över mina flyttar.

1. Från några år före min födelse 1974 bodde familjen i radhus i Hedemora. Det var sex hus i rad och nästan alla som bodde där var lärare. På baksidan hade vi en grind in till grannarna där vi sprang emellan hela tiden. Det var tre våningar i huset och jag tyckte om mitt lilla rum med snedtak.

2. Flyttade med föräldrarna till en sutterängvilla sommaren innan jag började gymnasiet. Där fick jag ett större rum i vinkel mot balkongen. Huset ligger nära en sjö så att man kan cykla dit i bara baddräkt.

3. Åkte till Island som utbytesstudent efter andra året på gymnasiet. Där bodde jag i Höfn i Hofnafjördur i ett halvår. Höfn är ett fiskesamhälle med cirka 1800 invånare. Mitt rum låg på bottenvåningen med egen ingång. Sonen, vars rum jag bodde i, var i Nya Zeeland det året. En bra sak med rummet var att där fanns en skivspelare med CD-växlare för sex skivor, vilket jag tyckte jag oerhört lyxigt.

4. Flyttade hem till föräldrarna igen och gick sista året på gymnasiet. En konstig grej var att jag och pappa blev tvungna att åka till skattemyndigheten i Avesta och fylla i papper på att jag flyttat hem igen för jag hade emigrerat och fanns inte kvar i Sverige enligt dem.

5. 1995 flyttade jag med pojkvän till Malung där jag skulle gå på folkhögskola. Vi bodde i en lägenhet i ett ganska trist hyreshusområde men det kändes väldigt vuxet med första egna lägenheten och vi hade det bra där.

6. Sommaren efter Malung flyttade jag hem till mina föräldrar igen .

7. På hösten flyttade jag till nästa folkhögskola, Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet i Värmland. Där bodde jag på skolan, först ihop med en tjej i samma klass men efter ett par månader fick jag ett eget rum. Delade toa med en annan tjej och vi var ofta inne hos varandra.

8. Tillbaka till Hedemora än en gång. Att bo hos föräldrarna och vara arbetslös var inte jättekul men det var så det blev i åtta månader.

9. Våren -97 flyttade jag till Borås och gick bibliotekarielinjen. Där bodde jag inneboende hos ett gammalt par i världens mest fantastiska hus. Stortrivdes i mitt rum som jag betalade 800 kr för. Delade kök med några andra som inte var där särskilt ofta. Vi hade en liten balkong där det var fint att sitta och dricka och äta ost och kex och ett tjärpapptak där man kunde ligga och sola.

10. Från Borås flyttade jag och en klasskompis till Göteborg. Eller förorten Bergsjön noga räknat. Där skrev vi officiellt magisteruppsats samtidigt som jag pluggade svenska/nordiska språk på Göteborgs universitet. Det var alldeles för roligt att bo i Göteborg och uppsatsen blev inte klar det året. Vi hade en stor trea med studentrabatt och två toaletter. Det var fint att bo nära sjön Bergsjön men otäckt att gå hem på nätterna och vi hade två eller tre backar när vi skulle gå och handla.

11. Från Bergsjön flyttade jag -99 till Ljungby och killen jag varit tillsammans med i tre år. Jag flyttade in hos honom i en tvåa som genast kändes för trång. Retade mig på fula plastbackar där han odlade fisk och dryga grannar som spelade elgitarr och hade fest alla tider på dygnet.

12. Efter ett halvår i den tråkiga lägenheten köpte vi en bostadsrätt i ett fyrfamiljshus som är byggt -47. Det är tre rum och ganska lagom stort. Vi har en stuga också där man kan ha en massa saker. Har köpt lägenheten under vår och hyr ut. Helst skulle jag vilja ha lägenheten mitt emot och slå ut väggar. Vi får väl se hur det blir. Jag bor gärna kvar för det är bra läge. Gillar att bo nära ån, tio minuters promenad till centrum och ännu mindre till jobbet.

Dojan

Igår var en bra kväll. Vi började med att äta gott grekiskt. Varför sluta gå på restaurang när man kommit till Sverige igen? Hm, för att det är ganska dyrt här. Sedan skulle vi gå på Sticky Fingers men då var det så sent att det inte var gratis inträde längre och vi valde näraliggande Dojan i stället. Där var det halloweenparty och coverbandet Stereo (www.stereolive.se) spelade. Först var det inte alls många människor där, men en man som hette Bertil gjorde djupt intryck. När jag ignorerade honom presenterade han sig för min killkompis och pratade helt osammanhängande om att det var bråkigt. Vi förstod inte alls men hade väldigt roligt åt honom. I kö till bankomat pratade jag med en kille som kände en kille från Ljungby som han gjort lumpen med. Jag vet inte vem det är men fick beskrivningen att han ser ut som en hammarhaj och det ska jag kolla upp.

Blommor, vad i helvete?!

Nu har jag kommit till Kortedala. Här ska jag bo hos en kompis ett par nätter. Han berättade om varför han har en blomsterkvast i sitt fönster. En dag när han kom hem hittade han en blombukett som hängde på dörren. Då tänkte han "Blommor, vad i helvete?! Har jag en beundrare?". Det var något så konstigt som fjäsk från banken. Har jag aldrig hört talas om. Alla kanske vet att det inte är någon mening att ge mig blommor eftersom de bara dör. Men en bukett då och då kan jag gott få.

Nu ska vi åka in till Göteborgs centrum och äta och gå ut. Kanske på Sticky fingers, rockklubb som jag aldrig har varit på.

Fram med vantarna

Mhm, då måste jag nog börja med vantar. Skinnjackan och cowboybootsen tycker jag om, men ska det vara snö vill jag inte använda bootsen. Vantar, mössor, sjalar och andra vinterplagg tycker jag är desto tristare. Idag kommer mamma hem efter två veckor i Tanzania, men hon blir nog inte ledsen över köldchocken för hon tror att det bästa man kan göra på vintern är att åka längdskidor.

I München finns det välbärgade människor, det måste det göra för jag har aldrig sett så exklusiva butiker. Jag lekte med tanken att gå in i någon butik och åtminstone få prova ett sådant där urtjusigt plagg av något märke jag knappt aldrig har sett lajv, som Gucci, Armani, Versace och Valentino. Men butikerna var låsta och hade vakter och jag har ingen aning om hur man skulle bete sig för att ens få komma in! Vi stod utanför butiker och fånglodde på klockor och smycken som kostade två miljoner.

Gillar du lammkött?

Vi ska slakta sex lamm. Så många äter vi inte upp själva. Det är särskilt kul att fråga männen i bekantskapskretsen om de gillar lammkött. Ofta gör de det...

Från sommar till vinter och O´Learys till Garvaren

Hu, så jobbigt att komma hem från semestern och upptäcka att det blivit vinter! Vi åkte till München i lördags och det var fortfarande hyfsat varmt i Sverige, för att inte tala om i Tyskland där det var uppåt tjugo grader vissa dagar. Och kom hem igår till minusgrader och snö. Fåren har istappar i ullen. Idag är det sista dagen jag får träffa lammskallarna för de ska slaktas nu.

Vårt O´Learys ska redan byta namn. Till Garvaren nöje & bar & restaurang. Utmärkt, för det är fånigt att ha ett O´Learys i lilla Ljungby och jag slipper gärna sportstämpeln. Nu ska de sätta upp affisher på artister som uppträtt där i stället. Bra!

En närakändisupplevelse

Imorgon är det MTV-gala i Köpenhamn. Vi flög från München till Köpenhamn idag och med på planet var det en svart kille med världens glittrigaste klocka. Han blev mött av en tjej alldeles när vi gick av planet, dit ingen utom peronalen egentligen blir insläppt. Hon hjälpte honom med bagaget. Han kom och satte sig bredvid mig i väntan på att bagagebandet skulle börja snurra. Det måste vara en känd musiker! Jag känner inte igen några svarta rappare. Måste kolla vilka som ska dit. Irriterande att inte känna igen kändisar. Det blir så konstiga kändispoäng då. Kommer att tänka på en före dettas kusin som träffade en man på en fest en gång och pratade lite om musik. Det visade sig att han hamnat bredvid Mikael Wiehe.

Porrklubb, del 2

Å. Å. Å. Idag har jag hittat bokstaven Å igen. Igår var vi på ett fantastiskt ställe i München, Kultfabrik, med 24 klubbar! Kolla www.kultfabrik.de. Det var Halloweenparty och man betalade 10 euro för att komma in på alla klubbar. Utom New York tabledance, som tog 10 euro till och påstod sig vara Europas största table dance, vilket sambon betvivlade och jag kanske inte vill veta var han har varit att jämföra med. I alla fall ville jag såklart gå in där för jag tyckte det lät ganska oskyldigt. Det första jag såg när vi kom in var en nätan naken tjej som satt dold bakom ett skynke och åmade sig i knäet på en äldre man. Sambon sa att jag skulle sluta att stirra för det ingick visst inte i showen utan var något mannen hade betalat för. Redan där blev jag generad. Sedan satt jag förundrat och tittade på strippande kvinnor och män som dansade på bord och runt stänger. Och blev generad över ett par där först killen dansade hett med en strippa och sedan tjejen med en annan. Prostitution är alltså tillåtet i Tyskland. Äckligt!

RSS 2.0