Kulturkullan

Vecka 49

* Läser: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. Jag hade fått för mig att jag läst den här men när jag läste För Lydia av Gun-Britt Sundström som är en variant i nutid märkte jag att jag nog inte har det. Den allvarsamma leken kom ut 1912 och det är intressant att se hur det kunde vara i Sverige för hundra år sedan. Det är vackert språk med gamla former som voro, men inte svårläst på något sätt.

* Lyssnar på: Party Crasher med Per Gessle. CD från 2008. Jag gillar Gessle och köper nästan allt han gör. Han är bättre på svenska men bra på ett annat sätt på engelska. Det är lyckat att samarbeta med Helena Josefsson igen för hon har en fantastiskt röst. Han har förhoppningar om att slå utomlands igen, men jag tror att det får bli med Roxette i så fall. Det här är nog inte tillräckligt internationellt trots att det som vanligt är bra melodier.


Gessle Per, Party crasher 2008
www.ginza.se


* Veckans citat:
(Tjej går barfota på grusväg med skorna i handen.)
Äldre dam (pekar på tjej och utbrister högt): Åh vad skönt det där ser ut!
Tjej: Jag är gravt bakfull, har blödande skavsår och går på en grusväg.
Äldre dam: Men ändå! Så somrigt!

Ur Tjuvlyssnat av Damon Rasti & Gloria Hedman

* Veckans händelse:
The Bank Job på Bio kontrast i Ljungby måndag kl.19
Rallybrudar på Garvaren bio på onsdag kl.19
Kung i baren på Terraza på lördag

Pictionary

Jag har äntligen fått spela mitt Pictionary som jag haft i flera år men knappt spelat alls. Det är jätteroligt men när vi har fest brukar vi mest äta och dricka. Pizzafesten igår var lyckad och vi hann med mycket. Den första gästen kom vid tolv, före oss faktiskt för vi befann oss hos svärmor och tittade på hennes spis (sambon försökte se varför den inte funkar) och kompisen från Göteborg fick ta sig en promenad vid stugan i väntan på värdparet.

Vi gick en liten runda senare när två andra gäster anlänt, ned till danskarna för att bjuda in dem, och hittade en nybildad damm i en grusgrop där man kunde kasta stenar på isen. Sådant är ju roligt.

Sedan blev det Pictionary, bastande, pizzabak, reggaedisco och allmän trivsel med tio personer i två rum.

Det gick ganska bra för mitt lag i Pictionary. Tills det danska paret kom och tjejen var superb på att gissa. Det här är Röda torget såg hon.


En hög

Det är farligt att ha en hög bredvid sängen. Även när man vet det trasslar man in sig och snubblar på den, särskilt i mörkret. Råkar både jag och sambon veta.


Får saker - fårsaker

Vi har sagt att vi försöker sluta samla på får men det är ju en tacksam sak att ge oss och jag förstår att vännerna inte kunde låta bli att köpa den här. En handdocka som låter som ett får när man gapar med den.


Johan Palm

Igår var det ett konstigt Idolavsnitt. Först fick man se ett av Johans fans bli riktigt fullblodshysterisk. Sedan plockade de upp henne på scenen så att hon fick krama Johan och säga vad hon hette (fast det visste hon knappt). Johan skötte sig som vanligt. Lite svårt att kalla det han gjorde för gospel men det var det som var kvällens tema. Laila sa at det är svårt att sätta plus eller minus för han är den han är, Johan. Jag tycker nog ändå att de ska kunna säga "du kan ju inte köra rock-jag vet inte om jag ska likna Robert Smith i Cure eller Maja i Sounds- oavsett vad det är för låt". Det konstiga var att efter att Johan gjort det han brukar och fansen var galnare än någonsin... blev utröstad! Jag röstade på Alice och är nöjd, men jag fattar inte hur alla Johans fans inte har kunnat skrapa ihop tillräckligt med röster. De kanske är så små att de inte betalar telefonräkning själva?


http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.744453&renderingdepartment=2.19545 

Idag är det antiköpdag. Det tänker jag inte bry mig om för vi måste ut och ladda upp inför pizzabaket ikväll. Vi kan ju inte bjuda folk på pizzafest utan mat heller. Vi ska till Matdesign, en delikatessaffär som öppnar idag. Det räknas inte som onödig shopping att köpa mat, och sådant som man kan äta och dricka. Jag ska nog ha antiköpdag imorgon i stället.

Sambon Joe?

Sambon har tydligen (inte så tydligt för mig) likheter med Joe Strummer från Clash och Kevin Kostner. Då vill jag ha Dansarmedvargarvarianten som jag gillade när man fick se hans nakna rumpa. Tänkte jag så när jag var sexton förresten? Den filmen kom ju 1990.


Look-alike

http://www.myheritage.com/ kan man få veta vilka kändisar man är mest lik.


Med den här bilden är jag mest lik Updike.

Här fick jag många asiatträffar. Och vad har jag för likheter med norske sångaren Sondre Lerche?

Om modeshow

Vi hade modevisningar även när jag gick på gymnasiet. Det var tradition att treorna hade hand om det och pengarna gick till något välgörande, avgörande höll jag på att skriva. Jag minns inte ens om jag var på modeshowen när vi gick i trean men jag tror det. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var trist en period när killarna mest pratade om mönstringen, tjejerna om modeshowen och de flesta om körkortet. Jag vet inte vad jag och mina kompisar snackade om förutom våra olyckliga kärlekar.

De fåfänga tjejerna som var mest aktiva med showen var ganska tråkiga och vi kallade dem Koöga, en tjej som hade särskilt utstående ögon när hon hade anorexia, och Maggis Flaggis, som var överdrivet långsmal. Inte särskilt snällt, men ganska roligt.

www.kreafon.se


Smaksensation

Ah, vilken god kvällsmat! Roibos kolate, leverpastejsmörgåsar (leverpastejen tog slut, därav pusslet), Skånemejeriers nya vaniljyoghurt med choklad och sambons äppelgirlanger. Den där yoghurten är en smaksensation!


Modeshow

Jag har varit på modeshow på skolan. Det är ett par tjejer som har det som projektarbete och de körde showen för niorna med föräldrar förra veckan med information om de olika programmen. Jag tog med min optiker dit. Varför inte, liksom? Först träffade jag henne hos en gemensam kompis som sedan flyttade och då tänkte jag att hon kanske kan hänga med mig på kulturevenemang i stället, när nästan mesta kulturkompisen drog iväg. Jag tycker det är tufft med en ung tjej som är optiker. Hon är 23 år och nyutbildad. Showen var bra fast de sa inget om kläderna förutom vilken affär de kom ifrån. Några killar visade kalsonger, det är rätt kaxigt.

www.aftonbladet.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Han dricker aldrig alkohol, bland annat för att han tycker att baksmällor är jobbiga och tar så mycket energi. Har du något knep mot baksmälla?

2. Sulo äter ekologiskt odlad mat. Väljer du ekologiskt någon gång? Varför/varför inte?

3. Sulo har satt musik till Ernst Brunners dikter. Det har blivit rockigt och souligt och bluesigt. Har du någon favoritpoet?

4. Ibland gör jag intervjuer här i Kulturbloggen. Vem vill du att jag ska försöka intervjua?

1. Nej, det brukar bli så att jag tar två huvudvärkstabletter, ligger kvar i sängen halva dagen och äter något vid fyratiden.
2. Ibland. Jag känner mig ekologisk när jag äter eget lamm och egen potatis fast det inte är det.
3. En kompis har just lärt mig uppskatta Bruno K. Öijer. Svart silver kunde ha vunnit Augustpriset tycker jag.

http://www.pressbild.com/
4. Prata med Peter LeMarc och se till att han gör flera konserter!

www.expressen.se


Göra helikoptern

Idag tittade jag i nya årsboken, alltså den för studenterna som gick ut i våras. Ibland känner man inte igen sin arbetsplats när de berättar om bästa minnet från gymnasietiden. Flera hade skrivit att det var när en kille gjorde helikoptern på biblioteket. Det ögonblicket missade/slapp jag. Däremot minns jag att en kille moonade och det var tillräckligt svårt att hantera. "Du får inte dra ner byxorna på bibblan!" eller vad ska man säga?

Och så har jag läst att vi,1500 elever och 250 personal, handlar i fiket för tiotusen kronor varje dag. Det tycker jag låter mycket. Tur att det inte fanns något café på gymnasiet när jag gick.

Det gick inte att hitta något bra att illustrera inlägget med så det får duga med Naken-Janne som blev hindrad när han skulle göra helikoptern.


www.expressen.se

Backa bil

Idag skulle jag köra till stugan. Jag körde så långt in i garaget det går i jakt på backen innan jag gav upp och frågade grannen om han kunde backa ut min bil ur garaget. Han är så konstig så han fattade nog inte hur konstigt det var, men han är lastbilschaufför så han måste tycka att jag är dum. Jag har varit med om förut att det är en knapp under växelspaken som man ska dra upp när man backar men den här gången fattade jag inte det. Vi ska ha personalfest nästa vecka och ett pysselmoment är något med att köra lastbil. Jag tror inte att vi ska ha mig på det...

www.aftonbladet.se

Paris

Idag och imorgon jobbar sambon i Paris. Först när jag fick veta det frågade jag om jag fick följa med. Sedan fick jag veta att han skulle gå upp kvart i tre inatt, köra med en annan kille till Kastrup, hyra bil vid flygplatsen i Frankrike, bo i en liten stad (av Göteborgs storlek) utanför Paris och jobba på en annan sida av stan. Kanske inte så roligt. Men jag har fortfarande inte varit i Paris.

www.morlund.se

Läsenkät

Den här hittade jag hos http://sagasbibliotek.blogspot.com/ :

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Vet inte men jag tyckte att Sagan om ringen  av Tolkien var skitseg när jag läste den någon gång på högstadiet.2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Allt för min syster av Jodi Picoult.3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Ja, Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver är otäck.4. Vad använder du som bokmärke?
Ett bokmärke.

5. När brukar du läsa?
Före jobbet om jag börjar sent, på dagen, innan jag somnar, ofta.

6. Vad var den första bok du läste?
Någon Pixi-bok tror jag.

Pixifavoriter by eovemar.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?
Inbundet.

8. Vilken bok läser du nu?
Flyga drake av Khaled Hosseini.
9. Och vilken sida är du på?
178

10. Brukar du lämna "kännetecken" i dina böcker?
Nej!

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ja, snygga framsidor och finurliga titlar lockar men mest baksidestexten.

12. Sidantalet, då?
Ja, helst under 300 sidor.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Nej!

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Ja, senast Simon och ekarna av Marianne Fredriksson. Fast det kommer så mycket nytt som jag hellre vill läsa.15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Nej, det tror jag inte.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Pocketar ger jag bort. Jag lånar de flesta böcker, men om jag köper så är det oftast för att behålla.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Nej.

18. Just det, läser du i badrummet?
Nej, vi har inget badkar.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Jag skriver läsdagbok. http://ylvarosen.blogspot.com/

Affärer och parfym

Igår sålde vi gamla bilen för femtusen och hade hit tjejen som ska hyra lägenhet för att skriva på kontrakt. Det är en lärarkollega så nu kanske jag kan få mera skolskvaller. På biblioteket är vi lite utanför lärarsnacket.

För att fira våra lyckade affärer, kan vi säga, har jag varit och köpt parfym för det är säkrare än att önska mig i julklapp och dessutom var det femtio kronor rabatt på köp över 300. Den fina flaskan med DKNY Red delicious har jag velat ha länge. Lukta gott, mmm!

dkny-red-delicious.jpgwww.outblush.com

Glad utvecklingsstörd

Utvecklingsstörd vuxen man: "Har de julkalendern för TV här?"
Jag (står utanför Netto): "Ja, det tror jag."
Utvecklingsstörd: "Tror du det räcker med en tia?"
Jag: "Det vet jag inte."
Utvecklingsstörd man rusar in i affären, kommer strax tillbaka till kassan med en kalender och en tjej som hjälpt honom hitta den, tränger sig förbi kön och ger tjejen pengar. Kommer ut ur affären helt exalterad: "Iiiihihihi!"
Jag: "Räckte tian?"
Utvecklingsstörd: "Jaa, det kostade en guldtia." Cyklar glatt iväg.

Själv är jag inte alls så välvilligt inställd till Anders & Måns som ska ha julkalendern. Men barn och utvecklingsstörda kanske gillar dem.


www.expressen.se

Kort mail

Sambon kan skriva mail med nästan bara bokstäverna O och K:

Ok


P o K

K


Ny chef

Vi ska få tillbaka en gammal rektor. Eh, det var ju till honom jag sa att det var för lite skandaler när vi var på konferensresa och att jag skulle gå och fixa själv, och så gjorde jag det. Fast det blev just inte mycket till skandal, satte bara fart på lite rykten när jag gick iväg till en sjö med en kille sent på kvällen. Vackert ställe det där för resten, Lokasjön.

www.markaryd.se

Julmarknad

Idag var vi på Ivla julmarknad som var i Södra Ljungas hembygdsgård i Ivla. Det där är hemskt förvirrande och jag undrar vad huset heter som jag trodde var Södra Ljungas hembygdsgård. Kanske Ivla? Man ska stötta sådana där bymarknader så vi köpte lotter för tjugo kronor och vann en kexchoklad, köpte en minimal julkärve för fyrtio, köpte stenkvarnsmalet rågmjöl (två kg för tjugo kr), köpte hemlagat godis som det stod att det kostade tjugo kr för en strut men när jag ville ha blandat så sa gubben "du får det billigare, det blir tjugofem". Hoppsan, en galning, bäst att spela med...

www.gp.se

Mmm...midsommar

Här är grannarnas lada där vi brukar fira midsommar. Mmm, midsommar, vilket vackert ord!Här är grannarnas hus som man inte ska fråga hur det går med. Jag är avundsjuk på adressen. Det hör till Runkarp, men vi har egentligen inte den adressen utan Bäck, som ligger längre bort faktiskt så vi säger Runkarp ändå. För det är ju roligt. En sådan här livsfarlig byggnadsställning har man nog bara om man jobbar med skadereglering.


Torvhög

Vi har en alldeles stor torvhög nära oss. Mest vill vi åt den fruktansvärt stora plasten, som vi kanske ska sno lite av. Fråga mig inte vad vi ska ha den till för det har jag glömt, men sambon har alltid en massa idéer. Idag har vi till exempel dumpat två stora ensilagebalar inne i fårhagen men fåren har inte riktigt fattat att de ska dra ut höet och äta.

Det verkar kul att åka kana på plasten så det ska jag nog göra i vinter om det blir lite mer snö ovanpå.


Isgroda

Fler än jag blev överrumplade av de första minusgraderna. Den här grodan hann inte gå i vinterdvala utan det blev den eviga vilan. Och jag har hittat en vintermössa.


Ulääääh!

När jag var liten fattade inte mina föräldrar varför jag tjatade; "jag vill ha den thåttan" förrän de hittade musbajs i min säng. Det var en liten mus jag sett som jag ville ha. Nu har jag fått överdos! De ska väl inte vara på min spis heller! Eller i skafferiet. Eller inomhus över huvud taget.Kulturkullan

Vecka 48

* Läser: Flyga drake av Khaled Hosseini. Jag har tänkt läsa boken innan jag ser filmen. En kompis har köpt den så det ska äntligen bli av för vi blev så besvikna att det var fullsatt när vi skulle se den. Jag har inte varit så inne på den Afghanistanhets som blev i och med Bokhandlaren i Kabul, men jag kan ju inte låta det hindra mig i all evighet från att läsa den här boken. Den är hittills väldigt bra, gripande, otäck, intressant med inblick i en annan kultur, bra språk, ja, det här verkar vara en helt fantastisk bok!

* Lyssnar på: Urban hymns med The Verve. CD från 1997. Det här är nog deras bästa skiva vad de än säger själva. Jag har inte hört deras nya och det är nog inget jag behöver köpa. Här finns de låtar jag tänker på när jag hör namnet; Bitter Sweet Symphony, The drugs don´t work och Lucky man. Lite lagom Beatlesinfluerat, light, för sådana som mig som aldrig lyssnat särskilt mycket på Beatles frivilligt men som på senare år börjat fatta att det nog inte är så dumt. Britpop när det är som bäst.* Veckans citat:
-Han har mer än en ful fisk bakom örat!
(Jag älskar när sambon hittar på nya uttryck.)

* Veckans händelse: Modeshow på Sunnerbogymnasiet på torsdag kl.19. Två tjejer har det som projektarbete och det kostar 20 kr.

Bullrumpan körd

Nu har jag provat att köra bullrumpan, nya bilen vår. Oj, vilken isländsk ordföljd det blev. Jag körde bara inne i stan för vi skulle lämna den gamla hos några som ska provköra så jag skulle hämta hem sambon därifrån. Hoppas nu att de vill ha den andra. Nya bilen känns väldigt ny, den luktar liksom plast, fast den är från 2004 och inte sprillans.  

www.bilia.se

Xide Winter

I lördags fick jag en ny smakupplevelse. Jag visste inte ens att det finns en frukt som heter tangelo. Gör det det? Eller hittar de bara på? Rätt god var den och kul att det blir snöigt när man vänder flaskan upp och ned. Xide Winter tangelo/ginger.

Produktbild: Xide Winterhttp://systembolaget.se
Oh, vilken rolig produktbeskrivning! Det står att den är något oklar, ljust mjölkfärgad, låter smarrigt värre! Kul att jag hann smaka den innan den kom ut i butik. Ibland är de snabba på Terraza.

Fanatically

Sådär, nu har jag lärt mig hur man censurerar kommentarer. En lustig grej är att när jag själv ska kommentera hos mig så blir det ibland så att jag måste skriva lösenord, ibland inte. Det verkar vara helt slumpartat. Nu senast fick jag kodorden Fanatically Henry. Det är halva min sambo. Måste ligga något förutbestämt i det. Jag ska se om han är fanatisk när han kommer hem ikväll.

Kulturfyran

Extra fyra denna vecka från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Vilken är din favoritlåt om kärlek?

2. Vilken är bästa boken om kärlek?

3. Bästa filmen om kärlek?

4. Minns du din första kyss?

1. Försent med Ratata från skivan Paradis 1984.

2. Svårt. Det senaste året har Maken av Gun-Britt Sundström gripit mig mest.
3. Mitt Afrika minns jag som en favoritfilm. Jag blev fascinerad av Robert Redford fast jag bara var elva när jag såg den.
Example
www.extraallt.com
4. Italienaren Salvatore i Hastings 1989. Jag var femton och dum nog att följa med honom hem. Tur för mig att det inte var värre än att jag kom hem med t-shirten ut och in.


Hjälp mig!

Ni kan gärna hjälpa mig att skriva kommentarer mot den dryga människan som jag hade hoppats slutat läsa Yfronten. Jag tog bort en kommentar om vem som vill se mig i bikini men den kom dit igen. Kolla inlägget Bikini från den 14 november. Jag har sagt att jag ska ta bort elaka kommentarer eller ignorera dem, men det känns lite som att ge upp mot de där anonyma pundhuvudena. Vad ska jag göra? Jag tycker det är så fegt att skriva anonymt och jag kan bara se att det är samma person, men inte vem det är. Jag antar att inlägget KUK från den 29 augusti är för svårt att förstå om man är dum i huvudet.

myleene-klass-bikini.JPG http://techdigest.tv
Bättre så här? Då har ni kommit till fel blogg!

Less

Jag är så less på regnet
och lika trött på dig
jag har inte förtjänat
den kyla du ger mig

Du frågar aldrig något
som gäller mig och mitt
så varför ska jag undra
om saker som rör ditt

Och hösten, den går över
men det gör inte du
jag undrar och jag tänker
vad ska jag göra nu

Hur kan man inte undra
då får man inga svar
du frågar aldrig något
om det som är och var


http://blogg.aftonbladet.se/

Fem gånger Gud och Anna

Igår var jag och såg Fem gånger Gud, en pjäs av Jonas Hassen Khemiri. Den var rolig men för invecklad för att jag ska recensera. Sedan såg jag Idol. Nu åkte Anna ut och jag som ville att hon skulle vinna alltihopa. Säkert blir det Kevin som vinner och det är han värd för han är mest proffsig. Sedan tycker jag inte att sången sticker ut något särskilt men hoppas hellre att han vinner än flickfavoriten Johan, som inte har särskilt bra sångröst utan mest är charmig och jag fattar att många röstar på honom.

Kul med pjäsen var att manusförfattarens bror Hamadi Khemiri var med och oj, vad de är lika!


www.riksteatern.se

Kattrakande

Jag kom att tänka på ordet kattrakande, visst är det ett lustigt ord? Jag trodde det betydde bråk och stök men det är tydligen mera spring och oväsen. Det är nog mera vanligt med musrakande nu för tiden.

Här hittade jag en artikel om att män rakar sig mest. Det hoppas jag verkligen! Så mycket trassel och pengar för kvinnor för att de har mens kan gott kompenseras något av rakande hos männen.

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00631/rakning2_631824w.jpg&imgrefurl=http://www.aftonbladet.se/sofismode/article2417895.ab&usg=__xEElNLOBFXq1b4kzZ_lc0GjnGYY=&h=372&w=440&sz=27&hl=sv&start=36&tbnid=-4bmBhC_NUs5dM:&tbnh=107&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dmus%2Brakad%26start%3D21%26gbv%3D2%26ndsp%3D21%26hl%3Dsv%26safe%3Dstrict%26client%3Ddell-row%26channel%3Dse%26sa%3DN%26ad%3Dw5

Irriterande saker, 6

Det här är vårt köksskåp. Eller rättare sagt de saker som inte får plats i skåpen eftersom köket blev mindre efter renoveringen! Så här har vi haft det i ett år nu.


Irriterande saker, 5

Jag har en särskild tekopp på jobbet som jag inte brukar diska ur. Det är inte så lätt att tvätta en mugg som det sitter en groda i. Trodde det var glaseringen som började lossna men tog hem den och diskade. Hm, jo, det var gammalt te som grott fast. Så nu får jag väl börja skölja ur den varje dag.


Irriterande saker, 4

Vad är det för människor som ringer oss vid tio på kvällen och före halv nio på morgonen?!. Fel, fel, fel! Det här är min mobil. Jag rekommenderar att ringa till den om man vill mig något. Eller skicka SMS, eftersom jag inte brukar ha med mig den eller också inte hör den. Vill man nå sambon ringer man honom. Han har alltid någon av sina mobiler med.


Irriterande saker, 3

(Förutom att det blir suddigt för att jag inte kan hålla kameran tillräckligt stilla för att ta ordentliga närbilder.) Vi har köpt en sorts tändstickor i dumma askar. Det är bara plån på ena sidan och dessutom så oskrafsigt så det knappt går att använda. Var ska jag köpa Solstickan nu för tiden?  Till råga på allt gick sambon och köpte en laddning till likadana när jag sa att vi hade dåligt med tändstickor och då jag redan hade plockat hem en ask från stugan.


Irriterande saker, 2

Mina nya kängor från Prag är sköna och snygga. Men de är låga så att jag fryser om anklarna när det är minusgrader. Ska jag behöva börja ha strumpor bara för det? De gamla är något högre, också sköna men så slitna att det till och med gått hål på dem.


Irriterande saker, 1

Vårt förråd. Gör mig tokig. Det är inte jag som slänger smutstvätt på golvet när tvättkorgen fortfarande står i torkrummet. Jag slänger mina saker på golvet i sovrummet. Så någon annan blir tokig.Mjau

Sambon berättade att när han åt frukost imorse hörde han plötsligt ett mjau. Sedan skrap på ytterdörren. Vi bor på andra våningen och det finns ingen katt i huset, men den här måste ha smitit in med tidningsbudet och den ville ut. Troligen bor den i motsvarande lägenhet i huset bredvid eftersom den så bestämt stod utanför vår dörr och tjatade. Fort slank den ut. Och sen kanske ner i diket. Vad vet jag?

http://jinge.se

Blondiner i Nice

Vi har några tjejer på skolan som säljer secondhandkläder som projektarbete. Några av dem har varit i Nice nu och det är rätt kul att läsa om hur folk har reagerat på dem. De blev fotade för att det är så ovanligt med blondiner där.

 
http://sirbill.blogg.se

Reklam för mig!

Jag tipsade en människa på Biblist (mailinglista med ungefär 3000 medlemmar) om vår uppsats och nu har han berättat om den för hela listan. Här är en del av hans mail:

Flera utmärkta rapporter har publicerats av Svensk biblioteksförening på
senare
tid och föreningen har en utomordentligt duktig utredare i Anna Kåring
Wagman.

Det finns en hel del intressanta magisteruppsatser bl.a Maria Hagelin
och Ylva
Rosens "Fast även karlar är människor" från 2000 och Henrik Lindéns Manlig
minoritet från 2006.

http://bibliotek.se och Ylva Rosen så kan man se var uppsatsen finns.

Kulturfyran

Veckans fyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13


1. Vilken blogg med kulturinriktning vill du rekommendera?

2. Vad tycker du, förutom äran, är ett bra men inte för dyrt pris för en bra kulturblogg?

3. Vad är det som gör att du återkommer till en blogg?

4. Hur många timmar per dag ägnar du dig åt bloggar och bloggande och hur många timmar ägnar du dig åt kultur utanför datorn (läsa böcker, skriva, se film, teater, måla med mera)?

1. Mina såklart! http://yfronten.blogg.se/ och http://ylvarosen.blogspot.com/
2. 10 000 kronor. En laptop. En resa. Jag kan tänka mig allt möjligt för egen del.
3. Den ska helst vara rolig, inte för långa inlägg.
4. Hm, det kan jag inte svara på. Jag jobbar fyra timmar och sitter mycket vid dator och det är kultur eftersom det är på ett bibliotek. Sedan försöker jag att inte sitta mera än en timme/dag hemma och maila och blogga. Ofta går jag på något evenemang på kvällen som till exempel imorgon när jag ska på teater. Jag läser, lyssnar på musik, tittar på TV, jag är kulturell hela tiden!

www.kil.se


Ung chef

Jag fick just veta att en av våra chefer är 28 år. Det är väl ingen ålder för en chef. Jag blir fortfarande lika förvånad när någon som är yngre än mig (34) åstadkommer sådär vuxna saker. Kanske för att jag själv gör omvänd karriär.


www.tidningskungen.se

Dagens gryta

Idag gjorde jag en korvgryta. Först följde jag ett nytt recept från AG-reklamen men sedan hällde jag i kanske en deciliter vin. Då blev grytan rosa. Det ser lite skumt ut när hela grytan har samma färg som korven. Men den smakade helt okej.Psykopaten

I fredags träffade jag en man med ovanligt efternamn. Jag tyckte det var på sin plats att fråga "är du släkt med psykopaten i Nöttja?". Som tur var var han inte det.

http://snaskefar.blogg.se

Bullrumpan

Vet ni vad det här är? Det är sjukt mycket pengar! 20 000 kronor. Tänk vad mycket roligt man skulle kunna ha för dem. Eller också kan man köpa en bil. Förut har jag sagt att sambon får köpa bilar själv för jag är inte intresserad, jag kör nästan aldrig, men nu tyckte han att jag skulle vara med och betala. Så vi har tre bilar för tillfället. Fånigt. Jag fick tvångstankar på väg hem från banken med alla de där sedlarna i ett kuvert. Tänk om jag blir tokig och ger bort dem? Tänk om jag tappar dem? Tänk om jag blir rånmördad? Klockan tio på morgonen en onsdag i Ljungby. Jag lever farligt.Det blev bullrumpan vi köpte. En sådan här. www.bilbanken.se


Porrkliché

På frågan "Vilken är den mest överskattade porrklichén?" Svarade 16% en het kvinnlig bibliotekarie. Detta enligt en undersökning på http://kingmagazine.se/ där 720 män deltog (som jag hittade i Glamour nummer 12). Övriga alternativ var het poliskvinna, het sjuksköterska, het skolflicka, het kvinnlig chef och "ingen av dem, de är heta allihopa." Jag blir förbryllad för jag visste inte att "het bibliotekarie" var en porrkliché, än mindre en överskattad sådan. Finns det heta bibliotekariekostymer att köpa? Jag har sett killar få något dimmigt i blicken när jag sagt att jag jobbar på bibliotek men då har det hängt ihop med att jag haft kläder som signalerat något helt annat.

http://media.hd.se

Expedition

Nej, jag skulle inte på polarexpedition utan ut på stan. Less på att cykla med blöta knän tog jag på mig regnbyxor (av snajdiga seglarmärket Pelle Petterson som jag köpte i ren tristess på en båtmässa), vinterjacka och gummistövlar för att, som jag trodde, gå på fondslakt. Jag trodde inte det skulle bli så mycket kvar om jag tog ut flera tusen (20) kronor, men mina fonder har gått upp! Ytterst förvånande.


Renault Clio

Idag har vi varit i Alvesta och tittat på en bil. En Renault Clio, som den vi har fast nyare. Jag tycker att -04 är en ovanligt ny bil. Den är rätt full med sin bullrumpa, men vi ska inte köpa den för att den ska se snygg ut. Jag sa att vi inte kan köpa en bil med det negativa registreringsskyltsutropet UUU, men det tror jag inte sambon bryr sig om. Han tyckte jag skötte mig bra tills jag sa att bilen vi har är rostig när han frågade säljaren om han ville byta in den. Varför tar han med mig då? Va? Jag är verkligen helt kass på säljsnack, men sambon ljuger hej vilt och säger att vi har några andra bilar att kolla på, fast den senaste vi såg blev såld. Igår lyckades jag fixa en hyresgäst, så då var jag okej på att visa lägenhet åtminstone. Så då kanske vi får in lite pengar till nya bilen. Det blir nog denna.


www.blocket.se

Lokalkändis

Ha, jag börjar bli en lokalkändis här (lokalkändisar brukar ofta vara kända här men inte där). Paddingtonbengan har skrivit om mig igen. Kolla här vilken kul bild på mig med min nya t-shirt. Se  så stolt man kan vara då!

ylvawww.paddingtoncovers.se

Utställning

Idag har jag tvättat. Det brukar jag göra varannan söndag och då är det så mycket så det inte får plats i torkrummet alltihop och därför har jag tros- och kalsongutställning i vardagsrummet. Min sambo från Göteborgstiden minns våra trosutställningar i Bergsjön...Homestyling

Idag skulle jag visa lägenheten under som vi ska hyra ut. Jag ska bara stajla den först, sa jag. Jag skojade bara. Tjejen som hyr nu får ha den till sista november och hon har inte städat ur ännu så nu ser det ut så här:


Musikquiz

Igår var vi på musikquiz. Vi hade 17 rätt av 20 och kom tvåa. Jag var uppe vid scenen två gånger och sambon sa att jag tydligen kommit över min scenskräck. Det får ju lov att vara väldigt speciella tillfällen för att jag ska synas frivilligt. Jag var med och tävlade om förstaplatsen. Då skulle en från vardera laget försöka gissa vad det var för låt som spelades. Helt förvirrande spelade de alla låtar på melodin Öppna landskap så det var svårare än introtävling. Jag missade min låt. Men när jag gått och satt mig delade bandet ut t-shirts till vinnande laget och så skulle jag också få en för att jag bloggat så mycket om Paddington Covers så då fick jag gå fram igen för att ta emot den.

Sambon gillar också Paddington. I fredags när vi pratade med sångare Bengan sa sambon "Du är vår julspelare". "Ljuspelare?" undrade jag och Bengan. "Nej, du spelade på vår julfest."

www.paddingtoncovers.se

Coola tanten

Igår var vi och hälsade på sambons döda pappas förra fru. Han har inte så många släktingar så det är kul att ha någon äldre som man kan träffa. Lustigt nog följde svärmor med, de trivs bra ihop. Lilla tanten bor i Jämshög, som också är litet,nära Olofström. Hon är världens coolaste 90-åring. När sambon skulle förklara lite pedagogiskt att han har kamera i sin telefon frågade hon om det var Ericsson eller Nokia. Jag sa något om att jag är från Hedemora och då undrade hon om det inte var där det var ett mord nyligen. Jo, Stjärnsund ligger nära.

Kulturkullan

Vecka 47

* Läser: Dagen efter av Lionel Shriver. Nu har jag läst halva, det tar ju tid det här. Men den är väldigt bra!

* Lyssnar på: The ocean and me med Sophie Zelmani. CD från 2008. Jag har tänkt att Zelmani ofta låter likadant, att jag liksom inte behöver köpa så många plattor med henne. Men så gör jag det ändå. För det är så bra! Hon har ofta fått kritik just för att hon inte förnyar sig, men hon har hittat sin nisch så jag tycker gott hon kan få hålla sig till den. Jag läste i en intervju att hennes pappa drunknade men att hon har någon slags fascination för havet och vill bo nära någon gång. Mjuk, vacker musik.

www.bengans.se

* Veckans citat:

90-åring: -Jag var på sjukhuset i augusti.
Svärmor: -Har du inte varit där sedan dess?
90-åring: -Nej, jag kan ju inte ränna där varje dag.

* Veckans händelse: Pjäsen Fem gånger gud av Jonas Hassen Khemiri. På Grand kl.19 på lördag. 140 kronor kostar det.

Bluesafton

Igår var jag visst på bluesafton och jag gillar inte ens blues. Jag är medlem i Ljungby festivalförening så jag stöttar dem och Bare Knuckle Fight är duktiga. Det andra bandet, Little Stalin, var också skickliga enligt en bluesfantast på plats. Intressant kväll på så sätt att det var lite andra människor ute än de som alltid är. Jag menar äldre personer, och så var det MC-killar som jag inte visste var så bluesiga av sig. En kille blev totalfascinerad av mina röda nylonstrumpor och sa att det var fina ponkalonger. Han var kraftig och hade ett generande stort skägg, men jag blev ändå lite smickrad. Jag pratade med en kille som jag bara mailat med innan och han kände inte riktigt igen mig från Yfronten. Nej, jag brukar ju inte ha min skinnklänning och vara sådär sminkad så ofta.

Nu är det strax dags att gå på popquizfinal! Mest spännande är att jag inte vet vilka som ska vara med i mitt lag. Vi hade tolv platser bokade från början och det ska vara sex personer i ett lag, så vi bir nog två.

www.klippankontoret.se

Bikini

Jag blev jättenöjd i somras när jag var i England och matchade ihop en egen bikini genom att först köpa ett par byxor och sedan en överdel i en helt annan affär. Tyckte det var kul att det var engelska färger men det är nog mer Stars and stripes än Union Jack. Ja, ja. Nu har jag fått så pass mycket distans till sommaren så jag vågar lägga ut en lättklädd bild. Det var hemskt vilken repig spegel vi har förresten!
http://yfronten.blogg.se/2008/august/  Inlägget Bibliotek och låg midja från den 6 augusti.

Vispa grädde

- Hihi, det sprutar grädde på min underarm!
- Du är sjuk!
- Kanske förgiftad av den där konstiga kaktus-limedrickan jag drack nyss?

www.kroenleins.se

Bare Knuckle Fight

Ikväll ska jag gå på Bare Knuckle Fight. Här är en kul bild jag hittade på dem.


http://profile.myspace.com

Kändispoäng

Om våra elever har träffat Maud Olofsson så får jag kändispoäng för det. Ju!

Bee Sweet UF

http://www.ljungby.se/Barnomsorg-utbildning/Nyhetslista/UF-foretagare-fran-Sunnerbogymnasiet-motte-Maud-Olofsson/

Cykellyse

Imorse hittade jag en fallosinstallation på köksbordet. Sambon har fixat mitt cykellyse och ställt det på en tidning med rubriken Krafttag mot cyklister utan lyse. Jag är mycket imponerad över den humor han åstadkommit före klockan sju på morgonen.


Ostkaka och diabetes

Idag är det Ostkakans dag och Världsdiabetesdagen (jag visste inte att det fanns något sådant som världsdiabetes). Gissa vad jag kommer att fira. Ledtråd:www.ostkakansvanner.se
www.diabetes.se

Hit och dit

Idag har jag gått och cyklat mer än jag tänkt. På morgonen var cykellåset trögt men jag fick upp det efter lite lirkande. När jag skulle cykla från skolan till andra änden av stan stod jag och mecklade i flera minuter. Det är jättedåligt när man egentligen ska vara på ett annat ställe för att släppa in 400 elever. Som tur var så hade kollegan huvudansvaret (för sådana stora saker ska man bevisligen inte lägga på mig) och jag kom dit ungefär samtidigt som eleverna.

När jag skulle hem var låset totaligengrott. Till slut tröttnade jag och lämnade cykeln utanför Garvaren (obegripligt höghus där man kan ha föreläsning) och promenerade hem. Lite tidspress eftersom jag skulle tillbaka till skolan för en konferens men jag hann gå dit. Sedan gick jag ju hem. Och på kvällen tog jag med sambon på promenad till Garvaren för att hämta cykeln. Vi fick gå in på Hemköp och köpa låsolja, som sambon tyvärr råkade spruta i sitt eget öga, och sedan kunde vi låsa upp cykeln och gå hem igen. Och då har det inte ens hunnit bli så kallt så saker kan frysa ihop. En sådan säsong ser jag inte fram emot.www.gnetagalten.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13 


1. Så klart vi önskar oss hårda julklappar, eller hur? Vilken bok önskar du dig i julklapp?

2. Idag kom provtrycket på den första t-shirt jag tagit fram för Kulturbloggen. Jag är sådan där som gillar att ha olika t-shirts med olika tryck. Jag har thirt med Depeche Mode, Van Morrison, Patti Smith och Leonard Cohen. Vem vill du ha på bild på en tshirt.

3. När jag beställde t-shirt med Kulturbloggen på kunde jag beställa en keps också. Men jag avstod. Keps är för mig rätt omodernt. Vad tycker du? Vilken plagg tar du bara inte på dig?

4. Om du önskar dig ett mjukt paket, blir det då en tshirt? Eller vad blir det?

1. Nej, jag vet inte vad jag skulle kunna behöva äga för bok, jag lånar de flesta.
2. När det nu är populärt med politiker-tröjor skulle det vara kul att ha en med jordbruksminister Eskil Erlandsson eftersom han är härifrån.
3. Jag är inte heller någon kepsmänniska. Strumpor är tråkigt så jag vägrar fortfarande så långt det går. I mina kängor och gummistövlar går jag utan och på jobbet har jag inte strumpor i sandalerna för det är fult.
4. Man kan aldrig få för många toppar!

Kom ihåg - Aldrig strumpor i sandalerna!www.factotum.se


Ordkonstens dag

Idag har vi haft Ordkonstens dag på skolan. En elev trollade, en klass hade speakers´ corner, några kollegor hade berättarrazzia, vilket betyder att de gick in under pågående lektioner och avbröt med en liten berättelse, och så hade vi författarbesök av Torgny Karnstedt. Han är underhållande och klok. Bra dag, fast det var en rejält nedbantad version i år.

torgny-karnstedt-080504-2.jpgwww.tankarnastradgard.se

Reykjavikjeans

Sambon köpte jeans igår. Jag tror inte att det hjälper stackars Island men när de heter Batistini Reykjavik vintage tycker jag att tio kronor på varje sålt par kunde gå till Island. Det har de inte tänkt på!

Jag kom just att fundera på om jag fortfarande är isländsk medborgare förresten. Faktiskt hade jag ett isländskt personnummer, som jag har glömt bort, när jag bodde där 92-93. Ja, jag kanske är islänning! Skrýtidh (konstigt).


Dödsannons

Tårar vid frukostbordet när jag läste dödsannonserna. Till killen som tog livet av sig i måndags var det en dikt som jag antar att en liten släkting skrivit:

Engelns vingar
Viste du at de fans englar
Englar finns faktis
De hade vingar
De är så fina
Englar är så fina

Bocken

Det verkar inte som om länken i förra inlägget funkar. Försöker igen då; http://sheep-pics.org

Bocken

Jag har fått med tre foton till på http://sheep-pics.org/. Det är nog sambon som tagit dem, men man får bara skicka in bilder som man  tagit själv så då skrev jag att det var jag. En av de populäraste bilderna senaste dygnet är när vår fulbock attackerade getflickan så hon hoppade upp på en låda för att få vara ifred...


Gucka

Hos oss blir det ofta gucka till middag. Så här gjorde jag idag steg-för-steg:


Stek lök och bacontärningar


Skär morot i slantar (så brukar det stå i recept). Koka pasta.Stek slöjskivling och burkchampinjoner (slöjskivlingen är den där slemmiga svampen i nederkanten som bara jag förstår)Ja, stek moroten också, på skärbrädan gör den ju ingen nytta! Två små pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, oregano och tjugo minuter hopjoxning tills pastan kokat över tre gånger och är klar.

Ätbart, men lite konstigt.

Monsterkuvert

Sambon bad mig snällt att leta efter en bok som är svår att få tag i. (Amerikansk båtbok från 1978.) Eftersom det är mitt jobb tänkte jag att jag borde kunna lyckas med det även fast jag inte brukar beställa från utomlands. Jag hittade www.alibris.com som säljer begagnade böcker och beställde. Det gick bra men jag blev lite förbryllad när jag fick en avi om ett brev som var för stort för att dela ut och att jag skulle gå och hämta det på ICA. Sedan kom jag på att det nog var den här boken, som är det enda jag beställt för tillfället. Stort kuvert? Ja, jävlar! De har ju tagit en meter papp och klistrat ihop på mitten!

Lokalkändisar

En fördel med att bo i småstad är att det är tacksamt att vara fans till lokalkändisarna som man kan komma nära. Jag har fått en länk hit från Kulturfabriken;

http://kulturfabriken.se/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=1

Det tycker jag är jätteroligt! På lördag ska jag höra Paddington, där Bengan som även spelar med Rockom är med, och har blivit lovad deras nya t-shirt.

http://www.rockom.se/
http://www.kulturfabriken.se/
http://www.paddingtoncovers.se/
www.ryssby.com

Inverterad navelsträng

Min pappa ska opereras för navelbråck. Jag tycker att det låter helskumt. Han sa att de ska väl liksom dra in naveln och sy ihop, tänker han sig. Jag tror att det är som en inverterad navelsträng som de syr ihop på insidan. Märkligt är också att han ska åka till Mora. Man kan tro att det inte är så långt ifrån Hedemora där han bor, men det är nog tio mil och knappast det närmsta lasarettet. De bryr sig visst inte om sådant längre för nyligen har han opererat knät i Ludvika. Det är lite ironiskt att min pappa, som aldrig tidigare varit sjuk, plötsligt skickas runt halva Dalarna till olika operationer ett par månader före pensionen. Men sedan kommer han nog att bli en sprittande pigg pensionär!

http://odmjuk.blogspot.com

Sorg på skolan

Idag var det sorgligt på skolan. En kille i trean har dött. Jag vet inte mycket mer än så, men även fast jag inte kände honom så kände jag igen honom, som man gör med de flesta treorna. De kan ju knappast undgå att låna böcker under hela gymnasietiden.

www.ikon1931.se

Lammgryta

Idag har vi gjort lammgryta och jag tror inte vi skulle kunna få ned så mycket mer i den här grytan.Dessutom har jag diskat och det hade jag visst inte gjort på några dagar så jag var mycket nöjd med det fina köket efteråt.


Kulturkullan

Vecka 46

(Något omotiverad Kulturkulla för att jag just skrivit så mycket om kulturnatten.)

* Läser: Dagen efter av Lionel Shriver. En bok på 576 sidor skrämmer mig normalt sett, men den här har jag sett fram emot länge. Läs kompisen Saras översvallande recension här:

http://dagensbok.com/index.asp?id=3383

* Lyssnar på: TAW med Tomas Andersson Wij. CD från 2005. Denna lyssnade jag även på i inlägget Kulturkullan den 10 december 2006. Fortfarande bra, men mera bak- än förgrundsmusik.

* Veckans citat: Det är möjligt att hon skulle ha föredragit att säga om sin otrohet att hon "inte var sig själv", men det är aldrig särskilt övertygande att hävda att man inte är den sortens person som gör det man precis ägnar sig åt. Med andra ord var det under de hemliga middagarna tillsammans med Ramsey Acton som hon ofrånkomligen var sig själv. Vad det beträffar kan det knappast finnas något sådant som att "inte vara sig själv", om man bortser från sjukdomar som angriper hjärnan, som varianten Creutzfeldt-Jakob.

sid.123, Dagen efter av Lionel Shriver

www.adlibris.com

* Veckans händelse: Popquizfinal, Paddington, Kung i baren. Allt på samma gång på Terraza på lördag!


Kulturnatten

Kulturnatta har bytt namn till Kulturnatten. Det tycker jag är lite synd för jag gillade det där med natta. När jag var liten fanns det en sida i Tidningen Vi som jag alltid läste, med roliga historier. Jag brukar inte ens tycka det är särskilt roligt med roliga historier (utom när man får dem via sms för då är det lite oväntat) men det var visst något med den där sidan jag gillade, kanske att det var något jag kunde förstå i en vuxentidning fast jag var under tvåsiffrigt. Hur som helst så var de här historierna rangordnade i ett system från en till tre stjärnor. Vissa fick en halvmåne vilket betydde "rena natta, urusel och smaklös". Dessa var såklart de roligaste.

Igår var jag på Kulturnatten. Jag gjorde ett snabbt inhopp på fotoklubben Blickfångets utställning med kort från ögonmottagningen. Sedan var det mycket musik. Jag började med Monika Zetterlundkonsert med musikskolan och esteter. Tyvärr blev det lite för långt och jag gick innan det var slut för att hinna hem och ta med en kompis på nästa grej; Kulturfabriken, där vi såg Rockom och Rickard Svanberg. Jag har trott att Rickard sjungit om Arne (inlägget Tältdraget från den 15 augusti) men det handlade visst om ålen. Ålen är jätteliten. Svårt att höra texterna när det är så högljutt komp men framför allt Tony Awertoft gör ett jättebra jobb i Rickards band. Honom ska jag se på fredag med hans band Bare knuckle fight.  

Kompisen har jobbat på Hammarskolan och trodde att vi skulle kunna gå runt mera och se hur det ser ut nu, men det var visst bara Kulturfabriken som hade öppet. Där höll esteterna till förut och nu har de byggt och renoverat rejält och byggt en liten scen. Det var fint förutom att det är för många stolpar för att det ska vara riktigt lyckat ur konsertsynpunkt.

Efter Svanberg (som som vanligt hade sin svarta hatt) hastade vi över till Garvaren där det var sju band som spelade. Jag tror de kör ungefär lika hård musik allihop. Säkert kul för gitarrkillarna, men kan inte några flera ordinära rockband visa upp sig vid sådana här tillfällen? Vi såg slutet av Splitting Reality, tror jag. Growl och headbanging.

Efter det var det jätteskönt för öronen att få gå till biblioteket (ja, vad är det för konstigt med vandrande öron nu då?) och lyssna till Patrik Sundin. En kille som kör trubadurstuk och ibland låter så mycket Winnerbäck så man skulle tycka att det vore lite fånigt om det inte vore för att han faktiskt skriver text och musik själv. Några covers slängde han i och för sig in, och jag tycker det är dumt att börja med det när man har eget material, men det fanns säkert någon tanke med det också. Lizette Eklund medverkade bland annat i en väldigt vacker version av Winnerbäcks duett Om du lämnade mig nu med Miss Li.


www.rockom.se

Knarkrazzia

Inatt var jag och sambon utomlands och så åkte vi buss och bussen hade inga säten utan alla satt på rad med armarna om axlarna på varandra och alla andra var höga som troll men det tyckte vi inte var något konstigt alls utan bara mysigt för alla var så glada men plötsligt kom polisen och gjorde knarkrazzia och det gick jättefort och så stod alla utanför bussen och de hade tagit min jacka och mobiltelefon och det var det allra jobbigaste att polisen tog min mobil och vad gör man då när man inte ens vet var man är någonstans

(jag drömde utan punkter)

www.omnibuss.se

Paddington covers

Paddington har en ny hemsida: http://paddingtoncovers.se/

Där finns bilder från Ljungbydagarna och jag tyckte nog att jag skulle vara med där. Visst, längst ned till vänster, jätteglad och svettig.


Bajsbilen och Maud

Idag har vi haft besök av både bajsbilen och Maud Olofsson. Vi som i vårt hus och vi som i vår skola. Sambon har hållit på och trasslat och hjälpt avloppskillarna och jag är glad att jag slapp.

Maud Olofsson är i Ljungby idag och imorgon på kommundagar och det ska nog tiggas pengar. 234 varslade på Kalmar (Kalmar ligger visst i Ljungby och är ett av stadens största företag) stod det i dagens Smålänningen. Jag försökte få se henne men misslyckades. Däremot fick jag hemmagjorda kolor av elever som även bjudit henne. Hon tyckte de var goda. Jag också såklart. Det är jättetrevligt när eleverna har projektarbetsdagar och gör ätbara saker. Några tjejer var upprörda för att ett annat företag hade registrerat det namn de tänkt ha på sin kokbok. I stället för A piece of cake blev det Plättlätt.

www.norden.org

Fars dag

Idag blev jag lite glad när jag såg en skylt där det stod något om 25% rabatt på farsdagspresent och klubbkort. Jag trodde skylten stod utanför Systemet men det var inte lika roligt när den visade sig stå utanför Hälsokosten. Inte för att jag firar far på hans dag men lite sprit kunde jag gott ha köpt åt honom.

www.systembolaget.se

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13 :

1. Hur amerikaniserade har vi blivit? Får det amerikanska valet för stor uppmärksamhet?

2. Vad betyder amerikansk kultur för dig? Vad är den första bild du får i ditt huvud när du hör orden "amerikansk kultur"?

3. Nämn en bok eller film som kommer från USA och som du tycker är bra.

4. Om du skulle få en resa till USA, vart skulle du resa då, om du fick välja?

1. Mycket. Även om man försöker låta bli så kommer man inte ifrån all musik, film, litteratur, mat och så vidare som kommer därifrån. Jag tycker att valet fått för stor uppmärksamhet, jag var trött på det flera månader i förväg.

2. En hel del. Jag hör mycket amerikansk musik. Första bilden? Flaggan och Bruce Springsteen; skivomslaget till Born in the USA.

 http://lifesgurusramblings.blogspot.com

3. Jag läser just Dagen efter av Lionel Shriver och den verkar väldigt bra.

4. Jag var i Florida förra sommaren och det var en bra resa. Om jag skulle få en resa nu skulle jag åka till New York.


Farbrorn som inte vill va´ stor

Idag ska jag titta på Farbrorn som inte vill va´stor. Det var väldigt länge sedan sist. Nu råkade jag se att det går på Bolibompa på ettan kl.17.25 och jag tror att vi är många födda på 70-talet som gillar farbrorn.

http://home.online.no

Mera kravaller

Jag tyckte synd om tiggarna i Prag för de låg så himla obekvämt. Tidigare har jag aldrig sett sådana som ligger på knä med huvudet på marken och tigger. Första gången det hände frågade jag sambon "Vad är det där? Är han hög?" för det var en man som såg ut som om han hade tippat omkull och låg med fötterna i luften. Sedan såg jag flera stycken men jag förstod aldrig varför de inte kunde sitta i skräddarställning eller så, som "vanliga" tiggare brukar göra. En gubbe hade åtminstone en egen betongkloss. På den stod det:

In case of riot:
1. Lift stone
2. Throw it

www.flickr.com

Obamaniacs

Jag hörde det roliga ordet Obamaniacs på radio igår när de diskuterade vad som skulle kunna hända om Obama inte vann valet. Då kanske en massa Obamaniacs skulle gå bärsärk på Manhattan tänkte en svensk som var där och valvakade. Han sade sig vara lite trött efter att ha bevakat valkampanjerna i två år. Kan man tänka sig.

Obama är inte "äkta" mörk; hans pappa är kenyan och mamman vit så han är egentligen en mullunge som Yankho Kamwendo, killen som spelade Lennart i Leende guldbruna ögon, kallar sig. Men grattis till USA ändå, när de nu tycker att det är så fantastiskt med en president som är något mörkare än vad de någonsin haft.

www.barackobama.net                                                                                                                                                                                                                                                             www.gp.se

Språkverktyg

Nu har jag roat mig med Googles språkverktyg igen.

Jag frågade en lärarkollega om han hade haft ett bra lov men han har varit inkallad hela veckan. I asked a teacher colleague if he had had a good holiday but he has been called up all week. Det trodde jag knappt fanns längre. I just thought it was longer. Han ska kunna rycka in nästa år när det ska komma EU-politiker till Växjö så det inte blir kravaller. He should be able to jump into the next year when it will come EU politicians to Toowoomba so there will be riots.

Växjö = Toowoomba!

http://en.wikipedia.org/wiki/Toowoomba

Kravaller

Jag frågade en lärarkollega om han hade haft ett bra lov men han har varit inkallad hela veckan. Det trodde jag knappt fanns längre. Han ska kunna rycka in nästa år när det ska komma EU-politiker till Växjö så det inte blir kravaller. Någon slags polis lät det som, jag vet inte riktigt hur det funkar men han skulle vara fin i uniform. Jag har bara lite svårt att tänka mig den här snälla och lugna människan i ett sådant sammanhang men det är ju där det behövs.

Apropå uniform så är Daniel Karlssons nya låt bra.
http://www.myspace.com/kaptendanielkarlsson

Spara naglar

Jag har haft projekt spara ut naglar. Inte så ovanligt för en tjej att försöka få långa naglar, tänker ni. På en fest i augusti diskuterades det naglar. En kille sa att han måste klippa tånaglarna en gång i veckan och ändå har han alltid hål på strumporna för att naglarna rispar sönder. Jag klipper nästan aldrig tånaglarna. Vi sa att vi skulle kolla hur lång tid det tar emellan. I två månader höll jag ut, sedan var mina tånaglar för fula, men de blir faktiskt inte jättelånga.

pojkens fötterhttp://susannejohansson.wordpress.com

Dimmigt och luddigt

Jag hade tänkt ta lite konstnärliga foton på får i dimma. När jag kom ut var det så sent så det blev får i mörker och 100% luftfuktighet.Hyra lägenhet?

Vi har tänkt börja hyra ut vår vindslägenhet igen. Är det någon som gillar torrt bröd? Brunmurrigt duschrum? Köksinredning på golvet? Då har vi det perfekta boendet för dig!


Mobilskoj

Jag minns nu att jag hittade en ny funktion på min mobil sent en natt (till söndag). Det går att skicka roliga ljud som SMS. Jag råkade skicka en fruktansvärt enerverande klockringning till en före detta kompis före detta nummer. Vad förvånad killen i Karlstad, som har numret nu, ska ha blivit. Hoppas inte tjejen han är sammanboende med blir arg för att han får skumma SMS mitt i natten.

Lite trögt är det att börja jobba varje gång man varit ledig. Jag var tvungen att byta lösenord på ett av mina tre inlogg och det går ju aldrig att ha samma på alla. Nu är jag framme vid nummer elva. Det är ett lösen som är så rigoröst skyddat så att man inte får ha samma som de senaste 25 gångerna. Hur stor risk kan det vara att någon vill hacka sig in på vår bibliotekskatalog?!

 www.travelaid.se

Get ready

Niiihiii, roligaste geten idag! Hittad på http://cuteoverload.com/


Goatvi3

Kulturkullan

Vecka 45

* Läser: I en annan del av Bromma av Martina Haag. Jag gillar Martinas böcker för de är roliga. Nyligen blev jag förvånad över att hon fick sitt fjärde barn för inte så länge sedan och hon är 44 år. Egentligen borde det inte ha kommit som någon större nyhet eftersom jag såg henne storgravid på bokmässan för ett år sedan och visste att hon är tio år äldre än jag, men jag hade inte tänkt så noga på det. Över 40 och ha fyra barn som är ganska små är ovanligt. Vad jag ville komma fram till här är att det är beundransvärt att hon har hunnit skriva fyra böcker och filmat också. Boken är en fortsättning på Underbar och älskad av alla.

* Lyssnar på: Folk songs med Sofia Karlsson. CD från 2002. Varför heter den inte Folksånger eller Folkvisor? Det är oerhört svenska låtar på den här skivan, som I denna ljuva sommartid, Polska från Äppelbo och Solleröpolska. Det kommer mycket folkmusik från Dalarna förresten. Jag tycker mycket om Sofias röst men här har de tyvärr arrangerat om för mycket så det är inte de traditionella melodierna som jag känner igen. Lite för dystert är det också, jag vill ha mera tjo och tjim! Köp hellre Sofias förra skiva Visor från vinden, den är jättefin!

* Veckans citat:
-Du får ingen tomat på din. Nu häller de på grädde!

Sambon som såg vedugnen och kocken rapporterade vad de gjorde med min pizza i Prag. Det var grädde, kyckling, fläsk och ost på den, tror jag. Lustigt, men gott!

* Veckans händelse: Kulturnatta i Ljungby på lördag.
http://www.ljungby.se/Kultur-och-fritid/Teater-musik-och-dans-2/

Travellink

Jag kan rekommendera att boka resor via Travellink. Vi ska få tillbaka 3500 kronor för flyg och hotell. En kvart innan planet skulle ha lyft från Prag, men inte gjorde det eftersom Sterling gått i konkurs, ringde en tjej från Travellink och frågade om vi var på flygplatsen. Vi hade redan bokat nytt flyg och traskade runt ett sista varv på stan och det blev de glada för. Ett par resenärer färre att försöka få hem.

www.travellink.se

Kostym och stövlar

Här är en bild på vår danske granne när de hade fest och vi skulle ut och gå i skogen. Visst är han fin i sin linnekostym och skogshuggarstövlar?
Om natten

Jag förstår mig inte. Vi var ute igår för att Tullamore lads spelade på Harrys och det är alltid trevligt. Jag har pratat med oh, så många killar/män/gubbar. Till en kille sa jag att han är lite konstig och när han frågade vad jag menade med det så kunde jag inte svara. Jag vet fortfarande inte vad jag tänkte.

När jag träffade en finne pratade jag finska. Med mitt begränsade ordförråd blir det konstigt. Hej små knattar, ölflaska, träkuk, får ej övertäckas, Sverige, Finland... En fras som jag inte sa fick jag höra i stället; jag älskar dig.

Jag pratade med en av grabbarna bakom Myreborocken och skrev "15 nov aid" på ett kvitto. Det betyder att jag ska stötta dem genom en konsert på Godsmagasinet.

Idag ska jag inte dricka Rom&cola.


www.tullamorelads.se

Svärfar

Idag har vi varit på kyrkogården i Markaryd och lagt krans på svärfars grav. Där har han legat sedan 1984. Han var sjuk och hann inte ens bli 63 år.

På hemvägen åkte vi till Traryds djurpark igen för lite getfotografering.


Med att skriva om min döde svärfar och illustrera med en gammal bock menar jag inget särskilt.

Bilder från Prag


Uggla i mobilen

Sambon har tömt sin mobil på bilder. Han tänkte slänga den här innan han laddade den till datorn. Vad ska du med den till? Ja, men flasha med i bloggen såklart! Det här var en kort stund innan jag blev utkörd ur VIP-baren. Två gånger. Fast här sitter Uggla på uteserveringen.

RSS 2.0