Kissekatten

Vi kanske har fått en katt. I helgen när vi var i stugan så ropade sambon på mig att jag skulle komma dit snabbt. Han hade stått nära utedasset och kissat när plötsligt något rörde sig och sprang iväg. Det han ville visa mig var en mycket liten kattunge som nog blev rädd när den blev påpissad. Den satt och kurade inne på dasset. När vi stått och tittat på den en liten stund smet den iväg genom fjölen. Vi har ställt ut mat till den och maten har försvunnit men vi vet ju inte om det är katten eller någon annan som tagit den. Jag hoppas att den har en mamma någonstans för vi ska inte ha någon mera katt. Men den var så ohyggligt söt! Grå och randig med tofsar på öronen, det kanske är ett litet lodjur?

Idag hade vi estetettorna på biblioteksvisning och där var minsann killen som var med på Talangjakten på Ljungbydagarna och redan hade en hel fan club. Jag bedömde det som ett dåligt tillfälle att kommentera det, han skulle nog bli generad då. Förresten är jag fortfarande lite irriterad över den anonyma kommentaren om att det är tråkigt att kasta skit, när jag hade bloggat om Ljungbyartisten. Såhär då; den yngste artisten var bara nio år. Det är modigt att stå på scenen och han var söt och glad, men det var ändå helt obegripligt vad han skulle ha sin musikhund med för, den gjorde ju inget! För övrigt är det ibland roligt att kasta skit, men jag tycker jag brukar vara ganska snäll i bloggen. Kommentarer mottages gärna, men det är fegt att vara anonym.

Dynor, dynor

Det blev så bra med stolsdynorna igår så vi åkte och köpte sex stycken till. Om jag väl hittar en inredningsdetalj jag gillar blir det gärna mycket av samma. Som tur är så har vi ganska lika smak, jag och sambon. Vi tycker båda om trä och inte om stålrör till exempel. Det här med stolsdynorna har varit ett långvarigt projekt. Jag köpte alltså först fyra dynor igår, som var tänkta till köket i stugan. Visserligen är det fritidsmöbeldynor, för utomhusbruk, men det bryr jag mig inte om när jag tycker att de är fina i blå- och vitrandigt och med snodda snören, riktigt marintema. När jag kom hem testade jag ifall de passade på kökssoffan och det gjorde de. Så när sambon kom hem fick jag mitt fynd godkänt och så åkte vi till Ica igen och köpte sex dynor till, två till med blåa ränder och fyra med beiga. Det blev alltså blå dynor på stolarna också i köket hemma och beigerandigt till stugan, eftersom de blåa tagit slut.

Idag fick jag brev från Telia som tackade för tiden jag varit kund hos dem. Men jag ska ju inte byta bort dem! Ska jag behöva kontakta dem också, eller räcker det med att jag bråkat med Tele2? Jag tycker inte att de ska utsätta någon med telefonskräck för en massa sådana här bekymmer. Ska nog maila Telia att jag vill fortsätta vara kund hos dem. Jag försöker ibland bojkotta tre stora statliga företag; Telia, Posten och SJ, för jag har irriterat mig så mycket på dem, men ibland finns det inte mycket att välja på.

Mera hår och telefon

Jag glömde ju skriva det roliga jag tänkt om mitt hår. Det här har jag bloggat förut men jag tycker det är så ofantligt roligt så jag kan berätta det flera gånger. Konstigaste raggrepliken jag fått någonsin är från en invandrarkille på Tiger i Stockholm; "Ursäkta, ni har en tjusig frisör på huvet, den ser fransk ut." Jag undrar om det inte var samma kväll som en annan kille kom fram och sa "Åh, du har så rakt hår!". På den tiden hade jag nästan en slags frisyr, kort page och det var fint, men inte särskilt länge. Om man inte gör något med våld (vax, vaselin, nån annan typ av gegg) står det snart tofsar åt alla håll.

Vi har fått en mobil av en granne eftersom han tröttnade på den, sa att den var sönder och att det inte gick att lägga på. Sambon har lagat den och nu ska jag prova att ha den ett tag. Det är en något nyare modell av Nokia än jag haft tidigare och den har kamera! Jag har sagt att jag inte behöver kamera på min telefon, men det är klart att det är roligt. Tyvärr går det inte att skicka bilderna så jag får spara dem i ett galleri. Kanske lika bra. Det skulle kunna bli dyrt och pinsamt om jag finge (ett av mammas favoritord, få i konjunktiv) ta kort och skicka iväg dem till alla möjliga personer... Jag fick några nya namn i min nummerlista som jag raskt raderade så att jag inte råkar ringa till Bonde eller Sten-Erik av misstag. Som tur var så fanns det inte så mycket annat lagrat i telefonen. Det är mycket man inte vill veta om sina grannar...

Idag har jag shoppat på ICA Maxi. Jodå, bor man i småstad kan man roa sig med att handla på stormarknad. Hade fått rabattcheck på 50 kr om jag handlade för minst 400. Kalsonger till sambon, med roliga mönster han aldrig skulle köpa själv, 2 för 99 i ställlet för 59 kr/styck, CD-skivor, samma sak där, köpte fyra, stolsdynor, 49 i stället för 69. På detta sätt tjänade jag nästan 200 kronor. Min matematik! Jag är så bra på att tjäna in pengar när jag handlar!

Om hår och Tele2

Jag har äntligen fått jämnlångt hår! Det har jag sparat till i flera år. (Rim!) Om man tittar på fotot av mig här på sidan så ser man att jag har haft halvlånga testar på sidorna, men nu är framhåret lika långt, om inte längre, som resten av håret. De som säger att det går fort att odla ut håret ljuger! Särskilt om man pratar om luggen. Jag vill ha lättskött hår eftersom jag är helt ointresserad av att pyssla med det. Det bästa var när jag hade varit i Thailand och kom hem med 328 flätor som räckte ned till midjan. Hårband eller snodd, sen var det klart. Fast det tog en evighet att torka förstås. I alla fall, jag kammar håret på morgonen, sprejar luggen, tvättar det varannan kväll, kör en treatment en gång i veckan som mirakulöst nog räddar kluvna hårtoppar, klipper var tionde vecka, blonderar med sprej när det börjar bli utväxt som påminner om manen på en fjordhäst, och sedan gör jag inte så mycket mer. Helt förundrad ser jag gymnasietjejerna i sina konstfulla frisyrer. Hur orkar de hålla på? Hur lång tid tar det? Sambon tycker att jag torkar håret överdrivet länge och då blåser jag det i kanske tio minuter. Ha, han har ingen aning om hur tjejer funkar, han har varit med mig i elva år och jag känner mig inte representativ för det kvinnliga könet. Jag vet då tjejer som ägnar timtal i veckan åt hår. För att inte tala om insmörjning med diverse krämer.

Jag har bråkat med Tele2. I princip tycker jag att de är bra och hemtelefonen funkar utmärkt men så ville de värva mig som abonnent på mobilen också. Jag skulle få ett brev med nytt SIM-kort och det hela skulle ta några veckor eftersom de inte gör något innan ångertiden på 14 dagar löpt ut. Jag väntade länge, men det kom aldrig något SIM-kort. När jag ringde och frågade vad som hände så hade inte det muntliga avtalet funkat. Då sa jag att jag inte var intresserad av att byta abonnemang. Färdigt, trodde jag och fyllde på mobilen med 250 kronor på Telia och fick på köpet gratis sms i en månad. Men så idag fick jag besked från Tele2 att de tänkte portera mitt nummer den 4 september. Suck. Ringde för att säga att jag ju ångrat mig när de ska krångla så. När jag äntligen kom fram blev jag snabbt bortkopplad igen. Men så ringde faktiskt killen jag pratat med upp vilket jag inte alls väntat mig. Tack, Andreas på Tele2! Nu är det förhoppningsvis ändrat så att jag får ha kvar mitt abonnemang hos Telia. Lite orolig är jag fortfarande eftersom jag medgivit att jag skulle ha autogiro, men jävlar vad jag ska bråka om de börjar debitera mig för ett abonnemang jag inte har! En lite ironisk sak med detta var att jag blev bortkopplad för att de har tekniska problem med telefonerna på Tele2. Hepp! Trovärdigt telebolag?

Kulturkullan

Vecka 35

* Läser: Hundhuvud av Morten Ramsland, fortfarande. Det går dåligt med läsandet när jag gör så mycket annat roligt.

* Lyssnar på: Radio. Rix FM. Beautiful girls med Sean Kingston. Lite hiphop, inte min musikstil egentligen men killen har rötter på Jamaica och därför låter han ungefär som de gör på Bahamas och då får jag ljuva sommarminnen. Han är bara sjutton år, men ser ut och låter äldre. Sambon installerade digital-TV i stugan i helgen och det visade sig att vi har The Voice, musikkanal. Tyvärr spelar de nästan bara negerrap, vilket som sagt inte är min stil. Inget fel på svarta, är det några som ska rappa så är det mörkhyade som har lite äkthet bakom ghettoframtoningen. Men alltså, jag är inkörd på svensk pop och tycker det är så tråkigt med rap, hiphop, r n´b och allt vad det kan heta. Kom förresten att tänka på en rolig grej; när min kusin var ganska liten sa han att han ville bli neger, för de är så coola och rappar så bra.

* Veckans citat:
- Skulle jag ha tagit av mig skorna?
- Ja.
- Varför gjorde jag inte det då?

En kompis som för sent kom på att man kanske inte ska gå in med skor på i vår stuga.

* Veckans händelse: Stadsvandring i Ljungby på torsdag klockan 18. Samling vid Sven Ljungbergs plats, förköp på Turistbyrån, 30 kronor. Jag och tre kompisar ska vandra Ljungsätrarundan. Det blir intressant för vi kommer att vandra förbi mina kvarter och jag vill gärna veta mera om husen här.

Gravid av vin?

Vi har varit på en rolig fest hos danska stuggrannarna. Det är ett par som fyller 40 i år och därför bjöd de dit femtio danskar och så oss, två svenska par som har stugor i närheten. Festen började redan vid tvåtiden på lördagen med boller og kage. Sedan var det en timmes skogspromenad och knasiga danskarna tycker att det är sååå vackert (smuk) med våra kalhyggen efter Gudrun. Värden som vallade runt oss på promenaden var klädd i linnekostym och oranga skogshuggarstövlar! Sedan spelades det kubb och boule. Vårt lag vann båda våra kubbmatcher fast ingen kunde reglerna ordentligt så vi körde "svenska regler". Därefter satt vi på ett fantastiskt loft och åt hur mycket räkor som helst så jag tror alla nästan var mätta när fläskfilén var färdiggrillad. Vi blev hemskt konfunderade när vi läste varningen på en dansk vinflaska: Consumption of alcohol may actually cause pregnancy. Hm? Jag och det andra svenska paret var färdigfestade vid midnatt men sambon stannade kvar för att komma hemrumlande halvfyra på morgonen och rapportera att han blivit tafsad på av värdens förra fru samt att värdens bror nästan ramlat av en stol och in i brasan och att hans pojkvän från Uzbekistan tog hand om honom och bäddade ned honom.

Idag har jag åkt en liten biltur med en kompis. Först var vi i Nöttja på en kollegas galleri sista dagen han har öppet för sommaren. Där köpte jag en liten tavla. Han har specialiserat sig på "glimtar", tavlor som är 10 x 10 cm och helst bör sitta flera stycken bredvid varandra. Kolla http://hem.passagen.se/nottja/. Sedan åkte vi och tittade på ett par runstenar och en fin badplats vid sjön Exen.

Rickard Herrey och jag

Igår hade vi personalfest, det var mest lärare och så jag, nästan 60 personer. Mycket trevligt och roligt! Jag får nog ändra mitt jag-står-under-inga-omständigheter-på-scen till det-KAN-hända-att-jag-står-på-scen. Vi hade en tävling där bandet Paddington spelade intron och så skulle man så snabbt som möjligt resa sig och sjunga låten. Vi hade en skitduktig tjej i vårt lag och vann tävlingen tillsammans med ett annat lag. Priset blev att båda lagen fick gå upp på scenen och sjunga Diggiloo-Diggiley med bandet. Nu var vi ungefär femton stycken men i alla fall! Det verkar vara något med den låten, det var den jag råkade sjunga på en annan personalfest med karaoke. Bengan i Paddington är även med i Rockom som sjöng låten med själve Rickard Herrey förra veckan. Det betyder ju nästan att jag har sjungit med Rickard! Dessutom har jag dansat fågeldansen och pardansat med flera lärare fast jag varnade dem att jag verkligen inte kan dansa. En är så snäll och säger att det är mannen som för och om det inte går bra är det hans fel. Hehe, stålhätta till alla män som ska dansa med mig, säger jag bara...

Mjukost av igelkottar

Jag har varit på utomhusteater i Växjö. Pjäsen heter Vem bryr sig? och nu får jag ta till programmet för jag kan inte riktigt förklara vad den handlade om annars: " En samtida version av Shakespeares lyckligaste komedi Som ni behagar. Ett avsatt kommunalråd, en gång föremål för folkets kärlek, hans skrupelfria kvinnliga efterträdare, en väderflicka som blivit undersökande journalist, en ung politiker som marknadsfört sig som dokusåpastjärna..." Invecklat värre, men roligt! Knäppaste repliken som jag fastnade för var: Jag ska göra mjukost av igelkottar!

Vi har problem med vår tvättmaskin. Den har inte fungerat ordentligt på flera veckor. Det är en stor fastighetsmaskin så man ska egentligen inte pilla på den själv, men det har sambon gjort i alla fall. Först ringde han efter en servicemänniska. På Electrolux hade de semester så de sa att det kunde ta upp till en vecka innan de skulle kunna skicka någon men då sa sambon att det går ju inte. Då hyrde de in ett företag från Halland och sedan fick vi världens mest besynnerliga räkning på servicearbete, restid, kilometerpris och element, sammanlagt 2356 kronor! Eftersom Electrolux råkar ligga i Ljungby, med sitt huvudkontor med ett par tusen anställda, tycker vi att de ska ha någon som kan serva deras maskiner också på hemmaplan, även om det är semestertider och de roar sig med att vara världsledande på just tvättmaskiner. Så sambon har såklart bråkat. Maskinen funkade inte ens när gubben från Varberg varit här! Så sambon började mecka lite själv efter telefonsamtal med någon på Electrolux. Men maskinen funkar fortfarande inte som den ska och jag måste snart tvätta. Visserligen kan sambon fixa nästan allt, men här tror jag det vore bäst om det kom någon som kan just den här maskinen. Man ska väl inte behöva tala om för företaget vad det är för fel på deras maskin? Uppenbarligen hjälper det inte att de byter element, för det har de gjort förut och det måste vara något annat fel när det går sönder igen.

Moderat bokstavering

När jag skulle bokstavera ett ord för en kompis började jag: F som i Fredrik, R som i Reinfeldt. En början på ett nytt politiskt bokstaveringsalfabete kanske?

Igår var jag med en kompis på Bäckaskog slott utanför Kristianstad på spökvandring. Det var med en spiritistisk förening, fast jag fick följa med som gäst. Det visade sig vara samma slott som jag var på för ett år sedan och såg teater, fast då satt vi utomhus så jag har aldrig varit inne i själva slottet. Det var, liksom alla slott jag varit på, väldigt fint. Lite läskigt med ljudeffekter till spökhistorierna och jag hoppade till så jag trodde jag skulle få nackspärr när de iscensatte en hängd människa som dråsade ned från taket. Huga!

Nu ska jag till Växjö på utomhusteater! Gratis. Trevligt!

Måns och Månsson

Det verkar inte som om jag missade så mycket av Måns Zelmerlöv  i lördags fast jag kom sent. Han började tydligen sent och höll bara på i 25 minuter. Det är väl lite kort, när publiken blir helt vild och vill ha mer? Tur att jag inte är 14 år och totalfan, då hade jag nog blivit besviken. Han har ju släppt skiva och måste ha mycket material att välja på, till exempel allt från Idolprogrammet och Grease. Fast han kanske inte får sjunga de låtarna?

Jag har tagit reda på att coverbandet Månsson Allstars, som liksom var paketet med Måns, kommer från Borlänge. Tyckte det var lite lustigt när jag såg en affisch för dem i Rättvik. Jag visste att de skulle komma på Ljungbydagarna men hade inte hört talas om dem innan. Kanske blir de en sån grej som kommer att dyka upp lite överallt nu, så där lustigt som det kan bli när man plötsligt hör samma ord flera gånger i helt olika sammanhang.

Idag började eleverna i skolan. De är många. Hoppas att de flesta redan har lånekort så vi inte behöver skriva ut så många nya. Och ännu mera hoppas jag att de får inlogg till datorerna snabbt och problemfritt för de blir så upprörda annars.

Mats Paulson och jag

Mamma frågade förundrat om det är NÅN annan som går på allting som jag gör. Nej, jag vet ingen mer som var ute alla Ljungbydagarna. Något för alla - mycket för mig! Jag är ju en gratisgåare och överkulturell. Jag fick gå ensam på Mats Paulson igår och satt där med 300 pensionärer. Panchisar är lustiga när de går på konsert, ingen vill sitta längst fram så de första tre raderna var tomma. Men annars var det rätt så fullt. Paulson var bra. Han påminner mig om min morfar som alltid sjöng visor. Det är starkt av en 70-åring att fortfarande vara ute och turnera och skriva nya låtar, även fast de flesta var gamla klassiker. Han har skrivit enormt många fina sånger, som Visa vid vindens ängar och Barfotabarn.

Idag är jag besviken för att jag inte lyckades köpa biljetter till Peter LeMarc som ska ut och spela för första gången på fjorton år, förutom en liten intim spelning på Circus för något år sedan. Skälet till uppehållet ska vara att han har scenskräck och mår så dåligt av att sjunga live. Jag har aldrig sett honom. Han skulle ha spelat på Dala-Rock 1993 men ställde in på grund av halsont. Då blev jag så ledsen så jag blev medvetslös...

Kulturkullan

Vecka 34

* Läser: Fortfarande Hundhuvud av Morten Ramsland. Det är Ljungbydagarna, jag har knappt läst något alls den senaste veckan.

* Lyssnar på: Shine med Elias. CD från 2006. En kompis tipsade om den här sköna reggaegruppen från Skåne. Alla har hört Who´s da´man featuring Frans. Det är lite orättvist att de blivit kända med en knasig låt om Zlatan när de gör så mycket bättre musik annars. Det här är nämligen riktigt bra reggae, som känns äkta och funkar bra när jag vill ha tillbaka lite Bahamasvibbar. Vi har någon gammal best of med Marley men den känns tyvärr rätt trist. Då är det bra med Elias, med somriga melodier. Nu ska jag bara lära mig det här med att göra daiquiri också och skicka efter ett parasoll med palmblad som jag hittade i en knäpp postorderkatalog på flyget.

* Veckans citat:
- Du pratar väldigt fort!
- Det är du som hör sakta!
En ny bekantskap hade tjatat hela kvällen om hur fort jag snackar, men det blir det ju inte bättre av. Jag gör det bara.

* Veckans händelse: På tisdag ska jag åka med en kompis som kommer från Kristianstad till Bäckaskogs slott, som ligger en bit ifrån Kristianstad, och gå på spökvandring. Det verkar jättefint där! www.backaskogslott.se Först när hon frågade om jag ville följa med kände jag att det var något med det datumet. En koll i filofaxen; ja, just det, eleverna börjar skolan. 1500 elever får vi nu, men då passar det bra att åka iväg och göra något trevligt på kvällen!

Jag blev snäll igen

Jag tycker oftast att jag brukar vara en ganska snäll människa, jag försöker i alla fall för jag har märkt att det faktiskt funkar så att om jag behandlar folk som jag vill bli behandlad själv så blir det mycket trevligare för alla än om jag går runt och är tokbitchig. Det var väl en klok insikt? Igår var jag alltså snäll och tror inte att jag retade upp någon alls. Till skillnad från i förrgår då.

Tyvärr missade jag Patrik Sundins spelning på öppen scen igår för den var redan klockan tolv och då hade jag nog inte hunnit gå upp ens. Dåligt att de inte lyckades informera innan när de olika artisterna skulle spela! Smålänningen hade inte rätt tider och inte hemsidan för själva Ljungbydagarna. Allt ska man behöva ta reda på själv! Jag mailade arrangerande Terraza men hann inte få svar därifrån heller. Lyckades se Kitsch och Avertoft som var de andra jag var intresserad av. Kitsch spelar riktig 80-talssynth så man blir alldeles nostalgisk. En kompis har en kompis som är gift med en av medlemmarna och när hon berättade det hörde jag Kiss. Minsann, bor en av Kiss medlemmar i Dörarp, coolt! Avertoft var också bra fast det var tyvärr väldigt lite publik. Det var mest hans pappa som var framme och diggade och fick sjunga med. Jag har tre skivor med honom; en i eget namn, en med Lurch och en med Cat rapes dog. På kvällen skulle jag gå på Måns Zelmerlöv men hann inte se så mycket av honom för vi gick hem en sväng till en kompis som bor nära innan. Tog med en kompis dit som jag har presenterat för honom flera gånger. De har lite svårt att minnas varandra, men nu tycker jag att de snart ska börja känna igen varandra åtminstone. Det blir ju lite komplicerat med kompisars kompisar. En annan kväll gav jag upp tanken att presentera en kille för sambon som en kompis kompis kompis men lät dem hälsa på varandra. De fattade nog inte kopplingen där.

Jo, vi hörde Måns sjunga Cara mia ett par gånger och sedan var det Månsson Allstar Band som var ett bra coverband. Och en trubadur som hette Henke i lilla tältet. Och dags att äta pasta halvtre på natten innan vi gick hem. Ohc idag ska jag lyssna på Mats Paulsson som skrivit vackra Visa vid vindens ängar.

Jag blev dum

Äsch, vad fånigt det blev igår. Jag blev så dum så jag vill inte skriva allt elakt jag gjorde utan det får räcka med en bråkdel. Vi kom inte ut förrän vid halvelva, tror jag. Tyvärr hann vi knappt in i schlagertältet förrän sambon ville ha öl, och inte den blaskiga som serverades där, så då fick vi gå därifrån. Lämnade kvar en kompis ensam där inne, som att jag skulle kunna hitta henne igen senare. När vi gick på torget där det var knökfullt med folk backade en kille så att jag spillde ut halva min cider över mig. Med min sent-på-kvällen-logik tyckte jag att han säkert gjorde det med mening och hällde ut resten av glaset över honom. Med all rätt blev han arg men jag hade inte vett att be om ursäkt utan fortsatte hysteriskt att gasta om hur blöt jag var och sambon och killens kompis medlade. Dessutom blev jag besviken för att langosvagnen hade stängt när jag skulle ha en syltochgräddlangos på hemvägen. Men nu vet jag att vagnen finns där i år och ska ha minst en langos idag! Tja, annars var det väl en trevlig kväll med irländsk och grekisk musik. Ikväll ska jag vara snäll!

Rockom och Herrey

Hoooah, vad härligt roligt! Jag var på rocklunch med Rockom idag. Det är en grupp från omsorgen som spelar covers och man blir alltid så glad av dem! Ulrik var i högform, men mycket svårregisserad. När gitarristen frågade "Vad ska vi sjunga nu?" vände sig Ulrik mot honom, pekade finger och sa "Fuck you!". Han verkligen stortrivdes på scenen där det byggts en catwalk främst för modeshowens skull. Ulrik spatserade längst ut där och fick igång publiken med sitt viftande. Som gästartist hade de Rickard Herrey och han och Ulrik gjorde en fantastisk duett av Diggilo. Sedan var jag tyvärr tvungen att gå till jobbet.  

Mitt gratis-eller-åtminstone-billigt-ivrande börjar gå lite för långt. Jag är less på att bröderna Hansson äger hela stan (samma syndrom som i Hedemora med familjen Goodholm) så jag försöker att göra saker som inte stödjer dem. Alltså äter jag älgkebab och tunnbrödrullar och inte dyrmaten som serveras i Terrazatälten. Nytt för i år är att de tar betalt för att gå på bajamajorna bakom Månen. Så dumt! Jag har vägrat och i stället stått i aplånga köer inne på Harrys; kön till herrtoan var något kortare men det blev väldigt trångt för vi var många tjejer som stod där och trängdes. Ikväll får det nog bli toastämpel. Jodå, så här är det: om man ska gå på toa får man betala fem kronor, eller tio, och då får man stämpel så man får gå hela kvällen. Jag har inte varit med om att betala för att gå på barracktoa innan. Trött blir man. Första kvällen när det var toainträde blev jag så arg så jag drack inget på hela kvällen för att slippa behöva gå på toa. Så snåla kanske det inte är många som är, men de borde ändå tänka lite, att de faktiskt får in mera pengar på att sälja mer dryck än på att ta betalt för när drycken ska passera ut igen. Dubbelbeskattning liksom. Nästan som att vi betalar för sophämtning och sedan betalar igen för värmen som kommer av sopeldningen.

Lotsa igelkott

Igår såg jag något riktigt gulligt. Det var några ungdomar som hjälpte en igelkott över vägen. Den hade förirrat sig ut på en kullerstensgata och fick kämpa för att komma upp på trottoaren och av vägen och in i en rabatt. Det var nästan lika rörande som en gång för sisådär tjugo år sedan när jag var på semester med familjen. Jag tror att det var i Österrike. Då såg vi ett coolt MC-par som hjälpte en mullvad att komma av från vägen. Den var så väldigt hjälplös och följde en vägkant för att försöka hitta något ställe att gräva på.

Älgkebab

Jag är inte så mycket för att prova exotiska och nya maträtter. Men igår upptäckte jag älgkebaben! Balders Inn heter företaget som wokar älg och serverar i pitabröd. Han som kommit på den idén var intervjuad i tidningen idag, kommer från Piteå och betraktar älgkebaben som norrbottniskt kokain, prova en gång och sedan blir man fast! Inte riktigt lika mycket att längta efter som min festivalfavorit langos med sylt och grädde, men jag kommer nog att vilja ha mer. Fast idag har jag tänkt koncentrera mig på tunnbrödrullar med kräftstjärtar som också är en sådan där bra grej jag inte hittat någon annanstans än på Ljungbydagarna.

När jag kom ut från ICA var det punka på cykeln. Jag ska lämna in den för jag orkar inte vänta på att sambon ska laga. Förresten var det längesedan jag såg ett så stort hål på ett däck så det är nog svårt att rädda. Det är en reva på fem centimeter som gapade hånfullt mot mig när jag gärna hade velat kunna cykla hem i regnet.

Jaha, nähä, jag ska nog snart ge mig ut på stan ensam för jag har inte lyckats hitta någon annan sniken person som tycker det är värt att vänta i flera timmar för att bara betala 20 kr och inte 195 för att få garanterad plats på modevisning.


Showkväll

Dagens program på Ljungbydagarna är showkväll, fast jag ska inte gå för jag gillar inte Anne-Lie Rydé som jag har råkat se ofrivilligt i melodifestivalkvalgeneralrepetitionen. I stället ska jag gå och vittja mattorget och kolla in trubaduren i Lilla tältet.

Idag hade vi en riktigt intressant föreläsning om elevers lärande. Allt var bra och trevligt förutom att jag höll på att få en idiothostattack. Eftersom jag hellre nästan kvävs än lämnar salen mitt under pågående föreläsning satt jag kvar och klarade mig utan att andas ett tag. Undrar vad föreläsare tycker om att publiken försöker låta bli att hosta tills tårarna rinner? Jag kanske ska försöka lära mig lite av elevernas nonchalans och göra som vissa som springer ut och in i klassrummet under hela lektionen. Det där har jag aldrig förstått. Jag hatar att komma sent och gå tidigt och det ska vara något ytterst akut om jag ska lämna ett uppträdande innan det är slut.


Ljungbyartisten

Kom nyss hem efter att ha inlett Ljungbydagarna med Ljungbyartisten. Det var en trevlig tillställning med fjorton mer eller mindre begåvade ungdomar mellan nio och nitton år. Tjejen som vann gjorde en riktigt bra tolkning av Whitney Houston. En kille var redan idolförklarad och hade ett koppel småtjejer som skrek och kastade blommor på honom. Passande nog sjöng han Snygg-Eriks Can´t say I´m sorry. Den yngste tävlaren var helt obegriplig. Han hade med sig en musikhund på scenen, som en marionettdocka som var helt poänglös för den rörde sig inte ens. Han stod rätt upp och ned och sjöng något om sin spegelbild och det hela var mycket märkligt.

Idag började även jobbet. Alltid trevligt med lunch från Ryssby hotell, och alltid lite segt att börja efter en lång ledighet. Jag har som vanligt tajmat med att riva sönder ansiktet och dessutom har jag ett galet stort insektsbett på ena kinden så det kändes som en halvbra idé att ställa sig på skolgården för fotografering men eftersom vi var runt hundra personer så syns jag nog inte så bra.


Här har rejvats!

Nu har jag rejvat i alla fall. Vi var på en fantastisk sommarfest igår med ungefär trettio personer. Det började med aktiviteter utomhus; strutfotboll, norsk fylla, äggkastning, pilkastning, boule, döda potatis och ärtrör. Jag har inte lekt norsk fylla förr, och efter tio varv runt en pinne gjorde jag en praktvurpa och lyckades ramla både på knä och på rumpan. Sambon var i ett annat lag och jag såg inte när han "sprang" men han hade tydligen fallit som en fura på rygg. Det är lite av hans specialitet på fest att ligga raklång i luften... Efter måltid i en lada blev det disco där. Vi hade tänkt försöka knäcka värden i dansande men det gick inte. Jag tycker verkligen inte om goa-trance-techno eller vad det nu kan heta, men det är väldigt roligt att tokdansa i en lada med riktig discobelysning och rejäl ljudanläggning. Vid tretiden när vi hade suttit utomhus vid en grill och jag nästan somnat i min solstol sov vi över. Omtänksamma vännen hade bäddat åt oss och lagt fram tandborstar fast vi inte riktigt hade bestämt att vi skulle stanna över natten. Dem vi åkte dit med for hem tidigt för att de skulle på hundutställning idag, men vi hade för kul för att lämna festen. Idag gick vi hem till stugan över skogen. Det var en promenad på en timme och en kvart som kändes välbehövlig.

Kulturkullan

Vecka 33

* Läser: Hundhuvud av Morten Ramsland. Jag är bara på sidan 57 och har inte hunnit bilda mig någon riktig uppfattning av boken ännu, men den känns lovande. Den danske författaren är född 1971 och har skrivit om en familj som man följer från trettiotalet och framåt. Boken verkar vara rolig mitt i allt det hemska kring andra världskriget. Jag kommer att tänka på Frank McCourts böcker om hans uppväxt i Irland, fast denna är helt påhittad.

* Lyssnar på: Western Dream med Bob Sinclar. CD från 2006. Ni har hört Love Generation på radio. Det är en Bilbolåt. Vi körde upp volymen på ladugårdsradion och hade getdisco när denna spelades och vi fortfarande hade bocken Bilbo. I ärlighetens namn var det väl mest vi som dansade runt i ladan, men det var kul att tänka sig geten och fåren stuffa runt till det klistriga visslandet i refrängen. Svårbestämbar musik, men kul att dansa till som sagt. Köpte skivan för 50 kronor och det får den vara värd.  

* Veckans citat:
"Du luktar som en bar", sa han.
Du luktar som ett bibliotek, tänkte jag. Men jag var sugen på sex i rödaste rappet så jag sa: "Du luktar som en dikt."

Ur Gömstället av Melissa Bank

* Veckans händelse: Ljungbydagarna hela veckan. Jag ska nog gå på stan varje dag. Det kommer att finnas öltält och mattorg och spelas musik och hända allt möjligt.
www.ljungbydagarna.se

Ylvalv?

Jag har äntligen hittat det perfekta plagget! Den här jackan jag köpt på Zapata i Gamla stan är fantastisk! Olika kommentarer om den är att den är väldigt mycket Ylva, Saganomringeninspirerad och en ravejacka. Det ironiska är att jag INTE är ett saganomringenfreak, INTE är en rejvare, inte har den minsta tatuering (rädd för att göra en permanent förändring på min kropp), inte håller på med yoga eller knark som jackan kan antyda. Men den är sååå fin! Nu tar jag en repris här för dem som inte vet hur detta makalösa plagg ser ut. Det är en röd och svart jacka med hysteriskt tribalmönster över hela, struthuva, dragkedja och trumpetärmar. Jag tror att länken funkar nu så kolla lite här på kul kläder: www.zapata.se Jag planerar att vara uppseendeväckande i den och lätt att hitta på Ljungbydagarna nästa vecka.

Igår var sista egentliga semesterdagen och det måste jag ju utnyttja. Tog bussen till Växjö där det är Karl-Oskardagar nu, vilket betyder galet mycket rea i de flesta affärer. Och så jag som verkligen inte behöver (får plats med) mera kläder. Vad göra? Shoppa åt sambon! Han ska ha ett par blommiga läckra badshorts (tydligen har jag sagt mig tycka de är fula förr, men jag har ändrat mig) och en tennisskjorta med konstigt mönster. Det är svårt att köpa kläder åt honom när han inte är med och provar, men ännu svårare att få med honom och prova. Han hatar när det är mycket folk så man knappt tar sig fram. Jag tycker det är kul och gick på Storgatan i tre timmar. Fick langos med sylt och grädde så jag kanske kan klara mig utan att flippa ur om de inte har det på Ljungbydagarna. Och så köpte jag en massa CD på Åhléns. Och en helt sanslöst knäpp pryl. Jag har tyckt det är fånigt med mobilsmycken men har ändrat mig där också. Fast min mobil är så uråldrig så det går inte att sätta fast något på den. Men den här grejen var oväntat rolig. Minns ni The annoying thing? Grodan som åker MC och säger abingbingbingbing. Den har jag köpt, några år senare. Det är fortfarande legitimt för mig eftersom jag har nostalgiska minnen från vår förlovning i Madrid när vi låg i sängen på hotellet och tittade på TV och såg den där grodan. Man blir aldrig för gammal för att vara fjorton år! Jo, och så det roligaste då; när det ringer eller kommer sms så blinkar hjälmen på grodan! Det är ju jättesmart! Jag kan ha den på handväskan och så signalerar den när det händer något i mobilen.

Igår var vi på pubkväll på Tiraholm. Det är ett lustigt ställe på andra sidan Bolmen, flera mil från allt annat. De hade tagit dit en elvisimitatör som även är bibliotekarie i Hyltebruk. Roligt. Undrar om jag träffade honom när jag var där på intervju för sex år sedan? Han sa att han bodde i Laholm men jag hörde att det låg något annat i botten och frågade var han kom ifrån från början. Säter, Stora Skedvi. Ja, det kunde jag tro, ett par mil hemifrån Hedemora!

Packmopedsturné

Jag har knappt skrivit något om packmopedskonserten! Det som var en så häftig upplevelse! Innan har den varit känd i hela Värmland och i år när den fyller moppe har den tagit steget utanför och startade i Dalhalla utanför Rättvik. Jag hade varken hört talas om packmopedsturnén eller upphovsmannen Göran Samuelsson innan, men ville så förskräckligt gärna se Dalhalla. När jag tittade i årets program fann jag denna intressanta punkt och fick med mig ett par kompisar som också ville dit. Jag har fått uppfattningen att det mest spelas opera i Dalhalla och det är jag lite rädd för, så det är jättekul att de har även andra konserter. Vi fick höra Göran Samuelsson, Plura, Uno, Irma, Wille Craaford, Caroline af Ugglas och Ronny Eriksson. Det är egentligen bara Ugglas jag inte riktigt gillar men hon är fascinerande för att hon tar i från tårna och gör sin grej, vilket är att tolka Janis Joplin (som jag också har svårt för) på svenska. Samuelsson hade små finurliga visor, Uno och Irma har båda bra röster, Plura körde lite eget och lite Eldkvarn och Kärlekens tunga är fortfarande en av de vackraste svenska sångerna jag vet, Wille körde några låtar jag inte hört förut som var bra och Ronny Eriksson är alltid avundsvärt rolig. På det hela taget en fantastisk kväll och konertupplevelse och jag hoppas att packmopedsturnén kommer till Dalhalla nästa år igen och att jag får se den!

www.dalhalla.se
www.packmopedsturne.se

Fiskelycka

Vi hade för en gångs skull fått en rättvisande väderprognos som utlovade fint måndag-tisdag och sedan dåligt. Ett par vänner som var lika desperata som vi att utnyttja de soliga dagarna bjöd oss på grillning i måndags och det var jättefint att sitta i deras trädgård. Och så har jag solat och badat i ån. Det känns himla lyxigt att bara kunna hoppa i bikini och gå barfota över vägen till badplatsen och allt skulle vara perfekt om det inte vore för den hjärndöde mannen som alltid släpper lös sin hund där. Jag orkade inte ens säga åt honom, men blir vansinnig på att han bara står och flinar medan hunden springer omkring och skvätter vatten på folk, skäller och kliver på andras saker, till exempel min väninnas skinnjacka utan att hon heller sa ifrån. Igår träffade jag på en kompis som jag inte sett på evigheter vid ån. Tyvärr rökte han och hans kompis något som jag inte tror var vanlig tobak i pipa och blev ganska osammanhängande så jag tröttnade efter ett tag och skyllde på att jag skulle hem och hänga tvätt, vilket redan var avklarat. Men jag vet inte, det var inte som på Bahamas när jag undrade vem det var som åt vanilj och sambon fick förklara att det var någon som rökte, så kanske killarna vid ån bara var lite sega helt naturligt.

Igår kväll åkte vi ut med lilla båten på Bolmen för att sambon skulle få fiska. Han har inte fiskat seriöst på flera år, men har bestämt sig för att börja göra det igen. Jag tror att han är ganska duktig för han lyckades få upp en gädda som var 94 cm och vägde ungefär sex kilo. Jag skulle bara ha släppt i spöt om en fisk skulle dra som den här gjorde. Det var en fin kväll på sjön men tyvärr blev jag akut förkyld och megasnorig så vi var tvungna att köra in till stan i stället för att sova i stugan för att jag skulle få nässprej.

Klockan 02.15

Jag och sambon upptäckte att vi var vakna samtidigt klockan 02.15 inatt och rapporterade till varandra:

- Jag var ute och körde bil på ån med Tomas von Brömsen.
- Jag brände just ned en kyrka.

Smaker som förstör, smaker som förför

Det finns vissa smaker som gör mig arg! Om jag känner minsta spår så vägrar jag äta/dricka. Detta gör mig ganska stökig att ta med ut och äta för de flesta jag känner gillar asiatisk, vegetarisk, kryddig mat. Och så jag som vill ha fett, socker, rött kött och ungefär allt som är onyttigt, förutom hamburgare.

Några smaker som stör mig särskilt är curry, mango, persika, koriander, fläder och kaffe.
Smaker jag tycker om är röda bär som jordgubb och hallon, vanilj, kokos och choklad.

I helgen lät jag vängänget ta med mig på en indisk restaurang i Stockholm som heter Shanti. Den är visst känd för sin goda mat och vi såg skådisen Micke Nyquist bland gästerna. Som tur var så var jag inte särskilt hungrig utan åt bara nanbröd med kokos och honung. Provsmakade lite av de andras mat, de fyra tjejerna var helnöjda men jag bara fattar inte grejen.

Jag har som specialitet att åka runt och bo hos folk. Hade kunnat bo gratis hela förra veckan hos föräldrarna i Hedemora och brorsan i Stockholm men var en natt på vandrarhem i Rättvik. Mina föräldrar har jag umgåtts med under semestern i Florida två veckor så där tyckte jag det kändes rätt okej att bara komma på kvällarna och äta och sova. Tyvärr har jag nästan inte hunnit träffa brorsans familj alls. När vi var på bilsemester, jag och två kompisar så skulle jag visa dem Dalarna så vi var liksom inte så mycket i Hedemora utan åkte runt Siljan. Jag måste erkänna att det är väldigt vackert där. Blir helt lokalpatriotisk och gnölar precis som de andra om alla söta röda stugor. Härbre är ett kul ord som vi började använda nästan som ett kraftuttryck. -Härbre, härbre! kan man skrika när man blir arg. Och sedan se hur andra reagerar på det.

Mingla vidrig och avslagen

...En lustig mening jag pusslade ihop av brorsans kylskåpspoesi.

Saker jag blivit oproportionerligt glad av senaste veckan:

* Sundborns galet idylliska omgivningar www.sundborn.info
* 30% ny gruvtur med en charmig tvåmeters snusmumrik i Falu gruva www.kopparberget.com
* Köpte äntligen mörksugga www.janersgarden.se
* Skogsmulle; våffla med hjortronsylt och dalkulleglass med vidunderligt vacker utsikt över Siljan från Vidablick www.farskvarukompaniet.se
* Köpte äntligen dalahäst www.grannas.com
* Glass på piren i Jönköping www.jonkoping.net/turism

Saker jag blivit motiverat glad av senaste veckan:
* Grillad ciabatta på Tutingens utegård i Askersund www.tiveden.se/gemytochhistoria
* Dalhalla, världens mest fantastiska konsertarena www.dalhalla.se
* Träffade på en kollega till sambon på vandrarhem i Rättvik och sa helt coolt "Tjena Göran!". Han blev helt ställd och kunde inte alls placera mig. Det var lättare för mig eftersom han hade lasermaxtröja och hm, inte riktigt mindes vilka han pratade med när vi träffades på kolarveckan.
* Alla fantastiska raggarbilar i Rättvik www.classiccarweek.se
* Hildasholm i Leksand, Axel Munthes sommarhem www.hildasholm.org
* Koh Phangan, bisarr thaipub på Söder www.kohphangan.se
* Köpte äntligen en rolig jacka jag velat ha i kanske ett år, på Zapata i Gamla stan. Den är svart och röd med tribaltatoomönster, trumpetärmar och struthuva www.zapata.se
* Pridefestivalen, en och en halv timme sprudlande parad. En kompis berättade att hennes bror var med som biperson och vi vinkade särskilt glatt till honom med våra Älska merflaggor www.stockholmpride.org
* Fantastiskt mysig grillkväll hos kompis på Ringvägen i Stockholm och utgång på Marie Laveau med 80-talsmusik och pridetema www.marielaveau.se
* Fyraårige brorsonen visade sitt rum: "Titta vilken fin fjäril! Den har jag gjort på dagis. Man får blåsa på den om man vill."

Saker jag ännu inte hunnit bli tillräckligt glad av senaste veckan:
* Fått pengar. Ska renovera kök och badrum och betala av på lån.
* Kommentar från Kåla i Party Providers här på inlägget Kolarveckan den 27 juli. Hittat hemsidan www.partyproviders.net men där finns ännu inga bilder från Agunnaryd.

Kulturkullan

Vecka 32

* Läser: Fortfarande Drömstället av Melissa Bank och Mannen i mina drömmar av Curtis Sittenfeld.

* Lyssnar på: Dynamo med Helena Josefsson. CD från 2007. Helena körar till Per Gessle. Deras duett Tycker om när du tar på mig blev fruktansvärt vacker, liksom alla andra låtar där hon gavs stort utrymme. Lite märkligt det där med Gessle som har en rätt så konstig röst som jag ändå gillar. Jag är svag för duetter mellan kvinnlig och manlig röst (även fast man kan diskutera det manliga i Gessles röst) så det är därför jag inte blev irriterad när han lät henne ta över vissa låtar. Ofta blir jag lite ledsen om det ändras i en bra låt när den ska sjungas lajv, men kan ju fatta att det kanske är halvspännande att sjunga Sommartider trettio år senare... I alla fall, Helena var jag djupt impad av och blev nyfiken på hennes första soloplatta. Den är en salig blandning. Påminner lite om Björk, Kate Bush och kanske lite Gwen Stefani. Intressant.

* Veckans citat:
Kräftskiva = säregen svensk sensommarrit där drogade sällskap praktiserar oralsex på döda skaldjur i dill.
Enligt Calle Norlén för Amelia

* Veckans händelse: Karl-Oskardagarna i Växjö 10-11 augusti. Massa gratis musik, till exempel Rix FM-festival.

RSS 2.0