Om skogspromenader

Jag skulle vilja gilla skogspromenader men jag gör inte det. Jag hör inte fåglarna, ser inte djuren och om jag inte går på en väg vet jag inte var jag är! 
 
Det är roligare att gå i städer och titta på hus. Här är en länga i glada färger i Hedemora som jag inte tänkt på förut. Det ligger nära där mina föräldrar bor, men de har inte bott där så länge så jag har inte gått här så många gånger. Jo, det har jag kanske, men när jag var liten tittade jag inte på hus. 
 
Jag följde med till stugan idag och vi gick en sväng på en väg, maken ville inte heller gå i skogen när vi hörde skott där grannen jagar rådjur. Här är vännernas fina gamla lada. 
 
Maken har gjort en arkeologisk utgrävning i en skräphög bakom stugan och hittat en gammal jordkällare! Det har vi sagt att vi vill ha en, så han ska bygga en ny.
 
Hönsen har dansat ut julgranen redan. Idag hörde vi tuppens varningsskrik och när vi tittade upp flög fem svanar över oss. Han skriker alltid när något flyger över gården. 
 
Ur dagboken 891231: Det var suveränt kul. Stämning, när det dels var nytt decennium och dels Västerås 1000 år! Häftigt fyrverkeri, kul lasershow, underbara folkmassor och snygga killar. 
 
Jag åkte från en kusin i Norrköping till en annan i Västerås. Tydligen har jag alltid tyckt att det är en bra idé att åka runt och bo hos folk. 
 
GOTT NYTT ÅR och må 2020 bli ett bra år!

Kulturkullan

Vecka 1
 
* Läser: Finns det en, finns det flera av Mhairi McFarlane. Kul och lättläst bok!
 
Finns det en, finns det flera
https://www.adlibris.com/se/bok/finns-det-en-finns-det-flera-9789150922707
 
* Lyssnar på: Bottenviken med Lisa Miskovsky på Tidal. Album från 2019. Jag hade nog tyckt om att höra henne på svenska, men nu är det på engelska trots titeln fast hon är bra som alltid. 
 
* Veckans klipp: tigerungar på Nordens ark
https://www.youtube.com/watch?v=Ca7JtGKiTCI
 
* Veckans händelse: nyårsafton imorgon!

Shoppingtur till Växjö

Idag åkte jag till Växjö för att se om det var någon mellandagsrea kvar. 
 
Det var det! Jag köpte en fin presentask från Body shop på Åhléns och te och nässprej på Apoteket, Nöt-crémen var inte på rea, men jag köpte några paket på Hemmakväll till en efterrätt jag ska göra till nyårsafton. 
 
Jag fikade med en kompis på Condeco och tyckte synd om tjejerna bakom disken för allting krånglade! Först beställde jag varm choklad, men då var maskinen trasig så jag beställde smoothie i stället, men då gick den maskinen också sönder! Då beställde jag en frappe caramel och det tog jättelång tid att få den, så till slut fick jag pengarna tillbaka också, gott och billigt blev det ju med den lilla hallonmazarinen. 
 
Ur dagboken 891230: Lite senare ringde det på dörren. Jag var tvungen att öppna fast jag såg ut som hej, kom och hjälp mig i håret. Det var en granne som skulle återkomma. 
 
Jag var och hälsade på min kusins familj i Norrköping när detta rafflande hände. 

Ölmeny

Igår såg jag solen! 
 
Jo, den är där bakom.
 
Jag gick med vänner på bio och såg En del av mitt hjärta, en musikalfilm med Tomas Ledins musik. Den var söt och gjorde mig glad! Efter filmen gick vi och åt på Tre torn. 
 
Hela deras meny är ölbaserad och det låter ju helgalet, särskilt för mig som inte dricker öl, men ölpanerad fish and chips var faktiskt gott! Se menyn här: 
 
Ur dagboken 891229: Jag fick syn på en affär med vattensängar och dessutom en väldigt snygg försäljare, så där var vi ju tvungna att gå in. Vi provade, det var superskönt. Jag frågade vad de kostade. En dubbel 3900 ungefär beroende på vad det är för ram, och en enkel 3400 kr. 

Promenader och vatten

Det var så fint hemma i Hedemora så det kommer några bilder till. 
 
Här är sjön Munken nära där mamma och pappa bor. 
 
Här är Hönsan, en annan fin sjö. 
 
Nu är jag hemma igen och idag promenerade jag vid ån där vattnet står väldigt högt nu. 
 
Ur dagboken 891228: På kvällen var vi på musikalen Sweet Charity. Den var rätt kul men det var synd att Eva Rydberg hade huvudrollen för henne gillar jag väl inte. 

Om privat mark

Mamma och pappa bor i ett trevligt bostadsområde med en innergård. 
 
Här kan man gå igenom för att komma till sjön på andra sidan till exempel. 
 
Men det får man inte, för några i föreningen vill inte ha någon genomfart. 
 
Man får inte ens sätta upp sådana här skyltar, marken är ju inte privat. 
 
Det här är skillnad för det är mamma och pappas trädgård, visst är det fint med snön!
 
Ur dagboken 891227: Det är svårt att träffa killar om man inte går på disco tror jag. 

Promenad och gröt

Idag tog jag och pappa en promenad i det vackra vinterlandskapet. 
 
 
Vi hälsade på hos tomten. 
 
Pappa visade mig en liten stig som jag inte gått förut.
 
Sedan åkte vi till min brors familj som har en stuga vid Dalälven. 
 
Där fick vi risgrinsgröt. Titta, de har också en utegran som ser ut som att den har en stjärna, precis som vår utegran hemma. 
 
Ur dagboken 891226: På vägen mötte vi Hillis och lite senare Anger och Robert. Emma tycker att det är så kul att killarna i min klass stannar och pratar. Det skulle de aldrig göra i hennes klass. Ja, det är ju rätt trevligt förstås. 

Caféer i Hedemora

Jag har gjort en caféinventering i Hedemora för mamma och pappa har ingen koll på vad som är viktigt här! 
 
Smörgåsboden stängde för flera år sedan. 
 
Aurora stängde innan jag hann gå dit. 
 
Centrum har också stängt. 
 
Wienerkonditoriet, som alla kallar Wienarn, finns fortfarande kvar. 
 
Det har öppnat ett nytt kafé som heter East West House i gallerian.
 
Ett av mina favoritkaféer, Wahlmans, som jag kanske ska gå till på lördag. Jag fikade faktiskt nästan aldrig när jag bodde här för jag tyckte att det var för dyrt och lade hellre pengarna på smågodis och glass. 
 
Ur dagboken 891225: Jag har nyss ringt till Henrik! Han ska inte med och det visste jag nästan redan så jag blev inte så himla besviken. 
 
Jag höll på och köpte biljetter till en stor volleybollturnering i Stockholm.

Julafton

Idag tog jag en promenad på stan för att se hur den såg ut. 
 
Jag var besviken över att det inte var någon snö! Här har vi det viktigaste i min ungdom samlat i en bild nästan. Längst till vänster är högstadiet och bredvid fast det inte syns ligger gymnasiet, framför ligger Vasahallen där jag tränade volleyboll och badminton, längst till höger är kyrkan där till exempel min bror gifte sig och längst fram en grusplan där de kommer att ha Dalarocken i sommar. 
 
Min brors familj har varit här och firat jul och nu snöar det, så nu är jag glad igen (och mätt). 
 
Ur dagboken 891224: Erik var rolig och jobbig som vanligt. Han sa att jag var dum hela tiden. Birgitta sa att om man säger till alla att de är dumma så tycker de att man själv är dum. När hon frågade lite senare vad man skulle säga sa han -lite dum. 
 
Erik är min kusin som var tre och ett halvt då och Birgitta är min moster. Jag tycker att det är genialiskt att säga till någon att den är lite dum. 

Kulturkullan

Vecka 52
 
* Läser: Amerikanskt av Ester Blenda Nordström. En fascinerande skildring av Amerika 1923 när Ester Blenda åkte dit på reportageresa. 
 
Amerikanskt
https://www.adlibris.com/se/bok/amerikanskt-9789177424222
 
* Lyssnar på: Courage med Celine Dion på Tidal. Album från 2019. Dion har fortfarande en otroligt vacker röst! 
 
* Veckans klipp: hur julgranen överlever katter
https://www.youtube.com/watch?v=DcSqBnsTxek
 
* Veckans händelse: Julafton på tisdag!

Tågresa

Idag har jag åkt från Ljungby till Hedemora, det var jättejobbigt! Jag gick upp klockan åtta (redan det är ett trauma för mig), blev stressad när maken skulle komma hem och skjutsa mig till bussen för han kom inte förrän kvart i nio fast vi hade sagt tjugo i (han var på jobb på Postnord där kuvertsorteringsmaskinerna måste fungera), hann med bussen till Alvesta tio i nio, satt i Alvesta i nästan tre timmar på grund av signalfel, åkte tåg till Linköping (fast jag egentigen skulle byta i Norrköping), åkte tåg till Sala, åkte tåg till Hedemora, kom fram två timmar senare än planerat och blev hämtad av pappa. Phu! 
 
Mamma och pappa har en mardrömscarport som är så smal så att passagerarna måste gå ut innan man kör in. 
 
Nu har jag och pappa klätt granen som är nästan lika bred som den är hög. Mycket pynt och glitter ska det vara! 
 
Ur dagboken 891223: Kennet är trevlig. Det blir nog kul att ha honom här. Nu snackar han svenska jättebra. Han kan baka chokladbiskvier också. 
 
Ken var en amerikansk utbytesstudent som bodde hos oss i några månader, men några biskiver fick jag aldrig. 

Gamla foton

Det är kul när mamma skickar gamla foton jag glömt bort. 
 
Här var jag liten och arg. 
 
Om jag får något gott att äta blir jag glad! Det verkar som om jag levde en stor del av mitt liv i olika trappor. Vi bodde i radhus med tre våningar och jag minns att det var ett väldigt springande i trappor och på den första bilden är det vår trappa ut till trädgården. 
 
Ur dagboken 891222: När jag åt frukost såg jag Conny rulla förbi några däck. Då hoppade pappa ut genom fönstret och frågade om han börjat med julfirandet. 

Julbord

Igår var jag först på julbord på skolan där matsalspersonalen hade gjort en jättefin buffé. 
 
På kvällen gick vi på julfest på Sysmec, makens företag. Ja, han hade fårslips och kapsejsade renhorn. 
 
Där fick vi också ett fantastiskt julbord, från Ljungby Arena. Jag läste ett råd från en matguru; "det är inte så viktigt vad man äter mellan jul och nyår som mellan nyår och jul". Så nu är det bara att äta som ett svin resten av året! 
 
Jag kunde inte längre motstå den här granen som jag började titta på på Dollarstore förra året och maken har fått en löjligt exklusiv fruktskål av märket Bugatti från jobbet, så det blev visst lite ny inredning här trots att vi försöker låta bli att skaffa nytt. 
 
Ur dagboken 891221: Avslutning i aulan och sen hemklassrummen. Jag är nöjd med mitt betyg förutom matten. Fick fyra i barnkunskap och bild. 

Julavslutning

Nu har vi haft julavslutning på gymnasiet. 
 
Granen är pyntad. 
 
Teknikprogrammet hade tävling och byggde katapulter för att skjuta iväg skumtomtar. 
 
Jag var för tidigt ute för att ta kort på jullunchen, en halvtimme innan, men vi fick ett rejält julbord. 
 
Ur dagboken 891220: Vi hade klassammankomst med godisutdelning. Innan Göran kom blev vi underhållna av Thord. Det var svinroligt. Han hade enmansshow med tändstickor, krokodilklämmor, motstånd, knivar m.m. 

JUL

Jag sökte på "jul" på Tidal (som vi har i stället för Spotify) och fick träff på en fransk rappare! Hälsningar från ett informationssökningsproffs. 
 
De har förresten avancerat julpynt i entrén till vår högskoleutbildning CIL, Centrum för informationslogistik. 
 
Idag fick jag höra talas om en bok om en isländsk fotbollsspelare som heter Gudmundur Benediktsson men kallas Gummi Ben! (Det blir inte lika roligt på isländska för gummiben heter gúmmíbein, tror jag.) 
https://en.wikipedia.org/wiki/Gu%C3%B0mundur_Benediktsson
 
Ur dagboken: 891219: Åsa sa inte så mycket men jag och Roffe gaggade. Han sa att han har en video ibland. De är tre som delar på en. -För jag är en fattig ung man.

Om juldekoration

I Växjö har de fina juldekorationer.
 
Så här ser det ut vid Askelyckans café.
 
Fast de här stadsgranarna ser ut som något helt annat... 
 
Kolla här då, vilken fin gran vi fick av byggprogrammet! Även om det inte är bokträ så är det ett bokträd. 
 
Ur dagboken 891218: Dagens händelse: jag fick reda på att jag får tvåa i matte. Jag började gråta och gick ut. Mina klasskompisar var faktiskt väldigt schyssta då. 

Inspirationsföreläsning

Idag åkte jag till Växjö igen, för jag skulle på föreläsning. 
 
Det var på tjusiga konserthuset. 
 
Vi fick höra Anders Hansen som är psykiatriker och har skrivit böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan. Han dyker upp lite överallt nu; på TV, i poddar och sommarprat, och förklarar saker så att vanliga människor förstår. (Jag kunde inte med att ta kort på honom, eftersom han pratar om att man ska lägga undan mobilen...) 
 
Sedan talade Niklas Delmar om det viktiga med medarbetarengagemang. Båda är duktiga och inspirerande föreläsare och det är bra att ibland få höra saker som egentligen är självklara men som man inte alltid tänker på. 
 
Växjö har blivit internationellt och det är trevligt! Men! Jag vill kunna gå ut och äta och göra mig förstådd på svenska! I helgen hade jag svårt att förstå vad de sa på tre restauranger och en servitris frågade till och med om jag pratar engelska! 
 
Ur dagboken 891217: Nu är klockan över ett och jag är inte trött. En härlig morgondag att se fram emot alltså. 
 
 

Kulturkullan

Vecka 51
 
* Läser: Skärmhjärnan av Anders Hansen. Det här är en intressant och skrämmande bok om hur vi misshandlar våra hjärnor med snabba intryck som den inte är anpassad för. 
 
Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda
https://www.adlibris.com/se/bok/skarmhjarnan-hur-en-hjarna-i-osynk-med-sin-tid-kan-gora-oss-stressade-deprimerade-och-angestfyllda-9789174247961
 
* Lyssnar på: Satsumas, och så Jag med Böksholm på Spotify. Album från 2019. Filip Böksholm har varit musiklärare på Sunnerbogymnasiet (min arbetsplats) och jobbar nu på Kulturskolan. Det här känns som 70-talsprogg och är kul! 
 
Veckans klipp: åsna spelar fotboll
https://www.youtube.com/watch?v=3KXU72KmtpY
 
* Veckans händelse: Inspirationsföreläsning med Anders Hansen och Niklas Delmar på Konserthuset i Växjö på tisdag. Javisst, där dyker han upp igen, Hansen, och då går jag dit och lyssnar. 
http://www.regionkronoberg.se/jobb-och-utbildning/kompetensforsorjning-i-kronoberg/kurser-och-konferenser/aktuella-kurser/inspirationsdag-med-anders-hansen-och-niklas-delmar/
 
Ur dagboken 891216: Jag tänkte spela in Tracks -89 idag, men än så länge har det bara varit soplåtar. 
 

Växjöhelg

Jag har haft en härlig helg i Växjö! I fredags gick jag med väninnan på pizzerian Cyrano där jag åt trerätters; räkcocktail, pizza och creme brulée. Sedan var vi på Kajsa Grytts 40-årsjubiléum som artist på Kafé De Luxe. Som överraskning fick vi ett luciatåg först. Tåget kom från Ceciliakören som jag inte hört talas om innan jag såg dem ihop med Doug Seegers i Domkyrkan nyligen. 
 
Kajsa själv syns bakom Lucia. 
 
Lucia fick sätta sig på en pall och sedan en ännu lägre pall, för att det är så lågt i tak, men det var stämningsfullt ändå. 
 
Kajsa hade med sig Malena och sjöng låtar från hela karriären, väldigt bra även fast jag ville ha mer från hennes solokarriär. 
 
Igår träffade jag ett par vänner som bor i Stockholm, men var i Växjö på minisemester. Sedan fikade jag med en Växjövän på Condeco där de har freaky chocolate. Väninnan som jag bodde hos var bortbjuden på kvällen så jag var ensam i hennes lägenhet. Då tog jag ett varmt bad, för jag saknar badkar hemma. 
 
Idag åkte vi till Östregårds loppis i Moheda. Vi kom dit innan de öppnade klockan tolv och då är det kö! Det är jättestort och otroligt mycket billiga saker. Jag köpte fyra små saker (som kanske ska bli presenter) för 14 kronor. 
 
Vi var på adventsfika hos en kompis. Hon är fantastiskt duktig på att baka och allt detta är veganskt men ändå gott, det brukar ju inte jag tycka men hon hade lyckats få till det. 
 
Ur dagboken 891215: Jag kan faktiskt inte gå ut idag. Det är -25 och det klarar inte min hals, Jag var ute och hämtade posten och höll på att frysa ihjäl bara av det. 
 
 

Skolstrejk

Tidsinställt inlägg på grund av Växjöresa. 
 
Ur dagboken 891213: Idag har de slutat strejka överallt. Vi som inte ens hade börjat. Men idag hade visst några lärare strejkat lite. Det är klart att det är skönt för de som har strejkat i fem veckor att komma tillbaka, men vi som inte har haft någon strejk vill ha. En vecka vore lagom. Tur att inte 34 timmar gick igenom för då hade nog mina föräldrar fått totalt nervsammanbrott. 
 
Lite grammatikfel, men ganska välformulerat för en femtonåring ändå. 
 
Den 14 mars blir det invigning av Älmhults nya arena på gamla Ikea fyndet, den ska ta 2500 personer. Jag är lite besviken på programmet; VIkingarna och Sven-Ingvars! Man får väl hoppas på bättre artister framöver. 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/almhult-storsatsar-ska-bygga-ny-arena
 
Omotiverad bild på en present, det gulliga fåret till vänster som passar bra in bland djuren på fönsterbrädan. 

Lucia

Det verkar inte som att jag får se något traditionellt luciatåg idag och jag är lite avundsjuk på väninnan i Växjö som ska på Lucia i Domkyrkan. 
 
Dock fick jag en Lucia- och julkonsert med mupparna, skolans musikprofil, och det är ju trevligt! På dagens första konsert satt jag längst bak. Ikväll ska jag på Kajsa Grytt, då får vi se hur publikhavet utvecklar sig.
 
För trettio år sedan var jag på mitt livs konsertupplevelse; Ratata! Jag kommer aldrig mer att bli så exalterad som när jag var femton! Jag är bara förvånad över hur sparsam jag var med utropstecken. 
 
Ur dagboken 891213: Vi stod längst fram och till höger. Mauro var skitsnygg och Johan med. Jag stod och njöt och sjöng med. Eller skrek ska man väl kanske säga. 
 
 

Vinnare i Hela Sverige bakar

Linda från Ljungby vann Hela Sverige bakar! Det är fantastiskt roligt!
 
Hon öppnade sitt konditori i rätt tid; mysiga Baket. 
 
Jag var där på öppningsdagen och handlade goda kakor. 
 
Idag släpptes hennes bakbok Fika är livet. Jag gillar inte att baka, men vi kanske ska köpa boken till skolbiblioteket. 
 
Ur dagboken 891212: (Skrivet dagen efter.) Vi luciavakade hos Emma. Åsa kunde tyvärr inte komma så det var Emma, jag, Marit och Teresa. Somnade kanske halv fem, gääääsp.
 

Musikhjälpen

Idag började Ljungby för Musikhjälpen med glasbur och allt på Tre torn - Bryggeriet. Denna gång satt jag inte precis längst fram som jag råkat göra de senaste gångerna jag varit på livemusik. 
 
Jag gick och lyssnade på Mamma Fingals band, men nu är inte hennes son med i bandet längre för han är ute och turnerar med sin egen grupp Screamer som är stora i Tyskland. 
 
Ur dagboken 891211: Strejken uteblev såklart. Men Ingrid var sjuk så svenskaprovet är inställt. Jag fick veta att jag inte behövde gå till första timmen eftersom pappa ringde till Badlunds. Då ringde jag till Marit och sa det. När jag kom till skolan var mina klasskompisar sura, eftersom det bara var jag och Marit som visste att vi inte skulle ha svenskaprov. 
 
 

Om solen

Nej,men jag fortsätter väl att tjata om solen! 
 
Varför har jag tagit kort på Burger King? Jo, för att det var en strimma sol där. 
 
Det var också en blek sol den dag vi hade snö, den 1 december. 
 
Senaste gången före det som solen visade sig var den 17 november och då var jag tvungen att fota. 
 
Ur dagboken 891210: När vi kom satt de och tittade på nån löjlig video som hette Åtta glas. Det var en dykare som dog för att det började brinna nånstans. -Den dykaren röker aldrig mer, sa Beda. 

Julfest på Sagomuséet

Ikväll var det julfest på Sagomuséet. 
 
Det blev lite kaosartat men mysigt med 65 gäster på muséet som har en massa små rum. 
 
Vi fick lyssna på unga berättare som är elever på Kulturskolan. Jag vet inte om det finns någon annanstans, men här har vi muntligt berättande på Kulturskolan, före detta Musikskolan. De var jätteduktiga!
 
Vi fick ett alternativt lussetåg från Teater 16, med bitska och fyndiga texter. Dessutom serverades gröt, skinksmörgås och kaffe samt mer berättande av Sagomuséets berättare. En trevlig kväll!
 
Ur dagboken 891209: Snart ska vi ha TV-kväll. Det är bl.a. big world café med Tracy Chapman, River Detectives m.fl. 

Kulturkullan

Vecka 50
 
* Läser: Ingemar Modigs uppvaknande av Mikael Bergstrand. Jag gillar Bergstrands humor och den här har samma stil som hans trilogi Delhis vackraste händer.
 
Ingemar Modigs uppvaknande
https://www.adlibris.com/se/bok/ingemar-modigs-uppvaknande-9789178351893?campaignId=296baaf9-90d8-4bff-b243-01df4de1b9e4
 
* Lyssnar på: Crash Nomada på Tidal. Ett av de första artistsläppen inför Dalarocken i sommar. Det är punk med folkmusiktouch, säkert jättekul live men lite för brötigt att lyssna på hemma. 
 
* Veckans klipp: Björn Hellberg försöker dreja
https://www.youtube.com/watch?v=g6QjRiA7WX0
 
* Veckans händelse: Kajsa Grytt på Kafé De luxe i Växjö på fredag. 
http://www.kafedeluxe.se/?event&id=3692

Dr McDoogle och julbelysning

Igår var jag på Bryggeriet och såg Dr McDoogle som spelar irländsk musik. 
 
Det var trevligt, men nu gjorde jag och gänget samma sak som sist; satt närmast scenen där det är helt omöjligt att prata... Vad kan vi lära oss av detta?
 
Det var fint ute inatt med alla lampor; här är vackra Gästgivaregården.
 
Det här trädet utanför lasarettet gör mig glad! 
 
Ur dagboken 891208: När jag var alldeles vid järnvägen kom tåget. Jag blev livrädd. Jag skulle ju just gå över. 
 
Jag var ute och gick vid niotiden på kvällen och det är (var?) en riktigt läskig oövervakad tågövergång. 
 
 

Stadsrundtur

Idag har jag flängt runt på stan. Först tog jag bilen för att jag skulle lämna otympliga saker på Erikshjälpen. Sedan körde jag till Ica för att köpa en toabal, men då hade de ingen. Det var ju typiskt, för jag kör nästan aldrig bil inne i stan. När jag kom hem fick jag SMS om ett paket att hämta på Willys så då cyklade jag dit. När jag kom hem ville en kompis fika och då cyklade jag tillbaka till Erikshjälpen och bjöd henne på en fikakupong. Ikväll går jag till puben Bryggeriet där ett irländskt (fast troligen svenskt) band ska spela. 
 
Jag har slagit in de flesta julklapparna, det är inte så många som ska få några i år men de är ovanligt stora. (Plåtburken ska jag ha kvar, den är ett julpynt som innehållit en enorm kaka som mamma och pappa fraktade hem från Italien, tror jag att det var.)
 
Ur dagboken 891207: De hade trafik när vi kom ner från musiken och jag tittade in där, och höll på att köra in mitt lypsyl i käften. 
 
Ja, det var en kille jag spanade på. 

Årsdag

Jag glömde att uppmärksamma en årsdag på bloggen! 
 
Den första december var det sexton år sedan jag började jobba på skolbiblioteket! Då hade jag nyss varit iThailand och gjort 328 flätor. 
 
Ur dagboken 891206. Undrar om den där muppen i sjuan gillar mig. Det verkar nästan så, det är ju pinsamt. Han ser ju hur sloig ut som helst, så jag vill inte ha honom efter mig. 
 
 

Te och kakor

Idag fikade jag med ett par vänner på Baket. 
 
Visst ser det mysigt ut!
 
Jag åt berlinerkex och en bakelse med samma smaker som tårtan som var med på TV igår, en mycket god galatårta till Birgittas 80-årsdag i Hela Sverige bakar. 
 
En beställning från adlibris dök upp sent och nu har jag två tekalendrar! Jag känner mig lite som en försökskanin med alla dessa örtteer, men än så länge har de smakat okej med mjölk. 
 
Det blir alltid konstiga former på ugnspannkakor och så här såg dagens skapelse ut. 
 
Ur dagboken 891205: Nu har jag på mig min nya STS-tröja. Den är ganska snygg faktiskt. 
 
Jag var på språkresa med STS i Hastings sommaren -89 och det verkar lite konstigt att jag hade en ny tröja i december, men jag tyckte kanske att kläder var nya länge... Jag hade för mig att man knatade runt med sin t-shirt och ryggsäck i Hastings. 

Om fläder

Jag hatar fläder och blir arg om jag känner minsta lilla flädersmak och det gör jag även om andra säger att det bara är lite. 
 
Men vår fläderbuske är fin och nu har vi hängt i en (eller fyra från Ikea som går att koppla ihop) ljusslinga, så det lyser välkomnande när man kommer ut till stugan på kvällen. 
 
Ur dagboken 891204: Hittade min plånbok i skåpet, phu! Undrar om mina volleybyxor blir rena. 
 
Haha, vad jag var osammanhängande! Jag hade glömt plånboken i skolan och vi hade köpt värdelöst vita WCT-overaller som blev fläckiga när jag cyklade i regn/snö. 
 
 

Jul i fönster

Det är mysigt med julpynt och till första advent tycker jag att man kan börja, förutom med lampor som ju har behövts längre. Så här ser det ut i våra fönster nu. Jag brukar inte redigera bilder, men har gjort det nu eftersom de var för mörka, förutom den första som jag tog när det var mörkt ute.  
 
 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 891203: Marit var här och vi spelade in två band till henne. Bl.a. Ratatas nya. Äntligen har hon insett att de är bra. 

Kulturkullan

Vecka 49
 
* Läser: Herravälde av Elin Olofsson. Jag brukar gilla Olofsson och än så länge är den väldigt bra! 
Herravälde
https://www.adlibris.com/se/bok/herravalde-9789146235729
 
* Lyssnar på: Lewis Capaldi på Tidal. Jag såg honom på Skavlan för ett tag sedan och kände igen rösten, men har inte vetat vad han heter innan. 
 
* Veckans klipp: skata drar katt i svansen
https://www.youtube.com/watch?v=3LegdNvbbj4
 
* Veckans händelse: Idolfinal på fredag kl.20. 

Djur och pizza

Vi hjälpte några vänner att slakta deras tuppar, eftersom vi har fått rutin på det och har en tuppkarusell = en fjäderplockare. Sedan bakade vi pizza i vår vedugn. 
 
Åke följde med, en både busig och snäll springer spaniel. Han hoppade upp och lade sig i mitt knä, så otroligt gosig och söt! 
 
Våra höns är passiva på vintern och sitter/står mest på en pinne. 
 
Man måste elda i flera timmar innan ugnen blir varm och vi bakar bara pizza på vintern eftersom huset blir för varmt annars. 
 
Det är svårt att göra runda pizzor, men de blir goda och det är kul att alla kan lägga på vad de vill ha. 
 
Jag glömde igår. Ur dagboken 891201: Det vurte lite pinsamt när vi skulle kuta ett varv runt skolan på biologin för då satt halva Henriks klass -även Henrik, sa Marit, fast det såg inte jag -och glodde.
 
Ur dagboken 891202: Emma hade telefonväckning av mig (säger man så?) kl.elva och kom hit tio över, stack ut igen och kom tillbaka halvtolv. 

Stugan i snön

Jag har inte varit i stugan på drygt en månad och det har hänt en del här. Igår kväll var det jättefint med snön! 
 
Äsch, jag har köpt en slinga med vita och gråa bollar, men de ser ju ut att vara gula och svarta. Ja, ja, det är fint ändå med lampor. 
 
Ladugården och stugan i solnedgång. 
 
Dammen med bastun. 
 
Den lilla dammen med ön. 
 
Fåren och fårhuset.
 
Vi sov i stugan inatt, det går bra när man eldar i kaminen. 
 

RSS 2.0