Martin Stenmarck provocerar mig!

Jag vill tycka om Martin Stenmarck. När han är med i Rhapsody in Rock och gör musikaler är han otroligt proffsig och har sådan utstrålning så alla tjejer bara sitter och kvider. Jag tyckte om den utskällda schlagervinnarlåten Las Vegas. Men vad har hänt nu då? Jo, Martin har gjort en skitdålig låt som heter Sjumilakliv. Han sjunger att han inte kommer hem ikväll, så vi ska ta farväl, utav hjärta och själ. Trams, heller. Jag trodde först att det var Magnus Carlsson, före detta Barbadossångaren. Sambon fick också bögkänslor av låten och när jag sa att han har tjej och två barn, så hävdade han att det inte spelar någon roll, Martin har bara inte kommit ut ur garderoben än.

Inte visa, inte köpa

Idag har jag inte visat en lägenhet. Först visade jag den inte halv elva när det skulle komma en tjej och titta. Vid elva blev jag sur och gick ut. Eftersom jag jobbade på öppet hus igår var jag ledig idag och tänkte gå på marknad. Sedan funderade jag på ifall det möjligen var halv tolv hon skulle komma så då gick jag hem igen. Det kom ingen då heller och jag gick ut på stan igen. Sedan ringde sambon och sa att tjejen ringt och sagt att hon ångrat sig. Det visade sig att de är fyra stycken och så många grannar vill vi inte ha. Var på tekanneutställning och sedan lunchade jag med en kompis. Så gick jag på marknad och skulle inte handla. Blev nyfiken på karamelläpple men de såldes inte idag utan jag fick ett candy apple, äpple med stenhårt klet på. Gott, men kladdigt. Många försäljare frågade vad det var jag åt. En tjej bad mig gå och köpa ett åt henne och så fick jag rabatt hos dem. Kom hem med baconchips, yogurtnötter, yogurtmajs, baguetter, hjortronsylt och påsklämmor. Alltså bara bra saker.

Nya kompisar

Ikväll har vi Öppet hus på gymnasiet. Jag hörde en tjej som sa: "Det här är ju bra för de vuxna också. De kan ragga nya kompisar. " Det tyckte jag var sött.

Om att bo

Jag tycker att det finns många konstiga människor, särskilt bland dem som är intresserade av att bo hos oss. Igår var det en förvirrad kvinna här och tittade på lägenheten. Hon skulle komma klockan 20 men kom inte förrän kvart över nio. Då vägrade jag att prata med henne för jag hade klätt mig i mysdress och lagt mig framför nya favortiserien House. Människan bor två hus bort och bör inte ta mer än en timme på sig för att komma hit. Hon får inte bo.

Annars är det mest pensionärer som är intresserade men de får vara hyfsat pigga eftersom vi inte kommer att skutta upp tidigt och skotta. Vi vill ju inte att någon ska ramla och slå sig utanför för då blir det vårt ansvar.


Fördomar och kulturkrockar

Mamma berättade något lustigt. De har haft besök av letter på skolan där hon jobbar. Några av tjejerna hon har hade kommit till lektionen och sett halvdöda ut och bara talat om att de skulle gå hem. Då hade letterna kommit dit i lördags och festat hela natten. Och söndag samma sak... och måndag samma igen. Mamma frågade om det var någon som ville följa med till Afrika för det är en grupp som ska dit om några veckor. En av eleverna som träffat letterna hade bara suckat och sagt att hon aldrig mer ville träffa några utlänningar. Så gick det med det utbytet.

I helgen träffade jag en tjej som jobbar på Säpo. Hon är tillsammans med en algerier som frågar henne ibland om hon tror att han är terrorist. Han har bott många år i Italien så hon är inställd på att få slåss för att hushållsarbetet delas rättvist.

Har en kompis som säger att hon inte kan tycka att svenska killar är fina. De är tråkiga. Hon är själv helsvensk men ser lite öststatisk ut. Eh, det var vi som träffade en kille med grekiska föräldrar i lördags.

Göra saker

Massa saker jag vill göra nu.

* På fredag är det marknad och det är trevligt om det är fint väder.
* Filmen Efter bröllopet börjar gå här på fredag.
* Arméns musikkår uppträder på Stora torg på lördag kl.17.
* Andreas Johnson spelar på Garvaren på lördag.
* Det ska bli invigning av en minnessten över Metallicas basist som dog i en olycka för tjugo  år sedan.  Gyllene rasten på lördag.
* Invigning av utställningen Ljungby 70 år på biblioteket kl. 11 på lördag.
* Öppet hus på skolan imorgon kl. 17-20.30. Kom och titta var jag jobbar! Rekommenderar uppträdandet i musiksalen kl.17 och 18.
*Och så vill jag gå på tekanneutställning på Gamla torg.

Säg till om ni vill göra något av allt detta.

Och mitt i alltihopa håller vi på att bygga en bastu och hyra ut en lägenhet så jag kanske måste ägna mig lite åt det...


Kunna nummer

Jag kan två mobilnummer, mitt eget och sambons. Det gäller att komma ihåg vilket som är vilket och ibland blandar jag ihop dem. Idag skulle jag ringa lasarettet och de har en telefonsvarare som säger när de tänker ringa upp och så ska man lämna sitt nummer. Jag råkade knappa in sambons och sedan tryckte jag stjärna i stället för fyrkant, eller hur det nu var, och kunde inte ändra. Då fick jag ringa igen och ge mitt nummer och så ringde jag till sambon och sa att han nog skulle få ett konstigt samtal. Tror inte han vill ha nya p-piller. När jag ringde honom hade han inte tänkt svara för det har ringt så himla mycket på hans telefon idag eftersom vi har annons ute om lägenhet. När de ringde från kirurgen höll han på att fråga om de ville hyra, men jag vill väl inte ha min gynekolog i samma hus. Det har ringt alla möjliga människor, mest pensionärer. Någon frågade "hur mycket lägenhet?" Ja, det är ju bara en.

Saker som händer på natten

Jag fick ett otroligt roligt förslag natten mot söndag. Befann mig utanför en pub efter fem på natten. Där var många som ville ha med mig hem. En kille kom på idén att vi kunde puttra ut med en båt, fiska makrill och om vi fick något skulle vi äta den och så kunde jag ta med resten hem till min kille. Det kändes väldigt Göteborg på något vis.

Min kompis skulle tyvärr hem vid tvåtiden men jag gick tillbaka till puben för att man får gå in gratis efter klockan tre. Skulle ge en kille visitkort från min kompis som inte ens pratat med honom. Det är inte var dag jag raggar åt en kompis. Kul idé tyckte jag i och för sig, eftersom jag är upptagen men gärna pratar med alla möjliga när jag är ute. Så då satt jag med den här killen, som har grekiska föräldrar, en tjej som var intresserad av honom, en irländare som pratade obegripligt och en 201 cm lång brevbärare resten av kvällen.

Kulturkullan

Vecka 39

* Läser: Glassnostalgi. En bok jag stod och höll i på bokmässan och så kunde jag inte lägga tillbaka den. Klart jag måste ha en bok med alla GB:s glassaffischer! Dessutom står det om musik, kläder och händelser från 60-talet och framåt. Underbart! Förlaget heter Nicotext och har specialiserat sig på små knasiga böcker med läckra omslag.

* Lyssnar på: My number one med Helena Paparizou. CD från 2005. Jag tycker om Antique och jag tycker om Helena solo. Den här skivan har sexton spår varav tio är på grekiska. Det blir lite annorlunda än de vanliga hitlåtarna då. Jag förstår att hon är galet stor i Grekland. Det är en perfekt blandning av gammal tradition och nytt. Dessutom har hon utstrålning och är oerhört snygg.

* Veckans citat:
-Jag har glömt mitt telefonnummer. Kan jag få ditt?
Jag och en kompis kom på bra raggfraser, fast den här har vi inte provat. Hon föreslog; Jag har glömt var jag bor. Kan jag bo hos dig?

* Veckans händelse: Andreas Johnson spelar på Garvaren i Ljungby på lördag, kl.23. Han har varit här förut, men det gör inget. Glorious är fortfarande en ståpälslåt.

Bok- och bibliotek

Ah, vad roligt jag har haft det! På bibliotekariehögtiden Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Åkte dit i fredags. Gjorde något jättekonstigt, gick runt på mässan med barnvagn! Det vill man inte. Jag ville träffa barnets mamma som valt att gå på mässan och eftersom bebisen bara är snart fem månader är hon i vagn eller sele. Traskade runt med dem ett tag, vägrade att åka rulltrappa och gick sedan ut med dem på stan. Var på seminarium som handlade om vad tidningarna får skriva, med Jan Guillou bland annat.

Köpte Magdalena Graafs bok och fick den signerad till skolan. Hon tyckte att jag hade en fin topp, hihi. Berättade att hon känner min kusin och han var hemma hos dem den dagen. På kvällen gick jag med en bibliotekariekompis och hennes kompis på Gothia Tower som har fantastisk utsikt över Göteborg och är dyrt så vi gick en annanstans för att äta. På turkrestaurangen såg vi Kristofer Lundström, programledare på Kobra. På lördagen gick jag på stan och på kvällen var jag ute med en kompis. Hade tänkt att inte gå på Dubliner dit jag alltid går. Vi var på Hard rock café, som var dödstråkigt, sedan Dancing Dingo där det inte heller var särskilt mycket drag, och sedan på... Dubliner. Det var roligt.

På söndagen gick jag på mässan. Var på ett seminarium med Sigge Eklund och Katerina Janouch och ett med Mark Levengood. Sedan träffade jag en kompis och satt utomhus och åt pannkakor, hurra. Kom hem på kvällen helt utpumpad.

Mera slang och snuskläckra karlar

Sambon har också stött på ett slangproblem. Han undrade varför fötterna blev blöta när han körde med spolarvätskan. En liten läcka. Tur att han fixar det mesta sjäv för annars skulle det bli dyrt med alla våra slangsprut...

Jag har börjat titta på nya serien House. Vad är det för attraherande med en äldre, elak läkare som haltar? Jag vet inte. Vet inte heller hur gammal skådisen är men han är allt lite tunnhårig. Eh, men sexig på något konstigt sätt.


Temperaturskillnader och SMS-mystik

Vet inte vad som hänt de senaste åren, om det bara är yttre temperaturskillnader eller om det handlar om mig. Världen kretsar ju kring mig så därför blir nog allting varmare i samma takt som jag... Hur som helst är det väldigt konstigt att jag blivit så varmblodig. Jag har länge haft som specialitet att vägra strumpor långt in i oktober men i år är jag värre än någonsin. Det är tråkigt att ha kläder på sig, men det måste jag nog för civilisationens skull, eftersom jag inte vill vara någon Naken-Janne. Jag går fortfarande i enbart kjol och linne. Visserligen är det varmt där jag jobbar, men de runtikring verkar inte ta någon notis om det. Ska jag aldrig mer få ha mina stora stickade tröjor? Och varför är det ingen annan som har en sådan svettig näsa som jag? Tur att det finns linser för det är fruktansvärt jobbigt med glasögon som glider ned på näsan ideligen.

Det är roligt med SMS. Nyligen blev jag SMS-bombad av en liten tjej som hette Felicia som å det bestämdaste hävdade att jag var hennes kusin Cornelia. Jag messade flera gånger att jag inte är vare sig hennes kusin eller någon Cornelia men hon gav sig inte förän hon ringde upp och märkte att det var fel nummer. I lördags natt fick jag ett suspekt SMS med frågan om jag kommit hem. Jag undrade om jag lyckats prata med någon utan att märka det. Sådant händer, sambon blev kramad av en kille som han sa sig aldrig ha träffat förut, två gånger på en timme... I alla fall messade jag tillbaka att jag var hemma och vem är du? Det var en kille vars nummer jag haft men raderat eftersom mobilen var full. Han ska ta med oss till MC-klubben Garaget någon kväll. Det är bara för medlemmar och deras gäster och ett lustigt ställe. Vi var där för ett par år sedan och jag njöt av att få ha mina skinnbyxor och fejkskinntopp och smälta in bland mängden.

Apropå förra inlägget är jag lite gladare nu. Sambon kom hem och hade köpt grillad kyckling så att jag inte behövde laga mat.

Hostsagan

Ikväll är det kulturfestival i Växjö och jag ska inte dit. Kolla www.hostsagan.se. Jag ville åka och se Eldkvarn men nu har de tagit fasta på detta med hostsaga och ställt in. Både Plura och jag har ont i halsen. Sambon ringde och meddelade mig detta, i alla fall om Plura. Vi är inte sugna på att se Dan Hylander i stället. Blev lite sur när han frågade om vi ska äta något idag. Jag har inte planerat något eftersom jag tills alldeles nyligen trodde att jag skulle åka till Växjö och äta där. Ska nog vara hemma ikväll och försöka vila så jag blir frisk till helgen när jag ska till Göteborg.

Betygsättning

Tycker inte om att bli betygsatt egentligen. Jo, det är klart det är trevligt med beröm, men jag blir nervös av sådant som utvärderingar och rangordningar. Men nu har jag tänkt prova att ha betygsättning på den här bloggen. Om det inte blir tillräckligt bra tar jag bort den möjligheten. Man kan gå in på www.bloggportalen.se, leta reda på yfronten och säga vad man tycker. Så tyck att det är bra nu är ni snälla!


Ofrivilligt stavhopp

Igår skrämde vi en stavgångare av vägen. Vi hade varit och hämtat hö och kom således i bil med släp med två höbalar på. En stavgångare gick helt obekymrat mitt i vägen och jag tyckte det var lite väl nonchalant. Vi kom på att traktorn på åkern bredvid vägen överröstade oss så när vi gled upp bakom henne skulle sambon tuta lite men det blev  mycket, och livrädd flög tanten av vägen. Men sedan skrattade hon generat och klev upp igen. Det är mycket rörelse ute på småvägarna på kvällarna. Vi såg också en liten fågel med vit mage som envisades med att sitta på vägen, en liten kanin och en liten vit katt.

Självscanning och slanghandikapp

Jag talade om på jobbet idag att jag varit på självscanning. En tjej tyckte att jag är lite ung för det, hon tänkte såklart på mammografi. Nej, jag har varit på premiär för självscanningen på ICA Maxi. Det gick bra förutom att jag glömde lägga sakerna i kassen utan tog en korg, lade i en kasse och lade alla varorna ovanpå. Missade en stor del av poängen på det sättet, men tyckte det var kul att gå runt i affären och scanna.

Jag har ett slanghandikapp. Nu är jag härligt dubbeltydig igen... Har råkat ut för att duschslangen gått sönder och det var inte alls länge sedan sist. Och nya dammsugaren invigde jag genom att suga av (!) bilen. Drog bryskt ut sladden som drogs in hela tiden. Vad är det för fel med dagens dammsugare som drar in sladden man just dragit ut? Jag råkade tydligen dra ut den för långt och då gick den sönder och åker inte in igen.

I lördags hade vi fest. Några av gästerna kom sent och jag hade kopplat bort mig själv från värdinnerollen och när vi skulle gå var det en kvinna som frågade vem det är som bor här... Idag hade vi en tjej här och tittade på lägenheten. Hon sa att det var tydligen fest i helgen. Jag trodde hon hade råkat gå förbi när vi hade fest men hon syftade på badplatsen bredvid där det var nollning.

Sega söndag

Imorgon börjar ett program som heter Förkväll. På trailern fattar man ingenting om vad det handlar om och jag ska nog ta reda på det. Fast 17.45 är ingen normal TV-tid för mig. Idag är det inte förkväll utan segsöndag. Är hemma och tvättar och ska städa upp efter festen igår. Vi hade förfest och sedan var det Kung i baren. Vi var tolv personer här varav hälften var medbjudna gäster så det blev lite nya människor. Trevlig kväll var det. Och idag mår jag ungefär som jag förtjänar. Har varit ute med en kompis och gått en promenad, röstat, ätit några ostbollar till frukost vid tretiden och håller på med tvätten. Ett av våra lamm har dött idag och sambon är och gräver ned det. Vi kostar inte på dyra mediciner när det är slakt om en månad, men det känns såklart trist när det händer sådant.

En helt ovetenskaplig undersökning: Är det bara jag som skiter grönt när jag är bakis?

Kulturkullan

Vecka 38

* Läser: Tankar från sängkanten av Marian Keyes. Jag brukar tycka att Keyes är rolig men när man samlar ihop krönikor så det blir 400 sidor blir det för mycket. Då kan man läsa någon då och då kan man tycka, men det funkar inte för mig, som lånat boken. Jag tycker att jag är roligare själv och undrar lite vad som gjort henne så populär. Kan inte någon upptäcka mig och betala snart? Hur som helst, ibland blir det riktigt roligt, men oftast är det tjatigt med hennes hår som blir tokburrigt om det regnar och en besatthet av smink, skor och handväskor som jag inte delar och därför inte kan engagera mig i.

* Lyssnar på: Ulf Stureson med Ulf Stureson. CD från2000. Jag blir inte klok på den här mannen. Vet inte vad jag tycker. Det borde vara musik i min smak. Man som sjunger på svenska, trevliga melodier, småroliga texter. Men det är något med rösten som stör lite. Ungefär samma sak som med Olle Ljungström. Ett onödigt gnölande. Dessutom ser han läskig ut, om man nu ska gå in på ytligheter.

* Veckans citat: "Det är nog första gången en brax tittar på Sopranos."
Sambon kommenterade braxen som höll på att vänja sig vid sitt nya hem i akvariet och simmade in i glaset.  

* Veckans händelse: Bokmässan i Göteborg! 21-24 september. Jag ska gå på fredag. Har biljett så jag får gå på massa intressanta seminarier.

Slut på diskussionen

En kompis kommenterade att när jag vill avsluta en diskussion säger jag bara "ja, ja..." och det är sant. Det talade min moster om för mig redan när jag var åtta år. Gör inte alla så? Det är så bra! Även om man inte håller med kan man släta över med ett "ja, ja". När jag bodde på folkhögskola -95-96 raggade jag lite på en snygg kille som var lång och mörk och ibland sa "ja, ja, ja, ja." Det gick inte så bra för mig. Den enda gången jag var inne på hans rum pillade jag i ett videoband på fel ledd i spelaren så vi inte fick ut det. Jaja... Kanske jag borde bli partiledare?

Partiledardebatt och hidden voice

Igår tittade jag på Idol och när det var reklam slog jag över till ettan och tvåan. I sista partiledardebatten attackerade Maud Olofsson Göran Persson för att sexuella övergrepp mot kvinnor ökat kraftigt under de år sossarna haft makten. Härlig felsägning när hon sa "Nu när du stört...styrt Sverige..."

Igår åkte jag till Växjö på nätverksträff för nyutbildade bibliotekarier i sydost, NYBSO kallar vi oss. Visserligen är min examen från 2001 men jag får vara med ändå. Killen som körde bilen pratar ganska tyst så jag hörde knappt vad han sa från min plats i baksätet, och blev mäkta förvånad när jag fick höra en skiva med hans grupp Hidden där han sjunger med värsta domedagsrösten. De är inspirerarde av skräckförfattaren HP Lovecraft. Manlig bibliotekarie som har en grupp som spelar hård musik, kul!

Pjäsen The taming of the shrew som jag såg nyligen var jättebra. Ett kul citat; "By the son of my mother! That will be myself..."

Insikt från en norrman

Erlend Loe är en rolig norsk författare. I hans senaste bok Volvo lastvagnar kan man läsa:

Någon gång emellanåt äter de lunch ihop. I Sverige råder inte matsäckssystemet som är så inarbetat i Norge. Där går man ut och äter lunch. Kanske på en pizzeria. Man kan få en god italiensk pizza för en femtio sextio kronor, medan man i Norge nästan uteslutande får dåliga pizzor med alldeles för tjock botten som bär prägel av att vara gjord helt utan pizzaintresse för ungefär det dubbla.

Broskboll och krulltrassel

Nu lär jag mig nya roliga ord igen. I tidningen Sveriges natur, nummer 4, är det en artikel om artnamn. Dyngplätt är en svamp, liksom broskboll. Sumpgump är en fjäril och krulltrassel är en alg. Bara så ni vet. Skulle funka utmärkt som förolämpningar.

För mycket ut och för lite in

Nä, det handlar inte om sex, hur man nu skulle lyckas med det, utan om pengar. Den här månaden blir helt sinnessjuk. Jag har råkat få både lön och A-kassa och måste betala tillbaka. Samtidigt som jag har dubbla hyror. Och den här veckan har jag betalat för lagning av cykeln med punka, lagning av snabelkängor med hål fram, och nya linser. Över 2000 kronor för ett halvår med kontaktlinser (och ögonundersökning) men det får det vara värt för det är så tråååkigt att ha glasögon! Skönt att jag kan vara ineffektiv och gå på stan halva dagen i olika ärenden. Idag har jag varit på Systemet, Försäkringskassan, cykelaffären, optikern och ICA. Jag söker olika bidrag. Inte för att jag tror att jag kan få bostadstillägg för pensionärer nu när jag äger tre ställen, men det är inte förbjudet att söka.

Ikväll var det fint igen. Vi grillade och satte ute och åt till halvåtta. Mmm!

Här kommer Karl-Alf, ohoj!

Vi lånade fiskekort av en kompis idag och fiskade gös på Bolmen. Om det hade kommit en kontrollant hade jag fått låtsas att min sambo heter Alf. Han har egentligen ett Karl-dubbelnamn så jag och kompisen som också var med kallade honom Karl-Alf. Här kommer Karl-Alfred boy, ohoj. Det var oerhört vackert på sjön ikväll. Synd att man associerar till dåliga saker som Blend-solnedgångar.

Nu vet jag vad man gör med sin rucola, man ger den till sin vegväninna.


Diska stavmixer

Idag tog jag med en kompis som inte varit på älgparken dit. Hon tyckte älgarna var fina och blev inte ens äcklad fast de nös på henne flera gånger. De pratar rätt mycket, älgarna. Grymtar som grisar när de inte kommer åt björklöven man sträcker mot dem. Älgmamman brölade när kalvarna tog det gottaste.

Idag gjorde jag kycklingfilé med rucolapasta igen. Pinjenötter var gott men de blev väldigt finfördelade. Jag tror inte alls att det blir samma sak med valnötter för sådana gillar jag inte. Är det någon som vet hur man diskar en stavmixer? Det känns en smula perverst att slicka den som en elvisp som jag gjorde. Hm, jag sköljde av den sedan, men det  verkar inte som en bra idé att diska hela manicken med sladd och allt. Och är det någon som vet vad man gör med rucola? Börjar bli less på den nu. Skulle ha en dl i pastan men köpte 150 gram, en jättelåda som aldrig tar slut.

Ikväll tog vi en cykeltur. Grusväg, dåligt pumpade däck, punktering. Igen! Det hände mig för ungefär ett år sedan när vi var ute på grusvägar.

Nu har jag haft över 20 000 besök och 5000 unika (olika datorer) besökare här. Det är roligt.

Fisseflokken och kryonit

Idag har jag lärt mig två nya ord. Boken Fittstim heter Fisseflokken på danska. Kryonit är när man låter sig frysas ned efter döden ifall de senare kommer på att man kan användas till något. En elev ska ha det som projektarbete, ja, inte att låta sig nedfrysas, men att forska kring det. Först hade han valt droger och idrott och det var överstruket på listan jag fick över arbeten så jag trodde det var ett nytt namn på steroider. Det är intressant att vara informationsproffs för man får reda på en massa saker man aldrig skulle ha fått för sig att kolla för egen del.

Jag är tyckmyckig nu. Förvånar mig själv med att ha åsikter om allt möjligt, även sådant som jag inte vet något om. Det är en sådan period nu och det är ju lägligt så här i valtider. Jag har bestämt vad jag ska rösta på, men hinner säkert ångra mig. En gång när jag skulle rösta hade jag absolut inte bestämt mig och min bror tog ett kort på mig när jag satt i hallen och grubblade med alla mina valsedalr innan vi gick till röstlokalen.

Kändisfårskallar

Titta på kommunens hemsida, www.ljungby.se. Där är våra får! Om man ställer sig på bilden står det "Får på bete i Runkarp." Bilden är från i torsdags när jag hade med en kompis och kommunens kamera. Snygg bild, Karin!

Idag ställde jag upp på personalfotografering trots att jag har glasögon. Jag tog av mig glasögonen och står nu troligen och tittar förvirrat åt kamerans håll (för jag kunde inte se kameran utan glasögon) eller blundar, vilket jag verkligen inte hoppas. Fotografen skelade, vilket jag tyckte var lustigt, så han kanske inte la märke till vilket håll vi spanade åt...

Besökte optikern och beställde nya linser. Han sa att jag har ett litet sår på ena ögat. Nu ska jag vila ögonen från linser ett par dagar och det passar utmärkt tills mina nya kommer.

Idag skulle jag gå och fika med en kompis men så var han tvungen att jobba över och då tänkte jag att jag kunde gå ensam till glasstorget. Trauma. De har tagit bort glasskiosken för i år.

En brax i en braxask

Vi har varit och metat i ån och nu har vi en brax och två abborrar i vårt akvarium. Får se hur de trivs där. Än så länge verkar de mest förvånade över att de simmar in i en glasruta när de tror att de möter en annan fisk.

Jag fortsätter att experimentera i köket. Idag har jag åstadkommit två helt nya uppfinningar. Jag gratinerade rishultskorv med tomatkross, majs, champinjoner och ost och det blev förvånansvärt bra med tanke på att rishultskorv i sig inte är särskilt gott. Sedan kastade jag snabbt ihop en slags smulpaj med frusna äppelskivor, havregryn, smör, socker, honung och chokladbitar. Mjumm! Häromdagen gjorde jag kycklingfilé med rucolapasta. Det skulle vara pinjenötter i, men det hittade jag inga på ICA så jag köpte vanliga hasselnötter, men nu har jag fyndat pinjekärnor, och det måste väl vara det man använder?, och ska ta och göra det där igen. Rucolan blev riktigt god ihop med creme fraiche, vitlök och pasta.

Avåkningar och linssoppa

Igår fick vi våra danska grannungar att köra av vägen med en fyrhjulig motorcykel. De blev rädda när de mötte oss och körde rakt ned i diket. Cykeln välte men som tur var hamnade de inte under den. Man får inte köra på allmän väg med sådana och jag tror att de lärt sig det nu.

Svärmor berättade att hon varit ute på äventyr med några andra tanter. Hon som körde var inte så säker och när hon skulle vända körde hon i diket. Svärmor hade en vid brun kjol på sig som flög upp över ansiktet och oj, vad brunt allt blev, sa hon. De fick inte upp bilen själva men tre motorcyklar med Hells Angels stannade och plockade upp dem. De var jättetrevliga, men bilen blev bucklig där de sparkat på den.

Idag när jag vaknade kunde jag inte fokusera blicken. Jag hade tappat en av linserna. Det har aldrig hänt förut och jag har slutat att ha med mig glasögon överallt. Typiskt, det var det sista paret jag hade. Som tur är har jag tid hos optikern imorgon men jag tänker inte vara med på personalfotograferingen innan. Bara för att jag är bibliotekarie vill jag inte se ut som en.

Kulturkullan

Vecka 37

* Läser: Volvo lastvagnar av Erlend Loe. Favoritförfattare från Norge som alltid är rolig. Bara titeln är knäpp för det låter ju som en faktabok som är sponsrad av Volvo. I själva verket är det en fristående (fast jag tycker att man bör läsa den första först) fortsättning på Doppler. Andreas Doppler är en man som tröttnat på att vara duktig och flyttat ut i skogen där han bor med sin son och en älgkalv. I den nya boken vandrar han till Sverige och träffar på 92-åriga Maj-Britt som röker hasch och inte längre får äga undulater.

* Lyssnar på: Javiera med Javiera. CD från 2002. Det här är svårt att erkänna; jag har blivit ett schlagerfreak. Bara för att jag har varit på deltävlingar så länge de funnits -fem gånger, har jag inte ansett mig vara särskilt intresserad av schlager, men det är jag nog. Alltså inte den gamla sorten utan den nya som kan vara i stort sett vilken musik som helst. Javiera hade sköna låten No hay nada màs med i festivalen det året och jag har till och med sett henne uppträda i Alingsås när vi firade en väninnas 31-årsdag.

* Veckans citat:
En tjej och en kille går förbi med varsin liten hund av samma ras.
Jag "- Titta, vad lustigt, en kort och en långhårig!"
Min bror "- Ja, och hundarna också..."

* Veckans händelse: Kung i baren på Terraza på lördag. Säsongens första 28-årsgräns.

Litteralund och återträff

Idag är jag varken i Lund på litteralund, www.litteralund.se, eller i Hedemora på återträff för gymnasieklassen. Trevliga tillställningar båda två. För mycket annat som händer och framför allt för lite pengar. Måste göra klart lägenheten så vi kan hyra ut snart för just nu är det inte alls särskilt ekonomiskt när vi betalar dubbel hyra. Fint väder så vi ska sova i stugan i natt. Där hänger fortfarande rester från kräftfesten för två veckor sedan. En tjej hade med sig 50 ballonger och blåste upp de flesta själv.


To tame the big Arja

I onsdags hände det något oväntat. Ungefär en timme innan jag skulle gå hem från jobbet var det en engelsklärare som undrade om jag ville följa med på teater för att en annan lärare hade blivit sjuk. Fortbildning för engelsklärare, utomhusteater, Så tuktas en argbigga av Shakespeare, på engelska The taming of the shrew, Bäckaskog slott i Kristianstad (www.backaskogslott.se). Ja, det ville jag. Senast jag var på teater insåg jag att jag inte är speciellt förtjust i teater. I alla fall kan jag inte tycka att det är kul bara för att det är teater utan det måste vara något bra. Det här var fantastiskt bra! Två och en halv timme oavbrutet roligt, på engelska, med proffsiga skådespelare. Sällan har jag sett ett så gulligt skelande som på en av skådisarna förresten.

Igår tyckte sambon att jag skulle åka och tömma båten när jag ändå skulle titta till fåren. Åh, så besvärligt! Båten ligger i Bolmen och dit har jag aldrig kört ensam. Ringde och frågade en kompis om hon ville med på ett tråkigt uppdrag. Det ville hon och eftersom hon inte varit varken i Piksborg, som är en fin fornlämning, eller i Bolmens samhälle, där vi har båtplats, så blev det en trevlig utflykt med fina fotomotiv och chokladätande i bil (hade laddat upp på X-price).

Nyblonderad med bomull i skallen

Har gjort slut på en flaska med blonderingssprej. Tänkte bara bleka rötterna lite för det ser för trist ut med utväxt, men så tänkte jag att det var lika bra att tömma flaskan. Blond blev jag och så kliade det i hårbotten en stund. Tycker om att vara blondin. Det är många som säger att jag passar som det och i det kan man lägga vilka värderingar man vill. Just nu har jag definitivt bomull mellan öronen. Kan inte den här bedrövliga förkylningen ge sig iväg snart? Det hände en rolig grej på ljungbydagarna förresten. Sambon stod och pratade med ett par skinnskallar vid utgången och jag hade ingen aning om vad de pratade om men slängde raskt fram handen för att presentera mig. Den ene blev helförvånad och utbrast "åh, fy fan, en blondin!". Trodde de skulle gilla att jag ser arisk ut.


Optiker och formel 1

Samtal hos optiker:
Jag: Hej, jag vill ha en tid för ögonkoll. 740306.
Kvinna vid dator: Ja. Vilken tid på dagen?
Jag: Va?
Kvinnan: För- eller eftermiddag?
Jag: Jaha, jag trodde du undrade när jag är född...

Idag var jag med om ännu en telefonnundersökning. Det handlade om bilar och drivmedel. Haha. De ringde igår också men då hade jag inte tid, men nu hade jag i alla fall hunnit förbereda mig och fråga vad vi har för bilar. Jag kör en liten vit bil och en stor blå bil. Mitsubishi Galant -97 och Renault Clio -96. Hur intresserad är jag av Formel 1? Inte. Var tankade jag de senaste sju gångerna? Har jag tankat så många gånger? Just nu är jag inte nöjd med utseendet på Tanka där vi tankar för senast jag var där skulle de asfaltera om så jag tvingades svänga runt hela macken och ta den bakifrån (yes!).

Retzina och godissamling

Jag bad min finska kompis att ta med finsk medicin mot förkylning som hon pratat om, Retzina eller något sådant. Det heter Finrexin och är pulver med svartvinbärssmak som man blandar i hett vatten. Varför finns inte det i Sverige? Gott och lenande i onda halsar.

Jag är med på sidan www.sweetcollect.se där man ska få gratis godis om man klickar på olika erbjudanden. Det tar tid att få godis, verkar det. Man måste skrapa ihop till 25 bitar innan de skickar och nu när jag äntligen gjort det så står det en lista på godis som "snart ska skickas till mig". Beräknas komma den 17 oktober 2008. Jaha. Då ska jag sitta vid brevlådan och vänta.

Megafånerna, skördefest och Offside

Kändispoäng! Igår var jag och lyssnade på Klas Mathiasson igen. Han och två killar till har ibland en liten grupp de kallar Megafånerna som inte uppträder ofta. Fast de skulle ha tre uppträdanden förra veckan, men de har turats om att vara sjuka så att de inte kunnat stå på scenen alla tre samtidigt vid något av tillfällena. Nu var Jonas Jansson, som skulle ha haft hand om berättande, sjuk så då blev det musik och lite reciterande. Det är Berättarnätet som arrangerar och detta var i en perfekt liten lokal, ateljén hemma hos konstnär Helena Felldin i Nöttja. Klas berättade att han känner Dan Viktor och har givit honom några texter och sagt att han får göra vad han vill med dem. Dan har med Om vi är tysta... på sin första platta. Jag och en kompis såg honom som förband till Lars Demian i Göteborg -99, tror jag det var, och kompisen köpte hans skiva och fick den signerad. Det ser ut som att han skrivit Hoppas det smakar Maria, vilket vi tyckte lät lite snuskigt. För övrigt satt vi längst fram och han trodde att vi hatade honom eftersom vi var supertrötta efter att ha varit ute och firat halloween natten innan och tydligen såg sura ut. Kolla hemsidan www.danviktor.com.

Igår var jag med en trädgårdsintresserad kompis på koloniträdgårdens skördefest. Där var jättefint men jag trodde de skulle ha mera försäljning. Vi köpte fika men inga växter eller grönsaker. Inte för att jag tycker om så många grönsaker men något skulle jag nog kunna ha köpt för att det känns bra med hemodlat.

Igår kväll var jag på bio. Ja, det var en fantastiskt späckad söndag. Vi såg den nya svenska Offside med min favoritskådis Jonas Karlsson. Jag hörde flera som sa att den var smårolig, men jag tyckte den var stor-rolig, skrattade mest hela tiden. Och är inte ens intresserad av fotboll utan det var så mycket annat som var kul. Min bror har förresten en kompis som känner Jonas.

Kulturkullan

Vecka 36

* Läser: Ondskans leende av Marianne Fredriksson. Jag är besviken. Det är tråkigt när en av mina favoritförfattare skriver en sådan slät bok. Ämnet borde beröra så mycket mer. Stina träffar Per, blir tokförälskad, gifter sig, får två barn, tvingas fly från Per som misshandlar henne, inser sent att han är psykopat, måste låta barnen hälsa på honom i Amerika där han våldtar sin äldsta dotter. Man får veta för lite om livet med en psykopat. Plötsligt blir det ett hopp på flera år i boken. För mycket handling inpressat på 235 sidor.

* Lyssnar på: Suomirokkia 6, 40 eilisen, tämän päivän ja huomisen tähteä. Dubbel-CD från 2001. Alltså 40 finska rocklåtar. Fast rock tycker jag är lite missvisande, det är en salig blandning med den gemensamma nämnaren att alla artister är finska och de flesta texterna också. Lånade skivan av min finska väninna som spelade den på midsommar. Fascinerande att lyssna på skivor där man inte fattar ett ord, tycker jag.

* Veckans citat:
-Alla bin i boet över garaget har dött. De måste ha fått någon sjukdom, eller något.
- Kanske bihåleinflammation?

(Jag kom inte på något bättre än min usla ordvits denna vecka.)

* Veckans händelse: Literalund, seminarium om litteratur i Lund, 4-8 september. Jag ska tyvärr inte dit men det låter väldigt intressant med föredrag om rinkebysvenska, besök av poeten/sångaren Emil Jensen och annat kul. Gratis.

Invigning, personalfest, födelsedagsfest

Det var väldigt vad många som läser den här bloggen nu då. Sambons kollegor och mina kollegor och många andra som vet vem jag är. Om någon känner sig förolämpad, förlåt! Jag brukar försöka att inte sätta ut namn men en del vet vilka ni är och Arne var jag tvungen att nämna. Fortfarande inget ont om Arne, det är bara det att jag buggar inte! Så! Och, ja, jag är självutlämnande, det är lite det som är det roliga med den här bloggen. Det är terapi. Jag har för första gången lyckats undvika en depression som jag väntade på. Det gäller alltså att börja äta antidepressiva så fort de första ilningarna av oro går genom kroppen. Jahapp, det vore fint om jag kan fortsätta att funka så. Nu är jag, som ju märks, glad och tillfreds med livet.

Skolinvigningen gick jättebra och det var pampigt med blåsorkester och politiker på besök. Alla som tittade in i biblioteket tyckte det var väldigt fint och där satt jag och var så stolt och nöjd och sa att vi trivs sååå bra i det nya, finaste lokalen i hela bygget.

På kvällen efter invigningen hade vi personalfest i skolmatsalen och på en takterrass som jag inte visste fanns. Det var wienerfest med wienerkorv, wienervals, wiengummi (öh), wienernougat och wienerbröd. Då har det alltså dansats igen. Det var en duktig orkester som spelade riktig vals och sådant pysslar jag inte med. Men så var det en lärare som bjöd upp mig och han gav sig inte fast jag sa att jag inte kan, utan fick valsa runt med mig som var lika följsam som en telefonstolpe, stackaren. Men han sa att det gick bra och att det till 90 procent handlar om den som för, gulligt. Vid halvelva böejade de sista packa ihop och gå hem. Det tyckte jag var tidigt för då ville ju jag dansa disco. De spelade Sara med Mauro Scocco, en av mina gamla favoriter och jag tjatade på en kille som höll på att städa att han skulle dansa med mig men han valde att flytta ett piano i stället.

Dagen efter kom det en lärare och gav mig en påse med te, som han hade pratat om och vikarien som jag stod och pratade med tyckte nog det såg konstigt ut. Min diskrete knarkkurir...

Igår var vi och firade en kompis som fyllde 39. Det var trevligt fast vi var inte där så länge för vi skulle gå ut och träffa sambons kollegor som varit och kört gocart. Jag kände mig fin i min röda klänning förutom när sambon påpekade att jag såg svettig ut efter promenaden och när en av hans kollegor klappade mig på magen på ett gratulerande sätt. Eh, några månader med mycket fika och lite rörelse sätter sina spår.

På vägen hem höll vi på att bli påkörda av en polisbil och då blev sambon upprörd såklart och försökte ringa till polisen och säga att de inte ska köra så fort. Han tröttnade när han först ringt nummerupplysningen som skulle koppla till polisen och sedan 112 och hamnat i kö eftersom det inte var akut.

RSS 2.0