Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13

1. Tävlingar på Kulturbloggen: är det en bra eller dålig idé?

2. En tävling är Idol. Vad tycker du om Idol?

3. Vad kan man inte tävla om?

4. Gillar du att tävla och i vad i så fall?

1. Tävlingar är en bra idé.
2. Jag brukar titta och tycka att många är duktiga. När jag säger att jag inte bryr mig stämmer det inte, jag blir ledsen när någon jag gillar åker ut. Det finns många skivor med idoldeltagare hos mig.
3. Bäst kompis, förälder, syskon och liknande är svårt att mäta, men det är väl heller inte meningen att världens bästa mamma ska koras utan en chans att uppmärksamma människor man tycker om.
4. Jag ställer upp på gratistävlingar på internet, men ska försöka sluta för det är så jobbigt när det ringer från olika företag som vill sälja saker när jag tydligen har givit mitt medgivande att de får ringa fast vi har NIX-nummer.


Porr

På väg till Prags flygplats uppmärksammade sambon mig på en rolig skylt. Kolla här:

http://porr.cz/
Så envis som du

Du är så lik din mor
och din far var likadan
ni ger aldrig upp
gör, fast man inte kan

vill man vara snäll
kan man säga jag kompletterar
men vi vet båda att
det jag gör mest komplicerar

du har din stolthet
ska fixa allt på egen hand
och har du fan i båten
ror du honom iland

jag kan inte förstå varför
du ska klara av allt själv
du kan väl bara putta
alla djävlar i en älv

År efter år

Ibland har du inget
ibland är du allt
av det jag vill ha
får jag tusenfalt

och jag undrar nog
vad du ska ha mig till
men jag stannar här
så länge du vill

jag kan inte förklara
hur det håller år efter år
men något binder samman
det man ger och det man får

och trots att vi är olika
så tror jag du förstår
att allting som vi slåss för
är marken där vi går

jag vill vi ska tala om samma saker
men det är inte det vi gör
så det måste finnas något annat
värt att kämpa gemensamt för

grubbel och tvivel
leder inte nånvart
men vi kan vända
till vitt ifrån svart

Plumping lip gloss

Jag köpte ett plumping lip gloss från Per una på Marks & Spencer i Prag. Det är en konstig uppfinning som jag tänkte kunde vara kul att prova när jag hittade ett billigt. För att läpparna ska svullna upp har de haft i något skumt medel, jag tror det är kollagen, så att det sticker i läpparna men jag vet inte om man får så värst mycket putande läppar för det. Knasigheter.

Per Una Plumping Lip Glosswww.marksandspencer.com

Upplevelse

En lite annorlunda upplevelse är att jag har dåligt med pengar i början av månaden. November ska bli en torftig tid.

Fast nu ringde sambon och sa att vi ska få tillbaka pengar från Travellink och det verkar vara både för flyg och hotell. Jaaa!

Sterling

Kanske borde jag ha fått flera onda aningar än jag fick när jag utnämnde Sterling till dagens fitta (inlägg den 9 oktober) i stället för att ändå boka en resa med dem. Det blev en dyr minisemester, ungefär det dubbla för en natt till i Prag. Nu hoppas vi på att kunna få tillbaka en del från banken eftersom vi betalat med VISA och inte fått det vi beställt. Annars säger sambon att vi får se det som lärpengar. Vad har jag lärt mig utav detta? Inte att sluta tjata om att jag vill resa i alla fall.

För övrigt har det varit bra. Prag är en väldigt vacker stad. Inte så himla billigt längre men fortfarande bättre än här. Första dagen tyckte jag att det var väldigt billigt men då hade jag rugglat till det. En svensk krona är ungefär 2,50 tjeckiska och jag tänkte att det var något med 25 och delade med fyra. Det blir inte riktigt samma som att dela med 2,5, nej. Sedan har jag delat med två och delat med tre och tagit vad jag får däremellan som pris. Det kanske inte är det snabbaste sättet att räkna på. Till slut tappade vi greppet helt och orkade inte räkna längre när vi bokat nytt plan och hotellnatt. Som tur var hade jag shoppat färdigt då. Kängor, halsband, topp och godis från en chokladfabrik har jag med mig hem. Sleva betyder rea!


www.aftonbladet.se

Kvar i Prag

Vi ar fortfarande i Prag. Fint. Trevligt. Bra. Forutom att vi skulle ha akt hem idag. Sterling har gatt i konkurs sa var biljett galler inte langre. Vi har bokat med Flyeurope imorgon. Hoppas att de finns kvar da...

Nu ska nog jag ga ut pa stan och trosta mig med en glass.


Prag

Imorgon åker vi till Prag. Jag var där för tjugo år sedan när det låg i Tjeckoslovakien. Det är något storslaget med att ha varit i länder som inte längre finns, tycker jag. Det jag minns från när jag var där med familjen är att vi bodde på ett hotell vid ett stort torg (Vaclacplatsen har mina föräldrar upplyst mig) och satt i fönstret och såg bilar parkerade i tredubbla rader som de puttade runt när någon skulle ut.

Karlsbron minns jag, pappa fotad framför Kafkas hus, att vi åkte spårvagn utan att betala eftersom vi inte fattade hur man köpte biljetter, att det var kö utanför affärerna och att jag och bror ville köpa LP-skivor. Det var svårt att hitta något vi kände igen men jag köpte en jättetjock (!) skiva med Chicago i konstigt pappersomslag.  

Ölet var billigt redan då och pappa och bror skulle se någon viktig match i tennis eller fotboll, eller vad det var, så det var viktigare att hitta en TV än att äta. Tycke de. Till slut var vi (jag och mamma) så hungriga så vi kastade in familjen på närmsta matställe och åt något vidrigt. Mamma fick en fågelboliknande skapelse. Jag ska akta mig för det! 

Sambon vill inte åka vart som helst bara för att åka någonstans. Det vill nästan jag. Ledig en vecka = måste åka iväg! Jag föreslog desperat Jönköping, Malmö, Köpenhamn, nej, visst nej, där hade sambon redan varit den dagen...Vaclavplatsen http://interstate-agency.com
 

Loulou

Ska man inte kunna missa Idol en enda gång utan att favoriten Loulou åker ut?! Jag har röstat på henne alla gånger jag kunnat men så igår var jag och mamma på bio i stället. Nu får jag nog heja på Anna i stället. Usch, vad trist att Loulou inte är kvar! Hon var absolut årets häftigaste röst i den där tävlingen.

Vi gick på Patrik 1,5 som var en söt liten film. Det skulle vi tydligen inte ha gjort.

 http://vids.myspace.com

Kulturkullan

Tidig kulla eftersom jag kommer att vara upptagen/borta ett tag. Föräldrabesök till söndag. Pragresa söndag-onsdag.

Vecka 44

* Läser: Café Småland -recept & guide till 51 Smålandscaféer av Thorsten Jansson och Rolf Lindh

Det här är inte en bok menad att sträckläsa, men jag kommer att läsa om alla caféer och bara hoppa över recepten. Det blir ett rejält projekt att beta sig igenom alla dessa fik. Jag har bara varit på fyra av dem, som jag kan komma ihåg. Lite förundrad är jag att de missat/medvetet inte tagit med fantastiska Stockhultsgårdens tebod i Markaryd. Från Ljungby har de plockat ut Roddys. Inte för att det finns så många andra att välja på men jag hade nog hellre skrivit om Vildrosen som är mysigt och billigt, fast har lite besvärliga öppettider eftersom det är omsorgen som driver det. Trevlig bok och om syftet är att man ska bli fikasugen har det lyckats!

* Lyssnar på: I natt ska marken skälva med Sarek. CD från 2008. Jag fastnade för Sarek redan när jag hörde dem på melodifestivalen 2003. De hade blivit sammansatta inför festivalen och inte alls spelat ihop tidigare men sådant där kan ju jag inte höra utan jag tyckte de var jättebra från första början. De spelar poppig folkmusik med udda instrument som nyckelharpa, härjedalspipa, mandola, mandolin, tinwhistle och vevlira.

NOJE-13s32-sarekFRI-39_368http://gfx.aftonbladet.se
Så här såg de ut i festivalen 2003 och uj vad mycket ståhej det blev kring pälsklänningarna!

* Veckans citat: "Min syster väntar barn och jag vet inte om jag kommer att bli farbror eller faster."
Chuck Nevitt (ur Lilla Idiotboken)

* Veckans händelse: Höstlov! Pragresa för mig.

Olika saker man kan göra

Jag och sambon har lite olika idéer om vad man kan göra en torsdagkväll. Vi kom hem nästan samtidigt runt halvniotiden ikväll. Han frågade vad det var jag hade gjort idag (jag hade ju förberett honom på att det inte skulle serveras någon middag idag). Jag har varit på konferens med mediaprogrammet som jag är med i till klockan fem. Sedan var jag och köpte ett par rainwalker (promenadskor tänker jag kalla dem) eftersom det var rea på Intersport och de kostade 590 i stället för 1000 kr. Sedan var jag och åt kebabtallrik med bea på Adonis. Sedan var jag och åt en cookie och drack varm choklad på Fratelli. Sedan var jag hemma hos väninnan. Bara bra saker alltså. Vad har sambon gjort då? Ett fårtak. Vad förvånande om det hade varit tvärtom!

www.cookiemadness.net

Esteter på Fratelli

Nu har jag varit och lyssnat när några esteter uppträdde på Fratelli. Ungefär den informationen var det man fick på plakatet i fönstret. Det visade sig vara fyra tjejer i tvåan. De är duktiga. Jag tycker särskilt mycket om Julia som man kan höra köra åt Mathilda här:
http://www.youtube.com/watch?v=d7xUsmZdYf8

Två våfflor, en kula hasselnötglass, hallonsylt och frusna blåbär och en varm choklad blev det också. Annars gratis.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13  


1. Vampyrfilmen har premiär på fredag. Vad tycker du om vampyrer?

2. Vilken skräckfigur tycker du är hemskast eller mest skrämmande?

3. Vilken är din värsta skräckupplevelse?

4. Vilken är den bästa skräckfilmen eller thrillern eller rysaren?

1. Ska man tycka något om vampyrer? Jag vet inte så mycket om dem, men jag har sett en vampyrfilm med Tom Cruise som jag har för mig att jag tyckte var ganska bra.
2. Frankensteins monster är otäckt!
3. Det som satt djupast spår var ett obegripligt inslag på ett barnprogram när jag var liten, med en kille som kröp in i en grotta och hade ett rep bundet runt benet. Efter ett tag drog några andra i repet och fick ut en stövel med ett blodigt ben. Mina föräldrar tröstade mig och sedan gick jag in till grannarna och sa "det finns bara grottor i fjärran land".
4. Jag är inte inne på den genren men ska försöka se Låt den rätte komma in för jag gillar boken.


Japansk musik

Jag lyssnar på lastfm (http://www.lastfm.se/) där man kan skriva in en artist och få förslag på liknande. Det är jätteroligt och ibland får man helt oväntade låtar uppspelade. Jag tänkte höra lite från The Script, en irländsk grupp och trodde det skulle räcka med att fylla i "script" men si då fick jag en japansk grupp med det namnet. Nu är det Yoko Takahashi. Det är lustigt med musik på andra språk som man inte är van vid. På något sätt kan jag tycka att isländska, holländska, thai och japanska låter ganska lika när det sjungs.


Senast på Stor i Japan, ett projekt av Henrik Schyffert som går på TV6 på söndagar, var de två killarna som försöker bli kända i Japan och besökte ett skivbolag. De hade en underavdelning som hette Sweden med en japan som älskar svensk musik! Han visade upp sin samling med LP med artister som Lill-Babs och Belinda. Jag har aldrig hört proggbandet Belinda förut och det blev hyfsat bisarrt när killarna såg albumet med titlar som Piska min pung. Alar Suurna var med i bandet, mer känd för att vara producent åt bland andra Roxette.


http://www.progg.se/band.asp?ID=475&skiva=1021
Visa större bild

En lanthandel i Provence

Igår var jag och såg En lanthandel i Provence på Bio Kontrast. Innan sa vår kassör att det skulle vara en feel-good-film men det vet jag inte om jag håller med om. Den var bra, men ganska tragisk. Den slutade inte som man tror, det vill säga lyckligt. Jag har inte sett många franska filmer och kan nog inte nämna en enda fransk skådespelare, men huvudpersonen skulle jag gärna se i flera filmer. Nicolas Cazalé. Duktig. Eller mest snygg då, kanske... Kompisen tyckte han påminde om en ung Marlon Brando. Jag tyckte han hade vissa drag av Peter Jöback, fast inte lika valpig (märk att jag inte sa bögig).

Nicolas Cazalé

http://www.efp-online.com/

Marlon Brando audition courtesy of Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved.
Marlon Brando
http://newsimg.bbc.co.uk/


Peter Jöback
www.aftonbladet.se

Att förvåna sig själv

På tisdagar slutar jag jobba tidigt. Det betyder att det finns en väldig massa dag kvar att fördriva. Idag slutade jag halvett och har tänkt förvåna mig själv, och sambon kanske ännu mer. Jag har städat badrummet (som jag tänkte göra på vanliga städdagen söndag fast då var vi i stugan till sent) och nu ska jag testa ett bortglömt recept jag aldrig gjort som jag hittade när jag gjorde ett register i receptsamlingen; baconlasagne. Ibland är man nästan för hemmafrulig! Detta sagt innan lasagnen är gjord...

Baconlasagne 8 port www3.arla.se

Uppdatering. Det var mig en god baconlasagne jag gjorde! Jag kan göra ostsås utan ost. I riktig lasagne ska det vara béchamelsås så då gjorde jag det (från en bok med pastarecept) och inte den ostsåsen man skulle egentligen. Tänk att mjölk, mjöl och smör kan bli så bra sås!

Jag har en kompis och nu är jag inte helt säker på att hon sa till läkaren eller om hon bara tänkte, men hur som helst så undrade läkaren om hon hade några laster. Min kompis älskar ost! Jag vet en kille som är rädd för ost. Tänk vilket omöjligt par det skulle vara.

Get-tjänst?

Att göra någon en gettjänst är ungefär lika populärt som en björntjänst. Bilbobocken vi hade ville gärna vara med och hjälpa/stjälpa och skulle om inte annat sätta nosen så nära som möjligt. Tyvärr suddiga bilder men här var han med när sambon spikade.

En dålig människa

Jag känner att jag måste skriva något om att jag kan vara ett gott föredöme/god förebild/gott exempel (heter det så förresten eller bara föredöme och förebild?). Det kan ju hända att folk tror att jag är helt förtappad när jag säger att jag inte strävar efter att vara förebild för någon. Jag tycker att jag föregår med gott exempel eftersom jag inte röker, inte kör bil särskilt ofta och inte svär i tid och otid. Finländska väninnan hotade danska grannarna med att man är en dålig människa om man inte bastar, så de kände sig tvingade trots att de var mycket skeptiska och aldrig hade gjort det förut. Det är en rolig definition på bra/dålig människa.


Bastu i kvällssol.

Analog eller digital?

Jag blir alltid lika förundrad när folk försöker prata med mig om något jag verkligen inte förstår. Det borde jag inte bli vid det här laget eftersom sambon gör det hela tiden. Nu arbetar han med robotar och det är väldigt bortkastad tid att försöka förklara för mig hur det fungerar med programmering och annat kringkring. Idag ringde det en man som ville prata om hur vi ska göra med telefoner på biblioteket. Han pratade om analog och digital och stativ och jag pratade om växel och mobil och det rum vi vill ha jack i och allt annat förutom det han frågade, är jag rädd. Han var väldigt artig men vad ska man annars förvänta sig av någon som har som jobb att fixa sådant där? Han kan ju inte gärna säga rätt ut att jag är ett spån om han vill ha kvar oss som kunder.

Sambon har haft en kollega som arbetat med support och myntat det klassiska uttrycket "Read the fucking manual!". Tidigt satte han sambon på plats genom att klassa honom som "skolpajk" men de arbetade rätt bra tillsammans till slut. Fast sambon fick ta en del samtal från dem som inte vågade ringa den där supportkollegan.

http://www.handladesign.se/
Detta är en digital telefon.

www.komplett.se
Detta är en analog telefon. Jag har ingen aning om skillnaden. Är inte ens intresserad. De ska bara fungera!

Äppelträd och annat

 
Nya äppelträdet

Gamla dasset

Nervösa tvillingarna

Konstiga utsikten över torvmossen

Fula högen med ytved

Röda grinden och stugan

Succébloggare

Jag vet inte varför jag skrev det där om bra förebild för unga tjejer i inlägget blog awards. Det är ju inte det som stör mig. I alla fall inte mest. Det som är så irriterande med alla dessa "proffsbloggare" och "kändisbloggare" och "succébloggare" och "bloggdrottningar" är att de allra flesta skriver så fruktansvärt dåligt och trist! Om det inte vore för att de vore kända undrar jag om någon skulle vara intresserad av deras tråkiga bloggar om vardagsliv. Det är samma nivå som fjortisars bloggar om vad de gjort för spännande under dagen = var de fikat och shoppat och vilka kompisar de träffat. Nu har Rosing visserligen träffat Darin och det kändisimpar ju, men ofta har hon myst framför TV:n och det tycker inte jag förtjänar tusentals läsare.

När jag skriver om min inte så spännade vardag försöker jag åtminstone göra det med en twist för att det ska vara roligt. Jag vill inte vara någon god förebild. Det har jag aldrig strävat efter. När jag var utbytesstudent på Island tyckte organisationen ASSE att jag skulle vara en ambassadör för Sverige. Mäh! Jag var 18 år och drack för mycket Baileys, skolkade från biologin där jag inte fattade ett ord, pratade engelska med den amerikanska utbytesstudenten, blev kär i byns värsting som gjort inbrott på puben, följde med min tysklärare hem (innan jag visste att jag skulle ha honom i skolan), kom hem klockan fyra någon natt, importerade klamydia till Sverige...


www.netbar.se
Nu är jag så illa tvungen att försöka vara någorlunda gott exempel eftersom jag jobbar på gymnasiet, fast jag tycker också det kan vara bra för eleverna att se att personalen är vanliga människor som inte bara sitter hemma och läser eller vad de nu tror att vi gör.

Kulturkullan

Vecka 43

* Läser: Mig äger ingen av Åsa Linderborg. Jag tycker det är en så fin titel. Boken känns ruskigt självbiografisk och så måste det vara tänkt eftersom fotot på framsidan är taget av en Tanja Linderborg och avbildar (antar jag) Åsa själv och hennes pappa, som boken handlar om. Ändå är den klassad som roman, men så är det ofta när det är känsliga och obehagliga historier som berättas, så kan författaren alltid gömma sig bakom påståendet att allt/en hel del/en halv del är uppdiktat och att hon hämtat inspiration från sitt eget liv.

Uppdatering: Fel av mig, boken är klassad som biografi och inte roman. http://www.bokus.com/b/9789173892261.html?pt=search_result

* Lyssnar på: This is the life med Amy Macdonald. CD från 2007. Konstigt att den här skivan kom förra året utan att jag märkt det, förrän nu när de spelar titelspåret på radio flera gånger i timmen. Skottsk tjej med mörk  och mogen röst för en tjugoåring. Jag gillar det här lite folkrockiga, ibland vemodiga, ibland sprudlande. Det känns lite snålt med tio låtar och mindre än 40 minuter. Hoppas hon kommer med något mer snart!


http://www.virginmedia.com/


* Veckans citat:
-Fortsätt! (Sambon som inte tycker att jag plötsligt ska stanna när vi släpar på en otymplig TV.)
-Fotsvett? (Jag som fortfarande är täppt i öronen och tror att sambon hittat på ett nytt kraftuttryck.)

* Veckans händelse: En lanthandel i Provence på Bio Kontrast i Ljungby kl.19 på måndag.

Get-tema

Idag åkte vi till Traryds djurpark och pratade med getterna. De var inte så pigga eftersom det regnade men några kom fram och hälsade. Getter är skumma djur för de tittar på en liksom från sidan.

Blog awards

Veckorevyn har korat en mängd vinnare i Blog awards 2008. Nu luktar det kanske avundsjuka men jag fattar inte, fattar inte, fattar inte! Bästa nykomling: Linda Rosing. Bästa kändisblogg: Carolina Gynning. Jag tycker inte de är bra. Jag tror det räcker så. Jo, jag kan väl säga att Kenza som vann årets blogg är väldigt vacker och verkar vara en gullig tjej, som dessutom gav bort datorn hon vann eftersom hon redan har en. Kan vara en bra förebild för unga tjejer, vilket jag inte säger om Rosing och Gynning.

http://www.hanky.se/lindarosing

http://www.stureplan.se/frame.php?main=http://blogg.stureplan.se/gynning/

http://kenzas.se/
Fårskalle i sängen

Idag ligger det en fårskalle i sängen. Jag gav den till oss för att vi har fyrårig förlovningsdag. Av sambon fick vi ett äppelträd. Nu ska vi äta hjortstek och jag "behöver inte ha en entimmessession med bloggen" fick jag just höra. Hm, nehej, dags för lite romantik med rödvin och kandelaber!Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13 :


1. Har du varit med om något som överträffade dina förväntningar?

2. I somras såg jag Van Morrison på jazzfestivalen. Han är en annan av mina favoriter. Fast tyvärr tyckte jag att han var en besvikelse. För mig är han bättre på skiva. Har du någon sådan upplevelse, när något gjorde dig besviken?

3. Tja, nu har jag sett flera av mina favoriter i år. Men en jag inte sett än är Neil Young. Vilken artist har du inte sett, som du vill se?

4. Kring Idol pågår en intensiv debatt för en av programledarna i TV4:s delprojekt T V400 har en programledare kallat en tävlande för "bögig" och menat att det är negativt. Många undrar hur hon kan se sig själv i spegeln, med sådana åsikter. Vad tycker du? Är det en bra attityd i tv att kalla saker som är dåliga för bögiga?

1. Ja. Jag tyckte Iron Maiden i somras var en superhäftig upplevelse och jag lyssnar inte på dem i vanliga fall utan det var hela showen och stämningen som lyfte musiken.
2. Ja. Emil Jensen på Winnerbäckturnén. Jag har två skivor med honom, men när han stod på en liten scen och jag satt hundra meter bort i ett restaurangområde lät det riktigt dåligt. Fast hade jag haft annat sällskap (inte min kulturskeptiske sambo som blev helt oimpad när jag sa att Emil vunnit SM i Poetry Slam) och stått framme vid scenen hade jag nog gillat det.
3. Peter LeMarc.
4. Är det någon som vågar svara att det är en bra attityd? Bara bögar får säga så.


Kvällsljus

Wooah, vilket lustigt ord med konsonantföljden llslj! Jag tänkte visa er några kort som inte är innergårdar eller torn, från samma fotosession. Det var så vackert ljus den där dagen/kvällen.

Jag känner konstnären, Per Ingemarsson, som gjort den fina bänken i mitten av bilden.

Ännu flera torn

Här är flera kort från min innergårds- och tornvandring.


Receptsamling

Jag har samlat så många recept i en pärm så det var läge att sortera dem. Eftersom jag alltid har gillat att sortera saker borde det inte vara något problem. Nu skäms jag lite över den, med biblioteksmått, odugliga ordningen. Det blev varken bokstavs- eller någon annan logisk ordning. Jag tog helt enkelt och gjorde egna kategorier baserade på den ordning de redan satt i pärmen. Det blev tjugo avdelningar varav de första är kyckling, färs, gryta, fläsk och pasta. Förhoppningsvis ska jag lära mig att hitta med det här registret och ingen annan behöver ju göra det. (Sambon lagar mat utan recept för det mesta.)

 www.articnews.se

Mina varor

ICA har börjat med en ny grej; mina varor. Det betyder att jag får 20% rabatt på några utvalda varor som jag köpt de senaste sex månaderna. Det låter trevligt, och det är många av sakerna jag kommer att köpa. Lite frågande ställer jag mig dock till urvalet och undrar hur det görs. Jag har två veckor på mig att köpa grillolja till förmånligt pris. Grillolja? Det är ganska säkert att vi inte kommer att grilla mer i år. Gräddfil är också förenat med sommar och potatissallad för min del men jag kanske kan komma på något annat att ha det till. Förslag? Jag äter inte sill. Jag dricker förresten inte snaps heller. Varje midsommar gör jag inte det. Okej, en halv kan jag ta. Några gånger.

www.matservice.se

Perspektiv

Nu har jag varit på det här (saxat från Ljungbyhemsidan eftersom jag inte orkar formulera om det):

Föreläsning: Indien från norr till söder

Åsa Kullin från Abisko var i Ljungby för några år sedan och berättade om sitt älskade Lappland. Nu är hon lika mån om att få visa vad hon sett av Indien och invånarnas livsvillkor efter långa vistelser i landet.
Arrangör: Ljungby Föreläsningsförening

Det är nyttigt att få nya perspektiv. Jag känner mig inte alls fattig längre. Åsa berättade att många i Indien försöker leva på 7 kronor om dagen i Indien, men det går inte, för så billigt är det inte ens där. Hon belånade 100 000 kronor på sitt hus och åkte till Indien för att hjälpa. Det är väldigt fint gjort!

http://www.asakullin.com/


http://www.kullin.fotosidan.se/portfolios.htm


Four Eyed Dice

Jag skrev i ett inlägg igår att jag inte gillar när jag låter gnällig. Det är inte så mycket dialekten utan min röst som är gnällig. Jag tycker inte själv att jag pratar särskilt mycket dalmål men när jag träffar nya människor, som nu i lördags, är bland det första de frågar var jag kommer ifrån. Klart att det hörs att jag inte är småländska från början, men jag tycker för det mesta att jag pratar neutral rikssvenska. Fast det är en ganska vanlig missuppfattning hos många, att de tycker sig prata rikssvenska fast de har dialekt. När jag läste svenska på Göteborgs universitet hade vi en bra föreläsare, Lars-Gunnar Andersson som skrivit mycket om språk, som sa att ingen egentligen pratar rikssvenska förutom möjligen en TV-reporter, Claes Elfsberg.
http://www.youtube.com/watch?v=WdZSZgY8h2s

När jag är förkyld blir jag extra gnällig, och det är i och för sig inte bara rösten för det blir faktiskt synd om mig. Som nu, när näsan är helt igentäppt och öronen också. Jag hör inte vad eleverna säger och igår letade jag efter boken The Four Eyed Dice när jag fått en efterfrågan på Before I die. Jag är ganska påhittig...
 
 www.bettydesign.se

Mera torn

Det här är ett fint torn där någon har ett åttkantigt rum som jag skulle vilja se. En gång träffade jag en tjej i toakön på puben som sa att hon bor i Tellushuset men jag tror inte hon bodde i tornet. Varför pratade vi om det? Ja, vad pratar inte tjejer om i toaköer? Snyggt torn är det hur som helst.Här bor jag. Inte ett enda torn! Fnutt. Jag har önskat mig ett torn på vår ladugård, får se hur det blir med det. I stället för Rundetårn som de har i Köpenhamn kunde jag ha mitt eget Runketorn i Runkarp. Ja, men så bygg då, sambon! Nu prioriterar han ett vindskydd för fåren och det får jag väl förstå då.

Torn, torn, torn

Torn, torn, torn, nothing´s fine, I´m torn, sjunger Natalie Imbruglia, fast det är en cover. Torn, torn, torn brukar jag skrika när jag ser ett vackert torn. På min fotovandring igår  var jag mest ute efter innergårdar och torn. Här är en kavalkad på tornvillorna på andra sidan bron från oss.


Den första tornvillan, och egentligen den enda, men jag hade för mig att alla liknande hus nära varandra hade torn.

Den andra "tornvillan". Vi har gått förbi många gånger och sagt att vi ska hålla ett öga på det här huset tills det blev till salu. När det blev det ville vi inte ha det längre så sambons kollega fick köpa det. Det är mycket jobb, framför allt med taket, som måste göras.

Den tredje "tornvillan".

Den fjärde "tornvillan".

Den sjätte "tornvillan". Den femte då?

Mellan fjärde och sjätte ligger det här! Jag misstänker starkt att de rivit en tornvilla här. Behöver jag säga vad jag tycker om sådana här hus?

Hennesmodell

Bland årets kandidater till Hennes modell finns en gammal skolkamrat (som det heter när man inte känner varandra) som heter Anki. Jag har en kompis som känner henne så det blir lite kändispoäng på det. Man kan rösta fast jag ska inte rösta på henne eftersom jag är lite rädd för rött hår. Jag har bara urgammalt skvaller; hon och hennes man gick i samma klass på gymnasiet, men jag vet inte hur länge de varit tillsammans. Inte sedan dess tror jag, för jag minns när jag kände mig tvungen att tala om för min bror att hans tjej setts hångla med den killen på ett disco. Nu har brorsans familj stuga nära byn Stora Skedvi där Ankis familj bor.

http://www.tidningenhennes.se/hennes-Modell/hennes-Modell-2008/Ann-Kristin-Asplund/

Ann-Kristin Asplund www.tidningenhennes.se

Bonde söker fru

Jag tittar på Bonde söker fru och tycker att det är både kul och lite fånigt. I år gillar jag bonden Magnus mest. Han låter lite som jag så jag trodde han var dalmas och så tog jag reda på att han är från Köping, gnällbältet. Jag brukar bli förtörnad när folk gissar att jag är från Köping, Örebro eller någon annan stad där runt. Men jag låter ju så. Nu har jag tydligen varit boende i Sydsverige så pass länge så jag börjat tycka att det mellansvenska gnället är fint. Jaha. För övrigt tycker jag att jag själv låter som en förkyld femåring, och när jag är förkyld ännu värre.

Magnus ser trevlig (=snygg) ut och verkar trevlig (=trevlig) och lite lagom humoristisk. Det ska bli kul att se vad han får träffa för tjejer ikväll.

 http://vasteras.expressen.se

Nackdel självförsörjning

Nackdelen med självförsörjning är att det finns ganska lite att välja på. Igår kväll tittade jag in i frysen som var full men ändå fanns det inget att äta. Samma fenomen som när man kollar fulla garderoben och inte har något att ta på sig. Sambon sa att jag skulle kolla frysen i källaren så det gjorde jag imorse. Samma där, fullt med äppelskivor och lamm. Jag tog ut ett stackars paket med blodpudding, en plastkorv med sylt och en påse slöjskivling som jag fått av mamma och pappa, eftersom jag tycker det är en god svamp och de inte fattar varför.
 www.svampfoto.com

Yfronten goes varulv

Mitt namn, Ylva, betyder varghona och det tycker jag är fint. Inatt var det fullmåne och när jag vaknade imorse hade jag blod i mungipan. Sambon var borta och det ska bli spännande att se om han kommer hem snart eller om jag har ätit upp honom. Eller vad nu varulvar gör...

 http://edren.se


Paparazzi

Jag ska inte bli fotograf för man måste göra så knäppa saker för att hitta snygga vinklar. Idag smygfotade jag en liten tant för att hon såg söt ut när hon gick och plockade löv med och på sin rollator. Suddigt, eftersom jag inte ville att hon skulle upptäcka mig. Men det blev bra skärpa på busken!


Sexpack, handväska, skattekontor

Det här är min gamla kära handväska.

Den ser liten och behändig ut men är förbluffande rymlig. Man kan få plats med en sexpack. Nu dricker inte jag öl så det är inte vad jag brukar släpa omkring på, men jag har däremot varit på fest och plockat upp många ciderburkar inför en häpen publik. Partytrick!

Nu är det köpstopp både på jobbet och hemma. Men så idag! Så kände jag att jag behöver en ny handväska eftersom den där börjar bli sliten. Jag hade 40% rabatt på en accesoar på Kappahl =tjänade 100 kr på att köpa den här:

Lunch för 29 kr är billigt. Joho, våfflor räknas visst som mat! Sedan var jag och köpte två nöt- och en hjortstek på Netto. Det är väldigt billigt den här veckan. Jag brukar mest handla på ICA där jag har kort så det känns som att man handlar gratis men ibland har de bra erbjudanden på Netto.

Det är lite ledsamt att de ska lägga ned Skattekontoret här och flytta till Växjö, för de tar död på fler och fler av de servicemyndigheter som finns i Ljungby. Fast idag önskade jag att de flyttat en kvinna till Orsa finnmark eller någon annanstans där hon kunde sitta ensam och fundera. Vissa människor är otrevliga helt utan anledning. Jag kände mig trevlig utan anledning för hon svarade inte alls på vad jag frågade utan började på ett upprört sätt dividera om att jag måste räkna ut hur mycket jag ska betala in i skatt och att det bara är preliminärt men att om jag inte betalat in före 2 maj så blir det ränta och har jag fastighet blir det 30% skatt och jag ska räkna ut preliminärt vad jag får i lön 2009 och jag ska fylla i en gammal blankett för det finns ingen ny och jag behöver inte göra det redan fast jag borde ha gjort det i mars...

Jag tror hon är helt galen, för trots att jag är dum på matte så brukar jag kunna ta in information om vad man ska skriva för uppgifter. Jag struntar i det här med jämkning och förbereder mig på att få en inbetalning på 3000 för att jag äger en lägenhet. Det börjar kännas som en god idé att hyra ut svart om de ska dra 30% på en hyra som än så länge betalar av lånet. Pääh, jag vill ha en revisor snart!

Projekt innegård

Jag gillar innegårdar, eller innergårdar, och bakgårdar. Idag ringde jag sambon och meddelade att jag skulle gå ut och fota innergårdar och han undrade om jag blivit galen. Det är väl en tämligen mild galenskap? Jag tror han blev glad att jag äntligen upptäckt vår digitalkamera som han köpte svindyrt till mig i julklapp för fem år sedan och som jag knappt använt för att den är så stor och för att jag knappt kunde spara bilder på vår förra dator. Nu har jag lärt mig spara och blogga foton och då är det ju roligt. Här är några av stans innergårdar.

Och så stans fulaste!

Eva Röses skor

Eva Röse är en snygg och cool tjej. I väntan på optikern bläddrade jag i Veckorevyn nummer 21 och där var en bild på henne i något vimmelsammanhang och de frågade vad hon hade på sig. Kostym och blus från HunkyDory var ju snyggt men det riktigt häftiga var att hon bar "1800-talsskor, köpta på Dramatens kostymutförsäljning". Vet inte om de verkligen var från 1800-talet men tycker det måste vara riktigt kul att få gå på en sådan utförsäljning, men det får säkert bara teateranställda göra. Någon som känner en skådis jag kan låna som kan ta med mig på sådana där evenemang? Själv ska jag försöka få med mig sambon på film med Röse i: Rallybrudar. Alltid något.

 www.svd.se

Hos optikern

Idag var jag på synkontroll. Det var en optiker som jag träffat på fest hos en kompis i somras. Hon är nyinflyttad  i stan och tyckte det var kul att träffa någon hon känner igen. "Ja, visst. Tur att det inte var hos gynekologen", sa jag.  Plötsligt kom jag att tänka på när jag träffade min gynekolog på Netto och inte visste varför jag kände igen henne utan bara hejade sådär osäkert som man gör när man inte vet om man ska hälsa eller inte. Vilket jobbigt arbete det ska vara på det sättet, att pejla av patienterna och låtsas som inget ifall de inte vill se en. Lite så gör jag i och för sig också. Vissa elever hejar jag på, vissa nickar jag bara åt och så får de hälsa om de känner för det. Ibland verkar det nog inte så coolt att säga hej till sin bibliotekarie, tror jag, men konstigt nog är det mest jag som inte vill heja när jag möter dem ute på lördagnätterna. Det spelar ingen roll hur nykter jag är så säger de ändå att jag var sketafull när jag träffar dem på skolan sedan. Så är det att jobba på en skola.

 http://nette.blogspace.se

Onödigt samtal?

Sambon ringde nyss:
-När vill du att jag ska komma hem?
-Kanske klockan åtta?
-Jag kommer hem snart, det börjar bli skumt.
-Jaha, men du får ingen mat nu.
-Nähä, kanske senare?
-Jaa.
-Okej.

Varför ringde han egentligen?

Åka hiss

Idag har jag åkt hiss. Det händer inte så ofta. Jag försökte gå till skatteverket och fråga om de ville ge mig mera skatt. Nej, jag menar dra rätt skatt på mina inkomster från början så att jag slipper att betala tillbaka. Jag var där strax före fem. Klev in i hissen och tryckte på våning 7 eftersom skattekontoret ligger där. På våning tre stannade hissen och en gubbe klev in och jag klev ut för att sedan ändra mig och gå in igen och säga "hehe, jag skulle ju till våning sju". Då var det meningen att gubben skulle säga "hehe" tillbaka eller något, men han sa ingenting så det blev jättefånigt att åka hiss med honom, som dessutom skulle nedåt.

Jag tryckte 7 igen men kom bara till plan 6 och eftersom det inte finns trappor var jag tvungen att gå in i hissen igen. Tryckte på 7 men kom till 5 där det klev på en ny man. Då sa jag till honom att det inte gick något bra för mig att åka hiss eftersom jag inte kom till 7:an och den här mannen var mer pratsam så vi kom överens om att skattekontoret nog var stängt men att det är konstigt att man inte ens får åka till deras våning. Vi åkte ned tillsammans och lämnade hela bygget. Jag får göra ett nytt försök imorgon. Jag har nu lärt mig att det går att låsa en hiss vissa tider så att inte alla våningar funkar, kanske en användbar kunskap en annan gång?

http://fredzilla.blogspot.com

Konstiga knölar

Jag har konstiga knölar på mina händer. Det känns som att det inte är så vanligt med skrivknölar längre. Det fanns en tid, 80- och 90-tal, när jag skrev mycket för hand och fick en liten knöl på vänster sida av höger långfinger. Den är jag stolt över, ett slags arbetarfinger.Jag vet inte hur länge jag haft den men jag minns att jag upptäckte den den första maj när vi satt ute i trädgården och åt. En knöl på vänster handled. Den syns bäst när man böjer handleden i en sjuk vinkel.


Jämför med andra handleden, det ska inte var en knöl där!

Jag kanske borde gå och fråga en sjuksyster vad det är men det verkar lite dumt att gå och böja handen och fråga varför den ser så ful ut i den positionen när det är en vinkel som man precis aldrig har handen i annars.

Vet ni hur svårt det är att ta kort med vänsterhanden? Mycket!

Nylonstrumpor

Förutom att jag har svårt att hitta strumpbyxor som inte hänger i skrevet likt haremsbyxor så går de alltid sönder! Det här är alltså inte en sprucken kondom utan mina nylonstrumpor. Med en reva på en halvmeter.Jag satte mig bredvid sambon för att han skulle hjälpa mig på med ett halsband och så, ritsch!, så hade jag rivit sönder strumporna för att han hade en bit isolerglassplitter som stack ut ur jeansen vid knät. Men, åh, ingen har väl glassplitter i jeansen!? Jag gick på fest i strumporna ändå. Här tas inte av kroppsstrumpor, som stretats på med våld, i onödan!

DJ Becker

Igår var vi på inflyttningsfest och Kung i baren. På festen pratade jag med en sjövild kille som jag aldrig träffat förut. Han frågade vad jag har för musiksmak. Plötsligt blev det svårt att förklara men jag sa väl något vagt om pop och rock och att jag just köpt en skiva med Amy Macdonald. Han gillar disco, eller vad det nu kan heta, och hans favoritartist är DJ Armin. Jag tycker det är konstigt när någon kallar en DJ för artist, alltså någon som samplar andras låtar. Som tur var sa jag inte att det är som att fråga efter en favoritförfattare och få en redaktör som svar. Jag slutade argumentera när det visade sig att han själv är DJ och hade mixat musiken på festen, som för övrigt var en ganska ointressant mix av techno och trams som Marcoolios Ingen sommar utan reggae. Jag googlar DJ Becker men har inte hittat rätt än, utan bara konstiga tyskar och amerikaner, men den här killen ska spela på Trojamatchen idag. Ja, ja, han är säkert duktig, men det är inte min sorts musik.

Kulturkullan

Vecka 42

* Läser: Sex, droger och kalaspuffar av Chuck Klosterman. Jag tyckte mycket om Klostermans Killing yourself to live och så hade jag en anonym tipsare (det är jag och polisen som har det) som hävdar att den här är ännu bättre så då köpte jag den. Jag har inte hunnit så långt men stilen han har är väldigt typisk honom och gillar man den så kan man nog läsa vad som helst av honom utan att bli besviken. Det spelar liksom inte så stor roll vad han skriver om. Det jag läst hittills har alltid varit roligt!

"Och någon måste ta skulden för det här. Så istället för att inte lägga skulden på någon alls (vilket är fegt) eller att lägga skulden på alla (vilket är meningslöst) tänker jag lägga skulden på John Cusack. Jag älskade en gång en tjej som nästan älskade mig, men inte lika mycket som hon älskade John Cusack." sid.12, Klosterman. http://knuff.se/boecker 

Jag har hunnit läsa en del den senaste tiden. http://ylvarosen.blogspot.com/

* Lyssnar på: Alla himlens änglar - musik inspirerad av succéfilmen Arn. CD från 2008. Den här skivan skulle jag ju inte köpa, tills alldeles nyligen. Vadå inspirerad av? Antingen är det filmmusik eller också inte. Måste vara ett sätt att mjölka mera pengar i filmens spår. Tänker man. Men så kan inte jag stå emot artistuppbådet med bland andra Mauro Scocco, Marie Fredriksson, Uno Svenningsson och Helena Paparizou. De flesta låtarna är bra och det enda riktigt dåliga är egentligen Tommy Körbergs obehagliga väs-sjungande på Skelettkusten (den titeln låter inte heller särskilt trevlig). Han har en bra röst annars så det här är helt obegripligt.

* Veckans citat:

"På morgonen åkte alla männen till sina jobb i sina Saab-bilar, och alla fruar stannade hemma och förvaltade det idylliska och familjära och gröna. Och det gröna blev grönare och grönare, från vårgrönt till sommargrönt till pistagegrönt till orons lite spräckligt gulgröna till sinnessjukans fullt utblommade giftgröna."
Sid.23, Hjärtat får inga rynkor av Mark Levengood.

 www.piratforlaget.se

* Veckans händelse: Musikskolans elever håller konsert om Monika Zetterlund på Godsmagasinet på lördag klockan tio. Vi har fyraårig förlovningsdag.

Kändispoäng

En kompis med nytt jobb på Svenska kraftnät sitter i samma korridor som genaraldirektören, förra försvarsministern. Har inte koll på vem det är men det är ju coolt!

Och en kollega sjunger i en kyrkokör som leds av en kantor som har en son som varit med i kvalet till Idol 2004. Sonen heter Simon Norrsveden och jag känner inte till honom, men han är tydligen kändis i Värnamo. Det här låter ganska trevligt, tycker jag:
http://www.myspace.com/simonnorrsveden

Ullnärbild

Efter lite tjat har jag blivit medlem på sheep-pics. Jag är inte en sådan forumfantast som väninnan, är väl inte med i något annat forum nu så vitt jag vet, men här kommer jag nog lägga upp lite bilder. Än så länge har de godkänt ullnärbilden och några fler kort står på granskning. Kolla här:
http://sheep-pics.org/

Biljetter

Nu får det vara nog med biljettfnattande här ett tag. Jag har inte råd att hålla på så här. Kanske tur att vi misslyckades med att fixa biljetter till AC/DC. Det som är klart är att jag ska gå på Lars Demian och åka till Prag. Sterlings egen sida är värdelös och vi tänkte bojkotta dem när sambon hittade resor med dem via Travellink. Ironiskt nog blev det exakt samma flyg både dit och hem som inte gick att boka från Sterling. När jag ringde och pratade med dem kunde de bara se att den resan jag trodde jag reserverat var "cancelled" men de kunde inte säga varför. Vi ska åka tåg till och från Kastrup på e-biljetter som inte får avbokas eller ombokas och är personliga. Nu tänker jag inte berätta vad som hände när jag köpte dem... (Som tur var kostade det misstaget mig 380 kr och inte ännu mer.)

Igår fyllde brorsonen och en kompis år, med 39 emellan. Vi var elva tjejer som firade på restaurang. Sedan var vi på puben och där pratade jag med en man vars garage vi ser från vårt köksfönster och en kompis sa att vi ser honom uppifrån och bakifrån. Det låter som ett läskigt spionage vi håller på med. När jag satte mig bredvid honom frågade han om jag fått en bättre utsikt och jag sa "ja, hon är ju vacker" och tittade på min kompis som satt mittemot, men då menade han att han satt träpanel på sitt garage.

 www.peaceandlove.nu Lars Demian ska spela för mig i Göteborg den 12 december.

Gräs i kvällssol
Skolfoto

Nu har årets fotokatalog kommit och jag blev bra på personalkortet. Jag har inget emot att vara lång, men jag har inte känt mig särskilt lång sedan gymnasiet när småkillarna bröjade växa om mig. Att vara 172 cm är inget ovanligt i det här landet. Det konstiga är att jag ser ut som en jättekvinna bland pygméer. Jag visade kortet för sambon och sa att det ser ut som om jag är på väg ut ur bild. Du står ju på en bänk, sa han. Men det gjorde de andra också. Det finns en riktigt lång kille med på bilden, han är nog två meter, men han fick sitta längst fram och hotar inte att trilla ur ramen.

 http://lovesearch.se

Världens längsta kvinna är 237 cm.

Dagens outfit och fitta

Nä, ni, om vi skulle ta en dagens outfit i alla fall så får ni ser hur dumt det blir. Svårt att ta kort på mig själv så det blir utan bilder, helt menlöst. Samma som gårdagens outfit. Eftersom jag inte vill att någon annan ska ha likadana kläder köper jag udda grejor, eller blandar gammalt och nytt.

Dagens outfit på jobbet:

Roliga jeans med fjädrar målade i tyget, köpta för 8 euro i Madrid 2004
Svart linneskjorta med öljetter i hals och ärmslut, märket Salsa, köpta på T & T i Hamneda för kanske tre år sedan

 
Jag kom på att jag kan ta närbild på mönstret åtminstone.

Kvällens outfit på motionspromenad:

Urtvättad marinblå och gråmelange lufsenjacka med Prioritytryck, sponsortryck från reklambyrån CJ´s screentryck och en Wasavolleylogga som väninnan ritat. Köpt från Sportjohan tidigt 90-tal som lagoverall.

Solblekta marinblå byxor med dragkedjor så det går att ha tre olika längder, köpta ganska nyligen en marknadslördag på salutorget.

Utnämningen Dagens fitta går till resebolaget Sterling för deras omöjliga sajt, där jag inte kan boka en resa till Prag.

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13 :


1. Vad tycker du? Var det rätt författare?

2. Har du läst något av årets Nobelpristagare?

3. Brukar du försöka läsa något av den som vinner Nobelpriset?

4. Vem har inte fått Nobelpriset, och som borde få det?

1. Det vet jag inte. Det tror jag inte jag tycker.
2. Nej, aldrig hört talas om.
3. Oftast inte, men jag blir stolt om jag redan har gjort det.
4. Astrid Lindgren, men svägerskans syster var med och fixade så hon fick Barnens Nobelpris och det tyckte hon var finare.


Marockansk choklad och dagens fitta

När jag var i Köpenhamn och kompisen guidade mig runt Christiania hade hon varnat mig för att köpa marockansk choklad där. Jag tyckte det var kul att jag hittade marockansk choklad på Ströget i stället. Apelsin och choklad passar ovanligt bra ihop och på trevliga affären Söstrene Grene hittade jag den här drickchokladen. Lite skeptisk blir jag till sådana här instruktioner:"Gör så här: Häll två rågade teskedar Beckscocoa i ett glass (jo, det står så) med lagom kall eller varm mjölk. Rör om noga. Mums!" På danska står det: "Servering: 2tsk. Kakao tilsättes varm mälk (ikke kogende). Det enda chokladpulver jag vet som funkar i kall mjölk är O´boy, andra blandar sig ju inte! Så här blev det när jag rört runt så mycket jag bara orkade, och hälften hamnat på bordet. Fast Chockwork Orange är fyndigt och det blir hyfsat gott, helst med varm mjölk då.Sambon undrade förresten varför jag tar kort på allt jag äger och har och lägger ut på internet (han är söt, den ende jag vet som säger internet och e-mail och inte bara nätet och mail) och jag svarade att det är för att jag tycker att det är roligt. Jag har ju märkt hur jag själv tycker det är kul med bloggar med mycket bilder. Fast dagens outfit intresserar mig inte, det får vara något särskilt för att jag ska visa kläder. Kanske man skulle lägga ut dagens fitta i stället? Alltså någon man är arg på. Hm, det skulle inte bli i den här bloggen i så fall men jag har flera...

Nobelpris

Nobelpriset i litteratur gick till fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio. Honom har jag inte hört talas om. Oftast har ingen vanlig människa, eller ens ovanlig bibliotekarie, hört något om nobelpristagarna innan. Jag mailade en kompis precis före ett, när det tillkännagavs vem som får priset, att jag ville att Joyce Carol Oates skulle få det men att det nog skulle bli "någon okänd jävla afrikan". Jag har inget emot afrikaner, jag var bara lite rolig. Och lite roligt blev det ju, med tanke på att människan skrivit en bok som heter Afrikanen.

 www.alex.se

Visa leg

Tips: om du verkligen vill visa leg på systemet så köp nya cidern +46. Jag fick visa idag och jag är född -74 och det blir, av förklarliga skäl, roligare för varje gång de frågar. Som bonus stod mitt favoritalko en bit bakom i kön och hojtade på sin sköna stockholmska "jag tycker mee du ser ung ut!". Cassis/lime låter helt galet, men jag är tvungen att prova.Närbilder


Flera får

Det bloggas alldeles för lite om får, tycker jag! Här kommer några fårbilder till:

Här är tvillingarna som alltid gör samma sak.

...och tittar åt samma håll.

Den ena är spräcklig och ser helt rolig ut i ansiktet.

Jag vill ha äpple!


Spökträdet


Trädgårdskonst


Solnedgång


Engelsk trädgård i kvällssol


Fårklöver

Här ville fåren gå åt varsitt håll.


Fårskalle


Här är vår lammskalle. Hon är inte Bond 007 utan bondfår 00007. Egentligen ska de ha märkning i båda öronen men vi hade inte så många märken.

Dela oss inte

Nu har lustigaskyltmakaren på ICA jobbat igen. Idag hittade jag en liten skylt mitt i bananerna som sa "Dela oss inte, vi har ju växt upp tillsammans!". Men om jag bara vill ha en eller två bananer då? Jag går väl inte och särar på banansyskon på ren jävelskap?

Det höll på att hända något fånigt på ICA, förresten. Jag plockade till mig en bok, scannade den och lade den i väskan. Sedan stod jag och bläddrade i nya kokboken som ICA:s kunder medverkat i. En människa ställde sig bredvid mig och plockade upp en bok och jag fick för mig att jag lagt ifrån mig den boken jag skulle köpa och var precis på vippen att säga det, men så såg jag att tjejen också höll i kokboken. Det hade blivit absurt om jag ryckt boken ur näven på henne och sagt att jag skulle ha den när vi stod vid en pall med flera hundra exemplar. Ungefär lika dumt som när jag åkte tåg och satt helt ensam i en vagn och det kom fram en människa och sa att jag satt på hennes plats!

 http:/e24.no

Älgpark, fik och får

Här är ett kort som min Englandboende kompis tog i somras när vi var på älgparken. Man får mata älgarna genom staket. Den här älgen står dessutom i ett litet skjul. Det har inte funnits där förr. Jag tror inte att älgar egentligen behöver små röda stugor utan det är nog mest för tyskar och danskar som kryllar i parken.

 

Hon tog också kort på mig när jag fått in en bra kaka på Svenska tantens trädgårdscafé:

Och när jag klappade fåren:

Rensa-avlopp-drömmar

Ikväll ska vi rensa avlopp. Jag har lovat att hjälpa till och plocka ut alla köksattiraljer ur ett skåp för att man ska kunna komma åt avloppet. Annars ska jag försöka hålla mig därifrån. Nu har jag inte sett Desperate housewives, eftersom vi inte har så många kanaler, men jag har läst en intervju med idiotsnygge James Denton som spelar rörmokare där. Han får gärna komma hit! Då behöver inte ens sambon vara hemma. Ja, så säger vi! Och så struntar vi i att han inte är rörmokare på riktigt, okej?

James Dentonhttp://wikimedia.org

Som på film

En kompis har varit med om något så makalöst märkligt så om man hade sett det på film hade man tänkt "mäh, så där händer det ju aldrig!". Han har varit i Kina i tre veckor. En dag sprang han, bokstavligen, in i en tjej så de trillade åt varsitt håll. Senare samma dag var han ute och gick i en helt annan del av en småstad med sisådär tio miljoner invånare. Då såg han samma tjej igen! Han hejade, hon hejade, de började prata, de åt lunch, han flyttade från kompisen han bodde hos till hotell, träffade den här tjejen flera gånger. Fantastiskt! Hon är 23 och han 37 men jag tror inte att åldersskillnaden är det största problemet, utan avståndet. Det ska bli mycket spännande att se hur det går.


 www.seriesam.com

Filmaffisch, Notting Hill. Det är ofta Hugh Grant som spelar den här killen som springer in i tjejer.

Katt

Sambon har hittat en ny katt i ladan. Jag har inte sett den än men den är gråsvartrandig och har fått köttbullar. Jag slänger in en bild på en av kattungarna vi hade förut.

Ordförande

Officiellt sett är jag ordförande i Bostadsrättsföreningen Ljungbyhus nummer tio. Det låter, det! Det är lustigt vad mycket post man får som fastighetsägare. Nu har vi fått konstigaste enkäten "Äldres boende - inventering av det allmänna bostadsbeståndet." Vi vill inte ha några äldre i vårt hus (tyvärr är 50% redan över 60 år). Det är hemskt ont om hissar, ramper, portöppnare, dörrbredder anpassade för rullstolar och plats för medhjälpare. Eftersom vi själva bestämmer vilka som får hyra hos oss har vi redan sållat bort en mängd gamlingar som bara skulle trilla och bryta lårbenshalsarna hela tiden.

www.coolstuff.se

Lördag på stan

Igår gjorde jag och väninnan en sväng på stan. På Godsmagasinet hade de just avslutat sitt musikcafé. På Keramikverkstan hade de en inte jätteimponerande utställning med konst av drivved, på torgmarknaden hade Mudrick packat ihop om han nu hade haft sin bagerivagn där, på ÖB var sänglådorna vi ville titta på slutsålda, på Fratelli firades kanelbullens dag fast vi var inte sugna på det utan jag tog en smoothie i stället och väninnan en chokladboll. Hon har infört chokladbollens dag den 10 oktober, hennes födelsedag, men det är inte så många som vet om det. Det kan tyckas som en misslyckad dag men vi hade ändå en trevlig lördageftermiddag.
www.rojos.se

Hål i väggen

Idag har vi rensat en vägg i stugan från gammal isolering full med musbon. Jag hittade det här. En trepack Barriär Diplom kondomer med bästföredatum 1 januari 1973.


Kulturkullan

Vecka 41

* Läser: För Lydia av Gun-Britt Sundström. Jag har nyligen läst Sundströms bok Maken och tyckte den var hemskt bra. För Lydia är en lite annorlunda bok för den bygger på Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg fast berättad ur Lydias synvinkel och flyttad till 70-talet. Jag har läst Den allvarsamma leken fast det var tio år sedan så jag borde egentligen friskat upp minnet lite, men jag har ingen lust att läsa om den nu. Sundström skriver väldigt träffande om relationer och nutid. Eller det som var nutid på 60- och 70-talet, jag tror inte hon skrivit något på länge.

* Lyssnar på: Mellan dröm och verklighet med Ratata. CD från 1987 som jag köpt nu eftersom mina LP-skivor ligger på mamma och pappas vind och kassetterna i stugan där de håller på att gå sönder! Så mycket som jag redan skrivit om Ratata så får det räcka. Mauro - bästa rösten jag vet!

* Veckans citat: "Jag rullar, alltså finns jag."
Väninnan vars hurts vi misslyckats med att sätta ihop men var hemskt stolta när vi fick hjulen att rulla.

* Veckans händelse: Kung i baren på Terraza på lördag.

Runkarpsmail

Här är svar från IT-chefen:

Jag kan rekommendera http://www.one.com/sv/ 12 spänn i månaden + registreringsavgift.

När jag kollade den sidan verkar det som om man måste ha ett helt webbhotell för att få registrera en adress. Jag vet inte om det är värt det bara för att jag ska få runkarp.se när jag redan har fyra-fem mailadresser.


Valp

I torsdags såg jag och fem andra tjejer en jääättesöt valp i Växjö. Det var en schnauzerblandning som var tio veckor och hette Pimp. Sambon har också träffat en valp nyligen. Den var tio veckor den med. Han får inte ta emot besök av så här söta djur när inte jag är hemma!
IKEA-möbler

I tisdags skrev jag om en snygg lådhurts jag var med när kompisen köpte på IKEA. Idag försökte vi sätta ihop den. Det gick sådär.

Frågor före uppstigning

-Ska du med på en utställning med drivved?
-Ska du med på blåsorkesterns musikcafé`?
-Vad ska man med ett webbhotell till?
-Hur ofta klipper du tånaglarna?
-Hur brett ska du gräva?
-Har han en jordkällare?

Å så en lista igen dårå

Hittat på http://konstellerporr.com/2008/08/29/quote-this/:

Bästa promenad: Jag har en entimmespromenad längs med ån Lagan som är bra. Idag såg jag fem rådjur där.

Favoritgata:  High Street  i Southend.

Favoritdrink: Strawberry Daiquiri

Bästa mikromaten:  Rester

Favoritförort:  Bergsjön. Den enda förort jag bott i så att jag kan säga att jag vet något om.

Fikar gärna på: Stockhultsgården i Markaryd.

Bästa kaffet: Jag dricker inte kaffe.

Bästa baren: På The Last Post i Southend är jag nog mest stammis, förutom Harrys i Ljungby men det känns inte så kul att ha den som bästa.  Fish n´chips (två för en), enorma glas med cider och sponge cake. Ja!

Här bjuder jag mamma på middag: Zeus var bra förut, nu vet jag faktiskt inte.

Här bjuder jag pappa på middag: Samma som mamma. Runkarp blir det ofta. Hembakt pizza eller lamm.

Senaste Stockholmsupptäckt:
Senaste vet jag inte men Zapata i Gamla stan är guld!

Senaste teaterföreställning: Igår var jag på en svårbestämd föreställning med Thomas Di Leva på Växjö teater. Annars är jag inte så förtjust i teater.

Senaste utställning: Vet inte. Imorgon ska jag kanske gå och titta på en utställning på Keramikverksta´n med drivved och annat jox.

Bästa konsertlokalen: Jag gillar Ullevi, om det räknas som lokal när det är utomhus.

En bra gå bort-present: Choklad

Favoritlyxartikel: Vad är en lyxartikel? Äger jag någon?

Läser just nu: 19 minuter av Jpdi Picoult

Läser helst: Romaner, gärna svenska kvinnliga författtare som Barbara Voors, Marianne Fredriksson, Elsie Johansson

Favoritfärg: Röd

Favoritmärke:
Levis

Favoritskor: Skinnkängor

Klädkonto per månad: Jag har inget särskilt konto för det men det ska mycket till innan jag köper något för över 500 spänn.

Dricksprocent: Procent? Jag brukar inte dricksa.

Modeförebild: Har ingen förebild.

Mest överskattade affär: Mediamarkt är tråkigt, men jag vet inte om det är överskattat

Det dyraste jag har köpt: En halv stuga.Två halva lägenheter.

Favoritprodukt på Systemet: Jag köper mest en cider som jag inte ens vet vad den heter. Vänta lite... Cid "smile" wildberrries. Det var ju fånigt av den.

Favoritprodukt på Apoteket: Bats deodorant.

Bästa fyllekäket: Brukar inte bli fyllehungrig. Korv och bröd kan vara trevligt sent på natten.

Lyssnar på: Just nu spelar datorn Bon Jovi för mig. Jag bad om musik som liknar Bryan Adams.

Bästa förfestmusiken: 80-talshits

Senast gnolade: Soulboy med Ratata hörde jag mig själv sjunga med i under dagens promenad med MP3.

Senast köpta skivan:
Någon folkmusikskiva med Sofia Karlsson. Den var inte så bra.

Mitt sämsta köp någonsin: Jag köper bara bra saker.

Dansar helst till: 80-talsmusik

Senaste impulsköp: Idag köpte jag en ögonskugga för att det var 20% rabatt på Parelle som fyller ett år.

Senaste secondhandfyndet: Handlar sällan second hand.

Fulaste klädfärg: Orange

Mode jag aldrig vill se igen: Neon, inte snyggt på 80-talet, inte snyggt nu eller någonsin!

Värsta huvudbonaden: Huckle.

Bästa huvudbonaden: Min flumhatt som jag hittade för tio kronor på Kappahl för hur många år sedan som helst.

Favoritaccessoar: Hund?

Bil/Transportmedel:
Cykel.

Så får jag tiden att gå i kollektivtrafiken: Sällan åker jag kollektivt här i stan. Mobil är en bra grej att leka med. Tänk vad man kan skicka många nödvändiga SMS efter fem på morgonen medan invandrarkillarna frågar "how are you?" i Göteborg.


Vägbeskrivning

Idag gav jag sämsta vägbeskrivningen på länge och det var inte ens utomhus och definitivt ingen väg. En man med en bunt tidningar ville träffa en rektor. Inte helt fel tänkt att gå till skolbiblioteket kanske, men jag kan inte förklara var olika rum ligger. "Det är jättelångt åt det hållet och sen till höger." Visst.

Apropå vägbeskrivningar och att jag inte ens kan förklara var jag har stuga någonstans. Jag håller på och utröner möjligheten att få mailadressen [email protected] men jag är inte helt säker på att kommunens IT-chef (som dessutom råkar vara ihop med en kompis till mig) tar min fråga på allvar. Han citerades i Smålänningen idag där han försöker ha en bra dialog med folk som vill registrera mailadresser med skumma ortnamn...

www.skiftnyckel.com

Våffla/våfflor

Nu steg Fratellis lavinartat (nej, det går inte att stiga lavinartat men vad är det jag letar efter för ord då?) i popularitet hos mig! De har våfflor! Jag brukar bli besviken på att det ofta står våfflor och pannkakor fast man bara får en och här är det tvärtom. Det står "våffla med sylt och grädde 29 kr" på en skylt. Jag fick två våfflor med sylt och en lyxig och ganska stor kula italiensk vaniljglass samt några frusna hallon och blåbär ovanpå för samma pris.

Jag har köpt en trevlig bok som heter Café Småland och  nu vill jag såklart åka runt och prova alla 51 fiken. Projekt!


Kosmonauter?

Om två kosmiska själar möts, blir det en stjärnsmäll då? Di Leva blev nog förvånad när det visade sig sitta en nästan ännu mer kosmisk varelse i publiken. Med Di Leva vet man aldrig riktigt vad han pratar om, och om han verkligen är sådär spejsad, men med Edwin-Texas-Sminkmannen-Nordens skönaste människa-Johnsson  (åh, vad roligt, jag har just skrivit in Di Leva på Hit FM och som liknande musik får jag Stad i ljus med Tommy Körberg!) vet man att han faktiskt är spritt språngande. Jag tror att det han frågade var om Di Leva besökt en planet i stjärnbilden Cassiopeja och Di Leva svarade att han är överallt.

Vi förväntade oss 90 minuter Di Leva och fick nästan det dubbla. Det var ju generöst men på tok för långt. I alla fall för mig som satt på balkongen på Växjö teater där de glömt att bygga plats för ben och fötter. Alla ville höra mera sång, men det mesta av föreställningen Låt kärleken växa var prat. Det blev för mycket av väckelsemöte och lekstuga.

"Frukta inte, ät frukt!" mässar Di Leva och kastar apelsiner på publiken. Det är småmysigt när han går omkring på scenen och skrattar åt sig själv, det blir ganska häftigt när hela publiken blundar, helt galet när alla skriker rakt ut -tre gånger dessutom- och magiskt när han äntligen sjunger några av sina populäraste sånger. Det är härligt med människor som inte är som alla andra men även påfrestande. Vissa avnjuts helst i mindre doser. Tuva har skrivit en recension som jag nästan fullständigt instämmer i:
http://www.smp.se/noje_o_kultur/scen/di-leva-sprider-lite-for-mycket-karlek-(887223).gm
 http://www.folkbladet.nu/
http://www.lokaltidningen.se/

Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com/?cat=13 :

1. Vilken var den första bok du läste?

2. Vilken är den första film du minns att du sett?

3. Vilken bok vill du rekommendera föräldrar att läsa som första boken de läser för ett litet barn?

4. Vilket var det första tv-program du minns att du sett?

Svårt, kommer folk ihåg sådant här? Mamma och pappa får påminna mig men här kommer mina svar först.

1. Säkert någon Pixibok, jag hade många.
2. Jag var med i något slags filmklubb och det var jättespännande att få se film i högstadiets aula. Trollsommar var en tidig film jag minns att jag tyckte om. Det var en tjej från stan med i den.
3. Någon Astrid Lindgren. Emil kanske.
4. Ingen aning. Jag lärde mig bokstäverna när jag såg Fem myror är fler än fyra elefanter och då var jag nog fyra år.

 www.lovefilm.se


IKEABEA!

Jag har skrivit det förut men jag vill än en gång tipsa om den fantastiskt goda bearnaisesåsen man kan köpa på IKEA av alla konstiga ställen. Igår gjorde jag en ovanligt lyckad anrättning som även sambon blev lite imponerad av trots att det är jag som är beafan här.

Lägg skivor med kassler i en form, stryk ut ett tjockt lager Ikeabea på varje skiva, lägg ut några burkchampinjoner (eller riktiga då, fast jag tycker faktiskt burkchampisar passar bra till sådant här), placera ut några körsbärstomater (vi har fått små goda gula av svärmor) och till sist en ostskiva och peppar och basilika på varje kasslerbit. Koka ris under tiden som kasslern gojsar till sig i ugnen. Ujujuj! Jag försökte förklara det geniala i kompositionen: Håhåhehe, goffa, goffa, ååååh, hurra, vad bra, mild bea kontrasterar mot sältan i kasslern, jaaa!

 http://snack.aftonbladet.se

Thomas Di Leva

Imorgon ska jag se Thomas Di Leva för jag vet inte vilken gång i ordningen. Jag har sett honom minst en gång på Statt i Hedemora och det var våren 1992. Precis nyfylld artonåring stod jag längst fram med kvällens hångel som skrek Pillisnork genom hela konserten. Di Levas första grupp hette The Pillisnorks men han verkade inte vilja bli påmind om det. I alla fall inte när han var ute på en pratochsjungturné med Peter Wahlbeck.

En annan gång, kanske fler, har jag sett honom på Dala-Rock och då har han druckit ur en vattenkanna.

En vän till mig tyckte det var en suspekt text när han sjöng "Vi får finnar när vi älskar". Vi andra hörde "vingar", det är inte lika roligt.

 www.peaceandlove.nu

Pruta på ICA

Idag har jag prutat på ICA, eller åtminstone talat om för dem att det är dumt att skriva "gäller bara choklad" när det är två för 30 och alternativen är Chocolate Decadence Bar och Chocolate Hazelnut Crunch Bar. Det gällde alltså inte hazelnut. Hur ska man fatta det då? Va? Klart jag inte ville ha dem om de kostade över 20 kr/styck.

www.kaboodle.com

Charlotte Perrelli

Jag tycker inte om Charlotte Perrelli. Hon kanske är en jättetrevlig tjej men jag blir nervös av hennes smala och sneda ögon och överspacklade ansikte. Man kan inte rå för att man har smala och sneda ögon men jag tror att hon övergör dem med kattsmink. Hon kommer hit på lördag och jag frågade sambon hur vi ska hantera det (precis som om det är hem till oss hon kommer...) och han sa att vi kan tvätta hennes ansikte i aceton. Yes, killen som vet hur man på det skonsammaste sättet gör en sminkborttagning! Det kommer ändå inte att förvåna mig ett dugg om jag står längst fram och skriker på lördag. Jag brukar ju göra det när jag hamnar på livespelning oavsett artist.
 www.aftonbladet.se

Abborrsorg

Sambon har avlivat vår abborre. Det känns tråkigt för han bodde ändå hos oss i två år, vilket får anses vara ovanligt länge med tanke på att det sägs att man inte kan ha insjöfisk i akvarium. Borren kallade vi honom och han var ett trevligt djur men även en bortskämd liten jävel, som bara åt skalade räkor. På slutet åt han inte alls utan låg mest på botten och såg ledsen ut. Nu har vi ett tomt akvarium i badkarsstorlek i TV-rummet. Det ser konstigt ut.

 Borren för två år sedan när han ännu var pigg och glad.

RSS 2.0