Reaböcker

Jag hade tänkt börja tjäna lite pengar på reklam här men fattar inte html. Och inte vet jag vad jag har för clearingnummer på banken så jag kan inte säga var de ska sätta in alla feta pengar som ska börja rulla in.

Idag gick jag pliktskyldigt på bokrea. Vår bokhandel är tråkig och där var inget jag behövde. Kollade rean på ICA också, men den var inte heller särskilt lockande. Har för övrigt, utanför bokhandeln, råkat ut för en aggressiv marknadsföring av tidningen Metro. En kille gav mig en tidning när jag kom cyklande. Jag ville ha en så det var okej, men tycker ändå de kan låta folk vara ifred när de har fullt upp med att inte sladda omkull i slasket.

"- Vet inte om det är någon merit att bli fintad av ett får." Sambon var inte så imponerad när jag sa att ett av våra får fintade bort mig. De ställer sig med huvudena nere i foderhon så det är omöjligt att lägga ned mat där. När man då försöker kasta sig fram med skopan så hinner de ofta emellan och får pellets på huvudet. Så dumma djur! Eller så tappar man hälften av maten på marken och vi vill inte att de ska äta från marken eftersom det troligen var det tackan gjorde innan hon lade benen i vädret.

Kadaver och jävelskap

Det låter som en fulfars med Stefan & Krister. Det var något jag sa i samband med att vi pratade om alla döda djur vi grävt ned bakom ladugården. Där är så många nu så vi minns inte ens var de är längre och det skulle verkligen vara skitjobbigt att märka att vi grävt på samma ställe och få upp ett gammalt döddjur. Jag tänker såklart på Stephen Kings Jurtjyrkogården som är en ohyggligt läskig bok. Jag vet inte om jag sett filmen eller om jag bara har bokens äckliga scener inpräntade i skallen.

Jag undrar hur många människor som sitter och googlar sig själva eller har något slags söksystem som talar om för dem att någon behandlat dem på nätet. Det är många jag skriver om som hör av sig till mig och det är smickrande och roligt. Oftast har jag skrivit snälla saker. Som positiva recensioner om skivor och böcker.

Bokrea och bokkamel

Imorgon startar bokrean, årets höjdpunkt för alla boktokar. Fast jag ser bokmässan som en viktigare händelse. Jag brukar faktiskt inte köpa så mycket böcker. Oftast vill jag bara läsa en bok en gång och då kan jag låna den. Jag har beställt några böcker från Adlibris nu men det var inte på rea.

Idag fick jag veta att det finns bokkameler i Kenya! I stället för bokbuss har de kameler som bär runt böcker som ett bibliotek. Det är ju helt fantastiskt! Kolla http://www.bibsent.no/oasen/kameler.htm

Nu har jag sett Helena Bergströms Se upp för dårarna som var en riktigt rolig film. Men jag kunde störa mig lite på präktigheten ibland som när dottern talar om för pappan hur hopplöst stolt han är men att hon älskar honom ändå. Och aldrig skulle det hända att en invandrad turktunnelbaneförare skulle få jobb som hjärtkirurg. Men som en söt liten saga funkar det. Vet inte om det bara är jag eller om andra associerar turkpappan med nobelpristagaren Pamuk. Jag kanske tycker att alla turkar ser ut så? Nej, förlåt, det hoppas jag inte. Fast jag vet att det faktiskt är så att liksom svenskar kan ha svårt att skilja på till exempel japaner så har de svårt att se skillnad på oss. Lustigt.

Såg nyss första avsnittet av Leende guldbruna ögon. Riktigt rolig serie om mörkhyade Lennart som vill sjunga i dansband. Fares Fares spelar suveränt den tuffe rapparkillen som går med på att bli medlem i gruppen. Jag vet en kille som är väldigt lik den rollfiguren.

Idag har jag förvånat i köket igen genom att hitta på en ny maträtt. Stekt kycklingkassler i tärningar, champinjoner, vitlök och nyheten creme fraiche gormet med fetaost och soltorkade tomater, och ris till. Så gott! Så nöjd!

Kulturkullan

Vecka 9

* Läser: Bilden av pappa av Gerdur Kristný och Thelma Ásdísardóttir. Den här boken är helt ny, utgiven 2007 till Bra Böckers bokklubb En sann historia. Thelma och hennes fyra systrar växte upp i isländska Hafnarfjördur på 70-talet. Pappan var alkoholist och misshandlade mamman och utnyttjade systrarna sexuellt. Jag har varit utbytesstudent på Island och bott i ett litet samhälle där alla vet allt om alla. Efter att jag blev upprörd när jag fick veta att det bara går att göra abort i Reykjavík gick det rykten om att jag var gravid. Det har jag aldrig varit. I den här boken berättas om hur städad familjen såg ut utåt men jag undrar hur mycket grannar och andra runt omkring visste eller trodde. Det är modigt av Thelma att berätta precis hur hennes hemska uppväxt var.

* Lyssnar på: On the way to wonderland med Sunrise Avenue. CD från 2006. Jag tycker nog om finska grupper. De här finnarna låter likt, även de finska, Rasmus. Trevlig pop/rock med lättfastnande melodier. Den låt man hört spelas sönder och samman på radio är Fairytale gone bad. Det är också den bästa låten på skivan. Jag har trott att de sjöng "there´s nothing on our dice" och tyckt att det är en talande och läskig formulering. Om inte tärningen visar något alls, vad ska man göra då? Den tjusiga frasen har jag tydligen hittat på själv för i texten är det inte alls lika fyndiga "there´s nothing on our side" men i alla fall.

* Veckans citat:
- Mercan står där igen ikväll.
- Märta står där med sitt klaver?
- Vem har läskiga ben?

Sambon pratade om en bil ute på vägen. Jag trodde att närmare 90-åriga grannen Märta stod där ute med sitt dragspel och en kompis tyckte han sa något om ben... Trötta, förkylda och döva kan vi höra de mest fantastiska saker.

* Veckans händelse: På lördag kommer Melody Club till Garvaren. Det kostar 170 kronor. Spelningen börjar ungefär 23.30. Jag har sett dem förut och de är bra lajv men jag vet inte om jag ska gå nu.

Författarbesök och melodifestival

Bengt Eriksson har kommenterat det jag skrev om hans bok Svenska sång- och rockpoeter 2 i förra Kulturkullan. Det är klart att det är lättare att skriva om artister man själv tycker om än artister man ogillar, men som journalist måste man ju träffa alla möjliga och omöjliga intervjuobjekt. Den här boken är en samling essäer om artister som författarna tycker om och har valt just därför.

Igår gick det som jag ville i melodifestivalen. Jag tyckte att Andreas Johnson var bäst. Sedan tyckte jag att Sarah Dawn Finer har en fin röst men trodde inte hon skulle gå vidare eftersom hon inte är så känd. Jag kände igen namnet men vet inte varför. Hon har tydligen varit med i diverse filmer och musikaler så jag har väl hört henne i något sådant sammanhang.

Att meja Carolina Klüft

Igår slutade sambon lite tidigare och vi åkte och shoppade i Växjö. Sprang snabbt igenom mysiga inredningsbutiken Village och knölade mig förbi tre tjejer som stod och pratade mitt i gången. En var jättegravid så hon kunde inte flytta på sig men de andra två behövde inte stå i vägen, tyckte jag. När vi gått ut sa sambon att jag höll på att meja ned Carolina Klüft på min envisa väg. Det hade inte jag sett så jag var tvungen att gå tillbaka och kolla och det var minsann hon!

Åkte till Samarkand och gick på Systemet. Jag fick visa leg! Haha! Jag är alldeles snart 33.

Idag har vi varit i stugan och klippt ett får. Eller jag har mest suttit på en pall och samlat ull. Och frusit om fötterna. Jag borde snart fatta att det är för kallt för gummistövlar även fast jag hade strumpbyxor och strumpor. Var tvungen att lägga mig på golvet och sätta fötterna mot kakelugnen efteråt.

Även små förändringar är förändringar. Jag kan känna mig nöjd bara jag lackat naglarna. Nu när det är sportlov kan man göra små grejor som ingen kommer att märka. Jag har blekt håret med sprej och ikväll ska en kompis komma hit och hjälpa mig att färga fransar och bryn kolsvarta. Och så har jag köpt ett par nya byxor så jag inte ska ha jeans jämt. Det stod Absolute Feminine på dem men jag tyckte de var ganska macho arméaktiga. Med nitbälte. Från Cubus där jag aldrig lyckats handla något förut.

Penis song

Igår städade jag för att jag skulle ha hit ett par kompisar och äta äppelpaj. Det är så trist att städa bara för sig själv så när man ska ha besök kan man städa lite extra för då är det någon mer som får se. Jag gav mig till och med in i en jättehög med kläder som legat i gästsängen jag vet inte hur länge. Det var visst länge sedan vi hade någon som sov över här. Vi brukar förvara nattgäster i stugan. I den här högen låg bland annat 73 strumpor och 24 t-shirts/skjortor, en vante, ett par byxor som jag trodde jag skänkt till Myrorna för länge sedan och några jackor. Nästa gång sambon säger att han inte har några strumpor ska jag befalla honom att göra en djupdykning i klädhögen.

En av vännerna som var här skulle visa mig ett mail. Jag tyckte hon skulle öppna ett mail hon fått från sin brorsson. Tyvärr gick det inte att kolla i vår ursega dator men det visade sig att hans band finns med på U-tube. Googla Ebbe Elmers Penis song.

Idag fyller svägerskan år. Hon frågade om jag visste att hon är en seriefigur. Visste jag ju inte. Hennes gamla kompis Nina Hemmingsson har givit ut ett seriealbum som heter Jag är din flickvän nu och där är hon med och hon fick det albumet i födelsedagspresent.

Eftermiddagsbio och Metro

Igår var jag på eftermiddagsbio. Jag och väninnan såg Underbara älskade som jag undrar om den inte åker lite snålskjuts på Martina Haags bok Underbar och älskad av alla som snart ska komma som film. Hur som helst så var det en bra film fast ibland fattade jag inte vart den var på väg. Retade mig lite på att sjuttonårige killen var så tyst och trist (fast söt) och ändå kom roliga äldre tjejen och ville träffa honom hela tiden. Det var mest panchisar på bion, men en del andra mittpådagenlediga också.

Gratistidningen Metro har kommit till Ljungby. Varför det? Det är en typisk sak man kan hugga tag i om man ska åka t-bana eller buss, men hur många är det som gör det här? Jag vet inte var den finns förutom bredvid Månen (köpcenter) och tänker mig att man tar den för att läsa på vägen mellan kiosken Havannamagasinet och fiket Roddys på andra sidan torget. Fast fattiga studenter och andra som inte köper tidningar kanske uppskattar den?

Att minnas namn

Till min stora lättnad börjar jag förtränga helt onödiga namn jag en gång kunnat. När jag gick på högstadiet var jag helt besatt av fotokataloger. Då visste jag nästan vad alla hette på hela skolan med ungefär 700 elever. Och de intressanta killarna pluggade jag in med telefonnummer, adress, personnummer och allt som gick att få tag i. När jag spelade ett spel som gick ut på att bilda ord av bokstäver på tärningar i måndags frågade en kille om jag var autist eftersom jag snabbt såg långa ord man kunde lägga. Jag tror också att jag är lite autistisk ibland när jag gör sådana saker. I alla fall; namn som jag börjar glömma bort. Det kändes skönt att för ett ögonblick inte minnas vad en kille jag var tillsammans med ett par månader för elva år sedan heter i efternamn när jag skulle prata om honom med en gammal klasskompis. Det var ett konstigt förhållande vi hade. Han var så väldigt olämplig för mig. Jag skulle aldrig kunna vara ihop med en kille som haschar nu.

Jag fick en konstig kärleksförklaring en gång. Jag satt i knät på en kille och så sa han "åh, Ylva Johansson, jag tycker om dig!". "Ja, fast så heter jag ju inte!"...

Kulturkullan

Vecka 8

* Läser: Glaskupan av Sylvia Plath. Klassiker från 60-talet. Mest läser jag den här för att jag ska läsa en annan bok sedan, Ett tal till min systers bröllop av Linda Skugge. Sylvia Plath gifte sig och fick barn med en man som även han var författare. Det var hon som fick ta hand om barnen. Hon blev djupt deprimerad och tog livet av sig. Mycket av boken är självupplevt men än så länge har jag bara läst om Esther, en ung begåvad tjej som vinner en tävling där priset är en månad på en damtidning i New York.

* Lyssnar på: Hovet med Hovet. CD från 2004. Hovet är Lars Winnerbäcks kompband. De har spelat så mycket ihop så de ville ge ut en egen skiva. Jag har solopplattor med Idde, Anna (och båda tillsammans) och Josef. Josef Zachrisson har gjort en helt fantastisk skiva men ändå är det inte så mycket ståhej kring honom. På den här skivan turas bandmedlemmarna om att sjunga och jag tycker inte att alla har lika starka röster. Det hade gärna fått vara mera av Josef och Idde. Men det är en sympatisk idé att alla ska göra ungefär lika mycket. Hoppas det kommer mera från dem!

* Veckans citat: "Hon fick frågan vem som är den romerska motsvarigheten till grekiska Zeus och svarade Tor!"

Hörde några ungdomar som pratade om roliga lektioner.

* Veckans händelse: Ljungby har sportlov. På onsdag klockan 15 är det eftermiddagsbio, Underbara älskade visas på Garvaren och man får kaffe och wienerbröd. Vet inte om det är en pensionärsgrej men ska kanske dit och titta.

En återträffare

Nöjd konstaterar jag att jag träffat tre av mina gamla folkhögskoleklasskompisar på två månader. Vi gick ut för drygt tio år sedan och det är egentligen bara en tjej jag har kontakt med, och som jag brukar träffa någon gång om året. Vi hade tänkt ha en återträff när det var tioårsjubileum men det blev aldrig av. Det verkar mest vara jag som har tid och lust och råd att åka runt och träffa folk. Lustigt det där. Det är samma med alla mina kompisar i Stockholmstrakten. Om vi ska ses så är det jag som får åka. Visserligen åker jag till Stockholm ibland, men det är liksom inte längre till Ljungby från Stockholm än tvärtom, som det verkar.

Shop til you drop

Shoppingdag! Gick från Ringvägen till Gamla stan och vidare Drottninggatan till Sergels torg. När jag kom  fram till Plattan gick jag runt där nere och tittade lite och hamnade i en otroligt stor galleria som heter Gallerian och som är ganska ny. I alla fall för mig. Jag har köpt ett par gröna byxor med inbyggt nitbälte på Cubus, en svart topp som jag tittat på förut på MQ och en randig t-shirt till sambon på JC. Mycket nöjd! Jag har något slags ätstörning för det är bedrövligt svårt att inte äta något när de frestar med våfflor, pannkakor, glass och kakor överallt. Jag är helt stolt över att jag stod emot. Sedan trodde jag att jag skulle luncha med min bror men det hade inte han fattat så han satt på ett vegetariskt fik där jag vägrade äta. Jag tycker ju inte om grönsaker och buffén såg verkligen skitkonstig ut. Jag väntade tills han hade ätit klart och sedan gick vi till bageriet bredvid där jag tänkte att jag skulle äta tomatsoppa (eh, jag tycker om några grönsaker) men då vaknade lillkillen i vagnen utanför innan jag hann beställa så då gick vi hem till brorsan och så fick jag pizzan som vi bakade i lördags. Sedan var vi och hämtade treåringen på dagis.

Jag hade fixat träff med en klasskompis från folkhögskolan i Stöllet. Honom har jag inte träffat sedan vi slutade -96 så det var spännande. Jag stod och väntade på honom på Centralen och var rädd att jag inte skulle känna igen honom. Hängde vid hålet mitt på Centralen där vi skulle ses och kikade på alla möjliga killar. Där stod en som jag tänkte möjligtvis kunde vara han men han såg så ointresserad ut... Till slut kom han och vi gick och fikade ett par timmar. Trevligt. Roligaste nyheten var att en av våra klasskompisar har fått fast jobb på Expressen! Sedan åkte jag hem till en annan kompis som också bor på Ringvägen. Hon hade sjukstuga. Visserligen är hon sjukgymnast men jag trodde inte hon brukade ta med jobbet hem. Det var så att ett par av hennes kollegor hade kommit dit för att de varit på ICA i närheten när den ena fick en grind i magen. Då fick hon ligga och vila hos min kompis ett tag. Sedan skulle vi göra middag. Kompisen hade tänkt ge mig falafel men det var jag skeptisk till så vi gjorde en hemskt mystisk kombination av pasta, creme fraiche, stekta champinjoner och tonfisksallad.

Annat sätt att vakna på

Idag ryckte ettåringen i mina ögonlock och nös mig i ansiktet. Sedan satte han sig på mitt huvud. Det lät kul när min svägerska sa till honom; sitt inte på Ylvas huvud.

Gick promenad med brorsan och treåringen till Vinterviken och fikade på mysiga Skulpturens hus. På vägen hem fick vi uppleva en broöppning.

Bra att brorsan kom på att det var skådisen Per Graffman vi såg igår på Nordiska för det hade tagit lång tid för mig att ta reda på. Idag har jag inte sett någon kändis. Har hållit mig på Söder hela dagen. Var och hälsade på en syssling som bor nära Hornstull. Där blev det rena släktträffen för hon hade sin mamma, moster och morbror där. Hennes 1 1/2-åring är så söt! Jag fick mata henne med semla när inte mamman fick. Nu har jag vandrat hem till en kompis och hennes kille på Ringvägen. Vi har ätit tacos och ska spela ett spel med tärningar och bokstäver. Det låter som något jag borde vara bra på.

Sätt att vakna på

Jag har sovit på en madrass på golvet i vardagsrummet hos brorsans familj. När ungarna gick upp var det alldeles för tidigt för mig så jag låg kvar och låtsades sova ett tag till. När jag väl öppnade ögonen såg ettåringen det direkt och satte sig på mitt huvud.

Jag åkte båt med min bror och treåringen till Djurgården och gick på Nordiska muséet. Där fikade vi och jag tror att vi såg en skådis men jag vet absolut inte vad han heter eller vad han gjort så det får jag fundera på. Tittade på en tapetutställning och en utställning med olika saker som folk samlar på. Intressant att någon kan komma på att samla på citruspressar, vettar (fejkfåglar som man jagar med) och rörpinnar = pinnar man rör om färg med och dessutom sådana som flutit i land från målerijobb på båtar.

Strax melodifestival och jag sätter mitt hopp till Sebastian. Han är den enda som jag har en skiva med av kvällens artister.

Bokbombning

Det hände något hemskt konstigt. Vi fick en låda med 60 pocketar från Månpocket. Det stod klart och tydligt att de skulle levereras till mig på biblioteket. Eftersom jag inte kunde komma ihåg att jag beställt dem kändes det lite jobbigt ett tag. Tills vi fick reda på att det är en gåva från Månpocket som håller på att flytta. Jag satte upp mig på en intresseanmälan om att få lagerböcker, men det var så länge sedan så det hade jag glömt. Jag tänkte att så förvirrad är jag väl ändå inte så att jag beställer 60 böcker utan att veta om det...

Igår gjorde jag ugnspannkaka. Sambon sa att jag aldrig gjort det förut. Det har jag men det var länge sedan. Väldigt lyckat blev det och snabbt går det så det blir nog snart igen.

Imorse vid sjutiden tappade jag en mobilladdare i parketten. Då vaknade hunden under och skällde. Stackars Lady, hon är inte van vid att någon stökar hos oss så tidigt. Sambon brukar vara väldigt tyst på morgonen eftersom jag sover när han går till jobbet.

Snart åker jag till Stockholm, roligt!

Stockholmstripp

Imorgon åker jag till Stockholm för att stanna till på tisdag. Jag ska hälsa på brorsans familj och träffa kompisar. Hoppas jag får se melodifestivalen på lördag. Det blir en bussresa på nästan sju timmar imorgon och jag har laddat upp med hallonmuffins och en ny sorts Mer med vattenmelon, och godis såklart. Oj, nu ringde det en kompis som trodde att det var sambons nummer. Jag kan två mobilnummer utantill, mitt och sambons, och det händer att jag ger bort fel nummer. Eh, tur när det är till någon som känner oss båda.

Ovanlig Valentin

Nu har sambon fått allahjärtansdagpresenten. En CD med Iron Maiden. Kontrasten mellan hjärtkortet och skivkonvolutet var rätt stor. Jag hade en känsla av att han inte ville ha ett gosefår som säger "I love you" om man klämmer på dess mage, men det var bra frestande.

Åkte och skulle klippa ett får trodde vi. Men när vi kom ut i ladugården låg ett får på rygg med benen rätt upp. Det är inget bra. Eftersom det inte var så mycket liv kvar i stackars tackan som var helt uppsvullen hämtade vi en granne med bössa. Sedan hade vi inte lust att klippa något får längre. Åkte hem igen. Nu ska vi äta entrecôte och klyftpotatis och dricka vin. Åtminstone.

Allahjärtansdag

Idag firar vi Alla hjärtans dag. Jag är i princip lite motståndare till köphysterin men tycker ändå att det är trevigt med kort, blommor, choklad och alla möjliga presenter. Sambon ska få en present och ett kort och jag hoppas vi ska ut och äta ikväll. På skolan är det en förening som delar ut hjärtformade klubbor. Det var ju en trevlig idé men trist när det ligger papper och pinnar överallt.

Tips: skicka roliga kort från http://www.care2.com

Bra film, död författare, blivande zombie

Igår såg jag den spanska filmen Att återvända som var mycket bra! Jag har nog bara sett en Almodóvarfilm innan, Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, och den var mest bara konstig. Den här filmen kan jag rekommendera. Den handlar om tre generationer kvinnor varav den äldsta kommer tillbaka efter sin död och det visar sig inte ens vara övernaturligt.

En av mina favoritförfattare har dött, Marianne Fredriksson. Visserligen har hon inte skrivit så bra de senaste åren men jag tror ändå hon hade flera läsvärda böcker i sig. Jag har ett särskilt förhållande till henne för det var med hennes Evas bok jag började läsa vuxenböcker.

Jag kanske ska bli zombie? Visst är de alltid vakna? Jag har nästan slutat sova och känner mig zombiefierad ibland. En fördel med att vara zombie skulle vara att de saknar känslor. Jag har alldeles för många känslor, uläääh! Åtminstone de oroliga vore skönt att koppla bort. Har ingen lust att börja med sömntabletter för det är så svårt att sluta. Eller jag kanske ska bli hemmafru? Jag kan göra god köttfärssås.

Igår sa sambon att jag kunde leta gardiner. Nej, det hade jag ingen lust med. Det är tråkigt och svårt så han ska minsann vara med. Idag började vi på Vivianns fyndbod som är en gardinaffär. De hade nästan bara fula men dyra gardiner. Varför ska alla gardiner vara antingen enfärgade eller ha stora mönster, ofta blommor? Och varför finns det nästan bara panellängder? Nästa affär var Hemtex, som hade ännu tristare saker. I halv panik satte vi sista chansen på Hemköp och där hittade vi något som får duga. Såklart panelgardiner, med stora mönster av blommor... Men i neutralt vitt och grått. Sovrummet är riktigt tjusigt inrett nu med en nysnickrad hylla och tavlor också. Särskilt nöjd är jag med förstoringen på snyggaste fåret som sambon först inte ville ha mittemot sängen så att det är det första man ser när man vaknar. Nu blev det så ändå. Idag fick jag förresten klia baggen bakom örat. Det brukar han inte tillåta. Han var så inställd på att äta löv så han knappt märkte det.

Kulturkullan

Vecka 7

* Läser: Svenska sång- och rockpoeter 2 av Bengt och Joel Eriksson. Far och son Eriksson har skrivit ännu en bok om våra svenska musikpoeter. Båda är kultur- och musikjournalister och skriver enkelt och engagerande om alla artister. Frågan är om de verkligen tycker om alla de skriver om eller om de ibland får anstränga sig för att vara posivita. Särsklit konstigt tyckte jag att det var i förra delen när de skrev om rapartister och hur snillrika texter Timbuktu har. Jag tycker att det är fruktansvärt dålig poesi! I den här delen ser jag särskilt fram emot att läsa om Mauro Scocco och Joakim Berg.

* Lyssnar på: The Ark. CD med fyra spår från 1995. Det här är nog det första av The Ark som finns inspelat. Det är roligt att höra hur de lät innan de var kända. Teatraliskt och glamrockigt redan då. Jag hörde Racing with the rabbits lajv och ville sedan ha den på skiva. Tyvärr är den inte lika bra som jag minns den men det var ju klart speciellt att se dem uppträda på Stortorget i Växjö i minus femton grader med säkert 15 000 personer i publiken. Det var Smålandspostens jippo för att fira övergången till tabloid. Åtminstone den kvinnliga delen av publiken blev lite lagom uppvärmd av att se Ola Salo i bar överkropp.

* Veckans citat: "Som en liten ros i en blomsterbutik..."
Hm, varför sjunger busschauffören för mig? Aha, han tittar på min biljett utskriven från internet och ser min ylvarosenmailadress. Så sött.

* Veckans händelse: Ikväll visar Ljungby Bio Kontrast Att återvända klockan 19. Spansk film med Penelope Cruz. Största händelsen för mig denna vecka är att jag ska till Stockholm.

Inflyttfest

Igår var jag med kompisen hos hennes pappa och hans tjej på inflyttningsfest. Det var en fin lägenhet inredd i väldigt mycket vitt. Tjejen hämtar inspiration från Sköna hem och Residence. Där sitter man då i kritvita soffan och försöker låta bli att hälla ut rödvinet. Det gick bra. Jag tror bara jag tappade lite äppelpaj i värdparets säng. Vi låg där och tittade på Melodifestivalen, jag och min kompis. Snäll som hon är hade hon tagit med sig världens längsta förlängningssladd och fjärrkontroll för att vi skulle kunna titta på TV. Jag blev nöjd med att The Ark och lärarinnan från Munkedal (som jag aldrig kommer att minnas namnet på) gick vidare.

Melodifestivalförhandstips

Nu har jag varit på genrepet och vet vad vi har att vänta imorgon. Det var bättre än i Jönköping, vilket inte var svårt att slå. Jag tyckte bäst om The Ark, precis som jag hade tänkt. Lustans lakejer var roliga. Inte för att Johan Kinde har någon bra röst och det låter egentligen inte särskilt vackert när han pratsjunger men det är ändå något speciellt med dem. Det är nog mycket det att jag aldrig komer över min fascination för 80-talsblippblopp. Lärarinnan från Munkedal hade en lugn och fin låt, men den var lite för stillsam för att kunna slå utomlands. Jimmy Jansson var fånig. Jag var rädd att jag skulle tycka han var bra när jag läste att det skulle bli en kombination mellan Jumper och Hellström, men han lät precis lika barnslig som när han sjöng hemska "Gunga mig" för några år sedan. The Ark sjöng tydligen om panikångest fast jag hörde inte mycket av texten, men gillade som sagt framträdandet ändå. Sångaren Ola Salo har tydligen ångest för att bli halshuggen. Hm, undrar hur ofta man känner ett sådant hot? Om han verkligen är orolig över att det ska hända tycker jag verkligen han ska söka hjälp.

Vi hade en liten idé om att ta med oss några av artisterna på efterfest. " -Kom med här, P-huset stänger tolv, hoppa in i kombin. Vi ska till Stenungsund. Jag ska hem och amma!" sa kompisen. Ingen följde med.

Jag har träffat en gammal kompis från folkhögskoleklassen -95-96. Vi hamnade på flashiga Soho där en hallonsmoothie kostade 44 kronor. Han har varit i Kina och berättade om ett besök på världens hemskaste toa. Det jobbigaste var att det stod en man och nackade en gås i pissrännan.

Att åka buss

Snart ska jag åka buss. Det är synd om mig som inte kan läsa på bussar. Så lång tid som går till ingen nytta. Nu kommer jag att sitta och lyssna på musik. Tar med en massa bra svenska skivor som jag kan texterna till. Sedan är det bara att hoppas att jag inte sitter och sjunger med utan att märka det. Det har hänt.

Mhm, ingen som har hunnit reagera på att jag inte tycker om barn? Brukar vara ett hett ämne annars. Det är jobbigt att behöva försvara mig för att jag inte vill ha några. Klart att jag har funderat på det, men aldrig känt av någon biologisk klocka. Så less jag är på det uttrycket förresten. Och alla som säger, åh, du hinner ändra dig. Möjligt, men knappast troligt. Jag tycker det är konstigt med alla som säger att barn är så underbara. Det är som om jag skulle säga att jag tycker om 40-åringar... Jag tycker om trevliga människor helt enkelt. Nu ska jag bo hos en kompis med en niomånadsbebis. Jo, hon är söt, men jag kommer att bli trött.

Melodifestivaldeltävlinggeneralrepetition

Imorgon åker jag till Göteborg och går på genrepet. Jag hoppas på att The Ark ska vara bra. Det brukar jag tycka, men jag har lite svårt att tänka mig dem i ett sådant här sammanhang. På lördag ska jag bo hos en kompis som bjudit med mig till hennes pappa med tjej på inflyttningsfest. Dem har jag aldrig träffat så det ska bli intressant.

Igår var det väpnat rån på kiosken helt nära oss. Jag var på väg hem och undrade varför det stod tre polisbilar på vägen. De hade spärrat av vid ett hus och det såg lite otäckt ut och jag var rädd att det var någon som hade hoppat ut från ett fönster. Avspärrningarna var för att säkra spår på flyktvägen. Det verkar dumt att göra ett maskerat och väpnat rån mot en liten kiosk. Kan inte finnas mycket pengar att sno.

Idag har vi provat nya Ljungby pizzeria. Det var en inte alldeles imponerande kebabpizza vi delade. Jag ska nog hålla mig till Pizzahaus som har stadens godaste pizzor.

Jag vet många som har fått eller ska ha barn. Och några som ska gifta sig. Jag vill också göra något. Oj, ett litet förtydligande; det är inte barn jag vill ha. Jag tycker inte om barn. Jag tycker inte om mig själv med barn. De gör mig nervös för jag förstår dem inte. Eller, jag tycker om en del barn, snälla barn, roliga barn, söta barn. Jag tycker om min brors barn. De är fina. Men de är ju släkt. Äsch, vad svårt det blev att förklara det här. Det är som vanligt så att jag inte vill ha något ansvar, så barn kan vara söta att titta på på avstånd. Tur att brorsan bor i Stockholm så att jag inte är aktuell som barnvakt. Jag vaktade en kusin som är femton år yngre än mig när hon var liten. Fast det var inte heller många gånger. Minns misären när jag var ute och drog henne i skrinda. Det var kul tills det började regna och hon kissade ned sig och skrindan. Då gick vi hem igen.

Ha ha Bahamas

Jag ska till Bahamas i sommar! Mina föräldrar har fått något mysko erbjudande så att det kostar ungefär samma att åka fyra som att åka två. Hotell och hyrbil, Bahamas och Florida i två veckor. Roligt! Gäller att inte råka ut för någon orkan som brukar drabba kusten vid den tiden. Men kommer man från Katastrof-Ljungby så vore det väl själva fan om man skulle landa i en orkan i Florida?!

Var nyss och fikade med en kompis. Igår sa jag till sambon att vi skulle ut och gå och sluta med att fika. Jag menade att vi skulle avsluta med det, men han tolkade det som att vi hade slutat upp med sådana saker som att fika. Fattade först inte vad han menade med att det var ett steg i rätt riktning. Han brukar förvånas över våra träningspass som varit promenader som slutat med beapizzor.

Gamle gode LeMarc

Jag låg i soffan nyss och lyssnade på en skiva med Peter LeMarc. Varför gör han inget nytt nu för tiden? Jag tror att han skriver åt andra artister men det är ju honom jag vill höra. Han har skrivit så himla många bra texter som jag lärt mig utantill. "Men rastlösheten red oss, du blev bitter, jag blev sjuk... Vägen, vägen låter oss längta, men den far oss förbi medan vi står och väntar."

Roligast idag var att jag hittade ett bekant namn i BIBLIST, en mailinglista jag är med i. En pojkvän till en av mina äldsta kompisar. De bor i Uppsala och han jobbar på Uppsala stadsbibliotek minsann. Det är nästan kändispoäng, så många som vill jobba där.

Att fira och att sälja

I år känner jag många som fyller jämnt. Det är tre som fyller 30, fem som fyller 40 + att mina föräldrar har 40-årig förlovningsdag, och en som fyller 50. Hoppas att det blir många fester som jag får gå på. Själv fyller jag ungefär så ojämnt det går, 33, men har en fundering på att fira pensionär eftersom jag fyller 65 ihop med sambon. Fast det blir nog inget eftersom jag fyller i mars och när han fyller i juli kommer vi inte att vara hemma. Däremot har vi planerat att bastun ska vara färdig att invigas sista april så då blir det stor fest.

Idag träffade jag på en man som säljer böcker åt Natur och kultur. Han pratade så jag höll på att aldrig komma därifrån. Jag blir motvilligt imponerad av säljare som är duktiga på att marknadsföra sina produkter. En kompis som själv håller på med försäljning och marknadsföring (av något så märkligt som snäckväxlar, som jag inte fattar vad det är hur många gånger jag än kollar på deras hemsida) har råkat gå på en dörrförsäljares trick och är ägare till ett uppslagsverk på tjugo band om världens djur, tror jag att det var, som kostade många tusen. Som tur är så har vi NIX-nummer så att man åtminstone slipper alla dryga telefonförsäljare.

Påkläddchock

Efter Melodifestivalen igår kan jag bara säga att jag inte längre får några nakenchocker. Jag skulle snarare bli förvånad om en kvinnlig artist under sitt uppträdande visade mera kläder än hud. Ge oss en påkläddchock i stället! Eller klä av männen också. För övrigt tyckte jag bäst om Uno & Irma (som faktiskt hade en lång klänning) och Tommy Nilsson. Det var roligt att Luuk blev så glad över att Tommy gick vidare så att han hoppade upp och klängde på honom.

Jag messade en semmeltokig väninna och frågade "se melfest hos dig eller mig?" och hon ville gärna ha semmelfest. Men jag tycker inte ens om semlor, ju.


Kulturkullan

Vecka 6

* Läser: Underbar och älskad av alla av Martina Haag. Martina har skrivit två sanslöst roliga böcker med krönikor mestadels från tidningen Mama. Men det här är en roman, trots att den har ganska många likheter med Martinas riktiga liv. Den handlar om Isabella som drömmer om att bli skådespelare men bara får små jobb som exempelvis i en radioreklam för medicin mot svampinfektion. Inte har hon någon pojkvän heller efter att hon gjorde slut med tråkige Staffan för två år sedan. Däremot går hon och tomtar hos honom och hans nya flickvän. Mycket misslyckat och mycket roligt!

* Lyssnar på: Affirmation med Savage Garden. CD från 1999. Det var tråkigt att Savage Garden splittrades efter bara två plattor. Sångaren har gjort ett par soloplattor men de är inte riktigt lika bra. The animal song är fortfarande glad och sååå bra och Two beds and a coffee machine är en kul låttitel. Mina kompisar brukar mobba mig och säga att det här är ett pojkband men det är bara en duo och de är från Australien vilket jag tycker gör dem lite annorlunda. Sångaren har en bra röst och det är fastnande melodier och skit samma om det låter pojkbandigt.

* Veckans citat: "Hon gjorde ett bra ståskjut!"
Hehe, vad de kan säga lustiga saker på TV-sporten. Det här var från VM i Åre, skidskytte.

* Veckans händelse: På lördag är det andra deltävligen i Melodifestivalen i Göteborg. Jag ska gå på genrepet på fredag. Jag tror att jag kommer att tycka bäst om The Ark.

Super bowl

Igår var jag och bowlade för tredje gången i mitt liv. Det var med en bunt lärare och naturligtvis var idrottslärarna duktiga men annars var vi mest ovana. Jag var riktigt duktig! Lite irriterande att vara bra på konstiga saker som man inte har så stor nytta av, men det var väldigt roligt den timme det varade. Jag fick 106 poäng i en serie och vann på min bana. En lärare tyckte att jag hade en konstig teknik eftersom jag ibland tappade klotet från nästan en meters höjd, och sa att det där var nog ungefär max vad banan tål. Men vadå då, kloten rullade ju som de skulle. Sedan var vi på after work. Jag tog dit sambon också så att han fick träffa sin mellanstadielärare. Det var rätt lustigt. En tjej träffade sin svåger och sa att han är lik Robert i Boxerreklamen på TV. Minsann, undrar om det var därför jag kände igen honom?

Idag var jag lite besviken på att jag skulle få sitta ensam och titta på melodifestivalen. Sambon räknas inte för han är så ointresserad. Men så ringde min gulliga kompis och frågade om vi vill följa med till hennes kompis där de ska kolla. Ja, det vill vi!

Bananfodral

Jag var nyss och fikade med en kompis. Det var trevligt som vanligt. Av någon anledning som jag inte minns kände jag för att plocka upp och visa mitt bananfodral som är härligt fluorescerande grönt. Han tyckte att jag skulle stoppa ned det igen innan det hände något. Vad som nu skulle kunna hända.

Nu spelar radion My heart will go on med Celine Dion. Minns när vi avfolkade ett dansgolv en gång för att sambon vrålade "Knullelåt!" och slet ut mig på golvet. En annan gång gick jag och sjöng refrängen hela vägen hem från puben. Jag kunde inte så värst många rader så det var säkert många gånger jag sjöng samma.

RSS 2.0