Fyrvaktaren

Igår var jag på after work. När jag kom dit klockan fem var det bara jag och tjejen jag skulle träffa som var där från vårt gäng. Som tur var droppade det in flera senare och jag messade dit sambon och en kompis. Tjejen jag var där med först var jätteförkyld och gick hem tidigt. Jag pratade en del med en gubbe jag brukar prata med och försökte reda ut varför. Det är nog så att vi känner igen varandra för att vi brukar vara ute på samma ställe. Fick också utrett att han antagligen känner igen mig från kommunbiblioteket där jag jobbat för det gör de flesta. Han jobbar på Fyren som är ett ställe för vilsna ungdomar så jag kallade honom fyrvaktaren. Vi orkade inte vara ute längre än till nio. Det var på tok för lång tid att vänta på trubaduren. Ska ut ikväll igen och hoppas att jag håller mig pigg lite längre. Vi ska se Belseblues som minsann har en hemsida; www.belseblues.se

Barnen som inte blir

Jag har funderat mera på mina barn som aldrig kommer att födas. Det är väl naturligt när så många runt omkring skaffar barn. Mitt första barn skulle heta Kim. Det är ett namn som kan vara till både kille och tjej. När jag var liten var det en adopterad tjej från Korea, tror jag, som hette Kim och jag har alltid tyckt om namnet. Mitt andra barn skulle heta Simon eller Linda. Fast det kanske folk skulle ta som en uppmaning. Linda rosen runt vadå? De här namnen har jag tänkt ut på den tiden jag trodde att jag skulle vilja ha barn någon gång. Någon gång efter gymnasiet slutade jag att tro det. Mina barn skulle antagligen bli rödhåriga, liksom jag och min bror vilket jag tycker är ganska märkligt eftersom pappa nästan varit svarthårig och mamma blond. De skulle bli långa och smala till 25-årsåldern ungefär. Sedan händer det något med ämnesomsättningen och man måste röra sig för att hålla formen. Eftersom sambon är halvengelsk skulle det kunna bli långa, smala, bleka och mörkhåriga gener därifrån. Fast han har en svårbestämd hårfärg, mörkblond med en lugg som blir ljus på sommaren. Han har sammanvuxna tår och det blir värre för varje generation så vi skulle nog få fyrtåiga ungar. Jag undrar hur barnen skulle bli till sättet, stillasittande och läsande som jag eller kringspringande och pysslande som sambon? Jag är råhumanist och med tre språklärare i familjen är det inte någon jätteskräll att jag är bibliotekarie. Sambon läser mest Biltemakatalogen och funderar på vad han ska snickra ihop härnäst.

Bebibilder

En kompis har fått barn och jag har just fått en adress till foton på bebisen, http://my.opera.com/gassa. Söt men gul unge och jag undrar vem han fått gropen i hakan från. Lustigt det där när barn utvecklar små egna drag. Man vill så gärna hitta någon man kan skylla på. Min brors yngsta har också en grop i hakan. Den här kompisen var åtminstone förut lik min sambo. Undrar om våra barn skulle se ut sådär?

Jag är inne i en störd period. Därför har jag rivit sönder min näsa. Det är ett par saker jag vill ha utredda. Inget jag tänker berätta här, men jag hoppas att det snart blir ordning i min förvirring.

Ser fram emot en fullspäckad helg. Imorgon hinner jag nog inte gå på marknad för jag ska gå på after work. På lördag ska jag till stugan, se Figaros bröllop, gå ut och äta och sedan gå på Stengrottan och lyssna på Belse Blues. Det vet jag inte vad det är men det stod på affischen att det är en blandning mellan blues och folkmusik. Gillar inte blues men det mesta går ner när det är lajv.


Deklaration och bokstavering

Jag har fått min deklaration och ska betala tillbaka nästan 6000 kronor. Åh, vad tråkigt! Andra får tillbaka på skatten, varför får inte jag? Kanske för att jag har en sådan konstig inkomst så man aldrig vet i början av året var det ska sluta? Bäääh!

Idag hörde jag en kille som sa "Z som i Zlatan". Ja, så har vi fått ett namn på Z och behöver inte ha zebra i bokstaveringen.

Jag har fått en man i Australien på nätet. Det retar mig hur lätt det är. Och att jag inte behöver någon. Har gått med i voolife.com och får meddelanden från alla möjliga mysko män. Som till exempel den här då. I got moved by your pics, påstår han och älskar mig redan. Samma foto som jag har här, mitt vanliga osminkade jag.

Igår hade vi grillpremiär och satt utanför stugan och åt samtidigt som vi tittade på fåren i hagen nedanför. Fint. Och idag slog jag ihjäl årets första mygga. Mindre fint. Ja, och så har jag gått med kjol och bara ben idag. Det är den här årstiden när man kan ha helt schizofren klädsel. Som den omöjliga korta skinnjackan som är snyggast att ha öppen, skinnkängor, kjol och t-shirt.

Braxen, frisören och pulvret

Vår brax har dött så nu har vi bara en aborre i ett 350-litersakvarium. Sambon kastade ut braxen från balkongen och det tog inte två sekunder förrän det kom en katt som blev mycket lycklig.

Idag var jag och klippte mig. Min frisör förundrar mig genom att prata mycket (som frisörer i och för sig brukar) och så säger han ibland så självklara saker. Som att knark är dåligt ( i Sverige tror jag inte många frisörer hävdar motsatsen inför sina kunder) och att han är emot planerat mord. Wow liksom. Ändå är det kul att diskutera med honom för han har rest väldigt mycket och har åsikter om det mesta.

Igår när jag pratade med mamma berättade hon att alen blommar och att det kliar i ögonen. Det har jag inte tänkt på. Men så idag så fort jag vaknade så kliade det i ögonen. Så nu har jag börjat med den årliga kuren vitt pulver i näsan.


 


Lammfrakt

Idag fick floppylammet flytta hem till sambons mamma. Han trivdes inte i sin låda i lägenheten utan skrek och ville ut hela tiden. Han lyckades hoppa ut trots att vi försökt höja kanten på lådan och täckt över halva. När han fick följa med ut i köket gnagde han på min stortå och försökte hoppa upp på kökssoffan men det klarade han inte av. Hunden under hade lyssnat förbryllat när hon hörde klippetikloppande på parketten. Nu ska lammet få bo i en hall och på dagarna kommer han att vara på en uteplats och, om jag känner svärmor rätt, få vara med ute i trädgården.

Idag tror jag att jag såg Arne på ICA. Arne är en man jag träffade i somras som jag vägrade bugga med. Eh, det var på en fest där de hade en konstig tävling som gick ut på att alla tjejer skulle dansa med Arne. Se inlägg från mitten av augusti om den festen.

Lamm i lägenhet

Så var det dags igen då. Vi är inte så självförsörjande i år, lammen dör för oss. Nu har två av trillingarna dött och den tredje har vi tagit hem i en låda för att kunna flaskmata honom ofta. Han ser helt rolig ut med öron som står åt alla håll och vi kallar honom Floppy. Han kommer nog att klara sig men vi ska ha honom hemma några dagar nu så att han blir stor och stark. Förra året tog vi hem tre lamm i en vecka så då hade de sällskap av varandra. Det märks att Floppy känner sig ensam för han skriker efter mamman.

Igår var vi och firade en kompis som fyllde 30. Hon visste inte om att vi skulle komma så det blev en kul överraskning. Sent på kvällen gick vi på Terraza där det var fest efter 24-timmarsinnebandyn. Där var hur mycket folk som helst. Paddington spelade och det är alltid röjigt. Jag hade kul förutom när en kille frågade om jag var präst och en annan bad mig dra åt helvete. Bådadera helt oförtjänt. Fast nästa gång jag går ut ska jag inte ha polo och kavaj.

Idag har jag varit ute i den årliga jakten på våfflor. Det är våffeldag och jag hittar inga våfflor på hela stan! På ICA hade de inte ens sådana som man kan stoppa i brödrosten så jag köpte tjocka tråkiga mjukvåfflor. Det får duga. Jag älskar våfflor men har inget våffeljärn.

Kulturkullan

Vecka 13

* Läser: Har just läst ut Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld. Chicklitt på svenska. Men med en del allvar också, lite som Marian Keyes emellanåt. Sådant här tycker jag om att läsa. Särskilt som nu när jag låg på bryggan vid vår damm och läste igår. Det blåste fruktansvärt runtomkring men var faktiskt lä nere vid dammen. Boken handlar om 23-åriga Minou som blivit dumpad av sin kille via kassettband. För att komma över honom och fundera över sitt liv åker hon till Spanien. Där träffar hon en fruktförsäljare med en fin hund och en tysk tjej som är DJ. Författaren är psykolog vilket jag tycker är lite lustigt, men varför ska en sådan inte få skriva något lättviktigt egentligen?

* Lyssnar på: Livs levenes med Lifvens vänner. Gammal CD. Lifvens vänner (som senare släppte vänner för att inte förväxlas med livets ord) kommer från Hultsfred och har några medlemmar som även varit med i Wild Rover. De spelar folkmusik med lite irländskt sound ibland. De blandar texter på svenska och engelska. Jag vet just inte så mycket om dem utan brände av en CD av en kompis som i sin tur fått den bränd. Jag skulle ha velat se dem på Hultsfred.

* Veckans citat: - Jag vet en kille som de kallar Förhuden för att han drar sig tillbaka så fort det är arbete på gång...
En kompis berättade om detta fyndiga smeknamn.

* Veckans händelse: Figaros bröllop i en 45-minutersversion i Ljungby klockan 18 på lördag. Jag tror att det är på Godsmagasinet.

Dålig mamma

Idag hade jag tänkt gå och fika med en kompis, hon som hade slutat fika/fejka, men så ringde sambon och sa att det är bråttom att mata lammen. Jag är en dålig mamma. Har inte ens träffat trillingarna som föddes i måndags än. Men nu ska jag dit och flaskmata. Vi sover där inatt. Kanske ska grilla. Det ska bli nästan 15 grader i helgen, hisnande varmt! Ahhh!

Mynta och Vila

Förra inlägget var nummer 700. Jag känner mig riktigt produktiv. Jag har hållit på med det här i snart två år och det är fortfarande roligt så det blir ett tag till.

Idag har jag varit på en häftig konsert med Mynta, ett världsmusikband. Det är tre svenskar, en indier, en amerikan och en kuban och jag undrar hur ofta de spelar tillsammans. För tillfället är de ute på turné och visar upp sig nästan varje dag. Indiern som spelade tabla hade ruskigt snabba fingrar. Den vackre kubanske violinisten och trummisen fick mig och väninnan att fundera på om vi skulle hänga på bandet när de skulle gå och äta efteråt men vi valde att inte.

Idag öppnade Vilaaffären i Ljungby och det var såklart tjockt med folk. Jag tycker att sambon skulle bli lite mer imponerad än han blev när jag stolt berättade att jag varit där men inte köpt något. Det var nära att jag köpte en blus men den vita varianten fanns inte i lämplig storlek och den blå kändes inte så vårig.

Idag var det en kille som ville visa sina bastanta vader för mig och jag fick även se hans tatuering som täckte hela sidan.

Hard Candy

Igår hamnade jag helt ofrivilligt på ett årsmöte. Jag är med i Bio Kontrast men har inte tänkt att vara någon särskilt aktiv medlem. Som när kåren försökte värva medlemmar i Borås och jag och kompisen hävdade att vi hellre stod framför baren än bakom. Nu blev det så att jag är justerare och rösträknare och det känns inte alltför betungande, fast jag vet inte vad det är för röster jag ska räkna. När mötet var avklarat hade vi filmkväll och det var ju det jag gick dit för. Vi såg Hard Candy som är en utomordentligt otäck film. Den handlar om en fjortonårig tjej som träffar en 32-årig fotograf som har hela huset fullt av nakenbilder på småtjejer. Snabbt märker man att Haley inte är någon vanlig naiv tjej som låter sig utnyttjas hur som helst. När hon binder fast honom för kastrering blir det riktigt läskigt.

Tyvärr krockade filmkvällen med världsberättardagen som firades här med ett annat årsmöte, för Berättarnätet, och efterföljande berättelser på puben Chaplin.


Vi har inte Kanal 5 men jag skulle gärna vilja se deras 100 höjdare. Senast var Ljungbygubben Edwin med. Han påstods vara landets äldsta transa, han började klä sig i kvinnokläder när han var 75 och nu är han 80. Jag har inte sett honom i peruk och smink men väl i andra udda utstyrslar. Kolla reprisen på lördag.

Som en del i kärleksveckan på skolan har Mia Börjesson föreläst om sex. Jag fick lära mig att det inte är så som påstods i sexualundervisningen tills för inte så länge sedan (om inte fortfarande) att den spermie som kommer först släpps in till ägget utan att det är många spermier som slåss för att komma fram och viftar bönfallande på sina svansar och sedan väljer ägget vilken som är lämpligast.

Fick trillingar igår

Äntligen fick gammeltackan sina tre lamm. Normalt får de ett eller två men den här tackan brukar få tre eller fyra. Jag har inte sett dem än men jag pratade med dem i telefon igår. Mnääää sa de. Nu väntar vi på att sista tackan också ska lamma så är familjen färdig sedan.

Idag har jag varit hos konstnären Sven Ljungberg och letat efter en bok. Jag sorterade hans böcker för några år sedan så nu är det bara jag som hittar dem... Han är den häftigaste 93-åringen jag vet. Jag frågade hur han mådde och han sa att det var bra förutom att han har ont i benet. Igår klättrade han omkring och beskar ett äppelträd och sedan blev benet blått och buligt.

Jag har en kompis från Varnhem och idag är hon där och tittar på Arninspelning på deras mark. Hoppas att jag också får komma dit och titta någon gång.

Idag kommer gamla skäggagubbarna Dubliners till Jönköping. Hade varit kul att se dem men jag tror att de hellre ska spela på pubar än i konserthallar.

Kärleksvecka

Nu har vi kärleksvecka på skolan. Det märker man bland annat på att det sitter hjärtan lite varstans och så är det konserter med esteterna. De ska ha tre olika föreställningar och jag var och lyssnade lite idag. En tjej sjöng en låt som hette Mad World och när killen på piano var med och sjöng var det helt fantastiskt vackert.

Igår skulle jag göra "aioli med sting" från senaste numret av ICA-tidningen Buffé. Det skulle vara en dl majonnäs, ett kryddmått kajennpeppar och två-tre vitlöksklyftor. Jag tog en rejäl klutt (svårt att beräkna i dl när man har en tub) med citronmajonnäs, kajenn och bara en vitlöksklyfta, men det blev ändå väldigt starkt. Fast gott. På Dagens nyheters Namn&nyttsida för ett tag sedan höll de på att leta efter ord med så många vokaler i rad som möjligt men slutade när det började komma in urflippade förslag som Hawaiiaioli...

Igår gick jag hem (nej, jag tog faktiskt bilen för att det var halv storm) till kompisen som utlovat chokladpudding och så åt vi chokladpudding. Försökte titta på Pirates of the caribbean 2 men den var konstig så vi satt mest och tittade i böcker om Dalarna, mitt kära gamla landskap som vi ska turista i i sommar. Har lärt oss om kurbits, kurbiss, buskmusen (inte ett hårigt kvinnligt könsorgan utan en mus med en lian till svans) och Bengts Bengt Bengtsson.

Bill & Bull band

Nu har jag tagit reda på att Bill & Bull band som spelade irländskt på Chaplins igår kommer från Lidhult så det är ganska stor chans att jag hört dem förr. Jag blev sådär fånigt trött igen och vi gick hem vid tolvtiden. Är inte van vid att gå ut två dagar i rad. Kanske börjar jag känna av åldern lite...  Träffade visserligen en femtioårig man som sa att han druckit 16 guiness dagen innan, så det är inte alltid man trappar ned för att man blir äldre. Men hallå, 16 guiness! Det är ju sjukt! Jag har druckit ungefär en dl guiness i mitt liv. Jag var ju tvungen att köpa en när jag var på Irland men det var verkligen inte gott så jag gav den till pappa. Resten av resan drack jag mest Bailey´s har jag för mig. Åh, vilken rolig resa förresten! Vi var på Irland 1992, och jag och två kompisar åkte runt med häst och vagn en vecka på Dinglehalvön. Sedan åkte vi bil med mina föräldrar en vecka.

Kulturkullan

Vecka 12

* Läser: På Y-fronten intet nytt av Peter Eriksson. Underrubrik är eller jakten på den nya mansrollen. Jag har läst krönikor av Peter i tidningen Hennes och brukar gilla hans humoristiska sätt att skriva om skillnader mellan män och kvinnor. När man läser den här boken blir det nästan lite för mycket av det. Jag hade nog tänkt mig något lite mera vetenskapligt och inte bara egna små reflektioner och generaliseringar. Stilen är liknande Richard Fuchs böcker om sjukdomar. Småroligt men bäst i små doser.

* Lyssnar på: Echo Heart med Markus Fagervall. CD från 2006. Jo, jag hänger på Idol-hysterin. Jag förkastar inte musik bara för att den är en produkt, det är väl det mesta man köper? Markus har en bra röst och har spelat i band långt innan han var med på TV. Naturligtvis är skivan snabbt inspelad för att hinna sälja så bra som möjligt med tävlingen i färskt minne, men jag skulle inte kunna höra det om jag inte visste om det.

* Veckans citat:
- Vad säger lammet?
- Minimä!

* Veckans händelse: På fredag och lördag är det den årliga 24-timmarsinnebandytävlingen i Ljungby. Sedan är det innebandyfest och hela huset på Terraza. Det brukar vara fullt.

St Patrick´s

Igår tjuvstartade Harrys med att fira St Patrick´s day. Där var ett band som spelade irländsk musik och det är alltid trevligt. Först var vi ute och åt middag med en kompis som fyllde år. Gott med plankstek med mycket bearnaisesås! En kompis åt fisk på planka. Det lät lite kul när servitören kom ut med den och frågade: "Var det här det ska vara spätta på planka?". Tänker på raggarbrud på en bräda. En kille frågade sin tjej "-Hade inte du slutat fika?" "-Sa du fejka? frågade jag. Småländska är fortfarande ett roligt språk för mig.

Idag tog vi med en kompis till stugan. Hon tyckte det såg ut som att lammet har benvärmare. Han ser lite lustig ut med långt hår på benen och kort krullig ull annars.

Ikväll ska vi fira St Patrick´s igen. På Chaplin´s ska Bill & Bull band spela. Det låter som något lokalt. Minns inte om jag hört dem förr men hoppas att de ska vara bra. Men först ska vi hem till en kompis som är sugen på nötter, guacamole och chokladpudding. Vi får se vad hon totar ihop.

Linas kvällsbok

Jag och KK (Kultur-Karin) var och såg Linas kvällsbok. Det är en ungdomsfilm och vi var dubbelt så gamla som övrig publik. Det gjorde inget. Jag har läst båda böckerna om Lina och tyckte de var bra så jag lurade med KK på filmen. Lina går i nian och har en kille som hon inte är kär i bara för att man ska ha någon. Egentligen vill hon vara ihop med Ivar som går i sjuan. Jag känner inte igen mig i filmen så mycket eftersom jag var sen. Säger som Linda Skugge, jag var för mesig för att träffa någon i Sverige så jag fick åka utomlands. Första kyssen var när jag var på språkresa i Hastings efter åttan. Där träffade jag en italienare som hette Salvatore, vilket betyder frälsare... I efterhand ska jag nog vara tacksam att jag inte blev våldtagen. Min kusin som jag delade rum med höll på att skratta ihjäl sig när jag kom hem med t-shirten ut-och-in. Jag utforskade min kropp bra länge innan någon annan gjorde det och hade alltså inte problemet som Lina i filmen att behöva ligga med någon fast man inte vill, utan snarare det motsatta.

Idag skulle jag ha åkt till Karlshamn på bibliotekariemöte men chauffören blev sjuk. Jag erbjöd mig att köra, om en annan tjej härifrån var kartläsare men hon tackade nej. Nu kan jag i stället vara med ut på middag med en kompis som fyller år. Sedan ska vi på Harry´s där det ska vara irländsk musik. Jag ska försöka vara sval och elegant med min kritstrecksrandiga kostymkavaj. Får se hur länge det håller. Efter en rask promenad brukar sambon obarmhärtigt påpeka att jag är svettig. Bääh.

Konstiga saker man minns

Jag har en kompis vars föräldrar har dött. Båda två. Samtidigt. I alla fall nästan. Polisen gick in i huset och hittade dem döda i köket och fortfarande vet ingen vad som hänt. Allt är väldigt otäckt men det ligger åtminstone inget brott bakom. Jag började leka med kompisen första rasten i ettan och har alltså känt henne sedan vi var sju år. Jag har varit hemma hos dem jättemycket. Dessutom hade jag mamman i skolan. En vänlig liten människa. Jag har såklart tänkt mycket på det här. Det är alltid lika ofattbart när någon dör, så svårt att fatta att de inte längre finns. Jag undrar hur det står till i mitt huvud för jag kommer att tänka på så många konstiga saker. Som en lektion i allmän språkkunskap, där vi som tur var bara var två elever, och vi skulle säga ord med ändelsen -id. Jag tänkte timid men sa frigid. Det är en otroligt pinsam sak att göra på gymnasiet! Och ett annat galet feltänk; vi kan inte ha varit gamla jag och kompisen. Vi var hemma hos dem och spelade Ett skepp kommer lastat. Ett spel där man ska säga ord på en särskild bokstav. Jag fick kroppsdel på O. Tänkte adamsäpple men sa ollon. Ojojoj. Kompisen trodde inte att det var någon kroppsdel och gick och frågade sin storasyrra. Hoooah! Och när vi skulle åka till Oslo och fira 17:de maj i trean på gymnasiet föreslog hennes mamma att vi skulle åka den 18:de i stället...
Nu får jag sluta att svara "hur många är det?" när det ringer. Jag gjorde det när en av sambons kompisar ringde och så fick jag förklara att han var i stugan för att föda lamm. Idag lät jag faktiskt bli att säga så och då var det en människa från Glocalnet som undrade om vi vill ha bredband. Det hade kunnat bli kul att se vad hon skulle svara på ett sådant tilltal...

Idag var jag och tittade på lilla lammkillen. Söt! Han är vit med bruna ben och brunt huvud. Jag lyfte upp honom och tackan blev helt förvirrad och gick runt och letade efter honom.

Vi har köpt T-shirts att ha på jobbet. Det står Låna gärna... på dem. Den kanske jag ska ha när jag går på disco. Nej, sambon skulle inte tycka att det är roligt.

Läste en sådan poetisk mening i tidningen Turist (gammalt nummer från i höstas): Vi fick uppleva lövglöden, den vackra tiden innan höstregnen faller.


Översvallande boktips

Idag hörde jag mig själv komma med ett par översvallande boktips till elever som behövde riktigt bra böcker att analysera. Har just läst ut Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver  så den pratade jag mig varm för och så var det Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel av Lucía Etxebarría. Läraren som var med sa att jag verkade tycka bättre om den första men jag vet inte. De är bra på så olika sätt. Jag sa att eftersom jag nyss läst ut den är jag fortfarande alldeles uppfylld av den. Så brukar jag inte uttrycka mig. Hoppas att eleverna tycker att de är bra nu.

Bra saker med att vara ensam hemma nu när sambon sovit i stugan några nätter är att jag kan läsa till midnatt, somna till klockradion, äta choklad utan att någon kommenterar och sjunga högt. Jag sjunger helst när ingen hör, men mest när jag diskar och lyssnar på musik.

Polis på bro

Igår såg jag något rafflande. På väg hem från bion med kompisen som glömt sin cykel hos oss såg vi först en moped som körde misstänkt fort. Därefter kom en polisbil som jagade moppen och följde efter över bågbron. Vi pratar ytterst smal hög gångbro här. Trodde inte ens att en bil skulle få plats där. Hade jag kört hade jag ränt in i räcket på en gång kan jag ju säga. Fast det kanske mest talar om hur dålig jag är på att manövrera.

Fint väder idag igen. Sambon bor i stugan och frågade om jag skulle ut på stan idag igen och vad jag gör. Jodå, jag har varit ute och cyklat. Först var jag på Måns & Maja där man fick 25% på ett plagg och köpte en body till en kompis bebis som är ungefär en månad. Kompisen fyller år imorgon och är man nybliven pappa kan man få bebikläder. Träffade två kompisar som helt oberoende av varandra frågade om jag ska ut och äta på fredag med en gemensam kompis till oss alla som fyller år. Nej, det ska jag inte för jag ska till Karlshamn men kanske hinner gå ut senare på kvällen. Cyklade hem och la presenten i ett brev och sedan ut på stan igen för att posta brevet samt gå på Apoteket. Får se om jag ska ut mera idag. I mitt horoskop stod det att jag kan möta en udda figur. Eller att en vän kan överraska mig genom att säga eller göra något underligt. Det har ännu inte hänt något sådant idag.

Hur många är det?

Idag stod jag i en affär när mobilen ringde. Såg att det var sambon och frågade; hur många är det? Ett litet lamm bara. Vi trodde att de skulle få minst två var, kanske tre eller fyra. Lite senare ringde han igen och jag svarade igen ; hur många är det? Det hade inte kommit flera men han bestämde sig för att stanna kvar över natten för att kunna titta till fåren. Var ute på stan ett tag och så ringde det en tredje gång. Jag avhöll mig från att svara "hur många är det?" när jag såg att det var en tjej som jag skulle på bio med.

Vi var och såg Frihetens pris. Det var inte en film för mig. Alldeles för mycket skottlossning och blod och krig och usch, usch, usch. Men Irland är vackert och språket likaså. En annan kompis som var med hade jag messat innan och frågat om det är hon som glömt ett par handskar här i lördags. Ja, och en cykel... När jag kom till jobbet idag trodde jag att jag hade en sten i kängan, som man brukar tro när det är ett vasst föremål som stör under tårna. Det var en glasbit, också från i lördags. Men hur i hela friden har jag fått en glasbit ned i min tajta känga?!

Idag när jag kom till jobbet såg jag ett säkert vårtecken. Killar som satt i T-shirt på en bänk i solen. Och det luktar verkligen vår. Mmm!

Jag var på konferens med arbetslaget. En tjejs son ringde hela tiden och sa att hon skulle komma och hämta hans väska för att han inte orkade bära runt på den. Till slut blev hon trött på tjatet när han sa att hon lovat att komma när han var klar och fräste "Du är klar om en halvtimme också!"...

Taggad

Jag har blivit taggad av Bloggbohemen. Nu ska jag berätta sex kontiga saker om mig själv. Det var ju lite svårt eftersom jag nyligen hade fyra sanna och en falsk. Vad ska jag nu avslöja?

1. Efter att i många år ha avskytt pappas musiksmak och hans gubbmixband (kassetter som brorsan spelat in till honom) kan jag ibland upptäcka att jag glatt sjunger med i låtar av The Animals, Creedence och Beatles och tycker att det är bra.

2. Jag har ett välutvecklat luktsinne och tillhörande minne. Jag kan associera schampo med farmors filtårta (hon hällde upp fil och klickade sylten på ett särskilt sätt) och en katt kan lukta ärtor med ketchup.

3. Jag har sökt jobb på tidningen QX innan jag visste att det är en homotidning.

4. Jag har haft sex på Kebnetjåkko, Kebnekajses lilltopp. Var lite orolig att det skulle komma en helikopter men annars var det sällsynt ostört.

5. När jag var i Thailand satt jag i nästan 14 timmar och fick 328 flätor. Det var kul när jag skulle maila det till en kompis och såg att jag skrivit att jag hade 328 flator på huvudet.

6. Jag grät när jag läste Windy ledarhingsten och hans pappa dog. Jag var väl runt tio år och misstänker att jag inte skulle ta det lika hårt nu.

Regler för taggning är: Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter att det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit "tagna" och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

Så här är utmaningen till www.morellens.blogg.se, http://lilldjuret.webblogg.se, http://fridaemmapetronella.blogg.se, www.kuffen.blogspot.com, www.saintkildaroad.blogspot.com och www.blogg.aftonbladet.se/7148

Kulturkullan

Vecka 11

* Läser: Vi som aldrig sa hora av Ronnie Sandahl. Ronnie är journalist och krönikör på Aftonbladet men jag har inte läst honom där. Han är född 1984 och det här är hans debutroman. Den handlar om fyra killar i tjugoårsåldern som fastnat i Falköping. Jag tänker lite Farväl Falkenberg men hoppas att jag ska tycka bättre om den här boken än om filmen. Det är korta meningar, ibland så pass så det är svårt att få ett sammanhang.

* Lyssnar på: Introducing... Hello Saferide med Hello Saferide. Den här skivan köpte jag när jag ändå var igång och köpte sångerskans soloprojekt Säkert!. Jag tycker hon är bättre på svenska men det här är helt klart lyssningsvärt. Titlar som I thought you said summer is going to take the pain away är vackra. Annika har en mjuk röst och skivan är full av lugna fina låtar.

* Veckans citat: "De tar till kniven men lämnar gaffeln". En så himla bra beskrivning av Alexandra Pascalidou i en krönika om tjejer som svälter sig och går igenom plågsamma operationer för att få snygga kroppar.

* Veckans händelse: Irländsk afton på Harrys på fredag. Levande musik, vet jag, och irländsk öl kan man tänka sig.

Melodifestivalen

Det gick som jag ville och The Ark vann. Fast jag tyckte det var taskigt att inte Tommy Nilsson fick en enda poäng. Det var ju en bra låt. Hoppas han inte sörjer allt för mycket. Han har tydligen inte tid med det här egentligen för han ska spela i musikalen Sound of music så det kanske inte gör honom så mycket. Roligast i programmet var Kristian Luuk och Christer Björkman i duett i en av mina favoritlåtar, Ratatas Så länge vi har varann. Och André pops såg verkligen sårad ut. Sedan gillar jag Robert Gustafsson som Roland men vad hade hänt med honom? Har han fått en smäll på käften?

Kung i baren var roligt. Jag dansade med en lettisk gubbe till After Darks onanilåt (och när ni tar saken i egna händer...), haha... Jag höll min handväska i ena handen och en cider i den andra och han försökte hela tiden frigöra en hand genom att stoppa ned flaskan i min väska och i sin kavaj.

Thin Lizzy och mamman

Jag pratade med en lärare som berättade att han har världens största Thin Lizzysida. Har inte kollat upp den än men blev imponerad. Han åkte till Irland för några år sedan. Där tittade han i telefonkatalogen och ringde upp sångarens mamma. Sångaren själv var redan ihjälknarkad. Han åkte med henne till graven och sedan bjöd hon hem honom på te. Han fick titta in i sångarens rum och ta "lite bilder" som blev 72 stycken. Snart ska den här läraren på Thin Lizzygala i Västerås och sångarens mamma kommer också dit.

Inte har vi fått några lamm än. Tackorna bara är ballongstora och står och flämtar. Idag fick jag klia baggen på ryggen. Han är instängd på ett litet utrymme och fattade inte vad som hände men tyckte det var skönt så han gick inte iväg.

Snart får vi hit gäster som ska titta på melodifestivalen. Jag har på mig röda stickeklänningen och en guldpolo. Det börjar bli slut på stickeklänningssäsongen så jag tänkte passa på att gå på Kung i baren en gång till med den.

Chokoholist

Jag tycker att sambon ska sluta läsa artiklar om sockerberoende och liknande. Förklarade för honom att sockerberoende är när man inte kan ha godis hemma utan att äta upp alltihop. Jag har alltid godis hemma. "-Men det är ju för att du inte hinner äta i samma takt som du köper!" Eh, alltså, jag köper ju när det är billigt och alltid är det billigt någonstans... Jag måste nog sluta köpa choklad för att jag hittar billigt för det finns verkligen jättebilligt.

Är det någon annan än min kille som äter blodpudding i mjölk? Ungefär som vissa äter semlor? Jag har aldrig sett någon i alla fall. Det ser riktigt äckligt ut. Fast han tycker det är värre när jag mosar potatis och blandar ihop maten.

Så är det då melodifestivalfinal imorgon. Jag tycker att vilken låt som helst kan vinna utom Anna Book. Helst The Ark. Gillade inte Måns bidrag men själva han är ju söt...

Att leta efter en ny affär

Idag skulle jag gå och titta på Lime, en ny affär med kläder för alla kvinnor. Tyvärr låg den inte där jag hade tänkt mig utan där låg det en byggnad som ser ut som den ska rivas. Men som tur är så är Ljungby inte så stort så jag kunde cykla runt och leta lite. Hittade den efter ett tag på Kungsgatan. Liten affär men det kan nog funka. Fast det var inget jag fastnade för idag. På min upptäcktsfärd noterade jag att de håller på och bygger om på hörnet bredvid Kappahl och Diorette. Det stod Vila ovanför, en sådan butik vill jag gärna ha.

Min bror ska köpa en lägenhet för 4,2 miljoner. Han säger att man inte ska jämföra Stockholmspriserna med andra priser. Jag jämför med Ljungby. Mina två lägenheter och stugan kostade mindre än en miljon sammanlagt.

Tio röda rosor och ett dasslock

Titel på min nästa roman. Sambon gav mig rosor och så kom han med ännu en av sina knäppa överraskningar. Han har hittat locket till mulltoabehållaren som vi trodde hade blåst ned på torvmossen i senaste stormen. Det är visst meningen att jag ska dricka och läsa. Det tackar jag inte nej till. Fick bland annat presentkort på Systemet och Bokia. På Bokia har jag köpt Peter Erikssons På Y-fronten intet nytt. Jag om någon måste ju ha den. Nu skriver jag inget mer ifall det ska fortsätta krångla.

Test

Varför står det "Inlägget får inte bestå av enbart blanktecken"? Jag hade ju skrivit ett inlägg.

html-test

<script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-2827595278728382";
google_ad_width = 728;
google_ad_height = 90;
google_ad_format = "728x90_as";
google_ad_type = "text_image";
google_ad_channel = "";
//--></script>
<script type="text/javascript"
  src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
</script>

33-åringen

Visst låter det kriminellt? Tidningarna skrev så länge om 33-åringen som kunde vara Palmemördare så han hann väl bli minst 35 innan de slutade med det.

Idag kom böckerna jag beställt från Adlibris och det tog snarare två veckor än utlovade 3-6 dagar. Tur att det inte var bråttom. Nu blev det som en present till mig själv. Har beställt seriealbumet Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingsson och måste ta reda på var min svägerska figurerar.

Jag har varit på ÖB och köpt konstigt godis. 700 gram för tio kronor gick inte att motstå fast när jag läser innehållsförteckningen undrar jag verkligen vad de har hållit på med på ASBA i Stockholm. Vad sägs om växtextraktpreparat från fläder, kurkuma, paprika, brännässel (inte min böjning) och spenat?

Idag har jag lärt mig från Camillas blogg http://lasdagboken.blogdns.com/ att spädbarn har en unik förmåga att urskilja individer i en lemurflock, vilket en vuxen inte kan. Varför då i allsin dar? Ifall man blir bortrövad av lemurer som bebis?

Bacillskräck

Idag kom en städerska med ännu en oönskad upplysning. En sak som är smutsig, som samlar på sig mer bakterier än disktrasor, är remmar på axelremsväskor. Jag orkar inte höra mera läskigheter! Jag har skinnväskor (eller fuskskinn) som inte går att tvätta. Har ännu inte kommit över det där äckliga med att modeller samlar på sig sjukdomar när de byter kläder. Det är väl inte så stor risk att vanliga människor får könssjukdomar på det sättet, men att det över huvud taget är möjligt att smittas via kläder är skrämmande. Gläh, man kan ju inte göra någonting snart utan att riskera att bli sjuk. Inte tänka så.

Idag har jag fått den hisnande summan 3,65 insatt på mitt konto. Från Google för att testa så att det går att sätta in på mitt konto. Fint och bra förutom att jag fortfarande inte fattar hur jag ska lägga in html-kod på bloggen. Det blir nog inga reklampengar för mig. Nej, jag vet inte vad det är för adress till den här sidan eller var jag ska lägga in koden.

Jag är lite orolig. Imorgon ska det bli filmpremiär på skolan. Eleverna har gjort egna filmer. Jag hoppas att inte jag är med där. Det var några tjejer och intervjuade mig om kärlek vid första ögonkastet (som jag tror på) men det var ju aldrig meningen att den videosekvensen ska visas i aulan. Jag går inte dit.

Då och nu

Jag är fyra år
Jag kan krama pappas ben
Jag har börjat på dagis
Där har jag en kompis
Han heter Pelle
och äter pannkakor varje dag
Jag har en storebror
som jag brukar bråka med
och en snaggad mamma
Tryggheten bor i radhuset

Jag är 33 år
Jag kan krama min pojkvän
Jag jobbar åt kommunen
Där har jag en kompis
Hon heter Karin
och äter inte kött
Jag har en storebror
som jag brukar vara sams med
och fyra raggiga får
Var bor tryggheten nu?

Kulturkullan

Vecka 10

* Läser: Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver. Familjen var en på ytan alldeles vanlig amerikansk familj. Tills den sextonårige sonen Kevin sköt ihjäl sju av skolans elever och två lärare. Mamma Eva är den enda som inte är förvånad över det som hänt. Hon har alltid anat att något inte står rätt till med sonen men ingen har lyssnat på henne. Efrter morden skriver Eva brev till sin före detta man Franklin. Otäck bok som känns mycket verklig. Tyvärr är den lite väl tjock, 440 sidor, vilket nog kan avskräcka många.

* Lyssnar på: Säkert! med Säkert! CD från 2007. Sångerskan Annika Norlin från Hello Saferide har gjort en soloplatta på svenska. Det här tyckte jag var så intressant att jag köpte skivan utan att ha hört något från den innan. Det underliga med den är att den påminner mig om Tekla, som gjorde ett par skivor i början av 90-talet, och Emil Jensen. De båda är råskåningar och sjunger på mycket bred skånska medan Annika är från Östersund och också sjunger på dialekt. Bra, med annorlunda texter.

* Veckans citat: "Jag har alltid varit misstänksam mot folk som säger att de är barnkära. Det är väl aldrig någon som skriker att han är vuxenkär? Det är med barn som med vuxna, man får vara glad om man hittar någon enstaka som man står ut med."

Citat från en Åsa i Mark Levengoods bok Sucka mitt hjärta men brist dock ej.

* Veckans händelse: Melodifestivalfinal på lördag. Och Kung i baren på Terraza på lördag. Och min 33-årsdag på tisdag.

Sexualundervisning

"Jag blev väldigt chockad när jag fick veta hur många modeller som har könssjukdomar. Men de sprids inte genom sex utan genom kläderna som används på visningar och plåtningar. Modellerna får inte använda trosor och ett par riktigt heta byxor kan skickas mellan fem olika modeller under en dag." Ur den kanske inte alltid så pålitliga tidningen Pause. Men vafan! Kan man få könssjukdomar via kläder nu? Det var en hemskt oönskad upplysning. Själv påstod jag en gång på middag hos mormor och morfar att man kan få klamydia av kebaben i Malung. Jag menade salmonella.

Igår var vi på puben och lyssnade på en ganska dålig trubadur. Han fick allt att låta likadant oavsett om det var Lundell, Ebba Grön eller the Animals. En kompis kom dit efter en firmafest. En annan gång när hon varit på firmafest kom hon hem och lade sig på golvet och sa att hon var en boll. Sambon bönade och bad om att vi skulle gå hem några gånger igår men jag sa att jag inte ville gå förrän väninnan blivit en boll. Då vände han sig mot henne "Men bli en boll då!".

Ikväll ska vi till ett par kompisar på middag och melodifestival. Det blir inget Melody Club för oss. Jag kommer att tycka bäst om Uno & Irma men tror inte att de vinner.

Vänta lamm

En kollega frågade om det blir lugnt i helgen. Jag vet inte. Vi väntar lamm. De kan komma när som helst nu. Det är spännande, fast oftast brukar de vara födda när vi kommer ut. Om man ställer sig och lyssnar utanför ladugårdsdörren kan man få höra ett alldeles färskt litet ääääääh. Det är sött! Hoppas det inte blir stök som förra året när sambon fick hjälpa till att dra ut ett lamm som fastnat. Hans kollegor blev impade när de fick höra att han ryckt ut som barnmorska.

Jag färgade fransar och ögonbryn i söndags. Själv tycker jag att det blir jättestor skillnad men ingen har sagt något. Kanske de inte tycker att det är lika fint, som jag tycker. Det skiter jag i, det är ändå roligt att vara blond och ha svarta ögonbryn. Igår när vi åt middag tittade sambon till lite extra på mig och frågade om jag färgat för han visste att jag skulle göra det. Reaktion fyra dagar senare. Jag sa att han väl inte tittat på mig på ett tag. Han trodde att färgen inte syns de första dagarna. Alltså, det är ju tvärtom, först är man överfärgad och sedan lugnar det ned sig.

Kokteilsósu

Haha, nu googlade jag kokteilsósu, denna eminenta isländska gegga. (Se förra inlägget.) Hittade inget recept på det men däremot en smáslattauppskrift. Det betyder nog ungefär småslattrecept.

1 eggjarauda (på Island har de äggrödor i stället för gulor.)
1 tsk sinnep (senap, det är kul när de har konstiga vokaler)
1 tsk sítronusafi eda estragoneddik/milt vinedik (citronsaft eller dragon/vinättika)
pípar af hnífsoddi (en knivsudd peppar, visst är det vackert?)
smá af salti, 1/4 tsk mest (lite salt)
örlítid av sykri, 1/4 tsk mest (pyttelite socker)
1-2 dl olía, e-u gód olía, sesam olía t.d. (vet inte vad e-u är för förkortning)

Ylvas recept

Egentligen borde det inte vara något konstigt med att jag lagar mat för det gör jag nästan varje dag. Ändå blir jag lika glad varje gång jag gör något gott. Det är inte avancerad matlagning jag pysslar med utan handlar mest om att steka, koka eller stoppa i ugnen. Igår gjorde jag fisk-i-ugn inspirerad från Island. Det var ungefär det min isländske pappa kunde laga, men det blev alltid gott. De har fantastiskt god fisk på Island, särskilt min familj som äger en stor fiskebåt. I Sverige gör man så här; man tar ett block hokifilé eller liknande (spelar ingen roll om det är fruset), lägger i en form, häver ut en burk majs ovanpå och täcker med ost. Salt och vitpeppar. Sedan låter man det stå i ugnen en timme ungefär. Till det kan man äta isländsk kokteilsósu (cocktailsås, var de nu fått det ifrån) som man lättast gör genom att blanda majonnäs och ketchup. Det låter helt galet men är jättegott! Fast min kokteilsósu brukar jag få ha för mig själv. Och idag ska jag göra ännu en ny grej med crème fraiche "4 peppar och vitlök". Jag har tänkt att det blir bra om jag steker fläskfilé och häller på fraiche. En gång frågade en människa om tips på vad man kunde göra med pasta, tror jag det var. Jag tipsade om gourmeträtten från studenttiden; man tar en burk Kavli skinkost och kokar ihop med en burk champinjoner och så äter man det till makaroner. Hon ville ha något lite mer avancerat... Och nu kom sambon och frågade vad vi ska äta ikväll. "-Är det en klump?" Bara för att han fick en fiskklump igår. Ja, det är en klump, men jag har tänkt skära fläskfilén i mindre bitar innan jag steker.

RSS 2.0