Stenmurar

Idag gick jag en runda och skänkte en tanke åt dem som byggt alla stenmurar. 
 
Till exempel här vid den fina skylten, som faktiskt har fått stå kvar nu i några år... 
 
 
 
Vi har också en fin stenmur.
 
 

Om regnet

Idag har det regnat hela dagen och det behövdes verkligen! Dagens aktivitet blev att åka med grannarna och lämna en kille på tåget och fika. 
 
Det här var en dag när fåren var för varma. 
 
Ön som ser ut som en bakelse i mitten brukar bara sticka upp lite grand. 
 
Den dammen vi badar i har blivit brun och sumpig. 
 
Vi börjar få en liten sandstrand... Igår var det 27 grader i vattnet och jag badade fast det nog inte längre är så nyttigt vatten. 
 
På kvällen gick vi och tittade på grannens kor som är söta! De är både nyfikna och rädda och kommer fram och tittar på en. 
 
Den här kom fram och nosade på mig. 

Café am Park

Idag cyklade jag till älgparken som ligger tre km från stugan. 
 
Det är skönt att komma till civilisationen ibland. 
 
Här finns en troféutställning med försäljning, praktiskt om man inte lyckas skjuta något själv. 
 
Souvenirbutiken har en massa roliga grejor, där det mesta är på älgtemat. 
 
Jag gick aldrig in i själva älgparken utan hade spetsat in mig på Café am Park, där det känns som att man är i Tyskland. Personalen pratar tyska och de flesta besökare är tyskar. Ägarna har lärt sig svenska, men det var en tjej som bara pratade tyska vilket ju är lite förvånande i Sverige. 
 
Det finns våffla med nutella och banan! Jättegott!
 
Senare åkte jag med vännerna till en sjö och badade och såg en tysk som måste vara oerhört nöjd med sin skylt; elch = älg!

Semesteravslutning

Maken börjar jobba igen imorgon och har sugit ut det sista ur semestern. Tack till Torbjörn och Christel Sköneskog för bilderna! 
 
 
 
 
 
 

Kulturkullan

Vecka 31
 
* Läser: Vi bliver ikke yngre - fat det! av Lone Kühlmann. Jag lånade med mig en bok som jag hittade i lägenheten i Köpenhamn. Författaren är över 60 men beskriver problem som uppstår efter 40 för kvinnor. En del igenkänning men framför allt väldigt roligt! 
 
https://cdon.se/bocker/lone-kuhlmann/vi-bliver-ikke-yngre-fat-det-22246509
 
* Lyssnar på: Loney Dear på Tidal. Jag fick tips från bloggaren Knivlisa och tycker att han har en väldigt fin röst! 
 
* Veckans klipp: sengångarunge får mat.
https://www.youtube.com/watch?v=xbDlEWK6_UM
 
* Veckans händelse: Gyllene Tider på Ullevi den 3 aug.
https://www.livenation.se/artist/gyllene-tider-tickets

Grillfest

Maken börjar jobba igen på måndag och det kanske inte blir så många fler sådana här varma, härliga kvällar som vi har haft. Först bjöd vi ett par vänner på grill, men så blev vi femton personer! 
 
Jag blev lite stressad när maken kom hem tio minuter innan vi sagt att festen började, men hade en kompis hos mig som stöd och det blev väldigt trevligt sedan!
 
Vi har en söt ljusslinga som legat bortglömd i flera år, men som kom upp nu. 
 
Idag har jag mest legat i en hängmatta och tagit in den när det kommit plötsliga regnskurar. Här ser man att det regnar längre bort. 
 
Det här är precis innan det kom ett litet regn. Det var fortfarande varmt ute och jag kasade bara in hängmatteställningen under en fläderbuske och låg kvar. 

Korröfestivalen

Igår hade jag ännu en fantastisk dag! Först åkte vi ut med vänner i båten. 
 
Tre män i en båt. Var är den tredje undrar ni. Jag var ju också med och sitter bredvid kaptenen. 
 
På kvällen åkte jag med väninnan till Korröfestivalen där vi åt våra traditionella raggmunkar. 
 
Willemark, Knutsson, Öberg. Lena Willemark är en av landets kändaste folkmusiker, men det var första gången hon var med på Korrö! Hon har en fantastisk röst och sjung några visor på älvdalska, otroligt vackert! 
 
Happy heartaches, med Brita Björs och Max  Tellving som vi tidigare hört i gruppen Tall dark strangers. De spelar bluegrass, som jag inte brukar lyssna på men gillar i deras tappning. 
 

Warpigs

Jag hade ett projekt i Köpenhamn som gick väldigt dåligt! 
 
Warpigs är ett kultbryggeri i Ködbyen som serverar stora mängder fläsk och det tyckte jag lät kul. 
 
En del av bryggeriet inne i restaurangen. 
 
Jag köpte den här högen med pork shoulder för 136 danska kronor! Köttet är lite bränt och för starkt kryddat. När jag frågade om de hade något annat att dricka än öl fick jag svaret att "det är ett bryggeri". Det är ett handikapp för mig i Danmark att inte dricka öl och jag köpte någon äcklig läsk.
 
Det ser ju torrt ut med bara kött, men de har bara fyra såser som också är för starka och äckliga! Sänk priserna, servera cider och bea också och ta inte extra betalt för tillbehör som pommes så skulle det vara mycket bättre, säger jag. 
 

Nightlife 40+

Inatt var jag på Nightlife 40+ på Hotel Tylösand i Halmstad. 
 
Jag följde med väninnan till hennes kompis och vi fick bo i deras nya Attefallshus, jättefint! 
 
Det var kul med massor av människor på nattklubben, som ligger delvis utomhus. 
 
Ett par nya bekanta, som var med, och en lustig liten figur som dök upp i bakgrunden. 
 
Och så fick jag se ännu en underbar solnedgång i havet! Här brukar de ha after beach, som jag vill gå på någon gång. 
 
Idag badade vi och låg en stund på stranden innan vi åkte hem. En jättetrevlig tur, men nu ska jag nog vara hemma i några dagar, medan maken fortfarande har semester. 
 

Ny kombination

Nu har barnmorskemottagningen flyttat ihop med arbetsförmedlingen. 
 
Jag vet inte vad det ska symbolisera. Praktiskt om man är gravid och arbetslös, kanske. (Jag skulle bara förnya ett recept.)

Kulturkullan

Vecka 30
 
* Läser: Anna Karenina av Leo Tolstoj fortfarande och det lär jag göra ett tag till för den är för tung för att släpa runt på och jag är sällan hemma.
 
 Anna Karenina
https://www.adlibris.com/se/bok/anna-karenina-9781853262715
 
* Lyssnar på: Isam B på Tidal. Jag hörde honom på Christiania och tyckte att han var bra. Han var med i Outlandish som släppte låten Aicha, som jag kommer ihåg från 2002. 
 
* Veckans klipp: älgkalv vill åka bil
https://www.youtube.com/watch?v=bBU_AfUb2NQ
 
* Veckans händelse: Korröfestivalen, en av landets största folkmusikfestivaler.
http://www.korrofestivalen.se/

I Köpenhamn

Nu har jag kommit hem från Köpenhamn efter några roliga dagar. 
 
Ett projekt jag hade var att titta på parken bakom rådhuset, som jag nyligen fick reda på att den fanns. Här kunde vi ha tagit bröllopsfoton och det var det några som gjorde. 
 
Jag såg Tina Dickow på Fredagsrock på Tivoli. Henne fick jag tips om för några år sedan och har lyssnat lite på och konserten var bra! 
 
En till sak jag ville titta på var Kartoffelräkkerne, ett område med elva små gator och 480 hus i ett område vid Söerne där de tidigare odlade potatis och husen ligger likt potatisrader. 
 
De byggdes på 1800-talet och det ser väldigt brittiskt och gulligt ut! 
 
På Christiania har de gratiskonserter på söndagar på sommaren och jag var och såg Isam B från Outlandish. Det var kul, men lite jobbigt med allt fulrökande runt omkring mig... 
 
De måste tycka att jag är förbryllande i Danmark för jag pratar svenska, med lite danska ord och ibland kanske norska och till och med isländska. När det blir komplicerat pratar jag engelska, som till exempel när jag frågar vad något kostar och inte vill få något kryptiskt " firre fish" utan vill att de ska sluta snacka fisk... Fyrre betyder 40 och firs 80, men det tar en evighet att dechiffrera och jag brukar slänga fram en näve mynt och be dem ta vad de vill ha. 
 
 

Stanna kvar

Jag är i Köpenhamn och skulle ha åkt hem idag, men tågen krånglar så jag stannar en natt till och hoppas att det funkar bättre imorgon. 
Här bor jag, högst upp. Adressen är 3,5 trappa men jag skulle säga sju små trappor (vilket skulle vara en söt adress) utan hiss. 

Karusell

Någon har tagit hem en karusell! 
 
 

Kasse

Jag fick en fin kasse, med ett gammalt traditionellt mönster, av en amerikansk släkting som köpt den av urinvånarna, indianerna, nära där han bor.
 
Jaha, jag trodde det var Star Wars, sa väninnan. 

Tuppfajt

Tur för tuppen inne i buren att det är nät emellan. 
 
Han utanför skulle troligen vinna fajten annars. Nu blir det liksom oavgjort för de kommer inte åt varandra. 
 
 

Kikki Danielsson i Traryd

Ikväll åkte jag med väninnan till Traryds hembygdspark på Kikki Danielsson. 
 
The Siblings från Strömsnäsbruk var förband. Jätteduktiga syskon! De blonda är tvillingar och de fyra mörka är syskon och de två till höger också tvillingar! 
 
Gitarristen Zulo och Kikki var i bra form. Varken country eller dansband är vad jag lyssnar på normalt sett, men det var kul att höra dem live och hon är ju väldigt scenvan.
 
De har söta getter i djurparken bredvid och det var en härlig kväll. Min danska väninna älskar svenska hembygdsparker, det var gratis och hon hittar till Traryd. Vi har våra olika små rutter som vi kör tillsammans och var mycket nöjda med dagens utflykt!
 
 

Kustväder

Jag saknar vädret i Båstad och vid kusten över huvud taget! Vi bor sju mil in i landet från Halmstad i något slags regnhål. 
 
När det ser ut så här får man vara glad, men lite senare kom det en skur. 
 
Här kommer några bilder från Båstad, där vi kanske hade tur när det bara regnade lite en eftermiddag på fem dagar. Särskilt kvällarna var underbara! 
 
 
 
 
 
 

Kulturkullan

Vecka 29
 
* Läser: Jag spårar ur fullständigt på semestern och håller på med flera böcker samtidigt; Anna Karenina av Leo Tolstoj, Oro av Anna Kåver, Scener ur hjärtat av Malena Ernman, Beata Ernman, Greta Thunberg och Svante Thunberg och Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. 
 
Scener ur hjärtat (utökad pocket)
https://www.adlibris.com/se/bok/scener-ur-hjartat-utokad-pocket-9789177952220
 
* Lyssnar på: Min nya spellista på Tidal. (Eftersom maken inte är som alla andra har han Tidal i stället för Spotify och jag har tillgång till hans konto när han inte lyssnar. Jag har Spotify gratis, blir tokig på reklamen men inte tillräckligt för att betala... Särskilt som den mesta reklamen går ut på att man ska välja premium, då tänker jag inte göra det! ) Just nu My silver lining med First aid kit. 
 
* Veckans klipp: glada griskultingar
https://www.youtube.com/watch?v=MUua_VnJA-c
 
* Veckans händelse: Tina Dickow på Fredagsrock i Tivoli (det heter " i "på danska) kl.22 på fredag.
https://www.fredagsrock.dk/
 
 

En dag på sjön

Idag körde vi långrunda med träbåten. 
Bolmen var spegelblank till en början. 
 
En del människor har en egen ö, det ser fantastiskt ut! 
 
En del människor har fina gamla båtar. Jag tycker att det går bra att skryta om det, för jag har en galenpanna till man som har som hobby att renovera båtar och det kan gott uppmärksammas. Dock var det faktiskt inte så många gubbar idag utan mest jag som pratade med en av våra studievägledare i hamnen. Hon stod på land av någon anledning, när hennes man var ute i båt. 
 
Vi var flera som tog sjövägen till Tiraholm. 
 
Där finns en fin fiskrestaurang men vi åt bara glass. 
 
De odlar ål, men det vill jag inte äta när de är utrotningshotade.
 
Det regnade lite på vägen hem, men vi hade tur som slapp det stora ovädret som kom åtminstone till stan senare. Det var en fin dag på sjön!

Bostad i Båstad

Det är egentligen inte vår stil att åka till tjusiga turist- och badorter, men det var fina dagar kring Båstad. Jag har aldrig sett så många gamla seniga knallbruna människor! Alla i Båstad spelar tennis, så måste det vara! 
 
Maken gillar att gå och titta på båtar och hamnen var fin. 
 
Vi hyrde ett hus i ett villaområde två km från stranden, man kan se havet om man anstränger sig. 
 
De är roliga som har Dalvägen högst upp vid skogen. 
 
Vi parkerade monstertrucken framför huset. 
 
Det är ett kedjehus som ser ganska tråkigt ut. 
 
Men det passade bra för åtta personer och där finns en trevlig uteplats.
 
Och en gullig genväg om man ville gå ned till centrum. 

Båstad med omnejd

Nu har vi kommit hem efter några fina dagar i Båstad med mina föräldrar och min brors familj. 
 
Jag och maken tog med cyklarna och cyklade till Hovs hallar, som påminner om raukarna på Gotland. 
 
Vi åkte båt med mamma och pappa till Hallands Väderö, som är jättefint, med både ängar och skog och klippor och en fyr. 
 
Båten går från gulliga Torekov. Små gränder och små hus, men stora stockrosor!
 
Det är fint i Båstad också, särskilt de gamla gatorna. 
 
Solen gick ned i havet efter att ha vilat en stund på bryggan ut mot kallbadhuset. 
 
Pappa och jag åkte till Kullens fyr, för han och mamma var där en dag när vi var ute och cyklade och jag ville också gärna se den. 
 
Den ligger verkligen fint! 

Födelsedagar

Tidsinställt inlägg på grund av resa. 
 
Vi är iväg och firar att pappa och mamma fyller 75 i år, i februari och oktober och då kan man fira båda där emellan. 
 
Här är ett kort på familjen från i julas. Vi får se om vi orkar arrangera något nytt kort, mina föräldrar brukar inte se kloka ut på bild fast de annars ser helt normala ut...

Folksamlingar

Tidsinställt inlägg på grund av resa. 
 
Vi är i Båstad och tyvärr är det samma vecka som damernas tennis. Det var inte meningen att vi skulle vara här samtidigt som tennisveckan, men nu värmer vi tydligen upp med damerna inför nästa vecka när Båstad fylls av stockholmare och tennisherrar. 
 
Jag gillar folksamlingar när det är konsert till exempel, men det blir nog knökigt i Båstad när vi ska gå ut och äta, åtta personer. Här är från Hembygdsparken när Kevin Walker uppträdde. 
 
Det var fint och jag satt med vännerna och hade picnic på andra sidan dammen. 

Inlines

Tidsinställt inlägg på grund av resa.
 
Det går knappt att köpa inlines längre och jag ser knappt aldrig någon som åker. Jag tycker att det är konstigt för det är den motion som jag tycker är roligast, och för mig är det nästan som om skridskor skulle bli omoderna. 
 
Som tur är har vi tre par så jag klarar mig länge än utan att leta efter nya. Tyvärr kommer jag inte ut på inlines så ofta för det blåser och regnar så mycket här och då är det inte roligt.
 
Här är en ganska nyasfalterad cykelväg med underbart slät och fin asfalt som är jättekul att åka på! Jag åkte fram och tillbaka tre gånger och sedan blev det fånigt att möta samma kille...
 
Här syns kanske inte texten, men det står Smekab. Smek AB? Hehe... Det är som makens företag som heter Sysmec, eller Kyss och smek, som de anställda kallar det ibland... 
 
Jag var ute och åkte vid niotoden, jag älskar varma sommarkvällar! 

Födelsedag

Tidsinställt inlägg på grund av att jag är bortrest. 
 
Idag fyller maken 44 år och det vill jag fira med att gå på Club 40, nattklubb för oss över 40 år, på Pepes bodega i Båstad. Jag får se om maken vill gå på detta. 
 
Min träbåtsfantast med sin nya gubbmagnet. 
 
När jag lade ut den här bilden på Facebook för några veckor sedan, från en väns femtioårsfest, var det några som grattade mig. Det var ju snällt, men jag är ännu 45. Det är jättesvårt att se hur gamla folk är så det gjorde inte så mycket. 

Om billiga märken

Tidsinställt inlägg på grund av att jag är bortrest. 
 
Jag handlar mest när det är billigt och tycker till exempel att Lidls märke Cien brukar ha bra produkter. 
 
Jag använder mest genomskinligt nagellack och det får gärna vara billigt, men det här funkar ju inte! Borsten lossnade! Det blir fruktansvärt kladdigt när man försöker lacka naglarna och jag har hört flera som varit med om detta, så den förpackningen måste de göra något åt.
 

Kulturkullan

Vecka 28
 
* Läser: Anna Karenina av Leo Tolstoj. För jag har inte gjort det förut! Den är tjock och ett bra sommarprojekt, men 430 sidor är egentligen inte så mycket. Konstigt, den upplagan jag har hemma är fem cm tjock och verkligen tegelstenstung! 
 
Anna Karenina / Lättläst
https://www.adlibris.com/se/ljudbok/anna-karenina-lattlast-9789170532412
(Jag hittade bara lättläst och ljudbok, men jag läser en version som är tryckt 1992. Den kom ut 1877 första gången.)
 
* Lyssnar på: Ole Ivars på Spotify. En kompis är förundrad över att hennes nittonårige son lyssnar på norska dansband. Jag kollar upp och är också förvånad! Det känns som att det är en ploj, mycket konstigt att ungdomar lyssnar på det. 
 
* Veckans klipp: felgooglade "valapr" och fick upp fina sheltie. 
https://www.youtube.com/watch?v=WwV4svFBP8M
 
* Veckans händelse: Visfestivalen i Västervik 11-13 juli.
https://visfestivalenvastervik.se/

Om sociala medier

Jag sprider ut mig själv över internet och ser det som ett slags substitut för att jag inte blev journalist som jag tänkte. Det blir en del samma saker om man följer mig på alla ställen, men jag försöker att lägga ut olika saker så titta gärna in hos mig!
 
Jag finns, förutom här på bloggen,
 
 
på instagram som yfronten
https://www.instagram.com/
 
på Facebook med instagraminlägg som yfronten blogg
https://www.facebook.com/yfronten/
 
på Facebook som yfronten
https://www.facebook.com/yfronten.blogg
 
på bokbloggen med
http://ylvarosen.blogspot.com/
 
på skolbibliotekets Facebook
https://www.facebook.com/sunnerbobib/
 
Min nya sida på Facebook med instagraminläggen håller jag på att lära mig hur den funkar, den är som instagram för företag på något sätt så jag får en massa statistik. En bild har haft 203 visningar fast jag bara har 132 följare på sidan, det är fascinerande att den spridit sig när mina vänner kommenterat. 
 
Här är en bild från en fantastisk rosenträdgård vid Gamla torg där jag var och fikade med en väninna. 
 
 
 
 

Wij och Scocco

Igår åkte vi till Sofiero gård i Helsingborg för en konsert med Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco. 
 
Gården ligger nära Sofiero slott, där de brukar ha konserter. 
 
Där har de en jättefin loge som de hyr ut till bröllop och andra fester. 
 
Men konserten var utomhus fast det regnade och blåste jättemycket. 
 
Publiken var glad ändå och dansade runt. 
 
Vi stod lite under tak och klarade oss från det värsta regnet. 
 
Scocco är min gamla tonårsidol och jag såg hans sista turné med Ratata 1989. Jag älskar fortfarande hans röst, men han är inte lika snygg som när han var 27... Wij har jag hört några gånger och han är också väldigt bra live! Det var en fin upplevelse trots den lynniga svenska sommaren. 

Ugnsfalukorv

Jag hittade på en ny maträtt, eller det gjorde jag kanske inte, men det var första gången jag lagade den. 
 
Den kallas fläsk med fläsk; falukorv med bacon runt, några tomater i mitten och skivade burkchampinjoner. 
 
Nu ska du få för gammal ost! tänkte jag, det är nämligen för gammal ost ovanpå, men om man skär bort möglet och slänger in allt i ugnen så blir det gott! (Det är inte mögel på osten, utan salt, peppar och oregano.)

Isa och Dotter

Idag har det varit omväxlande väder. Emellanåt var det varmt och då drog jag på mig ett par små jeansshorts. 
 
Sedan grävde jag fram min jeansjacka som jag köpte i London för trettio år sedan. Det vet jag för det var när jag var på språkresa i Hastings -89. Det kanske inte är modernt, men det är vintage. 
 
Jag och väninnan gick på Sommar i parken i Hembygdsparken på kvällen. 
 
Där uppträdde Dotter, som har gjort en låt ihop med Måns Zelmerlöw. 
 
Därefter kom Isa, som också är ganska känd, fast jag hade inte hört talas om henne innan. Tyvärr reste sig många och gick för att det är fotboll, så himla tråkigt! 

Måndagar vid Gamla torg

Det som tidigare hette "Berättelser och musik i sommarkväll" kallas numera "Måndagar på Gamla torg" och igår var det premiär. 
 
Sagobygden och kommunen arrangerar gratisuppträdanden och jag gick dit med väninnan. Berättaren Tine Winter och dansaren Julia Christoffersson hade en föreställning tillsammans. Det var kul att se samspelet mellan dem. 
 
När Trine berättade en saga om en vagn som drogs av katter vände sig folk om och vi trodde att de var lite dumma i huvudet, men då kom Julia dansandes över gräset och illustrerade historien fint. 

Kulturkullan

Vecka 27
 
* Läser: Den svavelgula himlen av Kjell Westö. Jag hörde Westö på en litteraturkryssning för ett par år sedan och har fler böcker kvar att läsa av honom. Mycket bra författare! 
Den svavelgula himlen
https://www.adlibris.com/se/bok/den-svavelgula-himlen-9789175038100
 
* Lyssnar på: Vi? med Nadja Evelina på Spotify. Album från 2019. Jag hörde dem på Dalarocken och gillade. 
 
* Veckans klipp: tolv timmar gammalt åsneföl
https://www.youtube.com/watch?v=Vr0aCCY2eg0
 
* Veckans händelse: Tomas Andersson Wij och Mauro Scocco på Sofiero gård på torsdag. 
https://mauroscocco.se/turne/

På landet

Jag har bott hos en kompis ute på landet i några dagar. 
 
De bor så himla fint! Deras gamla hus brann ned, men efter mycket bråk med försäkringsbolag fick de bygga upp det likadant. Det borde ju vara en självklarhet om man vill ha det så, men är tydligen svårt att få ut försäkring till något som inte bara är ett vanligt hus av lådtyp. 
 
Alltså, utsikten från deras uteplats! 
 
De har små gulliga dvärghöns så att jag känner mig som hemma. 
 
Jag tycker om hus uppe på höjder, som hos oss där vi kan titta ut över bastun och fåren. 
 
Vi har fått lite mer kvällssol i en glänta.

RSS 2.0