Lite olika saker

Jag fick höra talas om ninjaplast och har köpt en rulle. 
 
Det är faktiskt lättare än vanlig plastfolie, med en kniv som skär av plasten. 
 
Det här är ett mysterium! Det var länge sedan jag hade udda strumpor i tvätten och det brukar i så fall vara makens strumpor, men nu hittade jag bara en strumpa när jag skulle hänga upp tvätten. När jag upptäckte en knöl i ett påslakan blev jag nöjd, men det var ett par trosor så jag väntar ännu på att den andra strumpan ska dyka upp. 
 
Jag har börjat med en ljuslampaperiod. Jag vet inte om det hjälper men tänker att det i alla fall inte skadar med lite ljus på vintern, och sitter i tjugo minuter varje morgon. 
 
Ur dagboken 921130: Jag bestämde att jag ville sminka Tammy. Hon hatar smink men jag lyckades till slut. 

Julpynt

Maken är lustig. Jag försöker hindra mig själv från att köpa mer julpynt eftersom vi har massor och plötsligt ville han åka till Rusta och köpa ett par nya lampor. 
 
De är jättefina! Han lämnade mig ensam hemma med två lådor jujlpynt och sa "stil och finess" när jag skulle pynta, hehehe... 
 
Jag har en tekalender som jag köpte på rea efter förra julen men den ska hålla till april -23 så det ska nog gå bra. Inte för att det är särskilt gott te, men kul med olika varje dag. 
 
I min julhörna har jag också en godiskalender. 
 
Ur dagboken 921129: Efter middagen hade jag två ungar hoppandes i min säng. Jag ska fråga hennes föräldrar om de kan säga åt henne att inte vara i mitt rum jämt. 

Kulturkullan

Vecka 48
 
* Läser: Profeten och idioten av Jonas Jonasson. Ännu en galen bok av författaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. En salig blandning av historiska och påhittade händelser som jag gillar. 
 
Profeten och idioten (inbunden)
https://www.bokus.com/bok/9789177958123/profeten-och-idioten/
 
* Lyssnar på: Melissa Horn på Tidal. Det var några låtar jag inte kände igen på konserten så nu lyssnar jag igenom hennes tidiga plattor. 
 
* Veckans klipp: surikater
https://www.youtube.com/watch?v=W4og8g_X22o
 
* Veckans händelse: Happy Heartaches på Grand i Ljungby på onsdag kl.19. Inte för att jag brukar lyssna på bluegrass, men jag går ofta på de här konserterna som dyker upp och sångerskan Brita Björs är bra och rolig. 
https://www.ljungby.se/sv/uppleva-och-gora/turism/evenemang/musikriket-happy-heartaches/

Julgranar

Vi har en fin gran på torget. 
Det är kul att de gjort stora paket runt om. 
 
Den blir ännu finare när den är upplyst, som här på julskyltningen. 
 
Bollgranen på Lilla torg har också kommit på plats. 
 
Den är ju verkligen mycket finare i mörker! 
 
Maken har tagit hem en utegran och det är nog den enda vi ska ha i år, om vi inte ska ha en liten gran utanför stugan också. 
 
På skolbiblioteket har vi en kul gran som en lärare på byggprogrammet gjort. 
 
Ur dagboken 921128: Glodde på TV. En U2-show sänd i 32 länder, Saturday night live och en typisk RTL-film som hette "Hurra, hurra, die Schwedinnen sind da". 

Melissa Horn

Igår tog jag med maken till Gummifabriken i Värnamo på konsert med Melissa Horn. 
 
Jag älskar hennes röst och personliga texter! Maken tyckte inte att det var så mycket party men att det var duktiga musiker. 
 
Vi hade skilda platser och jag satt längst fram och högst upp, lite konstig plats men jag såg bra när jag tittade över eller under räcket. 
 
Vi gick ut och tittade på julskyltningen och det roligaste var ett gäng moppetomtar! 
 
Glad första advent! 
 
Ur dagboken 921127: Har tänkt mycket på Palli. Han sa så mycket gulliga saker igår. Att det var länge sen vi sågs. -En vecka. -Nej, två. 

Black weekend

Jag har varit och handlat på Rusta och Dollarstore och där är det alltid billigt så det var inte så mycket Black friday-rea, men väldigt mycket folk. 
 
Det mesta hade jag faktiskt tänkt köpa ändå, som små julklappar bland annat. 
 
Ur dagboken 921126: Tammy och jag blev valda sist tillsammans med Birna Pála på idrotten. Vi var två lag och hade stafett. Tammy lyfte undan en kon istället för att åka skateboard runt den. 

Black Friday

Jag hade inte tänkt handla på Black Friday men tycker att man ska göra det om det är något särskilt man vill ha. Det var ändå dags att lägga en beställning på apotea.se och där har de trettio procent rabatt idag så det är ju bra när jag vill fylla på medicinförrådet. 
 
Jag fick erbjudande om 50% rabatt på en konsert med Melissa Horn imorgon på Gummifabriken i Värnamo så jag tar med mig maken dit. Det var en bra Black Friday-rabatt!
 
De har en fin konsertlokal på Gummifabriken, det här var senast jag var där då jag såg Ronny Eriksson. 
 
Ur dagboken 921125: Jag blev så trött på att rensa kött (det måste tas bort så mycket fett och ben) och hade dessutom redan tagit om, så jag åt mig inte mätt utan köpte en bulle.
 
 

Från IKEA

Här kommer en utvärdering av några saker vi köpte på IKEA nyligen. 
 
Jag tycker att det är så fint med mått som sitter ihop, men det är opraktiskt...
 
Det var svårt att pillra ned decilitermåttet i den höga mjölburken. 
 
Golvet i badrummet är kallt så den lilla nya mattan vid toaletten är skön att ha fötterna på. 
 
Vi har inte lyckats köpa bra dra-på-lakan denna gång heller. Jag misstänkte att 26 cm på höjden var för mycket för våra tunna madrasser men var tvungen att testa. 
 
Ur dagboken 921124: Min nya mamma Ásgerdur gav mig en Islandströja. Begga hade sagt att jag vill ha en. Hon hade egentligen stickat den till sig själv men kan sticka en ny på några dagar. 
 
(När min isländska familj var på Nya Zeeland i några veckor bodde jag hos en annan familj.)
 
 

Renovering

Jag har varit på nätverksträff med kommunens skolbibliotek på Åbyskolan i Lagan. 
 
Det är ett fint litet bibliotek men de ska få nya möbler för att matcha skolans behov mer, ta in mer ungdomsböcker och färre vuxenböcker mot nu även fast de är en filial till kommunbiblioteket. Det blir nog bra. 
 
För länge sedan hade vi en otroligt bra Järnia/Önskabutik här och när jag flyttade hit hade de allt! Det var dit man gick och köpte resväskor, fiskedrag och porslin. Nyligen stängde restaurangen Asian T4 och nu öppnade Jenny Wok i stället. Inget för mig men kul med nya restauranger. 
 
Det här däremot är verkligen för mig! Jag är så glad att Poco Locos tagit över Garvaren och ska börja ha konserter och disko här igen, förhoppningsvis ibland för oss lite äldre som i lördags när vi var på releasefest med synthbandet 1984. 
 
Ur dagboken 921123: Mitt under spanskan gick strömmen i hela skolan. Tammy trodde att jag råkade i panik bara för att jag ville ut genom en dörr som var låst och igenlimmad. 
 
 

Linnéa Claeson

Ikväll var jag och lyssnade på Linnéa Claeson, tidigare handbollsspelare, nu mera känd som influencer och föreläsare.
 
Honär nyutbildad jurist och åker runt och föreläser om mäns våld mot kvinnor. Jag har inte följt henne men kände till namnet. Hon är otroligt modig och klok och det var intressant och upprörande att höra henne. Hon säger att egentligen åker hon bara runt och säger att man ska vara snäll, men även om det är självklara saker är det nyttigt att höra. 
 
Ur dagboken 921122: Vaknade vid tre och trodde att det var mitt i natten. Det var mörkt och regnigt ute. 

Ännu en bra dag

Det blev en ovanligt bra måndag! 
 
Det är lite chockartat med snön men blev fint! 
 
Efter jobbet gick jag på massage och sedan gick vi och köpte en ny cykel till mig. Jag fick en när jag fyllde trettio och en när jag fyllde fyrtio men kan inte vänta tills jag fyller femtio på nästa för jag behöver en ny cykel nu. Den gamla blir tyngre och tyngre att trampa och nu har jag fått en sjuväxlad och det ska bli kul att cykla. Jag har aldrig haft mer än tre växlar tidigare men det har hänt en del på cykelfronten så nu ska jag reda ut detta. Jag har tyckt att det ser så krångligt ut med tolv växlar till exempel. 
 
På kvällen var jag på Bio Kontrast och såg den indiska filmen Filmtjuven som var fin. 
 
Ur dagboken 921121: Gick till Smur og dekk och fick 5000 kr. Det är allt í lagi. 
 
(Smur og dekk betyder fett och däck, men jag antar att det är smörj, och allt í lagi betyder okej på isländska.)

Kulturkullan

Vecka 47
 
* Läser: 101 historiska händelser av Magnus Västerbro. Intressanta små nedslag i historien och man kan läsa några sidor då och då. 
 
101 historiska händelser : en annorlunda världshistoria (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789175455099/101-historiska-handelser-en-annorlunda-varldshistoria/
 
* Lyssnar på: Johnossi på Tidal. Jag har sett John Engelbert i Så mycket bättre, men hans band Johnossi spelar lite för stökig musik. 
 
* Veckans klipp: koalaunge tror att en hund är hans mamma
https://www.youtube.com/watch?v=vD3e7vZeTv4
 
* Veckans händelse: Lingonrundan i Västra Småland 26-27 november
https://www.ljungby.se/sv/uppleva-och-gora/turism/evenemang/-lingonrundan-jul/

Rolig helg

Vilken rolig helg jag har haft mitt i tråkiga november! 
 
I fredags hade vi personalfest med allsång och ZZ top dök upp! 
 
Jag funderade på vilken av mina tre små svarta handväskor jag skulle ha igår, det blev den i mitten. 
 
Vi var på nyöppnade Poco Locos och en releasefest med det lokala synthbandet 1984. Jättekul för oss lite äldre och det kändes som om vi var tillbaka på 90-talet åtminstone, då det ofta var disco i samma lokal. Jag var där för första gången nyår -96. 
 
Ur dagboken 921120: Följde med på bingo på hotellet. Det var inte alls bara pensionärer. Faktiskt väldigt många ungar. Jag vann en bilreparation för 5000 kr men jag ska gå och få pengar eller nåt annat. 
 
(5000 isländska kronor var ungefär 500 svenska, men det är ändå en bra vinst.)

Värmepump

Vi har bergvärme hemma och är beredda på att den kan gå sönder när som helst eftersom vi inte ens vet hur gammal den är... 
 
En stor grunka är det, men de har nog inte grävt tillräckligt djupt för vi skulle behöva mer värme. 
 
Vi har köpt en ny värmepump till stugan så vi får flytta dit om värmen hemma kraschar. 
 
Idag har det snöat lite och fåren tog sig en promenad i trädgården när vi släppte ut dem ur hagen. 
 
Ur dagboken 921119: Före engelskan byggde Valdi ett monument bestående av bänkar och stolar i tre våningar med en krukväxt överst, men Robert körde på som vanligt utan att säga något alls. 

Färger på kläder

Idag hade jag rött på jobbet. 
 
Jag har ju rött året runt men nu börjar jag gå mot julkläder. 
 
Jag plockade även fram en röd jacka, men hade glömt hur svår huvan är... Hur är det här tänkt? Det går ju inte att cykla i alla fall. 
 
Nu har jag klätt mig till personalfest. Det kanske inte ser så festligt ut, men det är det. Så här ljusa kläder kan jag inte ha särskilt länge, får se om jag spiller ned mig ikväll... 
 
Ur dagboken 921118: De kastade upp Pálmar 18 gånger i luften. Jag misstänker att han fyller 18 idag. 

Mjölkpaket

Jag blev glad när jag köpte ett mjölkpaket som man öppnar genom att vika upp det för det var så länge sedan jag såg sådana 
 
Jag tycker att det är lättare att hälla ur dessa. 
 
Däremot kan de skvätta när man tar ut dem ur kylskåpet tydligen... 
 
Ur dagboken 921117: Jag tog en promenad och köpte en glass. Den kostade 285 kr.
 
 

Femtio nyanser av grått

Jag gillar visserligen färg och brukar ha färgglada kläder men idag blev det femtio nyanser av grått. 
 
Det syns inte riktigt men det är alpackor på koftan, som mamma och pappa köpt i Peru, så blir det lite kul i alla fall. 
 
Jag letar ständigt efter strumpbyxor i roliga färger men inte ens på välsorterade Åhléns i Nordstan, Göteborg, har de roligare färger än så här! Det blev inget handlat trots att jag har presentkort och att Åhléns har rea på grund av ägarbyte. Jag var visst inte på shoppinghumör. Som tur är har jag mängder med barnsliga tights åtminstone, men jag tycker att fötterna ser avhuggna ut då och vill helst ha långstrumpor.
 
Ur dagboken 921116: Jag frågade Jon Gardar om han hade haft kul på Sindrabaer. Det hade han men han kom inte ihåg att han pratade med mig. 

Fira födelsedagar

Idag fikade jag med en gammal vän och kollega och bjöd henne på bio för att fira hennes stundande 70-årsdag. 
 
God hallonmoussebakelse och rabarberlemonad på Lilla Hembageriet. Vi såg filmen Grandmother på Bio Kontrast. Det är en film från Nya Zeeland med duktiga Charlotte Rampling. En mycket trevlig kväll! 
 
Idag fyller min moster 65. 
 
Och igår fyllde min farbror 75. Grattis till dem! De bor i Stockholm och vi ses inte ofta men jag kan sända en tanke (och fira på eget håll, hehe...). 
 
Ur dagboken 921115: Vi skulle äta våfflor och de har en svårmanövrerad gräddspruta. Jag sprutade vilt och fick en del i håret. 

Kulturkullan

Vecka 46
 
* Läser: Fritt fall av Anneli Olsson. Skönt med en feelgood i tröknovember! En kul debut om Alva som jobbar på en resebyrå och blir dumpad av pojkvännen. 
 
* Lyssnar på: The Southern Valleys med Lars Swanson på Spotify. EP från 2022. Min bror har gjort ett litet album som en hyllning till hemstaden Hedemora. 
 
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1786347608398705&set=a.246580955708719
 
* Veckans klipp: varför snurrar elefantungar på snabeln?
https://www.youtube.com/watch?v=kG3DFUp76MY
 
* Veckans händelse: Releaseparty med synthbandet 1984 på Poco Locos i Ljungby på lördag kl.21.
 https://www.facebook.com/events/1810125446014808
 
Ur dagboken 921114: Vi åkte till deras teaterlada vid hamnen. Det var en halvtimmes show med lindansare, blottare, rappare, Torfi spottande pingisbollar och annat gaman, gaman. 
 
(Jag var på uppvisning med min isländska åttaåriga lillasysters skola och gaman betyder roligt på isländska.)

Göteborgshelg med Levellers

I helgen har jag varit med vänner i Göteborg och sett The Levellers. 
 
De firar trettioårsjubileum av bästa plattan Levelling the land. Mina vänner såg dem första gången i en sporthall i Hultsfred (inte festivalen) och jag såg dem på Dalarock i Hedemora -93 och sedan har jag hängt med till London, Malmö och nu Göteborg för att se dem. De är fortfarande lika bra! 
 
De har börjat vinterpynta Göteborg, fint! 
 
 
Vi bodde hos en kompis på fredagen men vännerna härifrån åkte hem igår och jag flyttade hem till en annan kompis. 
 
Ur dagboken 921113: Hade Zophonias i isländska. Det är så synd att vi inte alltid har honom. Vi analyserade (översatte) dikter. 
 

Månadslinser

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa.
 
Jag har råkat beställa fyra trepack av vänsterlinser och en trepack av högerlinser så jag får beställa fler. 
 
Hoppas att inte vänsterögat blir sämre på den tiden. Jag har redan -8,0 och har haft det i flera år så det ska nog inte ändras. 
 
Ur dagboken 921105: Jag skrev en uppsats om Island på isländska och Sigrún verkade riktigt nöjd. 

Öppet hus

Igår hade vi Öppet hus på skolan. 
 
Vi körde ett nytt koncept då niorna med familjer fick komma först och alla andra senare på kvällen, lite halvöppet alltså. 
 
UF-eleverna (ung företagsamhet) visade upp sina varor och det här är deras största gemensamma säljtillfälle. Hoppas att det gick bra för de har nästan eldat upp bibliotekets kopiator/skrivare... 
 
Ur dagboken 921110: Jag har kommit på att det är en bra idé att ha med en bok till skolan. Jag har läst Sinuhe på håltimmarna. 
 
 

Ekorre

Tidsinställt inlägg på grund av Öppet hus på skolan och teater. 
 
På en promenad kom jag nära en ekorre som jag zoomade in med mobilen. 
 
När jag var fem meter ifrån klättrade den upp i ett träd. 
 
Ur dagboken 921110: På idrotten sprang jag 6 varv, (2400 meter, jag hade fel förut) och det var kallt, blåsigt, isigt och svinjobbigt. Valdi sprang ett ärevarv iförd allvädersoverall och slips. 

Trettio år senare

Haha! Jag är en mardröm som dyker upp igen efter trettio år. 
 
Binni på Island har godkänt mig som vän på Facebook. 
 
Så här såg han ut -92. 
 
Här är hans lillebror Valdi som jag gick i skolan med. 
 
Ur dagboken 921109: Idag tänkte jag att jag inte skulle vara med Tammy hela tiden. Jag satte mig i de blå sofforna och hade tråkigt. 

Så funkar vi

Idag var det tioårsjubileum för kommunens dag om olika funktionshinder. 
 
Café Vildrosen vann årets tillgänglighetspris, det är ett jättemysigt café som drivs av omsorgen men tyvärr inte så tillgängligt för mig då de stänger kl.14 och har stängt lördag-måndag. 
 
De bjöd på tårta, mycket god marängtårta! 
 
Jag är halvblind, halvdöv och lättstressad... När jag var liten fick jag alltid höra att jag inte skulle sitta och läsa i mörker och förstöra ögonen. Möjligen gjorde jag det, men nu är jag noga med att ha mycket ljus, som hemma i köket där vi har spottar som man kan dimra. 
 
Nu ska man ju spara el, men jag tänder de lampor jag tycker behövs. 
 
När vi äter middag gör vi så här, men med lite nedtonade spottar. 
 
Ur dagboken 921108: Jag satt och förbannade att alla vet allt och frågade Valdi vad han visste om mig. -Att du har en kille i Sverige som du inte bryr dig om och att du skriver brev till min bror. 
 
(När jag var på Island hade jag inte en kille i Sverige, men jag skrev säkert till Valdis bror som jag var kär i.)

Blöt promenad

Jag känner mig duktig för det har varit både Gustav Adolf och kladdkakedagen utan att jag har firat och så har jag tagit en regnpromenad. Möjligen ska jag äta tårta imorgon på kommunbiblioteket när de firar tio år för "Så funkar vi", en dag för funktionshindrade, det får man se. 
 
 
Ur dagboken 921107: Jag och Bergthora spelade fotboll och klättrade i berg. Vi åkte till deras sommarstuga. Det har hänt saker sen sist. Utsidan är nästan klar. 
 

Kulturkullan

Vecka 45
 
* Läser: När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai. Gripande historia om en vietnamesisk flicka som får höra om landets och släktens historia av sin mormor. 
 
När bergen sjunger (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789177899020/nar-bergen-sjunger/
 
* Lyssnar på: Palomino med First aid kit på Tidal. Album från 2022. Jag tycker inte om country men jag gillar First aid kit. Det är lite folkmusik och deras röster är så vackra ihop. 
 
* Veckans klipp: tvättbjörn som snor kattmat
https://www.youtube.com/watch?v=FTcjzaqL0pE
 
* Veckans händelse: Levellers på Trädgården i Göteborg på fredag kl.21.
https://www.tradgarn.se/konserter/levellers/
 
Ur dagboken 921106: Berättade om Micke och Molle som heter Sámur och Móri här. 

IKEA

Svärmor föreslog att vi skulle åka till IKEA så vi tog med henne dit. 
 
De hade lite annorlunda julpynt. 
 
Man kan köpa händer på burk. Några stod utplockade och dem kunde man peka finger med...
 
Det blev köttbullar för mig. En gång provade jag med bearnaisesås men det ska vara brunsås. 
 
Ur dagboken 921105: Mamma sa att Palli är dåligt sällskap och kallas "Palli the punker". 

Ljungby livs

Jag har jobbat detta höstlov och har ändå inte råd att åka särskilt långt, men det blir Göteborg nästa helg. 
 
Jag lekte utomlands och gick på Ljungby livs där de har exotiska saker. 
 
Hand?
 
Jag tycker inte om mannagrynsgröt för att det smakar prickigt men grovmalda mannagryn vet jag inte. 
 
Torkad aubergin, varför det? 
 
Jag fick med mig lite spännande saker hem. Vimto låter mer som ett rengöringsmedel än en dryck och Relax låter också som något annat. 
 
Ur dagboken 921104: Jag berättade om Einar Áskell på isländskan. Valdi såg att jag läste den. Jag sa att han egentligen heter Alfons Åberg. 

Tom skola

Idag har jag varit ensam på skolbiblioteket eftersom det är höstlov och bara SFI och vux som går i skolan. 
 
Då passade jag på att tända alla lampor, spela hög musik och ha parfym som jag inte får annars. 
 
Jag har städat lättlästhyllan. Det kan vara svårt med bokstavsordning för invandrarna och andra som läser lättläst, men ibland står böckerna med ryggen utåt! Det är nog mest de arabisktalande som råkar ställa in böckerna så, men är ändå konstigt. 
 
Jag tog en promenad med en kompis till Semestervägen. Alltid något när mina sociala medier fylls av resor... 
 
Ur dagboken 921103: Jag är nästan skrämd till döds. Tammy pratade med Anna Bogga igår. Hon sa att ASSE är väldigt upprörda och vill skicka hem oss. 

Café Vildrosen

Vi har ett mysigt café som omsorgen driver men tyvärr stänger de 14.30 och jag brukar inte hinna dit. 
 
Det här runda rummet är fint. 
 
Rolig vinkel och fördjupning med element. 
 
De gör jättegoda kakor med mycket smör i och allt det här kostade bara 27 kronor!
 
Ur dagboken 921102: Idag har nästan alla lärare pratat med oss. Eyólfur sa att vi har 16 frånvaroprickar av 15 möjliga, Páll sa att vi måste lämna in fem skrivuppgifter, Robert var orolig för vår spanska och vi pratade med Zophonias. 

Kungshögsskolan

Idag besökte jag min kompis som jag fått in som vikarie på skolbiblioteket där.
 
Kungshögsskolan med två S är en grundskola som ligger bredvid den gamla graven Kungshögen.
https://digitaltmuseum.se/021016657977/kungshogen-ljungby-1953
 
Det är ett fint litet bibliotek.
 
Det förra biblioteket på den gamla skolan som revs var inrymt i en gympasal med ribbstolar på väggarna, men trots att detta är byggt för att vara ett bibliotek är det opraktiskt med jättehögt i tak men inte så mycket plats för bokhyllor. 
 
Ur dagboken 921101: Jag vill flytta till Akureyri. Mamma sa att de inte tillåter två utbytesstudenter i samma familj. Jag tycker att de borde låta mig bo hos Anka. 

RSS 2.0