Om belöning

Jag har haft en kompis här och tittat på lägenheten. Han tyckte att lägenheten var för liten men att jag var fin, alltid nåt.

Igår lagade jag pasta carbonara, som brukar bli bra. Sambon sa att det var gott och jag svarade att det inte var så himla gott eftersom jag bränt vitlöken och att han bara uppmuntrar mig att laga mat. Om jag gör nåt mer komplicerat än att steka eller koka så bör det premieras. Det är tråkigt och svårt att laga mat.

Idag har jag varit på marknaden. Svärmor bad mig köpa kryddor som säljs i påsar. Jag var duktig och köpte bara kryddor som fanns i påsar och inte nygräddade munkar, trots att det fanns två munkvagnar, eller våfflor hos pingstkyrkan. Det måste också premieras. Blir en stor glass i Värnamo i eftermiddag!

Tror att följetongen med Ryanair är över. Sambon bokade en ny biljett åt mig , eftersom jag var så less på dem att jag inte orkade se deras hemsida mer, och så får jag försöka komma över att jag köpt en som jag inte kommer att utnyttja. Det blir billigare och bra mycket enklare än att boka om, om det nu över huvud taget går.

Maxipris

Jag är hyperkonservativ, vill inte ha några förändringar över huvud taget. Sådant där som alltid står i platsannonser om utmaningar och omväxling är skällsord för mig. Nästan lika fult som ansvar och initiativ (nu har jag sommarlov...) för det bästa är när någon säger åt mig vad jag ska göra. Mitt projekt för tillfället är att måla elementen i nya lägenheten, ett tidskrävande arbete ska jag säga. Igår tog det mig två timmar att måla ett element men jag hade ganska trevligt under tiden eftersom jag lyssnade på CD-freestyle (Eller vad det kan heta, det finns väl knappt nu för tiden? Jag äger faktiskt en MP3 men förstår den inte, pluss att det tar tjugo minuter att ladda ned en låt på vår smalspårsdator.) och sjöng med och hoppades att det inte hördes ut på vägen. Det vore ju fånigt om någon hörde mig gnyla ihop med Ratatas Mauro Scocco "-Honung, du är så söt"...

Jag retar mig på att standardformatet för digitalfoton är 11 X 15 cm. Varför då? 10 X 15 är ett alldeles utmärkt mått och idag tänker jag gå till fotobutiken (eller Audiovideo som det heter där de mest säljer jätte-TV-apparater som jag inte vill ha) och låna deras skärmaskin och egenhändigt beskära mina 134 foton. Det tar sin tid men de SKA in i mitt fotoalbum som jag tycker håller standardformat.

Börjar så smått hitta på nya ICA Maxi men ryggar tillbaka för dera Maxipriser. Jag vill hellre ha minipriser.

Ett samtal, 130 kr?!

Nu förstår jag varför det är så billigt att flyga med Ryanair. De har ingen personal som går att nå. Idag skulle svärmor hjälpa mig att boka om min biljett så att jag ska flyga till Malmö och inte Göteborg och ett helt annat datum. Det gick inte att omboka via hemsidan eftersom jag även bokat biljett åt en kompis som inte ska ändra. Numret som skulle vara till svenska Ryanair (fast på engelska) var blockerat. Ett annat nummer hon provade hade en röst som meddelade att samtalet skulle kosta 130 kronor varpå hon snabbt som attan slängde på luren. Ännu ett nummer vi hittade i hennes gamla adressbok gick till Margit som inte var hemma. Jag vet inte hur många olika nummer hon slog utan att komma fram till en enda människa förutom informationen på Sturup som gav det blockerade numret igen. Hur gör man? Ska jag behöva boka en ny biljett och bara glömma den gamla, åka hem på ett par dagar och åka iväg igen eller använda biljetten jag har och skita i att resa tillbaka? Aaargh, nu är det inte bara jag som har biljettbokningshandikapp!

Längehet?

Kanske reklam för Viagra? Det står "längehet" i vårt köpekontrakt på lägenheten under. Igår var jag och plockade ut 25 000 kronor från ett fondkonto och fick allt i femhundringar. Sedan satte sambon in dem på sitt konto för att föra över på säljarens konto. Vi var och fixade lån idag och jag som inte fattar ekonomi försökte vara tyst eftersom jag inte vet vad som är bra och dåligt att säga om räntor, taxeringsvärden, topp- och bottenlån och sådana obegripligheter. Jag lät bli att spexa till det när jag skulle visa legitimation och höll på att dra fram väninnans Visakort som jag råkade ha med mig.

Firade köpet med att gå på glasstorget med väninnan som fick tillbaka sitt kort. Det var trevligt förutom att en kaja bajsade på min fot.

Utvisad

Nu kanske jag får med mig fotbollsfantasterna också? Jag ska åka på semester till England med en kompis. Nu har sambon och svärmor bestämt att det är lika bra att jag stannar kvar där. Inte för att de vill bli av med mig utan för att de också ska dit och fixa med sambons mormors hus. Det lite oroande är att jag inte vet när jag får komma hem igen och jag vill ju planera.

Jag har faktiskt ansökt om att få flytta till Sverige en gång. När jag bodde på Island som utbytesstudent hade jag ett isländskt personnummer för att få ut studiebidrag där. Att jag åkte hem efter ett halvår verkar de svenska myndigheterna ha missat för när jag bad om personbevis för att söka utbildningar efter gymnasiet kunde jag inte få det för att jag inte var svensk. Jag fanns inte! Då blev jag lite rädd för jag trodde inte det var så lätt att trilla ur alla svenska register. Pappa fick åka med mig till skattemyndigheten i Avesta och intyga att jag var svensk och skulle bo i Sverige. Då fick jag flytta tillbaka. Det blev jättekonstigt att fylla i papper med orsak till varför jag skulle flytta till Sverige. Flytta hem, skrev jag.

Än litän boåt

Äsch, vad svårt det blev att förklara det här då, men det låter väldigt roligt när treårige brorssonen säger "en liten båt". Igår la vi i en liten plastbåt utan motor i Bolmen. Den lilla smidiga elmotorn vi hade blev stulen så nu har vi bara åror till den båten. Sambon rodde till en hemlig strand vi har, eller strand är väl synd att säga, men en ö där det är väldigt svårt att komma i land eftersom det är så stenigt, så vi brukar få vara ensamma där. Jag rodde en liten del av hemvägen och det blev väldigt mycket sicksack. Är mer van vid roddmaskin.

Idag har jag tvättat och förundrats över att jag lyckats få fläckar på INsidan av kjolen jag hade på mig på konferensresan till Markaryd. Vad hände egentligen? Jag var vid en sjö på natten men då satt jag på en lärares jacka. Hm.

Kulturkullan

Vecka 26

* Läser: Jag har inte läst mycket den senaste veckan så förra veckans bok blev nyss utläst; Kan innehålla nötter av John O´Farrell. Kul citat från den: David och jag köpte vårt vackra hus i närheten av Clapham Common när jag väntade vårt första barn. Där kunde vi titta på segelbåtarna på sjön, fika vid utomhusteatern eller ha bögsex med främlingar inne bland träden på nätterna - det är lustigt, men när man bor på en viss plats utnyttjar man aldrig det som den är mest känd för.

* Lyssnar på: Hide from the sun med The Rasmus. CD från 2005. "-Vad är det här? Det låter hårt för att vara dig!" sa sambon när han hörde att jag lyssnade på denna. Jag fastnade för Rasmus när de kom med fina låten In the shadows. Nordennörd som jag är tycker jag att det är kul att de är från Finland. Jag gillar sångarens röst. Ska kanske se Lordi när de kommer till Malmö förresten. Känner en finska i Lund som vill gå och tror att det kan bli en spektakulär spelning.

* Veckans citat: "Hjälp mig, jag kan inte knäppa knappen!"
"Men du har ju inte ens någon knapp! Det där är en dragkedja!"
Sambon var helt hjälplös på midsommarnatten...

* Veckans händelse: Marknad i Ljungby på fredag. Beror såklart helt på vädret hur det blir, men det luktar alltid gott om vagnen där de säljer munkar.

Dålig balans = dålig vätskebalans

Det var en riktigt trevlig midsommar! Vi var bjudna på fest på landet. 17 personer varav en hel del nya människor som värdparet bjudit in från Skåne eftersom de själva bor där. Först satt vi ute och grillade och sedan var det tipspromenad till våra grannars stuga i Runkarp. Där fortsatte vi festen på deras fantastiska ladugårdsloft. Vi tog en promenad till vår stuga på lammsafari. När vi skulle gå hem på natten hände det något otroligt märkligt. Jag hade hjälp av två kompisar att få hem sambon som hade svårt att gå själv. En på varje sida och en som knuffade på bakifrån och ändå var han på väg ned i diket hela tiden. Och så skulle han springa ut på torvmossen, valla får och allt möjligt. Från att knappt kunna stå på benen började han plötsligt att springa! Enligt sin alldeles egna logik tänkte han; jag kan inte hålla balansen, det är bäst att springa... Han sprang ifrån oss (som var slut efter att ha lyft upp honom från vägen ett par gånger) och försvann. Jag hade nyckeln och när vi kom hem var han inte där. Oroliga att han trillat ned i ett dike och somnat gick vi tillbaka och letade. Då hördes glada rop från dammen. Han hade tagit en liten simtur.

Dagen efter tog vi det väldigt lugnt. Det hände en till konstig grej. Fyra kompisar var hos oss i stugan och tittade på matchen Sverige-Tyskland. Jag som verkligen inte hade tänkt se en enda match i VM såg alltså hela sista matchen Sverige fick spela. Är lättad nu när det är över. Nu kanske man kan börja umgås med folk igen utan att de ska se på TV hela tiden.

Om Bloggportalen

Bloggportalen är uppdaterad. Inte så stora skillnader men dock: www.bloggportalen.se
Annat länktips, sametjejen som jag köpte halsband av: http://www.ericahuuva.se
Jag kan inte hitta några priser på den här sidan men har fått en egen prislista. Halsbandet jag köpt kostade 520 kronor och nu vill jag ha matchande armband som kostar 1390.

Om att vara trevlig

Jag funderar mycket på hur man är med och mot olika människor. Jag vill vara trevlig och få folk att tycka om mig såklart. Den senaste veckan har jag träffat ovanligt många människor och det är jätteroligt, men jobbigt också. När jag gick i grundskolan hade vi en jättegullig kille i vår klass. Nästan alla tjejer var kära i honom. En bekant hade frågat honom lite skämtsamt varför han var så populär. "Det är väl för att jag är så liten och behändig". Det hade han fått höra. Min sambo är också en sådan där människa som smälter in överallt. Jag tror inte ens han oroar sig över att inte passa in. Han har rest mycket i jobbet och stått på mässor och verkligen måstat ge ett gott intryck. Ett av hans knep är att fråga ut personen han pratar med om honom/henne själv. Men artigheten och den där naturliga trevligheten som får åtminstone mig att känna mig trygg i hans sällskap tror jag är medfödd.

Kulturskillnad

Jag var och lyssnade på en fantastisk människa på berättarfestivalen. Maria Llerena, 64 år, från Kuba. Hon berättade att på Kuba kan en man säga till en kvinna "Herregud, vilka kurvor, jag hinner inte bromsa!" I Sverige är öppningsfrasen "Vad jobbar du med?".

Vi var på sagomuséet med skolbibliotekariegänget. Där stod en same, som jag hört berätta och jojka kvällen innan, och hans tjej som är smyckedesigner. Jag var tvungen att köpa ett halsband av henne föreställande ett vildrenhorn mot månen, sååå himla vackert! Att jag just varit hos en revisor och skrivit köpekontrakt på en lägenhet (det kändes inte riktigt på riktigt för han skrev först Brorsson i stället för Rosen, och att vi tar över lägenheten i "bifintligt" skick) valde jag att inte tänka på just då.

Trevlighetskollaps

Nu har jag sommarlov, hurra! Det är verkligen dags för jag känner att jag är på gränsen till ett slags trevlighetskollaps. Jag har bara hållit på och varit på konferenser och grejor den senaste veckan så nu orkar jag inte mycket mer. Vi har varit värdar för en femlänsträff för skolbibliotekarier och min roll har inte varit mycket mera än att fylla på vattenkannor och ställa ut fruktskålar, men det känns ändå som att jag vill göra ett gott intryck såklart. Vi fick jättemycket beröm från alla deltagare och det känns så bra.

Igår kväll var vi och åt fin middag på Gamla Torg, ungefär 25 personer, och sedan gick de som ville vidare till O´learys för att se fotbollen. Jag tänkte att det kanske kan vara kul att gå med några andra ointresserade bibliotekarier men jag var bara där i en kvart ungefär. Jag blir nervös av fotboll! Känner mig lika felplacerad och obekväm som när jag går på auktion och inte törs röra mig av rädsla för att råka ropa in någonting. Jag vet att alla stirrar på TV och ingen bryr sig om vad jag gör, men det känns ändå jobbigt för jag kan inte, kan inte, kan inte delta i upphetsningen som blir. Dessutom vågade jag inte gå förbi framför den största skärmen och det var tur för precis när jag funderade på det gjorde Sverige mål och då hade jag blivit ihjälslagen om jag stått i vägen... Jag pratade med en annan fullständigt okunnig kvinna och vi tänkte ställa oss med ryggen mot matchen, men det gick inte. De hade såklart skärmar i baren också. Att jag blir så störd av att gå på en pub där det visas fotboll är nog ett tecken på att jag ska vara asocial och bitchig ett tag, nu när jag slagit knut på mig själv för att vara så trevlig och engagerad jag bara kan. Fast jag ska ha roligt på midsommar.

Är isländska sagor sagor?

Idag har jag varit på Berättarfestivalens seminarium om isländska sagor. Det är intressant att diskutera hur mycket av sagorna som är sagor. Trots allt säger de en hel del om hur det var på Island för tusen år sedan. Med på seminariet var en isländsk deckarförfattare som heter Aevar Örn Jósepsson. Han pratade om hur jobbigt det är att vara en någorlunda normal och välutbildad islänning och inte kunna de isländska sagorna. Är man dessutom författare tar folk ännu mer för givet att man åtminstone ska vara intresserad av dem. Vi började seminariet klockan nio på morgonen och han som hade hand om det sa om Aevar att hans tid är natt och att han inte vaknat ännu. Han dök upp lite senare för att kunna hålla sin del på eftermiddagen.

Tjuvbadare!

När vi kom ned till dammen idag hittade vi en stor plastkrokodil som flöt omkring. Retade upp oss på att någon varit så fräck och tjuvbadat i vår alldeles privata damm och dessutom lämnat kvar en sådan stor läskig sak. Sedan lyfte vi upp den och hittade två ölflaskor fastknutna under så då blev vi glada igen. Danske grannen förstås. De får bada så mycket de vill. Undrar vad vi ska hitta på för hyss tillbaka. Kanske knyta fast krokodilen så den trillar ned i huvudet på den första som går in i deras ladugård?

Det har gått lite trögt för mig med berättarfestivalen. Igår såg jag lite elddans utanför biblioteket och sedan hade jag tänkt lyssna till skabrösa och erotiska sånger men det var helt fullt. Idag var jag och lyssnade på lite gratisberättande i ett stort tält som de satt upp vid sagomuséet men det blev så fruktansvärt hett där inne så jag gav upp efter en stund.

Jag var lite besvärlig när jag tänkte prova vårt nya matställe, en vagn på torget som ska servera asiatiskt och husmanskost. Frågade om de hade något som inte var asiatiskt men idag hade de bara fyra asiaträtter att välja på så då fick det bli kycklingspett. Jag var svinhungrig så det gick ned, men jag tycker inte om sådan där mat. Varför är alla så tokiga i asiatmat? Det är ju inte gott!

Konferensresa

Nu är konferensresan avklarad. Igår messade jag en kompis: "På konferensresa till Markaryd. Glassigt va?" Han svarade: "E i Berlin". Tja, det smäller väl högre om man är intresserad av fotboll men faktiskt var det länge sedan jag hade så roligt som igår! Med väldigt låga förväntningar kunde jag nästan bara bli glatt överraskad. Jag har blivit placerad med mediaprogrammet vilket betyder att jag ska vara med på deras konferenser och det tror jag blir bra. De är bara tre stycken och väldigt trevliga människor som jag delade ett litet hus med. Jag var rädd att det skulle lekas förnedrande och fåniga lekar men det var ganska lindrigt. Det visade sig att jag är en jävel på att fånga mugghållare med fiskespö vad jag nu ska med denna min nyfunna talang till? Höjdpunkten var annars underhållningen på kvällen. Party Providers spelade, ett coverband som alltid får till en fantastisk stämning. Det var så härligt avslappnat på dansgolvet där jag kunde dansa runt osminkad och barfota utan att det var det minsta konstigt. Lycka! Dansade till exempel med en äldre lärare för att jag kände att han luktade Davidoff cool water, herrparfymen som alltid golvar mig.

Kulturkullan

Vecka 25

* Läser: Kan innehålla nötter av John O´Farrell. Den här mannen är en sådan där rolig engelsman som brukar jämföras med Nick Hornby. Han har även skrivit Det bästa av två världar och Här är ditt liv, och allt han gör är absurt men med samhällskritik i botten. Här behandlas det nya fenomenet curlingförälder. Ett desperat föräldrapar gör allt för att deras medelmåttiga dotter ska komma in på den fina (den enda tänkbara) skolan och det går så långt att mamman bestämmer sig för att skriva inträdesprovet i dotterns ställe. Alltid fascinerande med en man som skriver om en kvinna i jagperson och gör det bra.

* Lyssnar på: Viskningar och rop med Peggy Lejonhjärta. CD från 2004. Låten Sista styverns trappor spelades en del på radio när den var ny. En kompis har skivan men jag lyckades inte bränna av den och nu har jag köpt den. Den här raden måste jag fundera lite över: Vi två kunde lagt världen för våra fötter men sanningen blev saga och sagor blir böcker. Det vet jag inte om jag förstår men jag tycker det är vackert.

* Veckans citat: Nu har alla mina hårkörtlar blivit svettkörtlar! En lärare med rakad skalle utbrast detta på dansgolvet med svetten rinnande längs hela huvudet.

* Veckans händelse: Berättarfestivalen håller på till på tisdag. På måndag är det berättarfest på Gamla Torg. Det kostar 150 kronor och är klockan 19-22.

Två gånger minichock och en liten nervositet

Idag blev jag rädd två gånger. Sådär så hjärtat slår fortare en liten stund. Jag kom gående runt ett hörn och höll på att bli påcyklad. Det hade varit rejält fånigt att missa kyrkavslutningen för det. Oj, sa jag. Lille killen som nästan körde på mig sa ingenting.

När jag låg och solade på bryggan måste jag ha legat väldigt stilla för plötsligt mellanlandade en sädesärla i mitt ena knäveck! Den blev nog räddare än jag för den flög snabbt vidare och satte sig att pusta ut i en gran.

Är lite nervös över att jag ska på konferensresa med övernattning imorgon. Inte för den svindlande långa resan till Markaryd, men för vad vi ska göra. Vi har inte fått veta särskilt mycket eftersom det från början var tänkt att till och med målet skulle vara hemligt. Jag tycker illa om att leka lekar oavsett om det är för att lära känna varandra eller bara för att det ska vara kul. Jag har en kompis som brukar kalla det för socialt experiment när hon blir ofrivilligt sammanförd med människor hon inte vill umgås med. Jag kommer att vistas bland mest trevliga människor, men ingen som jag träffar på fritiden. Tanken med resan är att vi ska lära oss att samarbeta när två skolor slås ihop i höst, men det där berör inte mig så mycket. Alla är välkomna till biblioteket. Jag är för övrigt den enda därifrån som ska med så nu måste jag representera bibblan. Tjo!

Dålig publicitet

Varför händer det så mycket dåliga saker på de platser jag har koppling till? Det är klart att jag särskilt uppmärksammar orter där jag bott, men det har faktiskt varit lite väl mycket Ljungby och Hedemora i media! I förhållande till storlek måste jag hamna på statistiskt sett mycket händelserika platser. När jag pratade med mamma sist var hon glad att det var i Ljungby vi har heroinhärva så att inte Hedemora står i centrum för dumheterna för en gångs skull. Och idag fick jag ett morgon-sms från sambon som hört på nyheterna att de hittat en död man i Sveaparken i Hedemora. Troligen mördad. Otäckt.

Liten sammanställning:

Hedemora = staden där de de senaste åren mördat en polis och en restaurangägare (gift med en man i Sveriges då största knarkhärva), mutat bilprovningen och haft en kvinna på migrationsverket som sagt åt en blind man att titta på henne när hon pratade med honom...

Malung: En kille som var med i vapenligan hade vapnen under sin säng på folkhögskolan.

Stöllet: Kommer inte på något ont faktiskt, där hände inte så mycket.

Borås: Kåren brann ned när jag bodde där.

Bergsjön/Göteborg: Diskoteksbranden när jag bodde där. En man blev mördad med en flaska. En annan man blev också mördad veckan innan jag flyttade dit.

Ljungby: En man slog en sexåring i huvudet med en yxa. Tjejen klarade sig utan större skador men mannen tog livet av sig på psyket strax efter. Översvämning. Storm. Och nu heroinhärva.Avslutning i kyrka

Vår rektor är så underbart lugn. Igår höll han tal till studenterna innan de sprang ut. Han började med att säga; "Igår tittade jag på fotboll, då skrev jag lite på en lapp vad jag skulle säga, sedan bytte jag kavaj (drog fram en lapp ur ärmen) och här är ett recept på bönsallad för femton personer..."

Idag gick jag med studenterna i kyrkan. Det är väldigt synd om den traditionen försvinner, tycker jag. Jag skiter väl i kyrkan, den har jag gått ur för länge sedan, men jag har för den skull inget emot att gå dit och det tror jag inte så många andra har heller. Det är fantastiskt fin akustik och om någon bestämde att jag skulle vara i en moské eller vilken kyrka som helst på någon högtid skulle jag gå dit. Som prästen så fint uttryckte det är alla välkomna och känner man sig kränkt då så får man väl stanna utanför.

Jag satt mellan en manlig lärare som hade en vacker sångröst och en kvinnlig kollega som också sjöng fint och det var häftigt att sjunga Den blomstertid och En vänlig grönskas rika dräkt. Igår fick jag till och med sjunga studentsången och det känns väldigt speciellt. Jag blir alldeles rörd av alla lyckliga och finklädda elever trots att jag inte känner någon. Igår var det en tjej som till och med tackade oss på biblioteket i sitt tal.

Studentyra

Idag har jag pressat in mig i min studentklänning, tolv år och femton kilo senare. Minsann, den går inte ihop över brösten, så jag tog ett linne under och kör med översta knappen öppen. Tycker fortfarande att den är fin, gamla goda Ellos postorder. Jag tycker att studentfirandet här i stan är i en märklig ordning. Vi hade champagnefrukost, kyrka, betygsutdelning, lunch, utspring klockan ett (har jag för mig), åkte traktorvagn, mottagning hemma och ut med kompisar på hotellet på kvällen. Här får de betyg idag, landgång och utspring klockan sex ikväll, och imorgon klockan tio ska de till kyrkan, stackarna! Balen är på fredag. Den hade vi nog veckan innan studenten, i alla fall tycker jag det verkar konstigt att ha något efter utspringet.

Gjorde nyss ett skojigt besök på glasstorget. Det stod en gammal tant framför mig i kön som sa att hon ville ha en glass. Tjejen i kiosken hjälpte henne tålmodigt att bestämma bägare eller våffla, mjuk- eller kulglass och topping. Det blev en hemgjord våffla med två olika kulor och nötkross. Han som äger kiosken har jag jobbat ihop med och han sa att jag köpt glass säkert tjugo gånger i år. Ssssch!

Det kom en söt kille och satte sig vid samma bord. Han jobbar på Systemet och har hand om en pokersida på nätet  - partypoker.com. Jag sa att han inte ska sälja sprit till studenterna. Säkert kan jag hindra dem från att bli fulla inatt...

Knarkställe

Än en gång har Ljungby hamnat i medierna för något negativt. Det största tillslaget av heroin i Sverige de senaste åren, mer än tio kilo! I lördags åkte vi förbi några polisbilar som stod på en parkering och möjligen hade de med detta att göra. De har slagit till mot två adresser i stan och häktat tre män i 30-årsåldern. Sambon har en kollega som brukar veta det mesta som händer i den undre världen, trots att han själv är väldigt städad. Igår hade han inte hört, men idag  visste han vilka två av dem var. En kille har jobbat på en pizzeria i stan, undrar om jag ätit där? Knarkpizza? När jag var på studieresa i Amsterdam med presslinjen från folkhögskolan i Stöllet var det flera i klassen som provade så kallade spacecookies med inbakat hasch. Det skulle jag aldrig göra! Inte medvetet i alla fall, men godtrogen som jag var (och är) så hade det inte varit svårt att lura i mig en kaka med ett roligt namn.

Drömmen om VM

Nu har fotbolls-VM invaderat mina drömmar. Inatt var jag och skulle se en match men jag var mest på ett hotell och hånglade med någon (minns inte vem) så sedan försökte jag i panik få reda på vilka som spelat och vad det blev.

Igår märkte vi fåren i öronen. Det gick bra förutom att en stackars tacka ryckte till med huvudet så det blev en flik och ett blodigt öra. Förhoppningsvis kom hon över chocken rätt snabbt. Över huvud taget tog de det hela förvånansvärt lugnt. De har inte världens längsta minne direkt så man kan snabbt blidka dem med en spann mat.

Imorgon är det premiär för vårt nya ICA Maxi. När jag var där igår var det fortfarande fullt kaos. Jag försökte lotsa samma tant ut två gånger. Först skickade jag in henne i återvändsgränden vid banandisken där jag själv hamnade sedan, och andra gången pekade jag på siffran nio som hängde över en kassa och då hittade hon. Det är helt ologiskt (som att jag skulle förstå om det vore logiskt) och man hamnar i en djävulsspiral, som sambon brukar säga när jag springer runt i cirklar i affärer på mina shoppingturnéer.

A good weekend in own dust

Kolla den här sidan: http://www.thebigword.com/FreeMachineTranslation.aspx . Jag bad den översätta "en bra helg i egen damm". Helgen var verkligen riktigt bra! I lördags hade jag årets premiärbad i dammen. Sååå skönt att simma runt naken där, men vi har lite väl mycket grodyngel nu. På lördagkvällen grillade vi hos vänner och cyklade hem halvett på natten. Igår åkte vi på utflykt till bilkyrkogården Kyrkö mosse i Ryd. Ett fullständigt absurt ställe. Liksom fint och fult på samma gång, med mängder av riktigt gamla bilvrak. På vägen hem sprang vi genom IKEA och var på Traryds djurpark. Eftersom vi lider getbrist nu tittade vi särskilt på en alldeles ny killing som var vit med ett svart streck längs ryggen och alldeles galet söt. På kvällen var vi i stugan, grillade, solade och badade. Jag somnade på bryggan och idag ser jag fejkad ut med den här rödbrännan tillsammans med mitt blekta hår.

Kulturkullan

Vecka 24

* Läser: Två killar & ett hjärta av Emma Hamberg. Har just läst ut den här som är andra boken om Lina. Jag tycker mycket bättre om Emma när hon skriver för ungdomar än när hon skriver för vuxna. Hennes språk passar så bra för tonåringar, skulle jag nog ha tyckt när jag var där själv också. Hög igenkänningsfaktor. Jag grät redan efter några sidor för det är så förskräckligt sorgligt när Lina flyttar för att gå naturbruksgymnasium 45 mil hemifrån. Hur ska det då gå med pojkvännen Ivar? Sambon tyckte jag var knäpp när jag grät för att ett marsvin dött i en bok. Så träffande var det beskrivet.

* Lyssnar på: I väntan på vad med David Urwitz. CD från 2006. Kunde inte låta bli att köpa den här eftersom jag blev så glad av hans första skiva. Eller glad och glad. Så himla glada texter är det egentligen inte, men precis sådan musik som jag tycker om. "Vi trodde att vi lura nån men kunde inte ens lura dom som ville bli lurade."

* Veckans citat:
- Är du inspirerad?
- Nej, men jag är snäll och beskedlig.

Igår gick jag och sambon igenom IKEA på 25 minuter och handlade för mindre än 150 kronor. Det är inte alltid jag beter mig ordentligt när jag är där. Brukar härja runt på barnavdelningen och pilla på allt, men inte ens det orkade jag.

* Veckans händelse: Årets berättarfestival pågår 16-20 juni. Tycker man att det är dyra evenemang kan man alltid gå på det som är gratis. Kolla programmet på http://www.sagobygden.se


70 meter tårta

Idag har jag varit och firat att Ljungby fyller 70 år. Gratis tårta på Stora torget. Tyvärr var det inte en 70 meter lång tårta som jag trodde det skulle vara, utan uppdelat i enmetersbitar. Och så har affärerna specialerbjudanden och jag har köpt jeans, mascara och en galen skjorta med små drakar på (till sambon, som kanske kommer att försvinna i XL, men det var den enda som fanns kvar).

Inatt sov vi i stugan och drack sådant som var äckligt. Vi hade små slattar kvar av konstiga saker som blev ännu konstigare när vi blandade, som gammal avslagen läsk, martini och gin.

När hjärnan bestämmer sig för att komponera

En kompis berättade att han träffat en gammal klasskamrat som han inte sett på minst femton år och då kändes det genast som att de var tillbaka i de personer de var då. Otäckt, tyckte jag och hjärnan började komponera en dikt. Inatt klockan ett var jag vaken och gjorde den klar.

Jag är inte samma nu som då
Jag har kommit därifrån
Kan inte återvända dit
Där finns bara nit på nit

Ni som inte såg mig
Eller trodde att jag inte fanns
Kommer ni ihåg, säg
Nu är jag en annanstans

Jag är av en annan sort
Kunde inte stanna kvar
Var tvungen att flytta bort
Kanske mera ger än tar

Att vara för rolig

Jag är för rolig. Det är ingen som förstår mig. Min bror har lite samma problem, han är ännu roligare. Jag känner mig som en lightversion av en idiot savant. Såg en dokumentär häromdagen med en sådan, den verklige Rainman. Han lagrade en massa saker i hjärnan och det var bara hans pappa som kunde hänga med och förstå vad han menade. Jag och en kompis på gymnasiet satt ofta och länge i hennes föräldrars garage och undrade varför vi aldrig träffade några killar. Kanske för att vi var för roliga? Eller för att vi satt i hennes föräldrars garage där den ende som kom in var hennes pappa som försökte smygröka...

Bibbelmusik

Men titta, så gulligt! Jag skrev om musik på bibblan den 30 maj och nu har Avertoft kommenterat. En annan kändispoäng är att killen som jag hjälpte flytta i måndags pappa spelar i samma band som Jonas pappa; Bare knuckle fight, men jag har inte lyckats få något inspelat med dem.

Raketer i knät och tebod

Igår var jag på Hammarskolans avskedsfest. Det var riktigt trevligt med underhållning av musikesteterna och modevisning med egensydda balklänningar. Klockan åtta var det fyrverkeri och jag har nog aldrig tidigare sett ett fyrverkeri i dagsljus. Lite spektakulärt med gula, blå och skära strimlor mot skyn men obehagligt när en fyrverkeripjäs nästan damp ned i mitt knä! Raket i rumpan har jag hört talas om men inte detta...

Idag har jag varit hos gynekologen på cellprov. Det var ett år sedan jag blev opererad för cellförändringar och nu ska det följas upp. Trodde bara att jag skulle på kontroll idag så det  var ingen trevlig överraskning. De brukar aldrig hitta några celler på mig så jag måste säkert göra om det, och ont gör det. Och så frågar kirurgen om jag spänner mig! Det är väl klart jag gör när hon nyper mig inuti. Gläää! Efteråt tröstade jag mig med att åka med en kompis till teboden utanför Markaryd. Vi hittade dit ganska snabbt för att vara oss.

Nationaldagsfirande

Jag kom aldrig iväg till hembygdsparken där jag hade tänkt äta våffla för att fira nationaldagen. I stället tittade jag på när sambon badade i vår damm och konstaterade att det såg väldigt kallt ut! Sedan hjälpte vi en kompis att flytta. Jag tycker att det är häftigt med en ensam 31-åring som låter bygga nytt hus. Riktigt fint blir det, med ljust trägolv i hela huset. Inte för att jag hjälpte till så mycket eftersom det mest var tunga och otympliga saker som sängstomme och jätte-TV, men jag förtjänade ändå en rejäl bea-pizza efteråt.

Fit sliq och Kolahallon

Den länken jag tipsade om funkade inte, men jag tror att det var den andra juni som Aftonbladet hade nyheten om H&M:s nya jeansmodell Fit Sliq. De hade inte tänkt på att det blir lite olyckligt på svenska...

Jag älskar glass och jag älskar choklad så kombinationen borde vara perfekt, men jag kan faktiskt bli lite less på alla chokladglassar. Ibland vill jag ha en kall läskande glass för att det är tokvarmt. GB har mest choklad- och isglass i sortimentet. Jag vill ha mera fruktglassar och sorbeter. När jag var liten hade Hemglass en fantastiskt god glass som hette Kolahallon. Bara en sådan sak, att inte döpa den till något fånigt på engelska eller efter någon dryg seriefigur. Det var precis det, en glass med kolasmak och hallonöverdrag.

Roligt att äta, tråkigt att laga

Det är synd och tur att det är så tråkigt att laga mat. Jag har hittat en fikakompis och vi planerar en massa utflykter i sommar där huvudingrediensen är fika. Igår åkte vi till Tiraholm som säljer fisk och har en nyöppnad glasskiosk. Idag hade jag tänkt åka till Dörarp och lyssna på Kikki Danielsson och sjunga allsång, men nu är det så ostadigt väder så vi hoppar över det. Det trevligaste hade nog varit medhavd picknickkorg, jag kom just på att sambon sjunger för gräsligt så jag kanske inte vill gå på allsång med honom. Imorgon vill jag fira nationaldagen i hembygdsparken med en våffla. På onsdag ska jag gå och fika med en kompis och prata lite om vårt vilande bibliotekarienätverk. På torsdag ska jag till gynekologen och efter det har jag tänkt trösta mig med att åka till Stockhultsgårdens tebod. På lördag fyller Ljungby 70 år och då blir det en jättetårta mitt på Stora torget. Men just nu tror jag att jag håller på att överträffa mig själv. Jag gör rabarberpaj och det luktar fantastiskt gott. Smulade ned några konstiga italienska kakor som sambon fick i julklapp så det lär jag aldrig kunna göra om.

VM-kringkringsnack

Jag är aggressivt ointresserad av fotbolls-VM men tycker att det kan vara kul snack runt omkring. En fotograf på DN har utsatts för att bli uppringd mitt i natten av någon slags värdperson som frågat om hon ville träffa en spelare från Paraguay. Mest intressant för mig är att tjejen är från Hedemora och att vi tränat volleyboll ihop.

Hiphopbandet Frotté är också från Hedemora. Min gamle granne från radhuset där vi bodde när vi var små är med där och nu har de gjort en alternativ VM-låt som heter Krossa dem. Enligt Smålänningen är den för tungfotad för att nå över sina egna anklar. Jag tror inte att jag skulle gilla den låten. Är det någon som hört den?

Tur med vädret?

I fredags visade TV klassikern Vi hade i alla fall tur med vädret. Jag tror minsann att det var samma dag som pappa iscensatte ett något mildare biltvättsöde. Han tog med barnbarnet, snart tre år, som satt med i bilen under tvätten. Det blev lite väl spännande då pappa hade glömt att veva upp rutan på ungens sida. Han började plötsligt vråla: "Farfar, stäng av vattnet!" och blev väldigt blöt och upprörd.

Kulturkullan

Vecka 23

* Läser: Självkänsla nu! av Mia Törnblom. Nu läser jag boken av denna personliga coach som jag var på föreläsning med nyligen. När hon talade var hon ibland lite väl flamsig, men i bokform är hon mera nedtonad. Jag tror att hon skämtar bort allvarliga saker för att överleva, och här får man veta vilket helvete hon har haft med droger, en pojkvän som tog livet av sig, och totalt självförakt. Hon säger själv att hon ser yngre ut nu än hon gjorde för tio år sedan och jag tror henne. Har man hälften av den här människans energi så får man vara glad. En bra bok om hur man stärker sig själv.

* Lyssnar på: Orka då med Emil Jensen. CD från 2006. Jensen är även känd för att vara estradpoet och har vunnit Poetry Slam. Han har en röst som är lite väl märklig ibland, men det vägs för det mesta upp av finurliga texter. Det här tycker jag är genialiskt!; Ni som skrattar er fram till det sjukt seriösa. Ni som får folk att undra om ni borde få gå lösa. Ni som alltid gör fel och aldrig är perfekta, spelar inga spel och skiter i det korrekta, som vågar vara snea och defekta. Ni är inte vackrast i världen, världen är vackrast i er.
* Veckans citat: "Där bibliotekarier samlas uppstår alltid en doft av får eftersom de har växtfärgade, stickade tröjor, men det är en förklädnad, en djävulskt skicklig förklädnad." Från en krönika av Jonas Gardell i Arbetaren 1990. Tack Hallonbåten för tipset!

* Veckans händelse: Hammarskolan i Ljungby har avskedsfest onsdag den 7/6 kl. 18-21. Såväl gamla elever som personal och allmänhet är inbjudna. Det ska bli sång, musik, fyrverkerier, modevisning och allt möjligt.

Avguldad

Igår var vi på fest. Jag hade premiär för nya fina dyra toppen från Älmhult. Tänkte noga att jag skulle vara försiktig och inte sminka brunkräm på den. Gjorde ett experiment med skimrande kroppsgelé i stället. Det passade inte i ansiktet! Jag såg ut som om någon sprejat hela huvudet med guldfärg. Så fick jag inte gå ut för sambon så han rengjorde mig med bomull, men det är rätt svårt att tvätta bort enbart grunden på sminkningen. Bra fest var det i alla fall, och jag fick bara snälla kommentarer om att jag blekt håret och hade fina kläder, så förhoppningsvis syntes det inte att jag hade guldmustasch.

Kultureliten vernisserar

Idag följde sambon snällt med på vernissage av tidigare nämnda sommarutställning på biblioteket. Han känner en av konstnärerna och tyckte nog att det hela var ganska trevligt, trots att kultureliten i stan är en ganska speciell samling. Jag njöt mest av en tjej i nian som sjöng en låt vardera av Hellström, Ternheim och Winnerbäck. Imponeras alltid av blyga människor som inte gör något väsen av sig men så ställer de sig på scen och levererar något oerhört starkt. Man måste nog vara väldigt modig och brinna väldigt hett för att våga göra så.

Kulverterare och fastighetsmagnat

Så här står det i veckobladet: Det är förbjudet att passera i kulvertarna på skolan oavsett vart man är på väg! Därför var jag genast tvungen att passera genom kulvertarna. Hoppas att inte eleverna tänker likadant. Jag letade efter vårt gamla arkiv som i och för sig låg kvar där det låg före ombyggnaden men med utbytt lås. Då passade jag på att utforska underjorden lite till och hittade datateknikern undangömd i något som såg ut som ett skyddsrum. Han sa att jag skulle be vaktmästaren om hjälp. Så jag hämtade vaktis som kunde låsa upp så att jag fick lägga nationella proven för slutförvaring. När jag gick i åttan och praktiserade på folktandvården gick jag vilse i kulvertarna under vårdcentralen och kom för sent en dag. Det var fantastiskt många likadana gångar och jag minns inte vad jag gjorde där nere över huvud taget, men jag tror att det var tänkt att det skulle vara snabbare att ta sig fram den vägen. Där fick jag lära mig att genvägar äro senvägar!

Jag hasplar ur mig de mest häpnadsväckande saker! Tyckte visst att det var på sin plats att berätta på personalfikat att jag hade en sådant praktisk toa när jag bodde i Borås för man kunde sitta på den samtidigt som man spydde i handfatet.

Jag fyller snart halvpensionär; 32,5 år. I stället för att jobba heltid till 65 kanske jag ska jobba halvtid tills jag blir 130? Var på Försäkringskassan och pratade med en handläggare jag inte träffat förut och hon intervjuade mig lite om min livssituation. Hon sa att jag kan söka bostadstillägg och såg förvånad ut när jag inte trodde att jag kan få det nu när jag håller på att köpa grannens lägenhet för att hyra ut. Jag gjorde nog ett hyfsat maniskt intryck med mina stora planer. Det är inte alls min stil att göra investeringar och pyssla, men eftersom jag lever med Fixarfantomen från småländska skogen, som han presenterades på min brors bröllop, så är jag med om väldigt mycket spännande saker jag aldrig skulle hitta på själv.

Oylviskt

Jag har gjort något jag aldrig trodde att jag skulle göra; köpt en CD med Eurovision song contest! Brukar ju hävda att schlager inte är min smak riktigt, men det kanske det är? Om schlager betyder populär så kan det mycket väl vara bra musik. Hur som helst så var det så att när de hade inför-program med en nordisk jury som tyckte till om alla låtarna nämndes Moldaviens låt från förra året och då kom jag ihåg att det var den jag röstade på. Boonika bate doba - Mormor slår på trumman. De hade med en liten gumma med en stor trumma, lite folkmusik, lite allt möjligt. Jag tyckte också om Martin Stenmarcks Las Vegas och Elena Paparizzos My number one. Så nu har jag köpt en dubbel-CD för 29 kronor. Det är riktigt intressant att se vad jag tycker om låtarna när jag bara hör dem och dessutom ett år efteråt.

Nu har jag och KK (Kultur-Karin!) bokat resa till England. Skottland blev för dyrt. Vi ska hyra bil och åka runt lite. Det dumma var att när vi nästan var färdiga med bilbokningen på mitt kontokort visade det sig att den som hyr måste köra bilen och DET ska vi inte ha! Nu måste vi göra om alltihop på hennes kort.


RSS 2.0